Leszbikus családok és a felnőtt tinédzserek toleranciája

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia közzétett egy olyan tanulmányt, amely a leszbikus édesanyák gyermekeinek helyzetét követte 17 éven keresztül, és a tanulmány megállapításai szerint a leszbikus anyák családjában nevelkedő tinédzserkorú gyermekek pszichológiailag egészségesen igazodnak a mama másságához, és ráadásul jóval kevesebb viselkedési probléma fordul náluk elő, mint korosztályuk többi tagjánál.

„A Nemzeti Hosszmetszeti Leszbikus Család Tanulmány” elnevezésű kutatás 1986-ban indult, amerikai leszbikus családok egy csoportjánál, és onnantól kezdődött a követés, amikor a gyermekek megfogantak, és egészen addig tartott, amíg a felnőtt korukat el nem érték. (Amerikában ez általában a 21 éves kort jelenti.)

A tanulmányhoz a kutatók a gyermekek 17. születésnapja körül végezték el értékelő vizsgálatukat. 78 fő serdülőkorú fiatal édesanyja adott interjút a kutatóknak, és töltött ki kérdőíveket, amely gyermekeik szociális készségeivel, iskolai teljesítményével és viselkedésével kapcsolatos kérdéseket tartalmazott.

A tinédzserek maguk is kitöltöttek kérdőíveket. A nemileg egyező (fiú-fiú, lány-lány) amerikai tinédzserek kontroll csoportjával összehasonlítva a leszbikus anyák gyermekei szignifikánsan magasabb fokot értek el a szociális, a tanulmányi és az összkompetenciájuk tekintetében, és szintén jelentősen alacsonyabb értékűek voltak körükben a szociális problémák, a fegyelmezési szabályok megszegése, az agresszivitás, és a problémákat a külvilágra kivetítő viselkedés.

A tanulmányról beszámoló publikáció szerzői szerint az eredményeknek a leszbikus családok klinikai gondozása szempontjából is jelentősége van, jogi szempontból is fontos, mert a leszbikus anyák szülői felügyeleti jogát a gyermekek által tett szakértői tanúságtétel alátámasztja, és jelentős hatással lehet a közösségi politikára is, hiszen elősegíti az egynemű szülők gyermeknevelési jogosultságának pozitív megítélését.


Címkék: leszbikus élettárs, család, gyermek, pszichológia, tinédzser
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!