Megtalálták az allergia kulcsfontosságú génjét

Kollégák segítségével a Department of Dermatology and Allergy-tól és a Center for Allergy and Environment (ZAUM) of the Technische Universität München-től, tudósok a Helmholtz Zentrum München-től megtalálták a fő gént, ami felelős az allergiás betegségekért.

A gént vágó technológiák használatával lokalizálták, amikor az egész emberi génállományt vizsgálták a Helmholtz Zentrum München-ben.

Az újonnan felfedezett FCER1A gén kódolja az alfaláncát a magas affinitású IgE receptornak, aminek nagy szerepe van az allergiás reakciók szabályozásában. A tudósok csoportja, amit Dr. Stephan Weidinger vezetett a Technische Universität München-től és Dr. Thomas Illig a Helmholtz Zentrum München-től, rájöttek, hogy bizonyos variációi a FCER1A génnek döntően befolyásolják az immunoglobulin E (IgE) antitestek termelését. Az IgE antitestek olyan típusú antitestek, amiket a paraziták elleni védelemre használnak. A nyugati életvitelű országokban, ahol kevesebb a kontaktus, a megnövekedett IgE szinteket allergiás reakciókhoz kötik.

Genetikailag érzékeny emberekben az immunrendszer elfogulttá válik és IgE antitesteket termel a kártékony anyagok ellen, mint például a pollen, a por, a poratka és az állatszőr. Ezek az IgE antitestek összejátszásban dolgoznak bizonyos sejtekkel, annak érdekében, hogy megszabaduljanak az allergénektől, ez egy olyan folyamat, ami megnöveli a tüneteit az allergiának, például szénanáthát vagy asztmát okoz.

“A legtöbb allergiás embernek gentikai hajlama van az allergiák kialakítására. Hogy megtaláljuk a genetikai tényezőket, megvizsgáltuk több, mint 10.000 felnőtt és gyermek génállományát Németország egész területéről.” magyarázta Stephan Weidinger.

A legtöbb vizsgált ember a KORA kutatási platform népességi tanulmányaiból jött, amit Prof. Dr. H.-Erich Wichmann vezet, az Epidemiology at the Helmholtz Zentrum München igazgatója. A allergológiai vizsgálatokat a Department for Dermatology and Allergy of the Technische Universität München végezte, amit Prof. Dr. Dr. Johannes Ring vezet.


Címkék: allergia, gének, immunrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!