Méhek és a fogszuvasodás kapcsolata

A propolisz nevű anyag segíthet megállítani a fogszuvasodást. A propolisz egy fajta gyanta. A méhek gyűjtik össze fákról és virágokról. Arra használják, hogy lezárják a kaptárat.

A kutatók 30 évnyi kutatási anyagot néztek végig a propoliszról. Rájöttek, hogy már bebizonyították azt, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumokat csökkenti a szájban. Valószínűleg úgy működik, hogy beköltöztet egy olyan enzimet, ami arra készteti a baktériumokat, hogy ragadjanak össze.

Az írók figyelmeztettek, hogy a propolisz összetétele kaptárról kaptárra különbözik. Az, hogy a propoliszt, hogyan teszik a fogkrémeinkbe, szintén különböző. Ez nehézze teszi azt, hogy meg tudják állapítani, hogy a propoliszban pontosan mi is az az anyag, ami csökkenti a szuvasodást.

Az írók szerint a propoliszról nem bizonyították be, hogy biztonságos és hatásos, így több tanulmányra van szükség. A propoliszt már így is használják bizonyos fogkrémekben. Bizonyos öblögetőkben is megtalálható.

A szakértők figyelmeztettek, hogy az allergiás vagy asztmás emberek kerüljék a propoliszt. Több emberen is allergiás reakciót váltott ki.

Címkék: méh, fogszuvasodás, fog, fogászat, fogorvos, propolisz
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!