Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
1196 kérdés, válaszra vár 9

Dr. Lakos András

Infektológus szakorvos, MTA doktora

Specializáció: Kullancs által terjesztet fertőzések

Munkahely: Kullancsbetegségek Ambulanciája1132 Budapest, Visegrádi u 14.
Mobil: +36 30-934-9956
Web: www.kullancs.hu

Bemutatkozás:
Klinikai és laboratóriumi vizsgálatokat végzünk kullancs által terjesztett betegségek
(elsősorban Lyme és TIBOLA) igazolására és kizárására. A diagnózis megállapítása után irányítjuk a kezelést is.
Csak telefon-bejelentkezés alapján fogadunk betegeket.

2019.
03.
18.
Szabadi Nóra kérdése:

Kedves Doktor Úr, Tavaly nyáron kullancsípést követő 13. napon megjelent a kokárdaszerű bőrfolt, a szakrendelésen Zinnat-ot írtak fel. Végigcsináltam a 21 napos kúrát. Azt mondták nem szükséges ellenőrző vérvizsgálat. Előzetesen sem végeztek. Folt alapján kaptam a cefuroxime kúrát. Rendszeres véradó vagyok, így egy évet biztosan várnom kell. Milyen vizsgálatot kellene elvégeztetnem, hogy biztosan adhassak vért, mint Lyme-negatív? Ugyanis a főorvosnő mondta, vigyek igazolást. Köszönettel: Szabadi Nóra
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
03.
18.
Én úgy tudom, hogy nincs semmiféle elvárás a gyógyulás igazolására. Írhatna a vérellátó igazgatójának egy levelet, hogy ez történt, szerinte van-e erre vonatkozó rendelkezés. Azért lenne fontos, hogy megfogadja a tanácsomat, mert nyilván sok véradót kitiltanak teljesen indokolatlanul. Az egy éves tilalom is teljesen értelmetlen, nincs semmiféle tudományos alapja. A doktorok jelentős része úgy gondolkodik: "nehogy nekem (az orvosnak) valami bajom legyen"... Persze, ha ragaszkodik egyfajta igazoláshoz, akkor végzünk Lyme vizsgálatot, 25000 Ft-ot kérünk érte... Nem biztos, hogy megéri.
2019.
03.
13.
borrelia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2018. 07.30. - án neurológiai ambulancián kezeltek egy hétig tartó magas láz, erős fejfájás, hányás miatt- ezt megelőzőleg több alkalommal távolítottam el kullancsot a bőrömből,de bőrtüneteim nem voltak. Lumbálpunkciós vizsgálattal kizárták az agyhártyagyulladást, de a labor értékeim miatt SBOra küldtek ( got: 662 gpt:584 ggt: 185) Hasi ultrahang vizsgálat szerint kóros eltérést nem láttak, de az emelkedett májenzimek és az állandó fejfájás, láz és hányás miatt infektológia osztályra utaltak. Itt 5 napig kezeltek, napi 2×100mg Doxycyclin, Pantoprazol, Cerucal, Isolyt infúzióval, tüneteim megszűntek, fokozatosan javultak transaminase értékeim. Kórházi távozás után még 10 napig szedtem Doxycyclint. Zárójelentésem szerint a Hepatitis fertőzést kizárták, Micoplazma pneumoniae infekció merült fel. 2018. 12.16. Mindkét combomon, majd lábszáramon fokozatosan növekvő bőrpìr jelentkezett. Bőrgyógyászati szakrendelésen erythema chr.migrans diagnózissal Ospamox napi 1000 mg × 3 terápiát indítottak, bőrtüneteim megszűntek. 2019. 02.27. Lyme szerológia eredménye: Borrelia IgM> 190,0 AU/mL Borellia IgG 107, 6 A bőrgyógyász szakorvos javaslata alapján újra az infektológiai ambulancián szükséges megjelennem, ezzel kapcsolatban szeretném az Ön segítségét kérni, mert úgy gondolom hogy ott a nyári gyógykezelésem is sikertelen volt. Jelenleg fáradékony vagyok, szapora a pulzusom, és szívritmuszavar érzetem van. Kérem adjon tanácsot, ezekkel a panaszokkal felkeressem -e Önt szakrendelésén? Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
03.
14.
Igen, jöjjön el. Telefonon tud időpontot kérni: 30-9349956.
2019.
03.
05.
bernadettina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Be szeretném a fiamnak adatni a kullancs elleni védőoltást, de ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Tavaly nyár végén megcsípte egy kullancs (erdőkirándulás), ami után lyme kórra utaló folt nem alakult ki, csak közvetlenül 1-2 napig a helye volt picit piros. Két héttel a csípés után magas láza lett és nagyon erős fejfájása napokig. Torokfájás/piros torok és felső légúti vagy bármilyen egyéb tünetek nem kísérték, pár nap alatt elmúlt a láz és fejfájás. A gyerekorvos szerint valamilyen vírusfertőzése volt. Akkor felmerült bennem, hogy benne van a pakliban, hogy esetleg átesett, kullancsencephalitisen, ami ennyivel lezárult. Most be szeretném oltatni,de nem tudom, hogy mi van akkor ha esetleg már van ellenanyag a szervezetében. Illetve az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú vérvizsgálat tudja kimutatni a fertőzést? Mert arra gondoltam mielőtt elkezdenénk az oltássorozatot megnézetném, ha létezik erre irányuló laborvizsgálat. Előre is köszönöm a válaszát! Kóti Bernadett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
03.
05.
Az Országos Közegészségügyi Intézet (nem biztos, hogy még/megint így hívják. (Lehet, hogy Népegészségügyi Nemzeti Központ) Virológiai Osztályán elvégzik a vizsgálatot. Az agyvelőgyuladás nemcsak lázzal, fejfájással, nagy hányasokkal, szédüléssel és eszméletzavarral is jár. Nem történik semmi baj, ha már immunizálódodtt, és azután kapja az oltásokat, csak kidobnak egy csomó pénzt. (12-14000 Ft/oltás, egy év alatt 3, utána még 70 év alatt 25 oltás, mai áron 400000 Ft.)
2019.
03.
03.
Kerdezo12 kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Lyme fertozessel kapcsolatos kerdesem van. 2018. majus 3-an tavolitottam el a honaljambol egy fertozott kullancsot jol teleszivva magat, valoszinuleg 1-2 napja bent volt, mert elotte ket nappal erdoben jartam es megvizsgaltam magam, es akkor nem lattam, hazavihettem magammal az erdobol. 1,5 hetre ra vettem eszre a korongszeru bepirosodast, ugy 3-5 cm atmeroju volt, ket napra ra kezdtem szedni a 3 hetes Ospamox antibiotikumot. Kozben es utana is tobbszor felment a lazam, fajtak az izuleteim, tarkom, ingerult voltam. Ezutan oktober 12-en mentem Western Blot vizsgalatra, ahol a szures iGMre pozitiv leletet mutatott a p41, OspC B.b.s.s., OspC B.a., OspC B.g., OspC B.spiel tekinteteben. IgG-t negativnak irta a lelet. Orvosi konzultacion ez utan nem voltam, nem tudom, mit jelentenek ezek, viszont nivember vegen es decemberben es januarban is influenzas lettem, minharom alkalommal eros izuleti fajdalommal, magas lazzal 3-4 napig. Erdeklodom, hogy ez az eredmeny mit jelent, illetve lehet-e ez az immungyengesehgem, amit korabban eletemben ennyiszer megbetegedve nem tapasztaltam, a Lyme fertozes kovetkezmenye, illetve lehet-e, hogy meg fennal a fertozes. Koszonom elore is valaszat, szep estet!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
03.
04.
Az IgM pozitív leletek nagy többsége téves. Fél évvel a fertőzés átvészelése után végképp nincs jelentősége. Amennyiben 3 nappal a folt megjelenése után már kap valaki antibiotikumot, biztosan nem immunizálódik, vagyis negatívnak kellene lennie a leletnek. A borrelia spielmanii roppant ritkán okoz emberi fertőzést. Én több száz emberből izolált borrelia között csak egyetlenegyet találtam, ezzel is én voltam Európában a második, aki ilyet publikált. Vagyis elég sok adat szól amellett, hogy ez egy téves lelet. Vannak tanulmányok, melyek szerint egyes Lyme tesztek esetében az IgM pozitív lelet mögött több mint 80%-ban tévedés van, és kevesebb mint a 20 %-uk hiteles.
2019.
03.
01.
B.Erzsébet kérdése:

Kedves Doktor úr, 14 éves fiam tavaly decemberben erős fejfájással, hányással kórházba került. Láza nem volt. (Kullancs csipést nem észleltünk, Lyme foltot sem.) Diagnózis: Autoimmun encephalitis cerebellaris manifesztációval. A zárójelentésben az áll, hogy a Borrelia szerológiai vizsgálat szérumból negativ eredményt mutatott, liquorból kétes pozitiv eredmény igazolódott. (IgG: negativ; IgM: gyengén pozitív). A kétes eredményre tekintettel ceftriaxon infúziót kapott (2000 mg/nap ), melyet 5 nap után leállítottak. Az autoimmun irányban történt vizsgálatok mindegyike negativ eredményt mutatott. Kérdéseim: 1.Ha mégis Borrelia okozta az agyvelőgyulladást, elegendő volt-e az antibiotikumos kezelés időtartama? 2. Érdemes-e Önöknél vérvizsgálatot végezni, hogy kizárjuk/vagy megbizonyosodjunk arról ,hogy az agyvelőgyulladást borrelia okozta-e? 3.Jelenleg szteroidterápia alatt áll. (kétnaponta 36 mg Medrol). Ez befolyásolja- e a vérvizsgálat eredményét, érdemes-e várni a vérvizsgálattal? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
03.
01.
Olyan betegem még nem volt, akinek a liquorban pozitív lett volna a Lyme szerológiája, pedig a szérumban negatív volt. Sajnos, Magyarországon szinte sohasem határozzák meg a központi idegrendszeri eredetű borrelia antitestszintet, amire pedig többféle metodika is rendelkezésre áll. Ha ezt elvégezték volna, bizonyára negatív eredményt kaptak volna. Mivel a liquorban alacsonyabb az antitestkoncentráció, vizsgálati technikától függetlenül mindig koncentráltabb anyagban végzik a vizsgálatot: pl. a liquort 10x-esére, míg a szérumot 100x-osára hígítják. Emiatt, ha a gerinccsapolásnál kevés vér kerül a liquorba, már születhet hamis pozitív eredmény. Az acut cerebellaris ataxia nem túl ritka betegség. Eredete nem tisztázott, nem tekinthető autoimmun folyamatnak, noha immunológiai mechanizmusok biztosan szerepet játszanak a kialakulásában. Küldje el a zárójelentését, elképzelhető, hogy feleslegesen kapja a Medrolt. (alakos@kullancs.hu)
2019.
02.
25.
and kérdése:

Szeretném a következőben véleményét, tanácsát, segítségét kérni: Tavaly év vége felé az előző doktornőnk (januártól nyugdíjba ment) felírta a Nimenrix oltást a 12 éves fiamnak, mert kértem, hogy agyhártya gyulladásra írjon fel receptet (igazából én a B oltást a Bexsero-t szerettem volna először, de a doktornő azt mondta, hogy ezzel kezdjünk). Mivel januárban beutaló felírás kapcsán, már csak helyettesítő új doktornővel találkoztam rákérdeztem megint az agyhártyagyulladás elleni oltásra. A helyettesítő doktornő mondta, hogy most ne is vegyem ki a Nimenrixet, amit év végén még a régi doktornő felírt, hanem a Bexseroval kezdjünk. Szeretném kérdezni, hogy van-e jelentősége, hogy melyik oltással kezdjünk a Bexseroval előbb és utána mikor lehet a Nimenrixet adni? A 9 éves kislányomnak is kértem, de az előző doktornő Neki nem írta fel. Szeretném kérdezni, hogy mindkettő gyermeknek javasolja az agyhártyagyulladás elleni oltást és melyikkel (a Bexseroval vagy Nimenrixel) kezdjünk előbb? A Bexseroból és Nimenrixből is kapnak emlékeztető oltást? Tavaly szeptemberben megkapta az iskolában a Boostrix és Priorix oltást a kisfiam, van-e annak jelentősége, hogy nem régen kapta ezeket, lehet már az agyhártyagyulladás elleni oltásokkal kezdeni? Aggódó szülőként szeretném kérdezni még, hogy az agyhártya gyulladás elleni oltásoknak van-e későbbi szövődménye, mellékhatása (autoimmun betegség stb.). A férjemnek jó pár évvel ezelőtt kullancs elleni védőoltás után kettős látása lett és találgatások között, mivel rengeteg betegséget kizártak, merült föl, hogy oltási szövődmény is lehet a kettős látás. Mennyi időre ad védettséget az agyhártyagyulladás elleni oltás, milyen időközönként kell oltatni? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
02.
25.
Mindegy, hogy melyik oltással kezdenek. A Bexserot 1 hónap intervallummal 2 adagban kell beadni. A hatása rövid ideig tart, ha jól tudom, a legtöbb közlemény 5 évnél rövidebb időt jósol. (Nincs még túl sok tapasztalat a hosszú távú védőhatással kapcsolatban.) A Nimenrixből elegendő egyetlen adag. Nem számít, hogy tavaly szeptemberben milyen oltásokat kapott. Nincs arról adatom, hogy a kullancsencephalitis elleni oltás okozott-e valaha kettőslátást. Többezer beadott oltás esetén hasonló mellékhatással nem találkoztam.
2019.
02.
14.
weberk kérdése:

Kedves Doktor Úr! Október óta vannak panaszaim. Végtagbizsergéssel kezdődött, lábaimban, karomban, talp,tenyér, mindig máshol, hol csak pillanatokra, hol néhány órára. Többször fájt a fejem. Neurológus semmit nem talált, kivéve koponya MR-en, ahol 2-3 mm-es fehér fehérállományi léziók láthatóak elszórtan. ENG negatív. Ennek nem tulajdonított különösebb jelentőséget. A bizsergéseket enyhe-mérsékelt fájdalom váltotta fel, ami vándorol a végtagjaimban, szinte non-stop. Nyomásra sehol sem fájnak, csak ez az ide-oda vándorló (izom vagy csont??) fájdalom. Ön szerint érdemes lenne kullancs által okozott betegség irányába vzisgálódni? Nem tudok kullancs csípésről. Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
02.
14.
Igen. Amennyiben az igyenes államiban pozitív lenne a Lyme lelete, keressen fel.
2019.
01.
22.
Kökény Mihály kérdése:

Üdvözlöm Dr Úr! 32 éves férfi vagyok.Bizarr tüneteim 16 éves koromig nyúlnak vissza.Kezdetben néhány évig határozottabban fennálltak,majd 7-8 évig kevésbé,majd az elmúlt 1,5 évben egyre erősödnek és új tünetekkel is bővültek,melyeket a korábbi időszakban nem tapasztaltam.Korábbi tünetek:-tompultság érzés,homályos látás,fény és hang érzékenység,izom rángás és remegés,rossz közérzet.Utóbbi évben bővült:-szédülés,fül csengés és zúgás,szaggatott látás,izom gyengeség,végtag remegés,alvás zavar,hő hullámok,tarkó zsibbadás és mintha nem tudnám megtartani a fejem sokszor...Mindezekhez társul egy letargikus,depresszív állapot is,meg mintha fáziskéséssel jutnának el az agyamba az ingerek...-emiatt koccantam is autóval.Stresszre minden tünet hatványozódik és összeomlás kerülget.Igazán csak ágyban fekve érzem némileg jobban magam.Semmi sem köt le a külvilágban.Amikor felkelek,mintha nem kapna elég oxigént az agyam,-leginkább olyan érzés önt el,majd a külső hatásoktól függően jönnek a tünetek is...Tehát sosem érzem jól magam,de minél több az inger,annál kevésbé és attól félek,hogy rossz vége lesz. A tünetek megjelenését egy konkrét időponthoz is kötni tudom.16 évesen kullancs csípett,de csak egy néhány mili átmérőjű bőrpír maradt utána,de az hetekig fennállt.Néhány napig lázam is volt,majd elmúlt,-viszont aztán kezdődött az izomrángás a bal lábamban,mely lassan terjedt felfelé,-és a tompultság éret is.Orvos akkor semmit sem talált... Tavaly végeztettem Western-blot vizsgálatot Lyme kórra,ami negatív lett.Neurológus sem talált rendellenességet,-életmódváltást javasolt.Teljes körű szűrővizsgálaton minden rendben mutatkozott:-szív,pajzsmirigy,allergiák,vér kép,vizelet...Ezután MRI vizsgálatot is végeztettem,ahol is agyi cisztát állapítottak meg,idézem:"A corpus pineale területén 11mm átmérőjű,cystának imponáló képlet látható".A neurológus azt mondta,hogy ez jó indulatú,veszélytelen és nem okoz tüneteket... Végül is az lenne a kérdésem,hogy hogyan tovább?-mi a véleménye,tanácsa,tippje az állapotomról?-mi lehet?-kinél és mit vizsgáltassak magamon? Jó lenne lépnem valamit,mert attól félek,hogy nem fogom sokáig tudni tartani magam... Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
01.
25.
Lyme-kór vagy egyéb kullancs által terjesztett betegség nem merül fel. Pszihiátriai vizsgálat indokoltnak tűnik.
2019.
01.
18.
nakivagyok kérdése:

T. Doktor Úr, 10 éve kezelnek főleg - többek között - izom és izületi gyulladás miatt lupussal ám szerintünk félre, így elmentem egy western-blot vizsgálatra mikor felmerült a Lyme-kór lehetősége. Pár éve agyhártyagyulladásom is volt egy hét altatással az intenzíven, az akkor kapott antibiotukomok utána a lupusnak hitt tüneteket is visszahúzódtak. Most érkezett meg a western-blot vizsgálat lelete, ezek alapján lehet Lyme-kór az eredeti betegségem és nem lupus? IgM (pozitív): OspC B.b.s.s. +/- OspC B.a. +/- OspC B.g. +/- OspC B.spiel +/- IgG (pozitív): VIsE +/- p41 ++ OspC B.spiel + Köszönöm válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2019.
01.
19.
A "pozitív" lelet ellenére biztos, hogy nincs 10 éve fennálló Lyme betegsége. 10 éve tartó Lyme esetén extrém pozitív IgG reakciót látunk IgG-ben.
2018.
11.
28.
Dr. Fazekas Patrik kérdése:

Tisztelt Lakos András! Egy kullancs csípet meg 2018. májusban, amit 24 - 36 órán belül távolítottam el. Az erythema migrans csak 3-4 hét múlva jelentkezett. A június végi IgG érték 90,97 Au/ml, IgM érték 6,00. A háziorvos Doxycyclin -t írt fel, amit a napérzékenység miatt 2 hétig tudtam szedni. Utána nem álltunk át másik gyógyszerre. November elején kértem tőle újabb vérvizsgálatot, aminél az IgG 67,34, IgM 1,29. A háziorvos szerint nem szükséges újabb kezelés, mert ezek az értékek azt mutatják, hogy gyógyulok, illetve gyógyult vagyok. Kérem erősítse meg ezt a véleményt, vagy javasoljon további teendőket. Tisztelettel! Dr. Fazekas Patrik
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
11.
28.
Az ELISA vizsgálatok nem alkalmasak a betegség gyógyulásának a vizsgálatára. Jöjjön el, kérjen időpontot: 30-9349956.
2018.
11.
16.
GSzKata kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségre, tanácsra lenne szükségem. Rövidem a történetem. (Bár tudom, hogy így "látatlanban" nagyon nehéz tanácsot adnia és diagnózist mondania, én maximálisan megbízom a szakértelmében). Idén májusban vettem észre egy foltot a bal combon legfelső részén. Eléggé vörös volt, annak minden árnyalata látszott, kb 6-7 cm nagyságban. (Fotó készült) Mivel államvizsgára készültem, kicsit elhanyagoltam a dolgot, nem is mentem vele orvoshoz, a Lyme- kór pedig abszolút meg sem fordult a fejembe, még annak ellenére sem, hogy előtte elég sokat tartózkodtam a Bükkben, mivel a szakdolgozatom e területről íródott. A folt talán el is múlt, vagyis visszahúzódott. Sosem viszketett, nem volt égő érzés, semmi. Észre sem vettem volna, annyira a combom felső tövében volt. Majd nyáron, jópár héttel az első észlelés után újra láttuk a foltot a strandon. Immáron a központi nagyon vörös folt nem volt meg, viszont a lyme- foltra emlékeztető széle igen (vörös sáv), de immáron hatalmas méretben, majdnem a térdemig leérve. A nagy folt központjában nem volt semmi, legalábbis a mi szakértelmetlen szemünk nem fedezett fel semmit. Elmentem háziorvoshoz, aki rögtön azt mondta, hogy nem Lyme- folt, mert az nem ilyen. Írt rá szteroidos krémet. Kentem is kb 1,5 hétig, el is múlt a folt. Mivel szteroid krém, nagyon nem erőlködtem, hogy tovább kenjem, abbahagytam, de a folt újra kijött. Ekkor bőrgyógyászhoz mentem, aki alaposan kikérdezett. Vértesztet kért, aminek az eredménye a következő: Borrelia IgM/ELISA 1,24 megerősítendő; Borrelia IgM/Immunoblot negatív; Borrelia IgG/ELISA 32,95 U/ml megerősítendő; Borrelia IgG/Immunoblot pozitív és az alábbi szöveg: "Borrelia specifikus IgG antitest pozitivitás megfelelő klinikai tünetek mellett Lyme borreliososra utal. Ismételt vizsgálat javasolt kb 3 hónap múlva." A bőrgyógyász, aki kiértékelte (nem ugyanaz, akinél először voltam), azt mondta nekem, hogy ez pont az az eset, amikor nem lehet sem azt mondani, hogy Lyme, sem azt, hogy nem. Kérte, hogy amit felírt Doxycilint, 1 hónapig szedjem, napi 2 szemet, majd menjek vissza egy újabb vérvételre. Nem értem, hogy ilyen esetben miért indokolt az antibiotikum, illetve, hogy nem lesz megtévesztő a következő vérteszt eredménye? Ön szerint Lyme- kór lehet-e nálam, vagy ez valóban ennyire kétes véreredmény? Nagyon köszönöm az idejét, és hogy végigolvasta a problémámat! Válaszát nagyon várom! Tisztelettel: Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
11.
16.
Kérem, fogalmazzon tömörebben!
2018.
11.
05.
Képíró Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban már tettem fel kérdést Önnek. Az esetemre azt írta hogy ez esetben 40 napig szokta szedetni a beteggel a doxycyclin kapszulát 2*1 adagolással. Befejeztem okt 23-án a 40 napos kúrát. Próbáltam telefonon elérni az ambulanciát, sajnos nem sikerült.mit javasol ezek után( újabb vérvétel időpontjára vonatkozóan esetleg?)? Üdvözlettel Képíró Judit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
11.
05.
Legyen kitartó! Naponta 50-100 telefont válaszolunk meg. És még emellett dolgozunk is. 30-9349956.
2018.
10.
31.
Kajtár Szilvia kérdése:

Kedves Dr úr. Olyan kérdéssel fordulok önhöz. hogy van egy 17 lányom Kb 1 honapja heti szinten van 2-3 szor van hasmenése. Állandó jelegel fáj a térde és nyaki panaszai vannak. Sokszor fáradékony. fej fájásai vannak. Nyáron volt rajta kulancs de semmi folt nem jelent meg rajta. Ezek a tünetek lehetnek Lym kór gyanúja .? Csináltassak neki Lym vizsgálatot? Köszönöm válaszát előre is.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
11.
05.
A hasmenés nem utal Lyme betegségre.
2018.
10.
30.
Kajtár Szilvia kérdése:

Kedves Dr úr. Nem olyan régen Lym kóral diagnosztizáltak . Küldöm az eredményeimet. Hát sorolom a tüneteimet. 1. Ideg rendszer 2. Nyaki panaszok Izületi problémák 3 Étvágytalanság.rosszulétek vannak nehéz légzéseim. Borrelia IgM.ELISA-Pozitiv eredmény26,44 U/ml Doxycyclin -PannonPharma antibiotikumot szedek. Borrelia IgM.ELISA-Pozitiv eredmény.3,12 Borrelia IgM.ELISA-Pozitiv eredmény26,44 U/ml Dr úr abban kérném a segitségét hogy ez a Borrela Elisa mit jelent ? És az eredményeket sem értem? És hogy ezzel az eredményel tünet mentes l lehet az ember. az Antibiutikum után?. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
30.
Az ELISA szűrővizsgálat, önmagában kevés a diagnózishoz. Amennyiben a tünetei 3 hónapnál régebbiek, az eredmény nagy valószínűséggel téves. A honlapomon (kullancs.hu) talál részletesebb választ, ha szüksége van rá.
2018.
10.
29.
Etele kérdése:

Tisztelt DR Úr ! Tud -e ön arról ,hogy az immunrendszer egy idő után megszokja a borrelia jelenlétét és leállítja az ellenanyagtermelést ? Erre több bizonyíték is született már. Teljesen negatív (még p41 fehérje sincs)eredmény után, antibiotikumos kezelés hatására ellenanyagok jelennek meg a vérben és a Western blot eredmény pozitívra vált.Ez sok ismerős betegtársamnál beigazolódott már. Mi erről a véleménye ? Ezt azért kérdezem, mert ön csak az IGG pozitív eredményt ismeri el krónikus lyme-nak,ez viszont nagyon ritka. Nem tart-e attól ,hogy a társadalmat tönkre fogja tenni a népbetegséggé váló lyme, mivel az orvosok tömegesen diagnosztizálják félre (autoimmunak) ezt a betegséget.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
29.
Kérem, küldje el a bizonyítékokat.
2018.
10.
21.
Albert Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tavaly nyáron volt bennem egy kisebb kullancs. Nem tudom, hogy mióta volt bennem, de utána semmi bepirosodás nem volt. Rá 3 hónapra elkezdett fájni a jobb kezemben az izom. Ez 2 hét múlva el is múlt. Majd ez év elején már a lábamban is fájtak az izmok, izületek. Elkezdtem szédülni, fájt a fejem, cseng a fülem. Állandó hőemelkedésem volt 2-3hétig.3 hónappal ezelőtt voltam Westen Blot teszten, ami negatív lett. Kérdésem az lenne, hogy a teszt ellenére lehet ez Lyme-kór? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
24.
Nem.
2018.
10.
20.
AndrásV kérdése:

Kedves Doktor úr! 67 éves ffi beteg vagyok. 2018 májusban megcsípett egy (nimfa) kullancs. Kokárda nem jelentkezett. Néhány hétre rá kezdődően nem forgó jellegű szédülés, általános gyengeség érzés kezdődött és az erős hangokra érzékeny lettem. Átestem fül-, orr- gégészeti, szemészeti, otoneurológiai és koponya MRI-n. A vérnyomásom rendben. Speciális gócvizsgálat nem volt. Nem tudom mi okozza a tüneteket, melyek azóta is (2018 október vége) megvannak. Elképzelhető, hogy a kullancscsípésnek tudható be mindez? Ha igen, akkor elmennék Önhöz. Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
24.
Elképzelhető, de nem valószínű. Attól még érdemes elvégezni a Lyme szerológiát.
2018.
10.
10.
Bőgér Istvánné kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Áprilisban megcsípett egy kullancs 2 hét elteltével azon a helyen kokárda jellegű bőrpír volt látható. Háziorvos utasítására 1 hónapig 2*1000mg Amoxicillin antibiotikumot szedtem. a gyógyszer elhagyása után 1 hónap elteltével elvégezték a labor vizsgálatot és ezt az eredmény kaptam.Borrelia IgM/ ELISA 3,167 U/ml pozitív, Borrelia IgG/ ELISA 53,557 U/ml pozitív. Borrelia antitest vizsgálatánál megrősítő immunoblot vizsgálat szükséges, melyhez szakellátásról szükséges beutaló. Nélküle az ELISA vizsgálat eredménye nem értékelhető! A kérdésem az lenne, hogy ezt hogy értelmezzem és mi a teendőm. Köszönettel és tisztelettel: Bőgér Istvánné
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
10.
A lelet eléggé valószínűtlen, szokatlan. Ha tud, jöjjön el. Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956.
2018.
10.
08.
Jade P kérdése:

Halasan koszonom gyors megnyugtato valaszatm. Kerem engedje meg, hogy oltasok kapcsan erdeklodjem,van e mar 2018/19re influenza elleni vakcinara ajanlas? Kulfoldi szaklapban az alabbit talaltam. A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09-like virus;an A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-like virus;a B/Colorado/06/2017-like virus (B/Victoria/2/87 lineage); anda B/Phuket/3073/2013-like virus (B/Yamagata/16/88 lineage). Mi a hazai legujabb allasfoglalas? Mivel erdedmes oltatni iden es mikortol felnotteknek? Gyerekeknek (5,7 eves)melyik oltas hanyszori immunizacioval? Mi a Professzor Ur szemelyes javallata? Megkoszonve valaszat.Udvozlettel,
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
08.
Köszönöm a bizalmát. Még nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Nincs "hazai" ajánlás. Minden évben a WHO foglal állást, és ezt követik a gyártók. Az év elején dől el, hogy mit tartanak a legjobb kombinációnak, és csak közel egy év múlva derül ki, hogy mennyire volt szerencsés a döntés. Ez egy lutri, vagy sikerül eltalálni vagy nem. A jó hír: ha rendszeresen oltatjuk magunkat, akkor elég széles körben válunk védetté esetleg olyan variánsokkal, amelyek nem is szerepelnek az oltóvírusokban. Ez is lutri. Én nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, így nem biztos, hogy hiteles a meglátásom, de a fenti kérdéssel alig találni tanulmányt, de néhányat ismerek, ami alátámasztja ezt a véleményemet: érdemes rendszeresen oltatni magunkat. Egyelőre maradnak a "konzervatív" vakcinák. Az újításokból eddig sokszor baj lett. Kétféle áttörés várható. Az egyik, hogy talán hamarosan lecserélhető a tojáson termelt vakcina a szövetkultúrán termeltre. (A tojásokat csak meghatározott ütemben lehet "előállítani", míg a szövetkultúra - elvben - mindig rendelkezésre áll, tehát a vakcinagyártást lehet akkor kezdeni, amikor már biztosabb információkkal rendelkezünk a várható járványokról.) A másik nagy lehetőség, egy univerzális vakcina gyártása, ami valamennyi új és váratlan influenzavírus ellen védelmet nyújt. Ez, ha jól tudom, elméletileg megoldott, a megvalósításról nincsenek információim.
2018.
10.
08.
j-bill kérdése:

Kedves Doktor úr, a tanácsát szeretném kérni. Van két leletem: --ELISA: (2018 aug.) Borrelia IgM / ELISA 0,74 negatív Borrelia IgG / ELISA >216.300 U/ml pozitív -- WB: (2018 szept.) IGM: negatív IGG: p100 ++ VisE ++ p58 + p41 + BmpA + p18 B.A. + Szeretném megkérdezni, hogy lehet-e Lyme-om? Folt: 2017 októberében fedeztünk fel egy másfél-két tenyérnyi halvány foltot a combomon, akkor nem gondoltunk sajnos Lyme-ra, így képet sem tudok küldeni, de így utólag a neten talált képekkel összehasonlítva gyanítom, hogy Lyme folt lehetett. Halvány piros volt belül, és a kokárda-szerű perem kicsit pirosabb. Piros pont nem volt a közepén, amikor felfedeztük. Fürdéskor markánsabb volt az egész. A folt --ha jól emlékszünk -- 2017 december végére eltűnt. Tüneteim: -- Influenzára emlékeztető levert gyengeség és Izomfájdalmak hol erősebben hol kevésbé főleg a combokban. --térdfájás -- hol erősödik, hol elmúlik -- erősödő memóriazavar, dekoncentráció -- szívdobogás --mellkasi disszkomfortérzés --szédülés, fejfájás 2018 tavaszán Chlamidya IGA és IGG pozitivitás miatt kezeltek Doxyciclinnel 3 héten át (2x100), utána 1,5 hónapi tünetmentes voltam, aztán egy kis szellő-fuvallattól (mintha megfáztam volna) visszaestem. Köszönöm előre is a válaszát, Üdvözlettel, Béla
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
08.
Lehet Lyme.
2018.
10.
08.
Turóczkiné Kovács Anita kérdése:

Kedves Doktor Úr! 5 éves kifiam hasából két hete kullancsot vettünk ki. A feje sem volt benne, épp csak a bőrébe kapaszkodott. 4 nappal később a csípés körül piros folt (4 cm) jelent meg, a felszíne enyhén egyenetlen volt, pici hőemelkedése is volt. Másnap elvittem gyerek infektológushoz, aki azt mondta nem típusos a megjelenése és túl hamar van, várjunk. Újabb 4 nap múlva a folt eltűnt, megnyugodtunk. A csípéshez képest 12 nappal azonban egyik karján és mindkét lába szárán piros homogén foltok jelentek meg, kb. 7-8 db, mindegyik kisebb 5 cm-nél. Mértük és néhány mm-t növekedtek. Az infektológus szabadságon van, rezidens nézte meg, aki nem ért hozzá. Elvittem bőrgyógyászhoz is, aki még ekcémát említett, steroidos kenőcsöt írt. Ön szerint mennyire valószínű, hogy ilyen rövid idő alatt a fertőzés megtörténjen (max. pár órát volt benne a kullancs)? Gyakori-e, hogy ilyen atípusos formában jelenjenek meg a tünetek? Okt. 30.-ra van időpontunk vérvételre. Nem fogunk elkésni a terápiával, ha akkor derül ki, hogy mégiscsak Lyme kór? Ha mégsem az, akkor esetleg van-e valami, ami így nézhet ki (gondoltam valami vírusfertőzésre is, kicsit hurutos is volt)? Válaszát előre is köszönöm: Turóczkiné Kovács Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
08.
Ez lehet Lyme. A lappangási idő lehet ilyen rövid, és a kullancs is fertőzhet függetlenül attól, hogy mennyi időt volt a bőrben. Küldhetnek fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2018.
10.
08.
Jade P kérdése:

Kedves Doktor Ur! Mai nap kikerult az ovodai informacio miszerint 1 gyermek baranyhimlos. Kislanyom ovis o most 5 eves es batyja aki 7 eves iskolas reszesultek Priorix tetra oltasban 1 evesen. Illetve a masodik oltast is megkaptak 2 eves korukban. Kerdesem az lenne, hogy milyen esellyel betegedhetnek meg? A ferjemmel mi nem vagyunk oltva,de gyerekkorunkban atestunk a baranyhimlon. Ertelme az izolacionak 1 ismert eset utan lehet? Feltetelezem nem nagyon, hisz az erintett kisgyermek akar mult heten is fertozhetett mar.... Megkoszonve megtisztelo valaszat!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
08.
Nem fognak megfertőződni. A kitiltási szabályokkal nem vagyok tisztában.
2018.
10.
06.
blghancsa kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A folt 2 hete jelentkezett, de még mindig látszik, csak már nagyon halványan. Jelenleg kb. 13cm átmérőjű.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
07.
Ez így lehet Lyme. Küldhet fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2018.
10.
06.
blghancsa kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb. 5-6 hete csípett meg valami. Több mint egy hete megjelent a csípés körül egy kokárdaszerű folt, aminek a mérete egyre csak növekedett. Elmentem vérvételre, melynek a következő lett az eredménye. IgM p41+, OspC B.b.s.s.+, OspC B.a+, OspC B.g+, OspC B.spiel+, összessegeben pozitiv IgG p41+,összességében negatív Ebben az esetben mi a teendő. Van további teendő? Kell ebben az esetben antibiotikumos kezelést alkalmazni? Köszönöm a segítséget!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
06.
Mekkora lett a folt legnagyobb átmérője, hány napig tartott összesen?
2018.
10.
04.
Ttimi kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Szeptember utolsó hetében 1,5 éves kislányomat megcsípkedték a szúnyogok a játszótéren ( rengeteg volt, néhányat magam csaptam össze, nem is maradtunk sokáig). Nem akart neki múlni, ezért tegnap megmutattam a gyermekorvosunknak, ő bőrgyógyászhoz utalt, aki a bőrpírból Lyme-kórt állapított meg vérvétel NÉLKÜL. Kullancsot nem láttam/nem szedtem ki a kislányból. Ezek a bőrpírok 1-1,5cm nagyságúak és én nem látom őket növekedni viszont mintha jött volna egy -két új is a meglévők mellé ( picik). Curam duo port írt fel ( szuszpenzió), napi 2x4ml két hétig majd eztán kontrollra kell jelentkezni. Most össze vagyok zavarodva, akkor nem szúnyogcsípés/csípések voltak? Vagy szerencsétlen egybeesés történt és a csípések elmúltak, "helyette" pedig jelentkeztek ezek a foltok? Le is fotóztam őket. Véleményét előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Tímea
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
05.
A leírás alapján ez biztosan nem Lyme, a Curam alkalmatlan a Lyme gyógyítására, de egyébként sincs rá szükség.
2018.
10.
04.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok Doktor Nő! Elnézést kérek hogy ismételten zavarom, ma megkaptam a vérvételi eredményemet, vissza mennem meg a háziorvosomhoz meg még majdnem egy hét múlva kell, az még odébb lesz és nem akarok addig idegeskedni hogy jók e ezek az eredmények, vagy mit takarnak. 1) Epstein-Barr vírus VCA IgG/Elisa pozitív, 54,3 NTU 2) Epstein- Barr vírus nukleáris antigen (EBNA) IgG/Elisa pozitív 30,8 NTU és a vélemény mezőben, Prímer EBV fertőzés, IgG maradványantitest. Megírná nekem Doktor Nő hogy ezek mit jelentenek. Mire kell számítanom, mert még soká lesz egy hét amire mennem kell az orvosomhoz! Nagyon De nagyon szépen megköszönöm Doktor Nőnek. Tisztelettel: Kovács Erika
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
05.
Lezajlott, gyógyult fertőzés emlékére utal a lelet.
2018.
10.
01.
Enikő90 kérdése:

Udvozlom. Aug.18-an megcsipett egy kullancs.4,5het utan elindult a piros pir korulotte,vettek vert,negativ lett a lelet,de a folt egyre nagyobb lett(minumum 7-8cm),korulotte megjelent az elenk piros gyuru is.28 hetes kismamakent penicilint irtak fel,hogy 2 hetig szedjem.On szerint elegendo-e ez a 2 het?A masik fontos kerdesem,hogy mikor erdemes ujra csinaltatnom a tesztet,hogy valoban meggyozodhessek a kezeles hatasossagarol?Mennyivel az antibiotikum kura utan? A babat is celszeru lesz majd leteszteltetni ha megszuletik? Varom es koszonom a valaszat! Udvozlettel:Enikő
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
10.
01.
Másutt nem érdemes vérvizsgálatot végeztetni. Milyen penicillint kap, mekkora adagban? Az élénkpiros gyűrű átmérője mekkora volt?
2018.
09.
26.
Szűcs Adrienn kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 15 éves lányom sokízületi gyulladásának okát kutatva elvégeztük a Lyme Borreliosis vizsgálatot, mivel korábban volt már benne néhányszor kullancs, igaz folt vagy egyéb érzékelhető tünete nem jelentkezett. Szeretném megkérdezni, hogy a következő eredmények utalhatnak-e Lyme-korra? Western blot teszt: IgM pozitív: p41 +/-; OspC Bbss +;Ospc Ba +; Ospc Bg +; Ospc B.spiel +; IgG pozitív: VlsE +; p41 +; OspC Bbss +; Ospc Ba +; Ospc Bg +; Ospc B.spiel +; p18 Ba +. Köszönettel várom válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
09.
27.
Igen. Érdemes eljönniük. A Lyme betegség okozta ízületi gyulladás különleges immunológiai képpel jár, ezt rajtunk kívül úgy tűnik, senki sem értékeli. Nem elég azt mondani, hogy pozitív az eredmény, hanem azt is meg kell tudni ítélni, hogy az megfelel-e Lyme arthritisnek.
2018.
09.
26.
Képíró Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést amiért nem értettem a kérdést, amikor észrevettem a foltot reggel volt és délben már bevettem az első gyógyszert. Még annyit kérdeznék hogy hány napig szedjem összességében a gyógyszert?Most 13 napnál tartok. Mikor javasol újabb vizsgálatot és azt hol javasolja elvégezni hogy megbízhatóbb eredményt kaphassak és megnyugodhassak. Én Mátészalkán lakok Szabolcs megyében de nem jelent gondot ha Budapestre kell utaznom. Köszönöm a válaszát és türelmét! Üdvözlettel Képíró Judit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
09.
26.
Én 40 napig adom. 2x100 mg 50-90 kg testsúlyra. Telefonon tud bejelentkezni: 30-9349956.
2018.
09.
26.
Képíró Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A csípés helye mint egy szúnyogcsípés piros volt kb 2 hónapig.Akkor még azt gondoltam elmúlik.És akkor kb 2 hónapra a csípéstől számítva jelent meg a folt mintha a csípést ölelné körül. Nem volt körvonal csak érdekes sötét vöröses árnyalatú elszíneződés. Ekkor kezdtem szedni a kiírt gyógyszert. Nem készült róla fotó.(sajnos) Tisztelettel Képíró Judit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
09.
26.
Bár nem válaszolt a kérdésemre, hogy hány napja állt fenn a folt, amikor a doxycyclint szedni kezdte, gyanítom, hogy nem telhetett el egy hétnél hosszabb idő. Ilyenkor még nincs immunválasz, vagyis a negatív lelet nem zárja ki a Lyme betegséget. A vérvizsgálat ismétlésének nincs sok értelme. Szedje tovább a doxycyclint.
2018.
09.
26.
Képíró Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Találtam egy kullancsot a térdhajlatomban, eltávolítottam, kb 2 hónap múlva piros folt jelent meg 5-6 cm átmérőjű. Körzeti orvosom vérvizsgálatot kért borrelia fertőzésre és általános labort is. Felírt doxycillin al 100 mg 2*1 és Lendin este 1 szemet, ezeket 13 napja szedem.A folt elhalványodott azóta. Megérkezett a vér eredmény: CRP 14.6 mg/L, We 16 mm/h. Borrelia IgM/Elisa 0.15 negatív Borrelia IgG/Elisa 3.32 U/ml negatív. A véleményben 2-3 hónap múlva ismételt vizsgálat javasolt. A kérdésem hogy szedjem e még tovább az antibiotikumot, illetve keressem e a kullancs ambulanciát? Tisztelettel Képíró Judit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
09.
26.
A csípés helyén jelent meg a folt? Hány napja állt fenn, amikor az antibiotikumot el kezdte szedni? Nem készült róla fénykép?
2018.
08.
21.
Orbán Szilvia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hálásan köszönöm gyors válaszát, illetve hogy mindannyiunk segítésére szolgál! Még egy kérdésem lenne, ha megtisztel válaszával. Nem értem ezeket a gyorsteszteket. Ha àlpozitív eredményt kapunk, az miért lehet? Régebbi fertőzés? Vagy még az sem? Ezelőtt sosem vettem észre magamban kullancsot. Az emberben ettől megáll az ütő. Valamint ha volt/van esetleg fertőzés, meggyógyulhat gyógyszeres kezelés nélkül is? Ajánlott-e másik vérvizsgálatot csinálni ha panaszok nem jelentkeznek? Köszönettel! Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
23.
A vizsgálatok a szervezet immunválaszát mérik. Nehéz megérteni, de itt nincsenek normálértékek, határértékek. Az, hogy melyik teszt mit tart "pozitívnak" alapvetően önkényes döntések eredménye. A legtöbb IgM teszt diagnosztikusnak tartja a csilló-antigénnel szembeni immunválaszt (blotban ez a 41 kilodaltonos fehérje). Azonban az összes baktérium csillója azonos, emiatt egy 3 hónapos csecsemőnek már van ezzel a csillóantigénnel szemben ellenanyaga, mert az anyatejes táplálást felváltó táplálékkal megfertőzzük a babákat, és a korábbi táplálás laktobacillusos bélflóráját (citromillatú, sárgás széklet) felváltja az E coli-flóra (büdös, barna). Az E. coli is csillós baktérium, mint ahogy még rengeteg más baktérium is csillós. A 41 kD-os fehérjével szembeni immunválasz tehát alapvetően aspecifikus (bármelyik csillós bakériummal szemben termelt ellenanyag kötődik a Lyme bakériuméhoz is), tehát megtévesztő. A konfliktus alapja az, hogy a Lyme betegségben kialakuló immunválasz leggyorsabban a csillóantigénnel szemben alakul ki. Tehát két egymásnak ellene dolgozó tényező alapján kellene egy ilyen tesztet beállítani: egy aspecifikus (mindenkinél jelen lévő) antitestet vagy csak annak egy rendkívül intenzív reakcióját fogadjuk el diagnosztikusnak. Mi sok-sok ezer vizsgálat alapján ezt a megkülönböztetést megoldhatatlannak tartjuk, emiatt a csillóantigénnel szembeni immunválaszt nem fogadjuk (és évtizedekkel ezelőtt sem fogadtuk) el. Ehhez képest vannak tesztek, amelyek pont ennek a csilló-antitestnek a vizsgálatára alapozzák a diagnózist. Ha jól látom, ezek a végstádiumukat élik, és ma már senki sem bízik ezekben. De ahogy ez lenni szokott, ami kibukik a tudományos orvoslásból, megjelenik a populáris, áltudományos "orvoslásban". Vélhetően ennek a képviselői a most rendszeresen használt, többféle néven forgalmazott gyorsteszteknek.
2018.
08.
21.
vgigi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Augusztus 12-én 4 kullancsot távolítottam el a combhajlatból. Valószínűleg 1 éjszakát biztosan bennem voltak. Folt nem maradt csak némi viszketés. Viszont 3 napja nem érzem jól magam. Fáj a fejem, émelygek, de lázam szerencsére nem volt ezidáig. Van okom aggodalomra? Menjek-e orvoshoz, kimutatható vérből ha fertőződtem? Encephalitisre gondolok. Köszönöm váálaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
21.
Biztosan nincs kullancsencephalitise. (Magyas láz, nagy fejfájás, súlyos hányás és szédülés nélkül nincs ez a betegség.) Ne menjen orvoshoz, pár nap alatt vélhetően jobban lesz.
2018.
08.
21.
Gyócsi Gabriella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 2002 óta kezelnek SM betegként. Voltam Lyme Borreliosis teszten, ahol IgG teszt "kétes" eredményt mutatott. 16 éve mondom mindenhol, hogy heteket töltöttem rendelőben ülve mindennap lázzal, nyirokcsomó duzzanatokkal,magas fehérvérsejt számmal, magas süllyedéssel. Voltam kezelve mononucleozissal, hirtelen fogyással, többszöri rubeolával, kanyaróval. Olyan helyen laktam, hogy hetente, naponta több kullancs volt bennem. Jelenleg fizikai tüneteim: izomgyengeség,járá képtelenség,egyensúlyzavar. Ún. subjaim nem voltak. Agyammal "nincs baj", Könyvelőirodám van 2 alkalmazottal. Kérdésem az lenne, hogy ez esetben lehetséges-e az, hogy az SM diagnózis téves? Gabriella
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
21.
Biztosan nincs Lyme betegsége. (16 éve tartó Lyme betegség esetén extrém pozitív lenne a "Lyme Borreliosis teszt" eredménye.)
2018.
08.
21.
Orbán Szilvia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül másfél hónapja vettem észre magamban egy nagyon aprócska kullancsot, melyet csipesszel ki tudtam szedni. Ijedtségemben az internetről rendeltem egy Lyme-kór tesztet (teljes nevén TIK-ALERT Autodiagnostic Lyme-kór gyorsteszt) mely otthon egy csepp vérből elvégezhető és a vérben található IgM mérésére szolgál. A tesztet a mai napon megcsináltam, mely pozitív eredményt mutatott. Nálam nem jelentkezett kokárda szerű bőrpír a kullancscsípés helyén és a "tipikusnak" mondható tünetek közül sem jelentkezett egyéb, mint kb. egy hete néhány napig torokfájás, fejfájás, melyet okozhatott esetleges huzat is, valamint folyamatos fáradtságérzet, de ez köszönhető lehet a megfeszített munkatempómnak és a melegnek is. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek az otthon végezhető tesztek mennyire megbízhatóak? Jól értelmezem, hogy az IgM pozitivitás nem csak egyfajta baktériumnak lehet köszönhető? Fogalmam sincs mit tegyek, kétségbe vagyok esve. Előre is hálásan köszönöm válaszát! Tisztelettel Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
21.
A gyorsteszt az eddigi tapasztalataim alapján nagyon gyakran téved.
2018.
08.
16.
dragors kérdése:

Kedves Doktorúr! Segítségét szeretném kérni: 6 hetes kullancsípés helyén 3.napra kb. 4 cm-es folt jelent meg amivel párhuzamosan erős levertség, fejfájás, tipikus influenzás tünetek jelentek meg kb. 7-10 napig tartott, ezalatt el is múlt a folt is. Azóta 2-3 hétre rá szívritmuszavarok, alvászavarok, hangyamászás-érzés, kezek kisujjak zsibbadása, erőtlenedése; fokozódó hajhullás; fáradtság dominál, ízületek recsegni-ropogni kezdtek, bőrégés jelentkezett. Ijedtemben nem akartam várni 6-8 hétig, ezért Elispot vizsgálatot kértem, amelynek 3 értékéből kettő kétes, a középső pozitív (4). Infektológus 3 hét doxycyclint indított napi 200 mg esténként. Sajnos tipikus lyme-folt azóta sem jelent meg. A tünetek javulgatnak, de már a 3.szemtől gyomor-bélrendszeri problémák jelentkeznek. Ön szerint meddig szedjem ezt a gyógyszert és ha mégsem bírom, mire váltsak, mennyi ideig érdemes szedni. Azok után mennyi idő teljen el esetleges WB-teszthez. 40 kg a testsúlyom. köszönöm szépen!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
16.
Az általam eddig látott kb. 50 ELISPOT lelet mindegyike téves pozitív volt.
2018.
08.
16.
Shanti21 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Június 16-án egy túra után felfedeztem magamban egy kullancsot, ami maximum 6-7 órát tölthetett bennem. Azonnal eltávolítottuk, lyme folt,bőrtünet nem alakult, viszont 10 nappal a csípés után hetekig tartó alvási nehézségeim támadtak. Ezért a csípés utáni hatodik héten csináltattam egy Western blot tesztet. Ennek eredménye Igm enyhe pozitivitás p41:+/-, ospC b.a.+/-, ospc b.g. +/-, ospc b.spiel +/-. Igg negatív. A kérdésem az, hogy ez biztosan lyme kórra utal? Mi a teendőm? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
16.
Az IgM pozitív leletek nagy része téves. A fenti lelet valójában negatív.
2018.
08.
14.
Palkovicsné Bartha Orsolya kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Kislányom lábfejéből egy hónapja távolítottunk el egy kullancsot, ami valószínűleg aznap mehetett bele. Bőrtünete nincs, de azért csináltattunk egy tesztet múlthét pénteken. Az eredmény Borrelia IgM pozitív, Borrelia IgG negatív. Kérdésem az lenne, hogy ez az eredmény Lyme kórra utal-e? Van-e további teendő? Előre is köszönöm a segítségét!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
14.
A lelet Lyme-kórra utalna... Az utóbbi években rendkívül gyakran látunk álpozitív IgM reakciókat. Vagyis, ha nincs tünete, ne kapjon antibiotikumot. Ha nagyon izgulnak, jöjjenek el most, de ha várnak még egy hónapot, addigra a nálunk elvégzett negatív eredményű vizsgálat már teljes bizonyossággal kizárja a fertőzést. Az esetleges antibiotikum-kezelés értékelhetetlenné teszi a vizsgálatot.
2018.
08.
13.
Krivacska János kérdése:

Üdvözlöm. Kilenc éves kifiunknál a táborozása után 2 héttel megjelentek foltok a testén.Több orvosnál is jártunk akik elküldtek,hogy ez nem lyme folt,mire sikerült egy beutalót kicsikarni,addigra a foltok 12 cm esre nőttek.A labor tesztje pozitív lett. Jelenleg 4 nagyra nőtt foltja van. A kezelést még most sem kedték el nála. Kérdésem az lenne..merre..hogyan tovább? Ön mit javasol? Tisztelettel várom válaszát. Krivacska János
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
13.
Nem tudnak eljönni?
2018.
08.
12.
puskas eniko kérdése:

jo napot kivanok Erdelybol irok, van egy 6 eves kislanyunk akit majusban megsipett egy kullancs helytelenul tavolitottuk el, ra 3 hetre bepirosodott lett egy 7-8 cm eritema a honalyaban, el is vittuk orvoshoz kapott 2 hetre napi 1000 mg amoxacilin kezelest, befejezese utan juli 2ikan elvittuk vervizsgalatra amikor is kijott ez> Ac. anti Borrelia burgdorferi IgM-cantitativ... 60,9 UA/mL a drno az tmondta nem kell tobb antibiotikumos kezeles visoznt en ugy olvastam,h. kellett volna folytatni meg az antibiotikumot, mit tetszik ajanlani kell meg antibiotikum vagy sem? tuneteti az eriteman kivul nem volt semmi mas.kosoznjuk szepen valaszat elore is. Eniko
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
13.
A kéthetes kezelés is általában elegendő.
2018.
08.
08.
Horváthné Rózsa Tünde kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Két hete találtam magamban kullancsot. A helye még látszik, de nem piros. Viszon egy hete tarkó táji fejfájásom van. Hol elmúlik majd visszajön. Két napja estére hőemelkedésem van, fáradékony, gyenge vagyok. Lehet a kullancstól?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
08.
Nem valószínű, de laboratóriumi vizsgálattal sem lehet (még) tisztázni. Nézze meg egy doktor, hátha csak a mandulái vagy egyéb gyakoribb oka van a tüneteinek.
2018.
08.
08.
varga zsanett kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb. két hete valószínűleg kullancs csípett meg, nem találtunk bennem kullancsot, viszont megjelent a lábamon kb. 6 cm-s kokárda szerű folt, plusz egy ovális folt a hasamon.Lyme kórt állapított meg a házi orvosom, ezért felírta a zinatot, amitől allergiás lettem így helyette az Azi sandozt írta fel öt napig.Kérdésem hogy a gyógyszer megfelelő e?Sjögren szindrómám, artritisz psoriaticam van, amira humira injekciót kapok. Milyen egyéb teendőm van a lyme kórral kapcsolatban?Köszönettel Varga Zsanett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
08.
Hívja a 30-9349956-ot, az asszisztensem kikérdezi, és válaszol a kérdéseire.
2018.
08.
08.
Kati mama kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év áprilisában bénulási tünetekkel kerültem kórházba, gerincvelő gyulladást állapítottak meg. Szteroidokkal kezeltek. A tünetekből a mai napig megmaradt a lábzsibbadás és az izomgyengesség, járókerettel tudok járni. Végeztek Lyme kór vizsgálatot: Borrelin IgG rec ELISA erősen+ Borrelin IgG Line Blot pozitív Borrelia IgM rec ELISA kétes Borrelia IgM Line Blot negatív AI 0,73 Neuroborreliosis nem igazolható Mit jelent ez az eredmény? Igényel kezelést? Lyme kórra nem kezeltek, lehet összefüggés a leírt tüneteknek a fertőzéshez? Van valami teendőm? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
08.
Mindenképpen jöjjön el!!!!
2018.
08.
04.
kisagi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jún. 18-a körül megcsípett egy kullancs, amit eltávoítottam. Jún. 27-től 13x7cm-es lyme-foltomra 20 napig Duomoxot szedtem(3x1000mg), melyet a bőrgyógyász írt fel, majd a kontrollon elküldött az infektológiára is. Ott azt mondták, teljesen felesleges volt bemennem, mivel a gyógyszerrel tökéletes ellátást kaptam, vért nem vettek. Kérdésem: lehetséges, hogy meggyógyultam vagy van-e további teendőm. Köszönöm szépen a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
04.
Mi szoktunk vérvizsgálatokat végezni, másutt azonban nem érdemes ilyesmivel bajlódni.
2018.
08.
04.
Luca60 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A másfél hete kb. 3 cm-es bőrpírral, viszketéssel járó csípésnyom enyhülés után egy hét múlva 6 cm-es klasszikus kokárdás tünetet mutatott. Nem szedtem ki kullancsot (nem emlékszem, hogy lett volna benne, az akkor rajtam lévő sok szúnyogcsípés, esetleg pókcsípés és egy nagyon csúnyán, tenyérnyire bedagadt bögölycsípés közt nem volt feltűnő). A kokárdás bőrre a bőrgyógyász nem írt antibiotikumot, mert nem tudtam biztosan, hogy kullancs lett volna benne, egy hónap múlva vérvételre küldött. Addig Elocom 0.1 % krémmel kell kennem. Két napi használat után a körvonalak nem olyan gyulladtak, de a lilás kokárda megmaradt. Kérdésem: tényleg ki kell-e várni a tünetek alapján az egy hónapot, ill. a szteroidos krémmel nem ártok-e többet, mint amennyit használok. Válaszát tisztelettel köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
08.
04.
A szteroidot ne használja. Amennyiben a folt tovább növekszik, és már 5 napja 8 cm-nél nagyobb, akkor biztosan Lyyme foltról van szó. Addig ne tegyen semmit sem.
2018.
07.
31.
Takács Tibold kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 04.30.-án bal lábszáron megcsípett egy kullancs, de csak 2 nap múlva 05.02.-án vettem észre és akkor sikerült darabokban eltávolítani (száraz volt). A csípés helye pár nappal később bevörösödött, lilás, szederjes lett, viszketett, majd halványodott, de utána újra sötét vörösessé vált és két oldalán félkör-félkör alakban egy-egy sávban is megjelent, de teljes zárt kokárda formát nem érte el. Bőrgyógyászaton 06.20.-án serológia történt, 06.27.-i SYNLAB-os lelet szerint: - Borrelia IgM / ELISA - 5,00, megerősítendő - Borrelia IgM / Immunblot - pozitív - Borrelia IgG / ELISA - 69,90 U/ml, megerősítendő - Borrelia IgG / Immunblot +/-, kétes "Megfelelő klinikai tünetek mellett a Borrelia specifikus antitestek jelenléte Lyme borreliosisra utal. Az ellenanyagok évekkel a fertőzés után is kimutathatóak, jelenlétük önmagában nem bizonyít jelenleg is fennálló Borrelia infekciót." Most a csípés helyén ujjbegynyi halvány pír látható. Panaszom nincs. Felírtak OSPEN-t, de nem váltottam ki és semmit sem szedtem rá. Ön szerint van-e teendőm? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: TT
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
31.
Hívja a 30-9349956-ot. Az asszistensem kikérdezi, és megmondja, mi a teendő.
2018.
07.
30.
Hofekker Mónika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A mai nap elmentem bőrgyógyászhoz, aki egyértelműen azt állapította meg, hogy Lyme-kórra utal a bőrtünetem. Pontosan ezt írta: jelenleg 5x4 cm-es típusos ECM foltnak megfelelő tünet látható. Diagnózis: A6920 Lyme-kór Felírta az Augmentin Duo 875 mg 2x1 tbl. antibiotikumot, amit három hétig kell szednem, illetve lyme szerológiára küldtek vérvételre, de azt mondták, azzal ráérek, amikor kapok időpontot, az antibiotikumot kezdjem el szedni. Esetleg Ön javasol még valamit, vagy ez a megfelelő kezelés? Köszönettel: H.M.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
31.
Az Augmentin rossz választás, tilos 3 hétig szedni.
2018.
07.
29.
Hofekker Mónika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Korábban, július 17-én már írtam Önnek. A kullancscsípés körüli piros karika a nyaralás alatt eléggé bepirosodott, kicsit talán be is duzzadt, és viszketett pár napig, illetve nagyobb lett. Lehet, hogy ezt a sós víz és a közvetlen napfény is okozta? Most már több napja olyan, mintha kezdene "felszívódni", legalábbis a duzzanat, a vörösség és a viszketés megszűnt, miután próbáltam figyelni arra, hogy ne érje a tűző nap. A folt jelenleg kb. 8 cm-es, a közepén a sebhely, körülötte fehér, vagyis világosabb kör, és az körül egy sötétebb, talán barnás-pirosas kör. Teendőm? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
30.
Hívja a 30-9349956-ot 9 óra után.
2018.
07.
29.
Adri89 kérdése:

Tisztelt doktor úr, A székletben megjelenő fehér pici pöttyök a férgességre utalnak? Enyhe és ritkán jelentkező végbélviszketés van, de inkább aranyér okozza. Februárban 2 hetes időközönként 3 doboz vermoxot bevettem,annak ellenére hogy a széklettenyésztés negatív lett. Érdemes lenne megint vermoxot szedni vagy figyelgessem a székletet hátha csak 1x alkalommal volt?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
29.
Ne figyelgesse, ne szedjen több Vermoxot!
2018.
07.
26.
Csavajda Borbála kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olvastam Önnél a TIBOLA nevű kullancs által terjesztett betegségről, azonban ott az állt, hogy csak a hajas fejbőr környékén történhet ilyen csípés. Nekem a derekamon van a csípés, körülbelül két hete, és a lágyéki nyirokcsomóm van az egyik oldalon megduzzadva, egy-másfél hete. A csípés helye viszket, kicsit olyan mint egy elvakart szúnyogcsípés, de ezen kívül semmi tünete nincs. Azt szeretném megkérdezni, hogy előfordulhat, hogy a nyirokcsomó megdagadását a kullancs okozta, illetve milyen esetben szükséges orvoshoz mennem? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
27.
Látnom kellene. Több betegség is szóbajön. Számít a "csípés" karaktere, a nyirokcsomó mérete, tapintata, felszíne...
2018.
07.
26.
F.B. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A mellem alatt a hasamon kezdetben a melltartó feldörzsölte a börömet és abból kiindulva lett egy 24*11 cm nagy foltom. Csípésnek helye nem volt. Nem is emlékszem, hogy megcsípett volna a kullancs. Elmentem a bőrgyógyászhoz és azt mondta, hogy Lyme-kór gyanum van. Minjárt le is vette a vér, az eredmény 2 hét múlva pozítiv lett. Én pedig azt hittem, hogy a dörzsölés miatt enyhe bőrfertőzésem lett. A labor papíron olvastam, hogy akár korábbi fertőzést is kimutatható és nem kell, hogy friss fertőzés legyen. Véreredményig csak 2 napig szedtem az antibiotikumot és elmulott a foltom. A véreredmény után pedig elkezdtem szedni az előírt adagot. (20 napig 3*1 Ospamox-ot. ) A véreredményem: Borelia IgM/Elisa: 4,67 Minősítés: megerősítendő Borelia IgM/Immunoblot + Minősítés:+ Borelia IgG/Elisa: 22,06U/ml Minősítés: megerősítendő Borelia IgG/Immunoblot +/- Minősítés:kétes Vélemény: Megfelelő klinikai tünetek mellett a Borrelia specifikus antitestek jelenléte Lyme borreliosisra uta. Az ellenanyagok évekkel a fertőzés után is kimutathatóak, jelenlétük önmagában nem bizonyít jelenleg is fennálló Borrelia infekciót. Lyme fertőzésre utal-e? Ha igen, akkor friss fertőzésről van-e szó? Szeretném megkérdezni, hogy kell-e újabb vérvétel az antibiotikus kezelés után? Válaszát előre is köszönöm ! Üdvözlettel: F.B.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
27.
Ez valószínűleg tényleg Lyme, de a biztos diagnózishoz több adatra lenne szükség. Hívja hétfőn az asszisztensemet, (30-9349956), kikérdezi, és elmondja, mit érdemes még tenni.
2018.
07.
17.
Moni75 kérdése:

Július 7-én szombati napon (erdőben jártunk) összeszedtem egy kullancsot, amit csak két nap múlva, hétfőn este zuhanyzás közben vettem észre. Akkor eltávolítottam, de a feje beszakadt, és így valószínű, hogy szombaton és vasárnap is "kapott" már a tusfürdőből. Következő pár napban picit bepirosodott és viszketett, majd a fejét ki tudtam szedni. A sebhely megmaradt, a pirosodás halványulni látszott. Azóta figyelem a helyét, a seb leszáradt, leszedtem. Ma (17-e van) úgy érzékeltem, mintha egyre nagyobb lenne a seb körül a pirosodás. Egyenlőre más tünetem nincs, bár tegnap éjszaka fájt a fejem, de az lehet mástól is.... Csütörtökön elutazunk külföldre, és majd csak 29-én érkezünk haza. Mit javasol? Mikor érdemes orvoshoz fordulni, és milyen orvost (háziorvos, szakorvost) keressek fel? Megvárhatom vele a nyaralás végét?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
17.
Megvárhatja a nyaralás végét. Akkor van csak teendő, ha a folt eléri az 5 cm-t, és ezután még 3 napig folyamatosan növekszik.
2018.
07.
16.
A-Anna kérdése:

Kedves doktor úr, 5 héttel ezelőtt, júni 10-én csípett meg a jobb combom belső részén, térd tájéka fölött, apró kullancs, amit tudtommal egy órán belül el is távolítottam. A beszakadt szívókáját, buta módon, tűvel piszkáltam ki, a keletkezett seb pár nap múlva picit begennyesedett. Erre pár napig Baneocin, ragtapasz. A ragtapasszal való érintkezés helye bepirosodott, ami mindig megtörténik az én bőrömön, de ez a pirosság el is múlt egy-két napon belül, ahogy a ragtapaszt leszedtem. Egyéb folt azóta sem jelentkezett a csípés helyén, csak a heg látszik. Két héttel később: csúnya mandulagyulladás miatt írt ki a fülorrgégész Augmentint (7 napig 2 x 1g naponta). Kezelés befejezése után egy héttel (csípés után négy héttel), bal felkar külső részén kb. egy tenyérnyi, nagyon halvány, igencsak amorf, inkább csalánkiütésszerű folt jelent meg. Később a jobb felkarom külső részén is, ez már csak féltenyérnyi. Nagyon formátlan mindkettő, néha órákig egyáltalán nem láthatók. Nem terjednek, nem viszketnek, nem égnek. Mivel igen hajlamos vagyok a kontakt dermatitiszre, nem is foglalkoztam volna velük, ha nem lett volna a kullancs-incidens. Egyéb tünetem nem volt. Egyszer nyaki fájdalom reggel, valószínűleg rossz alvási pozíció miatt, masszázsra elmúlt. Bal fül alatti nyirokcsomó enyhén duzzadt, enyhe torokfájdalommal, valószínűleg a gyulladt fogíny okozza. Ma, öt héttel csípés után, egy héttel amorf folt megjelenése után, infektológushoz is elmentem, aki semmilyen klinikai tünetet nem tapasztalt. A foltok szerinte egyáltalán nem jellegzetesek, így nem adna még antibiotikumot, főleg hogy még szoptatok. A biztonság kedvéért elküldött ELISA vérvizsgálatra. Ez még ma meg is lett: negatív IgG (<5,0 UA/mL, ahol negatív a 10 alatti érték, pozitív a 15 feletti) és IgM is (13,6 UA/mL, ahol negatív a 18 alatti érték, pozitív a 22 feletti). Erdélyben lakom, így sajnos nem tudnék a rendelőjébe eljönni. Kizárható-e ezek alapján a Lyme? Mit tegyek még? Nagyon köszönöm a rám szánt idejét!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
16.
A többszörös Lyme folt mindig heves IgM reakcióval jár, így ha negatív, a Lyme betegség nem valószínű. Azért küldjön egy távolról készített fotót, meleg vizes fürdő után, hátha lehet annak alapján véleményt mondani (alakos@kullancs.hu).
2018.
07.
10.
Bor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! "Lyme kor Erdély" címel e-mailben leírtam bővebben dátumozva előzményeket és csatoltam a képeket 14 db-ot. Június 18 vérvétel eredménye szerint az egyik az IgM pozitívat mutat lyme kora és az IgG viszont negatívat. A kezelés amit felírtak 21 napig Amoxicillin 500 mg napi 3-szor. A kérdésem az lenne hogy ez lyme kor és ha igen póktól kaphattam el? kullancs szerintem kizárva mivel nagyon fájt a csípés. A másik pedig hogy ez a kezelés megfelelő? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Tibor
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
11.
Remélem, elolvasta a válaszomat. Mit szeretne még ezen felül? 14 felvételét átnéztem, eltöltöttem vele nem kevés időt, mit gondol, még mennyivel többre számíthat rám?
2018.
07.
07.
33/N kérdése:

Kedves tisztelt Doktor Úr! Kb 2 hónapja tartó nyaki merevség, nyirokcsomó fájdalom és duzzanat, influenza szerű tünetek miatt több kivizsgálás történt (vérvétel, Uh, Mr, fülészet, fogászat). Minden negatív. 1 hete kezdtek múlni a tünetek, párhuzamosan újabb tünet jelentkezett, a térdek fájdalma, duzzanata.Nem vettem észre magamban kullancsot, nem volt (még) foltom. Western blot teszt 1 hete, a már zajló térdfájdalmakkor készült eredménye: igM pozitív - p100 +/- - p41 + - BmpA + - OspC Bbss +/- - Ospc Bg +/- - Ospc B spec +/- igG kétes - p41 + - BmpA + Pontosan egy éve clostridium difficile fertőzésem volt, ami most kezdett rendeződni, csak ha Ön által indokolt, akkor kezdenék hosszan tartó antibiotikum kúrába. Köszönettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
07.
07.
A borrelia IgM pozitív leletek nagy része téves.
2018.
06.
29.
Varga Ibolya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 5 hete kiszedtem egy apró nimfa kullancsot a bokámból. 1 hete jelentkezett egy bőrpír, ami ma màr kb 9 cm körül jár, napról napra terjed, közben a kullancsípés körül fehéredik. Nem fáj, néha picit viszket. Voltam vele bőrgyógyásznál, Acozutan krémet írt fel és elküldött vérvételre (Lyme szerologia), ami negatív lett. A tüneteket tekintve napi szinten többször visszatérő, de elviselhető fejfájás, fáradtságérzet (leragad a szemem), itt-ott végtag fájdalom( mint amikor jön valami front, inkább csontban érzem), de ez sem nagy fájdalom. Az lenne a kérdésem, hogy merre tovább? Érdemes most megcsináltani a western blot vizsgálatot? Lehet, hogy az is negatív lenne most még... Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Ibolya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
29.
Jöjjön el, kérjen időpontot: 30-9349956. A Lyme betegség kezdeti tünetei jellegzetesek, nem szabad vévizsgálatra bízni a döntést. Az Azocutan kifejezetten ártalmas Lyme betegségben, ne használja tovább!
2018.
06.
28.
turbán ildiko kérdése:

jo napot,,lezajlott yersinia enterocolitica fertözést igazolt egy bizonyos vérvizsgálat,,meg chlamidia pneumoniaát,,,ezért infektologia vizsgálatot meg hematologiai vizsgálatot kérnek,,perzse,magas crp magas vérsüllyedés magasabb fehérévsejtszám.kevés vas és egyéb rossz vérkép miatt,,milyen betegségekre gyanakodnak?miböl áll egy infektologiai vizsgálat?köszönöm elöre is válaszát..
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
29.
Ez azon az infektológuson múlik, aki majd megvizsgálja. A "pozitív" leleteinek az értékelése valóban infektológus feladata, mert a pozitivitás távolról sem jelenti, hogy betegségét chlamydia vagy yersinia okozza.
2018.
06.
22.
zaunschild kérdése:

Tisztelt doktor úr! 3 napja voltam egy kissé füves helyen valakivel, nagyon összecsíptek minket a szúnyogok. A legtöbb csipes nagyon kivorosodott, jobban mint szokott, sötét színük van. A combomon az egyik elkezdett egyre nagyobb lenni, tegnapra már közepén volt egy fehér folt is. Igy nez ki: https://m.imgur.com/MEDbbOe Ez lehet kullancs csípése? Első par napban erősen viszketett, bedagadt. Válaszát Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
23.
A kép alapján nem tudok nyilatkozni. Amennyiben tovább növekszik, 5 napja 8 cm-nél nagyobb, akkor jelentkezzen. Addig ne kezelje semmivel, ne menjen orvoshoz!
2018.
06.
21.
Horváth Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kullancsot távolítottam el magamból. Kb. 1 órát tartózkodott bennem. A helye piros lett és a folt erősödött és nőtt. 2 hét után bőrgyógyász látta aki Lyme-foltnak minősítette. Ovális alakú és nem kokárdaszerű. Ospamoxot kaptam 1000 mg napi 3x 28 napig. A folt a csípéstől számított 3.hét elején eltűnt. Kérdésem, hogy a gyógyszert elég-e 28 napig szednem és van-e valami teendőm utána. Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
22.
20 napig kell szedni az Ospamoxot.
2018.
06.
17.
Varga Balazs kérdése:

Tisztelt Dorktor Úr! Aggodo szulokent az interneten informaciok utan kutatva talaltam ra az elerhetosegere. 1 hettel ezelott kislanyunkkal Kamillaval vacsorazni mentunk egy Bugyi nevu telepules melleti vadaszhazba. Mellette apro jatszoter volt, amit termeszetesen megtalalt a kislanyom. Mult vasarnap furdes kozben latta meg a felesegem, hogy mintha egy apro szalka ment volna a pici bal kulcscsontja feletti reszbe. Nem az volt, hanem egy alig lathato feher szinu kullancs. Maximum 1 mm nagysagu. Ahogy meglattuk, csipesszel kivettem, elso probalkozasra sikerult. E het pentekre, vagyis tegnapra a kislanyunk nagyon faradtnak tunt. Nem volt ugyanugy kedve a jatekhoz, a biciklizeshez, estre lefekudt a foldre es parnat kert. Ez nem jellemzo ra, o igen aktiv. Miutan tegnap este elaludt, eszembe jutott a kullancscsipese es utanolvastam, ahogy teszi ma mindenki, hogy mivel allhatunk szemben, mit kell tennunk. Nagyon rossz dolgokra talaltam... Ejfel korul bar Kamilla egesz nap alig evett, felebredt es hanyt. Ma elvittuk az ugyeletes orvoshoz, o semmi jelet nem latta egyelore barmilyen betegsegnek, megnyugvast javasolt. Szeretnek hinni neki, de nem szeretnem, ha a mevnyugvasom miatt lekesnenk valamilyen esetleges megelozest. Agyhartyagyulladas elleni vedooltast nem kapott sajnos a kislanyunk, oszinten, nem tudom miert. Nincs piros folt a csipes helyen, semmilyen. Nincs laza. Hoemelkedese talan, de az orvos szerint az sem, csak meleg van, ebbol adodhat, ha neha melegebb picit a teste. En gyengenek latom, aluszekonynak es nagyon vedtelennek most. Ezert aggodom. Onhoz fordulok, mert ugy latom, On a terulet szakertoje. Szeretnek mindent megtenni, akar csak a biztonsag kedveert, hogy a kislanyunk egeszseges maradjon. Mit javasol nekunk a leirtak alapjan? Elore is nagyon koszonom valaszat, Varga Balazs
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
19.
Kérem, fogalmazzon tömörebben.
2018.
06.
17.
Kovács Kristóf Károly kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap este vettem észre egy foltot a bal térdem alatt, körülbelül 5 forintos nagyságú, olyan, mint ha ki lenne dörzsölődve, mélyebb pirosas. Körülötte van egy nagyobb, kisebb tojás méretű halványabb piros folt. Nincsen a kettő között normál, fehér bőrfelület. Pénteken jártam természetben, kullancsot nem találtam. Nem viszket, nem feszül, nem fáj. Érdeklődnék, hogy Lyme gyanús-e a dolog. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
19.
Legalább 8 cm átmérőjű, 5 napja fennálló, fokozatosan növekvő folt esetén kell orvoshoz fodulnia.
2018.
06.
16.
atta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány nappal ezelőtt a bal hónaljam alatt egy ovális halványpiros foltot vettem észre, melynek középpontja táján egy szemölcs található, így arra gyanakodtam, hogy esetleg ez gyulladt be. A folt azonban azóta sem múlik, bár kiterjedése nem változik, nem fáj, nem viszket. Időközben a neten böngészve észleltem, hogy a lyme-folt is lehet hasonló. Igaz kullancsot nem fedeztem fel magamban sehol, ennek ellenére nem zárható ki, hogy tudtomon kívül tapadt rám valahol. Készítettem fényképet a foltról, engedelmével elküldöm a korábbi válaszok között megadott e-mail címre. Köszönöm, hogy megtisztelt figyelmével:
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
19.
Rendben.
2018.
06.
13.
thearan kérdése:

Tisztelt Dokorúr! Ennek a kérdésnek aligha lesz bármi köze a kullancsokhoz. Azért önnek írom, mert Ön ezen az oldalon az egyetlen infektológus, belgyógyászt, vagy gasztroentológust pedig itt nem találtam. De hátha ez nem nagy gond. Április közepén kezdtem el először enyhe furcsaságokat tapasztalni magamon, április végén lettem először igazán rosszul. Közérzetem, állapotom azóta is hullámzik, nem emlékszem rá hogy ilyesmit valaha tapasztaltam volna. Sokszor csak simán zavaró, máskor elviselhetetlen rosszullétet okoz. Általában eléggé fáradt és gyenge vagyok. A legfontosabb tünetek: 1. Állandó sziszegő-sípoló fülzúgás. Szubjektíve én a fejemet hallom zúgni. Nem pulzáló, konstans zúgás. Gyakori enyhe nyomásérzés tarkóban fejben, homlokban, "Sapka-szerű" érzés a fej felszínén. Ezek voltak a legelső tünetek is egyben. 2. Diszkomfort érzés a tüdőben. Állandó, csak a mértéke változik elsősorban fizikai terhelésre. Gyakori torokköszörülés, ritkán száraz köhögés. Mélyebb levegővétel esetén időnként olyan érzés mintha az "meddő" levegővétel lenne, mintha nem tudnám "eléggé" teleszívni a tüdőmet, noha fizikailag ugyanannyi levegőt szívok be. (Ki/belégzés viszont fizikailag nem nehezített.) Erősebb séta közben válik igazán karakteressé ez az érzés. (Egyszer megpróbáltam pár kört kocogni, mikor azt hittem jobban vagyok, az eredmény az lett, hogy pár perc múlva azt hittem megfulladok, továbbá szerte egész tüdőmben addig nem érzett fájdalmakat hozott ez elő. A valóságban aligha van szó arról, hogy a beszívott oxigént ne hasznosítanám, inkább arról, hogy ezt én valamiért kevésbé érzem, legalábbis a tüdőmben fizikailag. Talán azt nem érzem vagy azt érzem máshogy, ahogy a beszívott levegő hozzáér a tüdőm nyálkahártyájához) 3. Gyakori, szinte állandó szájszárazság, szomjúság, akár ivás ellenére is. A vízmennyiség amit általában megiszok már így is sokszor rengeteg. 4. Gyakran enyhe nyomásérzés a hasam bal felső részén, mintha valami hozzányomódna a bordaívhez, különösen üléskor. 5. Időnként néhány napos időszakok erejéig kínzó rosszullétek jelentkeznek. Ekkor rámtör a teljes érvágytalanság, hasmenés, izzadás, rossz közérzet, émelygés, fülzúgás felerősödése, gyengeség, kissé zavart tudatállapot, akaratlan izommozdulatok (különösen elalvás előtt), gyors súlycsökkenés, szigetszerűen elszórt, kisebb ENYHE fájdalmak a hasüregben, derék enyhe fájdalma kétoldalt, majd aluszékonyság. Mindezek mellett előfordultak egyszeri vagy visszatérő-eltűnő, egyéb tünetek: viszketés (fejbőr, kézfej, lábfej, végbél, törzs), fejfájás kifejezetten csak a bal oldalon (fizikai mozgás hatására felerősödő, ekkor pulzus ritmusára lüktető fejfájás, pont mint egyszerű megfázásnál), gyomorégés, visszatérő-eltűnő enyhe torokfájás, vizelési inger érdemi vizelet nélkül, továbbá gyakori volt még az indokolatlan nyugtalanság és izzadás melyek gyakran egyszerre jelentkeztek. Eléggé nehéz lehet elkapni, mert a családomból még senki nem mutatott tüneteket az elmúlt 2 hónapban, viszont énbennem nagyon szívós. Szedtem már antibiotikumot gyomor-bél hurutra (Normix) és höröghurutra is, de ezek után is képes volt visszatérni a hasmenéses rosszullét. Most újra egy bélfertőtlenítőt szedtem (Bolus adstringens), de a fülem még mindig zúg, a tüdőmmel még mindig nincs minden rendben, szájszárazság is előfordul. Ezekből tudom hogy bármikor újra visszatérhet a hasmenéses-étvágytalanságos rosszullét. Az oxigénszintem normális,tehát nem igazi légszomj a korábban említett tüdőbeli diszkomfort érzés. Tüdő röntgen normális. Hascsikarás, hányás, haspuffadás, bélgázok NEM fordultak elő. Se láz, se hőemelkedésem sem volt egyszer sem! Éhgyomri vércukrom 4.2, noha igaz, 2-3 napnyi gyakorlati koplalás után. Nem vagyok HIV fertőzött. 23 éves férfi vagyok, április eleje környékétől május 18.-ig zolpidem hatóanyagú altatót szedtem, úgy általában alvászavarral küszködöm, és szénanáthám szokott lenni nyáron. Gyakran járok erdőben, valamikor a betegség előtt megsimogattam egy idegen kutyát az utcán, de nyála nem került rám, nem harapott meg, lehet vajon, hogy mégis tőle kaptam el valamit? A betegség előtt többször jártam egészségügyi intézményekben az alvászavarom miatt, talán ott ragadt rám valami?. Az altatót azért hagytam el mert depressziós tüneteket okozott, ezek az abbahagyás után néhány nap alatt lecsengtek. A mellékhatásai a betegtájékoztató szerint még elvileg lehetnek "alsó és felsőlégúti fertőzések", hasmenés, viszont immár majdnem egy hónapja nem szedem, egyre nehezebb ezt az egész dolgot az altatóra fogni. Ezt a szokatlan betegeskedésemet megelőzte néhány héttel egy megfázásszerű megbetegedés, de abból kijöttem egy hét alatt. Köhögés, orrfújás, erős kínzó torokfájás,szokatlan módon a fülkörtök bedugulása több napra,és szokatlanul erős fáradtság jellemezte. A végén megjelent még egy szokatlan jelenség, méghozzá, hogy a hasamnak (valószínűleg a már korábban említett) bal felső részénél, a rekeszizom alatt vagy azon belül egy irritáló, fájdalomhoz és viszketéshez hasonló érzést éreztem, és ugyanezt a bal vállam elülső részében is. Köhögésre tudott felerősödni, ekkor mind a hasam oldalában, mind a vállamban éreztem. Két napig tartott összesen, lecsengett az "megfázással" együtt. Nem valószínű hogy mononulkeózis lett volna, különösebben közeli kontaktus nélkül terjedt, családom is köhögni kezdett énutánam. Úgy tűnhet sokmindent írtam, sokhelyütt lényegtelen apróságokat is, de ezt pusztán azért tettem, hogy elég információval lássam el Önt, hogy minél jobb választ tudjon adni. Visszatérve a mostani bajomra, háziorvos diagnózisa elvileg gyomor-bél hurut (és egy ideig höröghurut). Ezzel én nem is akarok feltétlen szembeszállni. Az, ami engem aggaszt az az, normális-e hogy ez hónapokig tart, vissza-vissza tér? Nem-e lehet valami még ezen felül ami legyengít? Gyomor-bélhurut járhat szájszárazsággal? Mit lehet még tenni a felépülésért azon kívül, hogy beszedem az orvos által felírt pirulákat?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
14.
Köszönöm a bizalmat, de reménytelen dolog interneten keresztül kitalálni ennyire szerteágazó panaszok hátterét.
2018.
06.
13.
Anna80 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 9 éves kisfiam herebőréből tegnap eltávolítottam egy viszonylag nagyméretű (3 mm-es) kullancsot, amelyet valószínűleg aznap szedett össze. Nehéz volt kivenni, a fejrész benn is maradt. A kérdésem: 2011 májusában fejezük be az alapimmunizálást (Encepur Junior, B-séma, 3 oltás, a 0., 7., 21. napon), sajnos emlékeztető oltást nem kapott azóta. Jelenthet még valamelyes védettséget, talán enyhébb lefolyást ez a régi oltássorozat enkefalitsz-fertőzöttség esetén, vagy olyan, mint ha egyáltalán nem lenne oltva? Válaszát várva köszönettel: E. Anna
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
13.
Az ilyen félbehagyott oltásokkal kapcsolatban nem ismerek tanulmányokat. Úgy kell tekinteni, mintha nem kapott volna oltást, vagyis 1 hónap múlva elölről kell kezdeni az oltási sorozatot, de nem érdemes ilyen "gyorsított" változatot használni, mert kevésbé hatásos, mint a normál sorozat. Attól még valószínűleg jelent védelmet ez a félig immunizálás, de biztosat mondani nem lehet. Magyarországi kullancscsípés esetén a mgbetegedés maximális kockázata 1/1000, szóval nem kell emiatt izgulni.
2018.
06.
13.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! A 06.06-i válaszával kapcsolatban a mai napon elküldtem a fotót-ami tegnap készült- a megadott mail címre. A feltételezett csípés helye 05.29-én jelent meg a karján a gyereknek.kb.3-4 cm-es volt, kb.1 hét után elhalványult,jelenleg nagyon közelről, nagyon halványan látszik, hogy kicsit más ott a bőr. A csípést követően nem növekedett, nem volt konkrét gyűrű körülötte csak árnyalati különbséggel kissé összemosódott kör volt látható. A hátán csak pár napig volt pici folt az inkább valami más csípésnek tűnt. Még két konkrét kérdésem lenne: Olvastam, hogy gyógyszertárban kapható kullancs teszt(vérből történő) javasolná esetleg a Főorvos Úr ennek elvégzését ? Amennyiben kullancs csípés volt milyen későbbi tünetek jelentkezésére érdemes odafigyelni. Köszönöm türelmét. Üdvözlettel Bártfainé Magdi
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
13.
Ez biztosan nem Lyme, nincs teendő. A patikai Lyme teszt használhatatlan az eddigi tapasztalataim alapján.
2018.
06.
08.
mszyszy83 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm válaszát, ám ha nem haragszik lenne még egy kérdésem! Mielőtt leírnám, bemásolom ide az előzőt: Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kislányomnál furcsa foltok/ csípések jelentkeztek kirándulás után 2 nappal, majd ezek rá még 4 napra kezdtek viszketni és feldagadni. Házi orvosunk csak azt tudta kizárni, hogy nem szúnyog. Néhány csípés körkörösen feldagadt, viszketett neki, majd hirtelen elmúltak. Az egyik mintha kokárda szerű lett volna. Elmentünk Lyme tesztre, aminél a következő eredményt kaptuk: Borrelia Igm/Immunoblot eredmény pozitív, melyhez még ez volt fűzve: Borrelia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagánbanm nem bizonyít fertőződést. Valamint Borrelia IgG /Immunoblot negatív. Az egyik tehát pozitív és kérdésem az lenne, hogy akkor ez most tényleges fertőzést jelent? Következő lépésként mit tegyünk? Előre is köszönöm válaszát! A másik kérdésem az lenne, hogy sikerült eljutnunk egy bőrgyógyászhoz, aki Doxycyclin AL 100mg kemény kapszulát írt fel 30 napra. Kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ez megfelelő terápia? Mert a betegtájékoztatóban az van, hogy 8 év alatti, ill. 50 kg alatt egyáltalán nem adható ez a gyógyszer. Ezek után meg merjem kezdeni a kezelést?Azt is jeleztem a bőrgyógyász felé , hogy gyermekem nem tudja lenyelni a kapszulát, amire azt mondta muszáj valahogy..Ön javasolna más gyógyszert? Előre is köszönöm megnyugtató válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
08.
A leírt tünetek alapján Lyme betegség nem valószínű. Írtam, hogy ezek a tesztek igen gyakran adnak hamis pozitív eredményt. Azt is, hogy jöjjenek el. Inkább mennek olyan orvoshoz, aki nyilvánvalóan nem ért sem a Lyme-hoz, sem a gyermekgyógyászathoz. Hogy javasolhatnék másik gyógyszert, amikor biztos vagyok abban, hogy nem indokolt semmilyen kezelés sem?!
2018.
06.
08.
bettimedve kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron, a terhességem utolsó harmadában a jobb bokámon megjelent egy lilás vöröses, tenyérnyi folt. A bokámon az a rész be is dagadt. Én akkor nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mivel nem fájt, nem viszketett, azt gondoltam a terhességi hormonok váltották ki. A szülést követően a duzzanat elmúlt, a tenyérnyi folt azonban mind a mai napig, azaz már közel egy éve látszik. Panaszommal a háziorvosomhoz fordultam, aki elküldött vérvételre, benne felmerült a kullancs csípés gyanúja is. Megjegyzem, kullancsot nem találtam magamban az elmúlt egy évben. A Borrelia burg. IgG 34,73, az Igm 12,96 lett, megjegyzésként mindkét értéknél reaktív. Ezt követően bőrgyógyászhoz fordultam, aki megcsináltatta a Western-blot vizsgálatot. Annak a következő eredménye lett: Borrelia IgM/ELISA: 3,02 megerősítendő. Borrelia IgM Immunoblot: pozitív. Borrelia IgG/ELISA: >122,800 megerősítendő. Borrelia IgG Immunoblot: pozitív. A bőrgyógyász Ospamoxot írt föl. A kérdésem az lenne, hogy ezen adatok meggyőzőek-e a vonatkozásban, hogy valóban lyme kórom van, és szükséges-e a kezelés. De ami ennél is fontosabb, hogy a kisfiam, aki jelenleg 7,5 hónapos, és látszólag teljesen egészséges, megfertőződhetett-e, amennyiben a terhességem alatt valóban fertőzött kullancs csípett meg, és ez esetben mi a teendőnk? Távol élünk Budapesttől, nem szívesen tenném ki a kisfiamat a hosszú útnak, de amennyiben elengedhetetlennek látja Tisztelt Doktor Úr, hogy a megfelelő színvonalú kezelést megkapjuk, természetesen mielőbb felkeressük. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
08.
Érdemes eljönnie. A gyermeket most még nem kellene hoznia.
2018.
06.
06.
mszyszy83 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 6 éves kislányomnál furcsa foltok/ csípések jelentkeztek kirándulás után 2 nappal, majd ezek rá még 4 napra kezdtek viszketni és feldagadni. Házi orvosunk csak azt tudta kizárni, hogy nem szúnyog. Néhány csípés körkörösen feldagadt, viszketett neki, majd hirtelen elmúltak. Az egyik mintha kokárda szerű lett volna. Elmentünk Lyme tesztre, aminél a következő eredményt kaptuk: Borrelia Igm/Immunoblot eredmény pozitív, melyhez még ez volt fűzve: Borrelia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagánbanm nem bizonyít fertőződést. Valamint Borrelia IgG /Immunoblot negatív. Az egyik tehát pozitív és kérdésem az lenne, hogy akkor ez most tényleges fertőzést jelent? Következő lépésként mit tegyünk? Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
07.
Az IgM vizsgálatok igen gyakran adnak hamis pozitív eredményt, de azért ezt tisztázni kell. Jöjjenek el, kérjenek időpontot a 30-9349956-on.
2018.
06.
06.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr ! A kis unokámnak van a karján egy „csipése” Egy hete jelent meg, akkor középen egy kicsi fehér, gennyes folt is volt. A szülők megnézték nagyítóval is, de nem láttak kullancsot benne. Elmondásuk szerint volt körülette körkörösen elszíneződés.Ezek talán ilyen piros karikaszerűek voltak. Én nem láttam a csípés helyét.Gyermekorvosnak megmutatták, aki azt mondta,hogy neki nem tűnik kullancscsípésnek, amennyiben nem múlik el 1 héten belül, vigyék vissza hozzá. Most már szépen elhalványodott, de tegnap a hátán jelentkezett hasonló csípés, ennek is a közepe pici, fehér gennyes pont szerű (most egy minimális , halvány kör van körülötte).Most a doktor nő nem volt bent, az asszisztense nézte, azt mondta, hogy szerinte nincs összefüggésben vele, ha esetleg a másik kiütést kullancs okozta.Szerinte a mostani, hátán levő kiütés hasonló a többi szúnyogcsípéséhez. Fehérbőrű a gyerek, a sima szúnyogcsípései is nagyon csúnyák. Tudom, hogy így látatlanban nehéz véleményt alkotni, de azért kíváncsi lennék a Főorvos Úr véleményére. Szükségesnek látná-e a Főorvos úr egy esetleges laborvizsgálat(Lyme kór kimutatására írányuló) elvégeztetését? Vagy várjunk még esetleg megjelenő, konkrétabb tünetekre? Üdvözlettel Bné Magdi
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
06.
Küldjenek egy távolról készített, jó minőségű felvételt az alakos@kullancs.hu-ra. Mióta van meg a folt, hány cm-es, növekedett-e?
2018.
06.
05.
Andie kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 napja kullancs volt a bal bokám felett. Pár órán belül eltávolítottam, teljesen kijött. Másnapra vízhólyag szerű lett a csípés helye. Körülötte piros és kicsit lilás a bőröm. Boka és csípés környéke feldagadt, mintha felvízesedett volna. Feszül(t) a lábam. Szúnyog csípés is okozott többször már ugyanilyen tüneteket! A háziorvos jelenleg 3 hetes antibiotikum (Aktil duo) kúrát írt elő, mivel a hólyag körül piros a bőr, Lyme-kórra gyanakszik. Nem szeretnék feleslegesen antibiotikumot szedni. Ön szerint ilyen tünetei lehetnek a Lyme-kórnak?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
05.
Ne szedjen antibiotikumot, Aktilt meg különösen ne! Akkor merül fel a Lyme betegség, ha a folt eléri az 5 cm-t, és utána még 3 napon látható, hogy növekszik.
2018.
06.
05.
tanácstalan kérdése:

Kedves Doktor Úr! Vasárnap egy fémcsipesszel kiszedtem magamból egy kullancsot, ami nem sikerült túl jól, mert csak a teste jött ki. Ezután egy tűvel megpróbáltam kipiszkálni a fejét, ami nem sikerült, rövidesen feladtam. A pici, térdtájéki seb tegnap estére óriásira dagadt, ma a háziorvos azt mondta, elfertőződött. Felírt két antibiotikumot (egy tablettát és egy kenőcsöt), csütörtök reggel kell újra megnézetnem, hogy eldöntse, szükséges-e sebészeti beavatkozás. A nagy, tenyérnyi vörös duzzanaton a seb mellett ma egy kis vöröses-lilás csík is megjelent, kissé véraláfutásszerű, de elég markáns, lehet, hogy csak a térdem hajlítása okozta. Tetanusról azonban nem esett szó, de elkezdtem félni tőle, hogy esetleg szükséges lehet-e annak beadása (hiszen a 72 órás határidő holnap délelőtt lejár). Ön mit gondol erről? Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
05.
Tetanuszoltásra biztosan nincs szüksége.
2018.
06.
04.
Ler Dóra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 32 hetes terhes vagyok, július végére vagyok kiírva. Tegnap késő délután (júni 3-án) megcsípte valami a bokámat, nagyon fájt, és odakaptam, elvakartam. Ekkor láttam, hogy egy kullancs mászik a külső bokámon. Lekaptam a lábamról, még az ujjaimon is mászott, feje megvolt, szétnyomtam a két körmöm között. A bokámon két bőrpír van, az egyik egy tűnyi piros folt, ég, viszket, a másik a bokacsontomon ma reggelre egy 10 Ft-os átmérőjű piros, enyhén viszkető folt, benne egy másik, nagyobb piros folttal. Ez pár óra alatt el is tűnt, most csak egy enyhe bőrpír van ott. Lefotóztuk. Kérdésem, hogy volt esélye a kullancsnak megcsípni, majd a vakarásra újabb helyet keresni? Van esélye a kullancs általi bármilyen fertőzésnek? Várjak egyéb tüneteket (Lyme-folt), vagy a baba miatt azonnal jelentkezzek Önnél? Legutoljára 8-10 éve volt észlelt kullancs csípésem, de semmilyen tünetem nem volt. Rendszeresen járom az erdőt, mezőt. Köszönöm a válaszát előre is!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
06.
04.
Egyelőre nincs teendő. Ha a folt elérné a 8 cm-t, akkor jöjjön el, de ez így nem tekinthető izgalmasnak. Nem lesz semmi baj.
2018.
05.
28.
Pelsőczi Sándor kérdése:

20 évvel találtam magamban egy kullancsot. Persze nem biztos, hogy pontosan, de úgy emlékszem, hogy egy kb tenyérnyi piros folt volt körülötte. A folt elmúlt, nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Viszont most mindenféle rémtörténeteket hallottam a Lyme kórról, többek közt azt is, hogy képes évekig tünetmentes maradni. Van értelme valamilyen vizsgálatnak így 20 év után? Elképzelhető, hogy még mindig a lappangási szakaszban vagyok? Előre is köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
28.
A Lyme a rossz híre ellenére alapvetően jóindulatú fertőzés, az esetek igen nagy százalékában magától meggyógyul. Bár létezik olyan tünete, ami hosszú lappangási idő után jelentkezik, de ez nem azt jelenti, hogy addig nincs semmilyen panasz. Ha izgul, készíttessen a háziorvoson kersztül Lyme tesztet, egy 20 éve tartó fertőzést a legócskább tesztek is biztonsággal kimutatják. Ha negatív, fogadja el, ha mégis pozitív lenne, jöjjjön el.
2018.
05.
28.
SMbeteg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly SM-mel diagnosztizáltak. Akkor még csak annyi problémám volt, hogy néha az egyik szememmel kicsit homályosan láttam. Idén viszont előjött pár újabb tünet, mint pl. féloldali zsibbadás, kettős látás, szédülés, koordinációs zavarok, beszédzavar, égés- és hidegérzet váltakozása az arc egyik oldalán és az egyik kézen. Mostanra egy pici zsibbadáson kívül már minden tünet elmúlt. Olvastam, hogy az SM-et néha félre szokták diagnosztizálni a Lyme-kórral és eszembe jutott, hogy kb 8-10 éve megcsípett 1 kullancs, ami akkor még különösebb problémát nem okozott. Elmentem az Istenhegyi Géndiagnosztikára Western blot Lyme tesztet kérni és a következőek lettek az eredmények: + jellel lettek jelölve az IgG sorban a p41, OspC B.g., OspC B.spiel Illetve ez lett értékelésként leírva: "A Western blot módszerrel végzett szerológiai vizsgálat az IgM típusú ellenanyagra negatív, az IgG típusúra pozitív eredményt adott, a megfelelő kontrollok működése mellett. Orvosi konzultáció javasolt." Lehetséges, hogy ez Lyme-kór? A válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
28.
Sajnos, nem. A már több hónapja, pláne a 8-10 éve tartó borrelia-fertőzésben ennél sokkal intenzívebb immunválasz lenne diagnosztikus értékű. A pozitivitás ellenére a lelet inkább a Lyme betegség ellen szól, semmint mellette.
2018.
05.
26.
Nagy Roland kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A feleségemnek kb. 16 éve volt lyme kórja, amit viszonylag későn diagnosztizáltak, de hosszas antibiotikumos kezeléssel kikezeltek. Azóta tünetmentes. Tegnap este a fejéből eltávolítottunk egy kullancsot, amelyik a megelőző nap során mászhatott bele, vagyis nagy eséllyel már ürítette magát. Még aznap, amikor a kullancs belemászhatott, a feleségem este fájlalni kezdte a tarkóját természetesen anélkül, hogy tudtuk volna, van benne egy kullancs. Azt szeretném kérdezni, hogy összefüggésben lehet-e a kullancscsípés a fájdalommal ilyen gyorsan (talán a betegség korábbi megléte miatt, és mivel a kullancs a fejben volt) vagy csupán a véletlenek összejátszása a dolog. Köszönettel: Nagy Roland
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
26.
Biztos, hogy nincs köze fertőzéshez.
2018.
05.
18.
Kertészné Tóth Judit kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Lassan két hete egy kisebb piros folt jelent meg a külső combomon.Ezt úgy vettem észre,hogy viszketett.Mára ez már egy lyme foltnak tűnő elváltozás lett.Elmentem háziorvoshoz,aki Amoxicillin 1000 (3*1 db) írt fel.Három hétig kell szednem.Igazából nem vagyok biztos benne hogy ez Lyme kór,mivel viszket.Kullancsot nem vettem észre,hogy megcsípett volna,bár egy hónapja lehetett rá alkalom,akkor jártam egyész hétvégén erdős területen.Kérdésem,hogy viszkethet -e a Lyme folt?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
18.
Igen. Küldjön egy távolról készített felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2018.
05.
07.
Varga Gergely kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kullancs eltávolítása után kb. egy héttel észleltem a tipikus foltot a csípés körül egy pénteki napon. Nagyjából 10cm átmérőjű folt, 1 kivehető koncentrikus körrel a szélén. Sajnos előtte nem figyeltem napi szinten, nem tudom hány napig lehetett ott. Mire viszont hétfőn a bőrgyógyászatra értem eltünt a folt. Az sztk-s bőrgyógyászaton így végül semmi kezelést nem írtak elő, kaptam egy időpontot hónap végére egy vérvételre. Ön szerint ez így elegendő-e, valóban nem indokolt megkezdeni a gyógyszeres kezelést azonnal? A magyar közlönyben közzétett protolokol szerint az erythema migrans megléte esetén minden egyéb leletre várakozás nélkül kellene kezelést alkalmazni, ha jól értelmeztem.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
07.
Amennyiben a folt már nem látszik, én sem adok antibiotikumot. Egyrészt visszajöhet, az eldönti a diagnózsit (ha van egy jó felvétel a foltról, az is elég). Egyébként savópár-vizsgálatot szoktunk végezni a megjelenéskor és egy hónap múlva. A két vérminta összevetése tévedhetetlen diagnózist eredményez.
2018.
05.
02.
ZJudit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kullancs csípés után 10 napra a csípés körül egyre növekvő ovális folt jelentkezett. Háziorvosomat helyettesítő doktor 2X500mg Zinnatot írt ki -15 napra valót- és javasolta, hogy kérjek vérvételre beutalót a h.orvosomtól. Ő viszont azt mondta, hogy nem kell serologiai vizsgálattal megerősíteni- különben is az infektológia a kompetens ebben , mert a bőrjelenség egyértelművé teszi a diagnózist, vérvételnek sem most, sem a későbbiekben -a gyógyszer kúra lejárta után nincs értelme. ? Azt is mondta, hogy a Zinnat nem volt a legjobb választás , de szedjem be. A terápia folytatáshoz még kiírt 14db.-os Aktil Duo 875mg/125mg napi 2x1-et. Így a gyógyszeres ellátásom e kettőből tevődik össze, de az Aktil Duo csak egy heti normál dózis. Kérdésem, hogy ez így elegendő-e és valóban szükségtelen a vérvétel?? Engem nyugtalanít ez az eljárás. Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
05.
02.
Az Augmentin rossz választás, ugyanis ez egy kombinált készítmény, amiből az amoxicillin hatékony, a hozzáadott klavulánsav hatástalan a Lyme baktériumra, viszont toxikus, szinte mindenkinél hasmenést okoz. A Zinnat jó választás, de 20 napig adjuk. 20 napos Zinnatkezelésről sok tanulmány bizonyította be, hogy megfelelő, a 15 naposról tudomásom szerint nem készült ilyen vizsgálat, mégis elterjedt, hogy ennyi is elég. A 2x500 mg 50 és 90 kg között testsúlyra megfelelő. Amennyiben a folt legalább 5 cm-es volt, és már 3 napja láthatóan növekedett, akkor a diagnózis egyértelmű. Ezt valóban nem kell vérvizsgálattal alátámasztani. Mi mégis végzünk ilyen vizsgálatot, hogy a későbbiekben kimondhassuk a gyógyulást. (A honlapomon erről szól a COMPASS.) Másutt ilyen vizsgálatot nem végeznek, emiatt másutt nem érdemes vérvizsgálatot végeztetni, mert szinte cssak tévedni lehet velük.
2018.
04.
28.
Kovács Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Három hete egy kullancsot találtam magamban, melyet (sajnos most már tudom, hogy hiábs módon) rosszul távolítottam el. Olajat és krémet kentem rá, majd felhívtam az ügyeletet, mert nem jött ki igy sem. Bementem és ott a növér egy csipesszel kiszedte. Azt mondta, hogy szerencsére még nem szivta meg magát, mert kicsi volt. Foltot nem látok a csipés körül, viszont három napja a bal oldalamon fáj a torkom, fülem, kicsit a fejem is néha. Első nap 38,7 lázam is volt, de az elmult. Az lenne a kérdésem, hogy okozhat-e ilyen torkogyulladásos tünetet a kullancs, vagy ez csak egy sima torokgyulladás lehet? Köszönöm előre is a válaszát. Üdvözlettel, Kovács Tamás
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
04.
28.
A tüneteinek nincs köze a kullancscsípéshez.
2018.
04.
27.
guitar1001 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Fontos kérdéssel szeretnék Önhöz fordulni! Macskatámadásokat követően kaptam 2015. júl./aug.-ban (4 oltóadagnyi Verorab) és 2017 januárjában (2 oltóadagnyi Rabipur) veszettség elleni oltássorozatokat! 2017 októberében viszont beletenyereltem véletlenül egy sündisznóba, ami ugyan nem okozott sérülést és nem is tartották indokoltnak a veszettség elleni oltásnak a lehetőségét! Ugyanakkor én elmentem egy oltóorvosi rendelésre is, ahol szintén nem tartotta indokoltnak (a tetanuszt viszont tanácsolta és éltem is vele). Ugyanakkor a kérdésem az lenne, hogy egy esetleges állat által okozott sérülést követően (harapás, véres karmolás et cetera) nekem tényleg nem kell veszettség elleni védőoltásban részesülnöm a következő pár évben? A kérdést azért is teszem fel így, mert amikor az oltóorvosnak megmutattam az oltási könyvemet, azt mondta, hogy én a következő években (nem emlékszem pontosan mennyit is mondott) én védve vagyok a veszettség ellen. Illetve mintha mondott volna olyasmit is, hogy az immunrendszer nem tesz különbséget támadás előtti és utáni oltásban. A kérdésem tehát, hogy akármi is érjen engem a következő pár évben, engem nem szükséges beoltani, akármilyen állat által okozott sérülést is szenvedjek el? Válaszát előre is tisztelettel köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
04.
27.
2022. januárig védettnek tekintendő, azután veszettség gyanújába fogható állat által okozott sérülés esetén oltani kell.
2018.
04.
26.
Gizella28 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Családtervezés előtt állok. Encepur Adults oltóanyag (ismétlő oltás) beadása után hány hónapot kell várni, hogy biztonságban elkezdhessük a baba projektet? Válaszát előre is köszönöm! Gizella.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
04.
27.
Semennyit.
2018.
04.
12.
Amadar kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tanácsát kérném. 5 éves kisfiammal vasárnap füves környezetben kerti munkákat végeztünk. Az esti fürdés utáni átvizsgáláskor nem találtam semmit. Csütörtök reggel fejcirógatás során találtam a fejtető hátsó részén (haj forgó) egy kullancsot. Csak a hétvégi környezetre tudok gyanakodni. Azóta már több mint 3nap eltelt, mire kiszedtem. Csipesszel eltávolítottam.Jelenleg csak a gombostű hegynyi helye látszik... Nagyon szépen kérem írja meg észrevételét! Előre is köszönöm az idejét és segítségét!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
04.
13.
Olvassa el a kullancs.hu-n a "Mit tegyünk...?" c. írást. Nincs más teendő.
2018.
04.
10.
Etele kérdése:

Tisztelt dr Úr ! Érdeklődnék ,hogy ön szerint a lyme kórtüneteket ,közvetlenül a baktérium ,vagy az immunreakciók okozzák ,vagy mind a kettő. Ha mind a kettő ,akkor kb. milyen arányban ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
04.
11.
Nincs egyetértés e téren a tudományos világban. Minden fertőzés zajlásában szerepet játszik az immunitásunk, van olyan borreliafertőzés, amiben a kórokozók pusztulása által kiváltott túlpörgött immunválasz halált okozhat. A Lyme azonban nem ilyen. Én úgy látom, hogy a Lyme baktérium elpusztítása mindig gyógyuláshoz vezet.
2018.
03.
29.
Andianya kérdése:

Szédülés,ködös agy, izomgyengeség, izomfájdalmak. Július végén kezdődött, egy erősebb megfázással. Köszönöm előre is a Doktor úr válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
29.
Jobbulást kívánok.
2018.
03.
29.
Andianya kérdése:

Sajnos az előbb az egyik eredményt rosszul írtam, elnézést kérek: Az IgG p41 negatív lett!!!! Köszönöm,üdv.Varga Adrien
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
29.
Nem számít.
2018.
03.
29.
Andianya kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Hónapok óta keresük a fiam panaszainak az okát, ma kaptuk meg a lyme vizsgálatra vonatkozó leletet: IgM p41, OspC B.b.s.s., OspC B.a., OspC B.g., OspC B.spiel. pozítiv, IgG p41 pozítiv. Ugye ez sajnos lyme fertőzésre utal? Nem szeretném, ha félrelennénk kezelve, ezért érdeklődnék, melyik antibiotikumot javasolná a Doktor úr leginkább? Válaszát köszönöm előre is! Varga Adrien
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
29.
Ha jól értem, az IgG negatív. Amennyiben hónapok óta tartó betegségről van szó, a pozitív IgM lelet nagy valószínűséggel laborhiba eredménye. Milyen panaszai vannak?
2018.
03.
26.
Aronofszki Kelemen kérdése:

Kedves doktor úr, tavaj júniusban egy alkalmi szexuális együttlétet követően a nemiszervem környéke először viszketni kezdett, majd kiszáradt, sérülékeny lett, majd hiperpigmentált foltok jelentek meg rajta. A háziorvos pár egyszerű tesztet követően (klamídia, gonorrea, herpesz pcr) megvonta a vállát. A lágyékomban kis csomószerű gömb jelent meg, ami pár nap alatt elmúlt, a nyirokcsomóim megduzzadtak, illetve több apró kiütés is megjelent a bőrömön testszerte: lágyék, alhas. Két héttel a fertőzés után a combomon és a bal felkaromon apró pár apró csípésszerű pont, illetve véraláfutás jelent meg. A véraláfutás a bal bicepszemtől napok lefojása alatt fel-feltűnve egészen a kezemig "leutazott" majd eltűnt. Ekkor mind a két karomon apró hiperpigmentált foltok kezdtek megjelenni. Ekkor a bal kezemen kiszáradt a bőr az ujjaim között, és "elektromos" érzés jelent meg időről időre, ezt később a neurológián periferiális neuropátiának diagnosztizáltak. A fertőzést követő negyedik-ötödik héten testszerte éles apróbb fájdalmak jelentek meg. Leteszteltettem magam az országos STD centrumban az összes általuk diagnosztizált patogénre, minden eredmény negatívan jött vissza. A bakterológiai ondótenyésztésem negatív. CRP-m ekkor 4.6 volt, minden egyéb eredményem rendben volt, kivéve a B12-t, ami 1100. Egy reumatológus-immunológus reaktív spondyloarthritisznek diagnosztizálta a testszerte meg-megjelenő fájdalmakat, tehát elmondása szerint az izomtapadások gyulladása okozza a fájdalmat. Januárban komoly fizikai megeröltetést követően testszerte véletlenszerűen izomremegések jelentek meg, váltakozó erősséggel. Ez egy kezdeti intenzív időszak után lecsengett, ám a mai napig elő-előjön, a hátamban, bokámban időről időre érzek bizsergést. Neurológus ezt kimerült periferiális idegrendszerként diagnosztizálta, azt mondta hogy csak idő kérdése, míg rendbe jön. A fertőzés óta fizikai testmozgások után meg-megjelenik véraláfutás, főleg a vádlimban, de van hogy a combomban, illetve a mellkasomban. Pár napja húzódzkodtam párat, ekkor elpattant pár hajszálér a kezemben és a bicepszemben. A körömágyam alsó része kivilágosodott/belilult, és a mai napig jelennek meg apró piros pöttyök testszerte, amik hiperpigmentáltan hátramaradnak. A testszerte véletlenszerűen meg-megjelenő fájdalmak is jelen vannak még, ezen a testmozgás időlegesen segít. A CRP-m per pillanat 0.7, a süllyedésem 1-es, a pajzsmirigyem pedig rendben van, B12-m 700-as, más eltérésem nincs. Mindemellett összességében jól érzem magam, nincs gond az étvágyammal, rendesen alszom, nem vagyok lázas / náthás, stb. Tisztában vagyok a tüneteim szokatlan jellegével. Mit gondol a leirtak alapján? Van esetleg elképzelése arról, hogy milyen patogénnel találkozhattam? Baktérium / vírus / parazita? Vajon a fertőzés lezajlott már, és a sérült idegek/érfalak, túl aktív immunválasz a következményei ennek, vagy netán a mai napig van bennem valami? Válaszát köszönöm szépen előre is, Kelemen
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
27.
Nem tudok segíteni.
2018.
03.
26.
nikamici kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! November végén fájt a torkom, nyaki nyirokcsomóim bedagadtak.magától elmúltak a panaszok, majd januárban és februárban ismét jelentkeztek, kb egy -egy hétig tartó nagyon erős torokfájdalom,ismét nyirokcsomó duzzanat kíséretében. Ehhez nagyfokú fáradtság társult, ami még most is tart. Március 9.torok leoltás negatív, vérkép,májfunkciók,crp teljesen jó. Ebv vérvétel :ebv IgA 0.30 negatív; ebv IgM 0.057 negatív; ebv vca IgG 50.NTU pozitív; EBNA IgG 34.6 NTU pozitív. Ez most friss fertőzés, vagy régi? Azóta is gyenge vagyok, izom fájdalmak vannak a lábszáramban.kiújult fertőzés okozhatta? 3.5 éves kisfiam is elkaphatja ,ha esetleg én friss ebv fertőzött vagyok? Milyen további vizsgálatokat javasol esetleg? Köszönöm szépen válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
26.
A lelete lezajlott fertőzésre utal, nem adhatja át senkinek. A zajló fertőzés törvényszerűen okoz májkárosodást, és még más laboratóriumi eltérést is. Ha nincs kóros lelete, nincs fennálló fertőzése. A betegségen szinte mindenki átesik 20 éves korára, és azután ilyenek lesznek a leletei... Szóval ez ügyben nincs teendő. A leírt hullámzó lefolyás nem utal EBV fertőzésre. Ha vannak még mandulái, gócbetegség (idült mandulagyulladás) a legvalószínűbb.
2018.
03.
21.
Adri89 kérdése:

Tisztelt doktor úr! Köszönöm a válaszát es a tanácsát. Annyi lenne még a kérdésem,hogy hol tudnám elvégezteti a celluxos módszeres féregpete vizsgálatot? Maganlaborban,háziorvosnál vagy bőrgyógyásznál?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
21.
Nem tudom.
2018.
03.
20.
Adri89 kérdése:

Tisztelt doktor úr, A problémám a következő. Tavaly decemberben a gát majd később a vegbél tájéka viszketett. A nőgyógyaszati vizsgálat negatív volt de a biztonság kedvéért gombára kezeltek majd ekcémára. Az interneten kutakodva olvastam,hogy a férgesség okozhat végbél tájéki viszketést. A széklet tenyésztés negatív volt, a székletben én nem láttam semmit de a háziorvos felírt vermoxot. 3x2 tablettát vettem be ezek után jelentősen csökkent a viszketés,majd 2 hét múlva megismételtem a vermox kúrát és teljesen megszűnt a viszketés. 3.-ik dobozzal is bevettel 2 héttel később mert enyhén de viszketést éreztem. A 3.-ik doboz bevétele óta nagyjából 10 nap már eltelt és ma megint érzek végbéltájéki viszketést. Flucinar nevezetű gyógyszertárban kikevert krémmel is kenem az érintett területet. Érdemes megint bevenni egy doboz vermoxot? Sajnos semmi nem bizonyítja h féregfertőzésem van/volt csak az,hogy a vermox beszedése utan megszűntek a tünetek. Valamiért bizonyos idő/10-12nap / után megint előjön a viszketés. A végtelenségig azért gondolom nem lehet szedni a vermoxot se 2 hetes kúrákban. A helyi infektológus azt mondta,hogy addig nem foglalkozik velem amíg nem lesz pozitiv a széklet vagy nem viszek be neki férget a székletembőll. Azt olvastam hogy a tenyésztés csak akkor mutatja ki ha 1 órán belül elvégzik a viszgalatot..erre nem hiszem,hogy van rá mód pedig magánlaborban végeztettem el a múltkor is a vizsgálatokat. A vegbél nyílás egyébként vörös,látszik az irritáció. Hova tudnék fordulni,hogy megfelelő kezelésben tudjak részesülni? Attól tartok hogy a sok vermox kúrával csak azt érem el,hogy hozzászoknak az élősködők es nem fog már hatni. Válaszát köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
21.
Tudomásom szerint csak egyetlen féreg, az Enterobius vermicularis okoz végbélviszketést, mert ez a végbélből kijárogat, és a bőrre helyezi a petéit. Emiatt ennek a fertőzésnek a diagnózisa nem a szokványos vizsgálatotkon alapszik, hanem a végbéltáji bőrredőkre kell egy cellux-csíkot ragasztani, és ezt kell a mikroszpók alá helyezni, és ott kell a félregpetéket keresni. A vizsgálat egyszerű, olcsó, gyakorlatilag tévedhetetlen, mégsem gyakori, hogy ezt elvégeznék. Ez a féreg főleg bölcsis, ovis közösségekben gyakori, felnőttekben kuriózum. A Vermoxnak vannak kedvező (nem a férgekre ható) mellékhatásai, tehát használhat akkor is, amikor nem ez a baj. A szteroid tartalmú kenőcsök szinte mindig használnak, de a fertőzésekre kétélű hatásúak: a szervezet immunválaszát csökkentik, és ennek következtében csökkentik a gyulladásos reakciókat, emiatt nem szabad ezt alkalmazni. (Átmenetileg használnak, de azután újult erővel megjelennek a panaszok.) A végbéltáji viszketést sokkal gyakrabban okozza gombafertőzés, mint a féreg... Székelés után alapos mosakodás után kipróbálhat közönséges babahintőport. Ha nem használ (használni fog), akkor recept nélkül kapható a Mycosid hintőpor. Ha az előző nem, akkor ez biztos, hogy megszünteti a panaszait.
2018.
03.
14.
lymekor kérdése:

Üdvözlöm! Megtudná-e mondani,hogy Szegeden hol készítenek megbízható Western Blot vagy Elispot vizsgálatot? Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
14.
Az ELISPOT vizsgálat sehol sem megbízható.
2018.
03.
06.
Kökény Mihály kérdése:

Nos,orvosi berkekben igen kényes betegséggel fordulnék önhöz,mely a Lyme kór. 16 éves koromban volt a karomon egy kullancs,melyet eltávolítottam.Másnap figyelmes lettem a helyén egy 3cm átmérőjű piros foltra.Ez nem volt kokárda szerű és szabályos kör sem.Napok múltával sem nőtt a mérete,viszont nem is múlott és erősen piros volt.Nem reagáltam túl a dolgot,-nem is tudtam mi a Lyme kór...1-2 hétnek utána lázas lettem,hideg rázott és borzasztó,-előtte sosem tapasztalt idegi alapú érzések jöttek elő nálam.-Ezek pl. izomrángás lábban,zsibbadás,remegés,szédülés,fény és hang érzékenység,meg valami fura,közérzet mint ha egy búrával volnék leborítva és tompán érzékelek magam körül minden ingert...A kullancsra gondoltam,mivel hallottam korábban,hogy terjeszt különböző fertőzéseket. Orvos specialistát kerestem fel,de nem érdekeltem különösebben,mondván,hogy egy kullancs csípés nem is ilyen,meg az meg sem látszik csak ha fertőzött,de az meg nem is hasonlít ehhez...stb...Kaptam végül kis mennyiségű antibiotikumot,melytől a láz elmúlt,de más semmi..A folt sok hétig látszódott és csak nagyon lassan tűnt el,az izomrángás fokozódott és jelenleg is tart,fény és hang érzékenységem is legtöbbször elmúlik,viszont sokszor előjön... 15 éve történt a csípés,de azóta folyamatosan vannak tüneteim kisebb-nagyobb intenzitással. Általában stressz helyzetre jön elő,de pl az izomrángás azóta állandó,napi jellegű és szét terjedt az egész testemen.-sőt enyhe görcs érzés is társul néha mellé.Kezdek fáradékony lenni,fényt sokszor rosszul viselem,sőt a meleget is és borzasztó rossz,mogorva a közérzetem,-pedig addig a pontiaktív,érdeklődő és vidám gyerek voltam... Elkönyveltem magamban,hogy ilyen az élet,-hogy biztos így működik az emberi szervezet és mindenkinek vannak hasonló jellegű anatómiai tulajdonságai,csak én biztosan túlreagálom. Nem rég azonban olvastam több írást is a Lyme kórról,-a Boreliákról és azt tapasztaltam,hogy a leírt sok idegi tünet közül nálam 90% megtalálható,noha a legjellegzetesebbnek mondható izületi bántalmak nem.-azzal sosem volt gondom.Mégis erős a gyanúm a Lyme-ra,mivel konkrétan kötni tudom a bizarr,szinte megfoghatatlan fizikai és idegrendszeri tüneteim kezdetét a hajdani kullancs csipésemhez.Azóta változotam meg radikálisan.Mit gondol erről?Mennyire megbízható a diagnózis felállítás és a gyógymód?A tünetek alapján mi jöhet még számításba esetleg? Türelmét és válaszát előre is köszönöm! Tiszteletem!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
08.
Egy 15 éve tartó Lyme betegségben extrém pozitív a szerológia (ez az a vizsgálat, amit a háziorvoson keresztül is lehet kérni). Ha pozitív lenne, jöjjön el.
2018.
03.
02.
sztam kérdése:

Tisztelt Lakos Doktor Úr! A páromnak 2017 nyarán volt két csípése melyeket napokkal később fedeztünk fel és távolítottunk el. Lyme folt nem volt, viszont egy 3 napos hasmenéses-étvágytalanság igen, mely bármi egyéb másnak is betudható. Azóta semmi tünet vagy panasz nem jelentkezett, viszont érdekességképpen végezettünk egy WB tesztet, mely ma a következő eredményeket hozta: IgG negatív (egyetlen plusz a "p41"-nél van.) IgM pozítív (OspC B.b.s.s +; OspC B.a +; OspC B.G +; OspC B.Spiel +) Tudna esetleg segíteni ennek értelmezésében? További aggodalmunk, hogy a csípéskor már várandós volt párom (1. hónap). Lehet esetleg bármilyen kihatással ez a babára? Jelenleg minden rendben a kicsivel, egészséges. Köszönöm megtisztelő válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
03.
02.
Jöjjenek el, kérjenek időpontot telefonon: 30-9349956.
2018.
02.
26.
Eró kérdése:

Kedves Doktor Úr!4 éve küzdök ízületi fájdalommal ,ami mára már sokszor iszonyatos gyengeséggel jár. 5 kullancsom volt 2009-óta Kokárdával 1, ami kb 3 hétig megvolt ,butaságból nem foglalkoztam vele.Állandósult baloldali borda alatti fájdalom,fibromyalgia (Hévízen 2014 be) ,állkapocs fájdalom,fejfájás...mint aki a halálán van elveszítettem erőnlétem(42éves vagyok).Orvosról orvosra jártam.20kg-ot fogytam 3év alatt .!Gyógyszertári lyme tesztem pozitív lett .Háziorvos kért Elisa tesztet az meg negatív Hévízen .Vettem egy újabb gyógyszertári tesztet ma (Vitamin Station Lyme-kór gyorsteszt)ami pozitív.Tanácstalan vagyok....Ez most hogy lehet?Üdvözlettel Eró
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
26.
Ezek a patikai gyorstesztek az eddigi tapasztalataim szerint használhatatlanok. Jöjjön el, kérjen időpontot: 30-9349956.
2018.
02.
23.
Takács Renáta kérdése:

