Kerülhet-e börtönbe valaki szexuális úton terjesztett betegség (STD) miatt?


Világszerte egészségügyi szakemberek keresik a nemi úton terjedő betegségek (angol rövidítése: STDs) és a HIV fertőzések száma csökkentésének a lehetőségét. Gyakran felmerül az az elképzelés is, hogy büntetőjogilag vonják felelősségre azokat a személyeket, akik tudatában vannak annak, hogy STD kórképük van és ennek ellenére mégis szexuális kapcsolatba lépnek a gyanútlan partnerekkel.


Legújabban az amerikai Huffington Post jelentetett meg egy cikket egy 31 éves svéd nőről, akit 1,5 év börtönbüntetésre ítéltek azért, mert védekezés nélkül létesített szexuális kapcsolatot a partnerével anélkül, hogy előzőleg szólt volna neki arról, hogy HIV fertőzött.

A Huffington Post szerint azonban nem ez a legjobb módja az STD kórkép terjedése visszafogásának: „A HIV fertőzés átvitelének kriminalizálása a negatív kimenetelt többszörözi meg. Az egészségügyi és az igazságszolgáltatási rendszerbe vetett hitet rengeti meg. Elrettenti az embereket attól, hogy megismerjék a HIV státuszukat és hozzájárul azoknak a stigmatizálásához, akik HIV fertőzéssel élnek együtt. Továbbá, a HIV fertőzés átvitelének csökkentésében sem hatékony eszköz.”

Az amerikai Nyílt Társadalom Intézet (OSI) 2008-ban publikált egy dokumentumot, a következő címmel: „A HIV kitettség vagy átvitel kriminalizációja ellenzésének 10 oka”.

Az egyik fő oka annak, hogy az OSI ezt a címet adta a kiadványának, az, hogy büntetőjogilag vádolni embereket a HIV fertőzés terjesztéséért megkívánja azt, a jogalkalmazó hatóságok (rendvédelmi szervek) bizonyítsák be azt, hogy a vádolni kívánt személy szándékosan próbált megfertőzni másokat. Az OSI szerint a legtöbb ember anélkül adja át valaki másnak a HIV fertőzést, hogy tisztában lenne azzal, hogy ő maga fertőzött beteg. Éppen ezért nagyon nehéz lenne annak a bizonyítása, hogy az említett egyedi esetben is nem ez történt.
 
Az Intézet kijelentette, hogy nem áll rendelkezésre olyan tudományos bizonyíték, amely azt támasztaná alá, hogy a büntetőjogi eljárással való fenyegetés arra ösztönözné az embereket, hogy informálják a partnereiket a HIV státuszukról vagy biztonságosabb módon éljenek nemi életet.

Helyette az OSI arra hívja fel az egyes nemzeti kormányok figyelmét, hogy a rendelkezésre álló erőforrásaikat inkább azokra a HIV prevenciós programokra és kampányokra fordítsák, amelyek arra buzdítják az embereket, hogy keressék fel az STD tesztelő egészségügyi központokat és bizonyosodjanak meg a HIV státuszuk negatív voltáról.


Címkék: börtön, büntetés, szexuális kapcsolat, fertőzés, büntetőjog, STD, HIV
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!