Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
872 kérdés, válaszra vár 42

Dr. Pálvölgyi Rita

pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa

Specializáció: Az általam alkalmazott módszerek: pszichodinamikus, feltáró terápia, párterápia, relaxáció, hipnoterápia

Munkahely: Harmónia Műhely

Bemutatkozás:
Pszichiáterként kezdetektől fogva, - és egyre inkább – törekszem a hozzám fordulók problémáinak és betegségeinek komplex megközelítésére.
Szakmai tevékenységem 25 éve során a kórházi osztályos munka felől egyre erőteljesebben a pszichoterápiás rendelés felé fordultam. Már évek óta ez képezi tevékenységem gerincét.
Rendeléseimen felnőtt, / vagy majdnem felnőtt/ pacienseket fogadok egyéni terápia keretében. Emellett párterápiát is végzek. A terápia pontos kereteit az első ülés során határozzuk meg.
Én úgy tapasztalom, hogy a pszichoterápiás tevékenység végzése állandó személyes változást, tanulási folyamatot feltételez. Az új irányzatokkal történő megismerkedés újabb lehetőséget nyújt számunkra a jelenségek értelmezéséhez, pacienseink jobb megértéséhez.
Én szakmai alapjaimat a pszichoanalitikus, pszichodinamikus gondolkodásmód képezi. Képzésemet saját önismereti terápiám, terápiáim szupervíziós követése és elméleti szemináriumokon történő közös munka jelentették.
Pár-és családterápiás ismereteimet kezdetben kórházi osztályon, majd évekig egy családterápiás ambulancián dolgozva sajátítottam el.
Hipnoterápiás ismereteim frissebbek, ezeket az elmúlt 5 év során sajátítottam el az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretei között.
Ezeket a módszereket igyekszem a paciensek személyiségének, problémáinak, irányultságának megfelelően alkalmazni, kombinálni.
A pszichoterápiás tevékenység elkötelezettséget kíván mindegyik fél részéről. Elkötelezettséget a közös munkára, mely a tünetek, panaszok, testi jelenségek, családi problémák mögötti lelki-és kapcsolati jelenségek, folyamatok feltárására irányul. Ez a munka néha hosszú hónapokig, akár évekig is tarthat, és fájdalmas élményeket, nehéz időszakokat is magába foglalhat.
A pszichoterápia mellett szükség szerint gyógyszeres kezelést is alkalmazok. Ennek várható hatásait, előnyeit, esetleges kellemetlen mellékhatásait mindig részletesen megbeszéljük.
Meggyőződésem, hogy önmagában a gyógyszeres terápiától nem várható tartós gyógyulás. A pszichés folyamatok, változások nyomon követése elengedhetetlen követelmény. Igazi eredmény, a problémák valódi meghaladása, a személyiség érése azonban a gyógyszeres és pszichoterápia együttes alkalmazásától várható.


2019.
04.
30.
edus01 kérdése:

Kedves Doktorno. Egy olyan kerdesem lenne hogy 10 mg Brintellixet szedek.. olvastam a beteg tajekpztaton hogy gyakori mellekhatas a szedules. Nalam jelentkezik eleg surun nyakfeszulessel egyutt bizomytalansag erzes mintha elakarnel ajulni. Most 20mg os gyogyszert kaptam. On szerint mi lenne a teendo??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
05.
20.
Tisztelt Kérdező, A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a kezdeti mellékhatások alábbhagynak néhány nap után. Ha nem így lenne, ha fennmarad a szédülés, akkor beszéljen a kezelőorvosával az esetleges gyógyszerváltásról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
04.
20.
kérdése:

Bocsánat, az előző levelemhez még annyit, hogy elalvásra próbáltuk a Leponex-et teljesen eredménytelenül, mert attól nem tudtam elaludni, és sajnos nappal zombi voltam tőle, Leálltunk vele. Előre is köszönöm a válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
21.
Tisztelt Kérdező, A Leponex valóban nem alvászavarra való elsősorban.
2019.
04.
20.
kérdése:

Tisztelt Doktornő! 14 éve szedem az Amisulpirid-ot, és 2-3 éve elég komoly alvászavarom lett. Először Mirtazapine-al oldottuk meg, talán 1,5 évig ment, most beálltam Rivotril 1,5mg+Gerodorm 1,5 tabletta mindkettő egyszerre lefekvés előtt. Egyik gyógyszer sem hatásos a másik nélkül, csak együtt a kettő. A Gerodorm eleinte csak esti 1 szem volt, abból lett 1,5. Állítólag feljebb nem mehetek. Most kiegészítőként megpróbáltuk a Gerodorm-ot visszavenni 1 szemre + Rivotril 1,5mg + Agomelatine (Assimil) 25 mg, de az Assimil-től iszonyú hasmenésem volt, szinte egész nap (a széklet színe is elváltozott, talán fáradtabbnak is éreztem magam....máj?). Jelenleg a rivó+ Gerodorm 1,5 tablettával nagyjából jól alszom, de félek, hogy idővel csökken a hatása. Ön szerint milyen gyógyszer lehet jó kiegészítőként? Esetleg a Gerodorm-ot melyik altatóra érdemes lecserélni a későbbiekben? A kannabisz-olajat próbáltam, tényleg van egy enyhe altató hatása, de elég drága. Válaszát előre is köszönöm! (Brintellix 15mg-ot szedek reggel és cukorbeteg is vagyok Xigduo-t szedek)
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
21.
Tisztelt Kérdező, A Gerodorm és a Rivotril is hozzászokást okoz, ezért hosszabb távon nem javasolt a szedése. Tartós alvászavar esetén az alvást támogató antidepresszánsok / pl. Mirtazapine/ beállítása javasolt. Az Agomelatin szintén lehet jó alvászavarok esetén, de ha tartósan fennáll a mellékhatás, ez nyilván kizárja a szedését. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
04.
12.
Natasa a kérdése:

Üdvözlöm! A vizsgált személyt zaklatja volt partnere. Rorschach teszt eredménye: "Klinikai skálák nem jeleznek. A realitás és regressziós index nem jelzi a valóságfunkciók kórós leromlását, a paranoiditás index értéke emelkedett. Ez pontosan mit jelent? Jelent-e betegséget? Köszönöm előre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
21.
Tisztelt Kérdező, Egy másik oldalon válaszoltam. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
04.
03.
edus01 kérdése:

Kedves dokrorno Ugyanezen a portalon kaptam valaszt. Viszont most a kerdesem mas volt.. par napig nem szedtem a brintellixet utanna ujra es a tunetek ismet fennallnak hogy tobb ido kell e mert 1 het minimum eltelt mar .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
04.
Tisztelt Kérdező, Ha 2-3 hét alatt nem rendeződik a helyzet, keresse fel a kezelőorvosát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
04.
03.
edus01 kérdése:

Kedves doktorno. Erdeklodom hogy ha par napog abbahagytam a Brintellix nevu gyogyszert mert elfgyott es ra par napra szedtem ujra es most is vannak tunetek az nornalis e ? Mert tetszett irni hogx par nap utan ujra hat a pirula de vannak tunetek mellette.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
03.
tisztelt Kérdező, Egy másik portálon már válaszoltam. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
04.
02.
edus01 kérdése:

Kedves Doktorno. Erdeklodni szeretnek hogy egy ideje szedem a Brintellix nevu antidepit viszont multkor 5 napig bem tudtam szedni mert elfogyptt es kesobb volt idopontom az orvoshoz. Most ujra szedem kell ido mire ujra helyre all minden ?? Lehet erezni mellekhatast????
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
04.
02.
Tisztelt Kérdező, 5 nap kihagyást már megérez az ember. Jelentkezhetnek elvonásos tünetek, - szédülés, fejfájás, ingerlékenység, stb, - esetleg megjelenhetnek az eredeti tünetek, amire a gyógyszert kapta. A szedés újra kezdését követően általában néhány nap után rendeződik a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
03.
22.
Takács Etelka kérdése:

Kedves Doktornő. Megint csak Őnhőz fordulok tanácsért. A fiam 2000 kezelve van psihikailag. Már tőbsző írtam Őnnek. Tavaly novemberben az MRI re várakoztunk ahol leesett a főldre. A gyorsmentő elvitte az idegosztályra ahol meg állapitották hogy nem epilepsziás amit tudtunk mert augusztusban ki volt vizsgálva. A hátgerincével is van probléma rengeteg infuziót szedett meg fájdalom csillapítot. Szedte a DHC continust is. a neurologiarul haza hoztuk. Három nap mulva csak menni és menni akart. Valami hiányzik csak azt monta . Be került a psychiátriára. A Coaxil 3x1, Mirzaten 15mg este 1, triapridal 3x1, Rivotril reggel1/4 este 1/2 Akineton 2x1/2 tabletta. Ehez kapta a Spitomin 3x1, Kventiax 25mg 3x1 tabletat. Szed még Egilokot 25 mg 2x1, Febirat 1x1 fajdalom csillapitonak a Dexodol 25 mg port szedi. Diagnozisa: F33,3,F70,8,F07,9 EZ NINCS ALÁTÁMASZTVA F44,4,G96,8,M51,8 Haza hoztuk nagyon rosz állapotban. Most egy hónapja a kezekő doktornő elvette a Spitomint aCoaxilt levette 2x1 tablettára. a triapridalt reggel 1/4 délben 1/4 este 1/2 fokozatosan csőkkentettük es csőkentjük mert hogy sok a gyogyszer. Nagyon szomorú a mozgása lassú. Sír hogy ő mikor lesz jobban. megyen és megáll, akkor meg kell fognom hogy gyere és ugy jőn. ha valamit letesz abban a pozban marad még oda nem megyünk és felállitjuk. A kezét ugy tudja használni evésnél hogy a kanalat be teszi a szájába de kivenni már nem tudja. Mindent nagyon erősen fog a papir zsebkendeő elreped mire kiszedjük a kezéböl. Ha rá ültetjük a szoba biciklire mig le nem veszük addig ott ül. Semmi nem érdekli se tv . Neki semmi nem kell. Sokat emleget hogy jobb lenne már megpihenni,mert ő már ebbe nagyon bele fáratt. 15 féle antidepreszanst probáltak ki nála egy se jött be. a Dulsevia a vizeletét is le állitotta. Már 4 psychiáternél probálkozunk és nincs javulás. Ez az állapot két éve tart. De nem hogy jobb rosszabb. Már nem tudjuk hová vinni. Ideg gyogyászhoz is hordjuk. Etetjük zuhanyoztatjuk öltöztetjük. Kérem adjon tanácsot hova merre vigyük. Ő azt mondja ne vigyetek már sehova már annyi helyre vitettek és semmi javulás. Szerintünk már tul van gyogyszerezve.Ideges nagyon hogy igy kell élni. Mostanáig jött velünk vásárolni már oda se akar jönni. Délig az apjával tornáznak a hátgerincére délután meg ül. miotta a korházból haza hoztuk. Mondani kell ha etettjük hogy nyeljél, igyál. Van egy poz amit felvett ugy ül.Az antidepreszivumok nála ugy müködnek hogy mire a jó hatását kellenne kifejtenie mindig a rossz hatás jőn. Nem tudunk mitévők lenni már. Válaszát elöre is köszönöm. További szép napot. Takács Etelka
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
22.
tisztelt Kérdező, Kérem, hogy személyesen forduljon a kérdéseivel a fia kezelőorvosához. Ezt a bonyolult helyzetet a szakember a leletekből, vizsgálati eredményekből, személyes találkozásból tudja értékelni. Ez így, az Ön levele alapján nem lehetséges. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
03.
11.
György Bence kérdése:

Tisztelt Rita! Mit csináljak ha tegyük fel nem fog feliratni altatót a pszichiáter? Eddig Parnassant szedtem altatóként de az nem használt. Az a gyógyszer skizofréniára való. Nagyon nyugtalan állapotban vagyok. Nem tudok aludni. Ez a nyugtalanság már több napja van. Volt egyszer egy éjszakám amikor szemmozgásom volt, leizzadtam, volt fokcsikorgatás. Paraszomniára gyanakszom de ez csak egyszer volt. Már az öngyilkosság is átment a fejemben. Holnap megyek a pszichiáterhez remélem tud fogadni, nincs időpontom.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
15.
Tisztelt Kérdező, Az a tanácsom, - lehet, hogy utólag, - hogy mondja el a panaszait, kétségeit a kezelőorvosának. Alvászavar többféle módon kezelhető gyógyszerekkel, próbálják együtt megtalálni a legjobb megoldást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
03.
11.
tóth józsefné kérdése:

Szép napot Dr Nő! 1-4 éve szedem a cipralexet, kérdésem az, hogy ennek ennyi idő után lehetnek-e komoly mellékhatásai.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
15.
Tisztelt Kérdező, Nem várhatóak mellékhatások. Mind e mellett érdemes törekedni az antidepresszáns elhagyására, ha már az állapota rendeződött. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
03.
07.
Margit kérdése:

Tisztelt doktor Nő! Fokozott verejtékezés miatt kérném tanácsát. Amióta az eszemet tudom izzad a lábam és a kezem, ami nagyon zavaró. Elég ha csak gondolok rá, vagy valaki megfogja a kezem. 26 éves vagyok és most ért meg bennem, hogy valamit kellene tenni ellene. Kipróbáltam helyi izzadásgátlást: alumínium-klorid tartalmú ecsetelőt. Nem használ. Olvastam más kezelésekről is, viszont azok költségesek és lehet feleslegesek lennének. Úgy gondolom, hogy pszichológiai vonatkozású lehet a problémám. Szégyenlem ezt az állapotot, és ez is fokozza bennem a stresszt. Tudna-e nekem tanácsot adni, hogy hova forduljak a problémámmal, vagy esetleg egy gyógymódot ajánlani, ami mérsékelhetné a kézizzadásom. Ugyanis főleg a kezemizzadás zavar. Köszönettel: Margit
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
08.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy pszichoterápiás jártasságú pszichiátert keressen, mert lehet, hogy gyógyszeres támogatás szüksége is felmerül. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
02.
28.
Mai Csaba kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném megkérdezni, alvászavarra a szakorvos Miagen 10 mg irt fel. Sajnos régóta szedek altatót ( zopigen)természetesen nem napi szinten, de valószínűséggel és ezt mondta az orvos is hogy hozzá szoktam. Leszeretnék erről szokni ezért irta fel ezt a gyógyszert.Mivel és vérnyomás gyógyszert szedek Bisoblock, Tulura, ill. aszpirin proteckt, félek tőle. Utána néztem a vérnyomás gyógyszerrel együtt elég kockázatos szedni ( állitolag rendszeres vérkép ell) amire nekem idöm nincs.Erre szeretnék választ kapni, hogy lehet -e együtt szedni őket? Mert nem szeretnék bajt okozni magamnak. A szakorvos teljesen nem nézet utána. ill melyik gyógyszer lehet erre megfelelő. Valdexen probáltam, de az nem jó a májamnak. Inzulinrezisztenciám is van. Valószinű ssri-k nem jók a vércukor miatt, Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
08.
Tisztelt Kérdező, A Bisoblock és a Miagen csak fokozott ellenőrzés mellett szedhető együtt. Az Aspirinnel nincs interakció, a Tulurát nem tudtam biztonsággal beazonosítani. Ha egy vitamin készítmény, akkor azzal sincs probléma. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
02.
22.
Matyóka Zoltánné kérdése:

Köszönöm gyors válaszát. Akkor a Frontinból megpróbálok 1 hétig 1 1/2-et szedni, 1hétig 1 szemet, 1hétig felet. Így megfelelő?Utána, ha minden rendben van, akkor az Olwexya-ból minden másnap már csak egy szemet 1 hétig, minden nap egy szemet 1 hétig, minden másnap egy szemet 1 hétig? Köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
03.
08.
Tisztelt Kérdező, Ez így tökéletes. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
02.
21.
Matyóka Zoltánné kérdése:

Tisztelt Doktornő! 150mg-os Olwxya-ból szedek napi 2 szemet és 0,5 mg Frontinból szintén napi kettőt. Pánikbetegség miatt kaptam, pár éve, teljesen jól vagyok, a hízást kivéve. Szeretném megpróbálni a gyógyszerek nélkül. Kérdésem: milyen ütemezésű legyen a leszokás. Válaszát köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
02.
21.
Tisztelt Kérdező, A Frontin lassú, - több hét alatt történő csökkentését - javasolnám először. Ezt követően, - ha jól van, - Csökkenthető az Olwexya. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
02.
05.
Novak Istvan kérdése:

Üdv. Par napja rosszabul alszom . Lefekves előtt fel rivotril majd lendormin. Van amikor 4 orat altat. Anyum xanax melle szedi ezt, lyrica kapszula, allitolag jol alszik. Ennyi gyogyszer mellett szedhető meg ez? Köszönöm valaszat
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
02.
21.
Tisztelt Kérdező, Nem javasolnám a további gyógyszerek szedését. Ha az eddigiek mellett nem rendeződik az alvás, akkor inkább egy kollégám felkeresését javasolnám. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
29.
Jakab pisti kérdése:

Jonapot doktornő! Aba azeretnèk segitsèget kèrni hogy frontinozok kb 6-7 éve majdnem minden nap mostanâba már 2-3eve mèg jóban napi 10szem is valamikor 0:25ös ,és probàltam Aba hagyni egyik napról a màsikra es ojan rosz nem tudok aludni elment etvàgyam ojan feszült meg rosz érzés mellkas szoritas.sziv nyomodàs èrzèsem izzadok zavar a fèny fura erzesü a testem ezek mitől vannak frontin elvonàs lehet homàjosan làtok hányinger pufadok 3napja hagytam Aba de már nem bírom ojan erös rosz ez a frontin miat lehet hogy nem szedem ?? Nagyon rosz ès még sok rosz érzés köszönöm előre is válaszát üdvözlöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
02.
21.
tisztelt Kérdező, Több évi szedés után a Frontint csak lassan, több hét alatt csökkentve lehet abbahagyni. Egyébként súlyos elvonási tüneteket okozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
29.
Roberto kérdése:

Jó estèt doktornö! Aszt szeretnèm kèrdezni hogy az mitöl lehet ha buszra vagy metróra szâlok vagy boltba be kell menni vagy intèzni valamit pl ha nèznek az emberek ojan feszült ideges zavart leszek meg homàjosan làttok izzadok ase Tom mit csináljak nem tudok le ülni se pèldàul a metrón zavar ha nèznek hu rosz erzès nagyon ès hiàba nyuktatom magam nem sikerül ojan zavarba vagyok ja ès monta haverom is hogy ki szokott tanulni a pupilàm nagyon nagyra mitől van ez mijen betegség nagyon rosz így nem tudok még ismerkedni se egyre roszab mindig kerülöm a szemkontaktust ojan èrzèsek nagyon rosz mi okozza ezeket ? Így nem tudok normálisan èlni 27eves vagyok csak . köszönöm előre is nagyon rosz üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
02.
21.
Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek gyakori szorongásos tünetek. Agorafóbia, szociális fóbia állhatnak a háttérben. Szorongásoldó gyógyszerekkel, vagy pszichoterápiával lehet oldani a tüneteket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
29.
Katesz kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagyon aggodalmaskodo, kisse szorongo tipus vagyok, amin szeretnek valtoztatni, mert nagyon zavaro szamomra es neha ugy erzem, hogy ez megneheziti a mindennapjaimat is, ezert felkerestem egy pszichiatert, aki scippa 10mg es frontin gyogyszert irt fel nekem, de nem merem elkezdeni, mert ugy tudom hogy ezek a tipusu gyogyszerek eleg komolyak es nem vagyok biztos benne hogy az en problemam megkivan e ilyen drasztikus beavatkozast. Egy het mulva kellene kontrollra mennem, Ön szerint mit tegyek? Valaszat koszonom!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
29.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom megítélni ismeretlenül hogy mennyire lenne nélkülözhetetlen a gyógyszer szedése a javuláshoz. Általánosságban azt tudom írni, hogy a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia kombinációja szokta a legjobb eredményt hozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
20.
Engedy Gyula kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy hosszan elhúzódó kivizsgálás (felső végtagi gyengeség és remegés) eredménytelenségének "melléktermékeként" szorongásos pánikzavart állapítottak meg nálam. Előtte 2015-től 2018-ig Helex SR 0.5 mg, míg a jelengi kivizsgálásban Mirtazapin 15 mg (Orion)-t szedtem álmatlanság ellen. A szorongás ellen a pszichiáter elöször Sanval-t és Rexetint rendelt, de ettől nem javult az alvászavar, majd többszöri módosítás után maradt a délelőtt és este 1-1 Helex 0.5 estére még egy Mirtazapin (Orion) is. Ettől kezdetben ment az alvás, de a mirtazapin (orion) elfogyott és a helyettesítő Yarocen és a Mirzaten Q mellett már nem megy az alvás. Erre most a Mirzaten -t 30 mg-ra emelte az orvos de az alvási idő nem növekszik. Éjszakánként 2-3.5 órákat tudok csak aludni, mert leizzadva, erős szívdobogás mellett felébredek és visszaaludni nem tudok. Kérdésem az, hogy a Mirtazapin és a Helex hatóanyaga nem "ütik-e" egymást? Mi lehet a felébredés oka pánikroham vagy alvási apnoe? Mit tanácsolna, hogy inkább forduljak a terápiás megoldás felé esetleg, mert a függőség kialakulásától is nagyon félek! Válaszát előre is köszönöm: Gyula
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
29.
Tisztelt Kérdező, A Mirtazapin és a a Helex adhatók egymás mellett. Érdemes volna felkeresni egy alvás ambulanciát, ahol meg tudják vizsgálni, hogy mi áll az éjszaki felébredés hátterében. A Helex-hez való hozzászokás reális probléma lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
12.
Jakab pisti kérdése:

Joapot doktornő!Ojan kérdésem lenne a frontint elakarom hagyni 6eve szedem rá szoktam én hüje sajnos de 1-2napig se bírom ki nèkule ojan elvonàsi tunetem van hogy lehet le szokni róla ? Ès van ami segít bene köszönöm előre is üdv István
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
29.
Tisztelt Kérdező, A Frontint lassan, hetek-hónapok alatt lehet elhagyni, fél-fél tablettával csökkentve. Ha ez nem menne, akkor érdemes felkeresni személyesen egy kollégámat. Néha antidepresszánst szoktunk beállítani átmenetileg, ami mellett könnyebb lehet a Frontin elhagyása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
12.
Eszter1996 kérdése:

Kedves Doktornő! Előre is elnézést kérek a hosszú üzenetért. 2018 nyarán kezdődött a problémám, amikor állandó gyengeséggel, fáradtsággal, étvágytalansággal, hányingerrel küszködtem, majd egyre erősödő szorongás lett rajtam úrrá, amit később pánikrohamok fűszereztek, majd teljesen elveszítettem önmagam, és depresszióba estem. Nagyon ijesztő volt számomra ez az érzés, de szerencsére mára teljesen elmúlt, a szorongásaim is megszűntek és úgy érzem újra a régi vagyok. Egy dolgot leszámítva. A problémámra napi 0,5 mg Xanax SR-t kaptam és 10 mg Scippa-t. A legtöbbször egész jól elvoltam ezekkel a gyógyszerekkel, de sokszor tapasztaltam a szedésük során izomgörcsöt a testem legváratlanabb pontjain. Nagyon sokszor olyan érzésem volt, mintha egy lufit fújnának fel bennem, hol meg a lábaim görcsöltek iszonyatosan. Ezekről beszámoltam a pszichiáteremnek is, aki azt mondta, hogy a szorongásnak rengeteg különböző megnyilvánulása lehet, és ez is biztos attól van. A Xanax-ot végül decemberig szedtem, 5 hónap után végül teljesen abbahagytam a szedését. Ezután önkényesen elhagytam a Scippát is, de olyan ijesztő dolgokat tapasztaltam magamon, hogy újra elkezdtem szedni. Az ijesztő tünetek közé tartozik, hogy olyan érzésem volt, mintha a testem önálló életre kelt volna! Amikor lefeküdtem az ágyamba, és szerettem volna magam teljes nyugalomba helyezni, lemenni alfába, azt éreztem mintha áram cikázna fel alá a testembe, a lábaim szörnyen elkezdtek sajogni, bizseregni, mintha tűvel szúrkálták volna, borzalmas volt! Amikor ezt említettem a dokimnak, azt mondta, hogy ez azt jelenti, hogy kiújult a szorongásom, ezért szedjem újra a gyógyszert. Mondtam, hogy én már lelkileg teljesen stabilnak, kiegyensúlyozottnak érzem magam, de ő azt felelte, hogy ettől még szoronghatok tudat alatt, és hogy ez egy nagyon gyenge gyógyszer, olyan mint "halottnak a puszi", ő azt javasolja, hogy szedjem még, mert akkor nem fogok a fura testi tüneteimre koncentrálni hanem tudom élni az életem, ha meg nagyon nem akarom szedni, hát nyugodtan tegyem le egyik napról a másikra, ez olyan gyenge kis gyógyszer, hogy semmi értelme felezgetni, és fokozatosan leállni a szedésével.... Így hát újra szedtem (december közepe felé történt mindez), egy kicsit talán jobb is lett, de a lábam ugyanúgy görcsölt esténként, amikor lefeküdtem, néha ez a görcs átvándorolt a hasamba. Anyukámmal áttanulmányoztuk a mellékhatásokat, ahol szerepelt az izomgörcs. Így hát mivel ha a gyógyszer szedése is fájdalmat okoz, úgy döntöttem, hogy inkább abba hagyom, mert ha mindenképpen szenvednem kell, akkor inkább gyógyszer nélkül szenvedek. Ma van 1 hete, hogy újfent leálltam a Scippával. Az első pár nap borzalmas volt. Én elsősorban azt szeretném Öntől megtudni, hogy a 10 mg Scippa hirtelen megszakításának lehetnek-e ilyen kegyetlen és elviselhetetlen tünetei, mert hát ugye a dokim szerint ez csak "halottnak a puszi", és én azért vagyok rosszul mert szorongok. Hozzátenném, hogy tudom mi a szorongás, és tudom, mit érzek és ez nem az!!!! Az első pár Scippa mentes napban azt éreztem, hogy le akarják tépni a lábaimat. A combhajlatomban iszonyat erős fájdalom volt, és úgy éreztem mintha mindkét lábamat satuba szorítanák. Mostanában ez már szerencsére nincs. Viszont a combhajlatomban lévő ideg még mindig szörnyen szokott fájni, néha olyan, mintha fűrészelnék a lábam, mintha fel-alá cirkálna ott valami. Máskor bizsereg az egész arcom. Zsibbadnak a kezeim, mintha tűvel szúrkálnának a testem különböző pontjain, hol az alhasamon, hol a lábaimon. A lábaimat felváltva önti el a hideg és a meleg, néha nem érzem a lábfejeimet, máskor meg mintha tüzelnének. Egy nagyon érdekes érzés még (ez valószínűleg az erős lágyéktáji fájdalomból ered), olyan mintha egy nagyon szoros bugyi lenne rajtam, ami két oldalt bevág és leszorítja az egész alhasam. Néha már megőrülök ezektől az érzésektől. Van, hogy órákig teljesen jól vagyok, már-már önfeledt boldogságba kerülök, annyira jól érzem magam. Aztán az egész kezdődik elölről. Az elalvás szörnyen nehéz, mert amikor próbálom magam ellazítani minden felerősödik, bizsereg, hullámzik az egész testem, tűszúrásokat érzek....Egyébként nagyon izzadok is, és gyakran nagyon erős indokolatlan izgatottság fog el. Ezeket mind olvastuk a lehetséges elvonási tünetek között, de azt szeretném tudni, hogy normális-e, hogy így reagálok, illetve mikor fognak ezek a kínzó tünetek megszűnni? Néha rettenetes kétségbeesés fog el, hogy ez már állandósult állapot, életem hátralevő részét érzékelési zavarokkal küszködve kell majd leélnem. Én ezt nagyon nem szeretném. Egyetemista lány vagyok, a záróvizsga és a diplomamunka küszöbén, tele vagyok tervekkel, célokkal, álmokkal, szeretném végre élni az életem! És nekem már néha ennek a gyógyszernek a szedése is egy kínzás volt, és én mindig elhittem, hogy "ez csak a szorongás" és még magamat okoltam, hogy nem vagyok képes az időről időre jelentkező fájdalmas görcsöket elmulasztani autogén tréninggel. Az egyetlen mentsváramat a Xanax jelentette, az mindig ellazított, néha napközben is bevettem egyet, pedig csak reggel kellett volna, mert az legalább elmulasztotta a fájdalmas fizikai tüneteket, és így tudtam a dolgomra koncentrálni. De most már szeretnék végre úgy élni, hogy normálisan működő központi idegrendszerem van, ugye van még rá esélyem? Illetve lenne még egy kérdésem. Nálam ez az egész depresszió, szorongás dolog fizikai rosszullétekkel indult, abból lett később egy borzalmas nihil szerű állapot, amikor végül már semmit nem éreztem. Lehetséges, hogy a pszichés problémák mind valamilyen másik betegség miatt alakultak ki? (Egyébként tartottam egy alapos önelemzést, amiből arra jöttem rá, hogy igenis volt lelki okom a depresszióra, de amikor kialakult ez az egész, abszolút nem tudatosult bennem.) Bocsánat, hogy ilyen sokat írtam, de nagyon meg vagyok ijedve, és remélem, hogy Ön tud nekem egy pár megnyugtató szóval szolgálni. Üdvözlettel: Eszter, egy élni vágyó 22 éves egyetemista
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
12.
Tisztelt Kérdező, A Scippa elhagyásakor felléphetnek elvonásos tünetek, akár az Ön által leírtak is. Ez általában 1, esetleg két hétig tart, nincs vele teendő, ha nagyon kellemetlen, akkoor lehet átmnetileg nyugtatóval csökkenteni a tüneteket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2019.
01.
09.
Roberto kérdése:

Jó estèt Doktornő!Ászt szeretnèm meg tudni hogy a frontinrol hogy lehet le szokni 7ève szedem majdnem minden nap, valamikor 10Szemet is egy nap de màr nem is hat úgy csak az baj nem szedem 1-2napig màr minden bajom erös elvonàsi tüneteim vannak .azért kezdtem el szedni mert ijen szorongó voltam még vagyok is föleg tömegbe boltba buszon stb ha intèzni kel valamit rossz nagyon de ha észt a frontint be szedem job e nèkül rossz nagyon de viszont mit csináljak rà szoktam nagyon 26eves vagyok csak nem bírom le rakni meg ez gondolom betegség amiket írtam van ojan emberek szemèbe alig bírok bele nèzni nagyon rossz mit tecik ajànlani ? köszönöm válaszát előre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
12.
Tisztelt Kérdező, Nagyon lassan kéne elhagyni. Írni, hogy hány szemet vett be, és két hetente csökkenteni 1 szemmel. Ha nem megy egyedül, kollégám segítségét kérni. Átmenetileg más gyógyszer segíthet a Frontin elhagyásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
31.
Erika80 kérdése:

Kedves Doktornő! Először is elnézését kérem, hogy az év utolsó napján zavarom kérdésemmel, de nagy szükségem van a tanácsára! A terjedelemért is kérem bocsánatát, csak próbálok teljes képet adni a nehézségemről. 38 éves nő vagyok, 2 éves kisfiammal és párommal élek. A kisfiamhoz mindig fel kellett kelni eddig éjszakánként( vizet iszik és visszaalszik), de augusztusban a fogai miatt néha 4-5 alkalommal. Ekkor kezdtem el újra dolgozni is, lakás felújításba kezdtünk és más családtagok gondjai miatt is aggódtam. Mivel érzékeny típus is vagyok, sok lett rajtam a teher. Egyik éjjel szívdobogásra riadtam fel és elsötétült a szemem is, nagyon megijedtem. Ezután pszichológushoz kezdtem járni, hogy a régi és új terheket és ezt a rohamot is megoldjam. Pánik naplót vezettem, amiből azt állapította meg, hogy nincs pánik problémám, mert csak egy másik ilyen rosszullét volt ezután és tünetnek is "csak" arc zsibbadás maradt, ha stresszesebb helyzetben voltam. Ekkor viszont már néha nehezebben tudtam visszaaludni, amikor felébredt a kisfiam. Aztán már nem ment a visszaalvás és végül az elalvás sem. 1-2 ilyen ébren töltött éjjel után olyan kimerült voltam, hogy azon aggódtam, hogyan látom így el a kisfiamat. Próbáltam altató teákat és homeopátiát, amik az elején még működtek is. Külön szobában is próbáltam aludtam, hogy ki tudjam pihenni magam, de ez sem ment sokáig. Étvágyam sem lett ezután. 3 hét alatt 3 kilót fogytam. A háziorvos Sanval-t írt ekkor, hogy az jó lesz, ha kimerült vagyok. Ezután a pszichológusom elküldött pszichiáterhez, hogy gyógyszeres kezelést kapjak. Mondtam neki, hogy hullámokban jön rám a rossz érzés és koncentrációs zavarokat is észleltem. Nehezebben tudtam ellátni a napi feladataimat és a jövőt is sötétebben láttam, hogy mi lesz? hogy leszek jobban? A pszichiáter Scippa-t (10mg)írt reggelre( első 4 nap fel, 5. naptól egész), estére Helexet(0.5 mg) és szükség szerint Sanval-t. Aludni persze csak a Helex-Sanval együttesével ment. Az 5. napra olyan rosszul voltam ( mellékhatások és tünetek komoly felerősödése), hogy visszahívtam a pszichiátert. Azt mondták nem indokoltak a tüneteim, mert nem okozhat a Scippa csak esetleg emésztési, hasi panaszokat, hányingert és tanácsolták vegyek be Frontint, hogy kibírjam napközben, amíg beáll a gyógyszer. Mivel rosszabbul lettem, egy másik pszichiátert is felkerestünk. 1,5 óra elbeszélgetés után arra jutottunk, ne szedjem a Scippát, hanem válasszam a pszichoterápiát. Maradjon meg estére a Helex és a Sanval. Menjek vissza aludni a családommal egy szobába is, mert a különalvás nem használ nekem. Egy hete nem szedem és a megmaradt gyógyszerekkel ( Helex, Sanval) tudok aludni csak. Vagyis akkor, ha épp a kisfiam nem ébred túl gyakran, mert akkor engem is éberré tesz. Félek a megmaradt gyógyszerekre való rászokástól, sokszor érzem kilátástalannak a helyzetem és rettentő levertséget, rosszkedvet is érzek olykor emiatt. A családom is egyre jobban aggódik miattam és a kisfiam is rosszabbul alszik az elmúlt napokban, sokkal nyugtalanabb éjjel. Gondolom ezt ő is érzékeli.Kihat az egész családom életére és nem tudom hogyan fog megoldódni. A Scippát kellett volna folytatnom, akkor beállt volna az alvásom is? De a mellékhatásoktól nagyon szenvedtem. Mit tehetnék a doktornő szerint? Köszönöm a türelmét és a válaszát is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2019.
01.
09.
Tisztelt Kérdező, Elnézést, hogy csak most tudok válaszolni. Remélem, azóta, hogy megírta a levelét, jobb lett a helyzet. Ha nem javul az alvása, néhány héten túl kell már gondolni a hozzászokás veszélyére. a Helex és a Sanval is olyan szer, amivel kapcsolatban ez kialakulhat. Ha nem javulnak a tünetek, antidepresszáns beállítása jöhet szóba ismét. Vannak olyan szerek, amik kifejezetten támogatják az alvást, talán ilyet kéne választani a pszichiáterével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
27.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt Dr nő. Anyukam evek ota szedi a xanaxot, ideggyogyasz felirta neki ezt ,lyrica, azota jol alszik. En evek ota szedem a rivotrilt, lendorminnal, neha nem hat. Altatohoz szedhetnem en is? Köszönöm valaszat.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
28.
tisztelt kérdező, A Lyrica nem altatószer, az alvást támogató hatása inkább mellékhatásként jelentkezik. Tartós alvászavar esetén inkább az alvást támogató antidepresszánsok valamelyikének beállítását javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
21.
Miklos eva kérdése:

Jó napot kivánok! Azt szeretném megkérdezni, hogy egy hete szedem reggel a szerlift 0,25 mg. Este pedig az alpazolam 0,25mg. Ejszaka panikrohamaim vannak. Rossz kozerzet az egesz testem remeg s nem tudok aludni bar faradnak erzem magam. Melyik gyogyszertol lehet? Gyogyszerek szedese elott is voltak ejszaka panikrohamaim. Reggel szedem meg a concort 0,25 mg ban s neha egy egy szem magnerotot. Ezek a gyogyszerek befolyasolhatjak a panikra szedett gyogyszereket? Valaszat elore is koszonom Szep napot kivanok a tovabbiakban
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
28.
Tisztelt Kérdező, A Serlift a bevezetés időszakában okozhat fokozódó szorongásokat, feszültséget. Azt azonban nem tartom valószínűnek, hogy a reggel szedett Serlift este okozzon ilyen mellékhatásokat. Talán esedékes lenne a Serlift adagját 50 mg-ra emelni, - ez a terápiás - mennyiség. Ez néhány nap elteltével enyhíthetne a szorongásos tüneteken. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
08.
edus01 kérdése:

Kedves Doktorno! Erdeklodni szerernek hogy amtidepresszanstol illetve nyigtatotol lehet e hizni ?? Ha igen miert es hogyan lehetne tenni ellene hogy szedje az ember a gyogyszert de ne hizzon. Kerem mielobbi valaszat. Kpszonettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
09.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok többsége hízást okozhat. Diétával, mozgással lehet tenni ellene. Ha ez nem elég, meg lehet próbálni megfelezni a gyógyszert. Ha ez sem segít, lehet próbálkozni másik készítménnyel, hátha ennek nem jelentkezik ez a mellékhatása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
04.
Nagy István kérdése:

Tisztelt Doktornő! Krónikus alvászavarban szenvedek, ami kényszerbetegség, depresszió, szorongás következménye. Az utóbbi időben (kb fél éve) viszonylag jól érzem magam, jó a hangulatom, látszólag elmúltak a problémák... De az alvászavarom nem szünt meg, sőt, a jó közérzetem ellenére egyre rosszabb :( Ugy kell elépzzelni mintha apró áramütések (és rándulások) érnének mikor elaludnék, és ez teljesen ébren tart. Mostmár fel is ébredek az éjszaka közepén ha elalszok. Elaludni csak egy szem Imovane- vel tudok, de mostmár az is kevésnek bizonyul. Tehát hangsúlyozom, hogy teljesen jól érzem mostmár magam, csak az alvászavar maradt meg. A kezelőorvosom szerint ne tulajdonitsak neki nagy jelentőséget, és ezt a gyógyszert (Imovane) szedhetem nyugodtan hosszú távon is. Megbizom az orvosomban, de szeretném megkérdezni egy másik szakember véleményét is. Ön szerint idővel javulni fog-e az állapotom? Ha igen, milyen esélyeim vannak, hogy teljesen elmuljon az alvászavarom? Biztonságosan alkalmazható ez a gyógyszer? Továbbá megemliteném, hogy pár éve történt velem hasonló eset, de akkor a kiváltó ok megszünésével és a hangulatom javulásával az alvászavar is elmult teljesen. Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
09.
Tisztelt Kérdező, Az Inovane valóban jó gyógyszer, de hosszútávon lehet hozzászokással számolni. Emellett relaxációs módszer alkalmazását javaslom esténként / pl. autogén tréning/. Hanganyagok elérhetőek az interneten. Ha nem változik a helyzet, alvást támogató antidepresszánsra lehet lecserélni az Imovane-t. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
04.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt dr nő! A lendormin altatot elhagytam. Helyette 2 szem nerfenlege nyugtato , fel rivo, 1 rudotel. Ami hat. Viszont a hasam viszket. A rudotel okozhatja? Haziorvos irt fel allergia elleni gyogyszert. Nem tudom jo e? Köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
09.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom, hogy a gyógyszerek okozzák-e a viszketést. A Rivotril és a Rudotel egy gyógyszercsoportba tartozik, az egyiket jó lenne lassan elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
04.
lajos mihály kérdése:

Elnézést kérek, Tisztelt Doktornő, csak elfelejtettem megírni, hogy a jelenleg depressziómra szedett, a jó alvást lehetővé tevő gyógyszerek szedése mellett eddig csak időlegesen voltak potenciazavaraim, konkrétan erekciós zavar, gyógyszereket swzedve rá, ezek a panaszok hamar elmúltak, az ejakulátummal pedig csak az utóbbi időkben lett probléma, a libidó pedig csak egyszer, egy rövid időre, kicsiny mértékben csökkent.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
04.
Tisztelt Kérdező, Sem a Trittico, sem a Mirtazapin mellékhatásai között nem szerepel potenciazavar, szexuális diszfunkció. Én ezt inkább a prosztata gyulladás, és az e körüli lelki bonyodalmak számlájára írnám. Elsődlegesnek a prosztata gyulladás kezelését tartom. Ugyanakkor hosszabb távon nem szerencsés két antidepresszánst szedni egyszerre. A jól bevált Trittico mellé inkább gyógynövény készítményeket, és az alvást segítő gyógyszermentes megoldásokat / pl. relaxációs technikák/ javasolnék. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
12.
04.
lajos mihály kérdése:

Tisztelt Doktornő! Remélem, jó tanáccsal tud nekem segíteni. Lajos Mihály vagyok, 52 éves kárpátaljai férfi. 2012-ben irritált vastagbél szindrómát és depressziót diagnosztizáltak nálam. Az irritált vastagbél szindróma tünetei közül már csak az alvászavar jelentkezik állandó jelleggel (a többi csak ritkán), amire a kezelőorvosom felírt trittiko antidepresszánst, ami elmondása szerint jó hatással van a potenciámra is, és valóban jó hatása van, csakhogy már nem elég az alvásszavarom kezelésére, ezért mellette mirtazapin/mirtazepam antidepresszánst és egy itteni gyógyszert, gidazepamot írt fel, mely utóbbit most már lassan el kell hagynom, mert -- mint mondta -- függőséget okozhat. Ezzel egyidejűleg szeptemberben krónikus prosztatagyulladást is diagnosztizáltak, melyre ma is kezelnek, és közben potenciazavarom alakult ki, amire szintén kezelnek. Előbb az ejakulátum vált fehérről szürkévé és áttetszővé, s bár novemberig szépen gyógyultam, novemberben hirtelen nagyob kicsiny mennyiségűvé és áttetsző szürkévé vált az ejakulátum. Merevedési zavaraim is lettek, melyek hol lecsökkentek, hol felerősödtek, most pedig egy javuló állapot után, az utóbbi napokban hirtelen nagyon erősek lettek, és a libidóm is az utóbbi napokban csökkent, s mára szinte eltűnt. Ezzel együtt az utóbbi napokban a depresszióm is erősödött. Tudom, hogy mind a depresszió, de mind az antidepresszánsok is -- kivéve a trittikót -- rossz hatással vannak az ejakulációra, az erekcióra, talán a libidóra is. Hát most mit tegyek, mit tanácsol, hogy aludni is tudjak, és a depresszióm is csökkenjen, és az antidepresszánsok negatív hatásai is eltűnjenek?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
04.
L. köv. választ.
2018.
12.
02.
Tóth Klaudia kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, kezdődő gerincsérvet állapítottak meg nálam, egyet a lumbális, egyet a nyaki csigolyáknál. Fájdalmaim iszonyúak, a nyakam, hátam, derekam fáj, sokszor mintha tűt szúrnának bele, és a karomra is átterjed, sokszor érzéketlen, zsibbad. Műtét nem jön szóba, tornát javasoltak. 3 hónapja járok gerinctornára, heti kétszer, ám a tüneteim nem hogy javulnának, néha rosszabbak. Emiatt már elmartam magam mellől mindenkit, ideges vagyok, letargikus, kedvetlen, nem oda figyelek, mert minden pillanatban a fájdalom van központban. Úgy érzem kezdek depreszióba esni. Gyógyszereket nem szeretnék folyamatosan szedni. Tehetnék esetleg valamit ezen állapot ellen? Van esetleg valami gyógynövényes szer akár fájdalomra, akár a depresszióra, hogy kicsit kellemesebben teljenek a napjaim? Segítségét köszönöm. Üdvözlettel: Klaudia
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
12.
03.
Tisztelt Kérdező, Az Ön esetében az elsődleges a fájdalom és a mozgásszervi panaszok csillapítása lenne. Ere kéne hatékonyabb megoldást találni, ami reumatológiai, vagy ortopédiai feladatkör. A krónikus fájdalom szindróma másodlagosan kialakuló panaszait gyógyszeres- és vagy pszichoterápiával tudjuk kezelni. emiatt érdemes volna felkeresnie egy kollégámat. Relaxációs módszerek is lehetnek részei a kiegészítő terápiának. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
26.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lendormint szedtem rivotrillal.Reggelre kétszer ment a hasam. Próbálom elhagynia lendormint, arra gyanakszom. Fél rivo es egy lendormin volt amit szedtem. Most próbáltam 2db nerfenfege nyugtató /gyógynövény/, és fél rivó. Egy óra mulva fél rivó es egy rudotel . Igy tudtam aludni. Sok ez igy ? Ki akarom kerülni az altatót. Köszönöm a választ.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
27.
Tisztelt Kérdező, A Lendormin, a Rivotril és a Rudotel egyaránt a benzodiazepinek családjába tartozik, nincs nagy különbség abból a szempontból, hogy mindegyik előbb-utóbb hozzászokást vált ki. Tartós alvászavar esetén inkább az alvást támogató antidepresszánsok valamelyikét tanácsolnám beállítani, mert azok hosszabb távon is biztonsággal szedhetők. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
23.
Cicus82 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Augusztusban szorongásos depressziót és pánikzavart állapítottak meg nálam. Az orvos velaxint írt fel napi 200 mg-ot, de mivel az állapotom romlott folyamatosan, emelte 300 mg-ra. November 1-én nagyon rosszul voltam már, telefonon jeleztem az orvosoknak, ezért leállított róla teljesen 3 nap alatt. A tünetek enyhítésére 3*1 frontint szedek a 0.25-ből. A kérdésem az lenne, hogy kB. mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből a velaxin, és lehetséges-e, hogy még a megvonási tünetek gyötörnek ennyi idő után? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
27.
Tisztelt Kérdező, 3 hét után már nem szoktunk elvonásos tüneteket tapasztalni. Én inkább arra gondolnék, hogy a szorongásos, - pánik - tüneteket tapasztalja. Meg kéne beszélni a kezelőorvosával, hogy a Velaxin helyett milyen más antidepresszánst tudna beállítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
20.
mezeig kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2000-óta Agorafóbiában szenvedek F4000, először 3*1 Xanax retardot szedtem és hangulatjavítót, az orvosom Dr. Tichy László cserélgette, de többnyire Paroxetinum hatóanyagút kaptam. Egy ideje jobban érzem magamat el kezdte csökkenteni a Xanax-ot, először 0.5-ösből 0-1-2-őt majd 1-0-1-et. Sajnos nyugdíjba ment és, csak az emeleten írják ki az utolsó lelet alapján. Elkezdtem magam csökkenteni a Rexetint felezve így is jól érzem magamat viszont a Xanaxot nem tudom, hogy folytassam tovább. Szeretném abbahagyi a szedésüket. Kérném segítségét ebben, köszönettel: Mezei Gábor Esztergomból
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
20.
L. előző választ
2018.
11.
20.
Mezei Gábor kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2000-óta Agorafóbiában szenvedek F4000, először 3*1 Xanax retardot szedtem és hangulatjavítót, az orvosom Dr. Tichy László cserélgette, de többnyire Paroxetinum hatóanyagút kaptam. Egy ideje jobban érzem magamat el kezdte csökkenteni a Xanax-ot, először 0.5-ösből 1-0-2-őt majd 1-0-1-et. Sajnos nyugdíjba ment és, csak az emeleten írják ki az utolsó lelet alapján. Elkezdtem magam csökkenteni a Rexetint felezve így is jól érzem magamat viszont a Xanaxot nem tudom, hogy folytassam tovább. 0-0-1-et talán? Amikor elfogytak pénteken a gyógyszereim hétvégén egyáltalán nem tudtam elaludni. :( borzalmas volt. Szeretném abbahagyi a szedésüket. Az utolsó laponDiagnózisnak már, csak Disztimia F3410 van írva. Kérném segítségét ebben, köszönettel: Mezei Gábor Esztergomból
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
20.
Tisztelt Kérdező, Nem tanácsolnám a gyógyszerek hirtelen, egyidejű elhagyását, a várható mellékhatások, - elvonásos jelenségek - miatt. Tanácsos először a Xanaxot elhagyni, de lassan, hetek alatt csökkentve. Utána fél szem Rexetint hetekig érdemes még szedni, és ezt követően, - ha nem térnek vissza közben a tünetek, - el lehet hagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
17.
fancsika kérdése:

Tisztelt Doktornő! 26 éves nő vagyok, januárban fejeztem be a jogi egyetemet, ami eléggé megviselt. Már gyermek korom óra félek az idegenekkel való “kapcsolatba lépéstől” illetve brutálisan rágom a körmöm. Februárban elküldtek a szüleim pszichológushoz (amit ott hagytam egy 4 alkalom után mert nagyon a pénzlehúzósnak éreztem- véleménye szerint a szociális keszsegeim hiányzásokat, kevés az önbizalmam, alulértékelem magam). Telt az idő nem igazán történt semmi csak az hogy elkezdtem a bevásárlóközpontokban egyre frusztáltabb lenni, ami aztán sírásban végződött. El kellett volna menni egy állásinterjúra ott pedig előtte órákig zokogtam hogy nekem ez nem megy míg végül nem mentem el rá. Azta most novemberben édesapám elvitt egy pszichiáterhez (neves szakember, könyveket ír előadásokat tart....) viszont a találkozónkon ami kb 40 perc volt kb 5 nagyon max 10 percet beszéltem én (a többit ő sztorizgatta végig) az lett a vége hogy az agyam szerotonin ellátása nem megfelelő ezért szorongok es felírt nekem stimulotont és xanaxot. De En ezzel egyszerűen így nem tudok kibékülni, nem akarom szedni (mar elkezdtem 2 napja de minden reggel zokogva kelek hogy én ezt nem akarom, nem is beszélve a csodálatos mellekhatásokról. A környezetem természetesen azt sulykolja hogy de jó lesz meg minden... de én úgy érzem csak azért kaptam gyógyszert hogy legyen a doktornőnek eggyel több fejős tehene és ne máshoz vigyem a pénzt. Ön szerint mihez kezdjek? Szükségem lenne egy objektív véleményre, akinek nem fűződik anyagi érdeke az egészhez. Köszönettel: Fanni
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
20.
Kedves Fanni, Ajánlnék egy írást, amit a honlapomon talál: http://harmoniamuhely.hu/a-szocialis-fobiarol/. Ha magára ismer a leírtakban, ott olvashat is a terápiás lehetőségekről. Súlyosabb mértékű szociális fóbia esetén fel szoktunk ajánlani antidepresszáns gyógyszert, ami sokszor valóban hatékonyan oldja a tüneteket. leginkább pszichoterápiával együtt hatékony. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
14.
Novákné Guj Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! A segítségére lenne szükségem: 2004-ben diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, ami akkoriban nagyon sok tünetcsoporttal "tört rám", igen nagyon beteg voltam. Hosszú történet, nem is mennék bele, ha megbocsájt. 14 évig szedtem a Cipralex tablettát, melyet a hosszú évek alatt a felére csökkentettem, szépen leredukáltam. Idén év elején végleg elhagytam. Teljesen tünetmentesen, és zökkenőmentesen teltek a mindennapjaim, de természetesen az elvonási tünetek engem is próbára tettek, de végig csináltam. Mint kiderült, elég rossz időzítés volt, mert pár hónapra rá sorra értek külső rossz hatások a lelkemre, szeretteim elvesztése, munkahelyi stressz, munkahely váltás. Sajnos úgy érzem, hogy a pánik rosszullétek újra előjönnek, szédülés, egyensúlyzavar, heves szívdobogás érzés. Használom az autogen tréningen tanult légzéstechnikát, sikertelenül. A kérdésem az volna, Ön szerint 8 hónap kihagyás után újra kezdjem - kezdhetem a Cipralex szedését? Tisztelettel várom szíves válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
14.
Tisztelt Kérdező, Az a tapasztalat, hogy az a gyógyszer, ami egyszer bevált, a későbbiek során is hatékonynak bizonyul. Ezért, ha nem enyhülnek a tünetek, természetesen be lehet újból állítani a Cipralexet. Azt meg lehet próbálni esetleg előtte, hogy a relaxáció mellett átmenetileg szedett nyugtató nem bizonyul-e hatásosnak. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
04.
Bogyoka22 kérdése:

Üdvözlöm.Ez év áprilisában pánikbetegséget agorafóbiát diagnosztizáltak nálam.27éves vagyok és van egy 2éves kislányom.Kezelőorvosom frontin 0.25 irt fel 3x1 -et mellé rexetin reggel egy felet.most lecserélte a rexetint scippa-ra mert nem sokat javult az álapotomnem merek eljárni dolgoznj,boltba közösségbe egyedūl.Szeretném tudni, hogy a Rexetin lecserélésével közvetlenül is jöhetnek kezdeti mellékhatások....? Válaszát elöre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
04.
Tisztelt Kérdező, Az előző levelére válaszoltam. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
11.
02.
Bogyoka22 kérdése:

Üdvözlöm! szeptember óta rexetin 20mg-ot annak is a felét napi egyszer 0,25 frontinnal3x1 A kezelőorvosom moat győgyszerváltást javasolt scippa 5mg-ot.A kérdésem az lenne hogy lesz e mellékhatás,vagy elvonási tünetem hogy egyik nap még a rexetint másik nap pedig már a scippat szedem?mikor fog hatni a scippa?lesznek rosszulléteim abban a köztes időben?válaszát előre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
11.
04.
Tisztelt Kérdező, A Rexetin és a Scippa azonos gyógyszercsoportba tartozik. Hogy kinek milyen gyógyszer használ, mi okoz mellékhatást, és jelentkeznek-e elvonási tünetek, ezt előre megjósolni nem lehet. Tekintettel azonban arra, hogy a két gyógyszer hatóanyaga közel áll egymáshoz, nem várnék komolyabb tüneteket. Hatni általában 1-3 hét alatt kezdenek ezek a készítmények. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
10.
19.
Fagyöngy51 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 4 évig szedtem a Citapramot, de QT megnyúlás miatt a kardiológus leállította a szedését. Azóta még erősebb a depresszióm, már az utcára sem merek kimenni. Szinte állandóan szédülök /szédülés oka kivizsgálva - negatív/ gyenge vagyok, mindig csak feküdnék. Fekve jó, tv-t nézek, rejtvényeket fejtek/ Hangulatom nem rossz, nem vagyok "begubózva", éjjel tudok aludni, de ha kicsit rosszul érzem magam már attól félek, hogy meghalok, és ilyenkor nagyon rosszul leszek. Ezen túl orvosfóbiám van. A helyi pszichiátrián duloxetint akartak adni, de szívbetegségem miatt nem kaphatom. Jelenleg Yarocen 15 mg-ot szedek már 5 hónapja este 1 szemet. Semmi hatást nem érzek. Azt olvastam, hogy 65 év felett nem is adható és ez a gyógyszer is QT megnyúlást okoz. Én 68 éves vagyok, de még szeretnék élni. A pszichoterápiát kevés nyugdíjam miatt nem tudom megfizetni. A pszichiáter szerint nincs segítség számomra. Ön szerint sem lehet rajtam segíteni? Köszönettel várom válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
10.
20.
Tisztelt Kérdező, Lehet próbálkozni további gyógyszerekkel, de ezt a kezelőorvosával egyeztetve tudja megtenni. Vannak olyan antidepresszánsok, melyek szedhetők kardiális betegségek fennállása esetén is. Ilyen pl. a Brintellix, mely 65 év fölött, kis adagban adható, és nincs a szívműködésre irányuló kockázata. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
10.
04.
Bátori János kérdése:

Tisztelt Doktornő.! 16-17 éves koromban egy közeli barátnőm meghalt a játszótéren. Ekkor éreztem először súlyos szorongást,félelmet! Akkor Seduxen gyógyszerrel sikerült javulnom. Olyan jól használt ez a gyógyszer,hogy mindent tudtam,dolgozni sportolni. még tehertaxit is vezettem baleset mentesen. Most rokkant nyugdíjas lettem szeptikus Arhitis miatt! Jelenleg Rivotril és Frontin gyógyszereket szedek! Ezeket 5 éve. Pár napja újra előjött a súlyos szorongásom,a magánytól,betegségtől,haláltól. Van közgyógy igazolványom,de a Seduxen tabletta nem támogatott! Az lenne a kérdésem,hogy a hosszú évekig szedett Seduxen gyógyszer amely nagyon jól hatott milyen gyógyszerrel pótolható? válaszát előre is köszönöm. János
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
10.
07.
Tisztelt Kérdező, A frontin és a Rivotril a Seduxennel azonos gyógyszercsoportba tartozik, hatásuk hasonló egymáshoz, - bár egyénileg eltérő lehet. Nem javaslom a fenti gyógyszerek egyidejű szedését. Ha a szorongás tartósan fennáll, inkább antidepresszáns beállítása tanácsos. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
10.
03.
Gavri kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lassan három éve, hogy a Scippa nevű gyógyszert szedem 20mg-ról csökkentve már csak 5 mg-ot naponta. A kezdeti szakaszban úgy 3-4 hónap után álmatlanság jelentkezett.Fél óránkénti felriadással szendergéssel maximum felületes alvással. 5 nap után (a teljes kimerülés határán)elmentem a pszichiáteremhez aki az alvási problémáimra a Yarocen nevű gyógyszert írta fel ezzel már képes vagyok aludni . A kérdésem az lenne hogy ezt az elalvásra való képtelenséget okozhatja e esetleg a Scippa? Valamint az elhagyásával visszatérne a normál alvási ciklusom? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
10.
07.
Tisztelt Kérdező, Azt kell írjam, hogy nem jellemző. Előfordul, hogy az antidepresszánsok alvászavart okoznak, de ritkán. Az 5 mg már nagyon kis adag, érdemes megpróbálni elhagyni. Utána 1-2 héttel kiderül, hogy ez okozta-e az alvászavart. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
10.
01.
Pentek Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő! Citalopram nevu antidepresszanst szedek 2 honapja! Az adagot folyamatodan emeltuk 1/2 majd 3/4. Jelenleg 3 hete szedek 1 db-ot egy nap! Az elmult napokban azonban a szorongasom erosodott! Kerdesem, hogy a kezdeti mellekhatasok utan atmeneti javulas kovetkezett, de az adag emelesevel a szorongas visszatert! Ez belefer a hozzaszokas idoszakaba vagy gyogyszert kellene valtoztatni, amit az orvosom nem tamogat! Varom valaszat!udv. JUTI
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
10.
01.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer emelésével jelentkezhet átmenetileg a tünetek rosszabbodása. Ha ez nem elviselhetetlen, érdemes tovább szedni az emelt adagot, mert hosszabb távon javulás ettől várható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
08.
30.
edus01 kérdése:

Kedves Doktorno Érdeklődni szeretnék hogy Xanax ill Helex SR együttes szedése mennyire okoz mellékhatásokat + antidepivel együtt? reggel veszek be duciltiát Helex SR-t meg egy Xanaxot.. lehet tőle reggelente is szédülés fura közlekedés bizonytalanság érzés sétáláskor ? kérem fejtse ezt ki nekem ha kérhetem. Tisztelettel!!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
09.
14.
Tisztelt Kérdező, A Xanax és a Helex hatóanyaga azonos, hatásai összeadódnak. Lehet, hogy ez okozza a szédülést, bizonytalanságot. Lehet szedni a Dulitiával együtt, de csak az egyiket javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
08.
28.
Ned kérdése:

Kedves Doktornő! A pszichiáterem (szerintem indokolatlanul)3 évi Olwexya 75 mg-ról(1-0-1) és Rivotril 0,5 mg (2-0-1)átállított Duloxetin 60 mg-ra -reggel 1(Rivotril maradt)5 hét elteltével sokkal de sokkal rosszabbul érzem magam. Állandó hányingerem van, 5 kgt fogytam, étvágytalan vagyok és visszatértek a pániktüneteim. Ma visszaállított az Olwexyára (1-0-1). Szeretném megkérdezni, hogy milyen mellékhatásokra számíthatok, mert semmit nem mondott az orvosom, pedig megkérdeztem. Annyit mondott, “ha rosszul lesz majd hazamegy a munkahelyéről vagy kér táppénzt”. Ez nem ilyen egyszerű. A nyaram ráment a gyógyszerváltás mellékhatásaira-feleslegesen-, a tanév pedig mindjárt megkezdődik, szóval oda kellene tennem magam. Nagyon félek a mellékhatásoktól, rettegek hogy 5 nap alatt nem tudok talpraállni...kérem, segítsen! Köszönöm a válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
09.
14.
Tisztelt Kérdező, Az Olwexia beállítása az első napokban szokott mellékhatást okozni, ha korábban tapasztalt ilyet, akkor most is várható. De az is előfordul, hogy mellékhatások jelentkezése nélkül lehet bevezetni a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
08.
16.
Konkoly Lívia kérdése:

Tisztelt Doktornő. Kislányom lassan 7 éves súlyos ADHD-s. Eddig strattera 25 mg kapta de a sok mellékhatás miatt tegnaptól nem azt szedi. Helyette (mivel a ritalin se vált be) a Doktor úr kiírta a Tiapridal-t. Jelenleg 2x 1/4 kap még. tegnap este már nem kapta előző gyógyszerét helyette az újat viszont nem tudott elaludni. Eddig adtam neki esténként 1 ataraxot de most nem mertem. Este éjfél körül még fent volt. A Pszichiáterünk mondta hogy majd 2x 1/2 lesz az adagja. Elérni nem lehet, sok helyen rendel. Vajon egyszeri eset lehetett? A strattera hiánya okozta?? Muszáj aludnia. Köszönöm segítségét!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
20.
Tisztelt Kérdező, A Tiapridal támogatja az alvást, úgyhogy ez várhatóan hamarosan rendeződni fog. Átmenetileg a Strattera hiánya megzavarhatja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
08.
13.
Takács Etelka kérdése:

Tisztelt doktornő. Megint csak Önt zavargatom. Mert már minden reményünk elveszett. A fiunknak nem tudnak egy antidepreszanst adni mert minden mellékhatas megvan. a Dulszevia a vizeletett leállitotta a Welbutrontol megállt. a Prozaktol hányt. Most A lYXITETT SZEDI pénteken lesz három hete hohy 2x1 tabletatt szed. semmi változás . es megint meg áll es nem indul el. a folyadék utolso nyelése nem megy le.azt nem tudom hogy nem megy e le vagy csak nem akarja lenyelni. Öltözni is nehezen öltözik . sokszor etettni kell. Azt mondja hogy jobb lenne ha meghalna már neki is meg nekünk is. Sokat szenvedett a 28 év alatt. eGY NAGY ÜRESSÉGET ÉREZ MINT HA NEM IS ITT LENNE KÖZÖTTÜNK. Állandóan ideges. agyi MRI ÉS EEG JO. továbbászed még Rivotrilt egy hete 5darabot a 0,5 -böl. azelott 6 darabot szedett.darabot volt Tyapridal 100mg 1-1-1/5 Diazepant azt csak szugség esetén van ugy hogy 5 nap se kell az 5 mg osat. Estére Mirzaten 15mg. Levan nagyon lassulva. pulzusa az magas 100-110 Egilokot szed 2x1. Alergiára Rupafint 1x1 . A hátgerincével is vannak problémák de a pszihika nagyobb gond. A doktornö már nem mer neki gyogyszert irni. Létezik olyan hogy nem birna a depreszivumokat?Közérzete is nagyon rossz. mar orvost is váltottunk és semmi javulás. Korházban is voltunk. A lyxitett egy honapig szedett 1 tablettat most lesz pénteken 3 hete hogy ketot szed. Ha most igy van mi lesz ha meg lesz emelve haromra. Kérem adjon tanácsot. Nagyon köszönöm .További szép napot.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
20.
Tisztelt Kérdező, Ilyen makacs és nehezen kezelhető tünetek esetén a kórházi kezelést, gyógyszerbeállítást szoktuk javasolni. Írta, hogy volt már kórházban, de talán érdemes volna szorgalmazni az újbóli befekvést pszichiátriai osztályra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
31.
Cirik David kérdése:

Tisztelt Doktornő! Gyógyszer váltást javasolt a pszichiáterem mert a pánik zavaromra nem vált be az eddig szedett gyógyszerek. Eddig Mirzaten 15 mg és Atarax 25 mgot szedtem esténként. Most scippa 5mg és frontin 0,25ből napi 3*1et kell majd szedjek. Az orvos azt mondta hogy valameik hétvégén váltsak mikor úgy érzem. Kérdésem hogy nem kell várni hogy az előző gyógyszerek kiürüljenek a szervezetemből? Vagy csak másnap kezdjem az új gyógyszerek?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
Tisztelt Kérdező, Ezeket a gyógyszereket lehet közvetlenül egymást követően szedni, nincs szükség kiürülési időszakra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
30.
hazázs kérdése:

Tisztelt doktornő! A pszichiáterem által felírt 3-féle gyógyszert másfél hónapja az alábbi beosztásban szedem: 10 óra: 1*10mg Escitil + 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril 15 óra: 0,5*0,5mg Rivotril 20 óra: 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril Másfél hónap után a pszichiáter azt javasolta, hogy elkezdhetem csökkenteni a Rivotril adagot 3*0,5-ről 2*0,5-re naponta. Ön szerint melyik lenne az optimálisabb beosztás?: A. 11 óra: 1*10mg Escitil + 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril 19 óra: 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril B. 12 óra: 1*10mg Escitil + 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril 18 óra: 1*100mg Tiager + 0,5*0,5mg Rivotril C. egyéb (Ön által javasolt) Illetve másfél hónap Rivotril szedés után hány hét múlva próbálkozzak meg a napi 1*0,5 tabletta szedésével? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
Tisztelt Kérdező, Annak a Rivotrilnak az elhagyásával érdemes próbálkozni először, amelyre a legkevésbé van szüksége. További csökkentést 2-3 hét múlva javaslok. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
17.
Klaea kérdése:

Kedves Dr. Pálvölgyi Rita! Én egy fiatal (28), dolgozó, rendes családi háttérrel és életkörülményekkel rendelkező nő vagyok. Sajnos édesanyám halálát (2017 nyara) nem tudtam/tudom megfelelően kezelni ezért a városomba felkerestem egy pszichiátert (Szorongásos tünetekkel). Február óta szedek 5 mg Scippát melyet rendkívül jónak találtam, sokat segített, de már korábban (tavasz végén) felvetettem a pszichiáteremnek, hogy szeretném abba hagyni mert zajlik az élet és a párommal szeretnénk a közeljövőben kisbabát. Azt javasolta, hogy 6 hónapig szedjem mert úgy hatásos. Ez az időpont lassan letelik Abban kérném az Ön segítségét, hogy miképpen zajlik a gyógyszer elhagyása. 30 szem gyógyszerem van még, fokozatosan hagyjam el az utolsó hétben felezgetve? Sajnos a saját orvosomhoz szinte lehetetlen bejutni, hiába van az embernek időpontja... Nekem meg nem fér bele, hogy napokig üljek a szakrendelőbe munkaidő alatt... Köszönettel.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
Tisztelt Kérdező, Tünetmentesség esetén lassan érdemes elhagyni az antidpresszánst. Az 5 mg Scippa kis adag, azt javasolnám, hogy két hétig csak minden másnap vegye be, majd hagyja el. Enyhe elvonásos tünetek jelentkezhetnek kb. 1 hétig. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
16.
gergő kérdése:

Jó napot kívánok! szeretném megkérdezni,hogy a mirzaten 30 mg gyógyszer mellett lehet enni a VITAMIN B komplexet meg a magne b6 mert le szeretnék állni a antidepresszánsról.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
Tisztelt Kérdező, Lehet szedni, de a kettő közül az egyiket érdemes választani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
14.
Cinti28 kérdése:

Tisztelt Rita! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy nem rég történt velem, hogy egyik pillanatról a másikra sípolt a fülem, szédültem, begyorsult a pulzusom és a kontrollt is elvesztettem 5-10 percre. Eddig csak egyszer fordult elő. Lehet pánikroham? És ha igen forduljak orvoshoz?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
Tisztelt Kérdező, Lehet pánikroham, de ha ismétlődne, érdemes először kivizsgálást kezdeményezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
13.
RUZSENSZKY FERENCNÉ kérdése:

TISZTELT DOKTORNŐ! KÉZREMEGÉSEMRE A NEUROLÓGIÁN A PROPPRANOLT ÍRTÁK FEL.SZEDTEM 35DB SZEDÉSE UTÁN PIKKELYSÖMÖR JELENTKEZETT,ÚGY NÉZET KI AZ UJJAIM MINTHA LEPRÁS LETTEM VOLNA. UTÁNA ABBA HAGYTAM KB 1 HÓNAP UTÁN EGY EKCÉMA KENŐCSŐT AJÁNLOTTAK AMIRE EL IS MÚLT.KÉREM ÖNT ÍRJA MEG MILYENT SZEDJEK?MÁR BÉTA KAROTINT IS AJÁNLOTTAK.KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
08.
05.
tisztelt Kérdező, A kézremegésnek többféle oka lehet, és a terápiát ennek ismeretében kell meghatározni. Így én ilyen módon nem tudok tanácsot adni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
11.
edus01 kérdése:

Üdv! Érdeklődni szeretnék hogy a Lamolep mennyi idő után fejti ki teljes hatását ? már utánna olvastam hogy pontosan mire jo illetve a doktornőm is kifejtette.. viszont érdekelne hogy a pánikrohamokban mennyire segit ugyhogy duciltiát és helexet is szedek mellé. viszont néha vannak rohamok
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
11.
tisztelt Kérdező, Néhány hét elteltével hat a Lamolep, pánikrohamokra - tapasztalatom szerint - az antidepresszánsok jobban hatnak. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
07.
Cirik David kérdése:

...folytatom. Az Ataraxtol nem voltam jól, iszonyat erősen szédültem tőle, tompa voltam...a pánik rohamok vissza tértek. Erős szorongás volt egész nap rettegtem hogy újra rosszul leszek. Vissza mentem a szakrendelésre azt mondta az orvos szedjem tovább, és felírt az Ataraxhoz 5mg Scippát azt reggelre. Szedtem a gyógyszereket így kb 2 hétig de ugyan olyan rosszul voltam. Ismét vissza mentem az orvoshoz. Scippa helyett kaptam Mirzatent 15 mg esténkét, pár nap múlva jobban 3reztem magam de csak nappal...esténkét az Ataraxtol ugyanúgy rosszul voltam... Azt mondta az orvos ezt igy szedjem továb...nagy nehezen vissza rázódtam az életben, nehezen és szorongva teltek a napjaim, egyedül nem igazán merek azóta se közlekedni, mindig f3lek hogy elájulok vagy pánokrohamot kapok valahol. Telt az idő javulást nem tapasztaltam...idén januárba már a házból se mertem kimenni, újdonságként azóta szédülök nagyon, úgy tapasztalom a gyógyszertől. Mivel a pszichátria szakrendelésre nehézkes eljutnom a háziorvostól kértem segitséget... Ő rivitrilt irt fel hogy reggelente szedjek pluszba 0,5 mg tabletát reggelente az esti gyógyszerekhez. Kivizsgálásra küldött a szédülés miatt, nem találtak semmit, eközben a rivotril meg az esti gyógyszerek nem hatotak együtt, sőt sokkal rosszabb lett igy rivotrillt nem kell szedjem....mára ott tartok hogy nem merek menni sehova, esetleg ha elkisérnek. De akkor is nagyon pánikolok, egész nap erősen szorongok. Szivdibogás érzésem van, meg naponta többször ájulás érzés. A szédülés egész nap tart, éjjel nappal, nagyon nehéz közlekedni itthon is igy. Én úgy érzem hogy ezek a gyógyszerek nem jók, és hogy ezek a testi tünetek múlnának akkor könnyebben megkűzdenék a pánikrohamokkal mert már csak ezeken a tüneteken pánikolok javában. Se a háziorvos se a pszichiháter nem foglakozik azzal amit mondok. Ész nélkül írjál fel a gyógyszereket azt is amire azt mondták ne szedjem. Például a rivotrillt meg a scippát is felirja, pedig nem kell szednem...kezembe nyomják a receptet aztán mehetek isten hírével. Kerestem magán pszichihátert hogy majd elmejek hozzá, csak nem olcsó meg nem tudom hogy induljak igy el hogy szédülök meg pánikolok az utcán. Nem tudom hogy álljak talpra, szeretnék teljes életet élni, menni ide oda, dolgozni stb. Nagyon elkeseredett vagyok, nem tudom hogyan tovább. Doktornő mit tud javasolni hogy legalább el tudjak indulni kersni magamnak megoldást...
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
11.
Tisztelt Kérdező, Első körben meg kéne próbálni elérni, hogy a területileg illetékes kolléga végighallgassa. Ha ez nem sikerül, akkor a közelében kéne egy magán orvost keresni, és az első időkben megoldani, hogy valaki elkísérje. Én a gyógyszerváltásban látnám a lehetőséget, de ezt személyesen, részletesen át kéne beszélni egy kollégával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
07.
Cirik David kérdése:

Tisztelt Doktornő! Újra Önhöz fordulok. Már sokat segített a tanácsaival eddig. Szeretném leírni a teljes történetem mert segítségre szorulok. A lakóhelyemen lévő pszichihátriai szakrendelésen nem hallgat meg az orvos, csak receptet ir meg kb 2perc alatt megkérdi hogy van e változás aztán mehetek isten hírével. Szóval tavaly januárba jelentkezett először a pánikzavar nállam, akkor nem tudtam mi az, csak hirtelen rosszul lettem, elhomályosodott a látásom, halálfélelem meg elájulás érzés tört rám, heves szívveréssel. Ezek a rosszul létek többször jelentkeztek kb hetente. Egyre hevesebben és gyakoribban jelentkeztem mire egyszer kórházba kerültem, mentőt hívtak mert annyira rosszul éreztem magam. Ott mondták hogy ez pánik zavar. Ott frontint kaptam amitől kb egy óra alatt jól lettem mint ha semmi bajom nem lett volna. Ott felírt az orvos rivotrillt hogy addig amig nem jutok el a pszichihátriára azt szedjem. 0,5 öt reggel délben este. Ezt kb 10 napig szedtem, úgy éreztem segített a gyógyszer. A szakrendelésen leállitott az orvos erről a gyógyszerről, helyette Ataraxot irt fel este 1 szem. Azt mondta ettől jól fogok aludni és segíteni fog nem fogok szorongani
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
11.
válasz a következő levélben
2018.
07.
06.
Meli70 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nálam 2006-ban Bipoláris zavar diagnózist állítottak fel. Eleinte sok antidepresszáns szedtem,majd sikeresen csökkentve lett,este 1 tabletta mirzaten 15 mg-os dózisra. Teljes értékű életet éltem dolgoztam és nagyobb stressz helyzeteket is kezelni tudtam. Lett párkapcsolatom is ami immár 3 éve tart. Nagyszerű férfi a párom minden téren a tenyerén hord,nagyon jó ember. Amire én nem számítottam mivel a párom többször is próbálkozott az elöző párkapcsolatában a gyermekvállalással de nem sikerült az,hogy én 2 év után teherbe esek. Először nagyon féltem pont a mirzaten miatt,hogy valami baja lesz a kisbabánknak. Ezért minden vizsgálatot (integrált teszt,genetikai ultrahang ) meg csináltattam hál isten minden rendben van a Babával. Legutolsó ultrahangon is 30.héten korához képest megfelelőek a mért értékek. Amit viszont nem tudok,hogy mirzaten 15 mg szedése mellett szoptathatok-e vagy teljesen kizárva ? Sajnos csak a mirzaten szedésével tudok aludni éjszaka,ezért sajnos nem tudtam el hagyni. Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
11.
tisztelt Kérdező, Mellékelem a témában korábban írt cikkemet. Röviden azt javasolhatom, hogy a szerotonin visszavételt gátló szerek jelentik a legkisebb kockázatot szoptatás során. a Mirzatenről nem találtam publikált vizsgálati eredményeket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
06.
cdavid kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm eddigi segítségét már többször adott hasznos tanácsot részemre. Mostani problémám hogy eddigi gyógyszerem le lett cserélve, esténként egy szem Mirzaten tablettát szedtem egy szem Ataraxal. Mirzaten helyett most Mirtazapin Sandozt írtak fel. Ennek elvileg ugyan az hatóanyaga. Nem lesz e semmi bajom ha egyik este még Mirzatent szedek, másik este a Mirtazapin Sandozt?? Választát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Nem, tényleg semmilyen problémától nem kell tartania. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
05.
Rege kérdése:

Tisztelt doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy lassan 20 éve szedek sertralint, először Zoloftot, napi egyet, aztán Sertralin Ratiopharmot, de már csak felet jó 10 éve pánikbetegségre. Viszont egy ideje sokszor nyomás van a fejemben, főleg hátulról, de szorongó érzés is van sokszor bizonyos álló vagy ülő helyzetekben. Miután nem vagyok gyógyszerpárti, ezért szedek a napi 1 helyet felet, mellette majd 5 éve Bisoblockot is szedek, szintén felet, mert nagy volt a pluzusom, és sok bedobbanásom volt. A pánikreakciók nincsenek, de helyette van amit leírtam. Nem lehet, hogy a gyógyszer okozza? Ahogy a szapora szívverést és bedobbanásokat is? Az elmúlt két évben rendszeresen edzettem is napi szinten futás súlyzó stb.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Tartós antidepresszáns szedése mellett nem szokott újonnan jelentkezni mellékhatás. Azt inkább el tudnám képzelni, hogy hozzászokott a szervezete a gyógyszerhez, és már nem hat úgy, mint korábban. Ha felemeli ismét egész tablettára, meglátja, hogy csökkennek-e a tünetek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
04.
edus01 kérdése:

Kedves Doktornő! Nekem egy olyan fontos kérdésem lenne hogy szedem a Duciltiát reggel 60 ebédután 30 mg- ot plusz Helex SR- t már egy jo ideje.. érdeklődnék hogy mitő l lehetnek olyan tünetek mint pl a bizonytalanság érzés, kicsi szédülés.. plusz közben 1-1 pánikroham amitől el kell hagynom a helyiséget ahol vagyok ilyen menekülési .. mi lehet a gond ? ? ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Ha feltételezzük, hogy a rosszullétek nem belszervi eredetűek, akkor két lehetőségre gondolnék. Okozhatja a hozzászokás a gyógyszerekhez, - elsősorban a Helexhez. Ezt valószínűsíti, ha a rosszullét a Helex bevételét megelőzően erősödik. A másik lehetőség, hogy a gyógyszerszedés ellenére jelentkeznek pánikbetegségre utaló tünetek. Ez esetben indokolt lehet a gyógyszerváltás megfontolása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
01.
Erika kérdése:

Jó estét kívánok Érdeklődni szeretnék hogy van egy ismerösöm ès kövérnek hiszi magát. És érdeklődni szeretnék hogy mijen segítséget tudna neki ajánlani!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, A testséma zavar témakörében volna érdemes tájékozódni, adott esetben pszichoterápiás segítséget keresni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
07.
01.
linda89 kérdése:

Üdvözlöm!Azt szeretném kérdezni,hogy crohn betegként lehet e szedni a yarocen nevű gyógyszert? Problémám az hogy nincs étvágyam,mindent kipróbáltam amit csak lehetett de semmi nem használt.Egyik ismerősömtől kaptam pár szem yarocent amit negyedével szedtem be kb egy hétig.Ezalatt az idő alatt nagyon jó volt az étvágyam sikerült is híznom picit.Nagyon megvisel lelkileg hogy bármit csinálok nincs étvágyam a crohn miatt.Nagyon örültem mikor a yarocentől tudtam hízni.Ön szerint szedhetném picit több ideig?Szükségem lenne legalább 10 kg plusz súlyra.Vannak napok mikor az utcára se akarok ki menni mert annyira zavar hogy le fogytam .Kérem szépen tanácsoljon nekem valamit,hogy mit tudnék tenni .Válaszát előre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, A Chron betegség nem képezi akadályát az antidepresszánsok szedésének, sőt, hatékonyan enyhíthetik a tüneteket. Nem tudom, hány mg-os készítményt szed, a 1/4 tabl. mindenképpen elég alacsony adagnak tűnik. A hatékonyság emelése érdekében - kollégával egyeztetve, - javasolható a dózis emelése. A Yarocen, - a többi antidepresszánshoz hasonlóan hosszú távú kezelésre alkalmas. A hatása egy hét után még nem állapítható meg. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
28.
Süveg Mihályné kérdése:

Kedves Doktornő!Nem tudom mekkora eséllyel írok,mert látom 37 megválaszolatlan kérdés van önnél.Azért megpróbálom....Mitől vannak pánikrohamaim?Mivel tudnám kezelni-megelőzni?A nap bármely szakában elkap,alvás közben is.Tünetek:borzalmasan rosszul leszek,émelygek,rám jön a hasmenés,gyenge leszek nagyon.pár perc múlva enyhül,de nagyon kellemetlen,muszáj wc-re mennem,és ha utazom,vagy dolgozom,nagyon nehezen oldom meg.Kérem szánjon rám pár percet!!!Köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, A fent leírt tünetek belgyógyászati - gasztroenterológiai kivizsgálást is indokolhatnak. A pánikbetegség hátterét ismeretlenül nem lehet megállapítani. Azt tanácsolnám, hogy személyesen keresse fel egy kollégámat és kérje a segítségét, - gyógyszeres és/vagy pszichoterápia formájában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
27.
hazázs kérdése:

Tisztelt doktornő! A pszichiáterem kényszerbetegséget (generalizált szorongás) diagnosztizált nálam. A jelenlegi párommal kapcsolatos alaptalan (nem adott sosem okot a bizalmatlanságra) kényszergondolataim, miszerint "mi van, ha megcsalt / megcsal / meg fog csalni?" lehetnek-e a kényszerbetegség tünetei? Plusz információként megemlítem, hogy előző két kapcsolatomban mindkét alkalommal végül szemtanúja voltam a megcsalásnak, ami lehet felerősíti ezirányú körkörös kényszeres gondolatmeneteimet. Zavarnak ezek a gondolatok, mert tudom, hogy bízhatok, és bízni akarok, de sokszor nem hagynak nyugodni, és már elkezdtek kihatni a párkapcsolatomra (alaptalan számonkérések formájában), így közösen úgy döntöttünk, hogy terápiára jelentkezem, amiben maximálisan támogat. Lehetnek-e ezek a gondolatok a kényszerbetegség tünetei, és ha igen, akkor el fognak múlni a gyógyszeres (Escitil) és pszichoterápiás (kognitív viselkedésterápia) együttes kezelés eredményeképp idővel? Vagy legalább tudni fogom kezelni folyamatos szorongás nélkül? Előre is köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Ismeretlenül nem állítanék fel diagnózist, de azt csak támogatni tudom, hogy kombinált gyógyszeres és pszichoterápiát kezdett. Együtt jó eséllyel képesek csökkenteni a tüneteit, a szorongásait. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
27.
félénk kérdése:

Tisztelt doktornő!Azt kérdezném,hogy 50mg sertralinból negyed szemnek lesz majd hatása?És a sertralint lehet nebibetával együtt szedni?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, mindenképp érdemes nagyobb adaggal kezdeni, mert minimális adag mellett nem várható a gyógyszer hatékonysága, a tünetek megszűnése. A későbbiekben lehet csökkenteni a mennyiséget. A Nebibetával szedhető együtt, de mivel a két gyógyszer között lehet kölcsönhatás, erre oda kell figyelni, és szokatlan tünetek jelentkezése esetén orvoshoz kell fordulni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
25.
hazázs kérdése:

Tisztelt doktornő! A pszichiáterem által jelenleg javasolt napi gyógyszeradagom 1*10mg Escitil, és 3*fél 0,5mg Rivotril. Megfelelő-e ezeknek a gyógyszereknek a következők szerinti elosztása / nap? 10 óra: 1*10mg Escitil + fél 0,5mg Rivotril 15 óra: fél 0,5mg Rivotril 20 óra: fél 0,5mg Rivotril Illetve hogy evés előtt / után / éhgyomorra érdemes-e őket szedni? Előre is köszönöm a válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, Ez az elosztás tökéletes. Nem kell étkezéshez kötni a gyógyszerbevételt, de reggel éhgyomorra nem javasolnám. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
19.
Buzás Ferenc kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném megkérdezni, hogy a mirtadepi 30mg gyógyszerrel lehet enni az,Aranygyökér (Rhodiola Rosea) kapszulát csak azért is kérdezem mert az van a mirtadepi gyógyszernél irva ; ha Ön úgynevezett monoamino oxidáz gátló (MAO-gátló) gyógyszereket szed vagy szedett mostanában (az elmúlt 2 héten belül). És a gyógynövényes kapszulánál pedig ezt irják. Rhodiola két módon hat a depresszió esetén. Először is a kutatók úgy gondolják, hogy a növény blokkolja a monoamin oxidáz enzimet, hasonlóan a korai antidepresszánsokhoz, mint például az amitriptilin (Teperin). Ezáltal segíti az agyban fenntartani néhány ingerület átvivő anyag, mint például a szerotonin és a neropinefrin szintjét. Az lenne a kérdésem hogy szabad enni együtt a két szert mert valamilyen uton modon elszeretném hagyni a mirtadepit . Köszönöm szépen hogy elolvasta várom mihamarabbi válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
19.
tisztelt Kérdező, Az Aranygyökér kapszulával kapcsolatosan nincsenek tapasztalataim. Általánosságban azonban elmondható, hogy a monoamino-oxidáz enzimet bénító készítmények nem szedhetők együtt bizonyos antidepresszánsokkal, így a mirtadepivel sem. Üdvözlettel: DR. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
12.
tóth józsefné kérdése:

Tisztelt Dr Nő! Cipralexet szedek, 10 mg-ot és 05, mg rivotrilt, most az orvosom még felírt mellé, 7.5 mg mizapint.Olvastam a mellékhatásait, és nagyon félek a hízástól, egyszer már ludiominnal sikerült meghíznom, még jobban depressziós lettem, most hál Istennek, pont jó a testsúlyom.61 éves vagyok.Köszönöm, Tóth Józsefné
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
19.
Tisztelt Kérdező, A hízást egyénileg eltérő mértékben tapasztalják, akik antidepresszánst szednek. Van amelyik gyógyszer okoz hízást valakinél, a másik nem. Úgyhogy meg lehet próbálni, csak oda kell figyelni nagyon... a 7.5 mg nagyon kis mennyiség, egyébként. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
08.
Cirik David kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy éve szedek Mirzaten 15 milligram tablettát esténként. Pániktavarra kaptam, viszont a mai napig vannak rohamjaim. Kb 8napja egyik napról a másikra elkezdtem szédülni, a szívem vérnyomásom jó! Ez a gyógyszer mellékhatásként okozhat ilyet? Mit tehetek hogy elmúljon a szédülés mert már menni is alig bírok. Esténként a gyógyszer bevétel után kicsit jobban érzem magam
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
09.
Tisztelt Kérdező, A szédülés lehet pánikbetegség tünete, esetleg hiánytünet is a gyógyszer bevételét megelőzően. Ez utóbbira utal, hogy oldódik a szédülés a bevételt követően. Persze okozhatja sok egyéb betegség is. Ezeknek kéne utána járni, illetve esetleg megbeszélni kollégámmal a gyógyszer leváltását egyéb készítményre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
08.
Lévainé Tóth Erika kérdése:

Tisztelt Doktornő! Panaszom a következő. Kettő hete volt egy vérnyomàskiugràsom amitől rosszul letten,hirtelen erős fejfàjàsom lett és szédültem.Ez a probléma azóta megoldódott de mióta ez megtörtént kisebbfajta pànik rohamok jelentkeznek nàllam amit arànylag tudok kezelni de nem kellemes,ha érzek egy erőssebb fejfàjàst vagy szédülést megilyedek és pànikszerű rosszullét jön ràm,vagyis a hàziorvosom szerint a tüneteim azt tükrözik.Szédüléses gyengeség fog el ami szinte pàr perc alatt tud rendeződni. Hàziorvosom írt o.25-ös frontint amit úgy kellene szednem hogy amikor ràmjön ilyen rosszullét egy fél szemet bevenni belőle. Ismerőseim szerint a frontin nem valami jó gyógyszer tele mellékhatâsokkal így egy màsik orvos javaslatàra egy homeopàtiàs szert alkalmaztam ignatia amara a neve jobb a helyzet mióta ezt szedem de azért még így is előfordul néha ilyen pànikos tünet. Kérdésem az lenne alkalmazzam tovàbb ezt a homeopàtiàs szert vagy valóban a frontint kellene szednem,de arra viszont nem szeretnék ràszokni vagy esetleg még említették a Valeriana kapszulàt,az esetleg jó ilyen esetben? Vàlaszàt előrre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
09.
Tisztelt Kérdező, Remélhetőleg a vérnyomás kiugrást követő tünetek hamarosan elmúlnak homeopátiás készítmény szedése mellett is. Ha nem így történne, akkor érdemes a Frontinra áttérni. Néhány hét-hónap szedés alatt nem alakul ki hozzászokás. Ha ez sem hozna eredményt, személyesen kéne pszichiáter kollégám segítségét kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
07.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Korábban már "megbeszéltük",hogy nappal ne vegyek be Sanvalt,mert hozzászokást okoz. Már nem veszek be,de nekem elég régóta kb.9 hónapja vannak szorongásos tüneteim,amit még nem sikerült megoldani. Most azt mondták nekem,ezek azért vannak,mert korábban bevettem nappal a Sanvalt és felboritottam a szervezetem. Nem értem,mert azért vettem be az altatót,mert megnyugtatott,jó közérzetet adott. Nos igaz lehet, az előbbi állitás? Amennyiben igen,mennyi idő kell ahhoz - az elhagyástól számitva-hogy helyre álljon a szervezetem és az idegrendszerem. Köszönettel várom válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
09.
Tisztelt Kérdező, A Sanval elvonásakor néhány napig, 1.2 hétig jelentkezhetnek elvonásos tünetek, ami feszültséggel, szorongással jár. Ezt követően azonban már a saját szorongását éli meg mindenki, ami független a gyógyszertől. Fel kéne keresnie egy kollégámat, aki segít a megfelelő gyógyszerelés, terápia beállításában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
06.
03.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktornő! 56 eves ferfi vagyok 20 eve 0.25 xanaxon kezdtem . 2 eve kaptam lendormint ami sokszor eberseget okoz, valiyzinű a hozzaszokastol. De dolgoznom kell igy nehez. A lebdornin kamillaval jo volt de egy honap utan görcsöt okozott. Most is 2 kor bevettem fel 4 kor meg fel voltam az alom hianyaban. Mivel azonos hatoanyagrol van szo meg egy fel rivotril es 1 rudotel. Ettől elalszom. Vagy csak az utobbi kombinaciot hasznalni? Allitolag a majnak nem jo? Köszönöm valaszat. Üdv. Novak ur
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
06.
03.
Tisztelt Kérdező, A felsorolt gyógyszerek mind a benzodiazepin gyógyszercsoportba tartoznak. Ezek egyidejű használata nem tanácsos, fokozza a hozzászokás kockázatát. Ha tartós az alvászavar, inkább alvást támogató antidepresszáns szedése javasolt. Érdemes vola ezt átbeszélni a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
28.
ompaska kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Közel 2 hete a kezelőorvosom felírta az Escitil 10mg nevű gyógyszert. Kezdésnek csak fél szemet ajánlott bevenni pár napig. Az első napon, miután bevettem furcsán éreztem magam, ezért negyed szemre váltottam. Eltelt közel 1.5 hét, így megpróbáltam egy fél szemet beszedni. Rá pár órára rosszul lettem: a végtagjaim zsibbadni kezdtek, kivert a víz, amikor megpróbáltam felállni az ágyból, akkor pár másodpercen belül az eszméletvesztés kerülgetett, szívdobogást éreztem és mellkasi fájdalmat. A vérnyomásom ezidő alatt rendben volt, a pulzusom viszont 56-ra süllyedt (Általában 90 körül szokott lenni.). Ez a rosszullét eléggé megijesztett, ezért azóta nem szedtem be a gyógyszert. Az elhagyás óta 3 nap telt el, viszont aggasztó szúrásokat érzek a testem különböző területein: lábfej, vádli, comb, váll, nyak, bélrendszer, torok. Ez a tünet lehet attól, hogy elhagytam a gyógyszert? Olvastam, hogy a gyógyszer abbahagyásának mellékhatása lehet az áramütés szerű érzés. Ez már 1.5-2 hét szedés, majd elhagyás után már jelentkezhet? Előre is köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
31.
Tisztelt Kérdező, Nem gondolnám, hogy másfél hét után az elhagyás panaszokat okozhat. Én inkább arra gondolnék, hogy a gyógyszerszedés okozta szorongás okoz fizikai tüneteket. Az antidepresszánsok az első néhány napban szoktak mellékhatásokat okozni, amelyek ritkán ilyen erősek, mint az Ön által tapasztaltak. Ez esetben viszont indokolt elhagyni a gyógyszert, és esetleg egy másikkal próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
17.
Tóth Nikolett kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni ,hogy Rivotril (0,5mg/1szem este) mellett szedhetek Vitaking Stressz B-komplex és este Neuro Relax tablettát? Sajnos mostanában rosszul megy az alvás és a gyógyszerek mennyiségének növelését szeretném elkerülni ha lehet, és megpróbálkoznék ezekkel. Mit gondol ezekről a gyógyszerekről? A választ előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
17.
Tisztelt Kérdező, Ezek közül a Rivotrilról tudok határozott véleményt alkotni. Rövid távon jó szer az alvászavar kezelésére, hosszabb távon azonban hozzászokást okoz. A kiegészítő gyógyszerek szedhetők mellette, de ezek hatékonyságáról a személyes tapasztalatai eligazítják. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
14.
terakotta kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! 19 éves lányomnak a körzeti pszichiáter 4 féle gyógyszert írt fel: Xanax 0,5 mg, Mirzaten 45 mg, Lamolep 100 mg, Brintellix 5 mg. A lánynak nem volt öngyilkossági kísérlete, hangulata erősen ingadozó, de éli az életét, barátokkal találkozik, fiúja van, moziba jár, stb, bár nehezen kel és alvási zavarokkal is küzd időnként. Iskolapszichológus küldte pszichiáterhez, volt néhány pánikrohama. Elváltunk, sajnos nem tudtam követni a teljes folyamatot. De meglepődtem ezen a gyógyszermennyiségen, pláne az erősségükön. Számomra nem reális, hogy egy 52 kilós, 168 cm magasságú lánynak ilyen erős gyógyszereket írnak fel, ilyen mennyiségben. Ismerős körben találkoztam már igen rossz tapasztalatokkal az antidepresszánsok használatát illetően. Szülők részéről nincs örökletes depressziója, soha nem szedtünk hasonló gyógyszereket, nagyszülőknél sem fordult ez elő. Szerdától pszichológushoz fog járni. Érdeklődöm, mi a véleménye. Üdvözlettel!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
14.
tisztelt Kérdező, Válaszoltam az előző levelére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
14.
Kovács István kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! 19 éves lányomnak a körzeti pszichiáter 4 féle gyógyszert írt fel: Xanax 0,5 mg, Mirzaten 45 mg, Lamolep 100 mg, Brintellix 5 mg. A lánynak nem volt öngyilkossági kísérlete, hangulata erősen ingadozó, de éli az életét, barátokkal találkozik, fiúja van, moziba jár, stb, bár nehezen kel és alvási zavarokkal is küzd időnként. Iskolapszichológus küldte pszichiáterhez, volt néhány pánikrohama. Elváltunk, sajnos nem tudtam követni a teljes folyamatot. De meglepődtem ezen a gyógyszermennyiségen, pláne az erősségükön. Számomra nem reális, hogy egy 52 kilós, 168 cm magasságú lánynak ilyen erős gyógyszereket írnak fel, ilyen mennyiségben. Ismerős körben találkoztam már igen rossz tapasztalatokkal az antidepresszánsok használatát illetően. Szülők részéről nincs örökletes depressziója, soha nem szedtünk hasonló gyógyszereket, nagyszülőknél sem fordult ez elő. Szerdától pszichológushoz fog járni. Érdeklődöm, mi a véleménye. Üdvözlettel!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom a lánya állapotát megítélni a leírtak alapján. Talán hasznos volna, ha, - lányával egyeztetve, - elmenne a kezelőorvoshoz, és megbeszélné vele. Valóban jelentős mennyiségű gyógyszert kapott. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
09.
edus01 kérdése:

Kedves Doktornp.Nekem egy olyan fontos kérdésem lenne hogy szedek antidepresszánst és 3 napig ki maradt az adag mert elfogyott a gyógyszer és csak utánna tudtam szedni hogy mikor nem szedtem nem voltam rosszul viszont most hogy ujra kezdtem folytatni kicsit járás bizonytalanságérzés szédülékenység fordul elo ez természetes ? ? ? ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, gondolom, elmúlt már azóta. A leírás elvonásos tünetekre utal, ha néhány napja szedi, vélhetően elmúlt már. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
04.
Tóth Nikolett kérdése:

Tisztelt Doktornő! A panaszom 1 éve kezdődött1. Amikor aludni szeretnék ,és már bódult állapotba kerülök, éber elalvás közötti állapot, akkor a következőt tapasztalom: amikor lefekszem aludni még éber állapotban gondolok valamire és amint jön a félálom/ bódult állapot akkor olyan gondolok záporoznak amik nem is oda illenek. Mintha az összes felraktározott dolog információ ilyenkor felszínre törne. Nagyon zavaró és és kicsit idegen érzést nyújt. Rosszul is alszom ezért. Nagyon feszült és stresszes vagyok. Nár rettegek az elalvástól. 1 éve voltam pszichiáternél aki Rivotrilt írt fel 0.5mg. Minden este 1 szem. Akkor segített is. Mert hónapokik nem fordult elő vagy csak gyengén. De most újra felerősödött. Nagyon félek hogy skizofrénia. Bár az Doktorúr azt mondta hogy a stressz és a legyengült idegrendszer okozza. Éber állapotban nincs. Csak amikor éber és elalvás között vagyok már. Amikor kinyitom a szemem elmúlik de az ez miatt kialakult félelem megmarad. Nem szeretnék erősebb gyógyszereket sem szedni. Ön szerint mi okozhatja ezt? Mit legetne ellene tenni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:Nikolett
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
05.
Tisztelt Kérdező, Hipnagóg állapotnak nevezzük ezt az átmeneti tudatállapotot. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a tudatalatti tartalmak a tudatba kerülnek. Önmagában ez semmilyen kockázatot, betegséget nem jelent, de persze lehet nagyon kellemetlen. Azt tanácsolnám, hogy próbálkozzon valamilyen relaxációs módszer, - pl. autogén tréning - elsajátításával. Az segíthet a tudat tartalmainak kiürítésében, és a nyugodtabb elalvásban. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
05.
02.
takacs.etelka kérdése:

Tisztelt Doktornő. Sajnos ujrra zavarom. A fiam a Dulseviat szedte mar beszedett 24 darabot a 30mg osbol mikor leállt a vizelette. Be kelett tenni a katétert egy szombati nap. A katéter hétfön kiesett. szépen vizelt. Kedden voltunk kontrolra a doktornő megemelte a Dulseviat 60 mg. osra Pénteken megint leállt a vizelet. Ujbol bekatéterezték. Hétfön vese orvosnál jártunk aki csinált USG-t. mindent rendben találat. Kapott Tanyz0,4 mg osat naponta egyet. Mivel hogy ők a duloxetinnel gyogyitják azokat a betegeket akik be vizelnek. Pénteken ki kelett venni a katétert azotta szépen vizzel. Ma egy hetétöl a Wellbutrin SR-t szedi 150 mg naponta A többi gyogyszer maratt. Mirzaten 15 mg este 1 tbl. Rivotril 0,5 mg 2-1-2-1 Triapridal 100 mg még hozza 1-1/5-1/5 Diazepan 5mg ahogy szügségesCsak még mindig nagyon ideges. Most megint ez a beállási idöszak. Lelassulás. Nem tudom mond e Önnek erre a három diagnozisra van kezelve F33,1, F70,0,F07,9.Mindeg egyes alkalommal be megyek a fiammal a doktornőhoz. Egy nagyon aranyos nagyon kedves segitő kész doktornő.Akikhez eddig jártunk Ez a legmegfelelőbb.Már nagyon félek hogy ez a Wellbutrin hogy fog beállni. Elnézést hogy zavarom További szép napot kívánok. Válaszáz elöre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
05.
Tisztelt Kérdező, Ebben az esetben azt javasolnám, hogy a kezelőorvos tanácsára hallgassanak, és vele konzultáljanak, ha probléma merül fel. Túl sokféle gyógyszert szed a fia, ezek kombinációja nehezen kiszámítható, úgyhogy mindenképp a személyes kapcsolatra kell helyezni a hangsúlyt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
25.
Tiba mihályné kérdése:

Tisztelt doktornő.Az szeretném kérdezni hogy a reggeli frontin helyett szedhetek remotiv extra tabletát.Vagy frontin és mirtazapin mellett nem ajánlott.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
05.
Tisztelt Kérdező, Nem javaslom, hogy egy harmadik készítményt szedjen. A Remotív extra ilyenkor egyébként is óvatosan szedhető, mert napérzékenységet okozhat a benne lévő orbáncfű miatt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
24.
Mankaandi kérdése:

Tisztelt doktornő!Decemberben egy trauma után kevert szorongásos depresszíóval kezetek a pszihiátrián.3x0,25.frontint és 1x1.mirtazapint irtak fel.márciusig így szedtem. Aztán a reggeli és déli frontint lefeleztte a dokim.Áprilisba magamtól elkezdtem negyedelelhagyni a reggelit,négy napja már nem veszem be reggel.Azóta pánik rohamok szoktak rámtörni,de tudom kezelni.Azt szeretném kérdezni.hogy lehet ez elvonási tünet és ha igen kb mikor múlik el?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
05.
05.
Tisztelt Kérdező, Az elvonásos tünetek kb. 1 hét alatt szoktak elmúlni. Ha mégsem erről lenne szó, mert nem csillapodik, és inkább szorongásos jellegűnek látszik, akkor viszont a gyógyszerelés egyéb változtatása, vagy egyéb, - nem gyógyszeres - terápia javasolt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
23.
Hamzáné Marika kérdése:

Kedves doktornő! Két éve télen diagnosztizáltak nálam pánikzavart depressziot ami következő télen megint előjött tavaly augusztusig szedtem kedelyjavítót és medazepamot, persze vérvétel fej ct volt minden negatív lett...fel jött rám 15 kg ami mai napig zavar.. aztán a tél közeledtével elkezdtem szedni a brandenburg neurot (50 mg b1 50mg b2 pantonénsav 35mg niacin 35mg b6 20mg mangán 20mg cink20mg folsav magnézium mind magas arányban vannak benne ill. Withania somnifera) bár ezt a doktornő biztosan ismeri. Szóval egészen jól átvészeltem a telet napi egy tabletta már fél éve szedem. Gondoltam abbahagyom mert ilyen sok b vitamint lehet e egyhuzamban szedni? Csak két napig nem vettem be és rosszul lettem...hogyan hagyjam el? Vagy szedhetem tovább? Ezt is fokozatosan kell csökkenteni? Köszönöm a mielőbbi választ..u.i. mi a doktornő véleménye erről a bogyóról? Marika
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
23.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keresse fel a gyártócéget a kérdésével. Mivel nem hivatalos gyógyszer készítmény, így nekem korlátozott rálátásom van a részletekre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
10.
takacs.etelka kérdése:

Tiszteletem doktorno. Nem gyerekrol van szó hanem egy 28 éves fiatal emberröl. Le van lassulva a jovo heten megyunk kontrolra a Dulszeviat biztosan megfogja a doktorno emelni 60 mg ra. Most nagyon faradekony de ilvastam hogy lehet a Dulsevia mellekhatasa. Minden gondolata a nagyapa korül forog. Semmi nem érdekli még a tv sem. Az izmai szoktak gorcsosodni. Hordjuk maszirozásra . Csak nagyon ideges. Miotta a pánikbetegséget megkapta.Mar nem tudom mi tévök legyünk. Tisztelettel Takacsné További szép napot.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
23.
Tisztelt Kérdező, Az lenne a tanácsom, hogy beszélje meg a fiával, hogy Ön is bemenjen a kezelőorvoshoz, és mondja el, hogy mit tapasztal. Biztosan segíteni fog a diagnózis felállításánál. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
08.
takacs.etelka kérdése:

Tisutelt doktorno. Miért csinálja hogy a kanalat vagy barmit betesz a szájaba es kivenni már segiteni kell. Néha sokerül kivenni. Ha valamit le tesz abban a helyzetben marad. Mindent mondani kell. Csak ugy csinalja Szeptemberben elvesztette a nagyapat azotta egyre rosszabb a helyzet.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
10.
Tisztelt Kérdező, Ha jól értem, a kisgyerekéről lehet szó. Én felnőttekkel dolgozom, keressen fel egy gyermekpszichológus kollégát, de javaslom, hogy írjon meg néhány részletet/ életkor, nem, a probléma pontosabb leírása/. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
07.
beci9104 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2012 óta vagyok pánikbeteg. Egészen tavaly év végéig jól is voltam a napi Rexetin (20 mg) és Rivotril (0,5 mg kezdetben 3x1 majd önerőből 1x0,25ig jutottam). Munkahelyváltásnál annyira szorongok, hogy otthagytam decemberben az új állásomat 4 hét után. Majd januárban meghalt Nagymamám, és én december óta nem dolgozok. Sokszor annyira gyengének érzem a lábaimat, azt érzem, hogy nem tudok velük járni hosszú távon, vagy ha kimegyek az emberek közé, elkezdek pl. izzadni. Ezek a legújabb tüneteim. Eddig mint írtam, nem volt bajom. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 2017-es évet elég masszívan végig italoztam és idén is előfordult már 4szer. Talán ezek is előidézhetik a hihetetlen erős szorongást? A kezelőorvosom nem akar több Rivotrilt írni (előre félek, hogy megbénít ha elfogy végleg), helyette az Ataraxot írta fel (25 mg, napi 1/2 1/2 1 adagolásban, de mivel már kipróbáltam korábban is a napi 2 szemet, tudom hogy ez kevés lesz). Mellé meghagyta egyelőre a Rexetint (25 mg napi 1x), illetve ami kicsit ijesztő és új, a Kventiax (25 mg napi 2x1). Én nagyon Rivotril párti vagyok, szerintem engem csak az tudna helyrehozni, de lehet hogy újra magasabb dózissal (kevés lehetett a 3 hónapja szedett 0,25mg azt gondolom). Amikor rámtör a szorongás, nulla érdeklődést mutatok bármi iránt. Mai beszélgetésünkkor azt mondta, egyelőre ne pályázgassak, de szerintem emberek közé kellene mennem, kellene a munka, mert itthon a szobában csak rosszabb lesz, nem? Évekig kutya bajom nem volt (igaz önkényesen adagoltam a Rivot), van értelme Ön szerint ennek a kísérletezgetésnek? (Atarax, Kventiax ami ráadásul skizóknak van...) Köszönöm megtisztelő válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
07.
Tisztelt Kérdező, A kezelőorvosa a Rivotriltól való függőséget szeretné megakadályozni, ahogy látom. Ez mindenképp támogatandó. Természetesen nehéz az átállás egyik gyógyszerről a másikra, de hosszabb távon jó hatású lehet, ha megtalálják a hatékony szert. A Kventiaxot kis adagban adjuk szorongás oldására, ha az egyéb szerek nem bizonyulnak megfelelőnek. Úgyhogy azt tanácsolnám, hogy jelezze vissza a tapasztalatait a kezelőorvosának, és együtt biztosan megtalálják a legjobb megoldást... Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
06.
takacs.etelka kérdése:

Tisztelt doktornő. Már sokféle gyogyszert kiprobált a fiam oda jutottunk hogy a depressziobol már pánik betegség lett. Most a mirzaten 15mg osat szedi estére es a rivotrilt 2-1-2-1 elosztásban a 0,5mg osat. másfél hónapja. Kéthete szed mellé Dulsevia 30mg osat. A rohamok m nem jelentkeznekm olyan gyakran nagyon ideges és mindig fáj valamije az izmai keményednek, a mellkasa nyom. Hasi röngen hasi ultrahang tudő röngnen , szivröngen minden jo. A bal mell alatt szokott megkeményedni az izom Sokszor nagyon gyenge. Izom lazitot is szed. Az orvosok mindent az idegekre fognak. Ha nagyon ideges a kezelő orvosa azt monta adjak neki egy 5mg diazepant.. Már nem tudom mi tévök legyünk. Válaszát elöre is köszönöm. További szép napot.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
07.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok közül meg kell találni a hatékony készítmény. Ez néha nem megy könnyen, nem sikerül elsőre. A Rivotril tartós szedése ebben az adagban hozzászokáshoz vezethet, úgyhogy inkább a antidepresszáns szedése javasolt. a Seduxent alkalmilag lehet adni, de rendszeres szedése szintén nem tanácsos. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
04.
01.
Lj kérdése:

Kedves Doktornő! 2015 végén kezdtem el szedni 5 mg scippát valamint 2x5 mg spitomint (enyhe depresszió és szorongás). A spitomint már 2017 elején abbahagytam, a scippát pedig idén február elején tettem le teljesen, fokozatosan csökkentve az adagot. Természetesen mindent pszichiáter szakorvos tanácsára. Előszőr gyakori fejfájásra lettem figyelmes, valamint arra, hogy néha ok nélkül vagyok feszült. 2 hete elkaptam egy kellemetlen vírust, ezzel egy időben pedig szorongásos tüneteim felerősödtek (remegés, hányinger, nyugtalanság). Beszéltem a pszichiáteremmel telefonon, aki azt mondta, hogy ezek szerint korai volt a scippa elhagyása, kezdjem el szedni ismét. Most 10. napja szedem. Emlékszek, hogy amikor először elkezdtem szedni, az első 2 hét pokoli volt, nagyon felerősítette a tüneteket. Most is voltak rosszabb napok, de most, a 2. hét közepére kezdett bedurvulni. A kérdésem az, hogy ez normális? Amint hozzászokik a szervezetem ismét, elmúlnak a mellékhatások? Laikusként azt gondolnám, mivel egyszer már szedtem, a szervezetemnek nagyjából ismernie kéne és hamarabb alkalmazkodnia, de könnyen meglehet hogy rosszul gondolom. Köszönöm szépen a válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
02.
Tisztelt Kérdező, Valóban azt tapasztaljuk, hogy ha már valaki szedett egy antidepresszánst, akkor ismételt szedésnél hasonló hatásra számíthat. Ettől persze lehetséges eltérés. Ha egy hónap után nem tapasztsal megfelelő hatást, azt a kezelőorvosával érdemes megbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
29.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktorőnő! Pár napja kérdeztemhogy Sanvalt vehetek.-e be nappal. Ön ezt nem javasolta. Szeretném tudni,hogy miért? Ezen kivül irtam,hogy Escitilt irtak fel nekem,most már 10.-ik napja szedem,de semmi javulást nem tapasztalok,sőt,elég erős szédülés és émelygést érzek csak fél szemet szedek. Az altató azért kellene nepklözben mert ellazit,nem altat. Szeretném tudni,hogy az Escitiltöl mikor várható jobbulás. Főleg a reeggeli óráim a nagyon rosszak délutánra javul. Várom a válaszát és Kellemes Husvéti Ünnekeket kivánok. Veronioka14
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
04.
02.
Tisztelt Kérdező, Az Escitil hatása általában 1 hónapon belül alakul ki. A mellékhatások viszont néhány nap után el szoktak múlni. Ha nem így tapasztalja, érdemes ezt jelezni a kezelőorvosával. A Sanval nappali szedése fokozottan hajlamosít a hozzászokásra, ezért nem javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
27.
csonka gyuláné kérdése:

Üdvözlöm Lenne egy kérdésem Xanaxot és scipa gyógyszert szedem,ezt írták frl,mert rlezsibbad a szám a kezem a nyelvem is A gyógyszert ha szedem nincs semmi gond Sajnos most elfogyott és azóta zsibbad a kezem,sőt remeg is,a fejem olyan mint akinek kopognak az agyába Ezek szerint örökké szednem.kell a gyógyszereket? Mert szeretném abba hagyni a szedését azért is.nem irattam másikat,de ha nem szedem ezek a tünetek Hog lehetne ezt abba hagyni ugy hogy jólis érezzem magam???
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező, Egyszerre a két gyógyszer elhagyását nem javaslom. Először a Xanax-ot kéne lassan csökkenteni, a Scippát lehet tartósan szedni. Ha hónapok óta tünetmentes, a scippát akkor is csökkentve érdemes elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
26.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornö! Szeretném megkérdezni,hogy délnen amikor lefekszem vehetek-e be Sanvalt? Egyébként Escitilt szedek egy hete /reggel felet/még nem érzek semmit. Az altató befolyásolhatjalhatja a hatását? Várom válaszát köszönettelí. Egyébként a Sanvalhoz valószinüleg igy is hozzászoktam már,mert kb. 3éve szedem. Várom válaszát köszönettel: Veronika14
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező, Nem javaslom a Sanval nappali szedését. Az Escitil jó hatással lehet az alvására, segíthet abban, hogy a Sanvalt lassan elhagyja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
22.
Nagy Sándorné kérdése:

Kedves Doktornő, Édesanyám leszokás és depresszió kezelésére a következő gyógyszereket kapta: Yarocen 15 mg este, Triapridal 100 mg 3*2. Pajgymirigy és vérnyomás csökkentőt is szed. Még nem kezdte el szedni gyógyszereket: milyen tünetek várhatók, miben tudunk neki segíteni. Valamint a már szedett gyógyszerekkel lesz-e vmi kölcsönhatás?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer tájékoztatón sokféle lehetséges tünet le van írva. Ez nem fog mind jelentkezni, de hogy ténylegesen ki hogyan reagál a fenti gyógyszerekre, az előre nem megmondható, mert nagyok az eltérések. A pajzsmirigyre és vérnyomásra ható szerekkel együtt szedhetők a fenti gyógyszerek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
15.
tomi11 kérdése:

Tisztelt doktorno!Elnezest a helyesirasert de nem magyar a billentyum.Azzal a kerdessel fordulok onhoz,hogy az lenne a problemam hogy be beszelek magamnak egy olyan dolgot hogy nem valosagban vagyok...Pedig tudom hogy ez egy nagy hulyeseg es baromsag de megis ezen jar a fejem..Volt velem ilyen de elfeledtem es nem foglalkoztam vele aztan elojott megint...Nem halucinalok ,nem hallok hangokat ,nem kepzelodok semmi mas bajom nincs az eg adta vilagon.dolgozok Evek ota semmi panasz nincs ram es a munkamra...Ertelmes vagyok es szeretek viccelodni... Van baratnom boldogok vagyunk de neki nem merem elmondani ezt most...Anyukameknak elmondtam es anya mondta menyek pszihologushoz, megerto es nem bant e miatt...annyi hogy hogy szorongok emiatt es gyomoridegem van eleg rosz erzes...vettem magamnak Brandenburg Neurot-mert jot halottam rola ...nyugtatot nem akarok szedni nem akarok raszokni...Utána neztem neten mi is lehet ez.Remelem nem vagyok Skizofren doktorno ,mert utananezegettem neten mi bajom lehet, es kicsit felkavartmost hogy lehet az vagyok es bebeszeltem magamnak...Kicsit nyomottnak erzem magam 2-3 napja... Remelem csak Panikbetegseg van es semmi mas!!!Jovoheten felkeresek egy Pszihologust...Kerem segitsen mi lehet a hatterben ! Koszonom Valaszat elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező, Vannak olyan emberek, akiknek nagyon élénk, gazdag a fantázia világuk, és időnként a realitás helyett inkább ezt választják. Gyermekkorban ez teljesen elfogadható, felnőtt korban általában visszaszorul ez a fajta intenzív belső világ. Ha nem így történik, az még nem skizofrénia. Azt pedig jó döntésnek tartom, hogy felkeres egy pszichológus kollégát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
08.
tratze kérdése:

Kedves Doktornő! 35 éves nő vagyok, szorongásos depresszió kezelésére 1 hónappal ezelőtt kezdtem el először 2*0,5 xanax sr-t, majd 2 héttel ezelőtt reggel 20mg Citagen tablettát szedni. A pszichiáter tanácsára a reggeli xanax sr-t 5 napja már csak minden másnap szedem, azóta napközben enyhe szorongást érek, nem lelki, hanem testi tünetekkel (mellkas égés, kar zsibbadás), nem akadályoz a mindennapi feladatokban csak ˝meglapulva˝ jelen van. Ez a xanax sr lehagyása miatt lehet gondolom, de kb. mennyi ideig tart és mikor kezdjem el a minden másnaponkénti 0,5mg elhagyását is? A Citagen hatásának már teljesen ki kellett volna alakulnia Ön szerint? Napközben Sedatif Pc-vel kiegészítve könnyebben viselhető a leszokás? Köszönettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező, A Citagen hatása egyénileg eltérő idő alatt / kb. 7-30 nap/ alakul ki. Ezzel párhuzamosan lassan el lehet hagyni a Xanax-ot, melyhez hosszabb távon hozzászokás alakulhat ki. Lehet lassan csökkenteni a Xanaxot, lényeg,hogy egyértelmű legyen a csökkenő tendencia. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
06.
Gizella Biac kérdése:

Kedves Doktornő.Egy éjjeli müszakban derült égböl villámcsapás alapon ugy éreztem a fejemben mint amikor az áram üti meg az embert.Nagyon hirtelen fájás érzés volt és utána szédülés és süjjedö érzés..azt szeretném kérdezni mire mi lehetett ez?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
07.
Tisztelt Kérdező, Pontosan nem tudom megmondani. Lehet szervi háttere is, és jelentkezhetett pszichés alapon. Ha ismétlődne, érdemes kivizsgáltatni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
05.
Bucka90 kérdése:

Kedves Doktornő ! Terhes vagyok,Frontinról kellene váltani seduxen re . valamelyik orvos javasolja a váltást valamelyik nem . Először is az érdekelne hogy kell e egyáltalán váltani ? Jelenleg így szedem a frontint : 0,5-0,75-0,75. A seduxent bol 2x 1 (5mg)et javasolt az orvos . Érdekelne hogy várható e nehezseg az átálláskor, illetve jó e az adagolás?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
06.
Tisztelt Kérdező, Én a Seduxent éppúgy nem javasolnám, mint a Frontint. Ha szükséges a gyógyszer mindenképp, akkor pszichiáter kollégával egyeztetve szerotonin visszavételt gátló antidepresszáns beállítása javasolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
03.
02.
Simon Lajosné kérdése:

AlcoBarrier "alkoholvágy" elleni készítményről kérném a véleményét. Köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Nem ismerem a készítményt, nincs vele tapasztalatom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
26.
feco0528 kérdése:

Tisztelt doktornő!A kérdésem az lenne,hogy 2 hete szedem az escitil 10 mg-os tanlettát,lehetséges-e,hogy mellékhatásként hányinger jelentkezik?Szeretném abbahagyni.Lehetséges ez?Köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, Lehet az Escitil mellékhatása a szédülés, de 3-4 nap után el szokott múlni. Én inkább az adag átmeneti csökkentését javasolnám, a mellékhatás kivédése érdekében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
19.
Zsemlye kérdése:

Kedves Doktornő! Véleményét szeretném kérni. 10 éves kisfiam kommunikációs frusztráltsága, emocionális zavara oldására Anafranil 10mg reggel 1 szem, és Prodax este 0,5ml gyógyszereket szedi fél éve, ami segítségére volt a viselkedészavarban (a hangulata ugyanolyan labilis, hol feldobott, hol szomorú, de nem kórosan). Ez alatt az idő alatt kialakult nála egyféle grimaszolós-nyelvlógatós kényszermozgás(?) és hízott 7kg-ot. A doktornőnek, aki felírta, jeleztük mindezt, és ő azon a véleményen van, hogy fontosabb a kiegyensúlyozottságunk, semmint, hogy megszólják a gyereket a mimikájáért vagy a testsúlyáért (elhízott lett), azt mondta, hogy hagyjuk egyelőre az elhagyást. A kérdésem, hogy ha mi próbálkozni szeretnénk, hogyan tehetnénk, hogy megnézzük, gyógyszer nélkül jelenleg most, hogy érzi magát...? Hogy hagyhatjuk el, milyen fokozattal, vagy valóban olyan kicsi ez a dózis, hogy meg lehet próbálni egyik napról a másikra letenni (ezt mondja a körzeti orvosunk). Várom szíves válaszát, amit előre is köszönök!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Gyermekpszichiátert kéne megkérdezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
09.
cdavid kérdése:

Tisztelt doktornő! Nagyából egy éve küzdök lelki lelki gondokkal, úgy kezdődött az egész hogy munkába menet rosszul lettem, levert a víz, elkezdtem szédülni és úgy éreztem elájulok, megijedtem haza is mentem. Kicsit jobban éreztem otthon magam, viszont az utánna lévő napokban is többször rám jött egy félelemérzés, meg ájulásérzés, mint ha el veszteném a kontrollt magam fölött. Orvoshoz fordultam a pszichiháter szerint depreszió és szorongás amiben szenvedek. Kaptam gyógyszert előszőr Scippát ez nem vált be utánns Mirzatent, ami segített, jelenleg is szedem. Viszont mostanában megint ugyanazok a rosszul létek jönnek rám, alig merek a házból kimenni egyedűl, bepánikolok, és elfog egy halálfélelem meg úgy érzem elájulok...elmentem a háziorvoshoz aki rivotrilt irt fel 0,5 miligramot. Sajnos a pszichiháterhez nem tudtam most eljutni. És azon agodom hogy a két gyógyszer egyűtt szedése jó e? Be se vettem még a rivotrillt ne hogy bajt okozon a mirzatennel. A két gyógyszert lehet egyűtt szedni? A válaszát köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Igen, szedhető a két gyógyszer együtt. Arra azonban vigyázni kell, hogy a Rivotril hosszabb távon hozzászokást okozhat. Ha nem rendeződnek megnyugtatóan a panaszai, akkor inkább a Mirzaten emelése javasolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
06.
Szabó Éva kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék a 6 hónapig szedett napi 3x1 Coaxil mennyi idő alatt ürül ki teljesen a szervezetből. Egy hónapja teljesen abbahagytam, igaz egyik napról a másikra. Támogató környezetben. Így, egy hónap után sem érzem magam depressziósnak, tehát jól döntöttem. Pszichiáter szerint vannak akiknél nem okoz zavart az elhagyása, bár a hirtelen elhagyást ő sem támogatta. Vele már nincs kapcsolatom. Mostanában érzem rendkívül izgatottnak magam, túlzott érzelmi reakciók jellemzőek. Nap felére úgy elfáradok, mintha maratont futottam volna. Nyugtatót nem szedek, a Coaxil alatt letettem. Kérdésem, hogy ez még a Coaxil utóhatása? Depresszió miatt kezdtem el anno szedni, és előtte soha nem voltam hosszabb távon ilyen extrém feldobott. Válaszát előre is köszönöm szépen.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Egy hónap gyógyszermentesség után nem feltételezhető, hogy a Coaxil, vagy akár annak elhagyása okozná a panaszait. Lehet, hogy érdemes volna pszichoterápiás segítséget kérni, vagy esetleg, - ha szükséges, - ismételt gyógyszereléssel próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
06.
Várnai Gábor kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a Frontin 0,25mg-os gyógyszerből napi 1-darabot szedek, menyi idő alatt alakul ki függőség? Illetve Mirtazapin orion 30mg-os gyógyszer okoz-e függőséget, és ha igen akkor menyi idő alatt, napi 1-darab szedésétől. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Gábor
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, A Frontinhoz egyéni érzékenység függvényében alakul ki hozzászokás hónapok alatt. A Mirtazapinhez hasonló hozzászokás nem szokott kialakulni, de elhagyáskor gyakran tapasztalunk elvonásos tüneteket, melyek kb. 1 hét alatt rendeződnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
05.
édesem kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm a válaszát. Még annyit szeretnék kérdezni ha cipralexről történik visszaváltás sertralinra akkor is kell valamennyi idő, hogy hasson a gyógyszer illetve, hogy ilyenkor felerősödhetnek a szorongásos stb. tünetek? És ami nagyon aggaszt ezek a deperszonalizációszerű tünetek. Ezek elmúlhatnak vagy már ez örökké így lesz? Köszönettel. Egy elkeseredett anyuka
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Tekintettel arra, hogy a két antidepresszáns azonos gyógyszercsoportba tartozik, kevesebb idő kell a hatás kifejlődéséhez. Várhatóan kedvezően hat a gyógyszer a deperszonalizációs panaszokra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
02.
04.
Csernyi Richárd kérdése:

Üdv. Van egy hatalmas problémám. 2017 novemberében szakítottunk a barátnőmmel, de azóta sikerült mindent megbeszélnünk és boldogan élünk, de december 26-án ültem a tv előtt és egyszer csak támadt egy olyan érzetem, hogy meg akarok fulladni, sírhatnékom van, élettelen lett a kedvem. Úgy éreztem át kellene mennem a barátnőmhöz mert szörnyen hiányzott, de közben szüleimet sem szerettem volna itt hagyni egyedül, de végül át mentem hozzá. Szörnyű volt a hangulatom, elmentünk sétálni megnyugtatott elmúlt minden, de másnap megint hasonlóan éreztem. Ha a szüleimmel voltam a barátnőm, ha a barátnőmmel voltam a szüleim hiányoztak pokolian. Ma délután is hazafele menet végig csak azon gondolkodtam, hogy egyedül leszek a szobámba nem tudom mit fogok csinálni a magányban.. Sokszor ha filmet is nézünk vagy meccset a tvben vagy netán forma1-et mindig az esemény után olyan érzésem van, hogy valami nagy dolgot kellene tennem.. mint amit a híres sportólók vagy színészek tesznek.. egyszerüen úgy érzem magam.. haszontalan értelmetlen az életem. Miért történik ez velem?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
05.
Tisztelt Kérdező, Úgy tűnik nekem, hogy előtérbe kerültek az Ön gondolataiban az élet nagy kérdései. Hogyan tovább? Kivel? Milyen az élet már a szülőktől távol, stb... ezekkel a kérdésekkel így-úgy mindenki szembesül. Érdemes velük szembe nézni. Ha ehhez segítségre van szüksége, fel lehet keresni egy kollégámat, és az ő segítségével áttárgyalni a kérdéseit, szorongásait. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
27.
Ferenc100 kérdése:

Üdvözlöm Tisztelt doktornő ! Sorozatos egészségi gondok gyötörtök az elmúlt évben, ami miatt úgymond felőrlődtem, idegileg, csak magammal és az egymás után kialakult betegségeimmel voltam elfoglava, amelyek szerencsére egyik sem volt súlyos úgymond életveszélyes, de megviselt. Elmentem egy pszichiáterhez ezért, aki elmondta, hogy igen ezek a betegségek szerencsére nem súlyosak, csak én nagyon beleástam magam, ezzel voltam elfoglalva, kvázi erősítettem magamban. Felírta a Helex retardot, 0,5mg 2x1. 2017-December 19.-én. Első nap bevettem a 2x1-et de másnap alig tudtam kivergődni az ágyból, így nem szedek csak napi1x1. Január 22.-én voltam controlon, ezt jeleztem neki, hogy csak1x1 szedek, azt mondta, ha nekem így jó akkor maradjon. Kicsit beszélgettünk az állapotomról utána felírta a következő 2 havi adagot, mondván legközelebb akkor menjek controlra. A napokban szembesültem igazából azzal, hogy ez és a hasonló gyógyszerek magukban hordozzák a hozzászokást, függőséget. Ma 39. napja szedem de az összeszedett információk alapján úgy gondolom, hogy jobb lett volna el sem kezdenem szedni, hanem más megoldást kellett volna keresnem a problémám megoldására nem gyógyszerest. Tudna tanácsot adni, hogyan hagyjam el? ennyi idő után már kialakulhatott a függéség? Korom 53 éves vagyok. Ezen kívül még azt vettem észre a betegtályékoztatót jobban átnézve, hogy laktóz érzékenyeknek nem ajánlott, erről nem beszéltünk az orvossal pedig én laktóz érzékeny vagyok, és bizony a tabletta beszedése után órákig gázosodok, jön. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Ferenc
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező, A Helexhez valóban hozzá lehet szokni, de általában ez hosszabb idő / több hónap/ alatt alakul ki. Azt javasolnám, hogy ha el szeretné hagyni a gyógyszert, akkor lassan csökkentse, 1/4 tablettával néhány nap, egy hét alatt. Így elkerülheti, hogy a gyógyszer hirtelen elhagyása ismételten erősebb szorongást generáljon. A gyógyszeres kezelésen kívül sok egyéb lehetőség van a szorongások enyhítésére. Hogy kinek mi megfelelő, az egyedileg nagyon eltérő. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
25.
édesem kérdése:

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni, mert teljesen elvagyok keseredve. Hosszú éveken át a Zoloft majd a Sertralin gyógyszert szedtem szubdózisban(napi,1/2, 1 tabl)+1/2 0,25 xanax. Teljesen jól voltam. Tavaly próbáltam a gyógyszert elhagyni, ezzel párhuzamosan hosszú évtizedes kihagyás után munkát találtam és rosszabbúl kezdtem lenni. Az orvos azt mondta ez ez erős szorongástól van. Derelizációszerű érzéseim lettek, amiktől nagyon megijedtem. Nagyon elvagyok keserdeve, hogy ebből nem lehet meggyógyúlni. Az orvosom átváltott a cipralexre, de úgy tűnik ez nekem nem annyira jó. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e visszaváltani a régen már bevált sertralinra. Hathat még az annak ellenére, hogy hosszú ideje szedtem. És lehet-e ebből az állapotból gyógyúlni, mert sajnos kicsit hipochonder is vagyok és már mindenrosszra gondoltam. Kérem nyugtasson meg, hogy van remény. Egy elkeseredett anyuka.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező, Természetesen vissza lehet állni a Zoloftra, vagy ennek utángyártott készítményére. Azt tapasztaljuk, hogy az az antidepresszáns, ami egyszer hatott, a későbbiekben is hatékony szokott lenni. Egy ilyen nagy változás esetén, ami a munkahely találással történt, különösen indokolt lehet, hogy átmenetileg megerősítse, és szorongásait csökkentse a gyógyszer. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
21.
Hammer190 kérdése:

Jó Napot! Egy ideje furcsán érzem magam.Nem tudok koncentrálni,nem tudom milyen nap van éppen vagy hanyadika,nem bírok gondolkodni.Ha stressz ér görcsölni kezd a fejem.Gyenge vagyok,nem tusom elvégezni a teendőimet.Egy egyszerű takarítás is napokig húzódik.Legszívesebben csak aludnék vagy ülnék egyhellyben,magamban- ,csöndben.Ha akáregy kicsi problémával is találom magam szemben csak sírnek ér rendszerint belázasodom.Képtelen vagyok elvegezni a dolgaimat,mind fizikálisan,mint szellemileg.Sorra vallok kudarcot a forgalmi vizsgáimon is.Nem tusom,hogy vitaminhiány e,nem tudom mi lehet a gond így azt sem,hogy mit tehetnék,hogy ez elmúljon.Ingerlékeny vagyok és sokszor kiabálok,dühös vagyok és olyankor tehetelennek érzem magam.Kibírhatatlan így az életem.Kérem adjon tippet,hogyan valtoztathatnék ezen?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keresse fel a háziorvosát. Lehet, hogy szükségesek lennének kivizsgálások, a testi betegség kizárása céljából. A tünetek utalhatnak depresszióra is. Ha házi orvosa indokoltnak tartja, tovább küldi a kollégámhoz, aki segítségére leshet a pszichés tünetek, panaszok oldásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
11.
zelekati kérdése:

Tisztelt doktornő! Lassan egy éve, hogy szedem az Escitil tablettát (generalizált szorongás és pánikzavar volt a diagnózis), egy darabig napi 10mg-ot szedtem, amit egy ideje már felezek és egész jól érzem magam. Ami rettenetesen elkeserít, hogy ez idő alatt 10kg-ot híztam. Szeretném teljesen elhagyni a gyógyszert, de azzal riogatnak, hogy minden tünetem visszajöhet. Szeretném kikérni véleményét, mert ez a hízás borzalmas. Köszönettel, Katalin
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
18.
Tisztelt Kérdező, Egyáltalán nem törvényszerű, hogy visszatérnek a tünetek a gyógyszer elhagyása után. Ha tartósan jól van, - különösen ha ilyen mértékű a hízás, - mindenképp érdemes megpróbálni leállni a gyógyszerrel. Ha esetleg visszatérnének a tünetek, van mód másik antidepresszáns adására is, ami nem jár ilyen mértékű súlygyarapodással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
10.
Toth Renata kérdése:

Tisztelt Doktorno! Szeretnem megkerdezni hogy a sertraline(zoloft) nevezetu gyogyszernek lehet e olyan mellek hatasa hogy ugy erzem etvagyam alig van es amikor eszem akkor is tompahanyinger jon ram mintha irritalnak a gegemet es oklendeznem kellene de nem jon ez a liftezo erzes tart ugy kb fel oraig majd elmulik olvastam meg hogy esetleg reflux is okozhatja de a savamat nem erzem a torkomban viszont neha erzem hogy osszeszorul a torkom es kohognom kell nagyon zavar ez a tunet es nem tudok vele mit kezdeni. On szerint lehet ez szimplan psziches ? vagy be tudhatom a gyogyszer mellekhatasnak ? Valaszat elore is koszonom Reni
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
18.
Tisztelt Kérdező A sertralin szedésének kezdetén jelentkezhetnek a leírt tünetek. Ezek általában néhány nap alatt el szoktak múlni. Ha nem így történne, beszélje meg a kezelőorvosával, és esetleg kérje másik gyógyszer beállítását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
08.
bibliotheknutzer kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ha valaki pszichiáterhez fordul járóbeteg-ellátásban, és ott megemlíti, hogy azt mondták rá hogy szerintük egy bizonyos betegségben szenved...- (olyan személyek, akik rosszakarók, visszaéléseket követnek el, valamint LELKI-PSZICHÈS TERRORt gyakoroltak) akkor ennek mik a jogi következményei? Kezelheti az orvos ezzel a diagnózissal a pácienst? Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
10.
Tisztelt Kérdező, a kolléga azzal a dianózissal kezeli a pacienst, amelyet ő megállapít. Ez lehet azonos azzal, amit mások állítottak, de lehet ettől eltérő is. Lényeg, hogy a saját személyes benyomására és szaktudására alapuljon. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
08.
bibliotheknutzer kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az, hogy egy pszichiáter az 19213 járóbeteg-ellátás tevékenységi kódra hivatkozva beleírhatja-e a leletbe, hogy a páciens intelligenciája átlagos, anélkül, hogy IQ-tesztet töltetett volna ki vele. Előzőleg gyerekkoromban volt kitöltetve velem IQ-teszt, és a kórházi zárójelentésbe azt írták bele, hogy jó intellektusú vagyok (és az IQ-teszt eredménye átlag fölötti intelligenciahányados volt). Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
10.
Tisztelt Kérdező, A kolléga vélhetően egy pszichés statuszt rögzített, melynek - több egyéb jellemző mellett - az intelligencia meghatározása is része. Ez természetesen nem egy pontos adat, csak egy benyomás arról, hogy nincsenek intellektuális problémák. Ha ezt, - mint látom, - nehezményezi, beszéljen vele erről, akár kezdeményezze az IQ vizsgálatát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
07.
Bozo Ildiko kérdése:

Tisztelt Doktorno Mar jo ideje rossz dolgok tortenbek velem.Tulajdonkeppen nem nagy dolgok.Folyamatosan megbuntetnek nincs sikerelmenyem a munkahelyemen.Sok a folosleges kiadasom.Nem sikerul semmi.A fo problemam hogy sokszor olyan rossz erzesem van mintha valami nagyon rossz dolog fog tortenni nem konkretan velem haben talan a csaladban igazabol nem tudom miert erzen ezt.Mi lehet ennek az oka Aggidom emiatt.Kerem a velemenyet mit gondol errol.Felek bevonzom ezeket a negativ dolgokat
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
10.
Tisztelt Kérdező, A szorongásoknak egy típusa a jövőre irányul, későbbi negatív eseményekre, történésekre irányul. Ezen félelmek egy része lehet reális, mások teljesen valószínűtlenek, mégsem sikerül rajta túljutni az érintettnek. Azt tanácsolnám, hogy személyesen próbálja ezt átbeszélni egy kollégámmal, és kideríteni, hogy mi áll a szorongások, félelmek hátterében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
04.
Rougek kérdése:

Tisztelt Doktor nő! 23 éves férfi vagyok. Szeretném kérni segítségét, körülbelül 5 hónapja szedem a Valdoxant 25 mg 17/07/28-tól egy hónap kihagyással, generalizált szorongásos panaszok és közepes depressziós epizódos utaló jelek miatt írta fel nekem pszichiáter, emellett Brintellix 10 mg gyógyszert is szedtem amiből egy dobozzal szedtem be. Ezen kívül Frontin 0,25 Mg-os gyógyszert is írt fel a pszichiáter, de ezt én saját okok miatt nem igazán szedtem, mert 23 évesen nem akartam nyugtatót szedni, de volt olyan eset hogy vettem be belőle mert panaszaim súlyosbodni kezdtek. Enyhén magas a vérnyomásom is (Átlagba 135-140/80 körül szokott lenni) erre Bisoprolol-t szedek, e mellett panaszaim, enyhe szédülés változó jelleggel hol gyengébben, hol erőteljesebben, zsibbadások test szerte, főleg a lábfejem és a kezem ujjaim zsibbadnak este, reggel felkeléskor erőteljesebben, koncentráció képességem is jelentősen romlott, e mellett sokszor érzek kedvtelenséget, rossz a közérzetem nagyon sokszor, fejfájás is jellemzően előfordul változó jelleggel, fáradtságérzet, reggel felkelés után szinte teljesen fáradtnak érzem magam, napközbe is ez jellemző. Szívszúrás körülbelül egy hónapja jött elő is ez is változóan hol erőteljesebb hol gyengébb, de nagyon zavaró számomra. Sokszor vagyok felfúvódva is és a hasam is sokat fáj talán a stressz okozhatja ezt az állapotot is. Kóros álmaim vannak , este sokszor forgolódok és nehezen alszom el, bár ez a Valdoxan hatására ez jelentősen javult. Sokszor gyengének érzem a végtagjaimat, mintha a vérkeringésem nem lenne megfelelő. Felkeléskor vagy napközben is tapasztalok olyat hogy egyik végtagom forró másik pedig jéghideg és ez is szerintem vérkeringési okokra vezethető vissza. Vannak napok amikor javul a helyzet és jobban érzem magam de van olyan nap is amikor erőteljesen rosszul érzem magam és kilátástalannak érzem a helyzetet. Sokszor bebeszélek magamnak dolgokat, sok mindennel tele van a fejem, negatív dolgokkal , és nap mint nap elmondok magamba dolgokat lehet ezek a dolgok is okozzák ezeket a tüneteket, úgymond nyugtalanítanak engem. Szeretnék teljesen kilábalni ebből a betegségből, nem tudom mi lenne a helyes gyógymód vagy milyen más gyógyszert kellene alkalmaznom, vagy esetleg valamilyen kúrát folytatnom, akármi ami doktornő szerint segítene a betegségem legyőzése érdekében. Válaszát előre is Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
05.
Tisztelt Kérdező, A levele alapján azt feltételezem, hogy javulás inkább csak az alvás terén jelentkezett. Ha ez valóban így lenne, akkor 5 hónap elteltével indokolt elgondolkozni az esetleges gyógyszerváltáson. emellett pszichoterápiás kezelés is egy lehetőség, melynek segítségével a tünetek okára derülhetne fény, illetve hatékonyan járulhatna hozzá a gyógyulás folyamatához. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
03.
B.Barbara kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nem tudtam, kihez forduljak segítségért, így hát megpróbálkozom online tanácsadással. Olyan problémám lenne, hogy van a családunkban egy szellemileg visszamaradott személy. Személy szerint a nővéremről lenne szó. Kisebb-nagyobb szünetekkel előfordul, hogy elborul az agya és nekitámad embereknek. Eddig még le tudtuk fogni, mivel általában amikor ezek az esetek történtek, soha nem egyedül voltunk vele. Azonban a mai nap folyamán teljesen fekete lett az agyában minden. Ok nélkül felugrott az ágyából és ahogy beléptem a szobába, nekem esett. Az esetről felvétel is készült (persze, nem a legelejéről, mivel ugye nem számítottam rá). Próbáltam dokumentálni azért, hogy be lehessen ezt mutatni az illetékeseknek. Sérüléseket is okozott nekem, amiről szintén csináltam fotókat is (az arcom több helyen is vérzik, mélyen belekapott). Ki akartam hívni a rendőrséget, azonban a helyi számon folyton foglaltat jelzett. Meg egyébként sem vagyok benne biztos, hogy családi esetnél kijönnek-e egyáltalán. Próbálta már a család többször is elvitetni őt pszichiátriára, de mivel felnőtt ember, szabad akaratából dönthet, ő meg persze, hogy nem akart menni. A háziorvosunk is csak annyit tudott ajánlani, hogy ő beutalja dokihoz és vigyük el. De itt szintén az a probléma áll fenn, mint az imént leírtakban. Fogalmam sincs, hogy kihez fordulhatnánk. Ön-és közveszélyes személy, akit úgy gondolom, hogy minél előbb kezelésre kéne bocsájtani. Remélem, tud nekem ebben segíteni, hogy mi tévők legyünk. Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
05.
tisztelt Kérdező, A helyi Ideggondozót kéne felkeresni, és kérni a testvére kezelésének megkezdését. A másik lehetőség a gondnokság alá helyezésének kezdeményezése a helyi Gyámhatóságnál. Ezt követően a gyám fogja meghozni a testvére kapcsán felmerülő kérdéseket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2018.
01.
02.
monika toke kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! Szorongásom és pánikom miatt szeretném kipróbálni a remotívot,de kicsit félek tőle mert elég sok gyógyszertől voltam már rosszul vagy éreztem rosszat tőle,nem tudom ennek lehetnek e zavaró mellékhatásai. Vagy ha kúraszerűen iszom az orbáncfű teát az is hatásos lehet? Illetve még annyit szeretnék kérdezni ha esetleg szükség van rá akkor szedhetem mellette a seduxent? Ebből nagyon ritkán szoktam maximum negyedet bevenni. Köszönöm válaszát előre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
05.
Tisztelt Kérdező, A Remotiv orbáncfű kivonatot tartalmaz, így hasonló hatás várható, mint a teától. Különösebb kellemetlenségre nem kell számítani. Napérzékenységet okozhat, így az erős naptól óvakodni kell a szedés során. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Seduxent be lehet venni mellette.
2017.
12.
29.
Ati75 kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Kb 3 hete szedem a citopram-ból a terápiás adagot 20mg-ot, a kezdeti mellékhatások után stagnált az állapotom, de most vagy 3 napja megint rosszúl érzem magam ! Mennyi idő kell kb ahhoz hogy egyensúlyban legyek mert egy kicsit türelmetlennek és hitehagyottnak érzem megint magam. Üdvözlettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2018.
01.
05.
Tisztelt Kérdező, Általában 1 hónap után szoktunk először véleményt alkotni a gyógyszer hatásosságáról, de előfordul, hogy 2 hónap is kell a teljes hatás kialakulásához. Lehet, hogy csak átmeneti megingás volt. Ha nem, akkor beszéljen erről a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
12.
21.
juzsu81 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az év végére elég rossz állapotba kerültem! 2005-ben pánikbetegséget diagnosztizáltak nálam. Antidepresszáns szedtem 2 hónapig de homeopátiás szerek segítségével le tudtam tenni. Azóta ritkán előfordulás nálam pánikrohamok, enyhe depressziós tünetek, de autogéntréninggel, homeopátiával és gyógynövényes készítményekkel sikerült úrrá lennem rajtuk. Viszont most év végeztével sikerült teljesen kimerülnöm és a Neervefrege és aSedatif PC nem elég. Senkit nem érdeklek most karácsony előtt. Csak újév után tudok elindulni orvoshoz. Az lenne a kérdésem hogy mit tudna nekem javasolni addig is, s hogy a Remotiv extráról mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
12.
23.
Tisztelt Kérdező, A Remotív extra orbáncfű kivonatot tartalmaz, hatása hasonló a többi gyógynövény készítményhez. Egyénileg eltérő, ki melyikre hogyan reagál, úgyhogy érdemes megpróbálni. Emellett lehet átmenetileg kevés nyugtatót szedni / pl. Rivotril 2-3x1/2 tabl./, amíg a kezelőjével tudnak dönteni a továbbiakról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
12.
15.
NewHope kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Scippa 5 mg-ről váltottam Scippa 10 mg-re. A kérdésem, hogy emelésnél is kell minimum 2 hét a hatáshoz? Jelenleg 5 napja szedem. Köszönöm előre is.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
12.
17.
Tisztelt Kérdező, Igen, emelés esetén is el kell telni, - egyénileg eltérő - időszaknak a terápiás hatás jelentkezéséig. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
12.
14.
Buzás Ferenc kérdése:

Tisztelt doktornő! szeretném megkérdezni, a mirzaten 30mg el szeretném hagyni 7 hónapja eszem este 1 szemet. 1 hónapja el is hagytam 2 hétig nem is volt gond hanem újra kijöttek a bajaim depresszió étvágytalanság rossz alvás szorongás és a sírás határán voltam.újra el is kezdtem 1 hónapja eszem. Azt szeretném kérdezni ha fel vagyok készülve hogy elhagyjam akkor a a neten néztem egy gyógynövényes kapszulát aminek a neve Relaxetin kapszula. Érdeklődni szeretnék,hogy ez használna e? az ilyen típusú betegségek kezelésére hogyha a gyógyszert abba hagyom.vagy ha tud nekem esetleg segíteni olyan gyógynövényes kapszulába ami enyhíti ezeket a tüneteket sőt fel tud erősíteni mert nem szeretném hosszabb távon enni a gyógyszert. sedatif pc hasonlók nem segítenek. köszönöm,hogy elolvasta . várom mihamarabbi válaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
12.
17.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy ne egyszerre, hanem lassan csökkentve hagyja el a mirzatent. E mellé be lehet állítani a Relaxetint, és meglátja, hogy segít-e a visszatérő tünetek oldásában. A Relaxetinről nincs személyes véleményem, tapasztalatom, de a leírás alapján alkalmas lehet a mirzeten kiváltására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
29.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő: Mi az Ön véleménye a "transzcendentális" meditációról? Állitólag csökkenti a szorongást és boldogabbnak érzik magukat azok,akik ezt végzik. Én egy kicsit szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, ezért kérném a véleményét. Köszönettel: Veronika 14
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
29.
tisztelt Kérdező, A relaxációs módszerek, a meditáció - köztük a transzcendentális meditáció is, - kedvezően hathat a feszültségszintre, segítheti a stressz kezelését, javíthatja a koncentrációt és tudatosságot, - egyéb kedvező hatás mellett. fontos azonban, hogy jól képzett és gyakorlott tréner mellett sajátítsa el a technikát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
28.
Csita kérdése:

Tisztelt Doktornő! Problémám a következő: nagyjából 2 hónapja kipróbáltam a füvet, 1-2 alkalommal. 21 éves vagyok egyébként és alkalmi alkoholfogyasztáson kívül sosem éltem egyéb szerekkel, mindössze a kíváncsiság hajtott. Hatást egyáltalán nem éreztem de azt gondoltam, legalább egyszer tudjam meg milyen és kész. Nos, ez elég rosszul sült el, hatására ugyanis elzsibbadtam, folyamatosan remegtem és gyors, erős szívdobogást hallucináltam(ezt onnan tudom, hogy a barátnőm végig velem volt és biztosan állítja, hogy a szívem normális ütemben vert.) Nagyjából 2 hónapra rá, azaz mostanában kis mennyiségű bortól(3 deci) ugyanezt kezdtem érezni, jött a zsibbadás, heves szívdobogás, remegés azonban figyelmeztettem magam, nyugtattam a gondolataimat így hamar elmúlt. A mai napon két barátommal dohányoztam és azt vettem észre, hogy a lábam szörnyen remeg, megállás nélkül. Azt gondoltam fázok, azonban hirtelen lehajtottam a fejem és az egész testemet egy pillanatra melegség öntötte el a lábam pedig mint a szobor, megmerevedett es elmúlt a remegés. Nem tudom, hogy ezek az események összefüggenek-e. Az utóbbi időben mentálisan egyáltalán nem vagyok a csúcson és alapból is melankólikus embernek tartom magam, esetleg ezek a testi jelei a stressznek? Illetve a fent említett történetek közös pontja, hogy valamilyen droggal éltem, viszont ezek egyáltalán nem rendszeresek/tulzóak nálam. Talán havi rendszerességgel iszom és napi 1-2 szál cigarettát szívok így nem tudom miért pont ezen tevékenységekkor jelentkeztek a tünetek. Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
29.
Tisztelt Kérdező, A tudatmódosító szerek hatása egyénenként eltérő, van, aki kis mennyiségre is erőteljesen reagál. Én a leírás alapján inkább azt gondolnám, hogy megijedt a marihuána hatásától, és azóta minden, - az egészséget esetlegesen károsan befolyásoló - szer használata szorongást vált ki. Talán érdemes volna ezeket - legalább átmenetileg - teljesen mellőzni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
28.
Entéi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 6 hetes terhes vagyok. A teherbeesest megelőzően 1 évig szedtem valdoxant (napi 1 tabl) és alkalmanként altatót (zolsana heti 1-2-3x fel tabl, nagyon ritkán 1 egesz). Mikor teherbe estem még szedtem a valdoxant, de már csak pár szem volt és mivel már terveztem az abbahagyast ezért nem is szedtem tovább (ekkor voltam kb 4 hetes). Altatobol vettem be később is (nem tudtam még, h baba van), tehát 5 hetesen is de csak 1-2x fel tablettát. Mióta tudom, semmilyen gyógyszert nem szedek. Kérdésem, hogy lehet e ezektől beteg a baba? Illetve hogy vég szükség esetén van e olyan altató ami terhesség alatt szedhető (nem állandóan csak maximum heti 1-2x felet)? Köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
29.
Tisztelt Kérdező, a kis mennyiségű altató, nyugtató nem valószínű, hogy bármi problémát okozhatott. A Valdoxan viszonylag új készítmény, és szedését nem javasolják a terhesség ideje alatt. Kevés adat van - tudomásom szerint - erre vonatkozóan. Érdemes jelezni a nőgyógyászának a gyógyszer szedését, és ha ő indokoltnak tartja, előír esetlegesen kiegészítő vizsgálatokat. A terhesség során természetes alapú, nyugtató hatású készítményeket szoktunk javasolni / pl. citromfű, orbáncfű/, vagy serotonin visszavételét gátló antidepresszánst, ha ez feltétlenül indokoltnak látszik. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
26.
Ati75 kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! Érdeklődnék,hogy a 0,5 mg-os rivotril mennyi frontinnak felel meg ?Ugyanis felirtak 3x 0,25 mg frontint , kb 2-3 hétig kell szednem ameddig az anntidepresszáns (ciatpram) nem hat. Nem okoz ez nekem igy fuggőséget, mármint a frontin ? Válaszát előre is köszönöm !
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
26.
Tisztelt Kérdező, Ennyi idő alatt nem alakul ki függőség. 0.5 mg Rivotril 0.25 mg Frontinnak felel meg körülbelül. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
23.
Roberto kérdése:

Jo reggelt doktornő! Egy ojan kérdésem lenne hogy maga szerint az felviszi a màjenzim értékeket hogy szoktam néha ini de sokat és rà szedek frontint valamikor 10szemet is az kàrositja a màjat ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
26.
Tisztelt Kérdező, Igen, károsítja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
21.
Jakab pisti kérdése:

Jo estét doktornô!Escitalopràmbop 30mg ramot szedek minden reggel ez nem sok bajom nem lehet töle orvosom emelte fel enyire maga szerint lehet töle bajom nem értek hozà tesék màr segiteni moat m valaszt elore is udv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
26.
Tisztelt Kérdező, Beszélje meg az orvosával. Én 20 mg-ot adnék. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
16.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornő" Korábban is kérdeztem már,amire korrekt válaszokat kaptam. Most a kérdésem a következő. Mult év dec.elejétől szedtem Rivotrilt és Mirzatent. A Rivotrilt elhagytam julius elején,a Mirzatent augusztus elején. Majd felirtak Valdoxant,amit hasi görcsök miatt nem tudtam szedni,csak pár hétig. Elhagytam két hete. Jelenleg csak Sanval altatót szedek. Nagyon ritkán / egy héten egyszer-kétsze fél Frontint a 0,25-ből/ A közérzetem még mindig nem a régi,kérdezem mennyi idő mulva áll vissza,ha visszaáll egyáltalán. Köszönöm a választ! Köszönettel várom válaszát. Veronika
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom megmondani sajnos, hogy mikorra rendeződik az állapota. Ha nem szeretne több gyógyszert szedni, lehet pszichoterápiás kezelést kezdeményezni, amely segítségére lehet az állapota mielőbbi rendeződésében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
14.
Sphinx6 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 40 éves nő vagyok, 18 éve pánikbeteg. Gyógyszereim Olwexya 150mg reggel 1 és Rivotril 0,5mg 3x1,5 Az első rohamom úgy jelentkezett,hogy apró pöttyök voltak a jobb szemem előtt majd beszédzavar. Mostanra kiderült,hogy aurás migrénem van amire Teperin ep-t írtak de nem tudom merjem-e szedni. Nem tudok egyedül közlekedni. Édesanyámmal és öcsémmel élek, akik szellemileg kicsit visszamaradottak és a férjem nem tolerálja a betegségemet, így azért elég nehéz. 3 hónapja új munkahelyem van egy irodában. Állandó a beszélgetés, a sok információ,amit úgy néz ki az agyam nem tud feldolgozni. Meg fogom ezt szokni idővel Ön szerint? Állandóan zsong a fejem még otthon is, elalvás előtt kényszergondolataim vannak,és mindig beugrik egy gondolat,hogy most fogok megőrülni. Több lett a pánikrohamom is sajnos és rettegek a megőrüléstől. Ön szerint ez bekövetkezhet? Megértését köszönöm és várom válaszát! Tisztelettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező, A megőrüléstől való félelem a pánikbetegség gyakori velejárója, valójában nem következik be. A Teperin szedhető a fenti gyógyszerekkel, de csak akkor javasolnám, ha a migrénes rohamok ismétlődnek. Kezelőorvosával kéne megbeszélni az állapotát, és esetleg módosítani a gyógyszereken, ha szükséges. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
10.
FJudit kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Aug.ban volt egy önbántó(majdnem suicid jellegű)történésem. Több gyógyszert vetten be, állítólag ráittam, de erre nem emlékszem. Majdnem derékig érő hajamat picire levágtam, zsilet pengével megvagdostam a csuklóimat és az arcomat, majd "megöltem" az összes virágomat. Nem ez volt az első eset, hogy bántottam magamat. Kórházba kerültem 5 hétre. Különböző tesztek és megfigyelések alapján jött a diagnosis: kmn. személyiség zavar, kmn. szorongás, egyéb depressziós epizód, érzelmi funkciók mérsékelt zavara. Scippa 15mg gyógyszer szedését javasolták. Azóta beszedtem kb. 50 szemet. Nem tudom, mit kellene érezzek, Én sem hatást, sem mellékhatást nem érzek. Köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező, 50 nap elteltével már hatnia kéne az antidepresszánsnak. Ha nem tapasztal változást, beszélni kéne erről a kezelőjével. Esetleg gyógyszerváltás volna indokolt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
07.
Roberto kérdése:

Jo estét doktornő! Aszt szeretném kérdezni hogy szorongàsra generizàlr meg szociàlis fobiàra szedek reggel 3 szem 10mg ramos Escitalopràmot azaz 30mg ramot ez nem sok? mert olvastam a tàjékoztatot hogy max 20mgramot lehet .5mg ramal keztuk es idàig lett fel emelve .kőszőnőm előre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező, Én nem adnék többet 20 mg-nál. Javaslom, hogy beszélje meg ezt a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
04.
NewHope kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Olyan kérdésem lenne, hogy a Scippa és a Rexetin összehasonlítható-e erősségileg? Scippa 5 mg-t szedek, előtte meg Rexetin 20 mg-t. Valahol olvastam, hogy a Scippa 10 mg felel meg a Rexetin 20 mg-nek. Ez igaz? vagy a kettő nem összehasonlítható? Azért érdekelne, mert pozitív megerősítés lenne, ha ez adag csökkentésnek minősülne. A Rexetint a mellékhatások miatt hagytam el. Köszönöm válaszát előre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
06.
Tisztelt Kérdező, Bár mindenki egyedileg eltérően reagál a gyógyszerekre, mégis elmondható, hogy 10 mg Scippa felel meg 20 mg Rexetinnek. Ezek a terápiás adagok. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
11.
02.
Marosvári Lajosné kérdése:

Tisztelt Doktornő! Valdoxánt szedek 5 hete. Először felet,majd egészet. A harmadik egész tabletta után hasi görcseim lettek. Visszavette a doktornő fél tabblettára a napi adagot. Pár nap mulva negyed tabblettát kezdtem szedni. Mennyi idő után hagyhatom el teljesen. Egyébként semmi jó hatása rám nem volt. Az alvásom sem javult. Köszönöm a választ: Veronika
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
11.
06.
Tisztelt Kérdező, 3-4 nap 1/4 tabl. után már nyugodtan el lehet hagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
21.
Hubardoni kérdése:

Körülbelül 20 éve szenvedek egy fura (nem mindig ugyanott fázik és sokszor "elköltözik" talpról-bokára-bokáról sípcsontra,egyik lábról a másikra,mindkét lábra stb.) lábfázásos betegségben,ami a 64 éves koromra kezd nehezen elviselhetővé válni. Természetesen nagyon sokféle orvosi vizsgálatokon estem át (még a legmodernebbeken is pl. 2016-ban...). Évekkel 2016 (2016-ban értesültem újabb klinikai vizsgálati módszerekről) előtt,megállapítást nyert,hogy a betegségem idegalapon van, és én is úgy vélem,hogy ez a diagnózis reális,mert ha stresszes vagyok,vagy ha éjjel nem pihentem ki magam,akkor reggel nagyon fázik a lában. Amúgy a lábam szinte szüntelenűl fázik,főleg akkor ha tétlen vagyok. Ami érdekes,hogy még ha idegalapon van is (ebben meg vagyok győződve,hogy így van...),számít az is,hogy ősszel és tavasszal hűvös van,de még nem lehet vastagabban öltözni,mert akkor a fejemről "csorog" az izzadság és a lábam fázássa is csak éppen,hogy enyhűl.Mivel nyúgdíjas vagyok,sok időt töltök itthon,de javarészt az ágyban paplan alatt,mert itt sikerül bemelegednie a lábamnak,egy idő után,de nem mindig.Rengeteget tudnék erről írni,de inkább rövidre fogom és köszönöm a türelmét! Gyakorlatilag idegorvos kezel xanax gyógyszerrel. Ha beveszek egy 1mg-os tablettát kb.egy óra múlva megszünik a fázás,a PAPLAN alatt. Tudom,hogy nem tanácsos a xanaxot huzamosabb ideig nagy mennyiségben fogyasztani,ezért csak este veszek be egy tablettát,hogy az alvást is tudjam biztosítani. Azért fordultam Őnhöz,mivel egy barátom azt mondta,hogy nekem a "fejemben" kellene megváltoztatni valamit (amúgy jártam még psihiáternél is aki azt tanácsolta,hogy tereljem el a figyelmemet a lábfázásról,csak azt nem mondta meg,hogyan???),ha onnan jön a probléma! Tehát most összegezem tömören fogalmazva:-állandóan és furán fázik a lábam,hol itt,hol ott akkár +30 fokban is nyáron,nem sokat segít a vastag zokni,harisnya-egyszerű vagy akkumulátoros melegítésű,vagy 220V-os melegítésű "csizma",meleg paplan,-fűrdökád meleg vize. Mindezek valamennyire enyhitenek,de én szeretnék "normális" életet élni,mint más emberek akik például nyáron szandálban járnak,amikor is én téli zokniban és aránylag magas szárú félcípőben. Arra is kell vigyázzak,ha "alul" túlzottan melegen öltözöm (pl. van bundás harisnyám amelyik majdnem a térdemig ér...),akkor az arcomról "fentről" folyik az izzadság rólam! Lehetetlen mindent leírnom,mert önéletrajz lenne belőle,inkább most befejezem annak reményében,hogy Őn elolvassa és ajánl nekem valamit,esetleg egy-két orvosi könyvet amely megtanítana,arra,hogy hogyan gyógyítsam meg önmagam a saját elmém segítségével (nem Jose Silva könyvre gondolok,hanem tudományosan bizonyított eljárásokat tartalmazó orvosi könyvre...).Mindenképpen szeretnék egy véleményt Őntől,bármi legyen is az! Tisztelettel,Székely Csaba Béla. 2017-10-21-Marosvásárhely,Románia.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
25.
Tisztelt Kérdező, Félek, hogy nem tudok biztos gyógymódot ajánlani. Azt feltételezem, hogy valamilyen beidegzési zavar állhat a háttérben, amely pszichés faktorok hatására, stresszes, ideges állapotban kedvezőtlen irányba változik. A tartós Xanax szedése valóban nem ajánlható. Talán meg lehetne próbálkozni relaxációs módszerekkel, - pl. autogén tréning, - aminek tartós gyakorlásával és elsajátításával kontrollt szerezhet a vegetatív működések felett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
20.
Barnabás kérdése:

Pssd kérdése..Űdvözlöm doktornő! A kérdésem az lenne..hogy miért maradnak meg a szexuális és érzelmi diszfunkciók a gyógyszerek ssri/snri elhagyása után is?Voltam már andrológusnál, endokrinológusnál, hormonszint-pajzsmirigy vizsgállat, de nincs semmi elváltozás.A kezelés alatt folyamatosan voltak szexuális zavaraim amelyek az elhagyás után még kibővűltek más érzelmi diszfunkciókkal..Már egy éve hogy nem szedek gyógyszert, de semmi javulás..pokoli így élni szeretetérzések nélkűl..
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
25.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer mellékhatások a szedést követő hetekben rendszerint oldódnak. Egy évvel a gyógyszerszedést követően az átélt érzelmi panaszok már nem hozhatók közvetlenül összefüggésbe az antidepresszánsok szedésével. Azt tanácsolnám, hogy egy kollégámat keresse fel személyesen, és vele próbálják megállapítani, hogy mi áll a háttérben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
18.
edus01 kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy akinél felemelték egy antidepresszáns adagát pl 60 mg- ról 90 mg- ra annak kell e várni mire teljesen kifejti a gyógyszer a hatását ? ha igen mennyi idő kb ? lehetnek e mellékhatások közben ? szédülés, bizonytalanságérzés stb.. Fontos!!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
20.
Tisztelt Kérdező, Az emelt mennyiség sem fejti ki azonnal a hatását, 1-3 után várható. mellékhatások éppúgy jelentkezhetnek az első napokban, mint mikor elkezdi szedni a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
17.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktornő! Lehet bután hangzik, de tavaly ébredtem rá . hogy tudatosan lélegzem napközben. Sokszor figyelek rá . Ez lehet munkahelyi stressz , vagy az55 éves koromra? Mindennapos tevékenységgel, de munka közben is előjön, kapok levegőt , Egy zsúfolt áruházban dolgozom. A stressz rendkívüli helyzetű. Mivel szedek betaloc ritmusszabályzót lehet, hogy összhangban van? Nagymamám 70 évesen mondta, "fárasztó a légzés ". Élt 95 évig. Köszönöm a választ
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
20.
tisztelt Kérdező, Ha nehezített a légzése, azt érdemes kivizsgáltatni, hogy nem áll-e a háttérben szervi betegség. A feszültség, stressz is okozhat hasonló tüneteket. Erre tereli a gyanút, ha csak a munkahelyen, vagy feszült helyzetben jelentkezik, vagy ha nyugtató hatására elmúlik a tünet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
11.
Éci08 kérdése:

Kedves Doktornő! Férjemmel kapcsolatban szeretnék kérdezni. 52 éves 26 éve vagyunk házasok. Mindig nehéz természete volt. Gyakori hangulatváltozásokkal, zárkózottsággal, szeretet kinyilvánítás, majd visszahúzódás. Szép lassan bekúszott az életünkbe az alkohol is, most már függő. Alkohol hatására agresszív, kötekedő, paranoiás, betegesen féltékeny. Most érkeztem el oda, hogy vagy változtat, vagy nem élek tovább vele.Visszagondolva az elmúlt bő két évtizedre,magyarázatot keresve a viselkedésére, utánanéztem az interneten és véleményem szerint Borderline személyiségzavara van, amit az alkohol csak súlyosbított. Gyermekkorában rossz viselkedésért, rossz jegyért apai verést kapott, szíj, vessző, fojtogatás. Halálfélelme volt miközben az apja fojtogatta. Sírni nem volt szabad, az anyja nem védte meg. Sokat dolgoztatták is mindenben segítenie kellett otthon. Az őszinteség tiltott viselkedés volt, az aput nem volt szabad felidegesíteni, kényes témákról nem beszéltek otthon problémák a szőnyeg alá söpörve. Most értettem csak meg miért viselkedtek olyan furcsán az anyósom is a sógornőm is a férjem is. Édesapámnak szólította, és amikor meghalt két éve azt mondta, nem hagyott nagy űrt maga után. Úgy érzem én vagyok, és voltam is mindig számára az egyetlen kapaszkodó, de mindeközben mindennek én vagyok az oka engem szid, haragszik, de ha megfenyegetem, hogy elhagyom akkor megrémül. Azt sem tudom hogyan viszonyuljak hozzá, mikor cselekszem helyesen, ha pátyolgatom, vagy haragszom rá, ha kedves vagyok akkor gyanakszik, bizalmatlan is néha. Már úgy érzem, hogy én szorulok kezelésre. Szeretetben nőttem fel, boldog szabad gyermekkorom volt, most romokban heverek. Említettem már, hogy szakemberhez kellene fordulnia, (az alkoholfüggősége miatt). Azt mondta, ezt neki kell megoldania egyedül. Véleményem szerint mindenképpen orvoshoz kell mennie, mivel elég öszetett problémáról van szó. Beszélni nem nagyon lehet vele erről. Gyerekkoráról is csak akkor beszél ha valamennyit már ivott. Nem tudom mit tehetnék, így nem akarok már élni, van egy 21 éves fiúnk ő szerencsére talán nem szenvedett lelki sérülést. Ön mit tanácsol, hogyan viselkedjek vele, hogy vegyem rá hogy orvoshoz forduljon? Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam. Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
12.
Tisztelt Kérdező, Meg kéne próbálni esetleg bevonni egy családtagot, barátot, akire a férje hallgat. Fel lehet ajánlani a családterápia lehetőségét is. Néha az könnyebb, mint egyedül elmenni egy idegenhez. Fontos, hogy tudja a férje, hogy feltétlenül változtatni szeretne a kialakult helyzeten. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
07.
Rexetin 20mg-ről Scippára váltás kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon röviden a következő az állapotom: 1,5 éve van szorongásom. 9 hónapja járok pszichológushoz kognitív terápiára. Már vannak nagy előrelépések, de 3 hónapja nagyon összejöttek a dolgok és úgy döntöttünk, hogy egy kis lélegzethez jussak kezdjek el gyógyszert szedni. Elmentem Pszichiáterez és Rexetin 20 mg-t írt fel illetve 0,25 Frontint, de a Frontint csak mankónak, ameddig a Rexetin nem kezd el hatni. Frontinból nem szedtem be egyet sem, ez tudja a Pszichiáter is és nem volt gond belőle, mert csak mankónak kaptam. Durván 2 hét szenvedés (Néha rosszabb volt, mint előtte) után elkezdett hatni a Rexetin és a szorongás megszűnt illetve a nehezebb napokon is minimálisra csökkent. Lelkileg jól voltam, de a Rexetin mellékhatásai gyötörtek: Szorulásom volt illetve ejakuláció problémám. Ezért úgy döntöttünk, hogy Rexetinről Scippara váltunk némi adagcsökkentéssel összekötve. Az adagcsökkentés abban nyilvánul meg, hogy Scippa 5 mg-t szedek napi 1-et, a pszichiáter szerint ez Rexetin 10 mg-nek felel meg azaz az eddigi adagom felének. Ez volt 1,5 hete. A Rexetin által okozott mellékhatások eltűntek. Viszont a szorongásom olyan mély lett mint, mikor a Rexetint elkezdtem szedni. A tünetek a következőek: fejfájás, áramütés szerű érzés, émelygés, szédülés, nyomott hangulat, mérhetetlen fáradtság. Mind a két gyógyszert bevezetve kezdtem el szedni, nem egyből belecsapva. Az alábbi felvetések merültek fel bennem: 1: Elképzelhető, hogy ha gyógyszert váltok az ugyan úgy felerősíti a hatásokat 2-3 hétig, mint mikor a Rexetint kezdtem el szedni? 2: Lehet nem tartok még ott, hogy csökkentsem az adagomat és a Scippát 10 mg-ig kellene emelni? Vagy ha csökkentek ott is van átmeneti idő? 3: Elképzelhető, hogy a Scippa nem vált be? Jogosan kérdezhetné, hogy ezt miért nem a Pszichiáteremmel beszélem meg, de az Ő véleményét előre tudom látatlanba: Scippa 10 mg-re emelés. Viszont, ha a szenvedés csak átmeneti, akkor kibírom, mert nagy lépés lenne a csökkentés. Nem vagyok gyógyszerellenes, így ha továbbra is fennmaradna, akkor benne lennék az emelésbe, de ha már jött ilyen lehetőég nem kapkodnám el. Ettől függetlenül megbízok a pszichiáteremben tudom, hogy csak gyorsan szeretne segíteni a "fájdalmaimon", de én meg úgy gondolom, hogy néha ki kell bírni dolgokat a hosszabb távú fejlődésért. Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát és szép napot!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
12.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszáns szedését követően 3-4 napig szoktak tartani a kellemetlen mellékhatások. A leírás alapján én is inkább szorongásos jellegűnek tartanám a tüneteit, és a Scippa 10 mg-ra történő emelését javasolnám. Lehet próbálkozni kis dózisban a Frontin szedésével, ez csökkenti a mellékhatásokat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
05.
kevert szorongasos depresszio kérdése:

Tisztel doktorno. A kerdesem az lenne h most valtoztatott az orvosom 20mg-os citeroplamrol velaxin 50mg -osra ea abbol is 2-kell beszednem mar. A bajom az lenne hogy mar egy hete szedem de naprol napra roszabb. Az orvos is szabadsagon van es nem is tudok kit megkerdezni hogy mit csinaljak. Ez a gyogyszer mellett meg reggel egy 0.5-os xanaxot kell beszednem.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
12.
Tisztelt Kérdező, A Velaxin is okozhat kezdetben mellékhatásokat. Azt tanácsolnám, hogy maradjon az 50 mg-nál, amíg orvosa vissza nem jön. Lehet bevenni mellé Xanaxot. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
05.
Évamária kérdése:

Kedves Doktornő! Évekkel ez előtt rosszul lettem, amikor is felment a vérnyomásom. Akkor kaptam vérnyomásra gyógyszert, s megállapították, hogy pánikbeteg vagyok, amire szedtem antidepresszánst. Igyekeztem tájékozódni a pánikbetegséggel kapcsolatban, de semmi olyan tünetet nem találtam magamon, ami ezt igazolta volna. Pszichiáteremmel tehát megbeszéltük, hogy abbahagyom az antidepresszánst, mivel utáltam a "minden mindegy" hangulatot, amit éreztem. Ennek három éve, de mostanában felerősödtek a tüneteim. Teljes kivizsgálást kértem, s ezek szerint nincs komoly bajom. (Húgysav, cukor, koleszterint kicsit magasabb, mint kéne..) Kérdésem: lehet, hogy annyira félek a betegségektől, és-vagy frontérzékeny vagyok, hogy ez felviszi a vérnyomásom, s innentől a 22-es csapdája..tehát pánikba esem, s csak a Tensiomin és a Xanax együtt hoz csökkenést. Mit tegyek? Köszönettel és üdvözlettel: Éva
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
05.
Tisztelt Kérdező, Az alkalmilag jelentkező rosszulléteket lehet oldani nyugtatóval, vérnyomáscsökkentéssel. Ha meg szeretné előzni, próbáljon pl. autogén tréning módszert elsajátítani, vagy jógát, meditációt. Hosszú távon ezek is a segítségére lehetnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
03.
Leácska kérdése:

Kedves Doktornő! Azzal a kéréssel, segítséggel fordulok Önhöz, hogy 10 hetes kismama vagyok, nem terveztük a kisbabát, de hála Istennek mégis így alakult. A problémám az, hogy sok családi tragédia történt nálunk,mely traumát okozott és elkezdtem szedni a frontin 0,5-s tablettát naponta 2x1 szemet. Nem tudtam még akkor, hogy állapotos vagyok és sajnos azóta is szednem kell, van amikor elég egy nap 1 szem, de van amikor 2x1 szem kell. A nőgyógyászomnak elmondtam, tud a tragédiákról, azt mondta tegyem le minél hamarabb, mert beteg lehet a gyermek. Az eddigi vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen elváltozást, jól viselem a terhességet, nincs semmi baj. Viszont úgy érzem még szükségem van rá attól függetlenül, hogy boldog vagyok, örülök a babának és szeretném letenni, de idő kell a tragédiák feldolgozásához. Viszont ha ez a gyógyszer nem jó mégsem ajánlott mást. Esetleg a Rudotel jobb lenne? Legyen kedves Doktornő segíteni. Köszönöm. Tisztelettel: Leácska
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
05.
Tisztelt Kérdező, A nyugtatókat valóban nem ajánljuk a terhesség során. Lassan, negyedelve kéne elhagyni. Meg lehetne próbálni alternatív módszerek, pl. relaxációs technikák elsajátítását. A traumák feldolgozásában pszichoterapeuta kollégám is segítségére lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
10.
03.
Alvaszavar 44 kérdése:

Kedves doktorno,tobb hete,de folleg 4 napja nagyon rosszul alszom,elalszom es es ra 1 orara felebredem ,es nemtudok vissza aludni,csak forgom ,dobogok a labammal,suholom az agyhoz ,nyugtalan vagyok ,fejfajas ,hanyinger ,folleg reggel,ami napkozben is tart,nehezlegzes ujjfajdalom,,rossz kozerzet ,almok,peddig este mar direk nemeszem,nemszoktam,elalvas elott,mostanaban peddig ehesvagyok folleg este jon ram,azelott sosem voltam este ehes,,ma ejjeli alvasomis szornyu volt,minden oraban felebredtem,ejjfelkor arra hogy dobalommagam,rugdolozom,nemtalalom a helyem,,es mar estenkent ,felek menni aludni,hogy megint ez lesszz,,reggel peddig faradtan,szedulten,fejfajjassal,hanyingerrelebredek,almossan,mintha 100 kg lennek,nem birok,,mellkasomfaj,,hatam,,44 eves vagyok,fogamzasgatlot szedek,es allergiara gyogyszert,viszont utobbi idoben sokstresszhatas ert ,es gondok,problemak,,okozhatja ez a tuneteket,,???valaszat nagyon koszonom es varom,,szep napot,,,
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
05.
Tisztelt Kérdező, Stresszhatás okozhatja az éjszakai nyugtalanságot és a napi ritmus felborulását is. Mégis azt tanácsolnám, hogy keresse fel a háziorvosát, ha ő szükségét érzi, előír Önnek vizsgálatokat, vagy esetleg átmenetileg nyugtatót. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
30.
Sertralin (előző kiegészítése) kérdése:

Tisztelt Doktornő Előző levelemben néhány tünetet kihagytam, ezért ezt most pótolnám. 24éves férfi vagyok, diagnózisom kevert szorongásos és depressziós zavar, mellette pánikbetegség. Sertralin Sandozt írtak fel (50mg), 2 napja szedem, orvosi utasításnak megfelelően egyelőre negyed szemet naponta. Régebb óta 2 hete medazepam tevát is szedek (napi 3x1) 10mg a kínzó szorongásos tünetekre. (Ez szinte teljesen megszüntette panaszaimat akkor) A probléma az, hogy a sertralin óta 2 napja kóros rémálmok gyötörnek és aludni is nehezen tudok tőle, gondolataim lassúak, "zombinak érzem magam". Fáradt vagyok, nehezen koncentrálok bizonyos dolgokra. Néha enyhe szédülést is érzek. (Szorongásos tüneteim pedig némileg erősödtek, bár tudom, hogy ez "normális" az elején.) évekkel ezelőtt Cipralex meltzet szedtem (akkor még csak pánikra), mely szernél semmilyen negatív mellékhatás nem jött ki, sőt az alvásomat megkönnyítette és a libidómat is emelte. A kérdésem az lenne, hogy szedjem-e tovább a készítményt, vagy inkább kérjek másik gyógyszert és hagyjam abba ezt, mert ezek a tünetek megrémítenek.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
01.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok bevezetésénél, általában 3-4 napig felléphetnek kezdeti mellékhatások, ezen belül a tünetek erősödése is. Ezek elmúltával 2-3 hét után jelentkezik a javulás. Talán érdemes kivárni ezt az időt, hogy meglássa, hogyan hat a készítmény. Ha nem megfelelő, érdemes visszatérni a Cipralexre. Az a tapasztalat, hogy ha egy készítmény egyszer beválik, akkor a későbbiekben is használ. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
30.
tiapridal kérdése:

Kedves Doktornő!A fiam most 9 éves.Amikor elkezdte az iskolát enyhébb tikkjei voltak viszont kb.2 éve olyan komlex tikkjei vannak,h már zavarta a mindennapi tevékenységekben.Vokális és motorikus is volt.Erre szedi 2 éve a Tiapridalt ami csökkentette ezeket a tüneteket.2*1-et kisebb nagyobb megszakításokkal..Egy hete próbáltunk leállni ,eddig mindig gond nélkül sikerült viszont most még jobban felerősödtek a tünetek.Erre elvittem a gyerekorvoshz és neurológushoz ,ők azt mondták adjam neki továbbra is.Nem vezet ez hozzászokáshoz vagy nem roncsolja a szervezetét?Hogy lehet ezt kideríteni mitől van ez a tikkelés?Hogyan lehetne gyógyszermentesen segíteni rajta?Köszönöm a válaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
10.
01.
Tisztelt Kérdező, Gyermekpszichiáter tanácsát kéne kérni. Én csak felnőtt paciensekkel foglalkozom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
29.
Javulás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 31 éve férfi vagyok, IBS-em van (hasmenéssel).Azt hozzá tartozik a történethez, hogy egy az elmúlt másfél évben elég stresszes időszaoks éltem meg, házvásárlás és felújítás, decemberben megszületett a fiam. AZ IBS addig nem is jelentett gondot, ameddig nem tudatosult bennem, hogy ez az állapot nem normális (ez kb ez év június eleje). Innentől kezdve az IBS-es panaszaim is nagyon felerősödtek, magán úton teljes mértékben kivizsgálattam magamat (tükrözések, széklet, vér és vizelet vizsgálatok, stb.), szerencsére minden leletem totálisan negatív lett. Ennek ellenére én nem tudtam elfogadni, hogy nincsnen semmi bajom, egyfolytában szorongtam, hogy ha nmost nincs is bajom akkor majd lesz. Ez odaáig fajult, hogy augusztus végén depressziós tüneteket vettem magamon észre (állandó lehangoltság, örömképtlenség, ólomlábak, érdektelenség, teljesítőkpéesség hanyatlás, álmatlanság), emiatt elmentem pszchiáterhez. Ő kevert szorongásos depresszív zavart állapított meg, Cipralexet írt fel. Első hat napon negyed szemet, majd hat napig fél szemet, most pedig hat napja egész szemet szedek. Nem tudom, hogy a gyógyszer miatt-e, de az IBS-es panszaim szinte teljesen eltűntek, illetve az alvási problémáim is jelentősen mérséklődtek. Járok pszichoterápiára is, hétköznap szinte minden nap eljárok sportolni, viszont a depresszív tünetek nem akarnak szűnni (nehezemre esik bemenni dolgozni, nem tudok örülni semminek, rettegek, hogy ez a helyzet nem fog javulni). A kérdésem az lenne, hogy lenne, hogy várhatok még javulást, hathat még a gyógyszer, vagy ha eddig nem hatott, akkor már nem is fog? Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
29.
tisztelt Kérdező, a Cipralex néhány hét, - néha csak 1-2 hónap - után fejti ki a teljes hatását. Érdemes még várni, hogy a depresszív tünetek hogyan alakulnak az elkövetkező hetekben. Szükség esetén emelhető a dózis 15, esetleg 20 mg-ra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
28.
Agoraphobia! kérdése:

Tisztelt Doktornő Érdeklődni szeretnék hogy A 60mg os Duciltia mellé most el kellett kezdenem 30 mg- ot még szedni az egyiket reggel a másikat ebéd után nem gond ha nem pont ebédután hanem kicsit később kora délután nem mindig ugyanabban az időben veszem be ? ? ? Fontos ! igy is ugyanolyan a hatása ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
29.
Tisztelt Kérdező, Néhány órás eltérés a gyógyszer bevételében nem okoz problémát, és a hatékonyságot sem befolyásolja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
28.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az alábbi: Hosszabb ideje alvásproblkémákkal küzdök,amire Sanvalt szedek. Most nappali rossz közérzet miatt is,felirták a Valdoxan antidepresszá ns gyógyszert. El tudom-e hagyni a Valdoxán szedése mellett a Sanvalt,mennyi idő után hat a gyógyszer és meddig kell szedni. Ezen kivül kérdezném,hogy az elhagyása okoz-e elvonási tüneteket? Várom válaszát köszönettel:
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
29.
Tisztelt Kérdező, A Valdoxan hatása - egyénileg különbözően, -néhány hét alatt alakul ki. A Sanval azonnali elhagyása az alvászavar fokozódásával járhat, ezért lassú csökkentését javaslom. A Valdoxant min. 6 hónapig tanácsos szedni. Elvonásos tünetek jelentkezhetnek. Májfunkciós vizsgálatok szükségesek a kezelés során. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
26.
Erekció kérdése:

Tisztelt dokrornő az lenne a kérdésem,hogy citalopram gyógyszert kezdtem el szedni mindössze négy fél szemet de ninccsen erekcióm vagy nagyon nehezen jön össze nem merek többet bevenni létezhet,hogy így marad?vagy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből?válaszát előre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, A citalopram okozza az erekciós zavart. Elhagyása után néhány nappal rendeződni fog. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
25.
Nejem és én kérdése:

Tisztelt doktornő Szeretném tanácsát kérni. Feleségemmel 30 éve vagyunk együtt,mindenünk megvan,ház,kocsi,pénz,3-felnött szép gyerekünk,söt már van egy kisunokánk is. Nejem 48 éves én 50. Az együttlétek (szex) hetente 1x vannak de iszonyu veszekedést rendez a nejem elötte ha mondom neki legyünk együtt,nem szeret szinte hozzám érni intim helyeken.5-6 éve öt kipakolták.lehet ez az oka? Már nagyon bánt ez Mit tegyek?elöre is köszönettel ákos
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, Elképzelhető, hogy a nőgyógyászati műtét hatott kedvezőtlenül felesége libidójára. Az sem kizárt, hogy az életkorral együtt járó jelenségről van szó. Próbáljon vele beszélni erről a problémáról, kérdezze meg, hogy mi a nehézsége, miben tudna segíteni, stb. Természetesen pszichoterápiás szakember segítségét is igénybe lehet venni, ha úgy döntenek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
25.
gyógyszerkölcsönhatás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 38 éves nő vagyok, másfél évig szedtem enyhe depresszióra reggelente 10 mg Escitalopramot és este Lamotrigin Oriont. Júniusban csökkentve elhagytuk a gyógyszert, de augusztus végén kezdett visszatérni a rosszabb hangulatom és éjjel többször is felébredtem, ami ezelőtt nem volt jellemző. 15 mg Mizapint kezdtem esténként szedni, 0,25mg-os frontinnal és így már végig aludtam az éjszakát. De a rossz hangulatom megmaradt, arra gondoltam h a Mizapintől így visszaírattam reggelre a 10 mg Escitalopramot. Amikor először szedtem az Escitalopramot, pár nap után jó hangulatom lett ami idő után állandósult. Most is érzem ezt a jó hangulatot de sokkal enyhébben. A kérdésem az lenne, hogy nem lehet hogy a Mizapin nyomja el a hangulatomat? És ha letenném jobb lenne? 1 hónapja szedem a Mizapint, az Escitalopramot 3 hete. Ha lehet csökkenteni a Mizapint, milyen dózisban? Vagy egyből el lehet hagyni? Lehetnek 3 hét után mellékhatások? Régen nem volt alvásproblémám, ha az Escitalopram beáll, nem fog ez is megszűnni? Vagy jobb, ha már ezt a beállt kombinációt nem borítjuk fel? Elnézést kérek a terjengősségért és köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Detti
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, A Mizapin antidepresszáns, így nem tehető felelőssé a rosszabb hangulatért. Az azonban elképzelhető, hogy kevésbé hatékony antidepresszáns, mint az Escitalopram. Én inkább a monoterápiát támogatnám, tehát ez esetben a Mizapin elhagyását. Lassan csökkentve érdemes megpróbálni. A Cipralexnek is van alvást támogató hatása, úgyhogy várhatóan az is elégséges lesz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
24.
Depresio kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy aggódó feleslég vágyok. A ferjem depresios lét és felírtak neki a Citalopram 10mg os tablettát amit 4 napja szed azt tudom hogy idő kell hogy ez segítsen, az én agodalmam az hogy marihuánával próbál meg magán segíteni a gyógyszer melet. Mi a véleménye hogyan győzem meg hogy a kettő együt nem jó vagy honán kérjék segítséget? Mi a doktornő véleménye -éról a kombinációról? Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, A Cipralex 1-2 hét múlva elkezd hatni általában. Ekkor talán a marihuána iránti szükséglete is csökkenni fog a férjének. Hangsúlyozni kell. hogy a marihuána fokozatos elhagyása feltétlenül javasolt, az antidepresszáns pedig nyugtató és hangulatjavító hatásával pótolni tudja a marihuána hatását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
22.
Cipralex elhagyása kérdése:

Kedves Doktornő! Pánik rohamaim és szorongásom miatt pszichiáterhez fordultam, aki Cipralex-szel kezdett el kezelni. Nagyjából 1 év után jobban lettem, és hirtelen abbahagytam a gyógyszert. Pár nap múlva szédülni kezdtem, homályosodott a látásom és fájt a fejem. Orvosi utasításra újra el kezdtem szedni a gyógyszert, majd fél év után csökkentve az adagot (1 egész gyógyszert szedtem reggel, majd felet, majd felet 2 naponta) 1 hónap alatt leraktam. 1 hétig minden rendben volt, ám ismét rám tört a már ismert szédülés, és folyamatosan fáj a fejem. Nem szeretném újra elkezdeni a gyógyszer szedését, lassan babát szeretnék vállalni. Szeretnék segítséget kérni, hogy mit tudok csinálni?! Előre is köszönöm szépen a segítségét!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer elhagyását követően fellépő elvonásos tünetek is okozhatnak szédülést, fejfájást. Ez rendszerint 1 hét alatt elmúlik. Meg kéne várni, hogy ez idő elteltével csökkennek-e a panaszok. Ha nem, akkor mérlegelni kell gyógyszer helyett a pszichoterápiás, relaxációs módszerek alkalmazását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
21.
Veronika14 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Alvásproblémáimra Sanvalt szedek,a következőképpen: Este 10 órakor fél tabblettát,majd hajnali 3 és 4 között negyed tabblettát,van amikor reggel 6 körül mégm egy morzsányit. Nem nagyon jók a nappaljaim,rossz közérzet miatt. Álmos nem vagyok. Lehet hogy helytelenül szedem az altatót és az okozza? Hogyan szedjem helyesen,kérem válaszát. Köszönettel: Marosváriné
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
26.
Tisztelt Kérdező, Az altatót tanácsosabb egy adagban, este bevenni. Krónikus alvászavar esetén altató helyett alvást támogató antidepresszáns beállítása is szóba jön, ezekhez ugyanis nincs az altatóknál tapasztalható hozzászokás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
19.
Gyógyszer kölcsönhatás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy a citalodep tbl. szedhető e az aranygyökér kapsz. együtt? Köszönettel: Kovács Edit
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
19.
Tisztelt Kérdező, Nincs akadálya a két készítmény egyidejű szedésének. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
11.
Karcolás, többes személység kérdése:

Tisztelt dr. Pàlvölgyi Rita! Segítségét kérem az egyik 14 éves komloi ismerősöm miatt. Az a problémám, hogy többes személységű. 5 személysége van. Mind ezek mellett mikor szomorú tele karcolja magát vagy ragasztót szìv. Szakember segítségét kérem mert sürgös korházi kezelésre lenne szüksége.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
13.
Tisztelt Kérdező, A területileg illetékes Nevelési Tanácsadó segítségét kérni. Ha az ott dolgozó kolléga indokoltnak látja, kórházba fogja utalni, vagy egyéb terápiás lehetőséget javasol. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
08.
Elvonási tünet? kérdése:

Üdvözlöm. Hosszú idő után (durván 10 év) eldöntöttem hogy végleg leteszem a cigit. Nem voltam erős dohányos, de a napi 15-17 szál megvolt. 3 napja nem gyújtottam rá, és azóta egyre rosszabbul vagyok. A fejem fáj, mintha összenyomná valaki, szédülök, hányingerem van, vezetés közben furcsán látom az út szélét,főleg sötétben, a szavak összemosódnak a szemem előtt ha olvasok. Lehet ez megvonási tünet? Vettem niquitin minitabot, de semmi.. okozhat ilyen tüneteket a megvonás? Azr gondoltam hogy erősebb dohányosnak kell lenni ahhoz hogy nehéz legyen a leszokás.. Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező, A nikotin elhagyása járhat elvonásos tünetekkel, meg feszültség fokozódással is, ami hasonló panaszokat okozhat. Várhatóan néhány nap alatt elmúlnak ezek a kellemetlen mellékhatások. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
08.
Aggodalom kérdése:

Jónapot. 24èves nő vagyok. 4ève küzdök egy szèdülèses betegsèggel amit ki is vizsgáltak, kb fèl ève,belgyógyászat, füll orr gègèszet,Koponya Ct. Minden negatív lett. Bele is nyugodtam,hogy nincs komolyabb eltèrès,de az utóbbi kèt hètben megtudtam,hogy terhess vagyok aminek a párommal nagyon örültünk neki,csakhogy engem fura gondolatok kezdtek el aggatni, rossz közèrzetem van állandóan, mintha nem a valóságban lennèk èszre vettem,hogy amikor beszèlek mintha nem is az èn hangom lenne,a csáládomat ideggennek láttom persze nem szó szerint,tudom,hogy kicsodák mègis olyan fura èrzèsek törnek rám mikor rájuk nèzzek,mintha nem is az èn testemben lennèk borzasztó rossz èrzès főleg igy hogy babát várok. Ugy èrzem bele őrülök. Az a kèrdèsem lenne,hogy talán szüksèg lenne egy Koponya Mr-re? Vagy ez valami pszihès betegsèg lenne? Persze tudom vizsgálat nèlkül nem tudja megitèlni. Várom a válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező, Minden valószínűség szerint pszichés betegségről van szó. Deperszonalizációs, derealizációs tüneteknek hívjuk az Ön által tapasztaltakat. Valószínűleg a háttérben szorongásos panaszok állhatnak, - talán a babavárással összefüggésben. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat, és kérje a személyes segítségét. Tekintettel a terhességre, jó lenne gyógyszer nélkül kezelni a tüneteket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
01.
Aggodom kérdése:

Tisztelt doktorno. A fiam a coaxiltol rosszul lett ket het utan lecsereltek Asentra 50 mg ra es maratt a Mirtazen 15 mg estere egy fel.az asentrat egy hetig egyet szedtuk delben matol 2 szer egyet delben es este ha beveszi azt mondja vagy negy ora hosszaig nyugottabb. Mikora fejti ki vegleges hatasat a gyogyszer. A mirzatent estere veszuk. Diazepan injekciot is kap mert a belso remeges nagyon nehezen szünik gyenge hideg razza es nagyon izzad ezek gondolom a mellekhatasai ami a gyogyszer bealtaval megszünik. Valaszat koszonom.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező, Az Asentra kezdeti mellékhatásai általában 3-4 napig tartanak, utána elmúlnak. Általában 2-4 hét után várható a kedvező hatás megjelenése. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
09.
01.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktornő! Múlt év novemberében generalizált szorongást állapítottak meg nálam, Escitalopram-Teva 10 mg gyógyszert kaptam. Nehezen szoktam hozzá, hosszasan okozott fokozott tüneteket, de később minden rendben volt. Időközben pszicoterápiára kezdtem járni és úgy tűnt minden rendben van. Orvosom útmutatása alapján fokozatosan tettem le a gyógyszert, véglegesen egy hete. Körülbelül másél hete egyre fokozódóan újra jelentkeznek a tünetek: bizonytalanság érzés/szédelgés, gyomorsav, hányinger, forróságérzet, gyomorideg, magas pulzus. Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Lehetnek ezek elvonási tünetek? Orvosom szerint kezdjem újra szedni a gyógyszert (hetekkel ezelőtt gyógyultnak nyílvánított), a pszichológus türelemre int. Szeretném megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye? Köszönettel: B. Anita
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
09.
megválaszolva
2017.
09.
01.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktornő! Múlt év novemberében generalizált szorongást állapítottak meg nálam, Escitalopram-Teva 10 mg gyógyszert kaptam. Nehezen szoktam hozzá, hosszasan okozott fokozott tüneteket, de később minden rendben volt. Időközben pszicoterápiára kezdtem járni és úgy tűnt minden rendben van. Orvosom útmutatása alapján fokozatosan tettem le a gyógyszert, véglegesen egy hete. Körülbelül másél hete egyre fokozódóan újra jelentkeznek a tünetek: bizonytalanság érzés/szédelgés, gyomorsav, hányinger, forróságérzet, gyomorideg, magas pulzus. Tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. Lehetnek ezek elvonási tünetek? Orvosom szerint kezdjem újra szedni a gyógyszert (hetekkel ezelőtt gyógyultnak nyílvánított), a pszichológus türelemre int. Szeretném megkérdezni, hogy Önnek mi a véleménye? Köszönettel: B. Anita
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
09.
09.
-tisztelt Kérdező, Ezek a tünetek már valószínűleg nem elvonásos tünetek, hanem a korábbi panaszok térhettek vissza a gyógyszer hiányában. Lehet, várni, ha tűrhető, de ha nem enyhül, akkor a gyógyszer visszavétele a megoldás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
29.
Gyógyszer elhagyás kérdése:

Jó estét kívánok doktor nő! Szeretnék Öntől segítséget kérni ! Sajnos 4 hónapig Rivotril kezelés alatt álltam, egy egy hetes pszichiátriai kezelés után, amire azért volt szükségem, mert döntés képtelenné és zavarodottá váltam marihuána fogyasztás miatt. Ezáltal a mondani valóm összefüggéstelen volt. Első mennyiségem 2mg volt este, és 0,5mg volt reggel. Ez idő alatt pszichoterapeuta kezélese alatt álltam. Az ő tanácsára kezdtem el csökkenteni. Az első próbálkozásnál pánikrohamot kaptam, viszont másodjára sikerült elhagynom, azaz 3 hete. Viszont most több problémát észlelek: Heves szívverés De ezen kívül ami jobban aggaszt, hogy nem tudok koncentrálni, a gondolataim gyorsak, az átlagosnál intenzívebbek, mindre próbálok reagálni, a kérdésem az lenne, hogy ez a gyogyszer miatt van, hogy eddig elnyomta ezeket és előtörnek vagy érdemes ezzel tudatosan kezdenem valamit? Ha tudatosan elterelem a gondolataimat, akkor nem olyan intenzív, vagy esetleg kell e ezeket egyáltalán elterelni? Az önmegfigyelésem is elég intenzív. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Pokorni Ábel.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, a Rivotril 3 héttel az elhagyás után már nem okozhat ilyen panaszokat. Inkább azt tudom elképzelni, hogy a marihuána használatát követő jelenségről van szó, vagy esetleg olyan pszichés folyamatokról, amelyeket a marihuána, illetve a Rivotril elnyomott. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel a kezelőorvosát, folytassák a pszichoterápás kezelést. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
25.
majdnem 66 kérdése:

Tisztelt Doktornő ! 65 éves vagyok szinte az egész életemet végig kísérték depressziós epizódok. Volt,hogy hosszú évekig jól voltam.Nehezen,de sikerült leküzdenem hosszú ideig tartó pánikbetegségetAz antidepresszánsokra nagyon rosszul reagáltam,sok félét kipróbáltam.Utoljára hosszú évekig Anafranilt szedtem,idén tavasszal már csak 25 mg-ot. Egy éve hirtelen elhunyt a testvérem.Halálát a mai napig nem tudom elfogadni,feldolgozni.Most 1 hete Brintellixet szedek 5 mg-ot.Nem tudom okozhat-e nehézlégzést,puffadást,fáradtságot ? A jó hatását még nem érzem.Emellett szedek még Betaloc Zok-ot,Irbesartant,Rivotrilt. Ez utóbbit már nagyon régen.Reggel 0,5 mg este 0,25 mg.Válaszát köszönettel várom.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
tisztelt Kérdező, a fenti tünetek nem tartoznak a gyógyszertámogatóban leírt mellékhatások közé, ezért, - ha néhány napon belül nem szűntek meg, - javaslom, hogy beszélje ezt meg a kezelőorvosával. A veszteség feldolgozására pszichoterápiás segítséget lehet igénybe venni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
25.
szorongás és szoptatás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Coaxilt szedtem a terhességem alatt, és most is szedem, miközben szoptatok. Az adagom napi 1 tabletta. Az orvosom azt mondta, hogy lehet, ha muszáj, ez egy viszonylag régi gyógyszer és eddig nem okozott rendellenességet a babáknál. Szerencsére a kisbabám (most 1 hónapos)testileg egészségesnek tűnik. Engem az érdekelne, hogy lelki-pszichés szempontból hogy hathat rá. Nem szeretném, ha az én gyógyszerem miatt lenne szorongó, depressziós. Van erre vonatkozólag tapasztalata, tanácsa?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, A terhesség és szoptatás alatti gyógyszerszedést mindig egyénileg kell mérlegelni, a legalacsonyabb szükséges mennyiséget kell megtalálni. Napi 1 tbl. coaxil kis adagnak számít. Én sem tudok a Coaxil okozta rendellenességekről, de olyan vizsgálati eredményről sem, ami a Coaxil hosszútávú hatását mérné ebből a szempontból. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
23.
gyuszipapa kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet,hogy rossz helyen kopogtatok,de próbálkozom! Egy aggódó nagypapa vagyok Debrecenből. Van egy 5 éves kislány unokám,aki nem tud közösségben élni. Most óvodás,de nagyon nem szereti ezt! Otthon be nem áll a szája,állandóan csacsog egészen addig amíg valaki vendég nem érkezik. Attól kezdve csendben van,csak az édesanyjával kommunikál. Az oviban nem akar enni sem,csak ha az evési időpontban az anyukája,vagy a mamája bemegy hozzá. Nem vesz részt a játékokban,visszahúzódóan viselkedik. Itt a városban már részt vett "kutyaterápiás" foglalkozásokon,fejlesztő foglalkozáson! Orvosi diagnózisa: ELEKTÍV MUTIZMUS. A kérdésem az hogy tud e segíteni abban,hogy mit tegyünk ezzel a drága gyermekkel? Eddig a gyermekeink 5 unokával ajándékoztak meg bennünket,a kislánynak is van egy 16 éves testvére. Egyikőjüknél sem volt semmilyen probléma! Tisztelettel és nagy izgalommal várjuk válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, Én felnőttekkel foglalkozom. Gyermekpszichológus megkeresését javaslom, személyesen. A területi Nevelési Tanácsadó például lehet olyan, ahol érdemes segítséget, időpontot kérni. a diagnózison túl pszichoterápiás foglalkozások volnának hasznosak. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
21.
Pánikroham kérdése:

Üdvözlöm én Gunda Fanni vagyok! 21éves. 2017.02.23-án pánikrohamot kaptam vezetés közben. Több feldolgozhatatlan haláleset pár és munka elvesztése stb után. Én nem hittem el, hogy pánikbeteg lehetek.azóta félek vezetni és egyedül lenni. Elkezdtem a kardiológiai kivizsgálást, ahol tahycardiat, kettős aorta viciumot, aorta insuff (enyhe szivelegtelenseget) fedeztek fel. Volt rajtam 24oras ekg, szivultrahang, gegetukrozes. Betablockot kaptam amibol ket szemet vettem be mert levitte a vernyomasom a pulzusom megjobban fel. Nem mentem vissza a doktornőhöz mert, a panik miatt nem válaszolt a feltett kérdéseimre. Mit sportolhatok(kb 30kilo felesleg van rajtam) mikor felkelek az ágyból már lefáradok. Mit ehetek, hogy kezdjek bele a fogyasba.. de csak azt mondta, hogy olvassak utana a neten. Elkezdtem szedni a Dalsant és a Frontint. Igazából hol jöttek a rohamok, hol nem de ritkábbak voltak. Teherbe estem. Egyből abbahagytam. Most hétfőn volt az abortuszom a nőgyógyászom utasítására. Kiderült, hogy májbetegségem és epekövem is van. Baromi sokat ültem a sürgősségin de minden rosszullét után megmondták, hogy pánik. Csináltak ct-t azon azt mondták minden rendbe a tüdőmmel. 3napja elkezdtem szedni a Cipralexet egyenlőre fél szemet és frontint. Eddig 0.25mg frontint szedtem. Viszont mióta a cipralexet szedem nagyon erős rohamaim vannak, fulldoklok köhögök fáj a fejem szédülgetek. 0.75mg frontint használok most mellé. Éjszaka felriadtam hogy fulladok. Az abortuszom óta van ez. A dalsan mellett ezt nem éreztem ilyen erősen, lehet azért mert ez a gyógyszer hat? Mert a dalsan mellett is voltak rohamaim. Vagy esetleg keringési szivproblémám lehet? Folyamatos légszomjam van ami elviselhetetlen... fáj a fejem. De a légszomj az ami kikészít. Köszönöm előre is válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, A Cipralex, - és a többi antidepresszáns - szedésének kezdeti napjain jelentkezhetnek mellékhatások, és a tünetek is fokozódhatnak. Általában 3-4 nap után ez megszűnik, a gyógyszer pedig 1-2 hét után fejti ki a hatását. Hosszútávon a testsúly fokozott kontrollja szükséges, mert ezek a készítmények okozhatnak testsúly növekedést. A leírtak ugyanakkor azt is felvetik, hogy a gyógyszer mellett pszichoterápiás segítség is hasznos volna, a traumák és veszteségek feldolgozására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
21.
Mala kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már hosszabb ideje Sanvalt szedek alvási problémáimra.Általánam fél tabblettától tudok aludni,de előfordul,hogy hajnali 3 körül még egy negyedet beveszek. Az utóbbi időben negyed,vagy annál kisebb tab-lettát még beveszek ebéd után. Ettől nem alszom,de jobb a közérzetem. Az a kérdésem,hogy bajt okozok-e a déli bevétellel,illetve hozzászokom-e? Amennyiben igen,hogyan szokjak le? Köszönettel várom válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, A Sanval nappali szedése nem javasolt, helyette, - ha szükséges, - szorongásoldót érdemes megpróbálni. A Sanvalhoz esti szedés esetén is hozzá lehet szokni, ezért hosszútávú szedését nem javaslom. Vannak olyan antidepresszánsok, amelyek hosszútávon szedhetők, nem alakul ki hozzászokás, és alvástámogató hatásúak. Ez ügyben egy kollégám lehet segítségére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
19.
Önkontroll kérdése:

Kedves Rita, 30 éves vagyok. 3 éve szakítottam életem szerelmével. 1 évre rá kijött rajtam a szívidegesség, majd pánikbeteg lettem. Azóta a lüktető szívidegességem megszűnt és a pánikkal is nagymértékben megküzdöttem. Utána ellégé depressziós voltam. Jártam pszichiáternél is. Május elejétől viszont erős nyakfájdalom gyötör és a fejem is rendszeresen fáj. Periódikusan homályosan látok, szédülök, koncentrációs zavarom van, fáj a szemem, mentális fáradtságot érzek és bizonytalan a világ. És ettől pánik is elfog. Próbálok úrrá lenni rajta, de eddig nem sikerült. Mit tanácsol mi tévő legyek?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, A fenti panaszok hátterében testi betegség is állhat, úgyhogy mindenképp érdemes kérni a háziorvostól a kivizsgálást. Ha az igazolódik, hogy a panaszai lelki eredetűek, akkor egy kollégám felkeresését javaslom. Gyógyszeres és/vagy pszichoterápia is lehet hatékony. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
19.
Scippa 20 mg kérdése:

Kedves Doktornő! Többször volt már életemben pánikrohamom, de csak mindig rövid ideig tartott és ha vége lett tökéletesen éreztem magam. De körülbelül fél éve rám tört egy erős roham és utána folyamatosan szorongtam és rosszul éreztem magam, mint "az alkoholista aki reggelenként nem itta meg a fél decijét". Szédültem...stb. A pszichológusom scippa 5 mg-ot írt fel, kezdetben nagyon rosszul voltam tőle, de utána jobban. Bár akkor nagyon jól éreztem magam tőle, de beszéltük meg, hogy 10 mg-ra emeljük az adagot, fel is emeltem. Jól is voltam körülbelül 2 hétig és egyszer csak egyik pillanatról a másikra újra rosszul lettem, pánikroham és utána másnap már újra szorongtam a "semmitől". Ekkor 15 mg-ra emeltük az adagot. Megint tartott kb 1,5-2 hétig és újra kezdődött a szorongás és a pánik. Most 20 mg-ot szedek, de nem vagyok annyira jól, mert már bizalmatlan vagyok és sajnos már várom a következőt. De 20 mg fölé meg nem érdemes menni vele úgy tudom. Mi lesz velem? Nálam miért megy el mindig a hatása a gyógyszernek? Lehetek én még valaha jól? Nagyon elegem van már ebből a folyamatos rosszullétektől és nagyon el vagyok már keseredve. Azt hiszem, hogy ez szinte az egyik legszörnyűbb betegség. Mindegyik gyógyszerből egyre több fog kelleni nekem? Amúgy minden rendben van az életemben, nem is értem ezt az egészet.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, Néha hosszabb idő szükséges a gyógyszer hatásának megbízható kialakulásához. Egy-egy pánikroham még nem jelenti azt, hogy hosszú távon nem lesz képes megszabadulni a rosszullétektől. Ha pedig az bizonyosodik be, hogy a Scippa nem képes megfékezni a pánikrohamokat, akkor lehet gyógyszert váltani, és a másik készítmény lehet eredményes ebben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
18.
Agorafóbia! kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy az agorafóbiától meg lehet a szabadulni illetve teljes mértékben gyógyítható - e ? illetve fontos kérdés még hogy mennyi idő után lehet nyugtatóhoz hozzászokni tehát mennyi ideig ajánlatos szedni ameddig még nem káros ? utána csak akkor használ ha növeljük az adagot ? A Neuroptim étrend kiegészítő azaz a Brandenburg Neuro szedhető mellé ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, Meg lehet szabadulni az agorafóbiától, a gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápiás segítséget is igénybe lehet venni. A nyugtatókhoz való hozzászokás egyéni érzékenység kérdése, legkorábban kb. 2 hónap után lehet rá számítani, de előfordul több éves szedés is komolyabb hozzászokás nélkül. Érdemes inkább választani a gyógyszerek és az étrend kiegészítők között. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
18.
maya kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Édesapám 86 éves, kb 2 hónapja jelentkeztek nála rosszullétek : fejfájás, szédülés, hányinger (böfögés) Háziorvos beutalta kardiológiára, ott kapott egy pacemakert, de a rosszullétei maradtak, belgyógyászatra lett utalva ahol gyomortükrözést csináltak, kis epés reflux, gyomorhurut, rekeszsérvet állapítottak meg, valamint polycytemia verat, ezzel hematológiára küldtek. Ott vért vettek de még nincs eredmény. Rosszullétek viszont vannak, ami elviselhetetlen az állandó rossz közérzet, böfögés folyamatos, nincs nyugta az édesapámnak állandóan sétálnia kell mert csak úgy tudja elviselni, sem ülni, sem feküdni nem tud, éjszakákat csak altatóval (gerodorm) tudja átvészelni. Vannak persze időnként jobb pillanatai, de az elenyésző. 2 éve volt egy trombózis a bal lábában azóta szedi a xareltót, egyéb gyógyszerei: betahistin, bisoprolol,coverex, quamatel, emozul, rawel,gaviscon, magneb6, bioselénium. Elmondása szerint nagyon hálás, hogy ezt a kort megélhette, csak valahogy a hátralévő időt szeretné egy kicsit nyugodtabban eltölteni. Hallotta másoktól, hogy a frontin segíthet, naponta 3x0,25 frontint szedhet, az esti gerodormot helyettesíti, vagy mi lenne a jó megoldás ? Köszönettel, Gyné Maja
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, Idős korban óvatosan kell bánni a nyugtatókkal. Én inkább 3x1/2 tabl.-val indítanék, esetleg este lehet egészet venni, az kiválthatja a Gerodormot. Természetesen fontos, hogy megtalálják a rosszullétek kiváltó okát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
18.
PSSD kérdése:

Jó napot Dr. nő! Mennyire gyakori a PSSD előfordulása Antidepresszáns gyógyszer szedése esetén? Olvastam pár tudományos cikket hogy előfordul, tehát, hogy a szexuális diszfunkció a terápia befejezésével akár véglegesen fennmarad, mely 28 éves férfiként igen szomorúan érintene. Emiatt nem merem elkezdeni szedni pedig úgy érzem komoly szükségem lenne rá. Tisztelettel János
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, A jelenség kifejezetten ritkának számít. a fennmaradó diszfunkciókat sem minden esetben az SSRI készítmény okozza, gyakran pszichés alapúak a panaszok. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
17.
Emilyy kérdése:

Jo napot ! Surgos segitsegre lenne szuksegem. 25 eves vagyok, 2 eve szedek depressziora gyogyszereket. Az utolso, kb 1 eve szedek 1 Dulseviat reggel es szukseg eseten 0.50es rivotrilt. Napi 3 van felirva de nem nagyon volt mar szuksegem ennyire. Szepen javultam, mar terveztuk a gyogyszerek elhagyasat de par napja megtudtam hogy babat varok. A volegenyemmel nagyon orulunk ! Hirtelen le is alltam minden gyogyszerrel, dohanyzassal. Elso 2 napban nem volt kulonosebb problema de most 2 napja nem tudok aludni, ha valahogy elalszok 1-2orara szornyu remalmaim vannak, nappal panikrohamok, remeges es szornyu szorongas..nagyon kezdek ketsegbeesni, szinte egesz nap sirok. Az orvosommal nem tudok beszelni honap vegeig es nem tudom mit tegyek. Nem hittem, hogy ilyen nehez lesz letenni a gyogyszereket. Talan szedhetek valami mast? Vagy probaljam kibirni, amig enyhulnek a tunetek? Nagyon szepen koszonom elore is a valaszat!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező, Sajnos gyors választ nem tudtam adni. a gyógyszer elvonásának a tünetei általában egy hét alatt lezajlanak. Ezt követően lehet jobban látni, hogy gyógyszer nélkül mennyire erősek a szorongásos és hangulati problémák. Kezelőorvosa megérkezéséig inkább csak gyógynövényes készítmények használatát ajánlanám, vele kell majd egyeztetni, hogy beállítanak-e antidepresszánst a terhesség idejére, és ha igen, melyik legyen az. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
15.
Rosszul vagyok a gyógyszertől kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy az atarax mennyi idő után tűnik el a szervezetből? Két napja este szedem, de nagyon rosszul vagyok tőle! Nem tudok rendesen dolgozni, olyan érzésem van, mintha zsibbadna mindenem! Szeretném, ha teljesen kiürülne, és elkezdenék mást szedni! Nagyon szépen köszönöm a válaszát! :)
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
17.
Tisztelt Kérdező, Várhatóan két-három nap alatt megszűnnek a tünetek. Ez idő alatt is át lehet állni már más készítményre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
15.
Agodom kérdése:

Tisztelt Doktornő Ma voltunk ellenorzèsre. A Brintellix 10 mg lecserelte a doktorno C oaxil 12,5 mg ket nap egy tabletta, 5 nap ket tabletta es utana 3 szor egy tabletta. Mirzaten 15mg os este egy fel tabletta. Benzodiazepam 10 mg os ketszer egy tabletat es minden masodik nap egy diazepam injekcio 5 mg. Nem tudom ez az ossze allitas jo lesz e.En mar felek a valtoztatastol. A Brintellix mellett nagyon ideges volt. Valaszat elore is koszonom
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
17.
Tisztelt Kérdező, Nem lehet ismeretlenül megjósolni, hogy be fog-e válni Önnél ez a gyógyszer kombináció. Mindenki eltérően reagál ezekre a szerekre. 2-3 hét után már láthatóvá fog válni a változás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
14.
Dia kérdése:

Jó napot Doktornő! Az a kèrdèsem lenne ,1 éve a yarocen szedek amelytől hìzni tudtam 42kg_ról 55-re és a közèrzetem is jobb volt kb fél èvig,de utàna újra előjöttek a szorongàsos tüneteim ès a pànikrohamok.Most felírtàk mellè dulcitiàt ,ettől viszont hànyingerem van kiszàrad a szàm ,gyengesèg ,pupillàim kitàgulnak jön ràm egy hete szedem s kèt gyógyszert.Ezek normàlis mellèkhatàsok ?legyek kitartó hozzàszokàs utàn elmúlnak ?vagy màsik gyógyszer kellene?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
17.
tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok kezdeti mellékhatásai jellemzően 3-4 napig tartanak. Ha lényegesen tovább fennállnak, akkor meg kéne ezt beszélni a kezelőorvosával, és esetlegesen módosítani a gyógyszerelésén. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
13.
Felelem kérdése:

Kedves doktorno kerdezni szeretnek ,,,,allando szorongasom van ,,szomorusag sirhatnek,es halalfelelem ,rak,infarktustol ,,agyverzestol,es hogy meghalok nemlathatom a gyerekeimet ,,es kapcsolattol hogy nem merek kapcsolatott keresni mert bebeszelem magamnak hogy beteg vagyok ki szeretne igy,,ki fogadna el,,,onbizalmam egy szall semm,,es amit szeretnek kerdezni a belsoremegest es kulsoreszketest is ez okozza? Nagyon felek hogy igy marad naponta 2 szer jon ram,,es csak most 3 napja vannak ezek a tunetek a reszketessel,,sertralint actavist szedek amit 50 mg rol 100 emeltek ,,es neurolt szedek 0,25 mg,,ezek jok es hasznalnak? Vagy mit tehetnek hogy javuljon az allapotom??kerem segitsen ,,koszonomm,,szep napot
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, A remegést az is okozhatja, h a közelmúltban emelték fel a Sertralin adagját. Egyébként ez is, és a Neurol is megfelelő gyógyszer a szorongásos és hangulati betegségek kezelésére. Ha 4-6 hét után nem tapasztal javulást, akkor kéne beszélni a kezelőorvosával, és esetleg egy másik antidepresszáns kipróbálása javasolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
10.
Pszichés betegség ? kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! Egészen kis korom óta nagyon zárkózott ,nehezen barátkozó,magamnak való típus voltam .Sosem érdekelt igazán az emberekkel való társalgás. Viszont ha más közeledett felém ,barátkoztam ,de csak egy bizonyos szintig . Körülbelül a természetem 10 -20 % -át ismerik meg azok is akik a barátai közé sorolnak .Barátból is csak 2 van ,de ők is csak felszínesen ismernek.A családom ismer igazán ,de ők sem tudnak mindent rólam .Úgy érzem mintha több személyiségem lenne . Gyakran azt hiszem ,vagyis biztos vagyok benne ,hogy a körülöttem lévő emberek akár ismerősök ,akár idegenek rólam beszélnek ,kibeszélnek ,nevetnek rajtam stb. A szeretteimmel is ezt érzem olykor ,pedig ők nem tennének ilyet . Itthon is úgy érzem figyelnek ablakból ,ajtóból ,résekből,képekről... Vannak hallucinációim árnyakat,fényeket ,alakokat és egyre többször bogarakat látok amik nincsenek ott (legalább is mások szerint) .A szememmel nincs baj. Van amikor érzem is őket és le akarom söpörni . Egyébként nincsen rovarfóbiám ,nem félek tőlük csak kellemetlennek találom őket. Ha eszembe jut egy illat intenzíven érzem az orromban . Néha olyan mintha mászna rajtam valami vagy szellő érne hozzám ,de olyan is volt már hogy a fülembe akart volna belerepülni egy bogár ami szemtanúk szerint nem volt ott. Alvási paralízisem is volt már többször is. Sokszor rosszat álmodok ,olyankor heves szívdobogással és légszomjjal ébredek ,de akkor is szoktam így kelni ha nem álmodok rosszat. Hirtelen felriadok és kipattanok az ágyból . Hangokat hallok a fejemben amik ,kényszerítenek hogy csináljak meg jelentéktelen dolgokat pl.: fordítsam meg az üveget vagy lépjek hátra és forduljak meg ..stb. Sokszor háromszor is meg kell tennem ugyan azt ,különben olyanokat mond hogy a szeretteim meghalnak vagy valami szörnyűség történik velük x időn belül .Én meg engedelmeskedem neki mert félek. Volt hogy nemet mondtam ,de addig mondogatta míg vissza nem mentem és meg nem csináltam . Külső hangokat is hallok kopogást ,kaparást ,sikítást ,érthetetlen beszélgetést amiket mások nem hallanak .Kényszer gondolataim is vannak,rémisztőek,amiket én sosem csinálnék .Például hogy valakibe szúrjam bele a kést vagy ,milyen lenne ha megfojtanám ,vagy ha engem elütnének .Ha festem a szemem akkor milyen lenne ha kiszúrnám stb. Horrorisztikus dolgok amiket én nem csinálnék ,még csak gondolni is szörnyű .És van hogy elképzelem hogy mi lett volna ha mondjuk aki elesett az beverte volna a fejét ami szétloccsan ..pedig csak egy kis elbotlásról volt szó. Alapból humoros személyiségem van ,de olykor csak ülök üres fejjel és bámulok magam elé . Sokszor elfelejtek dolgokat ,akár pár percen belül .Két - három naponta hangulatingadozásaim vannak ,van amikor óránként .Egyik nap (vagy órában) jó kedvem van ,túlpörgök,beszédes vagyok ,nevetek,viccelődöm. A következő nap (vagy órában) pedig rossz kedvem van ,nem beszélek,nem nevetek ,nincs kedvem semmihez és nem akarom hogy mások a közelemben legyenek. Sokszor oktalanul törnek rám ,düh rohamok olyankor kiállhatatlan vagyok és kiabálok azokkal akik az utamba kerülnek (ez általában a családom ) .A tanulás is csak dupla erőfeszítéssel megy ,és pár héten belül el is felejtem a megtanultakat. Folyton gondolkodom valamin . Összeesküvés elméleteket gyártok ,hogy valaki biztosan csak azért akar valamit(pl. barátkozni,találkozni) mert ki akar használni és gonoszak a szándékai. Egészen idáig azt hittem ez az egész normális és nem csak nekem van ilyen ,vagy talán túl élénk a fantáziám. De az egyik közeli rokonommal beszélgettem erről az egészről ,én azt hittem normális ,de ő mondta hogy régebben kényszerbeteg volt és hasonló tünetei voltak. Azért írok ide mert felmerült bennem a kérdés hogy esetleg nekem is valami pszichés betegségem lehet . Sok más fura dolog van még ami tünet lehet ,de szerintem ezek a legfontosabbak ,illetve a leggyakoribbak . Régebben javasolták a pszichiáter látogatását ,de úgy gondoltam csak viccelnek velem hogy ilyen helyre küldenek ,mikor semmi bajom . Kérem segítsen ,hogy milyen probléma lehet ez, vagy esetleg egy konkrét betegség !? Köszönöm szépen!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, A fent leírtak nem magától értetődő jelenségek, a háttérben valóban pszichés betegség állhat. Kényszeres gondolatok és cselekedetek, érzékszervi csalódások, alaptalan gyanúsítgatások, paranoid gondolatok mindegyike indokolja, hogy felkeresse egy kollégámat, és személyesen kérje a segítségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
08.
Frontin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szívprobléma miatt sürgősségi osztályra kerültem, ahol pár óráig megfigyelésen voltam. Az elvégzett vizsgálatokból feltételezték, hogy - a meglévő kardiológiai eltérések mellett - akkor a jelentős vashiányom okozta a gyors szívverést és légszomjat. A megfigyelés alatt azonban bevetettek velem egy tablettát, ami után igen erős, kellemetlen fáradtságérzés kapott el. Nagyon rossz volt, rosszabb, mint az a rosszullét, ami miatt a mentő bevitt. A zárójelentésben láttam, hogy Frontint kaptam. A kérdésem, ha esetleg újra bekerülnék a kórházba - amire megvan az esélyem -, megtagadhatom a Frontin bevételét? Nem gondolom, hogy szükségem lenne rá, és nem szeretném mégegyszer feleslegesen érezni ezt a szinte halálközeli érzést. Köszönöm megtisztelő válaszát Üdvözlettel Eszter
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, Természetesen, bármilyen gyógyszer bevételét visszautasíthatja. Érdemes jeleznie, hogy a Frontinnal milyen kellemetlen tapasztalatai voltak, hogy kerülni lehessen az azonos hatóanyagú készítményeket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
07.
Duciltia! kérdése:

Tisztelt Doktorno! Erdeklődni szeretnék hogy mennyiben változtat a duciltia nevű antidepresszáns ha az ember reggel vagy este szedi be? Mindenhogy ugyanaz a hatás lesz vagy van változás? Kérem mielőbbi válaszát! Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer hatásossága nem függ a bevétel idejétől, de esti bevétel alvászavart okozhat, arra érzékenyeknél. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
07.
ganesa kérdése:

T. Doktornő! Pánikos szindrómáim vannak, nem erősek, nincsenek fóbiák, rosszullétek... csupán erős szorongás, és félelem körülbelül 1,5 hónapja - azt hiszem talán a magánytól. Természetesen felkerestem egy pszichiátert, aki elkezdette velem a paroxát kúrát, kezdő adagban, 10mg. Illetve pszichoterápiám is kezdődik hamarosan. Ezt megelőzően szedetem xanax 0,25 ből napi másfél szemet, reggel egy egészet, délután egy felet (körülbelül három hétig) a paroxát "kúra" mostanra 2 hetes időszakába lépett, amikor is elkezdi majd kifejteni elviekben a hatását. Azt érzem, azonban még, hogy egy fél xanax 0,25 ös még elkel reggelente, nagyon ritkán egy másik fél délután. Ezt is szedem körülbelül egy hete, ebben a kombinációban. Érzem, hogy kezd hatni az antidepresszáns is. A kérdésem az lenne, hogy mennyi idő múltán alakulhat ki függőség a xanax -ra és milyen dózis után. Illetve a 10 mg paroxát elegendő lehet-e a gyógyuláshoz. köszönm válaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, Egyénileg eltérő idő alatt alakul ki a függőség, jellemzően néhány hónap alatt. Természetesen a nagyobb dózis inkább hajlamosít rá. Érdemes csökkenteni, mihelyt lehetséges. A Paroxát általában 20 mg adagban hatékony, de néha kevesebb is lehet eredményes. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
07.
félénk kérdése:

A haziorvos grandaxint irt fel.Orbacfu teat lehet mellette inni?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, Igen, lehet. Nyáron vigyázni kell a fényérzékenységgel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
02.
Sándor gergõ kérdése:

Jo estét kivánok!Ojan kérdésem lenne önhõz hogy mi okozhat homàjos látást ijen zavart furán látok szervi bajom nincs voltam minden kivizsgáláson meg szemészeten is maga szerint mi szorongás vagy stresz vagy mijen szihikai betegség lehet doktornö?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, Szorongásos tünetek néha okozhatnak látási problémákat, de a szervi kivizsgálás ebben az esetben mindenképpen indokolt. Érdemes megfigyelni, hogy a látászavar milyen helyzetekben jelentkezik, stressz, feszültség előzi-e meg, vagy ezektől független. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
02.
Toth peter 26éves kérdése:

Jonapot doktornö! Aszt szeretném kérdezni hogy a Spitomin 5mg ramos gyogycerhez hozá lehet e szokni?*Vane elvonàsi tünetei ? Meg a helex sr hez? Nap kozbe szoktam be veni mind ketõbõl ,Szociális fobiam van meg Generizàlt szorongás antideprenszánsz semit nem hat .azert szedem ezeket .mit kéne csinaljak ha néznek már atol ki vagyok ojan szorongas jön rám kitágul nagyra pupilám izadok zavarba vagyok majd szet robanok feszultségtol nagyon rosz metron pl lese tudok ulni a tobi emberel szembe mit kéne csináljak eskuszom roszab mint egy szervi betegseg .koszonom a valaszat elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, A két gyógyszer egyidejű szedését nem javaslom. A Helexhez sokkal inkább hozzá lehet szokni, mint a Spitominhoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
08.
01.
Rougek kérdése:

Üdvözlöm! Szeretném tudni július 28-tol szedem a valdoxant este 25mg.-t, de ma08.01. fement a vérnyomásom 160/90-re. és vettem be egy Bisoprolol 5mg vajon nem okoz gondot.Meg a Dulodet 60mg is kaptam azt 07.31én vettem be egy szemet de nagyon rossz lett tőle a közérzetem úgy gondolom hogy a dulodet okozta a magasabbvérnyomást és ezért vagyok rosszul.A frontin 0,25-st is felirták de azt még nem vettem be.Kérem mihamarabbi válaszát! Köszönettel RG
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, Szabadságom alatt nem tudtam válaszolni. Remélem, megnyugtatóan rendeződött az állapota. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
26.
Gyógyszerrel kapcsolatos kérdés kérdése:

Jóestet kedves Dr.nő!Kb egy hónapja kezdődött a panikroham, szorongásom. Házi orvosom, napi 10 mg citalopram antidepresszánst irt fel. Megvolt a laborvizsgalat, amin mindent rendben találtak. 3hete szedem a gyógyszert, mellé napi 2x 2,5 dl citromfű teát. Picit jobban vagyok de még mindig nem a régi.Mai nap voltam a házi orvosnál,felemelte a napi adagomat 20mg ra. Kérdés a következő:Kezdetben erősödhetnek a tünetek a megemelt dózis miatt,ha igen akkor mennyi idő után leszek jobban?Még egy kérdés:Mellékhatásként érezhető lehet feszülés az álkapocsban, égő érzés a testemen,ha igen akkor ez mikor múlik el? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel R.R
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
08.
13.
Tisztelt Kérdező, A Citalopram szedésének kezdetekor, - és az adag emelésekor is - általában 3-4 napig állnak fenn a mellékhatások, utána elmúlnak. Ezek közé tartozhatnak az Ön által említettek is. A gyógyszer rendszerint egy hónap szedés után már kellően hatékony, néha további néhány hét is kell a teljes hatás eléréséig. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
25.
Velaxin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Depressziós tünetek miatt fordultam orvoshoz, kb. két hónapja. Azóta szedek reggelente 50 mg Velaxin tablettát. Mellé kaptam Rivotrilt, ami segít az alvásban. A Velaxint szeretném csökkenteni, illetve majd véglegesen elhagyni. Szeretném megkérdezni, milyen mértékben csökkenthetem, illetve hagyhatom el? Olvastam, hogy elvonási tünetekkel jár az antidepresszáns elhagyása. Kérdezni szeretném, milyen gyógymóddal, gyógyszerrel (nem antidepresszáns gyógyszerrel), esetleg vitaminokkal csökkenthetők az elhagyás lehetséges mellékhatásai? Illetve milyen vitaminok szedését javasolja, amelyek csökkentik a depressziót, miután a Velaxint elhagytam? Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, 2 hónap után még nem szoktuk javasolni az antidepresszáns elhagyását. Ha mégis ezt szeretné tenni, lassan csökkentse. Kis adag Rivotrillal lehet kombinálni a Velaxint az elhagyás időszakában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
25.
Mirzaten kérdése:

Tisztelt doktornö! Azt szeretném mondani hogy 3 hónapja eszem a mirzaten 30 mg úgy gondolom hogy elég jól vagyok ahoz letegyem.el is kezdtem csökkenteni este egy felet másnap minden bajom volt sirógörcs homályos látás szorongás étvágytalanság pedig egy pár éve simán leraktam azt is 3 hónap múlva semmi bajom nem volt.most azt szeretném mondani ha abba hagynám akkor másnap ha ilyen gondom lenne akkor frotint 0.5 egyek vagy fokozatosan csökkentsem és másnap 0.5 frontint vagy lehet még esetleg nem gyógyultam meg rendesen ? Köszönöm hogy elolvasta várom részletes válaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Lassan, óvatosan kéne csökkenteni a Mirzatent. Ha jelentkeznek szorongásos tünetek, feszültség, akkor be lehet venni Frontint kiegészítésként. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
24.
Magdolna1963 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Arról szeretném Önt kérdezni, hogy a frontin hosszan tartó szedése (konkrétan 3-4 éve) okozhat-e rendszeres, egyre súlyosbodó kéz remegést? Előre is kötnöm válaszát. Tisztelettel.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, A Frontinhoz való hozzászokás okozhat ilyet, jellemző módon a gyógyszer bevételét megelőző, hiánytünetként. Ha errős lenne szó, az mindenképp indokolná a Frontin lasú leállítását, mert a helyzet várhatóan rosszabbodni fog. Persze nem zárható ki, hogy egyéb ok áll a kézremegés hátterében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
23.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Azzal fordulok önhöz hogy, 2006 óta állok pszichiátriai kezelés allat. A kérdésem az lenne hogy saját jogon járna -e a emelt ősszegű családi potlék, és a rehabilitációs járadék a betegségeim - F7010 Enyhe mentális retardáció markáns viselkedés romlással -F6090 nem meghatározható személyiség zavar -f21ho szkizotipiás rendellenesség F3110 bipoláris affektív zavar mániás epizód pszichotikus tünetek Mig iskolás voltam addig emelten kaptam a családi potlékot. Ripedon 2mg 2x1, és neurotop 300mg 2x1 szeddek. 21 éves vagyok. Segitségét ellőre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Pszichiátere, vagy háziorvosa tud segíteni ebben a kérdésben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
22.
fóbiák kérdése:

Tisztelt Doktornő! 12 évesen kezdődtek a tüneteim, amelyek leginkább zárt helyeken (busz, lift), menekülni nehezen lehetséges és nyilvános szerepléseken rámtörő rosszullétekben nyilvánult meg (szédülés, izzadás, nyugtalanság) . Most 24 vagyok, mondhatni fele életem így éltem le. Döntöttem és elmentem pszichiáterhez aki felírt nekem Scippa 15 mg-t. Első nap bevettem próbaként egy felet, semmi különöset nem éreztem. Másnap pedig egy egészet. 5 óra múltán éreztem hogy a saját szobámból menekülnöm kell, erős szívdobogás, nyelvzsibbadás, légszomj, halálfélelem tört rám. Szóval volt egy olyan pánikrohamom ami előtte nem volt. Ki is hánytam a gyógyszert. Másnap munkahelyemen is hánytam még. Másfél szem gyógyszert szedtem ugye be összesen, aztán leálltam vele, mondom biztos nem bírja a szervezetem. Ez kb 1 hónapja volt. Azóta kétszer tört rám hasonló pánikroham. Napi 3x0.25 Frontin-t szedek, ezek nyugtatnak úgy érzem. Legutóbbi pánikrohamomkor elfelejtettem bevenni. A kérdésem az lenne hogy a gyerekkorom óta tartó szorongás, fóbiák és most már hozzá társuló pánikbetegseg hogyan szüntethetőek meg? Nagyon szeretnék meggyógyulni mert ez a sok félelemérzet eléggé leszűkiti az életem, sok mindenben akadályoz. Nem merem az antidepresszánst beszedni, félek a rohamoktól. Amúgy közérzetem jó, sokat sportolok, edzek, fizikai munkát végzek. Most úgy érzem minél előbb meg akarok gyógyulni és nem nagyon érdekel ha gyógyszereket kell hozzá szednem, nem akarok terápiákra járni. Köszönöm mielőbbi válaszát! :)
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Előfordul, hogy az antidepresszáns az első napokban a tünetek fokozódását, erős szorongást okoz. Ez esetben érdemes megpróbálni kis adaggal napokig, és lassan emelni a mennyiséget. Ha tart ettől, akkor beszélni kéne a kezelőjével, és más gyógyszerrel próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
22.
Agodas kérdése:

Tisztelt doktorno szeretnem megkerdezni hogy a Brintellixnek lehet e mellekhatasa hogy hosszu percekig meretten nez mintha gondolkozna .Mikor ra kerdezek min gondolkodol azt valaszolja semmin.Nagyon lobbanekony. Sajnos van egy hatgerinc problemaja is ami nagyon fajdalmas.Most hogy jott ez a hatgerinc problema nagyon el van szomorkodva.Szed meg 2sze medozepanumot estere oxazepamot. Akkor jobb volt mikor 3 szor szedte az oxazepamot. Valaszat elore us koszonom .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Nem jellemző, hogy Brintellix ilyen tüneteket okozna. Ha nem kielégítő a gyógyszerelés, meg kéne beszélni a kezelőorvossal. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
22.
Escitaloprám Sandoz kérdése:

Tisztelt Doktornő, Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy ha el tudná mondani mi a különbség néhány antidepresszáns között, azt nagyon megköszönném. A történet a következő 65 éves anyukám két hónapja nagyon szédült, és állandóan összerogyott, majd egyszer csak elájult egy pláza parkolójában, a sűrgőssin a neurológus orvos BPPV-vertigo-t állapítot meg, és felírt neki Rivotrilt, amitől kicsit aluszékony, illetve ettől tud egyedül elaludni, mástól nem. Napközben negyedet szed, éjszaka lefekvés előtt felet hogy tudjon aludni. A körzeti orvos ezzel szemben a Xanaxot javasolta. Időközben neurológus doktornőhöz is eljutottunk aki azt állapította meg hogy nem BPPV a betegsége, ezt mindenféle szédülésre ráfogják- mondta a doktonő, vizsont a nyaki uh kezelések mellé Escitaloprám Sandoz nevű gyógyszert írt fel, ő azt mondta hogy ez -keringésjavító". Anyukám elég autoriter szermélyiség, és ha valami nem az ő kedvének megfelelő az egész utca hallja ahogy ordít. A kérdésem azzal kapcsolatos lenne, hogy mit is jelentenek ezek a gyógyszerek? Én úgy látom anyukámnak a Rivotril szükséges, kell, anélkül nem tudna létezni szerintem már régebben is kellett volna neki. Én nem mondanám hogy ő egy szorongós személyiség, inkább- idegbeteg" Köszönöm a választ: Elizabeth
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, A Rivotril és a Xanax azonos gyógyszercsoportba tartozik, feszültség- és szorongásoldók. Az escitalopram kedélyjavító, - antidepresszáns, - nem keringésjavító. Várhatóan 1-2 hét elteltével hat a feszültségekre, ingerlékenységre is. A BPPV elsősorban speciális gyakorlatokkal gyógyítható, ilyet találnak a youtube-on, érdemes megpróbálni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
21.
Dulsevia hatása kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémám pár hónappal ezelőtt kezdődött, gyakran fájt a gyomrom, ezért felkerestem egy gasztroenterológust, aki megállapította, hogy refluxom van. Két hete 5-ször voltam a sürgősségin annyira erős gyomorgörcsöm volt. Végül befektettek a kórházba a gasztrora, végigcsináltunk mindenféle vizsgálatot, hál-istennek minden eredményem negatív. Idegi eredetű refluxom van. Felkerestem egy pszichiátert, aki Frontint és Dulseviát írt fel nekem. A frontint elkezdtem szedni, mert másképp erős görcseim lennének és aludni sem tudnék. Viszont a dulseviát nem mertem beszedni. Mennyire számít ez erős gyógyszernek, megbolygatja e a hormonháztartást? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Kettős támadáspontú, modern antidepresszáns. 1-2 hét elteltével várható a hatása. Nem számít különösen erős gyógyszernek, de hogy ki hogy reagál rá, az egyénileg különböző, úgyhogy előre nehéz megjósolni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
20.
Impotencia? kérdése:

Kedves Doktornő ! Azt szeretném kérdezni hogy a duciltia gyógyszertől lehet szexuális azon bellül orgazmus problémám? Kb másfél hetenszedem a gyógyszert! És ilyet tapasztaltam mit tegyek abbahagyam?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
25.
Tisztelt Kérdező, Igen, az okozza az orgazmus gondot. Akkor rendeződik, ha csökkentik a gyógyszer adagját, vagy gyógyszert váltanak. Meg kéne beszélni a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
19.
Brintellix kérdése:

Tisztelt Doktornő! Àprilis òta szedek 10 mg Brintellixet generalizàlt szorongàsra. Pàr hete elkezdtek visszatérni szép lassan a tüneteim és most màr eléggé borzasztòan vagyok. Az orvosom megemelte 15 mg-ra a gyògyszert. Ott annyira izgultam, hogy elfelejtettem megkérdezni, hogy ez vajon attòl van-e hogy hozzàszokott volna a szervezetem? A 15 mg-ra kb mennyit kell vàrnom, hogy érezzem a jòtékony hatàst? Hàny mg-ig szabad emelni a gyògyszert? Engem a pokolbòl hozott vissza, nagyon jò gyògyszernek tartom, el vagyok kicsit keseredve, hogy most mi lesz :( Köszönöm a vàlaszàt! Alìz
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
19.
Tisztelt Kérdező, Tapasztaljuk néha, hogy egy antidepresszáns veszít a hatékonyságából. Ilyenkor első lépés valóban az adag emelése / ez esetben max. 20 mg-ig/, ha az nem segít, akkor másik gyógyszerrel próbálkozunk. Kb. 1 hét, amire az emelt gyógyszer hatékonysága megérkezik. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
16.
Novak Istvan kérdése:

Üdv Doktotnő! Kérdezni szeretném, hogy a napi 2-3 ejakuláció 55 évesen mennnyire veszélyes? Halottam bizonyos értelemben a vérkeringést serkenti. Köszönöm a választ
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
17.
tisztelt Kérdező, Nem okoz problémát, ha csak nem jár vérnyomás emelkedéssel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
16.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktornő! Sajnos munkahely miatt szívproblémák adódtak, amire betalocot szedek. Nem tudtam aludni, a lendormint januártól szedem ,de csak 4-5 órát alltat. Elég sokat fáj a fejem főleg estére, gyomorpanaszok nincs étvágyam pár napja. Állhat e emögött pszychés dolog? Esetleg ,hogy reggel vissza tudjak aludni egy héten egyszer hajnalban beveszek fél rivotrilt. A lendormin okozahat e gyomorpanaszokat? Köszönöm válaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
17.
Tisztelt Kérdező, A Lendormin okozhat gyomor-bélrendszeri panaszokat, de az nem jellemző, hogy több hónap szedés után jelenjenek meg a mellékhatások. Ha nem kielégítő a hatása, meg lehet próbálkozni olyan antidepresszánssal, ami támogatja az alvást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
16.
Pánikbetegseg kérdése:

Tisztelt Doktornő!5 hónapja szedek Valdoxán 25mg-os tablettát egy szemet.Nagyon szépen elmúltak a pánikrosszilléteim.5 és fél év után visszamentem gyesen voltam dolgozni sok odafigyeléssel jár a munkám szellemileg megterhelő.Munkahelyen visszatértek a pánikrosszullétek zsibbadás testszerte,ájulásérzés,félelem.Ön szerint ez átmeneti?Nyugtatót nem szedek,de érzem a feszültséget Magamon ami aztán rossz közérzetet eredményez.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
17.
tisztelt Kérdező, Lehet átmenetileg egy kevés nyugtatóval kiegészíteni a Valdoxánt, megnézni, hogy akkor rendeződnek-e a panaszai. Ha nem, akkor lehet emelni a Valdoxán adagját, vagy esetleg gyógyszert váltani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
14.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktórnő! Az a kérdésem lenne, hogy mit jelent a Enyhe mentális retardació markáns viselkedésromlással Nem meghatározzot személyiségzavar Szkizotipiás rendellenesség Bipoláris affektív zavar, mániás epizód pszichotikus tünetek ? Köszönettel.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
14.
Tisztelt Kérdező, Ez annyira komplex, összetett diagnózis, hogy azt javasolnám, hogy a kezelőorvossal beszélje át a részleteket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
14.
Orbàncfű kérdése:

Kedves Dr.Nő!Szeretnèm a segìtsègèt kèrni voltam orvosnàl aki Sertralin sandozt ìrt fel nekem pànikbetegsègre.Olvastam a tàjèkoztatòjàban,hogy ha szedtem olyan gyògynövènyt amiben van orbàncfű jelezzem az orvosnak.Sajnos nem emlèkszem,hogy mikor hagytam abba,de csak pàr napig ittam.Beszedhetem a gyògyszert ìgy?Illetve szedek coverex as vèrnyomàs csökkentőt is a kèt gyògyszer szedhető együtt?Vàlaszàt köszönöm.Üdv.Renàta
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
14.
Tisztelt Kérdező, Igen, nyugodtan beveheti a gyógyszert. Az orbáncfű napérzékenységet okoz, ezért óvatosnak kell lenni a nyári használatával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
12.
000000 kérdése:

A párom alkohol problémákkal küzdött de pszichiáter ajálotta neki az antaethyl nevezetű gyógyszert.És az lenne a kérdésem,hogyha alkoholt fogyaszt rá milyen mellékhatásokat vált ki? És lehet e semlegesíteni?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
13.
Tisztelt Kérdező, Az Antaethyl és az alkohol együttesen heves fizikai és pszichés reakciókat okozhat. Nyugtalanság, szorongás mellett izzadás, gyengeség, hányinger, remegés, akár eszméletvesztés is felléphet, - függően az adagoktól. A súlyosabb tünetek kórházi ellátást igényelnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
06.
Marika kérdése:

Jó napot azt szeretném még kérdezni, hogy egy jó ismerősöm holnap ünnepli a születésnapjat. És abban szeretném segítséget kérni ha ki hagyom a sertralin standoz gyógyszerem 1 napra és az este meg iszom pár üveg sírt 5-6tot abból lehet e baj? Előre köszönöm a választ.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok és az alkohol együtt nem okoznak súlyos problémát. Ha egy napra kihagyja a Sertralint, nem várható probléma. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
05.
Sándor gergõ kérdése:

Jo estét kivánok doktornõ!! 3honapja szedek lasan antideprenszàst Excitalopràmot és nem érzem joban magam tôle ,generizàlt szorongàsra meg szociàlis fobiàra ,mit lehetne teni ijenkor???mit ajâlna ? Hogy joban legyek ??ja ès anyi hogy miota szedem a sexuàlis kapcsolat nehezen megy nagyon nem akar mukõdni és csak 26éves vagyok ,kôszônôm elôre is ûdvozlom
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Beszéljen a kezelőorvosával, hogy más készítménnyel próbálkozzanak. A szexuális mellékhatás elmúlik a gyógyszer elhagyása után. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
04.
felel80 kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! 6napig szedtem Aneptinexet szociális fóbiára napi 2xfél tabl-t és mellé 2xfél tabl.0,25mg Xanaxot, mert félek a gyógyszerektől. Már a szedés 3.napján szinte az összes mellékhatás jelentkezett nálam. Jelenleg az elhagyás utáni 3. napon vagyok. Mikor tisztul ki a szervezetemből és leszek a régi? Nagyon szenvedek, 2 kisgyermekem van és őket is féltem magamtól, hogy nehogy kárt tegyek bennük, olyan gondolataim vannak. Napi 2x 0,25mg Xanaxot szedek, annyira szorongok ezektől a képzelgésektől. Azelőtt nem voltak és Xanaxot sem szedtem. Már bánom, hogy elkezdtem szedni, addig szinte elenyésző volt a fóbiám. Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Az előző kérdésére válaszoltam már. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
04.
Félelmek kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! 6napig szedtem Aneptinexet 2xfél tabl.-t szociális fóbiára és mellé fél tabl.0,25 Xanaxot, mivel félek a gyógyszerektől. A szedés 3.napja után szinte az összes mellékhatás jelentkezett rajtam. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel 6napig szedtem, mikor tisztul ki a szervezetemből. Jelenleg a 3. szedésmentes napon tartok, de még mindig nagyon rosszul vagyok. Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Várható, hogy további 3 nap alatt elmúlnak a mellékhatások. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
04.
orchidea kérdése:

Tisztelt Doktornő! Napi 20 mg cipralexről következő naptól váltani lehet 30 mg Duloxetinre? Alvástámogató antidepresszánsok milyen hatóanyagot tartalmaznak? Válaszát előre is hálásan megköszönöm. További szép napot kívánok! Tisztelettel: Orchidea
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
06.
Tisztelt Kérdező, Igen, a két gyógyszert lehet váltani egymással. A Duloxetin - szemben a Cipralex-szel - kettős támadáspontú antidepresszáns, a serotonerg és a noradrenerg rendszerre is hat. Valóban jól támogatja az alvást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
04.
kiss norbert kérdése:

Jo napot doktornõ! Ojan kérdésem lenne hogy fehér lepedékes a nyelvem de nem is vagyok megfázva semi ,eszt okozhatja valami szihés betegség szorongas vagy stresz vagy ijesmi ??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Nem tartom valószínűnek, hogy köze lenne hozzá. Inkább emésztőszervi tünetek okozhatják. Érdemes lenne a háziorvoshoz fordulnia. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
04.
gyógyszer elhagyás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 10 évig szedtem fogamzásgátlót, amit 3 éve hagytam abba.Ezután felborult a hormon háztartásom és pánikrohamaim voltak. Antidepresszánst nem szedtem, viszont rivotril 0,5 mg napi 1 szemet igen 2,5 évig. 2 hónap alatt hagytam el a gyógyszert 3/4->fél->1/4 szemre csökkentve, 5 hete vagyok gyógyszermentes. A gyógyszer szedése alatt végig egyensúly zavarom volt, azóta ez szinte teljesen megszűnt. Sokan mondták, hogy a gyógyszer miatt volt, ennek lehet realitása Doktor Nő szerint? Kognitív viselkedésterápiára járok, ami sokat segít, már nincsenek pánikrohamaim vagy ha igen nem akadok fenn rajta.3 hónapja heti 4-5ször konditerembe járok.Kérdésem az lenne, hogy ennyi idő után jelentkezhetnek-e még elvonási tünetek a gyógyszer elhagyás miatt és hogy mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből teljesen a gyógyszer? Az anyagcserém elég gyors /minden napos/ és a sporttal intenzíven izzadok/ Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, 5 hét alatt ki kellett ürülni a kis mennyiségű gyógyszernek a szervezetéből. A Rivotril nem okoz szédülést, de az esetlegesen kialakuló hiánytünetek, - a bevételt megelőző időszakban - okozhatott ilyen tünetet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
03.
Toth peter 26éves kérdése:

Jo estét doktornõ!Szedek Excitalopramot regel 2szem 10mg ramost màr 3honapja és nem érzek javulást ez mitõl van nem értem miért nem hat? Szociális fobiára meg generizált szorongàsra maga szerint miert nem hat ? És ijenkor mit lehetne csinálni ? És még anyi miota szedem nem megy a sex sem nagyon nehezen .kôszõnõm a választ elõre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Nem mindenkinél hatnak egyformán ezek a gyógyszerek. Fel kéne keresni a kezelőorvosát és kezdeményezni új készítmény felírását. A szex problémát a gyógyszer okozza, meg fog szűnni, mihelyt abbahagyja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
07.
01.
pánikolás kérdése:

Kedves Doktornő! 24 éves nő vagyok és évekig nem voltam az az izgulós fajta vizsgák tekintetében, illetve igen, de a mostani állapothoz képest sehol sincsen. Anno csak remegett a kezem, a gyomrom, izzadtam és hadartam, de nem ment akkora mértékben a teljesítményem rovására. Azóta viszont - az elmúlt egy évben - megváltozott a helyzet. Volt egy nagyon nehéz tárgyam az egyetemen, s az egyik alkalommal annyira stresszeltem a szóbeli miatt, hogy már azelőtt elbőgtem magam, hogy a terembe bejutottam volna, s olyan sírógörcsöt kaptam az idegességtől, hogy nem tudtam abbahagyni annak ellenére, hogy három nyugtató volt bennem (Nervenpflege, macskagyökeres dm-es). Általában hajlamos voltam a stressz hatására néha szárnyalni, de az utóbbi időben ennek nyoma sincs. Állandó társam lett a szapora szívverés, az idegesség olyan magas foka, hogy hol majdnem elsírom magam, hol majdnem elhányom. Volt egy verseny, ahol részt vettem tavasszal, akkor annyira ideges voltam, hogy majdnem összeestem és elég erős mosdós szükségleteim voltak és majdnem elbőgtem magam. Borzalmas volt. Nekem lett az egyik legjobb pontszámom, de az előadás részénél volt ez a pánikolásom, s annyira nem sikerült jól előadnom, hogy habár helyezést jósoltak nekem, hát semmit nem kaptam, képtelen voltam megfelelő stílusban beszélni a feszültségtől és a szükségletektől. Azóta csak rosszabb lett. Államvizsgán annyira készen voltam, hogy habár két nyugtatót vettem be előtte bizonyos időközökkel (Sedacur forte), hogy kénytelen voltam még egyet bevenni közben, mert már színes karikák táncoltak a szemem előtt, s azt éreztem, hogy bármelyik pillanatban beájulhatok a pad alá, ráadásul állandó pisilnem kellett, ami szintén elég kellemetlen volt. Persze a teljesítményem ekkor is gyalázatos lett, mikor később, nyugodt állapotban megnéztem, sokkal jobbra meg tudtam volna írni. Ez az idegesség, szorongás, nem tudom mi, amit fontos vizsgák, megmérettetések alkalmával tapasztalok, azonkívül, hogy a teljesítményem drasztikus csökkenésével jár, most már azt is hozza magával, hogy mikor "ez" rajtam van, rettentő kínosan tudok viselkedni, elvesztem valamennyire a realitásérzékem, s mikor véget ért a szörnyű nyomás, s kezdek órákkal később megynudogni, akkor fogom a fejem, hogy már megint hogy viselkedtem. Eléggé túlreagálom ilyenkor a dolgokat és a gátolatlanságom olyan, mint mikor részeg vagyok azzal a különbséggel, hogy olyankor a felszabadultság érzése is jár hozzá, ami ebben az esetben egyáltalán nem valósul meg. Fogalmam sincs, mit tehetnék ez ellen a túlzott stresszelés ellen, de már borzasztó állapotokat ölt és így nem lehet élni, ráadásul utolsó két alkalommal torokgyulladásom is lett előtte (gondolom a stressztől, bár ez nem biztos). Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keresse fel személyesen egy kollégámat. Pszichoterápiás és/vagy gyógyszeres kezelés is szóba jöhet a tünetek oldására. Emellett relaxációs módszer elsajátítása is segítségére lehet / Autogén tréning, jóga, meditáció/. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
30.
Asentra kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Szorongásos, hangulatingadozásos tüneteimre Asentra gyógyszert szedtem. Már több éve kisebb megszakításokkal. Most idén áprilisban hagytam el végleg kisebb dózisokban szedve. A párommal babát szeretnénk a közeljövőben, és egy olyan kérdésem lenne,hogy mennyi időt kell várni,míg a gyógyszer kiürül a szervezetből!? Vagy egyáltalán van-e jelentősége ennek? (Átfutási idő)Vagy akár nyugodtan próbálkozhatunk, mert már nem befolyásolja? Válaszát előre is köszönöm: Kata
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Az Asentra olyan készítmény, amit - szükség esetén - a terhesség alatt is felírunk. Ha áprilisban elhagyta, már semmilyen kockázattól nem kell tartania. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
30.
zsofi kérdése:

Tisztelt doktornő! 10 mg cipralexet szedtem kb 10 éve megszakítások nélkül.Most 15 mg ra emelték az adagom , ezt 3 napja szedem.Fokozottan izzadok, ingerlékeny vagyok rettegek, hogy elhízok az emelt adagtól, Önnek mi a véleménye?Köszönettel Tóth Józsefné.Haláleset miatt lett az adag megelve, és állandó kényszeres rossz érzéseim vannak
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Az emelt adag önmagában is okozhat - kezdeti mellékhatásként - fokozott szorongásokat. 1-2 hét elteltével már lehet érezni a megemelt gyógyszer kedvező hatását. A testsúlyra figyelni kell, de ha 1 tabl. nem okozott hízást, akkor remélhetőleg a 1.5 sem fog. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
28.
Visszatérő tünetek kérdése:

Kedves Rita, A tavalyi év elején, válásom miatti szorongás okán, napi 75mg Olvexyát és napi fél 0,5mg Rivotrilt kezdtem el szedni. Orvosommal év végén elkezdtük csökkenteni az adagot, míg végül egy hónappal ezelőtt már csak 4 naponta 1 Olvexyát szedtem, így május végén teljesen elhagytuk, napi 1/4 Rivotril maradt. Ez utóbbit egy hete szintén elhagytam, de a napokban szorongásom kiújulni látszik. Kérdésem, hogy ez az Olvexya vagy a Rivotril elhagyása miatt lehetséges ez? Ha újra szednem kell az antidepresszánst, akkor milyen mennyiségben érdemes, abban, ami akkor volt, amikor elhagytam, vagy a kezdeti napi 1-el? Orvosom jelenleg szabadságon van, ezért fordulok Önhöz. Előre is köszönöm a segítségét!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
07.
04.
Tisztelt Kérdező, Mindkét gyógyszer hozzájárult a szorongások csökkentéséhez. A Rivotril elhagyása - elvonásos tünetként - is okozhat szorongást. Ha ez nem múlt el néhány nap alatt, akkor én kezdetben csak a Rivotril kis adagban történő visszaállítását javaslom. Ha ez nem volna elég, akkor - már kezelőorvosával egyeztetve - lehetne visszaállítani az Olwexiát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
27.
Gyógyszerek kérdése:

Tisztelt Drnô!Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,, hogy az aktuális gyógyszereim mellé betalocot írt fel a kardiologusom Tahycradiára. Viszont azt olvast hogy Scippa mellé nem lehet szedni. Én napi 5mgot szedek a 10es betalocbol. Ezek mellett scippa 20mg. Kventiax 75mg mert csökkentem. 0.25os frontin delbe es refluxra pantoprazolt. Már 4honapja szedem a betalocot és most az utobbi egy hetben folyamatos test zsibbadasom van. Erzeketlenseg. A betaloc és a scippa nem üthetik egymást és attól vagyok rosszul? Vagy hogy a az eddigi 125lventiaxot csökkentettem már 75re 2 honap alatt lassan es annak elvonasat erzem.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, Válaszoltam már a kérdésére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
26.
Majdan zoli 25 eves kerdes kérdése:

Jonapot kivánok!Doktornő maga szerint a szorongástol lehet az hogy nagyon nagyra kitàgul sokszor a pupilàm mongyàk is ojankor mikor kivan tàgulva hogy mijen nagy a pupilàd .koszonom valaszt udvozlom
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, Igen, a szorongástól is kitágulhat a pupilla. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
26.
Majdan zoli 25 eves kerdes kérdése:

Jonapot doktornö!Érdeklödnék hogy Excitaloloprámot szedek 3honapja és nem megy a sex ugy ahogy elöte eszt mi okoza ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, Ez az escitalopram hosszútávú mellékhatása. Ahogy elhagyja a gyógyszert, rendeződni fog. Meg lehet próbálni csökkenteni a gyógyszert, vagy esetleg másra cserélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
26.
25eves norbi kérdése:

Jonapot doktornõ! Aszt szeretném kérdezni hogy a Spitomin okoz elvinàsi tünetet? Este lefekvés elõt szoktam egyet szedni minfen nap de le tetem egyik naprol a màsikra és most nehezen megy az alvàs meg nap kõzbe van szorongàsom koszi valaszt elore is udv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, A Spitomin nem okoz elvonásos tüneteket, de elhagyásakor természetesen visszatérhet az alvászavar. Talán meg kéne próbálkozni a csökkentett adaggal, lassú elhagyással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
24.
Gyógyulás kérdése:

Tisztelt Doktornő,az lenne a kérdésem,hogy az antidepresszáns gyógyszerek képesek tünetmentességet elősegíteni és ehhez kb. mennyi időszükséges?Maradhatnak gyengébb tünetek 3-4hónap gyógyszerszedés után?Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, a tünetmentesség az elérendő cél. 3-4 hónap után a gyógyszer már kifejti azt a hatást, amire Önnél képes. Ha ez nem elegendő, lehet emelni a gyógyszeradagon, vagy váltani más szerre esetleg. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
23.
Gyogyszerek kérdése:

Kedves Drnô! Az lenne a kérdésem öntól hogy ezek a gyógyszerek szedhetôek e együtt!Reggel:Betaloc 5mg,Scippa 20mg, Pantoprazol 20mg. Délben: Kventiax 25mg, Frontin 0,25mg, Pantoprazol 20mg. Este: Kventiax 50mg, Pantoprazol 20mg. Mert azt olvastam hogy a Scippat és a Betalocot nem lehet együrr. Tahycardiara szedem a Betacot. Pantoprazolt Refluxra. A többit. Szomatizáciôs zavar, Borderline személyiség zavar, nem meghatarozott pszihotikus zavar es szorongasos zavar.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, A Betalocot / 50 mg, gondolom/ és a Scippa valóban csak fokozott körültekintéssel, rendszeres kontrollal szedhető együtt. Érdemes volna beszélnie a kezelőorvosával az esetleges átállításról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
22.
AscensionMage kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A következő gyógyszereket szedem: Amisulpirid 200mg -ez pontosan azt tudja amnit tudnia kell, -Brintellix 15 mg, ez is pontosan azt tudja amit tudnia kell Alvási problémákra és enyhébb depire felírták a Mirtazapine 15 mg (lefekvés előtt 1 szem) nevű gyógyszert, gondolom, mert nem akarták a benzo-diazepine-ekkel kezdeni. Gyógyszer nélkül nem hinném, hogy tudnék aludni. A Mirtazapine jó is, rossz is, tudok tőle aludni, depit-szorongást szépen elsimította, nincsen nagy gond vele. Egyetlen nagy gond van vele, hogy borzasztóan élénkek az álmaim tőle, gyakorlatilag "mozizok", ráadásul elég furcsa álmok, régi emlékek, különös helyszínek, kissé idegesítő, de el lehet viselni, ha nagyon akarom. Amolyan "mesterséges" álmok. Hasmenésem is van tőle, de még az sem veszélyes. Ebbe törődjek bele, ezekbe az álmokba, "a mozizásba", hogy ez így jó, és ez a kisebbik rossz, vagy esetleg érdemes lenne más gyógyszerrel próbálkozni. Benzo-diazepine-ek? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
27.
Tisztelt Kérdező, Szerintem meg lehetne próbálni más gyógyszert. A benzodiazepinek előtt Miagen esetleg? Az szintén alvást jól támogató antidepresszáns. Vagy a Valdoxan is szóba jöhetne. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
21.
Hunyadi Éva kérdése:

Kedves Dr Nő. Szeretném kérni a véleményét. Hosszú évek óta depresszióban szenvedek.Fronti 0,50ös ből szedtem napi 2 és a scippa nvű gyógyszerből 2. De sajnos már nem éreztem a hatását.Felkerestem egy Neurológus pszihológust,aki a homeopátriás gyógymódot ajánlotta.Ez év februárjában kezdtük a kezelést akkor még a régi gyógyszerek szedése mellett.Amikor eltelt egy hónap nagyon jól éreztem magam .Megbeszéltük,hogy a régi gyógyszereket csökkenthetem.Ez meg is történt fokozatosan. De az állapotom is fokozatosan romlott.A homeo gyógyszerek a következők.Ignatia amara c15 este 5 argentum nitricium 15c reggel 5 Anti-d5.Anxi,Psy ezekből este ,reggel 5.Mára már csak a frontin 050 esből maradt este fél.Sajnos már 3 hete olyan rosszul vagyok,hogy fogytam nem alszom és a fejem el van zsibbadva.Negatív gondolataimtól félelmemtől nem tudok szabadulni.Ma ismét be vettem be 1 scippát .Lehet,hogy hamar elhagytam ezeket a gyógyszereket és azért voltam ilyen rosszul?Most hogy be vettem úgy érzem ,hogy jobban vagyok. Válaszát elöre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
22.
tisztelt Kérdező, A homeopátiás szerekkel kapcsolatosan nem tudok állást foglalni, ezek hatását kevéssé ismerem. Az antidepresszánsok elhagyását követően nem azonnal, hanem jellemző módon 3-4 hét után szoktak visszatérni a tünetek. Ez esetben célszerű visszatérni a korábban szedett, - vagy ha az már nem bizonyult hatásosnak, akkor egy új - antidepresszánsra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
20.
Pánikbetegség kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Pánikbetegséggel vagyok betegállományban 3 hónapja. Az első hónapban Frontint szedtem reggel 2x025, délben 1x0.25 mg. Kb. 6 hete szedek mellé még Sertralin Sandozt reggel 1x50 mg-t. 4 napja kezdtem el csökkenteni a a reggeli 2 Frontint 1-re. A pszichiáterem szerint egyből abbahagyhatom. Én mindennap másnap szedek reggel 2, úgy gondoltam kb. 10 napig. Azért gondoltam, hogy így szokok le róla, mert azt hallottam, hogy a nyugtatót nem szabad egyből abbahagyni. Azóta a fejem egy kicsit furcsa, nem fáj, csak olyan mintha "abroncs" lenne a fejem, és egy kicsit mintha szédülnék, Nem forgó jelleggel, lehet, hogy pszichésen. Most, hogy itt van a hőség, még jobban félek. Nagyon nehezen viselem, sokszor úgy érzem, mintha elájulnék. A vérnyomásom mindig alacsony, ilyenkor van, hogy lemegy 85/60. Mit tanácsol a Doktor Nő, a gyógyszert jól próbálom elhagyni? Mit tudok csinálni, hogy a hőséget eltudjam viselni, már előre félek ha megyek dolgozni, hogy fogom kibírni, el merek-e indulni dolgozni? Sajnos a pszichiáterem (többször megpróbáltam) nem küldött pszichológushoz terápiára. Már én szégyellem, hogy még mindig nem vagyok jól. Esetleg Ön tudna velem foglalkozni? Meg szeretnék gyógyulni!! Előre is köszönöm a válaszát. Ágnes
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
22.
Kedves Ágnes, Én is azt javasolnám, hogy fokozatosan hagyja el a Frontint, így az elvonásos tünetek csökkenthetők. a szédülés, abroncs érzés lehetnek ilyen tünetek. Ha Budapesten, vagy környékén él, be tud hozzám jelentkezni a honlapomon szereplő telefonszámon. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
18.
pánik kérdése:

Tisztelt Doktornő! A utolsó diagnózis F4100/3 pánikzavar (szindróma) (epizodikus rohamokban jelentkező szorongás )F4120/5 kevert szorongásos és depresszió zavar, F4190/5 nem-meghatározott szorongás Most a sertralint írta fel, az orvosom, a kérdés mikor lesz hatás, mert lassan hetente jön egy roham és több óra hosszáig is eltart ( ezt sem értem, mert a leírásokban 40 perc alatt el kellene múlni, nem egész nap kísérteni )170-180-as vérnyomás, sőt egyszer a per is 140-ig ugrott.A pulzus szintén 110-140 között tombol ilyenkor. A szívre betaloc ZOK 50mg és a vérnyomásra portiron 50mg írt fel a kardiológus. Pszichés gyógyszer a sertralin illetve napi három 0,5 frontin, ami rohamoknál kevés. A sertralin-teva mellet citromfű teát lehet fogyasztani? Ez a betegség már több mint 6 éve jelen van és nem gyengült, és eddig nem reagált a rexetinre, a brintellixre, csak remélhető, hogy a sertralin működő gyógyszer Tisztelettel Zsolt
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
22.
Tisztelt Kérdező, Egyénileg változó, hogy kinek mennyi idő alatt fejti ki a hatását az antidepresszáns. Általában 2 hét után már megjelenik, de néha csak 4, ritkán 8 hét után. Citromfűteát lehet inni. Ha hat az antidepresszáns, a Frontin adagját lassan csökkenteni érdemes. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
17.
Böbe kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a következő: Jó-e az, ha a miagen 10 mg-os tablettát és a frontin 0.25 m-os tablettát lefekvés előtt kb 9 óra körül veszem be ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
18.
Tisztelt Kérdező, Igen, jó. Ha az alvása rendeződik, akkor a Frontint érdemes lassan elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
16.
Depresszió kérdése:

Tisztelt Doktornő! Gyermekkorom óta szorongással küzdök, kb. 19 éves koromban volt először súlyos depresszióm. 2-3 éve vannak újra problémáim, pl. annyira szorongtam, hogy nem mertem kimozdulni a házból. Erre sajnos a munkahelyem és a házasságom is ráment. Most újra a szüleimre szorulok, és fogalmam sincs, hogy mit tegyek. Úgy érzem, senki nem tud segíteni.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
18.
Tisztelt Kérdező, Vegye fel a kapcsolatot a területileg illetékes Ideggondozóval. A háziorvostól kaphat beutalót. Gyógyszeres- és pszichoterápiás kezelés mellett oldódhatnak a panaszai. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
15.
szülés után kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kisfiam születése után kb. 5 hónappal kezdődtek szorongásos tüneteim. Felkerestem a háziorvost aki annyit mondott, hogy kimerültség. Ezután felkerestem egy pszichológust, és egy pszichiátert is arra gyanakodva, hogy szülés utáni depresszió. Velük is csak arra jutottak, hogy kimerültem, és mivel szoptattam nem is kaptam csak egy kis kedélyjavítót. Ennek 2,5 éve és még mindig szorongok. Vannak időszakok, néhány nap vagy óra amikor jobb, de nem tudok igazán kilábalni belőle. Eddig igazából nem fogadtam el a gyógyszeres kezelést, féltem a rászokás miatt, de most úgy gondolom, hogy sajnos ehhez kell folyamodjak az előrelépés miatt. A háziorvostól kaptam medozepamot ami talán jó is lesz, még két hete szedem : 1/2,1/2,1, adagban. Azt szeretném kérdezni, hogy emellett még lehetne-e szedni egy kis kedélyjavítót pl: Citapram esetleg valamilyen nyugtatót ha szükséges. Nagyon szeretnék meggyógyulni mert a gyerekeimnek szüksége van rám. Előre is köszönöm a válaszát! Üdv.: Bíró Anikó
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
18.
Tisztelt Kérdező, A Medazepam mellett másik nyugtató szedését nem javaslom, de antidepresszáns terápiát be lehet állítani. Ha az már hat, - néhány hét után, - a nyugtatót lassan el is lehet hagyni. Pszichoterápiás kezelés is segítségére lehet a szorongások leküzdésében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
13.
Eszter kérdése:

Egy kérdéssel fordulnék Önhöz. Egyetemista vagyok, 20 éves. Öt hónappal ezelött, a mellkasomban mintha nyomást éreztem volna a torkomban meg egy gombóc, a szivem mintha gyorsabban vert volna,de a vérnyomásom és a pulzusom is rendben volt,de eléggé ideges voltam (januári vizsgaidőszak után). Ekkor ugy döntöttem elmegyek a kardiológushoz, aki vérképet, EKG, illetve TSH-t csinált.Ezeknek az eredménye tökéletes volt, nem talált semmi szokatlant, csak azt mondta pihennyek, és ne izguljak. Azután 2 hónapra rá ismet előjött,de nem tartott sokáig, viszont ismét feszült voltam az egyetem miatt. Valamint a múlt héttől imegint előjött most pedig ismét vizsgaidőszak van, és kicsit nagy rajtam a feszültség, és érzem hogy nehezebben kapok levegőt,de nyaki illetve a csuklón is ugyan annyi a pulzus (75 illetve néha 80). De ugy érzem mintha gyorsabban verne a szivem. Vitaminokat szedek C, B6 illetve magneziumot, kávét nem iszom, viszont dohányzom.. Beszéltem kardiológussal, és ez szerinte nem szervi betegség.. Magához fordulnék, hogy mint pszichiáter, maga mit tud ajánlani?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező, Én is megerősíteném, hogy valószínűleg nem szervi bajról, hanem stressz okozta pszichés tünetekről lehet szó. Relaxáció, autogén tréning elsajátítása hasznos lehet. Ha nem múlnak a tünetek, akkor érdemes felkeresni egy kollégámat, és a személyes segítségét kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
13.
Lynda kérdése:

T.Doktornő! 61 éves nő vagyok.Depresszió,szorongásra kaptam gyógyszert.Azt szeretném kérdezni hogy SSRI-t meddig lehet szedni folyamatosan?1 évig szedtem,most fokozatosan abbahagytam,(orvos tanácsára)de már érzem hogy kezdek visszaesni.Nekem a Scippa nagyon jó volt.Mintha kicseréltek volna. Van olyan hogy valaki élete végéig szedi? Köszönöm előre is a válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező, Igen, lehet évekig szedni az SSRI készítményeket. Én azt szoktam tanácsolni, ha jól van valaki, érdemes próbálkozni az elhagyással. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
05.
Hallucinációk, tévképzetek kérdése:

Nemrégiben egy barátom tapasztalta rajtam a következő rohamokban történő tünetegyüttest: dezorientáltsággal kezdődik aztán egy bizonyos idő elteltével megfagyok(leblokkolok reakció nélkül vagy kiájulok esetleg hirtelen megijedtek valami váratlan sok esetben nem létező dologtól) néhány pillanat max 1 perc erejéig aztán hamis emlékektől kezdve teljesen olyan hallucinációkig melyek miatt azt sem tudom hol vagyok bármilyen jöhet. Jelenleg például váltig állítom, hogy Budapestet lebombázták az ufók és megszállták az egész világot és ami a legrosszabb benne hogy saját szememmel folyamatosan tapasztalom ezeket a jelenségeket.(például ha egy fáról azt hiszem hogy félbe lett vágva és készül róla egy kép a képen is azt tapasztalom így nem tudja a kedves ismerősöm ezt a tévképzetet leépíteni bennem) Egy tévképzet általában eddig olyan 1 órán keresztül épült fel bennem míg végül kitisztultam és lassan leépíthetővé válnak az így keletkezett tévképzetek amik kb. 1-2 nap alatt teljesen leépülnek(elfogadom a rút valóságot). Ezt az egészt külső szemlélőtől tudom aki már fél éve megfigyeli rajtam ezeket a tüneteket és az ő segítségével írom le tapasztalatimat. 1. mi lehet a bajom(most próbáljunk a skizótól elvonatkoztatni, ezen kívül mi lehet még)? 2. hogyan lehetnek antipszichotikumok nélkül kezelni, mivel azok teljesen kiütnek és ezt nem tudom bevállalni tanulás illetve munka mellett. 3. volt-e már önnek hasonló tapasztalata más betegekkel? A skizofréniát azért szeretném kizárni mindenképp mivel a legtöbb pszichiáter a hallucinációim ellenére váltig állítja, hogy egy paranoid skizofrén teljesen másképp néz ki mint én. Fontos lehet még hogy 0,25-ös frontint használok jelenleg ennek lehet-e köze a hallucinációk és tévképzetek ilyen mértékű jelenlétéhez? A válaszokat előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
13.
Tisztelt Kérdező, A Frontin nem függ össze az élményeivel. A pszichotikus élmények esetleges droghasználatot követően, vagy akár későbbi hatásként is megjelenhetnek. A skizofréniát a leírtak alapján kizárni nem lehet. Megértem, hogy nem szeretne gyógyszert szedni, de mégis azt tanácsolnám, hogy keresse fel egy kollégámat, és személyesen ossza meg vele az élményeit, - akár a megfigyelő baráttal együtt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
03.
változás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: 8 éve meghalt az Édesanyám, halálát nem tudtam könnyen feldolgozni, szorongások, pánikrohamok, önvádaskodások jellemeztek. Pszichiáter segítségét kértem akkor, 1 hónapig voltam kórházban. Megtanultam az autogén tréninget a szorongások kezelésére, rengeteget beszélgettem a szakemberekkel, így nagy nehezen de sikerült feldolgoznom Anyu elvesztését. A kórházban írták fel az Olwexya 75 mg-os tablettát, ( reggel 1db), amit a mai napig szedek. Nem tudom, hogy az ilyen hosszú ideig szedett gyógyszer nem-e okoz esetleg hozzászokást, illetve abban sem vagyok biztos, hogy szednem kell-e. 50 éves vagyok, kb. 1 éve küzdök a klimax tüneteivel. Főleg a hangulati változások viselnek meg. Ön szerint abbahagyjam-e a gyógyszert ennyi idő után?( Milyen csökkentés szerint). Sajnos akihez jártam pszichiáter, elköltözött a városból, ezért bátorkodtam írni Önnek. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Keszei Andrea
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
04.
Tisztelt Kérdező, Hosszú ideig tartó tünetmentes, jó állapot mellett meg lehet kezdeni a gyógyszer lassú elhagyását. 25 mg-mal csökkentve, kb. 2 hétig, majd további lassú csökkentés javasolható. Ha a tünetei visszatérnének, érdemes visszaállni az eredeti mennyiségre. Elvonásos tünetként szédülés, remegés, fejfájás jelentkezhet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
03.
mit tegyek? kérdése:

mit tegyek?Tisztelt Dr nő leirok minden részletet. 2008 ban kezdődött káliumhiánnyal ill.valószinű már akkor is tesztoszteronhiányom is lehetett az agyalapi mirigyben elváltozás hogy mi mit okozott azt P.L professzor vette észre.a káliumhiány után sokkal magasabb lett a pulzusom az erdőre visszamenni nem tudtam nehéz fizikai munka esetén éreztem előszőr mellkasi fájdalmat gyengébb fáradékonyabb lettem .leépülés kezdődött 2012 ben melegintolarencia alakult ki a kávé alkohol nem esett jól az izmaim kezdtek gyengülni futni uszni biciklizni fát vágni a 180 pulzussal nem tudtam .a házasélet melegben nem működött.2013 elkezdtem hasra hizni kb 8 kg ot 1-2 ételtől kezdtem elfáradni.még gyengébb lettem 2014 május előszőr indult be a szivem éjjel erős mellkasi fájdalmat ill.fülzúgást éreztem leizzadtam.utána mindig beindult.1 hónappal késöbb 500 méter után a pulzusom elérte a 180-190 et le kellett ülnöm út közben 1 órát vártam mig lement 100 alá aztán megint visszament.az 1 emeletre nem tudtam felmenni le kellett ülnöm a lépcsőre.tudtam hogy valami nem jó.1 héttel késöbb itt nagyon nagy hibát követtem el nem hivtam mentőt de azt hittem elnúlik.fáradtan értem haza ettem majd lefeküdtem kb 170 pulzusra ébredtem szoritott a mellkasom fulladtam izzadtam szédültem alig láttam zsibbadtak a karjaim azt hittem elnúlik de nem 200 nál a földön feküdtem beszélni alig tudtam ősszeestem halálfélelmem is volt bementünk az ügyeletre az orvos fogta a fejét a pulzus tul gyors és aritmiás menjünk a kórházba de se ekg se vérnyomásmérés mire beértünk az egész lezajlott kb 2 órán át ment 200 fölött kb 240 nél valamilyen szakadást éreztem teljesen elment az erőm és soha nem jött vissza a kórházban annyit láttak hogy 80-160 között ingadozott vezetési késésem lett. Mást nem láttak.nem tudom mi történt de azóta teljes korlátozásban élek csak ülök és fekszek a szivemet lehetetlen megterhelni azóta tünetek a 240 óta terhelés nélkül is folyamatosan rosszul gyenge fáradt vagyok gyengébb végtagok erötlenség.terhelés nélkül mellkasi fájdalom fulladás szédülés .sétánál erősödö mellkasi fájdalom fulladás emelni nem tudok egyből szorit olyan ritmuszavarok ezek sajnos nincsenek regisztrálva amik az erőltetéstől mellkasi fájdalomból indulnak és hányingerrel mellkasi fájdalommal fulladással karzsibbadással szédüléssel ájulással vagy anélkül járnak kb 55 perc vagy visszaáll vagy nem ebből van 2 fajta a másik hányinger karzsubbadás nélküli ezek veszélyesek lehetnek?vlot vesek ill.extrák ezek megvannak.pár perc alatt elfáradok.következő probléma az evés a 240 óta evés után a puzus 150 falmozgászavarz érzek.ha eszek 20 méter is gond egyébként se tudok 100 méternél többet elnenni mert szorit a melljasom.egyszer túlettem magam eljezdtem szédülni zúgott a fülem szapora pulzust éreztem majd eszméletem vesztettem az autóba ültem majdnem az életemmbe került az evés tehát enni többször keveset az ekg m eltünt összekeverték de vannak még érdekes dolgok következő intim eggyütlét esetén erős mellkasi fájdalom fulladás teljes erővesztés hányinger ez se működik .aludni ülve jobb oldalt alszok de nagyon rosszul vagyok főleg a hajnali órákban szorit a mellkasom fulladok zsibbadnak a karjaim izzadok.az időjárásváltozást is megérzem.a 240 óta csináltak katétert ami állitólag jó ill sziv uh az is jó de viszont elektrofiziologiát ami után még rosszabbul lettem tünetek teljes kimerültség a 5 métert nem tudtam megtenni annyira kimerültem hogy 2 napig egyáltalán nem tudtam felkellni extrém erős mellkasi fájdalmam lett mégjobban fulladtam még a beszéd is kimeritett 4 óra mulva a pulzus mindig 100-150 között ingadozott ha fel akartam kellni egyből 190 lett a vizsgálat miatt 6x7x beindult a szivem a mellkasi fájdalomvól egyszer csak hányingerrel mellkasi fájdalommal karzsibbadással szédüléssel ájulással vagy ájulásérzettel járo ritmuszavar lett az erőltetés miatt ez szerintem nem normális kb 1 hét alatt állt helyre a pulzus 3 napig a kezem lábam remegett a gyengeségtől .voltam terheléses vizsgálaton a 2. Fokozatban már 180 pulzusom volt a széket alám kellett tenni.bal kamra hipertrophia alacsony terhelhetőség a szivem ugyanazt csinálta mint elektrofiziologia után úgy kimerült 5 métert nem tudtam elmenni 4 óra mulva 100-150 között ingadozott felkelni nem engedett kisebb mozdulatokra tulzott pulzusemelkedés extrém erős mellkasi fájdalom mégjobban fulladtam beszélni alig tudtam még többször beindult a szivem késöbb megint hányingetes ritmuszavar lett 2 napig nem tudtam felkellni a kezem lábam remegett 3 napig a gyengeségtöl tehát nem terhelhető valami nem stimmel ami eddig kiderült a 240 előtt normal sinus ritmus utána aritmias pulzus bal kamra hipertrophia av blokk vezetési késés,szárblokk a máj nagyobb vesefunkció rosszabb lett.mivel járni nem tudok felvitettem magam P.L.professzorhoz akinek elmeséltem mindent .a diagnózisa túl gyors púlzus a sziv nagyobb mint kellene a sziv pumpafunkcioja gyenge holosiistoles zörejeket súlyos frekvenciaingadózásokat irt le öszinte volt átlátta a káliumhiány ill a 240 tönkretette a szivem a ezért ájulok el evés után házaséletkoelát ill. Nem emelhetek ezért vagyok rosszabbul a vizsgálatoktol is gyenge szivre gyógyszer nem ajánlott árt ezt én is igy tapasztaltam a gyogyszerektől mégjobban fulladok szédülök hányingetem van és az erőm se jön vissza.a diagnózis dcmp ill.adp nem operálható szivtranszplantáció szükséges furont  q10 et panagin fortet irt..ezt a többi orvos ill se sziv uh.se vette észre.egy másik professzor észrevett pitvarfribrillációt is ezt se vették észre továbbá egy gasztroenterologust is megkérdeztem hogy miért vagyok rosszul evés után elmagyarázta az emésztéshez 1.5 liter vér kell valósuinü gyenge a szivem menjek kardiologushoz .elmentem vittem minden leletem elnondtam mindent a 240 evés korlát nem emelhetek házaséletkorlát stb vizsgálatoktol rosszabbul lét annyit mondott a vizsgálatoktól nem lehetek rosszul biztos ő érzi .az evéskoelát tul sulyos szivbetegség biztos nincs . Egy sima ultrahangos orvos észrevette a falmozgászavart a sziv uh. Miért nem látta?egyébként az éjjeli 30 pultus miatt raktak be pacemakert de az eröm nem jött vissza attól sem .teszteltem magam pulzus 40 felállok 120 .300 méter gyalog pulzus 190 .pulzus 40 . 100 méter +15 kg pulzus 170.vérnyomás sokszor leesik a 240 óta 30 pultuz 160/110 .180 pulzus 100/60 vérnyomás.de volt pulzus 40 vérnyomás 70/50 .egyik ismerősőm járt úgy mint én neki is szoritott a mellkasa fulladt gyenge volt 4x katéterezték csináltak sziv uh. Ct. Mr.t senki és semmi nem vette észre hogy 2 infatktuson túl volt hiába vizsgálták a 3. Vitte el.nem szeretnék az ő sorsára jutni.ami jelenleg árt a szivemnek a mozgás,meleg,kávé,alkohol 170 pulzus 2dl bortol 4 oránát.,sos,fűszeres,szénsavas,emelés,intim eggyüttlét.jelenleg élhetetlen az életem.mit tegyek nem a magas pulzusszámmal van bajom hanem a 240 szövödményeivel ezt helyrehozni nem lehet ezt P.L.professzor is elmondta.kérem segitsenek.a 240 szövödményét meg tudom mutatni erőltetni kell a szivet aztán valószinű hányingeres ritmuszavar lesz,de ezt se válalta be egyik kardiologos sem.a professzorok látják hogy baj van és hallják is a kardiológusok miért nem én már mindent átéltem amit a szivvel kapcsolatos 30 pulzustól 240 ig valószinü infarktust is illetve 3 féle ritmuszavart amiből valószinű 2 halálos is lehet.megprobáltam erőltetni a szivem a 240 óta 5 percig pakoltam fát elkeztem szédülni gyors pulzus mellkasi fájdalom fulladás illetve lábösszerogyás pulzus 190 később megint hányingeres ritmuszavar lett az erőltetéstől egyszerüen lehetetlen terhelni a 240 óta ha van valakinek ötlete hová fordulhatnék kérem irja meg.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
04.
Tisztelt Kérdező, Ilyen részletességgel személyes konzultáció keretében tud egy kollégám a segítségére lenni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
02.
akut poliform skizofrenia tunetek nelkul kérdése:

Kedves Dr No! Fiam droghasznalat miatt kerult korhazba akut poliform skizofrenia tunetekkel.2014 be. Majd 2015be mert nem szedte a gyogyszereit rendesen es ujra szivott herbalt .Aztan decemberben orvos mellett lelett allitva a Ripedon .Mi kulfoldon elunk haza mentunk szabira .A fiam vizsgara felsofoku vizsgara ment .Aztan ujra herbalozott mar utana kozvetlenul voltak teveszmek aznap aztan elmult.De egyre idegesebb lett majd szobeli vizsga elott kezdett egyre rosszabbul lenni.Felelem siras zaklatottsag .Adtam neki Ripedont meg akinetont 2 nap mulva sikerult a vizsgaja .Most kb 12napja Ripedont adok neki 2 mgot este negyed akinetont ,Teveszmeje hallucinacioja nincs .Most rendezett nyugodtabb nem bibliazik nem faj a feje .Most dolgozik .Szeretnem kerdezni meddig adhato a Ripedont.äA gyogyszer szedes adag minden ram volt hagyatkozva mivel kulfoldon elunk es kb 3 4 havonta mentunk haza.A gyogyszereit orvos beleegyezese mellett fejeztuk be lassan.Most ugy tudja az orvos nem szed semmit nem drogozott .A fiam most felvetelezett egyetemre es ezert nem mertem szolni .Amugy itt nincs gond nem iszik nem drogozik de otthon sajnos a baratikore miatt 1 er herbalozott.Koszonom a valaszat elore is.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
04.
Tisztelt Kérdező, a Ripedon tartósan szedhető szer, de szakorvosi felügyeletet igényel. Ha legközelebb módjukban lesz, feltétlenül keressék fel a kezelőorvosát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
01.
Idegen bolygó kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sajnos eltévedtem ebben a világban, segítséget szeretnék kérni hogy visszataláljak. 17 évig egy burokban éltem, most hogy visszatértem a társadalomba úgy érzem az emberek hülyének néznek, hiszen az is vagyok. 58 éves múltam nagyon nehéz visszatérnem az emberek világába.Mintha egy kísérleti telepen lennék,ahol mintha mindenki engem gúnyolna, még az idegen emberek is Elhangzik egy szó egy mondat, úgy hiszem nekem szól. Így van ez az internettel is, mintha értelmetlen dolgokat olvasnék, mintha őrületbe akarnának kergetni. Valóban a föld nevű bolygón élek? Gyógyszert szedtem,/ Abiliflly és Cipralex / T Restigulin T Escitalopram paranoid zavart valamint depressziót diagnosztizáltak. Köszönettel Zsuzsa
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező, A kezelőorvosa segítségére lehet abban, hogy eltájékozódjon a világban, és a megfelelő gyógyszerek beállítását is tőle kérheti. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
06.
01.
Szorongásos depresszió, pánikroham kérdése:

Kézcsók doktornő. Kb másfél éve kezdődő depressziómat pánikrohamok követték. Amit gyógyszerekkel, és munkahelyváltással, szakemberrel sikeresen megoldottunk. Pár hónapra újra kezdődött minden. Nem tudom mi lehet a kiváltó oka. A szüleim boldog egészségesek. A párom gyönyörű okos, autóvásárlást és lakásvásárlást, valamit gyermekvállalás tervezünk. A munkám igaz külföldi van, de nagyon szeretem, jó is vagyok a szakterületemen, a kollégáim mind,jó fejek. Tehát stresz kizárva. Valami mégis annyira nyomaszt, hogy folyton ideges vagyok. A pszichiáterem táppénzt javasolt, újra kezdődött a gyógyszeres kezelés 3 napja. A kedéllyavító gyógyszer hatására, napi három négy pánikrohamom van. Ennek ellenére szedjem tovább, vagy kérjek javaslatot esetleg másik gyógyszerre?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező, a kedélyjavító gyógyszerek az első néhány napban okozhatnak tünetfokozódást, erősödő szorongást. Érdemes ezt a néhány napot kivárni, mert utána - 1-2 hét múlva - megjön a gyógyszer kedvező hatása. Ha nem így lenne, akkor érdemes a kezelőjénél gyógyszerváltást kezdeményezni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
31.
kevert szorongás depresszió kérdése:

Tisztelt doktornő! azt szeretném mondani hogy 3 éve elkezdtem a jogosítványt, nagyon pánikba estem.semmi gond nem is volt addig míg a kresznél nem mentem vizsgázni a vizsga elött 1 héttel minden bajom volt hányinger ,szorongás ,nem tudtam enni az idegtől és nem tudtam,aludni se nagyon sok volt a sirás .2 szer buktam meg kreszből 3-dikra sikerült is, az egészségügyinél is ezek voltak a tüneteim de ott átmentem elsőre de annyira belefáradtam hogy abba hagytam mert nem ment volna a vezetés.annyira depis lettem meg szorongásom volt hogy már el kellett mennem phszihiáterhez és ott kaptam meg azt a gyógyszert amit 10 éve ettem utoljára Mirtazampin 30 mg na ettől 3-4 nap múlva jobban is voltam de nem tudtam elmenni vezetésre meg se próbáltam és így abba hagytam és hip hop eltűntek a bajaim 2 hét múlva.most az lenne a kérdésem hogy megszeretném újra próbálni de én úgy gondolom hogy ez a gyógyszer kevés ahoz hogy elkezdjem.csak az a baj hogy a forgalmi vizsgától rettegek a vizsgabiztostól meg attól hogy nem tudnék beszálni és vezetni, meg az 1 héttel való sterssztől pedig van 3 szakma a kezembe van.33 éves férfi vagyok.kérdésem az hogy milyen gyógyszer lenne jó?hallottam a( KUDZU) kapszuláról hogy az is jó.Mirtazapint lehet enni a kudzuval?vagy milyen gyógyszer lenne jó ? köszönöm hogy elolvasta várom a válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy előbb kezdje el az antidepresszáns szedését, és ha már stabilan hat, és jobban érzi magát, akkor kezdje el újból az autóvezetést. Nincs akadálya, hogy a két szert együtt szedje. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
31.
Rivotril kérdése:

Tisztelt Doktornő! Jelenleg 1 Cipralex, 1/2 Bisoblock és 1/8 Rivotrilt szedek. A Rivotrilt napi 3*1/4-ről csökkentettem le 1 év alatt. Az 1/8 darabot 5 hónapja tartom. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint elvonási tünet nélkül elhagyható ez az "adag"? Válaszá és segítségét előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező, Nem hiszem, hogy bármi problémát okozhat 1/8 Rivotril elhagyása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
31.
ÉRDEKLŐDÉS kérdése:

jónapot, azért írok mert az orvosom nem válaszolt erre. jelenleg fluanxol depo injekciót kapok(20 mg 4 hetente). sehol se találok információt arról hogy mi lesz ha abbahagyom, amit szeretnék. szeretném kiváltani gyógyszerrel majd elhagyni, ez fontos lenne a munkavállaláshoz is. válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
06.
01.
Tisztelt Kérdező, A fluanxol depot hirtelen elhagyását semmiképp nem javaslom. Át lehet térni tablettára, amit lehet lassan csökkenteni, ha az állapota megengedi. Egy esetleges visszaesés a munkavállalási terveit is nagyban visszavetné. Mindenképp az javaslom, hogy konzultáljon az orvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
29.
Szorongás? kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tüneteim kb. egy hete kezdődtek.33 éves nő vagyok.Bal karom,illetve bal mellkas részemen nyomást,elnehezedést érzek,olyan érzés,mintha összegyűlne ott valami, és nyom.Előfordul szédülés,nyakam fáj,tompa vagyok.Pár éve megállapítottak porckopást a nyakamban.Nem tudom,köze van e ennek a tüneteimhez, de már nagyon idegesítő.Éjszaka nagyon nehezen alszom el, inkább este tör rám ez az egész, de ma pl reggel is úgy ébredtem! Előfordul zsibbadás is.Mikor a tüneteket produkálom, előfordul,hogy rám tör a sírás, nyugtalanság,pánik,halálfélelem, mi lesz velem,stb...a stressz az életemben nem kis mértékben van jelen, mindennap van valami,amin agybajt kapok. Tegnap este is rosszul éreztem magam,mikor felöltöztem,hogy indulunk az ügyeletre,mintha elvágták volna a rosszullétem, mintha kicseréltek volna. Ennyire rabja lennék a félelmeimnek? Egyébként rettegek a halálos kóroktól, az elmúlt hónapban két ismerősöm is elhunyt, ami megrendített,fiatalok voltak.Hypohonder vagyok, egyből ha valami eltérést tapasztalok magamon, googlezok, és keresem az okokat,betegségeket.Kérdésem az lenne,Ön szerint szervi probléma, vagy inkább lelki eredetű probléma áll a háttérben?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
30.
Tisztelt Kérdező, Ezt akkor lehet biztonsággal megállapítani, ha megtörténtek a szükséges kivizsgálások. Ki kéne zárni a belszervi, reumatológiai okokat. Ezzel párhuzamosan fel lehetne keresni egy kollégámat is, aki segítségére lehet a szorongás, a stressz tüneteinek az oldásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
26.
Majdan zoli 25 eves kerdes kérdése:

Jonapot doktornö! Spitomin 5mg ramot szedek este egy szemet hogy tugyak aludni egy honapja medug szedhetem nem szeretnék hozá szokni frontinrol is alug birtam le szokni ez a spitomint medig szegyem mikor okoz hozá szokást ????köszönöm.választ elöre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
28.
Tisztelt Kérdez, Egyénileg eltérő, hogy mennyi idő alakul ki hozzászokás. Kevésbé jellemző probléma, mint a más nyugtatóknál. Néhány hónap után, - ha stabilan jól alszik, - érdemes lassan csökkenteni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
25.
24èves fiu kérdése:

Jo estét doktornö !Spitomin gyogycert szedek este egyet csak ere rá lehet szokni ?ara kaptam hogy tugyak aludni 5mg ramos.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
26.
Tisztelt Kérdező, A Spitomin is okozhat hosszútávon hozzászokást, úgyhogy amint stabilan, jól alszik, érdemes volna megpróbálni lassan csökkenteni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
25.
Emese kérdése:

Kedves Doktornő, Az lenne a kérdésem, hogy ha egy hét alatt bevettem kb 35 valeriánát és hirtelen többet nem vettem be de vannak nagyon rossz tüneteim az mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből. Többet nem vettem már 2 napja de rohamaim vannak nagy a pulzusom rosszul vagyok ezzel mit kezdjek, hogy minél hamarabb a rosszullétem elmúljon??? Előre is köszönöm a segítségét
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
26.
Tisztelt Kérdező, a Valeriana elhagyása is okozhat elvonásos tüneteket, úgyhogy lehet, hogy részben ezeket is tapasztalja. Fel kéne keresni egy kollégámat, és vele beállítani a megfelelő gyógyszerelést. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
25.
Scippa kérdése:

Tisztelt doktornő A scippárol vagyok leszokóban 3 év szedés után Vajon lesznek e elvonási tüneteim? Holnap veszem be az utolsó negyed tablettát Köszönöm a valaszát
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
26.
Tisztelt Kérdező, 1/4 tabl.-ról leállva nem várhatók jelentős elvonási tünetek. Esetleg néhány napos enyhe szédülés. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
23.
Mit tanácsol kérdése:

Tisztelt Doktornő.Szeretném megtudni mitől lehet hogy egy éve nincs éhségérzetem,depressziom és kényszerbetegségem van szedtem sokféle antidepresszáns de nem érzem tőlük jobban magam csak fogyok sajnos.Aludni sem megy arra rivotrilt kaptam.Tudna nekem segiteni hogy meggyogyuljak?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
26.
Tisztelt Kérdező, Az étvágytalanság és az alvászavar is lehet a depresszió tünete. Meg kéne találni a kezelőorvosával a megfelelő, hatékony készítményt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
23.
25eves norbi kérdése:

Jonapot kivánok doktornö! Ojan kérdésem lenne hogy erös szorongásom van pl buszon vagy bolltba vagy ha emberekel kel beszélni izadok pupilám.ki tágul furán látok feszült vagyok ideges stb zavarodot ,elmentem orvoshoz és irt fel citalopramot aszt monta generizált szorongás és szociális fobia 2szer 10mg ramot kel szegyek regel de nem hat már egy honapja szedem de viszont szereztem frontint abol ha be veszek 3szor 2 0,5ös akor joban vagyok sokal de nem akarok rá szokni és az orvose irta ki mert monta rá szolást okoz 25éves vagyok a citaloprám honapok mulva hat meg szünik töle ez a szorongás???
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
26.
Tisztelt Kérdező, 1 hónap után általában már szokott hatni a Citalopram, de néha előfordul, hogy csak 2 hónap elteltével fejlődik ki a hatása. A Frontinnal kapcsolatban egyetértek a kollégámmal, tartós szedése semmiképp nem javasolt. Ha a közeljövőben nem hat az antidepresszáns, akkor a kezelőorvosával kéne beszélni, lehet, hogy beállít egy másik készítményt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
22.
Nem tudom mi! kérdése:

Tisztelt doktornő!Magne B 6 tablettàt vettem be mielött lementünk baràtnöm szüleihez, mert vedégeket vàrtunk megérkeztek be ültünk a konyhàba beszélgetni ugy 10 -en lehettünk. Rà 4-5 percre kezdtem rosszul lenni szédülni kezdtem mondom ki megyek a levegöre csak jobb lessz de nem aztàn elkezdtem remegni, hànyinger, nem kaptam levegöt be gyorsult a szívverésem,fogtam bal oldalt mellkhasam azt hittem szivinfarktust kapok vagy meg halok.nem tudom hogy a magne B6 jó e pànik betgségre arra lennék kivàncsi hogy igaz e vagy mi lehetett a baj.Màsnap be mentem hàzi orvoshoz azt mondta pànikrohamot kaptam való szinű nem tudom irt fel xanax 0.25 mg 3x1 3 hete hasznàlom de azt nem értem reggel fel kelek rosszul vagyok, délutàn elkezdödik megint begyorsul a szívem, kézizzadàs,enyhe remegés( este meg semmi bajom) mi lehet ez?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
22.
Tisztelt Kérdező, Valószínűleg pánikrohama volt, és kisebb szorongásos rosszulléteket él át azóta is. A B6 vitaminnak erre nincs közvetlen hatása. Ha 3x1 Xanax nem használ, érdemes visszamenni a háziorvoshoz, és további segítséget kérni. a Xanaxhoz előbb-utóbb kialakul a hozzászokás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
21.
Lehet e kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni hogy sportolàs elött lehet bevenni: xanax 0,25 mg tablettàt,vagy valerianarelax,magne B6.ha nem lehet esetleg akkor miért nem szabad részleges vàlaszàra lennék kivàncsi köszönöm elöre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
21.
Tisztelt Kérdező, A Xanax és a Valeriána egyaránt nyugtatók, ezek egyidejű használata nem javasolt. Sportolás előtt bevéve a nyugtatókat, ronthatja a reflexeket, a teljesítményt. A B6 vitamin bevétele semmilyen közvetlen hatással nem jár, azt nyugodtan be lehet venni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
21.
Mi lehet a baj! kérdése:

Tisztelt doktornő!kb 1 egyhónapja foci meccsem volt és elötte izgulni szoktam elötte 2 óràja vettem be valeriana relaxot de a végén 15 percre àlltam be focizni a meccs vége utàn mentünk be az öltözöbe és szédülni kezdtem be mentem a mosdoba mondom megmosom arcom meg a tarkom ki fele jövet elkeztem remegni beleszúrt a mellkhasomba és nem tudtam tovàbb menni össze estem ott feküdtem a földön és jöttek hozzàm hogy mi a baj: remegtem azt hittem meghalok meg hogy szivinfarktust kapok izzadt a tenyerem.Kihivtàkva mentöket be vittek sürgösségire ott csinàltak egy ekg-t nem volt baj àllitolag a szívemmel.utàna mondtàk jön egy orvos meg vizsgàl a vizsgàlat az volt hogy ki kérdezett mi történt aztàn ki röhögött.màsnap be mentem hàzi orvoshoz mondta menjek haza azt mérjem a vérnyomàsom két hétig azt vigyem vissza az eredményt mit mértem rà 2napra rosszul lettem megint munka helyemen a kedvesemnek telefonàltak hogy jöjjön mert rosszul vagyok:remegés,meghalàstól való félelemugy érzem mi t ha szivinfarktust kapnàk nehéz légzés, kézizzadàs hànyinger.màsnap megint hàziorvos elmondtam a neki tüneteim irt fel 0,25mg xanaxot 3x1 nap. Elküldött vérvételre most màj 23-àn kell mennem meg pszichologushoz oda meg jun .2àn àllitolag pànikbetegség,szorongàs!nem tudok sehova menni màr 3hete àgyhoz vagyok kötve h a ki megyek a kertbe dolgozni 5-10 percnél többet nem bírok be kell jönnöm.persze a xanaxot szedem.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
21.
Tisztelt Kérdező, Valószínűleg pánikrohamokat élt át. A Xanax csökkenti ennek a tüneteit, illetve pszichoterápiás kezelés is segítségére lehet abban, hogy túljusson a tüneteket. Ha a Xanax nem használ, bizonyos idő után inkább antidepresszáns adása javasolt, mert a Xanax-hoz hozzászokás alakulhat ki. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
18.
zsuzsi1975 kérdése:

Tisztelt doktor nö! Olyan kérdésem lenne önhöz, hogy 6 napja szedek citagen gyogyszert, szorongás miatt. Nagyon rosszul érzem magam, nem tudok aludni, szorongok , enni sem bírok, ájulás kerülget közben. Nem tudom, hogy ez a gyogyszer mellékhatása okozza-e ? És ha az akkor ennek a gyogyszernek a mellékhatása meddig állhat fent, és mikor kezd el használni? Köszönettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
21.
Tisztelt Kérdező, Mellékhatások az első napokban szoktak jelentkezni, a kezdeti időszakban néha a szorongás fokozódása is megfigyelhető. Ennek elmúltával 7-14 nap után várható a hatás kialakulása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
17.
Privát üzenet kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet Öntől privát üzenet formájában kérdezni? Köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
17.
Tisztelt Kérdező, Igen, megtalálja az email címemet a honlapomon. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
13.
Pánikbetegség kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm válaszát (dulsevia). 11 napja másik gyógyszert szedek a Sertralin Sandoz 50 mg reggel. Még szedek reggel 2x0.25 mg, délben pedig 1x0.25 mg Frontint, majdnem két hónapja, azóta vagyok betegállományban. Még szdeke gyógyszert: omeprazol, concor 5 mg (mitr. prol. extrasys).Két napja hivatalos ügyeket kellett intéznem (a párom kisért mindenhova), 1 1/2 hónap óta ez volt az első komoly kimenetelem a lakásból, addig majdnem mindennap csak egy kicsit sétáltam, a párommal. Azóta megint olyan furcsán érzem magam. Tegnap már egyáltalán nem mentem ki a lakásból, ma csak a boltig, párommal természetesen. Egyedül nem merek kimozdulni. Megint érzek egy kis belső remegést, a fejem olyan furcsa, nem tudom pontosan leírni. Nem fáj, nem szédülök, csak érzem, hogy van, olyan bizonytalannak érzem. El vagyok keseredve, hogy telnek a napok és egyáltalán nem gyógyulok. Megszeretném kérdezni a Doktor nőt, hogy mi a véleménye? Mit tanácsol? Előre is köszönöm válaszát. Ágnes
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, A Sertralin hatás még fokozódhat az elkövetkező hetekben. Érdemes türelemmel lenni. Adott esetben a gyógyszer mennyiségének emelése is szóba jön, ezt a kezelőjével kell megbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
13.
Valdoxan kérdése:

Tisztelt Doktornő!Két hónapja szedek Valdoxánt.Állapotom javult,kezdetben állandó gyomorgörcs,ájulásérzés,izzadás,remegés,nehéz nyelés.Gyógyszer szedése után egy hónappal megritkultak a pánikrosszullétek,most kilencedik hete szedem és négy napja minden nap elgyengülök,gyomrom összerándul,de fontos ez jóval gyengébb,mint gyógyszerszedés előtt és csak pár percig tart.Kérdésem az lenne,Ön szerint még nem hatott eléggé a Valdoxan?Bár amivel tisztában vagyok nekem is kell tennem érte,nem állandóan a testi tünetekkel foglalkozni,kikapcsolni kicsit,de nem megy állandóan ezzel kelek, fekszek.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, 2 hónap alatt már i kellett alakulni a Valdoxan hatásának. Beszéljen a kezelőjével, ha elégtelennek érzi a hatást. Abban pedig egyet értek Önnel, hogy a gyógyszerek mellett egyéb változtatásokra is szükség van sokszor. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
09.
gyerekkel kiabálás kérdése:

Tisztelt Dr. Pálvölgyi Rita! Sajnos néha (mondjuk 1- 2 havonta) a 4 éves kislányommal elég durván kiabálni szoktam, amikor addig "feszíti a húrt" nálam, amíg egyszerűen elönt a méreg és akkor nagyon csúnyán és agresszíven kiabálok vele. Utána amint megnyugszok egyből bocsánatot kérek tőle, de attól félek ezek a düh kitörések valami lelki károsodást (lelki foltokat) hagynak az életében. Legutóbb 3 napja éjszaka történt egy ilyen eset, amikor nem hagyott aludni, folyton valamivel kiugrasztott az ágyból és a végén már nagyon mérges lettem és szegényre zúdítottam a dühömet. Már kért, hogy ne kiabáljak vele és elbújt a takarója alá. Utána már nem szólt, csak hallottam, hogy a szobájában próbálja visszatartani a sírását, nehogy meghalljam. Ekkor átmentem hozzá, magamhoz öleltem és kitört belőle a sírás. Ezután vele maradtam, amíg meg nem nyugodott és el nem aludt. Ön szerint az ilyen "dühkitöréseim" okozhatnak nála lelki sebeket. Soha nem ütöm meg, utána mindig bocsánatot kérek és tényleg nagyon ritkák az ilyen esetek (1-2 havonta).
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, Előfordul, hogy elszakad a cérna... Érdemes azonban megtanulni, hol van az a határ, ahol a feszültsége már veszélyes vizekre érkezik. Előtte jelezni lehet a kislányának, hogy már nem sokáig tart a türelme. Meg lehet próbálni ilyenkor valamilyen feszültség csökkentő, figyelem elterelő manővert. Esetleg lehet segítséget is kérni, ha van kitől... Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
09.
25eves norbi kérdése:

Jonapot kivánok doktornö! Escitaloprámot szedek lasan két honapja generizált szorongásra és szociális fobiára .Nem nagyon érzem a hatását talán egy kicsit maga szerint nem.hat reggel szedek 2szer 10mg ramot ja közbe le is szoktam a frontinrol kb egy honapja egyik naprol a másikra mert nagyon rá szoktam
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, Először is nagyon jó hír, hogy leállt a Frontinról. Ha 2 hónap után nem használ az Escitalopram, beszélni kéne a kezelőorvosával, esetleg gyógyszert módosítani. Emellett pszichoterápia is szóba jön. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
06.
Megoldás keresése kérdése:

Tisztelt Doktornő! 15 éve szedem a seropram nevü gyógyszert Többször tudtam csökkenteni az adagot.Idén februárban nagyon kimerültem .Visszaálltam a napi 1 szemre.Igazán nem hozta meg a kívánt hatást.Éjszaka rosszul alszom,amit 0,5 -ös xanaxxal próbálok kezelni.Ha felébredek beveszek mégegyet.A doktörnőm javasolta,hogy kezdjem el az esti fél szem mirzaten szedését.Én ettől nagyon ódzkodom.Szeretném kérdezni,hogy Ön erről mit gondol?Két antidepresszánst egyszerre? Fő problémám a rendezetlen alvás,a napközben jelentkező szorongásokat igyekszem kezelni.Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
14.
Tisztelt Kérdező, A mirzaten nagyon jól támogatja az alvást. Emiatt célszerű elkezdeni. Két antidepresszáns egyidejű szedését én sem javaslom tartósan, legfeljebb átmenetileg, majd ha rendeződött az állapot, az egyiket el kéne hagyni. A Xanax-szal pedig vigyázni kell, mert hosszútávon hozzászokást okoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
04.
SSRI kérdése:

Kedves Dr. no! Remotiv extra szedes utan hany nappal lehet elkezdeni SSRI szedeset? Koszonom valaszat, Panni
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
05.
Tisztelt Kérdező, Tartósan egyszerre szedni nem javasolt, de az abbahagyást követően nyugodtan elkezdheti szedni az SSRI-t. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
03.
makkmarci kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nagy fiam 17 éves és Hebefréniát diagnosztizáltak nála. Leponex 100 mg. Tablettát szed naponta háromszor. Azóta nagyon aluszékony, általában az egész délelőttöt átalussza, étvágytalan alig eszik, ezáltal folyamatosan fogy. Alvás alatt nagyon izzad, folyik a nyál a szájából. Érdektelen, nem köti le semmi, ez lehet a gyógyszer hatása? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Andrea
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
03.
Tisztelt Kérdező, a panaszok egy része biztosan összeköthető a Leponex szedésével - aluszékonyság, izzadás, nyálzás, étvágytalanság lehetnek ezek. Kéne beszélni a kezelőorvosával a tapasztalt tünetekről, és az esetleges gyógyszercsökkentésről, váltásról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
03.
Ketsègbe esett anya kérdése:

Tisztelt Dr nö èrdeklödni szeretnèk hát arrol nagyon ketsègbe vagyok esve èn 3 4ève vagyok pánikpeteg frontin 0,25szedem napi 1db de sokszor arra gondolok nekem más a bajom minden nap rosszul vagyok szedülök ajulás èrzès stb boltba se tudok el menni szinte gyoccer nèkül utcan is rám jön a rosszulèt menekülès már nem birom :( nincs esetleg más gyoccer ami nem nyugtato?? Válaszát elöre os köszönöm szèpen üdv Judit
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
03.
Tisztelt Kérdező, Van más gyógyszer, amit meg lehetne próbálni. a háziorvosa, vagy a területileg illetékes pszichiáter lehet segítségében ennek beállításában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
02.
Dulsevia2 kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát. A Dulsevia gyógyszert már 5 napja szedem, és egyre rosszubb érzem magam. A szájszárazság még mindig meg van, rengeteg vizet iszok, ebből kifolyólag kb. 1 1/2 óránként járok ki és izzad a tenyerem. 4 napja egyáltalán nincs étvágyam, kb. 2 szem pogácsát eszem, amikor a gyógyszereket kell beszednem, hogy mégse éhgyomorra (reggel 2x0.25 mg frontin, délben 1x0.25 mg frontin, este 1x30 mg Dulsevia). Vasárnap voltam vásárolni (párommal), a boltban olyan erősen rosszul lettem,úgy éreztem elájulok, hogy legszívesebben leültem volna egy raklapra. Még sose éreztem ilyet. Most voltam sétálni (párommal) és legszívesebben egyből visszafordultam volna, olyan erős ijedtség lett úrrá rajtam. Megszeretném kérdezni a Doktor Nő véleményét? Kb. 7 éve (munkahelyi baleset miatt) szedtem Sertralint, és akkor nem voltak ilyen problémáim a gyógyszertől. Lehet, most is inkább azt kellene szednem? Mit tanácsol? Még egyszer nagyon köszönöm a válaszát. Tisztelettel:Ágnes
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
03.
tisztelt Kérdező, 5 nap alatt inkább el szoktak múlni a kezdeti mellékhatások, nem fokozódnak. Ha ezt így tapasztalja, érdemes egyeztetni a kezelőorvosával, és esetleg gyógyszert váltani, akár a Sertralinra. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
05.
01.
xandro32 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Korábban kezeltek pánikbetegségre és egyéb szorongásos zavarra. Napi, kezdetben 0,5 majd 1 szem Cipralexet kaptam +0,25 mg majd 0,5 mg Frontint, az évek alatt kitapasztaltam a Frontin adagolását is (kevesebb kellett), majd 3 év után tünetmentessé váltam. Időközben külföldre kerültem a panaszaim kiújultak. A külföldi háziorvos kiírta a Cipralexet, mellé az Ataraxot. A kérdésem az, hogy a kétféle együtt szedhető? Napi 1-1 szemet írt fel mindkettőből. Az Ataraxot feleztem 2x fél szemre és fél Cipralexet szedek indítónak, a Cipralex jótékony hatását már 4 nap után éreztem. Létezhet?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
05.
03.
Tisztelt Kérdező, Igen, szedhető együtt a két gyógyszer. Előfordul, hogy már 4 nap után tapasztalja valaki a Cipralex hatását. Helyes, ha kezdetben alacsonyabb adagot szed a Cipralexből, ezzel csökkentheti a kezdeti mellékhatásokat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
28.
Dulsevia kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Munkahelyi gondok miatt táppénzen vagyok, szorongás, nem merek egyedül közlekedni. Kaptam a pszichiáteremtől Frontint 3x0.25, este pedig Dulsevia 30 mg. Tegnap este vettem be először a Dulsevia gyógyszert. A mai napom nagyon rosszul voltam. Reggel úgy éreztem, hogy elájulok. Bevettem 2x0.25 Frontint. Egész nap belső remegésem volt, szájszárazság, sok vizet ittam rá, de közben nagyon izzadt a tenyerem, hullámokban tört rám a rosszullét. Kiváncsi lennék a Doktor nő véleményére? Ezek a rosszullétek a gyógyszertől is lehetnek? Tisztelettel:Ágnes
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
29.
Tisztelt Kérdező, Igen, valószínű, hogy a Dulsevia kezdeti mellékhatásait tapasztalja. Jellemző, hogy ezek a tünetek néhány nap alatt megszűnnek. Amennyiben tűrhető, akkor érdemes tovább szedni a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
27.
segítség kérdése:

Tisztelt Doktornő kérem segítsen nekem az a bajom ,hogy skizofrén vagyok szoktam hallucinálni de csak az arcomat látom másnak akkor az önbizalmam is teljes mértékben lecsökken beszédem is elhalkul főleg ha idegennel beszélek vmikor meg teljesen az ellentéte keresem az idegenek társaságát sokat beszélek és nagyon értelmesen nem jelent gondot leszólitani egy szép lányt vagy dolgoznom egy idegen helyen. Azt szeretném kérdezni hogy hogy lehet fen tartani az utóbbi állapotot. Előre is nagyon szépen köszönöm a választ.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
28.
tisztelt Kérdező, Érdemes rendszeres gyógyszerszedésre berendezkedni, - ami akár havonta 1x-i injekció is lehet. A kezelőorvosát kéne felkeresni, és beszélni vele erről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
27.
Panik kérdése:

Kedeves dr.no! Remotiv extrat szedtem egy honapig, sajnos hatastalannak bizonyult. Escitalopramot kaptam (10mg), mennyi ido mulva kezdhetem el szedni? Ugy tudom, a kettot egyutt nem lehet. Xanaxot is szedek napi 1x 0,25mg.ot, panikra, szorongasra, ami nalam szedules es jarasbizonytalansag formajaban jelentkezik. Valaszat koszonom, Panni
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
28.
Tisztelt Kérdező, Valóban nem tanácsos együtt szedni a két gyógyszert, de a Remotiv elhagyása után el lehet kezdeni az Escitalopramot. Általában 1-2 hét, amíg a hatása megjelenik. Mellette lehet szedni Xanaxot, amit, - ha már hat az Escitalopram, - érdemes lassan elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
27.
Leszokás altatóról kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évek óta szedek Lendormint, de sajnos így is nagyon sokat van komoly alvászavarom. Igazából már nem használ, nélküle viszont egyáltalán nem tudok aludni. Helyettesíthetem-e esetleg fokozatosan Frontinnal, s ha igen, milyen adagolásban cserélhetem le? Régen próbáltam már Xanaxot illetve Rivotrilt, de ezektől ingerült voltam, nem váltak be.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
27.
Tisztelt Kérdező, A Frontin és a Xanax azonos hatóanyagot tartalmaz. Inkább alvást támogató antidepresszáns beállítását javasolnám. Kollégámat kéne keresni ez ügyben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
25.
Félek kérdése:

Tisztelt Doktornő! 47 éves nő vagyok..Januar közepe óta szedek Setralint, eloszor csak este egy szemet egy honapja reggel es este is. Mellé 10-10 mg Frontint..Egy hónapja a Cetrizint is el kellett kezdjem a tavaszi allergiás tünetek miatt. Most először késik a menstruacióm. Mar 9 napot. 7 terhességi teszt is negatív lett. Okozhatja-e a gyógyszer a késést? Eddig pontosan 25 naponként menstruáltam. Előre is köszönöm a válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
27.
Tisztelt Kérdező, Nem szoktuk tapasztalni, hogy több hónapos szedés után újabb mellékhatások jelentkeznének az antidepresszáns szedése mellett. Ugyanakkor a mellékhatások között szerepel a menstruáció zavara, úgyhogy teljességgel nem kizárható, hogy ez okozza. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
25.
Egy anyuka kérdése:

Kedves Dr.Nő! 40 éves vagyok,19 éves korom óta ismerem a pánikosok tüneteit.Akkor egy kapcsolati zűr miatt jött rám,a vizsgálatok szervi okot nem mutattak,Sertralint kaptam 50 mg,és frontint 0.25.Pár évig szedtem,majd a frontint teljesen el hagytam,,a sertralint 25 mg-al tovább szedtem.Akkor voltam pszihiáternél,beszélgettünk,meg tanultam nagyjából kezelni az esetlegesen rám törő pánikot.Közlekedtem egyedül is,intézkedtem.Utána volt pár év "nyugalom".Mikor terhes lettem,teljesen el hagytam a sertralint is,csak a baba vitamint szedtem,kirobbanó formában éreztem magam,állitólag a megfelelő mennyiségű hormonjaim miatt.Azt hittem ki gyógyultam,mikor a gyerkőc 8 hónapos korában sétálás közben a piros lámpánál várakozva rám jött a szivdobogás,és a többi tünet.Ismét el kellette kezdenem szedni a sertralint,és a frontint.Akkor megint nem mertem egyedül menni sehova,de aztán kilábaltam.Ennek már 12 éve.Ahogy jobban voltam,egy két év után,ismét el hagytam a Frontint csak alkalmanként vettem be ,akkor is a 0.25 felét,de a sertralint továbbra is 25 mg-al folytattam.Orvos szerint nem gond,mert fentartó adagként működik.A problémám most irnám le,ami aggaszt.Párom egy hónapja kiment külföldre dolgozni,havonta tud haza jönni.Már az elindulása előtti napon el sirtam magam mindenen,rettentő szomorú voltam.A szépség iparban dolgozom,emberekkel foglalkozok,és az első napokban akik érdeklődtek a szokásos "család jól van?"egyből el sirtam magam.Ami csatlakozott hozzá, a szomorúság,a nem dob fel semmi érzése,szédülés érzés,ami inkább olyan egyensúly zavar,és egy általános szorongás,ami abban nyilvánul meg,hogy reggel mikor felébredek (éjjel jól alszok) már feszülök,mérem a vérnyomásomat,hogy milyen,(120/75) és már rettegek attól,hogy fogok tudni dolgozni,nehogy rám jöjjön a szédülés,vagy a sziv dobogás érzés.Házi orvosom,aki a kezdetek óta végig aszisztálta ezt az egészet,javasolta,hogy a napi 25 mg sertralint most emeljem fel,és szedjek 50 mg ot,valamint a 0.25-ös Frontinból 3*1. Én ebből reggel,és délután veszek be 1-et,este pedig fél szemet.Három hete szedem igy a tablettákat,a belső feszültség oldódott,de még mindig rám jön néha a szédülés forma bizonytalanság érzés,és még mindig nem vagyok nyugodt,mert úgy érzem,hogy aki a biztonságot jelentette nekem,nincs mellettem.Szeretném kérdezni Doktor Nőtől,hogy véleménye szerint ez a tünet együttes ismét lelki eredetű?Fognak hatni a gyógyszerek? Nagyon szépen köszönöm a válaszát,és bocsánat,hogy hosszúra sikeredett.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
25.
Tisztelt Kérdező, Egyetértek a háziorvosával a gyógyszerek felemelését illetően. Minden valószínűség szerint oldódni fognak a tünetek, - bár ezek hátterében jól érezhetően a biztonságvesztés áll. Azt tanácsolnám, hogy amint lehet csökkentse, és lassan hagyja el a Frontint. A Sertralinból 50 mg tartósan szedhető. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
23.
25eves toth kérdése:

Jo reggelt doktornö.ojan kérdésem lenne hogy egy honapig szetem escitaloprámot és nem.éreztem javulást visza mentem kontrola és most egy szem.hejet ketöt kel mert azaz 20mg ramot maga szerint jo lesz igy mit szol hozá ?reggel.be veszek.2öt mindig
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező, Vissza kéne menni a kezelőjéhez, és vele megbeszélni, hogy az adag emelése, vagy esetleg gyógyszerváltás lenne a megoldás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
23.
24èves fiu kérdése:

o reggelt doktornö.Spitomint irt fel orvos és tegnap vetem be az elsö szemet le fekvés elöt mert aszt monta minden este egyet szorongásra irta fel escitaloprám.melé és be vetem este és regelig szinte semit nem alutam a spitomin okoz ijet ? Escitaloprámot aszt már egy honpja szedem az meg nem hatot 10mg ramot 20ra felemelt
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
23.
Tisztelt Kérdező, Előfordul néha, hogy ellenkezőleg hat a feszültségoldó, és fokozódó szorongást, nyugtalanságot okoz. Meg kéne próbálni esetleg nappal bevenni, és megnézni, mi a helyzet: nyugtat, vagy feszültebbé tesz. Utána pedig megbeszélni a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
22.
Aggodom kérdése:

Tisztelt doktorno szeretnem megkerdezni milyen tapasztalatai vannak a Brintellix 10 mg tablettaval.Mikorra fejti ki hatasat. A fiammal korhazba voltunk .Mar a kezei mukodnek csak meg nagyon lassu Gvajacurant kapott infuzioban Harmadik napja szedjuk a 10 mg eddig csak kevesebb adagot kapott. Ha el van foglalva nincs gond .De ha meg all akkor hosszan all egy helyben. Ideg orvosnal minden rendben Egere is voltunk az is rendben.Ha a gyogyszer kifejti hatasat akkor azok a megallasok is elmulnak majd? Koszonom válaszat Tisztelettel .Takácsne
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező, A kezelőorvossal kéne beszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
22.
Pánikbetegség kérdése:

Kedves doktorno! Szeretnék kicsit részletesebben érdeklődni azzal kapcsolatban hogy a duciltia nevű antidepresszáns mennyi idő után fejti ki konkrét hatását? Eleinte 30mg ot szedtem majd 60 mg ot mikor fog nagy mértékben jo irányban hatni? Van akinek több idő kell pl hónapok? Es lehetek mellékhatások ha igen mikor szűnnek Meg??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező, Már egy másik levelére válaszoltam. a lehetséges mellékhatások a tájékoztatóban szerepelnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
20.
25eves norbi kérdése:

Jonapot doktornö.Ma irtak fel spitomin 5mg os gyogycert este egyet kel be szegyek maga szerint jo gyogycer?? Egy honapja szedek escitaloprámot ma aszisasztis felemelte 10mg rol20ra mert egy honap aéatsemit nem.éreztem töle szociális fobiám.van meg generizált szorongásom maga mit szol.hozá köszi elöre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező, A Spitomint kiegészítő terápiaként írta fel a kezelője az escitaloram mellé. Feszültség- és szorongásoldó. Segíthet a panaszok mérséklésében, támogathatja az alvást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
20.
Antidepi! kérdése:

Kedves Doktornő Érdeklődni szeretnék hogy a Duciltia nevű antidepi mikor fejti ki a kellő hatását egy embernél? lehet hogy valakinél több idő kell ehhez? az elején 30mg-ot most 60 mg -ot szedek mikor várhatom a javulást ? lehetnek ilyenkor mellékhatások is még ? kérném részletesebb kifejtését!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező, A hatás egyénileg eltérő mértékben és idő után jelentkezik. Jellemzően 13- hét után várható. Ha egy hónap után sem tapasztal változást, érdemes megbeszélnie a helyzetet a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
17.
aggodom kérdése:

Tisztelt doktornő mar kórházban vagyunk a keze működik. A fiamnak infúziót kap guajacurannal és a Brindelix tabletet állítják be neki. De vannak olyan periódusok mikor meg áll és nèz esnek akkar elindulni és ideges. Mik lehetnek ezek a tünetek. Válaszát köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
22.
Tisztelt Kérdező, A kezelőorvossal kéne beszélni. Ez nem állapítható meg ennyi információ alapján. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
13.
Scippa gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktorrnő! Azzal a gonddal és problémával fordulok önhöz hogy,elmondom mi történt velem.2017. Január 01 én hajnali 2 kor rosszul lettem.Elmentem egy éjszakai ügyeletre és elmondtam mi történt.Elmondtam neki hogy rosszul lettem a szívem hevesen vert és szédültem.Lefektettek egy ágyra hogy megvizsgálják a szívemet,de a vizsgálat ki mutatta hogy a szívnek nincs próblémája egyszerüen a kimerültség okozta ezt az egészet és a Szívritmus zavarra lettem bepánikolva és megijedtem.Kérdezte hogy időbe fekszem le, iszok e sok folyadékot.Mondtam 2016 szeptemberében amikor szabadságon voltam decemberig keveseket aludtam mindig számítógépeztem és kevés folyadékot ittam mellesleg energy italokat is fogyasztottam.A dr úr adott nekem 1 szem xanaxot az elalváshoz.mondta ha haza értem lefekvés előtt szedjem be és elfogok tudni tőle aludni és mennyek el a körzeti doktorhoz.Másnap elmentem a körzeti doktorhoz és elmondtam neki mi történt velem és amit elmondtam a problémámat adott egy beutalót az idegsebészetre ahol úgyan ezt a problémát elmondtam az ottani Dr úrnak és adott nekem Alprazolam sandoz 0,25 100 db os kiszerelésű gyógyszert,ami egy nyugtató gyógyszer,azt szedtem jó ideje,de édesanyám a körzeti doktorral egy 0,5 xanaxot is felíratott és azt is elkezdtem szedni,mert többször lettem rosszul,szinte a semmiből előjövetkor törki bennem a pánikzavar.Az igedgyógyászaton a dr úr azt mondta ha többször elöjön ez a semmiből elöjövetkor ez pánik zavar a 3x1 gyógyszerből amikor elöjön a zavar vegyek be egy sandozt de látogassam meg a Pszichológiát és úgyan ezt mondtam el ott tudnak segíteni ez ügyben.Elmentem időpontra oda és ott is kaptam egy 100 db os alprazolam sandozt mert fogyásban volt az elöző felirt gyógyszer.Februárban megjelent az alvászavar és elmtem megint a körzeti doktorhoz és kértem egy terheléses vizsgálatot a kardiológiára amit jó ötletnek tartott,de Neurólogiára is elküldött egy beutalóval az alvászavar ügyében.Amikor elmentem a körzeti orvoshoz februárban mert akkor jelent meg az alvászavar úgy hogy ha becsuktam a szemem rá 5 mp percre úgy éreztem le állt a szívem és amikor kinyitottam a szemem elsötétült előttem a kép és hirtelen felkeltem és kapkodtam a levegőt.A kardiólogián megvizsgálták a szívemet márciusban és azt mondták nekem hogy gratulálnak a szívem normálisan mükődik.Az alvászavar Neurológia vizsgálata Május 27 én lesz.Most Árprilis hónapot írunk,Márciusban néhányszor volt pánikzavar,de volt hogy 22 és 23 án egymás után a semmiből megint elöjött a pánikzavar és szédültem,rosszul lettem.Akkor 23 án este lementem az ügyeletre és elmondtam a problémámat de igen tudtak segíteni rajtam max adott a dr úr egy injekciót ami a neve Seduxen,és haza mentem lefeküdtem és el aludtam.2017.Április elején vissza mentem a pszichológiára kontrollra mert rosszul lettem.És a pszichológián a drnő változtatott a gyógyszeren mert a sandoz+xanax gyógyszerektől nem javult az állapotom.A sandoz gyógyser 0.25 helyett 0,5-öst a xanax maradt és felirt egyScippa 10 mg-os gyógyszert.Azt mondta hogy minden reggel egy fél sandzt vegyek be a scippa gyógyszerből egy negyedet és 2 naponta negyeddel emeljek az adagon míg egy szem gyógyszerré nem kerekedik ki a forma.Tegnap este rosszul lettem délután 2 kor vettem be negyed db scippa gyógyszert.Nehezen kaptam levegőt,szédültem,zsibbadtak a lábaim karjaimA gigámon éreztem mint ha szorítaná valaki annyira nehezen kaptam levegőt.A kérdéseim:A scippa gyógyszertől lehettem rosszul?A scippa gyógyszer mikor fejti ki hatását?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező, Nem valószínű, hogy a Scippától lett rosszul. a hatása 1-2 hét alatt jelentkezik, lassú emelés mellett, - mint az Ön esetében, - kicsit lassabban. A leírt tünetek mind egy szorongásos állapot jelei, szervi bajtól, - úgy tűnik, - nem kell tartani. Az alvászavar is a része lehet a jan. óta tart feszültebb állapotnak. Várhatóan a Scippa enyhíteni fogja hamarosan a tüneteit. Ha így lenne, az alprazolam lassú elhagyása javasolt, mert ehhez kialakulhat hozzászokás néhány hét, vagy hónap alatt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
12.
Pánik! kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy előfordulhat- e olyan hogy az antidepresszánsnak az első hetekben / időben jönnek elő rosszabb hatások és csak utánna jön javulás a gyógyszertől ? ha valaki először kevesebbet szedett és emelve lett az adagon annak még kell több idő mire kifejti hatását ? tehát a kisebb adagtól számítva pár hét még ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező, Az antidpresszánsok az első napokban okozhatnak testi tüneteket, de fokozódó feszültséget is. Ez általában elmúlik, és a hatás 1-2 hét alatt szokott megjelenni. Ez azonban egyénileg eltérő, elhúzódhat 1hónapig , esetleg még tovább. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
11.
Toth zsolt kérdése:

Jonapot doktornö. Ojan kérdésem lenne önhöz hogy antideprenszánst szedek 3hete reggelente és nap közbe még mindig álmos kába vagyok töle mikór fog ez megszüni, és este meg aludni nem tudok mert nap közbe egy két orát elalszok este meg nem tudok elaludni meg ha elis alszok 2-3ora hoszára igaz szetem nyuktatot frontint de csak napközbe de aszt 8napja elhagytam .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező, Van, akinél az antidepresszáns tartósan okoz napközben kábaságot. Ha egyébként kielégítő a gyógyszer hatása, akkor meg kéne próbálni fenn maradni napközben, hátha jobb lesz akkor az éjszakai pihenés. Ha a gyógyszer hatása nem megfelelő, akkor esetleg váltáson lehet gondolkodni, ha tartósan tompaságot okoz. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
11.
25eves norbi kérdése:

Jo reggelt doktornö!Érdeklödnék frontin elvonás medig tart ?1hete nem szedem egyik naprol másikra és egész nap fexek etvágyam nincs aludnise birok roszul vagyok kise megyek a házbol nagyon rosz mikor lesz ez job ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
15.
Tisztelt Kérdező, Már válaszoltam Önnek. 1-2 hét alatt várható az elvonásos tünetek megszűnése. Ha továbbra is rosszul érzi magát, egy kollégám felkeresését javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
10.
aggódom kérdése:

Kedves Dr. -nő! Szeretném megkérdezni, hogy a frontinnak amit már kb 6 éve szedek semmi mást nem, hogy ezek a tünetek lehetnek.e a mellékhatásai: nagyon erős nyomás a fejben, reggeltől estig érzem. A sszemeim is feszülnek , homályos látás , tompaság, merev izmok a lábba, de leginkább ez a nem forgó szédülés, feszítés a fejemben amit nem lehet elviselni.Minden vizsgálaton voltam tavaj és nem találtak semmit de napról napra rosszabb az állapotom. Ha több frontin veszek be az sem segít semmit napi 3×0,25 -öt szedek. Egyébként pánikra szedem. Bár szerintem a pánikot a szédülésem okozza mert nam érzem magam biztonságba. Agyilag hamar elfáradok ájulás érzés van. Előre is köszönöm a válaszát .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
11.
Tisztelt Kérdező, A tünetek lehetnek a gyógyszer felhalmozódásának következményei is. Valószínűleg nem elvonásos tünetet tapasztal, mert az emelt adag mellett oldódna. Végül a szorongásos, pániktünetek is lehetnek a leírtak. úgyhogy azt tanácsolnám, hogy konzultáljon személyesen egy kollégámmal. Lehet, hogy a Frontin helyett más gyógyszer beállítása Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
09.
Matolcsi jozsef kérdése:

Jonapot doktornö .Érdekéödnék frontin elvonási tünet medig tart mert már egy 3hete tart nálam egyik naprol letetem másikra és még mindig hiányzik aludni nem birok felkelek reggel szarul vagyok étvágy nincs szemem is fáj fény is zavar egész nap fexek ithol semihet nincs kedvem rosz nagyon mikor leszek jol ?köszönöm válaszát .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
11.
Tisztelt Kérdező, Várhatóan hamarosan enyhül már az elvonásos tünetegyüttes. Az alvás rendeződése, - ha korábban Frontint használt elalváshoz, - hosszabb idő alatt tud csak rendeződni. Azt tanácsolnám, hogy próbáljon kijárogatni, aktivizálódni. Ha nem rendeződik az állapota, érdemes felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
09.
Majdan zoli 25 eves kerdes kérdése:

Jo reggelt kivánok doktornö. Escitaloprámot szedek elsö hétbe fél szemet kelet reggel utána másik hétöl egészet öszesen 18napja szedem és még nem hat elvagyok keseredve fog hatni maga szerint ??szociális fobiára kaptam.meg genereizált szorongásra meg szokot leni ijen pánik rohamom is mostanába 2-3napja megén meg valamikor.meg erösödik vagy még most dolgozik az a gyogycer este fent vagyok sokáig regel meg már korán kelek az agyam jár pörög köszönöm válaszát elöre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
11.
Tisztelt Kérdező, Előfordul, hogy csak egy, esetleg 2 hónap elteltével válik a gyógyszer hatékonnyá. Azt tanácsolnám, ha egy hónap után semmilyen hatást nem tapasztal, beszéljen a kezelőjével az esetleges gyógyszerváltásról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
07.
25eves toth kérdése:

Jo estét doktornö . Érdeklödnék escialoprám ugyis hat ha közbe egyik naprol másikra le szoktam a frontinrol 2hete irták fel escitaloprámot
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
09.
Tisztelt Kérdező, Igen, hat. Közben azonban bezavarhatnak a Frontin elhagyásának a tünetei, mint feszültség, remegés, verejtékezés, fejfájás, stb. Ez utóbbi 1-2 hét alatt szokott lecsengeni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
07.
PÁnikbetegség! kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy a Dulcitia 60 mg- os kb mennyi idő után fejti ki a hatását ? eleinte 30 mg- os adagot szedtem fel lett emelve nagyobbra érdekelne hogy mikor lehet érezni a hatást ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
07.
Tisztelt Kérdező, 2-4 hét alatt várható a hatás erősödő megjelenése. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
06.
Toth tamás 26év kérdése:

Jonapot doktrnö .15napja szedek Escitalopramot 10mg ramot és nem érzek javulást mikor lesz hatása ?szociális fobiára kaptam meg generizált szorongásra napi egyet regel kel szegyek és ma is mentem példul boltba meg lottozoba és szarul.voltam a kaszánál zavarba jötem szarul voltam furán szem kontaktud se tartok .köszönöm elöre is választ
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
07.
Tisztelt Kérdező, Általában 4 hét alatt megjön a gyógyszer hatása. Ha nem így lenne, beszéljen a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
04.
25eves norbi kérdése:

Jonapot doktornö !Érdeklödnék hogy escitaloprám menyi idö mulva hat ugy rendesen hogy tugyak meni boltba buszon utazni emberek szemébe nézni szociális fobiára kaptam meg generizált szorongásra köszönöm elöre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
05.
Tisztelt Kérdező, Az escitalopram rendszerint 1-2 hét, néha egy hónap után fejti ki a hatását. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
04.
Aggodom kérdése:

Tisztelt doktorno. Tegnap voltunk vissza kontrolra. Minden jel arra mutat hogy alergiat kapott a fiam a citalopramra. Most ki van iktatva minden antidepreszans .Megmaratt az oxazepam de azt is csokentjūk amennyire lehet.A Diazepam injekcio szügsèg szerint. Mikorra megy ki a szervezetbol a gyogyszer es vissza all e mozgas. A gond az hogy a fiam keves folyadekot fogyaszt kb 1 litert naponta .Neurologushoz vagyunk be rendelve .Aprilis 18.ara. Dühitö ez a tehetetlenseg. Nem kellene egy par infuziot lecsepegtetni hogy hamarabb elhagyja a szervezetett a gyogyszer. Neha sikeul letteni a poharat vagy a kanalat kivenni a szåjábol de nagyon ritkan Válaszát köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
05.
tisztelt Kérdező, Ha nem javul a fia állapota, a háziorvos segítségét kéne kérni. Ha ő indokoltnak tartja, beutalja kórházba, ott kaphat infúziót. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
03.
Velaxin vélemény. kérdése:

Tisztelt dr nö! Velaxin tblra szeretne a pszichiàterem àt àllìtani rexetin 30 mg-ròl amit 4 hete szedek és màr szedtem régebben is .Jobban érzem magam de még szorongok azt mpndta még várjuk.Ha már szedtem a rexetint lehet hogy nem igazán hat?viszont a velaxinra szeretne át állítani fe már több helyen rosszat olvastam róla hogy túl lehet adagolni és külföldön már írtak toxikus hatásáról és sok esetben halált is okozott.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező, Nekem az a tapasztalatom, hogy az az antidepresszáns, ami korábban hatott, általában megbízhatóan hat újabb szedés esetén is. a Velaxinnal kapcsolatban talán azt mondhatnám, hogy kicsit nehezebb a bevezetés, de az előírt mennyiségben történő adagolás esetén nem jelentkezik túladagolási probléma. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
03.
Éva kérdése:

Kedves Doktor nő! December 21.-én elestem és két helyen eltört a szeméremcsontom. Fájdalmam már nincs, de nem tudok a bal lábammal lépni (csapom), ami eddig nem volt. Még mindig bizonytalanul lépek két bottal. Esésem után az egész bal oldalam el volt zsibbadva 12 hétig. Kicsit még mindig zsibbad, pedig szedek Gordius 400 mg-os gyógyszert. 68 éves vagyok, kétoldali csípőficammal születtem, de bot nélkül jártam a balesetemig. CT-re májusra van időpontom. Nem tudom Moégamma segítene-e a mozgásomon? Kérdezném várhatok-e javulást az állapotomban? vagy így marad? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Éva
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
03.
tisztelt Kérdező, Ez nem az én szakterületemet érintő kérdés. Kezelőorvosával, - sebésszel, vagy traumatológussal - kéne beszélni erről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
04.
03.
25éves haraszti sándor kérdése:

Jonapot doktornö!Aszt Szeretném kérdezni Escitaloprám menyi idö hány nap.mulva hat ?most szedem 11nap de.nem érzem hogy javultam e volna töle és ez jo gyogycer?szociális fobiára kaptam meg generizált szorongásra csak eszt irta fel a doktor mert monta frontint nem akar nekem irni köszönöm.elöre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
03.
Tisztelt Kérdező, Ez a típusú antidepresszáns általában 10-14 nap után hat, de néha egy hónap is eltelik, mire kifejti a kellő hatást. Jó készítmény szociális fóbiára és generalizált szorongásra is. A frontin veszélye, hogy hozzászokást okozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
31.
25eves kérdése:

Jo estét doktornö!Aszt szeretném kérdezni hogy edig ithol a pulzusom mindig ijen 80közöt volt most meg 60 szedek tanydont 40mg ramot egy honapja meg most szedek 2hete Escitalopramot mind kettöt reggel ecere ez antideprenszánsz generizát szorongásra meg szociális fobiára másik vérnyomásomra nem baj hogy 60 pulzusom edig soha nem volt enyi köszönöm elöre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
01.
Tisztelt Kérdező, A Tanydon okozhat pulzusszám csökkenést. A 60-as érték még elfogadható, nem várható, hogy bármilyen problémát okozna. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
31.
sneeblejack kérdése:

Krdves Doktorno ! Kb., 15 eve szedem eleinte Zoloft 50mg,jelenleg Sertalin zentiva 50mg gyogyszert szedek. Sajnos 4 napja elfelejtettem beszedni. eleg kallemetlen tuneteket tapasztaltam. Bizonytalan jaras,emelyges,elegtelen alvas.. Ez lehet az oka,hogy kihagytam 4 napot ? Varom szives valaszat ! Tisztelettel :Szabó Sándor
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
01.
Tisztelt Kérdező, Igen, ez minden bizonnyal a gyógyszer elhagyásával együtt járó tünetegyüttes. Általában egy hét alatt lezajlanak. Ha egyébként jól van, meg lehet próbálni a gyógyszer elhagyását, ha még megvannak a tünetek, amire felírták, akkor érdemes visszaállni a szedésére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
28.
Szivstreszmérés kérdése:

Jonapot doktornö!Érdeklödnék mit jelent az szivstresz vizsgálaton voltam 97százalékba rosz volt ez aszt jelenti hogy rosz a szivem?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
01.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom, mire gondol. A háziorvosával kéne ezeket átbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
28.
Alvási zavar - lidércnyomás? kérdése:

Üdv. 20 éves lány vagyok. Amikor szex-el kapcsolatos álmaim vannak, hirtelen rám jön egy nagyon rossz érzés és és a mellkasomban érzem, nem fáj valójában De akkor megis olyan és küszködnöm kell hogy fel tudjak ébredni.. Nagyon ilyesztő és rossz meg sem tudom pontosan fogalmazni, ez esetleg lehet gyerekkori traumától? Újabban mostmár mindem este rám jön mikor még csak fél álomban sem vagyok csak aludnék és felriadok.. Mi lehet ez és mitől, esetleg Mit tehetek ellene? Köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
01.
Tisztelt Kérdező, Lehet, hogy a fellépő szorongás régi trauma eredője, lehet, hogy a szexualitással kapcsolatosan meglévő komplexus hatására is. Lehet próbálkozni este relaxációs technikával / pl. autogén tréning/. Fel lehet keresni egy pszichoterápiás szakembert, és vele átbeszélni a problémát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
28.
Aggodom kérdése:

Tisztelt Doktornő. Megint csak Önt szavargatom kérdésemmel. A hétvégévn írtam a fiamrol akinek a Citaroplam-Teva 20 mg magas dozisban írták fel. A tünetek mára oda fajultak hogy szégyel enni mert ha hanalat beteszi a szájába másfél perc mik kitudja venni es másfél perc mire vissza tudja tenni a szájába. Lassan megy az öltözködés a vévézés ha letesz valamit meg simogatja többször. Sokáig áll vagy ül egy helyben. Ha beveszi a gyógyszert bevörösödik az arca. Mikor a Alventát szedte akkor is voltak ilyen tünetek de nem ilyen erösek. Enni kimondottan tudott. Most már sehová nem akar jönni mert Ötet ne nézzék hogyan eszik A poharai is ha megfogja felhajtja a fejét hátra hajtja es ugy marad. Akkor mondom hogy számolunk egy kettő és leteszük de a kéz szintén ugy marad ez a tünet a mult héttöl erösödött igy fe, mióta a Citalopramot szedi 40 mg naponta 1-1-0 Idegesiti hogy ez igy van. Lehet ez tényleg gyógyszer mellékhatás? Vigyem vissza kontrolra minnél hamarabb ? Mert legközelebb 1 hét mulva kellene menni. Vissza állhatnak ezek a reflexek a normális helyzetbe. Válaszát elöre is köszönöm. Tövábbi szép napot kívánok
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
04.
01.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy mielőbb keressék fel a kollégát. A leírtak alapján én ezeket nem gondolnám gyógyszer mellékhatásnak, de a tünetek erősödése összefügghet a gyógyszerszedéssel. Lehet, hogy egészen más típusú gyógyszer beállítása volna indokolt. A tapasztalt jelenségek az állapot javulásával enyhülnek, és megszűnnek, nem maradnak így. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
26.
1952erika@gmail.com kérdése:

T.Dr nő! Depresziosvagyok már 1996 óta,sok sok gyógyszer kipróbáltam,hála istennek a rekszetin nagyon jól be vált,emelett frontint is szedek 3x0,5 öt,de családi gondjaim vannak ezért többször meg próbáltam a szuiciddel,most elvette tőlem az orvos a rekszetint és helyette a depakine chrono 25o ml kell éjszakára be venni,de nagyon rosszul vagyon,lehet ,hogy gyógyszer elvonási tüneteim vannak?Mellete a frontint 2x0,5 1x1mg éjszaka!Elvonási tüneteim vannak???
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
28.
Tisztelt Kérdező, A rexetin elhagyása okozhat elvonásos tüneteket, ez kb. 1 hét alatt lezajlik rendszerint. Szédülés, remegés, émelygés, fejfájás lehetnek a tünetek.. Emellett elképzelhető, hogy a Depakine okoz mellékhatásokat. A kezelőorvosával kéne egyeztetni, megbeszélni, hogy mi a teendő. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
26.
25eves robi kérdése:

Jonapot doktornö.Érdeklödnék menyi mig melékhatás elmulik? Escitalopramot szedek 4napja és ojan furán érzem.magam fél szemel kezdtem 1héten át kel utána meg egész szem most van 4dik nap köszi elöre is üdv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
28.
Tisztelt Kérdező, Általában 3-4 nap alatt el szoktak múlni a bevezetéssel járó mellékhatások. Ha két hét után még mindig tapasztalja ezeket, beszéljen erről a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
26.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt doktinő. Problémam az , hogy éjjel első ébredésnél arra ébreszt a szervezet, hogy nem jol megy a szivem. Lassu majd mozgasra begyorsul. Helyzetváltozasra is. Mivel szedek betaloc metapr.-t ritmuszavarra, veszek be negyedet es negyed rovotrilt. Ezutan visszaalszom es ha fel is ebredek nem jön elő. Orvos mondta" 50mg ot vegyek éjszakar" Nagyon letompit ugyanugy felebredtem. A stressz okozhatja?Lendormint szedek emiatt, de 3 ora mulva, felébredek erre. Ritkán nem. Néha estere 100 körül ha van a pulzus negyedet vagy felet beveszek. A gyógyszer is okozhatja?Köszönöm válaszát.Ha sikerül az eldö fazist altato nelkül aludnom, felebredek, nem tudok visszasludni, a 2.nal lendorminnal mar alszom 6 ora körül es almodom is. Felborult a biologiai óram?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
28.
Tisztelt Kérdező, Az az első kérdés, hogy a ritmuszavar kellően ki lett-e vizsgálva. Mi áll az esti szapora szívverés hátterében? Ha nincs semmilyen szervi probléma, akkor a Betaloc mellett inkább alvást támogató antidepresszáns beállítását javaslom. A Rivotril és a Lendormin egyaránt függőséget okoz tartós szedés esetén. a gyógyszerek nem, de az esetleges hiánytünetek már okozhatnak szapora szívverést. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
25.
Sándor nagy 27éves frontin kérdése:

Jo estét doktornö! Szetem frontint 5-6-7szemeket 0.25öst most le akarok rola szokni 2éve szedem majdnem minden nap valamikor egy héten 3-4nap milor hogy ..de erzem kemy.hozá szokam és nem birom aba hagyni egyik naprol a.másikra vagy ha meg csinálnám.erös vagyok medig tartana ez.a szörnyü elvonási tünet ? Vagy csinál.jam aszt regel egy meg este egy és.akor igy kicsit könyeb asztán regel fél este fál és utana teljesen vagy hirtelen hagyam.aba nagyon rosz az elvonás már ki brobáltam mikor nem volt 2-3napig gyogycerem .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
28.
Tisztelt Kérdező, A lassú elhagyást javasolnám. fél szemmel csökkenteni a mennyiséget, és azon a szinten maradni 3-4 napig, utána csökkenteni tovább. A hirtelen elhagyás néha kifejezetten súlyos elvonásos tüneteket okozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
25.
aggódom kérdése:

Tisztelt doktornő. A fiam régóta depresszióval küzd.Évekig szedteZoloft cseppeket.2015 ben váltotta a doktornő az Azventára egészen 150mg mentünk el.Akkor megjelentek a tünetek.idessèg megállt egy helyben sokáig nem érdekelte semmi letett valamit úgy maradt abban a helyzetben .Lassan vissza csökkentette az adagot oxazepant kapott még hozzá.A tünetek valamelyest csökkentek. De szomorú és olyan belső remegèse volt.Harom hete kapott citalopram tévét amit eleinte egy hétig kellett adni fel tabletet .Kapott Diazepam injegciot minden másnap egyet kell szúrni és az oxazepant tablettát. Eleinte jó is volt .Mikor a fél tablettát szedte aztán egy hét után megkezdtük szedni reggel egyet dèlben egyet. A tünetek nagyon felerösodtek szomorú meg áll és nèz ha valamit keresztül perceken keresztül úgy marad.Nem érdekli semmi .Április 4. èn kell vissza vinni kontrollálta. Nem tudom csökkentsem e az adagot és milyen mértékben Szerintem 10mg róla hirtelen mentünk. A 40mg. Az étvágya se valami jó. Kérèm segítsen mitèvö legyek. Válaszát. Elöregedett is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, A Citalopram 40 mg-os adagja elég magas. Lehet, hogy a hirtelen emelés nem tett jót. Ugyanakkor feltételezem, hogy oka volt, hogy a kolléga ilyen magas adagot állított be, úgyhogy meg kéne várni a személyes találkozóz, és akkor konzultálni vele erről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
23.
25eves robi kérdése:

Jonapot doktornö!Szeretném.megérdezni hogy mitöl lehetek ijen roszul tegnap ota nem szedem a frontint edig szetem 5-6szemeket 0.25öst tegnap aba hagytam és elmentem sziholugushoz ahol irtak fel Escitalopramot ma kezdtem el szedni felet kel elsö hétbe utána egészet csak nem tudom mitöl vagyok ijen roszul az hogy, aba hagytam a frontint vagy hogy,eszt ma,elkezdtem szedni???mert már rég elkelet volna,menyek mert én ugy szereztem a frontint amugy magam akartam gyogyitani de rá jötem ez igy nem mehet és tegnap elmentem szociális fobis szorongásos zavarom van már van kartonom is edig én probáltam eltolni frontinal igy évek alat szetem eszt nem montam neki maga szerint a frontin elvonás lehet vagy az hogy ma elkezdtem szedi a Escitalopramot?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, Egy korábbi levelére már válaszoltam. Ilyen mennyiségű Frontin elhagyása megvonásos tünetekkel jár. Érdemes lett volna inkább lassan, fokozatosan elhagyni. Az Escitalopram bevezetése az első napokban szintén okozhat kellemetlenségeket, de a rosszullétet valószínűleg nem ez okozza. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
23.
Cipralex kérdése:

Tisztelt Doktornő! Másfél éve szedek napi 10 mg Cipralexet, 6-7 hónapja már tünetmentes lettem. Az orvosom még nem szeretné leállítani a szedését. A kérdésem: kialakulhat-e ennyi szedési idő után függőség a Cipralex-hez, illetve mennyi szedési idő után alakulhat ki? Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, A Cipralex tartósan szedhető gyógyszer. Elhagyásakor néha kialakulnak elvonásos tünetek, de komoly függőség nem lép fel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
23.
Rivotril,Scippa,Valdoxan kérdése:

Az életkoromat elfelejtettem megadni! 50 éves hölgy vagyok!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Ok, a válaszom nem változik ettől.
2017.
03.
23.
Rivotril,Scippa,Valdoxan kérdése:

Tisztelt Doktornő!Már hosszú évek óta diagnosztizáltak depresszióval,és pánikbetegséggel.Azóta szedem a Rivotrilt,és a Scippát.Jelenlegi dózisom a Rivotrilból,este 4 mg+10 mg Scippa!A Rivotril fokozatosan lett ilyen sok,mert egyre rosszabbul aludtam, és tegnap a pszichiáter Doktornő felírta nekem a Valdoxant,és javasolta,hogy óvatosan csökkentsem a Rivotrilt.Tegnap este már csak 3 mg Rivotrilt vettem be.Egyetlen kérdésem van,hogy ez a három gyógyszer szedése,nem okoz valami gondot?Tegnap este,miután bevettem a gyógyszereket,enyhe émelygést éreztem,és hamar elálmosodtam,és el is aludtam.Viszont éjjel 2-kor felébredtem,és onnantól,félálom-szerű állapotban voltam,és nem volt valami pihentető ez az állapot!Tudom,hogy időt kell adnom magamnak,csak kissé megrémít a három gyógyszer kombinációja!Várom válaszát,és maradok tisztelettel!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, A három gyógyszer szedhető együtt, de a Rivotril csökkentésével és elhagyásával nagyon egyetértek. A Valdoxan alvást támogató antidepresszáns, várhatóan a hatása n1-2 hét elteltével pótolni fogja a Rivotrilét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
23.
Radics gergo 26év kérdése:

Jo reggelt doktornö Érdeklödnék Escitalopramot 10mg lehet egyszere be veni tanydon 40mg ramos vérnyomás.csökentöre mert mind.kettöt reggel kel?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, Igen, lehet.Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
22.
25eves kérdése:

Jo estét doktornö ! Ma rá szántam.magam és elmentem szihologushoz rokus korházba és szorongasos zavart szociális fobit diagnoizált a doktornö Escitaloprmot kaptam 10mg osat 1héten fél szem reggelente rá egy hétre napi egy szem.mit szol.hozá ez jo gyogycert ,anyi hogy aszt nem montam el az orvosnak hogy én szetem frontint és aba hagytam hirtelen az nem.ugye hogy nem.montam azéert ez fog hatni ez a gyogycer? Meg anyi hogy szihésen magas.a.pulzusom meg a vérnyomásom.nagyon 25éves vagyok szedek tanydont aszt szeretném.kérdezni most ha hejre tesz ez a escitalopram akor lehet megszünik a magas vérnyomásom.mert voltam.már minden vizsgálaton jo volt ami csak létezik ha hejre ál ez szociális fobia megmeg szorongasom akor valoszinü elhagyhatom a tanydont amit szedek magas vérnyomásra ?köszönöm elöre is bocsi a sok kérdéséert üdvözlöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
25.
Tisztelt Kérdező, Az Escitalopram jó gyógyszer. Nem hat azonnal, hanem 1-3 hét elteltével. Hatását a korábban szedett Frontin nem befolyásolja. Ha azonban tartósan és nagyobb mennyiségben szedte, akkor várható, hogy elvonásos tünetek léphetnek fel - izzadás, remegés, fejfájás, szédülés. Az emelkedett pulzusszám is rendeződhet a gyógyszer hatására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
22.
tanácsot szeretnék kérni! kérdése:

Tisztelt doktornő!Már harmadszor tért vissza az enyhe depresszióm.Először szorongással társult és pánik betegséggel.Folyamatosan hánytam,hányingerem volt .Étvágytalanná váltam ebből kifolyólag a sav termelésem is sok volt,de helyre jöttem.Második alkalommal már rutinosan felkerestem a pszichiáterem és elkezdtük a kezelést.Felírta az Escitalopram s 10mg reggel 1 és Helex sr 0.5mg reggel1 tablettákat.Ezeket magamtól leraktam szépen leépítve.6 hónapig nem is volt semmi bajom.Most megint elkezdődött.Felírta ugyan ezeket csak estére is felírt Helexet az alvás miatt.ez volt 03 .8.-án. a kérdésem az lenne, hogy normális az ha állandóan fáradt vagyok? A testi tüneteim pedig nem nagyon szünnek.A fejem zúg,és hamar elfáradok.A válaszát előre köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok 1-3 hét alatt kezdenek hatni rendszerint. Ez azonban néha kitolódhat 1-2 hónapra is. Még várható, hogy hatni kezd a gyógyszer. a fáradtság hátterében esetleg a 2x-i Helex is állhat. Ha akkor jelent ez meg, mikor zedni kezdte, érdemes volna próbálkozni a reggeli csökkentésével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
22.
panikbeteg kérdése:

31eves holgy vagyok,8honapja kezelnek rivotrillal reggel egy0.25,spitomin 3*0.5,es mirzaten este 15mg.gyereket szeretnek,de tobb esetben azt hallottam nem lehet ezekkel a gyogyszerekkel gyereket vallalni.Tanacsat szeretnem kerni,hogy mi lenne a megoldas.Elore is koszonom valaszat.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező, Valóban jó volna elhagyni a gyógyszereket, mielőtt teherbe esik. Ha feltétlenül szükséges, szerotonin visszavételt gátló antidepresszánst szoktunk felírni a terhesség során. Ennek szükségessége mindig egyéni mérlegelést igényel. a gyógyszerek elhagyását lassan, fokozatosan javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
20.
Radics gergo 26év kérdése:

Jo estét doktornö !Érdeklödnék hogy szedek frontint és.le.szeretnék szokni probáltam ugy hogy egyik naprol a másikra de nagyon roszul voltam.ojan szorongásom.volt meg roszulétek meg enise birtam meg minden zavart huu else lehet mondani nagyon rosz érzés asztán 3nap után ujboé be vetem meg szüntek de én nem akarom szedni amugy szorongásra irták fel hogy lehetne le szokni rola ??? Köszönöm elöre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
22.
Tisztelt Kérdező, Azt javaslom, hogy lassan próbálja elhagyni a gyógyszert, mondjuk napi fél, vagy negyed tabletta csökkentésével. Ezt a mennyiséget aztán annyi ideig szedje, amíg az elvonásos tünetek teljesen elmúlnak, és után kezdjen újabb csökkentésbe. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
20.
24èves fiu kérdése:

Tisztelt doktornö!Ugy érzem szociális fobiám van.meg szorongás erös ere mit lehetne szedni meg menyi ideig hogy elmuljon lasan már boltba se birok.be menni mert minden bajom van még.szemükbe se merek.nézni az ebereknek mit csináljak hogy meg gyogyuljak ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
22.
tisztelt Kérdező, Az tanácsolnám, hogy keresse fel a területileg illetékes pszichiáter kollégát. A szorongásokra antidepresszáns és/vagy feszültségoldó gyógyszer adható, az antidepresszánst több hónapig javasoljuk szedni. A gyógyszerek mellett pszichoterápiás kezelés lehetősége is felmerül, ha ez megoldható. Üdvözlettel. Dr. pálvölgyi Rita
2017.
03.
20.
Linka László kérdése:

Tisztelt Dr NŐ! Hatvan hat éves egy hónapja elvesztettem feleségemet azóta nem találom a helyem,az esték borzalmasak. Folyamatos belsö remegést érzek,ami enél is roszabb folyton valamelyik eszebejutó dalamot imételek egész napon át,ujra és ujra. Meg fogok örülni vagy már meg is őrültem. Mit tehetnék? Üdv Linka László
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy keresse fel a háziorvosát, és kérjen tőle segítséget. emellett hasznos volna, ha minél több időt együtt tudna tölteni azokkal, akik ismerték, szerették a feleségét. Ha megosztják egymással a fájdalmukat, az enyhülést is hozhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
19.
25eves norbi kérdése:

Jo estét doktornö !Érdeklödnék erös szorongásom.van meg szerintem szociális fobiám ez elmulik majd ecer magatol.vagy elkéne menyek orvoshoz és irna rá gyogycert csak szégyelek inkáb szerzek frontint mindig és aszt szedem 3szor 2öt naponta csak mostanába nem tutam szerezni és szarul vagyok még joban mint voltam maga szerint mit csináljak frontinhoz is tuti hozá szoktam.köszi választ elöre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező, jobban tenné, ha elmenne a háziorvosához. A Frontin tartós szedése függőséget, elvonásos tüneteket okoz. Néhány hét elteltével, - ha nem csökkennek a tünetek, - mást indokolt felírni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
18.
Pánikbetegség kérdése:

Kedves Doktornő! Szorongásos és pánikolásos panaszaimmal jelentkeztem a háziorvosomnál. Február elején a kórházban kötöttem ki, de minden kivizsgálás negatív lett. Kaptam egy 0,25mg-os Frontint és elmúlt az összes panaszom. Ezt a leletet megmutattam a háziorvosomnak, elmeséltem neki mindent, hogy mi a problémám és kértem, hogy írja ki nekem a Frontint. Atarax-ot írt fel helyette. Őszintén szólva nem mertem még beszedni. Elolvastam a mellékhatásait és benne van a tájékoztatóban, hogy szívritmuszavart okoz. Ön szerint megbízható ez a gyógyszer? Válaszát előre is köszönöm! Bella
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
20.
Tisztelt Kérdező, Az Atarax biztonságos szer. Hasonló mellékhatások sok gyógyszer esetében fel vannak sorolva, akkor is, ha csak 1-1 alkalommal tapasztalták. Orvosa vélhetően azért írta ezt a Frontin helyett, mert kisebb a hozzászokás veszélye. ki kéne próbálni, meglátja, hogyan hat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
17.
Pisti kérdése:

Kedves doktornő! Stresszes munkahelyem van, mar regota szedtem a rivotrilt. Próbsltam elhagyni de lehetetlen. Tavaly volt egy ritmus zavarom erre szedek gyógyszert. Altato is kellett , lendormint szedek. Miért? Az első ébredésnél szaladca szívem, ujabb gyógyszert kell bevennem. Pániknak nem pánik, Mert nem izzadok stb. Csak megzavarja az éjszakat majdnem mindennap. Pajzsmirigyes is vagyok. Ugy néz ki , hideg göb. Ha 6 orat tudok aludni, örülök neki. Köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező, Lehet, hogy érdemes volna gyógyszert váltan. Az antidepresszánsok között nagyon jó, - alvást támogató - készítmények vannak. Az várható, hogy a Rivotril és a Lendormin hatékonysága az idővel fokozatosan csökken. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
16.
tavasz kérdése:

Kedves Doktornő! Édesapám halála óta, lassan 4 éve van reflux btegeségem. Tavaly nyáron egy gyomortükrözésen Barret nyelőcsövet találtak, amiből már elindulhat daganatos elváltozás. Én a diagnózis után elkezdtem szorongani, a refluxom rettenetesen felerősödött, a savgyógyszer sem használt. Három hónapig szenvedtem így, majd elkezdtem Xanaxot szedni, napi 3X0,25 mg-osat, ami hatalmas nagy megkönnyebbülést hozott egy pár hétig. Aztán hamar megszokta a szervezetem, emelni kellett rajta, közben szó szerint elfogytam, így végül antidepresszánst kezdtem el szedni. Először 30mg Mizapint, amit a doktornő felemelt 45mg-ra, és mellé Cipralexet írt fel 10 mg-osat, a Xanax maradt, abból pedig 4X 05mg-ot szedtem, szedek most is. Cipralexet korábban már szedtem, mivel kétszer kezeltek szülés utáni depresszióval. Az első pár hétben, nagyon felerősödtek a szorongásos panaszaim, és aztán kezdtem picit jobban lenni, de három hónap után sem vagyok jól, sőt a héten megint elkezdtem nagyon szorongani. Felhívtam a doktornőt, és azt mondta ő ennyit tudott segíteni, keressek egy nála okosabb szakembert. Kérdésem az lenne, mivel egy korábbi hozzászólásban olvastam, hogy ezt a két gyógyszert nem biztos, hogy jó sokáig együtt szedni. Előfordulhat, hogy ezért szorongok még mindig? A doktornőm fel sem ajánlotta, hogy esetleg egy másik gyógyszert kellene megpróbálni. 41 éves vagyok, pajzsmirigy alulműködésem van, bár ez be van állítva gyógyszerrel, az elmúlt pár hónapban a menstruációm is elment, korai menopauza miatt most kezdek el majd progeszteront szedni, illetve hisztaminérzékenységem is van, arra gondoltam, talán ezért sem használnak a gyógyszerek. Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező, Ha hatástalanok a fenti gyógyszerek, érdemes mással próbálkozni. Én valóban annak vagyok a híve, hogy egyszerre lehetőleg egy antidepresszánst adjunk, hatásos mennyiségben. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a gyógyszerek okoznák a szorongást. A gyógyszereket az egyéb betegségekre, - és az ezekre szedett gyógyszerekre - tekintettel kell beállítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
15.
remény kérdése:

Kedves Doktornő! Elnézést de azt hiszem egy kérdés kimaradt az elöző levelemből.: a sertralin csökkentésével járó elvonási tüneteket a xanax szedése enyhítheti? Általában ezek a tünetek meddig tartanak? Köszönöm szépen
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
18.
Tisztelt Kérdező, Az elvonásos tünetek 1-2 hétig tarthatnak. A Xanax enyhítheti a Sertralin elhagyásának tüneteit. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
15.
Vadoxan kérdése:

Tisztelt Doktornő!Reggel este 0.25-ös frontint szedek,ami a pánikbetegségemre nem igazán használt.Most valdoxánt írt fel a pszichiáterem akinél most voltam először és mondta,hogy az esti frontint már ne vegyem be.Ön szerint hozzászokás melyik gyógyszerhez nagyobb,mert én már nagyon félek,de a tünetek miatt nem igazán tudok javulás útjára térni.És a frontin tényleg felesleges? Bár annak örülnék,ha valami kicsit hatna és nem kellene több gyógyszert szednem.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező, A Frontinhoz alakul ki inkább hozzászokás. A Valdoxán alvást támogató antidepresszáns, így ha elkezdi kifejteni a hatását, akkor az esti Frontin valóban feleslegessé válik. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
15.
remény kérdése:

Kedves Doktornő! A tanácsát szeretném kérni. kb. 2 hete elhagytam az esti 1/2 0,25 xanaxomat, jelenleg csak reggel szedek belőle 1/2 0,25 tablettát. Ezzel párhuzamosan a sertralint is csökkentettem heti egy napon 1/2 tablettával. Ebből jelenleg a héten 1 nap 1 a többi napon 1/2 tablettát szedek. Hosszú évek óta szedem, de nagyon szeretném abbahagyni. Viszont pár napja olyan szédüléses érzésem van, illetve olyan lábgyengeség szerű. Ön szerint melyik gyógyszer elvonási tünete lehet ez illetve, van-e valami amivel ezt mérsékelni lehet? Esetleg a Sertralin csökkentés idejére érdemes-e az esti xanaxot újra szedni Ön szerint? Nagyon köszönöm előre is.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
17.
Tisztelt Kérdező, Mindkét gyógyszer csökkentése okozhat elvonásos tüneteket. Azt javaslom, hogy egyszerre csak az egyik gyógyszert csökkentse. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
13.
Pánikbetegsèg, kevert szorongás kérdése:

Kedves Doktornő! Kórelőzmèny: 2008-2009 Citalopram 40 mg, Klonazepám 3x0,5 mg 2010-2014 Citalopram 20 mg, Klonazepám 0,5 mg 2016- mostanáig Kezdetben Escitalopram (nem vált be) Citalopram 20 mg, Klonazepám 05 mg Január vègèn azzal a problèmával kerültem kórházba, hogy egymást követő 2 szèlesspektrumú antibiotikum után olyan állapotromlás következett be nálam, mint amikor èvekkel ezelött először orvoshoz fordúltam. A kórházban Citalopram helyett Sertralin-t kaptam ami tünetileg használt is volna, de sajnos allergiás bőrkiütèst okozott így ... nap szedès után most paroxetin-t kaptam. Jelenleg már itthon tartózkodom... Ettől az új antidepresszánstól olyan mellèkhatásokat tapasztalok amit senkinek sem kívánok!!! Nagyon elvagyok keseredve, mert az elmúlt èvekben mindig rendesen szedtem a gyógyszereim ès rendszeresen jártam terápiára mègis ott kezdem ahol abbahagytam! Tisztában vagyok vele, hogy újra gyógyszert kell szednem, de már nem bírom elviselni ezt a sok gyógyszer okozta mellèkhatást ès elvonási tünetet. Szeretnèm a jól bevállt gyógyszeremet szedni, de állítólag pont azèrt adtak másikat, mert arra intolerancia alakult ki a hatásosságát illetően! A kèrdèsem az lenne, hogy Ön szerint hasznalhat-e negyedszerre a citalopram hatóanyag? Válaszát nagyon köszönöm! Egy pánikbeteg
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
15.
Tisztelt Kérdező, Meg lehet próbálkozni ismét a Citaloprammal, bár azt tapasztaljuk, ha kialakult a tolerancia, akkor megszűnik, vagy jelentősen csökken a hatás. Sajnos a mellékhatások sok kellemetlenséget tudnak okozni, de az esetek többségében néhány nap alatt elmúlnak. Ha nem így lenne, más összetételű, kettős támadáspontú szerekkel is lehet próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
12.
zelekati kérdése:

Tisztelt doktornő! Generalizált szorongást állapítottak meg nálam és egy hónapja szedek Escitilt. Ehhez 0.25- ös Frontint kaptam még. Érdeklődni szeretnék, ha a Frontinból csak napi 2x felet szedek, az is okozhat rászokást? Másik kérdésem, hogy amennyiben javul az állapotom, letehetem az Escitilt majd? Elkeserít, hogy megszüntette a libidót és a pszichiáter azt mondta, nem tud mást adni, de az Escitilt szedjem több, mint egy évig. Ha majd leteszem, visszatér a libidó, vagy van erre valami megoldás? Köszönettel várom válaszát, Katalin!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
15.
Tisztelt Kérdező, Egyéni érzékenység kérdése, hogy mennyi idő alatt alakul ki hozzászokás. Minden esetre, ha már hat az antidepresszáns, érdemes elhagyni. Az Escitil egyik leggyakoribb mellékhatása a szexuális funkciózavar. Meg lehet próbálni csökkenteni felére, ha már jobban van, Vagy mégis csak próbálkozni más szerrel. A libidó csökkenés elmúlik, ha elhagyja a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
10.
Izabella kérdése:

Tisztelt Dortorno! Segitsegert fordulok Onhoz, mint minden paciens ezen a forumon. Edesapamrol van szo. Sajnos csaladi problemakkal kuszkodunk, es o depresszioba esett. Nagyon szeretnem ebbol a helyzetbol kizokkenteni, de eddig nem sikerult. Ugy fel eve, zug a fule, fejfajasa is hosszu idon keresztul volt, most szunt. Fulorvosnal volt tobbszor is, gyogyszereket irtak, legujjabban IMOVANE 7,5 mg. Mindannak ellenere, hogy szerintem ez neurologiai betegseg. Megszeretnem kerdezni, ha o prosztata problemakkal is kuszkodik, szedheti ezt a gyogyszert? Mert a prospektusban az all, hogy 8 orai alvas... o viszont ejjel meg ketszer is megebred. Nagyon megkoszonom a valaszat, es velemenyt kernek ezzel kapcsolatban. Tovabbi sok sikert! Udvozlettel: Izabella
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, A fülzugás oka különböző lehet. Neurológiai fülészeti, pszichés ok is állhat a háttérben. Kivizsgálást indokol. Az Imovane altató. Nyugodtan lehet szedni éjszakai vizelési panaszok esetén is. Általában visszaalszik, aki a gyógyszert szedi. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
10.
Gyógyszer váltás. kérdése:

Tisztelt dr.nő Brintelix tbl-t szedtem két hétig nem volt jó ezért rexetint kaptam reggel fél délben fél tbl- estére 15mg Yarocent.hőhullámaim vannak izzadás.olvastam a szerotonin szindrómárol ez mennyi idő alatt alakul ki.Hétfő ota szedem a ggyógyszereket.plussz 3x1 xanax 0.5 ,spitomin 10 mg 3x1 is szedek.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, Én nem javaslom, hogy különböző antidepresszáns és nyugtató szereket ilyen kombinációban szedjen. Az izzadás nem szerotonin szindróma, de valószínűleg összefügg a gyógyszerszedéssel. Beszélni kéne erről a kezelőjével, és lehetőleg a legkevesebb fajta gyógyszert kéne szedni terápiás mennyiségben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
10.
Aggódó Anya kérdése:

Tisztelt Doktornő! Segítséget szeretnék Öntől kérni. Kórházból jött haza a hozzátartozóm, ahol alkoholelvonási tünetekkel kezelték. Gyógyszert írtak föl neki, de nem tudott elaludni, így sajnos éjjel több Tiapridál 100 mg-os tablettát is bevett. /Amit sajnos nem vettem észre, csak már későn. / Utána rosszul lett, epilepsziás rohamok voltak. Annak ellenére, hogy a roham ellen is vett be gyógyszert. Ön szerint ez a sok gyógyszer miatt volt, vagy alkoholelvonási tünet lehetett? Előtte 10 nappal volt alkoholfogyasztása. Köszönöm a választ!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, Mindkét tényező közrejátszhatott. Az alkohol elvonási szindróma része lehet az epilepsziás roham, a Tiapridal, - különösen terápiás szint feletti mennyiségben, - csökkenti a görcsküszöböt, ezért elősegítheti a roham kialakulását. Ilyen esetben - sürgősségi - kórházi kezelés javasolt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
10.
Antidepi! kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy a Duciltia nevezetű gyógyszer szedése közben szabad e valamennyi alkoholt fogyasztani ? tehát ha reggel beveszi az ember este lehet e alkoholt inni ? illetve hogy ez a gyógyszer pánikbetegségre is jo - e ? köszönettel!!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, Az antidepresszánsok, - ha már kialakult a hatásuk, - viszonylag jól tolerálják az alkoholt kis mennyiségben. Nagyobb adag, tömény alkohol azonban kerülendő. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
08.
Escitil kérdése:

Jónapot! 23 éves vagyok és kb két hónapja szedem az Esctil nevű gyógyszert 10mg-osat és azt tapasztaltam hogy mintha csökkent volna a libidóm, illetve jobban rá kell koncentrálnom hogy ejakuláljak. Azt szeretném kérdezni hogy a gyógyszer abba hagyása után ez a panasz elmúlik, illetve beszéljek a kezelőorvosommal róla? Előre is köszönöm a válaszát és további szép napot!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, A tünet az Escitil mellékhatása. A gyógyszer elhagyását, - néha már csökkentését - követően hamarosan rendeződik a szexuális működés. Érdemes róla beszélnie a kezelőjével, együtt gondolkodni a gyógyszer módosításáról, vagy csökkentéséről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
08.
Robert 25 év kérdése:

Jonapot dóktornő!Aszt szeretnem kerdezni hogy ha megyek valahova példul orvoshoz vároba vagy utazok buszon vagy nagy boltba be megyek kaszánánál fizetek minden bajom van szakad a viz rolam szemere furán látok fejem is nyomodik ja es ithol mindig jo a pulzusom 80szokot lenni de ijen hejeken felmegy 130ra is nagyon rosz mi lehet ez szorongás ??feszült ideges vagyok ha kel ha nem ijen nyomás van benem mi okozhatja ??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
11.
Tisztelt Kérdező, Ezt a szorongásos betegséget agorafóbiának hívják. Zárt helyen, járművön, bevásárló központokban jelentkezik. Gyakran heves testi tünetek, akár pánikroham kíséri. Mint a többi szorongásos betegség esetén is, gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás kezelést érdemes kezdeményezni egy kollégámnál. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
07.
Gyógyszer kérdése:

Tisztelt doktornő!Kérdésem az lenne,hogy gyógyszer nélkül is lehet gyógyulni vagy minden esetben írnak antidepresszánst?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
08.
Tisztelt Kérdező, Természetesen gyógyszer nélkül is lehet. Ez mindig megállapodás kérdése. Elmondjuk a várható hatást, mellékhatást, javaslatot teszünk. De dönteni végül is Ön fog. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
07.
gyógyszer baba kérdése:

Jonapot doktornő.olyan kérdéssel fordulok önhöz hogy több mint fél éve szedem a frontin 0,5et 3x1 szemet, és a rexetint reggel 1-et. Most viszont úgy néz ki babát várok. Lehet valami baja.a babának hogy ennyi ideje szedem a gyógyszereket?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
07.
Tisztelt Kérdező, A Frontint lassan el kéne hagyni. A rexetin, - amennyiben nem nélkülözhető, - szedhető a terhesség alatt. Ez mindig egyéni mérlegelést igényel, lehetőség szerint gyógyszermentes megoldásra, - pl. pszichoterápia - kéne törekedni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
06.
Hogyan lehetne jobb a szex? kérdése:

Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Az lenne a problémám, hogy 4 éve vagyunk együtt a párommal, még is a kezdetek óta nem élvezem a szexet vele és nem tudom mi az oka. Én boldoggá szeretném őt tenni, de őt nagyon zavarja az, hogy nem élvezem a szexet és a csókolózást sem. Én sosem próbáltam még meg magamnak élvezetet okozni, ez lehet probléma? Próbálkoztunk már mandzsettát is használni, de nem volt másabb. Ha az ujjával izgat akkor a kelleténél is jobban folyok, az ujjával élvezem is! Viszont a G pontom nekem rettentő érzékeny, azt nem bírom, ha ott csinálja. Inkább kellemetlenebb érzés, mint jó. Szexnél is ugyanúgy folyok, de egyszerűen nem élvezem. Nem érzek semmit sem, pedig szeretném, ha minden rendben lenne köztünk, mert félek, hogy így vége szakad a kapcsolatunknak egyszer. Neki ugyanúgy feláll mindig, viszont az utóbbi időben már nagyon hamar elélvez, gondolom lelki okok miatt, mert megviseli, hogy nekem nem jó. Különböző pózokat is kipróbáltunk már, de minddel ugyanaz volt a helyzet, változatlan. Olvastam, hogy fertőzések is lehetnek az okai, de voltam nőgyógyásznál és nincsen semmi bajom. Mit tudnék tenni, hogy jobban tudjam élvezni a szexet? Ha esetleg az lenne a probléma, hogy nem kívánnám, mert úgy is tudom, hogy nem lenne élvezetes a szex, akkor hogyan érhetnénk el, hogy újra megkívánjam őt? Sportoljak, vagy csináljak nemi edzést, az használna? Egyszerűen szeretném, ha működne… Kérem segítsen! Üdvözlettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
07.
Tisztelt Kérdező, Azt tanácsolnám, hogy együtt keressenek fel egy szexuálpszichológust. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
05.
Gyógyszer váltás. kérdése:

Tisztelt Dr-nő. Már írtam önnek gyógyszerváltás címmel.Írtam hogy Brintellixet kaptam 2 hete szedem Rexetin helyett ,plussz Xanax sr 0.5mg 2x1 szedek .Egy hete orvosom meg emelte a xanax sr 1mg 2x1 re .A feszültségem ne igazán oldódik .Lehet hogy másféle szorongás oldót kéne szednem ?Lehet e egyik napról másikra váltani. Vagy estleg nappalra rövid hatású xanaxra váltani.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Meg lehet próbálkozni rövid hatású Xanax-szal, néha az jobban beválik. De az is lehet, hogy a Brintellix nem a megfelelő gyógyszer az Ön számára, és inkább másik antidepresszánst kéne beállítani. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
05.
Majdan zoli 25 eves kerdes kérdése:

Jonapot kivànok!Ojan kèrdèsem.lenne doktornö hogy a ppulzusom szokszor fel.megy 120-130ra is amikor megyek valahova vagy idegsekedek streszelek ez.idegi avagy szihès alapon.lehet vagy rosz a szivem ?? Valamikor 80-90ithol ,mijen betegsèg okozhatja szorongas vagy mi? Udv 25eves majadan zoli
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Ki kéne vizsgáltatni a panaszát. Okozhatja stressz, feszültség, de testi betegség is. a háziorvost kéne első körben felkeresni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
02.
Robi22 kérdése:

Jo estet doktornö!Szorongàs egèsz nap van nekem nagyon rosz mit kène szegyek ?magas vernyomasomat okozhatja?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, A tartós szorongás vezethet vérnyomás emelkedéshez. Egy kollégámat kéne felkeresni, és vele személyesen megosztani a panaszait. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
03.
01.
nyuszi kérdése:

Kedves doktorno! 4-dik hete szedem a cipralexet, nem tudok enni, hanyingerem van, szorongasom meg intenzivebb. Normalis igy vagy elofordulhat hogy nekem nem jo ez a gyogyszer? Mennyi ido alatt szokja meg a szervezet es varhatok javulast? Elore is koszonom a valaszat! Udvozlettel egy beteg.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Ennyi idő után már rég el kellett volna múlni a mellékhatásoknak. Ha nem az alapbetegség, a szorongás okozza a tüneteket, akkor érdemes volna gyógyszerváltásról gondolkodni a kezelőorvosával. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
28.
25eves kérdése:

Jo estèt doktornö!!Maga szerint mejik gyogycer lene jo szociàlis fobira szorongasra ?? Frontin tecet irni az nem.mert hozà szokast okoz es ebol ki lehet gyugyulni koszonom elore is 25eves vagyok
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Antidepresszánsok is törzskönyvezve vannak szociális fóbiára. Ha legközelebb levelet ír, kapcsolja be a helyesírás ellenőrzőt, sokat segíthet a levél fogadtatásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
28.
aggódás kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors választ. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy maga a Sertralin csökkentése okozhat-e vérnyomásemelkedést? (valahol azt olvastam, hogy a Nátrium szintre is hat). Van-e ilyen megvonási tünete vagy mellékhatása? Köszönöm szépen
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
03.
05.
Tisztelt Kérdező, Nem tudok ilyen mellékhatásról. Üdvözlettel: Dr. pálvölgyi Rita
2017.
02.
28.
aggódás kérdése:

Kedves Doktornő! Sertralin 50 mg tablettából szedek egy héten három nap 1-et a többi napon 1/2-et. Xanax 0,25-ból reggel 1/2 tabletta, eddig este is volt 1/2, de azt pár napja elhagytam. Közben a Sertralint is elkezdtem csökkenteni, heti 1/2-el ahogy Ön is javasolta. Szedek vérnyomáscsökkentőt is de csak 1/4-et. Pár napja azt vettem észre, hogy a vérnyomásom magasabb mint szokott lenni. Ön szerint ez lehet valamelyik gyógyszer csökkentése miatt? Most emiatt kéne az esti 1/2 xanaxot újra szednem? Válaszát előre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszerek csökkentésével fokozódhat a szorongás. Érdemes rendszeresen mérni a vérnyomást. Lehet, hogy enyhe emelkedés nem indokol gyógyszer emelést, az is lehet, hogy a vérnyomáscsökkentő megemelése a megoldás. Meg lehet az is persze, hogy a szorongásoldót érdemes kicsit visszaemelni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
28.
Pánikbetegseg kérdése:

Tisztelt Doktornő!Kérdésem az lenne,hogy milyen vizsgálatok szükségesek a pánikbetegség megállapításához!Már lassan egy éve vagyok pánikbeteg,de csak vérvételre küldtek el kétszer is,mindegyik tökéletes lett.Igaz pánik tüneteim orvos szerint tipikus tünetek.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, A tünetek határozzák meg, hogy milyen vizsgálatok szükségesek. Kardiológiai, neurológiai, gasztroenterológiai vizsgálatok jöhetnek szóba. De van úgy, hogy a tipikus tünetek feleslegessé teszik ezeket a vizsgálatokat. Kezelőorvosával beszéljen a kétségeiről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
28.
Gyógyszer váltás. kérdése:

Tisztelt Dr-nő! Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,13 éve szedtem reggel 1 x Rexetint,2x1 0,5mg xanax sr tbl-t.November óta kezdődtek panaszaim reggeli nehéz ébredés,este nehéz elalvás,hangulat ingadozások,érdektelenség,kisebb félelem,majd panaszaim fokozódtak feszültség,néha úgyéreztem lassan kikapcsol az agyam.A pszichiáterem elkezdte csökkenteni a rexetint 3 napig fél szem azután negyedik nap nem kellet be vennem,és elkezdtem 2 napig 5mg Brintellixel majd 10mgra emelte az adagot 8 napja szedem és nagyon erős szorongásom van .A xanax sr 0,5mg tabletátt folyamatosan szedem.Nem igazán érzek változást ,bár a hangulatom már jobb csak kinzó szorongásom van .Szorongásom csökkenhet e még ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, A hatás kialakulásához néha 2-4 hét szükséges, úgyhogy még várható javulás. A Xanax hatékonysága ilyen hosszú idejű szedés során biztosan sokat csökkent. Ha beáll a Brintellix hatása, érdemes volna konzultálnia a kezelőjével a Xanax lassú elhagyásáról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
27.
24eves kérdése:

Jo estet doktorno !! Szociàlis fobiàra szorongasra jo a frontin 3szor 0.5os??es aszt szeretnem.kerdezni 190volt a vernyomasom azerr enyire nem viheti fel a szorongas meg idegesegse ugye???
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, A Frontin jó szorongásoldó, de csak rövid távon javasoljuk, mert néhány hét, hónap elteltével hozzászokást okozhat. A vérnyomást érdemes rendszeresen mérni, és ha magasabbak az értékek, felkeresni a háziorvost, vagy egy belgyógyászt. Üdvözlettel: Dr. Pávölgyi Rita
2017.
02.
25.
22robi kérdése:

Jonapòt doktornő! Egy ojan kèrdèsem van hogy a szociàlis fobiàrol meg szorongàsrol csak gyogycerel lehet meg szūntetni??? Elè erös.szorongàsom.van.meg ez.a.szociàlis fobia nagyon rosz roszab mint egy szervi betegsèg màr megörulok tole egesz.nap.ithol vagyok.mit lehetne csinalni hogy megszunyön ès.jo legyek mert igy meg emberekelse.birok komunokalni elmegyek valahova minden bajom.van.testi elèg erös.elviselhetetlen koszi elore is robert
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
28.
Tisztelt Kérdező, A szociális fóbiáról szóló cikkemben megtalálja azokat a terápiás lehetőségeket is, ami szerintem hasznos lehet / www.harmoniamuhely.hu/ Ha azonban nagyon erős a szorongása, tanácsos gyógyszerrel is kiegészíteni a terápiát, ennek érdekében pedig felkeresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
25.
Paretin mellékhatásai kérdése:

Tisztelt Doktornö! Régóta vannak depressziós panaszaim, tavaly májusban fordultam szakorvoshoz, és kezdtem szedni antidepresszánst, elöszor Citalopran-Teva tablettát valamint Frontin, majd váltottunk Paretinre és a Frontint elhagytuk. Jelenleg reggelente szedek 20mg-ot esténként pedig 10-et körülbelül 5hónapja. Amióta a Paretint szedem kb. 16kg-ot híztam (ami kezdetben nem is volt baj, mert nagyon vékony voltam) de most már kezd zavarni ez a súlygyarapodás és egyre több narancsbört is felfedeztem (ami korabban nem volt). Azt szeretném kérdezni, hogy ha abbahagyom a Paretin szedését és valami másra váltok, vagy ha csokkentjuk az adagot ezek a felszedett kilók maguktól távoznak vagy csak a további hízás szünik meg? Mit ajánlana ilyen esetre? Válaszát elöre is köszönöm! üdv 21 éves lány
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező, Először csökkentést javaslok, ha pedig nem kezdene csökkenni a súlya, akkor érdemes megpróbálni elhagyni a gyógyszert, hátha már anélkül is jól van, ha nem akkor pedig egy másik készítményt kéne beállítani. Mozgás és diéta persze fontos lenne emellett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
24.
22evès gèza toth kérdése:

Jo estèt doktornõ èrdeklödnèk az mitöl van hogy ha.megyek valahova boltba vagy buszon vagy ha valahol vàrnom kel pèldàul orvosnàl.ahol sokan.vanak ès ha nèznek ojan zavarba vagyok hogy ver a viz kilodok ase tom mit csinaljak csak hogy ne nèzen a szemembe ojankor ojan nyomas vn rajta szememel zavartan.latok izadok tiszta feszult leszek nagyon rosz meg mèg telefonalni is szegyelek meg nezen mindig ki nez a buszon ha mar valaki nez pont oda nèzek vègem van ojan zavarba jovok kinomba be csukom szemem mint ha aludnak nem tudok uralkodni ezeken ez.mi lehet ??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező, Szociális fóbiának hívják ezt a szorongásos zavart. Írtam róla részletesen a honlapomon / http://harmoniamuhely.hu/a-szocialis-fobiarol/. Érdemes elolvasni, terápiás lehetőségekről is tájékozódhat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
23.
Klar toth 23ev kérdése:

Jo estèt kivànok doktornō!Egy ojan kèrdèsem lenne szorongok feszūlt vagyok streszes akor is amikor nem kène aludni is alig tok fent vagyok sokaig meg etvagyam.sincsen izzadok hatam làbam tenyerem ez lehet a szorangàtol ??? Ès ha nem kezeltetem magàtol megszūnik esetleg?? Vagy ere kel gyogycer??köszönöm a vàlaszt elore udv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező, A leírtak lehetnek szorongásos eredetűek. Megszűnhet magától is, de ahhoz rendszerint a stressz megszüntetése, életmódváltás, stb. szükséges. Ha így nem tud változtatni a helyzeten, érdemes egy kollégámat felkeresni, és kérni személyesen a segítségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
23.
Lazar istvan 27 kérdése:

Jonapot doktornö aszt szeretnèm kèrdezni hàzi orvosomnàl voltam tegnap 170volt a vernyomasom szorongasra irt fel helex sr 0.5öt az jo rà de olvastam.hozà lehet szokni szorangst hogy lehet mègmeg szūntetni fromtin ki probaltam abol vetem.be 3szor 0.5ot egynap ès megszunt a szorongasom.meg az idegeseg feszultseg is tok jo volt csak nem akarok rà szokni esetleg tud valami gyogynovenyes gyogycert vagy mit lehetne ?koszonom elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
25.
Tisztelt Kérdező, A Helex Sr és a Frontin hatóanyaga azonos, a különbség, hogy az SR elnyújtott hatású készítmény, abból kevesebbet kell bevenni. mindkettőhöz hozzá lehet szokni, de néhány hét távlatában szedhető. Ha annyi idő alatt nem rendeződik az állapota, akkor inkább antidepresszáns szedése javasolt. Ha nem akar nyugtató gyógyszert szedni, citromfű, orbáncfű teákkal, relaxációs módszerekkel lehet próbálkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
22.
25eves norbi kérdése:

Jo estèt doktornöSzorogàsom van az okozhat testi tuneteket ? Izadàst làbam tenyerem.hàtam ugy izzad foleg ha buszon vagyok vagy nagyob hejeken plàza vagyva pènztàrnàl pèldaul .es magas a pulzusom meg vernyomasom is ingadozik meg valamikor magas meg nehezen alszom el meg sokszor ijen nehèz a fejem nyomodik belul ojankor furan làtok melkas szoritasom is szokot leni nem szedek rà semi gyogycert pedig irtak helexet ecer meg frontint is irtak ecer abol vetem be 3szor 0.5ot ost akor sokal joban voltam csak utana halotam hoza lehet szokni es nem szedem koszi valaszt elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek lehetnek szorongásos eredetűek. Ezt valószínűsíti az is, hogy Frontin bevételére oldódnak. El kéne menni egy kollégámhoz, és vele beszélni a panaszairól, a lehetséges megoldásról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
22.
Nem akarok gyógyszert szedni kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éves vagyok.2 éve szültem. Szülés után volt egy enyhe szorongasos zavarom/ depressziom ebből pszichologus segítségével (jelenleg is járok) többe kevésbé kijottem. De a szorongás alvás zavarral járt, ezért a haziorvossal altatot irattam (zolsana, sanval, hypnogen 10mg) ezt kb. egy évig szedtem mindennap. Az adagot folyamatosan novelnem kellett, fel tablettabol 2 lett a végére. Mivel az utóbbi időben a szorongás megint felerősödött és aludni se tudtam, elmentem pszichiáterhez, úgy éreztem gyógyszer nélkül ezzel már nem tudok megküzdeni. Ő generalizalt szorongást állapított meg, valdoxant (4 hete szedem) irt fel és javasolta, h 10 napig szedjek fel adag altatot majd hagyjam el végleg. Ez nem sikerült, így visszamentem. Ekkor irt a valdoxan melle yarocent (15mg), ebből egy felet kell szednem 1 hónapig és utána elvileg lerakhatom. Jelenleg eléggé rosszul érzem magam, eddig azért jobban volt kedvem, igaz szorongtam de voltak jobb napok. Most viszont szinte semmihez nincs kedvem, egész nap aludnek, a yarocentol teljesen komas vagyok. A kérdésem az, h javulni fog e vajon a kedvem, mitől lettem ennyire depi? Elvonási tünet (altatot most egyáltalán nem szedek) vagy a yarocen esetleg a valdoxan mellékhatása? A jövőben egyáltalán semmilyen gyógyszert nem szeretnek szedni, vajon elérhető olyan kedély állapot mint szülés előtt valaha? És egy utolsó kérdés: milyen pszichoterápiát javasol? Köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező, Az a baj, hogy a sok gyógyszerváltás mellett nehéz megállapítani, hogy mi okozza a kedvezőtlen változásokat. Lehet elvonásos tünet, de okozhatja a valamelyik antidepresszáns is. A kezelőorvosával kéne megbeszélni. Az, hogy kinek milyen pszichoterápia megfelelő, több tényező befolyásolja. Erre nem lehet ismeretlenül válaszolni. Talán a pszichológusával kéne erről beszélnie, akár elmondani, ha vannak kétségei a jelenlegi terápiájával kapcsolatban.
2017.
02.
21.
24èves fiu kérdése:

Jonapot kivanok doktornö èrdeklödnék hogy szorongàstol lehet magas vernyomàs 160-170valamikor ingadozik voltam.mar sziv urtahang hasi nyaki semit nem.talaltak mi okoza ha.be veszek frontin akor le megy és nem.magas csak.nem akarom szedni akor lehetsèges hogy szorongàs.miat minig ijen ideges.vagyok feszult ingerlèkeny ez okozhatja a vernyomas.ingadozàst meg a magas vernyomàst?koszom a valszàt elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező, A szorongás, ingerültség okozhat vérnyomás emelkedést. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
21.
24eves kérdése:

Jonapot doktornö a frontin okoz.fogyàst étvàgytalansàgot magas vernyomast,mert.miota nem szedem azota.van ez 6hetemikor szūnek meg ezek.hirtelen.hagytam aba a frontint koszi elore is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező, Mint ez előző levélben is írtam, ezek már nem elvonási tünetek. Valószínú, hogy a Frontin elhagyásával felerősödtek a saját szorongásai, és annak a testi tüneteit tapasztalja. Fel kéne keresni egy kollégámat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
21.
24eves kérdése:

Jonapot doktornö aszt szerenèm kèrdezni hogy szetem.frontint és hat hete aba hagytam ès.mèg mindig van elvonàsi tūnetem alig eszek alig alszok roszul letek jonek ram meg magas.is azota a vernyomásom meg homàjosan látok fáj fejem stb ez a frontin.miat van ugye?van a sedatif pc az jo lene ha szednèm koszi elore is udv
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
23.
Tisztelt Kérdező, Ezek már nem a Frontin elvonási tünetei. Lehet szedni sedatív pc-t, de annak a hatása sokkal enyhébb. Talán inkább egy kollégámat kéne felkeresni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
20.
Janka kérdése:

Kedves doktono.Azt szetetnem tudni hogy a cymbalta jo panikbetegsegre mert valakitol azt hallotam hogy ez nem panikbetegsergre valo.Eddig escitilt szedtem de rohamom van mellete.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező, A Cymbalta kettős támadáspontú antidepresszáns, az újabb készítmények közül. Szorongásos zavarokra is törzskönyvezve van. Egyéni különbségek vannak a terápiás hatást illetően, tehát akkor lehet megmondani, hogy hatékony-e a gyógyszer, mikor 2-4 hét már eltelt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
20.
Nóra kérdése:

Drága Doktornő!Édesapám halála után összeroppantam,idegileg pánikbeteg lettem!Escitilt irtak fel antidepresszánst kb 2 hónapig szedtem de iszonyatosan rosszul voltam már az elején töle remegtem látászavar erős szivdobogás esti leizzadás 10 mg irtak fel de én egyre depressziósabb lettem a szobába ültem 2 hónapig elmentem egy másik pszichiáterhez mondta hogy birtam eddig szedni ezt már rég elkellett volna hagynom,azonnal abbahagyatta velem nem fokozatosan rögtön!Azóta a bal fülembe érzem a szivdobogásom szédülők látászavarom van szörnyen érzem magam forog körbe körbe a fejem,xanaxot szedek 0.25 reggel délbe este de ez se segít az állapotomon!Kb 2 hete hagytam abba az Escitilt mikor ürül ki a szervezetemből,menstruációm is jóval elöbb jött meg,kezdek mostmár aggódni!Köszönöm válaszát!Sebestyén Nóra
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
21.
Tisztelt Kérdező, Az elvonásos tünetek általában 2 hét alatt meg szoktak szűnni. Ha nem múlik el hamarosan, akkor ez esetleg egyéb kivizsgálásokat is indokolttá tesz. A leírt tünetek pszichés alapon is felléphetnek, tehát már a gyógyszertől függetlenül. De ezt általában érzi az ember, hogy a gyógyszerrel van-e összefüggésben, vagy szorongásos tünet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
20.
szédülés,depresszió kérdése:

Tisztelt Doktornő!Bizonytalan járással,heves szívdobogással,illetve alvásból való felriadással kerestem fel neurológust!A történethez hozzátartozik,hogy 3 évvel ezelőtt volt egy súlyos autóbalesetem,ahol én voltam a vétlen és maradandó sérüléseket szenvedtem!Készült koponya ct,és nyaki röntgen,ez utóbbin látható,hogy kifelé ívelt a nyaki szakasz(orvosom erre gyógytornát javasolt).Nootropil 2400mg,Escitalopram 10mg-os gyógyszereket kell szednem!Mi az ön véleménye ezekről,nem okoznak függőséget?3 gyermek édesanyja vagyok,és szeretném tisztán látni a dolgokat!Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Sem a Nootropil, sem az Escitalopram nem okoznak függőséget, lehet szedni nyugodtan. Az Escitalopramot el lehet hagyni, - fél év után, - ha jól van. A Nootropilt akár tartósan is lehet szedni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
20.
sertralin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Korábban már többszőr segített nekem, amit nagyon köszönök. Idéznék egy korábbi levelemből:Kb. 15 éve szedek antidepresszáns készítményt, kezdetben Zoloftot majd kb. 2013 óta Sertralin 50 mg tablettát. Kezdetben napi 1-et(de volt, hosszú ideig kevesebb is) majd tavaly október tájékán újra elkezdtük csökkenteni. Jelenleg a következőképpen szedem: hétfő, szerda péntek 1 tabletta, a hét többi napján 1/2 tabletta. Szeretném tovább csökkenteni a Sertralint. Ön javasolta, hogy heti 1/2 tablettával lehet tovább csökkenteni. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt úgy kell értelmezni, hogy mondjuk a következő héten a hétfői 1 tablettát csökkentem 1/2-re a többi változatlan marad ugye? Utána, hogy kell tovább csökkenteni,tehát mennyi időt kell várni egy-egy csökkentés között annak érdekében, hogy az elvonási tünetek elviselhetőek legyenek? Napi 1/2 tabletta után gondolom a negyedelés következik. Nem szeretném elsietni a dolgokat. Továbbá a tanácsát szeretném kérni, hogy mit javasol az elvonási tünetek csökkentése érdekében? Kell-e valamit szedni (gyógyszer, vitamin stb:) vagy egyebet? Gondolom az nem baj ha a reggeli 1/2 0,25 xanax megmarad. Nagyon köszönöm a segítségét és a türelmét! Egy reménykedő
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Egy fél tabletta csökkentést kb. egy hétig érdemes fenntartani. Egyedileg eltérő, ki mikor érzi úgy, hogy eljött az ideje az újabb csökkentésnek. A negyedelést én nem tartom szükségesnek. Ilyen tempóban nem lesz semmi probléma. Ha mégis erős mellékhatások jelentkeznének, nyugtató / Rivotril, Frontin- segíthet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
19.
24eves kérdése:

jonapot doktornő érdeklődnék frontin aba hagytam egyik napról a másikra és 4hete nemszedem de mindig tart az elvonás az miért van?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Nagyobb mennyiség és hirtelen elhagyás esetén elhúzódóbbak lehetnek az elvonásos tünetek. Az is lehet persze, hogy már nem ezt tapasztalja, hanem a Frontin hiányában felerősödtek a korábbi szorongások. Ezt szakember tudja elkülöníteni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
17.
Pánik?? kérdése:

Kedves Doktornő! Egy éve diagnosztizáltak nálam pánikzavart, depressziót szedtem is rá medazepamot és escitalopramot, hat hónapig utánna jól is éreztem magam megint egészen januárig. Megszédültem lett egy pánikrohamom. azóta szédülök a tarkómon nyomást érzek, rossz a közérzetem, minden nap, illetve félek egy újjabb rohamtól. Félek egyedül lenni is..nem beszélve a remegésről, és a szídobogásérzésről is...viszont ha medazepamot bevettem jól voltam..kiírtak nekem egy koponya ct-t , remélem nem lesz semmi..Le lehet ezt a betegséget küzdeni? hogyan??? Olyan mintha nem is én lennék...bármilyen betegségről hallok azt elkezdem magamnak képzelni...Nem szeretek társaságba menni mert félek hogy ott se érzem jól magam...Mit tudnék tenni??
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
20.
Tisztelt Kérdező, Ha nem enyhül a szorongás, meg lehet próbálni néhány napig rendszeresen - naponta 3x- Medazepamot szedni. Ha ez nem segít, akkor vissza lehet térni a tartósabb antidepresszáns szedésre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
17.
aggódó kérdése:

Tisztelt doktornő! 58 éves értelmiségi nő vagyok. Sajnos alkoholproblemaim vannak. Voltak hosszabb időszakok, míg nem ittam. Aztán történt valami nagyon rossz és visszatértem a jól bevált italhoz. Most a házi orvos triapridalt írt fel. Annyira ijesztő a beteg tájékoztató hogy nem merem bevenni. Szedek xanax sr 0.5 reggel és este vmint szertralint egy felet reggel. Concort 0.5 is egy felet reggel.Es ha kell normodipint ha felmegy a vérnyomásom. Többnyire este.On mit tanácsol. Kezdjem el szedni a tiapridalt? Mindenképp le akarok szokni és az elvonási tünetek borzasztóak. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: kovacs Ferencne
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
17.
Tisztelt Kérdező, kis adag Tiapridállal meg lehet próbálkozni, nem várhatóak súlyos mellékhatások. a leírás mindig több lehetséges mellékhatást említ, mint ami aztán megjelenik. Ha nem megy máshogy, kórházi kezelést is lehet kérni. Ott hatékonyabban tudják csökkenteni az elvonásos tüneteket. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
16.
Kérdés kérdése:

Tisztelt Doktornő! Triapridalt szedtem 3 hónapig, napi 4 szemet. Ha abbahagyom a szedését, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetemből?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
17.
tisztelt Kérdező, Nem egyszerre kéne abbahagyni, hanem folyamatosan, a kezelőjével egyeztetve. 1-2 hét alatt kiürül. Üdvözlettel. Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
15.
Kérdés kérdése:

Jó napot kívánok! Tegnap óta szedek scippa 10 mg-os tablettát, még csak felet reggelente, ötödik naptól kell majd egészet. Illetve frontint is szedek. Régebbi bajom miatt pedig még reggelente pantoprazolt. Ma borzasztó fejfájásom van. Kérdésem az lenne, hogy erre milyen fájdalomcsillapítót vehetek be? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
15.
A fejfájást valószínűleg a Scippa okozza. Néhány nap alatt el kell múlnia a mellékhatásnak. Addig a megszokott fájdalomcsillapítót nyugodtan használhatja. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
11.
Frontin csökkentése kérdése:

Tisztelt Doktornő!Nyolcadik hónapja vagyok pánikbeteg.Frontint szedek napi 2x0.25.Már két hónapja teljesen jól vagyok,ha van is tünet nem pánikolok tudom kezelni és hamar elmúlik.Jártam pszichoterápiára sokat segített.A kérdésem az lenne,hogy milyen adagokban csökkenthetném a gyógyszert,mert már nem ettől várom a megoldást hisz én magam már rájöttem ennek a "betegségnek"a miértjére.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
15.
Tisztelt Kérdező, Fél tablettával érdemes azt csökkenteni, amelyik kevésbé hiányzik. Utána néhány nap múlva, - ha nem erősödik fel a szorongás, és nem jelennek meg elvonási tünetek, a másikat is féllel csökkenteni, és így tovább. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
10.
pszichiátriai állapot kérdése:

Tisztelt Doktornő! 34 éves lány vagyok.30,5 éve epilepsziás. 2,5 éve pszichiátriai beteg is.Jelenleg nem organikus pszichózis meg nem meghatározott személyiség van diagnosztizálva,de szeptemberig közepes depressziós epizód is volt. Utána szeptemberben mánia,hypománia gyanú vagy az voltam aztán csak sima egy nem meghatározott ismétőlődő affektív hangulatzavar és emellett vagy után majd dispória és hangulati életzavara.Eléggé ingadozó a hangulatom meg feszült,ideges,ingerlékeny vagy és néha okkal-ok nélkül megsértek vagy leszólok másokat. Orvosomat is.Néha szinte koncentrálni se tudok vagy csak nagyon rövid ideig. Semmit nem tudok tenni de van olyan napok amikor semmit se csinálnék illetve nehezen meg a felkelés is nehéz.Mennyiségileg. Ezektől nagyon szenvedek.Napközben is sokszor változik a hangulatom.Alvásom változó de csak mennyiségileg. Általában másnap alszok el van,hogy 2-kor de ekkor is mert a szüleimet zavarja a világítás. Többnyire 2-6 vagy 6,7 órát alszok ami után nem vagyok fáradt csak ha visszaalszok mert korán van. Ritkán alszok 7-8 órát vagyis 8-at nem.Papíron részleges betegségbelátás és terápiás adherencia szerepel. Pszichiátriai gyógyszerem Kventiax 25 mg 2x25 kellene szednem,de nem igazán szedem mert álmos,fáradt és rossz hangulatú leszek . Epilepsziára Rivotrilt amiből az orvosom plusz 1/2-1 tablettát írt ki,hogy szedjek napközben szükség esetén szorongásra de csak 1 órát hat (1/2). Rivotrilból 0,25-0-,05 mg szedek,Lamotrigin Orionból 100-0-150 mg Depakine Crono 3x300 mg. Lehet a gyógyszerektől vagyok ilyen állapotban vagy mitől? Mit csináljak,hogy jobban legyek? Orvoshoz nem akarok menni mert nem változtat a gyógyszeren csak csökkenti. Minimum 150 vagy 175 a maximum 300 környékén van de én a felírtat se bírom.Segítsen!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, Azt javaslom, hogy a kezelőorvosának szavazzon bizalmat. Próbálja pontosan leírni neki, hogy milyen nehézségekkel küzd, milyen panaszai vannak. Ismeretlenül, interneten keresztül nem lehet ebbe a gyógyszerelésbe beavatkozni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
10.
Mi van velem?? kérdése:

Kedves doktornő! Kamasz srác vagyok aki szeret bekepzelni különböző betegségeket. Azonban pár hónapja nagyobb méreteket öltött ez a képzelgésem.. folyton arra gondolok hogy agydaganatom van.. egész nap szédelgek,furcsán látok amit majd kifejtek illetve hol nyakam hol fejem fáj... nagyon sokszor van pánikrohamom is illetve nap mint nap szorongok. Szóval egy olyan érzés fogott el ami mr több napja is tart hogy nagyn meg vagyok rémülve. Úgy látom vagy úgy élm meg a dolgokat mintha álmodnék.. mintha nem a valóság lenne.. tudom hülyén hangzik.. folyton eszembe jut hogy megőrültem.. félek hogy elveszítem minden pozitiv emlékemet vagy dolgomat..Sokszor jön rám ezek miatt a bőgés. mindennapi dolgok lettek ismeretlenek számomra (pedig tudom hogy nem azok de erre gondolok) ha pl bemegyek a szobámba olyan mintha nem jártam volna ott soha és idegen.. pedig tudom hogy az az én szobám! Folyton rámtör a sírás hogy elveszítem a szerelmem vagy épp a régi ön magam amit nagyon nem akarok.. most kezdtem el járni pszichiátehez illetve pszichologushoz is akik szerint nincsen komolyabb bajom a szorongáson kívül.. de én ezeket teljesen áshogy élem meg... neurologusnál is voltam már aki ugyanugy szorongásra tippelt a tüneteim alapján de azért beutalt MR-re amitől rettegek hogy mivan ha rossz eredményt kapok??? Nagyon félek mindentől.. Ataraxot kaptam a pszichiátertől valamint szorongás oldó feladatokat a pszichologustol.. nem tudom mi vár rám.. nagyon félek. Ha a neurológus nem látott rajtam semmi gondot az jó jel igaz? Előre is köszönöm a választ!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, Nagyon valószínű, hogy semmilyen szervi baja nincs. A leírt tünetek szorongásos eredetűek. Azt tanácsolnám, hogy talán mesélje el részletesebben a kezelőinek, hogy mit él át, és folytassa a gyógyszeres- és pszichoterápiát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
09.
Tisztelt Dr Nő! kérdése:

Tisztelt Dr Nő! 29éves vagyok 2004 óta pánikbeteg.Rexetin 30mg osat szedek 1reggel mellette 2mg frontint,Reggel 1mg délután mg.Van 2gyönyörű egészséges gyermekünk.Természetesen a 2 gyermekkel végig szedtem a gyógyszereket.Lehet ezeket a gyógyszereket csökkenteni?Próbáltam már,de szerintem hirtelen csökkentetem és rosszul voltam.Tisztába vagyok vele,hogy sajnos én már gyógyszer függő lettem. Üdvözlettel:Viktória
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, A Frontint érdemes elkezdeni csökkenteni. Pl. a 2 mg helyett 1.5 mg-ot szedni két hétig. Ha elmúltak az elvonással járó tünetek, akkor lehet próbálkozni újabb 0.5 mg elhagyásával akár reggel, akár délután. A Rexetint akkor érdemes csökkenteni, ha a Frontint már nem szedi, akár hónapok múlva. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
09.
pánik kérdése:

Üdvözlöm! Nekem lenne egy olyan kérdésem,hogy 4 hónapja szedem pánikbetegségre a Sertalin Teva gyógyszert + mellette szednem kell savlekötőt.(Nolpaza). Eddig minden jó volt.Szépen javultam,hangulatom is jó volt.Csökkentek szépen a rosszulléteim. De mos 2-3 napja olyan gyenge vagyok,szédelgek,fáj a fejem,meg nehezebb légzés,néha erősebb szívdobbanás.Nem tudom mi ez.Kezdek megrémülni.Annyira rossz érzés. A szívemet is megnézettem,de ott nem találtak semmit,csak annyit mondtak,hogy egy kicsit nagyobb a szívem a kelleténél,de attól nem lehetek rosszul. Ön szerint mi lehet a probléma? Köszönöm válaszát!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, Lehet, hogy teljesen független pánikbetegségétől, pl. kezdődő influenza. Ha néhány napon belül nem enyhül, ill. nem derül fény az okára, akkor keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
08.
remény kérdése:

Kedves Doktornő! KIegészíteném az elöző levelemet: szóval arra gondolok, hogy a xanax abbahagyása, csökkentése miatt jelentkezhet-e hajhullás? Maga a xanax és a sertralin szedése okoz-e hajhullást az Ön tapasztalatai alapján? Köszönöm előre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, Nem tapasztaltam egyiknél sem a hajhullást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
08.
remény kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a gyors válaszát. Az elöző levélben írtam, hogy Ön szerint van-e olyan elvonási tünet, hogy hajhullás? Illetve még annyit szeretnék kérdezni, hogy ha a reggeli 1/2 0,25 xanaxot(ezt szedem hosszú évek óta) szeretném csökkenteni akkor milyen ütemben tanácsos? Nagyon köszönöm! Reménykedő
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
10.
Tisztelt Kérdező, Nem tudok róla, hogy a hajhullás elvonásos tünet lenne. Érdemes kivizsgáltatni. A reggeli Xanaxot negyedelni érdemes kb. 2 hétig, majd elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
08.
Remény kérdése:

Kedves Doktornő! Korábbi kérdéseimre adott válaszát köszönöm. Napi 2x 1/2 0,25 xanaxot szedek (reggel 1/2 este 1/2, e z estit csak kb 1 éve szedem, a reggelit hosszú ideje már) esti adagját szeretném elhagyni, már csak1/4-et vagy annak felét szedem. Szeretném csökkenteni és szeretném megkérdezni Öntől, hogy az elvonási tünetek ha vannak mennyi ideig tarthatnak vagy jelentkezhetnek-e esetleg jópár hónap múlva? Néhány helyen olvastam, hogy az elvonás okozhat hajhullást. Az Ön tapasztalatai alapján ez mennyire jellemző? A reggeli 1/2 szem csökkentésére Ön szerint lehet-e remény ha azt már legalább 10 éve szedem? Nagyon köszönöm segítségét Remény
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező, A gyógyszer csökkentésekor, vagy elhagyásakor jelentkező elvonási tünetek 1-2 hét alatt elmúlnak, soha nem jelentkeznek hónapokkal később. A reggeli tablettát is lassú csökkentéssel lehet elhagyni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
08.
Nagyfiú kérdése:

Tisztelt Doktornő! 18 éves fiamnál szorongásos depressziót állapított meg az orvos éa pszihológiai terápia mellé Remirta ( mirtazapin )-Szerbiában így hívják- 30 mg írt neki,amiből este felet kell szedni.Ezenkívül a Xalol 0.25 mg-ből este felet. Már az első nap erős hangulatváltozás állt be-holott pont ez miatt kerültünk orvoshoz!-persze negatív értelemben.Én tiltakoztam az antidepresszáns ellen,mivel rossz személyes tapasztalatom van vele kapcsolatban,de a doktornő ragaszkodott hozzá!Bár azt mondta nem nagy a baj,mert hatalmas egóval és pozitív jövőképpel rendelkezik .Akkor minek a gyógyszer? A kérdésem: meddig tartanak a mellékhatások és mennyi ideig kell neki antidepresszánst szedni? Csak remélni tudom,hogy nem élete végéig!!!Iskolába jár és nem engedhetjük meg a hiányzásokat! Kisfaluban lakunk,sajnos semmilyen sportolási lehetőség nincs amivel elősegítené az állapotát.Válaszát tisztelettel megköszönném!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező, Előfordul, hogy az antidepresszánsok szedésének kezdetén fokozódó szorongás, mélyülő depresszió jelentkezik. Ez néhány nap alatt oldódni szokott, és 1-2 hét után kezd el hatni a gyógyszer. Antidepresszánst általában minimum fél évre szoktunk adni. Életen át szinte soha.. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
08.
Paroxat kérdése:

Kedves Doktornő. Már egyszer írtam Önnek a terhesség és paroxat használat kapcsán. Akkor el felejtettem megkerdezni hogy van e különbség ha az ember 10 vagy 40mg -öt szed a babára nézve ? Kell e majd valami külön orvoshoz vagy vizsgálatra menjek ez miatt a terhesség alatt? A Terhesség a kényszer gondolatokat, és a pánikot fel erősítik vagy ellenkezőleg?Mire számíthatók? Jelenleg 40mg a napi dózisom de szeretném lecsökkenteni amennyire lehet még terhesség előtt. Remélem nem okoz majd gondot nem úgy mint az utolsó alkalommal. Azonban ha mégis ön milyen adagolási tanácsot szokott adni ikyen esetben? Jelenleg új orvoshoz várom az időpontom de itt is mint otthon hónapokig kell várni sajnos. Jelenlegi orvosom pedig hajthatatlan a setralinnal kapcsolatba. Azt mondja hiába nem jó akkor is csak azt írja fel ha babát szeretnénk. Válaszát előre is köszönöm.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
08.
Tisztelt Kérdező, Természetesen a szükséges minimális mennyiséget érdemes szedni, amivel még tünetmentes, vagy a panaszok elviselhető mértékűek. Genetikai vizsgálat, ami szóba jön a gyógyszerszedés mellett. Én azt tanácsolnám, hogy nőgyógyásza mindenképp tudjon róla, és ő majd elirányítja, ha szükséges. A terhesség különböző módon hathat a lelki panaszokra, ez előre nem megjósolható. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
06.
Pànikbeteg! kérdése:

Kedves doktornő! Hatodik ève szedek Sertralin-tevàt a pànikbetegsègemre (25 mg-ot), ami csak a tömegközlekedés soràn jön elő, kimondottan akkor, ha mèg sokan is utazunk. A múlt hèten tudtam meg, hogy babàt vàrok. Sok helyen olvastam ès kèrdeztem a hàziorvosom (ő írta fel a gyógyszert), illetve a nőgyógyászom, akik nem javasoljàk terhesség alatt a szedèsèt. Attól tartok, hogyha abbahagyom nem fogok tudni utazni ès így bejàrni a munkahelyemre, de azt sem szeretném, hogy a babànak valami baja legyen. Önnek mi a vèlemènye? Mit javasol, mit tegyek? Köszönettel: Egy kismama
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
07.
Tisztelt Kérdező, A szerotonin visszavételt gátló gyógyszerek terhesség során egyéni mérlegelés mellett adhatók. Természetesen jobb volna nélküle, hiszen min. kockázatot jelenthet a szedése, de ha nem megy másként, akkor ezt szoktuk javasolni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
06.
Ded kérdése:

Kedves dr.no!5dik napja szedem a cipralex gyogyszert,pszichiater irta fel,fel szemet,szorongasos betegsegre!10nap utan,teljes szemet kell bevegyek!Meddig erezhetem a mellekhatasait,s mikor erezhetem a pozitiv hatasat?Mellette szedem meg a Milgammat!Meg egy kerdesem lenne,mondta ha nem birom a mellekhatasait vehetek be Xanaxbol 0,25mg egy felet,ha csak kozbe veszem be,nem mindennap,attol ralehet szokni?koszonom valaszat!udv.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező, Általában 3-4 nap után múlnak el a mellékhatások, és 7-14 nap után jelentkezik a hatás. Alkalmilag szedett Xanax nem okoz rövidtávon hozzászokást. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
06.
galagonya kérdése:

Tisztelt Doktornő, a következő lenne a kérdésem: Egy több, mint egy hónapja Escitilt szedek, 10mg-ot. A pszichiáter szerint számomra jobb lenne a Paroxat, amit 10mg-mal kellene kezdeni, úgy, hogy egyik nap még az Escitilt szedem, a másik nap már a Paroxátot. Így lehet gyógyszert váltani. Válaszát köszönöm. galagonya
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező, Igen, lehet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
02.
Segitség kérdése:

Kedves Doktornő!segitséget szeretnék kérni Öntől ! A Párom Édesanyjárol van szo.Szeretnénk tudni h milyen pszhihés problémával küszködik h tudjunk segiteni.kb 1-5éve költöztünk össze én azóta ismerem az anyosomat. A napokban a Párom elment a háziorvosához de csak egy beutalot adott a pszhihiátriára viszont sajnos önszántábol biztos hogy nem fog eljönni. Egésznap fekszik a szobájában ,nem dolgozik már honapok ota,megvan gyözödve arrol hogy ő a facebooknál dolgozik onnan fogja kapni a pénzt és különben is öt senkise szereti és senki nem törődik vele. Külön bejárattal elválasztottuk a két lakást mert míg áttudott járni addig 5percenként jött és mutatta az elképzelt dolgait.Sajnos rengeteg veszekedésen túl vagyunk és most a napokban nekem is rontott.kiabált és felpofozott mindezt azért mert nem jó lázcsillapitot hoztam neki.A párom probálta leszedni rólam öt is megütötte. A család szerint régen nem ilyen volt dolgozott,rendet tartott és sosem volt agressziv.a párom édesapja is ott lakik de kb 6éve nem is beszélnek ha igen annak vita lesz a vége. Mintha belemenekült volna egy másik világba ..pl ez a facebook . Szerwtnénk tudni h mi történt vele és ha tudunk akkor hogy segitsünk. Elöre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Gabriella
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
06.
tisztelt Kérdező, Valószínűleg kezelésre szorulna az anyósa. Vélhetően valamilyen paranoid kórkép alakulhatott ki nála. Pontosan meghatározni ezt személyes pszichiátriai vizsgálat során lehet. Kényszeríteni őt kezelésre csak közvetlen ön, - vagy közveszélyesség esetén lehet. Talán érdemes volna elmenni a területi Ideggondozóba, elmondani nekik a helyzetet és a segítségüket kérni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
02.
Verocs kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22 éve vagyok pánikbeteg,ennyi ideje szedek Floxetet,napi egy kapszulát. 2 éve vesztettem el édesapámat,akit én ápoltam itthon. Pár hónapja vissza térni látszik a pánik a gygyszer szedése mellett. Voltak alkalmak ha jobban éreztem magam,elfelejtettem bevenni. De ez kb. max. 1 hét volt. Kérdésem az lenne,hogy mennyire veszélyeztet esetleg a szerotonin szindróma ilyen hosszú szedés mellett? Ill. "normálisnak" mondható e,hogy most és így jött ki rajtam a gyász? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Varga Veronika
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
06.
Tisztelt Kérdező, Tapasztaljuk néha, hogy hatástalanná válik egy antidepresszáns egy idő után. Akkor váltani kell. Serotonin szindrómától nem kell tartani. Elvileg elképzelhető, hogy ilyen tünetek kísérik a gyász folyamatát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
01.
timike86 kérdése:

Kedves Doktornö.kérdésem az lenne,hogy 10-éve cipralexet szedek napi egyet.párommal babát szeretnénk,de a leállás nehezen megy,lehet-e igy babám vagy beteg lehet töle a baba?próbáltam már le állni,de nem sikerült.Illetve mennyi idö után ürül ki a szervezetböl és okoz-e elvonási tüneteket.köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező, Amennyiben feltétlenül szükséges, a szerotonin visszavétel gátlót adjuk terhesség során. Ha le szeretne állni, lassan tegye / fél tabletta egyik nap, másnap egész két hétig, utána napi fél két hétig, egyik nap fél, másnap semmi... Az elvonási tünetek 1-2 hétig tartanak. a kiürülés ideje az elhagyástól számítva 1-2 hét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
02.
01.
sertralin kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb. 15 éve szedek antidepresszáns készítményt, kezdetben Zoloftot majd kb. 2013 óta Sertralin 50 mg tablettát. Kezdetben napi 1-et(de volt, hosszú ideig kevesebb is) majd tavaly október tájékán újra elkezdtük csökkenteni. Jelenleg a következőképpen szedem: hétfő, szerda péntek 1 tabletta, a hét többi napján 1/2 tabletta. E mellé 0,25 xanax reggel fél este 1/4 tabletta xanax 0,25(ezt próbálom elhagyni). Rengeteg citromfű teát iszom és tervezem az aktívabb mozgás beiktatását is. - lehet-e a sertralint ilyen hosszú évekig szedni vagy váltani kell(én ha nem muszály nem szeretnék váltani ha ez így müködhet) és van-e olyan , hogy valaki élete végéig szed ilyen gyógyszert? Okoz ez valami károsodást? -nagyon szeretném a sertralint elhagyni vagy tovább csökkenteni. Ön szerint erre ennyi év után lehet-e esély illetve Ön hogyan javasolná a további csökkentést akár úgy is, hogy csak egy fenntartó dózis maradjon meg? Nagyon tartok az elvonási tünetektől. Ez a csökkentést követően mennyi idővel szokott jelentkezni? Ön tud még valamit javasolni amivel a szerotonin szint természetes módon szinten tartható? -az utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a vérnyomásomra szedek Tritace 5 mg tablettából napi 1/2-et vagy 1/4-et. Ez befolyásolhatja a fenti gyógyszereket? Nagyon köszönöm előre is a segítségét! Egy reménykedő
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező, A Sertralint lehet hosszútávon szedni, akár egész életen át. Ha hatékony, akkor nem kell váltáson gondolkodni. Tartós jó állapot esetén lassan érdemes csökkenteni, pl. fél tablettával egy hétig, és panaszmentesség esetén így tovább. Az elvonásos tünetek, - ha jelentkeznek, - 2-3 nap után tapasztalhatóak, és általában elmúlnak egy hét alatt. A vérnyomáscsökkentőt nyugodtan lehet szedni a fenti gyógyszerekkel. Üdvözlettel. Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
31.
orbáncfű csepp kérdése:

Kedves Doktornő! Tavaly a kórházba a pánikbetegségemre és a depressziómra Cipralex 10 mg napi 1 szeri szedését, és napi 1 0,5-ös frontin szedését írták fel. Ez eddig tökéletesen működött. A téli időszakban jelenleg feszültebb vagyagyok és levertebb. Ezekre a gyógyszerekre napi 10 csepp orbáncfűcseppet szedhetek-e még, természetesen csak márciusig.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező, Igen, szedhetőek együtt ezek a szerek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
31.
Edina kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egészen kisgyerekkorom óta küzdök szorongással, pánikbetegséggel, amire többször kaptam antidepresszánst. Ezek kivétel nélkül hatottak is. Kb. fél éve elköltöztem a vőlegényemhez, eléggé stresszes munkát végzek. 2 hete egyik éjszaka nem tudtam aludni, azonban az utána lévő két napban simán ment. A harmadik nap szintén nem aludtam semmit sem. Bevettem 0,25 mg Frontint, ami egyik éjszaka hatott, a másik éjszaka nem. Háziorvosom kivizsgálásra küldött, minden eredményem jó lett, közben pedig Zolep tablettát kaptam, amiből azóta minden éjszaka be kell vennem. Egész nap szorongok attól, hogy mi lesz éjszaka, nem fog menni az elalvás, vagy egész életemben az altatót kell szednem. Mit lehet ilyenkor tenni?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
02.
02.
Tisztelt Kérdező, Hosszútávú alvászavar esetén jobb alvást támogató antidepresszánsra állni, amit később lassan el lehet hagyni. a nyugtatókhoz és az altatókhoz könnyen kialakulhat hozzászokás, ami később nagyon megnehezítheti az elhagyásukat. Gyógyszer mellett pszichoterápiás kezelés, relaxációs módszerek lehetnek segítségére a szorongások enyhítésében. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
29.
Szorongás marihuána utan évekig. Nem hat az antidepresszáns kérdése:

A kérdés Segitseg, miért nem hat az antidepresszáns? Segítség! 5 éve szedek antidepresszánst. Minden rendbe jött az elején ahogy elkezdtem szedni a Cipralexet (10mg). Sajnos 3 év után elkezdtem füvezni (gyógyszer mellett). Fel év füvezes után éreztem, hogy valami nem ok. Mintha újra pánikoltam volna vagy ilyesmi és emiatt le is raktam. Na most utána ra 2 hónapra olyan tünetek jelentkeztek, mint gyors szívverés, menekülési vágy, pánik. Elmentem az orvosokhoz és elmeséltem neki, hogy gyógyszer mellett sajnos füvet fogyasztottam. Mondta jó buta voltam. Na lényeg a lényeg, hogy utána gyógyszert kellett cserélném kipróbáltam 3-4 félét egyik sem hatott. Meg szívritmus szabályzót is szedtem de az túlságosan lelassitotta a szivveresem. Azt nem is szedtem tovább. Végül visszatértem a cipralexre bízva abban, hogy egynap hatni fog, de sajnos nem.2 éve igy vagyok majdnem minden nap gyorsan ver a szivem, emiatt nem merek egyedul maradni sehol és szorongok folyamatosan pedig állandó jelleggel szedem az antidepresszánst. Elmentem megint orvoshoz most paroxetint irt fel nekem 3 hete szedem de semmi változás. Mitévő legyek?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
29.
Tisztelt Kérdező, Lehet, hogy a gyógyszer mellett egyéb terápiás lehetőségeket is ki kéne próbálni. Pszichoterápiás kezelést, relaxációs módszereket, pl. autogén tréninget. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
29.
Gyógyszer kérdése:

Jónapot kívánok kérdésem az lenne hogy pánikbeteg vagyok felírták a scippa 15 mg r: 1 és a helex sr0,5mg1-0-1 be és fája fejem tőle egy hete szedem el fog múlni ez a mellékhatás ?válaszát előre is köszönöm. Edina
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
29.
tisztelt Kérdező, A fejfájást valószínűleg a Scippa okozza. Általában ezek a mellékhatások néhány nap alatt elmúlnak. Ha nem, akkor beszélje meg a kezelőjével, mi a teendő. Esetleg lehetne csökkenteni a Scippa mennyiségét átmenetileg. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
25.
Antidepresszans kérdése:

Jo napot!Kb 6-7 eve szedem a wellbutrin antidepresszanst.Az lenne a kerdesem,hogy hany nap alatt urul ki teljessen a szervezetbol?Ha pl:1-2 napot kihagyok akkor mar kiurul vagy nem?Ezt azert kerdezem,mert lehet,hogy elfogy a gyogyszerem es csak 1-2 vagy 3 nap mulva tudom negvenni.Koszonettel:Csepreghy Nikoletta.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
26.
Tisztelét Kérdező, A gyógyszer csak hosszabb idő után ürül i a szervezetből, de néhány nap kihagyás után jelentkezhetnek elvonásos tünetek: Szédülés, remegés, fejfájás, émelygés. ezek kb. egy hét alatt szűnnek meg gyógyszerszedés nélkül, illetve azonnal, ha elkezdi szednni a készítményt. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
25.
pszichiátria kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy hónapja kaptam a Rivotrilt, amiből este egy felet szedtem. A férjemmel gyermekvállaláson gondolkodunk, így a Rivotrilt szeretném elhagyni. A születendő gyermekünk egészsége és az én egészségem miatt is, mivel nagyon rossz dolgokat hallottam és olvastam róla. A kérdésem az lenne, mennyi idő után lehet biztonsággal próbálkozni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a Rivotril? Létezik-e olyan gyógyszer, amit a Rivotril helyett lehetne szedni terhesség alatt is, és mennyi idő lehet az átállás? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező, A Rivotril gyorsan kiürül. elhagyása után egy héttel már nem jelent veszélyt a terhességre. Orbáncfű teát, relaxációs módszereket javaslok helyette. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
24.
Gyògyszerfüggõség kérdése:

Tisztelt Doktornô!Pánikbeteg vagyok.Pszichológushoz járok 6hónapja.Egy szem 0,25-ös Frontint szedtem esténként.Jelenleg reggel is veszek be kb.5hete és sokat segített a két szem naponta.Kérdésem az lenne hogy mekkora a hozzászokás veszélye,mert már egyszer csökkentettem a 6 hònap alatt,de az egy szem nem volt elég.Nem szeretném sokáig szedni és már tudom kezelni a rosszulléteket.Elsietni sem akarom az abbahagyását,nehogy megint rosszabb legyen.Antideprenszànsnàl nem lenne kisebb a hozzászokás veszélye?Vàlaszàt elôre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
25.
Tisztelt Kérdező, Egyénileg eltérő, hogy kinél mikor jelentkeznek a hozzászokás jelei, de 6 hónap alatt már gyakran megjelenhetnek. Csökkenteni lassan, fokozatosan kell a Frontint. Az antidepresszánsokhoz sokkal kisebb a hozzászokás veszélye. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
20.
vérnyomáscsökkentő és antidepresszáns? kérdése:

Kedves Doktornő! Fél éves folyamatos szorongás után belátva, hogy segítség nélkül nem boldogulok egyedül, most fogok pszichiáterhez fordulni. Pár napja a háziorvosom, miután a vérnyomásom az arra szedett gyógyszerek mellett is felment (gondolom a szorongás és pánikolás miatt) felírt Frontin 0,25 tablettát 3x1-et, de eddig csak alkalomszerűen vettem be, viszont tartósan nem segít. A vérnyomásomra szedek napi 1x2,5mg Concort és 1x10/10mg Covercardot. Ha kell, vállalnám az antidepresszáns szedését is, viszont felmerült bennem a kérdés, hogy szedhető lenne-e az a jelenlegi gyógyszereim mellett??? A neten nem igazán találtam erről információt. Illetve, mi a véleménye arról, hogy szedjem-e pl kúraszerűen a Frontint 3x1-et egy ideig? Hozhatna az tartós megoldást a problémámra? Eléggé kétségbeesett és tanácstalan vagyok. Köszönettel.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
22.
Tisztelt Kérdező, Meg lehet próbálkozni néhány hétig 3x1 Frontin szedésével, hátha oldja a szorongásokat. Ha nem, akkor érdemes áttérni antidpresszánsra, amit lehet szedni a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellett. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
20.
J.z. kérdése:

Üdvözlöm doktornő Egy honappal ezelett váltottunk pár szót .szorongásos depressziom van leginkább munkahelyi stressz valamint marihuana fogyasztás miatt.Az orvosom mirtazapine 15 mg szedését javasolta alvászavaraim végett ,egy felet kell csak szedjek picit ingadozik még a vérnyomásom mint a szedése elott viszont jól alszom kérdésem hogy mivel elég hízékony vagyok tudatos táplálkozás mellett is hízást okoz vagy a hízás elkerülhetetlen sokan írtak hízásrol ujra elkezdtem edzőterembe járni sulyzos edzest végzek viszont tartok a nagy mértékű hízástol vagy esetleg a testsúlygyarapodás csak átmeneti ,sajnos nem találtam olyan helyettesítő gyogyszert ami nem okoz hízást es segít a nyugodt alvásban a többi antidepresszanst reggeli napközbeni szedésre állitják be .köszönöm előre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
22.
Már válaszoltam...
2017.
01.
19.
Segíteni szeretnénk kérdése:

Egy családtagnak szeretnék segíteni. 40-es éveiben lévő, értelmiségi férfi, évek óta kezdődő, fokozatosan súlyosbodó tünetekkel, borderline személyiségzavarral. Vezető tünetei paranoid tünetek (mérgezik, lakás beporozzák amikor távozik otthonról stb.) Három kisgyermek apja, családja szétesőben, felesége megtette az első lépéseket a válás irányába. Egyedül lakik néhány éve, s a lakásba másnak nincs kulcsa (zárakat lecserélte). Munkahelyén változóan teljesít, állapotától függően, mely hullámzik. Időnként agresszív, betegségével kapcsolatosan hajlamos disszimulálni, főként szakemberek előtt. Egészségi állapota sokat romlott, fogyott, testképe változott, magát elhanyagolja. Betegségbelátást nem mutat, mindenféle kezelést határozottan elutasít. Évek óta senkinek nem sikerül őt meggyőzni arról, hogy kezelésre lenne szüksége, hiszen mindenkivel szemben nagy fokban bizalmatlan. Kérem kedves tanácsát, hová forduljunk. Több próbálkozás történt a család részéről szakemberhez juttatni, de mind sikertelen volt. Nagyon elkeseredettek vagyunk a kilátástalan, egyre romló állapota miatt. Előre is köszönjük a kedves segítségét!!! üdvözlettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
22.
Tisztelt Kérdező, Amennyiben nem közvetlenül veszélyeztető az állapota, - márpedig úgy olvasom, hogy nem az, - akkor csak a meggyőzés marad. Annak a családtagnak, barátnak kéne vállalkozni erre, akit leginkább közel enged magához, akiben leginkább megbízik... Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
19.
J.z. kérdése:

Üdvözlöm doktornő Egy honappal ezelett váltottunk pár szót .szorongásos depressziom van leginkább munkahelyi stressz valamint marihuana fogyasztás miatt.Az orvosom mirtazapine 15 mg szedését javasolta alvászavaraim végett ,egy felet kell csak szedjek picit ingadozik még a vérnyomásom mint a szedése elott viszont jól alszom kérdésem hogy mivel elég hízékony vagyok tudatos táplálkozás mellett is hízást okoz vagy a hízás elkerülhetetlen sokan írtak hízásrol ujra elkezdtem edzőterembe járni sulyzos edzest végzek viszont tartok a nagy mértékű hízástol vagy esetleg a testsúlygyarapodás csak átmeneti ,sajnos nem találtam olyan helyettesítő gyogyszert ami nem okoz hízást es segít a nyugodt alvásban a többi antidepresszanst reggeli napközbeni szedésre állitják be .köszönöm előre is
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
22.
Tisztelt Kérdező Kísérje figyelemmel a súlya alakulását. Egyénenként eltérő, hogy kinél melyik gyógyszer milyen mértékben okoz súlygyarapodás. A kis mennyiségű gyógyszer mellett ennek a veszélye természetesen kisebb. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
19.
Aggódás kérdése:

Kedves Doktornő! Tisztelettel szeretnék kikérni véleményét az alábbiakról. Egy éve szedek scippát napi10mg-t. Egészen eddig "jól elvoltam" de most januártól kiújulni látszanak a pánikbetegségem tünetei, de koránt sem olyan mértékben jelentkeznek, mint korábban. Leginkább állandó feszültség, szívtájéki szorító érzés, aggódás, és némi súlyvesztés és reggelente melegedésre ébredek, ami rövid időn belül elmúlik. Kezelőorvosom beszélt az esetleges gyógyszerváltásról - venlafaxinra - de ettél ettől nagyon tartok. Részben, mert sokkal több receptorra hat, erősebb gyógyszernek ítélem, részben a hozzászokás miatt, részben pedig attól félek, hogy beleesek esetleg az állandó gyógyszerszedés és váltogatás "csapdájába". Ezen aggodalmaimat természetesen megosztottam kezelőorvosommal is, s azt a tényt, hogy megpróbálom magamat szépen nyugtatni és a tudatomra hatni, hogy rendben leszek. Szeretném kérdezni, hogy Önnek mi a véleményem? Tudatos munkával és önfegyelemmel elkerülhetem a gyógyszerváltás? Illetve mi a véleménye, tapasztalata a venlafaxinnal kapcsolatban? Előre is köszönöm szíves válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező, Igen, a szorongásos panaszokat egy mértékig lehet kontrollálni, irányítani. Amíg ezt meg tudja tenni, nem feltétlenül szükséges a gyógyszerváltás. A Venlafaxin kettős támadáspontú gyógyszer, egyénenként elég eltérően hat. Általános véleményt ezért nehéz írnom róla. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
18.
Memóriazavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémám a következő: Már régóta viccelődünk a párommal a memóriám tökéletlenségén. Egyre sűrűbben jelentkeznek ezek a gondok. Általában a közelmúlt dolgok esnek ki. Elfelejtek átadni üzeneteket, elköszön egy családtagom tőlem, hogy elmegy itthonról, én vissza köszönök, majd pár perc múlva megkérdezem hol van (elmondják és be is ugrik)stb... A legbosszantóbb eset ma történt, párommal együtt tévéztünk este... majd megkérdezte, hogy mit néztünk az elmúlt fél órában. Rengeteget törtem a fejem kb öt percen át, de semmi. Fogalmam sem volt mit néztünk. Aztán meg bevillant minden, szinte szóról szóra el tudtam mondani a sorozatban történteket amit néztünk. Ez már biztosan nem normális, szeretném tudni, vajon mi és mekkora a baj? (Nem iszom, nem dohányzom, nem kávézok, soha semmilyen káros szenvedélyem soha nem volt, és 35 éves vagyok, gyógyszereket nem szedek)
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező, Egyáltalán nem biztos, hogy a memóriájával gond van. Lehet, hogy csak figyelmetlen, vagy lekötik a saját gondolatai. Lehet, hogy nagyon fáradt... A depresszió és a szorongás is okozhat figyelmi problémákat. Lehet kérni a háziorvost, hogy kezdeményezzen kivizsgálást. Un. memória ambulanciára kéne beutalót kérni, ahol teszt vizsgálatokkal kizárják a szervi baj lehetőségét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
18.
dependens kérdése:

Tisztelettel:Gyermekelhelyezési per van folyamatban a volt férjemmel,aki dependens ,személyiségzavaros.Kaphat-e felügyeleti jogot a gyermekre?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező, Igazságügyi elmeorvos szakértő illetékes a kérdés megválaszolására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
18.
remény kérdése:

Kedves Doktornő! Több éve szedek xanax 0.25 tablettát reggel 1/2-et, majd tavaly kb. április óta este is 1/2 tablettát. Szeretném megkérdezni, hogy az estit, hogyan tudnám legalább elhagyni, abból most 1/4-et szedek. Elvonási tünetek kb. mennyi ideig tartanak illetve jelentkezhetnek-e mondjuk pár hónap múlva? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mivel a reggeli adagot már legalább 10 éve szedem, ez okoz -e valami szervi bajt vagy ezzel együtt lehet élni? Mivel lehet az abbahagyást támogatmi? Én próbálok pl. citromfű teát inni. Köszönettel egy reménykedő
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező, Az esti 1/4 tabl.-át már nyugodtan el lehet hagyni. Kis mennyiség, ezért nem biztos, hogy bármilyen elvonási tünetet tapasztal. Haa mégis, ez egy hétnél aligha tart tovább/ szédülés, fejfájás, remegés, verejtékezés, stb/. A reggeli tablettát is lassú csökkentéssel érdemes elhagyni. A citromfű tea mellett relaxációs gyakorlat elsajátítása is segíthet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
17.
Frontin,Pánik,Depresszió,Bezártság kérdése:

Tisztel Doktornő! Ez egy kicsit hosszú lesz....35 éves férfi vagyok és az én problémáim 17 éves koromban kezdődtek.Édesapám meghalt és nem volt senki akire hallgattam volna és rászoktam a marihuánára.28 éves koromig napi rendszerességgel szívtam, de 28 éves koromban volt egy pánikrohamom marihuána hatása alatt.Másnap is volt egy rohamom,de akkor nem szívtam marihuánát.A körzeti orvos beutalt a pszichiátriára.Ott a főorvos olyan erős gyógyszereket adott, hogy egyik éjjel elhánytam magam a túladagolástól és a szobatársaim vittek vissza a wc-ből a szobába. A következő viziten az orvos ezen csak nevetett és azt mondta, hogy "Legalább történt valami az osztályon." Aztán olyan erős gyógyszerekkel engedett haza 2 hét után, hogy egy zombi voltam.Négykézláb tudtam csak elmenni egy pohár vízért az ágyamtól az asztalig.1 hónap után visszamentem vizitre és Neurotop (300mg) tablettát írt fel napi 2x1 vagy 3x1 szedésre(már nem emlékszem.)Nem segített, mert ha elmentem itthonról, akkor rohamok jöttek rám, így lassan rászoktam arra, hogy nem járok sehova.A marihuánáról teljesen leszoktam akkoriban és nem is szívtam azóta amióta először bementem a kórházba, de oda már nem akarok menni, mert ott vagy valami enyhe gyógyszert adnak vagy úgy begyógyszerezik a betegeket,hogy mozdulni se tudnak.Utána voltam mégegyszer a kórházban 2 hétre, de a vége megint a Neurotop lett a vége.Szépen lassan leszoktam róla, mert semmi változást nem éreztem és az lett a vége, hogy naponta kb 10 percre megyek el sétálni a kutyával a környéken olyan helyekre ahol még biztonságban érzem magam.Aztán 2016 végén ezt megelégeltem és úgy döntöttem, hogy nem fogom egy házban leélni az életemet és lehetőség adódott arra, hogy kimenjek Angliába dolgozni.Ekkor kezdődtek megint a problémák.Erős szorongás és pánikrohamok már itthon is, ha csak rágondoltam.Egy roham alkalmával bevettem egy 0,25mg-os Frontin és jobban lettem.biztonságban éreztem magam, de egy idő után (kb 2hét) a rohamok és a szorongás csak folytatódott.Aztán szépen lassan rászoktam először a napi 3x1 majd a 4x1 Frontinra(0,25mg/4 óránként szedem).Tudom, hogy ez sok, de így is sokszor depressziós vagyok és már ez sem elég, mert szorongok és rohamok is jönnek, de már nem olyan erősek, mert szedem a napi 4 Frontint, de ha igen, akkor remegek, kapkodom a levegőt és kalapál a szívem.Sokszor sírok is.Szóval kb 1 hónapja szedem rendszeresen a Frontint.Nincs kivel beszélgetnem csak a testvéremmel, édesanyámmal, egy barátommal az interneten és egy barátommal személyesen, aki időnként meglátogat.A depresszió is kínoz, mert egy házban élem az életemet....vagyis inkább többnyire a szobámban.Időnként kiegészítem a "kúrát" 1-1 pohár citromfű teával vagy Valeriánával, de nem igazán segítenek.Éjjelente sokszor felébredek és kalapál a szívem(valamikor 2x is)Egyszerűen nem tudtam kialudni magam.A múlt héten volt egy 2 órás rohamom és csak feküdtem az ágyban és reszkettem. Sokan mondják, hogy foglaljam le magam, de amint abbahagyom szorongás jön rám(így volt ez tegnap is.takarítottam órákon át és közben minden rendben volt, de utána újra pihennem kellett és remegtem) ezért tegnap már a 3. és a 4. adag 2-2 frontin volt.Így jól aludtam.egyszer felébredtem, de visszaaludtam.A ma reggeli "adagom" másfél Frontin volt és most iszok egy Citromfű teát éppen.Remélem segít majd.Tudom, hogy az idegeskedés az utazás miatt van és azt is tudom, hogy ha jön a jobb idő, akkor jobb lesz a hangulatom, mert nyáron mindig jobb a közérzetem.Az utazást most elhalasztottam tavaszra vagy nyár elejére.Néha ha elmegyek a bankba stb, akkor nagyon kimerít és utána pihennem kell.2 napja pl voltam egy kiállításon, mert kíváncsi voltam rá, de csak fél óráig voltam ott kb és megint nagyon fáradt voltam utána.Tudom, hogy szocializálódnom kell és el kell kezdenem eljárnom itthonról és ezért szeretnék tanácsot kérni öntől, hogy ha csökkenteném a Frontin adagolását, akkor milyen antidepresszánst/kedélyállapot javítót/vagy valami mást szedhetnék mellé, hogy jobb legyen a hangulatom és ne csak a nyugtatót tömjem magamba.(tudom, hogy heti 0,25mg-al szabad csak csökkenteni)Minden vágyam az, hogy kimehessek Angliába és segíthessek a családomnak, mert rossz anyagi körülmények között élünk(ez miatt is idegeskedek) és szeretném lefoglalni magam, dolgozni és világot látni.Alapjában egy pozitív beállítottságú, vidám ember vagyok, szeretek nevetni, beszélgetni, új emberekkel megismerkedni,de ez a betegség és ez az időszak nagyon kimerít.Kérem ne szidjon le a sok Frontin miatt, mert tudom, hogy ez nagyon sok és vissza kell vennem belőle, de jelenleg nem látok más megoldást, viszont nagyon kíváncsi vagyok a véleményére, mert szeretnék dolgozni és legalább nagyjából normális életet élni(ha gyógyszerekkel is)Előre is nagyon köszönöm a válaszát.(elnézést, ha kicsit össze-vissza írtam, de mindent úgy írtam le ahogy akkor éppen eszembe jutott)
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
19.
Tisztelt Kérdező, Én abban látom a problémát, hogy túl nagy ugrásra szánta el magát. Hogy akar Angliába menni, ha a lakást is alig tudja elhagyni. Inkább kisebb célokat kéne kitűzni, amiket meg is tud valósítani. a gyógyszerekkel kapcsolatban: fel kéne keresnie egy kollégát. Szerintem antidepresszáns beállítása volna tanácsos, ami a hangulatát is javítaná, meg a pánikrohamokat és a szorongásokat is oldaná. De ezt személyesen kéne intézni. Ha hat a gyógyszer, akkor lassan el lehetne hagyni a Frontint. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
16.
Nyugtatók! kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék hogy az antidepresszánsok illetve a nyugtatók mennyire befolyásolják az ember feledékenységét egy idő után? ha igen mivel lehetne ezen segiteni hogy ez megszűnjön illetve javítani ? Várom válaszát mielőbb!!!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező, A nyugtatók akkor okoznak feledékenységet, ha nagyobb mennyiségben szedik őket, és felhalmozódnak a szervezetben. Az antidepresszánsok általában inkább javítják a feledékenységet. Lehet, hogy érdemes volna kivizsgálást kérni a háziorvosától, a memóriazavar tisztázása céljából. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
15.
Escitalopram abbahagyása kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kicsivel több, mint 1 hónapja szedem az Escitalopram Sandoz tablettát. Orvosommal konzultálva abban maradtunk, hogy a jövőben már nem kell tovább szednem a tablettát. Elmondása szerint a gyógyszert egyik napról a másikra bármikor abba lehet hagyni, én ezt meg is tettem. 5 nap múlva erős szédelgések jött rám, ezért visszamentem az orvoshoz. Melgoldásként azt tanácsolta, hogy 1 évig szedjem tovább. ( amit nem értek, mert már igazából nem lenne rá szükségem, csak a szédülés zavaró a gyógyszer abbahagyása miatt) A kérdésem az lenne igazából, hogy a gyógyszert tényleg abba lehet hagyni egyik napról a másikra? Ha nem, akkor pontosan hogyan lehet fokozatosan elhagyni? köszönettel: Péter
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
17.
Tisztelt Kérdező, Célszerű lassan abbahagyni a gyógyszert az elvonásos tünetek kivédése céljából. Az egyébként szokatlan, hogy egy hónap szedés után már elvonásos tünetek jelentkezzenek. Az sem kizárt, hogy a szédülés az eredeti, szorongásos tünetek része, és a gyógyszer elhagyását követően visszatérnek a tünetek, és ezért ajánlotta a kezelője a tartósabb gyógyszerszedést. Ezt vele kéne megbeszélni. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
14.
Éva kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném kérdezni, hogy mitévő legyek, reggel szedek egy 20 mg-os Cipralex Meltz tablettát, és néha mellé 0,5 mg Xanax Sr tablettát. Este pedig egy 0,5mg-os Xanax Sr tablettát. Kevert szorongásos depresszióra írta fel az orvosom, sűrűn van gyomoridegem. A problémám az, hogy nem kívánom a szeretkezést, és ha néha együtt vagyok a párommal, nem tudok eljutni a csúcsra. Milyen gyógyszert kellene szednem, ami nem okozná ezt. Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Tóth Éva
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező, Panaszait a gyógyszerek, - nagy valószínűséggel a Cipralex - okozhatják. Meg kéne beszélni a kezelőorvosával, hogy csökkenteni, vagy elhagyni kéne a Cipralexet, esetleg olyan antidepresszánsra átállni, aminek nincs a szexuális életet befolyásoló mellékhatása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
13.
Geri kérdése:

Üdvözlöm Doktor nő !! Geri vagyok . A segítségét szeretném kérni . Az a problémám,hogy - általában esténkén elalvás előtt - amikor már félálomban vagyok ,nem tudom másként írni...,gyomortáji idegre ébredek,remegéssel,idegességgel. Ideges típus vagyok ,néha még ülni is nehéz ,mert mozdulnom kell a kéz......idegesség miatt . Ezt sem tudom máshogy leírni . Egyszerűen,néha meg kell dörzsölnöm a kezemet,mert nem jó-idegi zsibbadás van benn . Néha napközben enyhe bizonytalanság érzetem is van,aztán mindez elmúlik . A gyomorideg,és a remegés sincs minden este,de ez a pár alkalom is aggaszt . Magnosolf port,illetve milgamma tablettát szedek most . Talán egy kicsit jobb a helyzet . Azt mondják idegi alapon van ez nálam. Létezik ilyen ? A fül orr gégész Frontint,illetve a háziorvosom atarax-ot írt fel. Ön szerint jók -e ezek,és ha igen ,melyiket vegyem be lefekvés előtt . Illetve meddig kell szedni őket ? Nagyon köszönöm válaszát !!! Geri .
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek minden bizonnyal idegi eredetűek. Jó volna egy kolléga segítségével feltárni, mi áll ezek hátterében. A Frontin is, az Atarax is nyugtatók, lehet szedni őket, de lehetőleg csak átmenetileg, - 1-2 hónapig, - mert tartós szedés esetén függőség alakul ki. Testi tünetek esetén hasznosak lehetnek a relaxációs módszerek is, - jóga, meditáció, autogén tréning. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
12.
Alvás... kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb. 10 éve szedek 0,25 frontint elalvás előtt.vannak időszakok mikor nem tudok elaludni csak gyógyszerrel.ha tudnák sem megy talán pszihésen is nyugtat a tudat h bevettem.de ha nem akkor szinte egész éjjel nem alszom el.(ha elalszom nincs gond,nem ébredek meg) Köszönettel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező, Lassú csökkentéssel lehet elhagyni a Frontint. A honlapomon / www.harmoniamuhely.hu / talál írást az alvászavarral kapcsolatosan, ott több egyéb, kiegészítő módszert is felsoroltam. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
12.
Rivotrilról leszokás! kérdése:

Tisztelt doktornő! Már több éve szedem a 0,5-ös rivotrilt minden nap lefekvés elött pánikbetegség álmatlanság miatt! Abba szeretném hagyni mert nem jó a gyomromra,beleimre! Mit javasolna hogy el tudjam hagyni esetleg orbáncfű tea stb? Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
14.
Tisztelt Kérdező, A lassú, fokozatos elhagyást javaslom. 1/4 tabl.-val csökkentve, és 1-2 hétig ezen a szinten maradva talán mérsékelhető az elvonás következtében fellépő alvászavar. Orbáncfűvel lehet próbálkozni, mint ahogy egyéb kiegészítő módszerekkel / pl. autogén tréning / is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
12.
Kényszerek kérdése:

Kedves Doktornő. Rettenetesen felerősödtek a kényszereim 10 nappal ezelőtt,mert depresziós voltam. Elkezdtem szedni a Rexetint 30 mg-ot,de úgy érzem még nem hat. Magamtól kezdtem el szedni,mert előtte fél évre abba hagytam magamtól amit tudom nem szabadott volna.Gondoltam elkezdem szedni,mert ezt írta fel a Pszihiáterem annó. Meddig kell még várni vele? MEg azon is aggódom,hogy több órán át csinálom a kényszereket és izzadok nagyon.A szívem miatt is aggódok.Tudom,hogy a kényszer nehezebben múlik mint a szorongás,de sokszor már nem bírom.alig alszok.Olvastam műtéti beavatkozásról is. Van időpontom a dokimhoz,csak 25 ikére és az még messze van.Azért kérdem önt,hogy nem kéne még hatni a Rexetinnek? Vagy emeljek az adagon?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
12.
Tisztelt Kérdező, Ezek a készítmények általában 10-14 nap elteltével kezdenek hatni, de néha eltelik egy hónap is a hatás kezdetéig. Átmenetileg szorongásoldóval lehet kiegészíteni a gyógyszerelést, amit az antidepresszáns hatásának kezdetétől el lehet hagyni. Az adagot emelni nem javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
09.
Meddig lehet? kérdése:

Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy kb.15 évvel ezelőtt kezdtem el szedni a Rivotrilt.Folyamatosan csak pár hónapig szedtem,és utána már csak alkalmanként amikor a munkámból kifolyólag egy nagyobb megmérettetésnek vagyok kitéve.Ez azt jelenti hogy a 2mg-osból felet veszek be kb.havonta kétszer.Az lenne a kérdésem,hogy így is lehet e szedni ezt a gyógyszert,tehát hogy csak ilyen ritka alkalmanként,de mégis már nagyon sok éve?Így mennyire káros a szervezetre,mennyire kell tartani a rövid-illetve hosszútávú nem kívánt hatásaitól?Pl.azt is hallottam róla hogy növeli az Alzheimer kór kialakulásának az esélyét.Hosszútávon,az ilyen szedési gyakoriság milyen kockázatokat rejt magában?Köszönöm szépen a válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
10.
Tisztelt Kérdező, A Rivotril szedésével együtt járó kockázat a hozzászokás. Két hetenként 1mg bevétele nem jelent komolyabb kockázatot. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
08.
Aggódom kérdése:

Üdvözlöm Dr.nő.Érdeklődnék,hogy a rexetin szedése mellett 1,5 liter bort iszok meg naponta. Még csak egy hete kezdtem el újra szedni,mert felerősödtek a kényszereim és a depresszióm.Így is fog hatni a gyógyszer? Vagy milyen mellékhatások lehetnek így ,hogy iszok mellette? Esetleg belső szervre is?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
09.
Tisztelt Kérdező, Pszichés működésre ható gyógyszer mellett nem tanácsos alkohol fogyasztása. Remélhetően hamarosan kezd hatni a gyógyszer, és akkor az alkohol iránti igénye is csökken. addig törekedjen rá, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszon. a központi idegrendszerre hat kedvezőtlenül elsősorban a gyógyszer és az alkohol egyidejű fogyasztása. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
06.
Pánikbetegség kérdése:

Kedves doktorno! Érdeklődni szeretnék hogy aki több éve szed egy antidepresszáns gyógyszert ahoz mennyire lehet hozzászokni hogy már nem használ? Citaprambol lehet 20 mg-os bol 2 tablettát szedni? Varom mielőbb válaszát!!!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
07.
Tisztelt Kérdező, Jellemzően az antidepresszánsokat lehet tartósan szedni hozzászokás mellett. Néha mégis tapasztaljuk a hatás csökkenését. 40 mg a max. dózis, nem javaslom, hogy szakember kontrollja nélkül emelje. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
05.
delirium kérdése:

Tisztelt Doktornő! 24 éves férfi vagyok, alkoholbetegnek tartom magam. Otthon nem iszom, csak szociális környezetben, de akkor mértéktelenül, a kontroll elvesztése mellett. Van, hogy egy egész estén keresztül (mennyiség kb: 10-12 rövidital, főleg whiskey, és ugyanennyi pohár sör). Mivel a másnaposságot már felváltották a kínzó elvonási tünetek (szorongás, frusztráció, érzelmi ingadozás, néha eufória, néha melankolia, nagyon erős kézremegés, főleg, ha ezt mások is látják, szapora szívverés, alvászavar, fülsípolás, bizonytalanság, fóbiák erősödése, kibírhatatlan tériszony, elektromosságtól való félelem, a hirtelen mozdulatok, események megijesztenek, felriadás félálomból, bűntudat, stb.) ezért ezeket mérsékelni próbálom. Törekszem az ivás utáni megfelelő tápanyagbevitelre, thiamint, magnéziumot, B6, C vitaminokat szedek és Xanaxot. Utóbbi helyre szokott tenni 0,5mg-os formában is, viszont néha az alkohol utáni sóvárgás miatt megismétlem az estét, és újra reggelig iszom a törzshelyemen, ettől aztán persze még rosszabbul leszek másnap. Drasztikus esetekben egy ilyen tivornya 3-4 napig tart, de egy alkalom is elég a totális rosszulléthez a következő napokon. Ügyelek arra, hogy csak akkor és csak annyi Xanaxot szedjek, amennyi szükséges, nem emelem az adagot, ugyanis mint ez a fentiekből is kiderült, hajlamos vagyok az addikcióra, a családban mindkét szülő alkoholbeteg volt, édesanyámnál már egyszer kialakult a delirium tremens, amikor egy csonttörés miatt kórházba került. Én is ettől félek a legjobban, mert volt már olyan eset, amikor annyira rosszul lettem, hogy közel jártam ahhoz, hogy mentőt hívjak, és csak 1mg alprazolam hozott helyre annyira, hogy lenyugodjon a szervezetem. A kérdéseim Önhöz a következők: - Amikor 1-2 hét szünetet tartok az ivászatban, van, hogy még napokkal később is jelentkeznek elvonási tünetek. Elképzelhető, hogy az absztinencia és tünetmentesség után, egy hét elteltével tör rám a delirium? Ha igen, van mód arra, hogy megelőzzem? A Xanax csak mérsékli a tüneteket, vagy ilyen esetekben jobb, ha napi 0,5-öt szedek, amíg le nem telik az egy hét, nehogy egy váratlan pillanatban kialakuljon a tünetegyüttes? - Mivel úgy érzem, hogy az elmúlt 1-2 évben sokkal több a kontrollvesztés, megfigyelhető a személyiségtorzulás (gátlástalanabb vagyok, ingerlékenyebb, ha úgy tetszik "gonoszabb," a szexuális szabadosság is jellemző) és mindezek részben az előnyömre váltak, de ha így folytatódik, tartok tőle, hogy elkerülhetetlen az egzisztenciális hanyatlás, a sokkal nagyobb függőség, a fóbiáim erősödése (már egy éve nem tudok metróval utazni, tériszonyom van, főként felfelé a mozgólépcsőn), milyen javaslatai lennének a mértékletességhez, gondolok itt akár sóvárgásenyhítő gyógyszerekre vagy bármi egyéb praktikára? (Javarészt ismerem ezeket, tanultam addiktológiát, de nem vagyok szakember, és nem szeretnék öndiagnózist felállítani, főleg nem úgy, hogy az ismereteim felületesek.) Tartok tőle, hogy nem készültem még fel a teljes absztinenciára, félek a kudarctól, és ha meghozom ezt a döntést, mindenképpen tartani akarom magam hozzá, de jelen esetben még annyira szeretem ezeket az estéket és magát az italt, hogy a jelenlegi stresszes életvitelem mellett elképzelhetetlennek tartom még úgy is, hogy kegyetlenebb érzést az elvonásnál nem éltem még át... Köszönöm szépen, hogy végigolvasta a levelem és előre is köszönöm a válaszokat is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
07.
Tisztelt Kérdező, Az elvonásos tüneteket tudja Xanax rendszeres szedésével mérsékelni. A gyógyszer és az alkohol együttes szedése viszont kifejezetten veszélyes lehet ilyen mennyiségű alkohol fogyasztása mellett. Az antidepresszánsok szedése is szóba jön, csökkentheti az alkohol iránti vágyat, mivel oldja a feszültséget, szorongást, javítja a hangulatot. Összességében mégis azt tanácsolnám, hogy pszichiátriai segítség igénybe vételével igyekezzen túljutni a függőségen. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
04.
Scippa kérdése:

Kedves Doktornő! Kérem legyen kedves elmondani véleményét, hogy mi történhet velem, benne? 2016. március óta szedek pnikbetegségre 10 mg scippát. anax is volt mellé 0,25-ből fél, fél, estére egy, de ezt már rég elhagytam, amellett, hogy a scippa hozzászokás hosszú, szenvedős időszak volt. Azt mondhatom, hogy most már hónapok óta stabil voltam. Volt egy egy kisebb kilengés, de úgy gondolom, hogy talán azok beleférnek. Három nappal ezelőtt kezdődött a mostani problémám. Erős fejfájás, émelygéssel hányingerrel, nagyjából egész napon át, ami két nap után elmúlt. Tegnap napközben aránylag jól voltam, azt gondoltam, hogy az időjárás, ez az extrém hideg ami uton van felént, plusz a hó, meg talán egy kicsit a karácsony, a tél játszik velem. De munka után hazafelémár éreztem nagyon meleg van a kupában (nálam ez pánitünet) szorít a mellkasom, gyengék a lábaim. Hazaérvén megmértem a vérnyomásom, ami általában inkább alacsony nekem, 120 alatt van rendszerint. A gyógyszer hozzászoktatása altt mértem 150-160-akat. TEgnapi méréskor 157 volt, és a közérzetem rendkívül rossz volt. Xanax-ot vettem be egy felet, ami a korábbi terápia volt, ami ellenére viszont most nem ment le. Rá három órára bevettem a másik felet. És éjjel 138-145 közötti vérnyomással feküdtem le. Mindvégig fájtak a végtagjaim, nem volt erőm, égett a mellkasom, és jött egy-pár melegedés, rossz gondolat. Éjjel egyszer keltem fel egy melegedős, kevert a rosszullétre, illetve reggel is erre ébredtem. Nem szeretnék visszaesni, de sajnos hajlamos vagyok a túlaggódásra. Nem értem mi történik velem. A lakóhelyemen az orvosom még szabadságon van, ezért fordultam Önhöz. Köszönöm előre is szíves válaszát! Üdvözlettel és Nagyon Boldog Új Évet kívánva, tisztelettel: Tímea
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
07.
Tisztelt Kérdező, Egy kis megingástól ne ijedjen meg. Lehet, hogy egy gyors lefolyású vírusfertőzés utóhatását tapasztalja. Ha néhány nap alatt nem enyhülnének a panaszai, próbáljon néhány napig ismét rendszeresen Xanaxot szedni. Ha ez sem használ, akkor keresse fel a kezelőjét. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
04.
Angel kérdése:

TISZTELT FŐORVOSASSZONY! BORDEREM,ÉS BIPOLÁROM VAN 15 ÉVE KB.LAMOT,ÉS ELONTRILT SZEDEK(LAM.NAPI:600(Tudom,tudom...) Elontril napi:(300 esetleg 600...tudom,tudom..) So... Szedek mellé kb 15-20mg xanax ,80mg zolpidem,lazító nyugtatónak,stb...tudom...milyen hatása van a tetoválásra,tehát mire számíthatok,eddig a fekete színt bevette,de a szájam köré kontúrnak,a barnát kidobta 2x..mit tegyek,h.esetlegesen sikeres koncepciót realizálhasson a tetováló barátom..sorry, az elmebeteg,látszólag,ugyancsak irreleváns(relatív...számomra nagyon releváns)kérdésért. Ha megtisztel válaszával,előre is köszönöm. Romvári Anna(elég hìrhedt vagyok...egyedül a Seres Főorvosasszony"kompatibilis"(elnézést,ha sértő..)elmémhez....psychoticangel4@gmail.com ill.borderlinelosercherub@gmail.com ill. outracethespeedofpain@gmail.com Really thanx FŐORVOSASSZONY...jelige: angel
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
07.
Tisztelt Kérdező, Nem tudom, sajnos. A kezelőorvosa, - feltételezem, - tudja, hogy ilyen mennyiségben szedi a gyógyszereket. Ha nem, akkor kéne vele erről beszélni... Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
03.
alkohol kérdése:

Tisztelt Dr.Nő. Jó ideje szedek rexetint és rivotrilt,de kis mennyiségben.20mg és 1 mg. A baj az,hogy ,ha elhagytam a Rexetint,akkor hangulatingadozásaim voltak és napi kb 1,5 liter bort megittam,de most ujra elkezdtem szedni,mert sokszor szorongtam és depressziós voltam,de az alkoholt nem tudom sokszor elhagyni. Ez milyen hatással van így a szívre,májra vagy lehet valami durvább hatása is? Előre is köszönöm válaszát.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező, Ha javul az állapota az újbóli gyógyszerszedéssel, törekedjen rá, hogy elhagyja az alkoholt. A Rivotril és az alkohol egyidejű hatása káros - elsősorban a központi idegrendszerre. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
03.
Adine78 kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Érdeklődnék, hogy ha ittam (5 órája) mikor vehetem be a szokásos gyógyszereimet? Frontin 0,5mg és 10mg Cipralexet? Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező, Ez azon is múlik, hogy mennyit ivott. Ha csak keveset, akkor 5 óra elteltével be lehet venni a gyógyszert. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
02.
Agydaganatom van? kérdése:

20 éves fiatalember vagyok. 3-4 éve elkezdett sípolni és pattogni az egyik fülem. A gégészeten kimosták ám nem múlt el így visszakellett mennem. Nyaki röntgent végeztek amely negatív lett. De a tüneteim nem múltak. Egy kis idővel később a látásom is kezdett furcsává válni.. Olyan érzésem van sokszor mintha álmodnék vagyis úgy látok... Nagyon furcsa és elmagyarázhatatlan érzés. Persze a szemészeten hülyenék néztek emiatt.. és ott sem volt semmi rendellenes. Sokat számítógépezek.. és elkezdtem kutatni a neten hogy vajon mitől lehetnek ezek a tünetek. Kezdtem magamnak bemesélni hogy agydaganatom van.. a fejem is elkezdett fájni.. figyeltem magam mindig hoy épp mi a bajom... volt hogy a mellkasom nyomott..vagy épp a hátam fájt.. rengeteg vizsgálatot megjártam a szívultrahangtól elkezdve a mellkas röntgenig. Sok vérvételem is volt. De mindig jó volt az eredmény. Azonban a fejemet sosem nézték meg. És még mindig előtör bennem a félelem hogy mivan ha tényleg agydaganat. Amikor elfoglalt vagyok vagy épp társasággal vagyok akkor sosem érzek ilyet. De mikor egyedül vagyok akkor sajnos szorongok. Sőt nemrég pánikrohamom is volt de mint kiderült sok vizsgálat után az egy szív extrázás miatt volt...csak ott is megijedtem és bepánikoltam mert azt hittem leáll a szívem... Nem tudom mitől van ez de borzasztó érzés. A szüleim annyit mondanak hogy ne agyaljak ezen. De nem megy. Most is a szobámban vagyok és azt veszem észre magamon hogy rosszul fókuszál a szemem,zsibbad és gyenge a jobb karom vagy épp nem érzem egyensúlyban magam. MIT TEGYEK?? Köszönöm a választ előre is!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező, A tünetek változékonysága, és az hogy társaságban, lefoglalt állapotban nem jelentkeznek, pszichés eredet mellett szól. Érdemes volna felkeresnie egy kollégámat, és vele konzultálva eldönteni, hogy szükséges-e neurológiai vizsgálat, vagy csak a stresszt, szorongást kéne oldani gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás módszerekkel. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
01.
Nehéz fej kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét, illetve tanácsát kérni. 23 éves egyetemista vagyok, és hamarosan államvizsgázok és ezt az időszakot nagyon stresszesen élem meg. Sokat idegeskedek az említett ügy kapcsán, de négy napja egy másik, magánéleti problémán eléggé kiborultam és úgy éreztem, valahogy le kell nyugtatnom magam. A legkézenfekvőbb megoldásnak a meditációt tartottam. Leültem a kanapéra, becsuktam a szemeimet és csak a légzésemre koncentráltam. A kívánt hatást el is értem, lenyugodtam, de a meditáció végén nagyon kellemetlen érzést éreztem a fejemben. Tompaságot és nyomást éreztem a tarkómnál, a nyomás mellett fájt is a fejem. Úgy gondoltam biztosan a stressz miatt és majd elmúlik. Ez négy napja történt, azóta a fejfájás és a nyomás érzése elmúlt, de a nehéz fej érzése megmaradt, és ilyenkor kicsit tompának is érzem magam. A kérdésem az lenne, hogy elképzelhető hogy a meditáció alatt rontottam el valamit és azért tapasztalom ezeket a tüneteket, vagy az ezt megelőző kiborulás utóhatása lenne? Illetve, várható, hogy ez a tünet is elmúlik magától néhány nap múlva vagy lehet ezzel kezdeni valamit? Nagyon meg vagyok ijedve most, mert régebben is meditáltam, de mindig feltöltődve fejeztem be a gyakorlatot, így mint most, még sosem jártam. Remélem csak nagyobb az ijedtség, mint maga a probléma, de igazán csak az Ön válaszától nyugodnék meg. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Gábor
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező, Nem feltételezhető, hogy elrontott volna valamit a meditációnál. Ha nem szűnik a tünet, akkor talán érdemes kérni szakmai segítséget a stressz oldására. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2017.
01.
01.
Rexetin és alkohol. kérdése:

Üdvözlöm Dr. nő. Érdekelne,hogy 20 mg rexetint szedek és 1 mg rivotrilt. Ezek milyen hatással vannak a májra? Jobban károsítják mint más gyógyszerek?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2017.
01.
03.
Tisztelt Kérdező, A fenti gyógyszereknek nem tudunk májkárosító hatásáról. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
30.
zizi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lassan 1 hónapja idegkimerültséget állapított meg a háziorvos, amelyre 0.25-ös frontin tablettát írt fel, amelyet 2 hete szedek, de maximum 2 tablettát, mert csak délelőttönként szorongok. Szeretném megkérdezni, hogy normális, hogy 1 hónapja rosszul alszom? Nehezen alszom el, sokszor felkelek, nehéz visszaaludni. Pszichiáterem Rózsagyökér komplexet ajánlott és hogy hagyjam abba a frontint. Sajnos nem tudom, hogy az idegkimerültség gyógyulásának milyen lépései vannak, egyre jobban leszek, hogyha betartom, hogy pihenek és sportolok? CSak hát nagyon nehéz pihentető alvás nélkül, én a frontinnal se tudtam aludni egy jót..... pedig 1 hónappal ezelőttig bárhol el tudtam aludni és 10-12 órákat aludtam. Nem szeretnék gyógyszert szedni, maximum valami gyógynövényes kapszulát. 2 hét alatt ilyen kicsi dózisban hozzá lehet szokni a frontinhoz? Amikor abbahagyom mennyi idő után ürül ki a szervezetemből, hogy esetleg tudjak aludni? Ön szerint mik a legjobb módszerek az idegkimerültségből való minél hamarabbi kilábalásának? Válaszát előre is köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
30.
Tisztelt Kérdező, Az idegkimerültség nem egy szakmai diagnózis, inkább laikus fogalom. A tünetek erőssége, jellege, időtartama egyaránt meghatározza az állapot súlyosságát. Két hét alatt nem lehet hozzászokni a Frontinhoz, érdemes fokozatosan csökkentve elhagyni. Fontos volna tudni, hogy mi áll a tünetek hátterében. Esetleg pszichoterápiás segítséget is kérhet, vagy relaxációs módszerekkel / pl. autogén téning/ egészíthetné ki a terápiát. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
28.
FÈLEK!!!! kérdése:

NEUROZIS DEPRESSZIO MIT JELENT ?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! A neurózis egy régebbi fogalom, idegességet, feszültséget, ideges tüneteket jelent. A depresszió pedig a hangulat zavara. Kedvetlenség, motiválatlanság, az érdeklődés hiánya, és még sok egyéb tünete lehet. Azt tanácsolnám, hogy személyesen kérjen tanácsot egy kollégámtól, és tegye fel a kérdéseit, mondja el a panaszait. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
27.
Barnus kérdése:

Tisztelt doktornő..!Az ssri snri gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban szeretnék kérdezni..Rexentint majd Velaxint szedtem kb 4évig..mindkét gyógyszer libidó zavarokat okozott, ezért az idén Novemberben leálltam..már csak a xanax ot szedem napi 2×1mg ot..A kezelőorvosom a Valdoxant javasolta helyettűk, de én a betegtájékoztatóban leírt mellékhatások miatt (májkárosodást okozhat) közöltem vele hogy félek ettől..és inkább leállok az ilyen gyógyszerekről..A gond az hogy már 6hete abbahagytam a Velaxint..de a libidóm még mindíg rossz..Volt úgy hogy javult a dolog..de aztán megint zéró..Mi ez? Sokk rosszat irnak a neten azok akiknek hónapokig, évekig így maradt PSSD..Lehet hogy én is így járok?A kezelőorvosom rám sem figyelt amikor erről beszéltem..Elméletileg 2hét után már el kellett volna ennek mulnia..ezt vállaszolta..Mi az igazság?
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
27.
T. Kérdező, Más felhasználónév alatt már válaszoltam a kérdésére. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
27.
Kérdés.. kérdése:

Űdvözlöm doktornő! Az ssri snri gyógyszerek mellékhatásával kapcsolatosan szeretnék kérdezni..Mindkét típusú gyógyszert szedtem ssri Rexentin, snri utánna Velaxin..Sajnos az idén novemberben abba kellett hagynom a folyamatosan fennálló libidó problémák miatt..Már voltam vissza a kezelőorvosomhoz, Dec 20 aki Valdoxant javasolt..de közöltem vele hogy ezek után leállok az antidepikkel mert félek a kellemetlen mellékhatásoktól..Közöltem vele hogy a félelmeim nem alaptalanok, hogy rossz dolgokat írnak a neten az ssri snri okozta maradandó PSSD szexuállis problémákról..De ő ezt figyelembe sem vette..Elméletileg ezeknek el kell 2-4hét múlniúk ezt vállaszolta..Kontrolra 2017Márciusra irt ki úgy..hogy csak a Xanax maradt meg napi 2×1mg..A Velaxint már 5hete abbahagytam..voltak átmeneti javulások a libidómat illetően..de most válltozott a helyzet..Sajna megint úgy vagyok mint amikor a gyógyszert szedtem..Pszichésen nem megy a szex..olyan mintha blokkolná valami az agyamban..A gyógyszerek szedése előtt 4éve nem voltak ilyen problémáim..nem ezekkel a gondokkal fordultam orvoshoz..Komolyan aggódom..lehet hogy én is ilyen maradok mint sokan mások..(olvasni a neten)mik
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
27.
Tisztelt Kérdező, A Velaxin mellékhatásának valóban el kellett volna múlnia. Tudom, hogy a neten írnak negatív tapasztalatokról. Személy szerint én nem találkoztam olyan pacienssel, akinek megmaradt volna a szexuális diszfunkció a gyógyszer leállítását követően. Persze az is elképzelhető, hogy pszichésen alakul ki a blokk. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
26.
18 évesen kavartam az 55 éves tanárommal! kérdése:

Kedves Szakértő! Egy 18 éves lány vagyok, egyetemista. Az a helyzet, hogy kavartam az 55 éves angoltanárommal. Most mitévő legyek? Hogy viselkedjek majd az óráin? Esetleg a későbbiekben szexeljek majd vele? Úgy történt, hogy az egyik órája után vele meg az osztálytársaimmal beültünk egy közeli sörözőbe iszogatni. A tanárom mindig is tetszett nekem. Magas, ősz haja és szakálla bölcsességet sugároz, szemüveges, fekete öltöny felsője pedig tekintélyt parancsolóan mutat a testén. Kiköpött úgy néz ki, mint Alan Rickman, csak szemüvegben. Olyan igazi tanáros a külseje én pedig mindig is gerjedtem a tanárokra, szerintem a legszexibb foglalkozás. Aztán egyre fogyatkoztak a többiek, egyre többen mentek el, így végül csak kettesben maradtunk. Így úgy döntöttünk elindulunk egy másik, olcsóbb kocsmába, ami a közelben van. Épp a buszok menetrendjéről beszélgettünk, amikor közelebb lépett hozzám és mindenféle előzmény nélkül átdugta a nyelvét a számba. Nagyon jól esett a csókja, határozottan csókolt. Aztán megfogta a kezemet és kézen fogva sétáltunk az esőben. Neki nyomott az egyik ház falának és csak smároltunk megállás nélkül. Finom volt a szája. Aztán betévedtünk a közeli kocsmába. Elég kihalt volt, rajtunk kívül csak még egy pár volt, akik el voltak foglalva egymással, úgyhogy nem zavartak minket. Ott elkezdte csókolgatni a nyakamat, a mellkasomat egyre lejjebb haladva. Majdnem elvándorolt a szája egészen a mellemre. Hosszú csókokban forrtunk össze. Hátul benyúlt a nadrágomba és a fenekemet fogdosta. Aztán felfektetett a biliárdasztalra, felhúzta a blúzomat és simogatta a derekamat, közben a nyakamat csókolgatta. Nagyon kívántam őt. Befeküdt a lábaim közé, körkörös lökő mozdulatokat végezve csípőjével hozzá-hozzá nyomta az ágyékát a puncimhoz ruhán keresztül, közben egy nyögés hagyta el az ajkát. Nagyon szexi volt. Legszívesebben azonnal lerángattam volna róla a nadrágját és magamban éreztem volna őt. Aztán nagyon későre járt, elhagytuk a helyet, hazakísért egy darabon és azt ígérte, majd folytatjuk. Most szünet van, van időm átgondolni, mi legyen, hogy legyen ezután. Ön mit tanácsolna nekem? Egy tanácstalan 18 éves lány
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
27.
Tisztelt Kérdező, Azt hiszem, nem csak Önnek, de a tanárának is lenne mit végiggondolni. Elsősorban az ő felelőssége, ha viszonyt kezdeményez egy diákjával. Ha felnőttek is mind a ketten jog szerint, mégsem azonos a helyzetük, a társadalomban, az iskolában betöltött poziciójuk. Talán jó volna a történteket egy szép emlékké szelidíteni. Persze jó volna, ha tudnának beszélni a történtekről. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
21.
szorongás depreszio kérdése:

Tisztelt doktornö! A lányom 15 éves utál iskolába járni.Az utobbi 2 évbe alig járt.A 7 osztályt 2 szor járja .REngeteg a hiányzása.1 éve pszicologushoz járunk.Be külte pszihiátriára megfigyelésre.hétfön került be ,demár kedden szanaxot akartak neki adni ,vissza utasitottuk.Ma felhivtak hogy van még egy gyogyszer atrax probáljuk ki azt mert ha nem a gyámhatoság segitségét kérik.A kérdésem az lenne nem az okot kéne kideriteni? esetleg terápiára küldeni,mindjárt gyogyszer kell.mi is segiteni akarunk.Nem dühöng jo gyerek de utál suliba menni.Szeretném kikérni a véleményét.Mit tegyünk
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező, Beszélni kéne a kórházi kezelőorvossal, hogy hogyan látja a helyzetet, mit lát a szorongás hátterében, miért tartja szükségesnek a gyógyszer szedését. Feltételezem, hogy az iskolába járásra szeretné képessé tenni a lányukat a gyógyszer segítségével, a gyámhatóságot pedig azért tervezi bevonni, hogy értesüljenek arról, hogy tartósan nem jár iskolába. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
19.
Gyógyulást remélve kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kiegészíteném az előzőekben leírtakat azzal, hogy édesanyám tünetei enyhébbek, azonban sokkal hosszabb ideig tartanak. Mindig este jelentkeznek, remeg, zajoktól megijed, nyomást érez a fejében, de azért már többet tud aludni, nem ébred fel annyiszor, s már nincs az az erős feszítő érzés, amit a Tensiomin szedésekor érzett. Valószínű ez azt jelzi, hogy kimegy a szervezetéből? Sajnos a háziorvosa nem tudott érdemleges választ adni, ő irányította pszichiáter felé. Köszönettel!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
22.
Tisztelt Kérdező, Ha a Tensiomin elhagyása után is fennmaradnak a tünetek, akkor szerintem is érdemes felkeresni egy pszichiáter kollégát személyesen. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
18.
bipoláris zavar kérdése:

Tisztelt Doktornő! Bipoláris zavarra szedtem lamolepet, ripedont (sosem értettem, miért nem lett elhagyva az egyik ill. h pontosan mi volt a kettő hatásának különbsége), emellé scippát szorongásra/depresszióra. Egy év szedés után elhagytam ezeket, a köv. évben remekül éreztem magam, 1 év után éreztem, hogy a szerek kezdenek kiürülni, de tudtam kezelni a dolgokat. Most, másfél év után tud jelentkezni felfokozottság (leginkább düh, mint régen), már szorongást is érzek, egy-két szuicid gondolatom is volt. Még meg vannak a gyógyszereim, tanácsot kérnék, hogy milyen dózisban kezdjem újra szedni őket ill. ezeket lehet-e széttörni (hallottam olyan szerekről, amit nem szabad így bevenni). Ami visszatartott eddig, hogy folytassam a gyógyszeres terápiát, hogy úgy éreztem, hogy hatással volt a szexuális életemre ill. bizonyos esetekben szeretnék alkoholt fogyasztani és ennek nem volt jó vége a terápia időszaka alatt. A szexuális része a dolognak nem egyértelmű, de óvszerben folyton belankadtam, ezt a gyógyszereknek tudtam be, ill. a szexuális étvágyam, "élvezeti minőségem" is más volt. Egy betegtársam egyszer említette, hogy más nyelveken nagy irodalma van a bipolárisok szexuális életének, sajnos magyarul nem találkoztam ilyennel. Szeretnék erről olvasni, akár angol nyelven, megköszönném, ha ebben is tudna segíteni. Köszönöm a majdani válaszait: J
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező, Nem javasolnám, hogy magának állítsa be a terápiát. Ha depresszióssá kezd válni, indokolt lehet a hangulatstabilizáló és az antidepresszáns szedése is, de ennek mértékét szakorvos kell, hogy megállapítsa. Ezek a gyógyszerek valóban hathatnak a szexuális életre, ennek mértéke egyénenként eltérő. Erről is lehet beszélni a kezelőjével. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
18.
J.z. kérdése:

Tisztelt doktornő Kiegészitenem az előző kérdéseimet annyival hogy mi t ahogy írtam kb 5hete történt a pánikrohamom es azota vannak erősebb szorongásaim es azota nagyon rosszul alszom .párszor esténként bevettem egy0.26mg-os xanaxot ami hellyel közzel segitett az alvázavarokon viszont kérdeznem h használhatom-e a xanaxot a nyugodt alvás érdekében mert január 11én kaptam időpontot a pszichiatertől és orvosi javallat hiányában nem tudom szabad-e egyáltalán nyugtatot szednem illetve ha ujra antidepresszans kell szednem az segit-e az alvászavar elle.Nagyon köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
19.
T. Kérdező, a konzultációs időpontig szedjen nyugodtan Xanax-ot. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
18.
Gyógyulást remélve kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm megtisztelő válaszát. Édesanyám a Tensiomint 7. hó végétől kb. egy hónapon át szedte, jelenleg fél db12 órás Covercard-ot vesz be esténként. Az lenne a kérdésem, hogy az előző kérdésemben leírt tünetek elmúlnak spontán, ha a Tensiomin vagy esetleg annak elhagyása okozta? Tünetei nem olyan erősek már, de még gyakoriak. Köszönettel várom válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező, Ezt nem tudom megmondani. Csak valószínűsíthető, hogy ha a gyógyszer elhagyását követően megszűnnek a panaszok, akkor az okozta. Konzultálni kéne erről a háziorvossal. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
18.
J.z. kérdése:

Tisztelt doktornő Az előbbi kérdésemet szeretném kiegesziteni annyival h mit tehetnék az alvászavar ellen neha egy 0.25mg-os xanasot vettem be mikor már napok ota nem tudtam éjjel aludni hellyel közzel segitett viszont nem szeretnék nyugtató gyogyszert szedni orvosi javallat ellenében.köszönöm
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
19.
Tisztelt Kérdező, A Xanax-szal az a probléma, hogy hozzászokást okoz hosszabb távon. továbbra is azt javaslom, hogy keressen fel egy kollégát, és személyesen konzultáljon vele. Az antidepresszáns hatékony lehet alvászavarra is. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
18.
J.z. kérdése:

Tisztelt Doktornő Nagyjábol 5hete abbahagytam a marihuana fogyasztasat mivel szorongast ereztem tőle .majd jött egy pánikroham ,levert a viz nagyon izgatott lettem a szivem majd kigrott a helyéről kis idő mulva hidegrázásom volt majd elmult.Azota folyamatos szorongast érzek enyhe szivdobogaserzessel van hogy jol vagyok de a szorongás folyamatos.haziorvosomnál egy fokozottabb idegállapotban magas volt a vernyomásom ,ekg normál volt azota a átlagban 130/70 es 140/80körüli értékeket produkálok a pulzusom80-100 percenként.ezekez izomgörcsök hátfájás kiseri mintha idegbecsipődést éreznék olykor az izületeim is fájnak es rendkivül rosszul alszom.10éve hasonló okokból szorongásos depresszioval kezeltek amire paroxatot kaptam egész jo sikerrel.mi a véleménye doktornő ujra ez lehet a probléma
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
18.
Tisztelt Kérdező, Elképzelhető, hogy a szorongások kiújulása a marihuánáról történő leállással összefüggésben jelentkezik. Ha nem rendeződik belátható időn belül, lehet ismét antidepresszáns kezelést kezdeni. Tapasztalat szerint az a gyógyszer, ami egyszer bevált, ismételt szedéskor is hatékonynak bizonyul. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
16.
Mi lehet a bajom? kérdése:

Tisztelt doktornő!Pánikrohamaim voltak pár hónapja ezek megszűnése után napi szinten van,hogy sírógörcsöm van,elgyengülök,ami nagyon megrémít,gombócérzés torkomban,ha ki kell otthonról lépnem főleg akkor.Hamarosan vissza kell mennem dolgozni,most még kisfiammal vagyok itthon.Amit megfigyeltem,ha gyengének érzem magam és nekiállok futni az jól esik és közben nem vagyok rosszul.Teljes labor vér vizelet tökéletes.Hogy tudnám ezeket az érzéseket megszüntetni és nem ezekkel foglalkozni?Sajnos csak ritkán sikerül.Köszönöm válaszát!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
18.
Tisztelt Kérdező, Lehet, hogy a közelgő munkába állás okozza a tüneteket? Érdemes volna felkeresni egy pszichoterápiás szakembert, és vele konzultálni a panaszairól, segítségével feltárni a háttérben meghúzódó okokat. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
16.
Gyógyulást remélve kérdése:

Tisztelt Doktornő! 61 éves édesanyámnak 2016. 06.09-én rotátor köpeny szakadása lett, ami miatt Diadynamic-Interferencia és Ionthophoresis kezeléseket kapott 07.11-22. ideig. A kezelések után 7. hó végén minden este 18 óra körül magas vérnyomása volt, átlag 180/92. Orvosi ügyeleten Tensiomint és Frontint kapott. A nyugtatót (egyiket sem) nem tudja szedni, mert ellenkező hatást vált ki nála, inkább izgatottá teszi, felpörgeti. A Tensiomint 1 hónapon át szinte minden este szedte. Ezután esténként feszültségérzés, rosszullétek, remegés, félelemérzet, gyors szívverés tünetei jelentkeznek nála. Az lenne a kérdésem, hogy jelentkezhetnek-e a fenti tünetek a leírt fizikoterápiás kezelések miatt, vagy a Tensiomin tartós szedése miatt? Előre is nagyon köszönöm segítő válaszát, s tanácsát, hogy mit kellene anyukámnak tennie, hogy a fenti tünetek elmúljanak.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
18.
Tisztelt Kérdező, A háziorvossal kéne konzultálni. A Tensiomin okozhat hasonló mellékhatásokat, ez esetben a kezelőorvos más gyógyszert tud beállítani. Amennyiben a leírt tünetek pszichés eredetűnek bizonyulnak, nyugtató, vagy antidepresszáns adása lehet a megoldás. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
16.
Pánik vagy genetalizált szorongás kérdése:

Tisztelt doktornő!Fél éve vagyok pánikbeteg pszichológushoz járok terápiára,szedek 2x0.25-ös frontint.Pánikrohamaim ritkultak,enyhébbek és rövidebb ideig tartanak,de a napok többségében az állandó kéz láb gyengeség,szédülés,gyomor izomfájdalom,szorongás megmaradt.Teljes labor vér vizelet, többször voltam minden érték tökéletes.Mindig a betegségektől félek.Ön szerint ez pánik vagy inkább állandósult a szorongás.(2 szem frontint két hete szefem előtte 1-et szedzem)Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
16.
T. Kérdező, L. az előző választ.
2016.
12.
16.
Pánik vagy genetalizált szorongás kérdése:

Tisztelt doktornő!Fél éve vagyok pánikbeteg pdzichológushoz járok terápiára,suedek 2x0.25-ös frontint.Pánikrohamaim ritkultak,enyhébbek és rövidebb ideig tartanak,de a napok többségében az állandó kéz láb gyengeség,sz€dülés,gyomor izomfájdslom
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
16.
Tisztelt Kérdező, A leírt tünetek lehetnek a pánikbetegség tünetei. A terápia folytatása javasolható. Ugyanakkor belgyógyászati kivizsgálást is érdemes kezdeményezni, hiszen a pánikbetegség mellett lehet belszervi oka is a gyengeségnek. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
13.
Óvoda kezdés kérdése:

Üdvözlöm doktornő!Igazából egy gyermekpszichológussal szerettem volna beszélni,de azért remélem ön is tudna segíteni.A kisfiam ovi kezdés előtt áll,nagyon anyás.Az oviban már nincs beszoktatás,első nap már ott kell hogy hagyjam.A kérdésem az lenne,h.hogy tudnánk elkerülni,h.a lehető legkevésbbé sérüljön kisfiam lelke.Hogy tudnánk túllenni legkönnyebben,mindketten az elváláson.Mindegyikünk nagyon ragaszkodik a másikhoz Köszönöm válaszát.Tisztelettel:Pálné Széplaki Hajnalka
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
13.
Tisztelt Kérdező, Én is gyermekpszichológushoz irányítanám. Nekik sokkal több tapasztalatuk van a kérdésben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
06.
fenntartó dózis kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! 10 éve szedek Leponex-et és 7 éve Sertadepi-t (utóbbit OCD-re). Este 100-100 mg-ot. Érdeklődnék, hogy a mellékhatások (elhízás, diabétesz) dózisfüggőek-e? Tehát ha 75-75 mg-ra csökkentem, akkor kisebb az esélye a mellékhatásoknak, vagy nincs szignifikáns eltérés? Ezen dózisok Ön szerint reálisak hosszútávon? (75 mg alá nem mennék azért). Panaszaim megszűntek, csak sokat híztam. Köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
07.
Tisztelt Kérdező, A Leponex viszonylag kis adag, a Sertadepi viszont elég magas. A kettő együtt komoly mellékhatásokat okozhat. A dózis csökkentése ezeket mérsékelné. a kezelőorvosával kéne megbeszélni, hogy támogatja-e a csökkentést, és milyen tempóban, mértékben. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
03.
Mi lehet? kérdése:

Jó napot! 19éves lány vagyok, 2éve vagyok pánikbeteg, gyógyszert nem szedek rá , pulzusom miatt kaptam 1hete betalocot 3x1 kell szedni .Viszont kb 1 hete jelentkeztek fura gondolatok félek hogy kárt teszek másba stb de viszont nem tudnám megtenni sose volt ilyen, aludni nagyon nehezen tudok ell ezek miatt. ! De ezek megtörténhetnek vagy csak gondolatok? Valósagba nem lehet ilyen? Pszhiologus nincs a városunkba ,csak pszhiáter ,viszont 19.én oda megyek. Mitől lehet? Betaloc vagy kezeletlen pánikbetegség miatt? 2éve nem is nagyon megyek sehova bezártság miatt is? Már nem tudom.
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
04.
Tisztelt Kérdező, A leírtak alapján kényszer gondolatai lehetnek. Ez is egy szorongásos kórkép, de független a pánikbetegségtől, és nem is a Betaloc okozza. Ezek kínzó gondolatok, de nem fordulnak át cselekedetbe. Kezelőorvosától fog kapni gyógyszert minden bizonnyal. ami segít a tünetek csökkenésében, elmúlásában. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita
2016.
12.
03.
Gyógyszer szedés kérdése:

Tisztelt Doktornő!5 hónapja állapítottak meg nálam pánikbetegséget.5 éve vagyok itthon két kisgyermekkel,párom sajnos sokat van távol a munkája miatt.Erős fejfájással,szédüléssel kezdődött nálam ez az állapot,aztán minden tünete megjelent a pánikbetegségnek.Eleinte nagyon erős rohamok voltak aztán 1 hónap után ritkultak 2x0.25-ös frontint szedtem.Elmentem pszichológushoz,ő ellenezte a gyógyszert le is raktam a reggelit, csak este veszek be,meg citromfűteát iszok,valeriána relaxot szedek.Sportolok,de sajnos nem tudom kikapcsolni az agyam mindig félek a rosszulléttől és a betegségektől pedig kétszer is elküldtek vérvételre minden értékem tökéletes.A szédüléstől,gyengeségtől mindíg megijedek és több napig rajtam van holott tudom ez csak a szorongástól van.Kérdésem az lenne ön szerint gyógyszer szükséges vagy legyek kitartó?Nekem ez így fárasztó,hogy nem tudok ugy kimozdulni,hogy ne szorongjak és a tünetektől pánikolok.Meg nem tudok éjszaka sem és nappal sem pihenni.Éjszaka többször felébredek.Válaszát előre is köszönöm!
Pálvölgyi Rita pszichiáter szakorvos, pszichoterápia szakorvosa
2016.
12.
04.
Tisztelt Kérdező, Döntés kérdése, hogy valaki gyógyszerrel, vagy anélkül próbál túljutni a pánikbetegségen. Mindenképp javaslom, hogy terápiára járjon, és pszichológusával együtt esetleg később is dönthetnek úgy, hogy elkezdi a gyógyszert, ha nem javulna a helyzet. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita