Laboratóriumot nem igénylő POC teszt segíti a terhes nők rutin szifilisz szűrését


Az alacsony és közepes jövedelmű országokban (angol rövidítése: LMIC) a szegény vidéki lakosság számára elérhetetlenek a drága, központi diagnosztikus laboratóriumok. Egészen mostanáig ez azt jelentette, hogy nem tudták szűrni ebben a populációban az olyan tünetmentes fertőzéseket, mint amilyen a HIV vagy a szifilisz és csak akkor kaphattak a betegek kezelést, amikor már a fertőzés egyes tünetei – például a láz - megjelentek náluk.


Ez a helyzet mára megváltozott. Az egyszerű, gyors és alacsony költségű ún. „ellátóponti tesztek” (angol rövidítése: POCT, illetve POC), amelyek nem igénylik elektromos áram és drága laboratóriumok használatát, továbbá a magasan képzett egészségügyi személyzetet, mára elérhetővé váltak és széles körben használják is ezeket az LMIC országok szegény és vidéki lakossága körében terjedő számos gyakori fertőzés esetében.

A POC teszteléshez hordozható és kézi diagnosztikai eszközöket (pl. vércukorszintmérő, idegvezetési sebességmérő) és tesztkészleteket (pl. C-reaktív fehérje, HbA1c, homocisztein) használnak. Előfordulhat azonban, hogy kis mérőpad analizátorok vagy fixált felszerelések kiegészítő használatára is sor kerül, amikor egy kézi eszköz nem áll rendelkezésre. A POC tesztelés célja a beteg tartózkodási helyén vagy annak közelében a gyors mintavétel és eredmény elérése, melynek révén a kezelési terv már azelőtt szükség szerint módosítható, hogy a beteg távozna.

A POC teszteléssel elsősorban az alábbi költséges és hosszadalmas laboratóriumi vizsgálatok válthatók ki:

 • Vércukorszint mérés,
 • Vérgáz és elektrolit elemzés,
 • Gyors koagulációs (véralvadási) tesztek (pl. prothrombinidő, INR),
 • Szívmarkerek gyors diagnosztikája,
 • Drogabúzus szűrés,
 • Vizeletcsík teszt,
 • Terhességi teszt,
 • Rejtett székletvér elemzés,
 • Élelmiszer kórokozók szűrése,
 • Hemoglobin diagnosztika,
 • Fertőző betegségek tesztelése és
 • Koleszterinszint mérés.

A POC tesztelés példátlan lehetőség az egészségügy terén meglévő egyenlőtlenségek csökkentésére és az LMIC országok számára az egészségügyhöz kapcsolódó „Millenniumi Fejlesztési Célok” (angol rövidítése: MDGs) elérésére. Ez utóbbi egy olyan ENSZ kezdeményezés, amelyhez 193 ENSZ-tagállam és legalább 23 nemzetközi szervezet csatlakozott és amely nyolc fontos területen – köztük a HIV/AIDS, a malária és az egyéb betegségek ellen folytatott harc terén – szándékozik meghatározott célokat elérni 2015-ig.

A POC tesztelés, amelyet eddig hat LMIC országban adoptáltak, hatékonyan képes diagnosztizálni a terhes nőknél a szifilisz fertőzést és ezáltal megelőzni nagyon sok halvaszülést és csecsemőhalált – állítja egy jelentés, amelyet az amerikai „PLoS Orvostudomány” c. szakfolyóiratban publikáltak nemzetközi kutatók. A szifilisz POC teszteket Tanzániában, Ugandában és Kínában vezették be a vidéki, szülés előtti gondozást nyújtó klinikákon; továbbá Peruban és Zambiában mind a vidéki, mind a városi klinikákon és végül Brazíliában a távoli bennszülött közösségekben.

A szifilisz – köznapi nevén vérbaj – egy szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet a Treponema pallidum nevű baktérium okoz. Bár nemi úton terjed, de a szifilisszel fertőzött terhes nő a méhlepényen keresztül a magzatának is átadhatja a kórt. A fertőzött terhes nők száma világszerte magas, évente mintegy 2 millió várandós nőnél diagnosztizálják újonnan a kórképet. Az ilyen esetek közel 70 %-ában (kb. 1.2 millió magzat érintett!) a szifilisz fertőzés ráterjed a magzatra és bekövetkezhet a méhen belüli elhalálozás. A megszületett fertőzött babáknál gyakori a siketség, a vakság, az értelmi fogyatékosság, továbbá a különféle porc- és csontfejlődési rendellenességek kialakulása.

Amíg a fejlődő országokban közel a várandós nők egynegyede szifilisz-fertőzött, Európában ez az arány jóval alacsonyabb. Sajnálatos módon Magyarországon az 1990-es évek elejétől ismét növekedni kezdett a szifilisz fertőzés és az elmúlt több mint 20 évben a fertőzött betegek száma az ötszörösére emelkedett.

A szifilisz fertőzés terhesség alatti jelenléte minden évben több mint félmillió halvaszülést és újszülötti elhalálozást okoz, pedig ezek a halálesetek megelőzhetőek lennének, ha minden várandós nőt szűrnének szifiliszre és egyszeri adag penicillinnel kezelnék őket még a harmadik trimeszter (a terhesség utolsó három hónapja) előtt.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány által támogatott nemzetközi projektben, amelyet a Higiénia és Trópusi Orvoslás Londoni Iskolájának a professzor asszonya, Dr. Rosanna Peeling vezetett, a kutatók mind a hat, fent jelzett ország prenatális (szülés előtti) szifilisz szűrés projektje egészségpolitikai koncepciójának a tervezésében részt vettek és biztosították azt, hogy a szűrőprogramok igazodjanak a helyi egészségügyi ellátórendszerhez. Az egészségügyi személyzetet mind a hat országban kiképezték arra, hogyan használják a teszteket, mégpedig az adott nyelvre lefordított és a helyi kulturális és társadalmi közeghez igazított oktatóanyagok segítségével.

A tesztelések során ezekben az országokban eddig összesen 100.000 fő, várandós nőt szűrtek szifiliszre – a nők 90 %-a szülés előtti gondozást nyújtó klinikákon jelent meg és több mint 90 %-ukat már a megjelenés napján kezelték is. A terhes nők számára a POC tesztelés elfogadható volt, továbbá fokozta az egészségügyi dolgozók munkával való elégedettségének a szintjét is. A projekt eredményeképpen a hat ország egészségügyi politikájába úgy adoptálták a POC szifilisz tesztelést, hogy az a prenatális szűrővizsgálatok részét képezze.

A publikáció szerzői a következőket mondják: „Ez a projekt azt igazolja, hogy a POC szifilisz tesztek számos körülményhez igazodva hatékonyan bevezethetők a kínai és perui városoktól kezdve, a távoli kelet-afrikai falvakon keresztül egészen a legtávolabbi, Amazon folyó menti esőerdőkben élő bennszülött lakosság körében. A POC szifilisz teszteket az adott helyeken meglévő egészségügyi ellátórendszerek keretébe illesztve a bevezetésük a terhes nők nagy számban történő sikeres szifilisz tesztelését és kezelését eredményezte, megelőzve számos halvaszülést és csökkentve az újszülötti mortalitást.”

A jelentés szerzői az alábbi következtetéseket vonják le: „Hosszú távú víziónk az, hogy megkönnyítsük a prenatális gondozáshoz szükséges POC tesztcsomag fejlesztését és bevezetését, melyet később kiegészítenénk mind a fertőző betegségek, mind az olyan kórképek, mint az anémia (kóros vérszegénység) és a preeclampsia (terhességi magas vérnyomás) diagnosztizálására alkalmas tesztekkel annak érdekében, hogy ezekben az LMIC országokban garantálni tudjuk a biztonságos anyaságot és a babák egészségét. Az ilyen integrált megközelítési mód tökéletesebb hatékonyságot, robusztusabb egészségügyi ellátórendszert és életek megmentését eredményezheti.”


Címkék: terhesség, szifilisz fertőzés, teszt, vizsgálat, tünet, kezelés
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!