MRSA szuper-baktérium is tenyészhet a kivehető műfogsorokon


Egy friss brazil kutatás eredményei arra figyelmeztetnek, hogy a kivehető műfogsorokon tiszta kinézetük ellenére olyan „gyilkos” szuper-baktériumok is tenyészhetnek, mint az MRSA, a methicillin rezisztens Staphylococcus Aureus. A kutatók azt tanácsolják az embereknek, hogy a kivehető műfogsort legalább 3 percre tegyék be a mikrohullámú sütőbe, ez ugyanis biztonságossá teszi azokat, mivel a mikrohullámok megölik a baktériumokat.


A műfogsorokat a baktériumok olyan vékony rétege fedi, melyet biofilmnek neveznek a tudósok és amely egészen addig lapulhat rajtuk, amíg használójuk be nem lélegzi azokat a tüdejébe.

Az USA-ban csaknem 20 millió ember visel olyan teljes vagy részleges kivehető műfogsort (protézis), amely gyakran fertőzött az antibiotikumokkal szemben rezisztens MRSA szuper-baktériummal.

„A brazil tudós csapat, akik a kutatást végezték, azt is javasolja, hogy legalább 10 percig áztassák az emberek ezeket a protéziseket 2 %-os klórhexidin-glukonátot tartalmazó fertőtlenítő (csíraölő) szájöblítő oldatban.” – írja az angol Daily Mail napilap.

„Mindkét ajánlott módszer alkalmas az MRSA biofilmmel bevont műfogsorok dezinficiálására (fertőtlenítés), amennyiben legalább egy héten keresztül alkalmazzák valamelyiket.” – írja a kutatásról megjelent publikációban Dr. Karen Tereza Altieri, a Sao Pauló-i Állami Egyetem Araraquarai Dentális Iskolájának a fogorvosa (Sao Pauló Brazília egyik állama, Araraquara pedig az egyik városa).

„Tudomásunk szerint mi vagyunk a világon az első kutatók, akik a műfogsorokon is tenyésző MRSA szuper-baktérium megölése ezen módszerének a hatékonyságáról beszámoltunk.” – tette hozzá a doktornő, aki egyébként vezette a kutatást.

A kutatók szerint, ha valaki a részleges vagy teljes műfogsorát éjszakára egy pohár vízben hagyja ázni, az nem elég ahhoz, hogy tiszta maradjon. Az amerikai szakértők - megismervén ennek a brazil kutatásnak az eredményeit - ragaszkodnak ahhoz, hogy javasolják ezeket a módszereket azzal a céllal, hogy elősegítsék a pácienseik orális higiéniájának a javulását.

„Nagyon is tisztában vagyunk azzal, hogy a szájüregben található baktériumok és a szervezetre gyakorolt szisztémás hatásuk között összefüggés van.” – mondja Dr. Victoria Vickers, San Antonió-i (Texas Állam, USA) fogorvosnő.

A brazil kutatásról szóló beszámoló egyébként megjelent az „Amerikai Fogászati Szövetség Szakfolyóirata”-ban is.


Címkék: műfogsor, baktérium, vírus, MRSA, kivehető fogsor, fogászat, fog
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!