Ha Önnél szeretnék ilyen irányú vizsgálatot, mennyi időt érdemes várni a csípés után?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
23.
Hívja a 30-9349956-ot, elmondjuk a részleteket.
2018.
02.
23.
Takács Renáta kérdése:

Köszönöm a gyors válaszát, doktor úr! Akkor érdemes lenne elmennem csináltatni Lyme tesztet, vagy még várjak?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
23.
Sajnos, másutt nem érdemes ilyen vizsgálatot végeztetni, mert több a téves, mint a hiteles eredmény...
2018.
02.
23.
Takács Renáta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Február 2.-án szedtem ki a fejbőrömből egy nagyméretű kullancsot, Dercamentor tipusút, előtte birkák között voltunk. A kullancs még nem szívta meg magát, élt és mozgott, amikor kivettem. Rá kb. egy hétre a csípés helye alatt 3-4 cm-re, a fül mögötti csont feletti részen megjelent egy dudor, ami pár napig nőtt, azóta stagnál. Nem fájdalmas, kicsit érzékeny, most majdnem babszem nagyságú. Egy hete lejjebb a nyakszirtnél is jött egy csomó, ez kisebb, borsó nagyságú, nem nő. A csípés helyén azóta is kis seb van, ami azóta kétszer is levált, de visszasebesedik, helye érzékeny. Lázam ill. hőemelkedésem nem volt, közérzetem a szokásos, kivéve, hogy izomlázszerű érzésem van. A kullancsot egy fiolában elraktam a hűtőben. Van -e valami tennivalóm? Köszönettel : Takács Renáta
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
23.
Ez TIBOLA, jóindulatú, a legtöbb esetben magától meggyógyul. Szoktunk vérvizsgálatokat végezni, elsősorban a Lyme kizárására.
2018.
02.
21.
Jade P kérdése:

Kedves DoktorUr! Influenzas szovodmenykent sajnos jobb oldali tudo bazisan rtg lelet es labor alapjan tudogyull ast allapitottak meg. Augmentin 875ost kaptam ma este lesz a 6.napja h szedem.Az elso antiob Klacid volt 2napig de nem szuntek a tunetek akkor valtottak Augm Duora a korhazi ugyeleten.Lacto Sevent kaptam meg.1,5 nap Augm utan kozerzet jelentosen javult,hoeml volt csak elso ket este utana az sem.Azonban a 3.antibiotikumos napra jobb bordaiv alatt ahol a gyulladast is lokalizaltak eros szuro jellegu mellkasi fajd jelentkezett,ami kohogesre belegzesre erosodik.Ezzel ujra ugyelet uj rtg volt tegnap ahol a pneumonia meg megvan, ptx et kizartak es uj 7 napos ab kurat javasoltak.Valoszinu mellh gyullt mondtak illetve a kohoges miatt izomhuzodast,bordatorest nem lattak. Kerem segitseget,abban h ez a szuro fajd amire az Algopyrin nem hat mikorra mulik? Gyogyulas h varhato.39eves 2 gyermekes anyuka chr.betegsegek nelkul.Halasan koszonom valaszukat!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
22.
Ha a láz szűnik, a közérzet javul, akkor nincs mit tenni, várni kell. Hetente mellkas rtg, rutin labor, ahol a gyulladásos paramétereket vizsgálják (We, fehérvérsejtszám, neutrofilek aránya, CRP). Az Augmentin nagyon gyakran okoz hasi panaszokat, ha a mellkas felvételen nincs rosszabbodás, akkor lehet, hogy gyógyszer-mellékhatásról van szó. Az elhúzódó antibiotikum-kezelésnek nincs értelme (ha a leletei normalizálódtak).
2018.
02.
16.
Jade P kérdése:

Kedves DoktorUr!nfluenza utani felulfertozodesre eloszor Klacidot kaptam.2 napig szedtem semmi valtozas.Kohoges es nehezen csillapithato laz.Otthoni haziorvosunkat masodik velemeny miatt ma kerestem fel o vegre elkuldott rtg re es laborra.Pneumoniat allapitottak meg es uj antibiotikumot kaptam Most Augmentin Duot probiotikummal. Kerdesem ha ma pentek kezdtem szedni mikorra varhato h hat? Probiotikumnak Lacto Sevent adtak a patikaban x1 napi bevetellel? Ez jo probiotikum van meg otthon Omniflora kapszula? Lazra Mexalent Algopyrinnel valtogatom (Ibuprofentol eros szivdobogas volt).Kerem segitsen halas koszonettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
18.
A tüdőgyulladásnak több klinikai formája van, ezek a rtg felvétel ismeretében általában megítélhetőek. Klacid hatástalansága esetén az Augmentin nem rossz választás. 3 nap alatt hatnia kellene, ha nem, újabb rtg felvétel indokolt. A probitoikumoknak nincs sok haszna.
2018.
02.
14.
Jade P kérdése:

Kedves Doktor Ur! Lassan 10 nap utan kilabalok az influenzabol. Szeretnem kerdezni h meg a lazas fazis 4. Napjsn reggelre eltunt a szaglasom,holott a natha akkor nem is volt kifejezett utanam sem igazan inkabb a szaraz ingerlo kohoges. Visszater a szaglas? Kb mikor? 40 eves 2 gyerekes anyuka vagyok es soha nem tapasztaltam ilyet. Halas koszonettel!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
18.
Sajnos, nem tudok érdemben válaszolni. A szaglás elvesztése gyakran végleges. Kialakulhat fertőzés után, de minden felismerhető kiváltó ok nélkül is.
2018.
02.
14.
Jade P kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Szeretnem kerdezni h Edesanyam 60 eves influenzaszeru szaraz kohogesere Sinecod szirupot illetve Paracodin cseppeket ejszaka bevehet e akkor ha Covercard 1x1 Tablettat is szed reggelente a vernyomasara? Halas koszonettel!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
18.
Ezen gyógyszerek között nincs kölcsönhatás.
2018.
02.
12.
Horváth Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Kb. 7 hónapja szenvedek, a fejbőrömön,valamint gyakorlatilag az egész testemen ( mellkas,végtagok, hát) apró hólyagszerű foltok jelennek meg, amik maguktól kidurrannak és sebek lesznek belőle, melyek viszketnek is. 2 bőrgyógyász is látta, szerintük nem bőrgyógyászati probléma. Különböző krémekkel kenegettem de nem lett jobb. Mitől lehet és milyen vizsgálatra kellene mennem? Egy általános vérképet készítettem, de negatív, gyulladást nem mutatnak az értékek. Nyáron antihisztamint is szedek, mivel allergiás vagyok a pollenre, de attól se múltak a tüneteim. A tünetek megjelenése előtt egy gyógyfürdőben voltam, de előtte is rendszeresen jártunk és soha nem volt ilyen problémám. Ez a "betegség" biztosan nem fertőző, mert a családban senki nem kapta el tőlem a 7 hónap alatt. Felkerestem egy 3. orvost, aki homeopátiás szerekkel kezdett kezelni az elmúlt 2 hónapban, de eddig semmi eredménye.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
02.
18.
Köszönöm a bizalmat, de látatlanban nem tudok segíteni. Lehet, ha látnám, se tudnék. Küldjön jó minőségű közeli és távoli felvételeket az alakos@kullancs.hu-ra.
2018.
01.
09.
26/L kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Orvosi szaknyelv szerint pontosan mit jelent egy vérvételi szerologiai leleten az a kifejezés hogy a „közelmúltban lezajlott“ ? Milyen idöintervallumot takar?1-2 hét?1-2hónap?fél év?egy év?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
09.
6 hónapon belül. De a vizsgálatokban sok a bizonytalanság, ennél pontosabb véleményt nem lehet megfogalmazni, de nincs is jelentősége.
2018.
01.
08.
26/L kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következö leletet tartom a kezemben. Tudna segíteni az értelmezésében? Eppstein barr virus igA/ Elisa negativ Eppstein barr virus igM/ Elisa pozitiv Eppstein barr virus VCA igG/ Elisa pozitiv Eppstein barr virus nuklearis antigen EBNA igG/Elisa pozitiv. 26 éves vagyok, tudom hogy ezen a viruson mindenki átesik,de pontosan mit jelent ez a kórkép? Nem szünö torokfajas miatt csinaltattam meg a tesztet,érdemes lenne egy mononuleozis tesztet is elvégeztetnem? Kicsit most megijedtem,ugyanis babát szeretnénk egy fél éven belül. Van jelentösege a virusnak a babavállalas szempontjábol? Károsodhat a magzat? Válaszát elöre is köszönöm! Üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
08.
A lelet nemrég lezajlott fertőzés (mononucleosis) mellett szól. A fertőzést nem lehet befolyásolni, magától meggyógyul. Nem jelent kockázatot a leendő terhességre/magzatra. Nincs értelme további vizsgálatok végzésének.
2018.
01.
04.
Bárdos Rita kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Nagyon köszönöm gyors válaszát! A nátrium hiánnyal kapcsolatosan sajnos az orvosai nem akarnak semmit tenni, az agyi leépülést pedig természetesnek veszik. Mivel átszállításra alkalmatlan, ezért nem érzem, hogy lenne lehetőség arra, hogy ezt más orvossal felülvizsgáljuk, mondhatni, hogy ezt elfogadtuk. (szakirodalmakat olvastam, igaz nem vagyok orvos, de valamennyi képzettségem és lehetőségen van hozzá, így próbálkoztam azzal, hogy másképpen kezeljék a nátrium-hiányt, nem sikerült.) Elfogadtuk a mentális leépülést is, igaz tudom következhetnek még nehezebb pillanatok is, mint eddig voltak, nem tudhatjuk előre, melyik szerv, mikor mondja fel az agyi irányítást. Nincs rá lehetőség (én úgy látom), hogy ezen változtassunk... A clostridium difficile viszont jobban megijeszt végignézve azt a három hónapot, amíg hasmenése volt... lázgörcstől a teljes lefogyásig, étvágytalanságig, erőtlenségig. A másik oldalon pedig most a székrekedés, amit vagy hashajtással vagy a széklet eltávolításával oldanak meg. Köszönöm, hogy egy kicsit már megkönnyitette, hogy legalább hashajtóval nem teszek kárt benne! Félek attól is, hogy elkap egy másik fertőzést és antibiutikumot kell kapnia. Nem tudom mennyire valósak a félelemeim... Tényleg kerülni kell jópár hónapig az antibiotikumokat? Vagy véglegesen? Mikorra mondható, hogy nem fog kiújulni a fertőzés, vagy ez már egy végleges veszély és akármikor kiújulhat? Köszönöm válaszát! Bárdos Rita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
04.
A clostridium és a toxinja is kimutatható a székletből. Ha nincs jelen, nincs, ami kiújuljon.
2018.
01.
04.
Bárdos Rita kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Hallgattam szilveszterkor az egyik rádióban,és (számomra) egy bonyolult kérdéssel keresném meg. Édesanyám (76 éves) mostmár harmadik éve ven kórházban, korábban egy nátrium-hiánnyal került be (aminek az okát mai napig nem találják, és állandó nátrium pótlást kap, mert változó mikor ürül ki szervezetéből a nátrium), közben mentálisan leépülőben van, és mostmár két és fél éve nem jár, csak maximum felültetni tudjuk az ágy szélére. Mindenféle átszállításra alkalmatlan, annyira traumának veszi, és állapota minden alkalommal erősen visszaesett, amikor megpróbáltuk. Ezek a fizikai és mentális körülmények. Tavaly nyáron egy kéthónapos hasmenés után kiderült viszont, hogy clostridium difficile áll fenn nála, amit először egy kevésbé hatékony antibiotikumal nem tudtak kezelni, majd egy másikkal a hasmenés végre megszünt. Mostmár három hónapja nincs. De... és ez lenne a kérdés. Sajnos a kevés mozgás lehetőség (tornáztatja édesapám azért minden nap), az izomerő hiánya, a táplálkozási egyhangúság, és a valószínűleg karakteri jellemzők miatt is hajlamos a székrekedésre. Minden alkalommal aggódom, milyen hashajtási technikát alkalmazhatunk, hogy ne újuljon ki a clostridium. Most sajnos egy-két napra megkaptunk (az egész család, és ő is) egy hasmenéses fertőzést, ez a székrekedést most megoldotta, de azon is aggódtam, hogy ne kelljen antibiotikumot újra kapnia... Segítene nekem egy két tudnivalóval, amit tudnom kell, ezzel kapcsolatban? (nem tud elmenni sem önhöz, sem más vizsgálatra, más intézménybe, mint ahol jelenleg van) Mit alkalmazhatunk, mit kerüljünk? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel Bárdos Rita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
04.
A hashajtótól nem fog kiújulni a clostridium-fertőzése. Jó sok gyógyszer okoz Na-vesztést. Van olyan Na-vesztő állapot, aminek kifejezetten rosszat tesz a Na-pótlás. A Na-vesztés okozhat mentális károsodást. A Na-vesztő állapotoknak komoly irodalma van. Olyan orvost kellene keresniük, aki járatos ezekben.
2018.
01.
03.
Mészáros Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát a Bartonellával kapcsolatban. A házi orvosom szerint mivel az igM negatív és csak az igG pozitív,valószínűleg lezajlottt a fertőzés, de azt tanácsolta keressek fel egy infektológust,mivel igen ritka betegségről van szó. A kérdésem az lenne,hogy bár nem Budapesten élek, de megoldható lenne e,hogy Ön kezelje e ezt a fertőzést és vezesse a terápiát? Felkereshetem személyesen ezzel kapcsolatban? Köszönettel, Erzsébet
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
04.
Január 10. után kérhet telefonon időpontot: 30-9349956. Ha nincs egy hónapnál frissebb vérképe, készíttesen addig: We, vérkép, quali, thrombocyta, máj- és vesefunkció, CRP.
2018.
01.
03.
Böbe88 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az állásfoglalásást szeretném kérni Bartonella fertőzés kapcsán. 29 éves nő vagyok.Július végén egy veszettként viselkedő idegen macska megharapott ahogy elmentem mellette. A harapás ellőtt 2 nappal még 39 fokos lázam volt egy nyári influenza miatt, de akkor már meggyógyultam. Kaptam veszettség ellen védőoltást. Az első oltás beadását követő 1 hét után jelentkeztek az első tünetek: égő érzés a hátamban,enyhe szédülés, fényérzékenység, kar zsibbadás, nyirokcsomó megnagyobbodások(mai napig is). Ezt követően MRI vizsgálat történt, ami negatív lett. Bartonella szerológia ami kétes.A tünetek egy része eltűnt néhány hétre-hónapra. A zsibbadás viszont folyamatosan fennállt. Körülbelül 2 hónapja visszajött minden, dupla intenzitással. Forgó jellegű szédülés, nystagmus, fényérzékenység,és új tünetként naponta vándorló erős izom és izületi fájdalom,nagy csomók a fülem mögött. Új bartonella szerológia 2 héttel ezelőttről pozitív IgG Bartonella quintana és Bartonella henselae fertőzésre.. Illetve autoimmun pajzsmirigy betegségem van 15 éve, az anti TPO szintem mérhetetlen magas lett. Ugyanabban az időben furcsa csípésem is volt, ami lehetett kullancs is, de ezzel akkor nem foglalkoztam, készíttetek majd szerológiát. A kérdésem az lenne,hogy a szerológia szerint a lezajlott bartonella fertőzés okozhat e ilyen tünetet? Esetleg a védőoltással kombinálva,éppen legyengült inmunrendszer esetében,ott lappanghat e még bennem? Ön mit gondol? Köszönettel, Erzsébet
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2018.
01.
03.
A bartonella idült fertőzést okoz. Amennyiben ugyanabban a laboratóriumban készült a két vizsgálat, akkor el kell fogadni, hogy ez a fertőzés okozza a panaszait. (A védőoltásnak nem lehet köze a tüneteihez.) A baj az, hogy a bartonellosis kezelése megoldatlan. Az (egyik) egyetlen antibiotikum, ami valamelyest hatásosnak látszik az azithromycin (többek között Sumamed néven írható fel). A doxycyclin is hatásosnak tűnik, de 40 napos kezelést javasolnak, 90 Kg testsúly alatt 2x100 mg-ot. A gentamycin 14 napos adása is hatásosnak látszik. Mindegyik készítménynek van kockázata. A jó hír, hogy spontán javulás igen gyakori. Ha ez mégsem következik be, (a fél éve tartó tünetek e szempontból nem túl megnyugtatóak). Az Országos Közegészségügyi Intézetben remélhetően elérhető a szerológiánál megbízhatóbb (géntechnológiai) vizsgálat. Ehhez a nyirokcsomók biopszájára lenne szükség. Mindenképpen profi együttműködésre lenne szükség a beteg, a háziorvos, a mikrobiológus és az infektológus között. Nem megoldhatatlan, de ritkán jön össze.
2017.
12.
20.
Novák Ilona kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Férjemet vesedaganattal operálták ,már itthon van, vérhigitó injekciót kell még kapnia. A beadás után rá kartam tenni türe a kupakját és megszurtam vele a kezem de nem vérzett csak a bőrt horzsolta, alkohollal lefertőtlenitettem, kérdésem hogy a daganatos betegsége veszélyt jelenthet e igy rám.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
12.
21.
Nem.
2017.
12.
16.
Teréz kérdése:

Két hete vettek vért: Mit jelent, mennyire súlyos ez az eredmény? Borellis IgG rec. Elisa ( Bio Mediaca) pozitív, Minősítés: nincs semmi írva Borellia IgM rec. Elisa (Bio Medica) Eredmény: pozitív *index 6.3 minősítés: pozitív * Borrelia fertőzés igazolható. A vérvétellel egy időben elkezdtem szedni napi 2 x Doxycycln AL 100 mg kapszulát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
12.
16.
A tünetek ismerete nélkül nem lehet ezeket a leleteket értékelni.
2017.
12.
06.
Havasi Mária Mónika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén augusztusban csípett meg egy kullancs,kiszedtük,semmi probléma nem volt. Novemberben viszont az egész felsőtestemet beborították iszonyatosan viszkető piros foltok. A lábamon csak 5-6 db volt,és mindegyiket véraláfutás szerű foltok vették körül. A háziorvos vérvételt kért. Az eredmény 2017.11.13. Borrelia IgM: 22,IgG: <5.0. Ekkor ospamox kezelést kaptam napi 2×1000 mg. Többet nem tudtam beszedni mert nagyon rosszúl voltam.Ezután újabb vérvétel. 2017.12.01. IgM: 18.30 IgG: <5.0 Most újabb antibiotikum kúrát írt ki a doktor,doxycyclin 200 mg napi 1×. A véleménye érdekelne. Előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
12.
07.
Az IgM pozitív leletek nagyon gyakran tévesek. Az elvégzett vizsgálat nem alkalmas a fertőzés gyógyulásának a követésére. Ha készített felvételt a bőréről, elküldheti az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
12.
05.
Domjánné Sebestyén Etelka kérdése:

Tisztelt Doktor ur! Több honapja van egy folt a lábamon nem viszket nem fáj . pár napja fürdés után a két karomon száraz vörös foltok voltak . Háziorvosom adott allergia gyogyszert és mosakodo krémet majd mondta a lábamon az hasonlit a lyme kros folthoz. Volt több panaszom a nyár alatt szivritmuszavar és a számban egy ciszta növekedett amit ki is operáltak jelenleg szédüléseim vannak ami a magasvérnyomásom ota fenn áll ezért nem is gondoltam ilyesmire a szemem az rendszeresen ráng ezt nem tudom miért. Lehet semmi összefüggés,de szeretném ha ön megtekintené ezt a foltot viz hatására fürdéskor kivörösödik. Nem emlékszem kullancsra én még sosem találtam magamban . Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
12.
05.
EZ nem Lyme.
2017.
12.
01.
Teréz kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 6-8 hétig jártam az erdőt rendszeresen, diót gyűjtöttem. (Több helyen volt csipkebokor, kökénybokor, vadrózsabokor...) Ez idő alatt kb. 5 héttel ezelőtt valami megcsíphetett, vagy megszúrt a jobb kezem felkarján a hónom aljához közel. Amikor észrevettem először akkor kb. 10 Ft-os nagyságú pirosas folt volt egy piros pöttyel a közepén. Nem fájt, nem viszketett, nem volt benne semmi, így különösebben nem foglalkoztam vele. Bekentem tetránnal és meg is feledkeztem róla. 26-án vasárnap este vettem észre, hogy egy nagyobb kb. 8-10 cm átmérőjű mindenhol egyforma pirosságú folt lett belőle, a piros pötty ugyanolyan maradt. 2-3 napig kentem Bepanthennel, elkezdett halványulni a folt, most már nagyon halvány, szinte csak a körvonala látszik már. Ismerőseim megijesztettek, hogy lehet, hogy egy kullancs csipet meg, csak nem fúródott be. Bőrgyógyásszal beszéltem, jövő hétvégére tudott csak időpontot adni, de mire odaérnék elmúlik a folt. Létezhet, hogy a kullancs csípett meg ilyen észrevétlenül? Vagy inkább kérjek egy vérvizsgálatot? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
12.
01.
Küldjön egy távolról készített felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
11.
26.
Finta Erika kérdése:

Üdvözlöm! Idén nyár végén valami megcsípte a fejemet azt éreztem, majd később kb 1-2 hónap múlva a hasamnál lett egy kicsi piros folt ami nőni kezdett, kb 2-3 cm volt max és 1-2 hónapig ott is volt, de később elmúlt, szinte eltűnt nagyon halvány alig látni...elmentem bőrgyógyászhoz szerinte nem kullancs de azért mondta menjek el borellia serológiára később tudtam elmenni. Jött az eredmény, hogy borellia IgM pozitív de oda van írva, hogy Borrelia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagában nem bizonyít fertőződést. Ez mit jelent??Egyébként azóta elmúlt a piros folt... Még szoptatom a kislányomat. Anyatejbe átjut a baktérium? Ön szerint mi a teendő?? Téves eredményt adhat ez a vérvételi eredmény? Köszönöm a választ!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
26.
Rendszeresen ad téves eredményt. Ahelyett, hogy lecserélnék a tesztet, odaírják, hogy nem megbízható. Ez van.
2017.
11.
24.
naju82 kérdése:

Üdvözlöm Dokrot Úr! Gyógyszerészként kérném a segítségét. Van egy betegem, akinél tavaly Lyme-kórt diagnosztizáltak az alábbi szerológiai vizsgálati eredmény után. Dátum: 2016.07.28. Borrelia IgM: 5,05 AU/ml, IgG: 104,93 AU/ml Ekkor doxyciclint kapott, de sajnos csak napi 100 mg adagban. 2016.10.14-én újabb szerológiai vizsgálat készült az alábbi eredménnyel: IgM 4,72 AU/ml, IgG 79,08 AU/ml. Ekkor infektológushoz lett irányítva a beteg, aki Duomoxot írt fel (a beteg az adagolásra nem emlékszik). A betegnek a kullancscsípés helyén kokárda nem jelent meg, csak gyengeséget érzett. Mivel betegem lelkes gombászó, az idei évet sem úszta meg kullancscsípés nélkül. Ezúttal semmilyen tünete nem volt, de az előzmények miatt saját maga kért vérvizsgálatot. Ennek eredménye: 2017.11.06. Borrelia IgM: <2 AU/ml, IgG: 240 AU/ml A leleteket tanácsomat várva hozta be a patikába. Én az emelkedő IgG szint miatt a fertőzés fennállására gyanakszom, de mivel ez nem az én kompetenciám eldönteni, így Öntől várom a segítséget. Irányítsam infektológushoz a beteget? Mire számíthat? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Nagy Judit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
24.
Az ELISA tesztek ingadozása jelentős, a gombászok nagy része szeropozitív, anélkül, hogy bármi bajuk lenne, vagyis a tünetmentes átfertőződés ebben a körben roppant gyakori. Mi meg tudjuk különböztetni a fennálló és a lezajlott fertőzést, mások nem.
2017.
11.
24.
Kné Szilvia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lányom 15 éves, 2 hete szédülésre panaszkodott, szinte csak fekve nem szédül, de ez is változó. Voltunk többféle kivizsgáláson, fül-orr-gégészet- CENG negatív, vérvételek, MCH 25,8/ Se vas 7,9/ Se ferritin 5.7/ ennyi eltérés volt az eredményekben. Kértek Borrelia vizsgálatot, melynek eredménye kétes lett, jövő héten vennének újra ehhez a teszthez vért. Nem vettünk észre a gyereken kullancsípést, sem piros foltot. Kb 8 éve volt egy csípése a fején, de akkor sem volt piros folt, s utána sem. Mit tanácsol, várjuk-e meg az eredményt, vagy jelentkezzünk be önhöz?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
24.
A szédülésnek több oka lehet, a Lyme nem tartozik ezek közé. Olyan szédülés nincs, aminek ne lenne a szédülésre utaló egyéb jele, pl. szemtekerezgés. A szédülés fertőzéses eredetét gyakran felvetik, de extrém ritkaság, hogy be is tudnák bizonyítani. Amennyiben a 2. vérmintában is ugyanazt találnák, mint az elsőben, akkor nem érdemes hozzánk eljönniük, ha erősödést látnának az immunválaszban, akkor igen.
2017.
11.
23.
Mayer Lenke kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!A segítségét szeretném kérni.2017.júliusában megcsípett egy fertőzött kullancs.A csípés helyén 5Ft-os nagyságu bőrpír jelentkezett. Lyme szerológiai eredmény:IqG:negatív :IGM:pozitív index:1.2 Az előírt C.Doxycyclin Al 20x napi 2xl tablettát beszedtem.A második doboz gyógyszer beszedése után főleg éjszaka erős fájdalom jelentkezett és a mai napig nem múlt el, főleg a térdemben de kéz ujj és láb ujj ízületekben is.A doktornő azt mondta,hogy részéről nincs teendő forduljak reumatológushoz.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
23.
Jöjjön el.
2017.
11.
09.
Varga Istvánné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év június közepén kullancsot távolítottam el a térdhajlatomból. Kb. 1-2 napig lehetett benne. Eltelt kb. 2 hét és tenyérnyi piros folt jelent meg a kullancs helyén, ami pár napig növekedett és érintésre melegebbnek éreztem ott a bőröm. Vele egy időben éjszakai hátfájás és fokozott fáradékonyság jelentkezett nálam lábfej fájdalmakkal. Ezzel egy időben 1 hétre külföldre utaztunk, ezért csak hazaérkezésünk után kerestem fel a háziorvosom. A csípéstől kb. 1 hónap telt el. A foltom ekkor már halványodott, de ránézésre Lyme kórt állapított meg és DUOMOX 500mg (napi 3x1) írt fel, amit 3 hétig szedtem. A folt teljesen eltünt, azóta nem jelentkezett. A tüneteim közül a fáradékonyság és a hátfájás időszakosan jelentkezik. Augusztus végén felkerestem bőrgyógyászom, hogy Lyme tesztet kérjek. Ő elutasított mondván, hogy úgyis pozitív lenne, a bőrtünetem meg nem áll fent. Én csak addig erősködtem, hogy október elején elvégeztette az ELISA tesztet, aminek az eredménye a következő: IGM 1,19 megerősítendő, Immunblot pozitív, IgG negatív. Azt javasolta, hogy majd januárban ismételjük meg, ezzel "lerázott". Saját költségre egy hete csináltattam egy WESTERN blot tesztet. Eredmény: IgM OspC Bb, Ba, Bg, B-speciel +/- POZITÍV, IgG NEGATÍV. Véleményét a következőkre kérném szépen: A fertőzésre adott antibiotikum adag megfelelő volt-e? (Súlyom 60 kg.) A tesztek igazolják-e a Lyme kórt, lezajlott fertőzést? Javasol-e további orvosi nyomon követést, konzultációt, kezelést? Annyit kell még tudni rólam, hogy vidéki tanító vagyok és a munkámból adódóan tanév közben nehezen vagyok "mobilizálható". Köszönettel várom szíves válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
09.
Az USÁ-ban 3x500 mg amoxicillin a standard, én ennek a dupláját szoktam javasolni, de a kisebb adag mellett is meg szoktak gyógyulni a betegek. A szerológiának így nincs sok értelme, mert kisfokú változást kellene tudni kimutatni, amit így a technikai ingadozás felülír, vagyis pozitív lesz a lelete januárban is, akár mindkét laboratóriumban is. Csak a vérminták (nem az eredmények) összehasonlításával lehet bitonságosan kimutatni a változásokat. Olvassa el a honlapomon a COMPASS-ról szóló fejezeteket.
2017.
11.
04.
kovacsmarik kérdése:

Tisztelt doktor Úr! A férjem Lyme-tesztjében a Flagellin antigen (p41) érték pozitív. Elmondaná ez mit jelent? Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
11.
04.
Egy sok éve tartó Lyme betegség extrém pozitív szerológiai eredménnyel járna. Flagellin antitestje csaknem minden 3 hónaposnál idősebb csecsemőnek van már.
2017.
10.
30.
kovacs emillia kérdése:

Kedves Doktor ur!A piros ovalis folt olyan 8cm es lehetett es a kozepen feher sebes vmi..kenegettem kremmel es ket het alatt mult el egyre kisebb lett aztan eltunt.Neha viszketett nagyon.sajnos vagy egy honap volt mire rajottem hogy kullancs lehetett mert azt hittem hogy a pajzsmirigy alulmukodesem miatt erzem rosszul magamat de mikor elmentem vervetelre az teljesen rendben volt.Irja a doktor ur hogyha a tunetek ujra elojonnek akkor az nem indok az antibiotikum szedesre.De akkor hogy kezeljem?1000mg C vitamint es rengeteg vitamint szedek plusz minden nap gyogytea immunerosito plusz omega 3 es probiotikum.Nagyon felek hogy ujra rosszul leszek..Koszonom segitseget
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
30.
Nincs értelme, haszna ezeknek a kezeléseknek.
2017.
10.
26.
kovacs emillia kérdése:

Kedves Doktor ur!juliius vegen talaltam magamon egy furcsa csipest ami 2 hetig nem mult el.Feher volt a kozepe es piros ovalis alaku folt korulotte..Azt hittem vmi pok csipes..de ugy ra 3 hetre eljezdtem furcsan szedulni,elfelejteni dolgokat,hirtelen iszonyat eros almossag faradsag es rossz kozerzet..De a legjobban a szemem zavart.Kettos homalyos latas..Mri voltam ahol T sulyzott lett az eredmeny de neurologus azt mondta hogy ez semmi es vegyem negativnak.Szemeszeten fenytoresi hiba a szemnek...de amugy nincs gyulladas..vettem.Elisa tesztet es negativ lett de azert csinaltattam egy Centrumlab immunblot borrelia Igm igg-t.Az eredmeny:Igm pozitiv es Igg ketes..Kulfoldre koltoztem es a korzeti folirt 40 nap doxiciklint.Reggel 100 es este 100at.Beszedtem.A kerdesem az lenne hogyha visszajonnek a tunetek akkor ujbol kell szednem ilyen mennyisegu antibiotikumot??a latasom nem romlott de maradt a kettos latas viszont izuleti problemaim nincsenek..Szeretnek gyereket lombik programmal.Ha esetleg meg bennem van a bakterium akkor a gyerekem is fertozott lesz??Nagyon koszonom a valaszat!!!!Emillia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
29.
Mekkora volt a folt, amikor megjelent, mekkora, amikor elmúlt (cm-ben), hány napig tartott összesen? Minél hosszabb ideje áll fenn a fertőzés a teherbeesés előtt, annál kisebb a magzati kockázat. A tünetek esetleges visszatérése nem indok újabb antibiotikum-kezelésre.
2017.
10.
23.
Szakács Andrea kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Toxoplazma fertőzés gyanuja merült föl a terhességem alatt, a következő eredmények miatt. IgM- neg. IgA neg. IgG 76-ról megugrott négy hét alatt 260-ra, majd ez a későbbi kontrolook alatt is 200 fölött maradt. Közben beszedettek vele 10 doboz rovamicint aztán leállították. Szeptemberben megszületett a kisfiam. Nála le kellett volna venni a köldökzsinór vérből a kezdő értékeket de a gyors szülés miatt vhogy elmaradt. Így 3 naposan vették le a végén. Ekkor már szoptattam. Ő is Szeropozitív lett, Mert megjelent az IGG. A kérdésem: Változtat e a laboreredményen az hogy később lett levéve a vér. Mert azt olvastam az igg átmegy anyatejjel. Biztos hogy a méhen belül megfertőződött vagy lehetséges csak a szoptatással jutott át igg. Természetesen vesznek tőle kontroll vért is majd.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
24.
Nem számít, hogy hány napos korban vették le a vért, nem érdemes ismételni., Ha az újszülött IgM negatív, akkor biztosan nem fertőződött. Az IgG átjut a placentán (sokkal hatékonyabban, mint az anyatejjel), míg az IgM nem. A rovamycin-kezelés felesleges volt.
2017.
10.
23.
szkszai laszlo kérdése:

Kerdezni szeretnem . A fiamnak igG p41 meg ospc pozitiv. Ajanlott e antibiotikumos kezeles? Ha nem , kerdeznem ha az immun rendszer ki gyogyitotta a fertozest a szervezet tovabra is termeli az antitesteket?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
23.
A szerológiai leleteket nem lehet a klinikai tünetek nélkül értékelni.
2017.
10.
21.
mipaki kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Compass vizsgálat elvégzéséhez az antibiotikum szedése után 9 héttel végzett vizsgálat eredménye használható lenne vagy három 25 000 forintos vérvételre lenne szükség a gyógyulás megállapításához? (A honlapom olvasottakból nekem úgy tűnik, hogy egy erősen pozitív eredmény is elég biztos választ ad - ez egy vérvételt jelentene?) Ötgyermekes anyuka vagyok, így nem mellékes, hogy menyit kell rászánnom a gyógyulás megállapítására. Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
22.
Írjon e-mailt: alakos@kullancs.hu
2017.
10.
19.
mipaki kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lyme folt után Ospamox 1000 mg-os tabl.-át kaptam 3 hétig. Ezután 9 héttel csináltattam egy Western blot vizsgálatot, aminek eredménye: IgG -negatív, IgM p41+, OspC B.b.s.s.+, OspC B.a.+,Ospc Bg +, OspC. spiel.+ Szükséges-e még újabb kezelés (esetleg vizsgálat)? A folton kívül semmilyen más tünetem nem volt. Válaszát várva, köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
20.
Önmagában egy ilyen vizsgálatnak nincs értelme. A lezajlott és a zajló fertőzés egyaránt adhat ilyen eredményt, hiszen immunválaszról van szó. Olvassa el a honlapomon a COMPASS-ról szóló írásokat.
2017.
10.
12.
eos1983 kérdése:

Tisztelt Szakértő! 27 hetes kismama vagyok, most készült egy vérvizsgálat, mely szerint a CMV Igg és CMV igm értékem is pozitív. CMV igg: (27 mol) pozitív CMV igm: (29) pozitív Aviditás magas (4 hónapnál régebbi fertőzés) Utolsó menstruációm április 2- án volt. A 4 hónapnál régebbi fertőzés az június hónap előtti. Jól gondolom, hogy mivel az igg is pozitív, ezért régebbi a fertőződés, ráadásul az aviditás magas. Ebben az esetben újrafertőződés esélye állhat fenn? Ez a babára lehet bármilyen veszéllyel? Lassan már heti kétheti rendszerességgel nézzük UH- val. Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
15.
Nincs CMV-újrafertőződés. Nem kell aggódni, nincs értelme ismételgetni az ultrhang-vizsgálatot.
2017.
10.
08.
Lyme terhesen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt 4 hét alatt 2-szer jelent meg valószínűsíthetően lyme folt pont ugyanazon a helyen a labamon. A második tegnap reggel jött ki és egyből antibiotikumot írtak fel rá. Az esetemet nehezíti, hogy pár hetes terhes vagyok. Ospamox 1000mg 3x1 tablettát szedek. Megfelelő ez a gyógyszer terhesség idején? Meddig kell szedni? Veszélyes lehet a babàra? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
08.
Az amoxicillin a terhesség első trimeszterében ajak- és szájpadhasadékot okozhat.
2017.
10.
08.
pusztuljatok rágcsálók! kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja, feltehetően egér által beszennyezett kekszet ettem. Keserű ízt érezvén kiköptem, és fogat mostam. Másnaptól azonban, kínzó fejfájás kezdett gyötörni, és koncentrációs zavaraim is voltak. Lázam nincsen. Grape fruit mag olajos teákat ittam - a tünetek enyhültek, de nem múltak el teljesen. Tegnap egy viszkető göb keletkezett a könyökvénámban. Lehet, hogy enyhe lefolyású meningitiszem van? Egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy vírusos, vagy bakteriális a fertőzés? Köszönöm megtisztelő válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
08.
Meningitis nincsen láz nélkül.
2017.
10.
05.
Jázmin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ospamax-ot írtak fel neki 2x1db 500mg-osból. Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
05.
Az Ospamox adagja 34 kg-ra 20 napig 3x1 tbl, lehetőleg 8 óránként.
2017.
10.
04.
Muszály Beáta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jobb felkar külső részén helyezkedett el és a legutolsónál 6cm széles és 10-12cm hosszúságú volt.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
05.
Miből szedné a 2x500 mg-ot?
2017.
10.
04.
Muszály Beáta kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kokárda mindig a jobb felkaron volt első megjelenéskor egy kisebb tenyérnyi majd növekedett minden megjelenéskor.Mind a 3-4 alkalommal ugyanitt jelentkezett a folt.Az utolsó alkalommal július végén felnőtt női kéz nagyságú volt a folt.Akkor szedje 2x 500mg 40 napig ahogy felírták a gyógyszert?A lányom 34kg. Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
04.
Gyanítom, a mostani kérdése egy korábbi folytatása, de Muszály Beáta kérdezőt nem találtam. Ha tudna a tenyérnyi helyett cm-t írni, segítene vele.
2017.
10.
03.
Veszettség terjedése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A veszettség terjedésének módjáról szeretnék pontos képet kapni. Ez azért merül fel bennem, mert a napokban meglátogattuk anyukámékat, akik egy vidéki falu végén laknak az erdő mellett. Van egy befogadott macskájuk, akit nem oltattak be veszettség ellen. Szerintem ez nagy felelőtlenség még ha nem is kötelező. Az lenne a kérdésem, hogy ha egy macska már fertőzött, de tünet mentes átadhatja-e a vírust ha az ember ölében ül és simogatja. Vagy ha az ölben ülve kapaszkodva a karmát az emberbe mélyeszti. Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
04.
Így nem fertőződhetett.
2017.
10.
03.
Jázmin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem az lenne,hogy 2017.07.18.-án levett vérsavóból Borrelia IgM/Immunoblot negatív minősítés, Borrelia IgG/Immunoblot kétes minősítés erre ezt írták:Borrelia ellenes antitestek kétes eredménye miatt a fertőzés szerológiailag nem igazolható.Ha a klinikai tünetek friss Lyme borreliosisra utalnak,2-3 hónap múlva ismételt vizsgálat javasolt,mivel egy primer infectió esetén 6-8 hét is eltelhet az antitestek megjelenéséig.Ha kezelés történt,az befolyásolhatja a szerológiai eredményt. 2017.09.25.-én ismét vérsavóból nézték az eredményt. Borrelia IgG/Immunoblot kétes minősítés, Borrelia IgM/Immunoblot pozitív minősítés,erre ezt írták:Borrelia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén.Izolált IgM pozitivitás önmagában nem bizonyít fertőzést. 11 éves lányomról van szó aki június végén volt táborban ekkor lehetett benne,bár nem szedtünk ki belőle kullancsot.3-4 alkalommal jelent meg a jobb felkaron a kokárda szerű folt,ekkor vittük is vérvételre. Háziorvosa Ospamox 500mg tablettát írt fel neki,bár hezitálva.Nem sűrűn van ilyen betege,szerencsére.40 napig napi kettő tabletta. Nem mondta,hogy utána kell-e vérképet nézni vagy sem. Nyilván adom neki a gyógyszert,de lehet,hogy nem kellene? Utána nézessek vérképet?Mi a teendőm? Válaszát köszönöm:egy aggódó anyuka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
10.
03.
Az Ospamox adagja 30 kg-ra 3x500 mg 20 napig. Ha már elkezdték, ne hagyják ennél hamarabb abba. Mekkorák voltak a kokárdák? A friss fertőzésekben a szerológia roppant biznytalan, nem érdemes ismételgetni.
2017.
09.
30.
Doxycyclin kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem ez lenne: Egy 55 kg súlyú 172 cm magas 35 éves felnőtt ember (nő) 400 mg (2x200 mg/nap) Doxycyclintől életveszélyes állapotba kerülhet-e? Mi a megfelelő adagolása (2x100 mg/nap?) a fenti paraméterekkel (55 kg testsúlyú) bíró felnőtt ember számára akut garatgyulladás esetén? Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora 2017. 09. 29. Életveszélyes állapotba emiatt talán nem kerülhet, de a doxycyclin rossz választás egy torokgyulladásra, és az adagolás sem jó: amennyiben légúti fertőzésre rendelik, az első nap 200, azt követően napi 100 mg az adagja. Tisztelt Doktor Úr! Miért rossz választás akut garatgyulladás esetén a Doxycyclin?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
30.
Mert kevésbé hat a torokgyulladást okozó baktériumokra, ugyanakkor sok egyébre hat, ami nem okoz torokgyulladást.
2017.
09.
29.
Doxycyclin kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem ez lenne: Egy 55 kg súlyú 172 cm magas 35 éves felnőtt ember (nő) 400 mg (2x200 mg/nap) Doxycyclintől életveszélyes állapotba kerülhet-e? Mi a megfelelő adagolása (2x100 mg/nap?) a fenti paraméterekkel (55 kg testsúlyú) bíró felnőtt ember számára akut garatgyulladás esetén?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
29.
Életveszélyes állapotba emiatt talán nem kerülhet, de a doxycyclin rossz választás egy torokgyulladásra, és az adagolás sem jó: amennyiben légúti fertőzsre rendelik, az első nap 200, azt követően napi 100 mg az adagja.
2017.
09.
29.
Kártoló kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy nem tipikus csípés miatt a bőrgyógyász 6 hét után elküldött vérvételre. Infektológiaira. Kulancscsípés gyanújával. Lymekór. Az eredmény: Borrelia IgM 5,8 AU/mL negatív Borrelia:IgG 27,2 AU/mL pozitív Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent és van- e teendő? Megtisztelő válaszát várva, Tisztelettel: Fehér Imre
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
29.
Az ilyen, ELISA típusú leletek megbízhatósága rossz, úgy tartja a világ, hogy csak szűrővizsgálatra alkalmasak. Leírhatná, hogy nézett ki a "nem tipikus csípés". Ha van róla felvétel, küldje el az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
09.
28.
Tűszúrás kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Én egy olyan problémával fordulok önhöz,hogy körülbelül 1-1,5 hónappal ezelőtt egy kórházban dolgoztam mint segédnővér (jelenleg elsőévesként diplomás ápolónak tanulok ) és egy reggel,ágyazás alkalmával valaki egy mrsa-s beteg ágyneműjében felejtett egy tűt amivel cukorméréskor szúrta meg. (Nem inzulinos pent) Én ebbe a tűbe gyönyörűen belenyúltam. Lett véve jegyzőkönyv és elküldték az ántsz-hez a beteg vérét illetve az enyémet. Kiderült,hogy Hepatitisz C pozitiv a beteg az MRSA mellé. Az én eredményem (szúrás utani 3. napon lett levéve a vérem) mindenre negativ,egyedül a Hepatitisz B-re mutat védettséget. Az lett csak pozitív. Viszont az üzemorvos megint elküldött egy újabb vérvételre az ÁNTSZ-be ami 1 hónap múlva lesz esedékes. Ön mit gondol doktor úr? Mekkora a valószinűsége,hogy elkaptam a vírust? Ha esetleg én is hepatitisz c-s vagyok akkor a párom nem tudom megfertőzni igaz? Nagyon félek.. Előre köszönöm válaszát! További kellemes napot kívánok! 20/L
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
28.
A hepatitis C szexuális átvitelének kockázata nagyon kicsi. A menstruáció alatti közösülés megnöveli ezt a kockázatot. Nem szabad közös fogkefét vagy borotvát használni. Ami az ön fertőződésének a kockázatát illeti, nem érdemes jósolgatni, nem tud mást tenni, mint izgulni a lelet megérkezéséig. Az utóbbi időben gyógyíthatóvá vált a hepatitis C fertőzés.
2017.
09.
23.
Gyógyszer kérdése:

Jó napot kívanok doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy Dalicin kemény kapszulát szedek és hogy lehet alkohol fogyasztanom 4 napja szedem.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
24.
Nincs tiltás.
2017.
09.
20.
Katalin kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztusban csípett meg egy kullancs a karom hàtuljàn.Màsnap hidegràzással feküdtem órákig.Lyme foltot nem találtam.Kb.3 hónap múlva nagyfokú fáradéknyság rövid távú memoriazavar lépett fel(pl.este nem kapcsoltam le a villanyt égett egész éjjel.Neurológus beutalt koponya mri-re,negatív lett.Pár hét után elmúltak ezek a tünetek,jelenleg zsibbadást érzek kéz és lábon is de csak ha terhelésre (pl.ráfekszem)Szeptember 6án csinálattam egy synlabos immunobloot vizsgálatot.Igm pozitiv lett Igg negativ.Számok nem lettek megadva.Megjegyzés:Friss fertőzèsre utalhat az eredmény,izolàlt igm pozitivitás nem feltétlenül jelent fertőzöttséget.De a csípés 1 évvel ezelőtti,azóta ujabb kullancsot nem találtam,bár nyáron voltam kirándulni.Kérdèsem hogy mi a teendő felmerülhet e lyme gyanujaVálaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
20.
Nincs Lyme betegsége. A tesztekkel van a baj, rengeteg hamis pozitív IgM eredmény születhet, én ebből naponta legalább 4-et látok. Nincs olyan fertőzés, ami a kullancscsípés másnapján már magas lázat tudna okozni. Véletlen egybeesésről van szó.
2017.
09.
18.
1,5 éves baba kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Másfél éves kisfiamat kullancs csípte meg, ami után lyme folt alakult ki nála. Négy hetes antibiotikum kúrán esett át. Nyolc hét várakozás után Western blot vizsgálati eredménye: Igm:p41+, összességében negatív. IgG: VIsE ++, p58+/-, p41++, BmpA+, p18B.g.2+, összességében pozitív. Mivel ő még nem tud beszélni, nem tudja elmondani, hogy jól érzi e magát, bár a folton kívül előtte sem láttam rajta egyéb tüneteket. Kérdésem, hogy meggyógyult e, vagy szükség van egy újabb antibiotikum kúrára, vagy a betegség majd később előtör?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
19.
A vizsgálat a szervezet immunválaszát méri. Nem lehet ebből megmondani, hogy meggyógyult-e, de a pozitív lelet alapján újabb antibiotikum-kezelésnek nincs semmi értelme. Olvasgassa a honlapomon (kullancs.hu) a COMPASSról szóló részeket.
2017.
09.
08.
bizonytalan kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2016. július végén a jobb combomon megjelent egy piros folt és ahogy halványodott, úgy nőtt. Legalább egy tenyérnyi lett, 3 hét alatt fokozatosan tűnt így el, ahogy nőtt. A másik combomon is megjelent ezzel egyidőben szinte, rá 2-3 napra, ugyanezekkel a tünetekkel, csak kisebb. A tükörben megnéztem, van-e még valahol, hát legalább 23 foltot vettem észre a hátam, hátsó combomnál, de nem piros volt,hanem barnás. Másnapra eltűnt az összes. Sokáig úgy éreztem, mintha folyton hangyák mászkálnának a lábamon, karomon, de nem volt soha semmi. Akkoriban furcsa volt, hogy mintha egyensúly zavarom lenne, de ez egy pár hónap után elmúlt. A gyógyszerész tanácsára, mikor mutattam neki a foltot, elmentem orvoshoz, de mivel már nem is volt számára szinte semmi átható és más tünetem sem volt ezeken kívül, azt mondta, tekintsük úgy,hogy nem történt semmi, biztos nem Lyme. A biztonság kedvéért elmentem infektológiára, ott az Elisa teszt sok ellenanyagot mutatott. Kaptam 3 hetes Ospamox kúrát, utána még 4x elmentem vérvételre, de mindig ugyanaz lett, azaz sok az ellenanyag. Mikor rákérdeztem,hogy akkor ez most Lyme vagy sem, azt mondta a főorvos,hogy nem egyértelmű. Ebbe beleuntam, tünetem sem volt, így nem érdekelt tovább. Ezek után megint bele futottam egy lymeról szóló cikkbe és megint magamra hoztam a frászt, így elmentem a Lyme klinikára, az Istenhegyi útra és csináltattam egy western blot tesztet, amiben az IgM és az IgG négy ,illetve öt ponton jelzett pozitív értéket. A tavalyi eset óta semmilyen antibiotikumot nem szedtem, kicsit gyógyszer ellenes vagyok. (Nagyon) Viszont mostanában egyre gyakrabban szédülök, a talpam begörcsöl, a látásom rohamosan romlik. Gyakrabban fáj fejem, pedig nem volt jellemző. Előfordul,hogy elfelejtek dolgokat és sokkal érzékenyebb lettem a hangokra, zavar a hangos zene, vagy bármilyen hangosabb történés, pl. a telefon csengése... Elképzelhető,hogy mégis csak Lyme kór van a háttérben? A Wb. eredményei, most kaptam meg szerdán: IgM/ p41, OspC B.s.s., OspC B.A., OspC B.g. OspC B.spiel. pozitiv IgG/ VlsE, p41, és a fenti összes OspC pozitív. Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
08.
Ezekből a vizsgálatokból nem lehet megtudni, hogy fennálló vagy lezajlott (gyógyult) fertőzésről van-e szó. Olvasgassa a honlapomon a COMPASS-ról szóló írásokat.
2017.
09.
07.
5 éves kérdése:

Üdvözlöm! 5 éves kislányunkat június elején kullancs megcsípte,rá 5 napra megjelent a Lyme folt.Kezelést kapott,melynek végére a folt eltűnt.Augusztus végén készültek az ellenőrző vizsgálatok, melyek eredménye: IgM pozitív, IgG negatív, immunoblot pozitív. Az orvos szerint gyógyult. Semmilyen tünete nincs már,a folton kívül nem is volt.A kérdésem, hogy valóban így van-e? Csak megnyugtatásképpen kérdezem, mert nem igazán értem a leletekből,hogyan jött ez a következtetés, vagy a tünetek,vagy azok hiánya is meghatározó a döntésben?Köszönöm a segítséget.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
07.
Érteni ezt nem is lehet. Gyakran tévesek ezek az eredmények, nincs is sok értelme ilyen vizsgálatot végezni a bevett gyakorlat szerint.
2017.
09.
06.
Kullancs? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jó egy hónapja van egy érdekes problémám, amivel nőgyógyászhoz mentem. A szeméremtest szőrrel fedett része rendkívül érzékeny lett, fáj a fehérnemű dörzsölésétől is. Ez az égő fájdalom sokszor kisugárzik a combomba. Abszolút semmi nem látszik a bőrömön, mintha nem is lenne semmi baja. Viszont most jutott eszembe, hogy két hónapja találtam egy kullancsot a combtövemnél, kb 5 cm-re a mostani problémától. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e a kullancsnak bármi köze a problémámhoz, okozhat-e ilyet egy fertőzés? Izületi gondjaim eddig is voltak, annyi hogy most érezhetően erősebbek, de lehet, hogy ez csak véletlen. Ön szerint érdemes lenne ezzel a feltevéssel orvoshoz mennem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
06.
Nem tudom, nem találkoztam még hasonló panasszal. A kullancscsípés után bő két hónappal végzett Lyme szerológia negatív eredménye kizárja a fertőzést.
2017.
09.
02.
Harry kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 20 évvel ezelőtt t néhány év eltéréssel kétszer volt fertőzött kullancsom.Kezelést kaptam és negatív lett a véreredményem.Három évvel ezelőtt, ( még csak 51 éves voltam) annyira fájt a térdem, hogy alig bírtam leguggolni,felállni.Reumatológiára mentem és több vizsgálat után kiderült, hogy pozitív a leletem, azt mutatta mintha friss lyme fertőzésem lett volna, noha évek óta nem volt bennem kullancs.Két doxyciklin kezelést kaptam, de az eredmény nem változott. A doktornő tanácsára egy magánklinikán csináltattam egy Western Blot vizsgálatot ami IgM pozitiv (OspC B.b.s.s.,OspC B.a, OspC B.g, Ospc B. spiel pozitiv), IgG kétes eredményt adott.Négy nagy adag antibiotikum kúrát kaptam (50 nap), évenként új labort csináltak, de ezek az értékek nem változnak. Most ott tartok, hogy három év alatt 6 antibiotikumos kezelést kaptam és semmit nem változtak a labor értékek. Van értelme tovább folytatni ezt a kezelés sorozatot?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
02.
Nincs.
2017.
09.
01.
Kémeri kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Július elején vettem észre egy foltot a hasamon, ami hamar 5 aztán 9 cm-es lett. A László kórházban a láz ambulancián tudtak fogadni (Dr.Kovács Gábor), aki a folt alapján 20 napos Ospamox 1000 mg-os kezelést írt fel. A folton kívül még a térdemben jelentkezett enyhe ízületi fájdalom, ami azóta is fenn áll. Honnan tudhatom, hogy eredményes volt-e a kezelés, kimutatható valamilyen vizsgálattal vagy inkább a tünetmenetesség az, ami igazolja a gyógyulást. A térd ízület fájdalma maradandó vagy gyógyítható? Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
09.
01.
Jöjjön el, kérjen időpontot telefonon.
2017.
08.
26.
Nagybánya kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A fenntebb leírt borrélia eredmények 2017. aug.3.-án születtek, de erre nem javasolták, hogy megismételjük, mondván azt, hogy hiába reaktív az IgM, elképzelhető, hogy keresztreakcióról van szó (amit nem értek, hogy mit jelent), mivel nem az elmúlt 3 hónapban csípett meg kullancs. Ezért érdeklődtem Öntől, és főleg a tünetek miatt, hogy érdemes lenne-e újabb analíziseket végeztetni vagy sem? Válaszát várva, köszönettel, Ecsedi Orsolya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
26.
Rengeteg hamis poziív borrelia IgM leletet látunk. Ha 1-2 hónap múlva ugyanez lenne a lelete, akkor biztosan téves.
2017.
08.
26.
Nagybánya kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnénk két eredményem felől: a. Se Borrelia burg. IgG értéke 4,54 NTU nem reaktív és Se Borrelia burg IgM értéke 21,23 NTU reaktív. b1. Se Toxoplasma gondii IgG 25,70 IU/ml raktív és Se Toxopalsma gondii IgM 1,00 index raktív, 2-4 hét múlva kontrollt javasolt. b2. Három héttel később eredményeim a következők: Se Toxoplasma gondii IgG 26,70 IU/ml reaktív és Se Toxoplasma gondii IgM 0,67 index nem reaktív. A borrélia eredményre azt mondták, hogy keresztreakció fordulhat elő, de mivel több mint három hónapja csipett meg kullancs, biztos nincs Lyme kórom. A gond csak az, hogy nagyon gyenge vagyok, szédülök, látászavaraim vannak, izomfájdalmaim, fejfájásom, néha libabőrszerű érzés támad kezemen - lábamon, hónyaljban nyirokcsomóim megnagyobbodtak és gyulladásban vannak. Jelenleg pánik betegséggel kezelnek. (Rivotrilt szedek) Mivel ezek a tünetek általánosak, azért érdeklődöm, hogy Ön szerint érdemes lenne-e és hol további vizsgálatokat végezni vagy ezen eredmények alapján kizárható a borrélia és a toxoplasma. Megjegyzésképpen említeném, hogy 20 évvel ezelőtt mindkettővel kezeltek már, de körülbelül három éve újabb csipésem volt. Válaszát várva, tisztelettel és köszönettel, Ecsedi Orsolya (Nagybánya, Erdély)
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
26.
Ha már 3 éve volt toxoplasmosisa, akkor a mostani tünetei nem függhetnek ezzel össze. Nem írta, milyen eredmény született a borrelia vizsgálat ismétlésekor.
2017.
08.
15.
Kristofa kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Körülbelül három hete megcsipett valami.Sokat tartózkodom vizparton, ezért arra gyanakodtam, hogy kullancs lehetett a tettes, bár csak valami appró fekete maradványt találtam a csípés helyén. Egy két nap múlva piros folt kezdett kialakulni körülötte, ami 4-5 centi átméröig növekedett, majd egy két nappal később elmúlt. Elvégeztem egy gyorstesztet, ami enyhe pozitivitást mutatott. A háziorvosom azonnal amoxicillin kúrt rendelt el, vérvételt és szerológiai vizsgálatot kért. Az eredményt nem ismerem/ azorvosom szabadságon van/ az antibiotikum kúrát nem kezdtem el. Hozzáteszem, hogy egészségi állapotomban semmilyen változást nem tapasztaltam. Fontos megjegyeznem, hogy az elmúlt évben már kiszedtem egy kullancsot a lábamból, a csípés után nem jelentkezett a lyme tipikus tünete, azonban -most visszagondolva, utána felerősödtek, illetve megjelentek azok az egyéb tünetek / izületi fájdalmak jelentős felerősödése, láb gyengeség, időnként, bizonytalan járás, hasi puffadás / amelyek lehetnek a lyme kór következményei. Tisztelt Doktor. Úr. A leirtak alapján elkezdjem-e a gyógyszeres kúrát, vagy szükséges egy új kivzsgálás? / Az amoxicillin-teva tabletta egyetlen általam felkeresett gyógyszertárban sem kapható, s a gyógyszerészek szerint nem is várható. Mivel helyettesithető?/ Tisztelettel várom válaszát. EM
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
15.
Ha a folt nem jelentkezik újra, nem indokolt az antibiotikum. A gyorsteszt megbízhatatlan.
2017.
08.
14.
eva kérdése:

Borrelia igm. 7,10. Borrelia igg 21,5 positive. Tisztelt Doktor Úr! A fenti lelet után mi a teendö? Kb négy hete a térdhajlatomban 10-15 cm-Es piros folt keletkezett. Jelenleg medrolt szedek molimyalgia rheumatika a diagnosis. Kullancsot nem találtam magamban Egy duzzadt piros folt volt a térdhajlatomban Kb hat hete. Mil yen antibiotikumot lehet szedni a medrol mellett?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
15.
Jöjjön el, kérjen időpontot: 30-9349956
2017.
08.
02.
gerinccsapolás szükségessége kérdése: kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Először is köszönöm gyors válaszát! A gerinccsapolás szükségességét a következőképpen támaszotta alá kollegája: "Neuroborelliosis nem valószínű, de ezt tisztázni csak liquor elemzéssel lehet." Amennyiben a leírtak alapján, ha úgy gondolja, hogy tudna nekem tanácsot adni magánrendelésén esetleg vizsgálatra elküldeni, kérem jelezze a részemre. Nagyon megköszönném!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
02.
Nem indokolt a gerinccsapolás.
2017.
08.
01.
gerinccsapolás szükségessége kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Véleményét szeretném kikérni esetemel kapcsolatban. 07.09.-én három kullancs lett eltávolítva rólam. Jelenleg egyik helyén sem látható gyulladás/piros folt. A kullancsok eltávolítását követően egy héttel levertséget éreztem, ami még a mai napig jelen van, és a torkom is begyulladt kissé illetve valamikor enyhe fejfájás is jelentkezik. Természetesen elmentem orvoshoz, ahol ugyan nem vizsgátak meg de tüneteim alapján egyből közölték, hogy következő héten be kell feküdnöm gerinccsapolásra. Erről a vizsgálatról csak az internet alapján tudtam információt nyerni, és nyilván nem alkothatok véleményt ez alapján, de eléggé elbizonytalanodtam abban, hogy indokolt lenne a gerinccsapolás. Valóban csak ez a vizsgálat nyújthat érdemleges információt a fertőzöttségről az elmondottak alapján? Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
02.
Jó lenne tudni, mire gondolt a kollégám, amikor a gerinccsapolás szükségességéről beszélt... Leírása alapján ez elég meglepő javaslat.
2017.
08.
01.
3 éves gyermek Lyme folt kérdése:

Tisztelt Professzor Úr! 3 éves gyermekünk könyökhajlatából 2 hónapja vettem ki kullancsot, kb 4-5 nappal ezelőtt fedeztünk fel kb 5 cm átmérőjű pirosas foltot a csípés helyén. Az utóbbi 3-4 hétben fáradékonyabb étvágytalanabb kisfiunk. Tegnap voltunk gyermekorvosnál, aki Lyme kórt állapított meg és napi 2x 7.5 ml Ospamox készítmény bevételét írta elő 3 hetes időszakra. Ön szerint a diagnózist, meg kellene-e erősíteni pl. vérvizsgálattal -annak milyen mérési bizonytalansága lehet esetünkben? Egyáltalán hogy érdemes tovább menni. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
02.
Küldjön jó minőségű, távolról készített felvételt a foltról (alakos@kullancs.hu). Hány cm volt a felfedezéskor és most mekkora? Hány kg-os a gyermek? Ha már elkezdték a gyógyszert, az Ospamoxot 3 részletben (8 óránként) kell szedni.
2017.
08.
01.
3 eves kérdése:

Kedves Doktor ur! 3 eves fiam honalj mogotti reszebol kb. 2 hete kullancsot vettunk ki! Par napja korszeru lilas, majd jelenleg piros volt van a helyen! Hazi orvos lyme kor gyanujaval borgyogyaszatra kuldott sos, ahova keptelenseg ilyen gyorsan bejutni! Onhoz szeretnek bejelentkezni, ez onnel lehetseges sos-ben? Nagyon koszonom, L. Adrienn
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
02.
Telefonon tud időpontot kérni: 30-9349956.
2017.
07.
29.
kati12 kérdése:

Tisztelt Dr úr! Május elején volt az első kullancs csípésem, melynek a helyén Lyme folt jelent meg,ez 15 cm széles,5cm magas volt. Pillanatnyilag már visszahúzodott. A háziorvos a laborvizsgálatot, ...vér, vizelet... megcsináltatta, az eredmény IgM kétes,IgG negatív. A tünetek között szerepel reggeli és délelőtti órákban szédülés, gyengeség,rossz közérzet, ízületi fájdalom, nagyon alacsony testhőmérséklet 34,4 körül, amikor már jobban érzem magam 35,7 -re megy fel. Ospamox 1000mg-os antibiotikumot szedek 3x1, 3 hétig írták fel.Kérdésem, hogy ez az alacsony testhőmérséklet automatikusan megszűnik-e, ahogy a szervezetem kitisztul vagy más kezelés is szükséges? Köszönettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
29.
Az alacsony hőmérséklet nem tartozik a Lyme tünettanához.
2017.
07.
28.
Stagnált állapot kérdése:

Köszönöm gyors válaszát Dr úr. Egy kérdésem lenne még önhöz. Mint az tény, az Elisa szürés egyenlő a nullával. Ön melyik vizsgálatot tartja megfelelőnek, ami legalább megközelítően biztos eredményt ad és mindezt hol javasolja elvégeztetni. Köszönöm! Üdvözlettel: Fülöp Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
29.
Nálunk.
2017.
07.
28.
Stagnált állapot kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 2011 májusában egyértelműen megállapították a lym betegséget. Térdhajlatomban volt hatalmas folt. Mivel terhességem utolsó heteiben jártam, így a kezelést, 1 doboznyi ospennel letudták, mondván ennyi elég lesz ( nem volt elég, már tudom). Azóta kismillió tünetem volt de próbáltam elvonatkoztatni, élni az életem. Az idei év elején viszont már elég erős tünetek jelentkeztek, melyek gátoltak a munkában is. Mint mindenki általában, így én kerestem az információt a betegségről az interneten (fórumok, csoprtok,blogok, szakmai oldalak, dokumentumok, stb...) amennyi logikátlan, eszement badarsággal találkoztam, az nem kifejezés. Igy egy orvos ismerősünk, ajánlatára végigcsináltam vele egy 21 napos Rocephin kezelést, napi 2mg vénásan. Jobban lettem tőle. Érdekelne a véleménye, Ön szerint célirányos ( hosszú távon hatásos) lehetett-e ez a kezelés? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdvözlettel: Fülöp Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
28.
Először a a fennálló fertőzés diagnózisát kell bebizonyítani, utána be lehet bizonyítani a gyógyulást is.
2017.
07.
27.
20 hónapos baba kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20hónapos kislányomban május 7-én eltávolítottam egy kullancsot. Sajnos elég.későn vettem észre,mert hátul a hajas fejbőrében volt. Két hét.múlva bepirosodott,de haja miatt nem lehetett látni a jellegzetes kokárda alkot. Gyerekorvosunk úgy látta jónak,ha megszűrjük, lelete viszont negatív lett, e miatt megnyugodtunk,illetve a pirosság is megszűnt. Két hétre rá, vagyis a.kullancstól számítva 4 hétre viszont kislányom füle előtt megjelent a jellegzetes kokárda alak,amit néha nem is lehetett látni,dde ha kimelegedett,vagy melegvízben fürdött szépen kirajzolódott. Ez után 4 hét antibiotikum kúra következett. Zinnat szuszpenzió napi 2x 3ml. Megfelelő volt a dózis?Július 7-én fejeztük be. Azóta lányom kétszer volt náthás,lázzal kisérve. Szeretnék megbizonyosodni róla,hogy valóban meggyógyult e. Az itteni tesztben nem bízok,mivel eddig is negatív volt. Az antibiotikum kúra után mennyi időnek kell eltelni,hogy lehessen szűrni Önöknél,egyáltalán érdemes e,illetve előre láthatólag hány vérvizsgálat kell hozzá? Mivel vidékiek vagyunk eléggé meg kell szerveznem Budapestre való feljutásunkat. Mielőbbi válaszát előre köszönöm. Tisztelettel: egy aggódó szülő
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
28.
9 hónap alatt 3 vérvizsgálatot szoktunk végezni. Telefonon tud a részletekről érdeklődni: 30-9349956.
2017.
07.
25.
Edo kérdése:

Tisztelt doktorur! Már egy eve jarom az orvosokat izomfajdalom,remeges,gyorssziveres,egyensulyproblems,fülzugas,izülleti jövö menö fajdalma,szorongas,fejfajas,tarkofajas,memoriazavar,koncentraciozavar tünetekel.Azt szeretnem megtudni lehete lymekor tünetei.Mivel en Romaniaba elek itt azt allitjak hogy nem.Eredmenyeim lgG 3.7NTU pozitiv es lgM14.4NTUpozitiv.Nagyon szepen megköszönöm a valaszat
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
26.
Ezek jellegtelen, általános tünetek és panaszok, nem lehet belőlük diagnózist mondani. A pozitív Lyme lelet ELISÁ-val született, ez csak szűrővizsgálatként értékelendő, önmagában nem alkalmas a diagnózis alátámasztására.
2017.
07.
21.
Kullancscsípés 5 éves kislány kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2017. Július 7-én kislányom nyakán, közvetlenül a hajas fejbőr aljánál nagy termetű kullancsot fedeztem fel. Azonnal eltávolítottam, nagyon könnyen kijött, nem szakadt be semmije. A csípési terület július 16-ig tünetmentes volt, ekkor este fedeztem fel egy piros foltot , közepén duzzanattal. Gyermekorvosunknak megmutattuk, aki elmondta, hogy figyeljük, ha nő az átmérője menjünk vissza. A méret 2,5 cm-es atmérő volt. A folt visszahúzódott a második napra, átmérője csökkent. Sajnos ma estére ( július 21.) megint bepirosodott, az átmérő visszment a kiindulási 2,5 cm-re. A foltot lefotóztam, bekarikáztam a jelenlegi méretet. A kullancs ma két hete volt a kislányban ( minden este ellenőrzöm, így a dátum biztos). Ön szerint érdemes vérvizsgálatot végeztetni, és ha igen, mikor? Előre is köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
22.
Ez még nagy valószínűséggel idegentest-reakció, vagyis ártalmatlan. Ha nyirokcsomó-duzzanat keletkezne a nyako, ami látható méretű, akkor érdemes eljönniük. Egyébként nincs teendő.
2017.
07.
21.
Bexsero kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapos, 2,5 éves és 5 éves gyerekeimnek javasolja a Bexsero védőoltás beadását a gyermekorvos. Eddig valamennyi kötelező és nem kötelező védőoltást megkaptak. Kérdésem az lenne, hogy az interneten olvasható lehetséges súlyos mellékhatások mennyire igazoltak e vakcina kapcsán illetve mikor érdemes beadatni a véőoltást, akkor ha közösségbe jár a gyermek vagy már azt megelőzően is? Érdemes várni arra, hogy hazánkban is egyre nagyon körben oltsanak Menningococcus B ellen (bár ilyen vakcina árak mellett nem tudom mennyire lesz elterjedt védőoltás) és több tapasztalat legyen a lehetséges mellékhatásokról? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: B. Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
21.
A meningococcus megbetegedések zöme az influenza-járvánnyal egy időben jelentkezik. 1 éves kor alatt a legnagyobb a fertőzések kockázata. Minél fiatalabb a csecsemő, annál kifejezettebbek az oltási reakciók. A legutolsó, legnagyobb tanulmányok nem írnak szövődményekről (nem említik ezeket). Az oltás (még 4 oltás után is) csak szokatlanul rövid időre ad védettséget, a védettség aránya is távol van az általában elvárhatótól. Ezek miatt én várnék még az oltás beadásával.
2017.
07.
21.
kávé kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A férjemben kullancs volt deréktájon. Nem tudjuk mennyi időt volt benne, mert külföldön történt, hosszas meggyőzés után kicsavartatta egyik kollégájával a kullancsot. A szakszerűséget kizárnám. Néhány nap múlva a hasán volt tipikus lyme folt. Felkerestük a hétvégi ügyeletet lakóhelyünkön ahol Curam Duo 875Mg/125 Mg filmtablettát írtak fel a férjemnek. Ezt beszedte 2x1 egyesével az előírt módon. A kúra után vérvizsgálat történt, a háziorvos azt mondta lezajlott egy gyulladás ami összefügg a lyme-kórral. Ismételt antibiotikumos kúrát javasol, majd a fertőzéstől számított két hónap elteltével újabb vérvizsgálatot. Elegendő ez a beavatkozás? Sajnos nem bízok a háziorvosban? Azért kérem a segítségét mert szeretnék megnyugodni. A másik kérdésem engem érint. Nagyon felpörgött és zaklatott életet élek. Dolgozom, háztartás, tanulok, felnőtt és kisiskolás korú gyerekeink vannak. Nagyon sokszor dolgozatírás, tanulás, munka és most levélírás közben is előfordul, h felcserélek betűket v kihagyok ami nagyon megrémít engem. Ehhez még rendkívül súlyos fáradtság is párosul. Ilyen estekben lehet indokolt lyme kórral kapcsolatos vizsgálatok kérése. Volt már olyan is h hirtelen nem tudtam hol vagyok v alapvető adatok nem jutottak eszembe. A legijesztőbb az volt ez már régebben történt, h nem tudtam a nevemet. A kislányom születése után hónapokig nem aludtam abban az időben történt. A családomban nem volt még SM betegség. Előre is köszönöm a válaszát! Minden jót kívánok Önnek!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
21.
A Curam rossz választás volt, az ismételt antibiotikum kezelés még rosszabb. A Lyme nagyon ritkán okoz memóriazavart, az viszont roppant jellegzetes, amit leír, az nem utal erre. Ha viszont valaki rosszul alszik, szorong, akkor hihetetlen tévedésekre képes.
2017.
07.
18.
kati12 kérdése:

Tisztelt Dr úr! Május elején volt az első kullancs csípésem, melynek a helyén,derékvonal felett kb vesetájékon 1 hete fedeztem fel egy ovális vörös foltot, közepén a kullancs csípés nyomával.A folt alapján valószínű, hogy Lyme folt. 15 cm széles,5cm magas pillanatnyilag. A háziorvos a laborvizsgálatot, ...vér, vizelet... megcsináltatta, de még eredmény nincs. Tüneteim azóta a folton kívül nagyon alacsony testhőmérséklet 35,1 és 35,7 között, de ma reggel pl 34,8 volt.Gyengeség, remegés, szédülés, hányinger a jellemző,főleg a reggeli, délelőtti órákban. Eközben a vérnyomásom magasabb lesz, mint normálisan. Mai rossz közérzetem után a háziorvos felírt 1 doboz Cifran 500 mg 2x1 adagban gyógyszert.Kérdésem, hogy mit javasol illetve lehet-e ez Lyme kór mivel a tünetek nem tipikusak vagy társbetegség esetleg?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
19.
Ez nyilván Lyme. A Cifrannak nincs értelme.
2017.
07.
17.
Lovas kérdése:

Kedves Doktor Úr! Hugomnal 1,5 éve kezdödött a szédülés,fejfajas,megfazasok amibol nehezen gyogyult. Eloszor mindent a pajzsmirigyre majd a cukorra fogtak majd minden gyogyszeret elvettek es elkuldtek kivizsgalasokra Mr,vervetel stb. Mr eredmenye gocok az agyban SM... kiharcolta a lumbalast eredmeny negativ tovabbra is SM re kezeltek. Olvastam a Lyme korrol es az SM osszefuggeserol mondtam neki kerjen vervetelt akkor Szegeden volt korhazban steroidokat kapott mert a latasa is romlani kezdett es felrebeszelt.A vervetelt megtagadtak. 1 het mulva kikerult haziorvastol kerte a lyme vervetelt negatív. Majd ismet korhaz rosszabbodott MR es baktérium a vérében. Vér átmosast kapott 4 alkalommal allapota romlott elmeje nem tiszta bepisil szédül. 26 éves ön szerint lehet Lyme kor? Valaszat elöre is köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
19.
Egy 1,5 éve tartó Lyme betegség extrém pozitív Lyme lelettel jár. A legócskább laboratóriumi teszt sem tudja ezt elnézni. Az SM diagnózisa nem állítható fel és nem zárható ki egyetlen lelet alapján. Kár, hogy megtagadták a vérvételt, ez nyilván nem erősíti a bizalmat a kezelőorvos irányában...
2017.
07.
15.
Lyme folt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kétéves kisfiamból hétfőn júl.10-én távolítottam el egy kullancsot. Sajnos nem tudom mikor mehetett bele, enyhén piros volt a csípés helye. Keddre már el is tünt a csípés helye. Viszont szerda reggelre piros folt jelent meg ismét. A folt azóta is ott van piros a közepe, a szélei világosak.Nem kokárda alakú még most.A közepe sem világosodott kb.2cm.átmérőjű.Azt szeretném kérdezni a Tisztelt doktor Úrtól, hogy kialakulhat -e lyme folt belőle? Ha igen akkor mikor és mi az amire figyeljek? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
15.
Ekkora folt még lehet idegentest-reakció, nem szabad orvoshoz menni vele és kezelni sem. Ha fokozatosan növekedve eléri az 5 cm-t és még 3 nap múlva is látható legalább ekkora méretben, akkor már biztosan Lyme. A közhiedelemmel ellentétben ez egy igen lassan kialakuló fertőzés, szabad várni. Minél nagyobb a folt, annál biztosabb a diagnózis.
2017.
07.
13.
Szklerózis multiplex kérdése:

Jó estét ! Édesanyámnál 5 diagnosztizáltak szklerózis multiplex betegséget( mr és lumbálás eredményei alapján) Mielőtt beteg lett 5 hónapig szenvedtünk ágyi poloskáktól mire rájöttünk hogy mi is okozza az akkori tüneteket. A kérdésem az lenne: igaz az hogy az ágyi poloskák is okozhaznak lyme kórt? Mivel ez irányba nem vizsgálták csak egyből rávágták,hogy"szkelóris", előfordulhat hogy mégis lyme kór okozza a tüneteit,problémáit? Ha jól tudom ez a két "betegség" valahogy összefügg. (4 éve copaxon injekcióval kezelik.) Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
13.
Az egészen biztos, hogy a poloska nem terjeszt Lyme-kórt. (Egészen a legutóbbi időkig úgy tartották, hogy semmilyen fertőzést sem terjeszt, de az új felfedezés szerint is csak kivételesen ritkán és különleges körülmények között okoz fertőzést, de ennek semmi köze sincs a Lyme-hoz, meg persze a szklerózis mulitplexhez sem.) Az SM tünetei a legelső időszakban összetéveszthetőek a Lyme-tünetekkel, de 5 éves fennállás esetén már semmiképpen sem.
2017.
07.
11.
Kismama40 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 hetes kismama vagyok! kb. egy hónapja a hónalj környékén felfedeztem egy pattanás szerű pöttyöt, amit egy hét után kicsit megnyomtam. Pár nap múlva a környéke elkezdett pirosodni, egy hét múlva már tenyérnyi vörös folt lett. A körzeti orvos javaslatára Bactroban kenőccsel kentem egy hétig.Eleinte halványodott, aztán vissza pirosodott és elkezdett gyorsan növekedni, szélein enyhén viszketniAzóta 10 nap telt el és már a duplájára nőtt a folt. Tegnap elmentem bőrgyógyászhoz, aki Lyme-kórt diagnosztizált és felírt Zinnat nevű antibiotikumot. Valóban lehet-e Lyme-kór, hiszen nem találkoztam kullanccsal. Ha mégis az lenne, árthat-e a babának? Az antibiotikum miatt is aggódom, még nem kezdtem el szedni. A segítségét szeretném kérni, hogy ebben a helyzetben mit érdemes tenni! Előre is köszönöm a segítséget!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
12.
Küldjön jó minőségű, távolról készített felvételt a foltról. (alakos@kullancs.hu) Hány cm volt a felfedezéskor és most mekkora?
2017.
07.
10.
Lyme folt 3 éves gyereknél kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kisfiam jobb füle mögül a hajas fejbőrből június 14-én kivettünk egy kullancsot. A helyét 4 napig ellenőriztem, szépen elmúlt a csípés nyoma. Másfélhéttel később azonban az arcán a füle előtt előjött egy függőleges csík. Elvittem az ügyeletre (említettem a kullancsot is,de azt mondták az már nem lehet ilyen idő távlatában) írtak fel Neki fenistil cseppet valamint calciumot.... elhalványodott a csík, de a napokban ismét megjelent kicsit arrébb és a szeme alatt is kijött egy piros folt... hol halványabban hol erősebben látszik. Az étvágya picit csökkent. Kérdésem ez lehet lyme folt? Mit tegyünk most? Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: T Zita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
10.
Hívjon holnap 10 után!
2017.
07.
05.
Azonosítatlan betegség kérdése:

Tisztelt Dokor úr! Elkeseredettségem fordulok Önhöz. 31 éves vagyok. Kereken egy éve folyamatos egyensúlyzavarral, járás közben balra dőlő érzéssel, szédüléssel, folyamatos fáradtsággal,néhol szorongással küzdök. Ez szinte teljesen ellehetítlenítette az életemet. Neurólogiai, fül orr gégészeti és MRI vizsgálaton voltam mindenhol negatív eredményem lett. Korábban 8 évvel ezelött volt bennem egy kullancs, ami akkor nem lett vizsgálva. Később egy orvosi vizsgálat során egy orvos mondta hogy av érvételemből látszik hogy Lyme korom volt mert a véremben kimutatható, de ezzel utána senki nem foglalkozott. Nem tudom,hogy ennyi idő után az a kullancs csípés okozhat ilyen jellegű tüneteket? Egy éve készítettem egy Westernblot vizsgálatot melynek eredménye szintén negatív lett. Nagyon köszönöm a segítségét, Üdvözlettel: Erika
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
A tavalyi negatív lelet kizárja a Lyme betegség évek óta tartó lehetőségét.
2017.
07.
03.
Borrelia kérdése:

Doktor Ur! Kullancs csipesem helye egy het utan piros majd lilas lett, feldagadt, alig tudtam labra allni. 3 hetig antibiotikumot kaptam, a 3. heten nem tudtam vegig beszedni, mert elkaptam egy kalicit 3 nap kimaradt kb. de elmentem a vervetelre igy is. Az eredmenyem: borrelia igM elisa-2,4 pozitiv, borrelia igG elisa-5,23u/ml negativ. A haziorvos azt mondta, hogy nem vagyok lymos, kerdezte van-e tunetem, mondtam, hogy mostanaban faradekony vagyok, de az lehet az idotol is. Es ennyi.. Mit jelentenek ezek az ertekek? On szerint menjek tovabbi vizsgalatokra? Koszonettel: Erika
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
Érdemes eljönnie, telefonon kérhet időpontot: 30-9349956
2017.
07.
02.
lymegyanu kérdése:

Tisztelt Doktor Ur, Idős édesanyám kb 4 hete volt utoljára szabadban, csipésre nem emlékszik. két hete pedig féltenyérnyi, középen sötét, kivül világosabb foltot vett a combján észre. A folt nem tűnik tipikus Lyme-nak, nem növekszik, de hozzá hasonló képeket a Lyme szóra a google keresője is talál. Emellett elég rossz a közérzete már két hete, elsősorban hidegrázás gyötri, és étvágytalanság. Láza nincs. Voltunk orvosnál, de csak kenőcsöt kapott, mást semmit. Vettem Lyme gyorstesztet (TIK ALERT), ennek eredménye negativ volt. Állapota alig alig változik. Nagyon megköszönném, ha tudna segiteni - mi lehet a háttérben? Üdvözlettel Podani Janos
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
Küldjön jó minőségű, távolról készített felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
06.
30.
Tóth Gedeon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr,kb 2 hónapja 4 db kullancsot sikerült összeszednem ,egy vadászaton. A csípések után 5-6 nappal megfázás szerü tüneteim lettek erős tarkótáji fájdalommal és tarkómerevséggel . 3 héttel a csípés után sem múlt el a fejfájásom ,lyme gyorstesztet tesztet próbáltam,de negatív lett. Az orvosom azt mondta ,ha nincs folt nincs fertőzés .Ennek ellenére nem vagyok nyugodt,voltam neurológiai vizsgálaton,saját költségen kontrasztos mri vizsgálaton is. Vérvételen a nagylabor és crp eredményemjó,izomfájdalmaim vannak sokszor szédülök és gyengének érzem magam és nagyon feledékeny lettem sokszor az írás közben elfelejtem ,hogy kell leírni egy betüt . A fejfájás egy egy nap kihagyással visszatér . Voltam fül- orr gégészeten és ott is mindent rendben találtak. Már nem tudom mit tegyek,mert a csípés elött nem voltak ilyen gondjaim soha. Kérem önt ,ha tud valami tanácsot adni segítsen !
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
Még 10 napig nem dolgozom, ha addig nem gyógyul meg, szívesen megnézem. Ugye, nem volt/nincs láza?
2017.
06.
29.
Lyme-folt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2-3 hete viszketett a jobb lábszáram hátul. Szúnyogcsípésre gondoltam, megvakartam, fenistilt kentem rá. Szombaton(2017.06.24.) jelezte családtagom, hogy csúnya folt van a lábamon, így délután az ügyeletre mentem, ugyanis 5 hetes terhes voltam akkor. Ott nem tudták egyértelműen megállapítani mi okozza, így hétfőn háziorvoshoz fordultam. Kértem a borrelia szerológia vizsgálatot, kedden le is vették, de szerdára a folt csúnyább, nagyobb lett. Szerdán sztk bőrgyógyászaton a papírra annyit írtak ECM-szerű bőrgyulladás, de semmit nem mondtak, csak hogy kenjem a háziorvos által kiírt vulnera kenőccsel és várjuk a labort. Ma csináltam egy lyme-kór gyorstesztet, ami negatív lett. Ettől függetlenül nem nyugodtam meg, beteg lehet a gyermekem? Kihez forduljak konkrét válaszért? Mi t tehetek, hogy ne legyen baj? Bőrgyógyászaton azt mondták azért nem kapok semmit, mert terhes vagyok....de hiszen pont ezért aggódom!!! Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
Küldjön jó minőségű, távolról készített felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
06.
29.
Vérvétel-2. felvonás kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is köszönöm a Vérvétel feligére adott válaszát. A kérdéseim sora folyatódik: Sima vérkép eredményem megvan: szenzitív c-reaktív protein 7,4mg/l (határérték: <5,0). Ma voltam az Infektológián, ahol ismét vettek vért, kb 2 hét az eredmény. A doktornő mindenesetre felírt Sumamed 500mg-ot 6 napig történő szedéssel (penicillin allergiás vagyok). Majd, ha nem múlik a hőemelkedésem, jövő hét végétől infúziós antibiotikum kúrát javasolt. Megpróbáltunk bejelentkezni Önökhöz a hétre vagy jövő hétre, de a kolléganője jelezte, hogy csak 15-től dolgoznak újra. Mindenképp szeretnék Önhöz elmenni, ezért szeretném kérni tanácsát, hogy beszedjem-e ezt a kúrát (nehogy több kárt okozzon, mint hasznot!)? Illetve nem lesz-e késő, ha csak 07.24-e után jutok el Önhöz (a minél előbbi kezelés megkezdése miatt)? Nagyon várom válaszát! Köszönettel, H. Daniella
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
17-én már dolgozom, addig ne szedjen semmit. A javasolt kezelés nagyon rossz döntés!
2017.
06.
29.
Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015-ben második gyermenk születése után bal oldalt bordaív körüli fájdalom kezdődött a hátba sugározva, ez azóta is tart immár 2 éve. Emellé a jobb combom kezdett fájni, ott alagút szindrómát állapítottak meg. A kezem szokot zsibbadni kb 2 hétig aztán hónapokig nem, illetve az ujjak fájnak most éppen. Alkarban is nézték az idegeket ENGvel és negatív lett.Volt koponya, gerinc, has, kismedence, mellkas MR, 2 béltükrözés, gyomortükrözés, szívuh, fogrtg, 6belgyógyásznál voltam, hematológusnál,mert a fájó területen pár nagyobb nyirokcsomót találtak, de minden negatív. Volt pár hónap vérzészavar is, de a hormonok rendben, uh rendben. Azóta is nonstop fáj a hasam hátba sugározva. 1 éve voltam Istenhegyin WB teszten ami teljesen negatív lett. Érdemes még ebben az irányban elmenni, akár az Ön tesztjét megcsinálni, vagy Ön szerinte milyen irányba menjek tovább?Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
A tavalyi negatív Lyme teszt kizárja ennek a betegségnek a fennállását.
2017.
06.
28.
Peti kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3,5 éves fiamat a múlt héten csípte meg egy 2-3 mm-es kullancs. Szombat este vettük észre fürdés közben a térde alatt. Ekkor egy kb. 1,5 cm átmérőjű piros folt volt körülötte. A kullancsot eltávolítottuk, de mivel elég rossz helyen volt, valószínűleg került valami váladék a kullancsból a gyerekbe. Vasárnap délután 3-4 cm átmérőjű kokárda szerű halvány pír jelent meg a seb körül. Hétfőn elvittük a háziorvoshoz, aki betadinos kenőcsöt javasolt a csípés helyére. A csípés felülete enyhén hólyagos és egy picit váladékozik a szúrás helye a kokárdás pír nem látható. Ma reggel hőemelkedése lett a gyereknek. Mit tegyünk? Segítségét és válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Zs. Tamás
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
07.
05.
Remélem, azóta megoldódott a probléma. A betadinos kezelés kiondottan káros. Ha azóta nem jött elő a folt, nincs teendő.
2017.
06.
27.
kullancscsípés nyoma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Kb. 2,5 hete kiszedtem egy kullancsot a térdhajlatomból. Azóta is lászik a helye (kemény, piros lencse nagyságú). Körülötte lévő foltot nem tapasztaltam. 2 hét után tarkó, hátfájás, izomfájdalmam volt 2 napig. Érdeklődnék, hogy mennyi időn belül múlik el nyomtalanul? Mi a teedndő? Köszönettel, Tünde
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
28.
Ez idegentest-reakció, nem utal fertőzésre, akár egy évig, néha tovább is látható.
2017.
06.
27.
Vérvétel kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2017.05.31-én találtam a hasamban egy kullancsot. Nem tudom, mióta lehetett bennem, de feltételezem, max. 1 napja. Kivétel után figyeltem, de nem volt Lyme fertőzésre utaló piros kokárda szerű folt sem a csípés helyén, sem máshol. Néhány napja (4-5) folyamatosan hőemelkedésem van, vándorló végtagi csontfájdalmaim vannak (de nem folyamatosan), nyakamat tegnap óta nehezen tudom jobbra fordítani (mint amikor "elaludjuk") és kissé fáradékonyabb vagyok. Ma elmentem a háziorvoshoz, aki a sima vérvétel mellé még beutalt a fertőzőre vérvételre Lyme -kór gyanújával. Érdemes-e már most megcsináltatni ezt a vérvételt (4 hét telt el a csípés óta)? Illetve lehetnek-e ezek a tünetek kullancs okozta bármelyik fertőzés tünetei? Válaszát előre is köszönöm, H. Daniella
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
4 héttel a fertőzés után lehetne a vizsgálati eredmény pozitív, de a téves pozitív és a téves negatív lelet kockázata is nagy.
2017.
06.
18.
mklari kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Kirándulás után, mai napon, /2017.06.18./ fiam nemi szervérõl kullancsot távolítottunk el. Látszólag sikeres, volt, a kullancs épen maradt, mûanyag kis dobozba helyeztük. Kérdésem az lenne, hogy mi legyen a következõ lépés, van-e valami teendõnk ezek után? Válaszát, segítségét elõre is köszönöm. Üdvözlettel: Klári
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Ha nincs tünet, nincs teendő.
2017.
06.
08.
Etuka kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Rovarcsipestol lehet -e izomfájdalom? A csipes helye nem piros,es mar nem duzzadt.aznap voltak ezek a tunetek,másnapra viszketett,es azota izomlázszerut erzek. Koszonom válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Nem tudok biztos választ adni, nem találkoztam még ilyennel.
2017.
05.
30.
7 éves kisfiú kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 7 éves kisfiam hasán tavaly nyáron (06.20 körül) piros, egyre terjedő foltot vettünk észre, de sajnos, csak 2 hónapos késedelemmel (aug. végén) történt a lyme-tünet beazonosítása (kullancsot nem láttunk, a "sima" szúnyogcsípésekre is jó ideig dagadnak a végtagjai, majd lelohadnak - ez elaltatta az éberségünket). A vérvétel eredménye: Borrelia IgG negatív, IgM pozitív (F:1, 6), a vérvétel után közvetlenül megkezdtük a 3 hetes antibiotikum-kúrát. Miután az SZTK-ban ennél többet nem tesznek (nincs kontroll vérvételre lehetőség), idén áprilisban magán úton újabb tesztet csináltattunk: IgM pozitív (+: OspC B.b.s.s/B.a./B.g/B.spiel), IgG poiztív (+: VIsE, p41; és +/- az előbbiek). Új bőrtünetet azóta nem láttunk. Várom javaslatát a teendőnket illetően, amit előre is köszönök!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
A 2 hónapig kezeletlenül maradt Lyme-folt esetén már kialakul az immunválasz. Egyetlen vizsgálatból nem lehet megítélni, hogy a leszálló szakaszban van-e az ellenanyagszint.
2017.
05.
29.
Tisztelet kérdése:

Tisztelt doktor úr! Csak egy költői kérdést szeretnék feltenni. Rengeteg - a kérdésszámhoz viszonyítva, relatíve - olyan beteg fordul Önhöz, akik "szakértő szakorvosának" diagnózisát Ön két másodperc alatt, érezhetően egyértelmű tények alapján megcáfolja. Ez engem riadalommal tölt el.. Félelmetes, hogy mennyi kókler van ebben az életeket érintő hivatásban is... :-( De ha már itt vagyok, kérdezek, mert a háziorvosom saját bevallása szerint nem ért ehhez: 33 hetes kismama toxoplazmozis vérteszt, IgM negatív, IgG pozitív: 42, maradvány antitestek, átvészelt. Ugye nem történhetett a fertőzés az elmúlt 33 hétben? Nyugtasson meg kérem, és őszinte tisztelettel köszönöm munkáját mindannyiunknak nevében: tisztelője, Kata
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Nem fertőződhetett a magzat.
2017.
05.
26.
Kullancs baj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Múlt vasárnap 2017.05.21-en volt egy kullacscsipesem a hajas fejbőrön. Eltávolításra került, a helye szépen gyógyul azonban a csípés mellett kb 2-3 cm-re egy kb. 2 cm-es duzzanat alakult ki valamint lejjebb a tarko felé is tapinthatók duzzanatok melyek fájdalmasak, jellemzően inkább tapintásra. Egyéb tünet nem jelent meg. Kérem szíves véleményét. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
A csípés körüli nyirokcsomó-duzzanat fertőzést jelent. A TIBOLA a csípés helyén kis fekéllyel és akár babnyi nyirokcsomó-duzzanatokkal jár, a Lyme-ban nincs helyi reakció és a kisebbek a nyirokcsomók.
2017.
05.
24.
Friss csípés kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Kislányomban tegnap este találtam egy tűfejnyi kullancsot amit kiszedtem. Azt szeretném megtudni mi a leghamarabbi időpont amikor kimutatható a fertőzés akár vérvételből vagy bármilyen módon? Köszönettel!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Egyetlen kullancscsípés esetén nem szabad vérvizsgálatot végezni, mert a tévedés valószínűsége nagyobb, mint a fertőzés kockázata.
2017.
05.
24.
Éva kérdése:

Tisztelt dr. Lakos András! Olyan problémám van, hogy édesanyám már hónapok óta nem bír a lábára állni. Hirtelen történt egyik napról a másikra. Két hónapja ugyanolyan az állapota, segítséggel tud csak felállni. Nem bírja a fejét sem tartani. Több orvos is megvizsgálta, de tanácstalanok! Már nem tudok hová fordulni. Lehetséges hogy fertőzés? És ha igen milyen vizsgálat mutatja ki?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Ennyi adatból nem tudok véleményt mondani.
2017.
05.
22.
Clostridium difficille gyereknel kérdése:

Tisztelt Doktor Ur. Kislanyomnak aki 3,5 eves volt egy 12 napig tarto nyakos veres hasmenese,szekletebol Clostridium difficille Toxin A es B bakterium igazolodott.Gyogyszert nem kapott,dietaval szepen gyogyult. Neha nyakos a szeklete,ennyi az egyetlen panasz. Van okom aggodni ez a bakterium miatt? A toxin sokaig megmarad a szekletben?Kell kontrollvizsgalatot vegezni? Valaszat nagyon koszonom Tisztelettel.Reka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Ha nincs ennél komolyabb tünete, nem kell kontrollálni, és persze kezelni sem.
2017.
05.
14.
EBV vírus terhesség alatt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 38 hetes terhes vagyok, 2 éves kislányomat néhány napig kórházban kezelték mononukleózis gyanúval antibiotikumos kezelés mellett nem szűnő magas láz, hasmenés és felsőlégúti panaszok miatt. A labor eredmények még nincsenek teljesen kész, EVB IgG eredmény pozitiv lett, EBV IgM és CMV eredményekre még várni kell. A terhesség elején nekem már végeztek TORCH tesztet, ami CMV vírusra azt az eredményt hozta, hogy régebben már átestem a fertőzésen. EBV-re akkor nem vizsgáltak. KÉrdésem az lenne, érdemes-e minél hamarabb elvégeztetnem egy tesztet az EBV-re hogy lássuk megfertőződtem-e vagy a terhesség ilyen kései szakaszában már nem? Van bármi kezelés amit kaphatunk vagy ami szülés után szükséges lehet és ehhez el kell végeztetni a tesztet? Köszönöm válaszát! Ildikó
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Sajnálom, hogy csak most válaszolok. Nem az én hibám, a diagnózis.hu nem értesített (többek között) az ön kérdéséről sem. Nyilván nem volt mononucleosisa, de azóta már gondolom, jól vannak.
2017.
05.
03.
Nemi fertozes kérdése:

Jo napot kivanok. Tiz eve jelentkezett eloszor, nagy jelentoseget nem nyilvanitottam neki, kis 0.5 -1 mm atmeroju feheres sarga pontok jelentek meg a fityma also reszen. Eszrevettem hogy a felso ajaknal is megjelennek hasonlo formaciok. Mostmar a makk felso test feloli reszen, a pereen is jelentkezik valmi hasonlo. Voltam 3 orvosnal. Az egyik urologus azt mondta hogy tul szuk a fityma es a nyirok duzzanatok jelennek meg rajta az eroltetes miatt. Egy dermatologus Diprosalic kenocsot irt fel, aszittem megorulok tole ugy mart. Meg felkerestem egy masik urologust az azt mondta hogy virusos infekcio (nem mondta milyen) es Condyline (podofilotoxin tartalmu) ecsetelot irt fel. Mintha az idegvegzodeseket felstimulalta volna olyan agitalt, ideges voltam tole mint egy idegbeteg. Ott lent is fajt mintha parazsat tettem volna ra. 2 hetig csinaltam semmi eredmennyel. Kerem ha lehet diagnosztizalja hogy mi lehet ez. Elore is koszonom es szep napot kivanuk Doktor ur.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Nem értek ehhez.
2017.
04.
10.
Gyorsteszt semmit sem ér? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éves a kislànyom. Kullancs volt benne,eltàvolítottam,nyoma is eltünt. Rà 3 hétre egy pici pattanasszerű nem múló piros pöttye lett a néhai kullancs helyén-hőemelkedést követően. Vettem egy lyme gyorstesztet és halvàny pozitív lett. Màs tünet nincs-a pötty nem múlik.Kérdésem: érdemes -e megszúratni a kislànyt,végeztetni egy igazi lyme vérvizsgàlatot 6. hét utàn?? Nem jó a gyorsteszt,nem jó a TB-s teszt,nem jó a Synlabos,az Ön forumàm most azt olvasom nem jó az Elispot sem. Én egyre csak aggódom-és nem értek màr semmit. Köszönöm,ha megtisztel a vàlaszàval.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Az én tapasztalatom alapján a gyorsteszt használhatatlan. Nincs fórumom. Honlapom van, ott tudományos információkat lehet olvasni.
2017.
04.
02.
Péter77 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Január vége óta tartós hőemelkedésem van (37,5 körül), és fogytam is kb. 7-8 kg.-ot. Az elmúlt időszakban kisebb kálváriát jártam; elküldtek kardiológiára, majd hasi és nyak UH-ra, szerencsére minden leletem megnyugtató volt. Végül a héten egy vérdiagnosztika után megjött az eredmény: Epstein-Barr vírus VCA IgG /ELISA: 37,2 NTU - pozitív Epstein-Barr vírus nukleáris antigén (EBNA) IgG/ELISA: 32,2 NTU - pozitív; Primer EBV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. Próbáltam tájékozódni a neten, ekkor bukkantam erre a honlapra. Két egyszerű kérdésem van: - Mit jelent konkrétan ez a két eredmény? - Milyen gyógyszerrel vagy hogyan lehet kijönni ebből a kórságból? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Péter77
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Az EBV fertőzésen mindenki átesik. Mint ahogy ön is átesett. Ezt mutatja a vizsgálati eredménye. Ez nem jelenti azt, hogy a hőemelkedése, fogyása az EBV-től lenne. Folytatni kell a kivizsgálását.
2017.
03.
26.
Lyme-kór-e? kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2012-ben volt bennem egy kullancs rendesen kiszedtem de kb 1 hónap múltán csalán kiütés jelentkezett csak közvetlenül a helyén. Ez mindig pár percre jön elő erős viszketéssel. Voltam bőrgyógyásznál ő maripent irt fel. A háziorvos Lyme tesztet csináltatott de az negatív lett. Sajnos ez a tünet mind a mai napig előjön. Lehetséges hogy Lyme kór? Mit tudna tanácsolni hogy ez kiderüljön mert nagyon nyugtalanit? Az ElISA tesztről sajnos nem sok jót olvastam azt írták hogy 40%-ban álnegatív eredményt ad. Mit tanácsol? Előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
06.
27.
Amennyiben a "csalánkiütés" átmérője 1 cm-nél nem nagyobb, akkor idegentest-reakcióról van szó, ami bár nem szokott ilyen soká tartani, de azért előfordul. A kullancs szászervéből törik le egy darabka, az erre adott immunválasz okozza. Előbb-utóbb elmúlik, nincs mögötte fertőzés
2017.
03.
18.
Marcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjemnél évek óta kialakult egy zsírcsomónak gondolt göb a lapockája alatt. Pár hónapja piros folt jelent meg a tetején, amely egyre növekedett Lyme foltot formált. Vérvételre került sor, melynek eredménye Borrelia IgM/ELISA 0,67 negatív, Borrelia IgG/ELISA 21,55 U/ml megerősítendő, ,Borellia IgG/Immunoblot +/- kétes. Ospamox 1000 mg antibiotikumot írtak neki 4x1 tablettát. Tisztelettel kérem véleményét további vizsgálatok tekintetében. Köszönöm szépen válaszát! Mária
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
18.
Jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2017.
03.
18.
veva53 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 63 éves szegedi nő vagyok. Csontritkulás megelőzésére évek óta mákolajat fogyasztok, a legutóbbi dexa-leletem igazolja hatásosságát. Hónapokon át (2015-16.) annak a gyártónak a termékét fogyasztottam, amelynek üzemét a NÉBIH bezáratta súlyos higiénés hiányosságok, pl. rágcsálókkal fertőzöttség miatt. https://www.youtube.com/watch?v=Ce9Wk2e_Lp8 Változatos tüneteim (véraláfutások a bőrön, szabad hasűri folyadék, megnagyobbodott máj, kínzó bőrviszketés, bőr alatti csomók, melyekhez kiterjedten fájdalom társult, fekély az orrnyálkahártyán, érgomolyagok sokasága a bőrön, gyengeség, fizikai és szellemi tompultság, letaglózottság) alapján akár egértetemek ill. -ürülék, valamint rágcsálóirtó szer maradvány is kerülhetett az általam legalább FÉL ÉVIG NAPONTA fogyasztott HIDEGEN SAJTOLT termékbe. Az infektológián levett vérminták nem igazoltak fertőzést, de az analízis nem terjedt ki mindenre. Úgy tudom, nem is minden élősködő jelenléte mutatható ki vérből. Az ismételt székletteszt negatív, azonban újra meg újra fölbukkannak nyugtalanító tünetek. Előre domborodó has, gyakori feszítő hasfájás, máj tájéki fájdalom, legújabban a bal váll szűnni nem akaró kínzó fájdalma, mely kísértetiesen hasonlít a korábbi, bőr alatti csomóból kiinduló (ideg)fájdalomra. A jobb kezem gyűrűs ujján a köröm alatt fölfedeztem egy apró, "kukac-szerű" képletet, mely hamarosan lenő a körömmel együtt. Ha paraziták árasztották el a szervezetemet, beágyazódva a belső szervekbe, testüregekbe és az egyenként, szakaszosan jelentkező tünetekkel a háziorvos beutal hol egyik hol másik szakvizsgálatra (reumatológia, gasztroenterológia), a vége az lesz, hogy az élősködők kínzó szenvedést okozva 1-2 év alatt "végeznek velem"? Vajon nincs egy átfogó vizsgálati és gyógymód erre az esetre? Köszönöm figyelmét, tisztelettel: egy kétségbeesett nagymama (akire még a 85 éves édesanyja is számít)
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
18.
Története csak alátámasztja, hogy nem szabad étrendkiegészítőket fogyasztani. Hatásosságuk kétséges, ellenőrzésük gyakorlatilag nincs. A valódi gyógyszerekkel is sok baj lehet, de a NÉBIH filmecskéje letaglózó, hasonló a gyógyszeriparban elképzelhetetlen. Egyáltalán nem valószínű, hogy "paraziták" okozzák a baját, de a leírása alapján nem tudok tanácsot adni.
2017.
03.
14.
Fontos kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Meg szeretném kérdezni, hogy az alábbi eredmények mennyire rosszak, kikezelhetők-e antibiotikummal. Válaszát előre is köszönöm! WB EREDMÉNY p100 IgM + p41 IgM + IgG+ BmpA IgG +
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
16.
A tünetek ismerte nélkül nem lehet értékelni a vérvizsgálat eredményét.
2017.
03.
10.
Lyme Zsolti kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiamnál 2012-ben Lyme fertőzést diagnosztizáltak, antibiotikum kúra után a vérképe negativitást mutatott.Egy év után kontroll vizsgálaton derült ki, hogy újra fertőzött lett, ismét antibiotikumot szedett(Zinnat).Fél évenként jártunk kontroll vérvételre negatív eredménnyel. Az utolsó kontroll eredménye a következő lett: Borrelia IgM / ELISA2,14megerősítendő Borrelia IgM / Immunoblot+pozitív A hosszabb ideje fennálló Borrelia ellenes IgM antitest izolált pozitivitása (IgG negativitás mellett) lehetséges álpozitivitás. Ha kezelés történt, az befolyásolhatja a szerológiai eredményt. Borrelia IgG / ELISA6,51 U/mlmegerősítendő Borrelia IgG / Immunoblot-negatív Antibiotikumot nem kapott,csak immunerősítőt, de az elmúlt három hétben izületi fájdalmai vannak, valamint már kétszer két napig lázas volt.Nagyon aggódunk gyermekünk állapota miatt, nem találunk specialistát, akik foglalkozna a problémával. Mi a teendőnk? Tud-e ajánlani szakembert, akitől segítséget tudnánk kérni?Segítségét megköszönöm: Magyarné Szita Melinda
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
11.
Jöjjenek el, telefonon kérhetnek időpontot: 30-9349956.
2017.
03.
09.
Krónikus Lyme-kór kérdése:

Orvosi jelentésen és 2002.12.04-én levett szérum leletem. Sorszám:36434 Edesne V Mariann, Ön által adott jelentéseken így szereplek. Esetleg van lehetőség beszkennelni és átküldeni pár orvosi leletet? Köszönettel: Varga Mariann
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
09.
az email-címemre küldhet: alakos@kullancs.hu
2017.
03.
09.
Krónikus Lyme-kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2002.06.10. Infektológiai lelet: Borrelia IgM ELISA (DAKO) pozitív, IgG negatív 4 hetes doxycyclin kúra. 2002.08.26.kontroll:Borrelia IgM ELISA(Dako) pozítiv IgG negatív további közérzet romlás:újabb AB kúra 2002. decemberében Önnél jártam azon tünetekkel, hogy fáradékonyság, gyengeség , hajhullás, fáradtság (azok még tűrhetőek voltak)DE MÁR AKKOR 6 ÉVI KÜZDELEM! Eredmény:Borrelia b.Western Blot technikával IgM gyengén pozitív.ISMÉTELTEN 2x1 doxycyclin kúra(40napos) 2003.07.08.Szt.Lászó Kórház Szer.labor Borrelia burg. IgG, IgM negatív itt le lett zárva a Lyme-kór! ÖN SZERINT?Csak nem tudom húsz éve, hogy milyen egészségesen élni!!!! Autoimmunteszt: negatív. Biztos alagút szindróma, fibromyalgia, pajzsmirigy stb. ilyen válaszokat kaptam. Infektológus szerint további teendő akkor sincs, ha a betegnek a korábbi tünetei mellé már komoly mint például fejfájás,szédülés, ízületi fájdalmak(volt mozgásképtelenség is), tarkómerevség,váll, térd, csukló, könyök duzzanatok-fájdalmak,gyomor-bélrendszeri, szívproblémák, vérbe forgó szemek stb. társulnak. 2017.január szédüléssel, hányingerrel, magas vérnyomással, csillapíthatatlan övszerű,hosszúhátizom, tarkó, csuklyás , fej és baloldali vállfájdalommal kezdődött (2009-ben derült égből jobb oldali váll, kulcscsont fájdalmak, maradandó károsulással, nem reuma!reuma-faktor mindig jó) majd 6 hétig élő-halottként tengtem. Háziorvos nyomott egy két hetes doxy kúrát. március 10-től tudok járni és nem csak fekve kínlódni.Magánúton MR, szerológia, eredmény: 2017.02.24. Borrelia IgG (Immunoblot) pozitív, IgG negatív!Válasz többfelől ezzel NEM KELL FOGLALKOZNI! Lábjegyzet: 2002. óta a rengeteg antibiotikum kúra ellenére a mycoplazma IgG, IgM,Iga, chlamydia pneu.és tracho Iga, IgM,IgG , helicobacter, haemophilus parainfluenza azokkétévente pozitívak. Volt herpesz, legionella, ureaplazma, adenovírus pozitítás.Gyorsan egy kis AB kúra, mert ezek a paraziták mindennaposak az ember életében, sőt szinte természetes---ez a válasz!!! Várom szíves válaszát! Köszönettel: Varga Marianna
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
09.
Ilyen néven nem szerepel beteg az adatbázisomban, akinek hasonló időpontban végeztünk volna vizsgálatot. Jó lenne látni a leleteit. Amennyiben "a mycoplazma IgG, IgM,Iga, chlamydia pneu.és tracho Iga, IgM,IgG , helicobacter, haemophilus parainfluenza" valóban kétévente pozitívak, akkor a laboratóriummal van a baj. Olyan nincs, hogy a "krónikus Lyme"-ban 15 év múlva lesz valaki IgG pozitív. Valami nem stimmel.
2017.
03.
08.
Késői oltás kérdése:

Tisztelt Doktoúr! Már írtam én önnek,de ujjabb probléma merült föl. Kiderült,hogy a háziorvosom egy héttel később adta be az utolsó veszettség elleni oltást,mint az előírt időpont. A dátumok: nov.1- 2 adag, nov.8.- 1 adag, dec.1- én az utolsó. ( Rabipur). Az ön vélemenye szerint befolyásol ez valamit az ellenanyagszint miatt és a védettség miatt? Ennek már lassan négy és fél hónapja. A lappangási idővel sem vagyok tisztában,mivel a kezemen történt a harapás. Várom tisztelt válaszát,és kérem ne haragudjon az ujjabb kérdésért! Tisztelettel és köszönettel: Zsuzsa
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
09.
Nincs jelentősége, nem fog megbetegedni, megnyugodhat.
2017.
03.
07.
Lyme kérdése:

2014.nyarán átestem egy Lyme fertőzésen. Ön kezelt a Visegrádi utcában. Kb. egy évvel később ( 2015 őszén) kaptam öntől egy negatív leletet. Ma voltam mellkasröntgenen, és a leletemen az alábbi eltérés van. "A bal paracardiumban minimális residualis árnyék látható." Kérdésem: Okozhatja az eltérést az átvészelt, de kezelt Lyme-kór? Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: Demeterné Vaskó Mária
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
03.
07.
Nem.
2017.
02.
28.
legionella? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Lányom (17) 2016. dec. 05-én az esti órában rosszul lett erős fejfájás. láza nem volt csak 37-ig ment fel a hője de Ő úgy érezte lázas, arca kipirult ,szédült . hányingere volt.Fejfájása gyógyszerekre fájdalomcsillapítóra nem reagál talán a hőérzete csökken tőle. Ezek a tünetek azóta is fennállnak.Sokfajta vizsgálaton vagyunk túl .Neurológus nem talál neurológiai problémát a fejfájásra ami csak homloktájon jelentkezik. Az endokrinológus a hőingadozás miatt hormonproblémára gyanakodott de a hormonok is rendben vannak .A háziorvos még vírus fertőzésre gyanakodott ezért elküldött minket légúti panel levételére és egy süllyedést nézett (We:29). A légúti panelben a CMV IgG/CLIA pozitív lett amire fertőzést átvészelt volt írva .....Herpes negatív ,Legionella IgG IFA kétes és Legionella IgM IFA pozitív , Mycoplasma pneumoiae IgM IFA pozitív , IgG IFA negatív eredmény született.Okozhatnak ezek a bacik ilyen bajt? Illetve kell e ezen eredményekkel érdemben foglalkozni vagy sem? Sajnos ha a gyermekemnek nem lennének még mindig panaszai a hőingadozás a szédülés a fejfájás amik változó intenzitással törten rá nem foglalkoznék vele de így a háziorvossal együtt próbálunk valamire jutni hátha meglenne a baj forrása:( Válaszát köszönöm!! Üdv.:Molnár Andrea (édesanya)
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
28.
A mycoplasma és a legionella is légúti kórokozó, lázzal járó tüdőgyulladást okoznak. A leírt tünetekért nem lehetnek felelősek.
2017.
02.
26.
hep c teszt kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Több mint 1 éve volt egy szexuális kalandom egy elvileg "gyógyult", vagy legalábbis régóta kezelés alatt álló hepatitis C fertőzött férfival. Csak orális szex történt, az is óvszerrel, valamint petting, de nem volt "nyelves" csók, vagy harapás, vérzés. Nem érintkeztem az ondójával sem. Rajta kívül tavaly volt még 2 kapcsolatom, szintén csak orális szex történt, viszont védekezés nélkül és volt komolyabb csók is, valamint apróbb harapások is történtek, de vér nem volt tudomásom szerint. Az ondójuk nem jutott közvetlenül a számba. Ők elmondásuk szerint egészségesek voltak. Nemrég voltam a biztonság kedvéért Hepatitis C teszten, ahol pár hét elteltével új tesztet kértek, de különösebben nem indokolták, csak annyit mondtak, hogy nem biztosak az eredményben. Érdeklődöm, hogy mekkora esélye annak, hogy ezektől a tevékenységektől megfertőződhettem, illetve miért kérhettek új mintát? Mikor fordulhat elő fals-pozitív eredmény? előre is köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
26.
Nem tudom.
2017.
02.
24.
Ádámka kérdése:

Tiszteletem a Mentőangyaloknak.Akadt egy kis problémám.Emlékszünk arrra amikor nem is olyan régen a kórházakba nem lehetett látogatni,mert valami vírus terjedt mindenfelé.Nah igen...persze hogy elkaptam..besárgultam és bedagadtam.Én is kórházban kötöttem ki.Először egy fertőzőosztályon voltam aztán kiderült nem vagyok fertöző és rögtön megis szabadultak tőlem...irány a belgyógyászat.Hát a fertőzön már mondták is,hogy kicsit magas a gamma g t-m...úgy kb 790 ami mostanra lement 340-re.Nah igen...abba kellett hagyni az ivászatot.Nem igazán viselt meg a dolog és elvonási tüneteim sincsennek.Az alkohol okozta májkárosodásom és a vírus együtt a padlóra küldött.Másfél hónapja nem ittam.De mégis valami történt velem.Nagyon szeretnék visszamenni a barátnömhöz,de a libidom gyakorlatilag a nulla és a minusz öt között mozog és mellesleg önkielégítés során nem igazán sok spermám van. A kérdésem az,hogy az alkohol abbahagyása és a vírus miatt lehet ilyen problémám vagy öregszem?(34 éves vagyok)Nem fáj semmim...dolgozgatok már...de a nőket nem igazán érdekelnek.Ez most pszichés lehet vagy szervi bajom van vagy nem tudom.Ha valami tanácsot tud adni azt megköszönném.(remélem jó helyre írtam a kérdésem...még új vagyok)
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
25.
Nem én vagyok ezen a területen a megfelelő szakember.
2017.
02.
11.
Tourette kérdéshez kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Köszönöm gyors válaszát! A válaszában felmerült kérdésre, miszerint milyen tünetek miatt került sor a vizsgálatra és mióta áll fenn? Igazából a nagyobbik fiam Tourette problémája okán mentünk tesztet csináltatni és úgy gondoltam, hogy a másik fiamnál is megnézetem. Az eredményen nagyon megdöbbentett azért is mert nála nem tudok erőteljes, domináns tünetről beszámolni, azon kívül, hogy nem régiben meg volt fázva. Asztmás, de ez nem újkeletű, igaz azt sem tudom mi az ami a lelet eredménye szempontjából tünetnek számít. Ezért nem is tudom mire gondoljak egy pozitív lelet láttán. Viszont felmerült a kérdés,hogy esetleg felcserélhették-e a két fiú leletét? Az említett pozitív eredmény elméletben, állhat-e a Tourette hátterében? Köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
12.
Nem állhat a Tourette hátterében. Az IgM vizsgálatoknál igen nagy az álpozitivitás valószínűsége.
2017.
02.
10.
Fergesseg kérdése:

o napot . Kerem segitsen mert megvagyok ijedve . Depreszios vagyok kb 7 eve de jol voltam kb tavaly szeptemberig mikor is eszrvettem hogy a szekletembe parazitakat talaltam . Adtak Paraziquantelt de nem mult el csak egy ideig utanna megint talaltam a szekletembe eleg vastag kb mint egy vekonyabb fulhalgato kabel vastagsagu es 10-15 cm hosszusagu szurkes darabokat . Sosem mozogtak .. Adtam szeklet mintat es mindig negativ volt az eredmeny . Mar a magam fejetol beszedtem sok vermoxot minden masodik heten 3x2 tabletet ... es csak nem tunik el .. a depressziom sujosabb lett foleg hogy nagyon megundorottam magamtol es meg ra adasul .. alig tudok gondolkodni elvesztettem a szemelyisegem... mar a borderline szemelyisegzavar diagnozist is fel alitottak mert mar pszihiatriare mentem mert annyira uresseg erzetem van. Gyakran szedulok nem tudok gondolkodni . Faj a szivem a fejem . az internetes kepek alapjan a orso giliaztahoz hasonlit a legjobban de nincs legezesi problemam csak gyakori fejfajas es szinte napi szintu puffadas. Bizonyos elelmiszerek mint a kenyer narancs megjobban puffaszt de neha semmi ok nelkul egesz nap puffad vagyok . Olvastam valami eross gyogyszerrol ami most nem jut eszembe de azt irtak 2-3-4 het mulva idegrendszeri problemak lephetnek fel mellekhataskent . Azt a gyogyszert meg nem merem megprobalani. Azert kotom ossze a pszihes allapotom a fergessegel mert olvastam egyes fergek tudnak ilyet okozni hogy a gazda testet teljesen leparalizaljak. Es hatassal vana pszihes allapotukra . Kerem adjon tanacsot mert mar nem tudom hova forduljak .koszonom a segitsegit.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
10.
Biztosan nincs férgessége. Az orsógiliszta legalább ceruzavastagságú. Nem létezik olyan féreg, amit leír. Nehéz jobb tanácsot adni, minthogy ne nézze a székletét, bár tudom, hogy nem fogja tudni megállni.
2017.
02.
10.
Tourette kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két különböző esettel kapcsolatban lenne kérdésem. Az egyik, hogy találkozott-e már a praxisa során Lyme-kór vagy Borrelia baktérium okozta Tourette-syndromával? A Génklinikán készült WB teszt ugyan negatív értékelést adott, de az IgM BmpA-ra pozitív jelzést kapott. Véleménye szerint érdemes-e további vizsgálatokat végezni ez alapján a lelet alapján Tourette-syndroma esetén. A másik kérdésem, szintén a Génklinikán készült WB teszt pozitív értékelést adott, az IgM-nél négy tétel (OspC B.b.s.s, OspC B.a., OspC B.g., OspC B.spiel.) pozitív, valamint az IgG-nél két tétel (p41., OspC B.g.) pozitív jelzést kapott, ebből lehet-e, illetve ha igen, mire lehet következtetni? Válaszát előre is köszönöm! Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
10.
Az IgM reakciók friss fertőzésre utalnának. A Lyme betegség diagnózisához IgM-ben nem elegendő egyetlen antitestben mért pozitivitás. Vagyis ez egy negatív lelet, és hát a Tourette-szindróma hátterében biztosan nem áll fenn Lyme betegség. A második kérdésre csak akkor tudnék válaszolni, ha tudnám, mi volt az oka a vizsgálatnak. Mióta és milyen tünetek miatt végezték?
2017.
02.
08.
Lora kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A híradásokban halottam az agyevő amőbáról (Naegleria fowleri). Érdeklődnék arról, hogy Magyarországon van-e okunk félni ettől a kórokozótól. Előfordulhat pl. Balatonban, termál fürdőkben, strandokon, esetleg a vezetékes vízhálózatban!? A vezetékes vizet tisztítják erre az amőbára? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
08.
Elvben termálfürdőkben lehetne fertőződni, de a hazai szabályok olyan mértékű klórozást írnak elő, hogy elképzelhetetlen a fertőzés. A Balatonon és a hasonló tavainkban - az alacsonyabb hőmérséklet miatt - nem fordul elő. Az USÁ-ban 60 év alatt 50 megbetegdés fordult elő, vagyis a kockázat valószínűleg elhanyagolható.
2017.
02.
06.
Lyme kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 22éve lyme kórt diagnosztizáltak nálam. Térd.láb,boka, nyak,váll fájdalmaim azóta is fenn állnak.2012 februárban endometriózis miatt eltávolították a méhemet és petefészkeimet,Hasmenésem a ciklusom alatt mindig volt.2014 évben 5 hétig egyfolytában lázas voltam orvostól orvosig jártam.A hosszú várakozási idő miatt (6 hét) olyan legyengült állapotba .kerültem ami kórházi ellátást igényelt.Béltükrözés után,colitis ulcerosa lett a diagnózis.Állandó gyengeség a vérszegénység miatt,Nem akartak elbírni a lábaim,merev volt a nyakam,fájt a térdem és mindig valami, Masszázs ,torna stb kezelés.2016 júliusba pillanatnyi forgó szédülés után néhány nap múlva egyre rosszabb állapotba kerültem orvostól orvosig.Diagnózis neuronitis vestibuláris.Baloldali egyensúlyvesztés.szédüléssel ,fejfájással,hányingerrel,gyengeséggel fáradsággal .Mindig fázom nagyon rég óta mindig hideg kezem,lábam.6 hónap után az otoneurolőgusi kontroll után minimális javulás történt.Vélemény a neuronitisre krónikus subjektív szédülés épült rá szomatizációs zavarral.Jógát javasoltak.Legyek türelmes és várjak mert nem lehet tudni meddig tart ez az állapot,A vizsgált orvosok szerint vírus fertőzés okozhatta.Kérdésem az lenne van e összefüggés a betegségek között. Szeretném megérteni miért betegedtem meg a colitissel és a neuronitissel. Lehet e köze a kullancs csípésnek.Keresem kutatom az okokat és mit tehetnék hogy állapotomba végre pozitív változás legyen. Tisztelettel kérném a segítségét és válaszát. Rácz Zoltánné Ildikó
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
07.
A tünetei nem utalnak Lyme betegségre, de egy 22 éve tartó fertőzést bármelyik laboratórium ki tud mutatni, mert a fertőzés idejével párhuzamosan szaporodnak az ellenanyagok. Ha az ingyenes államiban pozitív lelete születne, akkor jöjjön el, egyébként nem érdemes erre pénzt költeni. A colitis ulcerosa okát senki sem tudja. A szédülés is gyakori betegség, ennek okát sem ismerjük.
2017.
02.
05.
CMV, EBV kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Sajnos CMV és EBV vírusfertőzésen is átestem, ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. A vérvétel eredménye, mely vérvétel 2016. szeptember végén történt, a következő: CMV IgM/CLIA <5.00 U/ml negatív CMV IgG/CLIA 102, 0 U/ml pozitív Vélemény: Primer CMV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. EBV IgM/ELISA 0,03 l negatív EBV VCA IgG/ELISA 74,4 NTU pozitív EBV nukleáris antigén(EBNA) IgG/ELISA 28,0 NTU pozitív Vélemény: Primer EBV fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. Szeretném kérdezni, hogy a véreredmény alapján CMV, vagy EBV vírussal jelenleg megfertőzhetek- e más embert cseppfertőzéssel, vagy csókolózással? Mennyire terjesztem a vírust Ön szerint a véreredmény alapján? Vagy javasol egy újabb vérvizsgálatot? Ha fáj a torkom, akkor az azt jelenti, hogy a CMV vírus fellángol, és úgy újra megfertőzhetek vele más embert? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
02.
05.
A leletei lezajlott, gyógyult fertőzésre utalnak. Nem terjesztheti a vírust.
2017.
01.
27.
anyajegy kérdése:

