Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
138 kérdés, válaszra vár 0 SZABADSÁGON VAN

Dr. Mihály Andrea

pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa

Specializáció: Személyiségfejlesztés, önismeret, stresszkezelés
Életvezetési tanácsadás (life coaching)
Lelki betegségek gyógyítása (depresszió, szorongásos zavarok, pánik betegség)

Munkahely: Venustus Pro Kft.
Web: www.drmihalyandrea.hu

Bemutatkozás:
1967-ben születtem. 1992-ben diplomáztam a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Belgyógyászként helyezkedtem el, de rövid idő után váltottam: évekig dolgoztam orvoslátogatóként egy multinacionális gyógyszergyár hazai képviseleténél. Visszatérve az orvosi hivatáshoz 2000-ben szakvizsgát tettem pszichiátriából, majd elvégeztem a Magyar Viselkedés - és Kognitív Terápiás Egyesület (VIKOTE) pszichoterapeuta képző tanfolyamát. 2009-ben pszichoteraputa szakorvosi képesítést szereztem. 2009-ig az Országos Addiktológiai Intézet alkalmazásában álltam. Magánrendelésemet 2009-ben indítottam el Budaörsön.

A hozzám fordulók a
- személyiségfejlesztés,
- életvezetési tanácsadás (life coaching),
- lelki betegségek gyógyítása (pszichiátria, pszichoterápia) témaköreiben kapnak segítséget.

7 éve tevékenykedem az üzleti szférában is: tréningeket tartok elsősorban az értékesítés, vezetőképzés, érzelmi intelligencia-fejlesztés, stresszkezelés, kommunikáció, csapatépítés területén, valamint szervezetfejlesztési tanácsadást és üzleti coachingot végzek.

2008-ban Business- és Management Coach-ként végeztem a Dr. Bodó Training és Tanácsadó Kft. - az Európai Coaching Szövetség Magyarországon működő képző intézete - által szervezett kurzuson.

2013.
07.
12.
kiss gabi kérdése:

Tisztelt Dr nő! Köszönöm válaszát. Ami nagyon fontos Xanaxot 8 évig szedtem napi szinten először 3x 0.5 majd a legvégén napi 0.12,5 mg.Tavaly leszoktam a xanaxról.Soha többet. Egy hónapja megint 3x0.5 szedek. meóriám szinte semmi,nem emlékszem rá mit mondta fél órája pedig figyelek,nem tudom megjegyezni amit olvasok.Tudom a xanax teszi,ha abbahagyom renbejön a memóriám vagy végleg ilyen maradok.?Ez a legfontosabb kérdésem.Napi még dolgaimat el tudom végezni nem hagyom égve a gázt meg ilyenek,de azt hogy hová megy a párom fél óra múlva már nem tudom :(. köszönöm válaszát
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Gabi! Igen, okozhatja elvileg ezt a Xanax, de akár pszichés tünet is lehet. Arra gondolok, hogy nem szereti szedni a Xanaxot, ezért könnyebben tulajdonít neki mellékhatást. Ettől sem kell megijedni, és végül is az a lényeg, amit érez. Visszatérek az előző javaslatomra: próbálja ki a Nervoheelt, de a Xanaxot csak fokozatosan hagyja el! Üdvözlettel: Andrea
2013.
07.
05.
Új élet kérdése:

Nem szeretném, hogy a levelem, problémám megjelenjen a honlapján. Tudok-e úgy levelet küldeni, hogy csak kettőnk között maradjon?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Új Élet! Küldjön levelet a következő címre: dr.mihaly.andrea@venustus.hu Üdvözlettel: Andrea
2013.
07.
02.
Leszokás kérdése:

Kedves doktornő !Zsolt vagyok 37 éves.rexetin 20mg-ot szedtem három évig.Első évben reggel 0,5mg sanax 20mg rexetin,este 0,5 sanax.Második évben leraktam a sanaxot,a rexetint még ezután két évig szedtem,most két hónapja nem szedem.Mostanában észre vettem hogy hamarabb ideges leszek nem jó a közérzetem.Este lefekvéskor nehezen tudok elaludni mert teljesen feszült vagyok és ez által pánikba jövök és ilyenkor megyek be veszek egy fél sanaxot és ha az sem segít akkor a másik felét is be veszem és utána alszom.Kérdésem szedjem-e újból a rexetint vagy legyek erős és tűrjek ki tudom-e védeni a sanaxal.Válaszát előre is köszönöm szépen!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Zsolt! Ha még nem kezdte el szedni a Rexetint, akkor azt javaslom, próbálja ki a következőket: szedjen reggel és délben nagy adagban omega-3 tartalmú készítményt (összesen 1000 mg körüli hatóanyag-tartalommal). E mellé 3x1 tabletta Nervoheel nevű homeopátiás szert javaslok. Este (de nem közvetlenül lefekvés előtt) mozogjon. Ha nem szeret futni vagy nem akar eljárni sehová, akkor elég egy fél óra intenzív séta is. Persze a pszichoterápia is sokat segítene mindezek mellett, ha megoldható. Jobbulást kívánva, üdvözlettel: Andrea
2013.
06.
12.
kiss gabi kérdése:

Tisztelt Dr Nő ! 50 éves vagyok,miota az eszemet tudom szorongok,félek szinte minden helyzettő,helyzetben.25 éves korom óta pánikolok kisebb kihagyással--pár hónap-tizen évig szedtem Rivotrilt majd kb 8 évig Xanaxot ami nagyon tönkre tette a memóriámat.Antidepresszánsokat is szedtem régen ,de csak 1-2 hónapig a mellékhatások vagy az én ellenállásom erősebb volt.2004 ben 4 hónapig bent feküdtem Tündérhegyi pszihoterápiás intézetben 4 hónapig ott sem javasolták az antidepresszánst.akkor közlekedni sem tudtam,sikerült kihúznom egészen tavaly év elejéig azóta megint pokol az életem.Szeptemberben ismét tündérhegy,de most bejárós,alakultam,de decemberben munkát ajánlottak így abbahagytam a kezelést. Decemberben ahogy eljöttem Tündérhegyről katasztrófális állapotba kerültem sikerült meggyőznöm magam muszály az antidepi mert így nem tudok létezni.Most a kerületi gondozóba járok.Nagyon kedves,megértő a doktornő.Trittico 150 mg kezdtem el szedni 1/3 majd 2/3 majd 2 hét után egy egészet mert nem volt elég a kisebb adag.Ettől menni sem tudtam ,miután bevettem elaludtam,de olyan szintem,hogy a párom képtelen volt felébreszteni.Reggel kínszenvedés volt felkelni.Vissza "2/3 ra 5 hónapig,mellette napi 1-2 tbl Andaxin. Nem éreztem jól magam olyan bólogatós ember lettem,nem vettem részt az életben mintha nem lettem volna részese.Szóval nem jó,andaxint abbahagytuk a trittico mellé xanax napi 3X 0.5 mg.pedig olyan büszke voltam,hogy abba tudtam hagyni tavaly,esküdtem soha többet xanax a memóriám miatt-és tessék.A doktornő javasolta hagyjam abba a tritticot hiszen nem vagyok jól tőle és nem jó,hogy még mindég "elájulok" tőle ha beveszem este .most már egy-két nap és végleg abba hagyom,megfigyeltem amelyik nap nem veszem be akkor jobb,de nem érzem jól magam. Nagyon szorongok,félek.A xanax kevés,van,hogy meg sem érzem,de van úgy,hogy alig tudom nyitva tartani tőle a szemem,kegyetlenül lelassít,pedig nem veszek be többet.szedek 1000mg omega 3 at,biztos jó csak nem érzem.Relaxálok néha meg meditálok is,de erősebb az állandó szorongás.Így nem lehet élni, lehet hiszen így élek miota az eszemet tudom,de minek.Nem nem akarok meghalni,de nem látom az alagút végén a fényt,mindég az alagútban vagyok és már nagyon sok.Mit tanácsol?Köszönöm válaszát!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Kérdező! Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert Ön a legjobb helyeken kapott pszichiátriai és pszichoterápiás kezelést, és a kollégáimnak megvan az a helyzeti előnye is, hogy sokkal jobban rálátnak az Ön kórtörténetére. Ha most nem szed rendszeresen antidepresszívumot és Xanaxot sem, akkor én két egyszerű dolgot mondok: szedje tovább az omega-3 tablettát, és próbálja ki a Nervoheel nevű homeopátiás készítményt. Üdvözlettel: Andrea
2013.
05.
07.
Cucimuci kérdése:

Tisztelt Doktornő! Február óta szedek vérnyomáscsökkentőt (Tritace) és az utóbbi időben (kb 1 hónapja) az egész éjszakát végig köhögöm, alig tudok aludni. Nappal ez a tünet nem jelentkezik. Elképzelhető, hogy a gyógyszer mellékhatása lehet? Mennyi időbe telik, hogy elmúlik? Mit tanácsol, hová forduljak, ha mégsem múlna el? Tisztelettel!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Cucimuci! Mindenképp ahhoz az orvoshoz forduljon tanácsért, aki felírta a vérnyomáscsökkentőt. Neki valószínűleg nagyobb tapasztalata van a vérnyomáscsökkentők mellékhatásait illetően, mint nekem, hisz én nem szoktam hasonló szereket rendelni. Esetleg belgyógyász kollégának tegye fel a kérdését itt az oldalon, lehet, hogy tud segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
29.
Paretin alternatíva kérdése:

Jó napot kívánok! Egy kicsit bonyolult problémával fordulok Önhöz. A történet néhány éve kezdődött. Sokat idegeskedtem, stresszeltem iskola miatt, munka miatt, és magánéleti gondok miatt. Ezek összeadódtak, felgyűltek, és fiziológiai tünetek jelentkeztek. Nem tudtam emberek közé menni, zavart, ha ember között voltam, elkezdtem szédülni, olyan érzés volt, mintha részeg lettem volna, zakatolt a szívem, "gyomorideg" kapott el. Csak itthon volt jó, a szobában. Elmentem pszichiáterhez, aki eme tünetekre azt mondta, hogy ez kezdődő pánikbetegség, és szorongás. Erre felírt Rexetint (20mg) és Frontint (0,5 mg). Szedtem kb. fél-1 évig, és jó is volt. Az orvos tanácsára csökkentettem a gyógyszer adagját, a Frontin maradt 0,5-ön, de a Paretint lecsökkentettem 5mg-ra (időközben áttértem Paretinre, mert ugyanaz a hatóanyag, csak olcsóbb a gyógyszer). Itt jön a problémás rész. Ha maradok az 5 mg-os adagnál, akkor úgy ahogy jól élek, azonban elvétve (nagyjából 1-2-szer havonta, általában akkor, amikor számomra új helyen vagyok, vagy új emberekkel találkozom. Akkor elkezdek szédülni, olyan érzés, mintha el akarnék ájulni) rámjön ez a szédülés, akkor az adagot visszaemelem 10mg-ra. Azzal már jobban érzem magam, csak akkor beüt a gyógyszer egyik mellékhatása, az ejakulációs zavar. Az viszont meg azért frusztrál, mert a párkapcsolatomban nem úgy tudok részt venni, mint szeretném. A párom természetesen támogat benne, de rossz érzés, és ettől megint csak feszült leszek, és megint itt tartunk a szorongásnál. Próbáltam lerakni a gyógyszereket, mivel az 5mg az állítólag annyira elhanyagolható mennyiség, hogy már alig használ. Néhány napig jól is voltam, de nagyon le voltam lassulva, néha olyan dolgok történtek, hogy elindultam autóval valahova, és nem emlékeztem rá, hogy érkeztem meg a célba. Ezért vissza kellett állnom az 5mg-os adagomra. A kérdésem: van valami gyógyszer, ami helyettesíti a Paretint, és nincs ez a kellemelen mellékhatása? Mit tanálcsolna, hogy tudnám végleg letenni a gyógyszert? Jó lenne úgy élni, hogy nem azon aggódom minden pillanatban, hogy mikor jön rám újra egy roham, egy rosszullét. Válaszát előre is köszönöm.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Kérdező! Van olyan gyógyszer, amely hatékony a pánikbetegségre és nem okoz ejakulációs zavart. Talán épp a paroxetinnek a legerősebb ez a mellékhatása. Ha visszamegy a kezelőorvosához, hogy váltsanak a mellékhatás miatt gyógyszert, mert nem tud tünetmentes lenni gyógyszer nélkül, akkor az orvosa segít ebben. Természetesen, mint mindig, a pszichoterápiát is javaslom. Én hiszek benne, hogy a gyógyszer mellé kell a pszichoterápia, különösen pánik-betegeknél, mert anélkül szinte mindig jön a visszaesés. A javaslatom tehát: gyógyszerváltás (hogy ez mi legyen, a kezelőorvosa megmondja, mert sok olyan szer van, ami szóba jöhet) és pszichoteápia. Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
28.
özv. Gyaraki Ferencne kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! 2012. április 6-án férjem itthon elhunyt, ez husvét előtt pénteken történt míg elmentem vásárolni. Az orvos, és a mentők is voltak 2 is szívhalált állapítottak meg, leállt a szíve elaludt. Sokkot kaptam, a háziorvosom azonnal 2 db Frontint 0,25 mg kaptam. Pár hónapra rá pedig az édesanyja akit Én ápoltam mert nem tudott járni etetni fürdetnem kellett még ezt munka előtt csináltam minden áldott nap. Megviselt a 2 temetés egy évben. Sajnos azóta nagyon sokszor rosszul voltam, mentő, orvosi ügyelet járt ki hozzám. Kivizsgáltak teljesen a Honvéd Kórházban, a Honvédelmi Minisztériumban dolgozom. Sok esetben volt hogy az utcán lettem rosszul és oda jött a mentő értem. Megállapították a tünetek alapján hogy pánik betegségem lett a tragédia miatt. Soha életemben nem szettem semmilyen gyógyszert. Most 1 év eltelt és még mindig voltak rosszulléteim a munkahelyemen is szédültem nagyon, de gondolom az időjárás változás is hozzájárul. A vérnyomásom ingadozó, már volt 149/80/90 de mostanában alacsony ez lehet a Frontin rendszeres szedése miatt? Minden nap mérem a vérnyomásomat az orvosom mondta: IV.21. este: 143/76/67; 22-én: 134/77/67; 23: 134/77/77: 24: 125/70/65; 25:122/73/81; 27: 114/80/77 reggel, este 114/80/77; 28-án este: 122/75/68 Ez 1 hetes mérés most. Próbáltam a reggelit elhagyni és csak este pontosan időben veszem be, ahogy a Neurológián és a pszichológián mondta a főorvosnő. Az időváltozásnál sokszor szédülök. Visszatértem inkább reggel és este veszem be, napi 2x a 0,25mg gyógyszert. Eddig egyedül voltam a 4 szobás lakásomban ez is probléma volt este csak, de ha közösségben vagyok akkor oda sem figyelem semmi bajom. Kaptam a fiamtól egy cicát és azóta teljesen jól vagyok, de azért még nem hagytam el. 36 évi Boldog házasságban éltünk, 2 szép gyermeket felneveltünk, akik már felnőttek. Drága férjem 60 éves volt még a nyugdíjt sem érte el, sőt most júliusban pedig jön a fiaméknál az első unoka. Kedves Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy ha abba szeretném majd hagyni, akkor hogy kell szedni? mert azért nem szeretném ha életem végéig kell szedni a gyógyszert. Mindig is gyógyszer ellenes voltam, inkább vitaminokat fogyasztok, de most sajnos ehhez hozzá kell szoknom hogy ez történt velem. Kérném segítségét! Előre is megköszönnöm, hogy levelemet elolvassa, és jó tanácsokkal bíztat majd. Üdvözlettel: özv. Gyaraki Ferencné Márti
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Márti! Megértem, hogy nagyon megviselték a történtek, és bármilyen furcsán hangzik: a gyászév leteltével bizonyára egy kicsit könnyebb. Az első év nem véletlenül a gyászmunka éve: egy év alatt minden fontos dolgot egyedül teszünk, amelyet korábban a szeretteinkkel tettünk: egyedül, vagy legalábbis nélkülük telnek az ünnepek, a születésnapok, a névnapok, a születésnapok, egyedül csináljuk a tavaszi lomtalanítást, az őszi befőzést, és még hosszan sorolhatnám. A cica remek ötlet volt: a háziállatok a magány és a depresszió természetes gyógyítói. Az unoka is bizonyára sok örömöt és elfoglaltságot fog okozni Önnek. A 2x0,25 mg Frontin olyan mini adag nyugtató, hogy bármikor nyugodtan elhagyhatja. Először felezze meg a reggeli adagot, 3-4 napig szedje így, majd az esti adagot felezze, és szedjen felet pár napig. Aztán hagyja el a reggeli felet, majd pár nap múlva az esti felet. Én egy homeopátiás készítményt is javasolnék, ezzel könnyebb elhagyni a gyógyszereket, és nyugtató hatása van: Nervoheel. Nagyobb patikákban lehet kapni, de biztosan meg is rendelik Önnek, ha éppen nem tartanak. Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
24.
PÁNIKBETEG kérdése:

Kedves Andrea! Én sajnos 26 éve szülés után lettem depressziós, illetve pánikbeteg.Éveken át nem tudtam közlekedni. Azóta szedtem sok gyógyszert, utóbbi években Paretin 20mg-ost reggel 1-et, és Xanax-ot, 0,5-öst a végén már csak 1 szemet reggel. Így panasz és tünetmentes voltam, csak a házaséletben a vágy csökkent nagyon. Az orvos, akihez tartozom lekezelő és mikor közöltem vele, hogy fokozatosan elhagytam a gyógyszereket, üvöltött, hogy mit képzelek én és vegyem tudomásul, hogy ezt míg élek szedni kell, mert nem lehet ebből a betegségből meggyógyulni. Én nagyon gyógyszerellenes vagyok, tudom, 26 év alatt rengeteg mérget juttattam így a szervezetembe. Önnek mi a tapasztalata, meg lehet gyógyulni ebből a betegségből? Sajnos, nincs önbizalmam, főleg mióta nincs munkám, állapotom egyre rosszabb, állandóan sírok, sokszor ok nélkül, soha nem érzem jól magam. Anyám 40 évesen öngyilkos lett, és nekem is mindig suicid gondolataim vannak, mert így élni borzasztó. Nem tudom, mihez kezdjek, önbecsülésem nulla, pedig sok szenvedés után, most szerető, megértő párom van, akit imádok, de őt is sajnálom, mert sokat szenved miattam, aki soha nem mosolyog, mindig szomorú. Kérem adjon tanácsot,ha ideje engedi! Köszönettel: Csilla
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Pánikbeteg! Az igazság az, hogy ön azt élte át, amelyet mindig mondok: önmagában a gyógyszer csak a tüneteket enyhíti, amíg szedi ezt a szert, de a mögöttes okokat nem szünteti meg. Az a pszichoterápia területe. Önnek egyértelműen pszichoterápiára lenne szüksége. Ez a beszélgetős gyógyítás, amely során feldolgozhatja az önt ért kudarcokat és segít a pozitívabb életszemléletet kialakításában. Tudom, hogy ez nem egyszerűen elérhető, és nem is olcsó mulatság, de a tartós gyógyulás érdekében megéri a befektetést. A párja is biztosan partner lesz abban, hogy keressenek olyan orvost, vagy pszichológust a közelükben, aki pszichoterápiát végez, és ezzel a gyógyulás esélye növelhető. Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
22.
emcsike kérdése:

Tisztelt DR Nő Alvási aphnoé mitt el kel hagynom 13 éve szedett Rivotril sajnos a mellék hatások borzalmasak NEm tudom mikor lesz ennek kínnak vége , De 2 féel gyógyszer mondtak , hogy van a benzón kyívül az ATARAX és ANXIROn szedhetnék sajnos az első sem bírtam jó pár ezelőtt éve , ettől meg kimondottam hányok Igaz Rivotril nékü nem vagyok agresszív , de ezután mit szedhetek ha szükéges? kétésgeben esetett kérdező már 56 éves vagyok
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Kétségbeesett Kérdező! Remélem, már túl van a megvonási tüneteken. Nem tudom, most melyik szert szedi, mitől hány, ez nem volt világos a leveléből. Mire kapta a Rivotrilt, miért van szüksége nyugtatóra? Rengeteg kérdésem lenne, hogy korrekt választ tudjak adni ezért csak azt tudom javasolni, hogy forduljon pszichiáter szakorvoshoz. Lehet, hogy az a szakorvos is tud segíteni, aki az alvási apnoéját kezeli! Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
09.
rosa canina kérdése:

Kedves dr. Mihály Andrea! Egy problémával fordulok Önhöz. Február közepén érdekes tünetek jelentkeztek nálam. Éjjel lefekvéskor megmértem a vérnyomásom, teljesen rendben volt. Kb fél óra múlva belső idegességet éreztem, szintén megmértem, egyre magasabb lett, míg éjjel fél 3-ra 207-ig ment fel 132-es pulzussal. Mély légzésekkel megszüntettem és el tudtam aludni. Pár napig még éjjel fél 3 körül többször visszatért, hogy felébredtem ebben az időpontban, mély légzéssel és citromfűteával rendben tudtam tartani. Továbbképzésen tartózkodtam pár napig Budapesten, ekkor csak felébredtem ugyanebben az időpontban, de nem voltam rosszul. Pár hétre megszűnt, de két napja elfelejtettem bevenni az esti gyógyszeradagomat, többször erre gondoltam és újra előjött, és következő napon is. Meridián tornával Egyik ismerős orvos a Frontin-t ajánlotta, háziorvosom felírta a Xanax 0,5 mg-os tablettát. Nem szeretném egyiket sem szedni, nem szeretnék függő lenni. A pontos tünete: gyomorremegés, szaporább szívverés, után hidegrázás. Vezető beosztásban dolgozom, rengeteg szervezőmunkát végzek munkahelyen kívül is. Általában éjjel fél 2-ig dolgozom. Szabadidőmben sokat túrázok (erre mostanában nem volt lehetőség az időjárás miatt). Mindig pozitív életfelfogású voltam és vagyok is, felszabadult, aki előtt nincs lehetetlen. Nem tudom elképzelni honnan jön ez a belső stressz. Ön mit tanácsol?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Kérdező! Remélem, az eltelt időben enyhültek a panaszai. Ha röviden akarok válaszolni: a tünetei valószínűleg a túlhajszoltság, kimerültség következményei. Életmódváltást javasolnék, semmi mást, természetesen jó nagy túrázásokkal. Ha az életmódváltás önerőből nem megy, akkor a most nagyon divatos coaching segítségével biztosan előrébb tud lépni. Javaslom, kérje coach segítségét! Üdvözlettel: Andrea
2013.
04.
03.
16 éves pánikbeteg kérdése:

Tisztelt Doktornő! A segítségét szeretném kérni. Nemrégiben diagnosztizáltak pánik betegséggel. Felírtak egy Frontin (0,5 mg) tablettát, reggel-este 1/2 tabletta bevételét és egy Stimuloton (50 mg.) tablettát is, azt pedig este 1/2 tabletta beszedését. Na most sok visszajelzést kaptam, ami negatív. Olyanokat hallottam, hogy rosszabbul leszek tőle inkább, nem tudok koncentrálni, kórházba kerülök stb. Na most nekem ez eléggé fontos, hogy milyen is ezek a készítmények, ugyanis gimnázium 2. osztályát végzem ebben az évben és félek, hogy emiatt halasztanom kell. Kérem segítségen nekem, hogy Önnek mi a véleménye ezzel kapcsolatosan, hogy megéri szednem és nem kell félnem úgymond, hogy nagyobb lesz a gond, mint ami a mostani helyzet. Köszönöm előre a válaszát. Tisztelettel: Vivien
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Vivien! Remélem, sikeresen befejezte a 2. osztályt, a gyógyszerrel, vagy anélkül :). Sajnálom, hogy ijesztgették, és remélem, nem hitt nekik. Kíváncsi vagyok, ők voltak-e hasonló helyzetben, vagy szedtek-e hasonló szereket, akik a jótanácsokat adták. Én sem szívesen szedek gyógyszert, ha nem muszáj. Az igazság azonban az, hogy a pánik-betegség inkább ronthatja a koncentrációt és teljesítményt, mint a gyógyszerek, hiszen attól fél, hogy jön egy újabb roham, arra koncentrál, hogy mi történik önnel, és ez sok energiát vesz el egyéb dolgoktól, például a tanulástól. A gyógyszereket legalább egy félévig kell szednie, és azt javaslom, ha gyógyszer mellé pszichoterápiás segítséget is kérjen a visszaesés elkerülése és a tartós gyógyulás érdekében. Ebben a pszichiátere biztosan tud segíteni. És most is javaslom az elmaradhatatlan omega-3 tartalmú készítményt kiegészítésképpen, amely az idegrendszer stabilitását javítja. Üdvözlettel: Andrea
2013.
03.
28.
Rexetin+rivotril kérdése:

Jó napot! 20 éves lány vagyok, és egy éve szenvedek pánikbetegségben, de most januárban a depresszió is eluralkodott rajtam. Egyre több fóbiám van, és szörnyen félek a haláltól, attól hogy megőrülök, és elveszítem az önkontrollt,és ha csak betegségekről hallok rögtön tapasztalom magamon a tüneteket. Tegnap elkapott egy elég erős pánik, ezért egyenesen bementem a Pszichiátriai Gondozóba, és lévén hogy zokogva mentem be,soron kívül fogadtak. Kivizsgáltak, vagy másfél órán keresztül beszélgetett velem a pszichiáter doktor úr, és azt állapította meg, hogy szorongásos depresszióm van egy kis pánikbetegséggel megspékelve. 30 mg-s Rexetin-t írt fel úgy adagolva, hogy 5 napig csak felet, hogy hozzászokjon a szervezetem, és utána egy egészet minden reggel. Emellett mivel rémálmok gyötörnek, Rivotril-t is írt fel, tehát abból is napi 2×fél szem. Laktóz, és ibuprofen érzékenységem van. Nagyon félek az antidepresszáns hatástól, tehát nem tudom, hogy elkezdjem-e szedni. Mivel elég erősen hipochonder is vagyok, ezért azt tanácsolták, hogy már a gyógyszertárban dobjam ki a betegtájékoztatót, mert csak felhúzom magamat rajta. Pontosan milyen mellékhatásokkal számolhatok, amik még normálisak? És valamelyik gyógyszer meg fogja szüntetni a halállal, és az elmebajjal kapcsolatos gondolataimat? Mert sajnos ezek kínoznak a leginkább, és egyre jobban gátolnak a napi teendőimben. Köszönöm szépen a választ!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Kérdező! Őszintén remélem, hogy elkezdte szedni a gyógyszert az eltelt idő alatt. Sokan tartanak a gyógyszeres kezeléstől, és én ezt meg is értem. Magam is a pszichoterápia híve vagyok. Vannak viszont olyan helyzetek, állapotok, amikor nem szabad halogatni a gyógyszeres kezelést, és az öné valószínűleg ilyen. A gyógyszer 4-6 hét alatt enyhíti a tüneteket, akár teljes tünetmentesség is elérhető, és emellett a pszichoterápia is hatékonyabb tud lenni. Azért javaslom a pszichoterápiát, mert anélkül a visszaesés gyakoribba gyógyszer abbahagyását követően. Ugyanis a gyógyszer inkább tüneti, a pszichoterápia pedig oki terápia, azaz feltárja a betegség mögött meghúzódó okokat, így tartós gyógyulás érhető el. A pszichiáter kolléga szakmailag tökéletesen járt el, és biztos jól esett a beszélgetés is. A Rexetin leggyakoribb mellékhatásai a gyomor- bélrendszeri panaszok (émelygés, hányinger), de ezek is változó intenzitással jelentkeznek, az egyéni érzékenységtől függően. Az oka ennek az, hogy a bélrendszerünkben is rengeteg szerotonin receptor van, és ez a gyógyszer is ezeken a receptorokon fejti ki a hatását. Ha óvatosan, emelkedő adagban kezdi el szedni, akkor ezek a mellékhatások vagy nem is jelentkeznek, vagy csak enyhén, mert közben hozzászokik a szervezet a szerhez. A Rexetin a kezelés elején fokozza a szorongást, de amennyiben Rivotrillal együtt szedi, akkor is enyhébben, vagy egyáltalán nem jelentkezik. Késői mellékhatása lehet a paroxetinnek a hízás (ez sem minden esetben, és pár kilót jelent, különösen akkor, ha egyébként is alacsonyabb volt a testsúlya), valamint az enyhe szexuális zavarok (nemi vágy és orgazmuskészség csökkenése). Ezek megszűnnek a gyógyszer abbahagyását követően. A paroxetint legalább egy fél évig kell szednie, a Rivotril azonban pár hét után fokozatosan leépíthető. Azt javaslom, hogy szedjen omega-3 tartalmú készítményt kiegészítésképpen, ez az idegrendszer stabilitását javítja. Üdvözlettel: Andrea
2013.
03.
28.
Gizmóka kérdése:

Kedves Doktornő! Kedvesemmel 2011.06.20.óta vagyunk együtt,sajnos 150 km-re egymástól.Nagyjából havonta tudunk találkozni és ilyenkor szex közben nem tud elélvezni csak úgy,ha maszturbál.Hiába érzi,hogy közel van az orgazmushoz,ejakulációra csak a saját keze közt képes.Sajnos engem zavar ez és idegesít.Szerencsére van olyan,hogy napokig együtt tudunk lenni,de sehogy nem tud másképp élvezni,csak maszturbációval,bárhogy is kényeztetem.Mit tanácsol,hova fordulhatna a panaszával?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel és üdvözlettel:Gizmóka
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Gizmóka! Megértem, hogy nem boldog ettől a ténytől. Valószínűleg a ritka találkozás és nemi élet miatt a párja önkielégítéshez folyamodik, és ez a dolog reflexszerűvé vált. Én a szexuálterápiát javasolnám Önöknek, ahol olyan gyakorlatokat tanulhatnak meg, melyek elvégzésével ez a dolog visszafordítható. Ugyanakkor a ritka találkozás a folyamat ellen hat, hisz a párja kénytelen lesz továbbra maszturbálni. Mindenekelőtt beszélniük kell egymással őszintén, és a jövőbeli terveikről, hiszen ha nem változik semmi, továbbra is csak havonta találkoznak, akkor hosszú távon a kapcsolatuk fenntartása is egyre nehezebbé válik, nemcsak a nemi életük szenved kárt. Vannak együtt közös terveik? Ez csak átmeneti állapot? Sok tényt kellene tudnom ahhoz, hogy valódi megoldást tudjak javasolni. Üdvözlettel: Andrea
2013.
03.
24.
Reménysugár kérdése:

Kedves Dr Mihály Andrea! Köszönöm szépen gyors válaszát és az útbaigazítást ! Azt hiszem jó ötlet felkeresni egy pszichiátert a problémámmal. A szenvedéstöl és bizonytalanságtól bármi jobb. Munkájához további sok sikert kívánok!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
25.
Kedves Reménysugár! Köszönöm a visszajelzést, remélem, hamarosan jobban érzi majd magát! Üdvözlettel: Andrea
2013.
03.
24.
Frontin függöség kérdése:

Kedves Dr. Mihály Andrea! Az életemben nagy változások történtek, 3 hónapja nincs munkám és ingázok két kontinens között 6 hetente a párom munkája miatt. Mindig le voltam terhelve, munka mellett tanultam, tanfolyamokat végeztem és társasági életet éltem. Most, hogy nem tudok dolgozni a sok utazás miatt eléggé magamba fordultam, üresnek érzem az életem, hiányzik a párom is. Nem tudom meddig érem be a háziasszony szereppel külföldön. 3 napja Frontin 0,5 öt szedek (amit a repülöúak miatt irattam ki) napi egyet,mert így jobban elviselem a mindennapokat, mert különben gyakran sírok és nem szeretném, hogy lássa a környezetem, hiszen mindenki úgy gondolja milyen jó életem van. Félek, hogy rá fogok szokni, de a gyógynövényes nyugtatókat már gyengének érzem. Állandóan rámtör a sírás ha arra gondolok, hogy hiányzik a párom és nem tudom mit tart a jövö számunkra. A kérdésem az lenne meddig szedhetem anélkül, hogy hozzászoknék? Egy hónapig gondoltam a szedését utána visszatérnék a vény nélküli gyógynövényes nyugtatókra ami kiegyensúlyozottságot ad. Tehát a 0,5 -set szeretném szedni napi egyet két részletben, hogy átsegítsen ezen a nehéz idöszakon, majd egy hónap után vény nélkülire visszatérni. Önnek mi a véleménye? Lehetséges ez, hiszen az egészségem mindennél fontosabbank tartom. Megtisztelö válaszát elöre is nagyon szépen köszönöm: "Reménysugár"
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
24.
Kedves Reménysugár! Jó, ha a Frontint szakember állítja be, épp a hozzászokás elkerülése miatt. Egyéként a napi 0,5 mg-al, ha két részletben szedi, és nem emeli az adagot, úgy gondolom, nem lesz gond. Kérdés, hogy ha el akarja hagyni, és visszatér a gyógynövény alapú szerekhez, azok elegendőek lesznek-e. Ha van alkalma szakemberrel beszélgetni a problémáiról, jövőképéről, az lehet, hogy többet segítene Önnek, mint a gyógyszerek. Üdvözlettel: Andrea
2013.
02.
15.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Voltam vérvételen a pajzsmirigy eredmény 4,21 mlU/l lett és a trombocyta száma is maximum felett van egy kicsivel.Lementem az orvoshoz,azt mondta ezzel még nem kell foglalkozni.Fél éve voltam akkor a maximum érték volt.És ha fél év múlva megint nőni fog az értéke?Válaszát előre is köszönöm! (Előzőekben már kérdeztem ezzel kapcsolatban!!)
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Nikolett! Ha határeseten vannak a pajzsmirigy értékek, akkor érdemes endokrinológushoz fordulnia, ő tudja teljesen kizárni a pajzsmirigy rendellenességet. Lehet, hogy ön mormota típus, azaz télen megnő az alvásigénye, és most, hogy jön a tavasz, esetleg felélénkül. Ha mégsem javulnak a tünetei, akkor tényleg érdemes endokinológiailag kivizsgáltatni magát. A depresszió is felmerülhet a háttérben, de ahhoz még egyéb tüneteknek is meg kellene lennie az ön által említetteken kívül. A pszichiáter felkeresése csak az endokrinológiai kivizsgálást kövesse! Üdvözlettel: Andrea
2013.
02.
07.
Ezüstfény kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémákkal küszködőknek annyira megnyugtató válaszokat adott, hogy én is szeretném feltenni Önnek kérdéseimet. Pár szóban rólam és helyzetemről: 42 éves elvált, de élettársi viszonyban élő hölgy vagyok, van egy 22 éves kislányom, aki jó tanuló, nincs gond vele, velünk lakik. Amikor szültem őt, szülés után volt egy szörnyű időszakom, rettenetes szorongásaim voltak éjjel-nappal, fogytam 4 hónap alatt 10 kg-ot, csak sírni tudtam mindenen. Nem tudtam kihez forduljak, nem voltak korszerű gyógyszerek, a háziorvos Grandaxin írt fel, az sem segített. Mivel a férjem italozott és megbízhatatlan volt, szétváltak útjaink, és szép lassan meggyógyultam, minden teljesen rendbe jött a lelkemben. Még jó pár éve ez után azért pszichológushoz fordultam, mert néha éreztem szorongást, szédülést, aki Rivotril 0,5 mg-ot írt fel esetenként. Néha be kellett vennem, és volt hogy évekig sem. Most azonban tél elején nagyon rossz időszakom volt, ismételt erős szorongások, gyomorremegés, sírógörcsök, félelmek. A helyi pszichiáter is Rivotril 0,5 mg-ot írt fel napi 3x1 adagban, és Serlift 50 mg-ot, reggel egy szemet. Most ismét fogytam, ilyenkor képtelen vagyok enni, iszonyú volt ez a nyomasztó érzés. Úgy 3 hete teljesen jól érzem magam, a gyógyszereket szigorúan szedem, nem is merném nem bevenni. Nem tudom mi válthatta ki ezt a kiborulást, talán, hogy édesanyám elvesztette otthonát, és albérletbe kényszerült én meg látom a küszködését, bár segítem ahogy tudom. Párommal sem teljesen felhőtlen a kapcsolatunk, bár tudom nagyon szeret, sokat dolgozik ő is, az én munkám is sok stresszel jár (asszisztens vagyok egy multi cégnél, de nagyon szeretem a munkám). Úgy szeretnék nyugodtan, békésen élni, és újra mindennek örülni! Ön szerint ez a gyógyszerbeállítás megfelelő és vajon meddig kell szednem? Kicsit félek a Rivotril hozzászokástól. (Édesanyám is szedi legalább 17 éve...) Elmennék terápiára, de itt nálunk sajnos erre nincsen lehetőség. Nagyon várom válaszát, köszönettel: Tisztelettel: Evelin
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Evelin! Úgy tűnik, a gyógyszerbeállítás rendben van, hisz megfelelően is érzi magát. Mivel az Ön által említett Serlift 4-6 hét alatt hat, és az terápia elején fokozhatja a szorongást, ezért az Ön orvosa nagyon helyesen, és megfelelő adagban Rivotrilt is adott mellé, ez a szer ugyanis azonnal oldja a szorongást. Amint eltelik a hat hét, érdemes megfontolni a Rivotril óvatos leépítését, épp a hozzászokás elkerülése miatt, és azért, mert a Serlift már ekkora átveszi a szorongásoldó funkciót is. A Rivotril leépítését jó lenne megbeszélni a kezelőorvosával, erre biztosan van mód. Ha nincs, akkor az egyes adagokat felezze meg: mondjuk a déliből csak 0,25 mg-ot szed két-három napig, ha nem romlanak a tünetei, akkor felezi a reggelit ugyanígy, majd az estit, stb., míg el nem tudja teljesen hagyni. A Serliftet legalább fél évig szedje, de lehet, hogy érdemes egy évig is - ezt a pszichiátere el tudja dönteni. A levele alapján úgy érzem, érthető, hogy miért alakultak ki a tünetei, hisz mások miatt is aggódik. Sajnos nem mindig van lehetőség a pszichoterápiás kezelésre, ilyenkor én is inkább a gyógyszeres megoldást javaslom, mint a szenvedést. Üdvözlettel: Andrea
2013.
01.
15.
kérdés kérdése:

Tisztelt Dr nö!!31 éves vagyok! Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy valamikor érzem azt hogy szúr a szivemnél! Ez Dec 21,. után kezdödött mert hogy egy gyermekkori barátnöm meghalt autóbalesetben, nagyon megviselt! és azota szurkál és zsibbad a kezem, meg halálfélelmem is van! De éjszaka nem szúr csak nappal vannak ezek a tünetek! Rivotrilt szedek 0,5 reggel és este egészet! 3 szor csináltak ÉKG azt mondták jobb nem is lehetne , meghalgattak elöl hátul azt mondták minden rendben, de én mégis azt hiszem hogy valamikor infarktust fogok kapni!! ha én pánikbeteg vagyok a stresztöl szurkálhat? és meddig tart ez?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Barátjának elvesztése bizonyára nagy stresszel járt, nehéz ezt feldolgozni, elfogadni. Könnyen lehet, hogy a tünetei ennek talaján alakultak ki. Még nem állnak fent túl régen, és köthetőek ehhez az eseményhez. Elképzelhető, hogy ha pár alkalommal tudna találkozni egy pszichoterapeutával, aki segítene a feldolgozásban, akkor el lehet kerülni, hogy valódi pánik betegséggé alakuljanak a tünetei. Üdvözlettel: Andrea
2013.
01.
15.
Zs. kérdése:

Tisztelt doktornő! 42 éves egészséges férfi vagyok( 2 teljes kivizsgálás után, nagy labor, pajszmirigy vizsgálat, ct, mri, fül orr gége, szemészet, 24 órás ekg, a leletek mind negatívak)végül ideggyógyászat. Ha jól értelmeztem az ideggyógyász magyarázatát, akkor pánikbeteg vagyok. Az előzmények: kb 2 évvel ezelőtt egy este hirtelen elkezdett melegedni a fejbőröm, majd heves szívdobogást éreztem, amit ájulásérzés követett, elment a kép egy pillanatra, de nem ájultam el.Megijedtem , mivel még ilyet sosem tapasztaltam, ezért le is feküdtem. Másnap felkeltem, nem is emlékeztem mi történt előző este, és kb 2-3 óra múlva újra jött ugyanaz a roham, na ekkor eszembe jutott mi történt, és rögtön mentem is az ügyeletre mivel vasárnap volt.Természetesen semmit sem tudtak mondani, csak annyit hogy teljes kivizsgálás kell. Hétfő reggel azonnal mentem a háziorvosomhoz, és elkezdték a vizsgálatokat, amiknek az eredményeit már leírtam. Kicsit megnyugodtam hogy nincs semmi bajom, tünetmentes voltam kb 3-4 hónapig, majd újra jött ez a fajta roham, mármint a heves szívdobogás. Újra minden vizsgálatot végigcsináltattam, újfent minden negatív lett. Ekkor küldtek az ideggyógyászhoz, aki elmondta hogy valószínűleg pánikbeteg vagyok. Elmondta hogy valószínűleg kifogyott az agyamból valamiféle enzim, amire írt fel nekem gyógyszert, és mondta hogy ez kb 2-3 hét múlva fejti ki a hatását. De nem tette, visszamentem, felírt egy másik gyógyszert, (nevükre nem emlékszem), ami végül is ugyanaz a gyógyszer, amit először felírt, csak az eredeti változat, sokkal drágábban.Ez sem használt. A heves szívdobogás ritkán fordul elő(ájulásérzés követi minden egyes alkalommal) kb 4-5 havonta.De viszont a zsibbadás, gombóc a torokban, egyhe remegés, szájkiszáradás, nehéz nyelés, majdnem mindig jelen van.Ezen felül kicsit nehéz definiálni az érzést ami mindig rajtam van:mintha 80 % on működne az agyam, és kicsit késve érkezne az infirmáció, olyan érzés, mint amikor felkelünk, és az első pár percig "kómásnak" érezzük magunkat, csak sajnos nekem egész nap rajtam van ez az érzés, lassan már 2 éve nem volt "tiszta" pillanatom.Nem fogyasztok drogokat, soha nem tettem, alkoholt ritkán fogyasztok, de dohányzom, igaz csak napi fél doboz kb. Egzisztenciával rendelkezem, anyagi gondjaim nincsenek, de nem dolgozom már 2 és fél éve, akkor költöztem haza, lehet ez is az ok, egyedülálló vagyok, soha nem voltam nős, gyermekem sincs.Szórakozni nem járok, csak ritkán, nincs is kedvem nagyon sehova menni sajnos.Sokat tartózkodom itthon. Nem nagyon szeretek sok ember közé menni, de ez nem okoz problémát,, csak nem érzem jól magam, halálfélelmem nincs.Nincs motivációm, sokat éltem külföldön, szép karriert futottam be, de az nyomaszt hogy az anyaországban nem tudok mit kezdeni magammal, mert nem látom értelmét ilyen körülmények között, gondolok itt az ország helyzetére. Most rászántam magam, és elmentem egy pszihológushoz, akit a háziorvos barátom ajánlott. Csak sajnos elég pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban, nem tudom elképzelni hogy tudna kigyógyítani ezekből heti egy beszélgetéssel, gyógyszer nélkül, mivel semmit sem szedek, de nem is nagyon szeretnék.Holott tudom hogy az elmém generálja ezeket a fizikai fájdalmakat, jelenéseket, ezt sem tudtam sokáig elhinni, de rá kellett jönnöm hogy igenis képes rá, na a kérdés hogy miért pont velem csinálja ezt:) Valójában nem is tudom hogy mit szeretnék Öntől kérdezni! Talán azt, hogy: gondolja hogy gyógyszerek nélkül is javítható az állapotom? Nem nagyon hiszek ebben, de szeretnék! Pszihológus, vagy pszihiáterhez kellene fordulnom? Mivel még csak egy alkalommal voltam ennél a hölgynél( a környezet nem tetszett, alig vártam hogy vége legyen az órának). Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Üdv Zsolt
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Zsolt! Kissé késve, da talán még nem későn válaszolok. Az Ön esetében én a komplex terápiában hiszek, azaz gyógyszeres kezelés + pszichoterápia. Elképzelhető, hogy nem találtak rá a megfelelő gyógyszerre Önnél, vagy nem szedte elég ideig ahhoz, hogy kifejthesse hatását. Ez általában 4-6 hét, és pánikbetegség esetében gyakran van szükség nagyobb adagokra. A pszichoterápiánál pedig nagyon fontos, a hogy a kliens és a terapeuta egymásra hangolódjon. Ha nem érzi jól magát egy adott környezetben, akkor könnyen lehet, hogy nem fog működni a terápiás kapcsolat. Ez azonban egy találkozás alkalmával még nem biztos, hogy kiderül. Lehet, hogy valójában azzal volt problémája, hogy olyan dolgokról kellett beszélgetnie, amely önnek kényelmetlen volt, hisz eléggé zárkózottnak írja le magát. A pszichoterápia azonban ilyen: ott meg kell nyílni ahhoz, hogy eredményes lehessen. Adjon még egy esélyt a terapeutának, és ha nem működik, akkor forduljon csak máshoz. Olyan pszichiátert is kereshet, aki gyógyszert is tud írni, és pszichoterápiás kezelést is vállal. Van, aki azt mondja, hogy a gyógyszeres kezelést végezze más orvos. Az én praxisomban ez nem szokott gondot okozni, hogy a gyógyszeres terápiát is én követem a pszichoterápia mellett. Üdvözlettel: Andrea
2013.
01.
13.
pánik kérdése:

Tisztelt Dr nö! Egy olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy nekem szúr a szivemnél, a kezem zsibbad, és ilyenkor megijedek De nagyon és azt kébzelem , hogy infarktusom lessz, de tényleg érzem hogy szúr!! már 3 rom ékgt csináltak mindegyik jo lett! meghalgatak , és azt mondták hogy nincs semmi bajom, de még mindig szúr!! és szedek rivotrilt 0,5 et reggel és este egészet! sokat stresszelek és hamar be pánikolok! lehett attol és mikor mulik el?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Magától nem valószínű, hogy elmúlnak a tünetei. Először is, egy pszichiáterhez kellene fordulnia, aki segít annak megállapításában, hogy valóban pánik-betegségről van-e szó. Amennyiben igen, akkor a gyógyszeres kezelés segíthet, illetve a pszichoterápia, vagy a kettő kombinációja. Üdvözlettel: Andrea
2012.
12.
22.
csőkéné kéri szilvia kérdése:

Jó napot kívánok.Azzal fordulok önhöz az édesanyukámmal lenne kapcsolatos úgyan is 54éves és teljesen elhagya magát és van mikor elesik és be pisil és sokat iszikés ezzel a problémával nem tudom kihez forduljak és még olyan betegsége van lábidegsorvadássa van a baloldala le van bénulva és nem hajlandó orvoshoz menni de ha elmenne akor se nem szedne gyógyszert ja és magas a vérnyomása de engem teljesen meg a család tagjait is kikészit mindenkit nagyából erre keresek válaszokat előre is köszönöm
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Szilvia! Ez sajnos nem egyszerű eset. Valószínűleg pszichiátriai osztályra kellene beszállítatni az édesanyját. Én azt javaslom, keresse fel a helyi pszichiátriai gondozót, és ott kérjen segítséget. Ők tudják beutalni az édesanyját kórházba, ha szükségesnek ítélik. Sajnos még egy kórházi kezelés sem biztos, hogy megoldás lesz. Nagyon sajnálom, hogy ilyen helyzetbe került az édesanyjuk ilyen fiatalon. Üdvözlettel: Andrea
2012.
12.
11.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát!Concort szedek reggel egy felet extrasistoléra,de elötte is ilyen voltam.Pajzsmirigy vizsgálat volt teljes vérkép is más tünet miatt,nem ehhez kapcsolódó,de a pajzsmirigy eredménye határeset volt.Az orvos azt mondta ez még jó,de fél év múlva meg kell ismételni.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Nikolett! Azt javaslom, beszéljen a kezelőorvosával a tüneteiről. Ő jobban össze tudja rakni a képet a teljes klinikai háttér ismeretében. Lehet, hogy hamarabb érdemes megismételin a pajzsmirigy vizsgálatot is. Üdvözlettel: Andrea
2012.
12.
10.
Nikol kérdése:

Tisztelt Doktornő!! 24 éves vagyok,és a válaszát szeretném kérni abban,hogy miért vagyok kedvetlen és lusta állandóan. Este későn fekszem és későn kelek,napi 10 órát mininum alszom.Állandó délutános vagyok,és így át vagyok állítva teljesen.Ha nem dolgozom akkor is lusta vagyok.Mit tehetnék ez ellen?Válaszát előre köszönöm!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Nikolett! Ennyi információ alapján nehéz válaszolni. Mindenesetre különbséget kellene tenni a lustaság, a fáradtság, és az egyéni életritmus között. Felmerülhet még gyógyszer-mellékhatás is (de nem tudom, szed-e bármit). Hogy Önnél melyik állapot áll fenn, ahhoz egy alapos kikérdezéssel már közelebb lehet jutni (lehet, hogy ezt a háziorvosa is megteszi). Amit e-mellett javasolnék, a háziorvosától kérjen egy pajzsmirigy vizsgálatot és egy vérképet. Ugyanis ki kell zárni a leggyakoribb okokat a „tünetei” mögött: ez a pajzsmirigy alulműködése, vagy vérszegénység is lehet. Ha egész életében így működött, akkor lehet, hogy mindössze fokozott az alvásigénye. Üdvözlettel: Andrea
2012.
11.
19.
citalopram kérdése:

Tisztel doktornő! Másfél éve dignosztizált, kevert szorongásos-depreszióval társult pániktüneteim után tavaly december 20-án elkezdtem szedni a Citalopram-ratiopharm 20mg-ot, napi 1 szem szedésével. Hálistennek azóta tünetmentes vagyok, de viszont fáradékony! Szeretném kérdezni Öntől, hogy ez lehet a gyógyszer mellékhatása, vagy már sok a szervezetemnek a napi 1 szem, és igy jelezne??? Ugy érzem néha már 4 kávé is kevés.. Nem akarom szedni évekig ezeket a gyógyszereket, se de viszont félek a visszaeséstől is!!... Köszönöm válaszát!! Üdvözlettel: Zsuzsa
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Zsuzsa! A fáradékonyság hátterében nem csak a gyógyszer mellékhatása állhat, hanem egyéb okok is, amit ki kell zárni (pajzsmirigy alulműködés, vérszegénység, vitaminhiány, stb. – ebben segít a háziorvos). Más gyógyszert nem szed, gondolom. Én azt javasolnám, hogy vitaminkészítménnyel és omega-3 zsírsavakat tartalmazó kapszulával (halolaj, legalább napi 1000 mg) egészítse ki a terápiát. A rendszeres mozgást is javaslom, amennyiben be tudja illeszteni a napirendjébe. talán ez segít a fáradtság legyőzésében. Üdvözlettel: Andrea
2012.
10.
25.
Bernadett kérdése:

Tisztelt dr Nő Én már 4 hónapja frontint szedek, sokst voltam beteg és kórházba kerültem ahol psziihátriára küldtek és ott kaptam mivel azt monták hogy pánik beteg vagyok. Én nem tudom hogy az mit jelent csak azt amit éreztem, sok különféle betegség miatt féltem, sokszor egyszer volt halálfélelmem. De már nincsen a pulzosom viszont nagyon magas 120/per is volt már, és északa nehez alszom a gyógyszert este szedem 2 veszek be 25 miligramosból. És még igy is nehéz aludni sok godolatok vannak fejembe. Volt már olyan is hogy hirtelen le öntött a melekség és ájulás érzésem volt amitől nagyon megijedttem, de hála istenek nem történt semmi, csak féltem. Szeretném megkérdezni hogy ez akkor Pánik betgesége vagy nem? És hogy mikor hagyhatom abba gyógyszert, vagy hogy a frontinton lehet e magas pulzusom? 4-hónapja nem dohányzom igy a vérnyomásom renben van mivel azelőtt nagyon alacsony volt ezért sokszor szédültem. De pulzus problémám sosem volt. Köszönöm válaszát.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Bernadett! Nem tudom megállapítani, hogy pánik-beteg-e ennyi információ alapján. Az is lehet, de a panaszai hátterében akár pajzsmirigy rendellenesség is állhat, ki kellene ezt vizsgálni. Ha pánikbeteg, akkor a Frontin önmagában nem elegendő terápia. Vissza kellene mennie a pszichiátriára, hogy tisztázzák ezt a dolgot, és megfelelő terápiát kapjon. Üdvözlettel. Andrea
2012.
10.
24.
Érdekes kérdése:

Tisztelt Doktornő! Jelenleg 32 éves férfi vagyok, kicsit több mint egy éve volt egy öngyilkossági kísérletem, majd ezt követően mindenféle antidepresszánsokat kaptam. Tulajdonképpen hmmmm, magam se tudom mi a bajom, hogy depresszió-e, vagy szorongás, esetleg szociális fóbia, vagy lehet hogy mind. De lényegében mindig az volt a bajom, hogy nem nagyon szerettem új emberekkel ismerkedni, meg uj dolgokba belevágni, a megszokott környezetemben, a megszokott emberekkel jól elvoltam, ennyi. Tulajdonképpen ebböl lett elegem, hogy ilyen vagyok, és ezek miatt forgattam be magam tavaly. Eleinte kaptam cipralexet.......semmi, azután még valamit, arra már nem emlékszem mi volt, de azt 2 hét után kidobtam. Na akkor a dokim kitalálta, hogy ad risperdal injekciót, mert azt legalább nem tudom kidobni, ezt 2 szer kaptam, de ennek csak a mellékhatásait élveztem. Majd ez év március körül kaptam rexetint, és az a fura, hogy mindenhol azt olvasom, hogy 4-6 hét mulva hat, na én ugy éreztem ez sem hat. Na kb 3 hónap után ugy döntöttem ezt sem szedem, mert ugysem csinál semmit. Már kb 1 hónapja hol szedtem, hol nem, és mégis valahogy ledobtam a gátlásaimat, mintha kicseréltek volna....szuper boldog voltam kb 3 hónapig. Na most az utóbbi2 vagy 3 hétben, ugy érzem szépen visszasüllyedtem a tavalyi állapotomra. Kérdésem az lenne, Ön szerint lehet-e hogy a rexetin hatása volt ami velem történt. Másik: tavaly mielött volt az öngyilkossági próbálkozásom jártam pszichiáterhez is, és akkor azt mondta, ha szedek gyógyszert, és jobban leszek, és akkor majd leküzdöm a félelmeimet, akkor azt az agyam majd "pozitívumként " raktározza, és ha már sikerült, akkor nem lesznek félelmeim, na most az a fura, hogy amikor jól voltam, minden félelmemet leküzdöttem, barátkoztam emberekkel, voltak céljaim, és most mindezek ellenére megint a béka segge alatt vagyok........mi ez? És öszintén szolva nincs kedvem egész életemben ezeket a kémiai szereket szedni akkor már inkább a halál..... Válaszát elöre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Érdeklődő! Bár magam a pszichoterápia híve vagyok, azt kell, hogy mondjam, sajnos van, akinek csak kémiai szerekkel lehet az életminőségén javítani. Ahhoz, hogy a megfelelő gyógyszerbeállítás megtörténjen, kellene egy megfelelő diagnózis is. Az ön esetében nem látok tisztán, de talán a kezelőorvosa igen. Hogy pontosan mitől dobta le a gátlásait, nem tudom, de az biztos: megtapasztalhatta, hogy az élete lehet más is, mert tud másképp viselkedni, gondolkodni. Ebben igaza volt az orvosának. Viszont ahhoz, hogy ez a jobb állapot tartós legyen, nem elég egyszer megtapasztalni azt, mert visszasüllyedhet az ember a régi sémáiba. Ehhez kell a támogatás, amely lehet a pszichoterápia. Remélem, talál magának olyan terapeutát, aki segít abban, hogy kiegyensúlyozottabban élhesse az életét. Üdvözlettel: Andrea
2012.
10.
22.
Kati kérdése:

Tisztelt Doktornő!Csak egy kérésem lenne, hogy hány csomag Sanval kapszulátol tudnék jó mélyen elaludni.Már 3- szemet bevettem,azért ilen Ku sza a gondolatom.Túl sok volt az utobbi 40-év. nincs más lehetőség!Köszönöm a segítséget:Kati
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
12.
11.
Kedves Kati! Sajnálom, hogy más lehetősége nincs. A Sanval nem fogja megoldani a problémáját, és komoly baj lehet, ha túl sokat vesz be. Én azt javaslom, keressen fel egy pszichiáter szakorvost! Üdvözlettel: Andrea
2012.
08.
15.
Jade kérdése:

Kedves Doktornő! Gyakran fáj a fejem,de frontint 0,5 és aurorixet szedek és szeretném megkérdezni vehetek -e be mellé algopyrint,illetve mennyi időnek kell eltelnie a két gyógyszer bevétele között.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Jade! Utánanéztem, nem várható, hogy probléma lenne az adott gyógyszerek egyidejű szedésekor, én azt szoktam javasolni, hogy fél-egy órát várjon a két gyógyszer bevétele között. Üdvözlettel: Andrea
2012.
08.
02.
szorongás kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Szorongásra antidepresszánst szedek, jelenleg rexetint. (De volt már sertralin, citapram is.) Többször megpróbáltam már elhagyni a gyógyszert lassan, fokozatosan. Amikor először visszavettem, akkor gombócérzés a torokban tünetek miatt kellett. Aztán a második próbálkozásom után nehézlégzés jelentkezett. Most is megpróbáltam, de most meg a szívem vacakol. Voltam kardiológián nincs semmi azt mondják. De mégis olyan sokszor mintha remegne, szaporán ver, stb Egyszerűen nem tudom magam megnyugtatni, de jártam már pszichoterápiára is, és az sem segített. Az a baj, hogy a szorongásom, az azért van mert félek, hogy meghalok, mivel, hogy a szívem most így csinál (remeg- és tudom, sajnos utána olvastam, hogy abba bele lehet halni) vagy ha nem a remegéstől félek, akkor attól hogy infarktust kapok, mivel annyira szorongok és ezért még jobban érzem a tüneteket. Szóval nem értem, hogy tudnék ettől a saját magam generált félelemtől végre megszabadulni. Tudna tanácsot adni? Ne haragudjon, ha zavaros volt a levél, válaszát köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Bár magam a pszichoterápia híve vagyok, előfordul, hogy valakinél ne sikerül eredményt elérni. Ha a megfelelő életminőséget csak a gyógyszeres kezeléssel lehet elérni, akkor én azt mondom, inkább a gyógyszer, mint a szorongás. Sajnos sokan hamar elkezdik elhagyni a gyógyszert, úgy gondolják, anélkül is menni fog. a gyógyszercsökkentést mindig egyeztesse a kezelőorvosával! Én sajnos ilyenkor gyakran látok visszaesést. Kiegészítésképpen mindig javaslom az omega-3 zsírsavakat, ezek a készítmények (nagy adagban, 1000 mg körüli hatóanyag-tartalommal) segítik az idegrendszer harmonikusabb működését. Üdvözlettel: Andrea
2012.
07.
24.
mariann kérdése:

Tisztelt Doktornő!Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz,hogy 1999 márciusába megszületett az első kisfiam már a terhesség 5 hónapjába tanácsadáson megszédültem,annyira megijedtem a pulzusom118 volt szivultrahangon mitralis prolapsust állapitottak meg,betalocot kaptam de utánna jöttek a félelmek hogy megint rosszul leszek minden eredményem tökéletes volt a szülés is normálisan zajlott.De a pánik szülés után is meg maradt 2 éven keresztül küzdöttem ezzel a dologgal és egyszer csak elmulott de évente 2 szer volt pánik rohamom.2007-be még a betalocot is abba hagytam mert olyan jo voltam 2008 oktoberébe megszületett a második kisfiam minden jo volt tavaly a párom nagypapája strokot kapott és attol a naptol kezdve olyan szorongás alakult ki bennem,hogy minden nap fizikájis tüneteim vannak volt labor vizsgálat minden jo de mindentől szorongok ha menni kell valahova vagy itthon egyedül maradni,szédülök remeg a kezem most frontint és metaprololt irtak egy éve szedem valamennyit javult de nem sokat ezek a tünetek menstruáció elött párnappal rosszabbak:nem merek egyedül utazni még a játszótérre se tudom a kisfiam elvinni mert ha kilépek az utcára a lábambol ki megy az erő és úgy érzem rosszul leszek.Tudom hogy a baj attol van nem tudom a betegségektől valo félelmemet leküzdeni,hogy lehetne ezen túllépni kérem adjon tanácsot mert nagyon elvagyokkeseredve normális energiával teli életet szeretnék élni.köszönettel
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Mariann! Ha továbbra is vannak tünetei, amelyek miatt a megszokott tevékenységeit nem tudja folytatni, két dolog segíthet. Elképzelhető, hogy a gyógyszer nem megfelelő Önnek, ezért gyógyszerváltásra van szükség. Másrészt pszichoterápiára kellene járnia, amely a gyógyszer mellett segíthet a szorongás okainak feltárásában és feldolgozásában. Ha van a közelben pszichoterápiás lehetőség, én mindenképpen javasolnám, hogy vegye igénybe. Üdvözlettel: Andrea
2012.
07.
17.
. kérdése:

Üdvözlöm! Azt szeretném kérdezni, hogy napi 20 mg Rexetin mellé szedhetem a Milligest fogamzásgátló tablettát, amit ma írt fel a nőgyógyász. Elsősorban a menstruáció szabályozása, hormonzavar miatt szedném és nem védekezés szempontjából. Tehát azt szeretném tudni, lehet e valami bajom, ha mindkét gyógyszer szedem? Köszönöm válaszát!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Szedje nyugodtan mindkét szert, nem várható különösebb negatív kölcsönhatás a két gyógyszer között! Üdvözlettel: Andrea
2012.
07.
14.
Endy kérdése:

Kedves Doktornő!Az édesanyámat ápolom két éve és amikor beteg nem hajlandó az állandó gyógyszerein kívül mást bevenni pedig most ez nagyon fontos lenne bevennie.Nem tudom rábeszélni hogy vegye be amit az orvosa felírt.Előforul hogy még azt sem engedi meg hogy az orvosa megvizsgálja.Mivel tudnám rávenni hogy vegye be a gyógyszereket?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Sajnos kevés ez az információ: nem tudom, mit próbált már ki eddig, mivel kezelik az édesanyját, milyen állapotban van, milyen gyógyszer szeretne beadni neki, mi a gyógyszer elutasításának az oka, stb. A házorvoshoz kellene fordulnia, hátha elérhető injekció formájában az adott szer, ha valóban fontos. Üdvözlettel: Andrea
2012.
07.
10.
rossz igy!!!! kérdése:

jónapot kivánok!!!!tneteim másfél éve kezdődtek!nagyos gyors szivverés tört rám nyyugalmi helyzetbe és bizsergő zsibbadó érzés fejemben!!!!majd elmult 5percen belül!!!!tudni kell hogy édesanyám meghalt daganatos betegségben!!!!pszihiátriára járok frontint szedek reggel 1et és sertalint sandozt felet!!!!sajnos állapotom nem igazán javult!!!!nincsenek érzéseim ürességet érzek állandoan mintha menne a fejem!!!érzelmi hullámaim vannak ha valahova elindulok csak van a fejemben hogy ugy is szédülök majd ugy se fogom jol érezni magam!!!sosem érzem kipihentnek magam álmos vagyok fáradtnak érzem magam mindig!!!!mit javasol?mi lehet a baj?köszönöm
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Kérdező! Elhiszem, hogy rossz így, azonban nem tudok mást javasolni, mint hogy egyeztesse a terápiát a kezelőorvosával! Az antidepresszívum, amit kapott, lehet, hogy megfelelő Önnek, de legalább 4-6 hét, mire hatni kezd, és elképzelhető, hogy nagyobb adagra van szüksége! Mint szinte mindig, most is javaslom a pszichoterápiát és nagy adagban az omega-3 zsírsavak szedését (bármelyik patikában be tudja szerezni)! Üdvözlettel: Andrea
2012.
06.
25.
rexetin kérdése:

Kedves Doktornő! Pánikbetegként keresem Önt. 2005-ben terhességem ideje alatt kiújúlt a már akkor 8éve tünetmentes pánikbetegségem. Azóta nem tudok megszabadulni -nem tudom hogy a pániktól vagy a gyógyszerektől. kezdetnek napi 20mg-os paroxat reggel és 3x1 0,5-s xanax. Mivel jó ideig tünetmentesen éltem ezt az adagot lecsökkentettem reggel fél rexetin, és reggel 0.25 mg frontinra. Ez a csökkentés is elég hosszadalmas volt. Egyik válaszában olvastam, hogy a rexetintől jellemzően nincsenek elvonási tünetek. Akkor egy hét negyed rexetin szedés után kijött pánikrohamomat minek tudjam be? Nem vagyok gyógyult és szednem kell tovább? Sajnos a lakókörnyezetemben nem találtam eddig megfelelő szakembert a segitségemre. Pszichológia nincs. A pszichiáter szerint életem végéig gyógyszerezhetem magam- mintha csak vérnyomáscsökkentőt szednék. Nekem ez elég bizarr. Szeretnék normális, gyógyszer nélküli életet. Válaszát előre is köszönöm: Erika
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
07.
31.
Kedves Erika! A Rexetin csökkentése után jelentkező tünetek nem elvonási tünetek voltak, hanem az alapbetegsége tért vissza, vagyis visszaesett. Az elvonási tünetek a gyógyszerhez való hozzászokás miatt jelentkeznek, ez a szervezet reakciója a megszokott gyógyszer elhagyására. Az elvonási tünetek megelőzhetők a gyógyszerek lassú elhagyásával, ez azonban nem garantálja, hogy nem esik vissza. Nagyon sajnálom, hogy nincs elérhető pszichoterapeuta a közelükben, mert sajnos nagyon gyakori, hogy a csak gyógyszeresen kezelt betegek valójában nem gyógyulnak meg, csak tünetmentesek. A gyógyszer-pszichoterápia kombinációja hatásosabb, bár ekkor sem garantált a gyógyulás. Javasolnék egy önsegítő könyvet. Renau Z. Peurifoy: Szorongás, fóbiák, pánik. Hogyan legyünk úrrá félelmünkön. Amíg nem talál maga mellé egy segítőt, próbáljon meg önmagán segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2012.
06.
16.
suligondok kérdése:

Üdvözlöm: A nevem Budai Sara es a10 eves kislanyrolomrol Bearol szeretnek irni. Az tortent, hogy uj tanitono kerult az iskolaba akinek a sajat lanya is az osztalybann van. A gond akkor kezdodott amikor folyamatosan megalazta a lanyomat az osztaly elott. Majd az osztalykirandulason ejszakara betette a fiuk koze, oran nem jelentkezhet mert szo szerint zavarja a tanitonenit.A felgyulemlett stressz hatasara egyik nap a lanyom ugy megutotte a kezevel az ablakuveget ithon a szobajaban,hogy megrepedt a csontja.Az utobbi idobenn sokszor sirva ment iskolaba de volt olyan is ,hogy eggyaltalan el sem ment. Azt szeretnem kerdezni, hogy atvigyem-e masik iskolaba ? Meg annyit ,hogy a tanitonovel tobszor probaltam elbeszelgetni, de az utolso hozzaalasa az volt, hogy ne zavarjam tobbet a szabad idejeben. Ez akkor volt amikor rakerdeztem hogy miert nem szabad neki oran jelentkeznie. Elore is koszonom a valaszat:Udvozlettel Budai Sara
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Sára! Nem látom át a teljes történetet, így a legkézenfekvőbb megoldás, ha a helyi nevelési tanácsadót keresik fel, hogy ők mit javasolnak. Minél előbb meg kellene ezt tenni, mert lehet, hogy szóba jön az iskolaváltás, és akkor erre az ősz a legalkalmasabb. Üdvözlettel: Andrea
2012.
06.
06.
citrom kérdése:

Tisztelt Doktornő, Egy párkapcsolati problémáról kérném ki a véleményét. Van egy kollégám, aki már 3 éve próbál közeledni hozzám, ami ugyan jól esett, de mivel családja van, elutasítólag viselkedtem vele. Ettől függetlenül sokat beszélgettünk, "barátkoztunk", de tovább nem léptünk. Néhány hónapja szóba került a családja, hogy a feleségével már két éve nem élnek házaséletet, kicsit elhidegültek egymástól és emiatt elég frusztráltnak érzi magát. Egyértelmű jelét adta, hogy velem szeretné pótolni ki nem elégített vágyait. Többször titokban találkoztunk, sem a családja sem a munkahely nem tudhatja mi zajlik közöttünk. Végül megszerveztük első közös intim együttlétünket, egy hotelben találkoztunk. Minden tökéletesnek tűnt, mindketten felfokozott izgalmi állapotban voltuk, ki akartuk élvezni az együttlét minden pillanatát. Azonban valami történhetett közben, mert a felfokozott izgalmi állapot lankadni kezdett. Azt mondta nagyon izgul, próbáltam ellazítani, de végül nem úgy sikerült a végkifejlet mint szerettük volna. Az együttlét után azt mondta, talán mégsem megy neki ez a dolog, ott a családja, nem kellene ezt csinálnia. Megbeszéltük, hogy ennyi volt, de barátok maradunk. Ezután továbbra is beszélgettünk, tényleg jóban voltunk, majd két hét után visszatértek a sexuális vágyak és újra összetalálkoztunk egy eldugott helyen, ahol ismét próbálkoztunk az intim együttléttel. De az előjáték után ismét lelankadt. Akkor ott tényleg megfogadta, ez volt az utolsó eset és ne haragudjak, de ez nem megy neki. Pedig az összes együttlétet ő kezdeményezte, én semmit nem erőltettem. Ezután egy hétig nem beszéltünk, kicsit rosszul esett az elutasítás. De újból megkeresett, megint beszélgetünk, de mint csak barátok. Azt mondta, amikor elváltunk ő lezárta kettőnk dolgát és így érzi jól magát. Ezt nehezen fogadtam, még mindig szeretném ha folytatnánk. Nem értem hogy tudta lezárni a dolgainkat, ami 3 év alatt alakult ki, a vonzódást? Előtte mindig azt mondta, hogy semmi másra nem vágyik csak az ölelésemre, most pedig egyik napról a másikra ez elmúlt? Nem értem a viselkedését. Miért rángatott bele ebbe az egészbe, ha nem volt magában biztos? Most én szenvedek helyette. Vagy ő is szenved, csak nem mutatja ki az érzéseit? Ha a munkahelyen összefutunk rám sem néz, kerüli a tekintetem, csak mailben csetelünk egymással. Mi a véleménye doktornőnek? Nyilván a családját választja, ez így helyes. Ezért nem akartam belemenni ebbe a kapcsolatba, de végül én maradtam egyedül. Köszönöm válaszát.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
03.
22.
Kedves Citrom! Nem is tudom, hogy inkább dühös, vagy csalódott a levele alapján. Azt gondolja át, mennyire fontos Önnek ez a kapcsolat, mit jelent az Ön számára, miért akarja mindenáron folytatni. Nyilván nem könnyű ennek a férfinak sem: fel kell dolgozni a "kudarcot", lelkiismeretfurdalása is lehet a családja miatt, lehet, hogy ő maga sem tudja eldönteni, mire vágyik, stb., stb. Ha ön szabad, akkor bizonyára van lehetősége arra, hogy megfelelő partnert találjon. Talán Önnek is tovább kell lépnie, mint ahogy a férfi is megpróbálja. Nem vagyok gondolatolvasó, nem tudhatom mi jár az ő fejében, de a döntését tiszteletben kell tartania, még ha fájó és érthetetlen is. Üdvözlettel: Andrea
2012.
06.
04.
ehsztusi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát!!!! Pszichoterápiás kezelést valóban nem kaptam.És a gyógyszereket eddig is mindig csak lassanként próbáltam elhagyni,de a tünetek újra jelentkezni szoktak egy idő után.Legtöbb esetben a meleg,a magas hőmérséklet hozza elő.Leizzadok,szédülni kezdek,messziről kezdem hallani a hangokat,mitha el akarnék ájulni.Tömegközlekedés szóba sem jöhet,mert eleinte ott jöttek rám a tünetek és azóta a gondolatától is elkezdődnek .Egyedül nem mertem sehova sem menni,ami azért már javult,mert most végre van munkahelyem és el tudom gond nélkül intézni a dolgaimat,ami régebben sajnos nem ment.Még a kertbe vagy az utcára is nehezen mozdultam ki a párom nélkül.Mindig ő volt,akinek mellettem kellett lennie,mert akkor nyugodtabb voltam,de hogy miért azt nem tudom.Néha sikerül megállítanom ezeket a "hullámokat".Amikor elkezdem érezni mondogatom magamban,hogy ez csak egy pánik és mindjárt elmúlik,általában így is van!Mégis szerintem a gyógyszerek nélkül megint nem tudnék meglenni.Van esetleg valami más módja is,hogy végre abbahagyhassam a szedésüket? Köszönöm,hogy időt szánt rám! Eszter
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2013.
07.
12.
Kedves Eszter! Nagy lépéseket tett már a gyógyulás felé, de ez sajnos még nem a tünetmentesség. Ha mégis abba szeretné hagyni a gyógyszert, akkor különösen javaslom a pszichoterápiát. Az alternatív gyógymódokon is érdemes elgondolkodni, de én ebben nem vagyok igazán jártas. Szoktam a Nervoheel nevű homeopátiás készítményt is javasolni, de nem biztos, hogy kiváltható vele a gyógyszer. Üdvözlettel: Andrea
2012.
05.
28.
emerson kérdése:

Ez egy belső üzenet, ezért nem jelenik meg a weboldalon, csak Ön és a partner láthatja. Jó napot kívánok! Egy 16 éves fiú vagyok.Körülbelül 4 hónapja halálfélelemmel küszködök.Sokszor jut az eszembe egy nap, de el is szoktam felejteni néha azonban erősebben gondolok rá.Az elmúlt 3,5 hónapban két egészségügyi vizsgálatom is volt.Elsőnek hererák gyanújával fordultam orvoshoz, de szerencsére kiderült nincs semmi bajom.Majd körülbelül 3 hétre rá mellkasi fájdalmaim voltak, de ezen a héten kiderült a kardiológián, hogy nincs semmi bajom.Mindkét esetnél sok negatív dolog megfordult sajnos a fejemben.Arra is gondolok, hogy akár ez is lehet e félelem okozója.De az én halálfélelmem előtt az édesapám elvesztése is ott van a fejemben. Nem tudom, hogy miért gondolok, arra, hogy elveszítem édesapámat, de mégis ezt éreztem.Ezek mellett mint mondtam a saját életem elvesztésének gondolata szállta meg az agyamat. Sok minden megfordult már a fejemben.A félelem a haláltól, a fiatal kori halál vagy amikor a mellkasom fájt akkor például a szívinfarktus és különböző más betegségek.De nagyon félek attól, hogy bevonzom a halálomat és esetleg az édesapámét is. Próbálom ezeket a rossz negatív gondolatokat kitörölni a fejemből, de eddig nem igazán ment.Olyanokat próbálok magamban magamnak mondani, hogy Sokáig élek egészségesen, nem lesz semmi bajom boldog vagyok stb . , de mégsem érzem az áttörést. Pontosan nem tudom, hogy ez most depresszió mert sokat gondolok rá egy nap de ki is tud menni a fejemből és napközbe is szoktam jól érezni magamat, illetve nincsen alvászavarom vagy más egyéb ilyen tünetem. Mostanában egy két napja nagyon sokszor gondolok rá. Ha sokat gondolok a halálra bevonzom?Remélem nem.Csak hallottam a vonzás törvényéről ami sok embernek bevált és ettől is tartok. Lehet, hogy pánikroham? Néha amikor mondogatom magamban, hogy sokéig élek vagy sokáig élni fogok akkor elhangzik az ellentettje is. Szeretnék ebből az egészből kilábalni és boldog életet élni.Mert ezekkel a negatív gondolatokkal csak ártok magamnak. Jól átgondolva az egészet szerintem elmondtam mindent ami lényeges ebben az egész dologban. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves 16 éves fiú! El lehetne intézni ezt az egészet azzal, hogy ez a kamaszkorral jár. Tényleg vannak ilyen tünetek a kamaszkor táján, de nem szoktak ennyire erősek, zavaróak lenni. A vonzás törvényéről én is sokat hallottam, azt javaslom, ne tartson ettől olyan nagyon. Ha hiszünk a vonzás törvényében, akkor azt is elhihetjük, hogy valakinek odafönt egy picivel több esze van, mint nekünk, és talán nem "ad" olyat, aminek nem jött el az ideje. Visszatérve a félelmeire: ezt jó volna kibeszélnie egy szakemberrel. A terápia sokat segíthet, meg is szüntetheti a panaszait. Bátran forduljon a szüleihez, hogy keressenek önnek egy pszichoterapeutát (pszichológust). Meg fogják érteni, ők sem szeretnék, ha szenvedne. Üdvözlettel: Andrea
2012.
05.
28.
Segítség kérés kérdése:

Jó napot kívánok! Egy 16 éves fiú vagyok.Körülbelül 4 hónapja halálfélelemmel küszködök.Sokszor jut az eszembe egy nap, de el is szoktam felejteni néha azonban erősebben gondolok rá.Az elmúlt 3,5 hónapban két egészségügyi vizsgálatom is volt.Elsőnek hererák gyanújával fordultam orvoshoz, de szerencsére kiderült nincs semmi bajom.Majd körülbelül 3 hétre rá mellkasi fájdalmaim voltak, de ezen a héten kiderült a kardiológián, hogy nincs semmi bajom.Mindkét esetnél sok negatív dolog megfordult sajnos a fejemben.Arra is gondolok, hogy akár ez is lehet e félelem okozója.De az én halálfélelmem előtt az édesapám elvesztése is ott van a fejemben. Nem tudom, hogy miért gondolok, arra, hogy elveszítem édesapámat, de mégis ezt éreztem.Ezek mellett mint mondtam a saját életem elvesztésének gondolata szállta meg az agyamat. Sok minden megfordult már a fejemben.A félelem a haláltól, a fiatal kori halál vagy amikor a mellkasom fájt akkor például a szívinfarktus és különböző más betegségek.De nagyon félek attól, hogy bevonzom a halálomat és esetleg az édesapámét is. Próbálom ezeket a rossz negatív gondolatokat kitörölni a fejemből, de eddig nem igazán ment.Olyanokat próbálok magamban magamnak mondani, hogy Sokáig élek egészségesen, nem lesz semmi bajom boldog vagyok stb . , de mégsem érzem az áttörést. Pontosan nem tudom, hogy ez most depresszió mert sokat gondolok rá egy nap de ki is tud menni a fejemből és napközbe is szoktam jól érezni magamat, illetve nincsen alvászavarom vagy más egyéb ilyen tünetem. Mostanában egy két napja nagyon sokszor gondolok rá. Ha sokat gondolok a halálra bevonzom?Remélem nem.Csak hallottam a vonzás törvényéről ami sok embernek bevált és ettől is tartok. Lehet, hogy pánikroham? Néha amikor mondogatom magamban, hogy sokéig élek vagy sokáig élni fogok akkor elhangzik az ellentettje is. Szeretnék ebből az egészből kilábalni és boldog életet élni.Mert ezekkel a negatív gondolatokkal csak ártok magamnak. Jól átgondolva az egészet szerintem elmondtam mindent ami lényeges ebben az egész dologban. Még egyszer köszönöm a segítséget.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves 16 éves fiú! El lehetne intézni ezt az egészet azzal, hogy ez a kamaszkorral jár. Tényleg vannak ilyen tünetek a kamaszkor táján, de nem szoktak ennyire erősek, zavaróak lenni. A vonzás törvényéről én is sokat hallottam, azt javaslom, ne tartson ettől olyan nagyon. Ha hiszünk a vonzás törvényében, akkor azt is elhihetjük, hogy valakinek odafönt egy picivel több esze van, mint nekünk, és talán nem "ad" olyat, aminek nem jött el az ideje. Visszatérve a félelmeire: ezt jó volna kibeszélnie egy szakemberrel. A terápia sokat segíthet, meg is szüntetheti a panaszait. Bátran forduljon a szüleihez, hogy keressenek önnek egy pszichoterapeutát (pszichológust). Meg fogják érteni, ők sem szeretnék, ha Ön szenvedne. Üdvözlettel: Andrea
2012.
04.
19.
3 gyerekes édesanya kérdése:

Tisztelt Doktornö! Én egy 3 gyerekes fiatal édesanya vagyok a problémám az elsö terhességem után 3 hónappal kezdödött hirtelen ugy éreztem hogy szivinfarktust fogok kapni testi tünet nem volt csak az érzés gyomoridegem lett és hasmenésem elmentem orvoshoz nem küldött semilyen vizsgálatra sem mivel édesanyámnak is depressziós szorongásos betegsége van azt mondta valoszinü örököltem Rivotrilt kaptam aztán jött a második babánk ugy éreztem jol vagyok elhagytam a gyógyszert a terhességem alatt egyáltalán nem szedtem nem is volt rá szükségem mert nem voltam rosszul viszont miután megszületett ismét 3 hónap után rosszul lettem kaptam setralin sandozt de attol felerösödtek a tünetek igy 5 nap után abba is hagytam majd kaptam frontint aztán megint rivotrilt és jött a 3 babám terhességem alatt szintén nem szedtem gyógyszert de mikor megszületett 3 hónap után ismét rosszul lettem de már sokkal rosszabbul volt a szivinfartustól való állandó félelem gombóc a torokba érzés szédülés remegés féltem egyedül maradni a gyerekeimmel nehogy akkor legyek rosszul féltem a megörüléstöl és hogy olyat teszek amit nem szeretnék el is mentem orvoshoz de nem vizsgált ki csak kaptam rivotrilt és mondta hogy pihenjek de ez 3 gyerköc mellett lehetetlen volt de idövel csillapodtak a tünetek és már jol voltam aztán kiköltöztünk külföldre tavaly nyáron és bennem van ez az állandó félelem szorongás mi van ha itt leszek rosszul félek az uttol is mikor haza megyünk vagy jövünk karácsonykor is volt egy komolyabb rosszul létem akkor is ez a szivinfarktustól való félelem gombóc a torokba érzés és a megörüléstöl való félelem szédülés volt elmentem ismét orvoshoz most kaptam Frontint reggel 1db-ot kell szednem 0.25-ösböl és este 1 rivotrilt 0.5-ösböl azóta nem volt komolyabb rosszul létem mellette elkezdtem tornázni is de mégis bennem van a félelem nehogy megint rosszul legyek ez ellen mit lehetne tenni?És mivel engem nem vizsgáltak egyszer se ki pl:EKG biztos hogy a tüneteimet nem valós betegség okozza?Válaszát elöre is köszönöm Üdvözlettel egy aggodó édesanya
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves Kérdező! A gyermekágyban jelentkező tünetei szorongásos-kényszeres jellegű tünetek voltak, ez a nők jelentős részénél előfordul szülés után. Sajnos nem szoktak beszélni róla (többnyire szégyellik), így aluldiagnosztizált betegségről van szó. Ez szinte önmagától javul, és ez Önnél is így történt. Viszont megmaradt a félelem a tünetektől (mi van, ha újra jelentkezik), és ez tartja most már fent a szorongást. Elég nehéz úgy kiegyensúlyozottnak lenni, ha az ember mindig fél valamitől. Márpedig ezer dologtól félhetnénk nap, mint nap. Szerintem jót tenne pár alkalmas beszélgetés szakemberrel, aki meg tudja tanítani arra, hogyan engedje el ezeket a félelmeket. A torna is nagyon jó szorongásoldásra, és egyéb praktikák is vannak. Esetleg a jógát is kipróbálhatná, ha van erre lehetősége! Üdvözlettel: Andrea
2012.
04.
16.
24éves lány kérdése:

Kedves doktornő,nem fogom részletezni az életemet teljes mértékben tudom,hogy mi bajom van. Valószínű,hogy a családi életem,szülők párkapcsolat és a fogamzás gátló közreműködésétől,kaptam egy kis pánikbetegséget,és azután ez átalakult vagy társult egy kis depresszióval....nagyon sokat olvastam róluk a tüneteim megegyeztek.... most viszont,azért írok magának,mert szerintem valami kényszerbetegségem,kezd kialakulni,vagy már van is...nem tudom....csak azt,hogy már egyre nehezebben tudom kordában tartani a gondolataimat....minden percben meg kell győznöm magamat,hogy nem csináltam hülyeséget stb... félek,hogy kárt tehetek valakiben vagy saját magamban....van erre megoldás a gyógyszeres kezelésen kívül???annak nagyon ellene vagyok mert láttam már korombeli lányt aki szinte egy élő halott lett ezektől a gyógyszerektől.... Mit szól?mi a véleménye,,,mit tehetnék??? elég lenne talán a stressz,kitakarítása az életemből... válaszát előre is köszönöm...
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves Kérdező! Ne próbálja megoldani egyedül a helyzetet, mindenképp pszichoterapeutához kellene fordulnia. Ez sajnos magánúton érhető csak el, és nem olcsó mulatság, de higgye el: ha most nem szánja rá az időt és a pénzt, később többe fog kerülni Önnek ez a betegség. Üdvözlettel: Andrea
2012.
04.
11.
pánikbetegség? kérdése:

Kedves Doktornő! Nálam ez a híres pánikbetegség kb 2 hónapja kezdődött. Otthon számítógépezés közben tört rám a rosszullét. Szorongás, lábbizsergés, fül sípolás, mintha be lenne dagadva a torkom, és mintha a fülem úgy érezni mintha a hegyekben lennék és úgy dugul be, ( hallásom kitűnő)nehéz elalvás,ájulás érzés,hőhullámok.2 hétig próbáltam küzdeni ellene otthon ,sétálás,tusolás.. Ez után fordultam orvoshoz, egyik este mikor elégé rosszul éreztem magam elmentem az ügyeletre ahol azt mondták valószínűleg ez pánik betegség. Keresem fel a házi orvosom (Szeged) Az orvos hölgy mondta hogy szedjek maneb6-ot. Még aznap este vettem is egy 30 szemes csomaggal napi 3X1 szemet szedtem. Mondhatni jobban is lettem pár napra, majd jött a fogamban egy góc amihez orvoshoz is fordultam. Elkezdték a Góc kezelést. 5 Napig jártam ''csík cserére' valahogy jobban is lettem . Az arcomon keletkezett dagadás is elmúlt. De a fogorvos fel irt egy gyulladás csökkentőt hogy míg a fogat tömik vagy kezelik addig se jöjjön vissza a gyulladás. De mondhatni jobban voltam pár napig. Viszont a kezelés befejezése után lassan egy hónappal még míg mindig nem gyógyult be a sebem amit a fogorvos csinált a góc felvágása miatt. A fogorvosi kezelés után ugyan a fentebb irt tünetek elmúltak nagyrészt nem teljesen de javultam. Viszont pár napra rá elkezdetem érezni hogy remegek de semmit nem láttam magamon hogy remegnék.Egyfajta belső remegés. Azt se tudtam van ilyen, eddig.Utána újra jelentkeztek a tünetek fül sípolás stb és mellé egy hasmenés is és hasfájás meg mintha belülről felmelegednék,Volt hogy arra ébredtem fel rám ég a takaró.. Ez után kerestem fel a pszichiátriai ambulanciát. Ahol elmondtam mindent egy kedves doktornőnek és ö coaxil nevű gyógyszert irt fel napi 3 szemet. Ettől mondhatni jobban voltam, ezzel egy időben meg a magnéziumot is szedtem. De pár nappal később már olyan szinten rosszul voltam minden tünet egyszerre jelentkezett és hát 3 óráig voltam a fürdőkádban nem mertem kimozdulni és attól megnyugodtam , hívtam a mentő szolgálatot és a diszpécser mondta hogy irány a kórház. (nem küldtek kocsit lakótársam bekísért épp akkor ért haza mikor a mentőszolgalattal beszéltem.) Ott elmondtam neki az egész történetet a fogászatit is és hogy a rosszul lét előtt párnappal kínai levest fogyasztottam, erre azt mondta lehetséges attól is lehet pszichikai rosszul lét. Csak csodálkoztam, itt meg vizsgáltak (vércukor vérnyomás stb ekg tökéletes) De minden rendben volt. Bár azt hittem az orvos előtt esek össze. Mivel már a számítógépe volt a nevem tudta,hogy korábban már kezeltek kb 3 nappal. Na meg azt is tudta hogy ezelőtt két évvel kábítószer használat miatt rosszul lettem és voltam már ebben a Szegedi kórházban. (azóta sem drogozok,semmilyen formában) Ekkor kaptam 0.5 mg Rivotilt. Ami, egy órás járkálás után jó is lett. Semmi bajom sem volt.Megnyugodtam. Egészen kb aznap éjfélig mikor megint rosszul lettem. Mivel hosszú hétvége volt (március 15.) ezért az ügyeletes orvostól kaptam 8 szem gyógyszert. Azzal az utasítással hogy hétfőn keresem fel az orvosom. Na meg egy kalcium injekcióval, mivel a kezemen fura fehér foltok jelentek meg hirtelen.Ezek másnapra elmúltak, mint kiderült fáztam, bár én nem éreztem ezt, ha fáztam sosem volt ilyen kiütésem. Na de mindegy. A hosszú hétvége alatt valahogy éreztem hogy nem lesz elég a gyógyszer bár próbáltam elfoglalni magam és mivel vidékre mentem a családhoz kértem ismerősömtől 5 szem 0.25 mg xanaxot . Hétfőn már az orvosom aki kezel fogadott és letiltotta a coaxil szedését. Mivel mondtam neki hogy nekem a coaxil nem hatott és rosszabbul lettem, és olvasta az ügyeletes ambuláns lapot , na meg mivel mondtam neki hogy a xanaxtól semmi bajom nem volt. A rivotiltól úgy éreztem magam mint aki be van rúgva.(erre azt mondta az ügyeletes orvos is és a kezelő orvos ,hogy mert sok a szervezetnek, de csak ezt tudják adni ügyeleti időben a kórházban)Ezért fel irt nekem 3X1 0.25 mg xanax-ot. Amit 3 hete szedek és hát a tüneteimet 90% ban meg is szünteti. De nem teljesen. Mivel a szedés után pár nappal,ettől is folyamatosan álmos lettem mint a rivotiltól így azt mondta elég lesz a fél szem is egyszerre. Ezt mindig beszedem, evés előtt mivel volt már, hogy evés közben vagy kicsivel utána jött rám ilyen ájulás érzés. De mondhatni a xanax hatásos és szinte tünetmentessé tesz. Bár hozzá kell tenni nem teljesen van hogy beveszem is de a belső remegés és füldugulás enyhül de nem múlik el. A Xanax elégé legyengít ettől is álmos vagyok beszedés után 40-50 perccel. Mióta a gyógyszereket szedem már 4 szer volt herpeszem is,egyszerre több helyen kijött, de a számon. Erről azt olvastam levan gyengülve az immunrendszerem Pedig szedek vitaminokat is. (pharamaton vital lágy kapszula). Ami kicsit aggaszt az a rendszertelen alvás hat óránál többet nem tudok aludni valahogy, mindig felkelek, hozzá kell tennem, hogy mindig is nagyon jól aludtam. Rémálmaim sem voltak,csak kis koromban, most szinte mindig azzal kelek fel hogy rosszul vagyok vagy rosszul leszek... De mikorra felkelek semmi bajom.. Nem értem én ezt a xanaxtól meg kellene nyugodni és nem rosszul aludni. Eddig idegsített ha a tv megy elalvás előtt. Most szinte nem is tudok elaludni ha nem megy. Bár az írásomból lehet úgy tűnik, hogy gyógyszer függő vagyok, mint az már egy másik ügyeletes orvos is mondta mikor rosszul lét miatt bevittek és hogy ne ettől várjak javulást. De nem vagyok. Sosem szedtem gyógyszert . Akkor szedtek csak ha fáj a fejem , mivel elégé front érzékeny vagyok.De most a frontokat nem úgy érzékelem hogy fáj a fejem hanem mintha mindenem fájna. Szerencsére ez elmúlik másnapra. Azt még hozzá szeretném tenné hogy nem voltam igazán drog függő bár az orvosi papíromon az van. De kb havi egy alkalommal használtam illegális szert. (speed ,extasi, ) Mikor 2 éve kórházba vittek akkor fogyasztottam egy kicsi (egy szippantás) mefedront, Amit nem engedtem ,hogy hasson próbáltam legyőzni és haza felé a vonaton lettem rosszul. Ez előtt is volt egy drogos rosszul létem,, elájultam egy Budapesti hyperspace nevű rendezvényen, kiszáradással kezeltek is (speed ,extasi,marihuana ) miatt. De itt mikor mentőbe kezelek akkor mikor jobban lettem vissza is mentem a rendezvényre. És ekkor a kábítószer fogyasztásomat is lecsökkentettem.(ez óta valahogy nem bírom a stroboszkópot és a lézerfényeket) De 2010 óta semmilyen szert nem szedek. Mióta elkezdődtek a tünetek azóta leálltam a kv és a kola ivásával is szinte csak almalvet és ásványvizet iszok. Elnézés ha kicsit hosszan írtam le a történetem. A kérdésem az az lenne ön mit javasol. Keres egy magán pszichiátert akivel leülünk beszélgetni vagy szedjem a gyógyszert és járjak ahhoz az orvoshoz aki most van. Akivel semmi problémám ,rendes orvos csak épp ideje nem sok van a betegekre. Ráadásul a kiváltó oknak ö is a stresszt mondja, pedig nem igazán vagyok stresszes típusú ember. De hát én nem vagyok orvos, csak egy beteg aki szeretne mihamarabb meggyógyulni. De főleg szeretnék nem attól félni hogy rosszul leszek. Na meg nem attól félni ha nincs nálam gyógyszer rosszul leszek. Tudom hogy interneten keresztül nem fog tudni nekem egy pontos diagnózist beállítani, de azért szeretném tudni hogy mit tanácsol a gyors gyógyuláshoz. Előre is köszönöm megtisztelő választás és javaslatát!:) Illyes20/ Szeged
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves Kérdező! Tényleg nem tudok diagnózist felállítani interneten keresztül, mindenestre a tünetei valóban erős szorongásra utalnak. Vannak, akiknél ez testi tünetek formájában jelentkezik, miközben nem érzik magukat "stresszesnek". Ezért kapta a Xanaxot. Én az ön helyében magánorvoshoz (elsősorban pszichoterapeutához) fordulnék, hisz bármilyen rendes is a jelenlegi orvosa, sajnos nem fog tudni több időt szakítani Önre. Jobbulást kívánok, üdvözlettel: Andrea
2012.
03.
30.
ehsztusi kérdése:

Jó estét kívánok! Én már 8 éve szedek antidepresszánsokat időközben néhány hónap vagy 1 év kihagyásával.Jelenleg napi 1* Paroxat és 1* Rivotril az adagom!Szeretném letenni végre ezeket a gyógyszereket,de amint kihagyok akár csak egy napot is,már fejfájás gyötör.Ön szerint a gyógyszer hiánya ennek az oka?Hogyan tudnám abbahagyni úgy,hogy közben normális életet élek? Előre is köszönöm válaszát!!!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Ezeket a szereket nem lehet egyik napról a másikra elhagyni, lassan, fokozatosan kell leépíteni. Az alapbetegségéről nem ír, nem tudom, milyen okok miatt szedte a gyógyszert, így azt sem tudom megmondani, szüksége lehet-e ezekre a szerekre még. Pánik-betegségben például gyakran előfordul, hogy visszajönnek a tünetek a gyógyszer elhagyása után, különösen akkor, ha nem kapott a beteg pszichoterápiás támogatást. Azt javaslom, nem kísérletezzen, kérje szakember segítségét. Üdvözlettel: Andrea
2012.
03.
21.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot kívánok!Azt szeretném megkérdezni,hogy lassan elszeretném hagyni a gyógyszert,mert leszeretnék fogyni!5-6 kilót híztam sajnos a gyógyszertől!Fokozatosan ellehet hagyni a gyógyszert,nem leszek rosszul?visszamegyek majd a dokihoz csak kíváncsi vagyok hogy ön mit tanácsol!Most az érdekelne inkább hogy sikerül utána könnyebben lefogynom,mert míg szedem a gyógyszert azt mondják hogy nem lehet akármennyire szeretném!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
06.
04.
Kedves Katalin! Mennyire stabilizálódott gyógyszer mellett a pszichés állapota? Ha jól emlékszem, gyógyszer mellett sem volt mindig jól. Végül sikerült elhagynia? Elég rég írta a levelet, sajnos nem volt időm az elmúlt hónapokban a válaszadásra, azóta sok dolog történhetett. Ha lelkileg nincs jól, nem biztos, hogy a gyógyszer elhagyása a megoldás, lehet, hogy a gyógyszerváltáson kell ilyenkor gondolkodni. Ha jól van, akkor is visszajöhetnek a tünetek – a helyzet megítéléséhez több információ kellene. Az eredeti kérdésre válaszolva: szép lassan, fokozatosan kell a szereket elhagyni. A gyógyszerelhagyástól így nem lesz rosszul. Más kérdés, hogy az alapbetegsége milyen fázisban van. Ami a fogyást illeti: gyógyszerelhagyás után a betegek többsége vissza szokott fogyni. Üdvözlettel: Andrea
2012.
02.
15.
Péterné Poór Zsuzsanna kérdése:

Kedves Doktor Nő! Kérem Önt olvass el a történetemet! Az én történetem úgy kezdődött, hogy kb másfél évvel ezelőtt elestem és eltörött a bordám!Este volt már a férjem dolgozott a 6 hónapos kisfiam az ágyában szundikált!Nagyon rossz alvó volt egy éjszaka minimum 6-szor felkelt!Én nagyon jó alvó volam előtte bárhol,bármikor, bármennyit tudtam aludni!Azon a bizonyos éjszakán annyira megilyedtem, nem kaptam levegőt annyira fájt a törés!Eltelt kb 1.h ét ültem a számítógép előtt és a férjemmel egy kollegájáról beszéltünk, hogy őneki is eltört a bordája éslégmellett kapott!Abba a pillanatban érezte, hogy nem vagyok jól,szédülni kezdtem, lezsibbadtak a végtagjail,a nyelvem, a pulzusom megszámlálhatatlanul gyorsan vert és úgy éreztem, hogy rögtön meghalok!Kihívtuk a háziorvos és azt monda , hogy minden rendben van, másnapi EKG sem mutatott eltérést!Telte múltak a napok minden lefekvéskor csak ez a rosszullét járt a fejemben!A férjemnek sem mertem elmondani, hogy mennyi félek hogy megint olyan rosszul leszek,nehezen aludtam el amikor csak ketten voltunk a fiammal,félni kezdtem az egyedülléttől!Majgdnem egy év elteltével elmondtam a férjemnek,hogy milyen érzések kavarognak bennem!A kisfiam csak úgy aludt el hogyha eldajkáltam,éjszaka min 6 szori felkelés!Hónapokig csak pár órákat aludam!Egyszercsak jött a nagyon nemmvárt rosszullét!Persze megint éjszaka és akkor amikor csak ketten voltunk!Tüneteim: 1 hét alatt lefogytam 6 kg-ot,folyamatosan az egekben volt a pulzusom, hasmenésem volt, hányingerem,félelem, ájulásérzés!Amikor meg jött az igazi roham akkor , magas vérnyomás,pulzus emelkedés,hasmenés,hidegrázás,halálfélelem!Ügyeletre, sűrgösségire jártunk folyamatosan!Persze semmit nem találtak!Karácsony után elmentem laborba és ott nagyon magas gyulladást mutotott ki a vérem!Kihúzták a fogamat,mára már lement az érték a normális szintre! Kaptam pulzus csökkentőt és Frontint 3*1 0.25-et!Kb egy hónapja urcsa érzésem volt a szívem tályá de már nem mertem orvoshoz menni mert úgyis hülyének néznek!Hát kiderült, hogy exresystoléim vannak mindig egy plusz beütés!Voltam terheléses vizsgálaton és ott minden rendben volt,az uh sem mutatatott semmi eltérést,a pajzsmirigyem jól működik, cukorterhels tökéletes,hasi Uh semmutatoot semmit,mellkasi RTG is negatív!DE TÜNETEIM VISZONT VANNAK!Folyamatosan azt figyelem,hogy hogyan ver a szívem,mellkasi nyomásérzésem van sokszor a ball vállamba is kisugárzika fájdalom,fáj a hátam,gyengeségérzet,halál és betegségtől való félelem,ájulásérzet,hangulatingadozás, fülzúgás, belső feszültségérzés,olyan mintha sokszor remegnék belülről!! rosszulléteim napi szinten vannak, nem azok a hevesek hanem a következők: nem tudok nyugodtan aludni,hányinger,mellkasi nyomás,félelemérzet,zsibbadozik a kezem a talpam, a szivem mintha összevissza verne,ájulásérzet mintha már szédülnék is, egy görcsben van gyomrom állandóan! Annyira félek,hogy valami olyan bajom van amit nem vesznek észre! Extrasystolét állapítottak meg amit mindig érzek, azt mondták hogy nem szív eredetű ezért semmit sem kaptam rá!A mai napon legalább 3 percenként jelentkezett!Nyomás érzésem van a a két mellem között!Úgy ver a szívem hogy ha veszek egy légvételt akkor nagyon szapora lesz amikor meg fújom ki a levegőt akkor lassúkat üt! Ez normális jelenség? Már kisebb vagyont hagytam ott egy magán szívdokinál de semmi eredmény! Már nem tudom kihez forduljak! Nagyon félek! Válaszát nagyon várom! Köszönöm hogy elolvasta a kis regényemet!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Zsuzsa! Mindenképpen pszichiáter szakorvoshoz kell fordulnia, csodálkozom, hogy nem irányították már Ön oda! Amit leír, azok a szorongásos, és pánik jellegű tünetek. Ezekre a leghatékonyabb kezelés a gyógyszer és pszichoterápia kombinációja. Remélem, talál megfelelő segítséget a környéken. Üdvözlettel: Andrea
2012.
02.
13.
depresszió? kérdése:

Tisztelt Doktornő!33 Éves férfi vagyok,tinédzserkorom óta gyötörnek éjszakai nehézlégzések,kivizsgáltak minden téren,azt mondták pánik szindróma,kevert szorongás.Kaptam gyógyszert citapram20-mgot,pár hónapig szedtem utána abbahagytam.Jelenleg rosszabb az állapotom,előzményként említem kicsit ideges természetű,izgulékony vagyok.Mostani tüneteim,alvászavar,hátfájdalom,vállfájdalom,éjszakai rémálmok,kéz láb zsiborgás,olyan érzés mintha hangya mászkálna rajtam,vagy mintha víz cseppenne a testemre.Napközben nagyon fáradékony vagyok,de aludni nem tudok.Szedjem továbbra is a felírt gyógyszert?pl:xanaxal lehet együtt alkalmazni a citapramot?Ön szerint ez súlyos depressziós tünet?Ilyen esetben csak gyógyszerekkel van kiút?Válaszát nagy tisztelettel köszönöm!Üdv:Szilárd.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Szilárd! Én az ön esetében a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával kombinálnám, akkor várható tartós javulás. Kezelés nélkül semmiképpen nem hagynám. Amíg nem talál megfelelő szakorvost (és persze utána is, akár a gyógyszer mellett), szedjen halolajkapszulát, amely olyan zsírsavakat tartalmaz (omega-3), amelyek elengedhetetlenül szükségesek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Üdvözlettel: Andrea
2012.
02.
10.
folti kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz,hogy hogyan lehetne abbahagyni a gyógyszer szedését,Sokat utánna olvastam illetve megis (fokozatosan)próbáltam ,ami sikertelen volt.(Sírva fakadtam,ideges voltam nem volt türelmem a családtagjaimhoz)Talán ott kezdeném ,ahogy a nagykönyve megvan írva nálam is halálesethez köthető a pánikbetegség depresszióval megspékelve.1998 májúsától szedem a gyógyszert.Többször váltás volt,jelenleg Dalsan 20mg nevű gyógyszert szedem.Mást nem.Járok pszichológushoz ami számomra semmit nem jelent.Ha egyáltalán beszélünk nem tapasztalok semmi jobbulást amit sokan elmesélnek.Többen mondták váltanom kéne ,erre nincs lehetőségem.Vidéken lakom 48 éves leszek,jelenleg munkanélküli.Ehhez azt hiszem nem kell kommentár.Szóval az anyagi helyzetem nem engedi az úgymond életstílus váltást,pszichológus váltást,drága kezelések(bachvirágterápia stb.),étrendkigészítők,vitaminok,stb. Én csak azt szeretném ha le tudnék szokni a gyógyszerről.Orvosom szerint Amerikában mindenki szedi és akkor mi van?Tud-e valamit tanácsolni?Előre is köszönöm. Üdvözlettel:Rigó Nándorné
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Rigóné! Az antidepresszivumokat valóban lehet tartósan szedni. Ha az elhagyáskor visszatérnek a tünetek, akkor még nem érdemes kínoznia magát azzal, hogy le akar szokni. A legfontosabb az életminőség kérdése: ha gyógyszer mellett jól van, akkor csak azért, hogy ne szedjen gyógyszert, ne erőltesse a leszokást. Ha le akar szokni, akkor szakorvosi ellenőrzés mellett érdemes. Menjen vissza a pszichiáteréhez, aki a szert felírta. Ő el fogja mondani, hogy milyen ütemben tudja csökkenteni a gyógyszert. Mindig javaslom az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítők (halolajkapszula) szedését. Ezt gyógyszer mellett is megteheti. Segít az idegrendszer kiegyensúlyozottabb működésében. Üdvözlettel: Andrea
2012.
02.
05.
ANNA kérdése:

Tisztelt Doktorno. Egy komplikalt 3 eves kapcsolatban vagyok es ezzel kapcsolatban szeretnem a velemenyet kerni. Egy honapja kulon koltoztem, azon a napon kezdtunk el sajnos beszelgetni egymassal, akarhogy is probaltam elotte, nem sikerult. Rengeteget dolgozik, szoval sokaig a faradtsagot, az abszolut inaktiviast, erdektelenseget ugy altalanossagban, erzelemmentesseget reszerol a tul sok munka, stressz, es a nagy tehernek tudtam be, ami a munkahelyen nap mint nap erik. De mar igy nem birtam tovabb, nem beszelt az erzeseirol, nem lehetett vele beszelni a jovonkrol, terveirol, egyaltalan komoly dolgokrol. Elmondta hogy neki mindig is komoly problemai voltak ha beszelnie kell, elmondta hogy nem tudja mit akar az elettol, nagyon szeret de nem tudja hogy kapcsolatban akar e lenni vagy egyedul. Hogy valojaban ki is o es mit akar a jovoben. Teljesen elutasito most velem, tobbszor irta nekem hogy csak bant engem es nem fair velem. Nem tudja most hogy kepes-e egy komoly kapcsolatra, hogy egyszer csaladja legyen es ezert utasit vissza. (Tudom hogy megijeszthettem azzal, hogy en szeretnek egyszer elkotelezettseget es csaladot.) Sajnos utobb, de az is kiderult hogy szexualis problemai is vannak, az inaktivitasa mellett. Megprobalta azt is, hogy elkotelezettseg nelkul szexualis kapcsolatot letesitett valakivel, amit aztan leirt nekem (egy picit ijeszto modon hatalmas undorral es utalattal beszelt magarol hogy ezt megtette), de az egy valaszto pont volt, mert megint es megint leultem vele, beszeltem vele, s eljutottunk odaig hogy elmegy pszichiaterhez, es ez az o dontese volt. Felajanlottam azt is hogy kezdjuk megint ujra, barmilyen igeret nelkul egymasnak, hogy csinaljuk ezt az egeszet vegig egyutt, csak annyira donteskeptelen, hogy felek hogy meg egy igent vagy nemet sem kepes eldonteni. Kerdesem az lenne hogy tenyleg van itt problema, es a sok bantas – elutasitas az lenyegeben nem “tole” jon? Napokon belul megy pszichiaterhez, mi varhato ettol? Rovid idon belul kepesek leszunk leulni hogy legalabb aprobb dolgokat eldontsuk? Nagyon koszonom.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Anna! Ennek a fiatalembernek először önmagát kell be tennie ahhoz, hogy tartalmas kapcsolatban tudjon élni, létezni. Eben az állapotában Ön túl sokat vár el tőle. Lehet, hogy megpróbálják újra együtt, de ha nem kezd el a fiatalember dolgozni saját magán, akkor az eredmény ugyanez lesz. Nagyon nehéz elfogadni azt, ha valaki az „irántunk való kíméletből lemond rólunk”. Azt gondoljuk, hogy ez hülyeség, próbáljuk meg, majd segítek. Segíteni azonban csak azon lehet, aki hagyja. Ez a fiatalember lehet, hogy jól méri fel a határait, és tudja, hogy most nem képes építő kapcsolatban élni. Napokon belül változás nem várható. Hosszú időnek kell eltelnie, hogy valaki, aki ennyire nem tudja, mit akar az élettől, tisztába jöjjön saját magával. Támogassa, de ne állítsa őt elvárások elé. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
24.
Nagy Dániel kérdése:

Tisztelt Doktornő! Én sajnos 17 éve drog és gyógyszer függő vagyok, most metadon programban veszek részt, a hivatalos adagom 65mg, nem hivatalosan, 100mg. A bajom a xanaxal van, amiból napi 5-8 mg -ot kell beszednem. Milyen gyógyszerrel helyettesíthetném? Szedtem egy hétig a 2mg -os -Rivotrilt, hogy egy kicsit lejjebb menjen a frontin-xanax, ment is, de a rivotril mámor más,mint a xanax. Valahogy a hatására vagyok sajnos rászokva. :(. Tegretol tudnék még szerezni, meg bármit, csak tudnom kéne, hogy csináljam elvonási tünetek nélkül. Mert sikerült többször letennem, viszont az 6 napi nem alvással járt. A metadon magában meg nem oldja a pánik betegségem. Vagyis azt, hogy nem merek otthonról kimozdulni, kapok rá most még cipralexet. Előre is köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Nagy Dániel
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
02.
05.
Kedves Dániel! A drogfüggőség kezelése nem a profilom, így nem is vállalkoznék arra, hogy a kezelőorvosa helyett megmondjam, mit kellene tennie. Elképzelhető, hogy kórházi körülmények között kellene a gyógyszerelhagyást megoldani. Ebben az az orvos biztosan tud segíteni, aki metadon programba bevette. Azt javaslom, forduljon hozzá. Hozzáteszem: az még nem a Xanaxról való leszokás, ha pusztán lecseréli Rivotrilra. Aztán a Rivotriltról kell majd lejönnie... bár az lehet, hogy könnyebb, ha egyébként sem okoz olyan mámort, mint a Xanax. A pszichés függőség kezelése néha nehezebb, mint a megvonási tünetek átvészelése. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
22.
Régién kérdése:

Kedves Doktornő! 2010 decemberében (pont karácsony előtt) volt egy elhalt terhességem. Azt hiszem ezzel kezdődtek a problémáim.Bár akkor úgy éreztem viszonylag jól viselem a dolgot, tavasz környékén már egyre jobban bántott a dolog. Egyre több problémám volt a munkahelyemen is, a kollégáimmal. Nyaralásunk során a nyáron azt vettem észre, hogy minden nap azon izgulok, hogy ne történjen Velünk semmi. Alap természetemből izgulós , pánikos ember vagyok. A férjem szerint mindent túl lihegek. Nem szólhatok semmit, rendes ember a férjem, van egy 8 éves kisfiam is. Vezető beosztásban dolgozom, szerencsére anyagi gondjaim sincsenek. Novemberben jött rám egy rosszullét (szédülés, szapora pulzus) A vérnyomásom 160/96 volt a pulzusom 112. természetesen teljesen bepánikoltam. Másnap felkerestem a házi orvost, 3 napig mérni kellett a vérnyomásomat napi 3x. Elég sok volt benne a magas érték (145,150,/90,95 stb). Azóta a Tritace 2,5 mg-os gyógyszert szedem. Mondanom sem kell, hogy nagyon bánt, hogy Nekem magas a vérnyomásom, amivel soha semmi gondom nem volt. Teljes labor vizsgálat semmi kórosat nem állapított meg. Igaz a koleszterin szintem picit magas. Amióta ezt a gyógyszert szedem észre vettem magamon a pánik betegség tüneteit. Szapora szívverés, szinte állandó szorongás a betegségtől, szédülés, depresszió. Teljesen ki vagyok ezek miatt. Soha nem voltak ilyen panaszaim. Egy belgyógyász ismerősöm javasolta a Frontin 0,25-t. 3x1 szedek. Most úgy érzem valamivel jobb, de ha front van, megint jönnek a rosszullétek. A gyógyszert 1 hete szedem, de nem akarok igazán rászokni, és persze abbahagyni sem merem. Szeretnék a tüneteimtől gyógyszer nélkül megszabadulni. Már agykontrollos könyvvel is próbálkoztam, ideig-óráig jó is volt. Erős antideprenszánsokat sem igazán szeretnék szedni. Néha úgy érzem megőrülök.Lehetséges, hogy ez a Tritace mellékhatása?Most amikor minden jó lehetne, hol van a régiénem??
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! A problémái valóban fakadhatnak abból, hogy nem dolgozta fel a gyermek elvesztésének traumáját. A magas vérnyomása is lehet pszichés eredetű. Én egyértelműen azt javaslom, forduljon pszichoterapeutához. Ő segít feldolgozni a történteket, és így visszakaphatja a régi énjét, sőt, még javulhat is a megküzdő képessége a terápia eredményeként. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
18.
anyus kérdése:

Tisztelt Dr Nő!Szeretnék egy fontos kérdést feltenni!Kb 2hónapja a következő tüneteim vannak(de azt hozzá kell tennem hogy nem minden naposak)mellkasi feszülés,álmatlanság,és ami a leg rosszabb hogy ha megyek valahova a és eszembe jut valami olyan dolog ami tudom hogy nem következett be(pl.a kisfiam kiesett az kocsiból)annyira rossz érzés fog el hogy elhagy az erőm és úgy érzem hogy bár melyik pillanatban elájulok.(iszonyat egy érzés)Az orvos írt fel nekem Frontilt reggel este felet kell bevennem.Azt szeretném megkérdezni hogy ön szerint mi lehet ezeknek az oka és a gyógyszert szedjem e vagy tuda e ajánlani nekem valamit?! Válaszát előre is köszönöm!Szép estét!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
02.
05.
Kedves Anyus! A tünetei szorongásos tünetek, a finomabb diagnózishoz szakorvossal kellene konzultálnia. Pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvoshoz tud segíteni a diagnózis felállításában és a megfelelő terápia megtalálásában. Önnek is javaslom, hogy kezdjen el szedni omega-3 zsírsavat tartalmazó készítményt (halolaj kapszula), ez kiegészítő kezelésként minden pszichés zavar esetén javasolt! Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
18.
Bebibodo kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kedvesem 10 éve Pánikbeteg, és nyolc éve szedi a Rivotrilt. Most már lassan elkezdett leszokni a tablettáról.Nagyon szeretjük egymást, csak sajnos "együttlétkor" nem tud elélvezni. Okozhatja-e a problémát a gyógyszer, és ha igen mit tegyünk addig, amíg nem sikerül teljesen leszoknia róla. Kérem, válaszoljon.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
02.
05.
Tisztelt Kérdező! Ez nem biztos, hogy a Rivotriol mellékhatása. Ahhoz, hogy segíteni lehessen, többet kellene tudni a körülményekről. Szexológushoz, párterapeutához is fordulhatnak. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
17.
Pánik betegség kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 18 éves fiatal ember vagyok! Pánikbetegséget állapítottak meg nálam egy Pszichiátrián.Csináltak EKG-t vettek vért,mellkasi röntgent csináltak és vízelet mintát is adtam.Semmit nem találtak nálam azt mondták szervi problémám nincs! A vérnyomásom egyszer volt magas 150/90 azóta átlagos a 120/70 a pulzusom pedig 67/min. Helex 0.5-t szedem.Állandó fáradtságot vált ki belőlem ez a gyógyszer de azt mondták ez vele jár. Az lenne a kérdésem hogyha nincs semmi komoly szervi bajom folytathatom-e a sportolást tudnililik focizom.és félek hogy valami bajom lesz edzés vagy mecs közben mivel hogy kisebb nyomást érzek a mellkasomban és a hátamban,és néha beszúr a vállamba és mellkasomba egy picit, mikor nyugodtan ülök vagy álok.Nem gondolja úgy hogy ez mégis csak valami szívprobléma vagy csak a pánikbetegség hozza ki ezt belőlem ezek a tünetei?Ezeket nem rohamszerűen , hanem mindig érzem.A zsibadásom és a erős fejfájásom megszűnt viszont ez a mellkasi,váll és hát fájdalom rajtam van mindig!. Ez a rengeteg szorongás,félelem rosszat tesz a szívnek, már ilyen fiatalon?, nem magas a vérnyomásom most már de mégis félek valami szívproblémától. Megköszönném válaszát!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Fiatalember! Ezeket a tüneteket nem valószínű, hogy szívbetegség okozza, viszont lehet akár gerinc eredetű probléma. Én elmennék az Ön helyében még egy ortopédushoz, hogy ezt is kizárjuk. Pánik betegségre az is jellemző, hogy fokozódik az önmegfigyelés. Lehet, hogy most olyan jeleknek tanúsít jelentőséget, amelyek mindennapiak. Gyakran előfordul, hogy itt szúr, ott nyilal, csak nem foglalkozunk vele. Szerintem sportolhat. Meg kellene tanulnia az autogén tréninget, hogy tudjon lazítani. Ez hasznos lenne, nem csak a betegségét, a sportot tekintve is. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
17.
zuzukirály kérdése:

T.Doktornő! Köszönöm a válaszát,de befejezném akkor a levelet .Tehát mióta 6-napja abbahagytam a gyógyszert,jelentkezett a fejfájás és az úgynevezett áramütés érzés az egész testemben(valahogy úgy tudnám leirni,hogy kihagy az agyam hullámokban),ez zavar a vezetésben,mozgásban,ha fekszem akkor nem.A kérdésem az lett volna,hogy esetleg milyen gyógyszerrel csökkenthető az elvonási tünet?Kb mennyi idő alatt múlik el, vagy legyek türelmes vagy kezdjem el ismét szedni a floxettet amit az orvos javasolt?Egyébként kiegészitőleg még sanaxot kaptam. Köszönöm türelmét! Üdv B.Móni
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Móni! Először is el kell döntenie, hogy szedni akar gyógyszert, vagy nem. Ha nem, akkor a korábban leírt alternatív terápiák maradnak. Ha mégis szedi, akkor viszont az átmeneti időszakot (kb. két hét) ki kell bírnia (bár tudom, hogy ez nem egyszerű). Az Ön által említett szerek pár nap alatt kiürülnek, hat nap elteltével már nem a gyógyszer okozza az említett tüneteket. Mivel ennyi idő alatt nincs is hozzászokás, tehát nem lehet megvonás sem, ezt fontos tudnia. Üdvözlettel: Andrea.
2012.
01.
17.
Hisztériás roham kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kislányom 19 hónapos. A problémánk az lenne, hogy nagyon nehezen kezeli az ismeretlen helyeket, helyzeteket. Amikor a nővéremékhez megyünk át vele, akkor is minimum fél órát kapaszkodik belém, mindenkinek hátat fordítva, és nagyon nehéz őt az ölemből lecsalogatni. Az unokatestvére 12 hónapos, és tőle is nagyon fél. Előfordult, hogy amikor a két gyereket egymás mellé ültettük, (bár én is ott ültem) kislányomat kiverte a víz, felforrósodott a bőre, és szaporább lett a pulzusa. A szűkebb családtagokkal (főként a felnőttekkel és idősebb gyerekekkel ) felszabadultan játszik. Mit tehetnék annak érdekében, hogy ne legyen számára nagy stressz majd az óvoda? Akkor is vigyem hasonló korú gyerekek közé, ha ő így reagál, vagy inkább ne? Hogyan oldhatnám fel benne ezt a fizikai tüneteket is produkáló stresszt? Válaszát nagyon köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
17.
Kedves Kérdező! Sajnos én csak felnőttekkel foglalkozom, kevésbé értek a gyerekekhez. Ha ennyire szemmel láthatóak a kicsi tünetei, annak érdemes utánajárnia. El kellene vinnie őt a helyi nevelési tanácsadóba (védőnőnek tudnia kell, hogy hová tartoznak), és ott elmondani, hogy mit tapasztal. Ott tudnak Önnek segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
17.
zuzukirály kérdése:

TISZTELT DOKTORNŐ! pÁNIK BETEGSÉGEM VAN,A NEUROLÓGUSSAL ELKEZDTEM A GYÓGYSZERES KEZELÉST 3 HÓNAPJA.ELŐSZÖR FLOXET-TET MAJD CITAGENT,CITALOPRAMOT,ÉS CITALOPRAM-TEVAT KAPTAM.mELLÉKHATÁSOK JELENTKEZTEK .ÁLLANDÓ NYUGTALANSÁG,REMEGÉS,HANGULAT ZAVAR,ROHAMOK UGYAN CSÖKKENTEK DE NEM MÚLTAK EL.A REMEGÉSRE IZOMLAZITÓT ADOTT.MOST ISMÉT FLOXETTET JAVASOLT AZ ORVOS ,PEDIG KÉRTEM,HOGY HAGGYUK ABBA MERT SOKKAL ROSSZABB A KÖZÉRZETEM MINT ELÖTTE.ELKEZDTEM CSÖKKENTENI MAGAMTÓL A CITALOPRAMOT,NEGYEDEKKEL 5 NAPONKÉNT CSÖKKENTETTEM A 20MG-OT.MOST 6 NAPJA HAGYTAM EL TELJESEN,DE AZÓTA FÁJ A FEJEM ÉS OLYAN ÉRZÉSEM VAN MINTHA
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
17.
Kedves Kérdező! Nem tudta befejezni a levelét, de talán így is tudok válaszolni. Sajnos a pánik-betegség gyógyszeres kezelésében használatos szereknek az első egy két hétben inkább a mellékhatását tapasztaljuk, mint a hatását. Azt szoktuk mondani, hogy a mellékhatás jó, mert akkor várhatóan hatás is lesz. Ezeket a gyógyszereket a kezelés kezdetén szorongásoldóval szoktuk kombinálni, amely segít átvészelni a mellékhatásokat, és csökkenti a szorongást, amíg a másik szer nem hat. A levelében nem látom, hogy kapott volna kiegészítő kezelést. Ha ön úgy érzi, nem éri meg kibírni ezeket a mellékhatásokat abban a reményben, hogy majd később javul, akkor is tud néhány dolgot tenni. Pszichoterápiára járhat, ahol beszélgetéssel gyógyítanak; elkezd omega-3 tartalmú készítményt (halolaj-kapszula) szedni, amely kiegyensúlyozottabbá teszi az idegrendszer működését; alternatív gyógymódot, például homeopátiát, kineziológiát választ. Mindegyikben fontos elem a kitartás, és hit abban, hogy az állapota javulhat. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
15.
zsuzs1966 kérdése:

Kedves Dr.NŐ!45 éves anyuka vagyok,több műtéttel a hátam mögött / 3 császár,visszér műtét,köldöksérv-háló,epehólyag, és 5 éve egy teljes méhkivétel..petefészkek,mirigyek.../De hál istennek nem volt utána semmi teendő.Nem sokkal utána pánikbeteg lettem,állandóan attól rettegtem,hogy meghal az anyukám,pedig jó állapotban volt,"csak" szívta a cigit 50 éve,szív műtétje volt 17 éve..de én valahol megéreztem a halálát,ami három éve be is következett..66 évesen szívinfarktusban meghalt.Utána elmúlt a pánikbetegségem...ezen én is csodálkoztam,aztán megint jöttek események.két éve az apám meghalt,májrák,tavaly februárban apósom ,augusztusban anyósom...szóval elég volt.De tavaly nyáron úgy döntöttem a pszichiáteremmel,akihez jártam rendszeresen,hogy abbahagyom a gyógyszert..próbálok uralkodni..Nem szeretnék gyógyszereken élni.Igaz a 0.5 frontin este még kell,főleg ha jönnek a frontok,meg rám jön a rosszullét,hirtelen szívdobogás,amitől megijedek.Alapból mindig is ijedős fajta voltam.Egy éve szőlőmagolajat iszom ,halolajat,Flavin cseppeket.A kérdésem az lenne,elképzelhető e az,hogy ezek a tünetek,derült égből szívdobogás/mindenféle leletem negatív/,ijedtség...lehet e a klimaxtól,ill. okozhat e ilyen tüneteket a klimax.Ha front jön,azt nagyon megérzem! Várom válaszát, előre is köszönettel Zsu!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
17.
Kedves Zsu! Nem lehetett egyszerű Önnek az elmúlt időszak, így különösen becsülöm a döntését, hogy gyógyszer nélkül igyekszik tünetmentes lenni. A klimax okozhat hasonló panaszokat. A petefészek kivételével Önnél mesterséges klimax lépett fel. Ilyenkor szoktak hormonpótlást javasolni, erre a csontritkulás elkerülése miatt is szükség van. Első lépésként a nőgyógyászával kellene beszélgetnie a hormonpótlás lehetőségéről. Mindannyiunknak lehetnek időnként hasonló tünetei (szívdobogás, szédülés), akár a fronthatástól is, csak nem mindenki ijed meg tőle. Ön a pánikbetegsége miatt fokozottabban figyel a tüneteire, ezért lehet, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonít nekik, mint amekkora jelentőségük valójában van. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
15.
Jita kérdése:

Kedves Doktornő! Rexetint szedek 2 hónapja és eddig szedtem mellé xanax 0,25-öst napi 2X1-et. A xanaxot most elhagytam és a kérdésem az lenne,hogy a Valeriana Relaxot lehet-e szedni a Rexetin mellé alkalmanként,ha szükséges annak ellenére,hogy most már van hatása a Rexetinnek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Rita
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Rita! Minden további nélkül szedheti a Rexetin mellé a Valerianat, ha szükségesnek érzi. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
12.
Hold kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! 35 éves férfi vagyok. Második gyermek voltam a családban, de születésemkor apám már komoly alkoholista volt. Borzasztó gyerekkorom volt, 18 éves koromig apám velünk lakott, egy szekrény választotta el tőlünk az üvegajtó elé tolva. Ittasan terrorizált bennünket, állandó volt a "cirkusz" rettegés, többször rendőrséggel végződött. A gyerekkori emlékeim nagyrészt abból állnak, hogy vagy az ablak előtt álltam és órákig vártam mikor ér haza apám és éppen milyen állapotban van, vagy az ajtó előtt térdepeltem és kértem istent, hogy aludjon már el, hogy mi is pihenhessünk végre.... Volt, hogy gyerekes gondolkodással, gyógyszerrel megpróbáltam végleg elaltatni, amit persze mindig észrevett. Mint írtam 18 éves koromra sikerült a házból eltávolítani és ekkor éreztük először, édesanyám és nővérem, hogy nekünk is lehet életünk! Arra vágytam, hogy édesanyámat kicsit boldognak lássam végre, nővérem férjhez ment, ketten maradtunk. Megszületett a nővérem kisfia, ami végre igazi boldogságot hozott anyukámnak. Egy reggel ami úgy indult mint a többi, haza hívtak munkahelyemről és édesanyámat a földön találtam holtan...Az orvosok szerint különösebb szervi baj nélkül, teljes kimerültség vitte el, illetve annak valami szívproblémája. Magam maradtam, nővéremék 300 Km-re tőlem, nagymamám és nagynéném akik maradtak nekem. Elviselhetetlen fájdalmaim voltak, a temetés után 2 héttel úgy döntöttem a nővéremékhez költözöm, ott hagytam a mindent és a semmit...... Gyászolni sem volt időm. Amikor hazautaztam csak a gyászt láttam, még évek múlva is, akkor is, amikor más már nem gyászolt, gyűlöltem, viszont nagymamámat imádtam! Egyszer elhoztam magamhoz, mert valami nem volt rendben vele, nálam töltött 2 hetet akkor, mindent együtt csináltunk élveztük, de egyre rosszabbul volt kiderült, hogy agydaganata van, haza vittem, de már csak a kórházba mehetett, 2,5 hónap múlva meghalt. Közben meghalt apám és nagynéném is, keserves évekig tartó betegség után, Ő volt aki egyedül éltette már csak bennem egykori múltam. A sors iróniája talán, hogy nagynénémet szintén elhoztam magamhoz, egy hetet töltött velem nagy betegen, akit mindenhová elvittem kirándultunk, olyan dolgokat mutattam neki és csinált amiket előtte soha, pedig nagy beteg volt szegény.... Talán édesanyámnak meg nem adott örömöket próbáltam ezzel kompenzálni, mindig imádtam adni, ma is bárkinek, bármit. Most 35 évesen csak november 1én megyek egykori otthonomhoz. 8 éve élek párkapcsolatban, mégis azt kell mondanom, életem egyik legnehezebb terhe a magánéletem a párom is férfi. Senkinek soha nem mondtam ezt az énemet, bár a barátomat ismerte a családom, sőt a nővéremék /aki még a családból maradt nekem/ szintén nem tudják, annak ellenére, hogy napi kapcsolatban vagyunk. Nagyon szeretik a barátomat, olykor úgy érzem sokkal jobban mint engem, velem sajnos nem tud beszélgetni.. Az az egy dolog amit éveken át hallottam mindenkitől, hogy ha majd családod lesz akkor lesz igazán könnyebb, csak én tudom, hogy soha nem valósulhat meg, nekem soha nem lesz igazi családom! A jelenlegi állapotomat úgy tudnám megfogalmazni, hogy megfulladok, beledöglöm, szétesem. Tavaly augusztus óta az összes tünet kijött rajtam, amiket hónapokig rémálmok előztek meg. Mostanra voltam orvosnál, hogy nyugtatót kérjek, Helex Srt-kaptam, de nekem nem ez kell, nem is akarok gyógyszert szedni. Teljes görcs van a szervezetemben, állandó feszültségben a gyomrom ami felhúzódik a mellkasomba. Évek óta gyakran melléüt a szívem, de mostanság ez 5percenként van, borzasztó. Maximalista vagyok, mindig meg akartam mutatni a világnak, hogy egyedül is viszem valamire és annyit küzdöttem, hogy többre vittem mint körülöttem bárki, most viszont úgy érzem megszakadok, ha nem kapok segítséget. Félek és nyomaszt, hogy kihez forduljak, kit keressek, ki fog tudni segíteni nekem. Köszönöm.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves "Hold"! Még jeligének is női szimbólumot választott... Megértem a nehéz helyzetét, és a szenvedéseit. Levelében egy fél mondattal utalt rá, hogy minden nehézség ellenére Ön egzisztenciálisan a helyén van. Az élet egyik színterén tehát sikeresen vívja a csatáit. A magánéletben is megtalálta a párját, még sincsen minden rendben. Ahhoz, hogy mások előtt fel merje vállalni, elfogadtatni a másságát, előbb saját magának kell elfogadnia azt. Ehhez kell egy terapeuta, vagy coach segítsége. Én az Ön helyében keresnék a közelemben egy szakembert, aki segít feldolgozni az érzéseit, gondolatatait. Leveléből úgy érzem, Ön nagyon jó ember, tele érzésekkel. Kívánom, hogy el tudja fogadni önmagát! Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
10.
Laura kérdése:

Jo estet,23eves vagyok egy kis ideje nem tudok este konnyen elaludni es olyankor mind rosszra gondolok es felek mindentol.Ez mitol lehet?Meg mit tudnek csinalni?Nagyon szepen koszonom,varom valaszat
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Laura! Sok kérdés merül fel: mi válthatta ki a tüneteket, mire gondol, mitől fél, stb. A válaszok hiányában csak annyit tudok tanácsolni, hogy esténkét igyon nyugtató teát, figyeljen oda, mivel foglalkozik (mit olvas, mit néz) elalvás előtt. Ha nem múlnak el a tünetei, akkor forduljon szakorvoshoz (pszichiáter, neurológus - alvásszakértő). Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
07.
pánikbetegség? kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémám 2011 juliusában kezdődött a nagymamám temetése napján este rosszul lettem nagyon magas vérnyomás,pulzus, szédülés, szapora légzés, melkas szúrás, zsibbadt a bal kezem...! Ügyelet lett a dolgoból kaptam szeduxent! utána voltam kivizsgáláson ekg, ultrahang, röntgen stb minden eredményem jó lett! Vérnyomásomra kaptam nebiletet! Bizonytalanság gyengeség jellemzett akkoriban ( most is) elmentem pschihiáterhez ő írt ataraxot és jártam kb 2 hónapig pchihológushoz! Valamelyest jobban lettem de aztán megint jött egy rosszullét akkor épp a munkahelyen! ugyan úgy ügyelet és amit már leírtam az előbb! Visszamentem a pchihiáterhez ő írt forntint és rexetnint a rexetint nem szedem kicsit félek tőle! ha rosszul érzem magam veszek be egy frontint! Nagy baj hogy nincs kedvem semmihez mindig csak fekszek, úgy érzem nincs erőm semmihez, pedig az éjszakákat végig alszom (szedek magneB6-ot is) Lassan rámegy a kapcsolatatom a barátnőmmel a családban mindenki ideges és nem értik miért nem tudok túl lépni a szorongásaimon! Sok a veszekedés, a munkahelyemre is úgy megyek, hogy már alig várom, hogy hazaérjek! Nem szeretek egyedül lenni de nagy társaságban úgy érzem szédülök bizonytalannak érzem magam! Szeretnék öntől tanácsot kérni, hogy tudnék ezen a helyzeten túl lenni! Kezdjem el szedni a rexetint, vagy esetleg van más alternatíva? Már nagyon belefáradtam ebbe a helyzetebe! 23 évesen egy életúnt szorongó állandóan fetrengő emberke vagyok! Ez leszomorító! Mielőtt elkezdődtek a problémáim egy életerős, bulizós, humoros emberke voltam, most ennek töredéke sem látszik rajtam! Előre is köszönöm a segítségt! Szeretnék a régi önmagam lenni! Arni
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
03.
04.
Kedves Arni! Az ön helyében én már régen el kezdtem volna szedni a paroxetint (Rexetint), mint hogy ennyit szenvedjek. 10 mg-al kezdje, és egy hét után emelje 20 mg-ra. A reggeli órákban vegye be a gyógyszert. Három-négy hét után fogja érezni a hatását. Sokat javíthat az életminőségén. Miért fél szedni a Rexetint? Lehet rosszabb, mint most? A szexuális életét picit negatívan befolyásolhatja a gyógyszer (vágy csökkenése, illetve késői ejakuláció előfordulhat), azonban jelenleg nem gondolom, hogy ez a legnagyobb gondja. A gyógyszer mellett szedjen halolajkapszulát, amely olyan zsírsavakat tartalmaz (omega-3), amelyek elengedhetetlenül szükségesek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Magától nem valószínű, hogy javulni fog az állapota. Újra el kellene járnia pszichoterápiára is. Üdvözlettel: Andrea
2012.
01.
06.
Rivotril kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azzal a problémával fordulok önhöz hogy 4éve Rivotrilt szedek.Panikbetegséget állapítottak meg es ezt írtak fel.Kezdödött az éjszakánkénti heves szívveréssel,légszomj,erös halálfélelem.Késöbb nappal is megmutatkoztak ezek a panaszok.Probáltam letenni a gyogyszert ugy h csökkentettem az adagot de sajnos nem sikerül letennem mert ha este nem veszek be akkor remegni kezdek,halálfélelem tör rám es sírogörcs.Gyenge vagyok es depresszios.Volt h véresre kapartam a karjaimat egyik éjszaka az idegtöl holott nem történt semmi.Kezd rámenni a párkapcsolatom is.Kérem segítsen!(Egy 23 éves nő) Köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
06.
Kedves Fiatal Hölgy! Ha ön pánik-beteg (és még depressziót is említ), akkor nem a Rivotril a megfelelő gyógyszer, azt csak kiegészítő gyógyszerként szoktuk a kezelés elején adni, míg a megfelelő (általában hangulatjavítót írunk ilyenkor) szer el nem kezd hatni. Véleményem szerint ezt nem pszichiáter javasolta önnek. Forduljon pszichiáter szakorvoshoz, hogy megfelelő terápiát kaphasson. Üdvözlettel: Andrea
2011.
12.
20.
vérnyomás vagy pánik? kérdése:

Tisztelt doktornő! 30 éves nő vagyok, és lassan egy hónapja küzdök a problémámmal. Egyik este erős fejfájásom volt, amire vettem be gyógyszert. Másnap arra ébredtem, hogy még mindig tart, de nem olyan intenzíven. Inkább átment egyfajta feszítő fájdalomba, a halántékomnál és az egész fejemre kiterjedt. Mikor már több, mint egy hete tartott és semmilyen gyógyszer nem csillapította ( algopyrin, cataflam, advil ultra, saridon ), már kezdtem aggódni. Megmértük a vérnyomásomat, ami 138/110 volt. Nagyon megijedtem. Utána rendszeresen mértük, és 140-145 körüliek voltak az értékek. Kb. három hónappal ezelőtt voltam vizsgálaton, teljes vérkép, vizelet, szemészet, EKG, vérnyomás és minden teljesen rendben volt. ( újbóli munkábaálláshoz kellett a vizsgálat ). Háziorvosomhoz elmentem, ahol 164/110 volt a vérnyomásom. Concor tablettát írt fel, ami a pulzus számot úgyahogy levitte, de az első értékek magasak maradtak. Napjában többször is mértem. voltak jobb értékek, de magasak is. 107-egészen 159-ig. A vizsgálatot követően este rosszul éreztem magam, remegtem, szúrt a bal oldalam hátul, a szívem környékén is. Ügyeletet hívtunk, EKG rendben, Frontin-t kaptam, majd a vérnyomásom 120/70 lett. Azt mondták pánikroham. Másnap reggel nagyon jól ébredtem, de délutánra ismét kezdődött az erős fejfájás, szinte égett a fülem, majd szétszakadt a fejem. A vérnyomásom 147 volt. És ez így megy azóta is, reggelente úgyahogy jó az érték, délutánra viszont megemelkedik a vérnyomásom. A fejfájásom azóta sem csökkent, mindennapos. Pár napja erős szívdobogásom is van, ami akkor jelentkezik, ha lepihenek délután, és este elalváskor is nagyon erőteljesen ver. Nincs egy perc sem a napjaimban, amikor nyugodt lennék, nagyon félek, hogy valami komoly problémám van. Háziorvosom szabadságon van, pár nap múlva tudok visszamenni hozzá, de már nagyon aggódom. Nem tudom, hogy valami nagyon komoly szervi bajom van e, vagy esetleg tényleg pánikolok a fejfájásom miatt. Egyelőre nem tudni, hogy a fejfájásom miatt magas a vérnyomásom, vagy a vérnyomás miatt fáj a fejem? Tanácstalan vagyok és nagyon félek. Kitölti mindennapjaimat a gondolat, hogy szívbeteg vagyok! Köszönöm, hogy elolvassa levelemet, és válaszát is előre köszönöm! Tisztelettel, Hen
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
06.
Kedves Hen! (Remélem, így szólítják, ez szerepel a levél végén.) Több dolog is állhat a háttérben. Kezdem a legvalószínűbbel: az újbóli munkába-állás miatt stresszelhet, ez megemelheti a vérnyomását és ez okozhat fejfájást. Lehet a fejfájás migrénes jellegű, és akkor a fejfájás miatti feszültség, és önmagában a fájdalom emeli meg a vérnyomását. A félelem, szorongás fokozódhat, ha azt gondolja, hogy komolyabb baja van, és ebből kialakulhat a pánik jellegű, szorongásos roham. Én mindenesetre nem ijednék meg attól, hogy komoly szervi bajom van. Egy neurológiai kivizsgálás pontot tehet az ügy végére. Én a háziorvosomtól neurológiára kérnék beutalót, és ott majd eldöntik, melyik a valós ok. Üdvözlettel: Andrea
2011.
11.
16.
Mária kérdése:

Kedves Dr Mihály Andrea. Szeretnék tanácsot kérni anyukámmal kapcsolatban. 2011. aug.-ban sikerült elvinni pszichiatriai rendelöbe, mert már régóta voltak téveszméi, de sokáig nem vettük észre, vagy nem gondoltuk komolyan, hogy baj van. A doktor megállapitotta, hogy paranoia /deluziv/ zavara van. Gyógyszerként Ripedon 2 mg és Frontin 0,25 mg kapott. Szedte is talán 2 hétig, majd megmakacsolta magát, hogy öt ne akarjuk bealtatni. Pedig csökkentek a halucinációi és vidám is volt mellette. Sajnos a tiszta tudatu percek csökkennek, szinte már folyamatosan zajlanak az események a fejében, amit mi nem látunk hallunk. Ujabban már kimegy az utcára, mert rokon jött valami üzenettel pl. Egyébként már évek óta nem jár ki, csak nagyon ritkán. Sajnos apukám sulyos szivelégtelenség, AV blokk miatt 3 hete pacemakert kapott, anyu állandó halucinaciói idegesitik. Eddig apukám megfözött, mert anyu már ezzel sem törödik. Én feladtam a 6 órás munkámat 4 órásra, de ez a romló állapot mindkettöjuk örzését tenné szükségessé. Ma este már a gázt leakarta kapcsolni, mert a szomszéd fia meg még valaki ezt mondta neki , persze megint halucinált, megharagudott rám, mert nem engedtem, mert nem hiszünk neki sosem, mondta. Igy gyógyszer nélkül , egyre roszabb a helyzet, apunak ma azt mondta kispárnát tesz a fejére egyszer éjjel. Kell-e lépnem, hogy valami intézménybe kerüljön, hogy rávegyék a gyógyszer szedésre ? De mivel vannak még tiszta órái, félek megharagszik, ha elvitetem a mentövel. Mit tegyek ? Köszönettel Mária
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
06.
Kedves Mária! Ez nagyon nehéz helyzet, sajnálom. Mindenképpen a pszichiátriai gondozóhoz kell fordulni, ők ön- vagy közveszélyes állapotra tekintettel intézkedhetnek, azaz kórházba vitethetik az édesanyját – én ezt szükségesnek látom ebben a helyzetben. Létezik olyan injekció (ugyanezzel a hatóanyaggal), amelyet kéthetente megkap az édesanyja, és így elkerülhető, hogy nem szedi a gyógyszereit. Üdvözlettel: Andrea
2011.
11.
13.
Jita kérdése:

Kedves Dr. Nő! Én 36 éves vagyok és lassan 10 éve pánik beteg.Rexetint szedtem,de több mint egy éve elhagytam és egészen idáig semmi gond nem volt.Mostanában jöttek elő ismét rosszulléteim amik főleg szédülésből állandó feszültségből,nyugtalanság érzésből állnak.Ilyenkor állandóan mozognom kell,nem tudok nyugton maradni.A szívem néha össze-vissza kalapál vagy olyan mintha kihagyna és a vérnyomásom is ingadozik.A járásom néha olyan rendezetlennek tűnik (mintha jobbra húznék) és ezt főleg akkor veszem észre mikor nehezen jön a levegő,vagy olyan mintha kapkodnám.Jelenleg Concor cor 5mg-os gyógyszert szedek (Mitrális prolapsusra) és mellé Valsacor 40mg-ot, hogy a vérnyomásom ne ugráljon. Xanax 0,25-ből szoktam bevenni felet kétszer naponta,de sajnos ezek a rosszullétek minden nap, többször is előjönnek és megkeserítik mindennapjaimat.Félek,hogy valahol összeesek vagy megőrülök. A kérdésem az lenne, hogy talán ismét pánik rohamaim vannak és újból el kellene kezdenem szedni a Rexetint? A lassú légzés tényleg segít ilyenkor? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Rita
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
06.
Kedves Rita! Sajnos igen, előfordulhat, hogy ez ismét a pánikbetegség. Különösen akkor „újul ki” előszeretettel, ha a mögöttes dolgok nincsenek rendbe téve, azaz nem kapott pszichoterápiát. A gyógyszer sajnos csak tüneti kezelést nyújt. Három dolgot tehet: újra elkezdi szedni a Rexetint (ha egyszer már bevált, kár váltani); elkezd pszichoterápiára járni; omega-3 tartalmú készítményt szed (halolaj kapszula, utóbbi segít kiegyensúlyozni asz idegrendszer működését). A három dolog mehet egyszerre természetesen. Az első kettő szakorvost igényel, az omega-3-at önállóan is elkezdheti szedni. A következő légzőgyakorlatot kell végeznie: lassan beszívja a levegőt, majd lassan kifújja, és ez tartson kétszer olyan hosszú ideig, mint a beszívás. Legegyszerűbb, ha számol: négy ütemben beszívja, nyolc ütemben kifújja. Remélem, tudtam segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
11.
04.
Fruzsina17 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném a segitségét kérni abban hát ha tud valami megoldást mondani vagy egy tanáccsal ellátni a problémáimat illetöen. 17 éves lány vagyok ,nagyon együttérző és érzelmes tipus.Volt jó pár kapcsolatom és mind nagyon rövidre siekrült,mert mindig megcsaltak vagy hazudtak vagy totál hülyének néztek engem.Nagyon tudok szeretni embereket és naivnak néz mindenki pedig annyira nemvagyok az mint amilyennek tünik.Kapcsolataimban általában mindent megtettem azért,hogy jól működjön ,de mindig csalódtam mert mindig megcsaltak…és nemtudom egyszerüen megérteni ,hogy miért?!Amikor kérdeztem az illetöt azt a választ kaptam nagytöbbségben,hogy: -Nemtudom.Neharagudj!Bocsáss meg!-de álatlában mindig a „nemtudom” volt többségben.Véleményen szerint olyan nincs,hogy az illetö nemtudja,hogy mit miért csinál mindennek oka van.Volt olyan is ,hogy megbocsájtottam az illetönek nem egyszer nem kétszer és ujra összejöttünk ,de ujra és ujra megcsalt.Miután megtudtam,hogy mit tett csak könyörgött ,hogy bocsássak meg és szeret engem…(ezzel az volt a baj,hogy tulságosan szerettem és elhittem neki,mert biztam benne,hogy megváltozik de tévedtem)Megtanultam ,hogy „kutyából nemlesz szalonna.” Nemtudom megérteni az ilyen embereket és annyira fáj,hogy folyton ezt kapom és már egyszerüen nemtudok bízni eggyetlen fiuban sem.Nagyon félek ujra kapcsolatba kezdeni akárkivel is.Nem akarom azt ,hogy kihasználjanak.Mindig reménykedek abban ,hogy hátha most ez a srác tényleg más lesz és nem olyan mint a többi…de aztán mindig megmutatkozik a valódi énje..(azt még hozzá tenném,hogy nem vagyok könnyen kapható tipus) Ez az egyik kérdésem a Doktornőhöz ,hogy mit tudok tenni ez ellen,min kellene változtatnom?Én bennem van a hiba amiért folyton megcsalnak? Másik dolog amit észrevettem magamon,hogy ugy 3hete-1 hónapja nagyon magamba vagyok fordulva,ugy értem ,hogy egyszerüen nincs kedvem senkihez se és semmihez se. Hiába hivnak bulizni a barátnöim vagy akár hova egyszerüen kedvtelenül megyek el.Nem akarom,hogy megsértödjenek.Nincskedvem beszélgetni az emberekkel se.Van pár illetö akivel bármikor bármeddig nagyon szivesen vagyok és beszélgetek de mostanába sokszor érzem ,hogy hozzájuk sincs semmi kedvem.Meg ugy kb egy hónapja azt érzem ,hogy bárhol bármikor eltudnám sirni magam de ,hogy miért azt nemtudom.Legtöbször akkor érzem mikor otthon vagyok egyedül és nincs körülöttem senki.Vagy szimplán elmerülök a gondolataimba és van ,hogy a könnyem kicsordul.. Nagyon furcsa érzés,mintha belül fájna valami a lelkembe,és egy nagy ürességet érzek… Olyan érzéseim is szoktak lenni de ez már elég régóta,havonta 1x-2x elöjön és azt érzem amikor valaki hozzámér (barátnö.anyukám,haverom akárki) legszivesebben ellökném magamtól ,hogy :-haggyál ne érjél hozzám mert egyszerüen irritál az érintésed!Persze ezeket nem mutatom a külvilág felé.Nem szeretem kimutatni az érzéseimet,szinte sose lát senki szomorúnak ,mindig a boldog vidám lányt látják. Remélem tud megoldást a problémáimra.Várom válaszát! Előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel: Fruzsina
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2012.
01.
06.
Kedves Fruzsina! Kezdem az első kérdéssel: azt mondja, mindig megcsalják és ön is csalódik a partnereiben. Én az ön helyében azon gondolkodnék el, hogy hogyan „választ” partnert. Azt szokták mondani, hogy mi, nők választunk. Viszont csalódás ide-csalódás oda, nem tanulunk a rossz választásainkból, és hajlamosak vagyunk mindig ugyanolyat választani. Lehet, hogy itt van a kutya elásva, az ön választásaiban. Másrészt ez a gondolat, hogy „engem mindig megcsalnak”, egy idő után önbeteljesítő jóslattá válik. Azaz, ha azt gondolja magáról, hogy Önt mindig megcsalják, ez előbb utóbb így is lesz. Olyan, mint amikor azt gondoljuk, hogy „meg fogok bukni a vizsgán”. Ekkor olyan lesz a viselkedésünk, olyan „szerencsétlen”, hogy valóban meg is bukunk. Egyrészt: gondolja át, hogyan választ: milyen típusú, viselkedésű, személyiségű fiúkat. Itt egyáltalán nem a kinézetre kell gondolni, hanem tényleg a személyiségre. Hasonló személyiségű srácoktól hasonló reakciókat fog kapni. Tanulság: másképp kell választani. Másrészt: értékelje át azt a gondolatot, vagy felejtse el, hogy „engem mindig megcsalnak”. Ugyanis ha ezt elhiszi, az úgy is lesz. Biztosan akad olyan fiú, aki képes Önt értékelni. keressen olyat. A tünetek, amiket leírt, a depresszió tünetei. Hogy valóban depressziós-e, azt szakember tudja eldönteni. Én szülőként azt mondom: ha a gyermekem így érezné magát, én szeretnék tudni róla, mert csak akkor tudok segíteni. ne titkolja az állapotát a szülei előtt, hagyja, hogy segítsenek, és pszichiáterhez, vagy pszichológushoz vigyék. Üdvözlettel: Andrea
2011.
11.
01.
Forgács Istvánné kérdése:

Tisztelt Dr. Mihály Andrea ! Nagyon köszönöm a gyors választ ! ("aggódó" jelige voltam ) Felkeressük az ajánlott Klinikát . Tisztelettel : Forgács Istvánné
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
11.
02.
Kedves Forgácsné! Köszönöm a visszajelzést, őszintén remélem, hogy találnak megoldást! Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
31.
aggódás kérdése:

Tisztelt Dr.Mihály Andrea ! Egészségügyben ( RTG. osztály ) dolgozó 57 éves aggódó anyuka vagyok. 23 éves lányomnak vannak lelki ,vegetativ idegrendszeri problémái. Már általános isk. korában reggel mindig hányt, ha izgult- mindig jó tanuló volt, versenyszerűen , jókedvvel tornázott is évekig). Jártunk nevelési tanácsadóban, gyermek pszichológusnál. Évekre megoldódott ez a gond, megtanulta a relaxációs technikákat. Lediplomázott, 3 és fél éve van egy komoly kapcsolata. A vizsgák idején előjött a fokozott ingerlékenység, hiszti, hányás. A partnerével szemben rendkívül bizalmatlan, ( alaptalanul ), amúgy jól megvannak. Akkor mikor a fiúnál alszik, rendre arra ébred, hogy rosszul van, hányás, hasmenés, rossz közérzet jelentkezik. Sokszor emiatt haza kell jönnie reggel. Itthon is sokszor ingerlékeny, sértődékeny. Nagyon rosszul eszik, fél ,hogy lefogy, mert amúgy is nagyon vékony, bár meg van elégedve így az alakjával, valóban nagyon csinos, de azért tudja, hogy jó lenne egy- két kg plusz azért tartaléknak. Amikor valahová el kell indulnia, rendkívül hisztissé válik, jobb ilyenkor elkerülni és hozzá sem szólni, mert elég durván reagál mindenre. Ez akkor is így van, ha olyan helyre megy amihez van kedve. Tudjuk, hogy ilyenkor békén kell hagyni. Utóbbi pár hétben felerősödött a barátjával szembeni bizalmatlanság ( nem volt ok. ) Elmentem vele az Idegosztályra, ahol Valeriánát javasoltak, az nem vált be, így elkerült a Mentálhigiéniára, felírtak neki Xanax retardot, 0.5 mg. Kb. egy hónapja szedi, azóta borzalmas állapotba került, az orvoshoz csak nov. 18-án tud visszamenni, akkorra kapott időpontot. Amióta szedi a Xanaxot alig bír enni, minden reggel hány, a barátjával naphosszat a kapcsolatukról beszélgetnek a számítógépen keresztül. A lányomat minden apró részlet érdekli a fiú előző barátnőiről, de ezt is már nagyon sokszor kitárgyalták, de most másról sem tud vele beszélni. Szegény fiú jól tűri a faggatózást, de én már tartok tőle , hogy baj lesz belőle. Minden előző kapcsolatára féltékeny, összeveti magát velük, Ő akar lenni a legszebb, legcsinosabb stb. Ez így is van , Ő is tudja, még sem tud leszállni erről a témáról, már beteges méreteket öltött a dolog. Sokat sír, nem eszik, nem tud semmi mással foglalkozni, jelenleg nem dolgozik. Ő is tudja ,hogy ez nem jó, de nem bír leállni. Nagyon sajnálom Őt. Álljon le a Xanaxxal ? Hogy csinálja,hogy fokozatos legyen ? Minden este egy 0.5-t szed, van úgy ,hogy napközben is egy felet, ha nagyon ideges. Ezt a felfokozott rosszullétet okozhatja e a gyógyszer ? Mi lenne a helyes ? Most tarthatatlan az állapota , fél, hogy kórházba kerülhet . Köszönöm a türelmét ! Várom válaszát ! Tisztelettel : Forgács Istvánné
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
11.
01.
Kedves Aggódó Anyuka! Véleményem szerint valóban nincs jól ez a leány, kérdés, hogy ő ezt mennyire érzi. Én nem látom elkerülhetőnek, hogy egy komolyabb pszichiátriai/pszichológiai kivizsgáláson átessen, még ha nem is fekszik be. Én azt javaslom, hogy Budapesten, a Pszichiátriai Klinika Ambulanciájára kérjenek időpontot, nem érdemes tovább várni. Én hosszú távon a pszichoterápiát javasolnám a lányának, ez is elérhető a klinikán. Remélem, találnak megoldást. Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
28.
Habkő kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyik barátőm miatt írok. Kb. másfél hónapja szült egy egészéges babát. Terhessége alatt nem volt olyan kívánós, de szülés után a dohos pince szagot akarta szagolni mindig. A minap mesélte el, hogy úgy érzi, megbolondult, mert a sarokcsiszoló habkövet szagolgatta állandóan, illetve mára a felét MEGETTE! A párja aggódik, el akarta venni tőle a habkövet, de iszonyatos hiszti lett az eredménye. Azt mondja a barátnőm, hogy ha elvenné valaki tőle a követ, illetve elfogyna, nagyon ideges lenne, pedig már a fogait is kezdi tönkre tenni... Kérdésem az, hogy ez miféle függőség? Illetve hogyan lehet ebből kikerülni?? Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: B. A.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
11.
01.
Kedves B.A.! Ez a dolog valóban furcsán hangzik, én mindenképp szakorvosi (pszichiátriai, belgyógyászati) kivizsgálást javaslok, minél előbb. Próbálják megbeszélni a barátnőjével, hogy orvoshoz kell fordulni, nem szabad szégyellni ezt a betegséget. Az ilyen jellegű étkezési zavar neve "pica", és gyakran valamilyen tápanyaghiány okozza. Mellékelem egy cikk linkjét, amiben utána tudnak nézni, ezt olvassa el a barátnője is. http://www.vital.hu/pica-etkezesi-zavar Remélem, lesz megoldás! Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
22.
pánik kérdése:

T.Doktornő Köszönöm gyorsválaszát.Hogyan tudom elhagyni agyogyszert (0.25xanax) napi 1szer.Volt márhogynyaralásalattelfelejtettem bevenni éshaeszembe jutott hogykihagytam beidegesedtem ésrögtön potolni kellett.Párhonapjaéjszakánként felijedek arrahogy kiugrik aszivem ilyenkorfelmegyapulzusom féloráig sétálgatok mire megnyugszom ilyenkor +1szem xanax tol jövök rendbe.Ez aztjelenti-e hogy nem megfelelő agyogyszer adag esetleg kardiologiai probléma islehet?Nemrégen baleset történt aférjemmeltalán ez utohatás?Szeretném ha nem kelenea gyogyszer deattol tartok visszajönnek aremegés és rosszullét. Köszönettel várom szivesválaszát.Üdvözlettel Kata
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
11.
01.
Kedves Kata! Amit ön átél, az részben a pszichés, azaz lelki függőség, legalábbis ha akkor lesz rosszul, amikor rájön, hogy elfelejti bevenni a Xanaxot. A gyógyszer ilyenkor olyan, mint a mankó, arra támaszkodik az ember, mert biztonságérzetet ad. Az éjszakai tünetek inkább pánik-jellegűek, nem valószínű a szívbetegség. Abban igaza van, hogy ezt kiválthatta egy nagyobb stressz, akár a férje balesete is. A tisztázáshoz érdemes volna felkeresnie egy szakembert személyesen. Ő tud segíteni a megfelelő kezelés, akár pszichoterápia megválasztásában, és esetleg a gyógyszer elhagyásában is. Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
21.
pánik kérdése:

Tisztelt.Doktornő. 10éve pánikbetegségre xanax0.25szedtem este 1szemet.Most frontint írtak fel de 3x0.25.KÉrdésem az lenne hogy nem tul sok e-ez vagy nem ugyanaz ahatoanyag van benne.Köszönettel.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
22.
Kedves kérdező! A két szer hatóanyaga ugyanaz. Az eredeti szer a Xanax, a Frontin úgynevezett generikus szer (tehát ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, mint a Xanax, vagyis alprazolam van benne, de nem az a gyár készíti, aki eredetileg az alprazolamot „feltalálta”.). A 0,25 mg-os mennyiség nagyon kicsi, ezekből a szerekből közel egy milligramm a napi hatékony dózis, ezért írták fel így Önnek. Ettől függetlenül ne szedjen többet, ha a 0,25 mg is elég a tünetmentességhez. Én inkább azon gondolkodnék el, kell-e egyáltalán szednie még ezt a gyógyszert. Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
14.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot Doktornő!már nagyon régen nem írtam önnek mert jól éreztem magam!két napja viszont megint elkezdtem szorongani,fáradtabb vagyok,nincs kedvem semmihez!Két hónapja vagy már 3 is van,hogy semmi bajom nem volt!Meg is lepődtem ,mert eddig havonta változott az állapotom!Azt hittem hogy már nem lesznek ilyen gondjaim!most meg olyan rosszul esik,hogy már megint előjött!Lehetséges azért mert hirtelen elhagytam a napi 3 szem frontint,és csak egyet szedek?amúgy most menstruálok lehet azért is,de eddig nem volt bajom miatta!Vagy pedig a frontváltozás hogy jön a tél lassan?!!Nem tudok már mire gondolni!Kérem segítsen!Ja azt elfelejtettem még leírni,hogy nem mindig egy időben veszem be a gyógyszert!Üdvözlettel:Kata!kérem minél hamarabb válaszoljon?Nagyon szépen köszönöm előre is!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves Kata! Először is: a gyógyszert próbálja meg mindig ugyanabban az időben bevenni. Másodszor: mindannyiunknak ingadozik néha a hangulata. Jól is néznénk ki, ha nem így lenne. Erről már máskor is írtam szerintem. Ne pánikoljon be, amit leírt, bármelyik dolog állhat a rosszabb hangulata mögött. Lehet, hogy mire a levelet megkapja, már jobban is van. Ugye szed omega-3 taralmú készítményt? Üdvözlettel: Andrea
2011.
10.
10.
család kérdése:

Tisztelt Dr Nő! A nevem Farkas János, és a segítségét szeretném kérni ahhoz, hogy a párom viselkedését megértsem, ill. hogy ha lehet tudok e rajta segíteni. Van egy 7 hónapos közös gyerekünk, és a viselkedése aggasztó a számomra! Én elvált, két fiú gyerekemet én nevelem, úgy érzem annyi tapasztalatom van már a gyereknevelésbe, hogy mi a jó és mi nem. A párom akivel közös kislányunk született, azt vettem észre, hogy csúnya ilyet mondani, de mintha lenne a felfogásával valami baj. Többször csinált olyat, hogy a gyereket elvette tőlem azzal az indokkal, hogy ez az én gyerekem, én a gyereket nem altathatom el. Olyan mintha a gyereknevelésből ki akarna zárni teljesen. Engem ez aggaszt, mert nem vagyok sem drogos, és nem is iszok ami esetleg okot adhatna a viselkedésére. Ezen túl amikor a gyerek fent van, akkor állandóan puszilgatja, mintha mást nem lehetne vele csinálni. Ez a puszilgatások szerintem már kórosan túlzásba viszi. Nagyon sok mindent elfelejt, és sokszor úgy beszél mint egy tizenéves kamasz lány, pedig 36 éves. Nincs fogalma a család szónak a jelentésével, most elköltözött mert neki állítólag társaságra van szüksége. Amíg nem született meg a gyerek, nem tudtam sehova vinni mert nem akart menni. Olyan igazi otthonüllős típusnak ismertem meg. Most tudtam meg, hogy kb 10 éve járt pszichiátriára egy fél évig, ahol nyugtatót kapott, de abba hagyta a kezelést magától. Vajon Ön szerint normális e ez a fajta viselkedés? Vajon mit tehetnék annak érdekébe, hogy a viselkedése normális családias legyen. Köze lehet-e annak, hogy a kezelést akkoriban abba hagyta? Ez szerintem nem a szülés utáni depresszió, mert ahogy írtam már a baba születése előtt is észre vettem a szerintem sokszor gyermeteg viselkedését. A leírtak alapján próbáljon kérem segíteni, hogy mit tegyek. Üdvözlettel: Farkas János
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves János! Nincs egyszerű helyzetben, és úgy sejtem, nem tud a párjával sem őszintén beszélni azokról a dolgokról, amelyek aggasztják. Könnyen lehet, hogy a párja személyisége tényleg éretlen, de távol álljon Tőlem, hogy távdiagnózist adjak. Nagyon nehéz valakit rávenni arra, hogy változtasson, aki úgy gondolja, hogy helyes, amit csinál - akkor miért is változtatna? Mégis azt mondom, beszéljen vele az aggodalmairól, puhatolja ki, hogy mi a párja álláspontja, és próbálja meg rábeszélni, hogy menjenek közösen párterápiára. Talán ott segítséget tudnak kapni ahhoz, hogy jobban megértsék egymást. Ha a párja semmire sem hajlandó, akkor nem sok jóval tudom bíztatni. Legyen türelmes, fejezze ki az igényeit, de ne erőltesse rá az akaratát, mert azzal még jobban elriasztja. Vannak barátai a párjának? Nekik vajon mi a véleményük? Ezt is érdemes volna megtudnia, persze mindezt úgy, hogy nehogy közben a párját megsértse, vagy „bemártsa” a barátainál. Remélem, sikerül előrelépniük. Üdvözlettel: Andrea
2011.
09.
27.
Tenshi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy 20 éves lány vagyok, nem régen fejeztem be az iskolát és most szalagon dolgozom. Emberek közelében jókedvű és vidám vagyok, mindig pozitívan gondolkodom, de néha egy apró kellemetlenség, ami normál esetben kicsit sem bántana,lavinát indít el bennem. Hirtelen minden rossz lesz, ami elötte nem zavart hirtelen mégis,és mintha a világ összes baja rám zúdulna. Ma a szünetben barátommal beszéltem, akit én küldtem egy állásinterjúra, de az egésznek semmi haszna nem volt, így elég ingerlékenyen beszélt velem. Amikor letettem hirtelen sírógörcs jött rám, a kollégák szeme láttára. Rettentő kínos volt. Bármit is olvastam eddig a depresszióról, semmi "természetes" megoldás nem segített. Hiába nyugtatom le magam, hiába hallgatok lágy zenét, hiába vagyok pozitív, mintha a depresszió akkumulálódna bennem. Ilyenkor csak az segít,ha kisírom magam, de erre nem mindig van lehetőségem. Ezzel kapcsolatban két kérdésem lenne: 1. Van bármilyen olyan módszer,amit magam meg tudok tenni és segíthet rajtam, vagy csak szakemberre érdemes bízni magam? 2. Mikor ilyenkor sírok, hamar felszökik a lázam, habár általában 37-38 között ingadozik, ez a stressz miatt történik velem? Előre is köszönöm a válaszát, és hogy meghallgatott.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves 20 éves Lány! Ha segít a sírás, nyugodtan sírjon - hányan cserélnének Önnel szívesen, mert az a legnagyobb bajuk, hogy nem tudnak sírni. A depresszió egyik kritériuma, hogy a hangulatzavarnak és még számos egyéb tünetnek legalább két héten keresztül fenn kell állnia. Ha jól sejtem Önnél hamarabb elmúlnak ezek a mélypontok. Vannak gyors, rövid szakaszokban zajló depressziós betegségek is - Önnél azonban mindig lehet tudni a kiváltó okot, tehát inkább egyfajta "reakcióról" van szó. A láz lehet a stressz következménye, valóban. Most is, mint mindig, ajánlom az omega-3 zsírsav (halolaj-kapszula) szedését, ez segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. Ha zavarják ezek a "mélypontok", érdemes terapeutához fordulni, aki segít megérteni, mi áll a háttérben, és kezelhetőbbé teszi ezeket a történéseket. Üdvözlettel: Andrea
2011.
09.
26.
nem birok a fiammal kérdése:

Kiss Nikolett vagyok két gyerekes anyuka,a legnagyobb fiam 2,5 éves sajnos nem tudom mit tegyek,nem tudom már kezelni és félek h minden kicsúszik a kezemből végleg.ha szépen mondok neki valamit incselkedik ha felemelem a hangom akkor nemmel felel,verekszik ok nélkül,és kötözködik is bár kivel túlontúl hiperaktív,a büntetés nem fog rajta ha hagyom hisztizni annál jobban csinálja.mit tegyek hogyan kezeljem?????
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves Nikolett! Ez a dackorszak (az önállósodás, leválás) kellős közepe, könnyen mondhatnánk, hogy ez a viselkedés ilyenkor természetes dolog. Fontos volna tudni, a kisebb mennyi idős, mert ez a kisgyerek akár "féltékeny" is lehet a tesójára (valószínűleg kevesebb figyelem jut neki, és így akarja kivívni). Sajnos én nem foglalkozom gyerekekkel, azt tanácsolom, a helyi nevelési tanácsadóhoz forduljon, ők tudnak önnek segíteni, ha úgy érzi, ezt a helyzetet egyedül nem tudja kezelni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
09.
13.
Tünde71 kérdése:

Szorongásos pánikzavar miatt 3 éve Frontint és Rexetint kezdtem szedni.Mivel nem szeretnék örökké gyógyszert szedni a Frontinról már 1,5 éve leálltam és most a Rexetin ről próbálok leállni.A szokásos adagja napi 2 db 0.2-es.Először napi 1.5-öt szedtem 2 hétig aztán 1-et kezdtem el a héten terv szerint 2 hétig.Az a kérdésem,hogy ez a tempó a leálláshoz nem túl gyors e?Mire figyeljek.Előre is köszönöm
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves Tünde! Az eltelt időben feltehetően sikeresen leszokott a Rexetinről. Ez a tempó megfelelő volt, nagy valószínűséggel nem voltak kellemetlen tünetek. Mivel elég hosszú ideig szedte a gyógyszert, bízzunk benne, hogy teljes a gyógyulás. Én javaslom, hogy nagy adagban szedjen halolaj-kapszulát (omega-3 tartalma miatt). Ez segít majd a tünetmentesség fenntartásában, hozzájárul az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Ezt a készítményt tartósan szedheti. Üdvözlettel: Andrea
2011.
08.
21.
Adakicsi kérdése:

Tisztelt Doktornő! Legyen szíves segíteni nekem, amennyiben tud! 2005 augusztusa állok ambuláns pszichiátriai kezelés alatt kevert szorongásos depresszió- pánikbetegség miatt. 2005-ben 30mg Rexetin beállítása történt, melyet 2010 végén- 2011 elején fokozatosan elhagytam. Az elmúlt évek alatt tökéletesen éreztem magam, ezért is gondoltam, hogy abbahagyom a gyógyszert. Sajnos újra előjött a pánikbetegségem, ezért felkerestem az orvosomat, aki azt javasolta, hogy Rexetin helyett próbálkozzunk Stimulotonnal, mert ez utóbbinak könnyebb az elhagyása. 10 hete szedem a Stimulotont, kezdetben 50 mg-gal, majd a 7. héten nem kielégítő hatása miatt megdupláztuk. Tüneteim nem csillapodtak (rossz közérzet, szédülés, izgalom, szorongás, pánik stb...), inkább erősödtek, így újra felkerestem az orvosomat. Egy helyettesítő pszichiáter szakorvos tudott csak fogadni, akinek miután elmondtam a fenti történetet, azt javasolta, hogy térjünk vissza a Rexetinhez. Az állandó kezelőorvosommal nem tudom sajnos felvenni a kapcsolatot nyári szabadság miatt, így az Ön tanácsát illetve véleményét kérném! Lehetséges, hogy nekem valamiért nem hat a Stimuloton? Bár tudom, hogy az SSRI- típusú gyógyszerek nem azonnal fejtik ki hatásukat, mégis úgy érzem, hogy egy 10 hetes Stimuloton kezelés után nem szabadna még mindig ennyire rosszul lennem. Pont ezért javasolta az orvos is, hogy térjünk vissza a Rexetinhez, mert az bevált évekig. Én azonban félek... Tudom, hogy a Rexetin és Stimuloton hatóanyaga nem ugyanaz, de mégis mindkettő "ugyanazt csinálja az agyban". Miután a Stimuloton nem vált be, attól tartok, hogy a Rexetin sem lesz jó... Tisztában vagyok vele, hogy az aggódás és a félelem az alapbetegségem tünetei, de rettegek, hogy örökre ebben az állapotban maradok :( 26 éves tanárnő vagyok, rendezett (mondhatni tökéletes) családdal, barátokkal és munkahellyel. Semmi okom nincs a depresszióra és pánikra, így még elkeserítőbb az állapotom. Kedves Doktornő, tisztelettel kérem, hogy írja meg véleményét nekem a gyógyszercseréről! Szeretettel üdvözlöm: B. A.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
10.
19.
Kedves B. A.! Sajnos nem tudtam a közelmúltban megfelelő ütemben válaszolni a kérdésekre, így feltehetően az eltelt időben Önnel is sok minden történhetett. A véleményemet azonban szeretném megírni: és a Rexetint adtam volna vissza, ha az már egyszer bevált. Bár a Stimuloton is hasonló szer, mint Ön is írja, különbségek lehetnek abban, ahogy a betegek reagálnak egy-egy szerre. Két dolgot tudok tanácsolni mindenkinek, aki hasonló betegséggel küzd: a pszichoterápia elengedhetetlen a tartós gyógyulás érdekében. A gyógyszer ugyanis a tüneteket szünteti meg, az okokat a pszichoterápia tudja feltárni, illetve a megküzdési módokat javítani. A másik: omega-3 tartalmú készítményt szedjen feltétlenül, nagy adagban és tartósan. Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, és nagyon keveset viszünk be a normál táplálkozással (mélytengeri halakban van nagy mennyiségben hasznosuló omega-3). Remélem, az eltelt időszakban találtak megoldást és javult az állapota. Üdvözlettel: Andrea
2011.
08.
10.
Apás szülés kérdése:

Tisztelt Doktor No! Felesegemmel immar 10 eve vagyunk egyutt. Engem korabban (kb 15 eve) kezeltek idegi problemakkal, stressz, depresszio tuneteivel. O vegig tisztaban volt az idonkent labilis idegi allapotommal. Amikor felesegem terhes lett, megbeszeltuk, hogy nem szeretnenk "apas szulest". Ez az elso babanal mukodott is. Anyosom volt bent a szuloszobaban a szuleskor. Gyonyoru kisfiunk szuletett, aki most 2 es fel eves. Masodik kisbabank 2 honapja szuletett. A terv az volt, hogy minden ugyanugy lesz, mint 2 es fel eve. Csakhogy amikor indulni kellett a korhazba, anyosom meggondolta magat es otthon maradt. Mivel nem akartam felesegem egyedul hagyni, es mert szuksege volt valakire "odabenn", igy bementem vele. Gyors szules volt, nem tartott 10 percig az egesz. Csakhogy en nem voltam erre felkeszulve. Rosszul lettem. Amig ot a szuloszobaban rendezgettek, engem a folyoson apoltak. Az esemeny, a latvany (nem reszletezem) komoly sokkot valtott ki bennem. Azota eltelt 2 honap. Remeltuk, jobb lesz. Nem lett. Azota nem igazan felhotlen a kapcsolatunk se a lanyommal, se a felesegemmel. Utobbinak mar a latvanyatol is fizikai rosszulletem van. Ezen tovabb rontott, hogy o minden aron kozeledni akar es eroltetne a szexet. En meg rosszul vagyok tole. Szerinte en csak tettetem magam es ilyen "betegseg" nem letezik. Utolso lehetosegkent a mult het ota a valasban gondolkodunk, (esetleg ongyilkossag). Csakhogy a keteves kisfiamat nagyon szeretem es nem tudnam, nem akarom elvesziteni. Pedig ha valasra kerul a sor, valoszinuleg ok visszakoltoznek Magyarorszagra. Engem pedig Nagy-Britanniaba kot a munkam. Kerem, segitsen! Udvozlettel. Egy elkeseredett apa. UI: Elnezest az ekezetlensegert, de nincs amgyar billentyuzetem.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
08.
30.
Kedves Elkeseredett Apuka! Sajnos tényleg jobb lett volna, ha kihagyja ezt az "élményt", de ez már megtörtént. A nőknek egyébként is elég nehéz ezt elfogadni, hogy a férfi, akit szeretnek, nem akar mellettük lenni egy ilyen nehéz helyzetben. Nem gondoljuk, hogy valakit ennyire megviselhet ez a dolog, pedig megviselhet. Ahogy én látom, ez olyan, mint egy önbeteljesítő jóslat: "Félek, hogy nem bírom ki az apás szülést, mert én idegileg gyengébb vagyok.", és lám-lám, nem is bírta ki. Nem akarom hibáztatni, de ez az egész dolog Önben dőlt el. Egykor úgy "döntött", hogy Önnek nem való az apás szülés. Most döntetne úgy is, hogy "túllép" ezen. Persze ez nem ilyen egyszerű. Segítene ebben a pszichoterápia, nem tudom, elérhető-e ez kinn az Ön számára. Én vállalnám az Ön helyében, mielőtt olyan visszavonhatatlan dologra szánnám el magam, mint a válás. A feleségétől kérjen türelmet, mondja neki, hogy idő kell, és esetleg segítség ahhoz, hogy feldolgozza ezt a történést. Most ő legyen megértő és áldozatkész. Üdvözlettel: Andrea
2011.
08.
04.
Ági kérdése kérdése:

Tisztelt Doktornő! A problémám a következő. Nagyjából egy évvel ezelőtt furcsa szívritmuszavarra figyeltem fel. Akkor csináltak egy EKG-t, ami nem mutatott ki semmit. A hirtelen bedobbanások megmaradtak, de próbáltam nem figyelni rájuk. Körülbelül 2-3 hónapja azonban újra visszatértek a ritmuszavarok. Nem azt érzem olyankor, hogy gyorsan ver a szívem, hanem, hogy összevissza pumpál, remeg, melegség jön rám, egy pillanatra nem kapok levegőt, egyből legyengülök és persze bepánikolok, hogy meghalok, leáll a szívem stb. Voltam teljes kardiológiai kivizsgáláson (EKG, 24 órás EKG, terheléses EKG, ultrahang). A leletek alapján szervi problémám nincsen. A főorvosnő nagyon segítőkész, aranyos volt, azt mondta hogy az a pár melléütés amit kimutattak nem veszélyes. Persze nála is kiborultam mindig, elsírtam magam, hogy akkor mi ez, mert nagyon félek. Ajánlására a háziorvos elküldött pszichiáterhez, ahol kb. 5-10 perc után azt mondta a doktornő, hogy ez pánikbetegség. Szednem kell reggel 1 rexetint (első héten felet) + reggel este fél xanaxot. Ezeket a szívprobléma érzéseket helytől, időtől függetlenül érzem, és akkor is mikor én úgy érzem nem vagyok ideges (reggel egyből ébredés után), de mégis előjön. Pl. sétálás közben úgy érzem hogy rosszul ver. Ha kisebb melléütést érzek, nem mindig borulok ki. A gyógyszert tegnap kellett elkezdenem, de már ismét rosszul voltam. A kérdésem az lenne, hogy ez valóban pánik, vagy esetleg lehet mégis valami rejtett szívbetegségem amit nem vettek észre? Nagyon várom válaszát, mert rettenetesen félek, úgy érzem megbolondulok, nem szeretnék 28 évesen meghalni. A vérnyomásomra felírtak 2X1 Nebivololt is. Várom válaszát. Köszönettel Ági
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
08.
30.
Kedves Ági! A leírtak alapján én is azt mondom, hogy ez pánik-betegség. Sajnos erre jellemző, hogy kicsit "logikátlan", azaz látszólag helytől, időtől függetlenül jönnek a rohamok. Ráerősít a betegségre az a félelem, amit érez: ugyanis nagyon is valós rosszullétként éli át ezeket a rohamokat az ember, a félelemtől aztán még jobban szorong, és ez beindítja az ördögi kört. Az, hogy nem tudjuk beazonosítani a kiváltó lelki okot, még nem jelenti azt, hogy nincs ilyen a háttérben. A Rexetin megfelelő gyógyszer a tüneteire, 4-6 hét kell, míg a valódi hatása kialakul, legyen türelmes. A tartós gyógyulás érdekében én javasolnám a pszichoterápiát. Amit biztosan mondhatok: nem fog meghalni, még ha ezt roham közben nem is hiszi el. Üdvözlettel: Andrea
2011.
07.
26.
lylyke63 kérdése:

Tisztelt Doktornő!Szeretném a tanácsát ,véleményét kérni párom utazási gondjaival kapcsolatban.Lehet az tömegközlekedés vagy taxi ,vonat egyszerűen egyfajta nevezzük pániknak tör rá pár perc múlva.Nyelési nehézség hasi diszkomfort érzés, fulladás és ezek után félelem menekülési vágy.Ezek a tünetek pár hónapja súlyosbodtak.Úgy gondoltuk segitségre van szükség,az ideg gondozóba felirtak egy Rexetin nevü szert amely április óta még dózis emelés mellett is csak problémát okoz.Rossz közérzet,izületi fájdalmak.Rivotrilt már évek óta szed a párom.A doktornő azt mondta a következő kontrollon majd lehet ir valami mást a mellékhatásoknak pedig meg kell szűnni/lehet ők ezt nem tudják/!Doktornő,rendben van ez igy?Én hiszem,hogy a XXI.század orvostudománya ennél többre képes, vagy nem?Válaszát köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
31.
Kedves Kérdező! Ha mindenképp diagnosztizálni kell a férje betegségét, nyugodtan hívhatja pániknak. Úgy tűnik, Önnek kétségei vannak e tekintetben. Sajnos, mi, pszichiáterek rá vagyunk szorítva arra, hogy diagnózist adjunk, mert ez megkönnyíti a gyógyszeres kezelést. Ha a pánikot gyógyszerrel kezelem, akkor elsőként és is a paroxetin hatóanyagot választom, mint az Önök orvosa. A mellékhatások 1-2 hét alatt elmúlnak, a hatás viszont 5-6 hét alatt alakul ki. Ehhez kell egy nagy adag türelem. Ha nem szűnnek meg a mellékhatások, akkor gyógyszerváltás valóban szóba jön. Amit én igazán ajánlanék, az a pszichoterápia. Ha ez nem elérhető, akkor nehezebben fog gyógyulni a férje, és nagyobb lesz a valószínűsége a visszaesésnek is. Ajánlom még az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítő (halolaj kapszula) tartós szedését, kiegyensúlyozottabbá teszi az idegrendszer működését. Sajnos az orvostudomány nem mindenható. Egy bogyó sosem fogja megoldani a problémákat. A magas-vérnyomás betegséget sem gyógyítja, csak tünetmentessé tesz, ha a beteg képes a teljes életmódváltásra. Sokszorosan igaz ez a lelki betegségekre: a betegnek is hozzá kell tennie a maga részét a gyógyuláshoz, és a pszichoterápia ebben nyújt támogatást. Remélem, megtalálják a megfelelő kezelési módot. Üdvözlettel: Andrea
2011.
07.
22.
Egy kérdés kérdése:

Jó napot Kívánok! Én azt a kérdést szeretném feltenni, hogy honnan ered az öngyilkosság gondolata és miért érzem magam mindig magányosnak? Egy pár gondolatot megosztok magamról: -nevem: Tamás -1985.06.19. születtem -viszonylag rendezett körülmények között élek anyukámmal és testvéremmel -elég sok barátom van és igen közeliek - tartós párkapcsolatom több is volt - a legutóbbi kb.3 évig tartott de most nincs barátnőm - hobbi szinten sportolok hetente háromszor kondi terembe járok nagyon szeretek edzeni -munkahelyi problémáim nincsenek Látszólag teljesen normális és átlagos életet élek, mégis sokszor üresnek érzem az életem és nem tudom értékelni ami van, mindig másra vágyom közben az öngyilkosság gondolata gyerekkorom óta foglalkoztat a mai napig. Gyermekkoromban két komolytalan próbálkozásom is volt de nem lett komolyabb bajom. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Tamás
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
22.
Kedves Tamás! Úgy tűnik, nagyon konszolidált életet él, és bár sokan erre vágynak, Ön valamiért mégsem tartja az kielégítőnek. Ennek számos oka lehet, amelyet nagyon nehéz megmondani személyes beszélgetés nélkül. Mindenképp azt tanácsolnám, keressen fel egy pszichoterapeutát, beszéljen vele a gondolatairól. Ő jól irányzott kérdésekkel a hátteret is le tudja tapogatni, és még változtatni is tudnak rajta. Nem beszélt az édesapjáról, valószínűleg külön élnek a szülei. Az is kérdés, hogy ezt Ön hogyan dolgozta fel. Nagyon sok lelki gond származhat ebből is, lehet, hogy az Önét is vissza lehet vezetni erre. A gyerekek sokszor magukat okolják a válásért, azt gondolják, ők nem voltak elég jók, és értéktelenek, haszontalanok. Ez nem mindig tudatos, de valahol ott bujkál az emberben, és megmérgezi a mindennapokat. Pszichoterápiával ezt is helyre lehet tenni. Üdvözlettel: Andrea Ü
2011.
07.
20.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét Doktornő!Ma voltam vissza az orvosomnál és elmondtam neki a panaszomat,hogy egyszer jó kedvem van egyszer meg nagyon rossz!Azt mondta hogy ez mindig így lesz,kis mértékben megfog maradni!De ez normális hogy egyszer nagyon jól vagyok mindenhez van kedvem máskor meg semmihez?tudom hogy a való életben ez így normális de nekem ez teljesen más!Mondta az orvosom hogy ennek az állapotnak mi a neve de nem emlékszem!!A másik dolog meg az lenne Doktornő, hogy megismerkedtem egy fiúval amikor még nagyon jól voltam és most meg nem tudok vele mit kezdeni,mert hozzá sincs kedvem!Válaszát előre is köszönöm!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
22.
Kedves Katalin! Sajnos nem tudom, mire gondolhatott pontosan a doktornő, nem szeretnék távolból diagnózisokat aggatni Önre. Véleményem szerint pszichoterápiára kellene járnia, különösen akkor, ha ez a kedélyhullámzás a személyisége része. Ha legközelebb megy a doktornőhöz, kérdezzen rá újra, hogy mire gondolhatott ő, lehet, hogy akkor nekem is lesznek ötleteim. Ha a fiatalemberhez nincs kedve, az nem biztos, hogy pusztán a betegségéből ered. Lehet, hogy egyszerűen meg kellene mondania neki, hogy ez a dolog mogy nem megy Önnek. Üdvözlettel: Andrea
2011.
07.
07.
mókuskerék kérdése:

Tisztel Doktornő! Az elmúlt egy év során néha mondhatni bizarr gondolataim vannak. Amikor a Rexwetin nevű gyógyszert írattam ki, rákérdezett az orvos erre a jelenségre, de én nem tartottam fontosnak. Most mégis zavar. A Rexetent feszültségoldásra szedem, de főleg azért mert zsong a fejem. Ez jó rá.Összefügg a két dolog? Köszönöm a választ! TJVKM
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
10.
Kedves Kérdező! Sajnos nem tudok erre a kérdésre érdemben válaszolni, mivel nagyon kevés ez az információ. A kezelőorvosát kellene felkeresnie, és őszintén beszélni a tüneteiről. Üdvözlettel: Andrea
2011.
07.
05.
Pánikbetegség kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mindig stresszesebb voltam a kortársaimnál, sokkal könnyebben felidegesítem magam, mint az emberek általában, azonban ez év februárjában egy szombati reggeli közben rosszul lettem (elkezdett zsibbadni a két karom, elsötétedni a világ, hevesen dobogott a szívem), azt hittem, h szívinfarktusom lesz. Az ügyeleten teljesen rendben volt az EKG-m és a vérnyomásom is. Pár hétig mintha eltűntek volna a tünetek, de áprilistól folyamatosan (heti többször, néha naponta többször) rohamaim vannak, folyamatosan szorongok. Egyszer a villamoson lettem rosszul, és nagyon megijedtem. Egy pszichológussal beszéltem telefonon, aki azt mondta, h ez pánikbetegség, de abból, ahogy beszélek vele azt a következtetést vonja le, hogy nem annyira súlyos még. Sajnos a munkámra is kihatással van a betegség, mert nem tudok már koncentrálni normálisan a munkámra, nagyon hamar elfáradok szellemileg és állandóan "tompának érzem a fejem". Volt már egy teljes kardiológiai kivizsgálásom is, Holtert is viseltem egy napig, aminek jó eredménye lett, vagyis a szívemmel semmi baj sincs. Egy hónapja mentem hozzá életem szerelméhez mégis folyamatosan pánikrohamaim vannak, ahelyett hogy életem legboldogabb perceit élném. A Férjem mellettem áll, és mindenben segít, pedig néha önmagamat is nehéz elviselnem... Van olyan gyógynövényes készítmény, ami segítene az állandó szorongás leküzdésében? Nem szeretnék ilyen fiatalon antidepresszánsokat szedni, ráadásul szeretnénk babát is minél hamarabb, azonban amíg én nem vagyok a saját lelkem/testem ura, addig hogy vállaljak felelősséget egy csöppségért? Csak a régi önmagamat szeretném visszakapni, szeretnék ugyanolyan mosolygós, jókedvű lány lenni, mint régen, szeretném újra élvezni az életet! Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel, M
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
10.
Kedves M! Két dolgot javasolnék. Az egyik (ez az egyszerűbb): szedjen omega-3 tartalmú készítményt (halolaj kapszula). A tengeri halak (lazac, hering, makréla, szardella, szardínia) tartalmazzák az emberi szervezet számára leghasznosabb formát (EPA, DHA). Olyan szert válasszon, amelynek a dobozára rá van írva, hogy mennyit tartalmaz EPA-ból és DHA-ból (ezek omega-3 zsírsavak). Napi 1-1,5 mg-ot kellene ezekből bevinni, de közel sem fogyasztunk ennyit. Segíti az idegrendszer kiegyensúlyozott működését. A másik tanácsom: párhuzamosan pszichoterápiára kellene járnia. Ezt mindenképp javaslom, itt fel tudják tárni a mögöttes okokat, hisz mindig vannak ilyenek a pánikbetegség mögött. Üdvözlettel: Andrea
2011.
07.
03.
József kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az én problémám a következő lenne. Körülbelül nyolc éve jelen van a frontin gyógyszer az életemben,nagyon sokszor segített,többek között leszoktam az alkoholról is de ne gondoljon függő alkohol fogyasztóról, szeretnék teljes életet élni! az az gyógyszer nélkül,elég rendszertelenül szedem évek óta,vagyis csak akkor szedtem mikor rosszul voltam,vagy nem tudtam aludni,és valószínű hogy átestem a ló túloldalára és már nem segít hanem függök tőle,mert észre vettem ha nem szedem két napig akkor duplán jön a mellékhatás remeg az egész belső szervem nehéz a járás,nagyon kellemetlen,olvastam az ön egyik válaszaiban hogy a Rexein SSRI tablettával le lehetne állni a frontinról idővel,mert már nagyon szeretnék róla leszokni,azt érzem hogy rendben minden körülöttem de mégis jönnek a tünetek. Ez kb mennyi időbe telne hogy elhagyhatom a frontint? nagyon sokat köszönhetek ennek a "mankónak" de már nem szeretnék gyógyszereken élni még egy kis ideig! (42). Köszönöm előre is a válaszát! Tisztelettel: József
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
10.
Kedves József! Ahhoz, hogy le tudjon szokni a Frontinról, valószínűleg szakember segítségét kell igénybe vennie. Könnyen lehet, hogy a függőség részben pszichés függőség, ön is "mankónak" nevezi a gyógyszert. A pszichés függőség azt jelenti, hogy a gyógyszer biztonságérzetet nyújt, és bár valójában nem lenne rá szüksége, mégis azt gondolja, hogy akkor van jól, ha szedi. A Rexetin azért segíthet gyógyszerfüggőség esetén (hasonlóan más gyógyszerekhez), mert kezeli azt a háttérben lévő betegséget, amely miatt valószínűleg a Frontint is szedte (bár erről nem ír részletesen). Hosszú távon csökkenti a szorongásos tüneteket, emellett hangulatjavító hatása van. Függőség kezelésekor ez az egyik indoka az alkalmazásának. Másrészt függőséget okozó szer elhagyásakor is kialakulnak szorongásos tünetek, hangulatzavarok. Ilyenkor is alkalmazzuk a hasonló készítményeket. Mindenképp azt javaslom, hogy forduljon szakorvoshoz, aki pontosan meg tudja ítélni a helyzetet. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
30.
szeretnék gyógyulni kérdése:

Tisztelt Doktornő!! Ezelőtt 8 éve diagnoztizáltak nálam pánikzavart. szedtem 6 éven keresztűl frontint 0, 25, és fevarint igaz ezalatt az idő alatt sem voltam tünetmentes de jó hosszú idő után tudtam egyedűl utazni nem szorongtam nem voltak rosszulléteim. Két éve abbahagytam ezeket a gyógyszereket ( nem magamtól) jól éreztem magam és nem akartam tovább gyógyszereken élni. De sajnos kb. 2 hónapja újra visszatértek a szorongások, sőt ehhez még társult családi problémák, egészségügyi problémák, szóval sok minden össze csapott a fejem felett. Amikor éreztem hogy szükségem van segítségre a körzeti orvoshoz tudtam fordulni mert szakrendelésre majd júl.11- ére tudtak időpontot adni, ( pénzem sajnos nincs magán orvosra) vittem a régi papírjaimat a körzetihez ő helex sr 2 mg gyógyszert írt (este 1) igaz most felírta a fevarin 100mg- os gyógyszert is, de azt egyenlőre nem váltottam ki mert nem tudom hogy a szakrendelésen esetleg nem -e írnak fel más fajta gyógyszert. hangulatom változó de valamelyest jobban vagyok mint voltam. Kérdésem az lenne hogy ön szerint ki váltsam -e a fevarint és kezdjem el szedni vagy várjam meg a szakorvos vizsgálatát és véleményét válaszát előre is köszönöm tisztelettel bíróné nagy ilona
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
10.
Kedves Ilona! A Helex hatóanyaga ugyanaz, mint a Frontinnak (alprazolam), az adag, amit javasoltak nagyobb, de igazán ez a hatékony dózis. Ha minden igaz, már holnap megy a szakorvoshoz (elnézést a késői válaszért), de ha időben válaszoltam volna, akkor azt lett volna a javaslatom, hogy ha kissé jobban van, akkor várja meg, mit mond a pszichiáter (bár kétségtelen, hogy a Fevarin is megfelelő kezelés pánikbetegségre). Remélem, megkapja a legmegfelelőbb terápiát. Nagyon sajnálom, hogy nem engedheti meg magának a pszichoterápiát, mert tartós gyógyulás az én tapasztalataim szerint akkor várható, ha a beteg a gyógyszer mellett pszichoterápiát is kap. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
29.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot Doktornő!Eddig nagyon jól voltam igaz voltak napok mikor kicsit rosszabbul voltam,most egy hete már megint szorongok,idegesebb lettem!Lehetséges azért mert nem mindig ugyan abban az időben veszem be a gyógyszert,hanem mikor eszembe jut!A szervezetem pedig már megszokta ugye?!Előre is köszönöm válaszát!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
07.
Kedves Katalin! A megfelelő gyógyszerhatás kialakulásához egyenletesnek kell lennie a gyógyszer vérszintjének, ehhez az kell, hogy közel ugyanabban az időben vegye be a készítményt. Nem valószínű, hogy megszokta a szervezete a gyógyszert, lehet, hogy történt valami az életében, ami fokozza a szorongást. Gondolja ezt át. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
24.
Julia kérdése:

Kedves Doktorno!26eves no vagyok,boldog csaladi eletet elek a ferjemmeles az o testverevel kulfoldon es en magamat teljesen egeszseges neha kicsit erzekeny(persze hiszen no vagyok)embernek tartom,de egyebkent semmi rendkivuli.Az edesapam ongyilkos lett amikor en 16eves voltam,es az ocsem 10 eves.Sajnos skizofren es manias depresszios volt,Xanaxxal kezeltek eveken at de ettol depresszios volt,hullamzott a kedelyallapota,az ocsem szuletesetol kezdve ki voltunk ennek teve mindannyian.Vegul egyszer csak vegeszakadt.Anya mellettunk allt de lathatoan lelkileg borzasztoan kimeritette ez az egesz,mert sok even at o volt apa lelki celtablaja.Ezert valahol lelkileg megtort nokent nevelt fel minket,es sajnos nem ugy mutatta ki a szeretetet ahogy nekunk arra szuksegunk lett volna,mind a ketten ereztuk h nem kapunk megfelelo mennyisegu szeretetet,en 20evesen el is koltoztem otthonrol az allando elegedetlensegei miatt,a testverem 18evesen.A sok evnyi kinlodas megkemenyitette,ezzel vedte magat a fajdalom ellen,en tudom.Azon a vegzetes napon apa felakasztotta magat a padlason,anya vagta le,nem tudtak mar ujraeleszteni.Borzaszto bevallani de fellelegeztunk utana,evekig rettegesben eltunk elotte.Minden aranylag normalis volt,eddig.Az ocsemen aki most 20 eves ugyancsak megjelent ez a betegseg.Mindig ereztem h o sokkal erzekenyebb mint en,lazadozott minden ellen ami normalis,rocker kulso,testekszerek,bulizas,alkohol...de manapsag a legtobb kamasz ilyen...gondoltam en.Egyedul tanult egy masik varosban amikor egy internetes kozossegi oldalra hihetetlenul hangzo irracionalis dolgokat irt ki.4nap alatt a poklot eltem meg mert kulfoldrol szoltam edesanyamnak aki odautazott,de akkor mar a gyerek teljesen elvesztette a kapcsolatot a kulvilaggal,hallucinal,anyaval rendkivul ellenseges,mindenert ot okolja ami rossz.Pszihiatrian kezelik,3 hat mulva engedik ki es hazakoltozik. Ettol kezdve anya megint at fogja elni a foldi poklot?Hazamegyek 2 hetre ha mar kitisztult es szedi a gyogyszereket,de tobb idore nem lehet.Borzaszto lelkifurdalasom van.Hogyan segithetnek en ebben,hiszen kulfoldon elek,nem varhatom h a ferjem is rugja fel a kinti eletet az en testverem miatt.Persze az interneten minden nap videotelefonalhatok a testveremmel,anyukammal.De az egesz eletemet nem adhatom neki,beleorulok ebbe az egeszbe.Jogos e h rettentoen felek onmagamtol h esetleg hordozom a hibas gent?Noha mindent megteszek az ellen h akarcsak a sokk es a trauma kozelebe is keruljek honnan tudhatom h egyszer rajtam is megjelennek e a tunetek?Lassan szeretnenk gyermeket vallalni,de vajon atadhatom e neki a betegseget?Mar az is felmerult bennem h genetikai vizsgalatra kellene mennem,de ezt vajon hol csinaljak meg Magyarorszagon?Mindenre kepes vagyok azert h az en gyerekem veletlenul se lehessen beteg.Vegso esetben idegen petesejttel es ferjem magjaival esek teherbe mesterseges uton.Ezen kivul hallottam h sok hordozonal a szulesi stressz hozza felszinre a betegseget.Ebben az esetben a csaszarmetszessel talan elkerulheto az a stressz ami ez esetben veszelyes lehet ram nezve? Nagyon szepen koszonom a segitseget!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
22.
Kedves Kérdező! A levele óta már eltelt pár hét, nagyon kíváncsi lennék, hogy hogy van az öccse, azóta már biztosan látta őt. Ha megfelelő kezelést fog kapni, akkor nem kell, hogy ugyanarra a sorsra jusson, mint az édesapja. Természetes, hogy Ön nem áldozhatja fel emiatt a saját életét, biztos vagyok benne, hogy így is megteszi, amit tud. A skizofrénia létrejöttében genetikai okok és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. Még egypetéjű ikrek esetén sem biztos, hogy mindkettő skizofrén lesz, és nincs meg a betegségért felelős gén sem, tehát sajnos szűrővizsgálat sem létezik. Én azt mondom, hogy nem kell félelemben élnie, ezzel rosszabbat tesz, mintha tudomásul veszi azt a tényt, hogy bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy beteg lesz - és nem csak skizofrénia létezik. Én az Ön helyében bátran vállalnék gyereket. A testvére nem él olyan konszolidált életet, mint Ön, még az is lehet, hogy valamilyen kábítószert használt. A szerhasználat is kiválthat skizofréniához hasonló tüneteket, vagy magát a betegséget - ez lehet például az a bizonyos környezeti tényező. Remélem, megfelelő ellátást kap az öccse. Kitartást kívánok önnek és az édesanyjának is. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
23.
odry kérdése:

tisztel dr.nő. köszönöm a válaszát most azon vagyok megint hogy elhagyom ezt a féfit, de most végleg.nincs mellette normális életem.csak hogy tudom , nehéz lessz mert nagyon megszoktam a jelenlétet mellettem.adna valami tanácsot amivel megkönnyebithetetm a dolgot.gondoltam arra , hogy veszek magamnak egy kiskutyát hogy ne legyek magamba mert ez a legnagyobb gond amiért ragaszkodok hozá.beköltöztem a városba dolgozok de nagyon egyedul érzem magam és ehez nem vk. hozzá szokva. várom mielöbbi válaszát, kérem segitsen h hamarabb tulessek ezen a lelki problémán
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
07.
22.
Kedves Odry! Eltelt egy hónap, valahogy megbújt a levele a kérdések között. Ráadásul olyan érzésem van, mintha válaszoltam volna, de ha mégsem, akkor most megteszem. Remélem, túl van a szakításon, és egy kiskutya boldog gazdája. A kutyák hihetetlen energiát tudnak adni, bennük nem csalódik az ember, oldják a stresszt: ezt mondják a kutyatulajdonosok és a szakirodalom. Átmenetileg vigaszt nyújthat Önnek egy házi kedvenc, azonban nem fogja pótolni az egészséges párkapcsolatot. Ne zárkózzon el mások elől, ismerkedjen bátran a városban, a kutyasétáltatás is jó alkalom az erre. Kitartást kívánok Önnek az elhatározásai megvalósításához! Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
16.
Szegedi Erika kérdése:

Köszönöm Doktornő a válaszát, már sokkal jobban vagyok, most is az eredeti gyógyszeradagolásnál tartok, de már sokkal jobb, nincsenek rohamaim. Nagyon szépen köszönöm a válaszát.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
06.
17.
Kedves Erika! Örülök, hogy jobban van, erre számítottam! Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
13.
odry kérdése:

TISZELT DOKTORNO. aZ UTObbi idökben sokszor vagyok depresszios esténként sirok,propálom a gondjaimrol terelni a gondolataimat régen erös,magabisztos,éltvidám pozitiv nő voltam mindig elértem a célomat, egy rossz férfi mellett ezt az egészet elvesztettem magambol nem birom feldolgozni az udobbi idökben történt csalodásokat, csak 19éves vagyok, de sokmindent megéltem, csalodtam az emberekben, mindenkit rossznak látok,senkiben sem tudok megbizni,ez szinte már ember gyülölet. ugy érzem nincs már meg bennem az a magabiztosság,kisugárzás ami volt .mit tegyek, hogy megint szépnek lásam a világot.sokszor merult fel bennem az ongyilkosság gondolata.régen szerettem azt hinni hogy én vagyok a világ közepe,most pedig már nagyon kevésre tartom mgam, hála annak a férfinak akinek3évig turtem hogy megalázzon,és még mindig nem tudok tovább lépni.attol félek h em lesz erö tovább és feladom. kérem segitsen nekem, hogy hogyan tudjam feldolgozni ezeket és a többi rossz dolgokat, és hogyan legyek ujra az a régi önbizalomal,kisugárzással megtelt nő aki voltam.elöre is köszönöm válaszát,segitségét
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
06.
17.
Kedves Odry! Szívesen adnék tanácsokat ebben a levélben, ha a tanácsok ilyenkor működnének. Tanácsokat bizonyára kapott már a környezetéből, barátaitól, családjától. Egy idézetet szeretnék Önnek leírni: "Mert nincs a világon se jó, se rossz; gondolat teszi azzá." Ez Shakespeare-től származik, és számomra azt jelenti: a saját gondolkodásunktól, beállítottságunktól függ, milyennek találjuk a minket körbevevő világot és saját magunkat. Marcus Aurelius fogalmazta meg ezt így: "Ha rajtad kívül álló dolgok bántanak, nem ők zavarnak téged, hanem a saját, róluk alkotott ítéleted. És Neked hatalmadban áll, hogy akár most rögtön kitöröld ezt az ítéletet." Tehát a gondolkodásunkat, ítéleteinket kell megváltoztatnunk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat Én azt javaslom, hogy legelőbb döntse el: másképp akar gondolkodni. Ha egyszer már ment, most is menni fog. Ne hagyja, hogy ezen a férfin keresztül lássa saját magát, hisz az egy erős negatív szűrő. idézze fel, miből táplálkozott korábban az önbizalma. Azok a dolgok továbbra is ott vannak Önben, csak újra rájuk kell találnia. Segíthet ebben egy terapeuta, azt javaslom, forduljon szakemberhez. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
07.
Nagy zsolt kérdése:

2 éve állapitotak meg nálam pánik és szorongásos betegséget. most rivotrilt 3x0.5 szedek.Most a rivotrilt nem lehet kapni ezzért háziorvosom Helex SR 0,5 gyogyszert irta fel, önek mi a véleménye lehet ezzel a gyogyszerel helyetesiteni,már amúgy is akartam váltani.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
06.
17.
Kedves Zsolt! Amire váltott, az hasonló hatásmechanizmusú szorongásoldó, mint a Rivotril. Eredeti készítmény ebből a Xanax, erről biztosan hallott már. Önnek egy generikus készítmény írtak fel, elhúzódó hatásút. Véleményem szerint a pánik betegség kezelése hosszú távon eredményesebb más típusú gyógyszerekkel, az SSRI típusú hangulatjavítókra gondolok. A SSRI egy rövidítés, olyan gyógyszereket jelöl, mely egy agyi ingerületátvivő anyag, a szerotonin szintjét szabályozza. Ezeket a szereket pszichiáter szakorvos tudja javasolni Önnek. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
06.
Szegedi Erika kérdése:

Kedves Doktornő! A válaszát megkaptam, nagyon szépen köszönöm. A gondom most a következő: 3x1 frontint szedek a 0,25-ösből, de emellett is szorongok, remeg a kezem, kiver a víz folyamatosan. A rexetint 1 hete szedem. Mitől szorongok még mindig, vagy a frontin nekem nem jó vajon? A pszichiátert most nem tudom elérni. Tudom, hogy a rexetin még 4-5 hét, de addig? Most is kiver a víz, tegnap olyan melegség öntötte el a szívem tájékát, hogy borzalom. A remegés folyamatos, akkor is ha elterelem a figyelmemet. Valsacor vérnyomáscsökkentőt szedek már kb. másfél hete, a vérnyomásom viszonylag jó. Mit tanácsol?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
06.
16.
Kedves Erika! Elnézést a késői válaszért, remélem, azóta már jobban van. A Frontin adagja úgy tűnik, kicsi, a Rexetin pedig csak fokozza a szorongást a kezelés elején, ezért lehetnek ilyen jellegű tünetei. Ha ezek változatlanul fennállnak, akkor a Frontin adagját kell emelni, estére legalább 0,5 mg-ra. Üdvözlettel: Andrea
2011.
06.
01.
Erika kérdése:

Kedves Doktornő! Másfél hete szülői értekezleten lettem rosszul. Szívdobogás heves érzése, felugrott a vérnyomásom, szédülés. Azóta a tünetek minden nap előjönnek, ha egyedül vagyok, a kicsivel, a helyzet még rosszabb. Ájulás, 170-es vérnyomás, kell, hogy legyen velem valaki. A kislányommal vagyok itthon gyed-en. A férjem heti 2-3 alkalommal dolgozik. 3 lányom van. Eleinte azt hittem, hogy vérnyomásgond, a háziorvos Valsacor vérnyomáscsökkentőt írt fel és frontint javasolt. Nem igazán szedegettem be a frontit, mondván ne szokjak hozzá. Ha be is szedtem, a vérnyomáscsökknetővel is csak 145-ig ment le a vérnyomásom. Azonban a tüneteim megmaradtak, sőt fokozódtak. Ha nem voltam egyedül, akkor roham nem volt, de szédültem a vérnyomásom 150 körül volt. Ma pszihiáterhez fordultam, aki pánikbetegséget diagnosztizált. 3x1 frontint, és retexinből 4 napig felet aztán 1-et kell szednem. Már nem gondolkozom azon, hogy miért alakult ez így, mindegy. Szeptembertől dolgoznom kellene újra, kicsi bölcsibe menne. Van-e arra esélyem, hogy a pánikbetegségem elmúlik, vagy nem okoz-e hosszú távú függőséget a gyógyszerek szedése. A frontint, és a vérnyomáscsökkentőt elhagyhatom-e majd, esetleg valamikor? Ma kezdtem el az első fél retexint szedni. Lehetnek mellékhatásai? Meddig tarthat ez a pánikállapot? Köszönöm válaszát: Erika
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
06.
03.
Kedves Erika! Csupa olyat kérdez, amelyet a kezelőorvosával meg kellett volna megbeszélnie. Persze tudom, hogy erre nincs idő a szakrendelésen. A gyógyszerelés jó, hatékony pánikban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 4-6 hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy igazán hasson a paroxetin (Rexetin), tehát legyen türelmes. Addig a Frontin (szorongásoldó) fogja csökkenteni a valamelyest a tüneteit. A pánik gyógyszeres kezelése hosszadalmas, én legalább két évig javasolnám a Rexetin folytatását. Emellett jó volna a pszichoterápia, mert az a tapasztalat, hogy a gyógyszer abbahagyása után könnyen kiújul a betegség, ha az alapok, mögöttes okok nincsenek helyretéve. A Rexetinből azért kell az elején felet szednie, hogy a korai gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat elkerülje. Később a leggyakoribb mellékhatás a szexuális vágy, késztetés, orgazmus-készség csökkenése, amely a gyógyszer elhagyását követően rendbe jön. Tehát, ha minden jól megy, tünetmentes lesz két hónapon belül a gyógyszerek mellett, abbahagynia azonban nem szabad a kezelést. A Frontint le lehet építeni két hónap múlva – ebben segít majd a kezelőorvosa –, azt követően a Rexetin már egyedül is elvégzi a dolgát. Ezt a gyógyszert kell tartósan szednie. Ehhez a szerhez nincs olyan mértékű hozzászokás, mint a Frontinhoz (tartós szedéskor), ettől függetlenül majd óvatosan kell leépíteni, ha gyógyultnak nyilvánítja az orvosa. Remélem, segítettem. Üdvözlettel: Andrea
2011.
04.
07.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét Doktornő!Holnap letelik a 6 hét,de nem igazán érzem jól magam már lassan egy hete!Azért nem írtam eddig,mert jól éreztem magam ,de már megint szorongok,idegesebb vagyok és nincs kedvem beszélgetni senkivel!Egy hete voltam vissza az orvosnál de nem mondott semmit!Akkor még nem voltam rosszul,hogy mondtam volna neki,hogy mit tegyek!Április 28-án kell visszamennem!2 szemmel kellene szednem?pedig szedem a frontint is de nem nyugtat mindig!Miért váltakozik hetenként az állapotom?Köszönöm válaszát!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
04.
13.
Kedves Katalin! Valószínűleg pszichoterápiára is szüksége lenne a gyógyszer mellett. Sajnos ahhoz személyes találkozás kell, így nem tudok ennél sokkal többet segíteni. Keresnie kellene egy pszichoterapeutát a környékükön. Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
29.
Valdoxan 25 mg kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy mi a véleménye a Valdoxan nevű gyógyszerről. Helyettesiteheti a Sanval-t és a Rivotril-t ha eddig ezeket együtt szedtem? Nekem azt mondták 1 hét alatt le lehet tenni mind a Rivotrilt, mind a Sanval-t és csak a Valdoxan marad. (ami állitólag antidepresszáns "szerű" gyógyszer. Megosztaná a tapasztalatát a gyógyszerrel és annak hatásosságával kapcsolatosan? Ön javasolná ezt a gyógyszert? (állitólag nincs szexuális mellékhatása (mig a Paretin-nek viszont van) Azt mondták a Valdoxan nagyon korszerű, segiti az elalvást és van antidepressziv hatása 4 hét után kb.. Ön melyiket ajánlaná inkább? (ha mondjuk szorongási tüneteim is vannak) .... Azt is olvastam, hogy a Valdoxan nem igazán oldja a szorongást...és persze teljesen más a hatóanyaga is , mint a Paretin-nek) ---------------- Sajnos nem tudtam Önt telefonon elérni, pedig többször is próbálkoztam a délelőtti órákban (06 30 477 1009) Ezen az egy számon lehet időpontot lehetne egyeztetni? Előre is köszönöm Tamás
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
04.
06.
Kedves Tamás! A Valdoxan egy viszonylag új antidepresszívum. Még nincs saját tapasztalatom, de nagyon jókat olvastam róla. Viszonylag kevés mellékhatása van, ugyanakkor valóban nem a szorongásoldó hatása az elsődleges. A Sanval altató, a Rivotril szorongásoldó, ebből azt a következtetést vonom le, hogy valamilyen szorongásos betegségben szenved. Azt javasolnám, hogy a Sanvalt mielőbb hagyja el (elvileg a Valndoxan fog segíteni az alvászavarán), a Rivotril elhagyásáról pedig a kezelőorvosával kell konzultálnia. Ez attól is függ, mennyire erősen szorong. Én az antidepresszív kezelés kezdetén, az első hat hetében szoktam szorongásoldót javasolni, mert a legtöbb hangulatjavító a kezelés kezdetén még kicsit fokozza is a szorongást. Jó számot hívott, sajnos gyakran ki van kapcsolva a telefonom. Kérem, küldjön egy e-mailt, ha időpontot szeretne kérni. E-mail címem: dr.mihaly.andrea@venustus.hu Köszönöm a türelmét. Üdvözlettel: Andrea kezde
2011.
03.
19.
Budai Katalin kérdése:

Doktornő az lenne még a kérdésem,hogy 6 hét után már megmarad a jó kedvem vagyis jobban leszek?Ha nem akkor mi a következő lépés amit tennem kell?Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
22.
Kedves Katalin! Hat hét elteltével szűnnek meg a depressziós tünetei, attól még néha lehet, hogy szomorú lesz (az is lehet időnként szomorú, aki nem depressziós). Várjuk meg azt a hat hetet, mert felesleges olyan dolgon törni a fejünket, amiről még fogalmunk sincs. Ha nem hat megfelelően a gyógyszer, az első lépés az adag emelése. Ezt azonban majd a kezelőorvosával együtt kell eldönteni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
19.
Budai Katalin kérdése:

Köszönöm válaszát!Nagyon sokat segít nekem!Remélem,hogy igaza lessz!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
19.
Kedves Katalin! Örömmel tettem. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
18.
Budai Katalin kérdése:

Kedves Doktornő!Még lenne egy kérdésem,hogy a frontint szedhetem továbbra is ha úgy érzem,hogy rosszul vagyok?Miért volt az,hogy 1hétig jól éreztem magam utána meg rosszul?Még nem szoktam meg teljesen a gyógyszert?Értem,hogy lehetnek rosszabb napjaink is,de ez nem olyan érzés ami 1-2 nap utána elmúlik!Hirtelen jól voltam és most megint rosszul vagyok!Ezt nem értem!6hét után remélem jobb lesz,mert már unom ezt az állandó rossz állapotot!Sajnálom,hogy ilyeneket írkálok,de most jó önnek leírni!Válaszát előre is köszönöm!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
19.
Kedves Katalin! Elképzelhető, hogy azért lett olyan gyorsan jobban, mert hitt a gyógyszerben, és ez egy placebóhoz hasonló hatás volt. Csak találgatok, de ettől még a gyógyszer be fog válni nagy valószínűséggel. A kezelés első hat hetében nyugodtan szedheti a Frontint, aztán lassan érdemes volna leépíteni. A Frontin napi adagja akár 1 vagy másfél mg is lehet, három részre elosztva (ez a hatásos dózis). Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
18.
Budai Katalin kérdése:

Ezt értem Doktornő,de nyugtasson meg,hogy használni fog a paroxat!?Ne haragudjon,hogy ilyeneket írok,de megnyugtat ha valami jót ír,tudom ettől még nem gyógyulok meg,de egy kicsit jobban bizakodok!Köszönöm válaszát!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
18.
Kedves Katalin! Már hatott a Paroxat, hisz érezte, hogy jobban van. Az előbb csak arra utaltam, hogy attól, hogy gyógyszert szed, még nem lesz mindig tökéletesen boldog (mint ahogy nekem is rosszabb néha a hangulatom). Az nem baj, ha a hangulatunk reaktivitása megmarad (tehát nem mindig egyforma, hanem időnként befolyásolják bizonyos körülmények). Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
18.
Budai Katalin kérdése:

Köszönöm gyors válaszát!Remélem igaza lesz és jobban leszek!Ez nem olyan hangulatingadozás,mert sokkal lassabban fogok fel mindent ilyenkor!Az a rossz,hogy tegnapelőtt még semmi bajom nem volt!De türelmes leszek ahogy mondta,de ez nagyon rossz!!Pedig nem is menstruálok!Még tíz szem van a gyógyszeremből!Ezeket a panaszokat mondjam majd el a kezelőorvosomnak?25-én kellesz visszamennem!Már annyira örültem,hogy ebben az állapotban maradok!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
18.
Kedves Katalin! Természetesen ezeket a panaszokat meg kell osztania a kezelőorvosával, ő a helyzet ismeretében sokkal jobban tud segíteni, mint én, aki csak részleteket ismerek az ön történetéből! Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
18.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot doktornő!Azt tapasztaltam meg,hogy, a 2.-ik héten jól voltam mióta szedem a paroxatot,ez egy hétig tartott!De tegnaptól már megint észrevettem,hogy szorongok,idegesebb lettem!Miért van ez doktornő?Talán kevés az egy szem?Egyszer előfordult,hogy nem vettem be,vagy talán azért,mert megint rosszabb lett az idő?A frontint nem szedem azóta!Jó volt a kedvem,nevettem,beszélgettem a munkatársaimmal,most meg megint mintha kicseréltek volna,még szórakozni is elmentem annyira jól voltam!Talán nem lesz jó a paroxat?Kérem segítsen!Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
18.
Kedves Katalin! Szerintem jó lesz a Paroxat, és az adagot lehet emelni is, ha szükséges. 6 hét után fog eldőlni, hogy szükség van-e emelésre. Addig is legyen türelmes, és ne gondolja, hogy azért, mert szedi a paroxetint, most mindig boldog és kiegyensúlyozott lesz. A hangulatunk természetesen ingadozó. A havi ciklusa is befolyással lehet például rá. Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
18.
Sanval helyett kérdése:

Kedves Doktornő! Már évek óta szedem a Rivotrilt 0,5 mg ból 1 szemet esténként. Ez egy korábbi traumás élményből maradt vissza, a gyógyszer segitségével elég jól tudtam aludni. Majd nemrégiben egy párkapcsolati probléma miatt belekerültem egy újabb stresszes időszakba, aminek az lett a vége, hogy már 3db rivotril sem segitett. Általában 2 óránként felébredek, és olyan érzés, mintha lüktetne a szivem és teljesen ébren vagyok. (este szoktam bevenni 2*0,5mg ot és éjszakai ébredésnél 1*0,5 mg).... de bevallom őszintén nem vagyok benne biztos, hogy ez igy egészséges....??? Háziorvos javasolta a Sanvalt (10 mg), ami ugye altató. Nos ezt szedtem is és segitett, jól aludtam tőle, de nem szeretnék hozzászokni, mert amit itt a fórumon olvastam, az nem túlságosan biztató. Még csak 8 napja szedem, de meglehetősen félek a függöségtől és a hatása is napról napra gyöngül.. (a rivotrilból 1 szemet szedtem be egyidejüleg....remélem ezzel nem okoztam kárt.) Pszichiátriához fordultam , ahol azt a tanácsot kaptam, hogy szedjek Paretint (negyedről indulva egészen napi 3/4 tablettáig (délelőtti és délutáni felosztásban bevéve) és esténként rivotrilt (2-3 szemet). És ettől helyreáll az alvásom.... Bevallom őszintén, hogy nem szivesen kezdenék el antidepresszánst szedni , ha nem muszáj. (márcsak a szexuális vágy csökkenése miatt sem, meg hogy napi 2 szer is be kell vennem, és ha nem teszem, akkor elvonási tüneteim lesznek...) Szeretném az Ön javaslatát, ajánlását kérni , 1.) hogy érdemes belekezdenem a Paretin-be, és szedni több hónapig, (közben persze leépiteni a Sanvalt és a Rivotrilt is szép lassan) vagy van esetleg más megoldás. 2.) gondot okoz -e hogy éjszaka kellős közepén beveszek egy rivotrilt...ami szintén 2 óráig pihentet...de nem igazán mély alvásban, inkább álomszakaszban tart... 3.) Jelenleg 1 db Sanvalt szedek a 10 mgosból....ha szeretném leépiteni, akkor álljak át az 5 mg-osra, majd hagyjam abba? hogy kell leállni a gyógyszerről? 4.) Kerestem alternativ gyógymódokat: Sedatif PC, Nervenpflege...ezek mennyire hatátosak? Érdemes lenne ezekkel foglalkozni? Válaszát előre is köszönöm, Tamás
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
18.
Kedves Tamás! A Paretin paroxetine hatóanyagtartalmú antidepresszívum (hangulatjavító), amelyet érdemes legalább fél éven keresztül szednie ahhoz, hogy valóban hatékony legyen. Én a magam részéről előbb a pszichoterápiával próbálkoznék, amely arra irányulna, hogy a stresszhelyzetet fel tudja dolgozni. Ha természetes hatóanyagú antidepresszívumot szeretne, akkor a Remotiv extra-t javasolnám (enyhe esetben nagyon jól beválik). Minden antidepresszívumra igaz, hogy 4-6 hét alatt fejti ki a hatását, ezen időszak alatt indokolt lehet (egyedi mérlegeléssel) szorongásoldó (például Rivotril), vagy altató szedése (én az altatókat általában nem szoktam javasolni, csak nagyon rövid ideig). Hat hét elteltével ezek a szerek óvatosan elhagyhatók. A Paretint én úgy szoktam beállítani, hogy egy hétig fél szem, majd napi egy szem reggel. Azért kell kisebb adaggal kezdeni, hogy a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat kivédjük. Talán túlzottan óvatos volt a pszichiátere a beállítási javaslatával. A szexuális mellékhatások sajnos gyakran jelentkeznek. Ezek a gyógyszerszedés abbahagyása után többnyire elmúlnak. Mindig javaslom még az omega-3 tartalmú étrend-kiegészítőket (halolaj kapszula), amely hosszú távon járul hozzá az idegrendszer harmonikus működéséhez. Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
06.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét!Azt szeretném kérdezni,hogy mit tudnék csinálni,hogy ne legyek túl unalmas a munkatársaim szemében,mert ez nagyon idegesít,hogy mit gondolnak rólam!Nem mondják,de látom rajtuk,hogy nem mernek kérdezni,és olyan mintha haragudnának rám,hogy csendesebb lettem,mert régen állandóan viccelődtünk,beszélgettünk!2éve mikor nagyon rosszul lettem ugyanezen a munkahelyen dolgoztam,de ott kellett hagynom,és azt hallottam vissza,hogy miért nem voltam erősebb miért kellett felmondanom!Azért nem szeretnék nekik erről beszélni,mert tudom,hogy nem értenék meg!Mikor felmondtam a munkahelyemen kb.1 évig otthon voltam,és amikor kezdtem magam egy kicsit jobban érezni akkor szociális gondozó lettem!Ez arra volt jó,hogy kezdtem egy kicsit visszaszokni az emberekhez!Ezt egy évig csináltam!Mikor pedig teljesen jól voltam a főnököm meghallotta és visszahívott dolgozni!Ez volt augusztusban aminek persze nagyon örültem!És most november közepe felé nem tudom,hogy már megint mi lehetett a baj?A Kezelőorvosom most azt mondta,hogy akkor nem lett volna szabad 3 hónap után letenni a paroxatot!Elnézést,hogy ilyen hosszúra sikerült!Remélem,hogy érthető voltam!Nem akarom,hogy megint a munkámba kerüljön!Mit csináljak?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
14.
Kedves Katalin! Én azt javaslom, hogy most koncentráljon arra, hogy a munkáját jól el tudja végezni. A munkatársi kapcsolatokat és a "népszerűséget" elég akkor újraépíteni, ha már jobban van. Lehet, hogy ez észrevétlenül fog bekövetkezni. Egyszer csak azt veszi észre, hogy majdnem olyan minden, mint régen. Ha annyira szerették, és elégedettek voltak Önnel, hogy visszahívták, akkor abban biztos lehet, hogy az, ami egyszer már ment, az menni fog legközelebb is! Üdvözlettel: Andrea
2011.
03.
04.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét Doktornő!Azt szeretném kérdezni, hogy 2 hét után már fogok érezni valami javulást,mert még most nem érzek semmit,még mindig nagyon lehangolt vagyok,nincs kedvem beszélgetni a munkatársaimmal!Mit csináljak,hogy ne vegyék észre rajtam?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
03.
04.
Kedves Katalin! Általában 4-6 hét alatt következik be a javulás az antidepresszívumtól. Én úgy gondolom, hogy már az is utalhat a kismértékű javulásra, hogy izgatja, mit gondolhatnak kollégák. Azaz már másra is tud figyelni, nem csak önmagára. Legyen türelmes. Ha akarták, eddig is észrevehették a kollégái, hogy nem úgy viselkedik, mint általában. Most ne azzal törődjön, hogy mások mit szólnak, hanem azzal, hogy mielőbb meggyógyuljon! Üdvözlettel: Andrea
2011.
02.
27.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot Doktornő!Az egyik ismerősöm azt mondta,hogy neki nem használt a paroxat,de én féltem ha nem megyek orvoshoz rosszabbul leszek!Az nem gond ,hogy ezelőtt 2 éve ezt a gyógyszert kaptam ,de akkor sokkal rosszabbul voltam:sírtam nem tudtam dolgozni,nem ettem stb.Nem lesz erős a gyógyszer?Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
02.
28.
Kedves Katalin! Az, hogy az ismerősének nem használ a paroxetin, nem jelenti azt, hogy Önnek nem fog. Különbözőek vagyunk a tekintetben, hogy kinek melyik a hatékony depresszióellenes szer. Nem lesz erős a szer, e miatt ne aggódjon. Ha egyszer már bevált, akkor érdemes újból ezt alkalmazni, még akkor is, ha nem olyan erősek a tünetek, mint előzőleg. Üdvözlettel: Andrea
2011.
02.
25.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot doktornő!Ma voltam egy szakorvosnál aki felírta nekem a paroxatot 20mg-ost napi egy szemet!Ez nem sok doktornő eleinte?Ha tegnap még bevettem a remotívot nem lessz semmi bajom?Olvastam róla,hogy orbáncfüves gyógyszerrel nem lehet szedni,ma már nemvettem be!Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
02.
27.
Kedves Katalin! Én is a paroxatot szoktam választani elsőként, ha gyógyszerre van szükség. A kezdőadagja 10 mg naponta, vagyis fél tabletta, egy hétig így kell szedni, aztán lehet 1 tablettára emelni. Erre azért van szükség, hogy a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, amelyek kezdetben jelentkeznek, kiküszöböljük. Okosan tette, hogy az orbáncfű készítményt már nem vette be, pár napig ne szedje (2-3 nap), aztán kezdje a paroxatot 10 mg-os adagban. Fontos, hogy a paroxat is 4-6 hét alatt fejti ki a valódi hatását, tehát legyen türelmes. Emellett az omega-3 és B-vitamin készítményeket nyugodtan szedheti. Üdvözlettel: Andrea
2011.
02.
13.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot doktornő!Szedhetek magne B6-ot a remotív mellé?Vagy inkább omega 3-mat vagy lecitint kellene szednem?Ön melyiket ajánlaná?válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
02.
22.
Kedves Katalin! A Remotiv mellé nyugodtan szedhet B-vitamin készítményt (a lecitinben is vannak B-vitaminok), és omega-3-at is. Én B-vitamin komplexet és omega-3-at ajánlanék. A lecitinnel nincsenek tapasztalataim, de vannak, akik a lecitint ajánlják az omega 3-al együtt. Köszönöm a türelmét, üdvözlettel: Andrea
2011.
02.
04.
NUSI kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2008.novemberétől szedek napi 20 mg Rexetint pánikbetegségre/agorafóbia/. Ma már jól vagyok, és a gyógyszert nem szeretném a továbbiakban szedni. Hogy lehet abbahagyni, hogy ne legyenek elvonási tünetek. A kérdésem még annyi, hogy a Rexetin tabletta befolyásolhatja e a vérben a thrombocyta szám emelkedést.Előre is nagyon köszönöm válaszát
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
02.
05.
Kedves Nusi! A Rexetintől jellemzően nincsenek elvonási tünetek, de lehet óvatos a leépítésben. Felet szedjen pár napig, majd minden más nap egy felet, így egy hét alatt el tudja hagyni. Általában nem befolyásolja a thrombocytaszámot, nem hallottam ilyen mellékhatásról. Tanácsolom, hogy a leépítést egyeztesse a kezelőorvosával! Üdvözlettel: Andrea
2011.
02.
02.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot doktornő!A frontint és a remotívot szedhetem együtt?Mi a véleménye a kubeba illóolajról?Segíthetnek az illóolajok a depresszióban?A lassabb gondolkodás mikor múlik el,és miért érzem azt,hogy mintha nem érdekelne semmi?Ez fog változni?válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
02.
05.
Kedves Katlain! A Frontint szedheti a Remotiv mellett. Én azt tanácsolom, hogy akkor, mikor a Remotiv már valóban hatni kezd (3-6 hét), lassan meg kellene próbálni leépíteni a Frontint. Nem tudom megmondani, hogy pontosan mikor fognak javulni a tünetei, azt sem, hogy beválik-e a Remotiv. Középsúlyos, súlyos depresszió esetén az öngyógyítást én ezért sem javaslom, különösen a gyógyszerbeállításkor heti kontroll szükséges. Az orvos-beteg találkozásnak épp az a lényege, hogy elvégezzük a terápia finomhangolását, vagy ha szükséges, más módszereket alkalmazzunk, javasoljunk és válaszoljunk a beteget nyugtalanító kérdésekre. Másik kérdése: erről az olajról még nem hallottam, sajnos nem tudom megítélni, hogy milyen hatásai vannak, és azt sem írta, milyen módon szeretné alkalmazni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
25.
Budai Katalin kérdése:

Jó napot kívánok!Az a kérdésem lenne doktornő milyen gyógynövényes hangulatjavítót ajánlana,mert háziorvosom nem írta fel a paroxatot,a pszichiáterhez pedig márciusra kaptam időpontot!Kérem segítsen,mert nagyon rossz ez az állandó szorongás nem akarok visszaesni és a munkám miatt is jó lenne visszakapni a jókedvemet! Remotív extrát szedek 14 napja ez hatásos lesz e?Frontint 2 szemet!2 hónapja vagyok már így!Nem érdekel semmi,csak nagyon ritkán nevetem el magam,nehezen fogom fel a dolgokat!Nem tudok örülni semminek!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
27.
Kedves Katalin! Én is a Remotivot javasoltam volna. Ne feledje el, hogy minden antidepresszívumnak legalább 3-4 hét kell, mire érzi a hatását. Sajnálom, hogy ilyen későre kapott időpontot. Addig akár meg is gyógyulhat, ha a depresszió diagnózis helyes. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
20.
Aniko kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon köszönöm gyors válaszát, a gyogyszereket még mindig nem kezdtem el szedni. Szivesebben megprobálnám elöbb a pszichoterápiát hátha igy elkerülhetném a gyogyszereket. Szeretném megkérdezni hogy milyen összegbe kerülne egy alkalom illetve álltalában mennyi ideig tart egy kezelés sorozat. Tisztában vagyok vele hogy egyénileg változo lehet a gyogyulás menete csak egy hozzávetöleges összeget szeretnék mert ha belefér a kereteimbe akkor bejelentkeznék önhöz. Köszönettel. Aniko
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
20.
Kedves Anikó! Nálam az első beszélgetés 8000 Ft., a további alkalmak 6000 Ft-ba kerülnek. Tapasztalataim szerint 8-12 találkozás az ideális/átlagos, heti gyakorisággal. Én Budaörsön rendelek, és általában 9-től 15-ig. Ha a napközbeni alkalmak megfelelnek Önnek, akkor várom a jelentkezését. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
17.
Aniko kérdése:

Kedves Doktornő! Szorongásos megbetegedésben szenvedek egy éve ez nyugtalanság bizonytalanság érzéssel jár. Utcán üzletben bizonytalan vagyok attol tartok elesek vagy elájulok. Sokszor nehezen tudok este elaludni.Eddig esténként egy 0.25 Frontint vettem be az alvás elősegitésére volt hogy igy sem sikerült elaludni.Mivel egy év alatt semmi sem változott orvoshoz fordultam , ő meghallgatott és gyogyszert irt fel Rivotril3x1(1/2-1/2-1 az első két napban) 0.5mg és Rexetin este 1 tabletta (2 napig 1/2 tabletta) 20mg. Most az a gondom hogy nem merem elkezdeni a gyogyszereket félek a rászokástol a mellékhatásoktol a kérdésem az lenne lehetne-e másképp kezelni a bajomat vagy mindenképp gyogyszer kell hozzá.?Nagyon félek a gyogyszerektől viszont a szorongás is nagyon rossz.Köszönöm mielöbbi válaszát.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
17.
Kedves Anikó! Én sem vagyok híve a túlzott gyógyszerelésnek, vannak azonban olyan esetek, amikor nehéz elkerülni. Azok a gyógyszerek, amelyeket felírt az orvos, korszerű készítmények, jól oldják a szorongást. Nekem több betegem szed, vagy szedett ilyen, vagy hasonló gyógyszereket (én is mindig a paroxetin hatóanyagot választom elsőként, ez van a Rexetinben), és nem volt gond, amikor abba szerették volna hagyni. Nem hirtelen ugyan, de egy-két hét alatt problémamentesen el tudták hagyni. A Rivotrilt csak átmenetileg érdemes szednie, ugyanis a Rexetin szorongásoldó hatása 4-6 hét alatt alakul ki, ez ideig érdemes a Rivotrilt is szednie. A Rexetint én úgy szoktam ajánlani, hogy egy hétig szedjenek fél tablettát, és azt követően emeljék egy tablettára az adagot. Ezzel jól kivédhetőek a kezdetben jelentkező a gyomor-bélrendszeri panaszok. (A szer a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyagon keresztül hat, és ebből az anyagból sok van a bélrendszerünkben is, ezért jelentkezhet átmenetileg például émelygés.) Még annyit tanácsolnék, hogy a Rexetint inkább reggel vegye be (így az alvásra jobb hatással van). Én szoktam ajánlani a betegeknek, hogy szedjenek omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítményt tartósan (halolaj kapszula). Stabilizálja az agysejtek működését, az idegsejtek falának fontos alkotórésze. A keringési rendszerre is jó hatással van, én magam is szedek ilyen étrend-kiegészítőt. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
06.
Budai Katalin kérdése:

Köszönöm válaszát!Sokat segített!Ha most nem olyan súlyos az állapotom mint ezelőtt 2 éve akkor hány szemet kellene szednem?Akkor azt hiszem 2-3 szemmel szedtem,de akkor olyan szinten voltam depressziós,hogy még dolgozni sem tudtam nem szerettem emberek közt lenni állandóan sírtam stb!Most eltudom végezni a munkám néha még a kedvem is jó csak az a baj,hogy hangulatingadozásom van,és hogy lassúlt a gondolkodásom,és nehezebben értek meg dolgokat,nemszeretek beszélgetni másokkal.Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
12.
Kedves Katalin! A SSRI típusú gyógyszerek (ilyen a paroxetin) beállítása lassan történik, kezdetben paroxetinből 10 mg-ot javaslunk egy hétig, majd 20 mg-ra emeljük az adagot. 4-6 hét alatt alakul ki a hatás, akkor lehet eldönteni, hogy szükség van-e dózisemelésre. A gyógyszert reggel érdemes bevenni. Mindebben azonban a kezelőorvosa fog segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
05.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét doktornő!Paroxatot szedtem mikor depressziós lettem.Háziorvosom ezt nem írhatja fel?Ha nem szakorvoshoz kell fordulnom?Nem szeretném,mert szégyellem.Hatásos lenne megint ez a gyógyszer vagy újjat írnának fel?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
06.
Kedves Katalin! A háziorvosa is felírhatja ezt a gyógyszert, viszont drágábban fogja kapni, ha nincs szakorvosi javaslat. Véleményem szerint ugyanezt a hatóanyagot kellene szednie (paroxetin), ha már egyszer bevált. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
04.
farkas magdolna kérdése:

Kedves Doktornő! Fiam középiskolás, kényszerbeteg néhány éve. Eleinte pszichoterápia mellett SSRI antidepresszánst is szedett. Tudtuk, hogy a "pszichoterápia" nem a megfelelő terápiás módszer a kéyszereseknek, így elkezdett járni egy viselkedés -terapeutához és közben a gyógyszert is szedte(többfélével is próbálkoztunk, eredménytelenül).A várt hatást-arra számítottunk, hogy könnyebben lesz "bevonható" a terápiába- nem értük el a gyógyszerszedéssel,de mellékhatások jelentkeztek, aminek eredményeképpen abbahagytuk a gyógyszerezést(természetesen a pszichiáterrel egyetértésben).Betegségtudata kialakult, szenved az élethelyzetétől, néha eléggé deprimált, de MÉGSEM hajlandó együttműködni a terapeutával,így a gyakorlati terápia már az elején elbukott. Lényegében jelenleg semmilyen kezelést nem kap.A terapeuta szimpatikus neki, szaktudását elismeri, elfogadja. Kédésem, mit tudna tanácsolni, hogyan milyen módszerrrel lehetne "stimulálni" a hajlandóságát az írányba, hogy elfogadja a számára "kellemetlen" viselkedésterápiát? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
04.
Kedves Magdolna! A pszichoterápiának sok fajtája van, ezek közül az egyik a viselkedésterápia (tehát az is pszichoterápia). Ha a fia nem hajlandó együttműködni, akkor én a terapeuta-váltással próbálkoznék először. Olyan pszichiátert kellene keresni, aki egyben viselkedés és kognitív terapeuta (bár lehet, hogy a mostani is az). A bizalmi kapcsolat kiépítése nagyon fontos. Úgy tűnik, a fia csak látszólag fogadja el a terapeutát. Ráadásul, mintha ez a fiatalember valamilyen oknál fogva ragaszkodna a tünetéhez. Ennek a hátterét kellene elsőként felderíteni. Még az is lehet, hogy családterápiára van szükség - de ezt a szakember majd segít eldönteni. A tünetek jellegéről és súlyosságáról nem derült ki semmi a levélből. Lehet, hogy Önt jelenleg jobban zavarja ez az egész, mint a fiát? Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
03.
Budai Katalin kérdése:

Igen sajnos volt depresszióm 2 éve!Fél évig szedtem hangulatjavítót!Utána lassan lecsökkentettem az adagot orvosom tanácsára.a hangulatom igaz jobb lett,de a feszültség megmaradt,rosszul éreztem magam ha sok ember között kellett lenni.Így kezdtem el szedni a frontint amiről már írtam.Jó is volt, nagyon jól éreztem magam,de az utóbbi egy hónapban megint szorongok egy kicsit ,ezért kérném az ön segítségét!Elnézést ha állandóan zavarom,de így könnyebb kiadni magamból!Már sosem leszek a régi ember aki voltam?Mindig csak hónapokra vagy hetekre?Kérem segítsen ha tud Köszönöm!!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
04.
Kedves Katalin! Sajnos nagyon nehéz segíteni személyes találkozás nélkül. Ez a fórum nem alkalmas arra, hogy valódi segítséget tudjak nyújtani. Azt tanácsolnám, hogy keresse fel újra a kezelőorvosát, akitől az antidepresszívumot kapta, és beszélje meg vele a konkrét kezelést. Elképzelhető, hogy érdemes volna újra szednie azt a gyógyszert, amely egyszer már hatott. Pánik-betegségre is antidepresszívumokat szoktunk javasolni. Én mindig felajánlom a pszichoterápiát is, mert véleményem szerint azzal együtt lehet tartós javulást elérni. Ez viszont intenzív személyes találkozásokat igényel, így a neten keresztül nem megy. Sajnos ezen a módon csak ennyit tudok segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2011.
01.
02.
Budai Katalin kérdése:

Köszönöm válaszát!Azt szeretném még kérdezni,hogy a gondolkodás lassúlása normális ilyenkor?Mivel tudnék ezen segíteni?Válaszát előre is köszönöm!Önnek is Boldog Új Évet Kívánok!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2011.
01.
03.
Kedves Katalin! A "gondolkodás meglassulása" például depresszióra is utalhat (és más betegség tünete is lehet). A pánikbetegség sajnos gyakran jár együtt depresszióval. Azért tettem zárójelbe az Ön által említett tünetet, mert ez valójában szubjektív tünet, tesztekkel lehetne kimutatni, hogy valóban meglassult-e a gondolkodása. A valódi ok megítélésében szakember tud segíteni Önnek. Üdvözlettel: Andrea
2010.
12.
28.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét!Azt szeretném kérdezni,hogy a pharmaton vital mennyi idő után fog hatni?Mit ajánlana ami egy kicsit felpörgetne?Gondolok sportra vagy valami olyan dologra ami egy kicsit megváltoztatna?ami ad egy kis önbizalmat!Kérem ha tud segítsen,mert itt a környékbeli orvosok csak felírják a sok tompító gyógyszert,de kis idő elteltével ugyanolyan rosszul érzik magukat.Tapasztalat.Válaszát előre köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
12.
31.
Kedves Katalin! A Pharmaton Vitallal nincsenek tapasztalataim. Mivel gyógyhatású szerről van szó, mely alapvetően vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért nem gondolom, hogy meg lehetne adni, mennyi idő alatt hat. A ginseng tartalma viszonylag hamar energetizálhat, a vitaminok hatása pedig attól is függ, mennyire van egyensúlyban a vitamin és ásványianyag háztartása. Ha további információkat szeretne, nézze meg a Pharmaton Vital oldalát: http://www.csucsformaban.hu/com/hu/content/product/adults/Kapszula/index.htm (Másolja be a böngészőbe!) A mozgást jó ötletnek tartom, érdemes elkezdeni valamilyen mozgásformát, és azt rendszeresen végezni. Ezzel kapcsolatban egy könyvet ajánlok: Bagdy Emőke: Pszichofitness. Üdvözlettel és Boldog Új Évet Kívánva: Andrea
2010.
12.
27.
Budai Katalin kérdése:

Köszönöm válaszát!Azt szeretném még kérdezni,hogy ha kapok egy ilyen gyógyszert attól jobban leszek?A gondolkodásom miért lassúl le ilyenkor?Ha elakarom hagyni a frontint,azt hogyan csökkentsem?Mi a véleménye a pharmaton vitalról ugyanis ezt kezdtem el szedni!Elnézést,hogy ilyen sokat kérdeztem!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
12.
27.
Kedves Katalin! Az új gyógyszertől 4-6 hét múlva lesz jobban, addig a Frontint emelt adagban érdemes szedni, hogy valóban hatékony legyen. Tehát egyelőre ne a gyógyszercsökkentésen gondolkodjon. A gyógyszerbeállítást úgyis szakember fogja végezni, és ő ezekre a kérdésekre is választ tud adni. A Pharmaton Vitallal nincsenek tapasztalataim, de az összetétele alapján hasznos lehet. Én minden lelki betegség esetén omega-3-at szoktam kiegészítő terápiaként javasolni, de a Pharmatont nem kell elhagyni. Üdvözlettel: Andrea
2010.
12.
26.
Budai Katalin kérdése:

Jó estét doktornő!Kérdésem a következő:miért van az,hogy fél éve szedem a frontin 0,25 napi egy szemmel,de az utóbbi egy hónapban nagyon szorongok és mintha a gondolkodásom is lelassúlt volna.Pánikbetegségemre kezdtem el szedni!Kérem segítsen,eddig nagyon jól éreztem magam!Válaszát előre is köszönöm!
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
12.
27.
Kedves Katalin! Ha Ön valóban pánik beteg, akkor a napi 1x0,25 mg Frontin nem hatékony gyógyszeres kezelés. A Frontinból minimum 3x0,25 mg-ot kellene szednie - ezt azonban orvosnak kell beállítani. Pánik betegségben egyébként a Frontin csak kiegészítő terápiaként jön szóba, hosszú távú gyógyszeres kezelésként én inkább valamilyen szelektív szerotonin visszavétel-gátlót (SSRI-t) javasolnék. Mindenképpen jó volna, ha pszichiáter állítaná be a gyógyszeres kezelését. Üdvözlettel: Andrea
2010.
11.
17.
bakocsandi kérdése:

kedves Doktornő ! Nagyon nehéz nekem , amiben a tanácsát szeretném kérni . A férjem már több mint 10 éve krónikus alkoholista . van egy hat és fél éves kisfiam , aki most kezdte az első osztályt és egy 20 hónapos kislányom . A családi helyzetünk napról napra egyre rosszabb . A párom munkanélküli , egyáltalán nem dolgozik , csak az én jövedelmem van a megélhetésünkre . A pénzt elveszi tőlem , rendszeresen fenyeget , életveszélyesen is és a legtrágárabb szavakat használja rám . Napi szinten részeg , olyankor zaklat , kiabál , zenét ordítat az éjszakába nyúlva .Megbotránkoztató a viselkedése . A gyerekek nem tudnak pihenni , nem nézi , azt sem , hogy a kisfiú iskolába jár és zaklatott . Már az is előfordult , hogy amikor botrányt csinált itthon , a 6 éves fiam kést rántott , hogy leszúrja , mert ő ezt nem bírja tovább . Sajnos az életvitelemből adódóan nekem is eü. problémáim adódtak .Étvágytalan vagyok , sokszor délben eszek először, sokat fogytam, korán kelek , későn fekszem és éjszaka 4-szer kelek a kicsihez , valamint eddig csak terhelésre most már nyugalomban is jelentkező nehézlégzésem van . A belgyógyász teljes életmód változást javasolt , teljes testi , lelki kimerültség , de ez sajnos ilyen családi életben megvalósíthatatlan . Elvállnom nem lehet , mert a föld alól is előkerítene . Régen folyamatosan bántalmazott , félek hogy a gyerekeim tönkre mennek . Állandó stressznek vagyok kitéve , amit egyre nehezebben kezelek . Félek tőle . Hogyan kezeljem a problémát ? Tanácstalan vagyok . Nem bírom már idegekkel , féltem a gyerekeimet . Köszönettel : Andi
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
12.
05.
Kedves Andi! Nem csak kérdezni nehéz az Ön helyzetében, bíztatóan válaszolni is. Egyértelmű, hogy ki kell szakadnia ebből a környezetből, Ön is és a gyermekek is rámehetnek erre a dologra. Egy honlapot javasolnék, és egy telefonszámot, melyen elindulhat: NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesület: http://www.nane.hu/ Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101 (este 6 és 10 között) Ha valakik, akkor ők profi lelki segítséget és jogi tanácsot is tudnak önnek adni. Sikeresen megoldott esetekről is olvashat honlapjukon. Kérem, ne adja fel, higgye el, hogy nincs megoldhatatlan helyzet. Amennyi energiát felemésztett Öntől ez a kapcsolat, annak töredékére van szükség a megoldáshoz. Adjon esélyt Magának és a gyermekeinek! Üdvözlettel: Andrea
2010.
11.
03.
Mónika kérdése:

Kedves doktornö!!!! Szeretném megköszöni a segitséget.Akihez járok az pszihiáter és pszihoterepeuta.De nem hajlandó ezzen a téren segiteni mert ahogy írtam is az elözö levelemben azt mondta,ha megtörtént akkor megtörtént és törödjek bele tegyem túl magam.Szerintem ez nem igy müködik,mert ezzen nem lehet túl tennie magát az embernek.Párom próbál segiteni a maga módján de neki se megy sajnos. Tisztelettel:
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
11.
03.
Kedves Mónika! Tényleg nem így működik. Lehet, hogy szét kellene választani a pszichiátriai kezelését a pszichoterápiától. A gyógyszeres kezelését folytassa az, akihez most jár, és keressen másik pszichoterapeutát. Talán ez segíthet. Üdvözlettel: Andrea
2010.
11.
01.
Mónika kérdése:

Kedves Doktornő!!!Nagyon nehéz amiről kérdezni és tanácsot szeretnék kérni.Már 5 éve járok pszihiáterhez miótta a nagymamám meghalt.A mai napig nem tuddom kiheverni mert mi nem mind unoka és nagymama voltunk hanem barátnők.Bármit megbeszélhetünk egymással pedig 91 éves volt mikor meghalt.Szedem is a rivotrilt és a rexetint.3 gyermekem van 19,17 éves lányok és 10 éves fiam.2 éve váltam el a férjemtöl az alkohol miatt.Sajnos együtt lakunk külön szobában van,mert nem tudjuk eladni a lakást és ha elis adnánk nem tuddnák venni egyett.Nagyon nehéz igy élni mert elvárja,hogy tartsam el mert azt mondta én váltam el ezért el kell tartanom.A számlákat is nekem kell fizetni mert ő elissza a fizetését 3-4 nap alatt. Ezeket azért írtam le hogy igy kezdödöt minden 5 éve. Amiért írtam és szeretném a segitségét kérni az az,hogy 1,5 éve megeröszakolt egy akkor 26 éves fiú.Az ügy még nem zárúlt le de bizonyitékok mellettem szólnak csak mégegy beszámitható állapotott kértek/vizsgálatott/ a fiúnak.Ez a vállásunk után történt.Megismerkedtem egy nagyon aranyos férfival akit a gyermekeim is elfogadnak ami fontos számomra,hogy elfogadják egymást.Nem lakunk együtt és ritkán is találkozunk a munkahelye miatt.Amikor jobban megismertük egymást elmeséltem neki,hogy mitörtént velem és mondta csak akkor leszünk együtt ha már úgy érzem készen vagyok rá.Nagy sokára elis érkezet de az a baj,hogy miótta ez a szörnyüség megtörtént velem nem tuddom élvezni a szexet.Ha a ruha rajtunk van úgy ahogy de ahogy lekerül kész végem van.Nagyon nehéz igy a párom mindent megtesz,hogy élvezem vagy jó legyen de nem megy.A psziháteremnek elmeséltem amikor megtörtént de ő csak annyit mondott ha megtörtént akkor megtörtént és tedjem túl magam rajta.Magamat hibáztatom holott a rendörségi szakpszihologús azt mondta nem én vagyok a hibás de még is magamat hibáztatom.Nap mindd nap lejátszodik minden elödtem a tehetetlenég,hogy nem tuddtam segitséget kérni és semmit csinálni. Könyörgök segitsen valahogy mert igy már nem birom tovább és a páromat se szeretném elvesziteni. A válaszát előre is köszönöm!!! Mónika
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
11.
03.
Kedves Mónika! Nehéz helyzetben van, és nem csak a konkrét kérdését értem alatta. Bár nem szoktam online diagnosztizálni, mégis úgy tűnik, önnek úgynevezett poszttraumás stressz szindrómája van. Ez annyit jelent, hogy bizonyos traumatikus, nagy stresszel járó eseményt nem tud feldolgozni, újra és újra átéli azt a képzeletében. Erős szorongást válthat ki a traumás eseményhez hasonló helyzet, valószínűleg Ön ezért fél a szexuális együttléttől. Ennek az állapotnak a gyógyítása nem egyszerű feladat. Gyógyszeresen a kapcsolódó szorongást lehet oldani (ön szed ilyen készítményeket, azt kell megfontolni, hogy nem kellene-e emelni az adagot). Hozzáteszem, a Rexetin helyett érdemes volna mást választani, mert gyakran lehet olyan mellékhatása, hogy csökkenti a nemi vágyat, esetleg a szexuális érintkezés élvezetét. Másrészt a pszichoterápia tud segíteni az élmény fel-, átdolgozásával. Keresnie kellene egy pszichoterapeutát, aki tud Önnel foglalkozni. Ebben kérje az orvosa segítségét. Remélem, tudtam segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2010.
09.
12.
Gál Éva kérdése:

Kedves Doktornő! Tanácsát szeretném kérni. Elég sok problémám van majdnem egy év óta folyamatosan, melyek megoldása nem igazán függ tőlem. Ezért kb. 5-6 hónapja rendszeresen szedek Xanax tablettát /0,25/ reggel este 1-1. Azt szeretném kérdezni a Doktornőtől, hogy fennáll-e a tablettával kapcsolatban a hozzászokás veszélye. Jelenleg úgy érzem nem lenne könnyű abbahagyjam a szedését. Ha viszont nagyobb kárt teszek a szedéssel a későbbiekre vonatkozóan, akkor kérem adjon tanácsot mit tegyek. Kb. még 4-5 hét "nehéz" időszak vár még reám. Előre is köszönöm, hogy időt fordít gondom megválaszolására. Érdeklődve várom válaszát. Tisztelettel és köszönettel: Gál Éva
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
09.
14.
Kedves Éva! Bár a hozzászokás veszélye fennáll az ilyen típusú gyógyszereknél, úgy gondolom, hogy viszonylag könnyű lesz abbahagynia a szedését, ha már nem érzi szükségesnek. Szerencsére ugyanis ez a mennyiség nem túl nagy. Megnyugtatom, nem tesz kárt magában. Amikor abba szeretné hagyni, akkor felezheti előbb a reggeli, majd esti tablettát (2-3 napi szedje mindig a csökkentett adagot), majd teljesen elhagyhatja előbb az egyik, majd a másik fél tablettát. Egy-két hét alatt el le tud jönni róla teljesen. Üdvözlettel: Andrea
2010.
08.
19.
Ábrahám Anita kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Köszönöm válaszát.Szintén interneten már felvettem a kapcsolatot egy szexuálpszichologussal,megnyugtatott van remény a számomra,csak annyi pénzem nincs,amiért ő tudna nekem segíteni.Pláne,hogy úgy érzem,nekem így jó.Egyáltalán nem hiányzik a szex az életemből.Ha egy lakatlan szigetre kerülnék,és egyvalamit vihetnék magammal,hát az nem férfi lenne,az biztos... Mégegyszer köszönöm a válaszát. Tisztelettel Ábrahám Anita
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
08.
19.
Kedves Anita! Ahhoz, hogy örömteli, teljes életet élhessen Ön és a párja is, mégis jobb volna ezt a kérdést megoldani. Talán idővel az anyagiak is meglesznek hozzá. Lehet, hogy a párja szívesen áldozna erre... Üdvözlettel: Andrea
2010.
08.
17.
Ábrahám Anita kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Remélem,jó helyen járok a kérdésemmel:27 éves,2 gyermekes nő vagyok.A jelenlegi párommal 7 éve vagyok együtt.Szexuális életet 19 éves korom óta élek,nem volt sok partnerem,de egyikkel sem volt olyan jó a szex,mint ahogyan sokan mesélnek róla.Hüvelyi úton egyáltalán nem is tudok orgazmushoz jutni.Mióta megszületett a második gyermekünk(3 éve),már egyáltalán nem kívánom a szexet.Szeretem a párom,de a kevés szex már teljesen tönkre tette a kapcsolatunkat.Tudom,hogy bennem van a hiba,de gyógyítható?Szinte már undorodom a szextől... tisztelettel:Ábrahám Anita
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
08.
19.
Kedves Anita! A szexualitáshoz való viszonyunkat nagyon sok dolog befolyásolja, a szexuális érés sajnos nem egyenlő a nemi éréssel: hiába leszünk felnőttek biológiai értelemben, ha a szexualitáshoz való viszonyunk nem fejlődik ezzel párhuzamosan, egészségesen. A szexualitás kérdéséről ráadásul sokkal kevesebbet beszélünk, mint kellene, különösen a mi kultúránkban. Ha a szexuális életét sosem érezte kielégítőnek, akkor bizony előfordulhat, hogy szülés után romlik a helyzet, "másfelé mennek az energiái", és adott esetben ez még hivatkozási alap is, hogy megúszhassa az együttléteket. Én nem vagyok szexológus, mint pszichoterapeuta tudok a kérdéshez viszonyulni. A gyökereket biztosan abban keresném, hogy mennyire tud felszabadult lenni, elengedni magát, és "odaadni" magát a párjának. Ezen kívül még számtalan dolog lehet a háttérben, hisz levelében mind a nemi vágy, mint az orgazmus-készség zavarára utal. Talán jó volna szexuálterapeutával felvennie a kapcsolatot, biztos vagyok benne, hogy számára ez egy gyakori történet, és megoldást is találnának a problémára. Üdvözlettel: Andrea
2010.
08.
06.
bánfi szilvia kérdése:

Tisztelt doktornő! Azt szeretném kérdezni,hogy xanax és valexin mellet lehet -e homeopátiás golyocskákat szedni.Van olyan alkalom hogy szorongás jön rám akkor leizzadok,remegek kiszárad a szám, de ez 5-10 percig tart. A kezelőorvosom nem ismeri a homeopátiát. Köszönettel
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
08.
06.
Kedves Szilvia! A nyugati orvoslás által alkalmazott gyógymódok mellett általában lehet homeopátiás készítményeket szedni. Én sem foglalkozom homeopátiával, így konkrét szereket nem tudok ajánlani. Ha komolyan gondolja a homeopátiás kezelést, akkor keressen fel egy olyan homeopátiás orvost, aki személyre szabott terápiát tud az Ön számára összeállítani (nem kell pszichiáternek lennie). Nagyon fontos azonban, hogy a már megkezdett gyógyszeres kezelést ne függessze fel, és a kezelőorvosát tájékoztassa az alternatív terápiáról. Üdvözlettel: Andrea
2010.
06.
25.
Szerike kérdése:

Tisztelt Dr-nő! 2004 óta vagyok pánikbeteg, mely igazából (szakemberek szerint) az örökbefogadásomnak tudható be. Édesanyám lányanyaként, 14 és fél éves korában hozott a világra, s mindketten állami gondozásba kerültünk. 2 évesen engem örökbe fogadtak. 9 évesen tudtam meg az egyik osztálytársnőmtől, hogy én "zabigyerek" vagyok. Nevelő szüleim mindent megadtak, bár anyukámmal nehezebben találtam meg az összhangot, mint apukámmal, de tisztességgel felneveltek. Ápolónőnek tanultam, a mai napig szakmámban dolgozom. 2004- ben derült fény a pánikbetegségemre, bár először nem arra kezeltek. Folyamatos hányingerem, étvágytalanságom volt. Belgyógyászaton dolgoztam, így orvoskollégáim gastroscopiát és más vizsgálatokat javasoltak. Folyamatosan fogytam, én magam is tumor jelenlétére gondoltam. Aztán az egyik doktornő lelki gondokra kezdett gyanakodni. Ő nem tudta az én múltamat, akkor még én sem sokat saját magamról, de amit tudtam, elmondtam. Felvetődött, hogy keressem meg az édesanyámat. Én ebbe bele is egyeztem. Ekkorra már 2005- öt írtak. A Gyámügy segítségével 1 hónap alatt meglett. Kiderült, hogy többször tett kísérletet az én megkeresésemre, de semmilyen felvilágosítást nem kapott, sőt elutasító leveleket, melyeket láttam is. Mindegy. Örültünk, s a mai napig örülünk egymásnak. Vele semmi baj, inkább a párjával, aki nem az édesapám. Utólag már tudom, hogy 17 éves korában az édesanyámat ő hozta ki az intézetből, mert ő már akkor 23 volt, tehát nagykorú, így a gyámja is lett egyben. Összeházasodtak, lett egy öcsém és egy húgom. Első perctől tudott a létezésemről, édesanya a 2. találkozásukkor elmondta neki, hogy én vagyok. 38 évesen látott életemben először, s kitörő örömmel fogadott. Aztán jöttek a problémák. Édesanyámmal kettesben nem igazán tudtunk beszélgetni házon belül, mondjuk leülve egy szobába, mint anya - lánya, inkább elmentünk a faluba sétálni, mert egyébként "bevágta a durcát", előttem ugyan nem szólt, de anyát folyamatosan bántotta szavakkal, s ez még a mai napig is így van. Testvére "leadja" neki, hogy merre járunk, hisz ő is ott lakik a faluban, s mire haza érünk, ő már tudja, hogy merre voltunk, kivel álltunk meg beszélgetni. Szoktam vele kettesben is lenni, hisz édesanya még aktív dolgozó. Nagyon jól elbeszélget, sokat mesél a régi dolgokról, gyermekkoráról, stb. Anya elé leszoktam menni a buszhoz, ha jön munkából. Úgy megyek el, hogy megmondom hová megyek, nincs semmi gond, nevetünk, viccelődünk. Kb. 15 perc múlva együtt hazaérünk, ő már anyának nem köszön, alvást színlelve a fal felé fordul és duzzog. Arra is gondoltam, hogy talán féltékeny rám, vagy valamiféle figyelemfelkeltés a célja ezekkel a viselkedésekkel, bár példát még bőven írhatnék ezekre. Hogyan tudom ezeket kivédeni? Találkozni mindenképpen szeretnék továbbra is az édesanyámmal, mert nagyon szeretem, de akkor hol találkozzunk? Válaszát előre is köszönöm!!!! Tisztelettel: Szerike
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
07.
10.
Kedves Szerike! Nagyon nehéz erről véleményt mondani ennyi információ alapján. Azt lenne fontos tudni, hogy hogyan viselkedik az édesanyjával a férje akkor, ha Ön nincs ott. Előbb beszéljen az édesanyjával, hogy ő mint gondol erről a helyzetről, minek tulajdonítja ezt a viselkedést. Talán ő tud támpontot adni. Lehet, hogy valóban az van a hátterében, hogy az édesanyja férje azt gondolja, ő mindent megtett az édesanyjáért, mégis ezekben a pillanatokban fontosabb az édesanyjának Ön, akit szinte nem is ismer. Nem tudom megítélni, elég érett-e ez a szituáció arra, hogy hármasban beszéljék meg ezt a problémát, nyitottan, őszintén. Hosszú távon erre kellene törekedni. Az édesanyja is beszélhet a férjével, elmondhatja, hogy mit jelent Ön neki, mit jelent a férje neki, és hogy Önök nincsenek "versenyben" a szeretetéért. Talán tudtam segíteni. Üdvözlettel: Andrea
2010.
06.
17.
Alíz kérdése:

Kedves Doktornő! 3 évig voltam kapcsolatban egy nős családos emberrel.fél éve szakított velem amit én elfogadtam mert az elején ő korrektul megmondta hogy barátok lehetünk de nem hagyja del a családját.Ez nekem borzasztóan fájt.Végül is megygyászoltam kisírtam magam de még mindig nem vagyok jól.Gyógyszerezem magam elég sokat. Ön szerint valaha kiheverem én ezt a számomra megalázó kapcsolatot.mert az volt Mit tegyek ha meglátom véletlenül szinte rosszul leszek úgy fáj. vagy jobban járok ha meghalok már annyit szenvedtem miatta. Nem sokáig fogom bírni.Kérem ha tud segítsen kérem elvagyok keseredve
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
06.
18.
Kedves Alíz! Mindenképpen azt tanácsolom, vegyen igénybe külső segítséget: pszichoterapeutát, vagy life-coachot. (Mindkét módszerről olvashat a honlapomon: www.drmihalyandrea.hu) Vannak olyan problémák, amelyeken nehéz egyedül túllendülni, ilyenkor legjobb szakemberhez fordulni. Ő tud segíteni a feldolgozásban. Tegye ezt meg mielőbb! Üdvözlettel. Andrea
2010.
05.
23.
Gabyca kérdése:

Kedves Dr.Nő! Én írtam önnek pár hete,hogy szedem a Mizapint,és a Triapidalt esténként a Sanval helyett.A Mizapinból egyet,a Triapidálból pedig két szemet.Az lenne a kérdésem,hogy amióta szedem ezeket,minden éjszaka elég sok hülyeséget,és értelmetlen dolgokat álmodok. Szoktam inni citromfűlevél teát,az nagyon jó az idegekre,meg nyugtató is. Szóval a kérdés,hogy a gyógyszerektől álmodhatok mindig?? Meg azt vettem észre,hogy néha így rántgatózok többször és arra felébredek,volt hogy 1 órán keresztül így volt,hogy folyton felébredtem a rántgatózásra. Ezek mind a gyógyszertől lehetnek? Semmi baj a gyógyszerekkel,én jót tudok aludni tőlük ezeken kívül. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Gabriella Szeged.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
05.
25.
Kedves Gabyca! Előfordulhat, hogy a gyógyszerektől élénkebben álmodik - ezt mát több betegemtől hallottam. Én nem nyugtalankodnék miatta, ha a napjaim jók. A rángatózás nem tudom pontosan, mitől lehet, előfordulhat, hogy az élénk álom velejárói - nem rángatózás, csak az álmot kísérő mozdulatok. Ugyanakkor a Mizapin okozhat "nyugtalan láb szindrómát" mellékhatásként, amely megzavarja az alvást. Lehet, hogy ezt észleli. Javaslom, hogy a legközelebbi kontroll alkalmával ezt említse meg a kezelőorvosának. Üdvözlettel: Andrea
2010.
05.
01.
Gabyca kérdése:

Kedves Dr.nő! Én írtam önnek,egy pár hete,hogy az altatóra rászoktam,és többet vettem be a kelleténél. Nos hát voltam az addiktológián,és be is fektettek 10 napra,tegnap engedtek ki a kórházból.Ott az első este azzal kezdték hogy 4 szem altató,és fokozatosan csökkentették,majd végül az utolsó 2-3 nap már nem is kaptam.És tudtam aludni,két gyógyszert állítottak be,még a Convulexet levették,és a Citapramot áttették reggeli egy szemre. Mizapint(30mg),és Tiapridalt(100mg),állítottak még be,estére ezekből. :) Ezekkel jót alszom mert nem altatók,de van egy kis altató hatásuk,és nem olyan mint a Sanval,hogy bevettem és nem emlékeztem dolgokra,hogy miket csinálok. Tisztelettel:Gabriella.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
05.
02.
Kedves Gabyca! Örülök a fejleményeknek, köszönöm, hogy jelentkezett. Jó döntés volt, hogy elfogadta az addiktológiai kezelést, még időben lépett. Szedje ezeket a gyógyszereket és ha lehet, ne változtasson rajta, csak ha szakember javasolja. Továbbra is tanácsolom, hogy keressen magának pszichoterapeutát, sokat tudna segíteni. Szeretettel üdvözlöm: Andrea
2010.
04.
09.
Gabyca kérdése:

Kedves Dr.Nő! Hát voltam benn a pszichiátrián,elmondtam a poblémám,az altatóval kapcsolatban,és megemelték a Citapramot,és a Convulexet este kell szedni mindkettőből 2 szemet. Igazából azt mondták,hogy ezzel az addiktológiára kell mennem. Én azt sem tudtam mi az. Azt mondta a dr.nő hogy csak 1 szemet vegyek be az altatóból,és ne igyak rá. Mondhatom nagy segítség volt. Itt Szegeden van addiktológia-pszichiátria ha jól írtam le. De ott mit csinálnak az emberrel. Az szenvedélybetegséggel foglakozik,nem értem a pszichiátriai részét. Tisztelettel:Gabriella.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
04.
10.
Kedves Gabriella! Az addiktológia foglalkozik a "hozzászokásokkal", függőségekkel. Mivel altató-függőség kezdett el Önnél kialakulni (nem gondolom, hogy alkoholfüggőségről is szó lenne), ezért tanácsolták Önnek azt, hogy keresse fel az addiktológiát. Tulajdonképpen ez hasonló a drogfüggőséghez, különösen az altató-alkohol kombináció. Most azt gondolom, hogy szedje a gyógyszereket emelt adagban, ahogy előírták Önnek. Valóban ne igyon, ha az esti altatót bevette. Ha három altatót vett be estig, akkor most vegyen be kettőt, holnap is kettőt, aztán pár napig másfelet, majd egyet. Ha ez nem megy, akkor tényleg el kellene mennie az addiktológiára. Esetleg az esti altató le lehetne cserélni (vagy még jobb lenne leépíteni). Nagyon jó volna Önnek a pszichoterápiás kezelés, ha van erre lehetősége. Írjon nyugodtan, hogy mi a helyzet! Ügyes legyen! Andrea
2010.
04.
09.
Gabyca kérdése:

Kedves Dr.Nő! Én írtam önnek kb.1 hónapja hogy pánikbeteg,és depressziós vagyok,amikre a Convulexet,és a Citapramot szedem már 3 hónapja. Most egy olyan problémám lenne,hogy kb másfél hónapja szedem a Sanval (10mg) nevű altatót,ebből este kell 1 szemet bevennem. Csináltam egy hülyeséget,vagyis nem egyet. Mostmár 2-3 szemet szedek be,belőle,és csak ez tud megnyugtatni este,de tudom,hogy nem szabadna csak 1 szemet,de én nem bírom megállni,hogy ne vegyek be többet,mert olyan "jó" érzést ad ez a gyógyszer,és én nem fekszek le hanem elvagyok itthon még 1-2 órát a gyógyszerrel.:( Tegnap még nagyobb hülyeséget csináltam este. Bevettem 3 szemet,és ittam rá pezsgőt,meg whiskyt,itt volt egy ismerősöm itt aludt nálam,hogy ne legyek egyedül és ő teljesen kiakadt mikor meglátta hogy mit csinálok ott akart hagyni a fenébe. Ha beveszem a gyógyszert nem nagyon emlékszem miket csinálok,de azt tudom,hogy most lekiismeret furdalásom van,hogy ebbe bele is lehet halni ha ezt csinálom tovább,e mikor ott van az este akkor nem bírom ki hogy ne vegyem be.:( Most nem tudom mit tegyek,ma is olyan pánikroham jött rám,hogy át kellett rohannom a szomszédba,hogy rosszul vagyok. Azt mondta ez az ember aki mellettem áll,és segítene ha tudna,hogy be kellene mennünk a pszichiátriára megint,de akkor félek,hogy megint be kell feküdnöm. :,( Mit tegyek? Ilyenkor át tudom gondolni tiszta fejjel,hogy nagyon nem jó amit csinálok,de az akaraterőm az nulla. Mit tudnak csinálni velem a klinikán? Rászokhattam a gyógyszerre ilyen gyorsan? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel:Gabriella.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
04.
09.
Kedves Gabriella! Sajnos az altatókhoz hozzá lehet szokni, és itallal együtt igazán veszélyesek tudnak lenni. Nem ijesztgetni akarom, de az utóbbi években olvashattunk, hallhattunk pár amerikai színészről, akik nagyon pórul jártak a gyógyszerek nem elővigyázatos alkalmazása miatt. Én javaslom, hogy menjen be mégis a pszichiátriára. Még ha ez nem is kellemes dolog, mindenképpen ez lenne a célravezető a jelenlegi helyzetben. Minél hamarabb kér segítséget, annál gyorsabban lehet megoldást találni. Ezt nem fogja tudni szakember segítsége nélkül megoldani. Bízom a józan ítélőképességében! Üdvözlettel: Andrea
2010.
03.
22.
Kuti Veronika kérdése:

Kedves Doktörnő Kuti Veronikának hívnak. Párom külföldön dolgozik 2 havonta jár haza egyedül vagyok a problémákkal. Elveszítettem a munkahelyem,súlyos anyagi gondok .1 hete nem bírok enni napi 1 doboz cigi elmegy,alig pihenek. Próbálom tartani magam,de tegnap rosszul lettem. Fülzőgás kapott el,csökkent a koncentrálóképesség,nem bírtam menni,sírás kerülgetett,Egyedül vagyok a problémáimmal hamar bepánikolok. Kérem adjon tanácsot.Állandü fáradság kínoz,remegés stb válaszát előre is megköszönöm. Veronika
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
03.
24.
Kedves Veronika! Lelki tünetei érthetőek és sajnos a testi reakciók sem meglepőek ebben a helyzetben. Ha nem eszik rendesen, nem tud pihenni, akkor ezek a várható testi tünetek, amit most produkál. A megoldást mindenképpen az jelentené, ha mielőbb felkeresne egy szakembert, aki segít kimászni a lelki-érzelmi gödörből, mert ekkor az élethelyzetén is sokkal nagyobb eséllyel tud változtatni. Most egy picit ássa saját maga alatt a gödröt (nem akarom megbántani, nem hibáztatom), és elég nehéz az embernek a saját hajánál fogva kihúznia magát belőle. Pedig most kellene gyorsan tenni valamit, és biztosan van is megoldás, csak most nem lát túl a gödör peremén. Kérem, mindenképpen keressen segítséget. Ha megírja, hogy hol lakik, akkor segíthetek abban, hogy kihez fordulhat a környéken. Ha az én kliensem lenne, biztosan azt is kérném Öntől, hogy picit kevesebbet dohányozzon és az kezdjen el odafigyelni az étkezésére! Köszönöm a bizalmát, remélem segítettem egy picit! Üdvözlettel: Andrea
2010.
03.
04.
Gabyca kérdése:

Kedves Dr.Nő! Nagyon köszönöm válaszát,ön nagyon kedves! :) Hát igen ez nem egyszerű,én soha nem gondoltam volna, hogy én ilyen leszek.Pánikbetegség? Azt se tudtam mi az,régebben egy mindig mosolygós,életvidám lány voltam,épp a napokban mondta,egy jó barátom.(Én most 31 éves vagyok,de mindig 24-nek néznek)).Most meg egy sírós,érzékeny depressziós lány lettem. Anyum is piszkál ezzel,hogy miért lettem ilyen,de ezt nem érti meg,hogy ezt csak azt tudja milyen rossz,aki benne van. A pánikrohamokat meg a legrosszabb ellenségemnek sem kívánom. :( Mikor nem merek kimenni az utcára emberek közé,mert azt hiszem,és meg vagyok győződve,hogy mindenki engem néz,és rólam beszél. Mikor benn voltam a kórházban,akkor az ottani dr.nő azt mondta,hogy én egy értelmes,helyes lány vagyok,és rengeteg energia van bennem,azt kellene valami sporttal levezetnem.,ugyanis most épp nincs munkám,és itthon ülök egész nap,lehet,hogy ez is közre játszik,hogy nem "javulok"? Elmennék sportolni,de ugye ott is emberek közt vagyok,és azért nem indulok el,mert félek,hogy rosszul leszek. Elég elkeseredett vagyok emiatt. Megint élnézést kérek,ha levelem hosszúra sikeredett,de így jó kiírni magamból. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Gabriella.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
03.
13.
Kedves Gabyca! Elnézést, hogy kicsit későn válaszolok. Szóval a sportolásról: mindenképpen ajánlom. Nem biztos, hogy rögtön edzőteremben kell kezdenie. Kezdhet otthon is mozogni, valamilyen könnyű tornát végezzen. Ez mindenképpen jó hatással lesz a lekiállapotára is. Ha van olyan barátnője, aki Önnel együtt szívesen mozogna, elmehetnek sétálni, kocogni együtt. Ne a teljesítmény legyen a cél, hanem a mozgás öröme. Egy tempós séta is sokat jelenthet. javulni fog az állóképessége, az önbizalma, a lelki állapota: ha ezt érzi, ráér akkor is edzőterembe menni. A test és lélek állapota szorosan összefügg, kölcsönösen hatnak egymásra. Mindenképpen érdemes tehát javítania a fizikumát is. Üdvözlettel: Andrea
2010.
03.
03.
BOGYO kérdése:

Ki lehet-e gyogyulni a depresziobol ami edig csak roszabbodot,pánikbetegség és tőbb fobia is fen áll?
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
03.
04.
Kedves Bogyó! A kérdésére a válasz: igen, ki lehet gyógyulni. A megfelelő gyógyszeres terápia megtalálása gyakran hosszú idő, de ha a tünetek súlyosak, illetve több betegség is fennáll egyszerre, mindenképpen indokolt a gyógyszer szedése. Hosszú távon a legeredményesebb kezelés a gyógyszeres terápia és a pszichoterápia kombinációja. (Arról, hogy mit is takar a pszichoterápia, röviden tud olvasni a honlapomon: www.drmihalyandrea.hu). Javaslom, hogy ez utóbbira is keressen lehetőséget. A kezelőorvosa tud abban segíteni, hogy a környékükön megfelelő pszichoterápiás ellátáshoz jusson. Sajnos többnyire ez magánrendelés formájában érhető el. Üdvözlette: Dr. Mihály Andrea
2010.
03.
03.
Gabyca kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Gabriella vagyok Szegedről. Januárban befektettek 2 hétre a pszichiátriára,depresszióval,és pánikbetegséggel ,gyógyszert állítottak be. Másfél hónapja szedek Convulexet(300mg),napi 2*,és Citapramot(20mg),napi egy. Mióta szedem a gyógyszert jobban vagyok de egy hete kb előjöttek megint a pánikrohamok,és a sírás is elkap akár az utcán is minden ok nélkül:( Járok a pszichiáteremhez,nagyon aranyos a dr.nő,ma voltam nála,a Citapramot megemelte napi 2-re. Azt mondta a Convulexet majd el kell hagynom,és azt is kérdezte azt mire szedem,én mondtam,hogy az osztályon írták ki nekem,ott állították be. Többen is csodálkoztak,hogy minek a Convulex.. Én olvastam róla a neten,de akkor ezt mire írhatták fel? A másik,hogy egy Sanval nevű altatót is szedek,egy hónapja,és anélkül nem tudok rendesen aludni,ha beveszem akkor jó:) Ezek szerint függő lettem tőle? Fiatal vagyok még,és nem akarok gyógyszerfüggő lenni. Ha mégsem jók a gyógyszerek később,akkor megint befektethetnek,ha váltani kell másik fajtára? Elnézést sok kérdésért,csak kíváncsi vagyok. :) Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.Gabriella.
Mihály Andrea pszichoterápia és pszichiátria szakorvosa
2010.
03.
04.
Kedves Gabriella! Először is a Convulexről. Fő alkalmazási terület az epilepszia kezelése, azonban hatékonynak bizonyul hangulati betegségek esetén is: egyrészt a mániás epizódok kezelésben (ez a depresszió ellentéte, töbnyire hangulati emelkedettséggel, fokozott aktivitásal jár), másrészt alkalmazása mellett kisebb esélyel alakul ki újabb mániás, vagy depresziós megbetegedés. (Epizódnak nevezzük a hangulati betegségek aktív szakaszát, amikor a beteg tüneteket produkál. Ha csak depressziós epizódok fordulnak elő, akkor visszatérő depressziós megbetegedésről beszéhetünk, ha egyszer mániás, egyszer depressziós tüneteket mutat a beteg, akkor bipoláris zavarról, azaz mániás depresszióról beszélünk). Ha önnél csak depresszió fordult eddig elő, akkor azért kaphatta a Convulexet, hogy csökkentsék az esetleges visszaesések gyakoriságát, vagy fokozzák az antidepresszívum hatékonyságát. A Citalopram megemelése biztosan indokolt volt, pánikbetegségben többnyire az antidepreszívumok nagyobb adagjára van szükség. Örülök, hogy szimpatikusnak találja a doktornőt, akihez jár. Az aktuális gyógyszerbeállításra vonatkozó kérdésekben támaszkodon rá: ha szükséges, ő vált, de biztosan el fogja hagyni azokat a gyógyszereket, amelyet feleslegesnek talál. Ezt csaka kezelőorvos tudja megítélni, aki folyamatában látja a betegség zajlását. Az antidepresszívumoktól nem szokott függőség kialakulni, az altatót pedig csak a szükséges ideig kell szedni, de ennek elhagyásában is tud segíteni a doktornő. Sajnos gyakran többszöri gyógyszerváltásra van szükség, míg valakinek megtaláljuk a legmegfelelőbb terápiát. A lelki betegségek kezelésében hosszú távon többnyire az bizonyul a leghatékonyabbnak, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápiával is kiegészítik. Azt javaslom, hogy kérdezze meg a kezelőorvosát, hogy hol tud pszichoterápiás ellátáshoz jutni. Ha ő nem végez ilyet, vagy a rendelésen nincs erre idő, bitosan tud Önnek javasolni valakit. Remélem sikerült válaszommal megnyugtatni. Köszönöm, hogy hozzám fordult. Üdvözlettel: Dr. Mihály Andrea
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!