Stressz és hajhullás

Ha a haja vékonyodik vagy hullik, valószínűleg kíváncsi rá miért. A hajhullást a stressz okozza, örökletes vagy más miatt van?

 A válasz “igen” mindeháromra. Íme néhány fajtája a hajhullásnak, információval mindről:

Normális Hajhullás:

Mindannyiunknak kihullik körülbelül 100 hajszála naponta a 100.000-ből, ami egy átlagos fejen található. Ezt a következők okozzák:

· Élettartam: Egy hajszál átlagos élettartama 4.5 év; a haj utána kihullik és 6 hónapon belül új hajjal helyettesül.
 
 · Formázás: Samponozás, szárítás és a fésülés mind hajszálak kihullását eredményezik; a legtöbb ember ezeket rendszeresen végzi.
 
· Korosodás: 30 éves koruk után (gyakran korábban is), a férfiak és a nők is elkezdenek hajat veszíteni, de a férfiak általában hajlamosabbak ezt gyorsabban tenni.

Örökletes Hajhullás:

A genetikus hajhullás nem jár túlzott hajhullással, ahogy azt sokan gondolják, hanem elégtelen mennyiségű haj visszanövésével, ami pótolná a kihullott hajat. Az örökletes hajhullás a következő tényezőkkel jár:
 
· Nem: Az örökletes kopaszság sokkal gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél.
 
 · Kor: 30 éves korig, 4-ből 1 férfi kopaszodik; 60 éves korig 3-ból 2 férfi kopaszodik vagy kopasz.
 
· Hormonok: Az örökletes kopaszság a tesztoszteronhoz köthető; azok a nők, akiknek több van a szervezetében, ahogy öregszenek, hajlamosak több hajat veszíteni (vagy, technikailag, képtelenek visszanöveszteni). Ez is oka annak, hogy a férfiak hajlamosabbak az örökletes kopaszságra.
 
 A stressz és a hajhullás:

Már valószínűleg hallotta, hogy a stressz hajhulláshoz vezethet és ez igaz is. Túlzott fizikai vagy emocionális stressz, mint amiket sebesüléshez, betegséghez vagy műtéthez lehet kötni, két fajta hajhullást okozhat:
 
· A gyakoribb fajta a telogen effluvium. Ezzel, a kevésbé súlyos hajhullással, a haj megáll a növésben, csak ül a fejtetőn és csak 2-3 hónappal később hullik ki. Azután visszanő 6-9 hónapon belül.
 
 · A másik fajta stressz okozta hajhullás az alopecia areata, ami fehérvérsejtekkel támadja a haj tüszőit. Ezzel a hajhullással a haj ugyanúgy heteken belül kihullik (általában csomókban), de ebbe beletartozhat az egész fejtető sőt, még a testszőrzet is. A haj visszanőhet magától, de kezelésre is szükség lehet.

Más tényezői a hajhullásnak:

Más tényezők is léteznek, amik szintén hajhullást okoznak, mint például:
 
· Betegség
 
· Hormonális változások
 
· Terhesség, szülés és fogamzásgátló tabletták használata
 
· Kemoterápia
 
 
 
Címkék: hajhullás, stressz, hajszál, kopaszság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!