Nagyszabású kutatás keretében próbálják feltárni a földimogyoró allergia kiváltó okait

Jelenleg is folyik az az innovatív és nagyszabású kutatás a King's College London Orvostudományi Egyetem Gyermek Allergia Osztályán, amely azt vizsgálja, a földimogyorónak való magas környezeti kitettség kockázati tényezője-e a földimogyoró allergia kifejlődésének.

A kutatás eddigi állásáról a Brit Allergia Alapítvány szervezésében 2010. október 25-29-én megtartott „Házon Belüli Allergia Hét” rendezvényen számoltak be a kutatók.
 
A kutatási projekt keretében 3.250 fő amerikai, ausztrál, svéd és Egyesült Királyságbeli gyermeket születésük, vagy pici gyermekkoruk óta követnek a kutatók. Az orvosok vizsgálják a mogyoró fehérjeszintjeit azokban a pormintákban, amelyeket a kutatásba bevont gyermekek otthonaiban vesznek le, mégpedig az ágyneműkből, a matracokból és a díványokból.

A kutatás célja az, hogy kiderítsék, vajon azoknál a gyermekeknél, akik a házi porban is jelen lévő mogyoró részecskék magas szintjének vannak kitéve születésük óta, nagyobb valószínűséggel fejlődik-e ki a földimogyoró allergia. Azt is vizsgálják, vajon azok a kisgyermekek, akiknél a bőr védekező mechanizmusa meggyengült – pl. ekcémásak, vagy a „filaggrin” nevű génjük hibás – nagyobb mértékben sérülékenyebbek-e az allergia tekintetében.

Az elmúlt 10 év során az Egyesült Királyságban (UK) megháromszorozódott azoknak a gyermekeknek a száma, akik allergiásak a földimogyoróra, és jelentések szerint a földimogyoró és a fán termő mogyorófajták felelősek azoknak a haláleseteknek a 90 %-áért, amelyeket a táplálékallergia reakciók okoznak.

Az Egyesült Királyságban minden 50 gyermekből egy érintett a földimogyoró allergiában, megközelítőleg összesen 250.000 gyermek. Ha egyszer a földimogyoró allergiát diagnosztizálták a gyermekeknél, a gyermekek többsége élete hátralévő részében is allergiás marad a földimogyoróra, és mindössze ötből egynek sikerül teljesen kigyógyulnia belőle.

Mivel a földimogyoró allergiának hosszú távon hatékony és bizonyított terápiája jelenleg nincs, az érintett gyermekeknek teljes mértékben kerülniük kell a mogyorófogyasztást, mindenkor és minden formájában, ami azért is nehéz, mert a szupermarketek polcain megtalálható számos árufélében nyomokban ott van a földimogyoró. (Erre Magyarországon az áru csomagolásán kötelező jelleggel kell felhívni a vásárlók figyelmét!)

Azt egyelőre még mindig nem tudják az orvosok, hogy mi okozza a földimogyoró allergiát, de újabb bizonyítékok azt sugallják, hogy a bőr földimogyoró „nyomokkal” való érintkezése is elég ahhoz, hogy a betegség kifejlődjön, pl. a háziporban, vagy a bőrvédő krémekben nyomokban megtalálható földimogyoró is kiválthatja az allergia betegséget.

A jelenleg is folyó kutatást kommentálva, Dr. Helen Brough, a Gyermek Allergia Osztály klinikai egyetemi előadója a következőket mondja: „Nagyon izgatottak vagyunk a kutatási projekt miatt, mivel eredménye hozzásegíthet minket ahhoz, hogy jobban megértsük a földimogyoró fehérje otthoni környezetben és a földimogyoró allergia kifejlődésében betöltött szerepét, de abban is a segítségünkre lehet majd, hogy milyen praktikus tanácsokkal lássuk el a családokat ahhoz, hogy a földimogyoró allergia kifejlődésének kockázatát minimalizálni tudják.”

Dr. Yolande Harley, a Brit Allergia Alapítvány kutatási igazgató-helyettese a következőket tette hozzá: „A földimogyoró allergia életveszélyes lehet, és ez az, amiért mi, mint Alapítvány, elkötelezettek vagyunk a kutatások támogatásában. Ha ugyanis sikerül a kiváltó okokat jobban megismernünk, kétségkívül képesek leszünk arra, hogy megakadályozzuk, vagy csökkentsük a gyermekeknél a földimogyoró allergia kifejlődésének kockázatát.”

A kutatócsoport az otthoni porból vett mintákban található földimogyoró fehérje szintjének mérésével képes lehet arra, hogy meghatározza, van-e összefüggés a korai földimogyoró-kitettség és az allergia kifejlődése között, mind a teljesen egészséges kicsiknél, mind a bőrproblémákkal küszködő gyermekeknél. A kutatás egyben hozzásegítheti az orvosokat más táplálékallergia kifejlődésével szemben is hatékony stratégia kidolgozásához.

Korábbi kutatások azt igazolták, hogy az ekcémás gyermekek körében jóval gyakoribb a földimogyoró allergia, és a most folyó kutatás eddigi fázisa azt sugallja, hogy a bőr földimogyorónak való kitettsége lehet az, ami az allergia kialakulásához vezet. Az eddigi vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a háztartások megelőző 6 hónapban történt földimogyoró fogyasztása hozzájárul a szülők és a babák ágyneműjében, illetve a játékokban található, mérhető mennyiségű földimogyoró szennyezettséghez.


Címkék: földimogyoró, allergia, ekcéma, bőr, házipor, táplálkozás, mogyoró származék
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!