Senior szex – tippek idősebb férfiaknak

A senior szex ugyan nem ugyanazt jelenti, mint a húszas életéveket jellemző szexuális élet, de mégis kielégítő lehet. Ellentétben az idősebbek szexualitásával kapcsolatos gyakori mítoszokkal, a szexuális érdeklődés nemcsak a fiatalokra jellemző. Nagyon sok idősebb ember élvezi a nemi együttlétet egészen a 80-as életévekig vagy akár azon túl is. Az egészséges szexuális élet nemcsak kielégítő, de az élet más aspektusai szempontjából is nagyon jót tesz, beleértve a fizikai egészséget és az egyén önbecsülését.


Ahogyan a férfiak korosodnak, a tesztoszteron férfi hormon szintjük csökken és ezzel összefüggésben gyakoriak a szexuális funkcióban bekövetkező változások. A fiziológiai változások körébe tartoznak az alábbi leggyakoribb faktorok:

  • Az idősebb férfiak többségének jóval több stimulációra van szükségük ahhoz, hogy elérjék és fenntartsák az erekciót és magát az orgazmust is,
  • Az orgazmusuk rövidebb időtartamú,
  • Az ejakuláció erőteljessége és a prosztata váladékával feldúsult ondó mennyisége jóval kevesebb,
  • Az ejakulációt követően jóval hosszabb idő szükséges egy újabb erekció eléréséhez.

Az idősebb férfiak körében a fenti változásokkal összefüggésben felléphet némi szorongás, de ettől persze még nem kell a szex élvezetének véget vetni. A változó szervezethez való alkalmazkodás segítheti az egészséges és kielégítő nemi élet fenntartását. Például, változtatni kell a szexuális rutinon, beleértve azt is, hogy az izgalmi állapot eléréséhez jóval több stimulációra van a férfinak szüksége.

Az egészségi állapot szintén komoly hatást gyakorolhat a szexuális életre és teljesítményre. Ha a férfi vagy partnere gyenge egészségi állapotban van, vagy krónikus betegségben szenved – mint pl. szívbetegség vagy ízületi gyulladás (arthritis) -, a szex és az intimitás jóval nagyobb kihívást jelent a számukra. Bizonyos műtétek és számos gyógyszer – pl. a vérnyomáscsökkentők, az antihisztaminok, az antidepresszánsok és a savlekötő gyógyszerek – szintén kedvezőtlenül befolyásolhatják a szexuális funkciót. Ennek ellenére nem szabad feladni! Meg kell próbálni a nemi együttlétet olyan formában gyakorolni, amely igazodik a problémák okozta korlátokhoz.

Ha például a férfi szívinfarktuson esett át és aggódik a felépülése utáni szexuális élete miatt, akkor nyugodtan beszélje át ezt a gondját a kezelőorvosával. Ha ízületi gyulladás a probléma, akkor eltérő pozíciókat kell kipróbálni, esetleg a szexuális tevékenység előtt vagy után az ízületi fájdalmat meleg borogatással lehet enyhíteni. Próbáljon meg az idősebb férfi pozitív maradni és arra fokuszálni, hogy a szexualitással és az intimitással kapcsolatosan ne maradjon közömbös, illetve találja meg a nemi együttlét partnere és a számára leginkább megfelelő módját.

Az érzelmi problémák bármilyen korban érinthetik valakinek a szexualitását. Nagyon sok idősebb pár számol be a szexuális élettel való nagyobb megelégedettségről, mivel kevesebb dolog vonja el a figyelmüket az együttlétről, több idő jut egymásra és a magánéletre, továbbá a terhesség bekövetkezésének a veszélye miatt sem kell már ebben a korban aggódni. Másrészt viszont egyes idősebb embereket stresszelnek az egészségi és a pénzügyi problémák, továbbá egyéb életmódbeli változások. A depresszió például csökkentheti az idősebb férfi (vagy nő) szexuális aktus iránti vágyát és érdeklődését. Ha az idősebb férfi úgy érzi, hogy depresszióban szenved, akkor forduljon a háziorvosához vagy pszichológushoz.

