Nem rák által halnak általában az emlőrák túlélői


A mellrák túlélői, főleg az öregebb nők, nagyobb kockázatnak vannak kitéve a nem rák általi halálnak, mint a mellrák általi halálnak.


Ahogy a mellrák gyógyítási módszerei fejlődnek, a betegek tovább élnek és sokan a mellrákhoz nem kötődő okból halnak meg. Judith-Anne Chapman, Ph.D., és kollégái a National Cancer Institute of Canada Clinical Trials Group-nál megvizsgálták, hogy bizonyos tényezők, mint például egy, már létező betegség, kapcsolódnak-e a mellrák általi halálhoz, más rákokhoz vagy rákon kívüli okokhoz. A kutatók körülbelül négy évig követtek figyelemmel több mint 5.000 mellrákos nőt.

Az utókezelés alatt 256 páciens meghalt. A nem mellrák általi halál gyakoribb volt, mint a mellrák okozta, és különösen az idősebb nőknél volt gyakoribb a más okból bekövetkezett halál. A vizsgálat alatt a nők 60%-a nem mellrák által halt meg, de ez a szám megugrott 72%-ra a 70 vagy annál idősebb korú nők esetében. Két tényezőt kapcsoltak a halál okához. Azoknál a nőknél gyakoribb volt a nem mellrák általi halál, akiknek már volt szívbetegsége, és azok a nők, akik csontritkulástól szenvedtek, nagyobb valószínűséggel haltak meg a mellráktól különböző rák által. A nők nagyobb eséllyel haltak meg a mellrák által, ha a rákos sejtek átterjedtek a nyirokcsomókra.

“A mammográfia és a felfejlesztett terápiás irányítása a mellráknak…azt jelenti, hogy több nő fogja túlélni a mellrákot idősebb korig, amikoris már nagyobb kockázata van a nem mellrák általi halálnak.” írták az írók.

Egy kísérő vezércikkben, Sharon Giordano, M.D., és Gabriel Hortobagyi, M.D., a University of Texas M. D. Anderson Cancer Center in Houston-tól, fejtegetik annak a szükségét, hogy az onkológusoknak számításba kell-e venniük a betegek már meglévő egészségügyi problémáit, amikor eldöntik a kezelési módszert.

Például, “a szív- és érrendszeri betegség egy különleges gond a mellrákos betegeknek, gyakorisága miatt, és mert sok terápiája a mellráknak szívi zavarokat okozhat,” írták a vezércikk írói.

Címkék: rák, emlőrák, halálozási ok
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!