New Yorkban a HIV-fertőzött férfiak között új járvány ütötte fel a fejét

New York-i kutatók arról számolnak be, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak körében egy új, járványos betegség ütötte fel a fejét: a Hepatitis-C vírussal való fertőződés. Korábban ugyanezen kutatók már beszámoltak egy szokatlan és gyors májfibrózis progresszióról a homoszexuális HIV-fertőzött férfiak körében, amelyet szintén a Hepatitis-C vírusfertőzés idézett elő, most pedig a legújabb megfigyeléseik szerint a Hepatitis-C vírus terjedése szexuális úton történik, nem pedig a drogosok közös injekciós tű használata miatt.

A kezelés azonban sikeres lehet, ha a fertőzés nagyon korai fázisában kezdik el, bár beszámolnak a májbetegséggel kapcsolatos nyugtalanító hírekről is. „Ez a járvány a Hepatitis-C vírusfertőzés új klinikai szindrómáját reprezentálja, amelyre a betegek meghallgatása útján derült fény: egy új kockázati csoport vált fertőzötté egy korábban ritka átviteli úton, ami a májfibrózis példátlan progresszióját eredményezi.” – mondta Dr. Daniel Fierer, a kutatás vezetője.

21 fő, Hepatitis-C vírusfertőzött beteg vizsgálata során, amelynél a kontrollcsoport nem volt fertőzött, a védekezés nélkül folytatott anális és orális szexuális érintkezés szignifikánsan társult az új Hepatitis-C fertőzöttséggel. Sem jelenleg, sem korábban a drogfogyasztáshoz kötődő közös injekciós tű használat nem járt Hepatitis-C vírusfertőzöttséggel. Továbbá, a PEG-Interferon (jelentése: az Interferon gyógyszerhez előállítása során polyethilén glikol (PEG) kémiai vegyületet adagoltak) és Ribavirin (Hepatitis-C vírusellenes gyógyszer) kombinációjával a diagnózis felállítása után 6 hónapon belül megkezdett kezelést 16, Hepatitis-C 1-es genotípusú vírussal fertőzött betegnél be is fejezték. E betegek közül 12-nél (75 %) sikerült hosszan tartó vírusválaszt elérni, összehasonlítva ezt azzal a mindössze 15-30 %-os hosszan tartó vírusválasz aránnyal, amelyet egy krónikus Hepatitis-C 1-es genotípusú vírusfertőzés esetén elvárhatnak. 30 kiválasztott beteget vetettek alá májbiopsziának a korai fertőzöttség állapotában és ebből 23 betegnél (77 %) már mérsékelt májfibrózist (egészséges májszövet pusztulása után a helyén működésre alkalmatlan kötőszövet képződik) találtak, ami a korai gyógyító kezelést sokkal fontosabbá teszi, annak érdekében, hogy a májfibrózis progresszióját meg tudják akadályozni.

Mivel a kutatások ezt az eredményt hozták, a kutatásról beszámoló tanulmány szerzői javasolják a képalkotó eszközökkel rutinszerűen történő vizsgálatok elvégzését az összes homoszexuális HIV-fertőzött férfinál, akiknek egyben akut Hepatitis-C fertőzése is van, valamint egy egyszerű és nem költséges 3 havonta ismétlődő ALT-mérés (alanin aminotranszferáz enzim vérvizsgálatát) elvégzését és a Heptatitis-C antitest mérését 6-12 havonta. „Az orvosok és a betegek felfogásának és viselkedésének a megváltoztatása igen nehéz dolog.” – mondta Dr. Fierer – „A korai felismerés és szűrés egyik legfőbb akadálya az, hogy egyaránt hiányzik az orvosok és a betegek felismerőképessége azzal kapcsolatosan, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak nagyobb Heptatitis-C vírusfertőzöttségnek vannak kitéve. A probléma megértésének hiánya azt eredményezi, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiakat nem vizsgálják meg időben és rutinszerűen képalkotó eszközökkel és így nem történik meg időben sem a diagnózis felállítása, sem a kezelés megkezdése.”
Dr. Fierer úgy véli, a következő lépés a Hepatitis-C járvány elleni harcban az lesz, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiakat oktatás formájában felvilágosítják e világszerte járványos betegség létezéséről, megtanítják a betegeknek, hogy a HIV-fertőzött homoszexuális férfiak védekezés nélküli szexuális érintkezésének egyik kockázatát jelenti a Hepatitis-C vírussal történő megfertőződés is, és megpróbálják az amerikai nemzeti hatóságok hivatalos ajánlásait megváltoztatni.Címkék: HIV, Hepatitis-C, vírus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!