Annak ellenére, hogy a szexuális együttlét hevességét és újdonságát tekintve már nem ugyanolyan, mint fiatal korban, maga a nemi együttlét és intimitás azért továbbra is örömszerző és jutalmazó része maradhat az életnek. Az alábbiakban sorolunk fel néhány tippet, melyek segítségével az idősebb férfiak egészséges és élvezhető szexuális életet folytathatnak:

  1. Beszélgessen a partnerével

Ha valaki már felnőtt férfi, akkor nehezére eshet a számára a szexről való beszélgetés a női partnerrel, esetleg tabutémaként kezeli azt. Ha azonban valaki nyíltan beszélget a partnerével a saját szexuális igényeiről, vágyairól és gondolatairól, az a szexuális együttlét és intimitás nagyobb fokú élvezetét biztosíthatja.

2. Keresse fel az orvosát

Az orvos (háziorvos vagy szakorvos) segíthet azon krónikus betegségek és gyógyszerszedés menedzselésében, amelyek hatással vannak az idősebb férfiak szexuális életére. Ha az erekció vagy az orgazmus elérésével van probléma, akkor andrológus szakorvos tud tanácsot adni a szükséges gyógyszerek vagy más kezelési módszerek alkalmazásáról, melyek megoldhatják ezeket a gondokat.

  1. Terjessze ki a szex fogalmának az értelmezését

A nemi együttlét (közösülés) csak az egyik módja a beteljesülést jelentő szexuális életnek. Az érintés, a simogatás, a csókolózás és az egyéb intim szexuális kontaktus gyakorlása nemcsak a férfi, de a nő számára is ugyanolyan jutalmazó, örömszerző érzés lehet. A kor előrehaladtával fel kell ismerni, hogy az teljesen normális dolog mind az idősebb férfiak, mind az idősebb nők számára, ha eltérő a szexuális képességük és igényük. Éppen ezért meg kell találni azokat az új módszereket, amelyek segítségével egy idősebb pár képes lehet a nemi érintkezés és intimitás élvezetére.

  1. Változtasson a bevett rutinon

Már egyszerű változtatások is javíthatják az idősebb férfiak szexuális életét. Például a nemi együttlét idejét a nap azon szakára vagy időpontjára kell időzíteni, amikor a férfi a legnagyobb energiával bír. Próbálják ki a reggeli szexet, amikor mindketten frissen ébrednek egy pihentető éjszakai alvás után, ahelyett, hogy egy hosszú és fárasztó nap végén próbálnának meg nemi életet élni. Mivel nemcsak az idősebb férfi, de a nő számára is hosszabb időt igényelhet a testi vágy felébredése és a nemi izgalom állapotának az elérése, hagyjanak kellő időt előtte a romantikára. A nemi együttlét során pedig próbáljanak ki új pozíciókat vagy fedezzenek fel olyan új módszereket, amelyek révén romantikusan és szexuálisan érintkezni tudnak.

  1. Ne mondjon le a románcokról

Ha elveszítette a partnerét (szakítás, válás, a másik fél halála stb. miatt), akkor nehéz lehet belekezdeni egy új kapcsolatba, de a társasági életbe való ismételt bekapcsolódás nagyon sok idősebb, egyedülálló férfi és nő esetében igenis megéri az erőfeszítést. Senki nem növi ki az érzelmi közelség és intimitás iránti igényt. Ha az idősebbek belekezdenek egy új partnerrel való intim kapcsolatba, nekik is meg kell előtte győződniük arról, hogy biztonságos szexről van szó. Nagyon sok középkorú és idősebb ember ugyanis nincs tisztában azzal, hogy a koruktól függetlenül még mindig ki vannak téve a nemi úton terjedő betegségek veszélyének, ilyenek pl. a HIV fertőzés következtében kialakuló AIDS betegség, a nem tripper (gonorrhoea) okozta húgycsőgyulladás (urethritis) a férfiaknál és a genitális (nemi szervi) herpeszvírus fertőzések a nőknél.

Végül az alábbi tippel egészítjük ki a fentieket: törődjön többet önmagával! Étkezzen egészségesen, maradjon aktív, csak kevés alkoholt fogyasszon, ne dohányozzon és ne használjon illegális drogokat. Az idősebb férfiak ne feledkezzenek meg a rendszeres orvosi ellenőrzések fontosságáról, különösen, ha már valamilyen krónikus kórképben szenvednek, továbbá ne felejtsék el a gyógyszereiket rendszeresen felíratni.


Címkék: senior szex, szexualitás, szexuális élet, idősödés, egészség, önbecsülés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!