Neurotikus? Asztmás lehet tőle!

Legfrissebb tanulmányok szerint a neurotikus panaszoktól szenvedő embereknél – jellemzőjük, hogy túl sokat aggódnak, valamint érzelmi hullámvölgyeik vannak – az asztma kifejlődésének kockázata magasabb, mint a mentálisan egészséges embereknél. Azok, akik egy váláson mennek keresztül, vagy konfliktusos érzelmi kapcsolatban élnek, szintén jobban ki vannak téve az asztma kialakulása kockázatának.

Kutatók előbb állatokon végzett vizsgálatok során tanulmányozták, a krónikus stressz hogyan változtatja meg a szervezet hormonszintjeit, amely aztán a légutakat hozhatja gyulladásba, megnehezítve ezzel a levegővételt. A kutatók úgy gondolják, hogy a neurotikus személyiség jellemzők hasonló hatást fejtenek ki. Ha ez valóban így van, a neurotikus személyiségű emberek lehiggasztásában nyújtott segítség – elvileg – csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát.

Dr. Adrian Loerbroks, a német Heidelberg Egyetemről és kollégái feltárták a neuroticizmus, a stresszel teli életesemények és az asztma közötti kapcsolatokat egy kutatás során, amelyet a Heidelbergben és környékén élő 5.114 fős, 40-65 év közötti férfi-nő vegyes csoport mintán végeztek el.

Már a kezdet kezdetétől észrevették, hogy a férfiaknál a neuroticizmus és az asztma között összefüggés van, illetve mindkét nemnél a munkanélküliség és az asztma között. Azoknál a nőknél, akik egy hosszabb szerelmi kapcsolat után szakítottak, az asztma előfordulása szintén gyakoribb volt.

A vizsgálódások megkezdésekor 4.520 személy teljesen mentes volt az asztmától, 63 főnél, vagyis a vizsgálatba bevont személyek mintegy 2 %-ánál fejlődött ki az asztma egy több, mint 8 éves utánkövetési időszak felénél – teszi közzé Dr. Loerbroks az „Allergia” című folyóirat legutóbbi számában.

A neuroticizmus és az asztma kifejlődése közötti kapcsolat mind a nőknél, mind a férfiaknál jelen volt, míg a hosszan tartó szerelmi kapcsolat felbomlását megélő emberek közül csak a nőknél növekedett meg az asztma kialakulásának kockázata.

A kutatásban részt vett orvosok megjegyzik azt is, hogy a munkanélküliség és egy közeli hozzátartozó halála nem társul jelentős mértékben az asztma kialakulásával.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy szükség van alaposabb és további tanulmányok elvégzésére a személyiség jellemzők, a stressz és az asztma közötti kapcsolat tekintetében.

„A pszichológiai mechanizmusok, amelyeket a személyiség, a stressz és az érzelmek egyaránt befolyásolnak, hatással lehetnek az asztma kifejlődésére, vagy a kifejlődött asztma lefolyására is, - jegyezték meg a kutatók -, de ezeket a mechanizmusokat még mindig nem túlságosan ismerjük”.Címkék: asztma, neuroticizmus
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!