Tisztelt doktor úr! kb. két héttel ezelőtt jártam a bőrgyógyásznál, egy évek óta meglévő anyajegyem végett, amely mellett egy kis területen piros elszíneződést véltem felfedezni. Az orvos tovább küldött a helyi sebészhez, kivizsgálásra, aki azt 10 nappal ezelőtt, mindenféle kivizsgálás nélkül eltávolította. A sebészeti kezelést követően, rendkívül erő fáradtságérzet, hidegrázás és hányinger lépett fel nálam. Két napig nem bírta felkelni az ágyból, hányingerem már ugyan nem volt de a hidegrázás és gyengeség még ma is fenn áll . A beavatkozást követően visszamentem az orvoshoz, hogy nem fertőződött- e el a seb, de ő azt felelte, hogy nem , mivel a seb egész ,,jól,, néz ki. Nem hiszem, hogy influenzás lennék, hiszen se a torkom nem fáj, s náthás sem vagyok, 3-4 napig volt hőemelkedésem, ma már 2-3 napja nincs. Ön szerint mi okozhatta, szervezetem eze reakcióját, ill. javasol- e esetleges vérvizsgálatot? A hystológiai leleteim a jövő hét folyamán érkeznek, meg s az öltéseket is ekkor távolítják el. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
27.
Az influenzához nem okvetlenül társul torkfájás vagy nátha. Ha már nincs láza, jobban van, nem érdemes további vizsgálatokat végeztetni.
2017.
01.
15.
2017.február 23, kérdése:

Késve kértem 2o17.jan.12-én időpontot a 2017 jan.23.-ra javasolt kontroll vérvételre,nem lesz-e késő a 2017 február 1-re kapott 11,óra 15.perc
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
22.
Nem.
2017.
01.
10.
Agyhártyagyulladás? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 29 éves fiamnak 3 hónappal ezelőtt a csontos koponya fül mögötti részén enyhén fájdalmas nyirokcsomók váltak kitapinthatóvá. A fül-orr-gégészeti szakvizsgálat nem talált eltérést, néhány hét alatt a csomók kisebbek és fájdalmatlanok lettek. 10 nappal ezelőtt ismét jelentkezett ez a tünet, hozzá 38-39 fokos láz is társult rossz közérzettel. A háziorvos influenza gyanújával pihenésre, bőséges folyadék- és vitaminfogyasztásra "ítélte". 3-4 nappal ezelőtt a combján, lábszárán bőrbevérzések keletkeztek ill. a bal szeme is pirosan gyulladt. A bőrelváltozások 1-2 nap alatt elmúltak, a szemgyulladásra a háziorvos antibiotikum tartalmú cseppeket írt föl. A laboreredmény magas (67) vérsejtsüllyedés értéket és emelkedett fehérvérsejt számot mutat. További pihenés az előírás. A láz elmúlt. Az a kérdésem: amennyiben a háziorvos nem tart szükségesnek további szakvizsgálatokat, beutaló híján hova forduljunk, esetleg keressünk privát szakrendelést? Hálás köszönettel: Veresné
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
10.
Biztos, hogy nem agyhártyagyulladásról van szó, ennyi idő alatt ez már kiderült volna. Attól még az erősen gyorsult süllyedés súlyos jel. Az egyéb leletei talán segíthetnének. Meg a beteget is meg kellene valakinek vizsgálnia. Ha jobban van, elég megismételni a laborvizsgálatokat, májfunkció, vesefunkció, CRP is kötelező. Ha rosszabbul van sürgősségi ellátásra szorul.
2017.
01.
09.
tibola kérdése:

elnezest de rossz email cimet adtam meg az elobb ,ezt szeretnem korrigalni.Koszonom
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
09.
Én nem látom az e-mail-címét, remélem, a válaszomat azért megkapota. Ha nem, írjon az alakos@kullancs.hu-ra.
2017.
01.
09.
tibola kérdése:

Udvozlom A kisfiamat (3eves)nyaron juniusban megcsipte egy kullancs a fejen a tarko felett.Minden tunete megvolt (seb,nyirokcsomo duzzanat)a haziorvos megnyugtatott ,h csak kiveteles esetekben alkalmaznak antibiotikumot ezert ha nincs egyeb tunete nem kell kivizsgalni.Egyidoben volt egy fulgyulladasa es kapott antibiotikumot lehet ezert is nem jelentkeztek kulonsebb tunetek.Mi kulfoldre koltoztunk kozben de mindig voltak aprobb jelek faradtsag es vegtagfajdalom.Egy honapja vettem eszre egy nagyobb nyirokcsomot a nyakan amit kivizsgaltattunk ,vervetel es rontgen segitsegevel.Tobb csomot is talaltak 2db nagyobbat 1cm felett es tobb kisebbet is .A verkep alapjan semmi kulonoset nem talaltak de a rontgen megismetleset javasoljak 6 het mulva.Azota az orrmandulaja is megnagyobbodott es alig kap levegot ,de se laz se valadek nincs.A kerdesem a kovetkezo okozhatja a tibola az orrmandula duzzanatot? Szeretnem kivizsgaltatni ,ha nem javul hazautazunk.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
09.
Orrmandula-duzzanatot nem okoz a TIBOLA. A nyirokcsomó-duzzanatok mindig a fejbiccentő izom mögött vannak (könnyű kitapintani, ha gyermek oldalra és felfelé fordítja a fejét, gyakran látható is, a kulcscsonttól a fül mögötti csecsnyúlványig húzódik). Ha ez előtt van, akkor szájüregi fertőzés lehet az ok, és persze ez is okozhat fáradékonyságot, hőemelkedést. Igaza van a háziorvosának, csak nagyon ritkán kell antibiotikmot adni, mert a TIBOLA csaknem mindig spontán gyógyul
2017.
01.
06.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Hepatitis C vírus nyállal is fertőz? Tehát ha egy közelemben lévő fertőzött ember nyála a számba jutna, például leköpne és a számba jutna a nyála, akkor megfertőzhet?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
06.
Nem.
2017.
01.
05.
tick kérdése:

Tisztelt Dr. Lakatos András! Segítségét szeretném kérni édesanyám problémájával kapcsolatban. 2016 tavaszán kezdődtek betegségének tünetei. Először torokgyulladás szerű tünetei jelentkeztek, gombócszerű, szorító érzéssel, illetve nehézkes beszéddel. Teljes vérvizsgálaton pajzsmirigy alul működést állapítottak meg, melyet hosszas gyógyszeres kezeléssel november végére sikerült a helyes tartományba "terelni". Azonban tünetei nem jobbak, hanem egyre rosszabbak lettek. A folyamatos fogyást is először a pajzsmirigynek tudtuk be, de mikor már a TSH értékei javultak nem igazán tudtuk, hogy mi a probléma. Továbbá a beszéde is folyamatosan romlott, mára szinte érthetetlen. Illetve a bal lábát húzza, nagyon neheze tud menni (elsősorban a bokáját és a derekát fájlalja) Ami azonban a legaggasztóbb, hogy nyelési problémái vannak, nehezen tudja a folyadékot lenyelni. Tünetei alapján strokra gyanakodtak, de az MRI vizsgálat nem igazolja. Mivel folyamatos leépülést tapasztaltunk kértünk kullancs csípésre vonatkozó vérvizsgálatot, ahol a borrelia IgM/Elisa 1,47 pozitív és borrelia IgG/Elisa 179,391 pozitív. (2016. december 16.) Ezt követően ellenőrző vérvizsgálatot küldtek Budapestre, ami a mai napon érkezett meg és szintén pozitív. 15 napja szed Zinnat-ot, még 5 napra való gyógyszere van. És tovább nem tudjuk, hogy mi lesz. Mivel nagyon aggódom és tanácstalan vagyok, hogy hová forduljak ilyen súlyos, előrehaladott állapotban kérem javasoljon megoldást. Számtalan helyen olvastam a Lyme kórról, így a fertőzött kullancs okozta idegrendszeri tünetek is egybevágnak édesanyám tüneteivel. Azt nem tudom megmondani, hogy mikor csíphette meg a fertőzött kullancs édesanyámat, mivel sajnos éves szinten több tucat kullancsot szedünk ki magunkból. (de ez biztosan nem egy éven belüli, a tünetekből kiindulva) Nagyon köszönöm előre is a válaszát! üdvözlettel: ...
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
05.
Valószínűleg nem Lyme, de indokolt lenne tisztázni. Kérjenek időpontot: 30-9349956.
2017.
01.
05.
Western Blot kérdése:

Kedves Doktor Úr! A foltot nem vettem komolyan, így jó 2 hónap után mentem orvoshoz. Akkor laborba küldött, és felírt 60 szem Ospent. Miután pozitív lett a laboreredmény, 3 hetes Semicilin kúrát kaptam. Ez december elején járt le. December 14-én vették le a vért a Western Blot vérvizsgálathoz, amelynek ez volt az eredménye.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
05.
Jöjjön el, kérjen időpontot: 30-9349956
2017.
01.
05.
Bexero kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olvastam a cikket a Bexero oltással kapcsolatban, és az ott megjelent aggodalmakat arra vonatkozóan, mely szerint még nincs elég adat az eredményességre, valamint olvastam a Kawasaki szindrómáról is. (Láttam, hogy ez egy ritka betegség, mint mellékhatás jelentkezhet. Jól értem, hogy ez főleg gyerekek esetében igaz 10 év alatt? ) Mindezek tükrében kérdezném a véleményét, beadassam- e ezt az oltást 13 éves és 7 éves fiaimnak, amennyiben a gyerekorvos ezt erősen javasolja, és arra hivatkozik, Angliában nagyon jó hatásfokkal alkalmazzák már ezt az injekciót.: http:​//www.​pmlive.​com/pharma_news/bexsero_halved​_uk_meningitis_b_cases_in_firs​t_year,_says_study_1122818​ Válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel Pintér K.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
05.
Az idézett közlemény azt állítja, hogy amióta van védőoltás, azóta - a korábbi évekhez képest - csökkent a megbetegedések száma, de nem vizsgálja, hogy az oltottak körében csökkent-e az oltatlanokhoz képest az esetszám. (Két egymást követő időszakban jelentősen változhat egy fertőző betegség előfordulása.) Mivel a szerzőknek lett volna lehetőségük vizsgálni az oltottak és oltatlanok közötti előfordulási gyakoriságot, mégsem tették, így a dolgozat nehezen fogadható el az oltás hatákonyságának a bizonyítékaként. Nagyobb gyermekekben nem kell számolni komplikációkkal, a hatékonyság maximum 70%-os és a védettség mai ismereteink szerint szokatlanul rövid ideig tart, az oltás rendkívül drága. Csecsemőkorban lenne a legfontosabb, azonban ilyenkor a megszokottnál hevesebbek az oltási reakciók.
2017.
01.
03.
Western Blot kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nyáron megcsípett egy kullancs, jóval később folt lett a lábamon. Lyme-kórt mutatott a vérvizsgálat. Ezért Western Blot vizsgálati módszerrel is kértem vérvizsgálatot, melynek eredménye: IgM p41 -nél + jel , de az Igm sorra azt írja , hogy negatív. Az IgG: p100 -nál +/- , Vise-nél, p41-nél és p18 B.a.-nál +jelek vanna, a sor végén pozitív áll. Nagyon szépen kérem, ha röviden leírná, hogy mit jelentenek ezek. Tisztelettel: Tonweber Ágnes
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
01.
04.
Kapott antibiotikumot? Mennyi idővel a folt megjelenése után? Mikor végezték a vérvizsgálatot?
2016.
12.
30.
HIV? kérdése:

Kedves doktor úr! Az lenne a problémám, hogy kb egy fél éve volt szexuális kapcsolatom egy férfival. Azóta 3szor jött ki a herpesz a számon, illetve októberbe novemberbe és most is folyt az orrom mintha meg lettem volna fázva. októberbe és novemberbe kicsit kapart a torkom is. Lázam nem volt, hasam sem ment. Az lenne a kérdésem ez lehet e tünete a HIV fertőzésnek? Főleg a herpeszre gondolok itt. Nagyon ideges vagyok. Azóta van új párom is és félek, nehogy valami gond legyen. köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
30.
Egyszerűbb egy HIV-tesztet elvégeztetni, mint szorongani egy esetleges fertőzéstől. Ingyenes, anonym.
2016.
12.
26.
HIV?HCV? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Segédápoló vagyok egy vidéki kórházban. Az elmúlt időszakban kétszer ért tűszúrás használt tűvel. Az első esetben a tűledobó tetejéhez érve éreztem, hogy valami kesztyűn keresztül beleakad az ujjamba azt sajnos nem láttam, hogy mi. Levettem a kesztyűt vérezni nemvérzet az ujjam kezet mostam aztán folytatnom kelett a munkát. A másik eset után egy 22 G tű megbökte az ujjam vércukor mérés után. Az illető státuszát ellenőrizték a számítógépben at mondták negatív ne aggódjak. Egy emlékeztető engerix b oltást azért sikerült beadatnom. Most kb. 3 héttel a történtek után úgy érzem meg vagyok fázva. Ez lehet az első tünet jól gondolom. Nagyon félek, de az osztályom még mindig azt mondja ne aggódjak... önnek mj a véleménye? Ha az első alkalommal nem vérzett az ujjam akkor is elkaphattam valamit? Hol vehetek részt gyorsteszten vidéken, hogy ne kelljen napokat várni az eredmenyre? Köszönöm segítségét!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
26.
Ez munkahelyi baleset, jegyzőkönyvet kell felvenni, ha megvannak a betegek, el kell végeztetni a HIV és HBV szerológiát, és önnél is savópár-vizsgálatot, most és 1 hónap múlva ismét. Nem indokolt a gyorsteszt. Minden kórháznak van infektológus konziliáriusa, kérjen tőle segítséget.
2016.
12.
21.
Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Azt kifelejtették a leírásból, hogy a ki tudja hányadik AB kúra után megjelent az IgG pozitivitás a Western-bloton. Van ennek jelentősége, vagy csak annyi, hogy azon a bizonyos klinikán ritkán születik negatív lelet? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
21.
A Lyme szerológia egy 5 lépcsős szendvicstechnika, minden lépés egy előhívással jár. Az első lépésekben történt minimális elmozdulás a végére nagy különbségeket okozhat. Emiatt a betegség követésére ezek a tesztek nem alkalmasak. Emiatt vezettük be az összehasonlító vizsgálatokat (COMPASS), amivel ez a hiba kiküszöbölhető. A COMPASS feltétele a korábbi savók megőrzése, így a régi és az új minták párhuzamos vizsgálatára van mód. Ez azonban rengeteg savó tárolását, katalogizálását igényli, és jelenősen megnöveli a költségeket is. Emiatt rajtunk kívül tudomásom szerint a világon sehol sem végeznek rutinszerűen ilyen vizsgálatokat, pedig másképp nem lehet kiküszöbölni a súlyos tévedéseket.
2016.
12.
19.
Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 éve kezdődött a kálváriám, puffadással, majd hasmenéssel. Aztán jött a magas pulzus, légszomj, izomrángások, migrén. Fél évre rá tele lettem csalánkiütéssel testszerte. Rengeteg negatív vizsgálat után jutottam el egy Dktornőhöz, akit azt hiszem itt sokszor emlegetnek. Lyme kórra gondolt, ELISA tesztet végeztek, mely IgMre és IgGre is negatív lett. Csupán egy pozitív tesztem lett : EBVre. Ekkor végeztetett egy Western Blotot, ahol az IgM pozitív lett, az IgG negatív. Erre aztán kezdhettem szedni a rengeteg antibiotikumot, le sem merem írni mennyit és milyen kombinációban. Még jobban bedurvultak a kiütések, bedagadt a szám és az ujjaim. 2 hónap után szépen javulásnak indultam, így bíztam és boldog voltam. De 2 év AB zabálás után elegem lett! A tünetek rendre visszatértek, a pulzusom csak béta-blokkolóval normális és újra kiütéses lettem. Fájnak a térdeim, érzéskieséseim vannak. Allergiás lettem a tejfehérjére és ha nem gluténmentesen eszem, állandóan hasmenésem van. (Valódi cöliákiám nincs!) Mióta diétázom, a kiütések jelentősen csökkentek, antihisztamint már nem kell szednem. A gasztroenterógus fél éve próbálja rendbetenni a puffadást és hasmenést. Ötletem sincs, merre kéne tovább mennem.. Ugye jól sejtem Doktor Úr, hogy ez az életben nem volt Lyme-kór?? Köszönöm, hogy elolvasta panaszáradatomat, remélem más is okul belőle! Tisztelettel: egy szakmabeli
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
19.
Nem, a tünetei és a leletei sem utalnak Lyme kórra. Nemcsak a cöliákia okozhat panaszokat a gabonafélék fogyasztásakor (ld.: Chronic Urticaria Due to Allergy to Wheat Alpha-Amylase Inhibitor Proteins.)
2016.
12.
18.
Visszatèr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2014-ben megcsípett egy kullancs,de azonnal kivettem,de rá kèt napra bepirosodott. Azonnal elment a háziorvosomhoz. Megkaptam az egy hónapos antibiotikumok kúrát ès el is tűnt a folt is ès tünetet sem èszleltem. Mèg abban az évben született meg a kislányom ès,ahogy elkezdtem szoptatni lassan megint megjelent a folt,ahol megcsípett. Akkor elmúlt. Most rá 2èvre megszületett a második gyermekem ès most ismèt megjelent egy perem szerű piros folt. Tuda segíteni,ill. felvilágosítást adni,hogy ez miért van?ill. hogy ez normális dolog-e? Élőre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: H.Edina
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
19.
Küldjön róla jó minőségű, távolról készült felvételt: alakos@kullancs.hu
2016.
12.
16.
Egérharapás kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Köszönöm válaszát .Az harapás helyén nem látható semmi sem. Nem kedvtelésből tartott egér harapott meg,hanem sajnos idegen állat. Éppen ezért aggódom. Nem megfigyelhető mert elfutott. Ezért is félek,hogy számolnom kell a veszettséggel. Elnézését kérem,hogy megint zavarom de bízom válaszában. Kell-e aggódnom a fertőzés miatt? Tisztelettel Tomolya Zsuzsa
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
17.
Nem.
2016.
12.
13.
Egér kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Elnézését kérem,hogy zavarom de a háziorvosom nem foglalkozik a problémámmal. 2016.okt.25- éről 26 virradó éjszaka alvás közben megharapta egy egér a kezem középső ujjahegyét. A tűszúrás szerű érzés ébresztett fel. A pici sebet megnyomkodtam így vérzett kicsit. Kertes házban lakunk,sajnos van bőven egér a házban. November 1-én kaptam meg háziorvosomtól a tetanus elleni oltást,majd egy oltást a bal karomba,egy oltást a jobb karomba veszettség elleni oltóanyagból(Rabipur). Utána nov.8-án kaptam a 3--ik oltást,majd dec.1-én az utolsót.Ez 4 db. oltásból álló sorozat volt. Sajnos amióta az egér megharapott állandó rosszulléteim vannak annyira félek,hogy veszett lehetett. Most jó pár napja az az ujjam amit megharapott,sokat fájogat. Nem zsibbad de sokszor belenyilall.Van hogy a többi ujjamba is de ebbe elég gyakran. Ha megkaptam az oltási sorozatot,Ön szerint fertőződhettem a vírussal? Mert töb helyen olvastam,hogy ez a fájdalom a harapás helyén lehet az egyik tünete. Nagyon félek,hogy baj van. Kérem segítségét! Háziorvosom válaszra sem méltat. Tisztelettel Tomolya Zsuzsa
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
13.
Magyarországról csaknem eltűnt a veszettség, a rágcsálók körében meg amúgyis nagyon ritka. Amennyiben kedvtelésből tartott állatról van szó, veszettség nem jön szóba. A veszett állatra jellemző, hogy szokatlanul viselkedik (pl. a vadon élő, megszelídül, nem fél az embertől). Az oltás ellenére kialakuló veszettséggel nem kell számolni. Ha a harapás helyén nincs látványos gyulladásos reakció, akkor nincs teendő.
2016.
12.
07.
Borreliosis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Férjemben 2016 májusban találtunk kullancsot, bőrtünet nem volt. Kb 4 hónapra rá (azóta is tart) furcsa tünetek jöttek rajta elő, voltunk mindenféle szakrendelésen de nem jutottunk előre. Zsibbad néha a lába és keze, gyengébbnek érzi. Forgója fáj sokszor, néha térdében késszúrás szerű fájdalma van, valamint van h az egyik kezét hidegebbnek érzi mint a másikat. Sajos hiába mondtuk ezeket háziorvosnak, azt mondta nem lehet lyme kór. Csináltunk 2 hónapja lyme gyorstesztet, negetív lett, mivel a tünetek fennállnak, elmentünk egy magánvérvételre. ERedménye a következő lett, kérném segítségét, hogy ez aktív fertőzésre utalhat? Miskolcon nem találok ezzel foglalkozó specialistát, milyen osztályhoz fordulhatunk ezzel Miskolcon Ön szerint. Borellia IGM/ Immunoblot - pozitív Borellia IGG/ Immunoblot - negatív Válaszát előre is nagyon köszönöm Üdvözlettel Cserny Helga
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
12.
07.
A pozitív Lyme IgM tesztek gyakran tévesek. Ennyi idő után már IgG pozitív leletnek kellett volna születnie. A tünetek lehetnének Lyme betegség következményei, érdemes eljönniük. A jövő hét elején rendelek idén utoljára.
2016.
11.
30.
HIV fertőzés kérdése:

Tisztelt doktor úr! Azt szeretném kérdezni, hogy pl egy sérvműtét előtti vérvétel során kimutatják-e ha valaki pl HIV fertőzött? Még annyit szeretnék kérdezni, hogy 5 hónapja voltam együtt egy férfival, ha HIV fertőzött lett volna és én is elkaptam volna akkor már jelentkeznie kellett volna valamilyen tünetnek? ha igen pontosan mi azok? annyi volt eddig hogy előző hónapban kapart a torkom, illetve kétszer kijött a herpeszem. egyéb tünetem nem volt, se nem volt lázam, semmi kiütés. előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
30.
Műtétek előtt nem végeznek HIV vizsgálatot. A lappangási idő tarthat évekig. Ingyenes és anonim HIV szűrésre van lehetőség.
2016.
11.
29.
Hív fertőzés kérdése:

Jó napot kívánok Olyan kérdésem lenne hogy el kapható-e a Hív vírus olyan esetben amikor mind a két fél tiszta viszont szeretkezés során nem használnak óvszert illetve anális szexet is gyakorolnak. Válaszát előre is köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
29.
Igen. (Persze, nem biztos, hogy értem, mit jelent az hogy tiszta.)
2016.
11.
17.
clostridium fertözéssel kacsolatban kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy a clostridium nevü fertözéses megbetegedésből ki lehet e gyógyulni.Meddig kell a szigorú diétát tartani, és visszatérhet e ez a fertözés.Köszönom szépen Kőhidiné
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
17.
A clostridium-fertőzés gyógyítható, a diétának nincs semmi értelme. Ha meggyógyult a fertőzés, nem tér vissza.
2016.
11.
15.
Folt nélkül kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kullancsot gyerekkorom óta nem találtam magamban (40 éves vagyok), de ismeretlen csípéseim voltak a nyár folyamán is (1cm-esnél nagyobb folt nélkül). A panaszaim a nyáron kezdődtek, először derék- majd lábfájás formájában. Szeptember közepén a jobb szememben szúró érzés jelentkezett, ami átmeneti látásromlással járt. Ezzel együtt kéz- és lábzsibbadás kezdődött, a neurológián SM-re vizsgáltak, de sem az MR, sem a VEP vizsgálatok nem mutattak eltérést. A reumatológia a negatív reuma faktor alapján további tennivalót nem talált. Az elmúlt három hónap tünetei (változó intenzitással, elmúlva, visszatérve): • fáradtság, kimerültség – fizikai vagy szellemi megterheléstől függetlenül • izomfájdalmak, -rángások, -görcsök: vándorló, rövidebb-hosszabb ideig tartó és változó intenzitású • vándorló fájdalmak: gerinc mentén, ízületekben, ínakban (főleg az Achillesben, csuklóban és vállakban), sípcsontban, talpon – ezek képesek akár különösebb kezelések nélkül is egyik napról a másikra megszűnni, enyhülni, majd másutt váratlanul újra fellépni. Gerinc mentén, vállakban éjjel, a többi bármikor. • zsibbadás, bizsergés, hangyamászás érzés a végtagokban, karban – főleg éjjel és reggel felkeléskor • sapkaszerű vagy abroncsszorításhoz hasonló fejfájás – még a hajhagymák és a fejbőr is fájnak - ez viszonylag ritka • villámlásérzés, elektromos áramütésszerű rángások – testszerte, vándorlóan - hetente 1-2 napon • homályos látás, a szem alkalmazkodási képessége romlik, nem tud távolságváltozáshoz rendesen igazodni, • égő érzés, idegentest érzés a szemben • főként éjjel jelentkező, erős égő érzéssel járó, húzó jellegű fájdalmak - ez különösen intenzív tünet, gyakran ébreszt fel • feszültségoldókra sem reagáló alvási nehézség, nyugtalan, felületes alvás, rémálmok * hidegrázás (főleg esténként), erős verítékezés (főleg éjjel), • rohamszerűen jelentkező heves szívdobogás – elsősorban éjjel • gyakori vizelési inger, vizelettartási zavarok, lágyéki fájdalom • erős puffadás, székletürítési zavarok (hasmenés) • ízületi fájdalmak, gyulladás: vándorló, reumafaktor negatív, a szokásos kezelésekre nem javul semmit sem • szemöldök, szempilla ritkul, hullik A vizsgáló orvosoknak felvetettem, hogy esetleg korábbi, észrevételenül maradt kullancscsípés okozza a tüneteket, de egyik orvos sem indított Lyme-irányú vizsgálatot. A fenti tünetek alapján elképzelhető a Lyme-kór? Köszönettel, Balázs
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
16.
Elképzelhető.
2016.
11.
14.
Never2Early kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Februárban jelentkező izületi gyulladàsaimmal sok orvost megjártam, mire kiderült Lyme-kórom van. Foltot vagy csípèst nem tapasztaltam. Western Blot teszt eredménye májusban: IgM pozitív (p41, OspC, valamint Osp17re), IgG negatív. Erre felírtak egy 6 hetes doxycycline kúrát, ami javított, de a tünetek 2 hònap múlva újra előjöttek. Újra WB teszt: már csak p41 IgG lett pozitív. Az izületi problémáim mellett végtagzsibbadás, izomrángás, időnként fejfàjás jelentkezik. Most egy másik orvos 56 napos Seblyn-Zitrocin-Klion kùrát írt fel. Ön szeint valóban szükséges ez a nagy mennyiségű antibiotikum a gyógyulás érdekében? Ès egyáltalán biztos hogy ez Lyme-kór? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
15.
Ilyen antibiotikum-kombinációt semmilyen betegségben sem javasol a szakirodalom. Lyme arthritisben mindig extrém pozitív IgG reakciót látunk, ami a gyógyulás után még évekig megmarad. A p41-es antitest már csecsemőkortól megjelenik, amikor az első reszelt almával megfertőződik a baba, és megtelepszik belében az E. coli baktérium, amitől aztán az addig citromillatú, aranysárgás széklet büdössé és barnává válik. A p41-es ugyanis a csillófehérje, ami az egész baktériumvilágban azonos. Mivel az E. coli is csillós, a vele szemben termelt antitest a borrelia csillóival keresztreakcióba lép, vagyis nem vele szemben termelődött, de mégis hozzátapad. Így ezt álpozitív reakciónak kell tekinteni.
2016.
11.
09.
Galambos István kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Szeptember hónap elején kb. 10 napig bennem volt egy kullancs a derekam környékén - amit egyéb derékfájdalom miatt nem vettem észre - csak akkor, mikor már egy 20 ft-os nagyságú kemény piros folt képződött. Elmentem a háziorvoshoz - ő elküldött vérvételre. Az eredmény: Borrelia IgG: 225,9 AU/ml - és Borrelia IgM: 1,31 AU/ml. Ekkor kaptam 40 napra 80 db Doxiciclint - amit beszedtem. Ezután az újabb vérvételen a Borrelia IgG: 240 AU/ml lett és a Borrelia IgM pedig: 1,28 AU/ml. Körzeti orvosom azt mondta, hogy mivel a Borrelia IgM három századot javult - ezért elindult nálam a gyógyulás - és nincs szükség további kezelésre. Egyenlőre csak nagyon fáradékony vagyok és a feledékenységem növekedett nagyobb mértékben ( amit a koromra is foghatok - 73 éves vagyok) Kérem nyugtasson meg, hogy - ilyen pozitív eredmények esetén sincs szükségem további kezelésre? Tisztelettel várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
11.
Ezek a vizsgálatok nem alkalmasak a betegség gyógyulásának/fennállásának a megítélésére. (Háziorvosa nagy butaságot mondott: az IgM reakció a fertőzés fennállása ellenére is törvényszerűen csökken az idővel.)
2016.
11.
08.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma ejakuláció után kb. fél órával vizelési ingerem volt, majd vizelés után a hímvesszőm belülről(a húgycsövem?) erősen égett. Szinte elviselhetetlen volt, ez tartott kb. 5 percig, utána elmúlt. Nincs alhasi fájdalmam, se lázam. Többször fordult már elő velem az életben ilyen, de mindig elmúlt. Mitől lehet ez? Forduljak vele orvoshoz? Elég ritkán fordul elő, talán 2-3 havonta egyszer, főleg inkább, ha hideg van.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
09.
Én nem értek ehhez, de nyilván érdemes urológussal konzultálni.
2016.
11.
04.
Borrelia kérdése:

Kislányomnál 10 éves, IgG rec. ELISA (BioMedica) 79.4 nagyon erősen pozitív eredményt kaptunk ma péntek délután,továbbiakban mi a teendőnk?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
06.
A klinikai tünetek ismerete nélkül nem lehet értékelni a laboratóriumi leletet.
2016.
11.
03.
pufi kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 2014-ben a lányom alsó lábszárán megjelent egy sötétlilás folt.. elmentünk a sürgősségire mivel hétvége volt, ismeretlen eredetű rovarcsípésnek diagnosztizálták, és javasolták bőrgyógyász felkeresését. Egy nagy városban elment egy magánorvozhoz, aki kenőcsöt írt rá de egy szóval nem utalt arra hogy ez kullancs csípés.. aztán hetek múlva mondta a lányom hogy nem múlik el sőt a lábán lefelé ill felfelé is terjed a pirosság. Újabb bőrgyógyászt kerestünk meg, aki ránézésre rögtön megmondta hogy lyme kór .. vérvételek gyógyszerek több hetes szedése, csökkent az érték de aggaszt hogy a szeptemberi vérvétel eredménye: IgG (L):<5.0AU/ml negatív IgM(L):18.5AU/ml határérték Legyen szíves megírni mit takarnak ezek az értékek, kigyógyul-e teljes tünetmentesre, vagy hallottam hogy van aki egész életében hordozó marad. Azért aggaszt a dolog mert egyébként is van egy veleszületett MPS betegsége és még mostanság szeretne babát vállalni. Köszönöm válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
11.
06.
A laboratóriumi lelet immunválaszra utal, nem a baktériumhordozásra.
2016.
10.
27.
T.K. kérdése:

Tisztelt Dr úr! Nagyon köszönöm T.K-ra a gyors válaszát,de mivel a képeket csak később tudtam elküldetni,ezért továbbra is kérdés maradt bennem,hogy mit gondol a 2.foltról? 1: lehet az ütéstől,vagy,lehet ez a másodlagos folt? - 2:lehetséges több mint 4 hónap után másodlagos folt?-Mivel a csipés óta eltelt 6 hónap,és és ha esetleg a 4 hetes (doxic.antibio.) nem használt,akkor mik a kilátásaim?Lehet 6 hó után újabb antibio kezelés,vagy már ennyi idő után az késő?Szeretném ezekről a véleményét kérni. Tisztelettel:T.K.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
28.
Elég életlen a 2. felvétel, de nem tartom Lyme-foltnak. Írtam már, hogy jöjjön el.
2016.
10.
25.
daniko kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! MR leletem bemásolva: Lelet: Koponya MR vizsgálat: Natívan T1 súlyozott sagittalis, T2 súlyozott, DWI és SWI axialis, valalmint coronalis síkú FLAIR felvételeket készítettünk. Középvonali, szimmetrikus kamrarendszer. A külső és belső liquorterek normlis tágasságúak. Mindkét féltekében számos 3-5 mm-es magas jelintenzitású góc ábrázolódott a fehérállományban. Kontrasztanyag adását követően a gócok halmozást nem mutatnak. A diffúziós sorozaton kóros jelnövekedés nem jött létre. A ponto-cerebellaris cisterna mko-on szabad. A belső hallójáratokban futó idegképletek jól azonosíthatóak. A belsőfül folyadékterei megtartottak. A cranio-cervicalis átmenet szabályos. A venas sinusok jól telődnek. Vélemény: Multiplex fehérállományi laesio. Lyme-kór? Egyéb? Ön szerint ez lehet Lyme-kór tünete? Köszönöm válaszát: Dengyel Anikó
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
26.
A Lyme kórt nem lehet MR-kép alapján diagnosztizálni.
2016.
10.
25.
Lyme kór kérdése:

Tisztelt Dr Úr Páromat 8 éve kullancs csipte meg lyme kóros lett kezelték antibiotikummal,tünet mentes lett.Két hónapja vizsgálatokra járunk mert,szédül zsibbadnak a végtagjai,sápadt egyre rosszabb a közérzete és sokat alszik.A kétdésem,hogy lehet ezt gyógyszerrel kezelni?Három hete várjuk a vérvételi eredményét amit Pestre küldtek fel....Zsanett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
26.
Meg kell várni a lelet megérkeztét.
2016.
10.
21.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kutya lehet hepatitis c fertőzött, és ha igen, megfertőzhet embert is?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
21.
Nem.
2016.
10.
18.
T.K. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kérni a véleményét. Május 10-én csípett meg a kullancs a combomon, rá 5-7 napra kezdődött a folt, ami körülbelül 8 cm-re nőtt. Ezután 3 hétre kezdtem a 1000mg Doxiciclin napi kétszer egyet 3 vagy 4 hétig szedni. Július 27-én első vérvétel eredménye SYNLAB -tól: Borelia IGM Elisa 1,62 minősités pozitiv Borelia IGG Elisa 5,741 minősités negativ Szeptember közepén második teszt eredménye: Borelia IGM Elisa 1,38 minősitendő immunoblot + pozitiv Borelia IGG Elisa 5,928 minősités negativ Vélemény: Borrelia specifikus IgM pozitivitás önmagában friss fertőzést jelezhet egy hónapnál nem régebbi tünetek esetén. Izolált IgM pozitivitás önmagában nem bizonyit fertőződést. Ezt én értelmezni nem tudom, továbbá szept. 29-én észrevettem a derekamon egy foltot, amit nem tudok beazonosítani, hogy abból az okból keletkezett, hogy előtte 21-én megcsúsztam és hanyatt estem egy sírkőre vagy abból adódhat, hogy később is lehet újabb foltja máshol. Most ez okoz bennem dilemmát, hogy ez a folt az ütéstől vagy ez a másodlagos folt? (Mindkettő foltról képet tudok küldeni.) Augusztus közepétől nagyon fáradékony vagyok. Én 52 éves varrónő vagyok, diabéteszes. Combban, karban izomláz,izomgörcs szerű fájdalom. Szédülés, lefekvés felálláskor, tompa fejfájás, térdem fáj (de ez előtte is fájt). Fájdalmaim nem tartósak, felbukkanó, de pár nap, pár hét után alábbhagyó majd visszatérő fájdalomról beszélek. A szívem is szokott szorítani, lehet a stressztől? Mivel keresetpótló támogatásom összege nem éri el egyetlen vérvizsgálat árát, így nem rohangálhatok, ha esetleg ön szerint felesleges. Szakavatott szemmel a második foltról mit gondol? Az eredményeimről mit gondol? Nagyon sokat segítene a véleménye, mert ha viszont úgy látja, hogy nem tudtam kigyógyulni a lyme kórból, akkor mindent elkövetek a gyógyulásom érdekében. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel: T.K.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
19.
A leírása alapján nyilván Lyme foltja volt. A leleteket valóban nem lehet értelmezni (az hiszem, rosszul is másolta be, de nincs jelentősége). Nincs is értelme egy ilyen esetben vérvizsgálatot végezni, mert semilyen következtetést sem lehet ezekből levonni. Jelentkezzen be telefonon (30-9349956), kitalálunk valamit.
2016.
10.
12.
julcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év április elején volt egy kullancscsipésem, folt jelen volt, háziorvos irt fel 2 doboz Doxycylint, amit beszedtem, de a folt inkább nagyobb lett, majd bőrgyógyász irt Zinnat 500 mg, melyet 20 napig szedtem 2x1 szemet. Elmult a folt. Eltelt 3 hónap és furcsa tünetek jelentkeztek, erős fejfájás, szédülés, féloldali arczsibbadások, hidegrázás, láz nincs, rossz közérzet, ájulásszerü rosszullét, ami kb. 5 percig tart és vége, rövidtávú emlékezet kiesés. Önnek irtam már ezekről és javasolta az újabb vérvételi vizsgálatot. Ez megtörtént: Western blot módszer: IgM: p41+ negativ, IgG: p100+, VIsE+, p58 +/-, p41+, BmpA+ Pozitiv! A kérdésem az, hogy: Mit tegyek? A fertőzés még mindég fenn állhat? Voltam közben koponya MRI vizsgálaton, amelyen az áll, hogy mindkét oldalon a periventrikuláris fehérállományban és a törzsdúcok területén foltos T2-FLAIR fokozott jelmenetet mutató laesiok láthatók. A jobb sinus maxilarisban 10 mm-es T2 fokozott jelmenetű kerek képlet látszik. Nyakierek ultrahangos vizsgálatán is voltam, ott minden rendben. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
13.
Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2016.
10.
07.
ocsovaikatalin1976@gmail.com kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Màjusban volt egy tūdőgyulladàsom.Azòta szinte àllandò a napközbeni hőemelkedèsem.Általában 37.2 és 37.5 között.Reggel és este semmi. A vèrvètel szerint nincs gyulladàsom,a CRP Rendben.A Monocyta értèk picivel emelkedettebb,.Sajnos Nem tudom mit tegyek.Nagyon idegesít,hogy mitől Lehet.Góckutatàs volt:fogàszat,nőgyògyàszat,szív ultrahang,hasi ult.hang.Esetleg keressek infektológust?Önnek van magànrendelèse?Kèrem segítsen,!!! Köszönöm Ocsovai Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
08.
A László kórházban van Lázambulancia. Kérjen oda beutalót, hátha tudnak segíteni.
2016.
10.
05.
Mono kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányomnak mononukleózisa van - kb két hete produkál tüneteket (fáradtság, hőemelkedés és néha láz, kicsit megnagyobbodott nyirokcsomók). Valószínűleg még egy darabig el fog ez a fertőzés tartani. Amit szerettem volna kérdezni, hogy influenza oltást be lehet-e neki adni idén - ismerve, hogy hónapokig is elhúzódhat a mononukleózis fertőzés. És ha igen, akkor csak ha már nem lázas, nincsenek nagyobbodott nyirokcsomók vagy nem számítanak a tünetek? Köszönettel, Mária
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
05.
A mononucleosis károsítja az immunitásunkat, így a védőoltás hatékonyságát is. Érdemes megvárni a teljes gyógyulást, és a lehető legkésőbbi időben beadatni az oltást, amikor már tudjuk, hogy közeleg a járvány.
2016.
10.
01.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma kerékpároztam és belementem véletlen valamilyen ürülékbe(nem tudom, hogy emberi vagy állati). A lábamon volt egy friss, vérző seb. Ahogy én láttam, nem került rá az ürülékből, de közel volt hozzá. Kell tartanom valamilyen súlyos fertőzéstől?(AIDS, hepatitis c, szifilisz) Válaszát előre is köszönöm: egy fiatal
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
01.
Nem.
2016.
10.
01.
kutyakérdés kérdése:

Tiszzelt Doktor Úr! Egyik gyerekünk nagyon szeretne egy kiskutyát, már talált is egy helyet, ahol rengeteg kutyát tart valaki szeretetteljes, de higéniai szempontból nagyon kifogásolható, körülmények között. A kiskutyák egészségesnek tűnnek, állítólag egyszer kaptak féreghajtót, mást nem.( Bolha rengeteg van rajtuk.) Utánanéztem a kutyáktól elkapható paraziták és egyebek okozta betegségeknek, s kissé elbizonytalanodtam, hogy beleegyezzünk-e a kutyus elhozatalába. A legkisebb gyerekünk 5 éves, s az biztosan nem megoldható, hogy ő mindig kezet mosson kutyázás után.Megköszönöm, ha megírja a véleményét a kérdéssel kapcsolatban. Üdvözlettel: Beretzky Viktória
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
10.
01.
A kutyatartás mindenképpen jelent egészségügyi kockázatot. Mégis sokan tartanak kutyát, és talán kevesen betegszenek meg...
2016.
09.
28.
Rovarcsípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly nyáron kertészkedés közben megcsípte a talpamat valamiféle rovar (sajnos nem tudom, hogy mi volt, mert olyan gyorsan történt). A csípés után kb.: 1 hónappal azon a területen fájdalmat éreztem, és meg is duzzadt. A tünetek rövidesen elmúltak, később azonban több alkalommal újra visszatértek, egyre nagyobb fájdalommal. Röntgen és MRI felvétel készült a lábfejemről. Az MRI alapján kiterjedt intenzív oedema alakult ki, felvetik az osteomyelitis lehetőségét. Az ortopéd szakorvos a végtag sebészetre adott beutalót, a házi orvosom viszont nem javasolja a terület sebészeti feltárását. Sajnos egyre nehezebben járok, gondot okoz a napi tevékenységek végrehajtása. Tanácstalan vagyok, nem tudom kihez kellene fordulnom, milyen szakterület foglalkozik ezzel a problémával. Kérem javasoljon valamilyen megoldást. Tisztelettel: V. Emese
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
30.
Küldje el az eddigi leleteit (alakos@kullancs.hu).
2016.
09.
26.
Kisgonosz kérdése:

kedves Doktor Úr! A combomon megjelent egy nagy folt, amire először azt mondták, nem kullancs okozta, kb a folt megjelenése után 10 nappal vettek vért, melynek eredménye: Borrelia IgM/ELISA: 4,40 Pozitiv Borrelia IgG/ ELISA : 33,58U/ml pozitiv Antibiotikumot a vérvétel után kaptam Zinnat 500 mg 2 naponta. "0 napra kaptam. Ön szerint milyen mértékben vagyok fertőzött, illetve ez mostani fertőzésre utal?? Szakrendelésre küldtek: immunoblot vizsgálatra. Meg vagyok eléggé ijedve.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
26.
10 nap alatt ritkán alakul ki jelentős immunválasz. Mást a leírtak alapján nem tudok mondani.
2016.
09.
24.
lázas állapot kérdése:

Jó napot kívánok! Megpróbálom röviden leírni a történetemet. 29 éves nő vagyok. Szeptember 10.-én jöttünk haza Horvátországból. 11.-én estére belázasodtam. Azt gondoltam biztos csak a meghűlés kezdeti tünete, mivel 38 fok körüli értéket mértem. A láz 2-3 nap után sem ment lejjebb, ezért elmentem a háziorvoshoz. Ott ő megállapította, hogy piros a torkom, írt fel antibiotikumot annak ellenére, hogy meghűlésre irányuló tünetem nem volt. Sem nátha, se torokfájás. Természetesen a gyógyszer nem használt, ekkor a lázam már 39,5-re is felment. Lázcsillapítót szedtem rá. Visszamentem a háziorvoshoz, hogy valami itt nem stimmel. Azonnal elküldött vérvételre, és vizeletvizsgálatra. A vizelet teljesen negatív lett, semmi kórosat nem találtak. a vérképen a következő kiugró eredmények lettek: CRP 25.00 Gamma-GT: 70.7 GOT (ASAT) 73 GPT (ALAT) 75 VVt süllyedés automatával : 12 Szérum triglicerid: 2.60 ezek alapján az orvos szerint gyulladásban van a májam. Valószínű, hogy valami fertőzött ételt ehettem a nyaralás során. Májvédő és detoxikáló teakúrát javasolt. Hétfőn megyek vissza, de azt mondta láznak már nem kellene lennie. Ennek ellenére minden este belázasodom (38,5 C fok körüli szokott lenni) . ez tart már 12 napja. Egyéb más tünetem nincs. Ön szerint hova forduljak, mi lehet a probléma? Mi okozza ezt a lázas állapotot? Hogyan tovább, mert ugyebár lázcsillapítón sem élhetek örökké. Olvastam a mirigylázról, a tünetek eléggé hasonlóak.Nagyon megköszönném, ha bármi jó tanácsa lenne, mert teljesen tanácstalan vagyok, és ide a háziorvos, úgy gondolom már kevés lesz. Köszönettel!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
25.
A László Kórházban van lázambulancia. Kérjen oda beutalót.
2016.
09.
17.
agyhártyagyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor úr nekem az volna a kérdésem hogy van egy nagyobb mély pattanás a fülcimpámban eleinte elég fájdalmasan bevolt gyulladva most mar nem de gömb alakban benne van még megpróbáltam kinyomni de nem jött belőle semmi viszont a mérete lecsökkent és olyan mintha bekerült volna a vérbe és az volna a kérdésem hogy kaphatok e így agyhártyagyulladást ? és ha igen akkor ez mennyi időalat derül ki és hogy érdemes e ebben az esetbe megelőzés céljából antibiotikumot szedni Előre is köszönöm válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
17.
Ne szedjen antibiotikumot!
2016.
09.
16.
Julcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év április elején kullancscsipésem volt, háziorvos irt 2 doboz Doxycylint, beszedtem de a pirosfolt az oldalamon egyre nagyobb lett, közepe piros, majd körülötte halványabb és volt a szélén körbe piroscsikszerü. Bőrgyógyhoz mentem, vérvétel: Borellia IgM/ELISA 2,04 megerősitendő, Borrelia IgM/ Immunoblot + pozitiv. Borellia IgG/ELISA 74,67 U/ml megerősitendő, Borellia IgG/Immunoblot +/- kétes, ezután 20 napig 2x1 Zinnat 500 mg. 3 hónap elmúlt és kb 1 hónapja kezdődtek újabb tünetek, erős fejfájás napi szinten, szédülés, rosszullétek ájulásszerű, hidegrázás, láz nincs. Emlékezet kiesés, előző napi eseményeken gondolkodni kell, fáradtság érzés. A kérdésem az lenne, hogy ez lehet összefüggésbe az előző kullancsipéses fertőzéssel? Érdemes lenne újabb vérvizsgálatot csináltatnom? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
17.
Érdemes.
2016.
09.
16.
Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Férjem tünetei alapján felmerült bennem egy esetleges Lyme fertőzés lehetősége. Kb. 1 éve kezdődtek a problémák. Először magas lázzal, hidegrázással és vándorló izületi fájdalmakkal, levertséggel ás fáradtsággal jelentkező tünetek voltak. A vándorló izületi fájdalom és az izületek duzzadtsága különböző mértékben, de folyamatosan fenn állt, a magas láz és a hidegrázás pedig kb. hetente tért vissza. A hidegrázás az utóbbi időben viszonylag ritkán fordul elő, de az izületi problémák (váll, könyök, csukló, boka, térd, nyakmerevség) annyira súlyosbodtak, hogy fájdalomcsillapító tabletták és krémek nélkül csak bottal tud járni, és az alapvető feladatok elvégzése is problémát jelent a számára. A hőemelkedés is állandósult. Először köszvényre gondoltak az orvosok, most már a sokizületi gyulladás is felmerült, a vizsgálatok folyamatban vannak. Mivel még csak 40 éves, nehezen tudom elképzelni, hogy nem más probléma áll/állhat a háttérben. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy a Lyme kór kizárására vagy megerősítésére milyen vizsgálat elvégzését javasolja a fentiek alapján. A problémák kezdetére visszaemlékezve nincs emlékünk kullancsról, csípések pedig előfordulhatnak, csak ezekre nem feltétlenül tudunk visszaemlékezni. Megtisztelő figyelmét és válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Zsuzsa
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
17.
A Lyme nem jár sokízületi gyulladással és tartós lázzal, hőemelkedéssel.
2016.
09.
14.
Lyme kór? kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Szeretném a véleményét kérni az alábbi panaszokkal kapcsolatban. Nagyjából 15 éve kezdődött egy fülcsengés, ami hol rosszabbodik, hol pedig teljesen eltűnik. R pár évre jelentkezett időnként homályos látás és állandó fáradtság. A munkahelyen alig bírtam dolgozni. Kb. 10 éve jelentek meg az első ízületi panaszaim, amely hol a térdemben hol az ujjaimban lévő csontokban, de test szerte szinte bárhol megjelent. Nem szeretném a tüneteimmel untatni mert szinte évről-évre jöttek elő újabb és újabb tünetek. A mai állás szerint ott tartok, hogy állandó ízületi és csontfájdalmaim vannak, egyfolytában fáradt vagyok, de szó szerint annyira, hogy majd el alszom. Az időnkénti homályos látás egyre gyakoribb. Állandó alvászavarok gyötörnek. Mikor sétálok nagyon gyakran hallok ropogó kattogó hangokat (mintha a fejemből/tarkómból) jönne. Időközönként akaratlan izomrángások (szemhéj, comb stb.), memóriagondokkal küszködök, napjában többször van hangulatingadozásom... Kivizsgálások: Reumatológia, Koponya MR, komplett STD szűrés, Western blot teszt, szemészet... Minden negatív, egyedül az Ureaplasma lett pozitív amire most antibiotikumot szedek. Egy orvos barátom kérdezte, hogy voltam e esetleg komolyabb Lyme szűrésen, mert az okozhat ilyet. Ön mit gondol erről? Nagyon örülnék ha végre kiderülne mert még csak 30 éves vagyok és évről évre rosszabb. Előre is köszönöm a válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
15.
Nincs Lyme-kórja.
2016.
09.
12.
Pné Edit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 éves kisfiam foltjáról és Lyme tesztjéről érdeklődtem Önnél délután. A folt kb 4,5-5 cm..es volt, másnapra nőtt 0,5 cm-t, majd elhalványult és eltűnt. Tisztelettel: Pné Edit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
12.
Nincs teendő.
2016.
09.
12.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiam 8 éves, utoljára 2 éve találtunk benne kullancsot. Múlt héten volt az alkarján egy kokárdaszerű folt, ami 4 nap után nyomtalanul el is tűnt. Közben elvittem a háziorvosunkhoz, aki kért vérvételt. Az eredmény: Bor. burgdorferi IgMG ELISA Bor. burgdorferi IgM ELISA pozitív Nem specifikus antitest! Bor. burgdorferi IgG ELISA negatív Borrelia Western-Blot recomLine Borellia IgM (Mikrogen) negatív Aktuális fertőzés kizárható. Ez mit jelent, Lyme kóros a kisfiam? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Pné Edit
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
12.
Hány cm-es volt a folt?
2016.
09.
09.
Erika kérdése:

T. Doktor Úr! Kisfiam 2,5 eves. Ma észleltem délelőtt, hogy a jobb füle felett egy nagyobb , 2x3 cm-es pirosas duzzanat van. Jobban megnézve észrevettem a közepén egy fekete pöttyöt. Óvatosan megpiszkálva sem jött le. Ekkor ilyedtem meg, higy kullancs lehet. 3 nappal ezelőtt hányt többször és magas láza is volt. Elvittem egyből az orvosához( 3 napja nem látott torkán, fülén semmit, csak lázcsillapítót írt) Mire odaértünk , kisfiam lekaparta a fekete pöttyöt. Fotót sikerült készítenem előtte, de nem túl éles, mert mindig mozgatta a fejét. Doktornő azt mondta, hogy a kullancsípés nem így néz ki, és nem azért volt a 3 nappal azelőtti betegség. A duzzanat nem lett kisebb, és picit melegnek is érzem. Esetleg elküldhetném a fotót, és tényleg nincs teendőnk? Tisztelettel: Erika
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
09.
Az alakos@kullancs.hu-ra elküldheti. Igaza van a doktoruknak, a lázas betegség nem függhet össze az esetleges kullancscsípéssel.
2016.
09.
05.
Törökné Gergely Ãgnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Kisfiam 10 éves 1tipusú cukorbeteg .3 napja bal felkarján piros folt jelent meg . Első nap kb: 5 Ft -os nagyságú , 2. nap picit nagyobb kb : 10 Ft -os nagyságú , mai napon /3. nap /kb : 200 Ft-os pénzérme nagyságú .A folt közepén egy kicsi piros pötty , mintha csípés lenne , belül világosabb mostanra fehéredik és kívűl élénkebb piros . Tehát úgy látom , hogy pont fordítva van a kokárda színe , mint a Lyme-csípésnél .Kérdésem , hogy lehet -e Lyme- fertőzés . Kullancsot nem láttam csak magát a foltot észleltem . Tisztelettel köszönöm válaszát . Törökné Gergely Ágnes
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
05.
Ha 8 cm átmérőjű lenne, már 5. napja fennállna és növekedne, akkor kell vele orvoshoz menni. Egyébként nincs teendő.
2016.
09.
04.
kétes IGM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Lentébb bemásoltam a kérdésemet illetve az Ön válaszát. Kérésének eleget téve leírtam a határértékeket is. IgG <10 negatív, 10 és 15 között kétséges, 15 felett pozitív, míg az igM re a következő határértékeket adja a labor: < 18 negatív, 18 és 22 között kétséges, 22 felett pozitívnak tekintendő. Egyéb panaszom azóta nincs, egyébiránt 31 éves vagyok. Mindegyik eredmény AU/ml mértékegységben értendő. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, András Kétes IGM kérdése: Tisztlet Doktor Úr! Körülbelül 5 és fél hete megcsípett egy kullancs, de semmilyen foltot nem észleltem. A kullancs eltávoltításra került és a héten szerdán készült Borrellia teszt. Ennek az eredménye a következő lett. Borelioza IgG <5,000 (AU/ml) illetve Borelioza IgM 21,4 (AU/ml). Mivel külföldön élek és éppen egyik külföldi országból költözöm a másikba sajnos nem tudom személyesen felkeresni. A fentiek alapján szükségesnek gondolja-e, hogy további vizsgálatokra elmenjek annak érdekében, hogy teljesen megnyugodhassak az egészségem felől. Köszönettel, András Doktor Úr Válasza: A határértékek ismerete nélkül nem tudom értékelni a leletet.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
05.
A határértékű eredmény esetén indokolt megismételni a vizsgálatot, persze jó lenne ugyanabban a laboratóriumban.
2016.
09.
04.
kullancs csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az imént válaszolt a kérdésemre, a kullancs csípéssel kapcsolatban.Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy mikor forduljak orvoshoz, nagyon félek,hogy ez a náthás fejfájás érzés esetleg agyvelőgyulladás tünete is lehet. Az interneten mindenféle írást olvasok folyamatosan. Tisztelettel, várom válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
04.
Az én írásaimat szabad csak olvasni. Számtalan szakmai fórumon leírják, hogy az agyvelőgyulladás "influenza-szerű" tünetekkel jár. Ez egy félreértés, félrefordítás. Az angol irodalomban ezalatt a lázat, izomfájdalmat értik, de - ellentétben sok magyar interpretációval -, soha sincsenek légúti tünetek. Ha tényleg náthás, biztos lehet abban, hogy nem kullancsencephalitis okozza a panaszait. Ne menjen orvoshoz, mert biztosan valami butaság fog történni. A kullancsencephalitis nagy fejfájással, viharos hányással, szédüléssel, eszméletzavarral jár. A betegség elég súlyos ahhoz, hogy ne merülhessen fel a kérdés, amit feltett: mikor menjen orvoshoz? Ha beteg lenne, már nem tudna ilyesmit kérdezni. Nyugi!
2016.
09.
04.
kullancs csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A tanácsát szeretném kérni. 8 nappal ezelőtt kullancsot találtam a térdemben, mely kb másfél napig lehetett bennem, ugyan is kirándultunk a Bükkben. A kullancs egészen apró volt és lapos, csipesszel kiszedtem.(arra gondolok, hogy előző este zuhanyzásnál elpusztult) A helyén kb lencsényi piros folt maradt, mely mára már elmult. A helye nem viszketett. Ma reggel úgy ébredtem mint amikor nátha akar kitörni rajtam, a fejem olyan tompa. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy lehet-e összefüggés a kullancs csípéssel, orvosnál nem voltam. Várom válaszát, tisztelettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
04.
Lehet, de ezt most nem lehet kideríteni. Várnia kell, lesz-e folytatása. A diagnosztikus vérvizsgálatok ilyenkor még használhatatlanok.
2016.
09.
02.
magas CVM ertek terhesseg alatt kérdése:

Tisztelt Doktor Ur 20 hetes kismama vagzok és ma kaptam kezhez a vereredmenyem, nagyon aggodom. A toxpl Igg 0.1 IU/ml toxopl Igm 0.100 CVM Igg 129.9 AU/ml 1 honappal kesobb 151. CVM Igm 0.160 1 honappal kesobb 0.130. Szeretnem velemenyet kerdezni, h gond lehet e a babaval, a korhazban azt a valaszt kaptam, h ne aggodjak. Nagyon köszönöm segítseget! Tisztelettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
03.
Nincs mitől tartania. A CMV lezajlott fertőzést igazol, tehát jóval a terhessége előtt már átesett a fertőzésen, és védett. Toxoplasmosisa még nem volt, tehát fogékony, emiatt érdemes 2 havonta ismételni a vizsgálatot. Más teendő nincs.
2016.
09.
01.
VZV IGG kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni laborérték értelmezéséhez. A VZV IGG eredményem 1,61 mNE/mL lett, határértékként pedig 0,00-0,20 szerepel. A VZV IGG pozitív eredményen kívül, "+" eltérést jelöltek meg. Mitől lehet ez a magas eltérés a normál értékekhez képest? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! T. Piros
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
09.
01.
Attól, hogy átesett bárányhimlőn. Nincs teendő.
2016.
08.
30.
Edit kérdése:

Tisztelt Dr Lakatos András! Diagnózisom: Lyme-kor Mikrobiológiai leletem: Borrelia IgG Liaison(DiaSorin) eredmény: 7.0 AU/ml negatív. Borrelia IgM Liaison(DiaSorin) eredmény:>190AU/ml pozitív magas ellenanyagszint. Félév múlva kontról. Szeretném Önt megkérdezni mit jelent hogy magas ellenanyagszint. Legyen kedves leletem értékelésére.Várom tanácsát, hogy mi a teendőm. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Margócziné Edit.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
30.
A klinikai tünetek ismerete nélkül nem lehet a leleteket értékelni.
2016.
08.
29.
Vérvétel kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy a vérvétel eredményét befolyásolja-e a savlekötő szedése továbbá 2 hónappal ezelőtti Levoxa szedése 6 napig. (lyme szűrés) Köszönettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
29.
Nem.
2016.
08.
28.
Varicella Zoster kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A labor értékeim a elmúlt kb 1 éven belül: 2015 nov:VZV IgG:705mU/ml 2016 márc:VZV IgG:1048mU/ml 2016 aug:VZV IgG:970mU/ml Az IgM mind három esetben negatív. A kérdésem az lenne hogy mire vonatkoznak ezek a váltakozó értékek?A HSV 1 és 2 is mind három alkalommal szinte azonos értéket mutatnak de ez a VZV IgG mindig változik. Nem merülhet fel esetleg egy krónikus fertőzés lehetősége? A válasza nagyon fontos lenne számomra mert az orvosaim azt már megállapították hogy a nyaki problémám ideg eredetű mert a fájdalmam nem reagál csak ideg fájdalomra adott gyógyszerre de senki nem tudja eldönteni hogy mi okozza? Várom válaszát! Tisztelettel és köszönettel:Beatrix
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
28.
Ezek a vizsgálatok jelentős technikai ingadozásokkal adják meg az eredményeket. Hiába tűnik úgy, hogy a számok eltérőek, valójában ez az eredmény a szóráson belül van, vagyis nem önben, hanem a laborban van csak a változás. Ezekből a leletekből semmiféle következtetést sem lehet levonni.
2016.
08.
27.
lyme kérdése:

Meddig akarja még félrevezetni szerencsétlen lyme betegeket Dr úr ?Milyen érdekek vezérlik magát ? A kandidátusi fokozatát adja vissza !Elmagyarázzam magának ,hogy kell felismerni és kezelni a betegséget ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
28.
Legyen olyan kedves.
2016.
08.
27.
3 év után ízületi panasz kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András 3 éve kullancsípés után bőrtünetet adó lyme kór alakult ki Laborban: Borrelia IgM ELISA 55.9 Pozitív ( >30 felett nagyon erősen pozitív ) Borrelia IgG ELISA: 7.64 szeronegatív ( <9 ) Western bloot: IgM pozitív, IgG negatív Akkor Zinnat 500 mg ot szedetett a háziorvosom 20napig. Kontroll labor 8 hónap múlva negatív lett Kb. 2 hónap óta bal vállizületi és térdizületi panaszaim vannak, okát nem találják, semmilyen kezelésre nem reagál, már járni is nehezen tudok ( 28 éves vagyok ) Lehet ez a korábbi Lyma kór fellángolása ? Köszönöm a válaszát Mária
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
27.
Nem valószínű, de biztosabb választ kap, ha megismételteti a vérvizsgálatot lehetőleg ugyanabban a lborban.
2016.
08.
27.
Kétes IGM kérdése:

Tisztlet Doktor Úr! Körülbelül 5 és fél hete megcsípett egy kullancs, de semmilyen foltot nem észleltem. A kullancs eltávoltításra került és a héten szerdán készült Borrellia teszt. Ennek az eredménye a következő lett. Borelioza IgG <5,000 (AU/ml) illetve Borelioza IgM 21,4 (AU/ml). Mivel külföldön élek és éppen egyik külföldi országból költözöm a másikba sajnos nem tudom személyesen felkeresni. A fentiek alapján szükségesnek gondolja-e, hogy további vizsgálatokra elmenjek annak érdekében, hogy teljesen megnyugodhassak az egészségem felől. Köszönettel, András
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
27.
A határértékek ismerete nélkül nem tudom értékelni a leletet.
2016.
08.
20.
Ticsy kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Édesanyám már régóta beteg felső légúti gyulladása van a 3 hete kapott cedax 400 mg és 0,25 mg frontint sokkal jobban lett tőle de viszont a doktor úr nem írja ki még egyszer neki ezért szeretnénk még egyszer beszerezni valahogy vagy esetleg egy hasonló ugyan ezek ható anyagú gyógyszert tudna nekem ajánlani amitől jobban esz? Betegség tünetei: heves szívverés fulladás csalán kiütés (vizes zsemlétől semmi baja és a natúr túró ruditól sem ezért napi étele ez a kettő és már nagyon lefogyott alig 30 kg) Köszönöm válaszát előre is! Üdv: Tibi
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
20.
A diagnózist kell először megállapítani, azután lenne szabad csak gyógyszereket felírni. Ki tudja megmondani, hogy a frontintól vagy a cedaxtól lett jobban, és mi az, ami javult az esetében? A 30 kg fogyás súlyos dolog, mindenképpen alapos kivizsgálást igényel! A meg nem alapozott gyógyszeres kezelésekkel fontos időt veszíthetnek el.
2016.
08.
16.
Kétes eredmény kérdése:

Tisztelt Doktor Ùr! Június 20-án kullancsot találtam magamban, melyet eltávolítottam (kb 24 óráig nem vettem észre, mert elözö nap voltunk kirándulni). A csípés helye kb 7 napig duzzadt, piros volt, de max. 1-1,5 cm átméröjü maradt, viszketett. A háziorvos javaslatára július végén csináltattam egy immunoblot tesztet, mely IGM pozitív lett. Ezután augusztus 9-én westerblot tesztet csináltattam, melynek eredménye kétes IGM (p100 +, p41 ++), IGG-re negatív. Duzzadt nyaki nyirokcsomókon kívül (melyhez torokfájás társul) egyéb tünetet nem észleltem. Ön szerint ez lyme kór? Hamarosan kisbabát tervezünk, szükséges elötte antbiotikumot szednem? Köszönettel, L.H.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
17.
Ne szedjen antibiotikumot! Nem tud eljönni?
2016.
08.
16.
Lyme kór kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Az én panaszaim kb 3 éve kezdődtek torokfàjàssal , felsőlégúti betegségekkel amik nem akartak szünni.orvostól orvosig mentem nem talàltàk a problémàt mivel a rutin labor mindig jó volt.kb 3 hónapja fejnyomàs, infulenza szerű tüneteim izületi fàjdalom kezdődött ami mostanra màr felerősödött. Voltam reumatológusnàl és reumatológia terén minden a normàl tartomànyban van .De a Boreilla POZITÍV lett ! A Làszló kórhàzból hazaküldtek azért mert nincs foltom. De a betegek 50%-nàl nem jelenik meg a folt még a csípést sem veszik észre ..mint én .Egyre rosszabul érzem magam . Doktor Úr szerint van Boreilla fertőzésem ? Köszönettel K.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
17.
Önmagában a "pozitív" borrelia-lelet nem jelent Lyme-kórt. A leírás alapján nem lehet véleményt mondani.
2016.
08.
15.
Saci kérdése:

Tisztelt dr Úr ! Igaz -e hogy a lyme fertőzés esetén nem minden esetben jelenik meg lyme folt ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
15.
Igaz!
2016.
08.
10.
lulu kérdése:

Üdvözlöm! Augusztus 1-én találtam magamban egy kullancsot, 6-án,39. hétre született a kisfiam.A kullancs helye piros,viszket és kb. fél cm-es ovális folt van körülötte,ez nem változik. Ha lyme, a kisfiam fertőződhetett?Milyen vizsgálatot javasol?A kullancsot érdemes bevizsgáltatni?Szoptathatok? Köszönöm, Lujza
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
11.
Nincs teendő, szoptathat, nem szabad a kullancsot bevizsgáltatni.
2016.
08.
10.
egészségesen élni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2016.júl.22-én (a Mura menti kerékpártúra alatt) este a fürdés után a jobb oldalamon egy kullancsot vettünk észre. Automatikusan az oldalamhoz nyúltam és viszonylag könnyedén azonnal kiszedtem. Kb. fél napot volt bennem. A pirosság, amit a csípés okozott elmúlt, azonban pontosan két hétre rá aug.5-én egy vörös folt jelent meg a csípés körül. Ez kb. 5-8 cm ovális alakú enyhén égő, enyhén viszkető folt. Aug.8-án a háziorvosnál jelentkeztem, aki laborvizsgálatra küldött. A laboreredmények 9-én lettek készen, a háziorvos szerint nincs gyulladás a szervezetemben, és idézem "nagy valószínűséggel" nem fertőződtem meg a Lyme kórral. Még próbáltam egy-két kérdésre választ kapni, de ideges lett és azt mondta hogy menjek ahova akarok, és csináljak azt amit akarok, ő ennyit tud tenni, nézegessem a foltomat (ez mondjuk nem tudom hogy segíti elő a gyógyulást). Nem vagyok hipochonder, kb. 2-3 évente megyek orvoshoz, amúgy meg viszonylag sportosan és egészségesen élek, de nem tudom ennyibe bele kell-e nyugodnom. A foltom megvan, kicsit úgy érzem mintha nagyobbodna, de alapjában véve jól vagyok. Igaz nem akarnám megvárni míg izületi vagy szívproblémáim lesznek. Mit tanácsol? Érdemes-e, tanácsos-e jelentkeznem az Ön szakrendelésén? Tisztelettel várom a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
10.
Igen, ez nyilván Lyme, jöjjön el. Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956.
2016.
08.
06.
richi kérdése:

Kedves dr úr több mint egy hete volt egy kullancs a felkaromon.sajnos csak másnap vettem észre miután az erdőben voltunk.a kullancs nagyon apró volt még akkor is mikor észrevettem és nem tűnt úgy hogy egyáltalán szívott vért.szakszerűen eltávolították és a helyén nem volt semmi.Egy héttel azután egy gyümölcsösben dolgoztam,ez mostantól kb 6 napja volt.A munka után egy piros,kb 7 centisduzzadt folt jelent meg közel az eltávolított kullancs helyéhez.A folt viszketett de nem volt kokárda alakja csak a közepe fehér volt körülötte 1 vörös folttal.Rá 2 napra kokárdaszerű lett,orvoshoz mentem aki azt mondta hogy nem feltétlen kullancscsípés és a diagnózishoz rovarcsípést írt,de antibiotikumot írt fel amit 4 napja szedek.a csípés eltűnt a helye nem viszket már és lázas se voltam.Rendeltem egy kullancscsípés gyorstesztet.Igaz hogy hatástalan?Mit tegyek?Lehet még valami bajom?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
06.
Nem tudom.
2016.
08.
03.
Ilona kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Férjemnél a Lyme folt előjött a csípés után.A vérvizsgálat eredménye: IgM 4,33 megerősítendő IgM+ poz. IgG 22,79u/ml megerősítendő IgG +/- kétes.A doktornő azt mondta,ez nem Lyme kór.Ennek ellenére írt ki gyógyszert,az elsőt már nem lehet kapni,az helyet írta az Ospamox nevűt 1000mg filmtabletta napi 3x1 szedésre 20 napon keresztül. Vissza nem kell menni kontroll vizsgálatra.Kérem mondja el véleményét. Köszönettel: Ilona
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
04.
Érdemes eljönniük. Készítsenek felvételeket a foltról.
2016.
08.
02.
SOS CMV kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Abban szeretném kérni a segítségét,hogy a Párom 1 hete lázas és kiderült hogy Citomagalovirus fertőzése van. vérből lett kitenyésztve. Van egy 6 hónapos gyermekünk, aki jövő hét hétfőn kapná meg a 3. DTPa-IPV-HIB oltását. Az lenne kérdésem, hogy lehet-e probléma belőle, engedhetem-e hogy beadják. Félig anyatejes félig tápszert kap. Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel, Hajnalka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
08.
03.
Megkaphatja az oltását.
2016.
07.
29.
Agyhártyagyulladás kérdése:

Köszönöm szépen a gyors válaszát! Mennyi idő a lappangási ideje? Bár tudom, hogy nagyon minimális az esélye ennek a fertőzésnek, kérdéseim azért is vannak, mert van egy 7 hónapos kislányom, őt féltem, ha esetleg fertőzést kapnék, őt is tudjam figyelni. Bizonyára én vagyok túl aggódó. :) Hálás vagyok a megnyugtató válaszáért! Az írásai nagyon hasznosak voltak számomra! További kellemes estét és jó hétvégét kívánok Önnek! Üdvözlettel: S.Gina
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
30.
Többnyire 5 nap.
2016.
07.
29.
Agyhartyagyulladas kérdése:

Tisztelt Dr. Ur! 07.27-en 24h belul szedtunk ki egy nagyon pici, inkabb atlatszo potrohu kullancsot a bal terdhajlatomnal. Gardonyban a helyi haziorvos szedte ki, maradektalanul. Nincs helye a csipesnek es piros helye sem egyenlore. A Lyme korral kapcsolatban olvastam az On oldalan a tunetekrol. Viszont az agyhartyagyulladastol nagyon tartok. Mivel sosem vagyok lazas, a fejem viszont frontoktol szokott fajni, erdeklodnek, mibol tudhatom, ha elkaptam ezt a betegseget? Mennyi a lappangasi ideje? Jelenleg enyhen faj a torkom. Ez lehet a jele? Semmilyen mas panaszom nincs. Valaszat elore is koszonom szepen!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2017.
08.
02.
Az agyhártyagyulladás igen magas lázzal, nagy hányással, szörnyű fejfájással, eszméletzavarral jár, torokgyulladás azonban nem társul hozzá.
2016.
07.
29.
Agyhartyagyulladas kérdése:

Tisztelt Dr. Ur! 07.27-en 24h belul szedtunk ki egy nagyon pici, inkabb atlatszo potrohu kullancsot a bal terdhajlatomnal. Gardonyban a helyi haziorvos szedte ki, maradektalanul. Nincs helye a csipesnek es piros helye sem egyenlore. A Lyme korral kapcsolatban olvastam az On oldalan a tunetekrol. Viszont az agyhartyagyulladastol nagyon tartok. Mivel sosem vagyok lazas, a fejem viszont frontoktol szokott fajni, erdeklodnek, mibol tudhatom, ha elkaptam ezt a betegseget? Mennyi a lappangasi ideje? Jelenleg enyhen faj a torkom. Ez lehet a jele? Semmilyen mas panaszom nincs. Valaszat elore is koszonom szepen!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
29.
A kullancsencephalitis mindenképpen nagy lázzal, nagy fejfájással, nagy hányással, komoly szédüléssel jár, de nincsenek légúti tünetek (ellentétben sok téves infóval, amit a neten olvashat).
2016.
07.
27.
Tihaj76 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Július 03-án vettem észre a felkaromon egy 5 cm-es viszkető , vörös ovális foltot. Kullancsról nem tudok,hogy volt bennem. Két nap múlva kb8-cm-es lett. Viszketett,ègett. Ekkor elmentem a háziorvoshoz, aki azt mondta lyme. Doxycilynt szedtem 20 napig, napi 1-et. Két nap múlva (mikor a gyógyszert elkezdtem szedni)elkezdett a folt halványodni és kisebb lenni.Kb egy hét múlva elmúlt. Újonnan felmerülő panaszok nincsenek. Amik vannak már èvek óta megvannak. Laborleletem Igm pozitív,. Igg negatív. Ezt a folt felfedezése utáni 5 -ik napon csinálták. Kérdésem, hogy ez tényleg lyme? Ha igen, akkor elég ez a 20 napos antibiotikum? Nem szeretném elhanyagolni, ha tényleg lyme. 40 éves 60 kg-os nő vagyok. Képet küldenék ha lehet,az e- mail címére. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
28.
Küldjön képet: alakos@kullancs.hu
2016.
07.
26.
Bell-szindróma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 2016.06.14-én reggel jobboldali arcidegbénulással ébredtem fel. Ideggyógyászati szakrendelésen diagnosztizálták a Bell-féle bénulást. Orr-fül gégészet, szemészet, labor, koponya CT, ami negatív. Kaptam Rocephin injekciót 5 napig, aztán szedtem Herpesint 7 napig, baktérium és herpesz vírus irtás céljából. Fizikoterápiára járok.Kis javulás van. Pár napja a jobboldali fülben vagy mögött dübög, pattog, pulzál, lüktet valami, ami főleg este nehezen viselhető.A vérnyomásom mérem alacsony. Lyme-kor vérvételi eredményemet ma tudtam meg. " Borrelia vérvétel : IgG:>5 neg. IgM:>22,7 poz. " A javaslat Doxipharm 2x1, 1 hónapig, Zinnat 500mg 21 napig. Kérdésem ez az érték 22,7 mit takar ? BEMER készüléket használtam kb. 15 napig. Árthatott ez ? Amiatt dübög a fülem? Önnek mi a véleménye erről az antibiotikumos kezelésről ? Köszönettel várom válaszát ! Tisztelettel : Ildikó
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
26.
Elég bután kezelték... A Rocephin jó a Lyme-ra, de az 5 napos kezelés kevés. A próba-szerencse alapon adott Herpesin hatása nagy-nagy tanulmányok alapján értelmetlen. A doxycyclin+Zinnat kezelés ugyancsak. Jöjjön el: 30-9349956.
2016.
07.
21.
Dani92 kérdése:

Tisztelt DoktorÚr! Fiamat kullancs csípte meg, ki jött a folt a comján, kb 10-15 cm-es vörös folt volt. Doxicilint szedett 25 napig. Megjött a vérvétel eredménye egy kivételével negatíva lett megerősítő vizsgálat van írva, a Borrelia IgG kimutatás Liaison (DiaSorin) 18.0AU/ml pozitív. Ez mit jelent? Sajnos a rendelés szünetel, és két hét múlva indulnánk nyaralni. Válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó anyuka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
22.
Menjenek nyaralni! Az immunválasz, amiről a lelet szól, a folt megjelenése és a vérvétel közöt eltelt idő függvénye. Nincs semmilyen jelentősége.
2016.
07.
16.
Sm vs Lyme kérdése:

Tiszteletem! Tanácsát szeretném kérni.... 34 éves nő vagyok. Ez év márciusában egy év kórelőzmény után megállapították nálam az SM-et. Látóideggyulladással kezdődött, az agyvízben találtak OGP-t, az mr vizsgálatok sorra negatívak lettek, viszont a VEP kevert patológiás károsodást mutatott a látóidegemben, mígnem idén februárban egy influenzát követően furcsán működtek a lábaim, meg a kezem, ekkor az mr mutatott egy agyi gócot, és kettő gerincveleit. Ekkor kimondták a diagnózist, és azóta szedem az Aubagio nevű gyógyszert. Kutakodás közben akadtam arra, hogy kullancsnak is köze lehet a tüneteimhez, és ami a legfontosabb, hogy kb 15-20 évvel ezelőtt volt egy lyme fertőzött kullancsom, hatalmas kokárda foltom volt, vettek vért, rögtön megkezdték az antibiotikumos kezelést, és amikor visszajött az eredmény, már nem tudom, mennyi volt, akkor a terápia folytatását javasolták még 3 hétig, tehát összesen 5 hétig szedtem gyógyszert, de ott kontrol vérvétel nem volt. Én ebben az egy évben lovagoltam ezen, először lehűtöttek, hogy ez nagyon régi csípés, ez már nem játszik – megjegyzem, panaszmentes kullancscsípésem azóta is volt – aztán a szemészeten egy lelkes doktornő úgy tudom, minden lehetséges dologra teszteltetett, vissza is hívott, hogy egy valamit meg kell nézni még egyszer, de aztán a neurológusomtól azt a választ kaptam, hogy minden jó lett. Jelenleg immunológián is lett valami eltérés, amit ahogy beütöttem a gépbe, a lupuszt hozta mellé, de majd lesz egy kontrol vérvétel emiatt, amit most kontrolon elmulasztott az orvosom, bár furcsállanám, hogy egy ember két ritka autoimmun betegséget is begyűjtene..... Jelen panaszaim a homályos látás a sérült szememen, elmondhatatlan fáradtság, néha a világot megváltanám, néha felkelnem is nehezemre esik, remeg a kezem, fáj a gerincem, szédülök, szaporán ver a szívem, amire kaptam lassítót, mellkasi fájdalmak, légszomj, köhögés ok nélkül, idén már 4 antibiotikum kúrát kaptam, állandóan megbetegszem influenzaszerűen, testszerte főként végtagokra jellemzően viszketés, ami vakarás hatására olyan, mintha sok szúnyog csípett volna meg, és égő érzés a bőrön, főként a lábaimon, meg csípőn. Fájnak az izületeim, a csuklómon, és két kisujjamnál mintha duzzadt is lenne a porc, és fájdalmas, meg néha olyan, mintha a húsom fájna itt-ott, olyan, mintha pattogna a tarkóm, egész testben érződő remegés, utóbbi időben előforduló fejfájás. Tudom, levelem elég kusza lett, próbáltam leírni mindent ami érdekes lehet, de van esély arra, hogy esetleg fel nem ismert lyme fertőzésem van, és nem is vagyok SM beteg? Illetve ezt milyen irányban tudnám megindítani ennek kiderítését, én Baranya-megyében lakom Pécs közelében, valamint ennek milyen költsége lehet nagyságrendileg. Ez utóbbi fontos lenne, hogy tudjak egy költségvetést csinálni, gyesen vagyok, úgyhogy elég szűkösek a lehetőségeim, de aggódom, hogy esetleg félrekezelnek. Segítségét köszönöm, várom szíves válaszát! Üdvözlettel: Szabó Adrienn
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
17.
Háziorvoson keresztül ingyen elvégeztethető a vizsgálat. Ha pozitív lenne, jelentkezzen be.
2016.
07.
13.
G3rg0 kérdése:

Egy órája körülbelül intenzíven érzek izomfajdalmat a bal labamban és bizsergo érzést. Ez is lehet tünete valamely fertőzésnek? Érdemes ügyeletet felkeresni még a ma este folyamán?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
13.
NEM!!!!
2016.
07.
13.
G3rg0 kérdése:

37 fok jelenleg a testhőm minden nap mértem és eddig 36.6 volt. Olyan volt mint egy nagy Pattanás és gennyes volt ami kifakadt. A váladék távozása óta visszahúzódoban van.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
13.
Ha nincs rosszabbodás, nincs teendő. Ha mégis lázas lenne, megduzzadnának a környéki nyirokcsomók, jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956
2016.
07.
13.
G3rg0 kérdése:

Körülbelül egy hete tavolitottam el egy kullancsot az alkarombol. Jelenleg szedülést tapasztalok a második napja és a lábamban izomlàz jellegű gyengeséget. A kullancs helye be volt gyulladva jelenleg még látszik de nem olyan mértékben és nincs begennyesedve már. Érdemes orvoshoz menni vagy inkább ezek a tünetek a különösen nagy melegnek tudhatok be?! Válaszát előre is Köszönöm!!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
13.
Mit jelent az, hogy be volt gyulladva? Van láza?
2016.
07.
13.
Zsuzso kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma elküldtem Önnek a kért felvételt, de mivel nemsokára 3 hétre elutazom, szeretném a magánrendelésén felkeresni Önt! Kérhetek időpontot ? Köszönettel, Zsuzso
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
13.
30-9349956
2016.
07.
12.
Zsuzso kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Május végén a jobb térd hajlatomban találtam egy igen nagy méretű kullancsot, melyet eltávolítottam.A helye igen viszketett, pár napra rá piros lilás folt jelent meg, a mai napig meg van, azóta nagyobb a folt, kb 4-5 cm átmérője.Junius 22-én csináltattam egy Borrelia vérvételt, aminek az eredmènye Borellia IgM/immunoblot minősítése POZITÍV lett Borellia IgG immunoblot minősítése. NEGATÍV. Fizikai tünetem nincs. Ön szerint elképzelhető, hogy Lyme-kór fertőzésem van ? Köszönettel várom válaszát !
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
12.
Küldjön egy távolról készített felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2016.
07.
11.
Gago2001 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A 14 éves fiam június 20-21-én osztálykiránduláson volt a Velencei-tónál. Mikor hazajött 23-án vette magán észre a piros foltot, amit nekem másnap mutatott meg. A folt a bal lágyéktól lefelé 3-4 centire volt egy 3*4 cm inkább négyszögletű forma. Kissé kidomborodó és elég élénk piros színű. Nem irritálta, csak ha hozzányúlt akkor enyhén fájósan viszketett. Rá két napra (hétfőn) elmentünk a házi orvoshoz aki megnézte és azt mondta, hogy ő nem gondolja, hogy kullancscsípés. Kullancsot nem is találtunk benne. Nem kell vele semmit csinálni, ha netán zavarja akkor egy kis Fenistillel be kell kenni. Nem is kentük, mert nem érezte szükségét, de a folt az nőtt, a tüzessége lement és egy kb. 7*6 cm lilás barnás szabálytalan inkább ovális folttá alakult aminek a körvonalán egy kb 1 cm sávban élénk piros sáv alakult ki, de az a múlthétre (júl. 4-8) már halványodott, de azért még kivehető volt. Már kezdtünk megnyugodni, hogy biztos valami mérges bogár, pók, szúnyog csípte meg. Sajnos a múlt hétvégén (júl.9-én, az első észlelés után 3 hétre) esti zuhanyzás után megmutatta, hogy a halványodó folt szélén egy 9-10 cm nagyságú 1cm széles nem egyöntetű több kis foltból (dudoros) és a felső résznél (lágyékrésznél) nem záródó (ott nincs) élénk piros gyűrűs folt alakult ki. Ma megyünk vissza a háziorvoshoz. Nagyon aggódom, hogy mi lehet. Egyéb tünetre nem panaszkodik. Kérem tanácsát és segítségét. Ha lehet akkor majd képet is küldök, igaz csak a mostani állapotról, mert az előbbiekről nem készítettünk képeket. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel, Gabriella
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
11.
Persze, küldjenek képet (távolról készített, éles, jó minőségű felvételt) az alakos@kullancs.hu-ra. Ne szedjen antibiotikumot!!!
2016.
07.
11.
lappangási idő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a meticillin rezisztens Staphylococcus baktérium által okozott agyhártyagyulladásnak mennyi a lappangási ideje? Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
11.
Nem tudom. Elképesztően ritka betegség lehet, még nem találkoztam ilyennel.
2016.
07.
10.
kismama kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja találtam a térdhajlatomban egy erősen viszkető csípés szerű elváltozást. Utólag már tudom, hogy rossz döntés volt, de megnyomkodtam. Azóta egy nagyobb pirosas-lilás folt keletkezett, ami enyhén viszket. Mivel 35 hetes kismama vagyok, megijedtem, hátha kullancs csípett meg. A visszereim miatt reggeltől estig kompressziós harisnya van rajtam. Van rá esély, hogy azon keresztül megcsípjen egy kullancs? Érdemes elmennem vérvizsgálatra?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
11.
Küldjön inkább egy jó minőségű, távoli felvételt, amin az egész lába látható az alakos@kullancs.hu-ra.
2016.
07.
06.
Fsme immun kérdése:

A fiamnak egy hét múlva jár le az emlékeztető oltása. Mikor kell újra oltani, most (3 év után) vagy két év múlva? Ez már a második 3 év után adott FSME immun emlékeztetője volt. 13 éves és 40 kiló, Budapesten és Pécs környékén jár táborba. Köszönettel, Ágnes
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
07.
Nem könnyű megérteni.... Az első 3 oltást egy év alatt kell megkapnia, utána 3 év szünet (4. oltás), azután ötévente kell egy emlékeztető.
2016.
07.
04.
hkislány kérdése:

Kedves Dr. Úr! Borellia b. OSP-Mix +33 si értéket kaptam egy németországba kiküldött vérvételre. Majd erre írtak fel nakem doxlycyclin antibiotikumot 4-6hétre. A kullancs helyén nem volt folt csak 8-10 napra hőemelkedés hidegrázás végtagfájdalom. Azóta semmi bár az antibiotikumot elkedtem,de meddig szedjem?Jó ez erre? Köszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
04.
Az ELISPOT LTT (ezt a vizsgálatot végezték el) használhatatlan. Nincs értelme az antibiotikum szedésének, ne folytassa!
2016.
07.
03.
Kullancs? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A napokban találtam rá a fórumra és a következőkben szeretném a véleményét kérni: - június 4-én kirándulni voltam Nógrádban néhány kollégámmal, majd másnap már éreztem hogy valami nem stimmel... - a következő napokban folyamatosan egyre erősödő kétoldali torokfájdalom jelentkezett, - majd 2-3 nappal később tipikus megfázásos tünetek jelentkeztek nálam: erős torokfájás, láz (bár inkább csak hőemelkedés), kemény orrváladékozás, köhögés. - 3 napos tea + méz + echinacea csepp kúrát követően elmúltak a tünetek, csak némi torokkaparás/"krákogás" maradt hátra. - Azonban ennek már pont egy hónapja és a torokkaparás még mindig nem akar múlni :-( időszakosan kapar a torkom és köhögök, szerencsére nem folyamatosan. - Lázam/hőemelkedésem nincs, csak az arcomon érzek némi melegérzetet. (Amit akkor szoktam, ha kezdődik egy téli influenza megbetegedés.) - Kullancsot, a csípés helyét és Lyme foltot (eddig) NEM találtam magamon, így jelenleg semmi bizonyítékom sincs arra vonatkozóan, hogy a tüneteimet esetleg egy kezdeti szakaszban lévő Lyme (és vagy valamelyik társ)fertőzés okozza, vagy pedig teljesen másról van szó. - A napokban szimmetrikus izomlázszerű fájdalmat éreztem a karjaimban és a lábamban, bár ezek úgy tűnik csillapodnak. Ha nagyon akarom, akkor ezeket is meg tudnám éppen magyarázni, bár nem végeztem mostanában semmi megerőltető mozgást. - Nemrég vettem észre, hogy a kar- és combizmaimban apró remegést érzek és mintha olyan gyengék lennének az izmaim. Ilyen apró remegéseket akkor szoktam érezni, amikor hosszabb ideig egy nagyobb súlyt cipelek és leteszem. - Éppen most lesz 4 hete, hogy a feltételezett fertőzést megkaphattam. Az 1 hónapot követően lehetséges egyáltalán megbízható tesztet végeztetni? - Találtam egy otthon is elvégezhető Lyme-kór gyorstesztet (http://vitaminstation.hu/index.php?page=product&id=82). Esetleg Önnek van ezzel tapasztalata? Érdemes-e ezzel futni egy kört? Adhat megbízható eredményt? Segítségét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel, M.Béla
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
03.
A gyorsteszt használhatatlan.
2016.
07.
02.
Bea kérdése:

Kedves Doktor Úr! Pár napja írtam Önnek, azóta sajnos nem javul a helyzet... a jobb alkaron megjelent folt (kb. 2X3cm) lencsényiből lett ekkora pár hét alatt, nem múlik. Mára tőle kb 15-20 cmre, a kézfejemen félhold alakú, ugyanolyan színű folt jelent meg. A foltok nem viszketnek, nem fájnak. Képet mellékelem a végén. Kb. 3-4 hete nem múló, naponta visszatérő torok, légúti fájdalom van hőemelkedéssel. Migrén is volt, és tompa fejfájások. Két napja gyomorgörcsök kínoznak délután. Napi szinten hullámokban jön erőtlenség, gyengeség, ilyenkor 37 C a hőmérsékletem, láz nincs. Abbahagytam az antibiotikumot, legutóbbi válaszára (5 szemet így is bevettem addig a Fromilid Uno 500mgból. Összesen 7 lett volna), amit egy orvos írt fel). Pár hete napi szinten erős szagokat éreztem, amit más a környezetemben nem érzett. Ez elmúlt. Visszamentem az orvoshoz csütörtökön, és sürgősségi vérképet kért, amit hétfőn vesznek le. Hullámzó az állapotom, délelőtt jobban voltam, most nagyon fáj a gyomrom, és a légutamat is érzem kicsit. Nincs nap, hogy ne jönne rosszullét. Kérdésem, hogy ha az első folt nem növekedett, viszont nem messze tőle újabb folt kezd nőni (ez a képen is látszik, nem ovális, inkább félhold alakú) az lehet lyme kór? Köszönöm válaszát előre is. Tisztelettel: Bné Bea Képek a foltokról: https://photos.google.com/share/AF1QipNdV5dddx4YvUDVXf7MJUuy49bQSxQTmqRToaKaNzfm48DV8Cn_dEwhv29qD3KNrA?hl=hu&key=NVpkV2FqWUlPLThIWDBEX1c0QkxpdG11bVUxdDVB
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
07.
02.
A képek és az elbeszélés alapján nem tartom Lyme-kórnak, de a többszörös Lyme folt mindig erős laboratóriumi pozitivitással jár. Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2016.
06.
29.
Karacson Monika kérdése:

Tisztelt Doktor ur! Angliaban elunk mar tobb mint 6 honapja es sajnos nem kaptam kello valaszokat a kerdeseimre az itteni orvosoktol a 4 eves kizsfiammal kapcsolatosan, ugyanis 26 an vasarnap egy erdei kirandulas alkalmaval kullancs csipte meg a kisfiamat amit sajnos azonnal nem vettunk eszre mert kicsi volt a kullancs, es ma 28 an este a furdes folyaman viszketesre panaszkodva fedeztem fel a kullancsot Ami vasarnaptol most lett lathato a hona alatt kb 1milimeter nagysagu feher szurkes. A csipes helye szemes Bors nagysagu piros folt , persze azonnal surgossegre mentunk ahol az ugyeletes orvos csipesszel kellokeppen eltavolitotta ugy h nem maradt semmi es a kullancs meg elt .nem fertotlenitettek a csipest es nem adtak antibiotikumot sem mert nagyon antibiotikum ellenesek.en hazaerve bekentem antibiotikumos kenoccsel es elkeztem adni osphamax azaz amoxacilint Amit meg otthonrol hoztam szugseg esetre.nagyon be vagyok panikolva es azt szeretnem megtudni h mekkora az eselye a fertozesnek es mi a teendom?elnezest h igy korul irtam De a pontos leiras volt a cel . Elore koszonom valaszat!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
29.
Az antibiotikum adása felesleges és káros, ne adja tovább. Nincs teendő.
2016.
06.
28.
Bea kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az alkaromon kb. 2-3 hete tűnt fel nekem egy vöröses folt, ami lencsényiből jelenleg 2 -3 cm átmérőjűre nőtt. Emlékeim szerint valami kis fekete volt benne ezt megelőzően, amit kikapartam, de akkor nem merült fel bennem, hogy esetleg kullancs lenne. Úgy 10-12 napja valami nem stimmel, hullámokban gyengeség rohamok, nem szűnő torok, és fejfájás, időnként influenza szerű gyengeség, izületi fájdalmakkal jelentkeznek. A folt nem igazán akar eltűnni, nem viszket, nem fáj. Most kaptam antibiotikumot (Fromilid Uno 500mg). A fura az egészben az, hogy néha úgy érzem jól vagyok, aztán hirtelen hullámszerűen jön a gyengeség. Készítettem fotót is a foltról: https://photos.google.com/album/AF1QipMeOItbmaV-IFgO1sUjX6PdNFKlJbUu9p_XVnL7 Lehet ez lyme kór? Előre is nagyon köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Bea
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
29.
Nagy hiba ilyenkor antibiotikumot szedni. Hagyja abba! Ha a folt 8 cm-esre nőne, akkor kell jelentkezni.
2016.
06.
28.
kullancs csípéés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A 6 éves kisfiam hajas fejbőrében június 16-án reggel kullancsot találtam. Az ügyeleten vették ki neki. Nézetem minden nap a tüneteket az Ön oldala alapján, nem volt neki semmi baja. Tegnap este viszont belázasodott,fájtak a lábai, az ügyeleten azt mondták, hogy mandulagyulladása van, meg vannak duzzadva a nyirokcsomói és Zinnatot írtak fel neki. Este beadtam neki az antibiotikumot és lázcsillapítót. Ma reggel láztalanul és jól ébredt. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint megnyugtatás végett bejelentkezzek Önökhöz kivizsgálásra agyhártya gyulladás kiszűrése miatt? Várom gyors válaszát! Üdv Bernadett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
28.
A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás nem jár mandulagyulladással.
2016.
06.
20.
CD4/CD8 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Reumatológus szakorvos kezel ízületi panaszok miatt, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mi az oka a panaszaimnak. Egy speciális vérvizsgálat végeztek, melynek eredménye az kezelőorvosom szerint infektológiai konzultációt igényel, mivel a megfordult CD4/CD8 arány az immunrendszert károsító fertőzésekben szokott előfordulni. Az ön véleménye szerint, milyen fertőzésre utalhat a lelet? Mit kellene tennem? Fordulhatnék önhöz ezzel a problémával? A lelet: A mérések során a perifériás vérben 11% lymphoid kapuba eső sejtet, 8 % monocytát, és 79% granulocyta kapuba eső sejtet észleltünk. A CD3 pozitív T-sejtek aránya 6%, a CD4/CD8 arány fordult, 1:2-re tehető. A lymphoid kapun belül a CD56 pozitív sejtek aránya 20%. Köszönettel! Sebestyén
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
20.
Sajna, nem értek hozzá.
2016.
06.
19.
Cecília kérdése:

Tisztelt doktor úr! Szeretném a tanácsát kérni kullancscsípéssel kapcsolatban. 3 hete május 27-én megcsípett egy kullancs, amit eltávolítottam. Utána sokáig viszketett és enyhén égető érzés volt a csípés körül és kb. 3 cm-es enyhén piros folt jelent meg körülötte. Június 16-án már nagyon piros lett és enyhén kékes is lett a színe, 5 cm-re nőtt a folt. Enyhén viszket és éget néha. Elmentem a házi orvoshoz 17-én, aki vérvizsgálatra küldött. Ennek még nincsen eredménye, antibiotikumot még nem szedek. Lefényképeztem a foltot. Nem tudom, hogy mit tegyek. Azt mondták a vérvételnél, hogy 2 hét múlva lesz csak eredmény. A háziorvos önt ajánlotta. Személyesen is el tudnék menni a doktor úrhoz Budapestre vizsgálatra. Előre is nagyon köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Cecília
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
19.
Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2016.
06.
18.
Farkas Orsolya kérdése:

Kedves doktor ur! Egy hettel ezelott kullancsot talaltam a bal terdem alatt. Nem sikerult tulsagosan megszivja magat, sot aligha taplalkozott, de mivel egy egyszeru szemoldokcsipesszel tavolitttuk el, szerintem a mereganyag csak szetterjedhetetett. Olvastam, hogy van akinel nem jelenik meg semmifele folt a csipes korul es megis fennallhat a fertozes veszelye. Mennyibe igaz ez? Szinte semmifele tunetet nem allapitottam meg eddig, egy enyhe viszketegsegen kivul, azt is csak idonkent erzem. Pici duzzadt rozsaszinu folt van a csipes helyen. Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel, Farkas Orsolya.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
19.
Nincs teendő.
2016.
06.
16.
Évi kérdése:

Tisztekt Doktor Úr! Nemsokára két éves kislányom térde mellet másfél hete egy piros foltot találtunk, ami elkezdett növekedni kb 4 cm-re (ez az ő kis térdén jó nagynak tűnik)és a közepe dagadni, és puha, kicsit kékes lett a közepe, míg a széle piros maradt és kicsit száraz lett. Házi gyermekorvosunk két napja calcimuscot javasolt, valamint felírt egy gyógyszerzárban kikeverherő antiszeptikus krémet, amivel kenjük. A duzzanat lejjebb ment ez a két nap alatt, de orvosunkban felmerült a Lyme gondolata is. Ön szerint érdemes lenne elmennünk egy vérvételre? Csináltam fényképeket is, ha lehet küldeni. Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm: ÉviAnya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
16.
Küldje a képet az alakos@kullancs.hu-ra.
2016.
06.
10.
Lyme-kor gyanú kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 19 hónapos kisfiam karján kb 1 hete piros csípés szerű foltot vettem észre. Sudocremmel kezdtem kenni, majd az 5. nap körül Fenistillel. Ekkora már kb körömnyi nagyságú kerekded folt lett. A közepén fehér, széle gyűrűszerűen piros. Mostanra ( kb 1 héttel a megjelenés után) már kisebb és halványabb valamint a közepe is változott. Mintha a közepén egy piros sáv lenne s két oldalt fehér kör, a széle pedig piros ill. kiemelkedő. Ma látta a gyermekorvos, sajnos csak képen (ha van rá mód szívesen megmutatnám a képet), viszont csak Fenistil cseppet javasolt. Kullancsot nem találtam a gyermekben! Mit gondol felmerül a Lyme-kor veszélye? Mire figyeljek? Fertőzöttség esetén elmúlhat a folt ilyen "hamar"? Mi a véleménye, érdemes a házi gyors Lyme-kor tesztet jelzésként elvégezni? Köszönettel: Lyme-kor miatt aggódó anyuka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
11.
Ez nem Lyme. A gyorsteszt alkalmatlan. Nincs teendő (Fenistilt se kapjon!)
2016.
06.
10.
Hanga kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kislányomat (3 éves) megcsípte valami a térdhajlatánál (az okozót nem találtuk meg), két napra rá kialakult kokárdaszerű folt és feldagadt a lába, majd két nap alatt elmúlt mindkettő, a folt nem nőtt. Elvittem a csípés után kb. harmadnap orvoshoz, ott a doktornő azt mondta, kezeljük úgy, mintha Lyme-kór lenne és Zinnat-ot kap 10 napig, utána elküldi szerológiára. Ennyivel ki lehet gyógyítani? Egyáltalán biztos, hogy Lyme-kóros? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
10.
Nagy butaság erre antibiotikumot rendelni. Mekkora volt a folt?
2016.
06.
09.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisfiamban kullancsot nem találtunk, viszont lyme foltra emlékeztető bőrelváltozása van mind a két bokáján belül. 6 nap alatt körömnyi nagyságú piros folt 8 cm átmérőjűvé növekedett. Enyhén viszket neki, egyéb panasza nincs. (IgA,IgG és IgM szintje csökkent, MBL hiányt pár hónapja diagnosztizáltak nála. ) A folt körvonala piros, középen világosabb. Lyme kór állhat a háttérben, esetleg egyéb csípés? Ha lyme kór mi lenne a diagnosztika illetve kezelés menete? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
10.
Küldhet fényképet az alakos@kullancs.hu-ra.
2016.
06.
08.
döntetlen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 2 hónapja a hónom alatt, vagyis pontosabban attól lejjebb, volt egy piros folt, majd kb. 3-4 hete megjelent körülette egy udvar, ami nőtt azóta, az udvar halványabb. Kullancsot nem is láttam magamon. Voltam orvosnál volt, aki azt mondta, hogy ez semmi, volt aki szerint lehet, hogy lymehttp://www.diagnozis.hu/images/szakorvos_kerdes_submit.png kór. A folt duzzadt, a színe hol halványabb, mintha már el is múlna, aztán másnap megint pirosabb és duzzadtabb. Nem hámlik, nem hólyagos, illetve nem kokárda alakú inkább ,, Magyarország" térképére hasonlít olyan 6-7 cm, ovális alakú. Jelenleg meg vagyok fázva és most kellene elkezdenem a húsznapos antibiotikum kúrát, utána mehetnék lyme szűrésre. Tartok tőle, hogy feleslegesen szedem be. Ön szerint van esély a lyme kórra?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
08.
Küldjön távolról készített, jó minőségű felvételt az alakos@kullancs.hu-ra.
2016.
06.
07.
TIBOLA kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 éve diagnosztizáltak a Tibola nevű betegséggel. A nyirokcsomó duzzanat azóta is megvan és a csípés helye is érezhető még. Akkor kaptam gyógyszert, amitől kicsit jobb lett, de vártam, hogy teljesen megszűnik. Van rá esély, hogy teljesen eltűnjön a duzzanat? Más panaszom nincs, csak ez zavar. Előre is köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
08.
Én állapítottam meg a diagnózist?
2016.
06.
07.
lyme folt növekedés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ez év május 25-én egy kullancsot találtam a bal térdhajlatom alatt, melyet aznap a házi orvos el is távolított. Néhány nappal később észrevettem, hogy egyre nagyobb területen kezd piros lenni a csípés körül. Ismét felkerestem a házi orvost és felírt Amoxicillint, mivel biztos volt benne, hogy lyme folt . (Duomox 1000mg-ot kaptam, mivel Amoxicillinből hiány van és gyógyszerész azt mondta, hogy ugyanaz a hatóanyag). Tegnap este kezdtem el szedni, napi 3x1 -et kell bevenni. Szeretném megkérdezni, hogy normálisnak tekinthető az, hogy még mindig nő a piros folt a lábamon ill. mennyi idő szükséges, hogy visszahúzódjon a folt. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
08.
Az első 4 napban még növekedhet.
2016.
06.
07.
tetanusz kérdése:

Tisztelt Dr. Lakos András! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy, ha márciusban kaptam Tetanol pur tetanusz elleni vakcinát és ma részben beleállt egy varrótű a talpamba akkor van-e szükség a tetanusz vakcina ismétlésére? Illetve mennyi ideig tart a tetanusz toxoid vakcina védettsége? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
07.
Nem kell most oltást kapnia, 5 évig biztosan hatékony a vakcina.
2016.
06.
06.
LYME kérdése:

Tisztelt DR.ÚR Tudatom szerint 10éve csípett meg kullancs.Létezik hogy még csak most jelentkeznek foltok?valamimt ízületi gyulladás?Közben szültem ez rájuk jelent veszélyt? KÖSZÖNÖM
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
06.
Nem fordul elő ilyen hosszú lappangási idő.
2016.
06.
02.
mi lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, vasárnap kirándulni voltunk és csak két és fél nap múlva, szerdán reggel vettem észre a lábamban egy kullancsot, amit sikerült egészben kiszednem. De már kedd óta nem vagyok túl jól, erősen fáradékony vagyok, enyhe végtagfájdalmaim vannak, szédelgek és 37 körüli a hőemelkedésem. Folt eddig nem alakult ki a csípés helyén, már csak kicsit látszik. Ilyen gyorsan kialakulhat-e a Lyme vagy az agyhártyagyulladás tünete? Mi a teendőm?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
06.
02.
Nincs olyan kullancsbetegség, ami ilyen gyorsan, lappangási idő nélkül okozna panaszokat. Valami más oka lesz.
2016.
05.
31.
sürgős kérdés 9 éves gyerek kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 9 éves fiamon kijött a lyme folt 3 hete, végigszedett egy 20 napos zinnatos antibiotikum kúrát. A kórházban azt mondták nincs más teendő. Én továbbra is aggódom. Elég ennyi? Időnkén izületi fájdalmai vannak, kezében, lábában. Lelete: Borrelia IgM/ ELISA : 5.549 Borellia IgG/ELISA: 50.050 Borrelia IgM / IImmunoblot: + Borrelia IgG / Immunoblot +/- Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
31.
Elég sok adat hiányzik. Nem tudnának eljönni? Kérhetnek időpontot: 30-9349956.
2016.
05.
31.
prs kérdése:

Tisztelt Doktor ur! Mult vasarnap, egy kullancsot vettem eszre a kezfejemen. Nagyon kistestu, fekete szinu kullancs volt, eleg gyorsan kivettek, sajnos orvosi csipesszel. Most hetfon pici viszketo kiutes jelent meg a masik kezemen, az alkaromon, amely csak a megjelenest koveto percekben viszketett. Mara, keddre ujabb hasonlok jelentek meg, egy a hasfalamon, csipomon es a vallamon, egy a combomon. Mit gondol, a kullancs csipessel van osszefuggesben? mit tegyek? Udvozlettel: Sandor
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
31.
Nem függhet össze a kullancscsípéssel.
2016.
05.
28.
Ijedelem kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Családtervezési okok miatt anonim gyorstesztet jártam melynek eredménye negatív lett! Kérdésem az lenne hogy itt ujjbegyből vesznek vért a seb néhány percig vérzik! Húsz perccel azelőtt hogy bementem jött ki az előző személy! Mivel hozzányúlt a kilincshez arra a nem régen megszúrt bőrről a vér rá kerülhetett erre akkor nem gondoltam! A vér elvétele után az ujjamon keletkezett pici szúráshely olyan nyílt sebnek számít melyen keresztül meg lehet fertőződni abban az esetben ha kilincsen egy kb 20perces vérfolt volt? Nem biztos hogy volt tudom hogy alacsony a lehetősége nem szeretnék ezért mégegyszer menni! Ön szükségesnek tartaná?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
28.
Nem lehet így fertőződni.
2016.
05.
27.
Manka kérdése:

Tiaztelt Doktor úr. Hétfőn leszek 23 hetes terhes. 20. hétem történt meg a torch vérvétdl aminek az eredményét a héten kaptam meg. Az eredmény Cytomegalovirus (CMV) ImG/ELISA érték:0,072, minősítés: negatív . Cytomegalovirus (CMV) IgG érték: 2,086 minősítés: pozitív. Vélemény: Primer Cytomegalovírus fertőzést átvészelt. IgG maradványantitest. Segítségét kérem abban, hogy lehetséges-e hogy a terhesség alatt estem át a víruson és a baba elkaphatta? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel, Manka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
28.
Nem.
2016.
05.
25.
Lyme kérdése:

Tiszelt Doltor Úr! A vérvételi leletem a következő: Borrelia IgM/ELISA 2,04 megerősitendő, Borrelia IgM/Immunoblot: pozitiv,Borrelia IgG/ELISA 74,67 U/ml megerősitendő, Borrelia IgG/Immunoblot +/- kétes. Ez már Lyme kór? Zinnat 500 mg-os gyógyszert kaptam, naponta kettőt 20 napig. Van további teendő?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
26.
A klinikai tünetek ismerete nélkül a leleteket nem lehet értékelni.
2016.
05.
25.
Amber kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2015.szeptember első napjaiban egy komoly edzőtermi lábazós-gépes edzés után lettem rosszul. Éjszakára belobbant az összes izom és ideg a lábaimban. Éjjel beszereztem a gyógyszertárban voltaren dolot, amitől a túlélés könnyebb lett, de azóta zsibbadnak a térdeim. Kb. egy hétig szinte még a wc-ig is alig tudtam elmenni a fájdalomtól és gyengeségtől. Orthopédus vizsgált, kaptam gyulladáscsökkentőt és fájdalom csillapítókat, majd pár hónap után megreccsent a bal térdszalagom. Ekkor elmentem egy térd specialistához, aki góc keresésre küldott. Minden vizsgálat negatív lett. Többen is vizsgáltak azóta, reumatológián is, de a térdizületi gyulladás azóta is fennáll, nagyon érzékeny, gyógyszerek se húzzák le és diagnózis sem született, így kezelést se kaptam rá. Nem rég egy másik orvos ajánlotta hogy nézzük meg a véremet lyme kórra. Tegnap lett meg az eredmény, miszerint a borrelia IgM/ immunoblot pozitív lett. Az IgG negatív, borrelia IgM Elisa pedig 1,7 es értéket mutat. Jelenleg is nagyon fájnak a térdeim, terhelni alig tudom, menni is csak nehezen, lépcsőzni pedig alig tudok....a sport azóta kizárt az életemben. Nem tudom fogok e még tudni szaladni, ugrálni valaha. Egész életemben erős, sportos nő voltam és most nem tudom mi bajom. Kérem segítsen, Ön szerint fertőzésem van? Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
25.
Lyme okozta ízületi gyulladásban mindig extrém pozitív IgG reakció van. A pozitív IgM lelete biztosan laboratóriumi hiba.
2016.
05.
24.
Lehet Lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Vizsgálati leleten IgM p41 és p18B.g.1. pozitív és IgG p41 és OspC B.a. pozitív leletek lettek. Lehet Lyme kór? Köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
24.
A klinikai tünetek nélkül a vizsgálati eredményeket nem lehet értelmezni.
2016.
05.
20.
9 éves gyermek lyme kóros? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 9 éves kisfiamnak 2 éve kezdődött a lábfájása, akkor 3 hétig sántikált, mert a jobb lábát nem tudta kinyújtani, pontosabban a jobb lába térdből kifelé fordult és a lába nem ért le a földig, nem fájt, csak ha szerette volna kinyújtani, reggel így ébredt, délutánra kicsit jobb volt a helyzet. Voltunk több vizsgálaton, megállapították, hogy mandulagyulladása van, ez okozza az ízületgyulladást, ki is vették a manduláját. 1 évig rendben volt minden, majd tavaly nyáron ismét ez volt a tünet, ugyanott, ugyanúgy. Voltunk reumatológiai kivizsgáláson, nem találtak nála semmit, 2 hónap után magától elmúlt. Idén márciusban szintén előjött a sántikálás, most annyira akkut volt, hogy 1,5 hétig kórházban voltunk ortopédián. Több vizsgálata volt, szintén nem találtak semmit, annyit mondtak, hogy mindig menjünk be kórházba rehabilitációra, amikor nem tud lábra állni. Ez a sántikálás is 2-3 hét alatt magától elmúlt. Mindeközben kb. 1 éve erős fejfájásai kezdődtek, ilyenkor nem jól lát és csak hányás után múlik el a fejfájása. Ezzel a problémával is több helyen voltunk, végül neurológián megállapították, hogy aurás migrénje van és a láb problémájával nincs összefüggés. Áprilisban csináltattam egy borrelia vizsgálatot Western blot módszerrel, negatív lett, a p41 sornál van csak IgG +. Visszanéztem a leleteit és találtam egy korábbi borrelia vizsgálatot is, amit a reumatológiai kivizsgálás során végeztek, ennek eredménye: IgG kimutatás Liaison (Diasorin): <5.0, minősítés: negatív IgM kimutatás Liaison (Diasorin): 9.4, minősítés: negatív Kullancs többször volt a kisfiamban, de folt nem volt. Voltunk szakorvosnál, aki a 2 negatív eredmény ellenére a fenti tünetegyüttesek alapján egyértelműen lyme kórt állapított meg. Kérdésem az, hogy valóban megállapítható ezek alapján a lyme kór? Amennyiben bizonytalan ennek megállapítása, akkor mivel teszünk jobbat a gyermekünknek - ha végigcsináljuk a 2,5 hónapos antibiotikumos kúrát, vagy ha nem? Nagyon szépen köszönöm a segítségét!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
20.
A "szakorvosuk" súlyosan téved. Lyme okozta ízületi gyulladás esetén mindig extrém pozitív a szerológia. Ebben az esetben a negatv IgG lelet teljes bizonyossággal kizárja a Lyme betegség lehetőségét.
2016.
05.
19.
Lyme vagy sem? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2,5 évig kezeltek Lyme kórral, változatos tünetekkel. (Hasi panaszok, tachycardia, lábzsibbadás, ízületi fájdalmak, izomremegés, majd legvégül factitia urticaria, majd testszerte kiütések, melyektől az arcom is bedagadt) Allergológiai vizsgálatok negatívak, Lyme ELISA negatív, Western blot IgM pozitív. Tünetek antibiotikumra javultak majd rendre visszatértek. Jelenleg egy éve nem szedek semmit, a tünetek visszatértek, de már nem tudom, hogy egyáltalán lehetett-e ez Lyme kór... A véleményére lennék kíváncsi. Tisztelettel: egy orvos kolléga
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
19.
Nem lehet Lyme-kór.
2016.
05.
19.
Endre kérdése:

Tisztelt dr Úr ! Ön szerint hazánkban hány borrelia altörzs okoz fertőzéseket ?Ezek külön- külön milyen tüneteket okozhatnak és ezeket az altörzseket külön böző antibiotikumokkal kell kezelni ? Köszönöm válaszát !
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
19.
Legalább 4 biztos van, az általuk okozott tünetek némileg eltérhetnek, de a kezelésükben nincs különbség. Én nem látom értelmét ezek külön-külön vizsgálatának. Az általánosan elterjedt szerológiai (vér-) vizsgálatok nem is alkalmasak erre a célra.
2016.
05.
18.
Lyme-kór várandósan? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1-2 éve van a hasamon egy kb. 5 centis kokárda alakú folt. Már nem tudom, hogy mióta van ott, de korábban volt bennem egy kullancs, amit valószínűleg 24 órán belül szedtem ki, és még élt és mozgott, amikor kiszedtem. A folt nem tudom, hogy mikor jelent meg, de legalább 20 cm-re attól a helytől, ahol a kullancs bennem volt. A folton kívül más tüneteim nincsenek, a folt ritkán viszket, de csak enyhén. Western blot módszerrel végzett szerológiai vizsgálaton vettem részt korábban, mint később kiderült, már néhány hetes terhes voltam ekkor. A várandósság befolyásolhatta azt, hogy a leletem eredménye negatív lett? IgM p41 +/- és BmpA + jelzést kapott. IgG-nél p41 + lett. Nem tudtam elérni az orvost, aki el tudta volna magyarázni nekem a negatív lelet tartalmát. A magzat és én látszólag egészségesek vagyunk, most vagyok a 18. terhességi hétben. A kérdésem a következő lenne: Ha esetleg mégis fennáll a régóta fertőzöttség ténye, árthat a magzatnak az, hogy kezeletlen vagyok?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
18.
Nincs Lyme-kórja, nem árthat.
2016.
05.
14.
lyme es autoimmun kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Azt szeretném kérdezni h a kezeletlen lyme fertőzés kivalthat e autoimmun betegseget? Illetve abban az esetben ha valakit autoimmunra-esetemben sm-re diagnosztizaltak es mellette van borellia fertőzés is akkor érdemes e az immunt eroseiteni? Mi az álláspontja a lyme es autoimmun betegségek közötti kapcsolatról? Válaszát koszonom: Bernadett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
15.
Szerintem nincs kapcsolat.
2016.
05.
11.
Anna kérdése:

Tisztelt doktor úr! 2015 augusztusában egy túrázás után találtam a bal oldalamon (mell magasságban) egy kullancsot. Akkor csipesszel sikeresen kiszedtük és 2-3 napig nézegettem a helyét, de semmilyen piros folt/pont/csík nem jött elő. Továbbá később sem tapasztaltamegyéb elváltozásokat. Viszont egyéb egsészégügyi gondok miatt (gerinprobléma, tinnitus) nemrégiben egy átfogó vizsgálat sorozat következett, aminek a keretén belül Lyme tesztet is csináltattam. Áprilisban történt a labor, aminek az eredménye ma érkezett meg: - Borrelia IgM: 20,10 (a tartomány szerint 18Au/ml alatt negatív, 18-22 Au/ml között kétes, és 22Au/ml felett pozitív) - Borrelia IgG: 6.6 negatív (szérum 15 Au/ml pozitív. Punktátum 5 Au/ml pozitív. Igykeszem nem laikus szemmel mindent belelátni, ezért azt szeretném kérdezni, hogy a doktor úr szerint ezek az értékek fertőzöttséget jelentenek? Illetve, hogy a doktor úr mit gondol, mi a teendő, hogy a kétes értéktartományból a negatívba menjenek le az értékeim? (Gondolok itt egyből a gyógyszereskezelésre?) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anna
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
11.
Az IgM tesztek nagyon gyakran adnak téves pozitív eredményt. Szinte biztos, hogy nincs teendő. Persze, szívesen elvégezzük mi is a vizsgálatot, nálunk negatív lesz.
2016.
05.
09.
kullancs kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Kedden 05.03.-án szedtem ki egy kullancsot a tarkómból. Pénteken a torkom egy oldalon kezdett fájni, valamint az izmaim, ízületeim. Vasárnapra óta a fejem fáj és a nyakam hátul. Lázam viszont eddig nincs. Kell-e aggódnom a kullancs encephalitis miatt?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
09.
Nem.
2016.
05.
06.
Lyme-kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. március elején kezdődtek tüneteim: kisizületi panaszok, izomfájdalom (elsősorban combban és felkarban), izomfeszülés. Jártam rheumatológus és neurológus szakorvosnál, minden leletem negatív lett, illetve immunológiai vizsgálatot is végeztek, ezek a leleteim szintén negatívok lettek. Fül-orr-gégész javasolta torokmanduláim kivételét, ezen is túl vagyok. Saját elhatározásból elmentem Borrelia vizsgálatra (gyermekkoromban több kullancs is volt bennem, ennek kb. 15-20 éve, a kivételük után piros folt nem jelentkezett, ilyen jellegű panaszaim soha nem voltak idáig), melynek eredménye a következő lett: Borrelia IgM/Immunoblot: pozitív, Borrelia IgG/Immunoblot: negatív. Érdeklődnék, szükséges-e ezzel kapcsolatban újabb vizsgálatra mennem, Lyme-fertőzést jelent-e ez a lelet? Nagyon köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
07.
Az IgM pozitív vizsgálati eredmények általában tévesek, de az Ön esetében lehetne hiteles is, tekintve, hogy csak rövid ideje állnak fenn a panaszai. Jöjjön el, ha meg tudja oldani, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2016.
05.
04.
varicella kérdése:

Tisztelt Dr. Úr köszönöm válaszát. Kérdésére válaszolva, lombik programra vártunk, mivel előzetes vizsgálatok alapján ez volt csak a megoldás számunkra. Az első vérvétel amire elküldtek, tartalmazta többek között a varicella ellenanyag szűrést is. Persze utólag derült ki, hogy akkor már várandós voltam, 3 hetes. Lombikra így nem kellett mennünk, de a leleteimet kikértem, akkor találtam meg az eredményt. A határértékek a következők: IGG : 0- 0.20- ig, nekem : 2,19 mNE/mL. IGM határérték: 0,00- 0,20, nekem: 0,31 AU/mL. Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
04.
Nincs teendő.
2016.
05.
03.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Véletlen megnyaltam egy közkutat ivás közben, elkaphatok így valami fertőzést? A nyelvemen volt egy kis seb. Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
05.
03.
Nem.
2016.
04.
26.
varicella kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Vérvétel során, melyet a terhességem 3.hetében végeztek, mely a beágyazodás hete volt, a varicella zoster IGM 0.31 AU/mL eredménnyel jelenleg is zajló infkekció lehetőségét vetették fel. Varicella zoster IGG 2,19 mNE/mL. Én már korábban átestem a betegségen. Szeretném megtudni, hogy ilyen esetben, okozhat-e valamilyen problémát a magzatnál, vagy mivel akkor még nem volt a magzat a vérkeringésemre csatlakozva, a beágyazódás korai szakasza volt, nem is volt rá hatással. Az is érdekelne, hogy esteleg a labor értékekből ki lehet-e következtetni, hogy már lecsengőben volt-e az infekció, vagy még az elején, és általában mennyi ideig van a szervezetben. Úgy tudom kb 10-12 nap fertőz, akkor ennyi ideig magas a szint a szervezetben? Előre is köszönöm válaszát.!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
27.
Ha már korábban átesett a fertőzésen (volt bárányhimlője), akkor nem fertőzhette a magzatát. Miért végezték a vizsgálatot?! (A határértékek nélkül nem lehet értékelni a leletét.)
2016.
04.
20.
Borrelia kérdése:

Üdvözlöm! Párom Borrelia betegségben szenved, a vére pozitív lett. 2 éve vagyunk együtt. Lehetséges, hogy szexuális úton, vagy más úton elkaptam tőle? Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
21.
Nem.
2016.
04.
19.
CMV kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Terhességem 2. Trimeszterében CMV infekciót diagnosztizáltak nálam, amin egy évvel korábban már szintén átestem egyszer. Kisfiammal kétszer voltam szemvizsgálaton, koponya- és hasi uh-on, fül-orr gégészeten, ezen eredményei semmilyen jelét nem mutatják a fertôzésnek. Vérkép eredményében a GOT 106-os értéket mutatott, amely elôször 101-re, majd 90-re csökkent. (Felső értékhatár 40 a leleten) Néhány orvos szerint a kisbabáknál ez egyébként is gyakran magas, az infektológus szerint viszont én az anyatejjel megfertőztem a gyermekemet, akinek egyébként két szerológia is negatív eredményt hozott a CMV-re. Állandóan visszahívnak minket a kórházba, de én úgy gondolom, hogy nincs a gyermeknek semmi baja, és félek, hogy ott fogunk valamit összeszedni! Kisfiam egyébként most múlt 4 hónapos, egészséges, és jól fejlődik. Önnek mi a véleménye? Köszönettel Egy Aggódó Édesanya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
19.
A negatív szerológia kizárja a CMV-frtőzést. A májbetegség okát jó lenne tisztázni, mégha nem is jelentős a májkárosodás, sok minden más szóba jöhet.
2016.
04.
18.
Angst kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2016.04.02-án megcsípett egy kullancs a lábam szárán, kb.24-30 órát lehetett bennem.Már másnap, és utána még 5 napon keresztül hőemelkedésem volt (37,5), és végtagfájdalmaim.A háziorvosom azt mondta, biztosan vmi vírusfertőzés miatt, de ilyen hamar nem lehet a kullancscsípéstől panaszom. A fülcimpám és a fülem mögött fájt, duzzanat nem jelentkezett.A csípés helyén semmi nem látszódott. A 12. napon egy vörös, pici, hólyagszerű jelent meg a csípés helyén. Nem növekedik, azonban 4. napja nem múlik. Doktor Úr véleménye szerint az utólagos vörösödés jelenthet vmilyen fertőzést?(Lyme, encephalitis, Tibola , egyéb) Köszönöm válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
18.
Nem, ez általában idegentest-reakció, ha nem nő meg 5 cm-esre, nincs teendő.
2016.
04.
16.
Timi kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nagyon kétségbe vagyok esve. Tavaly nyár óta vizsgálnak ízületi fájdalmak ,folyamatos rosszullétek miatt. Kb. 30 orvosnál jártam már,szinte minden negatív. Frontint javasoltak,merthogy ez depresszió. Két hete elküldtek szerológiára,ahol Cytomegalovirus igm pozitív,és Yersinia igm/elisa pozitív. Az infectológián azt mondták,hogy csirke okozza,és hat napig szedjek 1*2 sumamed tablettát. Ön szerint előfordulhat,hogy ettől a baktériumtól ennyire rosszul vagyok már nyolc hónapja?! Válaszát előre is Köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
16.
Á nem, biztosan nem.
2016.
04.
13.
lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lyme kórt diagnosztizáltak nálam. Piros, terjedő, kicsit égő folt van a lábamon 4x6cm, kullancs csípés helyén 2-3 héttel. Doxycyclin 2x100mg kaptam 20 napig kell szednem. Ön szerint elég ezaz adag? Gyógyszer szedés után szeretnék egy vérvételt, hogy gyógyult vagyok-e, mikor jelenkezzek Önöknél?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
13.
Ha még nem kezdte el szedni, akkor ne is kezdje. Ma 18 óra körül meg tudnám nézni. Előtte telefonálnia kell: 30-9349956
2016.
04.
12.
Kullancs kérdése:

Jó napot! Azért irok mert nem rég megkaptam a Lyme Borreliosis laboratóriumi vizsgálatom eredményét és 2 pozitív lett : a IgG sorba a p41 + és szintén a IgG sorba OspC B.a. + .. Ezzel érdemes elmennem orvoshoz vagy nem? Mert nagyon messze lakok és ha nem vagyok beteg , lyme koros akk egy hosszú utol megszabadítana ! Előre is köszönöm ! Ezzel a kérdéssel fordultam önhöz nem rég , mivel lyme kort diagnosztikáltak nálam vagyis arra gondoltak de végül azt mondták hogy nem az volt ... De én úgy gondoltam és ezért csináltattam egy vizsgálatot .. És ahogy az előző üzenetbe is kérdeztem érdemes.e ezzel az eredménnyel szak orvoshoz fordulnom ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
12.
A lelet nem értékelehető a klinikai tünetek ismerete nélkül.
2016.
04.
11.
picike kérdése:

Tisztelt Lakos Doktor Úr! Amennyiben a Zinnat adagunk lemegy, és nincs egyéb tünetünk akkor van még valami teendőnk? Mit ajánlott még tenni? beszedni? A vérvételt mikor ajánlott elvégezteteni? Köszöntettel DT
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
11.
Csak nálunk érdemes vérvizsgálatot végezni. Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956, Lakos dr.
2016.
04.
08.
bartonella kérdése:

Ön szerint is okozhatta e a Bartonella Qunitana a problémámat, illetve a maradék tüneteim is el fognak e tűnni. Esetleg az Ön által felfedezett TIBOLA szóba jöhet e? Előre is köszönöm válaszát, elnézést, hogy két részletben küldtem el a kérdésem . Lukács Renáta, Kőszeg
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
08.
TIBOLA nem jön szóba, a bertonellosis nem jár ilyen bőrjelenségekkel.
2016.
04.
08.
picike kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Véleményét szeretném kérni egy kullancs csípésünkkel kapcsolatban: kb 8 napja vettem ki a térdhajlatban ici-pici kullancs volt, 2 napja elkezdett pirosodni, de nem kokárda formában, hanem egy 5-1 cm -es csíkban és mintha meg lenne duzadva. Körzetiorvos látta: Zinnat 500 mg 30 db 2*1-et, és Fucidin krémet kaptunk. Lyme tesztet csináltam , az negatív lett. Kérem szíveskedjen írni , tanácsot adni, hogy mit tegyek. A vérvétel eredményére még 2 hetet kell várnom. Köszönettel DT
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
08.
Ez valószínűleg Lyme, még várhatott volna a doktora legalább 1 napot az antibiotikum felírásával. A Fucidinnek és a vérvizsgálatnak nincs értelme. 90 kg alatt 2x1x500 mg a Zinnat adagja, és 20 napig kell szedni.
2016.
04.
08.
farkas1 kérdése:

Tiszteletem Dr úr! Akkor ön azt mondja hogy a hepatitis c nem jàr hõemelkedéssel? Mik a hepatitis c tünetei? Elõre is köszönöm a vàlaszàt.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
08.
De járhat hőemelkedéssel. Biztos talál elegendő infót a klinikai tünetekről az interneten.
2016.
04.
07.
Dávid kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Köszönöm eddigi válaszait de akkor további kérdéssel fordulok önnhöz. Mint említettem nem történt kezelés és mindez 2015 augusztusban történt, ennyi idő eltelte után mi a teendő ? Azóta semien tünet nem jelenkezett. Kérjünk vérvizsgálatot? Mik az esélyek?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
08.
Ja, akkor érdemes eljönnie, kérjen időpontot: 30-9349956.
2016.
04.
07.
Dávid kérdése:

Tisztelt Dr Úr! 04. hó 07 én Dávid jelige alatt kérdeztem ehez pontosítanám a szerológiai eredményt IgG antitest ELFA (vidas) pozitív 0,53 (küszöbérték index >0,2) . IgM antitest ELFA (vidas) pozitív 4,00 (küszöbérték index >=0,32). Válaszét köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
07.
Igen, ez heves IgM választ jelent. Ez elengedhetetlen feltétele a többszörös Lyme folt diagnózisának, vagyis sürgősen kezelni kellene. A többszörös folt egyben a kórokozó szóródását is jelenti, tehát a szövődmények kockázata ilyenkor nagyobb.
2016.
04.
07.
Dávid kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Az volna a kérdésem , hogy ez a szerológiai vizsgálati eredmény mit jelent ha többszörös lyme foltról van szó. A vizsgálat a foltok megjelenése után két héttel történt, melynek eredménye IgG : 0,53 pozitív IgM: 4,00 pozitív a vizsgálat immunoblottal történt. Igazolja e ez az eredmény a lyme kórt? Mi a teendő? Nem kapott semilyen kezelést.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
07.
Sajnos, a számok önmagukban nem jelentenek semmit, minden labor másképp közli a leleteket. Az immunoblotban sem keletkeznek számok, ezeket önkényesen írják a leletekre. Szóval kellenének a határértékek.
2016.
04.
06.
hepatitis c kérdés kérdése:

Tiszteletem! Egy olyan dolog történt sajnos hogy félévig voltam hepatitis c fertőzött nővel védekezés nélkül, érintkeztem vérrel és meg is sebesültem orális sexnél. A nő baktérium fertőzött is volt. augusztusba kezdődött a kapcsolat novbe már voltam hepatitis c szürésen negativ lett majd voltam januárba és akkor is negativ lett voltam februárba nyálteszten az is negatív lett. De visszont december óta 37.5 folyamatos hőemelkedésem van 4 hónapja, ég a bőröm kipirosodom, néha fáj a hasam, hetente egyszer bedagad a nyirokcsomom, sárga a székletem azóta. A kérdésem az lenne hogy van e ilyen tünetei hcv-nek illetve hogy ezt esetleg okozhatja más e pl baktérium. Illetve a nyálteszt mikori fertőzést tud kimutatni. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelette: Árpád
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
06.
A hepatitis C -fertőzés nem okoz ilyen tüneteket. A hőemelkedés okának kivizsgálása lehet nehéz. A László Kórháznak van erre szakosodott ambulanciája (Lázambulancia), beutalóval keresse őket fel.
2016.
04.
04.
Eszter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbiakban kérném a tanácsát: Múlt héten vasárnap vagy hétfőn kerülhetett belém egy kullancs, amit akkor még nem fedeztem fel. Kedd délután kerestem fel az orvosomat 38,5-39 C-os lázzal, erős fejfájással, szédüléssel, végtagfájdalmakkal. A doktornő állapotomra okot nem talált. Nem volt piros a torkom, köhögés semmi egyéb nem volt. Pénteken találtam meg a vállamban az említett kullancsot, ami akkor már kb. 5 napja lehetett bennem. Jeleztem az orvosomnak, aki a mai napon elküldött Lyme kór miatti vérvételre és ennek megelőzése érdekében felírt Zinnat 500 Mg tablettát 5 napon át 2x1-et. Kérdéseim: - a csípést követő 1 hétre rá a vérvétel valós ( negatív vagy pozítív) eredményt adhat-e - megvárjam esetleg a 2 hét múlva elkészülő leletet és csak ennek pozitív eredményének birtokában kezdjem-e el az antibiotikunot szedni - a felírt 5 napos antibiotikum kúra elegendő mennyiség-e megelőzésre, illetve szükséges-e A lázam 3-4 nap után elmúlt, a lábaimban érzek zsibbadást. Megtisztelő válaszát megköszönve, Üdv, Eszter
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
05.
Nagy butaság megelőzésre szedni antibiotikumot. A Zinnattal nem is végeztek ilyen vizsgálatokat, senki sem tudja megválsazolni a kérdését, hogy elegendő-e és mire ez a kezelés. A vérvizsgálatnak sincs értelme: az első 6 héten a lelet gyakran álnegatív, ha meg pozitív a lelet, valószínűleg hamispozitív. Az antibiotikum-szedés meghiúsítja a későbbi vérvizsgálatokat. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy a láza a kullancscsípésel függene össze.Ha nincs láza, nincs teendő, ha mégis visszatérne, akkor más vizsgálatokat (pl. vérkép) kell végezni. Olvassa ela honlapomon a Mit tegyünk...? c. írásomat.
2016.
04.
04.
Bárányhimlő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom szeptemberben kezdi az óvodát. Tudomásom szerint nem voltam kiskoromban bárányhimlős, de mivel később babát szeretnénk, ezért elvégeztettem az ellenanyagszűrést , melynek az eredménye számomra nem érthető. Szeretném a segítségét kérni! 2 vérvétel volt (23 nap különbséggel ), az alábbi eredmények szerepelnek a leleten: „Az előző vérminta (2016.02.29) VZV specifikus IgM 0,100 kétes; IgG 1,341 pozitív; Jelenlegi (2016.03.23) vérminta VZV specifikus IgM 0,136 kétes; IgG 1,457 pozitív. Az előző mintával párhuzamosan tesztelve az IgG típusú ellenanyag mennyisége nem változott szignifikánsan. Friss fertőzés szerológiailag nem igazolható.” Kérdésem: Átestem-e gyerekkoromban a bárányhimlőn? Van-e védettségem a bárányhimlő ellen? Ajánlott-e a bárányhimlő elleni oltás? Előre is köszönöm válaszát!!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
05.
Ön átesett és védett. Kislányát érdemes beoltatni.
2016.
04.
04.
piki01 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nálam az ondótenyésztés veillonella parvula ill. pervimonas micra anaerob baktériumokat mutatott ki. Az urológus szerint nem kell vele foglalkozni. Megkerestem az interneten a fertőzéseket és egész komoly problémákat tudnak okozni az alábbi oldalak szerint. Például szájüregi gyulladás, fekélyes vastagbélgyulladás, prostatitis stb. Konkrét kezeléseket is leírnak. Nekem is szájüregi, emésztési, vizelési stb. gondjaim vannak.Akkor most mi az igazság? Már nem tudom kihez kellene fordulnom!? http://www.globalrph.com/Veillonella.htm http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971214014441
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
05.
A kitenyésztett kórokozó önmagában nem jelenti, hogy az a kórokozó felelős az esetleges tünetekért. Spcialistához érdemes fordulni: Dr. Széll András 20-9146991
2016.
04.
03.
Betty125 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon nagy segítségre lenne szükségem a labor leleteimmel kapcsolatban mert sajnos a jelenlegi orvosaim úgy tűnik nincsenek teljesen tisztában vele hogy valóban van-e post zoster neuralgiám vagy nincs.A történetem:Kb.1 éve erös fájdalom jelentkezett a tarkóm területén a jobb oldalon.Szedtem rá Ibuprfent és jártam gyógytornára de a terápia csak ideiglenes megoldást jelentett.Tavaly októberben ugyanazon a területen nagyon erős fájdalom lépett fel ismét,az ortopédusom csináltatott nyaki Mr,ill.koponya Ct vizsgálatot de mindegyik negatív lett.Ekkor elküldött neurológushoz ahol Emg vizsgálat készült de az is negatív lett.Utolsó lehetőségként a herpesz vírusra gondolt ami a problémát okozhatja.Ekkor a Varicella Zoster IgA-Ak(EIA) kevesebb mint 0,8 a Varicella Zoster IgG-Ak(LIA) plusz 704 mU/ml lett.A doktor azt mondta ez egyértelműen övsömörre utal(még bőr tünet nélkül is).Szedtem Acyclovirt,Milgamma Neurot,Ibuprofent és szükség esetére Tilidint.A panaszok kb.1 hónap múlva enyhültek.Viszont most márciusban ismét az iszonyú fájdalom,(ugyan azon a területen )miatt kerestem fel a háziorvosom aki kontrollálta a labort akkor már a Varicella-Zoster IgG-Ak 1048IE/l ,a Varicella Zoster IgM-Ak 0,1 lett.Ö is azt mondta hogy ez ismét fertőzésre utal ezért el kellett szedjek 1 doboz Zostex-et és mivel más fájd.csill.már nem segített ezért Tramadol 100-ast szedtem-szedek még most is szükség esetén.Valamint elküldött Neurológushoz aki a labor alapján azt mondta hogy a magas IgG szint gyerekkori fertőzésre utal,ha a herpesz virus okozna panaszt akkor az IgM lenne magas.Ettöl függetlenül megvizsgált de mindent rendben talált neurológiai szempontból.Nagyon szépen kérem hogy elemezze nekem ezeket a labor értékeket mert most már nagyon szeretném tudni hogy valójában mit is jelentenek ezek az értékek. Tisztelettel és Köszönettel:B.Beatrix
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
03.
Az IgM pozitivitás segíthetne, de nincs mindig jelen, tehát a hiánya nem zárja ki, hogy esetleg övsömörről lenne szó. A magas IgG antitestszint szólhat a zoster mellett, de ezt a vizsgáló laboratóriumtól kell megkérdezni, mert a számok önmagukban nem jelentenek semmit sem. Az emelkedés lehet látszólagos, az ELISA szórása igen nagy. Ha már kialakul a neuralgia, az acyclovir kezelés nem segít rajta. A diagnózis tisztázásának tehát nincs haszna, mert a neuralgiák kezelése a kiváltó októl függetlenül is elsősorban a Contramal (Tramadol).
2016.
03.
31.
Bea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Örökíthető e a Lyme kór? Válaszát köszönöm: Bea
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
01.
Nem.
2016.
03.
29.
Kullancs kérdése:

Jó napot! Azért irok mert nem rég megkaptam a Lyme Borreliosis laboratóriumi vizsgálatom eredményét és 2 pozitív lett : a IgG sorba a p41 + és szintén a IgG sorba OspC B.a. + .. Ezzel érdemes elmennem orvoshoz vagy nem? Mert nagyon messze lakok és ha nem vagyok beteg , lyme koros akk egy hosszú utol megszabadítana ! Előre is köszönöm !
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
01.
Miért végezték a vizsgálatot?
2016.
03.
24.
anyuka kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Felnőtt fiamnak két hete erős köldöktáji és köldöktől jobboldali hasfájása valamint véres hasmenése volt .Most már széklete rendeződött,néha ugyan lágyabb ,lekvárszerű de nem véres,a hasfájás megvan,csak enyhült valamelyest,a jobb heréjében az ér háromszorosára duzzadt.Elküldték hasi UH-ra ,ahol 5-10mm-es nyirokcsomómegnagyobbodást mutattak ki a vastag-és vékonybél találkozásnál.A vérkép CRP 35 volt.Normixot kapot meg probiotikumot t,de nem jobb.Most már napok óta hőemelkedése van,fejfájássa pedig most Aktilt szed .Azt szeretném kérdezni,hogy a panaszokat okozhatja -e parazita?2013-ban ,és tavaly ősszel is giliszta volt a székletében,kezelve lett ugyan akkor.Önnek mi a javaslata?Milyen kivizsgálást lehet esetleg parazitákra kérni? Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm Egy anyuka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
04.
01.
A leírt tünetek roppant valószínűtlen, hogy parazitafertőzés következményei lennének. Még mielőtt antibiotikumokat kapott volna, kellett volna széklet bakteriológiai vizsgálatot végezni. Meg lehet még most is próbálkozni ezzel, de a téves lelet kockáata ilyenkor nagyobb.
2016.
03.
16.
Imre kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! Több éve kezelik a lyme kóromat tetraciklinekkel ,amik eddig hatásosak voltak. Újabban viszont már nem hatnak és a tünetek is megváltoztak ,ezért amoxicillit és cefuroximot kapok, amik szerencsére megszüntetik az új tüneteimet is néhány hét alatt,amik most már főként idegrendszeri eredetűek. Mióta megjelent a véremben az IGG p100 azóta van ez így. Én azt valószínűsítem, hogy az afzelii altörzsem már kipusztult, ezáltal a garinii felerősödött, amire nem hat a tetraciklin,vagy rezisztensé vált a borrelia erre az antibiotikumra ? Ön szerint mivel lehet ezt magyarázni ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
17.
Semmivel.
2016.
03.
15.
hámló kiütések kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, A következő kérdéssel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét: 25 éves vagyok, nagyjából öt évvel ezelőtt jelentkeztek először "furcsa" bőrtüneteim. Ekkor egy komolyabb érzelmi megrázkódtatás után három hétre telelettem kiütésekkel, amelyeket a körzeti orvosom bárányhimlőnek diagnosztizált. A dolog egyik érdekessége, hogy ezen a betegségen elvileg 12 eves koromban már átestem. A betegség elmúlt, azonban a kiütések azóta is vissza-visszatérnek időnként, jellemzően akkor, ha kimerülök. Általában apró fehéres, piros udvarú hólyagként kezdődnek, utána 1-2 cm-esre szétterjednek és hetekig hegesednek-hámlanak. Jellemzően a törzsemen, lábaimon jelenkeznek, először 1, majd később még max. 10 db. Viszketni, fájni nem szoktak. A tüneteim miatt felmerült bennem a Lyme-kór lehetősége, bár az első jelentkezés idején történt kullancssípésről nem tudok, és más tünetek (izületi problémák stb.) sem jelentkeztek eddig. Ön szerint a leírt tünetek gyanút adnak erre a betegségre? Előre is nagyon köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Eszter
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
15.
Biztosan nem Lyme.
2016.
03.
14.
Lívia kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azért fordulok magàhoz, mert a kórházi gyakorlaton megszúrtam az ujjbegyemet egy használt subcutan tűvel. Senkinek nem szóltam róla, de nagyon idegeskedem, és szeretném ha válaszolna arra a kérdésemre hogy ilyen módon elkaphatok e valamilyen betegséget. Előre is nagyon szépen köszönöm vàlaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
14.
Amennyiben már használt volt a tű, akkor igen. Legegyszerűbb, ha attól a betegtől vesznek vért HBV-re, HCV.re és HIV-re, akiben járt már a tű. Ha ezek negatívak, akkor nincs teendő.
2016.
03.
09.
aida kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy a parvovírus, másnéven pillangó vírus okozhat-e károsodást a 17 hetes magzatban abban az esetben, ha az anyuka nem érzékelte, hogy elkapta volna, azonban ennek a rizikóértéke igen magas volt. Vannak ennek a betegségnek egy kismamára nézve is kézzelfogható jelei? Válaszát előre is köszönöm! 17 hetes kismama
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
09.
Lehet tünetmentesen is fertőződni.
2016.
03.
04.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az AIDS úgy is fertőz, ha szembejött velem egy ember és pont akkor köhögött, amikor nyitva volt a szám, vagyis az ő nyála is belekerülhetett a számba?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
04.
Jaj, nem!
2016.
03.
03.
lyme kór teszt kérdése:

Tisztelt doktor Úr Azzal a kérdéssel fodulnék magához, hogy egy estleges több éve fenálló lyme kór fertőzés kimutatására vannak e akár otthon elvégezhető eredményes gyors tesztek, illetve azok hol szerezhetőek be. Előre is köszönöm válaszát
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
03.
Minél hosszabb ideje fennálló fertőzésről van szó, annál intenzívebb az az immunválasz, amit ilyenkor kimutatunk. Vagyis egy ilyen esetben a legvacakabb teszt is pozitív lesz. Ha kap egy pozitív eredményt, akkor érdemes velünk konzultálnia.
2016.
03.
02.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ezt az oltás tudomásom szerint azért kaptam, mert valamiféle járvány volt akkor, abban sem vagyok biztos, hogy ez egy kötelező oltás lett volna és csak egyszer kaptam meg. Lehet, hogy ez a bakteriális eredetű meningitisz ellen volt?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
03.
Anyuka vagy legalább a háziorvosa rendelkezik a megfelelő dokumentációval. Ennek hiányában csak a tenyérjósoktól várhat választ...
2016.
03.
02.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az érdekelne, hogy ha nekem 3 éves koromban volt meningitisz ellen oltásom, akkor még védett vagyok a betegség ellen? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
03.
02.
Amennyiben 1998-ban született, és ha jól számolom, 15 éve kapott oltást, és az oltás a kullancsencephalitis (kullancs által terjesztett agyvelő és agyhártyagyulladás) ellen volt, és legalább 3 oltást megkapott, akkor elegendő most egyetlen oltással feltornázni az immunitását. Nincs hivatalos állásfoglalás erről, de a legújabb adatok, és az én ismereteim szerint is ez így van. Arról nincs adat, hogy valóban "védett"-e, de érdemes emlékeztető oltást kérnie, és akkor már biztosan védett lesz. Agyhártyagyulladást szinte minden kórokozó okozhat, és némelyikkel szemben kaphatott védőoltást, tehát ismernem kellene az oltások nevét, az ismétlések számát, hogy egyértelmű választ adjak.
2016.
02.
26.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Idősek otthonában dolgozok, és 13 hetes terhes vagyok. Veszélyt jelent e Mrsa hordozó beteg számomra vagy a kisbabámra!? Válaszát előre is köszönöm! Zsanett
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
26.
Megfelelő higiénés rendszabályok betartása esetén nem.
2016.
02.
25.
Vera kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő lenne. Második babát szeretnénk, és elvégeztettem a vírusszűréseket. A varicella eredménye kicsit elbizonytalanított. Nem tudom beadassam –e a védőoltást, vagy sem. Az értékeim: A varicella Zoster IGM 0, 039 neg. határérték 0,099 Az IGG 0.176 kétes határérték 0,099 A kétes IGG eredmény miatt az immunizáltság nem eldönthető Várom tanácsát, ilyen esetben mi a teendő. Köszönettel Vera
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
25.
Nem kell beadatnia az oltást.
2016.
02.
22.
Lyme kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyjából 2 éve kezdődtek fejfájásaim- melynek jellege: tarkótáji égető érzés- , amelyet kezdetben figyelmen kívül hagytam, aztán úgy 1 éve elkezdtem kivizsgáltatni magam, ugyanis nagyon zavart. Jártam kardiológusnál(enyhe vérnyomás emelkedés, de mindent rendben találtak), szemészeten, kórházban a neurológián(készült lumbál punc. és MR is melyek negatívak lettek), hasi UH-n, cukorterhelésen, a leletek mind negatívak lettek, viszont a panaszaim egyre csak rosszabbak lettek, melyek a következőek: Fejfájás, koncentrációzavar, memóriazavar(beszéd közben van hogy gyakran használt szavak nem jutnak az eszembe), fülzúgás fényérzékenység és szemfájdalom(nyomó érzés hátulról), lebegő foltok megjelenése a látótérben és kis sárga pöttyök cikázása. Nagyfokú fáradtság,annak ellenére, hogy van 10 órát is alszom, illetve éjszaka többször is felkelek. Sűrűn jelentkezik esti izzadás,verejtékezés. Relaxált állapotban izomrángások jelentkeznek a testem bármely területén. Néhányszor volt, hogy a térd illetve a könyök ízületem fájt, és sokszor előfordulnak izomfájdalmak is főleg a comb izmomban, ezek leginkább periodikus jelleggel állnak fenn, van hogy előjönnek, majd a másik nap már el is tűnnek. Előfordult egyszer, hogy az arcom egyik felén 1-2 percig az izom mintha begörcsölt volna felhúzódott a jobb orcám, aztán csak úgy elmúlt. Ezek mellett sokszor zsibbadnak a végtagjaim miközben nem is feküdtem el őket. Megfigyeltem, hogy nyugalmi helyzetben alacsony a pulzusom( kb. 50 körül, de előfordult már 43 is). A diagnózis mindezekre tenziós fejfájás volt. A háziorvosom azt mondta szedjek frontint, mert hogy kicsit szorongósabb típus vagyok szerinte, amelynek adtam egy esélyt és két hétig szedtem, de nem sokat ért, és véleményem szerint nincs semmilyen pszichés problémám. Mivel semmi előrelépés nem történt és a tüneteim ugyanúgy fenn állnak, elkezdtem olvasgatni az interneten és találtam hasonlóságokat a Lymemmal, melynek okán eljutottam ide, és meg szeretném kérdezni, hogy érdemes lenne Önöknél egy Lyme-tesztet csinálni? Válasz előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel.: H.Dániel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
26.
Egy 2 éve fennálló Lyme betegség esetén nagyon erőteljes immunválasz alakul ki, és ezt bármelyik - ingyenesen elérhető - laboratóriumi teszt ki tudja mutatni. Akkor jöjjön el, ha ez pozitív eredményt adna.
2016.
02.
21.
Lyme Disease kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Szeretnék érdeklődni, hogy a következő tünetek és vizsgálati eredmények alapján lehet-e lyme betegségem. A tüneteim: fáradékonyság, légszomj, végtagzsibbadás, látászavarok, változó pulzusszám ill. tachykardia, emésztési problémák, bedurrant nyirokcsomók, mellkasi, hát, és kismedencei fájdalom. Csípésre nem emlékszem, foltom nem volt. Vizsgálati eredményeim: szervi elváltozást eddig semmilyen vizsgálat sem mutatott ki, viszont az Augsburgi laborban végzett Elispot vizsgálat szerint erősen pozitív vagyok Borreliára (14-es érték, cut- off:2) valamint határértéken pozitív Erlichiára (2-es érték, cut-off:2) Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Riki
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
26.
Az ELISPOT teszt alkalmatlan a Lyme betegség vizsgálatára. Jöjjön el, kérjen időpontot telefonon: 30-9349956.
2016.
02.
20.
Kakukk kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Valamikor régen volt egy feltételezhető kullancscsípésem (a sötétben kikapartam valamit a lábamból, mely akár kullancs is lehetett) bőrtünetek nem voltak. Viszont ízületi fájdalmaim voltak elsősorban a térdemben, gyakori fejfájás kínzott, a fejemet alig tudtam lehajtani a fájdalomtól amit a hátam közepén éreztem. Gyakran éreztem zavartságot, bizonytalanságot a fejemben, nem tudtam egyedül bevásárolni, mert nem ismertem fel a polcokon lévő dolgokat. Volt, hogy eltévedtem olyan úton ahol minden nap jártam. Akkor felmerült a Lyme kór lehetősége és úgy emlékszem, hogy egy kúra Docycyclint kaptam. Nem kellett utána kontrollra visszamennem. Rövid ideig jobban lettem de az évek folyamán egyre több panaszom lett. Az agyi köd (zavartság) gyakran jelentkezett, állandóan sérültek az izmaim vagy begyulladtak az ínszalagok. Gyakran fájt a bal oldalon az alsó bordám és alatta a hasam( hasi UH,hasi CT készült negatív eredménnyel). Mindkét szemem fájni szokott általában tompa fájdalom jelentkezik de egy alkalommal kb.egy éve nagyon éles szúró fájdalmat éreztem napokig mk. szememben (szemészeti vizsgálat minden esetben negatív volt). Évente kb.két alkalommal tályog alakul ki a torkomban amit minden alkalommal meg kell nyitni. Mostanában gyakran érzem, hogy ég az egész mellkasom, úgy érzem, hogy fáj a szívem. Gyakran van hányingerem és fáj a gyomron. Gyakran úgy érzem, hogy kést szúrnak a combomba, görcsöl a vádlim és nagyon sokat (változó intenzitással folyamatosan) fáj a derekam.Mostanában nehezen tudok koncentrálni és a napi feladatok elvégzése, megjegyzése is gondot okoz. Dühkitöréseim vannak és gyakran sírom el magam ami korábban nem volt jellemző rám. Néha úgy érzem, hogy ez már elviselhetetlen és meg fogok őrülni. Nagyon erős fejfájásaim vannak és látászavaraim.A nyakam, a vállam és a hátam leszakad és minden reggel úgy ébredek mit akin átment egy úthenger. Sosem tudom kipihenni magam. Nagyon sok orvosnál jártam már. Fibromyalgia, depresszió, reuma és pánikbetegség diagnózissal küldtek haza. Már panaszkodni sem merek. Ugyan ki hinné el, hogy valakinek ennyi baja van?Kétségbe vagyok esve és nem tudom hová forduljak. Kérem véleményezze, hogy a felsorolt tüneteim alapján fennáll-e a Lyme kór lehetősége. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
26.
Szinte biztos, hogy gócbetegsége van. Nincs olyan manduatályog, amit évente meg kell nyitni. Nincs Lyme betegsége, de azért érdemes eljönnie...
2016.
02.
16.
Gergő kérdése:

Tisztelt Dr Úr ! A klaritromicin és a rifampin jó -e lyme kezelésére ?Másik kérdésem : Mi lehet az oka ,hogy valakinek több év alatt sem vált át az IGM IGG-be ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
16.
Egyik sem jó. A klaritromicin valószínűleg hatásos, de nem készült vele megbízható klinikai vizsgálat. A rifampicinnel meg pláne nem. A tartós IgM pozitivitás (IgG-reakció nélkül) technikai probléma. Többnyire maga a teszt van rosszul beállítva, de előfordulhat, hogy olyan ellenanyagokról van szó, amelyek nem a borreliákkal szemben termelődtek, mégis kötődnek hozzájuk. Sok ilyen van, legismertebb ezek közül a reuma faktor, ami egy IgM konglomerátum, mindenhez képes kötődni, így okoz hamis pozitív reakciót.
2016.
02.
08.
Karap Imre kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha az iskolában egy parafa kitűző táblából kiálló tű megkarmolt és vérzett is, akkor kell-e tartanom AIDS fertőzéstől? Eléggé meg vagyok ijedve. Lehet baj? Üdvözlettel: egy aggódó 17 éves
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
08.
Nem.
2016.
02.
06.
Csirkesaláta vagy tömeg? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kisebbik lányom kórházba került hányás/hasmenéssel múlt hétfőn. A következők történtek akkor vele és a családunkkal. Szombaton délelőtt megírta a közös felvételit egy olyan tömött gimnáziumban ahol az emberek lapjával közlekedtek, nagyon rossz állot levegő volt, óriási tömeg,,rengeteg diák és hozzátartozó zsúfolódott össze. Szombaton és vasárnap délben,és este a család mind a négy tagja egy ugyanabban a tálban összekevert majonézes csirkesalátát evett.(piritott csirkemell falatok,paprika,paradicsom,uborka,jégsaláta,sajt,, gyári Univer majonéz) Mindenki ugyanabbúl a tálból mert, a nejem rendszeresen megette a beteg gyerekem maradékát, én pedig még hétfő este ettem meg az utolsó falatokat. A kisebbik gyerekem először vasárnap este szólt hogy nagyon fáradtnak érzi magát, kis láza volt, más tünete nem volt. Éjjel aludt, hétfő reggelre viszont hányingere lett, ökölődött, de igazából hányni nem tudott. Otthon maradt és a délután 3-kor rendelő gyerekorvoshoz elment, aki sok folyadék fogyasztást javasolt és diétát. Itt szabadult el a pokol, délután öttőll vízszerű hasmenése lett (hányinger megszünt) többször is, majd este kilencre erős remegés lett rajta úrrá, belilult a szája... Rohantunk a kórházba, felvették az infectológiára, infúzio stb. A hasmenése kedden estére megszünt, tünetmentesen szerdán hazaengedték. A múlt keddi kórházi székletvizsgálat eredménye szalmonella, a héten kedden leadott már negatív szalmonellára. A család másik 3 tagjánal a hasmenés legkisebb jele sem mutatkozott... Csak azt szeretném kérdezni hogy létezikaz, hogy az a csirkesaláta amiből mindenki evett még 48 órával a készülte után is, hogy-hogy csak egy személynél okozhatott szalmonellát? Vagy lehet az iskolai rossz levegő volt a probléma? Köszönettel ET
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
08.
A rossz levegő biztos nem... Az ételmérgezések nem okoznak minden fertőző ételt fogyasztónál klinikai tüneteket. Persze, fertőződhetett olyan élelmiszrtől is, amire nem is gondolnak. A salmonellafertőzés klinikai tünetei többnapos lappangási idő után kezdődhetnek.
2016.
02.
04.
Borrelia fertőzés kérdése:

Tisztelt doktor úr! A kérdésére a válaszom jelenleg most nincs semmilyen bőrtünetünk. Egyébként mind a két esetben a lábán jelentkeztek volt egy külső vörös udvara a belső része világosabb volt. ez fájdalmas volt neki éget, viszketet és egyre nagyobb lett. találtam képeket olyan foltok voltak mint az első és a harmadik képen látható csak sokkal nagyobb kiterjerdésű. Sajnos nem fényképeztem le. A vizsgálatot ön szerint meg kell ismételni. Van lyme-kórja a férjemnek? Tisztelettel Vilmányi Anita http://www.lyme-kor.eoldal.hu/img/mid/60/10410898_10204712625317887_827463431170401871_n.jpg
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
04.
Érdemes eljönniük, kérjenek időpontot: 30-9349956.
2016.
02.
04.
Borrelia fertőzés kérdése:

Tisztelt doktor úr! A férjemnek októberben és januárban nagyon csúnya bőrtünetei voltak ezért egy laborvizsgálat készült melynek ez lett az eredménye: Borrelia IgM/ELISA: 3,12 Minősítés: Megerősítendő Borrelia IgM/Immunoblot: pozitív Borrelia IgG/ELISA: 10,54 U/ml Minősítés: megerősítendő Borrelia IgG/Immunoblot +/- Mínősítés: kétes Ez az eredmény pontosan mit jelent és mi a további teendőnk. A vérvételt bőrgyógyász kérte a visszatérő bőrtünetek miatt. 2016.01.07. lett a vizsgálat kérve. Ekkor fel lett írva 60 tabletta amoxicillin 1000mg napi 3x2tbl. Válaszát előre is köszönöm. Vilmányi Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
04.
A nagyon csúnya bőrtünet vajon mit jelent? Mióta áll fenn a bőrbetegség?
2016.
02.
03.
Hiv teszt? kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azt szeretném megtudni, hogy ez az eredmény teljesen negatív? Mit jelent a COI ez mindenkiben benne van? Ez az érték azt jelenti, hogy baj van, vagy baj lehet? Mit jelent a szeronegativitás? Vagy esetleg baj van? Ha párkapcsolatban vagyok érdemes később is megcsináltatnom. A vérvétel az párommal való aktus után 15 héttel történt, gondolom már kimutat valamit ennyi idő után. Eredmény: HIV Ag/AT meghatározása/ECLIA (Cobas) 0,299 COI Negatív (nem reaktív, COI < 0,9) HIV-1 antigén és HIV-1/2 specifikus antitest a mintában nem mutatható ki, szeronegativitás. Köszönettel és Tisztelettel, Péter
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
03.
Én ehhez nem értek eléggé, de ennyi idő után már biztosan pozitívvá vált volna az eredménye, nincs miért aggódnia.
2016.
01.
29.
Vas megye kérdése:

10 éves gyermekemnél 2015. november végén mk. fül mögött 1cm-es mobilis nyirokcsomó jelentkezett. Majd 2016. január elején bal oldali facialis paresise lett (enyhe fokú), amely fizikotherápiára és gyógytornára gyógyult. Evvel egy időben fáradékony lett, arra panaszkodott, hogy furcsán érzi magát, az iskolában nem tud figyelni. Szeme több alkalommal bepirosodott (bevérzett?), majd 4-5 óra múlva magától elmúlt. Tikkelt. Vérkép, We, májfunctió, vese funkció, ionok rendben. Borrelia szerológia történt az alábbi eredménnyel: Borrelia IgM / ELISA:4,113 Minősítés: megerősítendő Borrelia IgG / ELISA:28,610 Minősítés: megerősítendő Borrelia IgM / Immunoblot:+Minősítés: pozitív. Jelenleg kisfiam jól van, de mk. füle mögött változatlanul az 1cm.-es mobilis nyirokcsomó tapintható. Az lenne a kérdésem, hogy lehet -e neuroboreliososa, Lyme - kóros -e? Válaszát nagyon köszönöm: aggódó édesanya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
29.
Lehet, érdemes eljönniük, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2016.
01.
27.
Veronika kérdése:

T.Doktor Úr! Erdős környéken lakunk,így sajnos időnként találunk magunkban kullancsot.Egyik ilyen alkalom után kb 2 évvel ezelőtt 2 héttel a csípés után influenza szerű megbetegedésem volt amit 5 hétig tartó enyhe tarkótáji fejfájás követett.Ezután kb. 1 évvel a térdhajlat és csukló izületeim fájni kezdtek amik azóta is hol jobban,hol kevésbé fájnak.Egy ideje észrevettem,hogy feledékeny vagyok,előfordul,hogy nem jutnak eszembe bizonyos szavak. Sajnos 3 missed ab-vel végződő terhességem volt az elmúlt 2 évben.Véreredményem a következő lett: Lyme IgG 1,30 AU/ml negatív ref.0,00-11,00; Lyme IgM 11,50 AU/ml pozitív ref. 0,00-11,00 határzóna 9,00-11,00.Lyme IgM megerősítés (Western-Blot) negatív. Jelenleg 6 hetes várandós vagyok. Kérdésem az lenne,hogy ezek az értékek mit mutatnak,lehetek-e lyme-kóros vagy sem,okozhatta-e az elhalt terhességeket és veszélyeztetheti-e a mostani terhességem? Nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel:Pásztor Veronika
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
27.
Nincs Lyme-kórja, emiatt nincs veszélyben a magzata sem. Az ELISA vizsgálat eredménye csak akkor lenne elfogadható, ha a Western blot is megerősítené, de ha így lett volna, akkor is hiteltelen lenne az eredmény. Egy 2 éve tartó Lyme fertőzés esetén extrém pozitív IgG lelete született volna, amit a legrosszabb laboratórium sem tud elnézni.
2016.
01.
22.
zsorzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A 3 éves kislányom teste kb. 2 hónapja tele van vöröses foltokkal. Eddig 4 orvos látta, ebből kettő bőrgyógyász. Legelőször csak a lábán volt 2 gyűrű alakú folt, amire a gyermekorvos gomba elleni kenőcsöt írt fel (nem segített), majd egy fülgyulladás miatti antibiotikum-kúra után a mellkasán, a hasán és a hátán jelent meg pár kicsi rózsaszínes folt. Ezek is elkezdtek növekedni, a közepük feltisztult, alakjuk kerek-ovális, szélük picit érdesen kidudorodik. Nem viszketnek. Erre a bőrgyógyász azt mondta, hogy a felső légúti fertőzést okozó vírustól van, szteroidos krémet adott rá. Egy ideig javulni látszott a helyzet, halványodtak a foltok, majd egyszer ismét belobbantak, pirosabbak lettek, és sok új kicsi folt keletkezett. Elmentünk másik bőrgyógyászhoz, rózsahámlásra gyanakszik, azaz pityriasis rosea a legfrissebb diagnózis. Most egy kevert szteroidos krémet kaptunk, ettől is eleinte javult, de most pár napja megint belobbant, és most a végtagjain is jönnek foltok. Még egyik orvosban sem merült fel a gyanú, hogy esetleg Lyme-kór lenne, de ma egy ismerős nagyon megijesztett, mert állítólag nekik is ilyen volt, és Lyme kórt diagnosztizáltak. Kedden megyünk vissza a bőrgyógyászhoz, aki el fog küldeni vérvételre, de addig is érdekelne az Ön véleménye. Képet tudok küldeni, ha megoldható. Előre is nagyon köszönöm!!!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
22.
Persze, küldjön TÁVOLRÓL KÉSZÜLT jó minőségű felvételeket: alakos@kullancs.hu
2016.
01.
20.
Édesanya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát. Egy kérdésem lenne még.Fenn áll-e a fent említett esetben annak a lehetősége,hogy bizonyos lappangási idő (tudomásom szerint lehet 2-3 év is) után megtámadja a szervezetet a baktérium,ezzel idegrendszeri vagy ízületi problémákat okozva vagy a kétes eredmény egy lezajlott betegséget jelez. (Szíves elnézésüket kérem az elgépelések miatt.) Köszönettel:egy Édesanya
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
20.
Nincs fennálló fertőzése, tehát 3 év múlva sem lesz. A kétes lelet oka lehet technikai jellegű, és lehet egy lezajlott, gyógyult fertőzés emléke is. Nem lehet eldönteni, de nincs is értelme.
2016.
01.
19.
Édesanya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Érdekel a véleménye. 3,5 éves kisfiamat 1 éves korában megcsípte egy kullancs.Feltehetően nem sokáig volt benne, naponta többször átvizsgáltam a nyaralás során.Miután kiszedtük aznap vagy másnap halvány rózsaszín karika jelent meg a tarkóján a csípés körül.Akkor elvittem ügyeletre, de azt mondták erősebb foltnak kell lennie,ha fertőzött.Elhittem...de legbelül azóta sem hagyott nyugodni.Idén novemberben saját megnyitásomra kértem egy vérvételt.Eredménye:Borrelia IgM/ELISA 0,50 negatív; Borrelia IgG/ELISA 7,01 U/ml kétes.A megerősítő immunoblot vizsgálat is kétes értékű eredményt mutat. Lyme-kóros a kisfiam?Mennyire megbízhatóak az eredmények?Már leküzdötte a szervezete vagy lappang benne?"Kiölhető" belőle a baktérium?Mi a véleménye?Mit javasol?Mit tegyünk?Előre is köszönöm válaszát:egy aggódó anyuka.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
20.
Amennyiben 2,5 éve fennálló fertőzése lenne, erősen pozitív leletet kaptak volna. Vagyis nincs teendő.
2016.
01.
18.
Hanna kérdése, lyme teszt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! az Istenhegyi klinikán voltam lyme tesztes vérvételen a következő eredményekkel: p41 sorában,IgG oszlopban Flagellin: B. burgdorferi sensu stricto + és pipa jel BmpA sorában IgM oszlopában B. afzelii + és pipa jel. Ez értelmezhető lyme-nak is? Testi tünetem: egy éve jobb kéz zsibbadás-magától elmúlt 2 hónapon belül fél éve látóideggyulladás a bokám és nyakam ropog gyerekkorom óta. Köszönöm segítségét, kellemes hetet kívánok Önnek=)
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
19.
Nincs Lyme betegsége.
2016.
01.
18.
Ilona kérdése:

Az előttem író fiatal hölgy lyme kóros a negatív eredménye ellenére ,csak nem ismerték fel nála, sem a neurológusok ,sem Ön ! Nem szeretne rajta segíteni Dr Úr ,le fog épülni teljesen, a családját is tönkre teszi a betegség? Csak antibiotikumot kellene neki felírni !!! Ez olyan nagy probléma lenne ? Ha idejében van kezelve a betegség, akkor jó esélye lehetne a gyógyulásra. Hány ilyen beteg lehet az országban ,rossz belegondolni. Az SM betegség azoknak az orvosoknak találmánya, akik nem ismerik el a krónikus lyme létezését.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
18.
Nem szoktam reagálni a hasonló felvetésekre. Ez nem egy blog, nem egy vitafórum. Tanácsot adok annak, aki hozzám fordul. Nem muszáj megfogadni.
2016.
01.
17.
SM gyanú kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét szeretném kérni. 26 éves nő vagyok, állatorvos mellett dolgozom. Kezdetektől jellemző, hogy rendszeresen többet dolgozom mint napi 8 óra, sokszor 12 óráztam folyamatosan egy héten keresztül. December 15-én kezdődtek a panaszaim. Délutáni pihenés után felkelve elkezdett hasogatni a nyakam mindkét oldalon. Másnap ez a hasogatás átterjedt a fülem környékére. Fül-orr-gégészeti vizsgálat negatív lett. Kaptam a fájdalomra Aflamint amitől javult. Azonban elkezdett zsibbadni a jobb kezem, egyre jobban. December 18-ra már a mellemben is éreztem ezt a bizsergető, idegen érzést. Háziorvos beutalt neurológiára SM gyanúval. 2012-ben kezeltek kettőslátással ezért az orvos azonnal kontroll MR vizsgálatot rendelt el. MR eredménye nem mutatott semmi eltérést a 2012-es felvételekhez képest. A papírra ezt írták: ”Az agy állományán, bal oldalon a centrum semiovale magasságában centrálisan subcorticálisan a T2, Flair mérésen 4*8 mm-es jelfokozódás látható. Az elváltozás nem típusos demyelisatióra. Vélemény: soliter subcorticalis, fehérállományi laesio.” Kórházban fekvésem alatt a bizsergő, szorító érzés átterjedt az egész törzsemre, jobb lábamra, enyhén a bal kezemre is. Jobb kezem nagyon el ügyetlenedett. EEG vizsgálat negatív lett. Kiváltott válasz vizsgálat során tibialis SSEP görbém nyúltabb volt. Kaptam 3 alkalmas szteroid lökésterápiát infúzióban. Kiugró javulást nem éreztem a kezelés után. Haza engedtek, otthon kezdtem el javulni, most hogy eltelt azóta 4 hét érzem magam lassan jobban. Milgammát és D vitamint szedek most. Lábamból, törzsemből elmúlt a bizsergés, a kezeim ügyesebbek és a zsiborgó érzés is sokat javult. Elkezdtem újra dolgozni. Azóta új tünetként megjelent lábfájdalom, főleg lépcsőzés közben térdhajlatban. Pihenés után főleg a jobb kezem erőtlenül fáj, aztán fél óra múlva ez megszűnik. Ha előre hajtom a fejem egy bizsergés fut végig a törzsemen, egészen a bokámig. És ha belerúgok valamibe rezonanciát érzek az adott végtagban, néha a törzsemben is. Fertőző, ideggyulladást okozó törzsekre negatív lett a szerológia, nem vagyok Lyme-kóros. SM gyanúval tovább MR-ezik a nyaki szakaszt és a gerincem. Szeretném a Doktor Úr véleményét kérni, mi az amit Ön gondol. Azt érzem, hogy csak telik az idő de nem derül ki semmi. Merre menjek tovább? Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
17.
Nem tudok segíteni. Sajnos az SM diagnózisa/kizárása nem mindig egyértelmű Türelemmel kell lennie, mert sok esetben csak az idő hoz egyértelmű kórismét.
2016.
01.
14.
Kera kérdése:

Tisztelt dr. Úr ! Lyme -ot okozó borrelia altörzseket, ha valakinek mindegyik megvan ( sensu stricto , garinii ,afzelii, spielmani) váltott antibiotikum kúrákkal ,vagy kombinált kúrákkal kell -e kezelni ? Hatékony lehet -e pl a garinii ellen a doxiciclin,vagy a minocyclyn ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
14.
Nincs érdemi különbség a különböző borralia alfajok antibiotikum-érzékenységében. Az egyes izolátumok között jóval nagyobb a különbség. Talán még fontosabb, hogy annak ellenére, hogy a laboratórium több alfajjal való fertőzést mutat ki, valójában szinte biztos, hogy csak egyetlennel fertőződött. A lelet ugyanis immunválaszon alapszik, és az ellenanyagaink kersztreagálnak a többi borreliával is (szerencsére). Vagyis az afzelii ellen termelődött antitestek kötődnek a garinii-hez, meg a többihez is. Vagyis nincs sok értelme ezeknek a vizsgálatoknak, de az illúziót keltik, hogy nagyon részletes eljárásról van szó.
2016.
01.
02.
László kérdése:

Tisztelt Lakos Doktor Úr! A kérdésem: az alábbiakban részletezett adatok alapján Lyme-kóros vagyok-e, illetve a pozitív eredményekkel összefüggésben mi a teendőm? Előzmények: 7 héttel egy térdhajlatban történt kullancscsípés után – (aminek a helyén egy szabálytalan formájú, tehát nem kokárda alakú és nem is "vándorló" piros folt keletkezett, ami egy hét múlva elmúlt) – egy magánklinikán Lyme borreliosis tesztet csináltattam. Az eredmény: IgM: pozitív. VIsE: + P41: + Ospc: + (ez az adat 4-szer is szerepel) IgG: pozitív. VIsE: + Flagellin: B. bugdorferi sensu stricto: + Surface protein: B.b. sensu stricto: + Surface protein: B. afzellii + Surface protein: B. garinii + Surface protein: B. spielmanii: + Megjegyzések: 1. a "Borrelia specifikus antigén" negatív 2. Lyme-kórra utaló panaszaim a kullacscsípést követő 10 hét elteltével még nem jelentkeztek. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: László
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
02.
Ez így elég zűrös. Nem tudna eljönni? Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956.
2016.
01.
02.
Lehet-e Lyme kór? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idestova 2 éve vizsgálnak az alábbi nem szűnő tünetek miatt de az eredményeim többnyire negatívak. Jártam már neurológusnál, kardiológusnál, gastroenterológusnál, ritka betegségek ambulanciáján, pszichiátriai és pszichológiai vizsgálatokon, de egyértelmű eredményt, diagnózist egyik sem adott, a Lyme még csak fel sem merült. Fáradékonyság, izomgyengeség (kar, láb), gyomorpanaszok, vizeletürítési panaszok, idegrángás, fejfájás, füldugulás, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, és még megannyi mentális (memóriazavar, stb.) és neurológia tünet (remegés, rázkódás, zsibbadás, nyomás a fejben stb). Ezek a tünetek már a mindennapi tevékenységeimben is akadályoznak pár órát tudok csak aktívan eltölteni naponta, nem beszélve a munkámról, a családom ellátásáról. Mint említettem a szakorvosok külön-külön nem találtak semmi számottevő eltérést. Igazolták a szívritmuszavart, de az okát nem. MR-en fehérállományi eltéréseket találtak. Ezek után természetesen következett a psziché gyógyszeres kezelése antidepresszánssal és nyugtatóval, ami szintén nem hozott eredményt. Horgász ember lévén sokat járok a szabadban, bokrok, fák alatt, között évekkel ezelőtt volt is bennem kullancs, de kiütés nem keletkezett utána. Ismerőseim tanácsára, akik már találkoztak Lyme kórral kezdtem el jobban utánajárni a témának és a tüneteim kísértetiesen hasonlóak a kór tüneteihez. Érdeklődnék tehát, hogy a Doktor Úr véleménye szerint tüneteimet okozhatja-e a Lyme kór, akár évekig is lappanghatott-e bennem? Illetve érdemes lenne-e infektológus szakemberhez fordulni? Válaszát előre is köszönöm! Attila
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
01.
02.
Háziorvoson keresztül is el lehet végeztetni egy Lyme tesztet. Ha negatív, akkor elvethető, ha pozitív, keressen fel.
2015.
12.
31.
Macska kérdése:

Tisztelt doktor úr! Először is boldog új évet kívánok! Szeretném véleményát kérni. Férjemet 6 héttel ezelőtt megkarmolta egy macska,kb 4-5 cm sérülés lett a tenyerén.A seb összehúzódott,de nem múlt el teljesen ,pörkös a teteje,és pár naponta levedzik,megfakad.Kb.egy hete pedig a hóna alatt nagyra dagadt a nyirokcsomója,ami körül mintha víz lenne.Lehet a két dolognak köze egymáshoz? Válaszát köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
31.
Igen, bartonella-fertőzés a legvalószínűbb (macskakarmolás-betegségnek is hívják).
2015.
12.
27.
Etele kérdése:

Tisztelt dr úr ! Ha a lyme vizsgálatoknál olyan sok a téves eredmény, mint ahogy azt Ön állítja( 2500-ból 1 jó csak),akkor mi értelme az egésznek, miért csinálják világszerte ezeket a vizsgálatokat ? Az nem lehet ,hogy Ön gondolkodik rosszul ? Márpedig ,ha így van,akkor Ön nagyon sok embert diagnosztizálhatott már félre.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
28.
Az idézett arány az IgM vizsgálatokra vonatkozik. Az IgG nem ennyire tragikus. Ha van ideje, olvasson utána, hogyan állítottam be a mi vizsgálatainkat. A honlapomon (kullancs.hu, orvosoknak, MTA doktora pályázat) talál elegendő adatot ezzel kapcsolatban. Hasonlóan kiterjedt vizsgálatokat mások nemigen végeztek. Általánosan elfogadott álláspont, hogy 3 hónapnál régebben fennálló tünetek esetén nem szabad IgM vizsgáalatokat végezni (az IgM a friss fertőzésekre utal) mert egyébként annyira nagy a tévedés valószínűsége. Szóval, a szakemberek többsége ugyanúgy gondolkodik, mint én. Elolvashatja még az alábbi dolgozatot is: Lakos A, Reiczigel J, Solymosi N. The positive predictive value of Borrelia burgdorferi serology in the light of symptoms of patients sent to an outpatient service for tick-borne diseases. Inflamm Res. 2010 Nov;59(11):959-64.
2015.
12.
27.
csípés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem, hogy rovarcsípés útján, (bolha) terjedhet e a Hepatitis C vírus? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Netta
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
27.
Nem.
2015.
12.
22.
Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy az ismeretségi körömben egy év alatt két hepatitis fertőzéssel kapcsolatos haláleset történt.Az egyik nagyon gyors, vérzéssel járó volt. A másik egy nyolcvanas fertőzés következtében bekövetkező májrák. Mindegyik családdal kapcsolatban álltunk.A temetés után részvétet nyilvánítottunk. Azt szeretném kérdezni ,hogy ilyenkor természetes a sírás,orr fúvás, Ha ilyenkor adott puszitól elkaphattam e a fertőzést,főleg úgy hogy a második temetés délelőttjén még volt egy foghúzásom is ,tehát volt a számba így egy nyílt seb. Köszönöm válaszát. Katalin
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
23.
Nem fertőződhetett.
2015.
12.
21.
Érdeklődő1998 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem csak annyi lenne, hogy kutyák lehetnek AIDS-cel fertőzöttek és átadhatják ezt az embernek? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
21.
Nem.
2015.
12.
21.
Norbert kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Májusban foghattam egy kullancsot futás közben ami, néhány óra múlva mikor észrevettem a csípést már nem volt bent. Kb. két hét múlva jelentkezett a folt ami egyre nagyobb lett(kb.10-15cm) és ezért a bőrgyógyász elkezdte az antibiotikumos terápiát, doxycilint szedtem 30 napig 2x100mg. A lelet szerint - a vérvételkor már szedtem pár napja a gyógyszert - borrélia IgM 5,64 megerősítendő, IgM/recomline 0 negatív, IgG 3,46. Ezután egy hónappal a kontroll vérvétel IgM: 5,07 pozitív, IgM/Immunoblot Pozitív, IgG 2,62 neg. Novemberben voltam újabb vérvételen annak a pontos eredményét nem tudom, telefonon annyit mondott az orvosom, hogy az IgM még mindig pozitív, de csökken és ezért további teendő nincs, majd április körül menjek el egy újabb vérvételre. A kérdésem csupán annyi, hogy valóban normális, hogy csak nagyon lassan csökken le az IgM érték? A folton kívül ami kb 2 hónap alatt tűnt el teljesen nem volt más tünetem és azóta sincs, az általános vérképem is normális. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel R. Norbert
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
21.
Normális, nincs értelme tovább vizsgálgatni.
2015.
12.
19.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A labor tévedése miatt nem a kért vizsgálatot végezték el a vérmintámból, hanem egy borrelia tesztet. Tehát semmi tünetem nincs. Életemben 2 kullancsot szedtek ki belőlem, az utóbbit 5 éve. A leletemen viszont borrelia Igm 32 szerepel, mellette hogy 22 fölött pozitív az eredmény. Ön szerint ilyenkor mi a teendő? Mennyi az esély hogy ez valós fertőzés? Amennyiben valós akkor mikori lehet a fertőzés? Van egy 20 hónapos kislányom, ha már terhesség előtti/alatti a fertőzés akkor ez őt is érintheti? Válaszát előre is köszönöm! H. Krisztina
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
19.
Évekkel korábban végzett borrelia ELISA tesztek vizsgálatára alapozott számításaim szerint az izolált IgM pozitivitás hitelessége 1:2500. Vagyis 2499 hamis leletre jut egy valódi...
2015.
12.
17.
Tóth Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén februárban influenzás panaszaim lettek ( nyirokmirigy duzzanat, 37,2-37,8 hőemelkedés, gyengeség .) A házi orvosom csináltatott egy szerológiai vizsgálatot Ebstein bar vírust illetően, ami pozitív is lett. Az Igm érték 76 volt. Mos Április elsejére gyógyultam meg ( tehát február-március végéig voltam beteg vele.)úgy, hogy elmúlt a hőemelkedésem teljesen de a nyirok mirigyeim fájdalma részlegesen azért megmaradt. ( lassan múlt ) Nos akkor elkezdtem futni ( rendszeresen sportolok ) megint de persze lazábban és kímélve magamat. A nyirokrendszeri fájdalom a combomban végig a karjaimban a hónaljamban nos nagyon lassan mutatott múló tendenciát. ( Egyébként anyum mesélte, hogy édesapámnak is volt ilyen és neki kb: két év múlva múlt el a nyirokcsomó fájdalom teljesen. ) Szóval november elejétől megint megdagadtak a nyirokcsomóim és 37,2-37,4 hőemelkedés és totális gyengeség. Megkértem az orvosomat, hogy nem e lehetne újra csinálni egy szerológiai vizsgálatot. Nos Az IgM 157 lett, ami kimutatta, hogy megint beteg vagyok. Egyébként Szeptember 30án csókolóztam egy lánnyal. Az újbóli megbetegedés előtt 35 nappal, ami beleférne a lappangási időbe. És akkor a kérdéseim a következők lennének: 1.ezt újra el lehet kapni??? (lehet köze lenne az újbóli csókhoz? ) Mert sok helyen azt olvastam, hogy nem. Viszont pár helyen meg azt, hogy"A fertőzöttek újbóli fertőzése /reinfekció/ lehetséges" 2.Vagy nem lánytól kaptam el hanem újra fellángol? és bármikor fellángolhat? Mert az nagyon félelmetes lenne hiszen 5 hétig totál "hulla" voltam. Nem mentem táppénzre ( amióta kb: 4 éve sok citrom+víz+ aszkorbinsavval iszok. gyömbért, mézet, Kasvirágot, cinket ) Azóta ha beteg is vagyok lábon ki tudom hordani úgy, hogy nem megyek táppénzre és ennek örülök mert régebben meg mindig 3-4 heteket voltam táppénzen egy sima vírus vagy influenza miatt úgy hogy nagyon nehezen jöttem mindig rendbe. Viszont ez a mirigyláz eléggé elszomorít. :( 3. A lizin nevű aminosav is segíthet? Mert rengeteg jót halottam a herpesz ellenes hatásáról. 4. Az ISOPRINOSINE-ról olvastam, hogy Epstein-Barr vírus kezelésére is javalt. Szóval őn szerint érdemes lenne ezt is kipróbálnom az immunrendszerem erősítésére? Előre is Nagyon Köszönöm a Válaszát! Tisztelettel: Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
17.
Nem lehet újra elkapni. A vérvizsgálatok ellenanyagokat mutatnak ki, a tesztek lehetnek pontatlanok. Az emelkedő számokból nem lehet azt a következetetést levonni, hogy újrafertőződött volna. Az EBV-fertőzés tarthat hónapokig, rendkívül ritkán lehet idült is. Az isoprinosine hatása kérdéses. Az immunrendszert csak a reklámokban lehet erősíteni.
2015.
12.
13.
leukoplakia kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném megtudni,hogy a hajas sejtes leukoplakiában,ha megjelenik a pici fonálszerű valami,mennyi idő alatt emelkedik ki a felszínre és mennyi idő alatt terjed tovább? Válaszát köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
14.
Nem tudom, nem értek hozzá.
2015.
12.
07.
Hidradenitis kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Csak kullancs által terjesztett betegségekkel foglalkozik? Valószínűleg a hidradenitis suppurativa nevű betegségben szenvedek. Ha esetleg tudna ajánlani valakit, ha Ön nem tud segíteni, azt megköszönném. Köszönöm a válaszát. Üdv Ágnes
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2016.
02.
27.
Ebben nem tudok segíteni, elnézését kérem, hogy csak most válaszolok.
2015.
12.
06.
Eta kérdése:

