Mellbedobással a gyermekkori asztma ellen

A University of Sunderland felfedezett egy linket a szoptatás és az asztma között.

Dr. Mohammad Shamssain és a kutatócsoportja nemrég fejezett be egy két részes tanulmányt az asztma gyakoriságán és komolyságán, Észak-Keleten élő gyerekeknél. A kutatásuk kifejezetten a szoptatás pozitív hatásaival foglalkozott az asztma ellen és a túlsúly hatásával.

Dr. Shamssain és csapata 7.000 iskolás gyereket vizsgált a területen, 6-15 év között.

A csapat felfedezte, hogy azoknak a gyerekeknek, akiket szoptattak 6 hónapig vagy tovább, jelentősen csökkentett kockázatuk volt az asztmára – főleg fiatal fiúk körében.

Dr. Shamssain szerint: “A szoptatott gyerekek alacsonyabb gyakorisági-arányt mutattak az asztmára, orrnyálkahártya-gyulladásra és ekcémára, és a szoptatás hatása evidensebben látszott a fiúknál, mint a lányoknál. Az asztma és a zihálás jelentősen hamarabb megoldódott a szoptatott gyerekeknél, mint azoknál, akiket nem szoptattak.”

A University of Sunderland csapata felfedezte, hogy a szoptatás csökkenti az allergia előfordulását, és hogy azoknak a gyerekeknak, akiket 4-9 hónapig szoptattak, jelentősen kisebb kockázatuk volt az asztmára. Akiket 7-9 hónapig szoptattak, kisebb valószínűségük volt a kitartó zihálás és köhögés előfordulására.

Dr. Shamssain szerint: “A szoptatás egy péztárcabarát megközelítése a jelentős allergiás reakciók megelőzésének gyermekeknél. A kutatásunk demonstrálja, hogy a kizárólagos szoptatás megelőzi az allergiák kialakulását a gyerekekben.”

A tanulmány második részében Dr. Shamssain csapata felfedezte, hogy mind a lányoknak, mind a fiúknak, akiknek a legmagasabb a BMI százalékuk, így túlsúlyosnak vannak osztályozva, magasabb gyakorisága van az asztmának és a légzési tüneteknek (zihálás, köhögés, légszomj és torna alatti zihálás), mint a nem túlsúlyos gyerekeknél.

Dr. Shamssain szerint: “Az asszociáció a túlsúly és a torna alatti zihálás között erősebb a fiúkban, mint a lányokban. A fiúknál a túlsúly kockázata van kapcsolatba hozva a torna alatti zihálással, az egész életen át tartó asztmával és a zihálással. A lányoknál a túlsúly kockázata főleg a torna alatti zihálással van kapcsolatba hozva.”


Címkék: asztma, szoptatás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!