Potenciális összefüggés van a kolorektális rákkockázat, az elhízás és az alkoholfogyasztás között


Egy newfoundlandi/labradori (kanadai területek) eset-kontroll vizsgálatról szóló jelentés szerint a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás növelheti a kolorektális rák (vastag-végbélrák, angol rövidítése: CRC) kockázatát az elhízott személyek körében.


Bár a vizsgálat a résztvevőit tekintve nem volt nagyszabású és csak eset-kontroll összehasonlítás volt, nem pedig kohorsz analízis (jelentése: olyan emberek részcsoportjában megfelelő időközönként elvégzett keresztmetszeti felméréssorozat, akik valamilyen jellemző alapján vannak csoportosítva), az eredmények mégis nagy valószínűséggel tárgyilagosak.
 
A vizsgálat során az alkoholfogyasztás és a CRC kockázata között nem volt reláció, amikor a teljes lakosságra vonatkoztatták. Amikor azonban a résztvevőket a BMI indexük (testtömeg-index) szerint csoportosították (< 30 versus =30), az adatok növekedést jeleztek a CRC kockázatban az elhízott (kövér) emberek tekintetében, akik alkoholfogyasztók voltak, különösen azok körében, akik napi 5 vagy annál több ital elfogyasztásáról számoltak be.

Másrészt viszont még a kövér emberek között sem volt észlelhető egy dózis-válasz hatás, pl. nem volt lépcsőzetes növekedés a CRC kockázatában nagyobb számú napi italfogyasztás mellett sem. Például, az esélyhányados 2.3-szoros volt az elhízottak „javára”, akik napi 1-2 ital elfogyasztásáról számoltak be, a nem alkoholizálókkal szemben és 1.3-szoros azok „javára”, akik napi 3-4 ital elfogyasztásáról adtak számot.

A kutatók szerint érdekes lesz meghatározni azt, vajon más vizsgálatok igazolják-e majd, hogy az alkoholfogyasztás és a kolorektális rák kockázatában módosulás van az elhízottság szerint. Ha ez bizonyosodik be, akkor az segíthet megérteni a kolorektális rák kifejlődésének néhány mechanizmusát és a CRC szűréséhez jobb iránymutatásokkal szolgálhat.


Címkék: alkohol, rák, daganat, elhízás, kolorektális rák, vastagbél
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!