Palmitoil-etanolamid (PEA) gyulladásgátló anyag szintjét növelő vegyületet állítottak elő tudósok

Kaliforniai gyógyszerkutatók feltalálták azt az eljárást, hogy hogyan lehet a természetes testzsír szintjét növelni, amely segít a gyulladások csökkentésében, és amely valószínűleg elősegítheti az allergiás, és más, az immunrendszerhez kapcsolódó betegségek újfajta kezelési módszereinek kialakítását.

Évtizedek óta ismert, hogy a szóban forgó testzsír, a palmitoil-etanolamid (PEA) potenciális gyulladásellenes anyag, amely mind az allergiás tüneteket, mint a reumás láz előfordulását csökkenti, de a kutatók eddig csak keveset tudtak róla.

A frissen lefolytatott kutatásról beszámoló publikációban a kutatóorvosok leírják, hogyan jöttek rá arra, hogy a PEA szintjét az immunrendszer sejtjei igen erősen szabályozzák. Mintegy viszonzásképpen, a PEA segít ezen immunsejtek aktivitását kontrollálni, amire akkor kerül sor, amikor az emberi szervezetben fellépő fertőzés, betegség, vagy sérülés ellen kell fellépniük.

Ezen kívül a kutatóorvosok arra is rájöttek, hogy a PEA-t – amely ételekben is jelen van, mint pl. a tojásban és a földi mogyoróban – egy fehérje deaktiválja, amelyet N-aciletanolamin-hidrodizáló savamid-nak (NAAA) neveznek, amely tulajdonképpen egy enzim, ami lebontja a sejtek gyulladását kontrolláló molekulákat.

Molekula-modellező kombináció felhasználásával, valamint kémiai könyvtári tanulmányozás segítségével a tudósok egy új vegyületet hoztak létre, amely blokkolja ennek az NAAA fehérjének a működését.

Rágcsáló állatokba beadva, ez az új összetevő megnövelte immunsejtjeikben a PEA szintjét és csökkentette annak a gyulladásnak a nagyságát, amelyet egy gyulladáskeltő anyag váltott ki. Továbbá, amikor gerincvelő gyulladásos sérülés után egerek gerincvelőjébe juttatták be ezt az összetevőt, az csökkentette a traumával járó gyulladást és a motoros funkciók visszanyerését segítette elő.


Ezek a kutatási eredmények nagyon izgalmasak a gyógyszeripar számára, mivel a legtöbb, gyulladásos állapotokban alkalmazott gyógyszer csak a lakosság egy kis részénél hatásos, nem beszélve arról, hogy súlyos mellékhatásaik vannak. Ez az újonnan felfedezett vegyület széles körben történő felhasználásra is ígéretesnek látszik.

A kutatóorvosok szerint a PEA szintjét növelő vegyület az elsődlegesen kijelölt anyag, amelyből gyógyszerek sorozatát kívánják kifejleszteni. Ennek lehetőségét a kaliforniai egyetem és egy genfi székhelyű olasz technológiai intézet munkatársai egy közös kutatás keretén belül kívánják feltérképezni.Címkék: gyulladásgátló, immunsejtek, testzsír, PEA
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!