Mire számítsunk végbéltükrözésnél?


Ha önnek ajánlott ez a beavatkozás ne aggódjon, 30-60 perc, alacsony veszély kockázatú és rutinvizsgálat.


Egy-két nappal a procedúra előtt a betegnek ajánlani szoktak egy tisztító kúrát folyadék diéta keretein belül vagy hashajtó segítségével.

A tükrözés napján lehet, hogy kap egy gyenge nyugtatót vagy fájdalomcsillapítót, hogy tudjon relaxálni. Ha kap ilyet nem vezethet haza egyedül a beavatkozás után.

A vizsgálat abból áll, hogy oldalt fekszik az ágyon a vizsgált, amíg egy hosszú rugalmas kamerával ellátott csövet vezetnek be a végbélbe. A doktor így tudja végigvizsgálni a bél belső felületét.

Ha rendellenességet találnak, akkor a doktornak lehetősége van mintát venni a kérdéses területről.

Miután befejeződött még egy pár órán át számíthat a nyugtató hatására.

Ha kényelmetlennek találja az egészet vagy ideges, gondoljon arra, hogy pár perc kényelmetlenséggel sok évre előre kivizsgáltatta magát.

Címkék: végbéltükrözés, vizsgálat, végbél, nyugtató, diéta, fájdalomcsillapító, hashajtó
#2
svarc-svarc - 2013.08.17 21:24
... szóval azt hiszem, a fent leírtak nagyon messzeállnak a valóságtól, attól ami ténylegesen vár rád ( ez csak a meserésze) - szóval azzal kezdődik (intézményi keretek között) a dolog, hogy kapsz egy olyan hashajtást, hogy fél napon át jóformán le sem szállsz a wc-ről, de ha mégis, akkor azt megbánod, meg a takarítószemélyzet is ... és közben nem diétázni kell, hanem koplalni (érthető) - aztán ha "rendben vagy", adott időben felfekhetsz a kínpadra ... szemérmességed jobb ha kint hagyod a vizsgálón kívül, inkább a monitort nézd, már amikor bírod, mert a colonoscopiás vizsgálat igencsak fájdalommal jár, amikor levegővel felfújják az éppen vizsgált bélszakaszt, azt hiszed, hogy szétszakadsz ...... amikor enyhül a nyomás, észre sem veszed, hogy benned matatnak - amit viszont látsz a monitoron az egy élmény ..... a beavatkozés közben ha van levesznek egy két polipot, ha daganatod van mintát vesznek belőle ..... ezek nem fájnak ..... írják, de nem teszik, mert az OEP nem finanszírozza az altatásban való vizsgálatot, de magánalapon megcsináltathatod, 20-30 ezer ft-ért ..... a további sorsod attól függ, hogy találtak-e valami oda nem illőt, vagy sem ... ha szerencsés vagy és semmi fölösleges nincs a bélrendszeredben, akkor is csak feltételesen örülj, mert ha rizikótényezők is fennállnak nálad, jobb ha figyeled magad ( nem évekre szól a mentességed ! ) - figyelj a székletedre, annak indokolatlan változásaira ( hasmenés), véres széklet, akár csak "petty"szerű is, indokolatlan fogyás, jelentős és nem indokolt gyors elfáradás, állandó fáradtságérzet, rossz kedélyállapot .... mindenre amire nincs egzakt magyarázat ...... fentiek saját "élmények", melyek után egy 30-35 cm-es béldarabbal egy kb. 8 X 12 cm-es tumort távolítottak el, egy másfél órás műtét során ...... ne várd meg, míg idáig jutsz !!!!
#1
Syl05 - 2013.08.17 20:53
Vastagbél tükrözésnél kap valaki nyugtatót(nekem spec.anélkül csinálták), végbéltükrözésnél még nem hallottam....
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!