Napi egy alma vagy körte megelőzheti a stroke-ot

Az alma és a körte fogyasztása megelőzheti a stroke bekövetkezését – ez egy holland kutatásról szóló publikáció végkövetkeztetése. A publikáció a „Stroke: Amerikai Szívtársaság Szakfolyóirata” c. kiadványban jelent meg. A cikk szerint a kutatók azt állapították meg, hogy a rengeteg gyümölcs- és zöldségféle fogyasztása a fehér hús mellett védő hatású lehet a stroke ellen.

Míg korábbi tanulmányok azt igazolták, hogy a gyümölcs- és a zöldségfogyasztás nagyobb aránya alacsonyabb stroke kockázattal társul, a kutatók prospektív (előretekintő) munkája az első, amely a gyümölcs- és a zöldségfajták színének a stroke-kal való összefüggését vizsgálta. A gyümölcs- és a zöldségfajták ehető részének színe a hasznos fitokemikáliák jelenlétét tükrözi vissza, ilyenek pl. a karotinoidok és a flavonoidok.

A kutatók megvizsgálták a gyümölcs- és a zöldségfajták különböző színcsoportjainak a fogyasztását a stroke előfordulásával összefüggésben. A vizsgálatba 20.069 fő, átlagosan 41 éves felnőttet vontak be és egy 10 éves utókövetési időszak alatt figyelték meg a stroke esetek előfordulási gyakoriságát. A résztvevőknél nem fordultak elő kardiovaszkuláris betegségek a vizsgálat kezdetén, továbbá ki kellett tölteniük egy 178 cikkel foglalkozó élelmiszer kérdőívet, amely az előző évre vonatkozott.

A gyümölcs- és a zöldségfajtákat négy színcsoportba sorolták:

  • Zöld, beleértve a sötét levelű zöldségeket is, mint amilyenek a káposzta- és a salátafélék,

  • Narancs/sárga, mely csoport leginkább a citrusféléket tartalmazta,

  • Piros/bíborvörös, amelybe leginkább a piros színű zöldségféléket sorolták, végül a

  • Fehér, mely csoport mintegy 55 %-át az alma- és a körtefélék adták.

A 10 éves utókövetési időszak alatt 233 db stroke esetet dokumentáltak. A zöld, a narancs/sárga és a piros/bíborvörös színű gyümölcs- és zöldségfélék egyáltalán nem kapcsolódtak stroke esethez. Ugyanakkor, a stroke esetek kockázata 52 %-kal volt alacsonyabb azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségben fogyasztottak fehér színű gyümölcs- és zöldségféléket, szemben azokkal, akik ezekből csak kis mennyiséget fogyasztottak.

Minden egyes nap 25 grammal több fehér színcsoportba tartozó gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása a stroke előfordulása 9 %-kal alacsonyabb kockázatával társult. Megjegyezzük, hogy egy átlagos nagyságú alma súlya 120 gramm.

„A stroke megelőzéséhez talán hasznos a jelentősen nagy mennyiségben történő, fehér színű gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása. Például, napi egy alma elrágcsálásával igazán könnyű a bevitt fehér színű gyümölcs- és zöldségfélék mennyiségét növelni.” – magyarázza Dr. Linda M. Oude Griep, a publikáció vezetője szerzője és egyben a hollandiai Wageningen Egyetem humán táplálkozási részlegének a posztdoktorális kutatónője. „A más színcsoportba tartozó gyümölcs- és zöldségfélék azonban a krónikus betegségek ellen védhetnek. Éppen ezért, továbbra is nagyon fontos a naponta nagy mennyiségben történő gyümölcs- és zöldségfogyasztás.”

Az alma- és a körtefélék nagy mennyiségben tartalmaznak élelmi rostot és flavonoidokat, amelyeket quercetinnek neveznek. A vizsgálatban a fehér színcsoportba tartozó egyéb gyümölcs- és zöldségfélék között megtalálható volt a banán, a karfiol, a cikória és az uborka. A burgonyát a keményítők közé sorolták.

A gyümölcs- és a zöldségfélék preventív egészségügyi előnyeivel foglalkozó korábbi tanulmányok elsősorban az adott élelmiszer egyedülálló tápértékére és jellemzőire fokuszáltak, így pl. a növények fogyasztható részére, színére, botanikai családjára, valamint az antioxidáns tartalmára.

Az USA szövetségi táplálkozási irányelvei szintén tartalmazzák a színek használatát a gyümölcs- és a zöldségfélék tápértékének a meghatározásában. Az USA Preventív Egészségügyi Szolgálatának Akciócsoportja azt javasolja, hogy mindennap a következő öt alcsoportból válasszunk zöldségféléket: sötétzöld, piros/narancs, hüvelyesek, keményítő tartalmúak és más zöldségfélék.

Dr. Oude Griep véleménye szerint mielőtt a vizsgálati eredményeiket a mindennapi gyakorlatba átültetnék, azokat egy hagyományos kutatás során előbb még meg kell erősíteni: „Talán túl korai még az orvosok számára az, hogy a vizsgálatunk eredményei alapján tanácsolják a betegeiknek, hogyan változtassanak a táplálkozási szokásaikon.”

„Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a stroke kockázat megfigyelt csökkenése talán az általában egészségesebb egyéni életmódnak köszönhető, miután valaki áttért a gyümölcs- és zöldségfélékben gazdag étkezési stílusra.” – fogalmazta meg véleményét Dr. Heike Wersching, a németországi Münsteri Egyetem Epidemiológiai és Szociális Orvostudományi Intézetének a kutató munkatársa.


Címkék: stroke, zöldség, gyümölcs, védelem, táplálkozás, rost, tápérték, antioxidáns
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!