Michael Jackson halála – a hirtelen szívleállásról

A hirtelen szívleállás egy olyan állapot, ahol a szív hirtelen és váratlanul nem dobog tovább. Amikor bekövetkezik, a vér nem áramlik tovább az erekben az agyba és más létfontosságú szervekbe.

A hirtelen szívleállás a legtöbb esetben halált okoz, ha nem kezelik perceken belül.

Ahhoz, hogy megértsük a hirtelen szívleállást, segít az, ha megértjük, hogy hogyan működik a szív. A szívnek van egy belső elektromos rendszere, ami irányítja a szív dobogásának ritmusát és mértékét. Az elektromos rendszerrel adódó problémák a szív rendellenes dobogásához vezethetnek, amit arritmiának hívnak.

Rengeteg féle arritmia létezik. Egy arritmia alatt a szív túl gyorsan is doboghat, túl lassan vagy rendszertelen ritmusban. Vannak olyan arritmiák is, amik leállítják a szív vérpumpáló funkcióját. Ezek az arritmiák okozzák a hirtelen szívleállást.

A hirtelen szívleállás nem azonos a szívrohammal. A szívroham akkor következik be, amikor a szívizom egy részébe nem jut el vér. A szívroham alatt a szív általában nem áll le hirtelen. A hirtlen szívleállás viszont bekövetkezhet szívroham utáni lábadozás alatt.

A szívbeteg embereknek nagyobb esélyük van hirtelen szívleállásra. Ennek ellenére a legtöbb ember, akikben lezajlik a hirtelen szívleállás, egészségesnek tűnik és nem szenved szívbetegségtől vagy más egyéb kockázati tényezőtől, amik hirtelen szívleállást okozhatnak.
 
A hirtlen szívleállást átélő emberek 95%-a belehal az állapotba. A legtöbb, perceken belül. A gyors kezelés defibrillátorral életmentő lehet ezekben az esetekben. A defibrillátor egy olyan eszköz, ami elektromos sokkot küld a szívnek, hogy az visszatérhessen a normális ritmusához.

A legtöbb, perceken belül. A gyors kezelés defibrillátorral életmentő lehet ezekben az esetekben. A defibrillátor egy olyan eszköz, ami elektromos sokkot küld a szívnek, hogy az visszatérhessen a normális ritmusához.

Címkék: Michael Jackson, hirtelen szívleállás, szív, keringési rendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!