Mechanikus védekezés formái

A mechanikus védekező eszközök és a kémiai szerek használata akkor fontos és ajánlatos, ha valamilyen egészségügyi oknál fogva (pl. fokozott trombóziskészség, szoptatás időszaka alatt, akut vesebetegség esetén stb.) a nőnél nem alkalmazható a hormonális fogamzásgátlás.

A méhen belüli mechanikus eszközök (angol nevén: intrauterine device, rövidítve: IUD) használata azoknak a nőknek, akiknek még nem volt gyerekük, nem ajánlott, illetve akik szeretnének még gyereket, azoknak sem.

Spirál                                     

A spirál egy rézszállal körbetekert T-alakú műanyag, vagy fémeszköz. Leginkább többször szült nőknek ajánlható módszer, akik várhatóan már nem szeretnének több gyermeket. Legnagyobb előnye, hogy olcsó, azonban időnként, főleg hosszabb viselés esetén, petevezeték és méhnyálkahártya gyulladás fordulhat elő, ami a petevezetők elzáródását, és ritkán súlyos, akár műtéti beavatkozást is igénylő gyulladásos szövődményt okozhat.

A gyermeket még nem szült nőknél nehezebb a spirál behelyezése. Nem alkalmas azoknak a nőknek sem, akik több partnerrel élnek együtt, mert nagyobb a szexuális úton terjedő betegség kialakulásának veszélye, amely kismedencei gyulladáshoz, az pedig meddőséghez vezet. Hasonlóképpen, az ismert kismedencei gyulladás, vagy a méhen kívüli terhesség is ellenjavallata a spirál (IUD) alkalmazásának.

Sokkal korszerűbb és megbízhatóbb a hormontartalmú spirál, amit szintén csak szülésen átesett nőknek lehet felhelyezni. Sárgatesthormont tartalmaz, aminek csak helyi hatása van, a szervezetben nem szívódik fel, így sem az elhízástól, sem a hormonális fogamzásgátló tablettáknál esetlegesen előforduló panaszoktól nem kell tartani.


 

Pesszárium (diafragma)

A méhszájra tapasztható kis "sapka" (köznapi nevén méhszájsapka), ami megakadályozza az ondósejtek méhbe jutását. Egyik változatát a nőgyógyász helyezi fel a menstruáció után, és a következő menstruációig marad fenn, míg a másikat a szexuális együttlét előtt a nő helyezi fel saját magának.

Nem ad 100 %-os biztonságot e módszer sem, bár a biztonság fokozható, ha a belsejét spermaölő anyaggal is bekenik, ám ekkor meg a felhelyezése nem könnyű. Rendszeres használata a spermicid anyag miatt idővel felmaródást okozhat a méhszájon.Óvszer, vagy kondom

Az első, hatékonynak mondható óvszer technológiát a középkorban fejlesztették ki, főként állati beleket használtak erre a célra. A 18. századtól hívják kondomnak, tömeges gyártása (gumiból) pedig az 1800-as évek második felében kezdődött. Az egyetlen fogamzásgátló módszer, amely véd a nemi betegségektől és a HIV-fertőzéstől. Alkalmazásában Magyarország sajnos Európában a sereghajtók közé tartozik!

Igen finom, nagy szakítószilárdságú gumiból (latex) készül. (Már kapható a latex-érzékenyek számára kifejlesztett óvszer is.) Az egyes márkák között elég nagy minőségi különbség van, és a helytelen használat esetén a nem kívánt terhesség létrejöhet. Megbízhatóságát növeli, ha spermicid anyaggal is be van vonva.

Használata: Közvetlenül behatolás előtt, a merev hímvesszőre kell húzni, majd a magömlés után, a  még merev hímvesszőt óvatosan kihúzni, hogy a gumiból semmiképp ne folyjon vissza az ondó a hüvelybe.

Használat előtt mindig érdemes felfújással ellenőrizni, hogy nem lyukas-e az óvszer, amit azonnal fel kell venni, mert már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat, amelyek az orgazmus során fellépő erőteljes méhösszehúzódások hatására könnyen bejutnak a méhbe.

A rendszeres óvszerhasználat hátránya, hogy irritálja a hüvelyfalat, ezért nem ajánlott hosszú ideig kizárólag ezzel a módszerrel védekezni. Rendszeres alkalmazása azoknak ajánlott, akik gyakran váltják a partnerüket.

   

Címkék: mechanikus eszközök, védekezés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2019 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!