A lyme-ot okozó borrelia szokott -e biofilm rétegben megbújni ? Lehet hogy ezért nehéz kiirtani a szervezetből ? Köszönöm a válaszát !
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
07.
Nem.
2015.
12.
04.
Lymonádé kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Így visszanézve több éve, de akutan kb. 3 hónapja vannak tüneteim (fejfájás, tarkómerevség, bordafájdalom, fülzúgás, ájulásérzet). Egy tegnapi vérképem Borrelia IgM és Borrelia IgG értékeket pozitívra jelölt. (az egyéb vérképemen a CK és a vérsüllyedés ugrott ki 10%-al). A kérdésem az lenne "merre tovább, hatékonyan? Illetve meg lehet-e ebből gyógyulni?" köszönettel: L
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
06.
Jöjjön el, kérjen időpontot telefonon: 30-9349956.
2015.
12.
04.
Váradi Lajos kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015 november 8-án a bal lábamból (lábszár ) egy kb. 3 mm-es kullancsot távolítottam el. Pár órát lehetett a bőrbe fúródva, és az eltávolítás utáni napokban nem volt semmilyen komolyabb problémám. (enyhe égő érzés és egy kis pirosodás kb 2 napig) Viszont 3 héttel később, december elején a szúrás helyén egy halványpiros, égő, enyhén viszkető folt jelent meg. A folt kb 5 cm , a mérete 3 nap alatt nem, csak a színe változott erősen pirossá. Egyéb panaszom viszont jelenleg még nem jelentkezett. Kérdésem az lenne, hogy ezek alapján fennállhat-e Lyme fertőzöttség gyanúja, ill. a továbbiakban mit tudna javasolni. Válaszát előre is köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
06.
A Lyme folt diagnosztikus kritériumaihoz hozzátartozik a növekedés, de az nem mindig folyamatos. Szóval ez lehet Lyme, jöjjön el, ha tud. Telefonon kérhet időpontot: 30-9349956
2015.
12.
03.
MRSA kérdése:

Tisztelt Dr.Lakatos András A kérdésem az volna nos én egy Idősek otthonba dolgozom és van egy eltátottunk akinek volt MRSA de már egy éve negatívak a leletei viszont cukros! Inzulin patroncsere közbe megszúrtam magam a tűjével..... Mi a teendő?? vérvételről kiderül ,hogy van e gondom? És egy Tetanusz oltás lehet e kapni? ebben az esetben Válaszát előre is köszönöm!!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
03.
Sem MRSA-, sem tetanuszkockázat nincsen. Hepatitis-kockázat van. Ennek kizárására érdemes a betegtől ebben az irányban vizsgálatot végeztetni.
2015.
12.
03.
Cica-mica kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Antibiotikumos kúra után (lyme-kór miatt,ami nem is volt az) Xorimax 500 mg 3 hétig, és Azo-Sandoz 250 mg 13 napig) okozhatott-e a laboreredménynél májfunkció emelkedést? Eredmény: GPT 39 . A szedés befejezése után 6 hétre lett a vérvétel, és ez az eredmény.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
03.
Az azithromycin okozhat enyhe májkárosodást, de elmúlik, és nem súlyos.
2015.
12.
01.
Érdeklődés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy kórházban végzett Borrelia burgdorferi vizsgálat ha negatív teljes mértékben kizárja a Lyme-kór fertőzöttséget?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
12.
01.
A klinikai tünetek ismerete nélkül nem lehet a vizsgálatokat értékelni.
2015.
11.
23.
Farkas Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát, tanácsára elmentem sebészetre, és kaptam is ma Tetanol Pur-t. Egy olyan kérdésem lenne még, hogy (így, hogy eltelt már több, mint két hét a sérülés óta) védett vagyok máris a tetanusz ellen, vagy még van kockázata a betegségnek? (Mivel gondolom az antitestek nem azonnal alakulnak ki...) Vagy mivel ez már emlékeztető oltás, azonnal kialakul védettség? Mikor nyugodhatok meg teljesen Ön szerint? Elnézését kérem, hogy még egyszer zavartam. Nagyon köszönöm előre is a válaszát - és az előzőt is, sokat segített. Üdvözlettel, Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
24.
Az ismételt oltásnál szinte azonnal kialakul a védettség, megnyugodhat.
2015.
11.
21.
Szükséges tetanusz? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Levertem a bőrt a kezemről fa rámolás közben többször is, fél cm-nél nem nagyobb, max 1mm mély sebeim lettek, enyhén véreztek, de tiszta föld és kosz volt mind. Pár fekete pötty csak napokkal később jött ki. Nem foglalkoztam vele, de most megijesztettek: valóban tetanuszt kellett volna kapnom? Már alig látszanak a sebek (2 hete volt), még mindig ajánlatos? Más okból voltam vérvételen, abból látszana, ha tetanusz fertőzéses lennék? Ha az rendben volt, akkor nem kell tetanusz? (31 éves nő) Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel, Anita
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
21.
Ha tényleg földdel szennyezett volt a seb, akkor indokolt. A fertőzésnek lehet hosszú a lappangási ideje. Nem látszana a vérvizsgálatból sem.
2015.
11.
13.
nem_múló_lyme_tünetek kérdése:

Kedves Lakos Doktor ! Kérdezte tőlem, mekkora volt a folt. Így válaszolok, mert nem kaptam email címet. Feltöltöttem néhány fotót (ha nem emelődik ki kattinthatóra, be lehet másolni a böngésző felső sorába). Itt van a középstádiumban (kb. 4 héttel a csípés után): http://kepfeltoltes.hu/view/151113/DSC_0040_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Itt már a végén, a nagy körkörös kokárdánál, mielőtt az amoxicilintől visszament volna (kb. 5 héttel a csípés után). (50-60 cm-es átmérőjű és kb. 3 cm vastag lett és tűzvörös, a közepén egy halvány bordó résszel és egy csípés-szerű nyommal. Enyhén viszketett és csípett. : http://kepfeltoltes.hu/view/151113/DSC_0044_www.kepfeltoltes.hu_.jpg (Elküldhetem emailben is, ha így nem látja, ha ad email címet.) Üdvözlettel: Richárd
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
14.
Valószínűleg Lyme, de a felvétel sem tökéletes, jöjjön el, ha tud, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956. alakos@kullancs.hu
2015.
11.
12.
nem_múló_lyme_tünetek kérdése:

Kedves Doktor Úr ! Két és fél hónappal ezelőtt, egy erdei kirándulás után 1 héttel észrevettem a lábszáramon, a bokám felett egy egyre növekvő vörös foltot. Azonnal elmentem bőrgyógyászhoz, aki vért vett és ELISA tesztet írt elő (a vérvétel itt csak 1-2 héttel volt a csípés felételezett időpontja után), amely később negatív lett, így nem írt fel rá semmit. Pár héttel a folt átment egy egyértelmű, hatalmas, vörös kokárdába. A lábamban is vizenyők keletkeztek, amik kicsit fájtak és a tarkóm is merev volt. Ekkor a háziorvosomhoz mentem már, aki felírt egy 20 napos Duomox kúrát (3x1000mg). Csináltatott egy WB-t a SynLabban, ami szintén negatív lett (itt a vérvételig már vagy 5-6 hét telt el a csípés után). Most már egy hónap telt el a kúra vége óta. Eleinte (a kúra után) még volt egy-egy beduzzadt nyirokcsomóm, azok nagyjából rendbe jöttek már. Most egy balanitiszem van egy enyhe húgyúti gyulladással, ami csak lassan múlik. A csípés helyén még mindig egy nagyon halvány vörös folt van, közepén egy kicsi göbbel. Továbbá kissebb izomfájdalmat érzek a jobb vállamban. Kérdéseim: Ez azt jelenti, hogy még él a borrelia ? Vagy talán nem is borrelia volt ? Esetleg egy kezeletlen társfertőzés jelei ? Vagy csak utótünetek és el fognak múlni ? Ön szerint kell további kezelés ? Köszönettel várom válaszát: Richárd
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
12.
A balanitis nem tartozik a Lyme tünettanához. Mekkora volt a "hatalmas" folt? Nem tud eljönni?
2015.
11.
10.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2009-ben diagnosztizáltak nálam lyme kort, mely akkor okozott egy jobb arcfél bénulást. Az arcom a kezeléseknek - antibiotikum, fizikoterápia - rendeződött. 2012-ben jelentkezett először könyökömben, bal csuklómban fájdalom, s gyengébb lett a fogásom. Mivel akkoriban hivatásos katona voltam veszélyessé vált a fegyverhasználat, valamint a fizikai felmérést nem tudtam maradéktalanul teljesíteni, áthelyezésemet kértem. Betegségemet foglalkozási megbetegedésnek nyilvánították, áthelyezésem után. Sajnálatosan azóta is fokozódó arthritis-nek diagnosztizált fájdalmaim vannak, melyet az infektológus kizártnak tart, hogy az azóta is pozitív eredményt mutató (2014.) lyme teszt igazolna, véleménye szerint semmi köze hozzá ő inkább SM-re vizsgálódna, melyre a neurológus kinevetett és közölte nem indokolt a tünetegyüttes alapján. Kérdésem az lenne, hogy okozhat e évek múltán a lyme kor ilyen jellegű izületi fájdalmaikat, illetve a kézben izomgyengeséget, vagy más irányba induljak tovább. Köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
10.
Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2015.
11.
10.
ritka betegség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy ritka betegséget a spasticus torticollist állapítottak meg nálam néhány hónapja. Hirtelen kezdődött, előtte semmi bajom nem volt. Ez egy dystónia, neurológiai betegség. Drasztikus mellékhatású gyógyszerekkel ( amik nem is használnak) és Botulinium toxin beadásával ( de ez sem használ mindenkinél, ráadásul ennek is súlyos melléhatásai vannak: tudok olyan betegről aki majdnem belehalt mert lebénították vele a nyelőizmait is!) vagy súlyos esetben idegátvágással "gyógyítják". Ezeket én nem vállalom be. Viszont találtam egy régebbi amerikai oldalt egy kísérletről 1996-ból a neten ami arról szól hogy szerintük herpeszvírus a HSV1 okozza a betegséget, mert a vírus látensen megbújik az idegdúcokban. Csináltak is kísérletet különböző dózisokkal, eredményt is értek el vele, és szabadalmaztatták is. Nekem a háziorvos felírt telviran 400-as tablettát ( vesztenivalóm nem sok van...) Néhány napja szedem, és úgy érzem már javultam valamit. Kérdésem hogy meddig és milyen dózissal kellene szedni? Egyáltalán milyen hosszú ideig lehet tartósan szedni a herpeszellenes szereket? Tudom hogy övsömörre rövid ideig nagy dózisban adják. Ha használ akkor én esetleg kisebb dózisban hosszabb ideig szedném. Mi az Ön véleménye? Mellékelem annak a bizonyos kísérletnek a linkjét. http://www.google.com/patents/US5677308 https://translate.google.hu/translate?hl=hu&sl=en&u=http://www.google.com/patents/US5677308&prev=search válaszát várva: egy elkeseredett beteg
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
11.
10.
Az Ön által idézett szbadalmi igénybejelentésben 3 betegre hivatkoznak. Ebből az egyik még kezelés alatt állott, nem adják meg, hogy mióta, a másik 2 esetben 3 ill. 3,5 hónapos kezelést alkalmaztak. Egy 70 kg-os beteg esetén napi 8 g acyclovirt javasolnak. Ez jelentősen nagyobb adag, mint, ami a gyógyszerkönyvben javasolt, tehát ez egyben azt jelenti, hogy nem végeztek nagy populáción olyan vizsgálatot, amelyben ezt a dózist (napi 8 g 3 hónapig) alkalmaztak volna. Bár az acyclovir viszonylag ártalmatlan szer, komoly kockázatot vállal magára az az orvos, aki ekkora dózisban rendeli, és persze a beteg is retteghet, nem jelentkezik-e súlyos mellékhatás. Bár a szabadalmi igénybejelentés közel 20 éves (azóta elévült, tehát nincs "szabadalmaztatva") egyetlen közlemény sem jelent meg, ami a spasticus torticollis antiviralis kezelésével foglalkozna. Ez azt jelenti, hogy volt egy ötlet, de nem sikerült alátámasztani, nem keltette fel a tudományos világ érdeklődését. Vagyis nincs komoly alátámasztása, nem ér többet, mint a szomszédasszony ötlete... Egyébként nincs arra magyarázat, hogy miért kellene ilyen óriási adagban alkalmazni a gyógyszert. A most felírt adagban szedheti 1 hónapig, az biztonságos. Ha ennyi idő alatt nem használ, nem érdemes tovább kísérleteznie vele.
2015.
10.
27.
mjudy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 16 éves lányom lábszárán kb másfél hónappal ezelőtt egy csípésszerű halvány rózsaszín folt jelent meg, amely nem viszketett, és nem fájt, így nem tulajdonított neki jelentőséget. Később vette észre, hogy a folt nem múlt el, hanem nagyobb lett, és a szélei már összeérnek a lábán. Ekkor mentünk el háziorvoshoz, aki laborvizsgálatra küldött minket aminek eredménye: IgG reaktív, IgM negatív. A labor Western Blot vizsgálat elvégzését javasolta. Mai napon a helyettes háziorvos a laborlelet alapján Zinnat 500 napi 2 szedését javasolta a számára, a laborvizsgálatot pedig nem írta ki, azt mondta hogy ez egy süllyedés vizsgálat (de nem az...), amit majd a saját háziorvosunk kiír egy hét múlva. Kérdésem az lenne, hogy ragaszkodjak e a vizsgálat elvégzéséhez a terápia elkezdése előtt vagy mellett, vagy megfelelő így az ellátás? Más, nagyon határozott tünete nincs, bár gyakran fáradékony, és időnként térdfájásra panaszkodik, de mindkettő régebb óta fennálló állapot, mint a folt megjelenése. A folt átmérője az elmúlt két hétben kb 2-3 cm-el lett nagyobb. Mivel nyíregyházán élünk, megköszönném, ha online módon tudna nekünk segíteni.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
28.
Ilyen vizsgálatot nálunk érdemes végeztetni, másutt viszont nem.
2015.
10.
20.
Lyme-kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Menyasszonyom várandós, két évvel ezelőtt Lyme-kórral diagnosztizálták. 2013-ban 8 cm kör alakú folt jelent meg a kullancscsípés helyén. 50 napig Mycocyst, Doxycyclin, Cifloxin,Supplin-nel kezelték. Western blot vizsgálatot végeztek melynek eredménye: IgM pozitív: (VlsE +; p41+; OspC (4db)+), IgG negatív volt. Ez év szeptemberében elvégzett vizsgálat eredménye: Western blot: IgM pozitív: (p41+; OspC (4db)+), IgG negatív. Sajnos jelenleg a klinikán a Doktornőt nem tudjuk elérni, így nem tudjuk, hogy ezek az értékek mit jelentenek. Kérem, ha tud válaszolna kérdésemre: Lyme kór jelen van-e még a szervezetben illetve veszélyes lehet-e a magzatra, szükséges lehet-e további kezelés, vizsgálat? Köszönöm válaszát! Tisztelettel : P.Krisztián
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
21.
Jöjjenek el, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2015.
10.
15.
Ágota kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1,5 hónapja Lyme-kór ízületi gyulladásra kezelnek! Medrol 4mg 3x1 szedéssel indítottak,közben doxyciklin 200mg napi 1x 20 napig szedtem .majd fokozatosan elhagytam a Medrolt ,ekkor panaszaim visszatértek! Azaz talpzsibbadás, térdízületi duzzanat, felette 8cm -es bőrpir. ill bokacsonton is kb.3cm-es bőrpír!!! Fájdalmas térdduzzanat, nehéz járás! Kérdésem, mit csináltunk rosszul ill. amoxyciklin 1000mg szedése javasolt ?? kevés volt az eddigi antibiotikum szedése? Mikor várható javulás ? Köszönöm szépen ! Ágota
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
16.
Ennyiből nem tudok véleményt alkotni. A Lyme elleni kezelést meghiúsíthatja a Medrol terápia. Minek alapján véleményezték a Lyme-kórt?
2015.
10.
15.
Lyme kór kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 10 évvel ezelőtt megcsípett egy kullancs a hasamon majd miután kiszedtük megjelent a Lyme folt. A folt kokárda szerű volt és lassan nőtt kb. egy évig látszódott. Idén elmentem a háziorvosomhoz aki meglehetősen kételkedve fogadta és teljesen lekezelően beszélt velem, de elküldött vérvizsgálatra. Az eredmény ez lett: borrelia IgM E. S. 0,4 negatív, IgG E. S. >192 U/ml pozitív. Ezután kaptam beutalót a neurológiára, ahol immunoblot vizsgálatot végeznek erre kb. 1 hónap múlva kerül sor. Csak érdekelne mi az ön véleménye lehet hogy nincs is Lyme kórom?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
16.
Érdemes lenne eljönnie. Csak mi tudjuk eldönteni, hogy a pozitív lelet fennálló, vagy már lezajlott gyógyult fertőzésre utal.
2015.
10.
14.
Anni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Egy éve Liquor vizsgálat Lyme- kórt igazolt.Lympfocitás meningitis, 2 oldali faciális paresissel kerültem kórházba. Ott Ceftiraxon kezelésben részesültem. Utána doxicyclin kezelést kaptam. A jobb oldali arcfelem, nem teljesen állt vissza, de mostanáig elég jól éreztem magam. Most azokat a tüneteket érzem, mint az egy évvel ezelőtti állapotomban. Rángatózik a szemem, borzongok,és nagyon feledékeny vagyok. Az immunrendszerem nem jól működik, egyéb problémáim is vannak. Mi a teendő? Köszönettel,Tisztelettel várom útbaigazitását.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
15.
Jöjjön el, kérjen időpontot telefonon: 30-9349956
2015.
10.
13.
a típusos tüdőgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4 héttel ezelőtt 39,5 fokos lázzal ágynak dőltem. Nem volt más tünetem 4 napig csak a láz és extrémfokú elesettség,rossz közérzet. 5. Napon már nem tudtam vizeletet üríteni csak cseppeket és borzalmas fájdalommal járt. Háziorvos rutinteszten azonnal megnézte a vizeletem ami gennyes volt. Tarividet írt fel egy hétig. Közben 2 naponta kontroll vizeletmintát vittem. Eleinte jobban lettem nem volt genny,de később újra romlott az állapotom és újra gennyes volt a vizeletem. Ezután cedaxot kaptam 5 napig. Nem múltak a panaszok sőt az elviselhetetlenségig fokozódott a rossz közérzetem gyengeségem és nagyon fájlaltam a mellkasomat és a hátamat. Sbo-n megállapították,h vesemedence gyulladásom és kezdődő tüdőgyulladásom van. Ekkor már nem volt lázam csak állandó hőemelkedésem. Befektettek az infektológiára de mivel nem lázasodtam be így hiába végeztek vérvizsgálatokat nem tudták beazonosítani a kórokozót. Vakon elkezdték a klacid 500 mg kúrát napi 2 tablettával és diclofenac 50 mg tablettát fájdalomcsillapítóként. Egy hetet voltam kórházban. Ez idő alatt sinus tachycardiás rohamaim lettek,a pulzusom 90 körüli állandó értékre állt vissza miután lezajlottak a rohamok. Szív uh mitralis prolapsust mutatott de nem fogták rá a tüneteket.kardiológiai szervi szempontból nincs betegségem ezt mondták. A kórházban a fájdalmas vizelés hol előjött hol elmúlt. Tenyésztésre küldtek vizelet mintát. Az eredményről még nem tudok. Jobban lettem így annak érdekében hogy ne fertőzödjek bent felül vmivel hazaengedtek de egy hétig a klacid diclofenac kúrát folytatnom kellett. Múlthét szerdán jöttem haza és bár gyengécske voltam de jobban voltam mint addig. Majd tegnap délelőtt rosszabbul lettem. Hidegrázásom hőhullámmal váltakozik a hőemelkedésem újra beállt 37,5-37,8 ra. Feljebb egyenlőre nem megy. Borzasztó közérzetem van ismét nagyfokú elesettséggel. Úgy érzem magam mint ha 40 fokos lázam lenne. A fejem fáj,a vérnyomásom percek alatt ingadozik és újra sinus tachycardiám volt. Nagyon fájnak az izmaim izületeim mindkét lábamba,karjaimba. Köhécselek,nehezen lélegzek és rövid séta után már fulladok. Az antibiotikumtól feltehetően gombás hüvelyi fertőzést kaptam,vörös,duzzadt a hüvelyem nagyon viszket és érintésre nagyon fájnak a szeméremajkaim. Ma visszamentem kontrollra,elmondtam a panaszaim,de csak annyit mondtak lehet a hosszú antibiotikum kúra terhelt meg. A kontroll eredményeim: mellkas rtg-n árnyék nem látható. Többi eredmény: MPV 7 ,lymph 22.0 , eosin 4.1 a többi tartományon belüli érték. Valamint a serum amylase emelkedettebb,májfunkciós értékek elfogadhatóak. Anti Hbc pozitív. Most adtak diflucant és hazaküldtek. Nagyon rosszul érzem magam,a lakásba alig tudok közlekedni. Még fekve is olyan érzésem van mintha mindjárt összeesnék. Ön szerint ez mitől van? Válaszát előre is köszönöm. Szilvia
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
13.
Köszönöm a bizalmat, de nem tudok ennyi ismeret birtokában használható tanácsot adni.
2015.
10.
13.
Cica-mica kérdése:

Tisztelt Szakorvos Úr! 2015. szept.06-án belémjött kiránduláskor egy kullancs, másnap szept.07-én du. észrevettem és eltávolítottam szépen. Másnapra nagyon viszketett, megvakartam és bepirosodott kb. 2x2 cm-es méretben. Növekedni nem növekedett, de jónak láttam orvosnak megmutatni, szept. 11-én, aki azt mondta Lyme-kór. Felírt Azo Sandozt 250 mg-osat 12 napi szedésre. A gyógyszerszedés közben szept.16-án vérvétel, melynek eredménye Mikrobiológiai lelet /2015.09.24.-én borrelia IgG kimutatás Liaison (DiaSsorin) 5.0 AU/ml: negatív, Borrelia IgM kimutatás Liaison (DiaSorin) 18,30 AU/ml. határérték. A 12 napos kúrát elvégeztem, majd az eredmény birtokában elküldött az infektológus hoz, azzal a kérdéssel, hogy indokolt-e szedni tovább gyógyszert. Infektológus kezelési terv, jav: "Az inadequalt időtartamú kezelés miatt újabb hatóanyagú ismétlés szükséges: Cefuroxim szedése javasolt 2x500 mg napi 20 napon át. Serologiai vizsgálatnak jelenleg értelme már nincs. Controll szükség esetén." Helyes lehetett Ön szerint a diagnózis? Már az infektológusnál is alig lehetett látni a helyét, csupán halványan, ahonnan kivettem a kullancsot. Még egy hét van hátra a 20 napos kúrából. Ön szerint van további teendőm, ha beszedtem a gyógyszert? Tisztelettel megköszönöm a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
13.
Nincs teendő, eddig sem kellett volna gyógyszereket szednie.
2015.
10.
12.
Vitacukor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kullancs csípésre szedtem Azo Sandort 250 mg-ost 12 napig, valamint most szedek még Xorimax 500 mg tbl-t 20 napig. Vitacell jeligével már írtam Önnek ezügyben levelet. Abban részletesen leírtam a problémám. Ennyi antibio beszedését követően szükségesnek lát egy általános laborvizsgálatot, ill. a kullancsfertőzöttség újbóli laborvizsgálatát. Egyik negatív volt, a másik eredmény határérték. Már felvetődik bennem, hogy egyáltalán lyme-kór volt-e, és kellett volna-e szednem ilyen sok antibioktikumot?Tisztelettel:
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
12.
Olvassa el a honlapomon a COMPASS-ról szóló írásokat.
2015.
10.
12.
Teszt értelmezés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Western blot vizsgálatot csináltattam, mert fájnak, recsegnek, ropognak az ízületeim, hangulati zavaraim vannak, gyakori éjszakai vizeléstől szenvedek. A teszt eredménye negatív. A p41-nél és a Flagellin: B. burgd. sensu stricto-nél pipa és + jel van. Ez alapján kizárható a Lyme kór? Mire utalhat, miért van a két + jel? Felmerülhet más kórokozó, góc stb.? Köszönettel! Norbert
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
12.
Góc mindig felmerül. A p41-gyel szemben mindnkinek van ellenanyaga. A p41 a baktériumok csilló antigénje, és mivel a béltraktusunkban rengeteg E. coli baktérium van, ami csillós, az első reszeltalmával megfertőzzük a szopós csecsemőt, és attól kezdve termel p41-es antitestet.
2015.
10.
11.
Antibiotikum kura utan kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Kokarda alakul borpir utan Lyme kort diagnosztizaltak nalam 40 napja. (Kullancs csiposrol nem tudok.) 20 nap/3*1 Ospamox 1000 mg antibiotikum szedese utan ,a hatalmas folt (40 cm),szinte teljesen eltunt. Infektologus megalapitasa:Tovabbi teendo nincs! 4 nappal az utolso Antibiotikum beszedese utan furcsa erzes mindket terdemben es a fejemben is,ami masodik napja megvan.Fajdalomnak nem neveznem,de nem szokott ilyen tortenni velem. Kerdesem: -Tudhato,hogy az antibiotikum hatasos volt e szamomra? -Milyen esetben erdemes ujra felkereni az orvost? Segitseget halasan koszonom szepen! Tisztelettel, Zoltan
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
12.
Ld. az előző bejegyzést!
2015.
10.
07.
Erdeklodes kérdése:

Tisztelt doktor ut! Szeretnem megkerdezni,hogy mi a velemenye az esetemrol. Kanadan voltam a nyaron,ahol sokat kirandultunk erdokben.Majd mikor hazaertem,ra 1hetre megjelent egy piros folt a combomon,ami nem viszketett,de meleg volt.Haziorvos felirt egy kremet es egy allergia gyogyszert. 2 het elteltevel vagy 40 centisre nott a piros folt,es megjelent a tipikus lyme folt. Borgyogyaszat,onnan lyme kozpont es felirtak antibiotikumot 20 nap,napi 3szem ospamox 1000mg. Gyogyszereket beszedtem,aztan visszamentem az orvoshoz. A folt elhalvanyodott szinte teljesen. Doktor rapillantot es annyit mondott tovabbi teendo nincs. Ez igy ennyivel tenyleg rendben is van?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
07.
Mi szoktunk vérvizsgálatokat végezni hasonló esetben, de ez egy különleges technika, másutt nem alkalmazzák, emiatt máshol nem érdemes ezt végezni.
2015.
10.
05.
Imola kérdése:

A kérdésemre nem kaptam választ. Okozhatnak -e lyme-hoz hasonló tüneteket a társfertőzések és kell -e kezelni ezeket a lyme mellett ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
05.
Nem.
2015.
10.
04.
gigicica kérdése:

T.Dr Úr! Kisunokámnak, 8 éves kimutatták szerologiai vizsgálattal a Lyme kórt. A bőrgyógyász a következő adag antibiotikumokat írta fel neki: Amixicilin + cefuroxim napi 1-1 tabletta 40 napig. Nem túl sok ez a 2 fajta antibiotikum egy 8 éves fiúcskának? Előre is köszönöm válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
04.
Nagy tudatlanságra vall ez a kezelési javaslat. Mi a baja a kisunokának? A szerológiai vizsgálat egy lelet, a legkevésbé sem jelent diagnózist, és végképp nem lehet kitalálni, hogy milyen tünetek alapján rendelték el ezt az igen furcsa terápiát.
2015.
10.
02.
Imola kérdése:

Dr úr szerint melyik a leghatékonyabb gyógyszer a lyme-ra ? Egy másik mostanában felmerülő kérdés, a lyme mellett a társfertőzések kezelése (Babesia ,bartonella ,anaplasma stb.) Én úgy tudtam ,hogy ezek főként állatbetegségek. Érinthetik -e ezek az embert is ?Okozhatnak hasonló tüneteket mint a lyme? Ha kimutatják valamelyiket , kell-e ezeket kezelni valamivel ? Az antibiotikumok ezekre is hatnak ?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
02.
A Lyme betegséget alapvetően 3 antibiotikummal lehet kezelni: amoxicillin, cefuroxim, doxycyclin. Speciális esetekben adunk ceftriaxont. Ha valaki mindezekre allergiás, akkor adható az azithromycin. Van még sok más kórokozó is, amit a kullancsok terjesztenek, azonban ezeknek jellegzetes tüneteik és laboratóriumi eltéréseik is vannak. Helytelen, ha egy orvos a felmerülő valamennyi fertőzés ellen ad antibiotikumot. A diagnózist kell teljes bizonyossággal megállapítani, és nem pedig mindenre lőni, ami az eszünkbe jut.
2015.
10.
01.
lyme kor es immunologiai elteres kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2009 ben megjelent egy elég nagy folt, lilás vöröses szegéllyel, a közepe fakó és kemény. Ezzel voltam vizsgálaton, biopsziat is vettek belőle és akkor a borellia elisa igm pozitív volt. Ekkor a vizsgálatot western blot ismétlését javasolták. Mivel elmúlt egy idő után a bőrelváltozás nem mentem vissza. Volt azóta is kullancs bennem, ami az eltávolítás után nem okozott közvetlenül bőrtünetet csak pár hónap múlva, gondolom én . a lábszáramon volt egy elégnagy hasonló folt mint 2009-ben. 2010 ben császárral szültem egy gyermeket, majd 2015 februárjában egy másikat simán. Most a második gyermek születése után nátha hónapig tartó lázas állapot után, izületi merevség, vizesedés, fáradékonyság, és végtagduzzanat lett. Ezt a sürgősségin kezelték szteroiddal és reumatoid artitist véleményeztek. Augusztusban most immunszerológiát csináltak és kullancsra újra elvégezték a borellia elisa vizsgálatot és pozitív lett újra. A reumatológus nem lát összefüggést az állapotom és a kullancs között. Inkább autoimmun betegség merül fel azt mondja, mert ANA pozitív és még egy két immunológiai eredmény. A kérdésem, hogy okozhat e ilyen eltérést kullancs csípés az immunrendszerben? Lehetek e fertőzött Lyme kórral vagy valami mással? Látja e értelmét hogy infektológus vizsgáljon meg? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel S.Éva
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
01.
Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2015.
10.
01.
vitacell kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap 30-án fogadtak az infektológián, mivel a háziorvosom odairányított, hogy tovább kell-e szednem valami gyógyszert a kullancs csípésre. Előző emaileimben már megírtam az előzményeket, a laboreredményt. Most az infektológus szakorvos úr azt mondta, hogy mivel a vérvétel a csípést követően 10 napra történt, és a csípést követően 6.napon kezdtem el szedni az Azo Sandor 250 mg tbl-át, ezért adhat téves eredményt a laborvizsgálat. Egyik negatív, másik határérték. "Mivel az inadequalt időtartamú kezelés miatt újabb hatóanyagú ismétlés szükséges Cefuroxim szedést javasolt 2x500 mg naponta 20 naon át. Serologiai vizsgálatnak jelenleg értelme már nincs. " (Xorimax 500 mg) Nem tudom most már, hogy mitévő legyen, árthat-e ez a sok antibiotikum, Ön azt javasolta, nem menjek vele sehová - viszont ha nem szedem be és ez fertőzött kullancs volt, akkor rosszat teszek magamnak. Tanácsát kérném szépen. Tisztelettel és köszönettel.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
10.
01.
Biztos vagyok, hogy már megválaszoltam a kérdését, nem tudom, hova lett. Ne szedjen semmit sem!
2015.
09.
30.
Kullancs csípés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Megcsìpett a labujjaim között egy kullancs vélhetőleg azonnal észre is vettem mivel nem megszokott fájdalmat éreztem és azonnal megnéztem a párom eltávolította a kb bolha nagyságú kullancsot ami teljes egészében ki jött, viszont fáj a helye és megduzzadt picit a lábujjam, fáj ha lábra állok és nyomás éri ez természetes reakció valamilyen iritáció ez esetben mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel : M.B
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
30.
Hány napja csípte meg a kullancs, mekkora területen piros és duzzadt? Küldhet távolról készített felvételt: alakos@kullancs.hu
2015.
09.
29.
Vitacell kérdése:

Bocsánat Doktor úr, az előző kérdésemből lemaradt, hogy a csípés helye kb. 1 cm nagy volt , nem lett kokárdaszerű és egyre halványodott, most már alig látszik a pirosság, csupán minimálisan. És viszketés se nincs , csak elején egy hétig volt kb.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
30.
Nem kellett volna kezelni, ne menjen sehová.
2015.
09.
29.
Vitacell kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Heves megyében lakom, és erdő gombászás után megnéztem a testemet, de nem találtam magamon kullancsot. Az erdőben szept. 06-án voltunk dél körül, másnap szept. 07-én délután a combomon észleltem viszketést, megnéztem, és láttam, hogy kullancs. Szép körkörös (órairányával ellentétesen) ki is jött magától. Másnap reggel nem gondolván, hogy miért viszket a combon, álomban jól megvakartam. Reggel láttam, hogy jó piros lett a helye. 11-én mentem el orvoshoz, aki azt mondta, hogy antibiotikumot kellene szednem Azi Sandor 250 mg-osat napi 2 szemet 12 napig. Közben vértvettek 16-án, melynek eredménye szeptember 24-én elkészült. Borrelia IgG kimutatás Liaison (DiaSorin) <5,0 AU/ml negatív. A Borellia IgM kimutás Liaison (DiaSorin) 18,30 AU/ml határérték. A kérdésem, hogy ez Lyme kór lehetséges? Azt mondta, hogy ne ijedjed meg, a biztonság kedvéért menjek el az infektológiára, hogy szükséges-e további antibiotikum szedése. Tisztelettel megköszönöm Doktor Úrnak a válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
30.
Mekkora volt a folt? Növekedett-e 8-a és 11-e között?
2015.
09.
29.
Imola kérdése:

Tisztelt dr Úr ! A lyme-nak vannak -e remegéses tünetei ? A cefuroxim hatóanyagú antibiotikumok jók -e a lyme kezelésére és sejten belül hatásosak -e ? Köszönöm válaszát .
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
30.
Nincsenek remegéses tünetek, nem hat sejten belül, de attól még hatásos.
2015.
09.
27.
Edó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesanyámnál májusban ALS betegséget állapítottak meg.A napokban a neten találtam egy cikket Dr.Dave Martz német orvosról,akinél ugyanilyen betegséget diagnosztizáltak és ő a Lyme kór gyógyítására alkalmas antibiotikumokkal meggyógyította magát.Az ő elmélete szerint a Lymekór nagyon sok más betegséghez hasonló tünetet produkál(Pl: ALs),csak ez az utolsó,amire gondolnak,így nincs kezelve a beteg.A kérdésem az lenne,hogy tud e ön ilyen kezelésről,ahol ALS-es betegeket Lyme kórt gyógyító antibiotikus gyógyterápiával kezelnek,illetve önnek mi a véleménye erről? Szeretném megcsináltatni édesanyámnál a Lyme kór szűrést,hol tudok erre bejelentkezni?Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
27.
Mi évente 30 ALS-es beteget vizsgálunk (30 éve foglalkozom Lyme betegséggel). Még eddig egyikük sem bizonyult Lyme-nak. Közlemény persze van, ami a Lyme és az ALS kapcsolatáról szól, de ezeket nem tartom hitelesnek. A Lyme kezelésében használt antibiotikumok jelentős része javít az ALS-es beteg állapotán, de nem azért, mert meggyógyítaná őket, hanem ezeknek az antibiotikumoknak van egy kedvező mellékhatása, ami javítja az idegsejtek anyagcseréjét illetve megvédi számos károsító hatástól. Sajnos, a hatás csak átmeneti, a gyógyszer elhagyása után megszűnik, ismételt adásnál egyre kevésbé észlelhető.
2015.
09.
25.
F. Kriszti kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapámon júliusban először a hasán, majd a combja belső részén pár nap eltéréssel piros folt jelent meg. Vadász ember lévén állította, hogy kullancs csípés nem lehet, mert vizsgálja magát, ezért már csak akkor ment el vele orvoshoz, amikor a piros folt mérete 20-, illetve 15cm átmérőjű lett. Mivel egyéb tünete is volt (köhögés, láz), az orvos Aktil duo 825/125mg-ot napi 2 szemes szedését írta fel. A tünetei nem csillapodtak, így az antibiotikum beszedése után újabb adag, Azi Sandos 250mg/nap szedését , a piros foltokra Phlogosan kenését javasolta. Valamint kérte a vérvizsgálatot. Az eredmény alapján IgG érték 78.20 AU/ml pozitív, IgM >190.0 AU/ml pozitív. Közben a folt és az egyéb tünetek elmúltak, de az eredmények ismeretében az orvos még egy adag Azibiot 250mg egy hetes szedését javasolta. Kérdésem: Érdemes-e az antibiotikum szedése után a Lyme-tesztet ellenőrzés céljából megismételni, vagy ennyi antibiotikum elegendő a kórokozó kipusztításához? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
Ezek a tesztek nem alkalmasak a betegség gyógyulásának a követésére, de sem az Aktil, sem az Azibiot nem volt jó választás.
2015.
09.
25.
aggódó kismama kérdése:

Kedves Doktor Úr, A napokban már írtam Önnek, de még nem kaptam választ. Azóta ma kézhez is kaptam a labor eredményemet, melyen ez áll: borrelia IGM / ELISA 2,06 pozitív borrelia IGM / Immunoblot + pozitív borrelia IGG / Elisa 3,07 U/ml negativ Ez mit jelent? Nőgyógyászom szerint friss fertőzés, de tüneteim nem voltak/nincsenek. Kullancsot 2éve találtam magamon, de akkor többet is ki kellett szednem, viszont a helyükön nem volt sem folt, sem bármilyen elváltozás. Nagyon aggódom születendő gyermekem egészségéért, ezért kérdezem, hogy mit tanácsol?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
Jöjjön el, jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2015.
09.
25.
Lyme-kór kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Mai nap közölték, hogy negatív lett a lyme-szerológiám eredménye. Mégis folyamatosan szédülök a diagnózis felállítása - május óta. Az antibiotikumos kezelést 2 részletben szedtem be sajnos - egyéb okok miatt. A kórházakban Elisa, vagy Western blot tesztet csinálnak? Miskolchoz tartozom, oda küldték fel a véreredményem. Mennyire lehet megbízni ebben az eredményben, ha a szédülés még mindig ilyen mértékben fennáll? :( Szeretnék biztosabb forrásból meggyőződni a gyógyulásomról.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
A Lyme betegség nem jár szédüléssel.
2015.
09.
23.
probléma kérdése:

Tisztelt doktor úr! A megadott e-mail címről valamiért visszapattannak a levelek, legalább is hibaüzenet jön vissza. Vagy mégis megkapta a képeket? Üdvözlettel: Krisztina
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
alakos@kullancs.hu
2015.
09.
23.
borrelia IGM pozitív kismama kérdése:

Kedves Doktor Úr, 12 hetes kismama vagyok, a cicáim miatt orvosom elküldött egy alaposabb labor vizsgálatra. Kiderült, hogy a toxoplazmát már átvészeltem korábban, így amiatt nem kell aggódnom. Viszont a borrelia IGM eredményem pozitív lett. Pénteken kapok beutalót az infektológiára, amivel csak jövő héten tudok szakrendelésre menni. Nagyon aggódok. Mit jelenthet ez a pozitív eredmény a babára nézve? Válaszát előre is köszönöm: Réka
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
Az IgM Lyme leletek 25%-ban adnak álpozitív eredményt.
2015.
09.
23.
Flóra kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Június 13-án a Nyíregyházi Állatkertben tevegeltem. Ezután 3 nappal megjelent a bal térdemnél egy kokárdaszerű csípés, ami napról napra nőtt. A legnagyobb kiterjedése 6 cm volt, majd 2 nap múlva teljesen eltűnt. Voltam orvosnál, aki 3 hetes Doxycyclin kúrát javasolt. Elszedtem az antibiotikumot, majd rá egy hónapra szerológiai vérvizsgálatot kért a háziorvosom. Ennek az eredménye a következő lett: Borrelia IgM/ELISA (Siemens) 2,22 (pozitív) és Borrelia IgG/ELISA (Siemens) 3,07 U/ml (negatív). Ezt követően szakorvos kérte a vizsgálat ismétlését, amelynek eredményét most kaptam meg: Borrelia IgM/ELISA (Siemens) 1,94 (pozitív), Borrelia IgM/Immunoblot (Viramed) + (pozitív) és Borrelia IgG/ELISA (Siemens) 2,94 (negatív). A szakorvos nem volt túl készséges, azt mondta hogy ez így rendben van és nem kell foglalkozni vele a továbbiakban, de engem nem hagy nyugodni a dolog. Kérném Doktor úr javaslatát. Előre is köszönöm. Üdvözlettel, Varga Flóra
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
Jelentkezzen be telefonon: 30-9349956.
2015.
09.
22.
Németh Zsolt kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az lenne a problémám hogy már 3 éve tartó nehézlégzésem nehéznyelésem és melkas fájdalmaim vannak. (tüdő csúcsokban, borda alsó része) állandó gyulladás a szervezetben. kb 3 éve csináltak egy lyme borreliosis tesztet. Melyen az Igg gyengén pozitív lett. De nem foglalkoztak különösebben vele. Kiskoromban 1x 2x előfordult hogy a kullancs feje belém tört. Az egyik ilyen helyen például azóta anyajegynek nézett ki amíg 4 évvel ezelött egy vakbélműtét során fel nem vágták. azóta a műtéti heg miatt nem látni. illetve kb 2,3 hónappal az első rosszúllétem elött erdőbe voltunk barátaimmal kirándulni. A kérdésem az lenne hogy ezeket a tüneteket okozhatja lyme kór? Köszönettel Németh Zsolt
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
26.
Nem.
2015.
09.
21.
Krisztina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy nagy vörös fájdalmas folt van a lábszáramon, kb. 10 cm átmérőjű. Valamikor július végén augusztus elején jött ki. Sem csípést, sem ütést nem tapasztaltam, bár úgy kezdődött, mintha beütöttem volna és fájt egy kicsit. Először egy kis piros folt volt, ami kicsit viszketett, majd ez elkezdett nőni. Mivel kicsit viszketett azt hittem megcsípett valami, ezért fenisztillel kentem. Semmi, sőt növekedett és megdagadt. Azt gondoltam darázs, nem vettem észre. A viszketés elmúlt inkább fájt.Kb. 2 hétre a háziorvos 3 napig injekciózott 1 kalcium és egy vénás. A 3. nap végére szinte elmúlt, se vörösség, se dudor. Aztán 2 nap múlva ismét elkezdte. 1 hét múlva tudtam menni bőrgyógyászhoz, akkor már csak duzzadt volt, meleg, nem viszketett inkább fájt. (Augusztus 31-én.) Kaptam Cifrant és egy fehér krémet. Semmi nem történt. szeptember 11-én visszamentem, akkor ő műr kullancsra gyanakodott, ezért kaptam egy szürke krémet, amit bekötve egész napra fel kellett tenni és Doxicyclyn antibiotikumot az első dobozzal valamint vért vettek. Egész héten a lábam is bevizesedett de ez lehet csak a meleg miatt, bár nekem sosem volt jellemző. Ma mentem vissza. a véreredmény negatív lett. A folt még mindig vörös, de pihentetésre elhalványul és olyan, mintha dudorokat éreznék a bőr alatt. A doktornő felírta a biztonság kedvéért a 2. doboz gyógyszert a kúrához és még egy nagy adag krémet. A folt nem a jellegzetes lyme folt, aminek a közepe piros a csípés helyén és a széle is, hanem egybefüggő és nem látszik benne csípés konkrétan. A folton kívül semmilyen más tünet nem volt és nincs. És egyetlen folt van. Ezen elmondások alapján kérem amennyiben tud valami kézzelfoghatót számomra mondani, tisztelettel várom válaszát. Tisztelettel és üdvölettel: Krisztina
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
21.
Küldjön egy TÁVOLRÓL készült felvételt, ahol az egész végtag látszik az alakos@kullancs.hu-ra.
2015.
09.
21.
Szamóca kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Antibiotikum(Dalacin) szedése után csúnya hasmenésem lett. Tenyésztés eredménye: Clostridium difficile toxin A+B pozitív. Érték: TV: 0,39. Ezután Klion tablettát kaptam. Hasmenéses tüneteim már a gyógyszer szedése előtt elmúltak, ami azóta sem ismétlődött meg. Háziorvosom újabb tenyésztést ír elő, ha az negatív csak akkor mehetek dolgozni. Közben pedig azt mondta, hogy nem fertőző. Ez 5 hét kiesés a munkából, amit munkaadóm igen rossz néven vesz. Kérdésem, hogy miért kell megismételni a tenyésztést, és miért nem dolgozhatok ha nem fertőző és teljesen jól vagyok? Válaszát elöre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
21.
A beteg családi vagy intézményi környezetében 7 napra járványügyi megfigyelés alá kizárólag azon személyeket kell helyezni, akik 0-6 éves gyermekek közösségébe járnak, vagy ilyen közösségekben, intézményekben gyermekek ellátásával kapcsolatos veszélyeztető munkakörben dolgoznak; akik szociális, illetve egészségügyi intézmények ápoltjai/gondozottjai, akik a közvetlen betegellátás során étel- és gyógyszerkiosztást végeznek; illetve akik hőkezelés nélkül közvetlenül közfogyasztásra kerülő élelmiszereket, ételeket, italokat kezelnek: közétkeztetésben, vízművekben dolgoznak; anyatejet adnak, vagy anyatejet kezelnek. Ezen személyeket a járványügyi megfigyelés időtartamára munkakörüktől/tevékenységüktől, 0-6 éves gyermekközösség látogatásától el kell tiltani. Az ilyen személyek a közösség/intézmény látogatását, illetve foglalkozásukat/tevékenységüket csak akkor folytathatják, ha a megfigyelési idő alatt az enteritis infectiosával bejelentett beteg székletéből pathogen kórokozó nem volt kimutatható, valamint a járványügyi megfigyelés ideje alatt enterális fertőzésre utaló tünetek nem jelentkeztek.
2015.
09.
16.
HGR kérdése:

Kedves Főorvos Úr, unokám 8 éves, pozitív wb után és a testszerte _NEM A KULLANCSCSÍPÉS HELYE KÖRÜL_ megjelenő 5 db piros szélű folt után nem friss, hanem felülfertőződést diagnosztizáltak ezért 60 napos gyógyszeres kezelést javasoltak: Duomox 750 2szer, Klacid kid 2*2,5 ml a 21 naptól és Klion az utolsó héten. Az Elisa teszt, ami később lett kész szintén pozitív, de ott friss fertőzést állapítottak meg és 3 hetes antibiotikum kúrát ajánlottak. Kérdés: melyik terápiát alkalmazzam? Aggódó nagymama kéri tisztelettel gyors válaszát.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
16.
Az első kezelés roppant távol áll a Lyme-ban javasolt kezelésektől, értelmetlen, veszélyes, toxikus. Nem tudnának eljönni? Kérjenek időpontot: 30-9349956
2015.
09.
15.
porenzo9 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tanácstalan vagyok.Három hete a mell alsó felén egy piros foltot láttam kb 0,5cm.Ami bevörösödött a közepe kemény, kis csomó szerü .Körülötte bepirosodott, és dorozmássá vált a bőr, kb 4-5 cm -esre nőtt a kör,nem viszket és nem fáj.A második héten, a kemény vörös folt még mindig változatlan körülötte elkezdett halványodni kifelé a bőr.Harmadik hete történt de a vörös csomós folt nem mulik.Lehet ez Lyme kór?Kellene vizsgálatra mennem?Mit tanácsol? Siklósi vagyok , szeptembet 17-19-ig pesten tartozkodom .El tudnék menni a rendelésére? Köszönettel:Zs. Kollár Erzsébet
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
16.
Küldjön egy távoli fényképet, ahol az egész mellkasa látszik: alakos@kullancs.hu
2015.
09.
11.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! A kisfiamat nyáron megcsípte egy kullancs; csak egy-másfél hónap múlva jelent meg a Lyme folt, amire kapott 21 napos napi 3x500mg amoxycyllin kezelést. A folt rögtön eltűnt (egyébként is halvány volt), de azóta időnként (átlagban hetente egyszer egy napon) fáj valamelyik ízülete (térd, boka), vagy izma (vádli). Mi a teendő ? Köszönettel; B. Péter
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
11.
Jöjjenek el, jelentkezzenek be telefonon: 30-9349956.
2015.
08.
31.
Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egy kedves ismerősöm tolószékbe kényszerült. Kérdeztem, csípte-e meg kullancs? Igen válaszára javasoltam a WB vizsgálatot, ami negatív lett. Nem hagyott nyugodni a dolog, újból rákérdeztem a kullancs csípésére. Ma kaptam Tőle választ, ami a következő: Betegségem krízise nagyfokú. 2013 augusztusában megcsípett 3 kullancs cca. 3nap különbséggel, piros folt volt, kezelés nem. Az összes izmom elsorvadóban van. Lehet, hogy a negatív WB mellett mégis krónikus Lyme-kora van? Köszönöm válaszát, üdvözlettel: Zoltán
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
09.
10.
Nem.
2015.
08.
28.
kinga kérdése:

Tisztelt Dr Úr! A csipestol számítva mennyi időre érdemes megcsinalni a tesztet? Kislányomat augusztus 14 -én csípte meg a kullancs amit sajnos nem vettünk észre csak rá 2 napra és augusztus 19 körül jelent meg a folt ami terjed. Jellegzetessege a folynak, hogy ahol megjelent ott halvanyodik.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
29.
Nem szabad a vérvizsgálattól függővé tenni a diagnózist. Amennyiben a folt elérte az 5 cm-t, akkor a kezelést meg kell kezdeni.
2015.
08.
28.
CMV fertőzés? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 éve, első terhességem alkalmával végeztek TORCH szűrővizsgálatot, melynél a CMV szűrés eredménye a következő volt: IgG 10,50 pozitív (ref. 0,0-0,30), IgM <8,0 negatív (ref. 0,0-14,9). Vélemény: Primer CMV fertőzést átvészelt, IgG maradványantitest. Jelenleg ismét babát várok, a 13. hétben levett véreredményem CMV-re a követekező: IgG ELISA 2,19 pozitív (ref. 0,0-0,1), IgM 0,11 kétes (ref. 0,0-0,1), IgG aviditás 0,85, magas. Vélemény: Magas aviditás miatt a 3 hónapon belüli primer CMV fertőzés nem valószínű. Kérdésem lenne, hogy amennyiben első terhességemet megelőzően már átestem a fertőzésen, akkor ez most jelentheti a vírus kiújulását? Ebben az esetben ez veszélyt jelenthet a babámra? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Andrea
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
28.
Az egyszer már átvészelt fertőzés után nincs sok értelme újabb CMV vizsgálatokat végeztetni. Nem jelent veszélyt a mostani és az elkövetkezendő terhességeire.
2015.
08.
27.
Lehet lyme? kérdése:

Vérvizsgálat 1 éve volt 2014 augusztus. A folt 2015 márciusában jött ki. Tehát 6-7hónap kb. Van fotom is róla ha van értelme elküldeni. Köszönöm
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
28.
Biztos, hogy jól írta? Előbb volt a vérvizsgálat, és azután a folt?! A folt mindig friss fertőzés következménye, egy korábbi vérvizsgálat értelmetlen. Küldje el a felvételt: alakos@kullancs.hu
2015.
08.
27.
Lehet lyme? kérdése:

Igen pontosítom a kerdest: tehat igg oszlopban p41sor flagellin b.b. sensu strictu van egy pipa a kb 6cm-es folt csak 1 max 1,5napig volt ott nem novekedett.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
27.
Mennyi idő telt el a folt megjelenése és a vizsgálat között?
2015.
08.
26.
Lehet lyme? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Panaszom kb másfél éve kezdődött elhúzódó torokfályás gyengeség ezt követően övsömör jött ki rajtam acyklovirtol rendbe jöttem de a levert állapot megmaradt ezután égő érzés jelentkezett a lábaimban(comb lábfej vádli)milgammától javult majd hajhullás szemöldök es kez lab enyhe szőrzet vesztes is történt még,szem szárazsag kesobb izom izuleti fájdalom a kezek es labakban jelentkezett. Tünet még tesszerte pici izomrángas. De ezt szorongas is kivalthatja talan? Piros folt kb 6cm atmeroju egyik kozepe feltisztult volt tehat celtabla szeru többször kijott rajtam. Korabban nem volt ilyen panaszom. Western blot szerologia neg. Igg oszlop sensu strictu pozitiv. Belgyogyaszat, neurologia, immunologia negativ. On szerint lehet-e lyme vagy mas fertőzes? Koszonom
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
26.
Ennek így nincs értelme: Igg oszlop sensu strictu pozitiv
2015.
08.
18.
kriszti kérdése:

Tisztelt doktor úr! kriszti jelige alatt kérdeztem öntől augusztus 10 én ehhez pontosítanám a szerológiai eredményt. Borrelia IgG antitest ELFA (VIDAS) 0,53 Pozitív (küszöbérték index > 0,2) Borrelia IgM antitest ELFA (VIDAS) 4,00 Pozitív (küszöbérték index >= 0,32) Interpretáció Borrelia vizsgálathoz Szeropozitív. A fennálló Borrelia fertõzést a laboratóriumi vizsgálat KLINIKAI TÜNETEK MELLETT valószínûsíti. Azok hiányában Borrelia fertõzésen átesett, vagy keresztrakció. A vizsgálat megerõsítése immunoblottal történik.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
25.
Most sem derül ki, mit kérdez.
2015.
08.
17.
Lyme kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nem rég válaszolt a kérdésemre,amit köszönök.Sajnos még nem tudtam önhöz eljutni,erre csak szeptemberben lesz lehetőségem.De azért én nem vagyok nyugodt,és így elvégeztettem újra lyme tesztet.Leírnám újra az első eredményt,és a most kapott értéket.Persze ez ELISA teszt.Csak a véleményét kérném,hogy ön szerint ez mi lehet.Túl vagyok a Doxiciklin kúrán,ami 30 napos volt. Az első eredmény.2015.06.26. Borrelia IgM/ELISA (siemens) 3,29 pozitív. IgG 4,971 negatív Második eredmény.2015.08.07. Borrelia IgM/ELISA (siemens) 3,40 pozitív. IgG 4,04 negatív Válaszát köszönöm. Annamária.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
17.
Nem értem, mit kérdez.
2015.
08.
17.
kriszti kérdése:

Tisztelt doktor úr! kriszti jelige alatt kérdeztem öntől augusztus 10 én ehez fűződően volna még kérdésem.Megtörtént a szerológiai vizsgálat eredménye borellia igg 0.53 küszöbérték index>0.2,igm4 küszöbérték index>0.32,kérném véleményét köszönöm.
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
17.
A leletből lemaradt a legfontosabb: a IgM eredménye, ami a többszörös Lyme folt esetén mindig extrém pozitív.
2015.
08.
17.
kullancscsipes kérdése:

Tisztelt Dokor Ur, az alabbiakkal kapcsolatban kernem a segitseget: Julius 18. kullancscsipes belso combon sajat kertben (Bp-tol 20km delre) Julius 19-en delelott vettem eszre, nagyon kicsi, tufejnyi kullancs volt, csipesszel huztam ki, de lehetetlen volt megfogni a merete miatt, valoszinuleg belenyomtam a potrohaba (gondolom, mert allergias reakciot valtott ki kb 1-2 cm hatosugarban kis halvany piros foltok "szederjesen" elszorva, de csak fel napig). Idegentest valoszinuleg meg egy-ket hetig benne pattanasszeru nyom, mara mar nem latszik a nyoma, folt nem alakult ki. Aug 4 (17.nap) fejfajas es altalanos rosszullet hasmenessel parosulva, masnapra dietaval elmulik viszont a hasmenes utana folyamatosan jelen van, gorcs nincs, csak minden masnap elo-elojon Aug 14 (26.nap) megint eros hasmenes es a 37 fokos budapesti setaban "hoguta" szeru jelenseg, remeges, majdnem osszeeses, iszonyu faradtsag, levertseg, enyhe fejfajas, fel nap fekvessel jobb lett, azota par nap telt el, a hasmenes dietaval elmult, de a faradsag, izomfajdalom (combokban) es altalanos levertseg, enyhe fejfajas folyamatos. Kerdesem, hogy osszefugghetnek-e a kullancscsipessel a leirt tunetek, erdemes-e ez iranyban vizsgalatot vegeztetni vagy csak egy sima felepulest kell megvarni a hasmarsbol. Ha kullancs-ugyben kell vizsgalatot vegeztetni, sajnos - bar mennek - Magyarorszagra csak novemberben jutok ujra, Belgiumban kell megejtenem. Koszonettel
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
17.
Hasmenést nem okoz a kullancscsípés. Nem érdemes ez irányban vizsgálatot végeztetni.
2015.
08.
14.
Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Természetesen jól fel fogott érdekemben elfogok menni Önhöz, hétfőn időpontot fogok egyeztetni a megadott mobilszámon. Mindezektől függetlenül hétfőn jelentkezem a területileg illetékes vérvételi szervnél (Eger) az ismételt vérvételre. Megjegyzés: a Lyme folt már 3 hete nem látható, ugyanakkor megjegyezném, hogy 1994-ben (21 éves voltam) Bakonyban teljesítem hivatásos szolgálatot, akkor ismeretlen eredetű bal-felső végtagi izomsorvadás és kézremegés miatt "leszereltek" a hivatásos munkaviszonyból. nem tudom, hogy van-e összefüggés a jelenlegi állapotom között, akkor ugyanis minden lehetséges vizsgálatot elvégeztek: MR (egy volt az országban), CT, gerincvelő csapolás stb., és egy egy sportos "színizomnál" a diagnózis: "ismeretlen eredetű"...- bár a Borelliát is megcsinálták (negatív) , akkor még 1994. volt...
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
14.
Nem sok értelme van másutt vérvizsgálatokat végeztetni. Várom a jelentkezését. Próbálja megúszni az újabb antibiotikum-felírásokat.
2015.
08.
14.
Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015. június vége felé a comb tövemnél szilvamagnyi csípésszerű sötét foltot vettem észre (kullancsot nem találtam) a folt körül néhány hét múlva a "tipikus" kokárdaszerű" 15 centméteres szabálytalan foltgyűrű miatt fordultam orvoshoz, aki napi 3x500 mg Amoxicillint írt fel 3 hét tartamra. külföldi elfoglaltságom miatt már az Amoxicillin kúra 10. napján menten el vérvételre, amely az alábbi eredményt hozta: Borrelia IgM/Elisa 6, 29 pozitív Borrelia Igm/Immunoblot pozitív Borrelia IgG/ Elisa 57, 09 pozitív Borrelia IgG /Immunoblot kétes A háromhetes gyógyszeres kúra egy hete ért véget, a kúra alatt készült laboreredményt ma kaptam készhez (augusztus 14.), amelyet követően az orvos ismételt vérvételre küld el. Tájékoztatása alapján vélhetően egy viszonylag friss és egy jóval korábbi Lyme fertőzés állhat az eredményeim hátterében. Kérdésem, hogy várjam meg az újabb vérvétel eredményét (kb. 3 hét), vagy a fertőzés ismételt jellege miatt vélhetően nem volt elégséges az egyszeri antibiotikumos kúra, tekintettel arra, hogy a korábbi eredményeim is már az antibiotikum kúra alatt "készültek".
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
14.
Jajajajaj! Olvassa el a honlapomon (www.kullancs.hu) az idevonatkozó írásokat. A doktora is butaságokat mondott, de az Ön elképzelései is távol állnak a valóságtól. Nem tudna eljönni?
2015.
08.
13.
Varicella kérdése:

Kedves Dr. Lakos András! Varicella miatt voltunk vérvételen a lányommal (14 év). Ezt az értéket kaptuk: Varicella-zoster vírus IgM/ELISA 0.065 negatív Varicella-zoster vírus IgG/ELISA 0,625 pozitív A kérdésem az, hogy be kell-e oltatnom bárányhimlő ellen ill. nem? Van- e elég ellenanyag a szervezetében? Az előzmény: 7 hónapos korában, az apukának volt övsömör betegsége, és a kislányon csak pár pötty jelentkezett. És a testvérén is csak pár pötty volt, aki most 18 éves. Válaszát előre is hálásan köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
14.
Nem kell oltani.
2015.
08.
12.
amporka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Június elején csípett meg egy kullancs, rá kb. egy hétre vörös folt jelent meg a térdhajlatomban, majd kb. 10 cm átmérőjű nem szabályos kör alakú folt. Július közepén elmentem az orvoshoz, aki bizonytalanul de végül mégis elküldött vérvételre (eredmény: IgG negatív1.8 - IgM pozitív 39.2) Közben 20 napig szedtem a Zinnat 500 mg tablettát. Most visszamentem a vérvétel eredményével és azt mondták, hogy gyógyultnak tekintenek. Ön szerint is elég volt a 20 napi antibiotikum és nincs szükség további vizsgálatra? Három napja a fültövem alatti részen nyilalló fájdalmat érzek, nyomásra nem érzékeny, de kellemetlen, áramütésszerűen érkezik. Esetleg összefüggés lehet a lyme fertőzéssel kapcsolatban?
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
12.
A gyógyulás igazolására mi szoktunk vérvizsgálatot végezni, de ez egy különleges technika, másutt nem alkalmazzák.
2015.
08.
10.
kriszti kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 15 éves fiamon július 31 én piros foltokat vettünk észre a két csuklóján kb 3 cm es a bokáján 7cm es combján7cm es lábszárán 4cmes ,kullancscsípésről nem tudunk. A folt nem növekedett széle kissé piros belül nem,egy hét alatt kettő kivételével majdnem teljesen eltüntek kezelés nélkül. Infektológusnál jártunk de ő is bizonytalan majd augusztus 24.én veszik le a vért .Lehet e lym kór a vérvétel mennyire ad biztos eredményt? Válaszát előre is köszönöm!
Lakos András Infektológus szakorvos, MTA doktora
2015.
08.
11.
Nem szabad várni, többszörös Lyme folt esetén mér a foltok megjelenésekor erősen pozitív lesz a lelet. Jelentkezzenek be minél hamarabb telefonon: 30-9349956!
2015.
08.
05.
Trelldom kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Hosszú évekig, évente legalább 10 kullanccsípésem volt és évekig fájtak a térdizületeim hosszabb sétától. Aztán jött egy olyan 1 éves periódus, ami alatt 3x volt értelmetlenül tüdőfájdalmam és köhögésingerem (Egyszerűen nem fázhattam meg, elkapós dologra sem volt sok esély mert otthon dolgozok). A