Megvan a legjobb módszer a gyermekkori szemproblémákra

A Mayo Clinic kutatói, egy kilenc ágú tanulmány részeként, segítettek a legjobb három, manapság használt, gyermeki konvergencia rendellenesség kezelésének felkutatásában. A konvergencia a szem egy természetes képességre utal, hogy fókuszálni, egyenesbe hozni tudjon, miközben közelről néz tárgyakat.

Konvergencia rendellenességtől szenvedő gyerekeknek gyakran van homályos vagy dupla látása vagy fejfájása és ebből következő problémáik az olvasással és a koncentrálással, ami befolyásolja a tanulást. Az eredmények azt mutatják, hogy a gyerekek gyorsabban fejlődnek rendezett terápia mellett egy orvosi rendelőben, egybekötve megerősítéses szemtornával otthon.

Hogyan csinálták

A kutatók 221 gyereket követtek figyelemmel az országban, 9-17 éves kor között, 4 csoportba osztva őket, kettő ebből csak otthoni terápiában részesült. Egy csoport egyszerű, napi szintű gyakorlatokat végzett 15 percig, egy mozgó ceruzára koncentrálva. A másik otthoni csoport egy rövidebb változatát hajtotta végre a ceruzás feladatnak és egy sorozat számítógép-alapú gyakorlatot, egy speciális software-t használva. A harmadik csoport egy órányi felügyelt terápián vett részt egy klinikán minden héten, 15 perces otthoni tornával együttvéve, hetente ötször. A negyedik csoport, a placebo-s csoport, klinikai és otthoni gyakorlatokat is végzett, amiket úgy alakítottak ki, mintha valódi terápia lenne, de igazából nem volt semmilyen hatása. Az utólagos vizsgálatokat a negyedik és nyolcadik héten tartották és a 12 hetes tanulmány végén.

Az eredmények fontossága

Mindhárom csoportban lévő gyermekek tapasztaltak javulást, de a tanulmányból nem derül ki, hogy az otthoni csoportokban beküvetkezett javulást a placebo-hatás okozta-e. Körülbelül a gyerekek 75%-a, akiknek klinikán végezték a kezelését hetente és otthon 15 percet kellett gyakorlatokat végezniük egy héten öt napon, vagy teljes korrekcióját vagy a jelentős javulását tapasztalták a látásuknak 12 hét eltelte után, az otthoni terápiások 40%-ához hasonlítva. A kutatók szerint az otthoni kezelések alacsony ára lehet a népszerűségének oka, de magasabb a teljes korrekció lehetősége a klinikai terápiának, 12 hét után, ami a legrövidebb időn belül bekövetkezett javulás indikátora.


Címkék: szem, látás, gyermek, szemészet
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!