Nincs közvetlen kapcsolat a születési rendellenesség és az antidepresszánsok szedése között

A várandós anyukák nyugodt szívvel használhatnak számukra felírt antidepresszánsokat az első trimeszterben, az Université de Montréal és a Ste. Justine Hospital új tanulmánya szerint, amit a British Journal of Psychiatry májusi számában közöltek.

Dr. Anick Bérard és csapata felfedezte, hogy az antidepresszánsoknak nincs hatása a magzat fejlődésére. “Ez az első tanulmány, ami az antidepresszánsok hatását vizsgálta a terhesség első trimesztere alatt, olyan anyukáknál, akik pszichiátriai rendellenességektől szenvednek.” mondta. “A születési rendellenességek területén ebben a populációban, nem találtunk különbséget azon nők között, akik antidepresszánsokat használtak és akik nem használtak ilyen gyógyszereket az első trimesztereikben.”
A kutatók csapata a Quebec Pregnancy Registry adatait használta fel, hogy megvizsgálják 2.329 pszichiátriai rendellenességtől szenvedő anya leleteit, akik legalább 30 nappal terhességük előtt, antidepresszánsokat kezdtek szedni. A nyilvántartásban szereplő nők közé tartoztak még azok a nők, akik halva hozták világra gyermeküket, miközben a születési rendellenességeket mindennek gondolták, az arci deformációtól a szívelégtelenségig.

“Az antidepresszánsok szedésének időtartama a terhesség első trimeszterében nem volt köthető a születési rendellenességek fokozott kockázatához.” magyarázta Dr. Bérard. “Reméljük, hogy ezek az eredmények segítenek az orvosoknak és a nőknek, hogy el tudják dönteni, hogy folytassák-e az antidepresszáns szedését a terhesség alatt.”


Címkék: terhesség, születési rendellenesség, antidepresszáns
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!