Mérleg rejtély – mi, micsoda?

Testtömegindex, testzsír, testvíz – a korszerű mérlegek csodamutatói. Melyik, mit jelent és mennyi a jó?

BMI vagy testtömegindex

A sokszor hallható BMI elnevezés az angol „body mass index” kifejezésből származik, magyarul testtömegindex a neve. Segítségével megállapítható, hogy testsúlyunk ideális-e, vagy túlsúlyban, esetleg soványságban szenvedünk. Kiszámítása során a kilogrammban megadott testsúlyt kell elosztani a méterben megadott testmagasság négyzetével (kg/m2).
A testtömegindex független az életkortól és nemtől, kiértékeléséhez az Egészségügyi Világszervezet a következő intervallumokat állapította meg:

18.5 alatt: soványságról beszélünk
18.5-24.99 között: normális testsúly
25-29.99 között: túlsúly
30-34.99 között: mérsékelt elhízás
35-39.99 között: súlyos elhízás
40 felett: nagyon súlyos elhízás

Például egy 159 cm magas és 64 kilós hölgy esetében a számítás így alakul: 64 / 1.592 = 25.31. Tehát a hölgy testtömegindexe 25.31, ami már túlsúlyosnak mondható.

Testzsír
 
Mivel az izomszövet nehezebb a zsírszövetnél, önmagában a testsúly nem elég állapotunk jellemzésére. A testsúlyból nem tudjuk meg, hogy testünk milyen arányban tartalmaz zsírt és milyen arányban izmokat. Egy sportoló, akinek a súlyát nagyrészt az izomzat teszi ki, ugyanannyit nyomhat a mérlegen, mint egy inaktív életet élő, magasabb testzsír százalékkal rendelkező személy, holott testalkatuk merőben más. Ma már számos testösszetétel mérő készülék képes a testzsír százalék meghatározására, ami a zsírtömeg arányát mutatja meg a teljes testtömeghez viszonyítva.
Az egészségesnek tekinthető testzsír mértéke életkortól és nemtől függ. Az optimális testzsír mennyiség nők és férfiak esetében a következőképp alakul:

Nők:
20-39 év: 21% - 33%
40-59 év: 23% - 35%
60 év felett: 24% - 36%

Férfiak:
20-39 év: 8% - 19%
40-59 év: 11% - 22%
60 év felett: 13% - 25%

 
Testvíz

A korszerű mérlegek által mért testvíz értéke a szervezet víztartalmát adja meg. A testvíz mennyisége életkoronként, nemenként és testfelépítésenként változik. A test víztartalma csecsemő- és gyerekkorban a legmagasabb, körülbelül 77%. Felnőtt férfiak esetében 60%, nők esetében 50% körül mozog. A testvíz idős korban a legkevesebb, 45%, vagy az alatt.
A test szövetei közül a zsírszövet tartalmazza a legkevesebb vizet, így túlsúlyos személyeknél a testvíz aránya általában alacsonyabb, mint ami a korcsoportukban ideálisnak tekinthető.

Szerencsére ma már számos olyan készülék áll rendelkezésre, mellyel otthoni körülmények között, egyszerűen ellenőrizhetjük BMI, testzsír és testvíz eredményeinket. Ha elköteleztük magunkat az értékek javítása mellett, hasznos lehet, ha naplót vezetünk az állapotunk alakulásáról. Így könnyen ellenőrizhetjük honnan, hová jutottunk el és megtudhatjuk, min kell még változtatnunk.
 
Forrás: www.egeszsegnaplo.hu

Címkék: BMI, testtömegindex, testzsír, izom, testvíz, mérleg
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!