Mellékhatások nélküli ösztrogén hormonpótló terápia (HRT) a csontritkulás kezelésére?

A csontritkulás (latinul: osteoporosis) kezelésére használt ösztrogén hormonpótló terápiának (angol rövidítése: HRT) gyakran tulajdonítanak komoly mellékhatásokat.

A svédországi Gothenburg Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói egérkísérletek során megtalálták azt a módszert, amelynek segítségével az ösztrogén terápia csontokra gyakorolt pozitív hatásait ki tudják aknázni, anélkül azonban, hogy a kezelésnek mellékhatásai lennének. A tudósok a svéd „Tudományok Nemzeti Akadémiája Közleményei”-ben tették közzé jelenleg is folyó kutatásuk eddigi eredményeit.

A menopauza beállta után nagyon sok nőt érint a csontritkulás kórkép, mivel a női szervezet ösztrogén termelése csökkenni kezd. Az ösztrogén az a hormon, amely a nők szervezetében a csonttömeget erősíti, de a férfiak csontrendszerére is hatással van. Eddig azonban a csontritkulás ösztrogén hormonpótló terápiával (HRT) történő kezelésének számos komoly mellékhatása volt, mint pl. a mellrák és a vérrögösödés jelentkezése. Ahhoz, hogy a tudósok képesek legyenek kifejleszteni egy olyan ösztrogén terápiát, amely az ösztrogén kedvező hatásait anélkül tudja kihasználni, hogy mellékhatásai jelentkeznének, a kutatók gondosan elemezték, az ösztrogénreceptor mely részei a legfontosabbak ahhoz, hogy az ösztrogén hatni tudjon a csont- és egyéb szövetekre. Az ösztrogénnek vannak fogadó molekulái, ezek ösztrogénreceptorok néven ismertek, ezek késztetik a szervezetet arra, hogy válaszoljon az ösztrogénre.

„Ez az első olyan kutatás, amely egérkísérletek során az ösztrogénreceptor egy különleges típusa különleges részeinek jelentőségét analizálja. Ez képessé tesz minket arra, hogy az ösztrogén csontszövetekre gyakorolt kedvező hatásait az egyéb szövetekre gyakorolt kedvezőtlen mellékhatásaitól elkülönítsük.” – mondja Anna Börjesson PhD hallgató, a Sahlgrenska Akadémia Csont- és Arthritis Kutató Közpotjának munkatársa. Ezek az ismeretek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tudósok képesek legyenek a közeljövőben egy biztonságosabb ösztrogénterápiát kifejleszteni.

„A speciális ösztrogének kifejlesztése, melyek a „csontokra szabottak” és csak az ösztrogénreceptorok ezen típusának egy különleges részét érintik, elvezethet egy sokkal célzottabb és hatékonyabb osteoporosis kezeléshez, amelynek mellékhatásai csak minimálisak lesznek.” – összegezte eredményüket a kutatás vezetője, Claes Ohlsson professzor.


Címkék: csontritkulás, ösztrogén, hormon, mellékhatás, HRT, menopauza, csont
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!