Szakértők aggódnak a HPV oltóanyaga miatt

Kanadai egészségügyi szakértők egy csoportja szerint maradtak megválaszolatlan kérdések a HPV oltóanyagával kapcsolatban és egy univezális védőoltásprogramnak Kanadában “elhamarkodott és akaratlan negatív következményei lehetnek.”

Abby Lippman, járványtan professzor a McGill University-n, és kollégái lefolytattak egy vizsgálatot a jelenlegi HPV oltóanyag irodalmán és összefoglalták a következtetéseiket egy vezércikkben a Canadian Medical Association Journal-ben.

Felfedezték, hogy miközben úgy tűnik, hogy az oltóanyag nagyon hatásos a HPV 16-os és 18-as fajtáinak megelőzésében, az még mindig nem tiszta, hogy az ilyen fertőzések csökkentése kevesebb méhnyakrák által bekövetkezett halálhoz fog-e vezetni a jövőben.

Megjegyezték, hogy a méhnyakrák általi halálozások csökkentek Kanadában az elmúlt években, mivel elterjedt az elérhetősége a Pap-teszteknek.

Azt is megjegyezték, hogy sok a tudásbeli hiány az oltóanyaggal kapcsolatban:

  • Nem tiszta, hogy meddig hat az oltóanyag

  • Az sem, hogy egy erősítő oltásra szükség van-e a későbbi években

  • És az adatok is hiányosak a HPV oltóanyag hatásosságával kapcsolatosan, amikor más védőoltásokkal együtt adják be.

Az is kérdés, hogy a sok HPV oltásprogram a biztonságos szex és a Pap-tesztek csökkenéséhez fog-e vezetni.

Megjegyezték, hogy relatívan kevés, 9-15 éves lányt vettek be a Gardasil-ról szóló klinikai vizsgálatokba és a legfiatalabbat csupán 18 hónapig követték figyelemmel. Mégis, ebben a korcsoportban lévő lányok jelképezik az elsődleges célpontját a sok védőoltásnak.

Minden bejelentett HPV oltóanyaggal kapcsolatos kutatást, akár Gardasil-ról vagy a vetélytársáról Cervarix-ról, az oltóanyag gyártója támogatta pénzügyileg teljesen vagy részben.

A Gardasil a legdrágább gyermekkori oltóanyag, amit tömeges használatra adtak ki (404$ a 3 adag), de az írók kiemelték, hogy nincs bizonyítva, hogy a drága ár garantálja a kevesebb rák általi halált.

Címkék: HPV, oltás, oltóanyag, védőoltás, méhnyakrák
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!