Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
658 kérdés, válaszra vár 4

Dr. Németh Tamás

fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató

Specializáció: Fül-orr-gégészet, gyermek fül-orr-gégészet

Munkahely: Meditrex Kft.
Telefon: 06-70-591-10-46
Mobil: 06-70-591-10-46
Web: http://www.fuleszorvos.hu

Bemutatkozás:
Több mint 10 éve működő 11.kerületi magánrendelőnkben fül-orr-gégészeti panaszokkal hozzánk forduló betegeket fogadunk, felnőtteket és gyermekeket egyaránt. Alapvető célunk volt, hogy az állami kórházak és rendelők személytelen, gépies légkörével szemben családias, nyugodt környezetben beszéljük meg a problémákat és végezzük el a szükséges vizsgálatokat. Nálunk nem öt perc, hanem minimálisan fél óra jut minden ügyfelünkre. Gyermekek esetében egy ideges, kiabálós, zaklatott környezetben lezajló, ijesztő, esetleg fájdalmas, a legtöbb esetben szükségtelen bevatkozás ( fülfelszúrás, arcüregöblítés, stb. ) hosszú időre megmaradó, az is lehet, hogy életreszóló rossz emlék.



Rendelőnkben színes, barátságos környezet, nyugodt légkör fogadja ügyfeleinket. Nem viselünk fehér köpenyt, hiszen most nem műtétet végzünk. Gyermekek esetében kerüljük az ijesztő fémműszerek használatát. A helyes diagnózis megállapításához minden páciensünknél rutinszerűen végzünk computeres objektív hallásmérést és arcüreg ultrahang vizsgálatot. Ezek a vizsgálatok nem okoznak kellemetlenséget, néhány másodperc alatt elvégezhetőek. Pontos érkezés esetén nálunk várakozás nincs. Mindenkitől elvárjuk a telefon vagy sms értesítést, ha mégsem tud jönni, hiszen ügyfeleink jelentős része munkájából adódóan nagyon elfoglalt, így nem engedhetik meg, hogy az "SZTK"-ban órákat várakozzanak. A szükséges műtéti beavatkozásokat szerződött intézményekben végezzük, "egynapos sebészeti" ellátásra is szerződtünk. Szintén több mint 10 éve foglalkozunk üzemorvosi ellátás szervezésével, munkánk jelentős része a Cédrus Piac és Vásárcsarnokhoz kötődik.

2019.
03.
18.
Németh Petra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta kínoz a jobb fülem viszketése. Mivel elég sok mindenre allergiás vagyok, ezért mindig azt a választ kaptam orvosoktól hogy amiatt viszket. Mivel állandó gyógyszert szedek az allergiára (Loratadin Hexal) és a szteroidos orrsprét (Avamys) is fújom mindennap (három havonta szünetet tartva), és emellett is jelentkezik a néha olyan erős viszketés, hogy szinte elviselhetetlen, ezért én az allergiás viszketést kizárnám. más allergiás tünetem nincs egyébként. Olvastam róla, hogy lehetséges mikrobiológiai mintavétellel megbizonyosodni, hogy nem esetleg baktérium, vírus okozza-e a viszketés. Mit gondol erről? Önöknél lenne lehetőség a mintavételre? Vagy mit tanácsol, hogy tüneteim megszűnjenek? Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
20.
Kedves Petra! Nem vírus és nem is baktérium, ha már mikroorganizmus, akkor gomba lehetséges, amit pedig lehet kezelni. Üdv: Németh dr.
2019.
03.
16.
Nagyi1955 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly egy rutin vérvételnél 58-as sűllyedést és 18-as CRP értékeket találtak. 3 hónap múlva 50-es sűllyedést és 13-as CRP-t. A többi rendben volt. Igaz, hogy ebben az időszakban volt pár lázas állapotom (vírus), de a vérvételek jóval utána (hetekkel) történtek. Voltam góckereséses vizsgálatokon (hasi UH, nőgyógyászat, reuma, széklet wéber, fogászat,), minden rendben volt. Vérnyomásom rendben van (kezelt). Novemberben elkezdett vérezni az orrom, ilyet soha nem tapasztaltam eddig. Teljesen változó időközönként, volt hetes szünet, de volt olyan is hogy egy nap kétszer. Eléggé erősen jött a vér, és ilyenkor elég nagy kocsonyás darab is távozott. Mindig egy oldalon történt a vérzés, a jobb oldalon. Elmentem fül orr gége szakorvoshoz, alaposan megnézett, de semmi kórosat nem talált. Írt fel szteroidos orrcseppet (Novorin függő voltam 40 évig), amivel sikerült mostanra 90%.ban leredukálni a használatot. A vérzés azonban továbbra is jelentkezik, semmihez nem köthetően. A megnyugtatásomra csináltattam egy CT vizsgálatot. A szakorvos azt mondta, hogy ebben semmi kóros nincsen és nem is magyarázza a vérzést. Szerinte száraz a nyálkahártya és a miatt van. De akkor miért mindig csak az egyik oldalon vérzik? Azt szeretném kérdezni, hogy a CT vizsgálat biztosan kimutatta volna, ha daganat gyanúja áll fenn? Mi lehet a kiváltó ok? Évek óta szedek ASA-t, esetleg azt hagyjam el? Válaszát várom és köszönöm előre is.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
20.
Kedves Nagyi! A vérezgetésnek pedig oka van,amit ki lehet és ki is kell vizsgálni, szerencsére az orrmelléküregek területén a daganat az nagyon nagyon ritka dolog, ettől nem kell félni, sajnos ha az orvosok nem találják a panasz okát, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy esetleg eltitkolnak valami komoly baj előlünk, pl daganatot. Üdv: Németh dr.
2019.
03.
07.
Simon Imola kérdése:

Bocsánat, de elszállt a levelem, ami folytatni szeretnék. Műtét után orrkenőcsöt és Coldastop olajat használok. Szeretném tudni, hogy milyen tünetek és meddig jelentkezhetnek a műtét után. Nálam a hatodik napon borzasztó fejfájás jelentkezett, az orrfújáskor pedig a szemzugaimból jön a levegő, mintha a szemgolyóim lebegnének, ez egy kissé zavar. Normálisak ezek a tünetek és meddig tartanak. A látásommal nincs semmi probléma. Jelenleg donalgint szedek, mert a fejem nagyon fáj, a fogaim is érzékenyebbek. Valamiért sokkal ingerültebb vagyok a műtét óta, mint akinek az agyát megzavarták volna. Másik kérdésem az lenne, hogyan tudom kideríteni, mitől alakulnak ki, hogy többször ne kelljen műteni, vagy hogyan előzhető meg? 2014-ben fogászati kezeléseim voltak, pontosabban bal felső hátsó implantátumot helyeztek be 2 db-ot és a szemfognál egyet. A műtétet végző orvos szerint nem lógnak be az implantátumok az arcüregbe, illetve fog gyökér sem volt látható az arcüregben. Kérdeztem az orvost, hogy mitől lehet ez, amelyre azt a választ kaptam, hogy hajlam. 55 éves vagyok, a családban senkinek sem volt ilyen és hasonló fül-orr-gége problémája. Kételkedem ebben, hogy hajlamom lenne rá. Köszönöm, hogy leírhattam a fentieket és nagyon köszönöm, ha megtisztel válaszával. További jó munkát kívánok. Köszönettel: S. Imola
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
20.
Kedves Imola! A műtétet követő fejfájás és szemzugokból ürülő levegő felveti a műtéti szövődmény lehetőségét, ilyen esetben azt tanácsolom, hogy azonnal kontroll 3D arckoponya CBCT-t kell csináltatni, ezt ugye bárki beutaló nélkül pár ezer forintért megcsináltathatja és ezután fel kell keresni az operáló fül-orr-gégészt, ha az elbagatelizálja, akkor meg tovább kell keresni hozzáértő fül-orr-gégész irányába, sajnos más után senki nem szeret dolgozni, és kellemetlen dolog egy másik kolléga esetleges rossz munkáját dokumentálni, újra operálni stb.stb. Üdv: Fülészorvos
2019.
03.
07.
Simon Imola kérdése:

Tisztelt Főigazgató Úr! Először is szeretném megköszöni, hogy elfoglaltságai közepette válaszol kérdése(i)mre. Simon Imola vagyok, akit 2017 évben már műtöttek orrsövény ferdüléssel, polippal. A 2017 évi műtétem után továbbra is orrhangon beszéltem, de kaptam levegőt az orromon. 2018 februárjában a fogorvos arckoponya CT felvételt készíttetett velem, amelyen a következők szerepeltek: A mastoidealis sejtek jó légtartók. A sinus sphenoidalisban keskeny, az arcüregekben jobb oldali túlsúllyal kp. fokú, az ethmoidalis sejtrendszerben nagy fokú, a sinus frontalisban jobb oldali túlsúllyal kp. fokú nyálkahártyaduzzanat látható. A septun enyhén jobbra deviál, alsó harmadában fenesztráció látható. Niveau nincs. A leírtak alapján két hete megműtöttek (FESS). Négy nap után hazaengedtek miután kitakarították az orrom. Orrkenőcsöt és
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
20.
válaszolta a levél végén
2019.
03.
04.
Horváthné Németh Magdolna kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Egy éve történt ,hogy félre kezeltek tüdőgyulladásommal ,ami által minden orvos ahol voltam antibiotikumot írtak föl, hiába mondtam,hogy kaptam már ,így kb 4-5 féle antibiotikumot szedtem ami által teljesen meg szűnt a szaglásom.Én az ideg össze omlás szélén állok ez miatt mivel semmit nem érzek az ízeket sem érzem intenzíven.Sok helyen voltam ez ügyben de mindenki csak terel és nem kapok sehol orvoslatot a bajomra.Mit tudok tenni,hogy vállalja az aki hibázott és hová forduljak,hogy ki vizsgálják van e mód,hogy vissza kapjam a szaglásom?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
20.
T. Kérdező! 3D arckoponya CBCT mindenképpen szükséges a panasz hátterét tisztázandó. Üdv: fülészorvos
2019.
02.
25.
Margit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fülzúgással fordulnék önhöz. Kb 4-5 napja állandóan zúg a fülem. Magas hangon zúg, akkor is hallom, ha kisebb zajban vagyok pl: beszélnek hozzám, szól a tv. 2 éve voltam orvosnál a fülem miatt, ám akkor a bal oldali fülemben szabálytalanul dobogást hallottam. Akkor kivizsgálták: hallásvizsgálat: rendben van, echocardiagraphia: vitorlák kissé echodensek, Mmv jelzetten prolabál. Rendben találta az orvos. endocrinologiai: mindkét lebenyben göb egyik 1cm másik 3mm. Működésében nem zavarja. Carotis dopler vizsgálat is rendben van. Nem foglalkoztam vele tovább. Beletörődtek. Közben 11 hónapja szültem. Akkor sok vért vesztettem, az nagyjából helyre állt. Választhattak, hogy vérpótlás, vagy iv vas. Az utóbbinál döntöttem... Egész 5 nappal ezelőttig nem foglalkoztam a füldobogással, ami már enyhült. Mit javasol ezek alapján merre menjek a panaszommal? Vagy mit gondol mi lehet a probléma? Válaszát köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
02.
Kedves Margit! Alapos és több szalmás kivizsgálás tisztázhatja csak a fülzúgás okát, amennyiben hosszú távon is fennáll, pár napos fülzúgással nem érdemes foglalkozni, mert ilyet akár egy műló felső légúti fertőzés is okozhat. Üdv: fülészorvos www.meditrex.hu
2019.
02.
17.
Rátkai Bence kérdése:

Jónapot Doktorúr! 15 éves fiú vagyok jelenleg, aki 9 hónapja szinte teljesen elveszítette a bal fülének a hallását. Semmilyen fajta hirtelen zaj nem ért. Egyik pillanatról a másikra történt ez. Jártunk 5000 orvosnál, és többen is azt mondták, hogy a dobhártyám mögött van valami. 4 hónapot jártam akupunktúrára, de az csak egy kicsit segített. Előtte még az orvosok felírtak 5000 gyógyszert, sprayt, semmit sem értek. Volt aki azt mondta, hogy lehet, hogy stressz vagy vírus miatt történt ez. (Nekem akkoriban szokásoosan egy kicsit stresszes volt az életem az iskola miatt, de semmi különös.) Mi tudna segíteni? Köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
02.
Kedves Bence! Kérdés, hogy az 5001-ik orvos tud-e segíteni, mindenképpen fül-orr-gégészre tartozik az alapos kivizsgálás, ha dobhártya mögött pl. dobüregi folyadék található, azt az akupunctura biztosan nem fogja meggyógyítani. Üdv: fülészorvos
2019.
02.
12.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktor úr! Pár napja náthás vagyok és most 3 éjszaka arra ébredek hogy az egyik oldalon az orrom eldugul ha visszafordulok akkor semmi probléma vele, nappal úgyszintén nem dugul el az orrom. Ez lehet a száraz levegő miatt vagy valami súlyosabbról lenne szó? Nem dohányzom nem fogyasztom alkoholt évente járok fül orr gégészeti szűrésre. 29 éves nő vagyok! Reggelre a torkom is kiszárad! Az orrom nem szokott vérezni sem! Sajnos ijedős típus vagyok és félek hogy komoly bajról lehet szó :( Köszönettel! Orsi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
02.
Kedves Orsolya! Átmeneti múló náthának ez természetes velejárója, kivizságlni csak akkor kell ha elhúzódik és nem javul a panasz, de megijedni akkor sem szükséges. Üdv: fülészorvos
2019.
01.
29.
Vaspöri Balázs kérdése:

Üdvözlöm doktor úr! A mandulámon fehér foltokra lettem figyelmes. http://ts.skycore.hu/kepek/1.jpg http://ts.skycore.hu/kepek/2.jpg Maga szerint lehet rosszindulatú elváltozás előjele?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
03.
02.
Kedves Balázs! Nem. Üdv: fülészorvos
2019.
01.
17.
Szhb kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! A kerdesem talan butanak hangzik, de jelenleg nagyon sok kellemetlenseget okoz nekem ez a problema es egy kis megnyugtatas vagy tanacs hasznos lenne. Rendszeresen megakad valami a torkomon. Foleg a pirulak, amiket szedni szoktam. Ugy erzem, az orrgaratban akad el, valahol feluton a torkom es orrom kozott. Most is ez tortent, erzem a keseru izt, ahogy olvad a tabletta, de nem tudom elmozditani vagy lenyelni. Mi lehet az oka? (30 eves no vagyok, nem iszom, nem dohanyzom, nem drogozom) Kulfoldon elek es honapokat kell varnom az idopontig, de szivesen haza megyek kivizsgalasra, ha ez indokolt. Koszonom, ha valaszaval megtisztel!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves SZHB! A fül-orr-gégész fiataloknál az efféle problémák mögött többnyire refluxot és/vagy orrlégzési problémát okozó krónikus eltéréseket talál ( pl orrsövényferdülés ). Ki kell vizsgálni, nem biztos hogy Önnél is ez van a háttérben, még más kevésbé gyakori okok is lehetnek. Üdv: Németh dr.
2019.
01.
14.
Korágnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A múlt héten jártam szakrendelésen, kínzó, nagyon erősen hasogató fülfájdalmam miatt (jobb oldali). Ehhez társult ugyanazon oldalon lévő karomon a bőr fájdalma, és fejbőröm fájdalma is. Mivel a fülemben semmilyen gyulladást, elváltozást nem látott, így különböző vizsgálatokra küldött a doktor, köztük kétirányú nyaki gerinc röntgenre is. A kérdésem ehhez kapcsolódik: részleges pajzsmirigy eltávolítás után (hideg göb miatt) a maradék lebenyemben újra göb képződött.( Ezzel kb. másfél éve voltam UH-on.)Ezzel kapcsolatban azt szeretném megtudni, hogy a röntgen sugárzás (2X-i, mert kétirányú felvétel készült) volt-e valamilyen káros hatással a pajzsmirigy göbömre.(ezt olvastam a neten...) Egyébként bánom is a vizsgálatot már, mivel fájdalmam azóta megszűnt, oka nem derült ki, de akkor nagyon kínzó volt a fájdalom. Figyelmét és válaszát nagyon köszönöm. Tisztelettel: Ágnes
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Ágnes4 Sem a nyaki gerinc esetleges eltéréseinek, sem a pajzsmirigynek semmi köze a fülfájáshoz, az hogy nem látott semmi gyulladást a fülében, az nem jelent semmit, attól még fájhat. Üdv: Németh dr.
2019.
01.
10.
Ugrina Bernadett kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Másfél hete egy kis remegést (nem pattogást) éreztem a jobb fülemben belülről. Utána több napon keresztül éreztem tompa fájdalmat a füleimben egy hétig. Most kb 4 napja erős feszítést érzek a homlokomban, az orromban és a fejtetőmön hátrébb. Főként elől az orromban. Nappal is feszít elég erősen, de éjszaka alig alszom miatta. Időnként fájdogál (nem erősen) mindkét fülem. Hol az egyik, hol a másik. Háziorvostól Aktil duot kaptam, de nem igazán mondott rá semmit. Kicsit a nyaki nyirokcsomóim is meg voltak duzzadva, de azok nagyjából rendeződtek, mióta az antibiotikumot szedem. Illetve azt mondta még a háziorvos, orrcseppet használjak. Előtte nem voltam megfázva, náthás sem, semmi problémám nem volt. Az orrom nem folyik, mégis a számban a szájpadlásomnál érzem, hogy csorog hátra egy kis váladék. Doktor Úr szerint mi lehet ez? Eléggé meg vagyok ijedve az erős feszítő érzés miatt, elég félelmetes éjszakánként. Válaszát előre is hálásan köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Bernadett! Nem megfelelő gyógyszert kapott a háziorvosától, én a leírtak alapján nem ezt a gyógyszert adtam volna. Üdv: Németh dr.
2019.
01.
08.
Márton Emese Rebeka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy mennyi időnként javasolt gége tükrözést csináltatni?Én kb. 1.5 éve voltam ,mert hosszabb ideig fájt a torkom és nyelési nehézségeim voltak.Most ismét előjött ez ,de egy megfázásos betegség után,amit bronhitisz kisér. Köszönettel:Márton Emese Rebeka.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedvese Rebeka! Nem dohányzónál igazából nem szükséges, a gégetükrözés célja a daganatos betegségek kiszűrése, a közönséges megfázás, bronchitisz nem okoz ilyet. Üdv: Németh dr.
2019.
01.
06.
babineni kérdése:

Tisztelt Főigazgató Doktor Úr! Férjemnek elég gyakran vérzik az orra. Elmondása szerint ez gyerekkorától fennálló probléma. Akkor többször elégették az ereket az orrában, de mindig vissza tért ez a gond. Vannak időszakok, amikor el is felejtjük, hogy van ez a kellemetlensége, aztán megint előjön. Pontosan nem tudtuk behatárolni, hogy minek a hatására. Pár esetet megfigyeltünk már: pl. ha nagyon melege van, ha hirtelen hőingadozásnak van kitéve (hidegről melegre megy vagy fordítva), ha nagyon stresszes, ha sokat tüsszög egymás után, orrfújásnál. Mivel tudnánk ezt csökkenten, mivel tudnánk az ereit picit erősíteni? Van-e erre valamilyen természetes terápia? Vitamin, esetleg tea? Köszönöm szépen előre is a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves babineni! Semmivel nem tudják az ereket erősíteni, mert nem is szükséges, az okokat kell kideríteni, ennek első lépése egy jóminőségű 3D arckoponya CBCT, amivel fül-orr-gégészt kell megkeresni. Üdv: Németh dr.
2018.
12.
24.
Grabicza József kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 5 napos értágító infúziós kezelést kaptam (Cavinton). Előzőleg Alrevertet szedtem. Kérdésem lenne, hogy a Cavinton,Betagen és Alrevert szedhető-e együtt? Várom szíves válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves József! Nem vagyok belgyógyász, valószínüleg lehet együtt szedni, az már más kérdés, hogy milyen panaszokra és hogy valóban indokolt-e. Üdv: Németh dr.
2018.
12.
21.
Tábori Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor úr, December elején (dec. 8) kezdődtek a panaszaim, torokfájással, megfázással. Ezt teával, mézzel, hagymával kezeltem, illetve Neocitrant ittam két kicsi tasakkal, másnap egy szem algopyrint vettem be, a torkomra Dorithricinnel alkalmaztam. A rá következő napokban eldugult a jobb fülem, amellyel jelenleg hol jól, hol kevésbé jól hallok, naponta többször melegítek rá sót. A házidoktornőm dec. 10-én írt Curam Duo-t , amit egy hétig szedtem naponta kétszer. Mellette Nasopaxot használok változó adagolással, 1,5 hete. (Erre ügyelek, mert úgy tudom általában csak egy hétig lehet, helyette esetleg meleg sós vízzel érdemes.) Utána a jobb orrom kidugul, rendes tudok levegőt venni. Ilyenkor a fülem ropog, pattog, szintén váltakozva ha fújom az orromat, néha magától is. Tegnap (dec. 20) este szinte egészen jól hallottam, viszont két napja egy enyhe zúgást érzek a fülemben, néha pedig olyan mintha hordóban beszélnék. A SOTE klinikán annyit mondtak, hogy felső légúti megbetegedés (konkrétan nem, hogy mi ez), ha nem javul menjek vissza, addig Valsalva-módszerrel próbáljam fújni, amit inkább kihagyok, mivel attól tartok csak pluszban "ráfújnék" a fülemre valamit. Mivel ott elég személytelenül kezeltek ezért fordulok a Doktor úrhoz. Zavaró az állapot, nehezen megy az elalvás. Szerintem fülkürthurut. Kérdésem, hogy meddig tarthat még ? Elhúzódhat 1 hónapon túl amíg rendbe jövök ? Befolyásolhatja a gyógyulást bizonyos élelmiszerek fogyasztása ? Érdemes meleg kamilla-főzettel egy kicsit inhalálni ? Köszönettel, Tábori Zoltán
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Zoltán! Na így van az, mikor a betegvizsgálat már megelőzi a kérdés megválaszolását. Mentségemre szolgáljon, hogy a nagyszámú kérdéseket nem mindig tudom azonnal megválaszolni. Üdv: Németh dr.
2018.
12.
03.
Bujtor Etelka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A párom panaszáról szeretném a véleményét kérni. 61 éves a férjem,több éve kezdődött,hogy a reggeli ébredés után köhög,krákog,mint a dohányosok, pedig soha sem dohányzott. Azt mondja úgy érzi valami lerakódott a torkában, irritálja azt kell felköhögnie minden reggel így indul, egy idő után abbahagyja,elmúlik az inger.Aztán sokszor előfordul,hogy beszéd közben elcsuklik a hangja,nem tud befejezni mondatot mert a torkára folyik váladék,köhögés erőlteti,és nyelnie kell. Az utóbbi pár hónapban úgy beszél mint aki náthás, nehezebben értem mit mond,eddig nem így beszélt. Egy ideje olyan erős szájszaga van, ami nagyon zavaró,pedig odafigyel a szájhigiéniára. A párnáján előfordul, hogy sárga folt van reggelre,alvás közben folyik a szájából, olyan mintha gennyes váladék lenne. Többször említettem neki forduljon orvoshoz, de nem hajlandó,nagyon szeretnék segíteni neki,keresem a megoldást, ezért kérem a segítségét.Mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Etelka! Feltehetően refluxról van szó, hátterében lehet fül-orr-gégészeti ok is trigger tényező, ezért egy 3D arckoponya CBCT-t azért tanácsolnék a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt, csak kiemelkedő minőségű gyógyszerrel szabad kezdeni, sajnos ennek ára is van, pár száz forintos vacakokkal nem érdemes kísérletezni. Üdv: Németh dr.
2018.
11.
23.
Mezei Gábor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mellékelem a képfeltöltéseket: https://kepkuldes.com/image/31ytu https://kepkuldes.com/image/31o9R https://kepkuldes.com/image/31rKm A kontrolok után már nem rendeltek vissza én azt hittem ezen a csöngésen már nem lehet segíteni, ha tudja mit lehet még tenni és leírná nagyon megköszönném. Borzasztóan rossz és idegesítő, ha csöng folyamatosan. Mai napig infrázok, vettem a Biostenix Sensi oil-t: https://rigthoffer24.com/36/biostenixse-med2/gps/ és az Eardoc-ot. Én azt nem is tudtam, hogy a légtartalom nem tért vissza, nem is gondoltam erre, de az orvos se :( Üdvözlettel: Mezei Gábor u.i.: Az orvosok kézzel írott szövegeit, csak 90 %-ban tudtam elolvasni.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Gábor! Első munkahelyemen vizsgálták, így ismerem azokat akik vizsgálták. Én egy kicsit ennél többet vizsgáltam volna. A dobh. perf.lehet látótéren kivül takarásban, ezért tympanogramm mindenképpen szükséges, ha nagy volt az ütés, akkor lehet törés középfül és struktúráin, belső fülben és hallójáratban is. Üdv: Németh dr.
2018.
11.
20.
mezeig kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2011-ben megütötték a bal fülemet hirtelen fájdalmat éreztem mely egy idő után megszűnt, majd rosszabbul hallottam azt hittem bedugult és Audi sprayt fújtam a fülembe be is jutott belülre, ezt írták: B.O. fültoilette, hátul széli perf., kevés ser. vál.Tymp.: j.o. norm, b.o. nem zárható el. TH: Forcid. C: 1 hét Fültoilett, vál. nincs. Audio: b.o. a csont-légköz záródott. B.O. még lapos tymp., de perf nem látható Audio: j.o. ép hallás kisfokú vez. tip. hcs. TH: infralámpa, víztilalom és antibiotikum, c: 1 hét. Kérdésem az lenne, hogy sajnos a bal fülem azóta is egyfolytában csöng, már próbáltam Betagent szedni vettem múlt héten Biostenix Sensi Oil-t és Eardoc-ot, hátha segítenek, de csak csöng. Kérdezném, hogy van-e valami ötlete hátha még valamit lehet csinálni? Köszönettel: Mezei Gábor Esztergomból
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
Kedves Gábor! A középfülét trauma érte, dob sérült, amely gyógyzlt de a légtartalom nem tért vissza. Azért hét év eltelt. Ez alatt semmit nem sikerült intézni ez ügyben? Nem nagyon értem. Üdv: fülészorvos
2018.
11.
15.
Remusy kérdése:

Jo napot Doktor ur Nemregibben keszult egy Mr vizsgálat rolam es ez volt bejegyezve.szeretnem ki kerni a véleményét A bal oldali sinus maxillarisban falmenti gyulladásos nyálkahártya látható. Valamint mindkét mastoid sejtrendszerben látható gyulladásos nyálkahártya elváltozás. Vélemény: Sinusitis maxillaris l.d. Mindkét mastoid sejtrendszerben is pneumatisatio gátlás látható.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
T. Kérdező! Az MR helyett CT-t kell csináltatni, és azt értékelni, nagyon gyakran elfordul MR értékelésnél a fals diagnózis, majd a ezt követően a CT kiértékelésénél minden negativ. Üdv: fülészorvos
2018.
11.
10.
Nicolett89 kérdése:

Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni, voltam magán nyaki lágyrész MR vizsgálaton a kérdésem az lenne, hogy az MR a következőt írja le; nyelvgyöknél lymphoid hyperplasia. Mérsékelt kétoldali nyaki lymphadenomegalia, ami reaktív jellegű. Eddig 2gégész szakorvos látott, és mindkettő nyelvgyöki mandulagyulladást diagnosztizált gége gyulladással! A konkrét kérdésem az lenne, hogy a nyelvgyöki mandulagyulladásom is fenn állhat vagy nyirokcsomó megnagyobbodás van a nyelvgyöknél? Az MR azt is leírja hogy a nyelvgyöknél a lymphoid szövet tömeges, kiszélesedett, a hypopharynx bemenetét szűkíti az epiglottist (gégefedő ha jól fodítottam) dorsal felé tolja. Kétoldalon parajugularisan és submandibularisan mérsékelten nagyobb, szabályos szerkezetű, homogén jeladású nyirokcsomók vannak, melyek axialis síkú rövid átmérője 7-10mm. Kell aggódnom bármiért? Vagy ez az utóbbi kétoldali reaktív jellegű lymphadenomegália jelenthet bármi féle kórosat? Illetve a nyelvgyöki lymphoid hyperplasia mit jelent pontosan? Ez össze fog szűkülni, vagy le lehet / le kell műteni?? 11éve műtöttek mandula műtéttel orr és garat másodjára, azóta a jobb oldali garatíven megnagyobbodott nyirokcsomó lett, kb. 6éve lett belőle biopszia véve, nem találtak kóros elváltozást benne, viszont megfigyeltem az útóbbi 2évben, hogy a garatomban középen és máshol is elkezdett nyirokcsomó kialakulni, az egyik méretben nőtt is. :( Kell aggódnom bármilyen nyirokcsomó daganat miatt? Vagy ez jó indulatú elváltozás is lehet hogy terjed a nyirokcsomó?? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel; Nikolett, (29 éves nő)
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
Kedves Nikolett! Ha jól értem semmiféle panasz nincs, mert hogy erről egy szót nem írt, csak retteg a ráktól és egyéb csúnya dolgoktól. Sajnos ha valaki sokat jár "késes" orvos nyakára, előbb utóbb megoperálja, ha meg "pirulás" orvost nyaggat, akkor meg az agyonmérgezi a gyógyszereivel. Gondolja át. Üdv: Fülészorvos
2018.
11.
10.
Mandula kérdése:

Kedves Doktor Úr! Véleményét szeretném kikérni, 3 éve volt egy vetélésem azóta próbálkozunk most készülünk a lombikra. Emellett 6 éve aknés bőrrel szenvedek. Emiatt elmentem fül-orr-gégészhez góckutatás végett. Aki megállapította, hogy a garatmandula csonk lehet gócos, majd további vizsgálatok (mikrobiológiai leoltás, ASO titer) negatívak lettek. Lehet bármi összefüggés a bőrproblémák, illetve a teherbeesési nehézségek és a mandulacsonk között? Érdemes lenne megműteni? Milyen vizsgálatokat érdemes még elvégeztetni? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Mandula
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
Kedves Mandula! A leírtak alapján nem gondolnék összefüggést, a fül-orr-gégész mindenesetre nem merte felvállalni azt, hogy a mandula góc szerepe kizárható. Üdv: Fülészorvos
2018.
11.
07.
Nagy György kérdése:

Üdv! 18 éves fiamnak 2 hetr vették ki a garatmanduláját, gócként diagnosztizálták mivel gyulladt pattanások voltak a hátan, illetve szeme is gyulladásban volt. Az lenne a kérdésem hogy ha valóban ez a mandula góc állt a tünetek hátterében, mennyi idő múlva tisztúl ki a szervezete teljesen hogy változást, panaszok elmúlásat vehessük észre? Köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
T. Kérdező! Nehéz kérdés. Nekem volt olyan fiatal betegem, ahol úgy egy év múlva a mandulaműtétet követően szűntek meg azok a panaszok ami mögött a feltételezett gócot sejtettük. Két hét ebben kérdéskörben semmi, türelmesnek kell lenni. Üdv: Fülészorvos
2018.
10.
19.
Svelta Erika Ilona kérdése:

Tisztelt Dr. Németh Tamás! Azzal a problémával kerestem fel önt, kedves férjemnek a fül nyílás előtti porca, a tragusa bedagadt időnként hasít lüktet neki. Ezen az oldalon nagy pattanás szerű piros folt jelent meg a halántéka felett és az arc részén a fülétől nem messze. Ezeknek nincs fehér közepen. Tapintásra nagyobb mélyebb mint látszatra. Továbbá az arcán lévő piros folt alatt 1 cm-rel pattanások alakultak ki több apró db. Utána olvastam az interneten és a piros gyulladt folt akné is lehet. És akár ezek kialakulás mögött belső gyulladás állhat. Valószínűleg fülgyulladása van. Láza nincs! A kérdésem az lenne hogy patikában kapható vény nélküli gyógyszerrel kezelhető vagy mindenképpen menjen vele orvoshoz? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Svelta Erika Ilona.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
11.
23.
Kedves Erika Ilona! Ez a hallójáratgyulladás egy megjelenési formája, fül-orr-gégész kezelése szükséges. Üdv: Fülészorvos
2018.
10.
12.
Kiss Lili kérdése:

Tisztelt Doktor úr. Munkám során észleltem amikor a vérnyomásom felemelkedett a fülem hosszan bedugult és a légzés vételemet hallottam rajta, szinte csak azt. Olyan érzés volt mintha bedugulna így időnként, nem foritottam rá különösebb időt. Mostanra kialakult 1 egészen zavaró füldugulás ami napjában többször is előfordul akár többször is vérnyomástól függetlenül. Eddig fájdalmat nem éreztem, most 2 napja szúrós fájdalmat érzek a dugulós fülemnél a fülem mögött, alatt. Vele együtt észrevettem, hogy ugye a jobb fülemmel van gondol és az orrom jobb részén nehezebben tudok lélegezni. A fülemben mintha váladék lenne... szedtem rá fülcseppet amit ajánlott agyógyszertáros, nem hatott. Elmentem sima orvoshoz aki antibiotikumot és szemcseppet írt fülre... az elején jobbnak éreztem de 7 napnyi gyógyszerezés után visszatért ugyanaz a füldugulás és vele együtt a szúrós fájás ami addig nem volt... Önhöz fordulnék lenne-e valami otthoni megoldása vagy forduljak szakértő orvoshoz ? Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Lili! Ennek nincs köze a vérnyomáshoz, alapos kivizsgálással utána kell járni, ha a kiváló ok kiderül és a kezelés megtörténik, a dugulás utána lassan egy-két hét alatt szűnik meg. Üdv: Németh dr.
2018.
10.
06.
Timike24 kérdése:

Jo estet doktor úr ! Az lenne a kérdésem hogy miért kattog a torkom?Tehat ha nyelek egyet akkor érzem hogy kattan egyet valahol a nyelocsovemben.. az elejenel erzem mármint felül ahogy el kezdődik a nyelőcső vagy gége ..bocsanat nem tudom pontosan erre a szavakat..Nem faj és ha iszok vagy eszek akkor se és nem kattan.Voltam fullorrgegesznel már de nem látott semmit.. Anyit mondott hogy a mandulam eleg esélyesra hogy ki vegyek..Viszont refluxom tüneteit voltak és mondta hogy lehet a savtol néz ki rosszul a mandulam ezért várjuk a meg meg szüntetik a savam és annak okát.Igazabol jól vagyok nem faj a torkom és a gyomrom is lassan helyre jön teljesen.De ez a kattog ad nagyon zavar és időnként el mulik aztán ujjra kattog..Elorre is koszonom szépen a válaszát ! Szep estet .
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2019.
01.
17.
Kedves Timike24! Tipikus refluxos tünet, mivel fennáll, ezért a reflux nincs tökéletesen rendbe téve, akkor sem, ha egyéb panaszok nincsenek. Üdv: Németh dr.
2018.
07.
31.
Halláné Rimóczi Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A véleményét szeretném megkérdezni gyermekem problémájával kapcsolatban. Dec-ben lesz 18 éves, már szinte felnőtt. Arckoponya ct eredmény alapján csak a homlokürege átjárható, az arcürege nem. A lelet szerint: sinus sphenoidalis nyálkahártyája mérsékelten duzzadt.Mindkét sinus maxillaris nyálkahártyája körkörösen,jelentősen megvastagodott,üregüket csaknem teljesen kitölti. Az ethmoidalis sejtek nsgyrésze részben folyadékkal,részben megvastagodott nyálkahártya által kitöltött.Orrjáratok szűkek,orrkagylók duzzadtak.Jobbra deviáló septum nasi.Az epipharynx mérsékelten szűkebb. Az orvos műtétet javasolt. Valóban csak ez segíthet?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Andrea! Sajnos, ha igaz a CT eredménye, akkor szükségesnek tűnik a műtét. Üdv: Dr.Németh www.fuleszorvos.hu
2018.
07.
30.
Hozian kérdése:

Jó napot kívánok tisztelt Doktor úr! Olyan gondom lenne, hogy kb egy hónapja megvagyok fázva már nagyon folyik az orrom illetve váladékot köhögök fel... illetve a jobb fülem néha recseg?! Ennyi információból esetleg tudna nekem valamit javasolni? előre is köszönöm a válaszát Tisztelettel: Hozián Ádám
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Ádám! Egy hónap távlatából már valószínűleg szükséges antibiotikum kezelés, spontán nem tudni mikorra gyógyulna. Üdv: Németh dr.
2018.
07.
20.
Tóth Tibor kérdése:

Tisztelt FÜL-ORR-GÉGÉSZ ! A számba és nyelvemre többször jön érzékeny hólyag szerüség ami fáj és herpesz vírus is gyakran jön a számra ! Olvastam hogy van szájüregi probiotikum ami segíthet ezen! https://www.oralbiotikum.hu/now_oralbiotic___blis_k12_58 Önnek mi a véleménye tényleg van ilyen orál probiotikum vagy ez nem igaz! Köszönöm válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Tibor! Szerintem felesleges kiadás, megjegyzem a herpesre korrekt, a vírust ölő hatóanyag létezik, már ha valóban herpesről van szó. Üdv: Németh dr.
2018.
06.
23.
Szuda Eva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Évente több alkalommal(évszaktól függetlenül) szenvedek homlok,arc, torok fájdalommal. Ilyenkor antibiotikummal,infralámpával történik a gyógykezelés. Sokszor sikertelenül vagy csak átmenetileg jelent megoldást. Tanácsát kérném a gyógyulás lehetőségére! Köszönöm,Szuda Éva
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Éva! Amennyiben ezt már elviselhetetlenül soknak érzi, vagy az antibiotikumok nem vagy csak kicsit segítenek, akkor érdemes egy arckoponya CBCT-t készíttetni, lehet hogy műtéttel megoldható a gyakori panasz. Üdv: Németh dr.
2018.
06.
19.
Gb25 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb 3 hete arra lettem figyelmes hogy a bal fulem nyeléskor elkezdett recsegni!Eleinte szinte minden nyelés alkalmával!Aztan 1 hét mulva kezdett enyhülni és már most inkább csak éjszaka jön elő!Viszont már mind a 2 fülem!Ásításnal pedig olyan mintha ki vagy be dugulna!Halláscsökkenést nem tapasztalok!Fájdalmat még nem igazan tapasztaltam!Csak 1 2 alkalommal nagyon enyhe par masodpercig tartó szúrást!Mi állhat e mogott? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
T. Kérdező! Ez tipikus fülkürthurut, az okát szükséges megkeresni, ha belátható időn belül nem akar javulni. Üdv: Németh dr.
2018.
06.
15.
Répásné Mária kérdése:

T. Doktor Úr! 4 éve volt FESS műtétem, ami a rostaselytek kitakarításából állt. Nehezen gyógyultam meg utána. KB. 1 hónapja ismét jelentkeztek a tünetek. Elértem szteroidos orrsprayvel, és orröblítéssel, hogy az orrom nagyrészt szele, de a hátsó garatfalon csorog a váladék.A szemhéjam enyhén vörös, és a bal arcfelem érzem. Lehetne valami konzervatív kezelést alkalmazni, hogy a műtétet elkerüljem? Ajánlották az orrkürt használatát, de nem tudom..... Válaszát köszönöm! Mária
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Mária! Kell egy friss CBCT, ezzel lehet tisztázni, hogy szüskéges-e műtét vagy sem. Üdv: Németh dr.
2018.
06.
13.
thearan kérdése:

Tisztelt Dokorúr! Április közepén kezdtem el először enyhe furcsaságokat tapasztalni magamon, április végén lettem először igazán rosszul. Közérzetem, állapotom azóta is hullámzik, nem emlékszem rá hogy ilyesmit valaha tapasztaltam volna. Sokszor csak simán zavaró, máskor elviselhetetlen rosszullétet okoz. Általában eléggé fáradt és gyenge vagyok. A legfontosabb tünetek: 1. Állandó sziszegő-sípoló fülzúgás. Szubjektíve én a fejemet hallom zúgni. Nem pulzáló, konstans zúgás. Gyakori enyhe nyomásérzés tarkóban fejben, homlokban, "Sapka-szerű" érzés a fej felszínén. Ezek voltak a legelső tünetek is egyben. 2. Diszkomfort érzés a tüdőben. Állandó, csak a mértéke változik elsősorban fizikai terhelésre. Gyakori torokköszörülés, ritkán száraz köhögés. Mélyebb levegővétel esetén időnként olyan érzés mintha az "meddő" levegővétel lenne, mintha nem tudnám "eléggé" teleszívni a tüdőmet, noha fizikailag ugyanannyi levegőt szívok be. (Ki/belégzés viszont fizikailag nem nehezített.) Erősebb séta közben válik igazán karakteressé ez az érzés. (Egyszer megpróbáltam pár kört kocogni, mikor azt hittem jobban vagyok, az eredmény az lett, hogy pár perc múlva azt hittem megfulladok, továbbá szerte egész tüdőmben addig nem érzett fájdalmakat hozott ez elő. A valóságban aligha van szó arról, hogy a beszívott oxigént ne hasznosítanám, inkább arról, hogy ezt én valamiért kevésbé érzem, legalábbis a tüdőmben fizikailag. Talán azt nem érzem vagy azt érzem máshogy, ahogy a beszívott levegő hozzáér a tüdőm nyálkahártyájához) 3. Gyakori, szinte állandó szájszárazság, szomjúság, akár ivás ellenére is. A vízmennyiség amit általában megiszok már így is sokszor rengeteg. 4. Gyakran enyhe nyomásérzés a hasam bal felső részén, mintha valami hozzányomódna a bordaívhez, különösen üléskor. 5. Időnként néhány napos időszakok erejéig kínzó rosszullétek jelentkeznek. Ekkor rámtör a teljes érvágytalanság, hasmenés, izzadás, rossz közérzet, émelygés, fülzúgás felerősödése, gyengeség, kissé zavart tudatállapot, akaratlan izommozdulatok (különösen elalvás előtt), gyors súlycsökkenés, szigetszerűen elszórt, kisebb ENYHE fájdalmak a hasüregben, derék enyhe fájdalma kétoldalt, majd aluszékonyság. Mindezek mellett előfordultak egyszeri vagy visszatérő-eltűnő, egyéb tünetek: viszketés (fejbőr, kézfej, lábfej, végbél, törzs), fejfájás kifejezetten csak a bal oldalon (fizikai mozgás hatására felerősödő, ekkor pulzus ritmusára lüktető fejfájás, pont mint egyszerű megfázásnál), gyomorégés, visszatérő-eltűnő enyhe torokfájás, vizelési inger érdemi vizelet nélkül, továbbá gyakori volt még az indokolatlan nyugtalanság és izzadás melyek gyakran egyszerre jelentkeztek. Eléggé nehéz lehet elkapni, mert a családomból még senki nem mutatott tüneteket az elmúlt 2 hónapban, viszont énbennem nagyon szívós. Szedtem már antibiotikumot gyomor-bél hurutra (Normix) és höröghurutra is, de ezek után is képes volt visszatérni a hasmenéses rosszullét. Most újra egy bélfertőtlenítőt szedtem (Bolus adstringens), de a fülem még mindig zúg, a tüdőmmel még mindig nincs minden rendben, szájszárazság is előfordul. Ezekből tudom hogy bármikor újra visszatérhet a hasmenéses-étvágytalanságos rosszullét. Az oxigénszintem normális,tehát nem igazi légszomj a korábban említett tüdőbeli diszkomfort érzés. Tüdő röntgen normális. Hascsikarás, hányás, haspuffadás, bélgázok NEM fordultak elő. Se láz, se hőemelkedésem sem volt egyszer sem! Éhgyomri vércukrom 4.2, noha igaz, 2-3 napnyi gyakorlati koplalás után. Nem vagyok HIV fertőzött. 23 éves férfi vagyok, április eleje környékétől május 18.-ig zolpidem hatóanyagú altatót szedtem, úgy általában alvászavarral küszködöm, és szénanáthám szokott lenni nyáron. Gyakran járok erdőben, valamikor a betegség előtt megsimogattam egy idegen kutyát az utcán, de nyála nem került rám, nem harapott meg, lehet vajon, hogy mégis tőle kaptam el valamit? A betegség előtt többször jártam egészségügyi intézményekben az alvászavarom miatt, talán ott ragadt rám valami?. Az altatót azért hagytam el mert depressziós tüneteket okozott, ezek az abbahagyás után néhány nap alatt lecsengtek. A mellékhatásai a betegtájékoztató szerint még elvileg lehetnek "alsó és felsőlégúti fertőzések", hasmenés, viszont immár majdnem egy hónapja nem szedem, egyre nehezebb ezt az egész dolgot az altatóra fogni. Ezt a szokatlan betegeskedésemet megelőzte néhány héttel egy megfázásszerű megbetegedés, de abból kijöttem egy hét alatt. Köhögés, orrfújás, erős kínzó torokfájás,szokatlan módon a fülkörtök bedugulása több napra,és szokatlanul erős fáradtság jellemezte. A végén megjelent még egy szokatlan jelenség, méghozzá, hogy a hasamnak (valószínűleg a már korábban említett) bal felső részénél, a rekeszizom alatt vagy azon belül egy irritáló, fájdalomhoz és viszketéshez hasonló érzést éreztem, és ugyanezt a bal vállam elülső részében is. Köhögésre tudott felerősödni, ekkor mind a hasam oldalában, mind a vállamban éreztem. Két napig tartott összesen, lecsengett az "megfázással" együtt. Nem valószínű hogy mononulkeózis lett volna, különösebben közeli kontaktus nélkül terjedt, családom is köhögni kezdett énutánam. Úgy tűnhet sokmindent írtam, sokhelyütt lényegtelen apróságokat is, de ezt pusztán azért tettem, hogy elég információval lássam el Önt, hogy minél jobb választ tudjon adni. Visszatérve a mostani bajomra, háziorvos diagnózisa elvileg gyomor-bél hurut (és egy ideig höröghurut). Ezzel én nem is akarok feltétlen szembeszállni. Az, ami engem aggaszt az az, normális-e hogy ez hónapokig tart, vissza-vissza tér? Nem-e lehet valami még ezen felül ami legyengít? Gyomor-bélhurut járhat szájszárazsággal? Mit lehet még tenni a felépülésért azon kívül, hogy beszedem az orvos által felírt pirulákat?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
T.Kérdező! Köszönöm az igazán kimerítő leírást, szerintem elsősorban a szorongással, depresszív tünetekkel és pánikkal kellene foglalkozni, még nagyon fiatal, így szervi baja nem igazán lehet, a leírás majd 100%-a panaszokról szól, nem konkrét és bizonyított megbetegedésről. Üdv: Németh dr.
2018.
06.
09.
Kasza Jánosné kérdése:

Kedves Doktor Úr! 2014-ben műtöttek Egerben fültőmirigy daganatra,minden rendben volt,de háromhavonta jártam ultrahangra és találtak egy nyirokcsomót,az egyik orvos az mondta nem kell vele foglalkozni csak ha nő. A másik ki akarta venni de én már nem mentem bele a műtétbe.Most egyre többször fáj,és érzékeny a műtét területe is.Mit tegyek kihez fordulhatok? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Kasza Jánosné! Egyáltalán nem mindegy milyen daganatról van szó, ezért az eset teljes körű ismerete nélkül nem is lehet nyilatkozni. Üdv: Németh dr.
2018.
05.
20.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktorur ! Elég pánikolos vagyok voltam két fül orr gegesznel február óta mindegyik azt mondta h nem tud megijeszteni nem lát semmi elváltozást ! Volt bakteriológiai minta vétel negatív gége tükrözés is negativ ! A garatom vérbő ennyi volt csak enyhe reflux jel ! Mindig belenézek a szamba és most azt vettem észre h a nyelven alsó részen vannak két vonalban ilyen lelógó vékony rugalmas valamik! Az mi lehet ? Ugye nem rák! Nem vérzik nem faj de nem tudom mik ezek ! Köszönöm előre is ! Üdv orsi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Orsi! Ha már két fül-orr-gégész is arról nyilatkozott hogy nincs semmi baj, akkor feleslegesek a carcinofobias félelmek. Üdv: NÉmeth dr.
2018.
05.
01.
Toti Claudia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van, hogy sok garatváladékot nyelek állandóan. Mindig érzem hogy az orrom irányából egyenesen folyik le a torkomban és 10-20 perceken keresztül próbálok nagyokat nyelni, mert alig megy le ilyenkor. Ez már pár éve van nekem, de most olvastam utána, nem gondoltam, hogy ez nem normális. A leheletem is mindig kellemetlen (gondolom) ettől. Ormosó készüléket akartam elkezdeni használni, de van egy kis orrsövényferdülésem, és nem tudom, hogy emiatt-e de nem jött ki rendesen a víz az egyik orrlyukamból, ott kicsit meg is ijedtem és nem használtam többet. úgy voltam vele, hogy ilyenek helyett inkább el kellene kezdeni kivizsgáln, hogy ezt mi okozhatja. Először tanácsot szeretnék kérni Öntől, hogy mennyire komoly ez, kezelhető-e, és mi a teendő ilyenkor. A gyomrommal nem érzek semmi problémát abszolút nincs semmi panaszom rá. Válaszát előre is köszönöm, Claudia
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Claudia! Arckoponya CBCT-t érdemes lenne csináltatni, a háttérben reflux betegség is meghúzódhat. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
20.
Szalai Virág kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretnék érdeklődni,hogy mi lehet a bajom? 3 napja bedagadt orr,és orrcsontfájdalom,minden előzmény nélkül.Reggel így keltem fel. Köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel, Virág
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Virág! Az orr szöveteit érintő gyulladás esetén megfelelő antibiotikum szükséges. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
10.
Baker Ágnes kérdése:

Kedves Doktor úr! Péntek éjjel erős fülfájdalomra ébredtem, még érintésre, a fül porcos, külső része is fájdalmas volt, de éles, szúró fájdalom is társult hozzá belül. Sárga színű folyadék folyt ki belőle, melynek kellemetlen szaga is volt. A fájdalom azóta állandó, Nurofent szedek, annak hatására enyhül, így aludni tudok, de már az állkapcsom, sőt a nyaki mirigyek, néha még a halántékom is fájnak. Ráadásul tegnap repültem, azóta be is van dugulva a fülem. Folyadék már 1-2 napja nem ürül belőle. Nem vagyok lázas, nem érzem magam betegnek, de a fülem nagyon fáj, olyan mint egy nagy fájdalmas góc, amit ha csak kicsit is hozzáérek, vagy meghúzogatom, fellángol. Aznap, amikor kezdődött szintén repültem, de ezt nagyon gyakran teszem és még soha semmilyen problémát nem tapasztaltam. Ezúttal viszont füllhallgató volt a fülemben szinte egész nap, mert nagyon sokat utaztam és zenét hallgattam, és ez egyáltalán nem jellemző rám, valahogy én ezzel látok összefüggést, talán ez okozhatott valami irritációt vagy gyulladást... Voltam ma orvosnál, aki fülkürthurutra gyanakszik és semmiféle kezelést nem kaptam, szedjem tovább a nurofent...de ő egyértelműen csak a repülést teszi felelőssé, holott a tüneteim szerintem sokkal inkább hallójáratgyulladásra, de legalábbis a külső fül érintettségére utalnak.... Maga mit gondol, érdemes lenne még egy vizsgálatot kérni, vagy csak szedjem tovább a Nurofent, hátha megjavul csak úgy magától... Előre is köszönöm, és elnézést a kissé keserű sorokért,
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Ágnes! Nem hallójáratgyulladás,inkább középfül érintettség, ha elhúzódik spontán gyógyulás nélkül, akkor az okát kell kinyomozni. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
07.
Szabó Nikoletta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egy furcsa problémával fordulnék önhöz. Már egy ideje észrevettem hogy a felül bal oldalt a foggyökerem érzékeny a nyomásra. Tudom, hogy furcsán hangzik, de olyan mintha minimálisan meg lenne dagadva, de ezt látni nem lehet, csak érzem. És csak felül jobb oldalt, és alul középtájt nyomásérzékeny. Emellett az álllkapocscsontomnál az arcom is fáj meg az orrom mellet. Gondolom az is ebből eredhet. Mi lehet a probléma? Esetleg valami komoly? Kell aggódni miatta?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Nikoletta! Ez inkább fogászati problémának tűnik, lehet az ínyen a fog mellett tasakképződés is ami alkalmanként begyullad. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
05.
Varga Róbert kérdése:

Szeretném megkérdezni hogy voltam arckoponya ct-én 01.03-án 01.30-án majd 02.22-én és 04.03-án közben 03.14-én csináltak kétirányú nyaki gerinc felvételt és fogászati panorámaröntgent,ennyi sugárdózis nem volt veszélyes kaphatok rákot?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Nem dehogyis. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
04.
baccara68 kérdése:

Tisztelt Dr. Németh Tamás! Van egy problémám, szinuszgyulladásom volt (van), alapvetően a problémám az antibiotikumoknak köszönhetően, meg is szűntek, De a bal fülemre még mindég nem hallok,ami már több mind egy hete tart. A hallásom olyan mind aki víz alatt ül ,közben a saját szív verésemet is hallom a szorulás miatt, a kérdésem az lenne, hogy ez normális? és meddig tarthat ez az állapot,ami már nagyon zavaró,és félek ,hogy a gyulladás át terjedhet esetleg az agy egy részére is, ami nem valószínű szerintem. Befolyásolva az egyensúlyomat is, és a hallásomat megtéveszti főleg forgalomban biciklivel ! Válaszát előre meg Köszönöm ! Tisztelettel: Baccara68
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Baccara! Ilyen esetben a középfül probléma kicsit később szűnik meg, ha mégsem, akkor műszerrel meg kell mérni a középfület és azzal külön kell foglalkozni. Üdv: Németh dr.
2018.
04.
04.
dd kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Evek ota hallom a szivveresemet a fulemben meg nappal is. Egy evvel ezelott egyik reggel arra ebredtem mikor megfordultam az agyban, hogy forog velem a vilag. Ez a mozdulatra fellepo forgo jellegu szedules par nap alatt elmult. Voltam nyaki er ultrahangon teljesen negativ lett az eredmeny. Viszont egy valami megmaradt. Ami szamomra eleg erdekes. Nyaron sokat hajoztam a tengeren es nem volt soha semmi bajom. A tavaszi forgo jellegu szedules utan nem a hajon hanem a parton a tenger hullamzas latvanya produkalta a szedules erzest. Ez nem forgo jellegu volt. Es azota is peldaul ha nyugalomban ulok az agyon es a ferjem megmozdul mellettem szedulni kezdek. Ez szinten nem forgo jellegu szedules, hanem olyan mintha hajon vagy hullamvasuton lennek. Ugyanezt erzem mikor a busz fel e leszallasnal ingadozik a tomeg miatt. Nagyon kellemetlen es nem tudom mi lehet az oka.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
T. Kérdező! Ez asz ún. BPPV ( jóindulatú rohamszerű helyzetváltozásra provokálódó szédülésforma ). Pár hét alatt spontán megszűnik, visszatérésre viszont hajlamos, ha valakinek már volt ilyen. Üdv: Németh dr.
2018.
03.
25.
Varga Bettina kérdése:

Tisztelt Dr Úr. Mandulaműtétem volt 4 hete. Már teljesen jól èreztem magam,de tegnap óta újra fàjdalmat érzek. Jobb oldalon felül a kezdetektől kis fehér valami van, amit sajnos nem tudom,hogy még mindig a lekötés e vagy lepedék vagy mi lehet. Külföldön dolgozok, elmentem a sürgősségire,elméletileg a véremmel minden rendben van. Kérdésem az lenne akkor mi lehet az, és miért kezdett el jobban fàjni?? Remélem tud segíteni a Dr Úr. Köszönöm Szépen.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Bettina! Lehet elhúzódó lepedéklelökődés is, ennyiből nem lehet megállapítani mi a konkrét ok. Üdv. Németh dr.
2018.
03.
18.
Csizmadia Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 55 kg testsúlyú felnőtt embernél ha egyébként nem allergiás a Doxycyclinre napi 2-szer 200 mg (tehát napi 400 mg) adagolástól nem lehet életveszélyes állapotba kerülni? Mennyi az a Doxycyclin túldozírozás amitől életveszélyes állapotba kerülhet egy 55 kg testsúlyú felnőtt ember?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
08.
01.
Kedves Judit! Egy antibiotikum esetén ennyi dózistúllépés semmiféle problémát nem okozhat. Üdv: Németh dr.
2018.
03.
16.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktor úr! Két napja a bal mandulamon megjelent egy fehér folt ami ma már nagyobb lett és kettő is van ! 27 éves nő vagyok sosem dohanyoztam és ittam ! Egy honaoja voltam fül orr gegesznel akkor meg nem volt ott minden rendben volt! Nagyon megijedtem most! Lázam nincs! Válaszát előre is köszönöm !udv orsi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
03.
18.
Kedves Orsi! Sok minden lehet, vizsgálat nélkül még közelítőleg sem lehet semmit mondani. Üdv: fülészorvos
2018.
03.
07.
Szabó Nikoletta kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Egy kis problémával fordulnék önhöz. Nemrég volt orrmelléküreg gyulladasom, ami nagyjából már elmúlt mert az orrom már folyik. A probléma az lenne hogy a napokban észleltem hogy a halántékomnál a jobb szemem mellett nagyon fáj a fejem. Néha emellett fájt a szemem ha mozgattam azaz jobbra balra néztem. Akkor is fájt ha becsuktam a szemem vagy összeszorítottam az állkapcsom. Kicsit megnyomkodtam a nyilaló pontot ami kicsit érzékeny volt és fájt is azon a területen. Olyan érzésem van minthq valami begyulladt volna vagy ilyesmi. Volt aki azt mondta hogy lehet hogy esetleg lyukas fog miatt fáj de úgy erről nem nagyon tudok. Esetleg tudja mi miatt lehet? Kell emiatt aggódni? És esetleg mennyi időn belül múlhat el? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
03.
18.
T.Kérdező! Az összefüggés a felső légúti fertőzéssel elég egyértelmű, ha nem szűnik a panasz,akkor 3D arckoponya CBCT javasolt. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
28.
Csizmadia Judit kérdése:

Doxycyclin túladagolásától ha a Doxycyclinre nem allergiás valaki akkor nem lehet életveszélyes állapotba kerülni?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
03.
18.
T. Kérdező! Kismértékű túldozírozástól nyilvánvalóan nem, amíg egy pl. szívgyógyszer túladagolása valóban veszélyes helyzetet teremthet, addig az antibiotikumoknál ez nincs így, a pontos adagolás azt a viszonylag szűk sávot célozza, ahol a gyógyszer hatékony az esetleges káros mellékhatások pedig minimálisak. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
28.
Jucus0505 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon érzékeny bőrű ember vagyok elve, de ilyet még nem tapasztaltam. Az idén egy erősebb megfázás után a jobb orlyukamnak a széle megduzzadt, belül egy elég fájdalmas pattanásféle keletkezett, még kívülről is láthatóan el is deformálódott az orrlyukam. Nehezen múlt el, hintőporral kenegettem kívülről. Nem gondoltam, hogy ezzel orvoshoz kellene mennem. De azóta időről időre visszatér, mindig ugyanott. Már nem fáj annyira, de bedagad ugyan úgy az orrom, kívül is piros, és az orrlyukam el is deformálódik... Sosem volt még ilyen.... Valóban elég érzékeny a bőröm, tél van, nagyon száraz a levegő, sokat fújom is nyilván sokat terhelődik.... Mit tehetek ellene? Vagy hogyan védekezzem, ha elmúlik, hogy ne legyen ismét? Ez nem is pattanás, hanem herpesz?Köszönöm, várom válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
03.
18.
T. Kérdező! Pedig a külső orr bőrén kialakult gennyes bőrproblémákat komolyan kell venni, mivel a fertőzés extrém esetben akár a koponyaűri vénás sinusokba is kerülhet, az pedig életet veszélyeztető állapot. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
27.
Vajda Tibor kérdése:

Kérem segítsen. Válaszát előre is köszönöm! (Valahogy lemaradt az előbb)
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
OK
2018.
02.
27.
V. Tibor kérdése:

Tisztelt doktor úr! 2 hete füldugulassal fordultam szakorvoshoz. Kimosta a fülem, orrsprayt és antihisztamint írt fel, valamint azt tanácsolta hogy fogjam be az orrom és fujjam fel magam, hogy kipattanjon a fülem. Egész rendbe jöttem, bár nem volt tökéletes a hallasom. 2 napja viszont, fürdés után újból egyre jobban bedugult a fülem, most pedig már fáj és lüktet is. A fájdalom és lüktetes elég hirtelen jött. Ha melegítem infra lámpaval, akkor enyhül. Gyanakszom viszont a fogamra is, mert úgy néz ki, pont most kezdett az inyem is begyulladni. Vagy a fürdésnel víz került volna a fülembe és az a baj? Teljesen tanácstalan vagyok. Kerem
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
Tisztelt Kérdező! Ezt kezelni kell, mert jó hosszan elhúzódhat, akár a nyárias idő beköszöntéig is, amit a fül-orr-gégész csinált az nem a korrekt kezelés módszere erre a betegségre. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
25.
Horváth Anita kérdése:

Tisztelt Dr. ÚR! A nyelvemen lévő kinövést Ön szerint hagyjam megműtetni? Tisztelettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
Biztos diagnózis hiányában nem lehet erre biztosat mondani. Ha nyelvről van szó, akár szájsebész véleményét is érdemes kikérni. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
25.
Horváth Anita kérdése:

Tisztelt Dr úr! Mandula kivétel után rám se néztek. A fültőmirigy műtét szövettani eredménye jó lett. Bár sokszor feszül fáj és bedagad az állkapocs csontnál.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Ha valóban ez krónikus fültőmirigy gond, akkor Becske Miklós tanár úr Kerepestarcsa. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
25.
Horváth Anita kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Az előző levelemre azt a valaszt kaptam, hogy sok a véletlen egybeesés (mandulatályog, fültőmirigy daganat ill. nyelven lévő kinövés). Esetleg ki tudná bővebben fejteni, hogy mire gondol? Valamilyen oknál fogva most félek a beavatkozástól. Ön mit tanácsol? Válaszát köszönöm. Tisztelettel Horváth Anita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Anita! Nem csodálom. A mandula tályog ha valóban az volt, azután jogos a mandulaműtét, a kivett anyagot nem szokták szövettanra küldeni, de a törvény egyébként ezt előírná, ha viszont fültőmirigy vagy más nyálmirigy műtét történik, vagy egyéb fej-nyaki duzzanatot kivesznek, akkor kötelező a szövettani vizsgálat, az ad tájékoztatást, hogy krónikus gyulladásról, jóindulatú netán rosszindulatú daganatról van-e szó, továbbá, hogy az egész anyagot maradéktalanul kivették, vagy balga módon hagytak bent valamit. Egyébként pár hete operáltam beteget fél éves panaszokkal, akinél pár hónapja más intézetben műtét történt, csak éppen bizonyítékom van, hogy semmit nem csináltak, csak megkapta a zárót az elvégzett műtétről és zsebre gyűrte a pénzt az operáló orvos, persze a panaszok változatlanok maradtak, szóval kellő óvatossággal ezekkel a sorozat műtétekkel. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
23.
Kardkovács Szabolcs kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kb. 3 hete, minden előzmény nélkül, kaparó érzést kezdtem érezni kicsivel az ádámcsutkám fölött, a garat hátsó részén. Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki, mivel influenza-járvány volt éppen, szóval, csak annyi futott át az agyamon, hogy oké, úgy néz ki, hamarosan mehetek a szokásos téli egy hetes betegszabadságra. Sajnos, nem így lett. Pár nappal később azt vettem észre, hogy evés közben mintha a mandulámon (rendszerint ugyanazon a helyen, ahol az előbb említett kaparó érzés először megjelent) maradnának kisebb ételdarabok, amiket sem lenyelni, sem visszaköhögni nem tudok. Az esetek felénél ez a rendkívül zavaró és néha a pánik határára sodró érzés megszüntethető azzal, ha közvetlenül az étkezés után megiszok kb. fél liter vizet egyszerre. Az esetek fennmaradó részében viszont nem tudok megszabadulni ettől az érzéstől sem erős köhögéssel, sem krákogással, egyszerűen csak annyit érzek, néha órákon át, hogy valami ott van és nem tudok mit kezdeni vele. Egyéb panaszaim nincsenek - nincs lázam vagy rossz leheletem, nem fáj a torkom, étvágyam van, a nyelés nem jár fájdalommal(bár, mióta az eszemet tudom, mindig voltak enyhe, fájdalom nélküli, néha halk kattanással járó nyelési "zavaraim"), légzési problémáim nincsenek (kivéve, mikor a fent említett "nem tudom lenyelni" érzés van érvényben, de akkor is csak alig érezhetően), nem vagyok berekedve, vérnyomás, pulzus rendben, viszont a jobb oldali fülemben állandó minimális fájdalmat, de inkább viszketést érzek. Amit még érdemesnek tartok megjegyezni, hogy amióta ezek a problémák megjelentek, a nyálam állaga mintha megváltozott (kissé sűrűbbé vált) volna, amihez egy - nem tudom másképp leírni - a szájüregben létrejött, majdnem állandó "szőrös" érzés is társult. A napokban felkerestem ezügyben az itteni (hollandiai) háziorvosomat, aki rövid vizsgálat (kikérdezés, lázmérés, garat- és nyaki vizsgálat) után azt állapította meg, hogy, amit ő ugyan nem lát, nagy valószínűséggel mandulaköveim vannak és a fenti panaszaim nekik, valamint a mandulám "nem reguláris" felületének, a rajta kialakult "kráterek"-ben megakadó ételdaraboknak köszönhetőek. Azt javasolta, naponta többször öblögessek sós vízzel, és ha a panaszaim hat hét elteltével sem enyhülnek, akkor elküldenek egy fül-orr-gégészhez. Az igazat megvallva, ezek hallatán nem lettem nyugodtabb. Az meg különösen aggaszt, hogy hat hetet mondott - hat hét alatt nagyon sok minden történhet. Ön szerint is a mandulakövek okozzák mindezt és nyugodtan öblögessek hat hétig, vagy erőszakoljak ki egy szakorvosi vizsgálatott minél előbb? Mielőbbi válaszában bízva, Tisztelettel: Szabolcs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Szabolcs! Fül-orr-gégészként van tapasztalatom a holland, belga, német "alapszintű" ellátásról, amivel a kint dolgozó magyarok szembesülnek, nem véletlenül szaporodnak meg a külföldről hazalátogat betegek a magánrendelőkben a nagyobb ünnepek és nyári szabadságok környékén. A mandula probléma un. detritus probléma, önmagában nem betegség, de a mandula tönkrement állapotát jelezheti, ez esetben gócként is szerepelhet. A panasz többé része erősen gyanús reflux problémára, Mindenesetre részletes alapos személyes kikérdezés és vizsgálatok nélkül konkrét diagnózist nem tud mondani a fül-orr-gégész. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
23.
Komári Andrea kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Ma egy gyógyszer bevevése közben úgy éreztem hogy félrenyeltem, de csak egyet kellett köhögnöm. Lehetséges hogy lement a tüdőmbe és ha igen milyen következményei lehetnek vagy ott is felszívódik? Válaszát előre is köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Érdekes kérdés. Én mint légúti idegentest eltávolításban is tapasztalt fül-orr-gégész még sosem tapasztaltam ilyet. A gyógyszergyárak nagyon is alaposak a tabletták kapszulák mérete formája, felszíne kialakításában, ahol pontosan az ilyen szempontokat is figyelembe veszik. Amennyiben a hörgőkbe kerül a gyógyszer vagy annak darabja, az előbb utóbb, még ha film bevonata is van, feloldódik, a bronchológiai tapasztalat szerint a leggyakoribbak a különféle magok, napraforgó, dió, mogyoró, stb. a hosszú ideig ott lévő idegentest biztosan okoz valami panaszt, a baj éppen az, ha pl kisgyermek esetében nem az előzmény ismeretének hiánya miatt a panaszokat, többnyire makacs köhögés betegségként diagnosztizálják és endoszkópos megtekintés hiányában gyógyszerrel kezelik a végtelenségig. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
23.
Lőrinc Attila kérdése:

Jó estét doktor ur. 2 hete influenzás voltam, és mind a két fülem eldugult, vagyis gyengébben hallottam. Néha orrfujás közben reccsenést is éreztem a fülemben,ami fájdalommal járt. Az influenza elmult, de az egyik fülem, még egy kissé el van dugulva. Azon az oldalon valamikor tarkó táji fájdalmat ,lüktetést érzek. Azt akarom kérdezni,hogy mitől lehet ez? El fog ez múlni?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Jó reggelt szintén! Ez fülkürthurut. Sokat kéne melegíteni infralámpával. Üdv.: fülészorvos
2018.
02.
22.
Horváth Anita kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! 30 éves nő vagyok, 2017. áprilisában mandulamögötti tályogot véltek felfedezni, melyet el is távolítottak. 2017. júniusában egy 5cm átmérőjű fültőmirigy daganatot távolítottak el a fülem mögül-alól. Most a nyelvem bal szélén van egy kb0,7cm átmérőjű "kinövés", melyet március 9-én távolítanak el. Az lenne a kérdésem, hogy ennek a három dolognak lehet köze egymáshoz? És ez csak egy szimpla kis kinövés lehet? Mert semmilyen vizsgálatot nem végeztek el ezzel kapcsolatban. A fül-orr-gégész annyit mondott, hogy azt el kell távolítani. Válaszát előre is köszönöm. Horváth Anita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T Kérdező! Egy kicsit azért gyanús a fül-orr-gégész számra ez a sok véletlen egybeesés, a mandula tályogot megnyitni szokták, majd pár héttel később a mandulákat kivenni, így retrospektív a műtétek kapcsán kivett anyag szövettani vizsgálata igazolhatja, hogy valóban jogos volt-e a műtét, vagy csak éppen az Ön fül-orr-gégésze nagyon szeret operálni. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
16.
Suhanesz Jenőné kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Van egy két éves unokám, aki hallássérült. Születésekor nem mutattak ki károsodást. Zárójelentésén és a kis könyvében az a bejegyzés, hogy hallásvizsgálat megtörtént, negatív. és nem szükséges megismételni. Szülei későn ismerték fel, hogy probléma van, nem volt egyértelmű. Ha aludt, a kutyaugatásra , zajra felébredt. Három hónapos kora után gőgicsélt, ami lassan megszünt. A zenélő játékokra figyelt, igaz, hogy szinte mindegyik világított is egy időben. Az volt a furcsa, hogy nem figyelt a nevére, még egy évesen sem. A védőnő azt mondta, hogy nem alakult ki az én tudata. A tv-ben a mesét nézte, hangosan nevetett rajta. Sajnos a beszéd kialakulása elmaradt.Másfél éves kora után vitték a szülők hallásvizsgálatra, ahol kimutatták, hogy mindkét fülében nagyfokú 100 decibel feletti a hallásküszöb. Azt mondták, hogy lehet öröklődés, terhesség alatti fertőzés, különböző betegségek, stb. Sem apai, sem anyai ágon ükszülőkig vissza nem volt ilyen betegség. A terhesség normális lefolyású volt, császárral született, apgar érték 10 volt. Az édsanya terhessége alatt a családban volt bárányhimlős, de az anyuka gyermekkorában átesett rajta, így ő nem betegedett meg. Kérdésem, hogy így mégis megfertőződhetett-e a magzat? Az unokám 5 hónapos volt, amikor a nővére bárányhimlős volt, és ő mégsem kapta el, pedig egymás szájából vették ki a játékokat. Igaz, hogy három hónapos volt, amikor először antibiotikumot szedett, és utána is többször kapott.Ettől kialakulhatott ez az állapot ? Nem tudjuk, hogy mi okozhatta ezt, nem találjuk a miértet.Az is furcsa, hogy szinte minden hónapban belázasodik, ez általában 4 napig tart, más tünete nincs. A szülei a fogzásra gondolnak, de szerintem ez nem lehet. Én is felneveltem két gyereket, nem voltak lázasak ha jött a foguk. Várom válaszát köszönettel: Suhanesz Jenőné , Judit.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Judit! Először is a legfontosabb dolog, hogy tisztázni kell, hogy valóban fenáll-e az idegi eredetű hallásvesztés, ami az Ön leírása alapján ( védőnő észlelte, valamiféle hallásvizsgálat történt ) egyáltalán nem tűnik igazoltnak. A legnagyobb probléma, mikor a kisgyermekkori mandulaproblémák következményeként kialakult vezetéses halláscsökkenést ideginek véleményeznek és hallókészüléket írnak gyermeknek,. miközben a középfül problémát ki lehet és ki is kell kezelni, nagyon gyanús a láz, bőven lehet ez Önöknél is egy orrmandula probléma. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
16.
Szabó Nikoletta kérdése:

Kedves Doktor úr! Azzal a panasszal fordulnék önhöz, hogy tegnap az orrnyergemnél feszítő érzést tapasztaltam. Ma nem nagyon érzékeltem ezt nap közben, de amikor hazaértem éreztem hogy ez a feszítő érzés kicsit tovább terejedt a homlokomhoz is. Most kaptam az első szemüvegem de nem hiszem hogy attól lehet. A kérdésem az lenne hogy esetleg mitől lehet ez, súlyos e, és hogy lehet kezelni. A válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Pedig azért gyanús a szemüveg, arckoponya 3D CBCT-vel lehet tisztázni, hogy van-e orrmelléküreg probléma. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
14.
Palmi95! kérdése:

Üdvözletem doktor úr! Az lenne a kérdésem hogy mi lehet az ami a hallójàrat bejártànàl lehet.? Pàr napja akkora pukli lett ott hogy elzárja a hallójáratot,pattanásra gondoltunk,ki is szúrtuk mert nagyon fájt,azelött jöbb belőle egy kis genny,de ma már megint semmi és egyre kevésbé hallok vele hogy elzárja a bejáratot. Mit lehetne vele tenni? Vagy mit csinàlnak vele a füll-orr-gégén?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Üdv! Egy kicsit több lehet ez már pattanásnál, talán furunculus is lehet, ha "beolvadt" akkor meg kell nyitni, ha még kezdeti akkor lokális kezelés, antibiotikum. Üdv: fülészorvos
2018.
02.
09.
Jade P kérdése:

Tisztelt DoktorUr!40eves 2 gyerekes anyuka vagyok.1hete kuzdunk az influenzaval.2napja lazam nincs de enyhe natha ellenere elvesztettem a szaglasom.Fura allapot,kerem nyugtassanak meg,h atmeneti a jelenseg.Meddig tarthat?Halas Koszonettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Rövid távon emiatt nem kell pánikolni, a prognózist illetően alapos kivizsgálás nélkül semmit nem lehet mondani. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
09.
szelkrisz kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Jobb oldali nyelési fájdalom miatt történt kontrasztos nyaki lágyrész MR vizsgálat. Előtte nyelési rtg, negatív lelettel.Előtte fiberoszkópos gégetükrözés negatív lelettel.Az MR leleten két fő dolog lett kiemelve. 1,A mesopharynix területén a légrés asszimetrikusan jobb oldalon szűkebb, mely körül a mucosalis felszín a kontrasztanyagot kissé intenzívebben, de egyenletesen halmozza. A garatfal lágyrészeiben kóros szövetmassza, kóros kontrasztanyag halmozódás nem azonosítható. Az uvula jobbra deviál. 2, A jobb pajzsmirigy lebenyen 12mm-es az alapállománnyal megeggyező szerkezetű T2 hyperintenz keskeny szegélyű góc különíthető el. Kóros méretű nyirokcsomó nincs a vizsgált területen. Radiológiai vélemény: Kis fokú jobb oldali mesopharynx asszimetria és uvula deviatio, melyet magyarázó kóros terime nem mutatható ki. A jobb pajzsmirigy lebenyben struma göb valószínűsíthető, ultrahangos megítélése javasolt. Mit jelent ez a vélemény, illetve merre tovább? Köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! A pajzsmirigynek ehhez semmi köze, ha nincs semmi szöveti plussz ami az uvula féloldalra toltságát magyarázná, akkor beidegzési probléma is lehet, ha féloldalon az idegműködés renyhe, akkor a másik oldalra húzza a középvonali struktúrákat, mindenképpen további vizsgálatok szükségesek. Üdv: Fülészorvos
2018.
02.
08.
Reni27 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azzal a problémaval fordulok önhöz,hogy meg vagyok fázva és a fülem is be van dugulva. Sajnos ez nálam minden náthánál előfordul. Lehetne ezen segiteni? A másik problémám hogy évek ota recseg vagy nem is tudom minek nevezni nyelésnél és ásitásnál mindig elő jön. Olyankor azt érzem mintha levegő menne a fülembe és ki hangosít a fülem. Igazából nem is tudom hogy kifejezni ezt. Tudna ebben segíteni? Köszönöm válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Ez fülkürthurut probléma, az okot részletes fül-orr-gégészeti kivizsgálással lehet kideríteni. 3D arckoponya CBCT is szükséges. Üdv Fülészorvos
2018.
02.
08.
Mészáros Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Január 10-én volt garatmandula műtétem. Nagyjából minden az előírtak szerint ment, azonban mindenki csak az első két hétről tájékoztat. Értem, hogy az a kritikus időszak, akkor van a legtöbb fájdalom, addig otthon kell maradni. Viszont utána is vannak kellemetlen dolgok amik annál ilyesztőbbek, minél kevesebbet tud róla az ember. A hagom még nem az igazi, és beszéd közben gyakran olyan mintha a lágy szájpadlási részem hirtelen beszippantódna. Emellett mintha folyamatosan tele lenne váladékkal a torkom hátsó része, és az orrüregem. Ez normális? Ha igen mikor múlik el, és vannak-e még váratlan dolgok a teljes gyógyulásig?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Elég rövid " garanciát" vállalt az operáló fül-orr-gégésze, sajnos igen rossz hírem van számára, ha már megoperálta Önt, akkor kutya kötelessége egészen a teljes panaszmentességig végig követni Önt, ha kell akkor naponta háromszor is bemehet hozzá kontrollra, ez a minimum, nem pedig két hét után elfelejti Önt. Üdv. Fülészorvos
2018.
02.
04.
fotoamg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fél éve egyre rosszabbodó nyelési és torok szűkülési feszülési problémáim vannak. Többször voltam fülorrgégészeten, még mukotomiát is végeztek rajtam ami után csak rosszabb lett. Legtöbben a reflux-ra fogták vagy pszichés problémára. Tüdőgondozóban allergiára fogták, de nincs allergiaszezon. Pszichiátrián még nem igazán tudtak segíteni viszont már aludni sem tudok rendesen annyira kényelmetlen feküdve a nehéz légzésre és torokra figyelni. Időközben elmentem gyomortükrözésre és kontrasztos gyomorröntgenre, de GERD nem igazolódott eddig. Az állapotom viszont lényegesen nem javult, csak romlik. A torkom gyakran vérbő és krupp szerű szűkülést is érzek hideg párás időben vagy ha hideg vizet iszok félrenyelek, szárazabb falatok nem nagyon mennek le. Gyakran a hangom is rekedtes lesz. Én viszont látok piros hajszálereket és kicsi buborék szerű hólyagokat a feszülő területen a garaton szájpadláson és az uvulám is ferdén áll ballra dől erősen szinte fekszik leengedett állapotban. Ha mögé nyújtom a nyelem (meg tudom csinálni) gyűrű szerű dudorokat érzek az uvula hátsó oldalán. Kértem már garat mintavételt, de csak baktériumra vizsgálták a tenyésztést és az nem tenyészett, bár az allergiagyógyszerek tartalmaznak antibiotukumot és antihisztamint így szerintem nem biztos a tenyésztés. Esetleg tudna segíteni hogy lehetne megtudni ez valamilyen vírus vagy gomba vagy valami speciális allergia lehet-e amivel fél éve nem tudok megküzdeni és nyelési/torok diszkomfort érzést okoz? Ami még szerintem érdekes, hogy öregségi folt jellegű vírusos szemölcsök jelentek meg a bőrömön a karjaimon kb 1 éve és egyre szaporodnak már az ujjaimon is így az immunrendszerem nemigazán boldogul a vírusokkal. Amennyiben lehetséges szívesen küldök fényképeket a kérdéses területről. Köszönettel, Miklós
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Miklós! Kérem ne küldjön felvételt, mert a fül-orr-gégész csak nagyon alapos részletes kikérdezés és szerteágazó fizikális és különféle műszeres vizsgálatok alapján tud konkrét diagnózist felállítani. A reflux probléma mindenképpen szóba jön az Ön esetében, de ezt elég sok minden árnyalhatja, amit az átlag fül-orr-gégészeteken nincs idő és türelem körüljárni, nekem ez a fül-orr-gégészeti tapasztalatom, gondolom már Ön is unja, hogy nem megy semmire az eddigi orvosaival, ezért ragadott billentyűzetet.Üdv: Fülészorvos
2018.
01.
28.
Oszlay Anna Mária kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Már nagyon régen van az a tünetem, hogy éjszaka amelyik oldalon fekszem ott bedugul az orrom. Semmilyen más tünetem nem volt. Kivizsgálatak , megnéztek endoszkoppal voltam CT-én is akkor semmit nem találtak. Eddig elegendő volt átfordulnom a másik oldalamra és tudtam tovább aludni. De néhány hete a baloldalon ha bedugul az orrom, akkor bedogul, vagy legalább is eltompul a bal fülem is. Voltam orvosnál kaptam Nasonex orrspryt, de ez nem segít. Látszólag minden rendben van, még náthás sem vagyok. Most a jövő héten orrgarat szövettani mintát fognak venni. A kérdésem az, hogyha ott sem találnak semmit , akkor mi okozhatja a problémát. A háziorvos szerint nem okozhatja a vérnyomáscsökkentő, mert azt már túl régen szedem. Szerinte ez nem lehet semmilyen belgyógyászati probléma. A fülészem szerint, pedig lehet a gyógyszertől. A neten pedig azt olvastam, hogy ez lehet rejtett reflux is. Önnek mi a véleménye ? Milyen viszgálatokra lenne szükség, és mi lehet a gyógymód? Előre is köszönöm a válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! A reflux az nagy esélyes, de azért a szövettani mintavétel a panaszok tükrében kicsit meglepő és durva lépésnek tűnik. Üdv: Fülészorvos
2018.
01.
14.
Szuri István kérdése:

Tisztelt doktor úr. 2017 december 13.án levittem egy 20 kg-os csomagot a 2 emeletről postára vittem visszafelé szédültem fejfájásom lett. de előtte május óta bal alhasi fájdalmam van voltam sebészeten sérv nincs belgyógyász reumatológusnál is voltam aki azt mondta szerinte gerinc eredetű a hasi fájdalom elküldött urológushoz ott is minden negatív !! december 22-én nagyon szédültem vérnyomás mérés után 180/90 volt a vérnyomásom covercard tablettát és tensiomint kaptam vérnyomásra. 26-án reggel felébredtem és azóta fülcsengés van a bal fülembe. január 3-án fülészetre mentem a papíromon az van hogy idegi tinnitus átküldtek a neurológiára ott azt mondták idegi alapon nincs semmi bajom. fülészetre vissza mentem 5 napos nootropil infúziót kaptam, de semmi nem változott a fülészorvos betahistint írt fel másnap reggel bevettem elindultam itthonról és remegni szédülni kezdtem visszajöttem és 160/90 volt a vérnyomásom azóta nem szedem a betahistint !!A fülcsengésem egyre zavaróbb éjszaka idegtépő !!lkérdésem lehetséges hogy a vérnyomás covercard vagy tensiomintól alakult ki a fülcsengésem ?? Előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T Kérdező! Sajnos előfordulhat a gyógyszer mellékhatása, abba kéne hagyni, ha megszűnik a fülzúgás, akkor attól volt, és más vérnyomás gyógyszer kombinációval kéne próbálkozni. Üdv: fülészorvos
2018.
01.
05.
Láng Balázs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mindig próbáltam elkerülni az antibiotikumok használatát, mert rettegek tőlük, de sajnos 2-3 évente egyszer nagyon komoly madulagyulladást kapok, így volt ez ezen a télen is. Orvosom, félve a tüdőgyulladástól, azonnal Savulin 500-at írt, és mivel a leoltás napokig tart, beszedtem az első 2 szemet. Kiderült: felesleges volt, a tenyésztés eredménye mind az orrban, mind a garatban negatív. Hangom már nem volt, és rettenetes dolgok ürültek ki belőlem, így nem hibáztatok senkit, mert valóban nem voltam rózsás állapotban. Most viszont nagyon rettegek a Savulin következményitől. Kérdés: Szedjem 5 napig akkor is, ha a tenyésztés negatív eredményt hozott? Hogyan tudom minél hamarabb helyreállítani az "eredeti állapotot", mit tegyek 5 nap után, hogy a lepusztított szervezetem minél hamarabb regenerálódjon, és ne legyen nagyobb a baj? Vagy hagyjam abba 2 db gyógyszer után a nagyon erős Savulin szedését? Válaszát előre is köszönöm, Láng Balázs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Balázs! Tévedésben van, a negatív tenyésztési eredmény nem zár ki semmilyen fertőzést, csak a pozitív a bizonyíték, ha valóban mandulagyulladás, akkor baklövés volt az orvosa részéről ezt a gyógyszert választani. Ha valóban ilyen antibiotikum fóbiája van, akkor tanácsos a manduláktól megszabadulni, akkor többet nem gyullad be. Üdv: Fülészorvos
2018.
01.
05.
djlajos63 kérdése:

Tisztelt Doktor Ür! Szeretném ha válaszolna a kérdésemre, nem erre hanem amit 2017-ben kérdeztem de utolsó válasza 2017 10 20-án volt azóta is várom válaszát! Vagy már nem foglalkozik a kérdésekkel mert nagyon el van foglalva mint főorvos akkor meg törölje az oldalát. tisztelettel: Varga Lajos
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Lajos! Tudja a jó orvosra sokat kell várni, ez köztudomású. Igyekszem válaszolni, amint módomban áll és én valóban minden akár több oldalas kérdést végig olvasok és részletes személyre szóló választ adok, míg más csak bekopizza, hogy keresse meg a rendelőben. A válaszadást mi önkéntes, humanitárius alapon végezzük mindenféle térítés nélkül. Több oldalon is áramlanak hozzám a kérdések,Úgy megkérdeznék, hogy Ön a saját szakmáját illetően hány szalmai kérdésre válaszol naponta ingyen, emberbaráti alapon? Na látja. Szíves megértését és türelmét köszönöm. Üdv:Fülészorvos
2017.
12.
03.
Varga Lajos kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2007 óta állandóan egy nyomás van a homlokomban éjjel-nappal 24 órán át és hol elvan dugulva az orrom vagy folyik de inkább elvan dugulva. Eddig 5 orr fül gégésznél voltam,legutóbb magánrendelésen és nem tudnak segíteni,minden orvos mellé beszélt konkrét kérdéseimre. Azt sem tudták megmondani,hogy az orrdugulástól nyom a homlokom vagy a homlok nyomástól van az orrdugulásom. Minden vizsgálaton voltam úgy mint EMERI,CT,EKG,TÜDŐGYÓGYÁSZAT, SZÉKLET VIZSGÁLAT,ULTRAHANG, FOGÁSZAT,FEJFÁJÁS AMBULANCIA, RÖNTGEN,IDEG GYÓGYÁSZAT,lehet,hogy kihagytam valamit. Sehol nem találtak semmit,mindenféle orr spray-írtak csak fel ami nem használt volt olyan amitől még jobban eldugult az orrom. Az ideg gyógyászaton mindenféle gyógyszerekkel próbálkoztak az eredmény semmi több 10 000Ft.-ért. A magán rendelésen 15 000Ft.-ért azt tanácsot kaptam EGYEK SOK NYERS ZÖLDSÉGET és használjak orr spray-t. 65 éves vagyok a leírtakon kívül más panaszom nincs. Várom az Ön véleményét és tanácsát,hogy hova lehet még fordulni ezzel a betegséggel, vagy esetleg elmennék Önhöz is. Előre is köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Na gondolom akkor már eléggé tele a hócipője a sok sarlatán orvossal, a mellébeszélés az biztos, hogy az orvosokk körében is ferőző betegség, de nem ők találták ki magyarországon, elég csak valami "mestermebert" hívni vagy csak elmenni valami "sóhivatalba" ügyeket intézni. Engem nem hat meg, hogy minden lelete negativ, mikor panaszai vannak, valami biztos, hogy van valamelyik leletben, ami felett az illető kolléga nagyvonalúan továbbsiklott. Ne aggódjon, hozzám szinte csak olyanok jönnek, akik más kollégáknál már megszerezték a negatív tapasztalatokat. Üdv: Fülészorvos
2017.
12.
01.
Malonyai Pipacs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A barátom már hosszú ideje depressziós és tegnap elmondta nekem,hogy hónapok óta minden nap megivott több dl hipós vizet (általában 1,5 dl vízhez 1,5 dl tömény hipót öntött,amit 2 szakaszban ivott ki a nap folyamán),de valamikor tömény hipóból is lenyelt 1-2 dl-t-ő azt nyilatkozta,hogy nincs olyan rosszul,egy kicsit gyenge,rossz a gyomra és csak egyszer volt mellkasi és alsó tápcsatornai fájdalma-hogyan lehet ez? Én utánanéztem az interneten,hogy a hipó lenyelése mennyire veszélyes,szétmarja a szerveket,a nyelőcsövet,stb. Ön szerint hogy lehet,hogy a barátom még ezek után viszonylag jól van? Utólag nem fog kapni súlyos egészségkárosodást? Válaszát előre is köszönöm! Köszönettel:Pipacs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Már hogyne kapna, mielőbb jó pszichiáterre van szükség, már így is határeset a zárt osztály. Üdv: Fülészorvos
2017.
11.
30.
Hajdu-Rabatin Tímea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb 3 hónapja tartó fülfájás miatt voltam nyaki lágyrész mr vizsgálaton. A leletem a következő lett: Az adenoid és bal tonsilla lingualis régiója kissé prominensebb. Egyebekben az epu, meso, es hypopharynyx légsavja szabályos. A garat es a gége területén egyértelmű kórós körülírt jelintenzitás, kontraszthalmozodás , illetve diffúzos gátlás nem mutatható ki.A parotisoj, glandula submandibularisok, pajzsmirigy, nyaki izmok és nagyerek területe ép.A nyaki nyirokregioban pathologias nagyságú vagy MR morfológiájú lgl.nem differenciálható. Nyaki gerincen kyphoticus kényszertartás észlelhető. Vélemény: Az adenoid és bal tonsilla lingualisképe elsősorban hyperplasiára utal. Ön szerint mi a teendő, van e okom aggódni? Köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Tímea
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Tímea! Fül-orr-gégészként az a véleményem, hogy az MR-t véleményező radiológus kolléga túlterjedt a hatáskörén, sajnos ezt elég gyakran tapasztaljuk mi fül-orr-gégészek, pl mikor MR leleten pansinusitist írnak le ( minden orrmelléküreg gyulladt ) majd az ugyanazon a napon készült CT negatív. Nem egészen értem, hogy panaszaival miért nem fül-orr-gégészt keresett meg előzőleg, majd az eldönti, hogy szükséges-e képalkotó radiológiai vizsgálat vagy sem. Üdv: Fülészorvos
2017.
11.
14.
Katakata23 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fülfàjàsra Ciloxan fülcseppet kaptam. Mivel babát szeretnènk,fennáll a lehetősége a terhességnek is. Kérdésem,hogy a Ciloxan fülcsepp alkalmazható-e a terhesség korai szakaszában? Várom mielőbbi vàlaszát! Köszönettel és tisztelettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Persze, hogy alkalmazható, csak kérdés hogy valóban hallójárat gyulladás okozza-e a panaszait. Üdv: Fülészorvos
2017.
11.
13.
Adrián kérdése:

Jó napot Doktor Úr -azzal fordulnék magához hogy, kiskorom óta légcsöves betegségeim voltak és 3 éves korom óta dadogok olyan diagnózist kaptam hogy a hangszálaim megvannak nagyobbodva illetve kérgesedés található rajta ez meg gátolja a kiáramló hangot ezért van a dadogás.. Magának mi a véleménye erről esetleg hogyan lehetne ezen segiteni orvosi beavatkozással?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Sajnos a dadogásnak lelki okai vannak, és egyáltalán nem könnyű tőle megszabadulni, a fül-orr-gégészeti felvetésnek ehhez semmi köze. Üdv: Fülészorvos
2017.
11.
03.
Pellesné Pallai Anita kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! 3.5 éves kislányomnak 3 hónapja kivették az orrmanduláját,az állandó betegeskedés,horkolás és légzéskimaradások miatt.Ugyan nem betegeskedik annyit,és ha beteg is lesz akkor 1 hét alatt kiheveri.És lázas sem volt azóta.De ugyanugy horkol,légzéskimaradásai is vannak habár nem annyiszor és nem annyira hosszú ideig mint azelőtt.A doktor akihez járunk nasonexet írt fel,amit az első héten 2× kellett alkalmaznunk.Hihetetlen javulás következett.Aztán le kellett,h csökkensztsük napi 1×iadagra,hisz a 2×i adag gyerekeknek nem ajánlott.Azóta ujra rosszabb a helyzet.A dr.úr átvizsgálta,megnézte kis tükörrel,h nem maradt e bent orrmandula.Azt mondja nem maradt bent semmi,semmit nem lát ami okozhatná a horkolást.A gyerek fülével is gondok vannak.Folyadék van a dobhártya mögött,az utolsó vizsgálatnál javult a helyzet.A hallása is jobb lett.A garatmandulái sem nagyok és nem gyulladtak.Azzal problémánk sosem volt.A fülein kìvül mindent rendben talált.Dr.Úr szerint mi okozhatja a horkolást ha nincs orrmandula,nincs orrpolip,épp az orrnyálkahártya,nem nagy és rendben van a garatmundula?Annyira elegem van már,úgy sajnálom a kislányomat.És ő is unja már az orvoshoz járást.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Nem csodálom, hogy elegük van a fül-orr-gégészből. Gondolkozzunk kicsit logikusan. Ha a horkolás nem szűnik, akkor sajnos igen is felmerül, hogy a kiváltó ok, esetükben az orrmandula ott lett hagyva, ha az operáló fül-orr-gégész azt találja, hogy semmi orrmandula, és ez igaz, akkor meg felmerül, hogy nem is volt ott orrmandula, nem az okozza a horkolást, és téves diagnózis alapján végzett orrmandula műtétet. A "visszanövésnél" jellemző, hogy a panasz sok hónapra megszűnik majd újra megjelenik, ez esetben gyakori a torokmandula kompenzáló szerepe, az ismételt műtétnél mind a két mandula eltávolítandó. Ha a fül-orr-gégésznek a feltételezett perifériás ok megoldás után sem sikerül a horkolást megoldania, akkor éjszakai légzésvizsgálat, sleep laborban javasolt, megjegyzem a légzéskiesés önmagába már ezt javallná, ugyanis az is veszélyes, ha a horkolás műtét után ugyan megszűnik, de a légzéskimaradás meg marad, sajnos ilyenre is szerencsére ritkán de van esély. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
21.
Szilveszter kérdése:

Kedves doktor úr! Azt szeretném tudni hogy a fülkagyló "berángása" komoly problémát jelenthet-e? Bő 1 hete jelentkezik ez a furcsa idegrángásszerű remegés a bal belső fülkagylómnál, s nem értem mi lehet az oka. Lehet hogy csak stressz okozza, de eléggé idegesítő jelenség, pedig nem is fáj. Köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Kedves Kérdező! Gondolom inkább belül van ez a rángás, a stapédius kis izmocska okozhatja, audiológiai vizsgálat jav, ideges feszült állapot részjelensége is lehet. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
16.
Szakács Csaba kérdése:

Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy minden reggel össze van a torkom dagadva de ez ez naponta ez nem múló minden nappal rendben van és éjszaka reggelre mindig össze dagad jön egy kis váladék reggel és utána Tökéletesen jó de viszont úgy érzem hogy nyelni nem úgy tudok mint régen például 37 éves vagyok aggódok az egészsége miatt már voltam doktornál is de azt mondták hogy minden rendben van Én ezt nem így érzem Előre is köszönöm válaszát
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
10.
20.
Kedves Csaba! Nagy valószínűséggel reflux részjelensége lehet. Mégha az is sajnos a közfinanszírozott ellátásban ez "mostohagyerek" sem háziorvostól, sem területi SZTK fül-orr-gégészettől, sem gastroenterológiától nem várható túl sok minden. Üdv: fülészorvos
2017.
10.
12.
K Zsanett kérdése:

Tisztelt Főigazgató Úr! A kérdésem az lenne, hogy nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás esetén mindenképp szükséges-e műtét. 35 éves nő vagyok és a nagyon közeli jövőben indulna az első babaprojekt nálunk, így ennek fényében szeretném eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás. Kb.2 hónapja vettem észre a megnagyobbodást, ami után nyaki ultrahang vizsgálatra küldtek. Itt submentalis nyálmirigyben 12*9*18 mm vastagfalú cystát jeleztek, illetve jobb oldalon egy másik 14*12 mm kifli alakú és más 6-8 mm-es echoszegény nyirokcsomó látszik. A fül-orr-gégész antibiotikumos kezelést javasolt első körben (2 hétig Fromilid Uno), aminek hatására kicsit visszahúzodott, de még mindig kb.10 mm-es. A szerológiai vizsgálat eredménye szerint az Anti-toxoplasma gondii IgM és IgG is negatív, az Anti-Epstein-BArr IgM negatív (10,0 U/ml), míg az IgG pozitív (korábbi átvészelt fertőzés ( 699 u/ml). A CMV IgG is pozitív (84 U/ml), az IgM negatív (12.6 U/ml). Korábban nem voltam semmilyen allergiás, de pont mielőtt előjött ez a tünet volt egy allergiás panaszom (nyaki-mellkasi erős viszketés - kiütések nélkül), amire kaptam kenőcsöt, meg gyógyszert és megszűnt a probléma. Nem vizsgáltattam ki, mert szerintem csak egy új féle mosószer okozhatta. Ezt csak azért említem, hogy immunológiai vizsgálat javasolt-e, vagy okozhatta-e ez a nyirokcsomó megnagyobbodást. Szóval nem tudom, a műtét mennyire szükséges, szeretném elkerülni, de ha a terhességet ez befolyásolhatja / veszélyezteti, akkor persze nem. Várom mielőbbi válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Tilos a nyirokcsomó láncon kivenni bármit, amíg nem tisztázott az oka. Vékony tű biopsziát persze ultrahang vezérléssel nyugodtan lehet végezni, kérdés, hogy ha reaktív nycs duzzanatról van szó, akkor nem inkább a kiváltó gyulladásos gócot kell-e inkább megkeresni. Submentális nyálmirigyről én még nem hallottam, sublingvális ( nyelv alatti ) és submandibuláris ( állkapocs alatti ) myálmirigyek azok vannak. Egy kicsit még ezt alaposabban körbe kéne járni, mert egyelőre csak zűrzavar van. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
10.
Alexia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, sajnos mindamellett hogy Németországban ahol élek az orvosi ellátás sokkal páciensbarátabb mint Magyarországon, mégsem boldogulok a környező szakorvosokkal,mivel sajnos nagyon kevés idejük és türelmük van egy-egy beteg számára. Remélem van ötlete és kész megválaszolni a levelemet. Tudni kell hogy 1,5 éve objektiv fülzúgásom van, azonkívül hogy belevilágított a FOG-orvos(dobhártya ép), nem lett különösebben kivizsgálva-mondván, valószínütlen a probléma feltárása. Ahogy azt kollégái is javasolták és más lehetőséget nem látván, beletörődtem,megtanultam a lehetőségekhez képest a jelenséget ignorálni.Időközben megállapítottam hogy valószinüleg mechanikusfizikai kiváltó oka lehet, mivel érezni tapintással is a vibrálást. Amivel azonban nem számolhattam, a múlt éjjel valami rettenetes történt velem(van egyébként is enyhe zajérzékenységem ,hirtelen váratlanul fellépő éles -nem feltétlenül hangos- zajokra.). Férjem korán reggel míg én aludtam,bekapcsolta a kávéfőzőt(brummog)én pedig a zúgó fülemmel felfelé aludtam majd felriadtam a kávéfőző hangjára ami iszonyatos fülzúgást ill. annak felerősödését idézte elő, annyira hogy a másik fülem szinte süketnek tünt mellette, előidézve ezzel egy borzasztó állapotot a fejemben. Néhány óra múlva megszünt de azóta nagyon félek hogy ez bármikor újra megtörténhet. Hallott már esetleg ilyenről? Sajnos ezzel nincs vége, még egy dolog lenne ha már zavarom,hogy többet ne gyötörjem a problémámmal, röviden, 4hete szorítja valami a torkomat,a háziorvos lerázott azzal hogy biztos vegetatív, én azonban biztosra veszem hogy nem az, nem élek stresszes életet aszolút(és különben is, tán logikusabb lenne előbb a testi elváltozásokat kizárni majd, ha ott semmi akkor ráfogni a -parasztra- hogy pánikol.) és kitapintottam egy kb szőlő méretü nemfájdalmas nyirokcsomót az állkapcsom alatt(másik háziorvos szintén érezte),amire antibiotikumot kaptam egy hétre,nem vitte el, jövőhétre van időpontom vérvételre bár nem vagyok benne biztos hogy azzal biztosan kimutatható, ha baj van. Lehet összefüggés a fülzúgásom és a betegség-nélküli-nemfájdalmas ny.csomó között? Milyen vizsgálat lenne a legcélravezetőbb??(MRT-t az orvosok az ára miatt csak legeslegvégső esetben írnak fel) Köszönöm,ha segít!!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Az lehet, hogy kedvesebbek a beteggel, de egyébként ugyanúgy "kapuőrök" akik megakadályozzák, hogy a beteg magasabb, persze jóval drágább szakellátáshoz jusson, de nem kell csodálkozni ezért fizetik őket, ha nem tennék ki lennének rúgva. Mondjuk ha klehet választani ( ha már ez együtt nem lehetséges ) a kedves de hozzá nem értő orvos, vagy a mogorva, de szakmailag csúcs orvos között, vajon melyiket választanánk? A panaszai egyébként felső légútiak, akár még reflux is lehet, a zúgás a fülében amit bizonyos ( tipikusan konyhai ) zajok provokálnak megint csak erre utalnak, ami jó mert egy idegi eredetű probléma már sokkal nehezebben kezelhető. Fülét sokat kell melegíteni és az alap probléma megoldására kell koncentrálni, néha nagy művészet a megfelelő antibiotikum eltalálása a fül-orr-gégész számára is. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
10.
Edoka1990 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mai a 9. napom mandulaműtétem után. A fájdalom egyszerűen elképesztő. Próbáltam többféle hatóanyagú gyógyszert (Cataflamot, Algoflexet, Tramadolt), de egyik sem mérsékli kellőképpen a fájdalmamat. Normális ez, hogy ennyi idővel a műtét után ilyen erős a fájdalom? Előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
10.
20.
Kedves Edoka! Nem, egyáltalán nem normális, az operáló orvosának kéne tudni, hogy a nagy fájdalomnak mi az oka és ennek megfelelő ellátásban, kezelésben kellene részesítenie. Üdv: fülészorvos
2017.
10.
08.
Metrovagon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Régóta fül problémával küszködöm. Folyamatos fülzúgással kezdődött, később a hallásom egyre romlott. Mindkét fülembe hallókészüléket kaptam (2 éve). Kb. 4 hónapja a jobb fülemnél azt tapasztaltam, mintha örökösen be volna dugulva, illetve ha a fülem mögött a fejemhez érek vagy megütögetem érdekes kongó érzést tapasztalok. Pár hete szintén a jobb fülemben folyamatos égő érzést érzek. Füll-orr-gégészeten azt mondták nincs gyulladás a fülemben, a háziorvos írt rá fülcseppet, amely csak annyiban segített, hogy a fájdalom elmúlt, de az égő érzés nem. A hallókészüléket ebben a fülemben már nem is tudom hordani, mert ha beleteszem újból fájni kezd. Segítségét szeretném kérni, mi lehet a probléma, mert a fülészeten nem mondanak semmit, a fülcsepp úgy érzem nagyon kevés erre problémára, hiszen idegesítő a folyamatos égő érzés, a fülzúgás és a fülem mögött furcsa kongás.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
10.
20.
Kedves Metrovagon! Az idegi eredetű halláscsökkenés nem jár dugultsággal ( ritkán gyógyszer okozta idegi haláscsökkenés un.prodromális bevezető tünete lehet dugultság ) nem jár égő érzéssel, nem jár kongással. Lehet újra kéne kezdeni az egész dolog kivizsgálását, aztán még a végén az is kiderülhet, hogy nem is idegi haláscsökkenés, hanem középfül eredetű. Üdv: fülészorvos
2017.
10.
07.
őszirózsa kérdése:

T.isztelt Doktor Úr! Meglehetősen stresszes 10 év van mögöttem.Kb. 3 hete a szomszédunk meghalt gégerákban.Azóta teljesen urrá lettek rajtam is a tünetek.A torkomban gombócot érzek sokszor iszonyú égő fájdalom a torkomban a nyelvemen, a számpadlásán.Időnként fulladásérzés .A legkisebb stresszre szinte rohamszerűen jönnek rám ezek a tünetek.Van amikor nagyon jól vagyok,azt hiszem elmúlt,de újra kezdődik.Már lassan úrrá lesz rajtam a depresszió.Régebben voltak reflux-hoz hasonló tüneteim,de főként stresszes helyzetben.Nem tudom mit tegyek?Ha "fuldoklást"érzek az mindig köhögési ingerrel jár.Válaszát nagyon köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Persze, hogy reflux, amit a ráktól való félelem, szorongás erősen fokoz. A refluxot lehet kezelni és a carcinofóbiát is. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
07.
gerbera kérdése:

megmutottek a testverem egy holnapja nyaki daganattal,meg mindig folyik a valadek(szintelen es ragacsos mint a ragaszto),azt szeretnem megkerdezni hogy ez mi?vagy termeszetes.Az orvos ki kezelte azt mondta hogy az eredmenye jo es meg sem vagyok en kibekulve azzal a valadekkal.koszonom szepen a valaszat tisztelettel Egyed Ibolya
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
ez egy kicsit kevés info, nem tudom miről van szó. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
05.
FÜLPROBLÉMA kérdése:

Tisztelt Doktor Ùr. A bajom röviden. Màr pàr hónapja elkezdődött fülpattogàssal kűzdök. Egy hónapja viszont màr minden nyelèsnél mintha szembeszél fújna a fülembe. Sajnàlom de nem tudom màshogyan megfogalmazni. Mitől lehet ez?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
T. Kérdező! Fülkürthurut, az okot kell felkutatni és kezelni, ami nem a fülben van. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
05.
Mandula alatti rész kérdése:

Üdvözlöm, 27 éves vagyok, nem dohányzom, az lenne a kérdésem, hogy a bal mandulám alatt látok valamit, nemtudom hogy odavaló e, lehet eddig is ott volt csak eddig sose figyeltem fel rá. nem fáj, csak mióta észrevettem, hogy ott van, állandóan nézegezem, és lehet már bebeszélem magamnak, hogy annak nem kellene ottlenni. Az lenne a kérdésem, hogy kell e félnem ettől, vagy ennek ott kell e lennie egyáltalán? És mi lehet ez? Linkeltem egy képet róla. Link: https://data.hu/get/10787438/20171005_112316.jpg Köszönöm előre is a válaszát! Üdv Józsi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
25.
Én is üdvözlöm, sajnos a képet nem tudtam megnyitni, de konkrét véleményt diagnózist sajnos úgy is csak részletes kikérdezés, fizikális és műszeres vizsgálat alapján lehet mondani. Üdv: Fülészorvos
2017.
10.
04.
vermeseva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy éve tartó torok szúrásom van, voltam sokat orvosnál vele. Idén márciusban ki is vették a mandulacsonkomat, mondván az állandóan be van gyulladva. De ettől csak részben múlt el a bajom, igaz a kisugárzó fájdalom a fülembe és a lapockámba nincs már, de a szúró, idegen test érzése továbbra is ott van a torkomban, de csak jobb oldalon érzem az elejétől kezdve, azon az oldalon volta a mandulacsonkom is. 4 hete voltam fogászaton tömetni és amit a fogorvos használt fertőtlenítőszert, az véletlenül lefolyt a torkomon, azóta felerősödött a szúrás érzés , ezt állandóan érzem. Szedek azóta savlekötőt is, kispárnával megemeltem a fejem éjjel úgy alszom, mert savam is szokott lenni. De 1 éve érzem ezt az érzést, nagyon sok orr-fül gégésznél voltam vele. A mandulacsonk kivétele után azt a választ kaptam az operáló orvosomtól, hogy ez vele járója a műtétnek, de nekem ugyan úgy szúr mit előtte szúrt...idegen test érzésem van azon a helyen. Köszönöm szépen a válaszát előre is. Tisztelettel: Vermes Éva
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
Kedves Éva! Biztos, hogy nem a mandulacsonk állt a panaszok hátterében, a reflux azért okozhat ilyet, tovább kell keresni a panaszok okát. Üdv: Fülészorvos
2017.
09.
29.
Doxycyclin kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem ez lenne: Egy 55 kg súlyú 172 cm magas 35 éves felnőtt ember (nő) 400 mg (2x200 mg/nap) Doxycyclintől életveszélyes állapotba kerülhet-e? Mi a megfelelő adagolása (2x100 mg/nap?) a fenti paraméterekkel (55 kg testsúlyú) bíró felnőtt ember számára akut garatgyulladás esetén?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
T. Kérdező! Igen kerülhet, akármilyen pici adagtól is, ha gyógyszer allergia áll fenn, egyéb esetben nem. Üdv: Fülészorvos
2017.
09.
28.
Kislányom füle gennyes belül kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A 1,5 éves kislányom bal füle gennyes belül, nem fájlalja csak akkor ha bele nyúlok. Valami komolyabb dolog esetleg? Ritkán történik velünk ilyen. Apa gyerek korában fül fájós volt, sőt többször fel is szúrták neki, majd meg is műtötték mindkettő fülét. Örökölhette apától ezt? Köszönöm szépen válaszát. Tisztelettel. : R. Melinda
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
Kedves Melinda! Ebből biztosat nem lehet mondani, de a hallójárat fájdalmas érintése az inkább hallójáratgyulladásra utal. Üdv: Fülészorvos
2017.
09.
27.
Jo napot! kérdése:

Jo napot kivanok Kinga vagyok. Azzal a kerdessel fordulok önhöz,hogy az orrsoveny műtét,fajdalmas-e és hogy altatásban csinaljak-
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2018.
02.
28.
Kedves Kinga! Igen, fájdalmas lehet, ha nem sikerül rendesen érzésteleníteni, altatásban tanácsolható a műtét. Üdv: Fülészorvos
2017.
09.
25.
Lupusz kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 15 éves lányom 3 és fél éve SLE-s beteg lett. Medrol 2mg, Delagil, Trexán mellett már két éve gennyes kiütései vannak testszerte, melyből staphylococcus aureus tenyészett ki, az orrváladékában is, antibiotikumra javul, de mindig visszatér. Okot nem tudni, most mandulaműtétet javasoltak, hegesek a garatmandulái, de nagyon ritkán van csak baj velük. Félek, nehogy baj legyen a műtétből és attól is, hogy ez csak egy fölösleges procedúra lesz. Önnek mi erről véleménye? Köszönettel: egy anya
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
Kedves Anya! Ez nem egyszerű kérdés, mivel a közönséges Staphylococcus aureus tünet és panaszmentes személyek orrváladékából gyakran kitenyészik, ők hordozók. Az immundeplecio mellett természetesen nagyobb az esélye a kórokozók megjelenésének akár nyálkahártyáról akár bőrfelületről van szó. Ha valóban egy tönkrement manduláról van szó, akkor azért attól meg kéne szabadulni. Üdv: fülészorvos
2017.
09.
21.
agi76 kérdése:

Kedves Doktorúr! Azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy terhességem 35-hetében bedugult az orrom és kiszáradt azota megszültem multhét csütörtökön de változás nincs. Kérdésem az lenne hogy ez elmulik magátol bizonyos idő után vagy nem és ha igen mikor??? Előre is kösszönöm válaszát
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
Kedves Agi75! A szülést követően már bátrabban lehet a különféle gyógyszerekhez nyúlni, ha reflux azt is kezelni kell. Üdv: fülészorvos
2017.
09.
21.
Mandula kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 21 éves fiú vagyok. Mandulagyulladásom volt melyre a háziorvos felírt AKTIL DUO 875 mg/125 mg antibiotikumot melyet elszedtem 6nap alatt, lejebb is ment a dagadás, de 3nap mulva újra bedagadt de ekkor már nem éreztem fájdalmat, nyelni is tudtam. Másik orvoshoz mentem mert hétvége volt és nem volt háziorvos, ő Azi Sandoz 250mg-ot írt fel és azt mondta 3nap után elmúlik. Beis szedtem a felírt gyógyszert, azóta eltelt 2nap de még mindig megvan dagadva a mandulám de nem fáj és nyelni is rendesen tudok. Az a kérdésem, hogy ez normális hogy nem megy le a dagadás vagy esetleg később fog elmúlni a dagadás?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
T. Kérdező! Az aktil duo volt a helyes felírás, ezt a panaszok javulásából is látni lehet ilyenkor, én ebből a csoportból mást írtam volna, és a hat napos szedés is rövid. Üdv: fülészorvos
2017.
09.
20.
Kérdés kérdése:

Jó napot tisztelt Doktor úr ! Lenne egy kérdésem magához olyan panaszom van hogy a torkom napok óta száraz nem faj semmi egyéb problémám nincs csak hogy folytonosan száraz a torkom és nyelnem kell. Ki próbáltam a tantum verde száj sprét de nem segít . Mi lehet ez ?? Üdv Hahn Roland
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
Kedves Roland! Refluxra gyanús. Üdv: fülészorvos
2017.
09.
18.
lehet baj? kérdése:

Kedves Főorvos Úr! 2 hónapja hallókészüléket kaptam halláscsökkenés miatt. A próbaidőszak alatt extrém hanghatás ért, pokoli fájdalmat okozott. Megjegyzem. a készülék is kiakadt, mert utána nem is működött... 2 napig aludni sem tudtam a fájdalomtól. A készülékről utána levették a szélső hangtartományba eső részt, csak beszédfrekvencián erősít, de az azóta eltelt időszakban is naponta többször hasító fájdalmat éreztem a fülemben. Voltam fülészeten, de ott nem találtak a világon semmit. Arra gondoltak, hogy be van gyulladva az állkapocs ízület ás Aflamint adtak, de nekem nem fáj ha nyitom a szám vagy rágok, ez fájdalmat sem vált ki. Mi lehet a baj? Ez nem normális dolog, hogy időnként fáj, hasogat a fülem akkor is, ha nem használom napokig a készüléket. A hallójárat sincs begyulladva. Mi lehet az oka? Soha nem voltam fülfájós és nagyon rosszul viselem. Kérem, adjon tanácsot Nekem! Előre is nagyon szépen köszönöm! Nagyon szép napot kívánok! Eszter
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
Kedves Eszter! Elképzelhető, hogy valamilyen középfülproblémáról van szó, az is okoz halláscsökkenést a hangátvezetés romlása miatt, idegi eredetű halláscsökkenés pedig soha nem jár fájdalommal. Természetesen idegei halláscsökkenés és középfül probléma is járhat együtt, ekkor a két halláscsökkenés mértéke összeadódik. Üdv: fülészorvos
2017.
09.
15.
Arcureg kérdése:

T. Doktor Ur! Ket eve szenvedek az arcureggyulladasommal. Tavaly volt a baloldalon egy FESS mutetem, de azota is folyamatosan begyullad az az oldal. Antibiotikumok nem igazan hatnak, jelenleg is eros fajdalom van az emlitett oldalon, es mar a szemem is nagyon faj , eros nyomaserzessel. Mit tudok tenni, mert mar nagyon elkeserit, hogy nem tudok szabadulni ettol a betegsegtol. Udvpzlettel: Eri Agi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
18.
Kedves Ági! Magán fül-orr-gégészeti tapasztalataim alapján szinte biztos, hogy akik eddig kezelték Önt nem álltak a helyzet magaslatán valószínüleg sem a helyes diagnózis, következésképpen a helyes kezelés tekintetében sem. Tanácsolom felejtse el őket, és kezdje el a probléma okának következetes keresését, először egy arckoponya 3D CBCT készíttetésével. www.meditrex.hu
2017.
09.
02.
Heveny orrdugulás kérdése:

Kedves Doktor úr! Nagyon bírom a válaszait és az őszinteségét! Ha nem az ország túlsó szegletében laknánk, már felkerestem volna Önt, mert erre évről- évre egyre nagyobb pusztításokat végez a burning out hurrikán:( Most táv-segítségében is bízva, a következőkben szeretném tanácsát kérni; március óta tartó orrdugulásom van, heveny orrnyálkahártya és alsó orrkagyló gyulladással. Elég késő vették észre, előtte szinte minden szakrendelésre elküldtek és nagy adag gyógyszereket -tulajdonképpen tök indokolatlanul beszedettek velem- és amelyektől csak rosszabbul lettem. Életemben először szorongásos tüneteim lettek! Vezető panaszaim: nehézlégzés, fejfájás, fülzúgás, orrnyereg feszítő érzése, erőteljes orrdugulás, garatfali váladékcsorgás, improduktív köhögés, féloldali majdnem szabályos köralakú arcpír (átmeneti), torokszárazság/rekedtség/krákogás, átmenetileg enyhe hőemelkedés. Elvégzett vizsgálatok mind negatívak (hasi/szív uh; tüdő rtg; ekg; labor; F-O-G gége vizsgálat; endokrinológia; hemmatológia; gasztroenterológia; fül-torok tiszta; orr váladék a dugulás miatt fehér/ garati váladék áttetsző, vaskos..)Allergiám gyermekkorom óta van (kinek nincs manapság?!..), habár sosem okozott szénanáthás tüneteket, gondolom most behozza a lemaradást.. A FOG-en kaptam kortikoszteroid sprayt,( mometasone sandozt), amit antihisztaminnal 4. hete használok, de egészen minimális csak a javulás.. A házidoka azt javasolta, előtte 5 perccel sima lohasztó orrsprayt is fujjak be pár napig, hátha úgy a szteroid spricc jobban áttudja járni az orrüregemet- illetve váltsak antihisztamint is.. A kérdésem az lenne, hogy a fentiek tükrében még mi okozhatja a "náthát"?( orrtrauma sem volt, ha infekció (gombás/virális/bacis) eredetű lenne, annak meg lennének nyomai (gennyes váladék, láz,labor etc) gondolom.. A Doktor úr, milyen egyéb kezelést/jól beváló antihisztamint szokott javasolni praxisában az ilyen esetekben (cetirizin sajnos nem vált be)? Javasolja-e a mometasone kezelés befejeztével az olyan kétfaktorú készítmény tesztelését, mint az allergodil? Végül triviális kicsit, de az erőteljesen gátolt orrlégzés és a sűrű garati nyák együtt okozhat obstruktív eredetű légzészavart? (mintha nem tágulna eléggé a tüdőm- miközben hallgatózásra nincs kóros zörej) Tanácsát és javaslatait nagyon szívesen fogadom és ezúttal is köszönöm!! :) Üdvözlettel: Evelin
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
18.
Kedves Evelin! Ezek úgy tűnik mind feleslegesek, csak tüneti kezelés, átmeneti csekély javulást eredményezhetnek. Az a baj, ha ott semmire nem megy az ottani orvosokkal a helyes diagnózis ügyében, akkor a helyes kezelés ügyében még kevésbé. Próbálja megkeresni a legközelebbi "normális" orvost, aki valóban kellő alapossággal, kitartással kinyomozza, hogy mi lehet a háttérben a panaszok mögött. www.meditrex.hu
2017.
08.
31.
Nyirokcsomó? Vagy mi lehet? kérdése:

Kedves Dr. Úr! Mónika vagyok, 20 éves. 2 éve volt egy középfül gyulladásom télen, ami elmúlt viszont azóta van a bal fülem mögött/alatt egy kis kemény csomó. Nem foglalkoztam vele eddig, azt hittem elmúlik, de sajnos nem így lett, megváltozott. Azóta nagyobb lett 2 év alatt, szépen kitapintható, fogalmam sincs pontosan mi ez. Félek nagy bajt okoztam magamnak azzal, hogy nem nézettem meg míg volt rá időm. Külföldön tartózkodom sajnos munka miatt és nem tudom most mi tévő legyek. Időnként bele-bele nyilal a fájdalom a fülem mögötti részre, belehasít. Most szerintem begyulladt ugyanis azon az oldalon hátul az ínyem is begyullasztotta szerintem és terjed tovább a gyulladás, a bölcsesség fogamnál fáj, mintha gennyedzene is. Meg a fülem mögötti duzzanat is érzékeny, olyan mintha azon a ponton folyamatosan kisebb nyomást éreznék. Mi lehet ez? Előre is köszönöm a választ!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
18.
Kedves Mónika! Ki kell vizsgálni, akár vékonytű biopsia aspiracios cítológiai vizsgálat is szükséges lehet, felső légúti gyulladást jelző reaktiv nyirokcsomótól atheromáig sok minden lehet. www.meditrex.hu
2017.
08.
29.
gréta kérdése:

2017.07.06 án fülfájára panaszkodtam ki szakadt a dobhártyám, mert olyan légkondis helyégbe dolgoztam ahol nem volt ki tisztítva a kondi. A fájdalom nem szűnt az antibiotikum hatására sem. Kórházba kerültem és infúziós kezelések szteroid hozzáadásával javult az állapotom .Megszűnt a fájdalom röggen és CT is készült . Az orvos végül 2 hét után azt mondta hogy haza lehet ,mennem de sajnos a hallásom az szinte a megszűnt ,nagyon zug a fülem . És ha valamit dolgozok ( pl porszívózok )akkor olyan érzés fog el mintha víz alatt lennék . Nem tudom mi tévő legyek mert így nagyon nehéz dolgozni is . Nem hallom rendesen a vevőket .Mert kereskedelemmel foglalkozom . Rossz a közérzetem is . Ezeket szedtem noviron orrcsepp , Solu-medrol ,Ceftazidim, augmentin, Algopyrin, xilox, Alfamin, Szertném tudni mikor fogok hallani ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
09.
25.
Kedves Gréta! Keresni kéne másik fül-orr-gégészt, mert ez a mostani a leírás szerint nem tudta megoldani a problémát. Üdv: fülészorvos
2017.
08.
23.
Ernő kérdése:

Jó estét Doktor Úr . Majd nem 3 éves kis fiam elég örök mozgó kis gyerek és ma este a francia ágyon a kezemből ki ugrott játszás közben és az orrát be verte az ágy párkányába. És nem vérzett neki igaz hogy sírt de pár perc után már sírást is abba hagyta picit piros kis bőr horzsolás van az orrán de enyhén. Aztán már játszadozott tovább mintha semmi nem történt volna. És én picit gyengéden az orrát meg tapintva meg néztem hogy reagál rá. Nem sír a tapintás miatt csak picit mint hogy ha érzékeny lenne neki. Most már alszik és hallgattam hogy szuszog a jobb oldalon teljesen hallani az orr hangját hogy levegőt vesz de a bal oldalon alig hallani a szuszogó orr hangját.Ez mitől lehet ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
27.
Kedves Ernő! A leírás alapján ez banalis szerencsés kimenetelű történet, de ha kételyei vannak, akkor fül-orr-gégészt érdemes megkeresnie. Üdv: fülészorvos
2017.
08.
22.
páli istvánné kérdése:

Tisztelt DOKTOR UR! Voltam CBCT-én melyet a radiológus kiértékelt,/arcüreg mütétem volt kétszer,nem orron át/időnként most is feszül az arcom,fáj és bedugul az orrom Vélemény:Sinusitis maxillaris chronica 1d kifejezett csontszerkezeti átépülés Egyebekeben gyulladásra utaló jel a paranasalis sinusokban nem igazolódott Kérném szépen megirni ez mit jelent Köszön szépen Páliné Irén
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Irén! CBCT-t a fül-orr-gégésznek kell értékelnie a látott képek az előzmények és a meglévő panaszok értékelése, összevetése alapján. Nem tudom mikor volt az említett két műtét, de ma már ha ez afféle Luc-Caldwell műtét, ilyet nem csinálnak fül-orr-gégészek. Üdv. fülészorvos
2017.
08.
16.
Megfázás kérdése:

Kedves Tamás! Sajnos, kb. minden évben sikerült megfáznom viszont esetemben ennek lefolyása általában 1-2 hónap. Váladékozás nincs, csak nagyon kis mennyiségben, rossz közérzet van és folyamatos torokszárazság ami úgy 1-2 hét után már alvási nehézségeket okoz. Orrsövényferdülésem is van, gondolom ez okozza az elnyúlt gyógyulást. Milyen módon lehetne ezt a folyamatot felgyorsítani és a torokszárazságot megelőzni? Természetesen tudom, sok folyadék, de a szénsavmentes ásványvíz nem enyhíti nagyon a szárazságot. Múlt évben sok teát fogyasztottam, mézzel, citrommal viszont ennek hatására még annyira se tudtam aludni éjszaka (csak nappal ittam teát). A sok C-vitamin bevitel, halset vagy septofort, calcium sem rövidítette le a gyógyulási időt. Várom a javaslatokat:) Üdvözlettel, András
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves András! A gyakori és elhúzódó lefolyású megbetegedés felveti a gyanúját, hogy ennek valami folyamatosan meglévő eltérés az oka. Egy arckoponya CBCT mindenképpen javasolt lenne, ezt kell a fül-orr-gégésznek kiértékelnie egy vizsgálat és megbeszélés keretében. Üdv: fülészorvos
2017.
08.
09.
Hólyag a torokban kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül két hónapja bakteriális fertőzés volt a torkomban, penicilin érzékenység miatt cifran antibiotikumot kaptam. Utána tünetmentes voltam, viszont a nyelvem mindkét tövénél azóta is nyelvvel tapintható átlétszó/sárgás kemény hólyagok vannak. Alapvetően nem fájnak, de ha többet dohányzom, nagyon erős torokfájásom van. Voltam gégészeten, ahol a doktornő azt mondta nem lát semmilyen hólyagot, csak vérbő a garatom, de tükörben látom, valamint a nyelvemmel is érzem a hólyagokat. Manduláim nincsenek. Tudna segíteni mi lehet az oka? Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
T.Kérdező! Meg kel nézni alaposabban, az nem megoldás, hogy a fül-orr-gégész nem lát semmit, akkor nincs baj, miközben Önnek panaszai vannak. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
28.
Gréta kérdése:

T. Doktor úr! Szeretném megkérdeni, hogy hypopharinx daganatos beteget is el vállalnak-e?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Gréta! Ez alapvetően fej-nyak-sebészeti, onkológiai feladat, magas szinten felszerelt intézményi hátteret igényel, erre a fül-orr-gégészeti magánrendelések nem alkalmasak. Ettől még Ön nyugodtan kérdezhet, tanácsot kérhet orvos válaszol rovatban fül-orr-gégésztől, onkológustól, bár nem jó jel, ha egy beteget kezelnek valahol, de ott mégsem nyújtanak kielégítő információt, tájékoztatást, mikor pedig néha súlyos döntéseket kell hozni a betegnek esetleg hozzátartozónak. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
24.
Mandula kérdése:

Jó napot! Az lenne a kérdésem, hogy elváltozást látok a mandulám alatt és a nyelvemen!Eddig két fül-orr-gégésznél is jártam de nem mondtak rá semmit! Lehetséges hogy nem látták? Előre is köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Mandula! Tényleg nem látták vagy nem akarták látni. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
24.
Arcüreg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány éve minden röntgen felvételen minkét arcüregem nyálkahártyájának kör-körös megvastagodása látszik. Kérdésem az lenne, hogy ebből a krónikus gyulladásból a későbbiekben alakulhat e ki rosszindulatú daganat az arcüregben? A gyulladás valószínűleg (de nem biztos) a por, poratka allergiámtól alakult ki, de gyógyszert nem szedek, mivel a megvastagodott nyálkahártyán és néha az enyhe arc, szem fájdalmon kívül nincs más tünetem és nem is szeretnék egész életemben gyógyszert szedni, ha nem muszáj. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Erzsébet
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Erzsébet! A fül-orr-gégésze tapasztalatai szerint ettől nem alakulhat ki. Erős kételyeim vannak, hogy az Önre vsz. csak ráfogott por és poratka allergiának köze van ehhez. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
14.
Beszéd fájdalmak kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy 16 éves lány vagyok. A télen nagyon sokat futottam a hidegben.December vége felé kezdtem el érezni, hogy beszéd közben fáradok, egy mondatnál többet nem is tudok elmondani. Orvosnál is voltam, aki megállapította, hogy nincsen hangszallag gyulladásom és a manduláimmal sincsen probléma. Ezen kívül semmi olyan változás nincsen, ami problémát okozhatna. Valami miatt mégsem tudok beszélni. December óta már sokkal könnyebb, de még mindig nagyon sokszor fulladok. Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mi lehet a baj. A mandulámból fehér illetve sárgás váladék ürült ki rendszeresen, ami a mai napig is tart, szerencsére most már egyre kevesebb és egyre ritkábban. A segítségét szeretném kérni abban, hogy a problémát megoldjuk és meggyógyuljak. Nagyon szépen köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
T.Kérdező! A fül-orr-gégészetet érintő problémát, mandula váladékozás fül-orr-gégésznek kell véleményeznie. A fulladás érzet hátterében azonban állhat rejtett aszthma is, ezért pulmonológiai vélemény, légzésfunkciós vizsgálat is kellene. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
13.
Alexandra4 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2016 decemberében hátfájással kezdődtek a problémáim. Mivel rendszeresen járok edzeni, azt gondoltam, hogy meghúztam. A hátfájdalomhoz azonban csatlakozott erőteljes arc-, fej-, és fülfájdalom, valamint kiütések jelentek meg a hátam felső régiójában. A fül-, orr-, gégészeti vizsgálat, ill. röntgen az arcüregben lévő nyálkahártyák megvastagodását állapította meg, azt mondták kezdődő arcüreggyulladás. A tüneteim nem voltak tipikus arcüreggyulladásra jellemzők, nem voltam sem lázas, az arcom nyomásra nem volt érzékeny és váladékozás sem volt. A tünetek nem javultak, így antibiotikumot írtak fel. Ez szintén nem hatott, viszont, a már múlóban lévő kiütéseim teljes erővel jelentkeztek, most már a mellkason is. Mindehhez társultak szinte az egész testet érintő izomfájdalmak (lábak, nyak, vállöv). A vérvétel alapján 80-as vérsüllyedésem és 83-as CRP értékem volt, valamint az EBV VCA IGG antitest értéke volt pozitív. Ezek után már autoimmun betegség gyanújával kezdtek el vizsgálni. Hasi UH, nőgyógyászat, kardiológia, neurológia, háti és nyaki MR mind-mind negatívak lettek, senki sem igazolta az autoimmun gyanút. A vérkép vérsüllyedés értéke és CRP értéke javulást mutatott az EBV VCA IGG értéke viszont duplájára nőtt. Senki sem tudta megmondani, hogy akkor ez most EBV fertőzés-e. Az izomfájdalmak közben elmúltak, maradtak az arc, fej, fül fájdalmak. Megint eltelt egy hónap tovább csökkent a vérsüllyedés, a CRP normál értékre esett, az EBV VCA IGG értéke is visszaesett, viszont az EBV early antigen IGG negatívból kétséges értékre nőtt. Jelenleg küzdök a homlok és tarkótáji fájdalmakkal, arcfájdalommal. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy lehetséges-e, hogy az EBV fertőzés okozza a fájdalmaimat. Váladékozás nincs, a fájdalom jellege feszítő, esténként mindig hőemelkedésem van (37 fok körüli). Sem a háziorvos, sem a reumatológus, sem fül-orr-gégész nem tudja megmondani panaszaim okát. Segítségét előre is köszönöm és várom válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Alexandra! Az EBV ha felmerül, akkor a fül-orr-gégész számára elég könnyen beazonosítható, jellegzetes labor leletek, hasi UH, specifikus vizsgálat ..stb, magas láz, nyaki nycs. duzzanat fejfájás, aztán néhány hét alatt gyógyul. Itt valami más lesz, lehet góc betegség is, de úgy tűnik az eddigi orvosok nem igazán tudták kideríteni az okot, tovább kéne vizsgálódni. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
12.
torokbe van dagadva a torkom kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nincsen mandulám már 20 éve. Az a panaszom hogy bal oldalt nagyon rég be van dagadva a garatfalam. Mikor benézek a tükörve és megnézem a torkom ezt látom. Fél éve fáj. Nem mindennap de hetente 1szer 2szer biztosan. És olyankor egésznap. Voltam orvosnál aki igazából csak belenézett a számba azt mondta hogy semmi bajom. Nem küldött el semmilyen vizsgálatra. Félnem kellen? Vagy van önnek valami tippje így látatlanban? Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
T. Kérdező! Azért ezt egy kicsit alaposabban kéne kivizsgálni. Az hogy semmit nem lát az orvos az elég kevés, ha Önnek panaszai vannak. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
12.
Orrmandula műtét utáni problémák kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. 4 éves kislányomnak majdnem 2 héttel ezelőtt orrmandula műtéte volt. Elég nehezen viselte, és azóta az éjszakák is elég rapszodikusan telnek. 2 hét után még mindig horkol, szörcsög, gyakran "felköhögi" magát álmából. A köhögés egyébként vértelen. E mellett néha hőemelkedése van, illetve magas (39 fokos) láz is előfordult. A gyereknek rossz a közérzete, gyakran elesettnek érzi magát. Az operáló orvos a műtét utáni első kontrollon antibiotikumot írt fel valamint egy aerius nevű gyógyszert is. A kérdésem az, hogy 2 hét után még normális-e az ilyen állapot...? Utána olvasva már túl kellene lennünk a nehezén... Válaszát köszönöm! Egy aggódó apuka
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Apuka! Szerintem már fül-orr-gégész válaszol rovatban már megválaszoltam, szerintem ez nem normális, a fül-orr-gégésztől a leírás alapján nyilvánvalóan nem kapják meg azt a gondosságot, amit a postoperatív időszakban igényel a beteg, akivel bizony problémák is lehetnek, nem csak oprálunk, aztán majd lesz valahogy. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
12.
Tympanoplasztika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Május 30. ~ án bal fülemen tympanoplasztikát végeztek. Egy hónappal késöbb ismét szteroidos orrspayt írt fel az orvos. A hallásom rémes. A műtét előtt 40~50 decibeles hallásvesztést méttek a hallásvizsgálaton. A fülem rágás, ásítás közben pattog, és éjszaka sárgás váladék folyik belőle. A kérdésem az colna, hogy hat héttel a műtét után ez normális?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
T. Kérdező! Nem, nem normális. Úgy tűnik nem sikerült a beavatkozás. Azt azért el kell mondani, hogy a középfül műtéteinél, pláne ha halásjavítás is a cél, senkinek nincs olyan, hogy minden műtét 100%-ban sikerül. Viszont minél nagyobb esetszámban operál egy jó kezű fülsebész, annál jobbak lesznek az eredményei, de soha nem 100%, aki ezt állítja, az hazudik. Az már egy másik kérdés, hogy miért fehér holló ma mo-n a jó fülsebész, ez messze vezetne. Operálni persze lehet, lehet keresni ehhez delikvenst, csak senki nem akar "kísérleti nyúl" lenni vagy hogy rajta gyakorolják be a műtétet. Az is érdekes kérdés mikor tympanoplasztikát csinálnak valakinek sorozatosan, nyilvánvaló rossz fülkürtműködés, krónikus mandula problémák, megoldatlan orrsövényferdülés és orrmelléküregi eltérések mellett. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
07.
arcüreggyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Egy hete a jobb felső fogsorra és a fültőre kisugárzó fájdalommal felkerestem a fogorvost,aki 3D fogászati ct-t végzett,ami fogászati oldalról negatív,de jobb oldali arcüregi fedettséget jelzett.A fül-orr-gégész ennek ellenére OMÜ rtg vizsgálatot javasolt.Nem értem miért,mert nem mutatott ki többet mint a CT.A arcüreg fedettségét,nyálkahártya duzzanatát a jobb oldalon./ A jobb oldali arcüreg fedett.A bal arcüreg,homloküreg légtartó./ Beutalt viszont OMÜ CT-re.Náthás nem vagyok,a fülem rendben ,a torkom sem fáj.Idén voltam mammográfián,tüdöszűrésen.Tartok a sugárterheléstől. Ön mit javasol,hogy látja a helyzete? A két CT között 5 nap lenne. Semmi kezelést sem kaptam,de 1,5 hét után elmúlt a fogfájás, Köszöm, Kovács Judit 45 év
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Kedves Judit! 3D CT után Omü felvétel nevetséges, az ilyen fül-orr-gégészeket kerülje el. A panoráma rtg-hez hasonló CBCT-k sugárterhelésétől nem kell félni, az töredéke a kórház nagy "befekvős" CT-k terhelésének, nem véletlen hogy ezeket az eszközöket tö9bbynire lakóházak helyiségeiben kialakított fogászati cégeknél találhatjuk. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
05.
fájdalom, fülzúgás, kattogás kérdése:

Tisztelt Dr.úr! Tanácsát szeretném kérni, mivel több orvosnál is megfordultam már és egyenlőre megoldatlan a problémám. A panaszom 3 hónapja kezdődött, amikor éjszaka arra keltem, hogy nyeléskor erős kattanást érzek a gégémnél,ami kívülről is érezhető olyankor és ez borzalmas fájdalommal jár. Ez az állapot leginkább bizonyos fejtartás esetén jön elő. A torkom/gégém?! kívülről is fáj. Következő panaszom a nyaki tarkó táji fájdalom lett, majd fülfájás és fülzúgás jött elő. A fülzúgásom hallásvizsgálat során is be lett mérve. A fülem pattog, szó szerint minden mondatom befejezése után és beszéd közben is. Már 5 orvosnál jártam, mind az 5 mást mondott, nekem meg már csak sírni van erőm a fájdalomtól és a fülzúgástól. Semmi pszichés problémám nincs, nem is volt, csupán minden a torok kattogással kezdődött. Refluxra is ráfogták, azonban nem érzem magam refluxbetegnek, savlekötőt szedek és szalvusz vizet fogyasztok. Sok vizsgálatom volt azonban eredménytelenül. Fontolgatom, hogy elmegyek Önhöz vidékről, mert körültekintő, lelkiismeretes orvosnak tűnik a fórum alapján és minden vágyam lenne végre gyógyultnak lenni. Mit gondol, maga tudna segíteni a problémámon? Köszönöm, Dorina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Kedves Dorina! Attól, hogy Ön nem érzi magát reflux betegnek, attól ez még bőven lehet reflux probléma. Éppen a refluxra nagyon is jellemző, hogy a beteg sorra járja az orvosokat, mégsem megy semmire. Üdv: fülészorvos
2017.
07.
04.
füldugulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja bedugult a ball fülem,háziorvos kimosta,de csak 1,2 nap múlva dugult ki.Semmi különös nem jött ki belőle. Most megint el van dugulva,sós vizzel öblögettem,1 napig jó volt kidugult,aztán ismét me van dugulva.Voltam ügyeleten,belenéztek,gyulladást nem láttak,azt mondták orsprézzek!Csak hogy nem vagyok náthás,kapok levegőt,és nem szeretnék az orrsprére sem rászokni.Fülészetre sokára kapok időpontot,addig tudna valamit ajánlani mit tegyek? Sle beteg vagyok és nyaki sérvem is van,Ezek a betegségeknek lehet hozzá köze? Köszönettel:Saci
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Kedves Saci! A dugulás oka nem hallójárati ezrét felesleges mosogatni a külső hallójáratot, nem hinném, hogy a háziorvos ezzel a panasszal elboldogul fül-orr-gégésznek kell az okot kinyomoznia és kezelnie. Üdv.: fülészorvos
2017.
07.
02.
huzat kérdése:

Tisztelt doktor úr. Huzatos helyen dolgozom, ezért fáj a fogam. Bedugtam a fülem mind kettőt. Kicsit kellemetlen, mert alig hallom a munka társaimat. Azt szeretném kérdezni, hogy mind kettőt be kell dugnom, vagy elég ha csak az egyiket. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Tóthné.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Kedves Tóthné! A munkahelyi füldugó kellemes is lehet, ha az embernek olyan munkatársai és főnöke van, de viccen kívül a huzat ellen a füldugó semmit nem ér, mert ez esetben a középfül, fülkürt dysfunkciójáról van szó, annak pedig a fogfájáshoz sincs köze. Üdv: fülészorvos
2017.
06.
29.
baktérium kérdése:

Üdv! Az lenne a kérdésem,hogy a torokváladék eredményen Staphylococcus aureus és Enterobacter cloacae baktériumok lettek kimutatva, erre pedig Prixoter 500mg egy hétig és Klion 250mg 3 hétig lett kiírva, de elolvasva a sok negatív tapasztalatot a levofloxacin hatóanyagú antibiotikumokról nem volt szívem beszedni, nem lehetne ezekre más fajta antibiotikumot alkalmazni helyette ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Már hogyne lehetne, én sem adnám ezeket erre a problémakörre. Üdv: fülészorvos
2017.
06.
22.
Fejfajas kérdése:

Jo napot,,tisztelt doktor ur,,kerdezni szeretnem hogy egy hete faj a fejem fokkent a homlokam ,szemeim,fejemteteje,es hatul a tarkomnal,,de folleg a elol a homlokam,,es a fuleimbe szaggat,es felek hogy agyhartyagyulladasom ,vagy homlokureg gyulladassom van,,,lazam ,natham nincs,,,,,csak hanyinger ,neha szedules,,,koszonom valaszat szep napot,,,
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! Önmagában a homloktáji fájdalom nem jelenti a homloküreg gyulladást. Ha valóban az lenne azt komolyan kell venni, az agy közelsége miatt, sőt ez esetben az endoszkópos műtét helyett is külső feltárásos műtétet végeznek, ehhez képest ilyen műtétet manapság extrém ritkaság, homloktáji fájdalma meg azért elég sok embernek van. Nagyjából ez a helyzet a agyhártyagyulladással is. Üdv: fülészorvos
2017.
06.
17.
bal fül diszkomfort kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár napja elkezdett enyhén fájni a bal fülem tövénél belül, ami az állkapcsomat is érinti kb. 10 cm szakaszon, ill. alatta. Fülfolyásom van évek óta, már mind a két fülemben.vízszerű, szagtalan, néha viszket. Mi lehet az oka, ill. összefügghet-e a folyás és a jelentkező fájdalom? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! Látatlanban biztosan nem lehet mondani, a vízszerű viszkető fülváladékozás elég gyakran gombás hallójárati fertőzés következménye. Üdv: fülészorvos
2017.
06.
16.
Pattogás kérdése:

Tisztelt dr.Úr ! 3 hónapja kezdődtek a problémáim azzal, hogy ejszaka felkeltem arra hogy nem birok nyelni, ugyanis a torkomnal a gégefedőm?!környékén eles fajdalmat ereztem nyeleskor, es kattanast, amit hallottam is. Nagy nehezen maguktol merseklodtek ezek a panaszok, viszont nem szuntek meg, a mai nap is elojott. Rettenetes fajdalom es borzalmas erzes. 2 hónapja a fülem elkezdett fajni, ami fajdalom alkalmivá vált, viszont a fulem pattog beszed kozbe, minden mondatom utan es mozgasra is. Ezt a pattogast mas is hallja ha kozel hajol hozzám, családom es az orvosok is halljak. Van hogy levegővétel kozben is pattog a fulem-torkom?nem tudom eldonteni akkor melyik. 1 hete borzalmas fulzugasom van. Teljesen kikeszit. Iszonyatos magas hangon sipol, mormog stb. Mar 6x! Voltam ful ott gegeszeten, mind masik orvos. Es mind a 6 mas diagnozist mondott... Volr nyelesi rontgenem, mellkas rontgenem, nyak UH, nyaki erek UH is, audiologiai vizsgalatom is. Mind negativ eredmennyel! Mindenki tanacstalan, en pedig kezdek beleőrülni. Már pszichiatriata is elmentem sajat akaratombol, ahol az ezek miatti szorongas, es alvasom kezelesere frontint kaptam. De sajnos a nyelesi kattogastol jobban nem tudok elaludni mint a fulzugastol!. Ön szerint mi lehet a problema?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! A sok panasz és kevés pozitív vizsgálati eredmény reflux gyanúját kelti, erre pedig vagy nem gondolna, vagy nem képesek helyesen kezelni. Üdv: fülészorvos
2017.
06.
08.
Pattogatott kukorica kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap pattogatott kukoricát ettünk és egy keményebb falatnál úgy éreztem, hogy megakadt a torkomon és órákkal később is olyan érzés volt, mintha nem akarna lemenni a torkomon. Végül estére rendbe jött, ugyanakkor a mai napon olykor a mandulám környékén szúró érzést érzek nyeléskor. Mint írtam, csak olykor érzem ezt, nem minden nyeléskor, de épp elég ijesztő a tűszúrásnyi érzés. A tükörben látom, hogy azon az oldalon a mandulám külső felszínén egy apró, egy-két milliméteres mélyedés keletkezett, teljesen tiszta, nincs rajta semmilyen elszíneződés. Korábban biztosan nem volt ez rajta. A pattogatott kukorica okozhatta és el fog múlni teljesen vagy érdemes elmennem emiatt orvoshoz? Korábban sosem tapasztaltam ilyet, pedig nem először éreztem, hogy megakadt volna a torkomon az említett étel. Rosszul nem vagyok, a torkom nem fáj, tükörben nézve nem látom, hogy gyulladásban lenne a mandulám, habár az átlagosnál kicsit mindig duzzadtabb, mert gyerekkoromban sokszor volt begyulladva. Megnyugtató válaszát megköszönöm. Üdvözlettel: K. Anett
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! Igen jól látja, nem a pattogatott kukorica a probléma, hanem más baj van, éppen csak a száraz pattogatott kukorica nyelésével járó probléma hozza előtérbe a panaszokat. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
30.
Feli0830 kérdése:

Tisztelt Doktorúr. 3 hete pajzsmirigy műtétem vol akkor még nem volt semmi gond a hangommal. Azomban egy hete el kezdtem berekedni vissza mentem ellenőrzésre es kiderült hogy nem mozog az egyik hangszallagom. Eléggé kellemetlen fulladok nem nagyon tudok beszélni. Segítséget kérek mit tudok ellene tenni?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
Na igen. Ezért van az, hogy van egy csomó ország, ahol a fül-orr-gégészek végzik a pajzsmirigy műtétet, amit azzal kezdenek, hogy a hangszalag mozgató ideget szépen szeparálják. Itt meg az a legegyszerűbb, hogy a sebész aláíratja a beteggel, hogy bizony megsérülhet a hangszalagmozgató ideg a műtét kapcsán, átmeneti vagy végleges hangszalag bénulás lehet a következmény. Nézze csak meg, hogy mit írt alá. Mindenesetre most reménykedni kell, hogy csak megnyomódott az ideg és lassan visszatér a funkciója. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
30.
Arcüreg gyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi lelet magyarázatát kérném Öntől: A bal arcüreg felső fala mentén a nyálkahártya megvastagodott. A többi orrmelléküreg légtartó.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! Sok fórumon kifejtettem már, hogy ilyen felvételeket már csak az orvostörténeti múzeumban csinálnak normális helyen, aki meg ilyet kiír, az is inkább múzeulógus, mint orvos. Csakis 3D arckoponya CBCT-t készitünk manapság, amennyiben ez indokolt, kisebb felső légüti hurutok esetén pedig sugárterhelés nélkül arcüreg Ultrahangot készítünk. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
26.
Tünde kérdése:

Jo napot kivanok. Egy elég buta kérdésem lenn. Ma kimosták a fulemet és nem láttam jol mikor végzett a doktornő, hogy csak ki tisztitotta a vattával vagy benne is hagyta. Mikor haza értem meg akartam nézni de nem látunk benne semmit. Válaszát nagyon szépen köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
07.
08.
T.Kérdező! Nem egészen értem, minek a vatta a fülmosás után. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
22.
Mandulagyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kezdem ott hogy pár hete beteg voltam,be voltak gyulladva a manduláim.A háziorvos írt antibiotikumot,amitől naggyából meggyógyultam,de a torokfájás és a nehéz nyelés azóta is tart,és a jobb oldalon érzem.Kérdésem az lenne hogy milyen tünetei lehetnek a gócos mandulának???Mert sokszor fájnak a lábaim,és folyamatosan fáradtnak ès álmosnak érzem magam. Köszönettel:Nóra
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Nóra! Előfordulhat, hogy nem volt jó az antibiotikum, amit a háziorvos írt, azért ez elég gyakori. Ha góc és streptococcus fertőzés irányában vizsgálódunk, akkor a normál laborvizsg. mellett tanácsos egy AST vizsgálat, ha ez magasabb értéket ad, akkor pár hét múlva egy másik vizsgálat, ebből sok következtetést le lehet vonni. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
17.
László kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A 4 éves kislányom immáron 2 éve szenved folyamatosan visszatérő középfülgyulladással,és folyamatos antibiotikum kezelèssel!A napokban voltunk újra orvosnál,mert folyamatosan folyik az orra, köhög és nem kap levegőt az orrán keresztül! A vizsgálat után közölték,hogy nem szanálódó serozus otitise van,vezetéses halláscsökkenés,B típusú tympanogram! Orvosunk orrmandula eltávolítást ajánlott dobüriszívással! A beavatkozások elvégzése után fennállhat maradandó halláskarosodás?Tényleg szükségesek ezek a beavatkozások? Véleményét várom!!! Köszönettel László
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves László! Az orrmandula kivétele szinte 100%-ban megoldja a serosus otitis problémáját. Ebből "maradandó halláskárosodás" akkor lesz, ha sok év alatt a folyadék a dobüregben lassan tönkreteszi a hangvezetést biztosító láncolati elemeket, de még ekkor is jó fülsebész sokszor műtéti sorozattal, de fel tuja újra építeni a működő középfület. Természetesen a nagy bajt megelőző orrmandula műtét és egy ilyen precíziós fülműtét sorozat szakmailag nem ugyanaz a szint. Már a két év is sok, oldják meg minél előbb a problémát, mielőtt nagyobb baj lesz. Üdv: fülészorvos
2017.
05.
02.
anacska kérdése:

szep napot doktor ur. Nagy Roland vagyok. volna egy olyan problémam hogy volt a nyakamon fibromam lecsipte a kislany. kb 1 honapja. viszon nem tudom ebbol eredoen van e de a torkom egni szokot meg olyan mintha marná valami. nem tudom mitol lehet. meg e tudna mondani?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
23.
Kedves Roland! A két dolognak semmi köze egymáshoz. Üdv: fülészorvos
2017.
04.
22.
Recurrens paresis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Problémám pajzsmirigy műtét (bal lebeny és isthmus eltávolítva) után kialakult bal oldali hangszalag- és gége bénulás. A bénulás jellemző tünetei megvannak nálam is,mint a félrenyelés,hangképzési zavar (monotomia,phonatiós dyspnoe,nem tudok hangosan beszélni,hamar elfáradok beszéd közben...),terhelésre légszomj. Ezen felül nyaki gombócérzés és hátsó garatfalon váladék csorgás érzés van. Időseket gondozok,egész nap használom a hangom,délutánra "elfogy". Másfél évvel a műtét után a tünetek változatlanul fennállnak. Voltam többször vissza a műtétet végző fül-orr-gégészhez,foniátrián,gasztroenterológián (reflux nincs),szelektív ingeráram kezelésen,nyaki uh-on.Mindenhol negatív eredmény,kivéve a kompenzációs hiányt a hangszalagok közt.Akkor mi lehet a tünetek mögött?A hangszalag medializálásról mit gondol?Az orvosom szerint szükségtelen,még helyreállhat magától,én ennyi idő elteltével már nem hiszem. Válaszát köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
26.
T.Kérdező! Én sem gondolom, hogy másfél év után javulás várható. Az érintett hangszalag továbbá az ép hangszalag poziciói ( belégzés, kilégzés, phonatio ..stb ) és mozgása alapján lehetne felállítani a tervet az esetleges műtétre, ami akár a medializáció is lehet, persez ennek os sokféle formája létezik. Üdv: fülészorvos
2017.
04.
20.
Múlni nem akaró mandulagyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 5. hete küzdök a torokfájásommal, megpróbálom röviden leírni az előzményeket. Megjegyezném, hogy soha nem dohányoztam, ez hátha fontos, illetve 29 éves vagyok. 1. hét: Duzzadt mandulák, 39,5 környéki láz, köhögés. Zinnat-ot kaptam (500mg) napi 1x, 5 napon át. Láz elmúlt, de a kúra után fehér foltok (egyik orvos szerint tüszők, másik szerint csak váladék) jelentek meg. 2. hét: Aktil Duo (1000mg), napi 2x 7 napon át. A fájdalom a kúra utolsó 2 napjára teljesen megszűnt, de a nyaki nyirokcsomók továbbra is duzzadtak maradtak és nyomásra érzékenyek. A kúra után 2 nappal ismét visszatértek a tünetek, sokkal nagyobb fájdalommal, ami az egész szájpadlásomra kiterjedt, minden nyelvmozgatás, ásítás, nyelés éles, fülbe sugárzó fájdalommal járt. Enyhe láz, hőemelkedés újra volt. 3.-4. hét: Beutaltak tüdőgondozóba, ott mindent rendben találtak. Fül-orr-gégészeten nem végeztek mintavételt az antibiotikum kúra közelsége miatt, de alapvetően semmi rendelleneset nem találtak. Nyomásra semmi nem jött a manduláimból. Ennek ellenére kaptam 2 hétre Fromilid Uno-t, atípusos bakteriális fertőzés gyanúval. Előtte vérkép készült, 40-es CRP, alacsony, 6,6-os vas, picit emelkedett, 54-es GTP és 0,93-as monocita számon kívül más rendellenesség nem volt. 5. hét: Ma fogyott el a Fromilid Uno. Az első 3 napban elviselhetővé vált a fájdalom, de még mindig belenyilall a fülembe, ha nyelek azóta is. A nyakamon, állam alatt az összes nyirokcsomó mogyoró méretű és nyomásra hol jobban, hol kevésbé érzékeny. Kimondottan a bal oldali mandulám fáj, bár hétvégén kicsit többet beszéltem és akkor a jobb oldali is "bedurrant", akkor újra előjött a fájdalmas nyelvmozgatás is, de ez 2 nap alatt normalizálódott. Mindent kipróbáltam, négyféle szopogatós cukorkát, sós gargalizálást egy héten át napi többször, corsodyl-lel való gargalizálást, kamillás-zsurlós-hársfa virágos gargalizálást és semmi eredmény. Mellékelve feltöltöttem egy képet a legrosszabb-legjobb állapotáról a manduláimnak: http://tinyurl.com/n7hh4z9 Alapvetően 2-3 évente 1x vannak begyulladva a manduláim, de ez általában pár nap alatt átmegy köhögés-orrfújás kombinációba, nagyon ritkán kell antibiotikumot szednem, tehát így még sose jártam. Gondolom mindenképp szükséges lenne egy torokváladék mintavétel, de nem tudom ezt antibiotikum után hány nappal lenne célszerű elvégezni? Ön szerint merre lenne érdemes tovább menni? Köszönettel várom válaszát, Viktor
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
27.
Kedves Viktor! A leírásból egyvalami nyilvánvaló, az össze vissza kapkodás orvosi részről, nem megfelelő, téves diagnózis, következményként természeteseb téves kezelés is. Üdv: fülészorvos
2017.
04.
13.
Arc asszimetria , arc ferdülés kérdése:

Üdvözlöm! A következő problémában kérném szakmai segítségét: Azt talasztalom hogy kb 1év alatt az arcom asszimetrikus lett, ez alatt azt értem hogy a jobb szemem kb 1,5cm el lejjebb van mint a bal és a jobb oldali arcom is -duzzattabb-. Hozzá értő elsőre egy fül-orr gégészeti vizsgálatot javasolt. 28 éves vagyok a véképem rendben van. Képet is küldenék csak itt nincs rá mód. Ön mit javasol, mi lehet a kiváltó ok, hová érdemes fordulni?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
27.
T.Kérdező! Kisfokú féloldali arcidegbénulás is járhat ezzel, mindenképpen neurológushoz kéne először menni. Üdv: fülészorvos
2017.
04.
10.
hallás kérdése:

Kollégiumban élek és a szobatársam annyira horkol,hogy csak füldugóval tudok aludni. Formázható füldugót használok,amit reggel nehezen bírok kiszedni,mert muszáj mélyre tolni,hogy tudjak aludni,de így reggel sokára tudom kiszedni. Az ujjaimmal próbálom kiszedni,szóval nem használok semmilyen segédeszközt amivel megsérthetném a dobhártyámat. Ettől vajon beszakadhat majd a dobhártyám? Esetleg amikor túl mélyre tolom vagy amikor próbálkozom kiszedni onnan? A füldugó hosszú távon okozhat halláskárosodást vagy más maradandó problémát? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:Orosz Péter
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
27.
Kedves Péter! Hallójárati akár krónikus problémákat is okozhat. Üdv: fülészorvos
2017.
04.
03.
Fniki13 kérdése:

Kedves doktor ur! Honapok ota dugul az orrom orrcseppet hasznalok..de mar az se segit... Az egyik orrlyukaba seb keletkezik ami eleg kellemetlen. Esetleg van valami otlete ami tudna segiteni hogy ne kelljen orrcseppeket hasznalnom?! Koszonom Niki
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
08.
27.
Kedves Niki! A lohasztó szárító orrcsepp csak ront a helyzeten, fül-orr-gégésznek kell kikezelnie. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
22.
Tiduj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Már több,mint 4 hónapja erős keserű ízt érzek a számban, a nyelvem kissé érzéketlen és ég,csíp, mintha zsibbadna,az ajkaim is bizseregnek . Ez az állapot egy erős antibiotikum kúra után kezdődött. Egy alig sejthető tüdőgyulladásra kaptam kétszer 7 napos kúrát/nevezetesen Levofoxacint/. A gyógyszer mellékhatásai közt szerepel az íz érzés megváltozása is,illetve központi idegrendszeri problémák is,mint.pl. fülcsengés,egyébként az is volt,de elmúlt/ ,izomrost szakadás és egyéb durva dolgok. Étkezni tudnék,de nem érzem rendesen az ízeket,az állandó keserű íz borzasztó,így aztán csak azért eszem,mert enni kell valamennyit.Voltam fül -orr-gégészeten,bőrgyógyászaton,gasztroenterológián,ahol azt mondta az orvos,hogy a probléma nem onnan ered és nem kell tükrözés, ételallergia vizsgálaton,hasi ultrahangon,fogászaton,de eddig nem sikerült kideríteni az okot. Beszéltem olyan orvossal is,akinek mikor elmondtam,hogy az antibiotikum szedése óta érzem, nem nézett bolondnak,és mondta,hogy lehetséges ilyen ok is és ha idegi sérülés,akkor hosszantartó is lehet a regenerálódás. Egyébként a wikipédián olvastam,hogy a levofoxacin kemoterápiás gyógyszer,amiről az orvosaim nem tudnak,állítólag
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
23.
Kedves Tiduj! Fül-orr-gégészként nem igazán szívlelem a levofloxacoint, bár modern antibiotikumnak számít, más szakmákra sok rálátásom nincs. Nem gondolnám, hogy a levofloxacinnak ilyen mellékhatása lenne, én a leírás alapján gyanakodnék refluxra, akkor is ha a gastroenterológus nem vette komolyan a problémáit. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
21.
Ez mitől lehet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Még tavaly decemberben volt egy megfázásom, semmi olyan komoly, viszont orrváladék az nagyon sok volt, de színtelen volt. Nem fájt semmim. Látszólag meggyógyultam, de rá pár napra volt hogy munkahelyen néztem a monitort, és amikor elfordítottam a fejem jobbra akkor picit olyan szédüléses érzésem volt, ami elmúlt pár óra múlva. Másnap ismét előjött, utána megszűnt. Rá 1 hétre kb. este alváshoz készülődve dőltem hátra az ágyban, és a tarkó résztől az egész fejembe "belehúzott" valami, és nagyon megszédültem. Este, éjszaka nem éreztem semmit. Felkeltem reggel, és iszonyatosan szédültem hogy ha jobbra fordítottam a fejem, az úton nem tudtam egyenesen menni ha jobbra majd vissza fordítottam a fejem. Nagyon hányingerem volt, 1x hánytam is, semmit sem kívántam, forgott a gyomrom is a "fejemmel együtt". Ez a durva szédülés kb. 1 hét alatt elmúlt, azóta hálistennek nem volt ilyen problémám. De viszont maradt vissza belőle, mert a mai napig amikor lefekszem az ágyban, úgy hogy a fejem teljesen vízszintesen van és jobbra fordulok akkor kb. 1-2mp múlva elkezdek szédülni, olyan érzés mint ha hullámvasúton lennék, és kb. úgy látok mint amikor a CRT monitort bekapcsolja az ember és pár másodpercig hullámzik/remeg a képe. Utána elmúlik, és ha másodjára fordulok már jobbra akkor nem jön elő. Illetve akkor elsőre sem jön elő ha a fejem magasabban van mint a testem. A hallásom, látásom rendben van, nem fáj semmim. Voltam háziorvosnál, ő egyensúlyi ideg gyulladásra tippelt. Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
23.
T.Kérdező! Fül-orr-gégészként azért én remélem, hogy nem egyensúlyi ideg gyulladás, annál sokkal valószínübb hogy BPPV, rohamszerűen, fejmozgásra provoklódó, jóindulatú ( spontán elmúló ) szédülésforma, tekintettel a horizontális irányú provokálhatóságra, ebből következik, hogy a horizontális helyzetű ívjárat érintett ebben a panaszban. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
21.
Szájszárazság kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok (155 cm, 47 kg). Másfél éve kezdődtek a tüneteim: szájszárazság, sűrű és kevés nyál, valamint bármilyen étel evésénél erős kétoldali (fülek alatti) húzódás és fájdalom, ami később megszűnik. Tavaly nyáron elkezdtem orvosokhoz járni a panaszommal, mert már egyre jobban zavart. A háziorvosom Sjögren-szindróma gyanújával endokrinológiára írt beutalót, ahova március végére kaptam időpontot – ott még nem voltam. (a szemeim nem szárazak) Vérvételen voltam, ahol nem volt egyetlen eltérés sem (csak vizeletnél: 3/látótér fehérvérsejt, 2/látótér laphámsejt, "sok" baktérium). Urológiára tovább küldtek, ahol újabb vizelet mintát vettek. Az érték „2 vvt.” lett, az orvos azt mondta, ez nagyon kicsi eltérés, igyak több folyadékot. A fogorvosomhoz is elmentem. Azt mondta, látszik a nyálkahártyán, hogy nagyon száraz. Azt javasolta, használjak nyálpótló készítményt. Fül-orr-gégészeten is voltam, ahol a torkomba, a füleimbe és az orromba nézett az orvos. Azt mondta, nyálkövet nem lát. Ő tovább küldött gasztroenterológiára, ahol azt mondta a doktornő, hogy mivel nincsenek egyáltalán gyomorpanaszaim, és a vérképem is tökéletes, biztosan nincs refluxom. Azt javasolta, néha kis citromot egyek, hogy mindig beindítsa a nyáltermelődésemet. Az állkapcsom évek óta ropog, és néha fáj is, ezért elmentem reumatológiára (a fül-orr-gégész tanácsára). A reumatológián elküldtek állkapocs röntgenre, valamint lézeres terápiára. A röntgen képet nem látta az orvosom, de a lelet szerint nincs eltérés („ízületi rések megtartottak, kontúrok épek”). A lézeres terápiákon részt vettem, de egyelőre nem érzek változást az állkapocs javulásában. Diabetológiára is kaptam beutalót. A diabetológussal csak telefonon tudtam beszélni, mert azt mondta, hogy ha minden vérvétel során jó szokott lenni a vércukor értékem (4,0), nem indokolt, hogy megjelenjek a rendelésen. Véleménye szerint nyálkő okozhatja a panaszaimat. Voltam nőgyógyászati rákszűrésen, ott is minden lelet negatív lett. Mivel kb. 10 éve kisebb pánikrohamaim voltak, három hónapja elmentem végre pszichiáterhez is, hátha a szájszárazságom csak pszichés eredetű. Felírt egy Scippa 10 mg gyógyszert, amiből napi fél szemet szedek (ezen kívül nem szedek/szedtem semmilyen gyógyszert korábban sem). A pánikrohamok és pszichés eredetű rosszulléteim a gyógyszer hatására teljesen elmúltak, azonban az említett panaszom nem. Ön szerint hova érdemes még fordulnom? Érdemes lenne nyálmirigy ultrahang vizsgálatra mennem, ahol nyálkő kimutatható, vagy inkább 3D arckoponya felvételt készíttettetni? Normális jelenség, hogy minden ételtől a füleim alatt erős fájdalmat érzek? Válaszát előre is köszönöm!!!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
23.
T.Kérdező! Na jól végigjárta az összes szakmát, azért csak eljutott a fül-orr-gégészetre is, de úgy tűnik ott sem ment semmire. Na most ha megáll a todomány valahol, akkor a végső mentsvár, hogy a szakorvos küldi a beteget a pszichiátriára, vagy éppen maga a beteg dönt úgy, hogy elmegy oda. Ez semmiképen nem olyan panasz, amit a fül-orr-gégész 5 perc vizsgálattal lezár, az étkezésnél jelentkező fül környéki panaszok tipikusan fültőmirigy problémát jeleznek, ennek kiderítése nem a pszichiáter dolga, a de kétségtelen, ha az ember nem megy semmire nem csak a fül-orr-gégésszel, hanem egy rakás más szakámájú orvossal, persze, hogy depresszióba esik vagy pánikrohamot kap, ezen nem kell csodálkozni.
2017.
03.
17.
mi lehet a baj kérdése:

Tisztelt doktor ur Olyan problemaval fordulok onhoz hogy voltam orvosnal aki vertigot iletve allergiat allapitott meg nalam. mindkettore kaptam gyogyszert illetve orr cseppet es egy ideig jobban is lettem toluk annak ellenere hogy az orrom igy is nagyon gyakran bedugul.ssajnos a panaszaim azonban meg mindig fennallnak,tompan faj a fejem es gyakran szedulok illetve bizonytalansag erzes fog el. neha zsibbadast erzek az allkapcsomnal es mintha a halantekomat ket oldalrol nyomnak ossze. mit gondol, mitol lehet ez..valaszat elore is koszonom
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
19.
T.Kérdező! A leírt panaszoknak sokféle oka lehet, vizsgálatok és részletes kikérdezés nélkül nem lehet erről nyilatkozni. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
16.
Vatta a fülben kérdése:

Tisztel Doktor úr ! Nekem egy olyan problémám lenne,hogy fültisztítás közben, szerintem a fülembe maradt a vatta darab. Elmentem az egyik közeli városba , ahol éjszakai ügyelet volt, ott meg nézték és szabályosan kinevették,hogy ott nincs semmi. Pedig én éreztem, késztetést éreztem arra,hogy nyeljek, olyan volt mint ha a torkomnál lenne valami, bár nem tudom,hogy ez a kettő össze függ-e egymástól. Aztán át mentünk egyik városból a másikba,biztos ami biztos alapon, ott is az ügyeletre. Két dr is meg vizsgált,de ők sem találtak semmit. Létezik hogy nincs ott semmi? Ha nincs, akkor miért érzem úgy hogy ott van..?!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
19.
T Kérdező! Persze, hogy összefügg a kettő, az Ön érzete valós, kár volt kinevetniük, inkább tájékoztatták volna, hogy nincs vatta, de a panaszok mögött más áll, amit ki kell vizsgálni. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
16.
Fűlzugás kérdése:

Jó napot/estét,Uram! Az lenne a kérdésem,hogy épitőiparban dolgozok és eme napon sarokcsiszoltam...a munka végeztével elkezdett sípolni,zugni a fülem.Egész nap...és az lenne még,hogy mindenkit úgynevezett erősen "pöszén" hallok. Előre is köszönöm! Elnézést a zavarásért ,utólag is!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
19.
T.Kérdező! Audiológiai mérések szükségesek, önmagában csak a fül-orr-gégészeti vizsgálat kevés lesz. Ha fokozott zajterhelés miatt van, akkor a védőeszközök kérdését fel kell vetni. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
16.
kihez forduljak kérdése:

kedves Doktor úr ! Az a kérdésem lenne önhöz hogy milyen szakterületre tartozik a problémám . Több mint egy féléve kezdődött a nyelvem kiszáradt repedezett lett ,olyan érzés mintha leforráztam volna ,a torkomban pedig folyamatosan olyan érzés van mint megfázáskor ,házi orvos először allergia gyógyszert írt meg kálciumot ,aztán tantunverde sprét ,aztán glikoszeptet , aztán A vitamint, majd sav csökkentőt egyik sem használt semmit minden maradt úgy mint az elején . Ja és voltam fogorvosnál ő azt mondta nem fogászati probléma .Én 49 éves nő vagyok . Válaszát előre is köszönöm mert nagyon zavar már ez az állapot !
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
19.
T.Kérdező ! Határterületről van szó, fül-orr-gégész és gastroenterológus is illetékes lehet a kivizsgálásban. Üdv. fülészorvos
2017.
03.
16.
kisfiam 4 kérdése:

Tisztelt Cím! A kisfiam 4 éves 1 hónapja műtötték orrmandulára. A műtétet jó viselte. Azonban a műtét utáni betegségek sokkal rosszabbak lettek. Nem is csökkentek neki. ugyan úgy hetente beteg a kisfiam. A betegség lefolyása pedig a következő. Az orrából már jön a váladék, szépen ki tudom szívni mivel nem akarja fújni az orrát. Viszont fulladva köhög. Szó szerint mintha meg akarna fulladni. És ventolinnal sem enyhíthető neki. Porlasztok neki fél óránként de elnyúlik oly annyira a fulladás mint még soha. A házi orvosunk szerint nincs probléma. Szedi a napi C-vitamin, immunerősítőt, valamint az allergia elleni gyógyszerét a Zyrtecet. Vérszegény így a vasat valamint a folsavat is. Eddig nem volt ilyen nehéz betegségei. Csak közép füll gyulladás, meg a tüdőgyulladás legalább 3x. Pikkelysömörben és ekcémában szenved amit szteroidos készítménnyel tünetmentesítek neki . Kérnék tanácsot hogy kihez forduljak, vagy mit csinálok rosszul. Köszönöm segítségét
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! A Ventolin hatástalansága is jelezheti, hogy itt nem alsó légúti, hanem továbbra is felső légúti probléma állhat fenn. A műtét után ilyenkor érdemes visszamenni az operáló fül-orr-gégészhez, sajnos előfordul, hogy az orrmandulát maradvánnyal veszik ki, vagy éppen az indikáció helytelen, mivel a torokmandulákkal együtt kellett volna a kivételt kiegészíteni. MIndenképpen fül-orr-gégészre tartozik a probléma, még jobb ha gyermek fül-orr-gégész is az illető fül-orr-gégész szakorvos. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
09.
Lehet, hogy ez is reflux tünet? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kb. 8 éve refluxos vagyok, ezt tudom. (45 éves nő). Semmi olyan életmódbeli változást nem tudok beiktatni, ami javítana rajta, mert soha nem dohányoztam, nem étkezem fűszeresen, nem eszek sokat (45 kg voltam, mikor kezdődött), nem iszok szénsavasat, nem iszok igazán kávét, csak néha tejeskávét, alig kávéval. Eddig elsősorban gyomortáji, illetve néha nyelőcső panaszaim voltak, néha köhécseléssel. De kb. 3 hete felütötte a fejét egy nagyon kellemetlen tünet, amelynek okát nem igazán értem. A torkom szinte egyik percről a másikra kiszárad annyira, hogy szinte nyelni is alig tudok, sokszor érzek idegen testet a torkomban. Először azt gondoltam, hogy a nyáltermelés csökkent, így meg is ilyedtem egy autoimmun betegségtől. De aztán voltam gégésznél, aki mondta, hogy nem erről van szó, a gégémen, garatomon, meg nem látni semmit. Volt egy immunszereológiám is kb. 3 hónapja, ami teljesen negatív lett, ígyhát gondolom, nem attól lehet. Marad a reflux, ami számomra azért furcsa, mert egyáltalán nem érzem, hogy feljönne a sav a torkomba, viszont van, hogy a nap nagy részében ki van száradva a torkom vagy/és gombóc van a torkomban. Ön szerint annak ellenére lehet ez a tünet a refluxtól, hogy nem érzek sav visszafolyást - böfögés, egyéb reflux tüneteim azért vannak -, ill. gyakori-e, hogy refluxnál csak jónéhány év után fejlődnek ki a füll-orr-gégészeti tünetek? A legnagyobb dózisban szedek folyamatosan Quamatellt, de tudom, hogy ez nem elég. A gond csak az, hogy a PPI-ket a mellékhatásuk miatt nem bírom. Segítő válaszát megköszönném. Szilvi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Kedves Szilvi! A reflux több "gyökerű" betegség, érdemes ezeknek a szálaknak mind utánajárni, a tapasztalat szerint erre a közfinanszírozott ellátás nem képes. Igen az un. Izolált fül-orr-gégészeti tünetekkel járó refluxnál éppen az a jellemző, hogy többnyire nincs gastroenterológiai panasz, ha ugyanis az lenne, akkor értelemszerűen gastroenterológushoz fordulna először a beteg. Üdv: fülészorvos
2017.
03.
05.
Duzzadt nyak kérdése:

Tisztelt Doktor út! 17 éves fiú vagyok ..2016 nyarától van egy nyirokcsomóm a nyakam jobb oldalán.. ez egy torokgyulladás után jött ji rajtam... Azóta sem tűnt el...Voltam akkor IS vérvételen , valamint most IS egy honapja. A háziorvosom szerint rendben van a vérem. De találtam egy hosszú csíkban a nyakamon a nyirokcsomóm mellett egy duzzanatot. Mintha valamint izom lenne... Mégane ráj IS de ez csak KB egy hete jött ki rajtam... lehet daganat? Kell félnem? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T. Kérdező! Nagy valószínüséggel reaktiv nyirokcsomóról, esetleg oldalsó nyaki cystáról van szó, fül-orr-gégésznek kell alaposan tisztázni a panaszok hátterét. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
27.
nem javuló rekedtség kérdése:

40éves vagyok. 6 héttel ezelőtt kezdődtek a tüneteim: erős orrfolyás, hőemelkedés, torokfájás. A hangom szinte teljesen elment. 3 hét alatt az első két tünet elmúlt. (gyógyszert nem szedtem, csak recept nélküli készítményeket, orrspray, tantum-verde hasonlók) Viszont a torokfájás részben megmaradt és a hangom se jött vissza teljesen a mai napig. Fül-orr-gégészeten kiírt -salvus & sóoldatos- inhalálást végigcsináltam és szereztem saját készüléket (párologtató) de nem vagyok elégedett. 1 kezelés max 1 napig javít valamit a helyzeten, utánna visszatérnek a problémák mint : kb fél óra beszéd után már kezd fájni a torkom (a beszéd fájdalmat okoz!), a hangképzés nehezemre esik, némelyik hangot nem tudom rendesen kiejteni. Lehetséges, hogy szövődménye alakult ki a megfázásomnak, ami érinti a hangszálakat? Az első hetekben néha ingerülten próbáltam erőltetni a beszédet -sikertelenül- (mivel soha nem volt ilyen problémám) lehet, hogy megsérültek a hangszálaim? A füll-orr-gégész orvos segítőkész, de nem javulok a kezelésektől, amit kiír. Mit csináljak?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T. Kérdező! Keressen más fül-orr-gégészt. A fül-orr-gégészeti akut probémák esetén a kezelésnek rövid időn belül, többnyire egy héten belül a panaszok megszűnését kell eredményeznie. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
23.
Megfázás kérdése:

Jó napot Kívánok ! Lenne egy olyan.problémám 27 hetes kismama.vagyok.és.egy hete kb megfáztam.csúnyán köhögtem.sok.sok teát ittam meg amit lehetett de sajnos nem érzek.ízeket se illatokat pedig a köhögés.elmúlt ! Legborzasztobb az az h nyálam is.alig van nem.is tudom milyen.a.torkom.nyelvem mit érzek.pontosan de nem.érzek ízt !Mi.lehet a gond mit tudok elenne.tenni? Nagyon szépen.köszönöm a választ !
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T.Kérdező! Akár reflux is lehet, ami a felső légúti fertőzést váltotta, antibiotikum nem igazán jön szóba, ha azonban reflux akkor vannak olyan gyógyszerek, amik a terhesség teljes időszaka alatt nyugodtan szedhetőek. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
20.
Szorító erzés kérdése:

Tisztelt Dr Úr. 6 hete végeztek nálam alsóorrkagyló kisebbítő műtétet állandó váladék csorgás miatt. A váladék még mindig nem tűnt el..lnem tudom h e miatt e de mar december közepetől idegentest, szorító, erzes van a torkomban. Mara szinte mindennapos. A műtetet végző Dr Nő azt mondta h ne izguljak nincs ott semmi..de mar likészít az érzés. Mitől lehet ez?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T. Kérdező! Kár volt ilyen, a világszerte, szinte minden sebészi szakmában modern minimál invazív tecnnikát, ezen belül esetünkben a funcionális orr-orrmelléküregi endoszkópos sebészeti elveket felrúgó bevatkozásba belemennie. Szerintem menjen vissza reklamálni és számon kérni, ha magán ellátás én a pénzt is visszakérném, ha zsebpénz államiban, akkor meg azt is. Majd érdemes lesz egy jó minőségő 3D arckoponya CBCT-t csináltatnia, azon látni lehet, hogy mennyire brutális a "csonkoló" műtét, ha szerencséje van, akkor csak kicsi a károsodás, és az orrkagylók rendszere képes "visszaalakulni" ezután már csak a panaszok tényleges okát kell megkeresni. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
19.
Erzsébet kérdése:

Tisztelt doktorúr kisfiam 10 hónapos lessz folyamatosan járok vele orvoshoz a kisfüle miatt az otipax fülcseppet kapja de nem igazán válik be azt halottam hogy a tobrex szemcsepp jó a fülbe ez tényleg igaz ha nem akk kérem segitsen :(
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T. Kérdező! Minden bizonnyal nem hallójárati problémáról van szó, felesleges a fülcsepp, ezzel csak félrekezelik, a szemcseppek szem kezelésére valók, orrcseppként sem igazán vállnak be, erre van olyan fülcsepp, amit orrcseppként használunk, de ez sima gyógyszertárban nem kapható. Egyáltalán nem biztos, hogy megússzák az igazi gyógyszeres kezelést, legégső esetben műtétre is szükség lehet. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
17.
Sniki kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Már egy hete érzek valamit a torkomban. Mintha néha mindkettő oldalt meg lenne duzzadva,a nyelés is nehézkes és ha lefekszem akkor olyan érzésem van mint aki megfullad. Ez mitől lehet,illetve hová érdemes ezzel mennem? Köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Kedves Sniki! Valószínüleg reflux probléma. Azért ezt sem olyan egyszerű kezelni. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
17.
Guys kérdése:

Üdvözlöm.ha egy pontban vakarom a fejem akkor fáj a fulem.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Üdvözlet szintén. És ha nem vakarja, akkor nem fáj? Üdv: fülészorvos
2017.
02.
12.
.. kérdése:

Tisztelt dr úr ! Este ettem es mintha az etel nem ment volna le erzem a nyelőcsövembe de nyelni tudokmit csinaljak? Mivel mutathato ki hogy ott van e meg ? Röntgenvagy ultraha ggal is vagy kell a gyomortükrözes?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
T.Kérdező! Torokgyulladás, nyelőcsőgyulladás is állhat a háttérben, ami mögött meg gyakran reflux probléma húzódik meg. Fül-orr-gégész tisztázhatja a panaszok okát. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
06.
Hurut kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Egy hete nagyon megfáztam, már gyógyuló félben vagyok de tegnap annyira bedugult a bal fülem, hogy szinte alig hallok rá. de maga az állapot nagyon zavaró. tudom, hogy ilyenkor elzáródik valami kürt, de a kérdésem az lenne mit tegyek, hogy minél előbb jobb legyen ez az állapot ??? Köszönettel Zsolt
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Kedves Zsolt! Lehet fülkürthurut, ez tipikusan a felső légúti hurut gyógyulta után szűnik csak meg, száraz meleggel melegítse a fülét. Üdv: fülészorvos
2017.
02.
06.
torok kérdése:

Jo estet kivanok.Sajnos 3madik napja nagyon faj a torkom.Kozbe olyan erzes mintha valami fenn akadt volna.Mikor eszek vagy iszok annyira nem faj de utana kezd fajni megint.Kulso fajdalommal is jar.Mikor hozza erek a fajdalmas ponthoz olyan mintha nagyot nyomnek a torkomon.A gege az ami nagyon erzekeny es faj is kivul-belul.Vajon csak egy meg fazas vagy komolyabb baj is lehet?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Én meg jóreggelt kívánok! A leírás alapján leginkább reflux problémának tűnik, fül-orr-gégész tisztázhatja a panaszok okát, ha elmegy vizsgálatra. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
30.
reflux torokfajas kérdése:

Üdvözletem! Valoszinu, hogy reflux miatt mar evek ota faj a torkom. Par honapja sajnos naponta faj. Jelenleg rettentoen begyulladt( lazam nincs) es olyan erzesem van lefekve mintha a torkomban, garatnal visszacsorogna a nyal. Ez a gyulladas miatt lehetseges? Vagy javasolt szakember felkeresese? Koszonom valaszat!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
12.
Üdv! Hát igen, szakember kéne, de csak olyan szakemberhez érdemes menni, aki lelkiismeretesen ki is kezeli ebből. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
28.
Félek, hogy nem múlik el soha kérdése:

Tisztelt doktor úr! Egy nagyon stresszes időszak (vizsgaidőszak) után vagyok. Kb. egy héttel ezelőtt vettem észre, hogy zúg/cseng a fülem. Ez van, hogy egy állandó, nagyon magas hang, máskor viszont egy egyszerű magas hangú zúgás. Nagyjából három napja voltam fül-orr-gégészeten, ahol megvizsgáltak, kimosták a fülem, csináltak nyaki rtg-t, és adtak Betahisztint és magneB6-ot. Ezt azóta szedem (2x1). Mostanában erősen megvagyok fázva, sokáig erősen folyt az orrom, néha hurutosan köhögök. Mára ezek a tünetek mérséklődtek, de a fülem továbbra is cseng, erősen nyom és be van dugulva. Ásítással, nyeléssel kicsit ki tudom dugítani, ilyenkor pattog, de hamar visszadugul. Az ambuláns lapon ez van: Cer. ld. szívása után ép, pneum. mozgatható dh. Cer. ls. kifecsk.- szívás után ép, mozgatható dh., min. vérbő hj. Kissé jobbra dev. septum, hurutos orrnyh. Enyhén vérbő garat. Epiph. szabad. Ép gége. Vélemény: Tinnitus lu. Rhin. ac. A nyaki röntgen sem mutatott ki semmi elváltozást. Hallásvizsgálatra vagyok beírva a jövő héten, de az internetes olvasgatások után rettenetesen félek, hogy valami sosem javuló, kezelhetetlen bajt szedtem össze, és a fülem életem végéig csengeni fog. Esetleg kiderülhet, hogy valami gyógyítható dologról van szó? Az orrom még mindig kicsit be van dugulva, és picit folyik is. Az még hozzátartozik, hogy eddig a télen nem védtem egyáltalán a fülemet, és az utóbbi időben többször voltam így kinn a hidegben. Zajos helyen nem voltam. Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Elég nagy az esélye, hogy a felső légúti hurut következménye ez, ami természetesen a betegségből kigyógyulás után ha lassan is, de megszűnik. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
26.
Szocs Erika kérdése:

Kedves doktor ur, Koszonom elore tanacsait es segitseget. 31 eves vagyok, eddigi eletem serules-baleset mentes volt, es nagyjabol egeszseges, betegseg mentes eletem volt. Ezelott 6 evvel, az ejszaka kozepen, ugy keltem fel az agybol, hogy egy irtozatosan nagy szedules kapott el. Tartott egy par masodpercet, de telyesen felkavart. Nem jartam utana es nem mentem orvoshoz akkor. Magatol elmult egy ido utan. Most 2 honapja, ugyanugy, az ejszaka kozepen, arra keltem fel, hogy nagyon erosen szedulok. Nagyon megijedtem, foleg hogy csak egyedul voltam otthon. Az utohatasa nagyon rossz volt. Egesz nap alig tudtam jarni, nem volt egyensulyom, es etvagyam sem. Egy par nap utan, elmentem a haziorvoshoz, aki veranaliziseket rendelt tolem es az elozetes diagnozist amit feltett az: vesztibularis szindroma. Az analizisek normalisan jottek ki. Kozben, utalopapirt adott egy ful-or-gegeszhez. Elementem mar aznap, es amint elmagyaraztam a doktornak, egybol a kovetkezo diagnozist tette ra: jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV). Ami kovetkezett az nagyon felforgatott. Egy agyra fektetett, es feltett egy szemuveget, majd egy gyakorlatot vegzettt velem (aminek a neve a Dix-Hallpike teszt). Nagyon nagy szedulest okozott abban a pillanatban amikor a jobb fulemre fektetett. A vegso diagnozis a fenti maradt: jóindulatú helyzeti szédülés (BPPV).Nem irt fel orvossagokat, viszont feladta, hogy minden nap egy heten keresztul vegezzek el egy gyakorlatot - az Epley manovert. Az orvosi vizit utan, 10 napon keresztul, minden nap legalabb egyszer elvegeztem ezt a gyakorlatot. Irtozatos volt. Amikor megtettem, mindig nagy szedulest okozott, es vele egyutt nagyon nagy felelmet. Tiz napi gyakorlat utan nem meg tudtam csinalni. Azt is mondta az orvos, hogy idovel (par nap vagy het alatt), magatol elmulik. Kozben, a haziorvos felirt D es B vitamint. A D-t rendszeresen szedem most is, mivel azt irta hogy Majusig ne haggyam abba. A B-t nem tudom venni, mivel felkavar es az az erzesem hogy hozzajarul a szedulesekhez. Amiota a gyakorlatokat megcsinaltam, eltelt egy kicsit tobb mint egy honap. Sajnos, nem erzem jol magam es ugy erzem, hogy nem jottem helyre. Ha veletlenul hirtelen mozdulatokat teszek, erzem hogy mindha egy kicsit szedulok, foleg ha le-fel nezek. Ebben az idoben, amint az orvos ajanlotta, ket parnaval alszok, es nagyon vigyazva, hogy ne alugyak a jobb felemen (ami az orvos szerint a
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
Kedves Erika! A leírás alapján BPPV-nek tűnik, ez néha igen lassan, hosszú hetek, pár hónap után fokozatosan szűnik meg, olvasgasson a neten ezzel kapcsolatban, a megelőzésre vonatkozó tanácsokat is. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
25.
Mandulaműtét kérdése:

Kedves Doktor Úr! 8. napja vagyok túl a mandulaműtétemen. Napközben "elvegetálok", az éjszakák borzasztóak továbbra is. A jobb oldalon a mandulám helyéről gyönyörűen lejött a lepedék már a 4.napon. Teljesen rendben van, nem is fáj. Viszont a baloldalinál elég nagy "gödör" van, amibe bármit eszek beleragad az étel és borzasztóan fáj, valamint tiszta lepedékes még a 8.napon is. Ez így normális? Legyek türelemmel és ne aggódjak vagy érdemes visszamenni a műtétet végző szakorvoshoz? Válaszát előre is köszönöm! Szép napot!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Feltehetően a bal o-i mandula volt a betegebb, ott nagyobb és mélyebb a seb, ha a gyulladás jobban kiterjedt az eltávolított mandula környékére, akkor a gyógyulás lassabb, mivel akár másodlagos, harmadlagos lepedékképződés is létrejöhet, miközben az ellenoldal már gyakorlatilag meggyógyult. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
25.
szorító érzés kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő panasszal fordulok önhöz. Rendszeresen sportolok,egészségesen élek. Kb. fél évvel ezelőtt indokolatlan böfögés miatt kerestem fel a háziorvosom.Volt vérvizsgálat hasi uh. minden negatív.A tünetek nem szűntek meg azóta se,most ott tartok,hogy sportolni sem tudok,mert amint elkezdem összeszorul a torkom nyelni sem tudok,és mindkét nyaki oldalon mintha bedagadna a nyakam és fájdalmas lüktetés lép fel benne.Azonnal abba kell hagyjam és le kell nyugodnom,de a böfögés és a szorító érzés nem múlik el.Ráadásul olyan mintha valami lenne a torkomban.Pajzsmirigy vizsgálat negatív.Mit tanácsol mit tegyek?Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T. Kérdező! Lehet reflux probléma, ha sportolás, különösen rázkódással járó ( futás ) vagy hasizom préssel járó sport közben jelentkezik. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
24.
BPPV kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hónapja forgó szédülésre ébredtem, felállni nem tudtam rövid ideig tartott, utána egész nap fáradt voltam, aludtam. Másnapra fájt a torkom, hőemelkedésem volt, majd ez is elmúlt. Egy hétig panaszmentes voltam, majd egy reggel szédülésre ébredtem, ami nem volt olyan erős, mint az első, inkább bizonytalan, billegő érzés. Ez azonban nem múlt el napközben sem, estére fokozódott, ha lefeküdtem forgott velem a világ. Neurológusnál voltam, aki BPPV-t diagnosztizált, valamint ehhez társuló kezdődő pánikbetegséget. Kaptam arlevert tablettát, és estére nyugtatót, amitől azonnal el is alszom. A bizonytalanság érzésem továbbra is tart, valamint hullámzó intenzitással furcsa nyomást érzek a bal fülem körül, néha dugulást , néha olyan érzést, mint mikor a repülő felszáll, néha, mintha a fejemet húzná valami egyirányba. Szeretném megkérdezni, hogy ezek a tünetek a BPPV velejárói, vagy keressek fel egy fülész szakorvost is? Válaszát előre is köszönöm! Katinka
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
Kedves Katinka! Igen, a BPPV velejárója, sajnos a szédülés nagyon ijesztő dolog, pánikra hajlamos egyéneknél elindíthat pánikreakciót, ami a rossz érzetet tovább fokozza. Olvasgasson a magyarázatokról a neten, és akkor megérti, hogy miért tipikusan tavasszal és ősszel jelentkezik többnyire valamiféle felső légúti fertőzés kíséretében. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
21.
orrspray kérdése:

Jó napot Doktor Úr! Abban szeretnèm a segítsègèt kèrni hogy mostanában rendszeresen használok orrsprayt mivel a száraz levegőtől(meg szerintem attól hogy idàig beteg voltam)folyton be van dugulva az orrom. Amikor belefújom az orromba mindig lenyelek belőle egy kicsit. Lehet tőle bajom? Előre is köszönöm,további szèp napot! Sz.Fruzsina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
Kedves Fruzsina! Nem tudom milyen orrsprayről van szó, így nem tudok nyilatkozni, hogy lehet-e tőle baja. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
16.
Orrváladék a torkomban reggelente kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül fél éve kezdődött az egész. Minden reggel ha felkelek, és nyelek, érzem, hogy valami van a torkomon. Erőltetett köhögés után "feljön" és nagyon orrváladékhoz hasonló a dolog. Mitől lehet ez?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Reflux is lehet. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
15.
Elhúzódó mandulagyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Karácsony előtt egy héttel elkezdett fájni a mandulám, begyulladt, alig bírtam nyelni. Fél nap voltam lázas (38 Celsiusig ment fel) a hőm. Felkerestem orovst, aki azt mondta ezzel egynelőre nemt udunk mit tenni, valószínűleg vírus okozza. Három nap elteltével mérséklődött a fájdalom, de mivel még egy hét után sem múlt el, december 23-án ismét felkerestem a háziorvost, aki az ünnepekre való tekintettel Czefzil antibiotikumot írt fel. A gyógyszer valóban elmulasztotta a fájdalmat, azonban két nap után az ismét visszatért. Január 2-án ismét visszamentem az orvosomhoz, mivel megint erősödni kezdett a fájdlaom ahelyett hogy jobban lettem volna. Ez úttal Augmentin duo-t kaptam. A fájdalom elmúlt ugyan, de a manduláim még mindig pirosak, duzzadtak. Illetve a nyelvem hátsó részén, egészen a toroknál nagy vízhólyag szerű hólyagok vannak (egy a nyelv oldalán is a hátsó részen), amik nem fájnak, viszont már több hete nem kisebbednek. Olvastam hogy idén télen nagyon makacs és kitartó vírusok vannak, de ez lehet vírusfertőzés, ami majdnem egy hónapja nem gyógyul meg? Gondolkodom rajta hogy felkeresek egy fül-orr-gégész szakorvost, de két kis gyerek mellett elég nehezen tudok időpontot egyeztetni. Ezért kérdezném Öntől, hogy várhatok-e még, és el fog múlni idővel, vagy ez komolyabb bajt jelez, és mindenképp keressek fel egy orvost? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel, B. Zsófia
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
Kedves Zsófia! A leírás alapján nem tűnik vírus fertőzésnek. Mivel antibiotikumra javult, inkább bakteriális fertőzés, ha viszont valaki heteken át nem tud kilábalni, akkor ott vagy a diagnózissal és vagy a kezeléssel komoly gondok vannak. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
15.
Rozsa kérdése:

Tisztelt doktor ur szeretnem megkerdezni hogy van hogy ugy erzzem gyakran eves utan mintha lenne valami a torkomba gegemben folleg ha darabos etel utan mintha ott lenne a torkomban,es van hogy nyeles utan ugy korog a torkomba mint a gyomor szokot ,es gyakran faj hasogat a fulem is es az allkapcsomba is,voltam ful orr gegesznel,es mindent rendben talaltak,,,de megis felek hogy mi okozza ezt,nagyon felek hogy gegerakom van,es voltam gyomor tukrozessen is ott is mindent rendben talaltak,es szeretnem megkerdezni hogy a gyomortukrozes kimutatja a ott bent lenne daganat?valaszat elore is koszonom,es varom..
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
Kedves Rózsa! Igen a gastroenterológus pontosan ezért végzett gyomortükrözést, ezzel kizárta a dagantot, szerintem reflux problémája lehet, amit a közönséges "fapados" sztk fül-orr-gégészeten nem szoktak felismerni. Nem véletlen, hogy tele vannak a fül-orr-gégészeti magánrendelők refluxos betegekkel. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
13.
Füldugulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az öccsém 12 éves és pár héttel ezelött megvolt fázva láza is volt és kisebb fülfájása. Háziorvos megvizsgálta antibiotikumot irt és fülcseppet a megfázàs elmúlt és a fülfájás is. Azonban a füle bedugult és egyszerűen nem segit semmi már voltunk 2szer is fülmosáson a fülészeten és ultrahangozták is ahol nem láttak semmit. Most fülcseppet orrcseppet irt neki a fülész és azt mondta páráza magát. Kérem ha tud ettől többet mondani nekünk hogy mégis mi lehet a gond azt előre is megköszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Pedig megvan ennek az oka, ki is lehet kezelni, a közéofül állapotát pedig műszeres méréssel kell kontrollálni egészen a gyógyulásig. Keressenek más fül-orr-gégészt az eddigi helyett. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
13.
Kattanás nyeléskor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődnék, hogy mitől lehet az, hogy amikor nyelek, ritkán valami kattan a gégémnél? Ez normális, vagy valamilyen bajt jelezhet? Válaszát Köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Ha nem érte ütés, netán fojtogatás a nyakát, akkor a legnagyobb valószínűséggel reflux probléma ártalmatlan, de idegesítő részjelenségéről van szó. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
12.
S. O. S kérdése:

Tisztelt Dr úr, az állam alatt bal oldalon van egy csomó ami nem fáj, kemény már régóta ott van, a voltam röntgenem és az nem mutatott ki semmit, azonban én aggódom mert nem múlik, nehezen is nyelek. Nem tudom mi van az áll alatt bal oldalon :/ külföldön vagyok es most fogok menni orvoshoz :(
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Valószínüleg reaktiv nyirokcsomó, ha azonban nem, akkor mindenképpen vizsgálódni kell vérképzőszervi betegség irányába. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
10.
Érzékeny hallás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje nagyon érzékeny lett a hallásom egyes hangoknál ,mint például a kutya ugatás vagy egyes sms és csengőhangok. Főleg ha váratlanúl ér össze rezzenek és bele hasít a fejembe. Mondjuk ha a kutyusom folyamatosan csahol ,akkor a második ugatásnál már nincs ez az érzés. Nagyon stresszes életem van és kimerült is vagyok. Fogpótlásom is volt mostanába ( csapos fog ,felső rágó). Ez után kezdődött a problémám. Várom válaszát hogy mi lehet ennek a kellemetlen tünetnek az oka. Előre is köszönöm. Üdvözlettel:Vörösné Hajni
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T. Kérdező! Szerintem pánikreakció a váratlan ingerekre, pszichiáter gyógyszerrel és kibeszéltetéssel segíthet túljutni ezen. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
09.
Fulhallas kérdése:

52 eves noszemely vagyok,kint elek a allamokba es a fuleim ,foleg a bal fulem belul szaraz,mintha pikkelyek lennene benne es allandoan bedugul.Most 2 honapja volt kimosva mert akkor is el volt dugulva es most ugyszinten ugy erzem mintha a bejarat elszukult volna,szaraz es ki be dugul ..Szeretnek tanacsot kerni mit csinaljak.Sajnos az itteni orvosokkal mar tele a hocipom csak oda vissza jatekot jatszanak az emberrel de nem vizsgalnak meg komolyan..
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! Nem akarom elkeseríteni, de az orvosok egyre inkább ilyenek, mindegy hol él az ember a világon. Látatlanban elég nehéz konkrét tanácsot adni. Ha van pénze azért biztos talál olyan orvost, aki komolyan veszi, az alapbiztosítás mindenhol ilyen, itthon meg már lassan a paraszolvencia mellett sem veszik emberszámba a beteget az orvosok. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
08.
Füldugulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2016 December 20 körül kaptam arcüreggyulladás. Ráment a fülemre nem hallottam semmit kb. 1 hétig. De mai napig érzem nem az igazi még a jobb oldali fülemnél zúgást hallok, ha olyan pozícióban teszem a fejemet, akkor olyan lenne mintha kidugult volna, de ugyan az semmi nem változott és beszédem is olyan mintha orrból beszélnék. Mit tudnék vele csinálni? Előre is köszönöm a válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
21.
T.Kérdező! 3D arckoponya CBCT-t kell csináltatni és azzal felkeresni a fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
05.
Hetek óta tartó köhögés kérdése:

Kedves doktorúr! 29 éves nő vagyok. Körülbelül 4 hete küszködöm megfázással. A háziorvosom antibiotikumos kezelést írt fel, amitől a megfázás tünetei elmúltak, de megmaradt egy erős köhögés. Néha száraz, olyan ugatós, máskor szakadozó volt. Szedtem rá ACC tablettát, de az nem használt, aztán Stodal szirupot, amitől enyhült a köhögésem, de nem múlt el teljesen. Jelenleg még köhögök szárazon, illetve orrfolyás is van, és újabb tünetként úgy érzem mintha be lenne dugulva a fülem, ásításkor nem hallom az ásítás jellegzetes hangját. Most semmilyen gyógyszert nem szedek, kamilla teázom és gyógynövényes cukorkát szopogatok. Tudna javasolni valamilyen megoldást? Előre is nagyon köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
T.Kérdező! Egyáltalán nem mindegy, hogy az orvos milyen antibiotikumot ír fel, egy fül-orr-gégésznek ebben a kérdésben természetesen jóval nagyobb tapasztalata van egy háziorvosnál, tehát ha a háziorvosnál már megáll a todomány, akkor Önnek keresnie kell egy jó fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
02.
arc fájdalom kérdése:

Jó napot kívánok,nekem egy olyan problémám van, hogy hidegbe,huzatba,szélbe nagyon elkezd fájni a bal arcom,arc csontom egy pontba,nem folyik nem dugul be az orrom,a fájdalom a szemem belső sarka és a homlokom fele sugárzik majd kezd fájni a fejem ha meleget teszek rá pár percem belül elmúlik.Ez nekem több éve, hogy így van és nem kapják az okát. A kérdésem az lenne mi az ön véleménye ez mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
T. Kérdező! Ha valóban ki szeretné nyomozni ennek az okát, akkor először készíttessen egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT felvételt és ennek anyagával keressen fel egy hozzáértő fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2017.
01.
01.
Fülbe sugárzó fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám az,hogy már kb.4 napja fáj a torkomnál vagy a mandulám vagy nem tudom mi de nem úgy fáj a torkom,mint mikor begyullad,hanem valahogyan kivülről a mandulám környékén(vagy nem tudom esetleg még nyirokcsomó lehet?) és a fülembe sugároz és néha a fülem is fáj. Már eléggé kétségbe vagyok esve,mert az interneten azt találtam,hogy a féloldali nyelési,fülbe sugárzó fájdalom a rák tünete is lehet,ezért nagyon félek. Még csak 18 éves vagyok és soha nem dohányoztam. Az a furcsa számomra,hogy csak egy oldalt fáj. Ön szerint mitől lehet? Mennyire lehet súlyos a problémám? A válaszát köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
T.Kérdező! A fül-orr-gégésze jól tudják, hogy vannak féloldali garatproblémák is, ez nem jelenti azt, hogy azonnal rákra kell gondolni, jól is néznénk ki ha minden, esetleg nem szokásosnak tűnő torokpanasz mögött azonnal rákot gyanítanánk, 4 napos panaszt követően. Üdv. fülészorvos
2016.
12.
27.
brigi kérdése:

Tisztelt doktor ur..szeretnem kerdezni hogy mar jo ideje gyakran faj a fulem ,hasogat nyilal bele,kulso haljaratom csontom faj,amihez allkapocsfajdalom is tarsul es torokfajdalom mikor nyelek,van mikor ejjel is erre kelek fel es olyankor arcomba es szemembe homlok es fejem hatsofelebe sugarzik a fajdalom ,voltam ful orrgegeszeten ott semi szervi elvaltozast nem talaltak ,fogorvosi vizsgalatom is rendben volt,nagyon szeretnem tudni mi bajom van,mert ez mar nagyon elviselhetetlen,es azt is mondtak hogy psziches eredetu ,neurologiai eset,,,ok hogy nemtudjak a pontos okat kerem segitsen,valaszat elorre is koszonom szepen.udv.brigi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
Kedves Brigi! Az elhúzódó panaszok miatt tanácsolom Önnek, hogy készíttessen egy 3D arckoponya CBCT, ennek anyagával keressen hozzáértő fül-orr-gégészt. Ne hagyja magát átverni, ez nem pszichés probléma, de ha tovább szenved eben az állapotban akkor az is lesz hamarosan. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
22.
Mandulakő kérdése:

Tisztelt Doltorúr! Egy hónapja felfedeztem, hogy mandulskőveim vannak! Sajnos a rossz száj szag, illetve a mandulamon levő kövekből jöttem rá! Felkerestem orvosomat, aki nem tulajdonított neki ügyet! Viszont engem zavar az ott léte, illetve, hogy folyton nyomkodom ki fülpiszkaloval! Ezzel nem ártok?? Nos az utóbbi időben fàjt a torkom és a fülem de a mandulám nem volt begyulladva! Elküldtek verkepre, hogy nem-e gócos a mandulám, a versüllyedes19 mm/óra és CRP 5,99 mg/l lett ami kis gyulladasra utal, de az orvos szerint nem góc, mivel nagyobb lenne a számérték! Ön is egyetért? Hogyan tudnám megszüntetni a kőveket, hogy ne termelődjön? Köszönettel:Barbara
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
T.Kérdező! Megszüntetni? Sehogy. Csak a fül-orr-gégész közreműködésével a mandulák kivételével oldódik meg a probléma. Tankönyvi adatok szerintem önmagában ez a jelenség ártalmatlan, viszont a tökéletes mandula kerek, sima felszínű, kornak megfelelő nagyságú, az Ön mandulája viszont a leírás alapján magán viseli a korábbi problémák következményeit, soha nem lehet biztosan kizárni, hogy nem szerepel-e alattomos rejtett gócként a szervezetben. A mandulaműtét előtt már néhány héttel semmiképpen ne nyomogassa a manduláit. Ha viszont öklendezés nélkül tudja nyomogatni, akkor lehet, hogy helyi érzéstelenítésben is simán elvégezhető a műtét, de ez természetesen az Ön döntése, ma már több az altatásos műtét. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
22.
Fülzúgás szorongásos depresszió kérdése:

Tisztelt Doktorúr! 33 éves férfi vagyok ülő munkát végzek, semmi mozgás, dohányzom és kövér vagyok. Minden körülbelül egy éve kezdődött. Erős szédülés a munkahelyemen. Fél óra alatt 2 liter víz. Korház magas vérnyomás,pulzus. Tüdőgyulladás. Másnap ismét ugyan ez 200 a vérnyomás. Eredmény orrpolip+tüdögyulladás+stressz. Kaptam pulzuscsökkentőt. Meg persze nyugodjak meg. Pár hónap alatt minden reneződött viszont kaptam fülzúgást. Irány a fülorrgégészet. Orrpolip műtét. Nagyon sok volt a mindenhol. Szédülés elmúlt, viszont fülzúgás megmaradt. Néha éjjel rosszullétre ébredtem, és elkezdtem remegni mint a kocsonya. Neurológus. Felirt betaserc + moduxin mr-t. Elkezdtem szedni, és rá három napra minden éjjel remegés nagyon durva depresszió. Felhívtam monta haggyam abba a szedését. Már első nap elmúlt minden tünet. Persze a szorongás maradt+fülzúgás+régóta tartó leginkább reggeli sárgás hasmenés+néha fehér széklet. Magamtól elmentem egy pszihiáterhez aki szorongásos depit állapított meg, amibe bele is nyugodtam. Gyógyszereket kaptam rá. Ami úgy érzem segít, bár ahogy elhagytam a moduxin mr-t azóta semmi remegés nem volt amúgy sem, viszont fekete foltok jelentek meg a látótérben.Voltam szemészeten kaptam rá szemcseppet de semmi komoly azt mondták. Látotesti borusság azt hiszem. Ja és fogytam 14 kg-ot. Háziorvosom szernt lisztérzékeny vagyok, úgyhogy most glutén mentesen étkezem. Epémet kb 10 éve kivették és két fess műtétem volt. Jelenlegi gyógyszerek amit szedek: Betaloc 10mg 1-1, rexitin 20mg reggel 1, frontin 1-0,5-0,5 a 25mg, kventiax 25mg este egy. Ezeket kb 1 hónapja.Ez az én kálváriám, és már jó lenne ha valaki segítene, hogy ez mind stressz okozza,vagy esetleg más probléma is állhat a háttérben. A fess műtét elött volt egy arc ct, + vérvétel. A szorongást és a depit elfogadom tudom hogy ez van, de a fülzúgás fekete foltok a látótérben állandó hasmenés fehér széklet magas pulzus mind 1 éven belűl ennek mind a depresszióm lehet az oka, vagy valami kiválthatja mindezt + depressziót??? Válaszát segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Balázs Válaszát
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
Kedves Balázs! Sajnos a depresszió, pánik kiválthatja a szomatikus megbetegedéseket és ez fordítva is így van, nyilván egy szédüléses probléma vagy egy szűnni nem akaró fülzúgás kiváltja a pánikot és depressziót. A életmód pedig a másik kérdés. A helyes életmód a depresszió és pánik esetében már fél gyógyulás, egyben segít a következő depressziós, pánikos időszak elkerülésében. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
18.
Bernadett kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6 éves,egy hete gyógyultunk ki a náthából. Tegnap este nagyon fájlalta a fülét és láza is volt (38,8). Miután lement a láza jobban lett. Ma egész nap jól érezte magát,nem fáj a füle sem nyomásra sem érzékeny viszont most megint lázas (38) és váladékos a füle. Fülgyulladása lehet? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bernadett
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
Kedves Bernadett! Ma már nagyon ritka a magas lázzal és fülfájással járó középfülgyulladás, tehát az is előfordulhat, hogy a fül fájás oka nem gennyes, hanem más típusú középfülbántalom, a lázat pedig nem a középfülben lévő kórokozó okozza. Fül-orr-gégészeti vizsgálat tisztázhat mindent ilyen esetben. Üdv fülészorvos
2016.
12.
14.
Köhögés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A panaszaim hetek ota tartanak. Először csúnya kohogessel, es sűrű váladékkal ekkor prixoter antibiotikumot szedtem, majd egy hetet tappenzen is voltam, majd mikor ujra dolgozni kezdtem elorol kezdodtek a panaszok, kb 2 hete folyamatosan erosen kohogok, mostis jellemzo a sarga valadek. Most levofloxacint írtak fel 10 napos kúrát. Az orvos szerint az arcuregem is be van gyulladva bal oldalt, bar erre semmi panaszom sincs. 5 napja szedem ujra az antibiotikumot, de a kohogesbensemmi valtozas. Ön szerint mitol lehet? Óvodaban dolgozom szeptember óta, lehet, hogy a gyerekkozosseg miatt nem mulik a folytonos kohoges? A haziorvos szerint hörghurutom van, letezhet hogy hetek ota nem Mulik? Mar szinte antibiotikumokon elek! Es mellete méz, gyömbér, ozlandi zuzmot is hasznalok, es rengeteg C vitamint. Nagyon aggodom mar! Tudna valami jó tippet a kohoges megszuntetésére? Köszonettel, 24 eves lany
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
T.Kérdező! Persze, hogy van tippem, kerülje az ilyen orvost. Én fül-orr-gégészként nem kedvelem és nem is írom a levofloxacint, mert bár modern gyógyszernek minősül, a fül-orr-gégészeti tapasztalatom nem kedvező. Jó ha tudja, hogy a prixoter meg a levofloxacin ugyanaz, tehát ha jól értem, miután a prixoter nem használt akkor felírták a levofloxacint, azt a látszatot keltve, mintha az más gyógyszer lenne. Gondolom a bal o-i arcüreggyulladást is csak szemrevételezés útján állapította meg a fül-orr-gégésze. Tehtá még egyszer keressen hozzáértő fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
12.
parotis műtét után szájzár? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány napja műtöttek jóindulatú parotis daganattal. Szerencsére nem érte sérülés a VII. agyideget. Jól mozog a szemem, homlokom, a szájzug területe is. Az arcom külső széle még feldagadt, húzódik, a fülemet egyáltalán nem érzem. Remélem, ezek a problémák valamelyest javulnak majd az idő múlásával és persze ismertették velem ennek a műtétnek a kockázatait. Viszont amit nem hallottam eddig és engem rettenetesen zavar az a szájzár szerű érzés. 1 cm-nél nem tudom nagyobbra nyitni a számat, egy kanál, sőt fogkefe sem megy bele. Az evés szinte lehetetlen és meglehetősen fájdalmas is az állkapocs mozgásakor. A kérdésem az lenne, hogy mikorra várható, hogy újra rendesen ki tudom nyitni a számat és megszűnik ez az érzet? Mégis történhetett valamilyen sérülés műtét közben? Mi okozhatja ezt? Lehet ezt valamilyen gyógyszerrel, házilag segíteni? Próbálom minden nap mozgatni, tornáztatni, de elég hamar fájdalmassá válik a művelet. Válaszát előre is köszönöm! Dóra
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
Kedves Dóra! Szerintem néhány nappal a műtét után még nem szabad teljes panaszmentességet várni. A n. faciális ideg működésének semmi köze a szájzárhoz, az az arcot idegzi be, kérdés persze, hogy milyen típusú műtét volt, ha csak a külső lebenyben volt a daganat, akkor a N.VII. egyáltalán nincs veszélyben. Tanácsolom, hogy a panaszokkal mindenképpen keressen meg az operációt végző fül-orr-gégészt, aki pontosan tudja, hogy milyen műtétet végzett, és ővé a felelőssgé teljes körűen. Üdv:fülészorvos
2016.
12.
10.
tanácstalanság kérdése:

Kedves Doktor Úr! Segítsen nekem az alábbi problémával kapcsolatban: Panaszom kb. egy éve kezdődött. Nyaki gombócérzés, folyamatos váladék a torokban, garatban. Akkor az orvosom elküldött nyaki UH-ra- negatív, fül-orr gégészetre-semmi kóros. Arc rtg-negatív, torokváladéktenyésztés-negatív, gyomortükrözés-negatív. Tüdőrtg-negatív, allergiavizsgálat-negatív. Ezek a vizsgálatok a 2016-os évben folyamatosan történtek. Most novemberben a háziorvos elküldött vérvételre- minden rendben- semmi eltérés nincs a vérképben. A panaszaim azóta is megvannak, sőt erősődtek. Folyamatos sűrű váladék. Tokok fájás, folyamatos torokköszörülés. Nyakamon egy részen nagyon fáj, ha megnyomom. Segítsen nekek kérem mi lehet a bajom! NAgyon félek, lehet esetlen valami rosszindulatú folyamat? Nyirokmirigy rák? Köszönettel: Renáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
24.
Kedves Renáta! Ha tényleg minden negatívnak tűnik, akkor elég nagy az esély a reflux betegségre. Ha rák miatt aggódik folyamatosa, akkor a panaszok még tovább fognak fokozódni. Hozzáértő fül-orr-gégészt keressen. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
07.
Torokzár, fulladás kérdése:

Kiskoromtól probléma, kb 92- körül kezdődött hogy egy hirtelen rándulást éreztem a torkomban és azóta nehezebben kapok levegőt mintha rácsúszott volna valami a légcsövemre. Voltam a 2000-es évek elején 3 orvosnál is tanácstalanok voltak. Most odáig súlyosbodott a helyzet hogy reggel délelőtt fulladok, szabályosan érzem hogy valami nyomja a légcsövem aminek nem kellene ott lennie, azt is érzem hogy ez a valami mintha be lenne gyulladva dagadva. Milyen vizsgálatokkal diagnosztizálható ez? Lehetséges hogy a kiskoromban kivett mandulám nőtt vissza és az nyomja a légcsövet? Gégesérv lehet?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
T. Kérdező! Nagyon sokféle oka lehet, lehetetlen is felsorolni a mandula problémáktól kezdve, pajzsmirigy gond, proc. stil. elongatuson át akár reflux is. Azért, hogy évtizedeken át senki nem talált semmit, az elég elképesztő, de sajnos azt tudomásul kell venni, hogy a nromál fapados SZTK fül-orr-gégészeten egy viszgálatra szánt 5 perc erre problémára nem elég, sajnos a magán fül-orr-gégészek egy része sem alkalmas ilyen gondos kutakodást és fejtörést igénylő esetek diagnosztizálására és kezelésére. Csak aza tanácsom, hogy meg kell találnia az emberét hozzáértő fül-orr-gégész személyében, máshogy nem megy. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
05.
Krisztina kérdése:

Tisztelt főigazgató úr édesapám 2006-ban volt gégedaganatra műtve 7cm vettek ki gégefedővel együtt a gégéből eddig semmi problémánk nem volt azon kívül h 82 éves de most egy ideje a szilárd ételt nem tudja lenyelni azt mondja hogy olyan mintha megakadna a torkán csak nagyon pépes étel megy le neki erre szeretnék választ kapni hogy ez mitől lehet vagy merre induljunk vele.Válaszát előre is köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
Kedves Krisztina! Nem nagyon értem a dolgot. Ezek szerint az édesapjának a fül-orr-gégészeten egy horizontális supraglottikus parciális gége resectioja volt. Mivel ez esetben a gége ürterét védő gégefedő hiányzik, speciális étrend szükséges, amit a műtétet végző osztályon dolgozó akár külsős szakember megtanít a betegnek és a hozzátartozónak. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
05.
Probléma kérdése:

Üdvözlöm. A tüneteim kronológiailag: Állkapocs tövénél,alul,duzzanat,bölcsességfog körüli ínyduzzanat,nehézkes nyelés,nyirokcsomók duzzadtak,levertség,édeskés váladék érzet torokban,ajkaimon afta szerű holyagosodás,szájpadlás érzékeny. Háziorvos vírus jelenlétét állapította meg,szájfertőtlenítőket javasolt. Azóta a másik oldalon is jelentkezett,kisebb méretekben. A levertség érzés eltűnt,de erős javulást nem tapasztalok. (Most a fejtetőm érintésre érzékeny.) Várom válaszát, Köszönettel T.Zsolt
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2017.
03.
25.
Kedves Zsolt! Fül-orr-gégész és szájsebész is vizsgálja meg, itt határterületről van szó. Háziorvosnál minden betegség vírus, arra ugyanis nem kell gyógyszert adni. Üdv: fülészorvos
2016.
12.
02.
Orrvérzés kérdése:

Üdvözlöm. 18 hónapos fiamnak 2 hónapja kb. időnkênt véres az orrváladéka és ha belenézek az orrába sötétszìnű a váladék bent. Mintha vér szivárogna az orrából néha. Fülorr-gégészeti problémája nem volt. Lehet a hideg? Kb. a hidegidő beálltával kezdődött. Drnőnk orcseppet (nazivint) és kamillás öblögetést javasolt. Előre is köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
07.
T.Kérdező! Az orrváladék színe egy fertőzés esetén nagyon sokféle lehet, vény nélkül megvásárolható orrcseppet meg kamillát az ember szomszédja is tud javasolni, ehhez nem kell orvosi szaktudás. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
30.
Lordestin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 4 éves kisfiamnak néhány hete vették ki az orrmanduláját egy felnőttkórházban. Mivel az állandó orrmandula duzzanata folytonosan problémát okozott, a műtét előtt néhény hétig Lordestint kapott, mely segített az orrmandula visszahúzódásában. A fül-orr-gégész doktornő azt tanácsolta, hogy meghűlés esetén 3-4 napig kapja a gyermek továbbra is a Lordestint, mely az antihisztamin tartalma miatt a legúti megbetegedések során hatékony lehet. A háziorvos véleménye pedig az, hogy hetekig kellene szedni, hogy hatásos legyen így meghűléskor ne adjam a gyermekemnek. A kérdésem, az lenne, hogy , az Ön véleménye szerint adjam-e meghűléskor a Lordestint vagy a háziorvosra halgassak miszerint felesleges néhány napig adni? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
01.
T.Kérdező! Nagyon jó kérdés. Teljesen felesleges az orrmandula krónikus problémájában az antihisztamin adása, pláne preoperatív előkészítés címén. Antibiotikum műtét előtti adása megfontolás tárgya lehet, nem csak akkor, ha ezt a baktériumok műtét alatti szóródásának megelőzésének okán javasolják, ez ugyanis az orrmandula műtéteknél extrém ritkán felmerülő kérdés, viszont a műtét utáni utóvérzés kockázatát csökkentheti. Azt is érdemes azért tudni, hogy a műtétre pont azért van szükség, mert az antibiotikum már hatástalannak tekinthető. Ha jól végezték a helyes diagnózis alapján indikált műtétet, akkor a felső légúti hurutokban drasztikus ritkulás következik be, lehet számítani a spontán gyógyulásra, tehát nincs szükség antihisztaminra.
2016.
11.
28.
fagyi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Évente egyszer általában előfordul,hogy hallójárat gyulladásom van.Elocom krémet kaptam rá és az lenne a kérdésem,hogy terhesen ezt majd használhatom-e v tud rá valamit ajánlani,amit lehetne ilyenkor használni?Köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
30.
T.Kérdező! Ha ennek bakteriális oka van, akkor önmagában a steroid tartalmú krém általában nem elegendő, antibiotikum is szükséges, természetesen ugyancsak csak lokális formában, a terhességre tekintettel. Lokális kezelés terhesség alatt is nyugodtan lehetséges. Üdv: Németh dr.
2016.
11.
28.
tiszteletem dr úr kérdése:

jó napot kívánok érdeklődni szeretnék hogy fess műtét előtt állok és az lenne a kérdésem hogy mennyire fájdalmas ez a orrmelékreg műtét?meg utána milyen fájdalmakkal jár van e szövödvénye?várom válaszát köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
30.
T.Kérdező! A FESS műtét összegfoglaló megnevezés, a részleteket az Ön operáló orvosának kell teljes alapossággal elmondania, az esetleges kockázatok részletezését is, továbbá hogy milyen fájdalomcsillapítási módszert javasol illetve választanak. Ez az Ő kötelessége, én nem tudom átvállalni ezt a műtétet végző fül-orr-gégésztől, és azt sem , ha esetleg a műtét után ne adj isten problémák adódnának, és akkor a beteg esetleges "lerázó" magatartással szembesül, sajnos ez nem olyan ritka, mint gondolnánk. Én sértve érzeném magam, ha a beteg az általam végzett műtét előtt vagy utána mástól kérne tanácsot, ez nem jó jel az operatőr hozzáállásáról. Joga van a teljes körű tájékoztatáshoz, követelje meg. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
27.
Fábián Edit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni a röviddel ezelőtt kialakult szédüléses betegségemmel kapcsolatban. 2016.11.21-én éjjel egyik oldalamról a másikra fordulva nagyon erős szédülés és hányinger jött rám, ami felülve fokozódott. Voltam aznap délelőtt orvosnál, aki a fülészetre küldött. Az sztk-ban való várakozás közben azonban rosszul lettem, az ájulás környékezett. Megmérték a vérnyomásom 160 körül volt, de azt mondták az ijedtségtől, az ekg rendben volt. Átvittek a sűrgősségire, ahol BPPV-t diagnosztizáltak, de a vizsgálat közben a szemtünet nem jelentkezett. Kaptam arlevert 3x1, amit harmadik napja szedek, de még mindig szédülök. Az Epley gyakorlatot csinálva, a jobb oldalara fordított és hátrahajtott fejjel sokkal jobban szédülök, mint baloldalra fordulva és felülve is nagyon szédülök. Fejem nem fáj, vérnyomásom 115/65 általában. Napközben, amikor járkálok olyan, mintha egy vattaszerű sapka lenne rajta, menni tudok , de elég gyengének vagy bizonytalannak érzem magam. Szakorvos (fülész) nem vizsgált meg, ct-re vagy nyaki röntgenre nem küldtek. Nagyon félek, hogy esetleg komolyabb dolog van a háttérben (agydaganat). Kérem a Doktor úr véleményét a BPPV- vel kapcsolatban, hogy ennyi információ alapján ez tényleg az lehet-e, vagy valami komolyabb? Kell-e további vizsgálat? Az Epley gyakorlatot hányszor naponta csinálni és azzal mikorra várható javulás? Szívesen eljönnék Önhöz vizsgálatra, csak Szekszárdon lakom, de ha jónak látja eljövök Önhöz. Elnézését kérem a sok kérdésért, de nagyon félek ettől az egész betegségtől. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel Edit
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
30.
Kedves Edit! A BPPV a fül-orr-gégészeti tárgyú szédülések döntő többségét adja, a jó hír, hogy ez bár lassan, de pár hét alatt magától elmúlik. Túl sok energiát az Eppley gyakorlatokra ne fordítson, ez úgyis csak akkor ér valamit, ha más segít, ugyanis ha jól végzi, akkor olyan szédülést kap, hogy nem tudja folytatni. Olvasgasson kicsit a BPPV hátteréről, nyári időszak folyadékfogyasztásának kicsit érdemes utána kell gondolni, lehet, hogy a kevés folyadék fogyasztás az egyik tényező, hogy elkapta most ez a probléma. Üdv: Németh dr.
2016.
11.
20.
Aggódó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Bal oldalon a nyakamon a fül alatt a nyirokcsomó megnagyobbodott. Már teljesen kétségbe estem, persze az internet segítségével több fajta halálos ràkbetegséget diagnosztizàltam magamon. A valós probléma viszont, visszatérő herpesz az orromban, ami eléggé fájdalmas mikor "belobban", ezen kívül enyhe fájdalmat, nyomást érzek az arcüregben. Lehetséges hogy emiatt van a nyirokcsomó megnagyobbodás, ami egyébként nem fàj? ( Gyomorsav problémàm is van, néha úgy érzem hogy a "fülemet marja.")
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Aggódó! Az orrbemenet környékén kialakuló herpesnek biztosan nincs köze a nyaki nyirokcsomóhoz, a herpes megjelenése azonban sokszor jelzi a felső légúti gyulladásos megbetegedés fenn álltát. A gyomorsav probléma okozhat fülpanaszokat, de nem úgy, hogy "marja a füle" Üdv: fülészorvos
2016.
11.
19.
Merre menjek? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Kérném írja le véleményét az esetemről, illetve, h megfelelő vizsgálatokon vagyok-e tul, milyen irányba induljak tovább. 15-16 hónapja a nyakamon tapintottam egy nyirokcsomót, amir FOg ill. radiologus is azt mondta reaktiv, ne foglalkozzak vele, fájdalmatlan 2,5*7mm nagysagu. Közben szültem, majd újra elmentem a FOG, hez és kértem orrendoszkopiat, mert hatso garatgali csorgást éreztem. Orrsövény-ferdülést állapított meg, illetve a nyelv-nyirok enyhe duzzanatát. 2 hónapja 2 újabb ny.csomot gedeztem az előző nycs.felett, ugyanabban a vonalban, tarkotajekon. Lelet, reaktiv nycs.(2*6mm es 3*7mm) de a regi kicsit nott (4*9mm), nem szukseges megszurni. Kozben refluxot allapitottak meg. 2 hete tapasztalok nyomo, kozepes fejfajast homlok és halánték tájékon, ami az elmúlt két napban ujabb tunetekkel gazdagodott, orrgyökifájdalon néha belső szemzug, ill allkapocs felsoreszenek fajdalma,mintha a metszőfogam felül érzékenyebb lenne (az ínyem nem, csak a középső két fog), illetve a jobb oldali fulem is neha nyillal (ugyanezen az oldalon vannak a nycs.) Orrom, arcureg kulonosebben nem erzekeny nyomasra. Orrlegzesem nem gatolt.Fájdalomcsillapitora reagal a fajdalom, de nem mulik el, visszater. Nagy ijedelmemben elvegeztettem egy sor magan vizsgalatot: agykoponya mr (nativ, ez negativ, latoterbe kerult orruregek legtartok), illetve varok aspiracios citologiara es 3d cbct eredmenyre (meg egy het, mire megerkezik). Aludni alig birok, holnap megyek ujra FOG-re, egy uj helyre. Mit gondol? Koszonettel, Mónika
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Mónika! Sok értelme nincs végiglátogatni a fül-orr-gégészeti helyeket, csak egy helyre érdemes menni, ahol érdemben is tudnak foglalkozni a panaszokkal, mr szerintem fül-orr-gégészeti ügyben felesleges volt, 3D CBCT fontos, de leletezni felesleges, inkább a felvételt kell hozzáértő fül-orr-gégésszel együtt értelmezni, aspirációs cítológiának első körben egy minden bizonnyal reaktiv nycs. esetén értelme nincs, csak akkor, ha már mindenféle gyulladásos ok ki lett zárva, megjegyzem a vizsgálat helye pontszerű, ha talál valamit, az bizonyít, ha nem talál, az viszont nem zár ki semmit. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
18.
Torok vérzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyár óta néhanapján vérzik a torkom.Nem dohányzok már leszoktam róla egy jó pár hónapja, köhögni már nem köhögök amióta leszoktam, 23 éves férfi vagyok. Úgy veszem észre, hogy egy kicsit érzékenyebb a torkom és vérszag áramlik a torkomból aztán megköszörülöm a torkom és kiköpöm zsebkendőbe a váladékot és véres! Ez 1-2 perc után el is múlik! Én arra gondolok, hogy a gyomorsavam megmarja a torkom, mert az mindig fent van! Olyat is szoktam tapasztalni ez elég furcsa, mint amikor korog a gyomor na olyan érzés a torokban gyengébb verzióban! Édesapám arra gondol, hogy a mandulámat meg kéne nézetnem! Ön mire gondol mire utalhatnak ezek a jelek? Azért szeretném először önt megkérdezni mert elég sokat dolgozom és nem sok időm van elmenni orvoshoz! Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
T.Kérdező! A vér felső és alsó légutakból, persze nyelőcsőből is érkezhet, a panaszai mögött sokféle dolog lehet, fül-orr-gégész és pulmonológus kompetenciája merül fel. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
16.
Szandi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy most 20 éves nagylányom évek óta kűzd fejfájással. Korábban már végig csináltunk egy teljes kivizsgálást ami összességében negatív volt. A magam részéről úgy gondoltam, hogy ha a hormonja beállnak a tienagger kor befejeződésével a fejfájása is elmúlik. De ez sajnos nem így alakult. Azóta is rendszeresen fáj. Most egy arcüreg gyulladás miatt készült röntgen felvételen azonban eltérést láttak, melyett ct-felvétel követett. "A sin.front. bal karéjának corticalisa kissé vaskosabb , belső felszíne egyenetlen rajta 1-4 mm-es csontos felrakódások ábrázolódnak. " Írták a leletben. Itt a fül-orr gégész és a szemész szakorvosok azt mondták, hogy ezzel nincs teendő, ill. a mostanában a bal szemen jelentkező látásromlást nem ez okozza. ( Kicsit gyengébb a bal szem amire egyenlőre szemüveget sem írtak ). A rendszertelenül jelentkező fejfájás azonban pont ez a kb 20 ft-os nagyságú területen van a lányom megfigyelése szerint. Jelenleg még abban is tanácstalanok vagyunk , hogy kit keressünk fel. És , hogy ez a csontosodási folyamat hová vezet ? És van-e valami megoldás erre ha mégis ez okozná a tüneteket ? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel : P. E.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Szandi! Látni kell a felvételt, értékelni a fizikális és kiegészítő műszeres fül-orr-gégészeti vizsgálatokkal együtt szabad. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
16.
arcüreggyulladás kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Problémám még júniusban kezdődött egy sima megfázással,majd a megfázás elmúlt maradt a bűz az orromban...háziorvos allergiára adott gyógyszert,ami semmit nem segített...hozzáteszem nem volt semmi más tünetem csak arcfeszülés,meg a bűz,garatba csorgás...majd elmentem fül-orr-gégész szakorvoshoz,röntgen kimutatta hogy arcüreggyulladás,kaptam gyógyszereket,orrsprayt és elküldött fogorvoshoz. góckutatásra.két gyökér kezelt fog van ami lehet góc,de nem látszott röntgenen semmi, fogorvos irt másik gyógyszert.amitől elmúlt a bűz az orromból .... fül-orr-gégészetre mentem kontrollra,aki elküldött röntgenre a rőngenes hölgy azt mondta hogy semmit nem javultam...fül-orr-gégész azt monda meg vagyok gyógyulva,meg sem vizsgált.pár nap múlva újra éreztem a bűzt az orromban,meg csorgás a garatban nagyon sűrű váladék....pár napja már a párom is érezte,este indul meg jobban amikor lefekszem.A kérdésem az lenne hogy ön szerint mit tegyek?mire számíthatok? orrfolyás egyáltalán nincs,sem fájdalom csak ez a kellemetlen bűz.Előre is köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
T.Kérdező! A fül-orr-gégészeti vizsgálatok kapcsán is észlelhető jellegzetes szag néha már önmagában felismerhetővé teszi a kórokozót, ha azonban a tapasztalati úton felírt antibiotikumok nem használnak, akkor érdemes mikrobiológiai módszerrel meghatározni a kórokozót és annak érzékenységét vagy ellenállását különböző antibiotikumokkal szemben. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
14.
tatus kérdése:

doktor ur 1 honapja mikor nyelek,mintha nem menne le a nyal,es a torkom is faj.29 eves vagyok
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Tatus! Ennek azért elég sok oka lehet, fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
08.
Orrspray/59 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 59 éves nő vagyok. Két alkalommal volt /orrsövény, orrkagyló/ műtétem. Ezek ellenére évtizedek óra kihagyás nélkül használok orrspray-t, napi 5-6 alkalommal 2-2 befújással és éjjel is. Korábban Naphazolint, most pedig évek óta a Nasivin-t, ez vált be. Tudom, hogy nem szabadna, de mindkét orrfél teljesen bedugul és se enni, se mozogni, képtelenség levegő nélkül /csak szájon át/. Kérdésem: Milyen súlyos szövődményei lehetnek a hosszú távú orrspray használatnak. (Illatok érzésével nincs gondom). Súlyos csontritkulásomnak lehet e oka? Köszönettel: M. Klára Pécs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Klára! Ez elég nagy baj, annyit jelent, hogy esetleg nem sikerült jól a fül-orr-gégészeti műtét, más műtéti beavatkozásra lett volna szükség, vagy nem is lett volna szükség műtéti beavatkozásra, ebből a pár sorból ez nem derül ki. Tanácsolom, hogy a helyzet tisztázására készíttessen egy jó minőségű 3D CBCT-t, a másik tanácsom, hogy a sikertelennek tűnő műtét után keressen más fül-orr-gégészt, mert elég ritka az olyan operatőr, aki a sikertelenség kapcsán elismerne valamiféle hibát, netán azt, hogy felesleges műtétet végzett. A krónikus orrcseppezés következménye az orrkagylók regulációs szerepének teljes megszűnése ( Ez a felesleges és káros alsó orrkagyló kimetszések után már fennálló állapot ) a nyálkahártya csillószőrös hengerhámjának átépülése, fentiek következményeként kialakuló kiszáradásos, pörkképződéssel járó állapot kialakulása. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
07.
Tüncsi kérdése:

T. Dr. Németh Tamás ! Egy ideje a jobb oldali orrjáratomban égő,pattogó, nyilalló érzést észlelek, ami időnként minden ok nélkül, rövid ideig jelentkezik. Az égő érzés felfut egészen a fejtetőn lévő idegekig. Alapbetegségem a sclerosis multiplex. Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a tüneteim oka, illetve lehet-e összefüggés az alapbetegségemmel?Válaszát tisztelettel megköszönöm : Simon Tünde
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Tünde! Biztosan nincs az alapbetegséggel összefüggésben, de azért a kellemetlenség hátterét érdemes volna tisztázni. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
06.
Könyvelő kérdése:

Tisztelt Főigazgató Úr! Két napja nyakfájásra ébredtem, az állam alatt kb. szőlőszem nagyságú dudort vettem észre. Tegnaptól kezdődően pedig fémes ízt érzek a számban, a nyelvemen hólyagok mutatkoznak. Voltam tegnap a háziorvosnál, azt mondta, hogy jöjjek vissza két hét múlva, addig meg kell gyógyülnia a nyak és totokfájásnak, valószínüleg vírusos megfázáasom van, de sajnos már a fejem is fáj. Kérem szíve segítségét. Tisztelettel kovácsné Tóth Éva
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Éva! Amennyiben pontosan a középvonalban az állcsúcs alatt van, az un. medialis ( középső ) nyaki cysta is lehet, megjelenése a felső légúti hurutokhoz kapcsolódhat, ha tartósan megmarad és valóban arról van szó, akkor kisebb műtéttel el kell távolítani. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
02.
Torokbeteg 75 éves nő kérdése:

Tisztelt Főigazgató úr! Másfél évvel ezelőtt volt orrkagyló kisebbítés műtétem. A felismerés nagyon későn történt meg, talán ez az oka, hogy még nem vagyok rendben. Már nehezen viselem a sok kínlódást. A következőket szeretném kérdezni Öntől: 1. A vizsgálatba beletartozik-e felső légúti endoszkópos vizsgálat? (Talán műtéti csontdarabkák miatt nem áll helyre nálam a normál forgalom, még mindig a garatomon megy le a váladék). 2. Kezelés során ki lehet-e a gégét valahogy tisztítani? (Úgy érzem, az nem engedi, hogy a fülkürtjeim kiürüljenek.) 3. Anatómiailag lehet hogy butaság, de nekem mintha még a gégénél is mélyebbről kellene felköhögni oda tömörült váladékot, benne csontreszelékkel. Ilyen CBCT vizsgálat mennyibe kerülhet és hol? 4. Ön hajlandó lenne-e megfontolni a saját megfigyelésemet a reflux automatikus kimondása helyett: nem a reflux miatt jön fel a torkomig a sav, hanem az évtizedek alatt a garaton kialakult vastag "váladéklavina" ér bele a savba de még a gyomromba is? Minden erőlködésem dacára ez még ma is összefüggő "oszlopot" alkot, bár sokat könnyít a lúgos hatású ásványvíz. Ezért van szétköhögve a mellkasom és őrülnek meg az alattam lakók. Van itt orvosi segítség? Vagy csak a türelem? A válaszaiból kitűnt hozzáállása alapján Önt még szeretném felkeresni, de meglehetősen aggaszt az, hogy Önnek nincs állami kórházi háttere, én pedig már eddig sokat költöttem orvosokra. Kérem, írja meg őszintén, van-e számomra értelme javulást keresni, vagy kevés eredmény várható? Kérem megértését sok problémám miatt, tisztelettel: a 75 éves torokbeteg egyedülálló nő
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Kérdező! Persze, hogy van megoldás, csak ugye nem a teljesen felesleges és káros orrkagyló műtét, hanem ehelyett a reflux problémával foglalkozás, esetleg más, nem csonkoló, hanem korszerű műtéti eljárás választása, amennyiben arra valóban szükség van. Kérem óvakodjon a kontároktól és sarlatánoktól. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
01.
Duzzanat a nyakon kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kb fél éve kezdődtek a panaszaim, először egy duzzanatot találtam a nyakamon bal oldalt a fül alatt. Háziorvos azt mondta nem kell vele foglalkozni. A duzzanat nem múlt el, néha nyom és bedugul a fülem, és közben elöl a gégémnél is beduzzad a nyakam de nem mindig. Azóta voltam már jó pár orvosnál háromszor vettek vért készítettek nyaki uh-t és nyaki röntgent, de az orvos szerint semmi különös. Ami furcsa volt a leletemen azonban a crp szám mindig nagyobb volt. Ths t3 t4 rendben.Most már nagyon zavaró a nyomás érzése és a nyakam elöl is olyan kitüremkedö. Nem tudom mit tegyek.válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Kérdező! Fül-orr-gégészeti alap és kiegészítő műszeres vizsgálatokra lenne szükség, ha fülészeti okot nem sikerül találni, akkor felmerülhet fültőmirigy probléma is. Üdv: fülészorvos
2016.
11.
01.
állkapocs kattogás kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy körülbelül fél éve erősen el kezdett kattogni szájnyitásnál a jobb állkapcsom. 2 héttel ezelőtt haraptam a pogácsába mikor egyet reccsent és nagyon el kezdett fájni a fülem és a fejem. Be mentem a kórházba, ott azt mondták, hogy levált a porc az állkapcsomról. Nincs vele teendőm, csak kímélnem kell és fájdalomcsillapítás. Még kontrollra sem kell visszamennem, mivel vissza fog épülni. Ezzel nem is lenne semmi bajom, csakhogy 2 napja esténkét hőemelkedésem van (37.4) egyéb tünet nélkül. A kérdésem az lenne, hogy köze lehet e a hőemelkedésnek a porcleváláshoz? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Renáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
11.
27.
Kedves Renáta! Ez így elégé a szájsebészet témakörének tűnik, ha valóban porcleválás, ebben nincs tapasztalatom, de azért hőemelkedést lázat többnyire más betegségeknél észlelünk nagy számban, ha ön kis panaszokkal, de azért tud rágni, megy a szájnyitás, akkor nem valószínű, hogy az izület környékén olyan nagy baj lenne, ami lázat, hőemelkedést okozna, hangsúlyozom, nem vagyok szájsebész. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
28.
Mandula általi más gyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 26 éves vagyok, mindigis "mandulás" voltam, gyerekkoromban sokszor begyulladt, de gyógyszeres kezeléssel mindig helyrehoztuk! Mindig tudtam és mondták orvosok is, hogy nagyok de kivenni soha nem akartam! Most egy bő hónapja újra begyulladt, antibiotikummal kezeltem, el is múlt a fájdalom, de azóta is érzek a torkomban váladékot, vagy valami ahhoz hasonlót amit vagy nemtudok kiköpni, vagy újraképződik(nemtudom eldönteni).A mandulám nem fáj most, de látni rajta kis lyukakat, amikbe fehér valami van és azokat kitudom nyomni onnan! Voltam orr-fül-gégészeten, de egy nagyon gyors vizsgálat után rávágta hogy ki kell venni! Próbáltam húzni a dolgot, nagyon félek a műtéttől, de van egy olyan problémám is, hogy kissé érzékennyek lettek a heréim! Az lenne a kérdésem hogy kereshetek eközött összefüggést? Begyulladhat esetleg a mandulám miatt? Voltam egy urológiai vizsgálaton, de formai problémát nem találtak! Előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
01.
T.Kérdező! Szinte 100%, hogy ki kéne venni. Több orvos, egymástól függetlenül is így nyilatkozott, ne várja meg amíg a távoli szervekben, pl mellékhere stb. góc okozta irreverzibilis károsodások következnek be. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
27.
Limfoma?? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 40 éves, 2 gyermekes nő vagyok Kb, 2 hónapja keletkezett jobb állkapcsom alatt egy időnként megduzzadó,fájdalmas nyirokcsomó,előtte torkom fájt,náthás is voltam. 13 éves koromban jobb oldalon ugyanott a jobb állkapocs alatt diagnosztizáltak nyálkövet,ami azóta nagyon ritkán okozott panaszt. Viszont az utóbbi pár hónapban savanyú ételek fogyasztása után mindig lúdtojásnyira duzzad a nyálmirigyem,ami idővel leapad. Vannak tünetmentes időszakok,de mikor elkezd fájni a nyirokcsomóm,akkor a fülembe sugárzik a fájdalom,torkomban gombócot érzek és a nyálmirkgyben feszítő érzést. Időnként hőemelkedésem van és néha fáj a torkom is. Teljesen el vagyok keseredve,daganatra ,limfomára gondoltam..Több alkalommal volt az elmúlt hetekben teljes labor,vérkép vizsgálatom,negatív eredménnyel. Nyaki UH vizsgálat eredménye nagyon megijesztett: Mindkét oldali glandula submandibularis éles kontúrú,norm. vastagságú,homogén echoszerkezetű,norm. reflectivitású. A jobb oldali submandibularis nyálmirigyben vezeték tágulat. Értékelhető kőárnyék nem mutatható ki. A jobb oldali parotis homogén szerkezetű,normális reflektivitású,benne körülírható gócos elváltozás nem látható. A jobb oldali mandibulaszöglet alatt 13X5 mm-es ovális alakú,éles kontúrú,homogén nyirokcsomó ábrázolódik. Jobb oldalon a fejbiccentőizom mentén néhány 5-6 mm-es éles kontúrú,norm.szerkezetű nyirokcsomó látható. A pajzsmirigy mk.lebenye norm. nagyságú,homogén szerkezetű,bennük göb nem mutatható ki. Az isthmus rendes vastagságú, 2.5 mm-es. A trachea nem dislocalt. Voltam Fül-Orr-Gégészeten is,nem találtak semmit vizsgálat alapján. Az UH-on az orvos azt mondta,hogy nincs semmi gond...Én mégis nagyon félek,mert van hogy 2 hétig teljesen panaszmentes vagyok,majd újból megduzzad a csomó és fájdalmassá válik...Lehet ez limfóma,vagy torok,gégerák? Nagyon várom mielőbbi válaszát,hogy hova forduljak a panaszommal,illetve mi lehet a betegségem? Sosem dohányoztam. ..
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
01.
Tisztelt Kérdező! Ez mindenképpen nyálmirigysebészeti profilt is működtető fül-orr-gégészeti osztályra tartozik. Aggódni limfóma, torok és gégerák ügyben nem kell, a köves problémának onkológiai háttere biztosan nincs, a krónikus nyálmirigy gyulladások hátterében hosszabb idő után igazolódhat daganat, ezek azonban elsöprő többségben jóindulatú formák, melyek akár nagyon hosszú kezeletlen idő után rákos elfajulást is mutathatnak. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
26.
Sos kérdése:

Kedves Doktor úr! 8hónapos fülcsengésem van ,minden leletem negatív kaptam infúzió kurát ,betasrecet,millgamát,de semmi változás most már mindkét fülem sípol kb8000mhz -en .Kezdek elfáradni kimerülni.Mit kezdjek hová fordulhatok ,elfog - múlni valaha ?Válaszát előre is köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
01.
Kedves Kérdező! Ez nem biztos, hogy kizárólag fül-orr-gégészre tartozó probléma, neurológus, rheumatológus, orthopaed véleményére is szüksége lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
25.
Szédülés fülzúgás kérdése:

T. Doktor úr! 36 éves nő vagyok, 3 hónapja szédülök lassan kezdődött aztán folyamatossá vált az imbolygó lökésszerű szédülés a fejemben. Emellé kialakult egy kétoldali magas (kb. 11000 HZ) hangú sisterő fülzúgás ami változó erősségű de pulzáló jellegű általában olyasmi mint a tolató radar csak sistergősebb. Néha pedig folyamatos hangos sípolásba vált. Alkalmanként pedig még egy plusz rövid csengés is van az egyik vagy másik fülben. A szédüléssel együtt erősödik-csökken a zúgás intenzitása, hangossága a nap folyamán. A zúgás akkor is hangosabb ha pl. ásítok. Emellett szorító érzés a halántékomnál néha úgy feszít hogy szinte fáj, ha megnyomom a halántékomat fájdalmas. A fejem nyom, néha az arcom is, a fogsorom, mindenhol érzem a nyomást, és szorítom az állkapcsom főleg éjjel. A nyakam, vállam merev, görcsös az állandó feszültségtől amit a szédülés miatti folyamatos görnyedt tartásom okoz. Minden vizsgálaton voltam már otoneurológia, neurológia, agyi MR, gerinc MR, vérkép, hormonok, EKG, szívultrahang, 24 órás vérnyomás mérés. Most ott tartunk hogy pánikbetegnek mondanak, ami már igaz is mert nem tudok kimenni a lakásból de nekem 3 hónappal ezelőtt semmi bajom nem volt, a szédüléstől lettem bezárkózva. Nem vagyok depressziós szeretnék élni de így nem nagyon tudok. A fülcsengés, főleg a pulzáló csengés miatt gyanakszom hogy ez valami keringési probléma lehet, bár nem igazolódott eddig. De határozottan rosszabbul vagyok ha állnom ülnöm kell mintha fekszem, bár fekve is vannak szorító halánték fájdalmaim és lökések a fejemben, de állva mindig erősödnek a tüneteim, úgy érzem elájulok. Mit tehetnék még, esetleg lehet ez valami keringési probléma? Csináltassak esetleg egy agyi MRA vizsgálatot is? Jelenleg szedek Betarevint, Bilobilt de nem használ. Xanaxra is ráálltam mert néha nagyon rámjön az ijedtség az állapotom miatt, de szeretnék leszokni róla. Csak a szédülés múlna el akkor semmi bajom nem lenne. Fogamzásgátlót is szedek arról is le akarok állni a korom miatt bár nem dohányzom, de most ilyen állapotban nem merek mert van így is elég bajom. Mit tanácsolna nekem?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! A hosszas szédüléses panasz és fülzúgás mindkettő előbb utóbb kiváltja a pánikbetegséget. Agyi MR mindenképpen tanácsos a kivizsgálás menetében. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
24.
Orr folyadék kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan "panasszal" fordulok Önhöz, hogy tegnapi nap, egy összetűzés során, csúnyán helyben hagytak, mely többek között egy orrtörést eredményezett. Ezzel nagy gond nem is volt, korrekten helyrerakták érzésem szerint, viszont ahogy hazaértem furcsa dolgot éreztem az orromban. Konkrétan az orr hegy/csúcsban valami folyadékot(vér, érzéstelenítő?) érzek, elég kellemetlen érzés és nem tudom, hogy ez mennyire "természetes" dolog. Érdemes ilyesmivel visszamenni az orvoshoz vagy valószínűleg felszívódik magától?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Persze, vissza kell menni a műtétet végző fül-orr-gégészhez. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
20.
Cognit vagy Cavintor Forte? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni! Két éve van fülzúgásom! A neurológiától kezdve mindenhol megfordultam már..Tinnitus központ Bp...helyi orvosok és mindenki mást javasol a gyógyszerszedésnél... Volt MR vizsgálatom,ahol valamikori agyi infarktusom volt,amit én egy erős fejfájásnak éreztem..Két 3-3 mm góc maradt az MR szerint..A neurológus szerint nincs vele teendő a későbbiekben... A fülzúgásomra már sok gyógyszert kipróbáltak,semmi hatás...A zúgás változó,de azt észrevettem,hogy sokszor megerősödik,ha beveszem a gyógyszert...Szedtem Betasercet,Cavinton Fortét,Ginko Bilobát,Cognit...Most utoljára a Cognit mellé Cavinton Fortét írtak 3x1-es adagban...Már nem tudom mit tehetek,mert félek hogy túladagolás lesz.. Emellett pajzsm.betegség,magasvérnyomás betegség,daganatos műtétek,ízületi bajok is mérgezik a mindennapjaim.. Szedek L-Thyroxint,Lokrent,Co-Prenessát...Jelenleg góckutatás alatt is vagyok,mert mindig magas a CRP-m és már évek óta,a fehérvérsejtem,és a süllyedésem,de az nem mindig...ez év elején 48 volt a 32-es CRP mellett...és 11 a fehérvérsejtem...Jelenleg 29 a CRP és 20 a süllyedésem.. A Tinnitus Központban a Bencsik dr.-nő azt mondta és írta a papíromra,hogy Bilobil,Frontin és valamilyen kezelés,meg nyugalom,mert idegalapon van,elváltozást nem mutat a hallásvizsgálatom.. Amikor ezt más orvosok látják,mindig felülbírálják.. Tehetetlen vagyok és kérem Önt arra,hogy ebben segítsen..Szedjem-e a Cognitot és a Cavinton Fortét együtt,nem lesz-e túladagolás?...A gyógyszerész azt mondta,hogy sok a kettő...A háziorvosom azt mondta,hogy nem sok,de nála már jártam úgy,hogy olyan gyógyszert adott amit nem szabadott szednem a másikkal..A gyógyszerészek hívták fel a figyelmem.. Köszönöm a segítségét! Üdv. Judit
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kedves Judit! A fülzúgás nem egyszerű problémakör. Ugyanis ez semmilyen vizsgálattal nem objektivizálható, subjektiv, egyáltalán nem kellemes "élmény". Nem gondolom, hogy ezek a szerek megoldanák, ez az Ön tapasztalata is, az viszont nem várható el, hogy én egy pár sorból ki tudom találni, hogy mi az oka, mikor Ön már sok helyen járt, ahol tényleg minden lehetőségük megvolt az alapos kivizsgálásra, mégsem jutottak előbbre. Sajnos ez a helyzet. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
17.
Erzsébet kérdése:

Kedves Dr. Úr! Egy hónapja volt egy csúnya torokgyulladásom,arra kaptam antibiotikumot.A gyulladás elmúlt,de kb: 1.5-2 hete folyamatosan váladékol az orrom.Elég csúnya a színe (zöld,barnás) nagyon sűrű. Egy hete minden nap egyszer nagyon megfájdul a fejem,és ilyenkor jelentkezik a fülemben,arcomon is a fájdalom. Hozzá társul sokszor egy nagyon érdekes dolog,ami a következő.... Érzek egy kis nyomást,fájdalmat az arcüregemben,és hallok,érzek ott picike recsegést egy pillanatra,ami fáj. Mi lehet ez? Azt gondolom,hogy az ott lévő váladék... de ilyenkor lazul fel,vagy miért van ez? Ma voltam megint orvosnál,ismét kaptam egy erősebb antibiotikumot,és Mometason Sandor orrspray-t (reggel,este) és közötte a Nasopax orrspay-t használom ha szükséges! Esetleg tudna tanácsolni valamit erre az orr váladékra? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Erzsébet
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kedves Erzsébet! Lehet, hogy a torokpanaszok elmúltak, de az orr- orrmelléküregi panaszok viszont nem, ez ügyben kellene tovább vizsgálódni, akár 3D arckoponya CBCT készítésével is. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
16.
Petrak kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Olyan gonddal fordulok Önhöz, hogy tegnap egy szerencsétlen balesetnek hála beütöttem a fülemet és azóta olyan érzésem van mintha víz lenne benne, illetve d kifujom az orromat vagy ásítók suhogó hangot hallok. Mit tehetnék ez ellen? Kérem segítsen!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
01.
Kedves Petrak! Műszeres mérés is szükséges, dobhártya ruptura is lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
14.
Viking kérdése:

Tisztelt doktor ur! Közzel kéthete erősen köhögök. A torkomban nyeléskor halvány kisé csiklandozó érzés van. Éjszaka a köhögés erősödik, láz, és semilyen fájdalmat nem érzek. A köhögés szinte olyan szünni nem akaró érzés. Kaptam rá doxypharm 100mg tablettát, és fluimucil 200mg pezsgő tablettát. Hatnappal később, vagyis e hónap 11-én újra kaptam SAVULIN 500MG antibiotikumot, és mixtura pektoralis kanalas gyógyszert. Az ötszemes antibiotikumból egy szem van, de az álapot változatlan. Kérném szaktanácsát mitévő legyek.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kedves Viking! Akár reflux probléma is lehet, én erre gyanakodnék. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
14.
arc ciszta kérdése:

Egy 7mm es arc cisztát hogyan távolítanak el a modern mai világba.felkel vágni mint régen vagy létezik valami leszívásos megoldás is? Válaszát előre köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kérdés, hogy hol van az elváltozás, a cysta is elég általános megfogalmazás. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
08.
mandulafájás kérdése:

Jónapot kivanok a véleményére lenék kíváncsi körül belül 3-4 hétig betegeskedtem nátha és köhögés volt a panasz néha jobb volt néha rosszab viszont az egyik reggel ásításkor roppant egyet a mandulam(azhiszem a mandulám volt az ) vagyis olyan érzés volt mintha roppant volna és azota minden nyelésnél fáj és ha a nyakamnál megnyomom az állkapcsom alatt akkor kicsit fáj is mi lehet a gond a választ előre is köszönöm !
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Vizsgálat nélkül erre em igen lehet válaszolni, egy torokfájás oka nagyon sok minden lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
06.
Garat kérdése:

Tisztelt Dr.Úr!! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy egy hete nagyon be volt gyulladva a bal mandulám. És elmentem orvoshoz aki cedax 400 at irt föl. Azt szedem de elmunt a mandula fájásom. Viszont ahogy néztem itthol a tükörben a gégeporcon van egy piros hólyag aminek az alja fehéres valami. Lázam nem volt. És nagyon megilyedtem. Holnap megyek füll orr gégészetre. Ön szerint mi lehet? előre is köszönöm válaszát. Üdv
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Elég jó tükre lehet, ha csak úgy a gégeporcokat is saját maga tudja vizsgálni, ritka esetben a gége fedő valóban egyszerű betekintéssel is látható, szerintem valami más képletet lát a torokban. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
05.
BlackMolly kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 17 napja voltam egy igen hangos koncerten, azóta folyamatosan cseng a bal fülem, zúg a fejem hangos környezetben. Enyhe nyomásérzést is tapasztalok, emellett érzem, hogy pár csepp folyadék gyűlik fel benne. Olyan, mintha kissé el lenne dugulva. Jártam sürgősségi fül-orr-gégészeten, megkaptam az akut halláskárosodás esetén járó 10 napos infúziós értágító és szteroid kúrát (2000 Hz-en tapasztaltak nálam zajcsipkét mindkét fülemen), a helyzet azonban változatlan. Melegítettem sópárnával, fújtam az orromba Nasivinnel napjában többször, kamillateát ittam, fülgyertyáztam és ezer más dolgot kipróbáltam már. Beutaltak CVD-re, naki RTG-re, MRI-re és BERA-ra, ezekre most várok.. Viszont kezdek nagyon kétségbe esni, hogy ez a fülzúgás nem múlik. Már 2 hete nem aludtam rendesen, nagyon fáradt vagyok és dekoncentrált. Ha bedugom a fülemet, a sípolás felerősödik, olykor érzek egyfajta remegést, meg mintha levegő áramolna kifelé a bal fülemből. Lehet, hogy ez inkább valamiféle görcs a hallócsontocskáknál és ezt hallom? Olvastam az objektív tinnitus jelenségéről. Vagy esetleg fülkürthurut? Furcsa lenne a hangos zenétől, vagy előfordulhat? Végülis két héttel a koncert előtt volt egy nagyon csúnya megfázásom, és azt is tudni kell, hogy volt egy komolyabb fogfájásom, ami gyökérkezelést igényel most. Szóval minden összejött, és nagyon sok volt ez így egyszerre. A fülcsengés viszont igazán elmúlhatna, de ezzel nem nagyon kecsegtetnek. Köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Ez inkább zajártalom. Az ugyanolyan erősségű hangokra más és más adaptációval rendelkezünk, sajnos van akinek hosszabb pihenés után sem jön helyre a hallása, más meg jól bírja a hangos zajt. Üdv: fülészorvos
2016.
10.
04.
A vitamin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődöm, hogy A vitamint (25000 NE) lehet-e szedni kockázatok nélkül torokproblémára. Úgy tájékozódtam, hogy ez többszöröse a napi javasolt bevitelnek és hogy az A vitaminnak lehetnek mellékhatásai, mert nem ürül ki a szervezetből. Péter
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kedves Péter! Zsíroldékony vitamin, felhalmozódhat és okozhat mellékhatásokat. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
30.
Polip miatt viszketés? kérdése:

Tisztelt Dr Úr!Másfél éve volt bal oldali orrsövényműtétem tövis eltávolítással,ill. orrkagyló kisebbítés a másik oldalon,viszont a CT által kimutatott 1.5 cm-es polipot a "sinus maxillarisban" nem operálták ki,nem kezelték semmivel,mert az orvos szerint nem az okozta az akkori panaszokat: gátolt orrlégzést,orrfolyást,orrvérzést,pörkösödést,stb.A műtét eredménye nem volt rossz,de nem is lett tökéletes,mert az orrfolyás gyakori,illetve a bal oldalon,ahol a polip van,egy enyhe dugulás,kis túlzással feszülés érzés gyakori.Olyan,mintha lenne mit kifújni,de nincs.Egy éve erősen viszket a jobb vádlim különösebb elváltozás nélkül.A bőrgyógyász góckutatást javasolt fül-orr-gégészet irányban.Ön szerint az orr és bőrtüneteim összefügghetnek a kezeletlen arcüreg polippal?Tisztelettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Elképzelhető, hogy nem volt teljes a műtét, ez esetben, ha a bőrgyógyász ezt állítja, akkor akár gócprobléma hátterét is képezheti, annak ellenére, hogy a fül-orr-gégészetben a leggyakoribb góc mégiscsak a mandula. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
29.
torok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő problémával küzdök már évek óta, csak szobahőmérsékletű folyadékot tudok meginni (tej,üdítő,sör,bor stb.) azt is kortyolgatva, ha hideget iszom vagy ha meleget de hirtelen, akkor másnapra megfájdul a torkom harmadnapra meg náthás leszek orrfolyás orrdugulás stb. Manduláim megvannak. Szeretném megkérdezni van-e gyógymód esetleg a problémám megoldására? Köszönettel: Ati.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Ez elég tipikus lehet krónikus mandulagyulladásra, elképzelhető, hogy szükséges a mandulaműtét. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
28.
nyálkő kérdése:

Üdvözlöm. Az lenne a kérdésem önhöz a fiamnak egy 3 cm nyálköve van,bal oldalon. Ez hogy távolítható el. Volt nyaki ultrahangon,van e rá mód hogy elkerülje a műtétet. Előre is köszönöm válaszát,.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
T.Kérdező! Ha valóban az, a nagysága miatt nem fog spontán távozni, csak műtéti úton távolítható el. Üdv.: fülészorvos
2016.
09.
21.
HGabi78 kérdése:

Tisztelt Uram, nekem 2 problémám lenne. Az első, hogy nagyon sokszor hallgattam zenét az elmúlt időszakban, fülhallgatóval és egy ideje olyan érzésem van, hogy a jobb fülem teljesen eldugult, azóta fülzúgás is van azon az oldalon. Lehetséges, hogy a fülhallgató miatt a fülzsír beljebb került és ez okozza a problémát? A második az lenne, hogy sokszor érzem úgy, hogy a bal orrlyukam eldugul egyik-percről a másikra és 2 alkalommal, amikor kifújtam, nagyon fájt és kis cisztaszerű valami távozott, sok folyadék kíséretében és vérzett az orrom. Ma reggel ugyanezt éreztem, kifújtam az orrom és tetemes mennyiségű sárgás víz távozott az orromból, 2-3 zsebkendővel tudtam csak felfogni. Ez mitől lehet? Előre is köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
12.
05.
Kedves Hgabni78! A fülzsírral és a fülhallgatóval valóban ez a helyzet, a másik probléma akár reflux is lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
15.
Melinda1990 kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Vasárnapra bedugult a bal fülem ami kb keddig úgy is maradt de aztán kedden arra lettem figyelmes hogy elkezdett visszahangozni a fülem. Akkor is ha hozzám beszélnek akkor is ha én beszélek és akkor is amikor a tv-t nézem. Bevan dugva vattával és meleg sót rakok rá. Ezen kívül mit tehetnék vele? Az orvoshoz időpont kell itt vidéken és minimum 1 hónap a várakozási idő sajnos. Kérem adjon valami tanácsot! Előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Melinda! Valószínüleg fülkürthurutról van szó. Száraz meleg mindenképpen tanácsolható, ha nem javul, akkor a felső légúti okot kell megkeresni és kezelni. Üdv. fülészorvos
2016.
09.
12.
rossz hallás kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Jobb fülemen alig hallok dobhártya korrekció történt,.megfázás miatt sajnos Lyukas vezetéses halláscsökkenés. Bal fülemen hallókészüléket hordok.fülbe helyezhető bernafon Nea 401 cic tipusú.sajnos jobb fülemre nem adhatnak hallókészüléket mert lyukas.nagyon kellemetlen ez az állapot,folyton visszakérdezek mi van??? Félek,hogy az állásomat igy elveszitem,mert a fönököm diktálja a szöveget és sokszor alig értem. milyen lehetőségem van, hogy halljam a szavakat. Mütét??? Én csak fülbe helyezhető készüléket szeretnék. Még ezt is nagyon szégyellem.Az emberek sajnos előitélettel vannak. Közeli hozzátartozóim sem tudják,hogy hallókészüléket hordok. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: Anna
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
T.Kérdező! Vezetéses halláscsökkenés ilyen esetben műtéti hallásavítást igényel, erre semmiképpen nem a hallókészülék a megoldás, a másik odalon, amennyiben ott idegi haláscsökkenés van, az már más kérdés, a hallójárati készülékek erősítése viszont néha nem elegendő, a fül mögötti készülékek is sokat javultak esztétikai szempontból, egy körszerű nyitott illesztékes típus, már alig látszik a fülkagyló mögött, a hallójáratba vezető szilikon cső pedig nagyon vékony, átlátszó, csak közelről vehető észre. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
10.
tulipan7 kérdése:

1979-ben történt autóbalesetben az arcomban került több üvegszilánk darab. Pár hónapja érzek az orromnál, hogy van még egy szilánk a bal orromnál mintha ellene dugulva az orrom. Többször bedagadt már a bal arcom eddig rovarcsípésre vagy allergiára kaptam gyógyszert. Kézzel nem tapintható ki. Érzem sokszor zsibbad az arcom és az orrom elferdül, gondolom akkor szeretné szervezetem kilökni az idegentestet. Kérdésem mivel mutatható ki egy üvegszilánk?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Tulipan! Ha az idegentest reakciót okoz a szervezetben, akkor annak jele van, begyullad, elkezd kilökődni, alkalomszerű orrzsibbadást, orrdugulást, orrelferdülést biztosan nem okoz, radiológiai vizsgálattal a fémanyagú szilánkok mutathatók ki egyszerűen, más anyag kimutatása nem biztos, hogy sikerül. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
09.
Fül körüli fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1.5 éve volt először fülcsengésem, minden lehetséges vizsgálatra elküldtek. Neurológia,szemészet, nyaki uh,-és rtg, koponya mr. Szinte minden vizsgálat negatív lett. Egyedül a nyaki rtg mutatott eltérést, lordózis kiegyenesedett, kisizületekben artrózis. Gyógyszerszedés után(Betarevin 3 hónapig.) kicsit jobb lett, de visszatért a fülcsengés és azóta is többször fáj a fülem és cseng is sokat. Ha kifújom az orrom pl.,akkor olyan recsegő,pattogó hang van a fülemben.valamint kb.fél éve állandó fül körüli fájdalmam van,főleg a fül alatti részen van nyomásérzékenység,illetve a halántékig is felmenő fájdalom. Többször érzem belül a fülben mintha ki akarna gyulladni, ég a fülcimpám is. néha olyan mintha mocorogna valami belül,főleg ha lefekszem a párnára, és hallom a szívverésem a fülemben elég sokszor. ( olyan mintha suhogna) Sokszor van olyan érzés a fejemben mintha szédülnék,de ez inkább olyan érzés mintha belül rántana valaki egyet a fejemen. A két fülem vonalában hátul a koponya csont is nagyon érzékeny. Szóval mindkét fülem körül fájdalom van,de jobban a jobb fülemnél néha elviselhetetlen. A helyi orvosnál többször jártam, soha nem talált elváltozást a fülben,nem is küldött sehová. Kérdésem az lenne hogy mi lehet emögött a probléma ha a fül orvos szerint nincs semmi elváltozás?? Tisztelettel várom a válaszát. Zsuzsanna
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Zsuzsanna! Amennyiben egy fülcsengés oka idegi eredetű, az semmiképen nem járhat fülpattogással, fülfájással, ami középfül problémára utal, ami viszont szintén járhat fülzúgással, ez esetben viszont felesleges a Betarevin és ehhez hasonló gyógyszerek szedése. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
08.
Beatrix kérdése:

jó estét, tegnap este takarítottam a fülem és a fül piszkálót nagyon bele dugtam a fülembe, nagyon rossz érzés, alig hallok a jobb fülemmel valamit, mit tegyek?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Beatrix! Fül-orr-gégészt kell keresni. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
08.
1 / 1 063 segítség kérés- egyensúlyzavar, bizonytalan járás kérdése:

Tisztelt Főorvos Úr! Mazug Erika vagyok, édesanyámmal beszéltek a mai nap folyamán telefonon. Azért kerestem meg a Főorvos Urat, mert segítséget szeretnék kérni. Tavaly májusban feküdtem bent az osztályukon, a Főorvos Úr vizsgált, egyensúlyzavar, bizonytalan járással kapcsolatosan, a tüneteim a vizsgálatok után jó pár hónapra megszűntek, egy évig tünetmentes voltam, viszont sajnos augusztus elején a tünetek visszatértek, és most még rosszabbnak is mondanám őket. Séta közben elment az egyensúlyérzékem és alig tudtam járni, sajnos azóta is fent áll ez a probléma, nagyon bizonytalan a járásom, igazából nem is merek sehova menni egyedül, ülve nincs problémám, illetve fekve sem. 3hétig voltam otthon táppénzen, próbáltam regenerálódni, viszont a tünetek és tehetetlenség és a munkaképtelenség annyira felemésztettek, hogy előjöttek a szorongásos panaszaim, melyre a pszichiáter szakorvos 150mg Olwexyat irt fel, illetve 25 mg amitrexet ( a tünetek megjelenésééig 90 mg olwexyat szedtem csupán), ennek hatására a szorongásos tüneteim javultak, bár a reggeleken nagyon kiújulnak, viszont a egyensúlyom semmit sem javult. Szeretném megkérdezni a Főorvos Úrat, hogy lehetséges az egy évvel ezelőtti negatív vizsgálati eredmények után, hogy ez még is csak neurológiai/ fül orr gégészeti eredetű probléma lenne? Mit tanácsol a Doktor Úr, sajnos nagyon tanácstalan vagyok. Nagyon köszönöm a segítségét, Tisztelettel és Üdvözlettel: M. Erika
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Erika! Itt valami tévedés van, mivel én már nagyon régen kizárólag magánorvosként dolgozom, így nálam semmiféle kórházi osztályon nem feküdt és én nem vizsgáltam. Ha úgy érzi, hogy nyomozzuk ki a panaszok okát, akkor kérem jelentkezzen be a rendelésemre. Üdv: fülészorvos
2016.
09.
06.
Gégerák? kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Édesapám 73 éves, 2-3 hónapja rekedtségre panaszkodik, és csak éjszakánként jelentkező torok- illetve fülfájdalomra. Többszöri fül-orr-gégészeti vizsgálat során idült laryngitist állapítottak meg nála. Mivel nem javult az állapota, CT-vizsgálatra került sor, mely orvosi véleménye a következő: "Bal túlsúlyú nyelvgyöki-hypopharynx terime, mely leterjed a glottisba, trachea lumenszűkületet okoz. Középvonali áttérés. Mindkét oldali, bal túlsúlyú lymphadenopathia. A pontos staging-hez PET-CT mérlegelendő!" Ennek ellenére a kezelőorvos biopsziát szeretne végezni, mert szerinte ami a CT-leleten szerepel, az nem úgy van, ő biztos benne hogy III. stádiumú rosszindulatú gégerákja van édesapámnak. Hogyan lehet a pontosabb és biztonságosabb diagnózist adó PET-CT vizsgálatot kérni, ugyanis valószínűleg szívbetegsége miatt nem altatható. Tényleg lehet ilyen kevés vizsgálati eredményből, ennyire biztosan állítani a rosszindulatú daganatot? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Kérdező! Sajnos a biztos diagnózist csak a szövettani mintavétel jelenthet, a PET CT alapján sem lesz biztos diagnózis. Ha édesapja nem dohányzik és nem is dohányzott, és alkoholbetegnek sem tekinthető, akkor azért a rák felvetése is elég meredek, kizárólag csak egy CT alapján 2-3 hónapos panaszok esetén, még az is lehet, hogy reflux problémáról van szó. És reméljük, hogy csak erről van szó. Üdv: fülészorvos
2016.
08.
19.
Gézcsík a fülben kérdése:

Kedves Dr.Úr! Tegnap kellett kiszednem az utolsó gézcsíkot a fülemből. (Szakorvosnál voltam) Viszont van egy olyan érzésem,mintha a krém nem szívódott volna fel,és érzem,hogy recseg a fülem ha nyelek,ásítok,be is van dugulva.Ez ráfogható a krémre?24 óra múlva szedtem ki,a berakása szerint. Valaszát köszönöm előre is!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
09.
18.
Kedves Gézcsík! A hallójárat gyulladást és középfül - fülkürt problémákat érdemes elkülöníteni, mert a két probléma kezelése teljesen már. Üdv: fülészorvos
2016.
08.
11.
otogutta boric kérdése:

Kedves Dr úr! Tisztelettel érdeklődöm, hogy Otogutta boric fülcsepp alkalmazható-e szoptatás alatt? Ezt a gyógyszert írták fel, de közben szoptatok és nem merem alkalmazni. Köszönöm szépen a segítségét
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Kérdező! Persze alkalmazható, az már más kérdés, hogy mi a probléma, és arra valóban ezt kell e használni, és hogy hatékony lesz e? Üdv: fülészorvos
2016.
08.
04.
Pattogatott kukorica kérdése:

Kedves doktor úr! Egy hete popkort ettem és a ki nem pattogott darabka haja a torkomon maradt éreztem hogy szur.Megprobáltam magamnak kiszedni sikerült is csak miután kiszedtem éreztem hogy vérzik biztosan megsérthettem.Tegnap medig pizzát rendeltünk és a kukoricát éreztem ugyan igy aztán lement valahogy de most reggel mikor felkeltem nehezen nyelek és olyan mintha seb lenne ott ez lehetséges ?félnem kell valami szövődménytől? Ja és azert probaltam meg kipiszkalni magamnak mert féltem hogy beágyazódik várom mielőbbi válaszát köszönettel R.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Kérdező! Ez nem a kukoricán múlik, ezen kár kukoricázni, a panaszok mögött van valami felső légúti probléma, ezt fül-orr-gégésznek kell kiderítenie. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
31.
izületi fájdalom kérdése:

T. Dr. Úr Nekem tavaly októberban kivették a manduláimat. 35 évesen góc miatt. A műtét előtt kicsit megfáztam. Rendben gyógyult a seb. A 6. Hétig amikor meg mindig sebes volt. Fellángolt az izületi fájdalmam hónapja hőemelkedésem volt és szurkált a jobb oldali mandulám helye. Azóta egyszer decemberben egyszer februárban kaptam anribiotikumos kezelést. Februárban váladékot is szívtak le a torkomból mert képtelen voltam kifújni az orrom. Azóta ha kapk antibiotikumot mindig elmúlik az izületi fájdalmam és az orrsugulás is de tökéletesen nem szűnik meg. Pár héttel ezelőtt egyik nap nagyon levert voltam Estére hőemelkedésem lehetett majd másnap fájt a jobb oldalon a nyaki nyirokcsomómóm. És mintha egy ostya a torkomra ragadt volna. Folyamatosan visszatér a fáradság érzetem is. Kérdésem hogy lehet e esetleg hogy valamilyen krónikus dolog visszamaradt? Tisztelettel Ferenczi angelika
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
T.Kérdező! Látatlanban erre csak általános választ lehet adni. A góc esetében néha nehéz az összefüggést konkrétan megtalálni a távoli kiváltott betegség és a góc között, ha mégis pl. kezelésre múló torokpanaszok esetén az izületi panasz is elmúlik, az bizonyíték az összefüggésre. Ha a góc már elvileg nincs meg, mégis működik ez a mechanizmus, akkor ott valami nem stimmel, nem volt elég alapos a műtét, vagy máshol is van még góc, alapos utánajárást igényel ennek kinyomozása. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
28.
Torok tájéki fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! 3-4 napja érzek fájdalmat a torok tájéknál bal oldalon, ahol a nyirok csomók és a pulzus található. Van, hogy önmagában is fáj tompán, van hogy erősebben és a nyakam is beszokott dagadni néha a nap folyamán, néha olyan érzésem van, mintha a nyelés vagy a levegő vétel is nehéz lenne, amikor fáj és bedagad. Kitapintható a fájdalmas pont, egy kicsi kis csomócska. Érdeklődnék mitől fájhat,milyen problémára utal ? Megfázva nem vagyok, allergiám sincs. Üdvözlettel: Andrea
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
31.
Kedves Andrea! Mandulagyulladás lehet, ha már nincs mandulája, és a sebalapban maradvány sem található, akkor fül-orr-gégésznek kell kikutatni az okot, ami elég sokféle lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
27.
Rekedtseg kérdése:

TISZTELT Dr Ur! Fiamat 3 hete c7es nyakcsigolyatoressel mutottek.Sajnos nagyobb reszet elkelett tavolitani a porckoronggal egyutt.A nyaki mutet kovetkezteben az egyik hangszala lebenult.Rekedt es erotlen a hangja neha ha uvegbol iszik kohog es felrenyel.Szeretnem kerdezni mit javasol mit lehet tenni,hogy jo legyen a hangja..? Vagy csak mutettel lehet rendbe hozni vagy esetleg valami mas modszerrel visszajohet rendesen a hangja? Koszonom a valaszat
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
31.
T.Kérdező! Ha valóban hangszalag bénulás, akkor azt a gégésznek követnie kell, ha az ideg a műtét következtében csak "megnyomódott" akkor várható a lassú funkció visszatérés, tehát egyelőre türelmet javasolnék, ha hosszú idő alatt sem tér vissza a mozgató funkció, akkor többféle phonochirurgiai eljárás is létezik, amellyel javítani lehet a hang minőségén. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
26.
Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Történetem a tüdőgondozóban kezdődött,ahol kaptam 3 napos antibiotikumot Azi Sandozt asztmára.Beszedését követően lettem náthás,arcüreggyulladásomlett ,ami el kezdte marni az arcom és nagyon fájt a fejem.Háziorvos irt fel climicint,tüneteim megmaradtak hőemelkedésem lett.Gégégeszeten csináltak rtg-t. A jobb sinus maxillaris kb felerészt fedett,nívóképződés látható.A ball sinus maxillarisalján kevés nívót képző fedettség valószínű ,de ez nem egyértelmű.Egyebekben légtartó orrmelléküregek.Vélemény :sinusitis maxillaris acuta.Ez utrán kaptam zinnat 500 amiből 2 dobozzal ettem meg.Tíz napig szendtem.Használtam orrsprét.Már kapok levegőt nem fáj az arcom se fejem se. A problémám,hogy az orromból nem jön sárga váladék de idönként a garatba érzem hogy van váladék és ha kiköpöm citromsárga,de nem folymatosan.Volt hogy napi szinten jött ,de inkább csak reggel,de most van hogy 2-3 napig sem látom ezt a sárga váladékot és egyszer csak citromsárga csurog a garatból .Kérdésem hogy nem gyógyultam meg vagy még tisztul az arcüregem?Mivel zsinorba szedtem be 4 doboz antibiotikumot,ezek után már nem szeretnék feleslegesen antibiotikumot enni.Ez kb egy hónapja történt.Lázas nem vagyok,egyébként az orváladékom szintelen kicsit nyúlos.Köszönettel:Erika
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
31.
Kedves Erika! Antibiotikummal, még 3 napos azithromycinnel sem lehet aszthmát gyógyítani, szóval itt valószínüleg sem a diagnózisok, sem a gyógyszerek sem stimeltek, szerintem reflux lesz, amit azért nem is könnyű néha kikezelni, pláne ha nem ismerik fel. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
24.
Szenvedek. kérdése:

Kedves Doktor Úr! Napok óta érzem, hogy az étkezés után az étel fenn marad az orr garatban, de a torkomban is érzem kicsit. Próbálkoztam sós vizet felszívni, és kifújni. Már régebben is éreztem ilyet, de nem volt ennyire zavaró. Egyszer rég orrmandulát állapítottak meg. Most azonban már nagyon zavar, állandóan ott érzek valamit. Válaszát nagyon szépen megköszönöm. Tisztelettel. 62 éves elkeseredett asszony.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Kérdező! Ennek sokféle oka lehet, az hogy orrmandula okozná, ami alapvetően gyerekek problémája, ez biztosan nem. Ki kell vizsgálni. Üdv. fülészorvos
2016.
07.
20.
Fül probléma kérdése:

Üdvözlöm, múlt hét csütörtökön repülnöm kellett és landolás után a jobb fülem fájt. Akkor nem tulajdonítottam ennek nagyobb jelentőséget, de az a gond, hogy azóta is tompán fáj, kissé sípol és olyan érzés mintha be lenne enyhén dugulva. Hallani jól hallok és csak a jobb fülem. Mit tehetnék, hogy elmúljon ez a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Lefler Mihály
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Mihály! Fülkürthurut részjelensége, a felső légúti hurutot ki kell kezelni, különben hosszan elhúzódhat. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
19.
Katalin kérdése kérdése:

Kedves Doktor Úr Kérdésem az lenne, hogy már négy éve annak, hogy fel volt szúrva az orrom bal oldala, ugyannis fennakadta a nátha. Azóta kissebb problémákat lekuzdottük, de már 1 hónapja érzem hogy húzódik az arcom a fogínyem megduzzad amit nem látni csak én érzek fulem moggott fáj a fejem bizsergést érzek és a nyakam úgy ég. Ha meleg van ezek a panaszok megszünnek. Mi lehet ez. Köszönöm Katalin
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Katalin! A felső légúti hurutokra nagyon is jellemző, hogy melegben megritkulnak, a felszúrás semmit nem oldott meg, az alapprobléma nyilván megmaradt, ezt egy jó minőségű 3 dimenziós arckoponya CBCT-vel kell azonosítani. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
17.
valéria kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR! LE ÍROM ÖNNEK AMI VAN A PAPÍRON AMIT KAPTAM A FÜLÉSZETEN. ACUT JOBB O-I KÖZÉPFÜLGYULLADÁS MIATT MÁS INTÉZETBEN GROMMET INSERTIO TÖRTÉNT. AZÓTA HALLÁSA A JOBB-O-N CSÖKKENT, FOLYAMATOS VÁLADÉKOZÁST ÉSZLEL . 3 HÉTIG DOXYCICLIN TH-BAN RÉSZESÜLT. NAGYLABOR KÉSZÜLT CRP58 VAS 5 BÉKÉS GARATI NYÁLKAHÁRTYA .TONSILLECTOMIA FAKTA. ENDONASALIAN KORÓS ELTÉRÉS NEM LÁTHATÓ BAL OLDALON SZABAD HALLÓJÁRAT ÉP LOBMENTES DOBHÁRTYA JOBB O-ON A HALLÓJÁRATBAN SERO-PURULENS VÁLADÉK MELY LESZIVÁSA UTÁN A DH-BAN GROMMET MELYEN KERESZTÜL SZINTÉN VÁLADÉK SZÍVHATÓ LE RETROAUCIT TERÜLET ELTÉRÉS NÉLKÜL. DG. OTITIS. MEDIA SUPP AC 1.D.-ST P. GROMMET INSERT 1.D. TH. ÁNTSZ IRÁNYÁBA MINTAVÉTEL LESZÍVÁS BORSAVPOR JAV.2X1 AUGMENTIN DUO 1 GR 3X3 CSEPP CILOXÁN. VALAMINT RENDSZERES FÜLÉSZETI KEZELÉS SZ.SZ.CÉLZOTT ATB VÁLTÁS. KÉREMSZÉPEN ÍRJA MEG MI A BAJ A FÜLLEMMEL DIAGNOZIST MERT ÉN EZT NEMÉREM MEG HOGY JÓ KEZELÉST KAPOK-E ? MÉG MINDIG VÁLADÉKOZIK A FÜLEM. MIT TEGYEK MI KELLENE RÁ, NAGYON KÖSZÖNÖM ÜDV VALÉRIA.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Kérdező! Itt egyvalami látszik biztosnak, hogy a füle nem javul. Nincs értelme értelmezni, hogy mit írtak, és az alapján jó-e a kezelése, mivel az eredménytelenség alapján könnyen lehet, hogy már a leírás sem igaz, ha más orvoshoz megy egész mást állapítana meg, csak korrekt szakorvosi találkozó és vizsgálatok alapján van értelme diagnózisról és ahhoz kötődő kezelésről beszélni. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
17.
Ágnes kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát "szaglásvesztés"című kérdésemre.Az orrkagyló kisebbítéshez csak annyit azért szeretnék hozzáfűzni,hogy már több válaszából is rájöttem,hogy egy felesleges és ártalmas beavatkozásnak tartja.Lehet hogy ezzel kárt okoztam magamnak,de abban bízva csináltattam meg,hogy javul a szaglásom és a légzésem.És nyilván ha egy fülészorvos ajánlotta fel ennek lehetőségét természetesen vállalkoztam rá a javulás érdekében.Sajnos laikusként nem tudhattam,hogy ez nem jó és bíztam az orvosban,akiknél sokszor az ember azért is örül ha nem harapják le a fejét(legalábbis felénk az sztk-ban).Sajnos nem tehetem meg hogy magánklinikán vizsgáltassam és esetlegesen műttessem magam és sajnos a "magamfajta"embernek több ideig kell járkálni ide oda,hogy kivizsgálják (vagy sokszor,hogy komolyan vegyék a panaszait).Természetes,hogy amikor akadt egy lehetőség,(amit orvos javasolt)azt megpróbáltam.De valószínű ha előbb kezdem el olvasni az Ön válaszait akkor nem megyek bele a mucotómiába.De mindenképpen szeretném megköszönni a válaszát.Az itt olvasott dolgokból sokat okultam.Tisztelettel:Ágnes
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Ágnes! Semmiképpen ne hibáztassa magát, ez a döntés nem az Ön hibája, a beteget sajnos bármilyen szakmáról legyen is szó sajnos könnyen meg lehet téveszteni, különösen, ha már sokat szenvedett valami panasztól és érthető okokból nagyon szeretne tőle megszabadulni. Reméljük, hogy a szervezet kompenzációja megoldja az orrkagyló részleges hiányát. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
16.
Nóra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A panaszon az, hogy hetek óta folyamatosan visszatér duzzanat illetve enyhe fájdalom, főleg nyelés közben a bal oldalán a torkomnak. Az állkapocs csont alatt, ahol kézzel a pulzus is érezhető. Nem erős a fájdalom, de volt, hogy a nyelésnél nehézséget okozott a duzzanat. Hol előjön, hol elmúlik. Nem látok foltokat a torkomon, de duzzanat az látszik. A háziorvos azt mondta, hogy a nyálmirígy okozhatja, de nekem eddig ilyen nem volt. Mit javasol? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Nóra! A nyálmirigyek és azok duzzanatai is jól kitapinthatók, így nem gondolnám, hogy az lenne, inkább reflux vagy felső légúti fertőzés, vagy mindkettő együtt. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
16.
Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két héttel ezelőtt pénteken elkezdett fájni a fülem. Mivel csak hétfőn tudtam orvoshoz menni, ezért melegítéssel próbálkoztam. Vasárnap éjszaka kifakadt. Hétfőn elmentem orvoshoz, és megállapították, hogy gomás fülgyulladás. Másnap is voltam kontrollon. Egy hétre rá kellett volna mennem újra, de nem sikerült eljutnom (szoptatós kisbabámmal). Most megint elkezdett fájni, szintén pénteken. Mintha be lenne dugulva, alig hallok a bal fülemre. Sajnos,leghamarabb megint csak hétfőn tudok orvoshoz menni. Mivel a dobhártya most perforált, nem tudom hogy milyen módszerrel próbálkozzak. Szabad ilyenkor melegíteni? Fájdalom csillapítót inkább csak végső esetben vennék be a szoptatás miatt. Mit tud ajánlani? Segítségét előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel, Anita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Anita! Mindenféle középfül problémára jó a melegítés, gombás hallójárati folyamat nem jár fájdalommal, inkább viszketéssel és kifakadni sem tud. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
15.
valéria kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR! MÁR KÉRDEZTEM ÖNTŐL DE MOST ELMENTEM EGY MÁSIK ORVOSHOZ. AZ ELŐZŐ ORVOS ÍRT NEKEM DOXICITLINT 24DB BE VATTEM NEM HASZNÁLT. A MOSTANI ORVOS ÍRT NEKEM AUGMENTINT DUOT MEG FÜLCSEPPET GENNYES FÜLGYULLADÁSOM VAN MEG TUBUS VAN BENNE MEDDIG TARTHAT? A HALLÁSOM IS ROSSZ. VAJON VISSZA JÖN? MOST IS NAGYON NYÍLAL A FÜLEM MEG A FEJEMTETEJÉBEN NYOMÁST ÉRZEK MEG MINTHA AZ ORROM DAGADT LENNE BELÜLRŐL MEG KI VAN SZÁRADVA TISZTA SZÁRAZ MEG NEM JÓ KAPOK LEVEGŐT. A GENNY NEM MEHET FEL A FEJEMBE? KÉREMSZÉPEN SEGÍTSÉGÉT VÁLASZÁT KÖSZÖNÖM VALÉRIA. MÉG NEM VOLT SOHA SEMMI BAJ A FÜLEMMEL.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Valéria! Tubus -gennyes középfülgyulladás - fülcsepp - augmentin, nos ezek mind egymásnak ellentmondó tényezők, erősen megkérdőjelezhető a szaktudása annak az orvsonka, aki ezeket így együtt javasolta. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
11.
szaglásvesztés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám a következő:kb. 2 és fél éve nem érzek szagokat,csak időnként tér vissza a szaglásom csak ha intenzívebb mozgást végzek pl futás,vagy ha lehajtom a fejem vagy esetleg lenyomom az orrom,hogy ne a megszokott helyzetben álljon.Levegőt is elég nehezen kapok,ez miatt(legalábbis azt gondolom) állandóan fáradt is vagyok ,ingerült és kialvatlan.Szinte mindig feszítő érzést érzek az orromnál,de vizsgálatok után kiderült hogy az arcüregem tiszta.Az orrom szinte egyáltalán nem folyik,viszont ha esetleg megfázok,akkor a nátha eltart akár 2-3 hétig is.És a homlokomnál nagyon sokszor fáj a fejem.Refluxom van már gyerekkorom óta,amelyre szedtem gyógyszert de ma már nem,mert semmi változást nem hozott egyik gyógyszer sem.Kb.két éve lett egy tüdő sarcoidosisom,amelyre szteroidos kezelést kaptam.A kezelés 2 és fél hónapig tartott és eléggé felpuffadt az arcom.Ez után még jobban éreztem ezt a feszítő érzést.Csináltak arckoponya mr-t amely szerint nincs semmi gond.Kaptam szteroidos orrsprayt és antihisztamos gyógyszert de nem változott semmi.Aztán egy másik orvos azt javasolta,hogy egy évig használjak tengervizes orrsprayt és ha helyrejön akkor igen,ha nem akkor nem.Ez is megtörtént de ez sem segített.Közben csináltak orrkagylókissebítést amit addig éreztem hatásosnak amíg "leperzselték" és vérzett,mert utána ahogy újra megduzzadt már nem apadt vissza(legalábbis úgy éreztem)hiába használtam orrkenőcsöt és orrolajat.Nemrég csináltattam egy fogászati 3dct-t(más okból kifolyólag),amelyet úgy csináltak,hogy látszódjon az arckoponya.Szeretném megtudni,hogy lehetséges e olyan,ami nem látszik egy fizikai vizsgálat során az orrsövényen,mondjuk a tövis,de a ct-n igen?Azért kérdezem,mert az fül orr gégész orvos nem tudta megnyitni a ct lemezt,de belenézett az orromba és azt mondta,hogy nem lát semmi nagy eltérést az orrsövényen csak enyhe görbületet.Viszont a szájsebész azt mondta,hogy van az orrsövényen egy "benyúló rész"csak nem emlékszem mit mondott rá,ami hozzáér az orrkagylóhoz.Ez is okozhatja a nehézlégzést és a szagláskimaradást?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel:Ágnes
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Ágnes! Persze, hogy létezik ilyen, az egyszerű orrtükrözéses vizsgálattal csak nagyon kis része véleményezhető az orr-orrmelléküreg rendszernek, az orrsövényferdülések döntő többsége pedig hátul van, nem elöl, egyáltalán nem biztos, hogy látható, ugyanis sok esetben éppen a duzzadt alsó orrkagyló akadályozza a látást, tehát orrsövény ügyben mindenképpen CT, leginkább 3D arckoponya CBCT javasolt. A reflux is megérne egy külön értekezést, meg az is, hogy a refluxos betegek miért kötnek ki gyakran magánellátásban, de az orrkagyló csonkolásos műtétről is érdemes egy pár szót váltani. Ha az embernek csonkolják valamelyik végtagját, akkor ugyan lehet reménykedni, hogy majd kinő, de azért ennek elég kicsi az esélye lássuk be. Ha már vállalkozott egy ilyen durva, az orr-orrmelléküreg funkcionális orvosi szemléletét semmibe vevő műtétre, akkor csak abban lehet reménykedni, hogy talán nem okoztak túl nagy kárt, az "eredményt" Ön is tapasztalta. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
11.
Bea kérdése:

Kedves Doktor Úr! 1 hónapja kezdődő, nem múló, hullámokban jelentkező torokfájás, tartós hőemelkedés és egy 2x3 cm méretű pigment szerű folt megjelenése az alkaron az előzmények, ami azóta sem múlt el. 1 hónapja hullámokban jövő gyengeség, influenza szerű tünetek, gyomor és/vagy torokfájás, hőemelkedés a napi jellemző tünetek. Emellett időnként nehézlégzés, fejfájás, illetve erőtlenség jelentkezik. Egyik pillanatban jobban vagyok, majd hirtelen elmegy az erőm, nyálkahártyám, torkom érzem. 10 napja újabb, sarló alakú folt jelent meg ugyanazon kézen, a kézfejen, az elsőtől kb. 15cmre. A két foltot néha kacskaringós vonal köti össze, ami többnyire utána eltűnik. Ma kb. 8cmre az első folttól újabb folt jelentkezett, egyenlőre kisebb, mint az első. Nem viszketnek, nem fájnak. Még 2 hete egy antibiotikumos kezelés lezajlott, de semmi nem javult, tovább jöttek azóta is a foltok. Más gyógyszert nem szedek. A gyors vérkép jó lett, nincs eltérés. Bőrgyógyászaton azt mondták belgyógyászati probléma lehet. Orr fül-gége negatív. Kérdésem, hogy a doktor úr találkozott-e már hasonlóval. Mi lehet ez? Elmúlhat magától a napi gyengeség, torokfájás, hőemelkedés? Képeket itt mellékelten meg lehet nézni a foltokról: https://photos.google.com/share/AF1QipNdV5dddx4YvUDVXf7MJUuy49bQSxQTmqRToaKaNzfm48DV8Cn_dEwhv29qD3KNrA?hl=hu&key=NVpkV2FqWUlPLThIWDBEX1c0QkxpdG11bVUxdDVB Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Bné Beáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Bea! Ez már mindenképpen fejtörést igénylő probléma. Nem, soha nem találkoztam ilyennel, mivel a fül-orr-gégészetben az akut fertőzés, torokproblémák lokális gondok, a különféle, hónapok évek óta fennálló bőrprobémák mögött meghúzódó góc keresését a bőrgyógyász indítja, és néha nem könnyű a fül-orr-gégésznek nyilatkozni, hogy egy mandula most góc pozitív vagy sem. Tehát azt tanácsolom, hogy fül-orr-gégész vizsgálódjon a torokproblémák miatt, a bőrgyógyász a bőrproblémák miatt, ha a kettő között összefüggés van, ki fog derülni. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
09.
nyirokcsomó duzzanat kérdése:

Tiszteletem doktor út!4éve van a nyakamon egy megnagyobbodot nyirokcsomo(25/16mm)Még 4 éve volt belöle mintavétel ami semmi roaszat nem mutatott.A mostani vérvételemnél lympho 54.1% a lympho absz.4.15.A többi vérképeresmény jó.Kérdéeam az lenne,hogy a vérkép alapján lehet-e rosszindulatú folyamat?Válaszát tisztelettel megköszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
T. Kérdező! Sem a pontszerű mintavételt jelentő cytológiai vizsgálat sem a közönséges vérkép nem alkalmas rosszindulatú folyamat kizárására, nekem a leírás alapján leginkább reaktív nyaki nyirokcsomó duzzanatnak tűnik. Üdv: fülészorvos
2016.
07.
07.
valéria kérdése:

KEDVES DOKTOR ÚR! SEGÍTSÉGET SZERETNÉK KÉRNI MÁR 3-ROM HETE FELSZURTÁK A FÜLEM MEG TUBUST RAKTAK BELE A HALLÁSOM SEM JÓ. KAPTAM 6 DB NOOTROPIL INFUZIOT MEG BETAREVIN GYÓGYSZERT MEG 24 DB DOXYCYCLIN AL 200MG-OST AZ ANTIBIOTIKUM ELFOGYOTT MÉG FOLYIK A GENNYES SAVOS DOLOG A FÜLEMBŐL MEG 2 NAPJA FÁJ AZ ÁLLKAPCSOM MEG A NYAKAMNÁL A MIRIGYE ÉS A FÜLPORCOK IS NAGYON FÁJNAK MEG BE VAN DAGADVA A FÜLLYUKAMON KIVŰL KÉREM ÍRJA MEG NEKEM MIT TEGYEK ÉS MÉG MENNYI IDEIG TART EGYÉBKÉNT HEVES FÜLGYULLADÁST MONDTAK ELŐRE IS MEGKÖSZÖNÖM SEGÍTSÉGÉT ÜDV VALÉRIA MEG VISSZA JÖN -E A HALLÁSOM?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Valéria! Ez középfül probléma, kérdés, hogy akut vagy krónikus betegségről van-e szó. Előbbi esetben jól választott antibiotikum szükséges, na most az eredmény tükrében, ha ez a betegség, akkor nem volt jó választás. Ha krónikus probléma, akkor szóba kerül a tubus. Hogy eközben miért adtak keringésjavító gyógyszert, mikor minden bizonnyal a középfül hangátvezetési problémájáról van szó, az eléggé érthetetlen. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
27.
bajban vagyok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A tuneteim: duzzadt nyirokcsomo, fajo torok, rekedtseg, baloldali ful fajdalom, nehezkes nyeles, kohoges, nyaki reszen is erzek enyhe fajdalmat, hullik a szorom mindenhonnan, de nem latszik kopas. Lelkileg nagyon lent vagyok, elhagyott a baratnom, es nem akar beszelni se, pedig ugy erzem csak vele tudok, beszelni, ugy erzem megfulladok, mert belem fojtja a szot azzal, hogy nem enged beszelni. Mit gondol, ugy erzem nagy a baj! Valaszat elore is koszonom!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
T.Kérdező! Akkor ez inkább pánik, most minden baja van. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
23.
Sziszi1982 kérdése:

Tisztelt dr. főigazgató úr! Tavaj júliustól HUMIRA kezelésben részesülök, idén márciusban a fülem alatt egy csomót találtam, amit nagynyálmirigy daganatnak diagnosztizáltak a biopszia eredmény alapján. Április 1-én voltam CT vizsgálaton. Eredménye: A jobb oldali parotis kp.harmadában egy 15X7X22mm-es területen hypodens, bőrfelszínt érintő kontrasztanyagot nem halmozó képlet látszik. A nyaki régióban jobb oldalon az állkapocs szöglet mögött 10mm-es nyirokcsomó ábrázolódik. Légtartó orrmelléküregek és mastoid sejtek. A felső tüdőmezők tiszták. Az ábrázolódó csontokon szerkezeti eltérés nem látható. Ytopathologiai lelet: Az anyagból 1 db HE, 1 db Giemsa festett kenet készült, ahol mixoid nyákos háttérben kevés basalsejtszerü daganatsejt mutatkozik. A sejtek mérsékelt anysonucleosist mutatnak, a chromatin laza egyenletes. A sejtek között hosszúkás magvú mesenhymalis sejtek is azonosíthatóak. Malignitásra utaló jelek nem voltak . Május 13-án megműtöttek, azóta várok a szövettani eredményre. Kérdésem: Ön szerint szükséges-e sugár- vagy chemotherápia? Lehet köze a biológiai (HUMIRA) kezeléshez? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Neher Tiborné.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Sziszi1982! Az immumoduláló kezelésnek lehet köze ehhez, a citológia alapján nagyon valószínű, hogy valamelyik jóindulatú parotis dagantról van szó, ebből kétféle szokott előfordulni, a végleges szövettani eredmény a lényeg, jóindulatú daganat esetében nincs se kemo se sugár, hogy rosszindulat esetén erre szükség van e, azt az onkológus szakorvos fogja megállapítani. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
22.
torok kérdése:

Jo napo. 20 éve vagyok és az utobbi idöben szinte mindig piros a torkom fájdalom nélkül. voltam a háziorvosomnál kiirt egy ygenge antibiotikumot de ez sem segitett. korábban gyakran meg voltam fázva torokfájással is de a pirosság nem mult el . mi lehet a baj ? köszönöm,
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Torok! Ha van torokmandulája, az is lehet a ludas ebben, mivel lokális fájdalom nincs, ez esetben krónikus torokmandulagyulladás, ez tartja fenn a pirosságot. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
19.
Kiss Ramóna kérdése:

Tisztelt doktor úr!21-èves lány vagyok.Olyan problèmával fordulok önhöz hogy a nyakamon èvek óta bal oldalt van a fülem alatt a nyakam közèp vonalán kettő csomó szerűsèg nèhány információ a csomòkról tapintásra kemènyebbek mozgathatòak az èvek alatt nem nőttek különösebb gondot nem okozott csak zavaró hogy ott van.Nem fogytam az èvek alatt hőemelkedèsem sincs.Majd tervezem orvosnak meg mutatni azèrt.A mandulám volt már gyulladásba meg sűrűn fáj a torkom nem tudom ez össze kötettèsben-e lehet vele.Mert sűrűn fáj a torkom meg nehezen szedem a levegőt.De amikor a tüdöm vizsgálták nem mondtak semmi rosszat csak azt hogy van egy kis brilonhotiszem.A fogaim se valami jó állapotban vannak azt mondják gócos fog miatg is kialakulhatnak ilyen csomók.Meg arra emlèkszem hogy 13-èves koromban mintha meg ütöttem volna azon az oldalon a nyakam a kályhánk szèlèbe.Lètezik hogy attol vannak meg ezek a csomók vagy ütèstől nem alakulhat ki èrdekelne hogy ön szerint mik lehetnek ezek a csomók?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Ramóna! Ennek sok oka lehet, de az ütés biztosan nem, kivizsgálás nélkül még csak közelítő diagnózist sem lehet mondani. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
09.
Tamás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Reggelente, mikor kifújom az orromat kissé véres a bal oldali rész. Nincs bedugulva az orrom. Köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Tamás! Sokféle oka lehet, vizsgálat nélkül nem lehet közelebbit mondani erről. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
06.
Erezett torok kérdése:

Üdvözlöm, 33 éves férfi vagyok. Van egy állandóan tartó Rhinitis krónikus allergiám és egy 14 éve diagnosztizált refluxom, amire Lansone t szedek 2002 óta. A vérlépem a háziorvos szerint rendben van. kicsit kevés a vasam, 11. A manduláim állítólag el voltak sorvadva már gyerekkoromban. Ami idegesít, hogy állandóan erősen erezett és néha erősebben piros az egész garat, illetve a szájpadlás, meg a nyelvcsap is. A nyelvemen hátul candida kinézetű piros lepedék van mindig, amit hiába tisztítok. xyzalt szedek reggelente, de ezzel sem tűnik el a vörösség és az erezettség. Nem tartom egészségesnek, hogy ez így van és nem tudom, mit tudnék tenni ellene. Fotót készítettem róla, de nem tudom hová becsatolni. Szívesen meglátogatnám egy magánrendelésen. Tisztelettel, Szabolcs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Szabolcs! Ez bőven lehet reflux részjelensége. Nem mindig olyan könnyű kizárólag felső légúti tünetekkel járó refluxot kikezelni, legalábbis tapasztalatom szerint ez a háziorvosi ellátásban nem nagyon szokott sikerülni. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
06.
orrpolip kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 2015 októberében végeztek FESS műtétet nálam orrpolip és enyhe orrsövény ferdülés miatt. A műtét több, mint egy órás volt, nem altattak. Két kérdésem is volna: - az orvos azt mondta azért nem altatnak, mert folyamatos konzultáció szükséges a pácienssel a műtét közben. Miért van az, hogy más kórházakban ezt a műtet altatásban végzik? - a műtét óta már másodszor fordul elő, hogy két-három napig vízsszerű folyadék folyik az orromból hajoláskor. Intenzív és gyors, szinte nem is érzem. Egy-két nap után elmúlik, majd pár hét múlva ismét előjön. Fájdalom nincs, legjeljebb egy enyhe nyomás az arcüregben. Nem vagyok allergiás, se náthás. Ez bajt jelent, menjek orvoshoz vagy természetes a műtét miatt? Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: KKata
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Kkata! Hát igen itt valami sántít, lehet, hogy szeret az orvosa beszélgetni műtét közben. Szerintem készíttessen egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT-t, azon lehet látni, hogy mit ügyködött az operatőr, a leírásból úgy tűnik nem oldott meg semmit, sőt újabb problémák jelentkeztek. Üdv: Németh dr.
2016.
06.
03.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A refluxom miatt állandóan csorog a garatomnál a váladék és nagyon sűrűn fáj a homlokom. Ilyenkor köptetőt és szteroidos orrsprayt használok. A gyomromat karban tudom tartani gyógyszer nélkül is, (minden gyógyszertől kiütést kapok amit erre felírhatnának)de ez a feláramló savgőz kikészít. Mit tudna javasolni? A másik kérdésem, hogy időnként borzasztóan ég a bal fülem, belül.Mitől lehet. Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Éva! Krónikus felső légúti okokat is keresni kell, mivel a reflux gyakran szövődik felső légúti problémával, ez lehet az oka, hogy úgy érzi, hogy a gyomra rendben, a reflux mégis megmarad. Akár az égő érzés is lehet ettől. Üdv: fülészorvos
2016.
06.
02.
Görcsös fejfájás kérdése:

A problémám 1,5éve kezdődött torokfájással, arcüreggyulladással, homloküreg gyulladással, ízületi gyulladással egyik antibiotikumot kaptam a másik után (levoxa, fromolid uno, avelox, doxicilin, augmentin, ciprofloxacin, levofloxacin, azivil) végül kiderült, hogy gennyes a mandulám és április 27- én kivették. Kb. 1 hétig éreztem jól magam de utána ismét lebetegedtem és újabb tüneteim lettek : erős, görcsös nyomó fejfájás nyaki forrósággal párosulva, ami most már a hátam közepéig kihat ….különösen ha kisebb szellő megfúj rögtön sapkát kell vennem mert felerősödik fejfájás,de ha a porszívó levegője ér véletlenül akkor is azonnal erősödik a fejfájás. A szemeimben erős nyomást érzek. Állandó gyengeség érzetem van(munkából is kiestem). A testhőmérsékletem 36,8-37,4 között ingadozik napjában többször. A végtagjaim, ízületeim is fájnak, időközönként hányingerem van. A torokfájás is megvan még sajnos. A fül-orr-gégész csinált arckoponya röntgent és CT –t , azon látott a bal oldalon nyálkahártya duzzanatot és azt mondta használjak rhino sprayt,colstopp cseppet és sinupret drazsét. Továbbá közölte velem a doktor úr, hogy van egy nagyfokú orrsövény ferdülésem balra ami meglepett mert 2008. 06 .23-án orrsövény ferdülésre műtöttek a rengeteg fülgyulladásom miatt. Mivel a panaszaim nem múlnak ezért saját elgondolásból csináltatattam egy agykoponya natív MR vizsgálatot. Ennek leletezésén pedig ez áll: A kamrarendszer és a felszín liquortér supra- és infratentorialisan is enyhe fokban tágult. A középvonal helyzete megtartott. Basalisan a kisagy féltekék között megacisterna magna látható. Bal oldalon temporalisan 4mm-es, liquor intenzitású,körül írt képlet ábrázolódik,mely tágult perivasculáris tér, esetleg neurocpithelialis cysta lehetőségét veti fel. A bal oldali parietalis subcorticalis fehérállományban megfigyelhető egy 2mm-es és egy 4mm-es hyperintenz góc a T2 jellegű méréseken. Az elváltozások diffúziós gátlást nem mutatnak. Intracranialis vérzés,annak maradványa és vascularis malformáció nem ábrázolódik. Az agytörzs craniocervicalis átmenet ép. A paranasalis sinusok tiszták. A jobb oldali mastoidalis sejtekben kis kiterjedésű krónikus gyulladásos nyálkahártya megvastagodás ábrázolódik. Ezzel az eredménnyel jártam neurológián ahol azt mondták,hogy a probléma nem indul és tovább irányítottak a fül-orr-gégészetre, ahol szintén azt mondták,hogy nem itt keresendő a baj ezért tovább küldtek belgyógyászatra,a belgyógyász erre azt mondta szerinte pedig fül-orr-gégészeti probléma. Kedves doktor úr mondjon kérem véleményt merre induljak. Üdvözlettel egy szomorú beteg.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves görcsös fejfájás! A fül-orr-gégészek műtéti fegyvertára az ilyen problémák esetén többnyire a mandulaműtétből és orrsövény műtétből áll, azért látunk bőven olyat, hogy mindenre ezt "sütik el", de a probléma csak nem oldódik meg. Ez már mindenképpen egy olyan történet, amit 2 perces SZTK vizsgálattal nem lehet megoldani, pláne nem kizárólag a beteg bocsánat "laikus" leírásából kikövetkeztetni, mikor azok az orvosok sem értek el semmit, akiknek aztán minden lehetőségük megvolt a jó diagnózishoz, és következményes helyes kezeléshez, hiszen kikérdezhették a beteget, megvizsgálhatták, mindenféle előzményes vizsgálati eredményt átnézhettek, ezerféle kiegészítő vizsgálatot megcsináltathattak volna, mégse mentek semmire az Ön panaszaival. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
29.
Judit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1 hete nem hallok a jobb fülemre. olyan mintha víz lenne benne , nem fáj, de nagyon idegesít, mit tegyek?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
T.Kérdező! Fül-orr-gégész a megoldás. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
27.
gombóc kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Elég összetett a problémám, csak sajnos mindenhol csak 1-1 szeletét vizsgálják meg. Több éve küzdök nehéz légzéssel, mely van, hogy több hónapon át kímél, van, hogy minden napos. Állandó ásítozással, sóhajtozással jár, mintha nem tudna megtelni a tüdőm. 5 éve voltam tüdőgyógyásznál, ahol allergiát (fűpollenek, parlagfű, poratka, macska, toll, de eddig soha nem volt allergiás tünetem, pedig kertben is dolgoztam) valamint asztmát állapítottak meg (rossz légzésfunkció miatt). Kaptam gyógyszereket, amelyek nem javítottak semmit a helyzeten. Ekkor a háziorvosom tanácsára abbahagytam, és próbáltam nem betegként élni. Volt, hogy nagyon nehezen kaptam levegőt és olyan is hogy egész nyáron alig éreztem valamit, pedig erősen ki voltam téve az allergéneknek. Idén 2 hónapja újra elszántam magam vizsgálatokra, gyakori fulladás miatt - újra asztma és allergia a diagnózis. Megint gyógszert szedek rá (Simbicort). Elküldtek gyomortükrözésre is, ahol nem találtak refluxra utaló tüneteket. Azonban az elmúlt 2-3 hétben állandó gombóc (diszkomfort érzés, mintha valami meg lenne akadva) érzésem van, mely esténként mindig erősebb.. reggel is érzem, de este nagyon nehezen alszok el. Krákogok is és olyan, mintha az orrom felől szívnék váladékot, azt nagy nehezen felkrákogom (reggelente gyakorta, ez régebben is fennált de nem folyamatosan). Háziorvos cifrant írt fel nem változott. Időközönként szárazan köhögök, ez is inkább torokból ered, nem a tüdő felől bár nehéz leírni. Sokszor olyan érzés, mintha félrenyelnék, párszor étkezésnél elő is fordult, ilyenkor volt, hogy az orromon fújtam ki, volt hogy addig köhögtem míg kijött, de mostanában mintha nem menne. Elmentem fül-orr gégészhez, aki sajnos nem igazán hallgatott meg, kvázi kinevetett, belenézett a fülembe orromba gégére (tükrös módszerrel), azt mondta hogy semmit sem lát, nincs semmi bajom, hagyjam a gyógyszereket, örüljek, hogy süt a nap. Kérdeztem, hogy lehet-e allergiától az állandó furcsa és fojtó érzés, (sajnos se a nyelési gondot, se a váladékkrákogást nem állt módomban elmondani) azt mondta, az allergiától viszketne a torkom, az nem okoz ilyen tünetet. Kérdem én, akkor mi lehet a baj? A sok ingerköhögés, a krákogás, a nyomás és idegentest-érzés? Hová forduljak még? Lassan egy hete alig alszom, alig eszem, emellett dolgozok és minden társas kapcsolatom megsínyli ezt, mert folyamatosan ezzel foglalkozok és idegeskedek rajta. Sajnos az, hogy engedje el, felejtse el, működne, ha nem lennének mellette kézzel fogható betegségeim (pl. az amire azt mondják asztma). Elnézést kérek, hogy ilyen hosszú lett a levél, de szinte sehol nem mondhatom végig a problémám, pedig úgy érzem, kapcsolódnak egymáshoz. (Ha emiatt meg sem jelenik, megértem) 26 éves nő vagyok, aki dohányzott is az elmúlt tizenegykét évben, hol többet, hol egyáltalán nem (sosem voltam rászokva) de pár éve csak alkalmakkor és január óta egyáltalán nem
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Gombóc! ez eléggé reflux problémának tűnik, de ne feledjük el, hogy amellett, hogy lehetséges, hogy a pulmonológus "aszthmas jellegű" panaszokat kezel, miközben reflux áll a háttérben, lehet a két betegség egymás mellett is. Az, hogy a gégész kinevette, hogy semmi baja különösen jellemző lehet refluxra. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
27.
Balázs kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap előtt volt mandula műtétem,tegnap óta köhögök és sárga barna,piros lepedéket köpök ki. Az lenne a kérdésem,hogy ez normális? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel:Bukó Balázs
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Balázs! Bármi probléma van műtét után, vissza kell menni az operáló fül-orr-gégészhez, remélhetőleg a műtét előtt ilyen tartalmú tájékoztatást adott az illető fül-orr-gégész. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
19.
Orrsövény műtét kérdése:

Tisztelt Dr. Németh Tamás! Férjemet orrsövény ferdüléssel műtötték 2016. április 25-én. Bízott és bízik benne, hogy javulni fog az állapota, mert a műtét óta továbbra sem kap levegőt az orrán. Mindkét orrnyílásán át megtekintve az orrjáratokat, szinte összeérnek az orrnyálkahártyák. Orrfújás közben apró "ragacsos" darabok (sárga, véres) ürülnek igen kis mennyiségben. Fújná még az orrát mert úgy érzi tele van, de nem ürül semmi. Nem tudom, hogy műtét után ez normális állapot e még? Meddig várható, hogy nem kap az orrán levegőt? Várom válaszát, köszönettel Andrea
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Andrea! Ha az orrsövény nagyon durván ferde volt, vagy durva kézzel megtépkedték a nyálkahártyát a műtét során, akkor a hámfosztott területek nagy kiterjedése miatt ott fokozott váladékozás, pörkképződés tapasztalható. Ilyen esetben a gondos fül-orr-gégész akár naponta kéri vissza műtét utáni "kezelésre" a pácienst, különben előfordulhat, hogy a hámfosztott területek összetapadnak, összenövések képződnek és a helyzet rosszabb lesz, mint előtte. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
19.
szandi94 kérdése:

Szép napot Doktor úr! ! Olyan kérdésem lenne hogy én már 6 hete szenvedek arcureg gyulladás sal és a gyógyszerek se használnak már . Érdekelne az ön válasza hogy az orr mandulát nem kéne kivenni? ? Egyre többször vérzik az orrom is. Olyan munka helyen dolgozok ahol a WC illatositokat gyártjuk és az erős szagtol már rosszul vagyok. Köszönöm a válaszát előre is
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Szandi 94!Ezek szerint már elmúlt 20 éves, ekkor már extrém ritkaság a perzisztáló orrmandula, tehát nincs mit kivenni, az orrmelléküreg gyulladást viszont helyesen választott gyógyszerrel ki lehet kezelni. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
19.
Ct eredménye kérdése:

Tisztelt Doktor!Nèhány napja kértem véleményét visszatérő fülzúgással járó fülkürthurut témában.Elkészült a ct vizsgálat:Balra deviáló septum nasi.Az orrkagylóban jobb túlsúllyal vastag nyálkahártya duzzanatok vannak,igy az orrüregek légtartalma jelentösen csökkent.A sinus maxillarisokban,bazálisan főleg a jobb oldalon polipszerű nyálkahártya duzzanat van.Folyadékgyülem,csontdestrukcio,akut gyulladás nem látszik.Orvosi vélemény:a sinus maxillarisok chr.gyulladása.Szeretném megkérdezni lehetnek e ettöl a fent említett fülzugásos fülkürt pamaszaim?Mire számítsak hogy tudnak ebből a krónikus betegségböl meggyógyítani?Kicsit dühös is vagyok,mert sokszor voltam ezzel orvosnál,nem hanyagoltam el a problémát.1évig jártam a doktornő nyakára hogy még mindig nem jó a fülem.Igaz gennyes orrváladékom nem volt de úgy éreztem allergiás vagyok.Az is igaz,hogy arra a néhàny allergénte végzett Prick teszt negativ lett,de pl penészgombára sem csináltàk meg a vizsgálatot.Kérem,hogy válaszával tiszteljen meg!Köszömettel:Heni
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
08.
Kedves Heni! Igen, lehet ettől a változó, hol elmúló, hol visszatérő fülzúgás, bármilyen beavatkozás előtt a CT felvételeket alaposan át kell bogarászni, csak a leírás ehhez kevés, ugye ne feledjük, hogy nem a véleményt adó radiológus szakorvos végzi a műtétet, a felelősség az operatőrön van. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
16.
Elvira kérdése:

Pattog a fülem és bevan dugulva.... Nagyon fáj mit tegyek?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Melegítés addig, amíg el tud menni fül-orr-gégészhez.
2016.
05.
15.
Mazsa kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Nagy butaságot csináltam tisztítottam a fülemet és meg sértettem a dobhártyámat kicsit vérzet. Kérem egy kis nyugtató szavak szeretnék olvasni hogy nem e lesz tőle bajom . Válaszát várom köszönöm. Eegy réműlt lány
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Kedves Mazsa! Nem biztos, hogy a dobhártya sérült meg, általában ilyenkor a hallójárat sérül meg, a dobhártya épségét, sérülésmentességét műszeres méréssel lehet bizonyítani. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
11.
Visszatérő fülzúgás kérdése:

Tisztelt Doktor!Visszatérő mély hangú fülzúgás gyötör.Tavaly tavasszal egy fülkürthurut mellé mély hangú fülbúgás jelentkezett,mely3hétig tartott.4hónap szünet után egy szeptemberi utazás másnapján ismét féloldali füldugulás,erős zúgás,némely hangok visszhangzása.Rhinocort Aqua64,Desloratadine,melegités,kövirózsa csepp hatására 1nap alatt megszűnt,majd néhány nap múlva a fülzúgás ismét jelentkezett,és azóta visszajár.Fülészeten ballonos átfújás történt.Mivel a búgás újra és újra jelentkezik állandó vendég vagyok a fülészeten.Eddigi vizsgálatok tympanometria,hallásvizsgálat,nyaki uh,röntgen negativ.Május17én megyek arckoponya ct vizsgálatra.Közben ha rájön mély hangon zúg.Rendszeresen Valsalvázom,mert a hurutok óta olyan mintha nem úgy működne a fülem mint azelőtt.Nyeléskor a zúgós bal fülem tompán huppanik,néha felfújni sem sikerül azonnal.Fésülködéskor vagy fogmosáskor is furcsa visszhangzó zizegő hangot hallok.Már közel vagyok a depresszióhoz,mert egyre nehezebben viselem.Nem tudok rájönni mi válthatja ki a zúgást.Megfigyeltem azt is,hogy ha az autónkkal utazok,ami egy hangos öreg dízel,utána is pár percig hangosan zúg,mintha visszhangozná a motor hangját.De zenehallgatás után is ez a helyzet.Tudom,hogy nehéz ügy a fúlzúgás gyógyítása,de a tavalyi fülkürthurut előtt sosem volt baj a fülemmel.Lehet ez annak a maradványa,vagy folyamatosan fülkürtműködéssel kapcsolatos baj van?Mi tegyek Tisztelt Doktor Úr,hogy megszabaduljak a zúgástól.Mi lehet a baj,mi a véleménye?Köszönettel:Heni
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Kedves Heni! Ha valóban fülkürt hurut az oka, márpedig a leírás eléggé ez irányba mutat, akkor az arckoponya CT mindenképpen szükséges a kiváltó ok keresése során. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
11.
Mandulaműtét kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 41 éves Nő vagyok ma2 hete vették ki a mandulàmat lézeres eljàràssal és még mindig van fehérlepedék a torkomban ,valamint délutànra hőemelkedésem van 37 ° ami gyengeséggel pàrosul és fejfàjàssal ez normàlis? A műtét utàn 1 héttel nem voltam ilyen gyenge . Köszönettel D.krisztina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Kedves Krisztina! Elhúzódó sebgyógyulás, mindenképpen menjen vissza az operáló fül-orr-gégészhez, az ő kötelessége a műtét utáni időszak orvosszakmailag és emberileg korrekt menedzselése. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
10.
hashimoto kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Körülbelül egy hónapja hogy reggelenként fáj a torkom és száraznak érzem a garatomat. Vízivás után illetve a nap előrehaladtával a tünetek nagy mértékben enyhülnek, gyakran meg is szűnnek. Ezenkívül pedig a nyelvcsapon megjelent egy vízhólyagszerű 2mm-es hólyagocska, ami nem múlik el kb. 4 hete. Valamint állandó gombócérzés van a torkomban. Sajnos egy éve kioperálták a jobb oldali pajzsmirigyemet papilláris carcinoma miatt és van egy autoimmun betegségem is, Hashimoto thyreoditis. A gyulladás már lezajlott és az alulműködés állapota áll fenn. Lehetséges, hogy ez áll a háttérben, vagy esetleg a mandulámmal van baj, vagy teljesen másról lehet szó? Úgy érzem, hogy ha hideget eszem, vagy a reggeli hűvösebb levegőn való futás után gyakrabban elő jönnek a fent említett torokgyulladásos tünetek. Mi lehet az oka? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Kedves Hashimoto! Ennek a pajzsmirigy betegséghez semmi köze, a reggeli panaszcsúcs, majd lassan szűnő panaszok a reflux lehetőségét is felvetik, biztosat csak vizsgálat kapcsán lehetne mondani. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
06.
rekedtség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 hónappal ezelőtt VATS technikával eltávolították a bal felső tüdőlebenyemet. A műtét után azt a tájékoztatást kaptam, hogy 2-3 hónap alatt meggyógyul az intubálás okozta hangszál sérülésem. A rekedtség miatt kb. másfél hónapig alig volt érthető a beszédem, jelenleg valamit javult a helyzet, de nem jelentősen. Szeretném tudni, hogy ennyi idő eltelte után elfogadható ez az állapot. Kérem - és előre is köszönöm - szíves válaszát. Tisztelettel: Zsuzsa
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
05.
18.
Kedves rekedtség! Én egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy a rekedtség oka az intubálásban keresendő, különösen egy bal o-i mellkasi műtét után, mikor is tudvalevő, hogy a hangszalag mozgató ideg ezen ága különösen hosszú pályát fut le a mellkasüregben, ráadásul oda és vissza, ezért a neve n. recurrens. Különösen szomorú, ha az operáló orvos próbálja a rekedtség okát az altató orvosra hárítani. Kérem tisztázza ezt a dolgot, a hangszalag mozgása természetesen endoszkóposan vizsgálható, rögzíthető, akár finom rendellenességek is dokumentálhatók endoszkópos stroboszkópos vizsgálattal. Amennyiben idegsérülés áll fenn, de az idegszakasznak csak burkolata sérül, vagy vongálódott, igen lassan de a funkció visszatér. Fontos hangsúlyozni, hogy bizonyos esetekben pl egy rosszindulatú daganat eltávolítása kapcsán az akár maradandó rekedtség a kisebb rossz, ez a műtéttel vele járhat, de akkor is dokumentálni kell és fel kell vállalni, a beteget pedig még műtét előtt és utána is korrekt módon tájékoztatni. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
06.
barnus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 48 éves nő vagyok. Gyakran cseng a fülem és fájdalmat is érzek, hol a fül mögött, hol a fülcimpáimon ami égő érzésben nyilvánul meg. Megvizsgált már fülész és nem talált rá magyarázatot. Ezzel együtt szédülök is, szinte egész nap és gyakran izzadok, főleg éjszaka. Naponta érzek bizsergést a fejbőrömön és szorítást is. A vérnyomásom nem magas, általában 110- 120 körüli. Kaptam egy gyógyszert, Betagent amit szedek már bő egy hónapja, de semmi javulást nem tapasztalok. Azt olvastam, hogy ez a gyógyszer a Meniere betegség kezelésére szolgál, nekem viszont nem állapítottak meg ilyet. A kalorikus ingerlés sem mutatott abba az irányba. Végeztek audiológiát is, a hallásom teljesen ép. Jóindulatú vertigot diagnosztizált a neurológus, de igazából a szédülés nem a külső környezet elmozdulása, hanem belülről érzem. Olyan, mintha én, pontosabban a fejemen belül szédülnék meg. A fülész szerint valamiért felborult az egyik fülemben az egyensúly érzékelő szerv, de a kiváltó ok nem ismert. A tél folyamán voltam egyszer legyengült, beteg, elképzelhető, hogy abból maradt vissza valami? Nagyon zavar ez a szédülés, mert már elmúlt két hónapja, hogy tart. A hozzá társuló fej és fül nyomás pedig még inkább kellemetlenné teszi. Ön szerint mi állhat a szédülés és a fülnyomás hátterében? Szíves válaszát köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Barnus! BPPV-ről lehet szó, a szédülések nagyon jelentős százaléka ilyen, a neurológus is úgy tűnik ezt véleményezte. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
03.
Szédülés kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Több hete kezdődött a problémám. Egy nátha az előzménye, aminek tünete torokfájás és kb 1 hétig hőemelkedés volt a tünete. Ezek után kb 1 héttel egyik hajnalban arra ébredtem, h nagyon hányingerem van, estére pedig elkezdtem szédülni. Pár napig vártam, hátha elmúlik,de sajnos egy hétvégi ügyelet lett belőle, iszonyatosan szédültem ki voltam pirulva és nagyon fájt a fejem, agyi ct semmit nem mutatott vérnyomásom rendben volt. A harmadi fül orr gégész vírus eredetű elváltozást állapított és azt mo dta h volt egy arcüreg gyull és be an gyulladva a fülem, közben már lett egy kötőhártya gyulladásom is és a szédülést kiegészítette egy fülsípolás is. A fül orr gégésztől egy gyulladás csökkentőt kaptam , amit allegiásoknak írnak fel, meg azt tanácsolta h mivel az idegrendszer is érintve van ezért 2 hét ágynyugalom és töménytelen mennyiségű b vitamin magnézium. Ez lassan 2 hete volt, valamelyest csökkent a szédülés de a fülem még mindig cseng. Az lenne a kérdésem h keressek e föl másik fúl orr gégészt, vagy ilyen josszú a gyógyuláxi folyamat
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
T.Kérdező! Így van, keressen másik fül-orr-gégészt, mert ezzel a jelenlegivel nem ment semmire. Üdv: fülészorvos
2016.
05.
01.
Nyelv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Már egy jó ideje nyelve zsibbadást érzek illetve olyan érzésem van a nyelvem hátsó részén mintha valamivel megégettem volna vagy mintha néha megdagadna.Ízeket sem érzek, csak a nagyon intenzíveket. Azt hittem a dohányzás abbahagyásával ezek a tünetek megszűnnek, de tévedtem. Érdeklődni szeretnék hogy mi lehet ez,vagy mi a teendőm. Tisztelettel és köszönetem: H.Hedvig
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Hedvig! Refluxra gyanakodnék. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
30.
Feladom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Még megpróbálom ezt a lehetőséget is, mielőtt véglegesen eldönteném, van-e értelme így tovább élnem. Tisztában vagyok azzal, hogy csak hosszasan tudom leírni a dolgokat, így sajnos azt is feltételezem, hogy nem lesz türelme végigolvasni levelemet. Nekem nincs szerencsém sajnos orvos-beteg kérdésekben. Belefáradtam az évek óta tartó fájdalmakba, és az SZTK alapon működő helytelen diagnózisokba, hanyag és fájdalmas kivizsgálásaikba, nem helytálló kezeléseikbe. Elfáradtam végleg, és a korom sem számít már annyira. 48 évesen odajutottam, hogy nem bírom elviselni a szinte állandó köhögésből eredő fájdalmakat. Előzményem: Évek óta vannak problémáim a köhögéssel, de nem voltak annyira súlyosak, hogy ne viseljem el őket. Tüdőgyógyász által megállapított Clamídia is okozta egy ideig a problémát. Nehezen, de kikezelték. Tavaly nyáron altatásos gyomortükrözést követően kivizsgálták az epémet, 2015. novemberben eltávolították az epehólyagomat. Ezt megelőzően 2015. októberben 3 alkalommal köhögés által kiváltódott, bal oldalon lapocka és mellkas közötti "leszakadó" érzetű fájdalom történt, azonnali légzésproblémával, teljes mozgásképtelenséggel a fájdalomtól. Sürgősségin nem találtak semmi különöset, mellkasröntgen, vérvétel történt. Fájdalomcsillapítás infúzióval, ami sehogyan sem akart hatni. Fekvés, mozgás minden nagyon fájdalmasan történt. Hetek teltek el, mire elviselhető lett a problémám. Rheumatológiai problémára gyanakodtak, porckorongsérvre, amit a CT nem erősített meg. Ugyanez megtörtént ismét 2016. 02.26.-án, majd egy héten belül megint. Minden ellátás ugyanúgy történt, eredmény semmi, változás semmi. Köhögés még gyakoribb, még erősebb, fullasztó, és olyan "beindulni nem akaró autó, köszörülős érzésű" néha hányingerbe torkolló lett. Köhögés alatt majdnem elájulok, de nem minden esetben. Márciusban megelégeltem a "kimutathatatlan" betegséget, és magán úton kontrasztanyagos ct-vizsgálatot végeztettem. Patológiai, sorozatos bordatörés utáni állapotot mutatott ki a ct, amit háziorvosom kérésére az SZTK-s röntgen ezt követően nem látott. Ct-s orvos megerősítette a sorozatos törést újra. Minden köhögés alkalmával, ami szinte percenként történik már, újra és újra, recseg ropog a bal oldalam a bordáknál, engem félelemben tartva azzal, hogy újra eltörik. Csontritkulásos vizsgálat is történt nem rég, de sajnos nem ez okozza a töréseket. A köhögések miatt nincs se éjjelem, se nappalom. Ezzel sajnos párosult az inkontinencia, mivel kijött az erős köhögések miatt a hólyagsérv. Borzasztóan élem meg ezeket, mint nő. Refluxos gyógyszert állandóan szedetnek velem, és én természetesen be is szedem, de hiába. Gégetükrözést is javasolt a háziorvosom, de én nem szeretném ezt éber állapotban már megélni. Nem találok sehol magánorvosi lehetőséget, ahol altatásban meg lehetne csináltatni ezt a vizsgálatot, én viszont nem vállalom az éber vizsgálatot, hiszen 100%, hogy be fogok köhögni, és nem akarok nagyobb bajt, sem még több fájdalmat. A tavalyi gyomortükrözésnél alvó állapotban is jött egy hatalmas köhögésroham, amikor kifelé húzták a műszert. A vizsgálatot végző doktornő már akkor jelezte, hogy gégetükrözést mindenképpen végeztessek. De hittem abban, hogy az epehólyag eltávolításával megszűnnek a gondok, hiszen a műtétet végző orvos is ezzel kecsegtetett. Elegem lett az SZTK-s gégész orvos -"""dohányzik? akkor amiatt köhög, szokjon le"""- mondatából, ahogy a tüdőgyógyász is ugyanígy állt a kérdéshez annó, és csak "protekciósan" lehetett egy másik tüdőgyógyásszal komolyabb kivizsgálást kérni, és akkor derült ki a Clamídia. Elvesztettem minden bizalmamat az orvosokban, a munkájukat minősíthetetlennek tartom, már ami az SZTK-s rendeléseket illeti. A kialvatlanságtól, a fájdalmaktól már inkább választanám az életem feladását, minthogy így éljek tovább, kétségekben, fájdalmakban, hasztalan gyógyszerekre költve. Bárhova fordultam, mindenki az éber állapotú gégetükrözést akarja végezni, az altatásra azt mondják, csak ha nagyon komoly indok van rá. Nem szeretnék eljutni addig, hogy már késő valami, mert nem végeztek el egy vizsgálatot időben, vagy éppen helytelenül diagnosztizáltak. És ezek történnek hónapok óta, hasztalanul. Szeretném a köhögés okát megszüntetni, a nyakamon lent, középen érződő folyamatos köhögést kiváltó okot végre megnézetni, és nem naponta többször félrenyelni, köhögéstől fulladozni, újabb bordatörést megélni. Ha tudna segítséget nyújtani, annak örülnék, mert ez az utolsó lehetőségem. Már minden internetes oldalt megnéztem, rengeteg magánklinikát felhívtam, de hiába. Feladom most már. Ennél minden csak jobb lehet. Párkapcsolatom már lassan befejeződik, mert nem tud tőlem aludni soha (mondja) és az inkontinencia miatt elveszítettem a "megkívánlak" helyzetemet is, de persze szeret, -mondja-, de értsem meg őt is. Én megértem. Ahogy a fiaimat is, akik szintén szenvedő alanyai ennek az egésznek. Megértés van, de nekem nincs több türelmem a fájdalmak elviseléséhez, és a sok gyógyszer felesleges szedéséhez sem. Tud nekem segíteni? Vagy javasolni orvost, aki nem bánt már meg sem lelkileg, sem fizikailag, és végre altatásban elvégezné a tükrözést, hogy kizárjon egy lehetséges okot, vagy éppen megtalálja a köhögésre a problémát?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Kérdező! Higgye el végigolvastam az elmúlt évek leghosszabb kérdésfeltevését, igazából érdemben nehéz mit válaszolni, inkább általános szempontokat szeretnék igazából nem is csak fül-orr-gégészként felvázolni. Nagyon lepusztult a magyar egészségügy, de azért az, hogy valaki csak és kizárólag olyan orvosokkal találkozzon, akik a panaszain semmit nem tudnak változtatni, ez statisztikailag sem reális, ehhez keresni kell a rossz orvosokat, akik nyilvánvalóan léteznek, emellett azonban jó orvosok is vannak, akiket azonban valóban fel kell lelni. Még ha jó orvos is valaki, akkor sem tud segíteni önmagában csak a panaszok bármilyen részletes leírásával sem, szemben azokkal az orvosokkal akiknek volt lehetőségük Önt részletesen akár órákat erre rászánva kikérdezni, minden lehetséges labor és műszeres vizsgálatot megcsináltatni, fizikálisan is megvizsgálni Önt, stb. stb. - mégsem tudtak elérni semmilyen eredményt. Kérem gondoljon utána ezeknek a szempontoknak. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
27.
Anita kérdése:

AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY MITŐL VAN AZ HOGY MIND A KÉT FÜLEM ZUG EGYSZERE?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
07.
17.
Kedves Anita! Ki kell vizsgáltatni, sokféle oka lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
25.
Bella kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát először is, a "FESS műtét" előtt készült CT. Sajnos két műtéten vagyok túl már. :( Köszönettel: Bella
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
08.
15.
Kedves Bella! Akkor is jó lenne ez t a műtéti sort valahogy megszakítani. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
23.
gabci kérdése:

Tisztelt Dr Úr!11-nappal ezelőtt lett a garatmanduláim eltávolítva!Egy hétre rá kontroll!minden rendben volt,csak a jobb oldalamon még nem volt leválva a seb!Most hogy a 11-ik napon vagyok,még mindig nagyon fáj a jobb oldalamon a fülem,a mandulám helye,és nagyon nehezen tudok a jobb oldalamon nyelni!Bár a fájdalomcsillapítót,most már csak evés előtt veszem be!A fájdalom,most teljesen másmilyen mint eddig volt!Elviselhetetlenebb lett,ha nyelnem kell az ételt!Megnéztem a tükörben,és nagyon megijedtem mert a jobb oldalamon,a mandula helyén hólyagok alakultak ki!Szoktam nézegetni,és eddig ezek a hólyagok nem voltak rajta!Mit tanácsol,mit tegyek?Reménykedem benne,hogy semmi komoly,de félek hogy elfertőződött!Iszom a körömvirág teát,de nem használ!Nagyon megköszönném,ha ön ellátna tanáccsal!Én már hétfőn dolgozok,és szeretném ha minél kevesebb fájdalmam lenne!Válaszát előre is köszönöm!Szép estét!Üdv Gabi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Gabi! A mandulaműtét után átlagosan egy héttel már leválik a sebet fedő "lepedék", megszűnnek a panaszok, többnyire ez időben történik a fül-orr-gégésznél az első műtét utáni kontroll. Van azonban, hogy a gyógyulás elhúzódik, a lepedék hosszabban megmarad, vagy az első vaskosabb lepedék leválása után másodlagos vagy akár harmadlagos az elsőnél vékonyabb, finomabb lepedék képződik, ami még mindig okozhat panaszokat. Ilyen esetben addig kell járni az operáló fül-orr-gégészhez, amíg a gyógyulás teljes mértékű. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
23.
Bell kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015. novemberében túl estem egy bal oldali FESS műtéten. Helyzet úgy alakult (2 hétre rá), hogy meg kellett Rgt-ni a arcomat, mivel eltalált egy labda sportolás közben. Kiderült, hogy fedett a bal oldal, (nem értem??), ami inkább aggaszt, hogy visszatérő kellemetlen szagot érzek, egyoldalú zöld váladékozással jár. Fogorvost megjártam és a paradontológust is, amit a F.O.G. orvosom javasolt. Úgy érzem, hogy csak kísérletezik rajtam, sajnos 2011. március óta tart. Merre menjek tovább? Köszönettel: Bella
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Bella! Akkor ezzel a fül-orr-gégésszel , meg a műtétjével sem ment sokra, keresni kell másik fül-orr-gégészt, mert ez így nincs rendben, ma már közönséges szummatios rtg-t orrmeléküreg vonatkozásában nem végzünk, elavult, csak 3D arckoponya CBCT-t, tehát ezt pótolni kéne, felteszem a "FESS műtét" előtt sem készült ilyen. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
21.
Szandra kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Szandra vagyok. A páromnak kis korra ota, nincs szaglasa es nagyfoku orrszövényferdülése van. Megy majd mütétre ezel kapcsoltaban lenne kérdésem hogy mennyi ideig szokták álltalaban bent tartani az embert orrszövény mütet után és mennyi ideig kell utána otthon maradni. Illetve mondta a doktor úr hogy a mütét után vissza térhet a szaglása mert ha valamit égetnek azt egy pár másodpecig érzi de utána semmi ezt szeretném még meg tutni hogy tényleg lehet e a mütét után szaglása is. Mit gondol Dr. Úr? Köszönetel Szandra!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Szandra! Igen, igaza lehet a fül-orr-gégésznek, lehet ez az anozmia oka, ha egynapos sebészet, akkor műtét után pár órával haza lehet menni, normál kórházban 24 óra a tartózkodás, műtét utáni időszak egy hét, utána nincs semmilyen korlátozás. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
20.
Kati kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, kérdésem az lenne, hogy 2 hete nyomást érzek a bal fülembe és a bal mandulám fáj nyeléskor. Reggel sok átlátszó nyál gyülemlik a számban és úgy érzem, mintha valami gombóc volna a mandula táján aztán sok nyál ürítése után átmegy.Fejfájás és szédulés is járul hozzá. A bal felén azt érzem, hogy az ínyem is be van dagadva de a fogorvosom azt mondta, hogy minden rendben. Az éjszakát probléma nélkül átalszom. Koszonom
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Kati! Nem csak kétoldali, hanem féloldali mandula gyulladás formák is léteznek, ha a fogorvos azt mondta minden rendben, azért még fül-orr-gégészhez el kéne mennie. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
20.
Nehéz nyelés kérdése:

Megszakadt az összeköttetés, és csak fél történetet küldött el... Szóval elmentem fül-orr-gégészetre, ahol, közölte a doktor úr, hogy ő nem lát semmi szokatlant, megnézte a torkom, valami vékony csövet dugott le az orromon, azt mondta nem lát semmit, nem aggódjak, ha mégsem enyhülne napokon belül, akkor menjek el nyelés röntgenre... Ok, ez mind rendben van, a probléma ma is fenn áll, és még mindig úgy érzem, hogy a nyelvcsapom nagyobb, mint kellene... Nyelés röntgenre még nem kaptam időpontot, de valószínü el fogok menni... Viszont azóta is csak pépeken élek, azt is keveset, és nehezen nyelem le...Mindig azt érzem, hogy megakad, fennakad a szájpadlásomon, a torkomon... Már kezek kicsit kimerülni ettől... Véleményét szeretném kérni, hogy ez valóban történhetett refluxtól, illetve a nyelvcsap megnagyobbodás is lehet-e attól? Mit tudok tenni, hogy jobb legyen? Nem fáj a torkom, csak ki van száradva, a kényszeres, folyamatos nyeléstől... Válaszát előre is nagyon köszönöm! 29/N
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves 29/N! Igen bőven lehet refluxtól is, pontosat csak részletes kivizsgálás alapján lehetne mondani. Üdv.: fülészorvos.hu
2016.
04.
20.
Nyelési nehézség kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Problémám szombat este kezdődött, amikor is egyre nehezebben kezdtem nyelni, fájdalmat nem éreztem, csak borzasztó ideges lettem, hogy nem tudok nyelni... Vasárnap is folytatódott a dolog, borzasztó nehezen nyeltem, inni még csak csak, de enni már abszolút nem tudtam... Főleg szilárd ételt nem. Ahogy belenéztem a tükörbe, úgy láttam, hogy a nyelvcsapom megnyúlt, és mintha rálógna a torkomra, úgy gondoltam, hogy ez okoz gombócérzést, szorító érzést a torkomban... Persze aludni nem nagyon sikerült... Külföldön élek, hétfőn elmentem az itteni háziorvosomhoz... Bele sem kukkantott a számba, közölte, hogy biztosan refluxtól van, sok a savam, és a nyelvcsap is attól nyúlhatott meg... Savam az van, ezt aláírom, mert sajnos most lábadoztam ki egy több, mint egy hónapig tartó szédüléses betegségből, aminek még mindig vannak utóhatásai, és ezalatt is nagyon keveset ettem, így a savam is jobban elkezdett termelődni, gondolom én... Ez a szédülés is sajnos nagy kérdőjel volt itt, kaptam 3 féle diagnózist, de gyógyszert nem, na de ez is külön megér egy történetet...Lényeg, hogy savlekötő/protonpumagátlót kaptam, illetve Motiliumot, ami van egy olyan érzésem, hogy nem megfelelő nekem, mert miután beveszem, nem sokkal utána, puffadok, görcsölök, annak ellenére, hogy alig eszem... Kálváriám folytatódott kedden is, amikor is a nehéz nyelés mellett néha rámtört a nehézlégzés is... Akkor szintén megijedtem, így elmentem fül-orr-gégészetre, h
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Ezek szerint ez szinte biztos reflux, ennek megfelelően kell kezelni, hogy külföldlön ezt valóban jól teszik-e, az már más kérdés. Üdv: fülészorvos.hu
2016.
04.
18.
mi lehet kérdése:

Tisztelt Dr.úr. problémàm az hogy 15éves koromban a nyelvem alatt ott a szàjfenésken egy jol kitapinthato csomot talàltam . Most 22 éves vagyok és ugyan ugy ott van nem fàj semmilyen panaszt nem okoz. Viszont a fogaim az alsók rosszak. Lehet hogy azért alakult ki? Vagy pedig nyàlmirigy probléma? Köszönöm vàlaszàt.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Mind a két probléma lehet, inkább szájsebész az illetékes ebben. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
18.
"félős" kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 38. éves nő vagyok, és jó pár hete kezdődött a problémám (6-8 hete), torokfájással, egy-két nyaki nyirokcsomó megnagyobbodással, ami azóta is megvan duzzadva. Elmentem háziorvoshoz, aki megnézte a torkomat, azt mondta semmiféle kórosat nem lát. Később a pajzsmirigy tájékán éreztem nyomó érzést, gombócérzést. Elmentem laborvizsgálatra, ahol pajzsmirigy hormont is néztek a vérképem teljesen jó lett. Megint elmentem a háziorvoshoz, aki azt mondta hogy lehet hogy sav probléma lesz és adott Nolpaza savlekötőt, hogy próbáljam meg. Ezt már egy hete szedem, de a nyomás a torkomban nem szűnik. Leginkább a torokgödörben érzem. Érdekes hogy éjszaka jól alszom, reggel nem érzem és nappal fokozódik. Gyakran vannak aftáim is. Nagyon ritkán érzek olyat hogy feljönne a sav, de ettől függetlenül lehet hogy mégis a reflux keseríti meg a napjaimat. Előre is köszönöm válaszát:
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Kedves "félős"! A tünetek panaszok leírása alapján lehet reflux, akkor is ha Ön nem érzi a feláramló savat, viszont a reflux szinte mindig éjszaka kialakuló probléma a panaszok is döntően éjszaka, vízszintes helyzetben vagy reggel ébredéskor a legintenzívebbek. Mindenesetre ki kell nyomozni, erre pedig a háziorvos nem alkalmas, csak fül-orr-gégész, a tapasztalat szerint a néhány perces vizsgálatot és konzultációt biztosító sztk-s szakellátási rendszer sem tudja megoldani az ilyen problémákat. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
15.
Arcüreggyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Párnapja begyulladt a mandulám lázas voltam, elmentem a háziorvoshoz, ő beküldött a fül- orr- gégészetre. Ekkora már fájt az arcom bal oldala, és nagyon szédültem, nem forgó jellegű inkább bizonytalanság érzés. A szememben nyomás érzés van, ki van tágulva a pupillám, időnként homályosabb a látásom. A mellkasomon fáj az izom. A fül- orr- gégész arcüreggyulladást állapított meg és vírusos torok gyulladást, és aktil duot (875 mg) írt fel. A kérdésem az lenne hogy a szédülést, az izom fájdalmat és szem tüneteket magyarázza-e az arcüreggyulladás? Köszönöm válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Tisztelt Kérdező! Azért, ha a rendelőben a fül-orr-gégész ajtaján megy be, akkor számíthat rá, hogy arcüreggyulladása lesz, akkor is ha közben a pupillája tágult, szédül és mellkasi nyomása van. A leírása alapján számos ellentmondást látok, például arcüreggyulladás, amit feltételezem a rtg szemű fül-orr-gégész állapított meg mindenféle komolyabb vizsgálat pl CT,CBCT nélkül, pusztán azzal, hogy "sugárzó szemével" végigpásztázta Önt, szóval az arcüreggyulladás és mandulagyulladás együtt nem igen szokott előfordulni, mivel ezt a két betegséget egymástól teljesen különböző baktériumok okozzák, amikre természetesen teljesen más antibiotikumot szükséges adni, ehhez képest Önnek vírusos torokgyulladásra penicillin származékot adtak, vagy Ön félreértett valamit és szó sincs vírusos torokgyulladásról. Ha mégis valóban egy igazi mandulagyulladás és igazi arcüreggyulladás együtt fordul elő, azt én nagyon is komolyan venném. Keressen gondos, hozzáértő fül-orr-gégészt, mert ez így nincs rendben. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
14.
hallókészülékkel kapcsolatos kérdése:

Kedves doktor úr! Azzal a problémával fordulok önhöz,hogy most kaptam másik hallókészüléket a fülembe és két napja ugy érzem mintha valami ideget nyomna mivel már a fél arcom vagyis a fogaimis fájnak.ha teszem be és ki akkor is fáj!mi a teendő ilyenkor?várjak vele még egy hetet hátha elmúlik mire vissza kell mennem? Mitőlvan ez?a másikkal is igy jártam ano régen.mindenkinek igy van? Előre is köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Kedves Kérdező! Ha szorosan záródó, levett minta alapján készíttetett "dugóról" van szó, akkor vissza kéne menni a hallókészülék boltba reklamálni. Manapság már döntően nyitott illesztékes hallókészülékeket forgalmaznak, ezek elvileg nem okoznak ilyen panaszt, a gyakorlatban a hallójárat elég sűrűn ellátott érzőidegekkel, ritkán még ezekkel a modern eszközökkel is lehet panasz. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
13.
Füldobogàs kérdése:

Kedves Doktor Ur! A kislànyom 6 éves és füldobogàsra panaszkodik de csak akkor amikor lefekvéshez készülödik.Valoszinű hogy a sajàt szivdobogàsàt hallja?Mit lehet ellene tenni?Sokszor ez a tünet felébreszti az éjszaka közepén is. Köszönettel:Farkas Kinga
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Kedves Kinga! Egy műszeres középfül mérés mindenképpen javasolt, ha az teljesen megnyugtató eredménnyel zárul, akkor némi pánikról is szó lehet. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
12.
Csendi István kérdése:

Tisztelt Dr.ur Az lene a panaszom hogy már egy hete a fülemnél belől hogy valami nyomná meg ha ki nyitom a szám akor nem érzem ha bezérom akor igen meg kis őrőségü nyilalást érzek meg égető érzést meg ojanan érzés mint ha elene dugolva a vülem enyi lene a panaszom előre is kőszőnőm minél hamarábi visza jelzését váro
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Kedves István! Hallójárati gyulladás, felgyülemlett fülzsír vagy fülkürthurut is okozhat ilyen jelenséget, fül-orr-gégész tisztázni tudja a pontos okot.. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
10.
15/L kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Tegnap még semmi bajom sem volt, estére viszont elkezdett fájni a mandulám, gennyes. Lehetséges, hogy egy nap alatt begyulladjon? Hogyan lehet a leghamarabb kiláballni a betegségből?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
19.
Kedves 15/L! Bizony lehet ilyen, fül-orr-gégésznek kell véleményeznie és ez alapján megfelelő antibiotikumot felírnia. Üdv: fülészorvos
2016.
04.
09.
Nyelv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Pár hete a nyelvemen bizonyos részein fehér lepedék van. Illetve időnként a hátsó részén olyan érzésem van, mintha egy étel maradék lenne ott, amit nem tudok lenyelni, vagy sehogysem eltávolítani. Az egész nem okoz különösebb problémát. Nincs nehéz nyelés, torokfájás, étvágyam is jó, tudok enni rendesen, nem is fáj a nyelvem, csak az a kellemetlen érzés van a nyelvem hátsó részén. Pár hete elmúlt, de most újra érzem. Gingisol ecsetelőt használtam a nyelvemre eddig, de nem tüntette el teljesen a fehér szint, maximum egy kicsit javította. Mi lehet ez? Okozhatja stressz? Mostanában ugyanis elég sok féle stressz hatásnak vagyok kitéve, vagy valamilyen fertőzés, gomba? Előre is köszönöm! Katona Simon
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Simon! Lehet reflux, aminek hátterében a stressz erős kiváltó tényező lehet, biztosat csak rendes vizsgálat alapján lehet állítani. Üdv. fülészorvos.hu
2016.
03.
31.
Fülfelszúrás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Kb 3 hónapja náthás vagyok, köhögök. 2 hete felszúrták a jobb fülem mert már ráhúzódott a vírus. Most ott tartok, hogy ugyanúgy be van dugulva a fülem, vízhangzik minden és ha a fogaimat csattogtatom nagyon erős hangot hallok. Szóval minden rosszabb lett. Mit tegyek? Hova forduljak? Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
T.Kérdező! Fül-orr-gégész az illetékes továbbra is, mindenesetre kerülje az ilyen fül-orr-gégészt, aki szitát próbál varázsolni a dobhártyájából, miközben a panaszain meg nem képes segíteni. Üdv: fülészorvos.hu
2016.
03.
25.
orrdugulás kérdése:

Tisztelt doktor úr ! A bal orrlyukam rendszeresen eldugult amihez orrsprayt használtam ami egy fújás után rögtön tiszta légzést biztosított. Elmentem vizsgálatra ahol a szakorvos leállított a spray használatáról,nem látott különösebb próblémát (kivéve a reflux ) a nyálkahártya még véleménye szerint elfogadható a koromhoz ( 62 év ) Reventilt és Coldastopot szoktam most lefekvés elött befújni. A dugulásnál javulást észleltem, de reggelente most már egy héten belül kétszer is észleltem a zsebkendőn pici vérpöttyöket ami nem tart soká. Ez nem vérzés csak néhány kis vérpötty. Kérdésem az lenne ez mitől lehet?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
T.Kérdező! Csak ez alapján senki meg nem mondja, hogy konkrétan mitől van, a reflux gyógyszeres kezelést is igényelhet, az orrmelléküregek állapotát 3D arckoponya CBCT-vel lenne érdemes tisztázni. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
18.
Zsuzsa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 8 napja két oldali mucotómia műtétem volt.A bal orrnyílásom még nem volt teljesen átjárható,melyből tegnap helyi érzéstelenítéssel alvadt vért távolítottak el,akkor orrfújással is távozott még váladék,de ma reggelre újjra bedugult.Szerintem még maradt benne alvadt vér. Minimális szívást-fújást tudok végezni,de ugyan az a helyzet mint előző nap.Mondták ,hogy fújjam bátran,mert nem vérzik be. Szeretném tudni,hogy át tudom én mosni magamnak a járatot,hogy az alvadt vér feloldódjon? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel,Vné Zsuzsa
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Zsuzsa! Sajnálom, hogy belement egy ilyen felesleges és káros műtétbe, a mai endoszkópos, 3 dimenziós CBCT-s, funkcionális sebészeti elveket előtérbe emelő világban ez már a múlt, nem oki, csak átmeneti eredménnyel kecsegtető tünteti kezelés. Én úgy gondolom, hogy aki operál, annak nem csak a műtét végén a pénzt kell zsebre gyűrnie, hanem a műtét utáni időszakot is lelkiismeretesen végig kell követnie. Tehát a tanácsom, hogy addig járjon az operáló fül-orr-gégész nyakára, amíg panasza van. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
17.
Gyuladás kérdése:

T.doktor úr.3-Héttel ezelőtt kaptam egy tüszős mandulagyulladást lázzal kaptam rá duomox 1000. 5-Nap alatt rendbe is jött rá két napra megint belázasodtam majd arcüreg gyulladásra ébredtem szumamedet kaptam rá 6-napig szedtem mert nem múlt el 3- nap alatt.Sajnos utána rá való reggelre elment a hangom gége gyulladást kaptam amire Aktil duot orrcsepet aeriust calcium es mivel csúnyán köhögöm ambrobene gyógyszert szedek ez 5-napja tart plusz inhalálok napi 4-szer ezek után is megint elkezdet fájni a homlokom. Az orrom olyan mint nyomás lenne benne úgy nyom pedig tiszta váladék jön belőle.Sajnos a hangom se jött vissza még pedig a gyerekekkel próbálok a legkevesebbet beszélni.Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
T. Kérdező! Tüszős mandulagyulladást 5 nap penicillin kezeléssel nem lehet rendbe tenni, az orvosának el kellett volna olvasni a gyógyszer Streptococcusokra vonatkozó alkalmazási előiratát, minden probléma erre vezethető vissza. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
17.
Gégegyulladás. kérdése:

T.doktor úr.3-Héttel ezelőtt kaptam egy tüszős mandulagyulladást lázzal kaptam rá duomox 1000. 5-Nap alatt rendbe is jött rá két napra megint belázasodtam majd arcüreg gyulladásra ébredtem szumamedet kaptam rá 6-napig szedtem mert nem múlt el 3- nap alatt.Sajnos utána rá való reggelre elment a hangom gége gyulladást kaptam amire Aktil duot orrcsepet aeriust calcium es mivel csúnyán köhögöm ambrobene gyógyszert szedek ez 5-napja tart plusz inhalálok napi 4-szer ezek után is megint elkezdet fájni a homlokom. Az orrom olyan mint nyomás lenne benne úgy nyom pedig tiszta váladék jön belőle.És még mindig alig tudok beszélni.Ön szerint mit tehetek még hogy mihamarabb rendbe jöjek .Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Már válaszoltam. Keressen másik orvost,mert ez a mostani nem vált be, ez a legjobb, amit tehet. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
15.
Varga Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! A kérdésem a következő lenne . Régebben orrvérzésre (kiszáradt orrnyálkahártya ) a gégész orvos Rutascorbin tablettát javasolt, de már nem emlékszem az adagolásra, pontosabban hogy hosszú távon szedhető -e, ha igen, akkor folyamatosan mennyi ideig, mert sajnos megint szükségem lenne rá ( pedig Coldastop olajat is használok minden nap ) orrvérzés miatt. Esetleg ha még valamit tudna tanácsolni szívesen venném tanácsait . Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Anita! Csak egy tanácsom lehet, kerülje az olyan orvost, aki egy krónikus orrvérezgetéses problémát egy doboz rutascorbinnal akar lerendezni. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
11.
arcüreggyulladás, Fess műtét kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR!! November óta küzdök arcüreggyulladással. Tegnap egy fül orr gégész orvos megnézte és egyből azt mondta hogy át kell öblíteni az arcomat, 1 napra be kell feküdnöm. De a papíromra az van írva, hogy FESS+sinuscopia. Utánanéztem a Fess azért az nem csak sima átöblítés. Mire számítsak, milyen ez a műtét? Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
T.Kérdező! Igen, jól tájékozott. Két eset van. Akut probléma, amit jó esetben egy, rosszabb esetben néhány váltás utáni antibiotikummal ki lehet kezelni, és krónikus eset, amit a kiváltó ok műtéti rendezésével oldunk meg, ez ma már endoszkópos műtétet jelent, a funkcionális sebészeti elvek szem előtt tartásával, ez a FESS műtét lényege. Emellett természetesen nem tilos arcüreg öblítést ( felszúrást ) végezni, de ez önmagában csak tüneti kezelés. FESS előtt 3D arckoponya CBCT mindenképpen kellene. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
10.
Szédülés, bizonytalanság kérdése:

Üdvözlöm! Olyan panaszom van, hogy amikor egy helyben kell állnom akkor gyakran szédülök. Ez van hogy gyengébb van hogy erősebb. Találkozott már ilyen panasszal?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Ha egyhelyben ácsogáskor jelentkezik, leülésre, fekvésre szűnik, ez alacsony vérnyomásra is utalhat. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
09.
Hallási probléma kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a problémám, hogy kb egy-két éve kezdődött el,hogy bár nagyon jó a fülem, nagyon tisztán hallok,de sokszor azt veszem észre, hogy nem tudom eldönteni melyik irányból és honnan jön a hang. Volt példa rá, jobb oldalról hallottam és a hangot a többiek balról érzékelték vagy fordítva. Nem tudom mennyire okozhat ez gondot, mert vezetni nem vezetek, 34 éves vagyok, de sokszor ez nagyon kellemetlen. Köszönöm a választ. Melinda
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Melinda! Egy hallásméréssel kellene kezdeni a probléma okának tisztázását. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
07.
Gábor76 kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 39 éves férfi vagyok. A problémám a következő: Nyomó-érzést, "gombócot" érzek az ádámcsutkám alatt kb. 5-6 cm-re a nyelőcsövemen. A nyomás olyan érzés, mintha nyakkendő szorosan lenne megkötve, illetve mintha valami megakadt volna ott. Nagyjából két hónappal ezelőtt vettem először észre; akkor azt gondoltam, hogy a télikabát, sál szorítja el, ugyanis csak akkor jelentkezett ha valami hozzáért. Aztán nagyobb méretű multivitamin-tabletta szedésekor olyan érzésem volt, mintha megakadna. Az elmúlt három hétben pedig állandóvá vált ez a nyomó-érzés. Fájdalmam nincs, a nyakamon duzzadást, csomót nem látok, nem tapintok. Lázam sincs; gyulladásra utaló jeleket nem érzékelek magamon. Kérném szíves segítségét, mi lehet a probléma, milyen vizsgálatra kell jelentkeznem. Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Gábor! Reflux probléma is lehet, először fül-orr-gégészt kell megkeresni, ha valóban reflux áll a háttérben az határterület, nem csak fül-orr-gégész foglalkozhat vele. Üdv: fülészorvos
2016.
03.
01.
Varga Anita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő lenne . Két alkalommal vérzett az orrom amitől azóta is rettegek ugyanis mikor előfordult a félelemtől majdnem rosszul lettem borzalmas volt és azóta is félek elő ne forduljon és ezért minden nap cseppentek az orromban Coldastop orrolajat mert akkor azt mondta a gégész ezt használjam most nem tudom hogyha hosszú távon alkalmazom az nem -e probléma ? Mennyi ideig használhatom mit tanácsol ? Válaszát előre is köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Anita! Kárt nem okoz, viszont nem oki kezelés, amíg az igazi ok nincs kiderítve, addig akár a coldastop mellett is vérezhet az orra. Üdv: Németh dr.
2016.
03.
01.
Enikő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 évvel ezelőtt kezdődtek a panaszaim: a jobb fülem fájt, barnás váladék folyt belőle, nagyfokú halláscsökkenés lépett fel. Felkerestem a helyi fül-orr-gégészt, ahol kiszívatták a váladékot, kaptam bele gyógyszeres csíkot. Ez így ment egymás után, hónapról hónapra. Hol "meggyógyult", hol visszatértek a panaszok. Ezért a doktornő azt javasolta, keressem fel a megyei kórház fülészetét. Ott mikroszkópos vizsgálattal megállapították, hogy polip van a fülemben. Megpróbálták kiszedni, de nem sikerült. Ezért gyógyszeres kezelést kaptam, majd 3-4 hónap alatt eltűnt a polip. Halláscsökkenés maradt, és párosult hozzá fülzúgás is , de azt mondták, idővel elmúlik. Ennek már fél éve, azóta is folyamatos a fülzúgás, nem hallok rendesen a fülemre, néha pedig begyullad, beszűkül a hallójárat és újra váladékozik. Megnézték, de semmi rendelleneset nem találtak, a panaszaim azonban nem múlnak. Víz nem éri a fülemet, arra nagyon vigyázok. Ön szerint mi lehet a problémám? 40 éves vagyok. Köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Enikő! Sajnos lehet, hogy ez egy krónikus középfülfolyamat, mindenképpen keresnie kell más fül-orr-gégészt, mert akinél volt, azzal nem ér el semmit, a füle csak még rosszabb állapotba kerülhet. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
29.
vérzés kérdése:

Kedves Doktor úr! Körülbelül egy éve jelentkeztek nálam a következő tünetek: Sokszor előfordul , hogy spontán elvérzik az orrom de percek alatt el is áll. Ami jobban zavaró probléma, hogy néha vért köpök , ami az orromból ered. Ezt sokszor szoktam érezni. Majdnem hetente észlelem az alvadt vérdarabokat az orromban. Kezdek kétségbe esni , de még a szüleimnek nem állt módomban elmondani. 15 és fél esztendős diáklány kéri válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Tizenöt és fél esztendős és még hat napos diáklány! Ki kell deríteni az okát, eben fül-orr-gégész az illetékes. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
28.
Kinövés a mandulán kérdése:

Jóestét.Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy kb 1.5 éve találtam egy hússzerű kinövést a mandulámon.Fájdalmat nem érzek és nem is zavar.Azt még tudni kell hogy kiskorom óta jobb oldali mandula megnagyobbodásom van és szinte mindig gyulladásban vannak és gennyesek a manduláim.Mi lehet az a kinövés? Van okom az aggodalomra? Kb 0.5-1 cm-es lehet.Néha keletkeznek véraláfutások is a számban. Mellesleg 19éves vagyok.Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel,Krisztián
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Krisztián! A mandulák képe hihetetlen nagy változatosságot mutathat, amit a "delikvens" önmagának vérmérsékletétől függően különböző módon kommentálhat, a lényeg, hogy a normál mandula szép sima felszínű, gömbölyű, szimmetrikus, ha nem ilyen az korábbi, de akár jelenleg is zajló akut és krónikus gyulladásos folyamatok eredménye is lehet, mindenképpen fül-orr-gégésznek kell véleményeznie. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
25.
Fülön csomó kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Pár napja a fülem külső peremén találtam egy fájdalmasan duzzadt borsó nagyságú csomót. Leginkább egy begyulladt pattanásra hasonlít. Csak piros a duzzanattól, de más elszíneződése nincs és a tapintása sem más, nem gennyes. Nem is a fül csúcsán helyezkedik el, hanem közel az archoz, a hajas fejbőrhöz, de attól egyértelműen elkülönül, tapinthatóan a fül felső részének tövénél. Sajnos hiába próbáltam megkeresni mi okozhatja, hasonlóról senki nem kérdezett még eddig. Természetesen tudom, hogy látatlanban nehéz bármit is mondani, de nem tudom eldöntetni, hogy rohanjak azonnal az orvoshoz, vagy ez csak egy pattanás szerű duzzanat ami magától is elmúlik. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Egy 28 éves lány
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
T. Kérdező! Nem biztos, hogy fül-orr-gégész az illetékes, bőrgyógyász véleményezheti. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
23.
Varga Anita kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr ! Kérdésem az lenne ha nagyon náthás vagyok és már annyit fújtam az orrom hogy már kicsit véres e zsebkendő ez azért orrvérzéshez nem vezethet ugye ? Mert attól nagyon irtózom szinte rosszul vagyok a látványtól . Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Anita! De igen, vezethet orrvérzéshez, ezért kell orvoshoz fordulni. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
16.
torokgyulladás kérdése:

Kedves Doktor Úr! Észrevettem a hátsó garatfalamon egy nagyobb és pár kisebb duzzanatot. Elmentem a fül-orr-gégészetre, ahol krónikus torokgyulladást állapítottak meg és levették a kenetmintát, mely pozitív lett. Staphylococcus aureus tenyészett ki. Kaptam rá antibiotikumot levofloxacin hatóanyag 7 napig 1X500 mg. Ma vettem be a 7.-et, de ugyanúgy megvannak ezek a torokképletek(duzzanatok). Lehet, hogy csak később húzodnak vissza? Köszönöm, hogy válaszol. Andrea
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Andrea! Krónikus gyulladásra nem hat az antibiotikum, de egyébként nekem ezzel a gyógyszertípussal nincs túl jó fül-orr-gégészeti tapasztalatom. Üdv: Németh dr.
2016.
02.
16.
Idegi halláskárosodás kérdése:

Tisztelt Dr. Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató! Fülészeti vizsgálat során megállapították, hogy idegi halláskárosodásom van. Sajnos az infúziót nem tudtam bevállalni az időpontok miatt, így granulátumban kaptam meg a Nootropil-t. Beszedtem, de nem hozott javulást. A kérdésem, hogy milyen gyógymódok vannak még a fenti betegségre, illetve, hogy elképzelhető-e, hogy emiatt szinte folyamatosan fáj a fejem. Köszönöm válaszát! Üdvözlettel, Böbke71
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Böbke71! Az idegi halláskárosodás nem jár fejfájással, hacsak nem egy olyan, fejfájással is járó betegségről van szó, aminek az idegi haláscsökkenés is része. Az akut, hirtelen fellépő idegi halláscsökkenésnél a minél előbb elkezdett infúziónak fontos szerepe van, ezt a szájon át szedett gyógyszer nem pótolja, ha régi idegi halláscsökkenésről van szó, akkor ez sem infúzióra sem nootropilra nem fog változni. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
15.
rostasejtgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Január közepe óta betegeskedek. Lázzal, náthával indult, majd szédelgés, hőemelkedés és mint kiderült homloküreg gyulladás és rostasejtgyulladás lett belőle. Jelenleg Dalacint szedek. Az iránt érdeklődnék, hogy dícsérték a Bioparox orrsprayt. Vennék és kipróbálnám, hátha gyorsabban javulnék, de nem tudom, hogy ez esetben milyen adagolás lenne a jó. Kérném szépen véleményét, tanácsát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
T.Kérdező! Úgy kell használni, mint a szenteltvizet ( annál azért kicsit kevesebet ér ). Egy jól választott, hatékony antibiotikum néhány nap alatt megmutatja a hatását, nem biztos, hogy a Dalacin erre a beregségre jó volt. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
11.
hallas kérdése:

Tisztelt DOKTOR ÚR 64 evés, erdélyi no vagyok.Hallásproblémával küzdök mar jó ideje. . Lemertek a hallásomat és a fülőrgegész a bal fülembe javasolta a hallókészüléket. A technikus viszont a jobb fülembe javasolna a készüléket, hogy megmentsük az egészséges fület, amelyben nagyon minimális az elváltozás. Aggódom, hogy a bal fülemmel nem fogok ezután sem hallani. A doktor ur szerint mi lenne a megoldás, mivel mindkét fülbe nem tudom megrendelni anyagi okok végett.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
T.Kérdező! Az ép halló fülbe felesleges a hallókészülék, azért a rossz halló fül oldalán is lehet olyan mértékű vagy természetű hallásromlás, hogy nem érdemes hallókészülékre költeni, csak a teljes körű vizsgálat és részletes audiológia alapján lehet komoly véleményt adni. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
06.
jojo kérdése:

Fáj a nyakamon a nyirok mirigyem.Attol fajhat a torkom? Mi a bajom betegsegem?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Inkább fordítva.
2016.
02.
06.
Orr kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! 15 eves vagyok es tegnap tortent hogy az orrom 2 tusszentes utan haromszorosara dagadt es azota ilyen. Nem faj, csak idonkent bedugul. Mi lehet ez?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Orr! Gondolom ez jelképesen értendő, ilyen a nátha. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
04.
Sándor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két héttel ezelőtt náthát követően heveny középfülgyulladásom lett, jobb fülemben gennyes, véres váladék szivárgott! Azonnal megkerestem a fül-orr-gégészt, aki vizsgálat után elmondta, hogy dobhártyám beszakadt. Azóta az antibiotikumos kezelésnek köszönhetően lázam, náthám elmúlt. Viszont sajnos a jobb fülem egyfolytában zúg, illetve be van dugulva. Lordestin és Betaserc gyógyszereket kaptam, valamint fülemet többször kimosták és leszívatták. A mai napom dobhártyám átszúrták, ballonnal kétszer átfújták, de sajnos érdemi változás nem következett( maradt a fülzúgás, bedugulás). Mit tegyek???
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Sándor! A leírás alapján nem tetszik a fül-orr-gégész szakmai hozzáállása, és ezt a gyógyulás elmaradása is igazolja, keressen más fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2016.
02.
02.
Szabina kérdése:

Szép napot :-) Kicsit ideges vagyok.Ma van a hatodik napja hogy kiszedtek a mandulám.És van egy olyan kérdesem hogy normális dolog ha két oldalt zsibbad a nyelvem,még mindig nem tudok miatta teljesen tisztán beszelni,es az izeket sem érzem intenzíven ugy mint reg.Kezdjek aggódni vagy ez elmúlik a gyógyulás soran?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Szabina! Nem túl gyakori, de azért előforduló múló panasz egy mandulaműtét után, az operáló fül-orr-gégészhez visszamenni ilyen esetben sem tilos, sőt kifejezetten javasolt. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
26.
torok kérdése:

jónapot ! 3 hete voltam háziorvosnál mert találtam egy nyirok csomó duzzanatot a nyakam bal oldalán , az orvos megvizsgált azt mondta torok gyulladás miatt van be dagadva.. de a tünetek azóta sem szüntek meg írt fel rá antibiutikumot.. ez mitől lehet hogy nem múlik el ??
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Torok! Lehet, hogy nem volt jó választás a körzeti orvos antibiotikuma, lehet más gyógyszerre van szükség. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
25.
Dósa Karola Nikoletta kérdése:

Tisztelt Dr. 2 napja fáj a mandulám és a fűlem is a job oldalon a mandulám megdagat afüllem szinte tűz piros nagyon fáj voltam orvosnál de csak fájdalomcsilapitot írt fel de az nemsegit semmit! Mi ijenkor a teendő?? Várom mihamarabi válaszát
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Nikoletta! Biztos, hogy szükséges más gyógyszer is a fájdalomcsillapítón kívül, ha nem hajlandó felírni, akkor más orvost, lehetőség szerint fül-orr-gégész szakorvost kell keresni. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
23.
fülzúgás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A panaszom, hogy pár hete zúg a fülem, persze csak csendben hallom, de mivel nem volt még rá példa nagyon zavaró. Emellett eléggé kótyagos a fejem. Párszor olyan is előfordult, hogy elvesztettem az egyensúlyérzékemet és majdnem összeestem, de ez csak pár percig tartott, utána elmúlt. A jobb fülembe, olyan mintha lenne valami, valami dugó. De voltam fül-orr gégészeten, ahol megvizsgáltak és hallásvizsgálatot is készítettek, minden negatív volt, hallásom tökéletes. Mostanában a kezem is kicsit remeg, de nem vészes. Magas a pulzusom, és alacsony a vérnyomásom amire concort szedek (negyedet 10 mgből). Semmilyen fájdalmam nincsen. Nem tudom, hogy mi lehet az oka ezeknek a tüneteknek. Mostanában lelkileg nem vagyok a toppon, de nem gondolnám hogy ez miatt van, mert máskor is voltam lelkileg rossz paszban, de ilyen tüneteim sosem voltak. Vérvételen november 26.án voltam rendben volt minden. Ön szerint mi okozza a panaszokat ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
T.Kérdező! Egy kicsit alaposabb fül-orr-gégészeti vizsgálatra lett volna szükség, a füldugulás és fülzúgás biztosan összefügg. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
20.
Monika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, A következő problémában kérném szakértő véleményét. 35 éves nő vagyok/ Tavaly augusztus-szeptember környékén észleltem a jobb tarkótájékon egy 1,5 cm-es megnagyobbodot nyirokcsomót, ekkor hathonapos terhes voltam (előtte nem zajlott semmilyen fertőzés). Mivel két hét alatt sem múlt el, fül orr gégészhez fordultam, aki ennenk vonalában még több kisebb nyirokcsomót is észlelt. Virusszerologia negatív lett. Voltam UH-on, ahol reaktívnak ítélték a nycs-kat. Majd egy felső légúti fertőzés után, a nagy nyirokcsomó teljesen visszahúzodott. A kisebbek, én 2db-ot tapintottam, maradtak. Egy hónap múkva újjabb UH-ra mentem kontroll miatt, ekkor a bal oldalon is észleltem 2nyirokcsomót (nem tudom mióta lehettek ott). Újra UH és fül orr gégész, ismét reaktívnak ítélték a nycs-kat. 0,5-0,7 cm Volt orr és gégetükrözés (mindkettő hagyományos, nem endoszkópos) Kórosat nem talált. Az ezt követő 2 hónap alatt 3 felső légúti gyulladás zajlott, egy szülés alatt, majd kb.két hete is. Ezek egyike sem járt lázzal, egy_másfél hét alatt gyógyultak. A szülést követően a refluxom elmúlt, nem érzem a nagyon erős savmarást a torkomban. Egy hete újra elmentem a füll orr gégészhez, jelenlegi panaszaim garati váladékcsorgás, torokban gombóc érzés, krákogás, fogínygyulladás, homloktájéki és halántéki fejfájás (jobb oldali főleg), bal fülemben néha nyilallás, orrváladék víztiszta (ha erősen fújom piros-barnás pötty néha előfordul, bár úgy veszem észre, az orrfalról) fizikai vizsgálat, hagyományos tükrözés, orrmellekureg rtg., torokváladék mind negatív. Most egy másik rendésre jelentkeztem be (ez már a harmadik), de addig is, nagyon aggódom. A babámra sem tudok egyátalán koncentrálni. Ön szerint mi állhat a probléma hátterében, rettegek a daganattól. Ha bármilyen kóros folyamat lenne, felfedezték volna olyen vizsgálatokból? Milyen vizsgálatot kellene mindenképpen végeztetni? Köszönettel, aggódó anyuka
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Mónika! Nagyon úgy tűnik, hogy a terhességben induló reflux problémával van összefüggésben, akkor is, ha most már úgy érzi, hogy nincsenek refluxos panaszai. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
09.
zsofia0517 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kicsit hosszú lesz a kórtörténetem, de mindent részletesen leírok. A mandulaműtétem óta (2009) nem volt komolyabb betegségem. Tavaly március óta azonban egyfolytában betegeskedem, egy nap egyszerű torokfájással indult az egész, majd pár órával később már magas lázam volt, ez eltartott 4-5 napig, sajnos a zh-időszak miatt nem tudtam otthon maradni, majd az 5. nap körül elkezdtem tompa fájdalmat érezni az arcüregemben, úgyhogy elmentem az ügyeletre. A doktornő arcüreggyulladást állapított meg, kaptam Augmentint, be is szedtem, de a torokfájás utána újrakezdődött, sajnos még erősebb fájdalmat éreztem, majd miután észrevettem, hogy a garat egyik oldalán valami lepedékszerű jelent meg, megint elmentem az orvoshoz, fekélyes garatgyulladás volt az eredmény. Klacidot írt fel, azt is beszedtem, de 1-2 nap után ismét belázasodtam, a torkom csak nem akart helyrejönni, megint visszamentem az orvoshoz, azt mondta, szedjek Mebucaint, Cataflamot, Phlogosollal öblögessek. Elküldött vérvételre, vizeletvizsgálatra, minden rendben volt. Májusban fel kellett keresnem egy fül-orr-gégészt, sajnos továbbra sem javult a helyzet, elküldtek arckoponya CT-re, góc nem alakult ki, mérsékelt orrsövényferdülést állapítottak meg. A doktornő refluxra gyanakodott, de se a betegség előtt, se azóta nincsenek refluxpanaszaim,szedtem Quamatelt, használtam orrspray-t, ismét mentem vérvételre, a helicobacter negatív lett, a torokváladék úgyszintén, se baktérium, se gomba nem tenyészett ki. Ecseteltem, gargalizáltam mindenfélével, szedtem C-vitamint, közben 3. fajta antibiotikumot. Ősszel felkerestem egy másik fül-orr-gégészt, a javaslatára beszedtem egy dobox Broncho-vaxomot. Most Multi-Tabs Immunoval próbálkozom. Nem dohányzom, nem iszok alkoholt. Az égvilágon mindent kipróbáltam már, de lassan egy éve már, hogy a garatom gyulladt, granulált, száraz, többször sűrű váladék van rajta, a szájpadlásomon is rendszeresen megjelennek piros pontok, mintha csípések lennének. Igazából nem tudom mi mást tehetnék, mi okozza az egészet és mitől múlna el. Lehet esetleg, hogy valamilyen vírus? Tudna tanácsolni valamit? Előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Zsófia! Nagyon úgy tűnik, hogy reflux is áll a háttérben, a hosszas nyűglődés, amit leírt bizonyítja,. hogy egyáltalán nem olyan könnyű az ezzel való bajlódás, a háziorvosi vagy sztk-s szakorvosi pár perc nem elég arra, hogy alaposan körbejárják ezt a témát. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
05.
emese kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! nekem az lenne a panaszom hogy lassan két hete fáj a torkam és a fülem,mikkor egyikfele mikor a másik van hogy az orrom is dugul be...meg van hogy ugyérzem mindha a fogam fájna, milehet az oka ennek??
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Emese! Ha a nátha kapcsán fájnak az ember felső fogai, ennek anatómiai okai vannak, az érző idegek ilyen lefutása elég gyakori jelenség, még egy ok arra, hogy mielőbb megszabaduljon a felső légúti betegségtől. Üdv: fülészorvos
2016.
01.
02.
orrsövény kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 36 éves férfi vagyok. Januárban volt orrsövényműtétem, a lényege, hogy az erősen balra ferdülését kiegyenesítették, eltávolítottak egy nagy tövist ugyanezen az oldalon, illetve a másik oldalon orrkagyló kisebbítés volt. A műtét előtt végzett CT azt mutatta, hogy a bal oldalon az arcüreg legalján (sinus maxillaris??) egy 1,5 cm-es polypoid képlet volt, de a műtétet végző orvos azt mondta, hogy ezzel nem foglalkozna, mert ez nem okozza a panaszaimat (orrdugulás, orrlégzési nehézségek, orrfolyás). Azt mondta, hogy ez nagyon kicsi polip ráadásul. Elégedett voltam a műtét eredményével, 80 %os javulást tapasztaltam, de zavar, hogy azóta is van egy enyhe "idegentest érzésem", dugulásom bal oldalon, mintha lenne mit kifújni, mintha beszáradt váladék vagy más lenne, de nem jön ki. Ez jóval enyhébb dugulás, mint műtét előtt. Gyakran próbálom nyeléssel, orrfújással oldani ezt a kis dugulást, de nem sikerül. Egyébként jól szelel az orrom. Lehet, hogy el kellett volna távolítani azt a polipot is vagy nem az okozhatja ezt az enyhe, de zavaró tünetet?Ha esetleg a FESS műtét lesz szükséges, akkor az kisebb vagy nagyobb beavatkozás lesz a fent leírtnál?tisztelettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Tisztelt Kérdező! Mivel sem a CT-t sem az Ön státuszát műtét előtt és után nem vizsgálhattam, inkább csak elvi szempontokat említenék. Az orrsövény műtét nagyon hatékony, különösen, ha valóban az áll a panaszok mögött, ráadásul 100%-os munkát is végeznek, ez sajnos nem mindig van így. Az alsó orrkagyló részleges vagy teljes rezekciója már más téma, rávilágít a mai napig is sajnos létező primitív mechanikus orvosi szemléletre, hogy minél inkább huhog a levegő az orrban, annál jobb, ez messze nincs így, látja nem én említettem a makacs pörkképződést, hanem Ön. A FESS műtétek lényege is a funkcionális szemlélet. Az arcüreg alsó szegletében ülő "popypot" a FESS-nél is alkalmazott eszközökkel nem igazán lehet elérni, de a FESS alapelve szerint erre nincs is szükség. Szép ez a 80% eredmény, de majd ha egy éve múlva is ezt mondja, akkor tekinthető ez eredménynek. Üdv: Németh dr.
2015.
12.
22.
Torokgond kérdése:

Tisztelt dr úr! Három éve fibrómát állapítottak meg a jobb mandulámon.Azóta már fáj a nyelés,és egy megvastagodott ér nyomásra fájdalmas lett a jobb oldalon.Voltam egy hónapja fül orr gégésznél ,tükörrel megnézte a torkom és azt mondta minden negatív.De én érzem hogy valami nem stimmel.Előre is köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
T.Kérdező! Jó értem, de akkor miért is nem szabadul meg a manduláktól? Üdv: fülészorvos
2015.
12.
10.
Massat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyaki ultrahang vizsgálati leletem alapján " A nyakon és a mandula körül több különböző nagyságú reaktív nyirokcsomó ábrázolódik. " Mandulám nincs gyerekorom óta. Szeretném megkérdezni, hogy ez mitől lehet és szükségem van-e további vizsgálatokra! Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Massat! Én nem gondolnám, ha egyszer semmi panasz nincs. Üdv: fülészorvos
2015.
12.
10.
Anya kérdése:

Tisztelt doktor . Ėn kérdezni szeretném öntöl édesanyámnak a bal füle műtött sajnos nem sikerült a műtét ezért a fülébe egy csomó keletkezett ami kellemetlen neki s néha kifakad....
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Anya! Milyen műtét? Ebből a pár szóból semmire nem tudok következtetni. Üdv: fülészorvos
2015.
12.
03.
Rekedtség kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 17 éves fiú vagyok, mostanában elég sok problémám volt, az orvosok a vizsgálatok után igazolták, hogy stressz eredetűek a gondjaim. Ezek között volt a heves szívverés, ami azóta elmúlt. Néztek vérképet, vérsüllyedést, TBC szűrést, kórosat nem találtak. Most viszont sajnos már 2 hete van állandó fülcsengésem, ami egy stresszesebb napon néha fokozódik is. Nootropilt és Betahisztint szedek, amivel némi javulást tapasztalok jó 2 hét után. Viszont már 3 napja rekedt vagyok, köhögök, viszont a torkom nem fáj, lázam nincs. Olyan, mintha váladék lenne a gégém környékén. Néha egy nagyon picit sikerül felköhögnöm, ez átlátszó színű. Legtöbbször viszont csak szárazon köhögök és rekedt vagyok. Éjszakánként többször felriadok, attól félek, valami súlyos gége/nyelőcsőproblémám van. Van olyan, hogy annyira ideges vagyok, hogy nyelni is alig bírok. Persze amikor megfeledkezem róla, nincs gond a nyeléssel. Mostanában azon is aggódom, hogy a bal fülcimpámban van egy borsszem(nem borsó) nagyságú kis kemény gömb, ami nyomásra picit fáj. Nagyon félek a betegségektől, a szüleim ezt tudják rólam, ezért nem javasolják az orvoshoz járkálást. Kérem segítsen Doktor úr, akkor most menjek orvoshoz? Előre is köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Rekedtség! Pánik és reflux egymás mellett és egymást erősítve. Üdv: fülészorvos
2015.
11.
22.
fülsípolás kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Kérdésem az lenne hogy a fülpálcikás fültisztítástól lehet e fülsípolásom ugyan is kicsit megsértettem ott valamit,és azóta kicsit belenyilal néha.Voltam fülészeten a hallásommal nincs gond ,dobhártám ép ,nyaki uh eredmény jó.nyaki gerinc röntgen eredmény :a C VII .haránt nyúlványa mindkét oldalon 15 mm rel hosszabb a D.I hasonló nyulványnál. ,vérvizsgálat jó, reumatologián masszázsra és fizikoterápiára irtak ki amit december kezdek,irtak fel cognitot és betasercet hogy szedjem három hónapig eddig nem érzek semmi javulást.Érdekelne hogy belső fülvizsgálat nem kellene e a pontosabb diagnózishoz mert egyenlőre nincs meg az ok.Refluxom van és pollen meg penészallergiám az orrom is be van dugulva az orrsprayt nyár óta nem tudom mellőzni.ezeknek lehet köze a fülsípoláshoz? Ön mit javasolna a továbiakban? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel : Beáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
03.
06.
Kedves Beáta! Persze, hogy lehet köze, ha lehet ne nyúlkáljon a fülébe, de nem ettől van. Üdv: fülészorvos
2015.
11.
22.
gombóc a torokban kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!33 éves anyuka vagyok!Problémám egy éve kezdődött.Üres nyeléskor fájdalmat érzek a bal oldalon,voltam gégésznél,aki megvizsgált tükörrel de semmit nem látott.Voltam gyomortükrözésen,ott is minden rendben volt.Fogröntgenen is voltam,ott sem találtak semmit.Pontosabban ha megnyomom a nyakam bal feln az ádámcsutkánál,akkor szúró fájdalmat érzek.Gond van a hátammal is megvan erőltetve,fájnak a nyaki izmaim is,amire most szedek izomlazító orvosságot.Ez a problémám lehet a hátamtól,vagy valami komolyabb bajom lehet amit nem vettek észre?Koszonom előre is a gyors válaszát.Anita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
Kedves Anita! Ez már olyan panasz, amit a fül-orr-gégész egy öt perces "roham vizsgálattal" nem fog kideríteni, reflux is felmerülhet, ami esetleg a terhesség alatt indult,krónikus orrmelléküregi eltérések, orrsövény, ezt 3D arckoponya CBCT-vel lehet tisztázni, és lehet, hogy nyaki gerinc problémák is belejátszanak a panaszokba. Üdv: fülészorvos
2015.
11.
17.
orr és garat közti letapadás kérdése:

Üdvözletem! Az lenne a kérdésem, hogy tud-e nekem ajánlani olyan gyógyhatású készítményt ami feloldja a garat és az orrjárat találkozásánál időnként (nálam 2-3 havonta) kialakuló letapadást. Ez álltalában kellemetlen, nyelésnél szúró érzést produkál, ami idővel ( néhány nap alatt) kitisztúl. Az a baj hogy az orromon keresztűl csak lassan ürül. Nagyon rég használtam egy patikában kevert elég érdekes színű cseppet, ami tökéletesen feloldotta azt, de már nem tudom mi volt a neve. Persze tudom hogy az lenne a megoldás hogy felkeressek egy fül-orr gégészt, de gondoltam van valami tippje. Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Pontosan. Jó fül-orr-gégészt keresni, ez a tippem. Üdv: Németh dr.
2015.
11.
06.
Indo kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám tavaly októberben kezdődött.Jobb fülem bedugult,és náthás tüneteim jelentkeztek.Az orvos fülemben semmilyen eltérést nem látott,nasonexet kaptam és lordestint.Tüneteim nem javultak,rá egy hónapra visszamentem,a röntgen gyulladást mutatott ki.Antibiotikummal kezeltek.Pár hétre rá ismét visszamentem,mert a fülem( már akkor mindkettő) be volt dugulva.Fájdalmam csak arc és homloküreg tájékon volt.Csináltak hallásvizsgálatot,ahol minimális idegi alapú halláscsökkenést állapítottak meg mély hangoknál.Azt a választ kaptam a füldugulásomra,hogy lehet ez már így marad......októbertől márciusig tartott ez az időszak,és egyik napról a másikra megszűnt minden panaszom.Most októberben viszont mindent kezdek előről. Fülem(többnyire csak a jobb)állandóan be van dugulva,néha pattog,ég.Estére valamennyivel jobban érzem magam.Váltakozva hol egyik,hol mindkettő eldugult állapotban van,fejem homloktájékon sokszor rohamszerűen fáj, de rövid ideig.Nem tudom mitévők legyek...Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kédező! Az ősztől tavaszig tartó, de nyáron megszűnő panaszok tipikusan fül-orr-gégészeti, a felső légutakat érintő panaszok, ennek semmi köze az esetleges idegi halláscsökkenéshez, ami nem is biztos, hogy fennáll. Üdv: Németh dr.
2015.
11.
02.
Parizs kérdése:

Jo napot kivanok. Nekem torok rakom volt a cigarrata miatt.51 eves vagyok.a kezeles 2010 volt vege.mar nem cigizek.kb.2hete nagyon eros kohogesem van nem mindennap nehe de a torokbol jon nem vagyok faradt van etvagyam nem fogyok jol erzem magam. Szaraz khogasem van.maga szerint visza jovoben van a volt betegsegem a torok rak??
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kérdező! Reméljük, hogy nem az, csak közönséges felső légúti hurut, 5 éve után Ön már gyógyultnak minősíthető, ettől függetlenül a rendszeres kontroll a kezelőorvosánál szükséges. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
31.
Icus kérdése:

Jó napot kívánok Doktor Úr! Az alábbi panaszokkal mentem el tegnap este az ügyeletre: szerda este borzalmasan erős, égő torokfájással és egyszeri hasmenéssel kezdődött vagy újra folytatódott a mostani betegségem (már az előző héten is problémám volt - torokfájás, köhögés, enyhe orrfolyás, melyet propoliszcseppel, tantum verde befújó spray-vel, svájci gyógynövényes forróitallal és C-vitaminnal próbáltam legyőzni). Másnapra, csütörtök délelőttre 38,5 fokos lázam lett, amire Nurofen Forte-t kezdtem el bevenni. Egyidejűleg nagyon fájt a fejem is, a fejtetőn, illetve a halántékomon. Köhögtem és állandóan be volt dugulva az orrom, a köhögéssel az orromba feljött slájmot nem tudtam kifújni normálisan, csak nagyon-nagyon ritkán. Pénteken, tegnap, már nem volt csak néha hőemelkedésem, de mivel a fejem nagyon fájt, ezért szedtem továbbra is a Nurofent. Azonban este 1/2 10 körül olyan dolgot fújtam ki az orromon keresztül, amitől nagyon megijedtem, és elmentem az ügyeletre, ahol megmutattam az orvosnak. Azt mondta, hogy az erős köhögéstől a torkomból levált szövet volt az, elő szokott fordulni. Tájékoztattam arról, hogy mit szedek rendszeresen (vérnyomáscsökkentőt Co-Prenessa napi 1x), és allergiás vagyok a penicillinre és a Doxyciclinre is. Felírt antibiotikumot, Cefzil 500 mg, meg Algopyrint. Kiváltottam ma reggel. Olvasom a tájékoztatót fokozott elővigyázatossággal alkalmazható a penicillinre allergiásoknál. Nem mertem beszedni. Felhívtam a háziorvosomat, aki mondta, hogy menjek vissza és kérjek másikat, ne szedjek be belőle. Visszamentem most délelőtt az ügyeletre, kaptam egy másik orvostól más antibiotikumot. De ami még mindig foglalkoztat, hogy nem kellene-e tovább mennem, amiatt, hogy mit köhögtem fel és fújtam ki az orromon: élő szövetet? Mi lehet a baj velem? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel: Csukás Ilona
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Kedves Ilona! A rapid módon levonuló felső légúti betegségeknél nem feltétlen szükséges azonnal antibiotikumot adni, hacsak nem annyira elviselhetetlenek a panaszok, esetleg szövődmény kialakulása fenyeget, az összesűrűsödött váladék néha valóban egész szövetszerű kinézetet ad, ez nem olyan ritka dolog. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
29.
Trnka Imre kérdése:

T.Dr Németh Tamás! Évekig zajos munkahelyen dolgoztam.Sajnos nem forítottam kellő figelmet a védelemre.Kb tíz éve kezdődött,hogy mindkét fülemben zúgást hallok. Az volna a kérdésem,hogy mire utalhat ez a tünet,zajártalom,magas vérnyomás,daganat,valamint mennyire orvosolható?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kérdező! Ezt csak műszeres, audiológiai vizsgálatokkal lehet tisztázni, mindhárom esetben lehet fülzúgás. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
29.
a bal fülemre időszakaszonkét nem hallok semmit kérdése:

Kedves doktor ur!eleinte csak nagyott halló voltam ez már tart lassan 15 éve. De most már a bal fülemre idő szakonként semmit nem halok ,és a jobb fülere is elkezdte.És még annyit hogyha fzuhanyzom és ha véletlenül egy csepp viz bele megy azzonal elszédülök és el vágódok.És ez már többször is elö fordult velem. az lenne a kérdésem miez?Válaszát köszönöm!!!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Kedves Kérdező! Amennyiben a bejutó víz hőmérséklete eltér a testhőmérséklettől, ez abban az esetben, ha az egyik félkörös ívjárat közel van a hallójárat falához, termikus ingert válthat ki, ezt egyébként vizsgálati módszerként is alkalmazzák a szédülések bizonyos eseteiben. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
25.
kt kérdése:

Tisztelt doktor úr én nekem nem fáj a fülem és hallok is vele de úgy érzem sokszor hogy bevan dugulva ennek mi lehet az oka a fülzsír? és ezzel mit tudnak tenni az orvosok? ezért nem szurják fel nem?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kérdező! Igen lehet fülzsír. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
17.
Bernadett - gombóc érzés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Körülbelül 3 hete gombócot érzek a torkomban és a pajzsmirigyem környékén, mintha idegen test lenne benne. (Korábban is éreztem már ezt de a fül-orr-gégész nem látott benne semmit, nem is tapintható semmi, kívülről sem látszik. Három hónapja vizsgált meg - bioparox sprayt írt fel rá ami hatásos is volt, tüntet mentes voltam mostanáig.) Újra ugyan azt értem de most erősebben. E mellé társul most még hangyamászás érzés a torkomtól a nyelvem felé, valamint jobb oldali fül alatti fájdalom egy picike duzzanatot is érzek ott és füldugulást nyomásra kicsit érzékeny. A bal oldalon szintén érzékeny de még kevésbé. Megfázva nem voltam, lázam nem volt. Hétfőn újra elmegyek orvoshoz, mert nagyon aggaszt, főként a gombóc a torkomban, nagyon ijesztő dolgokat hall és olvas az ember. Üdvözlettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kérdező! Hát igen, sok ijesztő dolgot lehet olvasgatni, ez a probléma akár még relfux is lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
15.
ircsi kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az a problémám,hogy nyelési zavarom van,és ugy érzem nem birok nyelni,mintha nem kapnék rendesen levegöt és fulladnék. Juniusban volt egy ilyen,akkor a vérvizsgálat és FOG:vizsgálat negetiv volt.Azt mondták akkor,hogy a szülés váltott ki egy virus infectiót. Csak azt tartottam érdekesnek,hogy legelöször evés közben alakult ki ugy,hogy majdnem megfulladtam. De a nyelési nehézség szinte állandó,pláne mikor enni kell.Lehetséges,hogy ez pánik betegség? És mitöl érzem ugy,hogy a torkom be van gyulladva? Válaszát nagyon köszönöm! Maradok tisztelettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
T.Kérdező! Terhesség alatt induló alattomos reflux is lehet, amit a pánik még fokozhat is. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
15.
Arcüreg/melléküreggyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem, segítsen! Édesanyám június végén a nagy melegben elaludt a ventilátor előtt, minek következtében alaposan megfázott, a szeme pedig úgy nézett ki, mint aki összevertek, bekékült, majd pár órára rá ez a kékség elkezdett lefelé terjedni, ugyanakkor mintha be is dagadt volna ez a terület. 2 hét múlva eltűnt a kékes felpüffedés, de közvetlen a szem alatt egy kemény duzzanat keletkezett, ami nem igazán feltűnő, de feszülő érzetet vált ki, és tapintásra kissé fájdalmas. Kezeltük különféle kencékkel, amelyek nem hatottak. Anya elment 2 házi orvoshoz, akik antibiotikumokkal kezelték, mindhiába. A fül- orr gégészt is megjárta, ott röntgenfelvételt készítettek róla, ami negatív lett, elküldték őt bőrgyógyászhoz, aki széttárta a kezeit. Most újabb hetek teltek el, és olybá tűnik, mintha a másik szeme alatt is keletkezne valamiféle kemény duzzanat. Kérem, segítsen, mi lehet, ill. milyen megoldást tudna javasolni az esetre. Válaszát előre is köszönöm! Sz. Krisztina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Kedves Krisztina! Elég talányos dolognak néz ki, azért szemész is adjon véleményt, egyébként meg 3D arckoponya CBCT-t kellene csináltatni. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
14.
cataflan csepp fülbe kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kislányomnak fáj a füle iszonyat folyik neki:-( Cataflan cseppet kaptunk napi 3x15 cseppet mivel 4 és 15 kg! fülcseppet Tobrex-et kaptunk ! Arra lennék kíváncsi hogy a cataflan nem lehet bele cseppenteni ? Felszúratni nem szeretném neki! Sóval melegítem neki! Köszönöm válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Lehet, de minek? ez szájon át adható gyógyszer. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
12.
Mandulaműtét utáni nyugtalanító jelenségek kérdése:

Tisztelt dr. Németh Tamás Szakorvos Úr! Szíves tájékoztatását szeretném kérni az alábbiakban. 34 éves nő vagyok, ma 1 hete végeztek nálam tonsillectomiát altatásban. Azóta az alábbi problémáim vannak még mindig: -előfordul, hogy nyeléskor a folyadék az orromon jön ki. Ennek mi az oka? Várhatóan kb. mikorra fog elmúlni? -még mindig nem tudom normális mértékben kinyitni a számat, ami a beszédben nagyon akadályoz -sok esetben rettentő sűrű a nyálam, pedig nagyon sok folyadékot fogyasztok -háton még mindig nem tudok aludni, mert nem kapok az orromon levegőt, ez elég aggasztó számomra -szinte teljes mértékben orrhangon beszélek, ami azért aggaszt, mert a beszéd az egyik legfontosabb "munkaeszközöm" Nagyon aggódom, hogy fentiek még mindig fennállnak. Érdeklődnék Tisztelt Szakorvos Úr, hogy normálisak ezek a jelenségek műtét után 1 héttel? Érdekelné még, hogy lehet-e már fogat mosni illetve óvatos nyaktornát végezni? Megnyugtató válaszát tisztelettel megköszönöm! Üdvözlettel: Brigitta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
11.
19.
Kedves Brigitta! Leginkább vissza kéne menni a műtétet végző orvoshoz, ez az ő felelőssége. A post operatív lágyszájpad bénulásnak sok oka lehet, sajnos akár az orvosi is, amennyiben durván végzik a műtétet, de akár egy megelőző vírus betegség utáni közvetlen szakba beleoperálva is előfordulhat ilyen, szerencsére általában csak átmeneti panaszokról van szó, de azért ijesztő ez kétségtelen. Üdv: fülészorvos
2015.
10.
08.
mandula kérdése:

Tisztelt doktor úr !Azt szeretnem kérdezni a mandulámon van egy 0,5mm-es ciszta a nyelésnyél érzem is olyan idegentest érzés,voltam orvosnál,gégésznél azt mondta jó indulatú daganat ,ciszta nincs vele teendö,ha nagyobbodna akkor menjek vissza.Szeretném kérni az ön véleményét is .Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2016.
04.
24.
T.Kérdező! Valószínüleg un. retenciós cystáról van szó, az pedig nem daganat. Üdv: fülészorvos.hu
2015.
09.
19.
fertőzés? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hete vettem észre, hogy a jobb orr nyillásomban az orr nyillás elején van egy tapintásra kemény nem kötött mozgatható kis képződmény (kb 1mm) ami kicsit fáj szúró érzést kelt és ha bármi hozzá ér akkor erősen válladékozni kezd az orrom. Nap közben csak enyhe orr folyásom van és csak néha érzem, hogy fáj. Mikor megpróbáltam megnézni mi lehet ott csak 2-3db kis 1mm vagy annál kisebb bőrtüske szerű képződményt láttam amit a másik oldalon nem láttam, Ebből arra következtettem, hogy lehet ezek nem odavalók. Érdemes ezzel komolyabban foglalkozni vagy várható, hogy idővel elmúlik? Okozhat ez komolyabb problémát? 29 éves férfi vagyok egészséges semmilyen légzőszervi megbetegedésem nincs gyógyszert nem szedek. Torkom egy hete fájdogált egy két napig. Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Az orrbemenetben a bőrhám egy kicsit az orrjárat felé befordul, ezen a területen előfordulhatnak kisebb bőrgyulladások, fül-orr-gégész vagy bőrgyógyász foglalkozhat vele. Üdv: fülészorvos
2015.
09.
19.
Nyelv zsibbadas fájdalom kérdése:

Tisztelt Dr úr ! Két hete fogászati kezelés után a nyelvem fel oldala zsibbadt fájdalmas maradt nem múlik Szedek b vitamint de semmi javulás Miért nem javul Mit tudok meg tenni hogy megszűnjön a panasz Üdvözlettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Az érzéstelenítés és/vagy hosszas manipulacio következében az ideg felületesen kárt szenvedett, hosszú hetek alatt fog lassan javulni és visszatérni az ideg funkció. Üdv: fülészorvos
2015.
09.
13.
irén kérdése:

köszönöm szépen a DOKTOR UR válaszát még csak annyit szeretnék kérdezni hogy az arc zsibbadását lehet-e valahogy kezelni,van-e rá gyógymód,vagy regenerálódik-e ? köszönöm szépen Tisztelettel:páliné
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Igen, regenerálódhat. Üdv: fülészorvos
2015.
09.
11.
irén kérdése:

Tisztelt DOKTOR UR! Megmütöttek már kétszer arcüregre,az első 25éve volt,a második 2014.ápr. amióta megmütöttek,állandó zsibbadást érzek a jobb oldal volt mütve,és ott érzem az orrgyöknél és az ajak felső részén,nagyon megkeseriti az életem. Control vizsgálatnál azt a választ kaptam,hogy idegi sérülés történt,ujra voltam CT most is fedett a jobboldal,azt allergiával magyarázták,és Millgammát javasoltak,szedtem is rendszeresen de javulást nem érzek.Mi lehet a gond?Köszönettel Páliné
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Páliné! Igen, valóban lehet idegsérülés műtét kapcsán, amennyiben a 25 évvel ezelőtti műtét hagyományos, az arcüreg elülső falának feltárásával történt. Ma döntő többségben endoszkópos beavatkozás történik, un. FESS műtét, itt az ideg nem sérülhet, viszont alkati okokból, és ezt nem ritkán látjuk a CBCT-k saggitális metszetein, belép az arcüregbe, így az ott kialakuló gyulladásos folyamatok hatnak rá, előfordulhat érintett oldali zsibbadás. Üdv: fülészorvos
2015.
08.
28.
Ordugulás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 22 hetes kismama vagyok a segítséget szeretném kérni már nagyon elvagyok keseredve.3 hete azt hittem megfàztam tüneteim teljesen arra utaltak folyamatos tüsszögés orfolyás rossz közérzet. A háziorvosom is megfázásra következtett amit teával homeopátiás coryzália golyókal és euphorbium home orsprével kezeltem.minden tünetem elmúlt kivétel az ordugulás ami viszont már teljesen megkeseriti a mindennapjaim.voltam már fül or gégészeten ahol kimosták a fülem és megállapították hogy teljesen felduzzadt az ornyálka egyáltalán nem jut át levegő. Sajnos már mindent kipróbáltam és semmi természetes gyógymód nemsegit csak sajnos a nazivin ami viszont 14 oráig kidugit.nélküle többször befulladtam voltam emiatt tüdőgondozoba is ahol megállapították kevés a tüdő kapacitásom ezért nehéz a légzésem is.már nemtudom tényleg kihez foduljak sem aludni dolgozni nemtudok igy terhessen még nehezebb köszönettel Mihalovics Renáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Már feltette ezt a kérdést máshol, válaszoltam is. Üdv: fülészorvos
2015.
08.
12.
Garatgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A problémám kb. 3 hónapja kezdődött. Először fülfájás, torokfájás, nyaki fájdalom, fejfájás. Antibiotikumos kezelést kaptam, melytől kb. 2hétig tünetmentes voltam. Aztán újra kezdődött a probléma, a tünetek ugyanazok voltak. Az orvos akkor azt mondta, hogy a bal mandulámon látszanak a gyulladások helyei. Újra gyógyszeres kezelés, pár hétig minden rendben, aztán újra kezdődtek a panaszok. Már több fül-orr-gégésznél jártam. Az ambuláns lapon a következő szerepel: ép torok, kp. nagy, kp. kötött tonsillák, detritus nem exprimálható. Nyakon kóros nem tapintható. A legutóbbi vizsgálaton röntgenfelvételek is készültek, melynek az eredménye: a nyaki lordosis kiegyenesedett. További vizsgálatok szükséges, amelyek folyamatban vannak (CT, bakteriológiai vizsgálat, vérvétel). A kérdésem az lenne, hogy ha minden egyes fül-orr-gégészeti vizsgálatom negatív, akkor mik lehetnek azok a tűhegynyi, halvány foltok, amelyek látszanak a mandulán? Nem fáj, nyelési nehézséget nem okoz, de mégis ott van. Ha a mandulával nagy probléma lenne, akkor azt már jelezték volna az orvosok? A segítségét előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
T.Kérdező! Itt nem az a kérdés, hogy mégis mi lehet az, hanem az, hogy miért negatívak a fül-orr-gégészeti eredmények, mikor a betegnek panasza van? Üdv: fülészorvos
2015.
08.
10.
orrfolyas kérdése:

jonapot doktor úr! Olyan problémám lenne hogy orr fújás közben es nyelés közben a bal oldalon fájdalmat érzek a számban nemtudom mitől lehet? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Jónapot! Ha szájában érzi, akkor fogorvost kellene felkeresnie először. Üdv: fülészorvos
2015.
08.
09.
Szilvás Andrea kérdése:

tisztelt főorvos az lenne a kérdésem mit tegyek egy hónapja a balfülem be van dugulva a másik azóta pár napja amióta használtam a Aurecon fülspry-t hasz. nem érzem hogy használna .nagyon rossz ,nem fáj csak folyamatosan be van dugulva nem mertem használni semmi oljat ez az egy gyógyszert használtam , mit javasol mit tehetnék .most vagyok azon a ponton hogy elmegyek orvoshoz
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Andrea! Nagy valószínűséggel fülzsír probléma, tipikus nyári kellemetlenség, fül-orr-gégész segíthet. Üdv: fülészorvos
2015.
08.
03.
Rafael bRIGITTA kérdése:

Kedves doktorúr szeretném a véleményét kikérni ,3 hete zsibadó ,feszülő érzést érzek a bal halántékom felé ,az arcom irányában ,és be van dugulva az orrom is ,közben pedig zúg folyamatosan a fülem ...Voltam orvosnal elküldött arcüregröntgenre ,ez volt az eredmény:Orrjáratot szűkítő ,duzzadt orrkagylók ,és jól fejlett légtartó melléküreg .Aztán még elküldött allergia tesztre ,de ez csak 12 -én lessz ,,addig is szeretnék megnyugodni ,hogyha polip ,szisztát vagy valami daganatot ki mutatott volna nem????és mitől dugulhat be az orrom azóta allergiás lehetnék ,vagy valami érrendszeri dolog ?de amugy nagyon jol érzem magam nincs fejfájás ,szédülés ,vagy ilyesmi csak eza kellemetlen feszülés a fejen és orrdugulással járó fülzugás ...
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Brigitta! Féloldali orrmelléküreg gyulladás is lehet, fül-orr-gégész tisztázhatja a problémát, felesleges volt a rtg ( ma már a CBCT-k világában csak kőkorszaki orvosok csináltatnak ilyet és értékelnek orrmeléküregek területén, pollen allergia pedig pont ebben az időszakban nem jellemző, ez az az időszak mikor az allergológusok elmennek szabadságra. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
17.
Fájdalmas orr kérdése:

Tisztel doktor Úr! Úgy két éve vettem észre először, hogy az orrom belsejében pattanásszerű csomó alakul ki, egész pontosan az orrnyílás legkülső peremén belülről. Hol az egyik oldalon hol a másik oldalon időközönként visszatér, és érintésre elég fájdalmas, majd leszárad, és leválik. Mostanában egyre gyakrabban, és kezd idegesítő lenni, mert pár napig csak óvatosan lehet az orromhoz érni. Az lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja ezt? Esetleg allergia, vagy valami komolyabb? Köszönettel :Ádám
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Ádám! Bakteriális fertőzés lehet az oka, mivel azonban makacs, visszatérő probléma, az igazi ok is krónikus eltérés, akár egy orrsövényferdülés is lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
11.
kolléganő kérdése:

Kedves Főorvos Úr! Néhány hónapja jártam Önnél. A panaszom az volt (most is az), hogy egyik napról a másikra kellemetlen tünetet észleltem. A beszédet hallom ugyan, de nem értem - ha beszélnek mások is, vagy valami zaj van körülöttem. Én csak a hallásvizsgálat eredményét kaptam meg, de mondta, hogy talán agyi történés állhat a háttérben, mert semmit nem talált. Szívesen visszaszóltam volna, de elérhetőséget sem kaptam. Szeretném jelezni, hogy a diagnózisa helytálló volt. Lacunaris microinfarctusok az érintett területen (is), amik korábban nem voltak. További szép napot és jó egészséget kívámok Önnek: Csilla
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Csilla! Köszönöm a visszajelzést. Keressen stroke rendelést, ahol a továbbiakat, életmód, gyógyszer ..stb. megbeszélik, a további romlást lehetőség szerint megelőzni. Üdv: Németh dr.
2015.
07.
11.
Alexandra kérdése:

Tisztelt Dr.úr. 13 éves vagyok.1-2 éve kezdödöt az hogy folyamatosan azt érzem hogy folyik az orrom de mikor kifulyom nem jönn semmi,néha még be is dugul.Mit tehetnék?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
13.
Kedves Alexandra! Ki kell vizsgálni, mandula, de még akár orrmandula probléma is lehet, ha nem ez az irány, akkor orrmelléküreg CBCT szükséges a pontos diagnózishoz. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
10.
fülműtét utáni tünetek kérdése:

Üdvözlöm, Édesapámnak dobhártyán (dobhártyában) - sajnos nem tudom, hogy pontosan melyik a kettő közül - volt polip. A műtét még májusban történt. Azóta is váladékozik a füli, nem hall rendesen rá, és a műtött oldal a napokban piros. De nem csak a fül körül, hanem a lábon is. Mi lehet a baj? Orvosa szabadságra ment, ezért fordulok Önhöz segítségért. Menjünk ügyeletre? Vagy keressünk másik fül sebészetet? Válaszát nagyon várom. Köszönettel, Kelemen Adrienn
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Szerintem másik fül sebészt kell keresni, ez a mostani nem vált be. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
07.
Fülfájás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Múlt héten kezdett el fájni a fülem, mire elmentem fül-orr-gégészetre. Ott az orvos allergiára gyanakodott, allergia tesztet csinált, és felírt nekem orrspray-t (Dymista-t). Elkezdtem használni, de szombat este annyira fájt a fülem, hogy fájdalomcsillapítót kellett bevennem, a fülembe pedig Betadint csepegtettünk, hátha leviszi a gyulladást. Tegnap elmentem egy másik fülészhez, aki azt mondta, hogy a fülemmel nincs semmi baj, de a garatomban lát némi gyulladást, és Tobrex cseppet írt fel, hogy azzal csepegtessek napi 3-szor a fülembe. A torkom nem fáj, viszont a fülem mintha be lenne dugulva, és olyan mintha nem lenne kiegyenlítve a nyomás a fülemben (a dobhártyám nincs kiszakadva). Mit gondol Ön szerint is a Tobrex csepp helyes megoldás rá?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! A folytonos dobhártya a közép és küldő fület tökéletesen elválasztja, ennek következtében egy középfül problémánál semmi értelme hallójáratba bármit is csepegtetni. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
07.
Középfülgyulladás kérdése:

Tiszteletem Doktor Úr ! 2015.06.28.-án felszúrták a fülem , kaptam rá antibiotikumot illetve fülcseppet ... 30.-án visszamentem kontrollra, azt mondták hogy még használjam a felírt gyógyszereket. Az antibiotikum már elfogyott, a fülem nem fáj nem szúr ... de úgy érzem már a fülcsepp nem folyik be a belső fülkamrába ! Illetve azt mondták még hogy hétig nem érheti víz. Az az idő már letelt, akkor most már érheti víz ? Annyit mondtak ha nincs panasz nem kell visszamennem orvoshoz. 22 éves lány vagyok. Sosem szúrták még fel a fülem, és nem tudom mit hogyan kell.. Illetve hogy strandra mikor mehetek ? Csúszdázni , víz alá merülni stb .. ?? Válaszát előre is Nagyon Szépen Köszönöm : Üdvözlettel : Krisztina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Amennyiben a műszeres középfülmérés eredménye kifogástalan akkor semmiféle korlátozás nincs, gyógyultnak tekintendő. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
03.
rácz szabolcs kérdése:

kedves.dr ur. 15 éves vagyok. nagymamám és anyukám észre vette hogy az oromba van egy porc elferdülve. azt modják. hogy orsövény. De megyek a fülor gégészetre és meg nézesük. miden féle képen.Kérdésem az lenne hogy mivel járna ha megkelene müteni és hány éves kortol.l? mert olvasgatam interneten hogy 18 éves kortol ajálot a mütét mert adig még fejlödök igaz ez????
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Szabolcs! Az orrsövényferdülés kívülről nem látható, ha panaszokat okoz, valóban a végleges fejlettség elérésével tanácsos a műtétet elvégezni. Amennyiben a külső orr ferde, a műtét orrplasztika, ennek semmi köze az orrsövényműtéthez, amit fül-orr-gégész végez, az orrplasztikát pedig plasztikai sebész. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
03.
Ilona kérdése:

Tisztelt doktor úr! 2-3 hete olyan jellegű panaszom van, hogy mikor el kezdek beszélni a bal fülemben érzek tompa, egyáéltalán nem erős fájdalmat! Majd beszéd alatt ez meg is szűnik!Nyeléskor, evéskor ez a panasz nem jelentkezik! Azt gondoltam, hogy a nagy meleg és a klíma okozza ezt, tartottam egy 5 napos antibiotikum kúrát is, de nem használt! Kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt a panaszt! Köszönettel
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Ilona! nyári hallójárati gyulladás, de fülkürthurut probléma is lehet, elkülönítése fül-orr-gégészet vizsgálattal és kiegészítő műszeres középfülméréssel lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
07.
02.
Erdekes kérdése:

Tisztelt Doktor ur! Irorszagban elo lassan 40 koruli ferfi vagyok allergiam elotte meg sosem volt otthon. Par evvel a kikoltozes utan tortent hogy egy megfazas kozben elkezdett viszketni a torkom belul, a fulem belul melyen, es a bal szem sarok, es azon idotajt kezdodott gomboc erzes a torkomban ez jo 2-3 eve volt es a viszketes korulbelul fel evig tarthatott a gombocerzes pedig 1 evig ( szemcseppet hasznaltam de nem segitett es allergia elleni gyogyszereket is kaptam) ezutan a gombocerzes valamennyivel csokkent de a raktol valo felelmemben elmentem az orvoshoz aki megalapitotta egy vervetellel hogy semmi bajom . Kesobb megnyugotam es reflux elleni gyogyszereket probaltam ( savlekotok stb) Ezt azert irtam le mert nem tudom van e koze a jelenlegi allapothoz ahol is a torok es fulviszketes megszunt de a szem sarok hetente 2-3 alkalommal igen intenziven viszket a gomboc erzes elmulott de helyette most egy olyasmi erzes jelentkezett (foleg este a lefekves utan) mintha valami nyalszeru kepzodmeny lenne a torkomban es mozogna de se kikopni se lenyelni nem tudom , nincs tole kohogesi vagy krakogasi ingerem es reggelente az ajkamon feher zseles anyag van. Valahol egyszer lattam egy leirast hogy mi ennek nyakerzesnek a neve es mivel lehet megszuntetni de mar nem talalom. Kedves Doktor Ur ha esetleg lenne valami otlete ezek alapjan hogy mi is lehet ez kerem segitsen, esetleg egy gyogyszer nevevel amit kiprobalhatok vagy esetlegesen felmerulo betegsegek nevevel amivel konkretan elmehetek az orvoshoz mert ha itt csak ugy elmegyek az orvoshoz hogy valami bajom van akkor a vilag osszes penzet is elkerik es kb annyit tudnak mint en! Segitseget elore is koszonom. Tisztelettel, Sandor
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Kérdező! Igen, a reflux is okozhat ilyen fura panaszokat és tüneteket, amennyiben allergia lenne, az antiallergiás gyógyszer valamit használt volna. Pollenektől folyamatos, évszaktól független allergia nem létezik, jellegzetes lehet az esős időszakban hirtelen panaszmérséklődés, a refluxnál az eső nem okoz változást. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
30.
GretaT kérdése:

Kedves Doktor Ur! Utolso alkalomkor mikor kipucoltam a fulem, ereztem hogy tul erosen nyomtam, es talan nem kellett volna. Nem hiszem hogy a dobhartyammal lenne baj, mert nem mentem annyira be de a ful bemenetelnel tul eldorzsoltem! Es azota megvan duzzadva es nagyon faj! Kulfoldon vagyok igy orvoshoz meg nem tudtam menni! Eggyelore Nurofent szedek a fajdalom ellen, az megszunik, de ha hozza erek vagy picit mozgatom mar faj! Es a duzzadsag sem lankad le! Nem tudom mivel tudnam orvosolni! Kerem segitsen! Koszonom nagyon szepen! Greta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves GretaT! Sajnos a fülpucolás kapcsán könnyű megsérteni a hallójárat falát, így könnyen kialakul a következményes hallójáratgyulladás. Fül-orr-gégész tud ilyen esetben segíteni, a fülpucolgatásról meg le kéne szokni. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
25.
hul kérdése:

közép fül gyulladás,dobhártya szakadás,meddig tart a javulás??műtét lehet belole az ovsos azt mondta nagyon csúnyán néz ki gennyezik is
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Hul! Akut gennyes középfülgyulladás esetén egy-két hét a gyógyulás, krónikus esetben valóban szüksége lehet műtétre. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
24.
Torok kérdése:

Jó napot! Pár napja kijött egy gumo a torkomban..egészen felül. Tükörben még láttam is. Most pedig kicsit lejjebb vándorolt. 23 éves vagyok és dohányzom. Csak a nyelés kellemetlen. Amióta megjelent azóta egyfolytában fáj a fejem és kicsit nehezebben mozgok. Torok rákos lennék? Előre is köszönöm válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Reméljük nem erről van szó, fül-orr-gégésznek kell mindenképpen megvizsgálnia. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
20.
Füllem kérdése:

Tisztelt Dr.nekem kicsit szúr a füllem, nem fáj csak kellemetlen mitől lehet? És mi lehet a megoldás, válaszát köszönöm előre is
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Elég sok oka lehet, fül-orr-gégészeti vizsgálat nélkül még közelítőleg sem lehet meghatározni. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
12.
Sinusitis Maxillaris kérdése:

Kedves Doktor Úr. Sajnos van egy pár gyulladt foga és egy orrsövényferülésem is. (Gyanítom), hogy ebből kifolyólag létrejött pár éve egy erős , nagyon fájdalmas arcüreggyulladás, amit akkor kezeltem, elmult. De azóta ha melegre megyek, fáj a fejem, eldugul az orrom a fogam is fáj és a homlokomon kidagadnak az erek. (Lehajláskor is érzem a többletnyomást mindíg a fejemben. a nyáron a rossz fogakat kezeltetem . (ez van tervben) Az lenne a kérdésem, hogy a tünetek a gyulladás megszűntetésével elmúlhatnak e. Esetleg a homloki erek melegben előjövetele és a fájdalom elmúlhat e ? Előre Köszönöm szépen a válaszát Üdvözlettel, P.M.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Kérdező! Nem kell találgatni. Érdemes egy 3D arckoponya CBCT-t csináltatni és azzal keresni meg fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2015.
06.
03.
16 éves kérdése kérdése:

Hajnalban fülzúgásra ébredtem. Olyan volt, mintha valami lenne a fülemben mert belülről ilyen recsegő hangot hallottam, ennél jobban nem tudom megfogalmazni és ahogy fordultam, erősödött. Volt amikor egy bizonyos fejtartasban semmit nem éreztem. Emellett fájt és viszketett is. Leginkább ahhoz tudnam hasonlítani az érzést, mint amikor víz megy az uszodában a fülbe és közben fáj és viszket. Ez mit jelent és mit kéne tennem?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Fülzsír, hallójárat gyulladás, fülkürthurut is lehet, pontosabbat fül-orr-gégészeti vizsgálat kapcsán lehet csak mondani. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
26.
Meszi kérdése:

JŐ napot azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy mi lehet nagyjából a baj. fájt a fogam a fejem és a bal arc üregem így tehát fogtam magam fogorvoshoz mentem hogy biztos attól faj minden. Még lett csinalva egy két fogam a többivel minden rendben volt. Egy időre megszüntek a fajdalmak. Most újra jöttek a napokban. Csak fogfájás nélkül. Fáj a bal fejem és a bal arcuregem
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Meszi! Orrmelléküreg gyulladás lehet nem csak fog eredetű is, 3D arckoponya CBCT-t kéne csináltatnia, azon egyértelműen látszik, hogy fül-orr-gégészre vagy fogorvosra tartozik a panasz. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
25.
Ágnes kérdése:

Tisztelt doktor úr azt szeretném kérdezni az mitől lehet hogy a jobb fülemet már napok óta úgy érzem mintha belülről felfújták volna és feszül meg be van dugulva. Érzékeny de nem jön belőle semmi. Olyan mintha felenne pumpálva és bedagasztja a fülem. Sajnos nincs jelenleg nincs tb ezért nem mentem orvoshoz van valami amit megtudnák venni a patikába és elmulasztaná? Mi a bajom? Köszönöm szépen!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Ágnes! Fül-orr-gégész tudja az okot meghatározni, addig minden csak találgatás, a felesleges patikai próbálkozásokra is el lehet költeni egy kisebb vagyont. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
22.
ful es torok kérdése:

Jó napot! Nos érdeklődnék elöször is. Kb 3-4 napja úgy éreztem egy kis étel darabka megakadt a torkomon. Ezt követő napokban alig tudtam enni , fájt a nyelés és hányinger es nyomásérzés , szúró érzés is volt néha tüdő környékén. Nem tudom ennek lehet-e köze egymáshoz vagy csak esetleg megijedtem de kérdezném ön szerint ott van még? Még nehezebben nyelek. Másik kérdésem gyakran bedugul az egyik fülem rendszerint a bal.. ön szerint ez mitöl lehet ? Ma akartam elmenni fül-orr-gégészhez de kiderült hogy nincsen.köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! A két panasz össze is függhet én a leírás alapján reflux problémára gyanakodnék. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
22.
füldugulás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Egy évvel ezelőtt kezdődött, hogy dugulást érzek a bal fülemben, időről-időre fáj is. PKülföldön élek, orvostól orvosra jártam, sajnos nincsenek túl jó tapasztalataim az itteni "szakemberekkel". Az első orvos megvizsgálta, megkérezte, hogy dohányzom -e, majd mivel a válaszom "igen" volt, azt mondta, ez egyfajta rák, amit a dohányzás okoz. Természetesen ezt meg én sem akartam elhinni, úgyhogy további vizsgálatokra mentem. Hallás vizsgálaton voltam, a hallásommal semmi gond, sem fertőzést, sem pedig hasonlót nem találtak, viszont választ sem tudtak adni mi okozhatja. Sajnos mivel ez a probléma még mindig fennáll és néha már a jobb fülemet is èrinti, elkezdett aggasztani a dolog. Olvastam, hogy talán az àllkapoccsal is összefüggésben àllhat. Lehetőségem van hamarosan Magyarországra látogatni és szeretném kivizsgáltatni hozzá értő emberekkel. Mit gondol milyen szakorvost érdemes felkeresnem? Fül-orr gégészt vagy esetleg egy àllkapocs röntgenre is érdemes lenne elmennem? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Ágota
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Ágota! 3D CBCT-t kell készíttetnie és ezzel kell megkeresnie fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
21.
Kismama kérdése:

Kedves Doktor úr! 33. Hetes kismama vagyok, és orrfolyássál, köhögéssel küzdök, még ezzel el is voltam. De ma reggel már a fülem is fáj. A fül orr gégész csak só oldatot javasolt az orrdugulásra, akkor még nem fájt a fülem. Holnap megyek vissza hozzá. A kérdésem az lenne, hogy fülcseppet használhatok e addig? Köszönettel Szilvia
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Kismama! Teljesen felesleges, középfül problémát fülcseppel nem lehet gyógyítani, nem egyszerű a helyzet, mert antibiotikumot sem nagyon lehet szednie. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
19.
Kérdés.. kérdése:

Kedves Doktor Úr! Mai nap folyamán reggel kicsit erősen fújtam az orromat, és vétetlenül nyeltem valamit fogalmam sincs mit és úgy éreztem, hogy kis vér nyeltem le és hányingerem lett volna tőle mitől lehet ez? És ma mikor haza jöttem a munkából délután, leszálláskor fújtam az orromat és akkor kezdted vérezni az orrom, de kicsit többnek tűnt a vérzés, aztán mikor haza is jöttem kb. 1-2 óra múlva újra fújtam és még mindig vérzik. Megmértem a vérnyomásomat előtte 110/62 pulzus: 65, utána 5 perccel később újra megmértem 108/60 pulzus: 65 mi lehet az oka? Erősen fújtam az orromat vagy más az oka? De egyébként nem fáj semmim. Mit tudok vele csinálni? Menjek orvoshoz a Fül-Orr-Gége-re? Vagyis várjak vele egy kicsit, ha folyton mindennap vérzik az orrom akkor elmegyek mindenféleképpen a dokihoz. Remélem érthető. Várom válaszod. Üdv.: Anita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Anita ! Igen, fül-orr-gégész az illetékes ez ügyben, kisebb megfázás természetesen spontán pár nap alatt is rendeződni tud. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
18.
Gégefájdalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Kb. 4 napja furcsa, semmihez sem hasonlítható fájdalmat érzek a gégém jobb oldalán, nem sokkal a kulcscsontom felett. Eddig ilyet korábban nem éreztem. Jobbára csak nyomásra érzékeny, de ma reggelre némileg nyeléskor és ásításkor is érzem. Ma mintha enyhe torok kaparás is társulna mellé. Félek, hogy esetleg valami rosszindulatú elváltozás tünete lehet, manapság olyan sok megbetegedésről hallani, plusz az interneten olvasottak is eléggé nyugtalanítanak. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! B. Anna
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
Kedves Anna! A leírt panaszok alapján refluxra gyanakodnék. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
15.
betegseg kérdése:

Tisztelt doktor ur 1 honapja faj a torkom nyeleskor mert mandulam nincs es kicsi nyirok csomot erzek bal oldalt es a fulem is nyillal mit tegyek? koszonom valaszat!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Fül-orr-gégészeti vizsgálat kapcsán lehet pontosabban meghatározni az okot, és megfelelő gyógyszer írni, egy hónap után én spontán gyógyulásban már nem reménykednék. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
07.
Garatváladék vétel kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! Szeretném megkérdezni, hogy végeznek-e valahol garatváladék mintavételt bármilyen érzéstelenítéssel? Válaszát előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Nem, ez befolyásolja a végeredményt. Üdv: fülészorvos
2015.
05.
02.
Arcüreggyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma kezdtem a másdik doboz Zinnatot szedni arcüreggyulladásra. Mellé napi 3-szor használom a háziorvos által felírt patikában kevert orrcseppet és meleg sópàrnàt teszek az arcomra. Főként jobb oldalon fájt az arcom. A fájdalom már nem állandó, inkább néhànyszor mozgáskor érzem hogy fáj. Pl ha megrázom a fejem, vagy egy magasabb lépcsőről lehuppanok. Már az orromat is ritkán fújom (eleinte mindig véreset fújtam), a váladékot már inkább csak a torkomban érzem. A háziorvos azt mondta, ha hétfőig nem múlik el teljesen akkor fel kell szúrni az arcom és kitisztítani. Ön szerint mennyi idő alatt kellene ennek teljesen elmúlnia, hogy még mozgáskor se érezzem? Tényleg indokolt az esetemben az arcüregöblítés? Vagy idővel elmúlik minden magától? Nem szeretném megengedni az arcüregöblítést csak ha nagyon muszáj. Válaszát köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! A Zinnat szerintem használt, én is meglehetősen gyakran írom orrmelléküreg gyulladásban. 10 nap szedés javasolt és türelem, ez nem azonnal múlik le. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
30.
fül dugulás kérdése:

Tisztelt doktor úr! Tegnap észrevettem,hogy folyik a bal fülem, ki akartam tisztítani fültisztítóval de teljesen eldugult, zsibbad a fülem illetve nehezen hallok, fájni nem fáj Otipax fülcseppet cseppentettem bele de nem segített.Mi a teendőm?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
09.
20.
T.Kérdező! Önnek nincs teendője, csak a fül-orr-gégésznek. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
18.
Elsosegelynyujtas kérdése:

Lenne egy kerdesem ! Az anyukam mar ketszer is megjarta hogy majdnem megfuladt a sajat nyala miatt, espedig ugy tortent hogy a nyal valahogy a nyelocsorol a legcsovere kerult es egybol kapkodot a levego utan ! Hat en az ablakhoz vittem hogy levego erje es igy valahogy lassan hejre jott, de persze megilyedtunk ! A kerdesem az hogy ilyenkor mit kell tenni , mi az elsosegelynyujtas es milyen okbol tortenik ilyesmi ? Koszonom szepen !
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
19.
Leginkább ki kéne vizsgálni. Mert ennek oka van. Pánikroham? Gyakori félrenyelés? Aszthmas roham? Üdv: fülészorvos
2015.
04.
18.
Krisztina. kérdése:

Tisztelt Doktor Ur!Valaszat elore is koszonom,az ego erzes nem szunt meg es a kohoges szaraz,pedig szedem mar 7.napja az Augmentin1gr.3koncertet megcsinaltam,de tegnap a 4.koncert vegenel hurutos kisse rekedtes lett a hangom a dal feleig, amitol megijedtem eleg rendesen.Utana a beszedhangom teljesen normalis lett,es az enekhangom is helyre allt!Az itteni gegesz megvizsgalt meg mult heten es mondta epek a hangszalagok!Mivel ez tortent ugy gondolom szuneteltetem az eneklest par napig.On mit gondol??Ui:Ha Pesten leszek felkeresem Ont!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
19.
Kedves Krisztina! Szerintem is, majd itthon folytatjuk, ez az augmentin nem old meg semmit. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
17.
fülmosás után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy hete fülmosáson voltam és pár napja úgy érzem hogy a beszédérthetőséggel problémáim vannak,és mintha kicsit rosszabbul is hallanék.Viszont a magasabb hangokra kicsit érzékenyebb lettem,fájni nem fáj.Kicsit meg vagyok rémülve,mert a másik fülemen pár éve sajnos hallóideg károsodást állapított meg az orvos. Mi okozhatja a problémát?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
T.Kérdező! Sajnos előfordulhat, hogy durván végzett fülmosás kapcsán a dobhártya, de akár a hallócsontláncolat is sérül, ezt a fülmosás után végzett műszeres vizsgálat, amit pl én minden fülmosás után elvégzek, kizárja. Oda nem menjen vissza, keressen hozzáértő fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
16.
acut tonsilitis kérdése:

Tisztelt Dr Ur!4napja van mandulagyulladasom.Ami pici lazzal ,fejfajassal ,es nyelesi nehezseggel kezdodott.az egyik mandulan pici feher lepedek is megjelent.Nagyon fajt.Elmentem az itteni.gegeszhez,mivel jelenleg az Emiratusokba dolgozom operaenekeskent.Megvizsgalt,mondta heveny.tonsilitis,sztreptokokkusz bakterium miatt.1000mg amoxilines Augmentint kaptam amit.2 szer kell szednem naponta,10napig.plusz jortikoszteroidot Betasonet is irt fel,valamint Betadine .torokfertotlenito garg oldatot.Eltelt 3nap nem enekeltem,azorvos is ezt javasolta.Tegnap viszont kellett meg az itteni orvos is ezt mondta hogy utana lehet de puhan.Igy tegnap enekeltem. Jobban vagyok,de reggelente ego erzes van a torokban,es picit kapar!A kohogesem kevesebb!Kerdesem az lenne on szerint mitol lehet ez a ego erzes a torkomban.Hatekony e az antibiotikumkura,vagy ez teljesen normalis labadozasnal?Lehet e igy.valoban enekelnem ujra?Valaszat elore is koszonom!Elnezest az ekezetek nelkuli irasert,sajnos itteni telefon ezert csak angol irasmodra van beallitva!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
16.
T.Kérdező! Vannak személyes tapasztalataim az Emirátusokban, az orvosi gárda elég válogatott, ennek ellenére kicsit csodálkozom a napi kétszeres adagolású amoxicillinen, és igen valószínűleg streptococcus fertőzés, tehát a penicillin akár alaposabb vizsgálat nélkül is felírható, de az Ön esetében, mivel a felső légútjaival keresi a kenyerét, érdemes lett volna egy orr-torokváladék mintát venni, az antibiotikus kezelés előtt mikrobiológiai vizsgálatra. Az ilyen típusú fül-orr-gégészeti betegség egyébként nagyon hamar, általában három nap alatt megmutatja, hogy hatékony-e a felírt gyógyszer vagy sem, ha nem, máris váltani kell, nem kell reménykedni a továbbiakban, az égő érzés miatt azért bennem megfordul a reflux gyanúja is. Ha netán mandulakivétel irányába fordulna a dolog, nagyon finom munkát kell végezni, a garatívek maximális megtartásával. Remélem elboldogul az ottani ellátással, ha majd lesz egy kis időm, átugrom meghallgatni az egyik előadását. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
16.
szédülés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr Azzal a problémával fordulok a doktor úrhoz ,hogy szélfújás esetén erős szédülésem van,és vannak olyan fix dolgok amiket mozgónak látok,és mint ha mozogna alattam a talaj.Az arc csontjaimat áttapogatva fájdalmat érzek,még a koponya csontjaim is érzékenyek.Az orromból vízszínű váladék folyik,a jobb orrjáratom teljesen elvan dugulva.Lámpázom,orrspray használok.Igazából több magánrendelésen voltam,választ még nem kaptam mi lehet ez.Közben folyamatosan azt érzem,mint ha csurogna a torkomra a váladék,amitől úgy érzem mint ha be lenne gyulladva a torkom. Azért is aggaszt mert novemberben egyik reggel forgó szédülésre ébredtem ,orvostól orvosig mentem ideggyógyász,fül orr gégész,belgyógyász sok orvosnál jártam.Igazából CTés MR en nem voltam.A szédülés nagyon kellemetlen,és már ötletem sincs milyen irányba mehetnék tovább.Mi okozhatja a panaszaimat.Köszönettel:Beáta
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Beáta! Lehet BPPV is, ez az átmeneti szédülések leggyakoribb oka. A felső léguti huruttal külön kell foglalkozni. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
16.
Mandulák kérdése:

Tisztelt doktor úr!25 éves vagyok.Olyan kérdésem lenne,hogy most harmadjára fájnak a manduláim.Elsőnek és másodjára is kaptam antubiotikumot 7-10 napig szedtem.Egy-egy hetet feküdtem.Lázam nem volt csak első nap mind a két alkalommal.Egy hétig beteg voltam utána pedig egy hétig jól.Aztán kezdődött előlről.És most szintén.Lehet,hogy nem jó gyógyszert kaptam.Ha szurit kapnék az jobb lenne?Egyébként nem vagyok beteges fajta eddig nem nagyon volt a manduláimmal gond.Köszönöm előre is a válaszát.Üdv:Irénke
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Irénke! Hozzáértő fül-orr-gégész tisztában van azzal, hogy ilyen esetben milyen gyógyszert, milyen adagban, milyen hosszan és milyen napi szedési gyakoriságban kell adni, ez megszakítja a kört, és nem újulnak ki a panaszai. Mivel nincs hányása és súlyos hasmenése ezért a gyógyszer szájon át történő beadása jön szóba, ezen az injekció sem segít, bár vannak olyan készítmények melyek csak injekciós formában léteznke, ezek többnyire súlyos, kórházba való betegségek gyógyítására valók, az Öné nem ilyen. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
13.
Rekedség kérdése:

Jónapot kívánok! 15 éves vagyok és már olyan fél éve majdnem minden reggel rekedt a hangom és nem is tudok túl hangosan beszélni, ezért ha zaj van az osztályba, akkor a barátom meg se hallja mit mondok neki. És ha például elolvasok egy oldalt hangosan egy könyvből akkor mindjárt érzem a hangszálaimat... Kezd nagyon zavaró lenni... Megtudja mondani mi a problémám? Vagy csak egyszerűen mutálok? Nem tudom már eldönteni... Előre köszönöm, hogy szánt rám időt és hogy válaszolt! 15/F
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves 15/F! Sok minden okozhatja, ezt a fül-orr-gégésznek vizsgálat alapján kell kitalálnia, önmagában nekem a leírás alapján refluxra gyanús. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
12.
még mindig aggodó anyuka kérdése:

Szép napot doktor úr! 2014.12.12.-én írtam a 13 éves lányomról.Fülészt váltottunk,aki már megis nézte az MRI-nek a felvételét,- nem csak az általuk kiadott írott leletet -közölte,hogy baj van mind a két belső fülben,és az arcüreg is csúnya,ezért ct kért.A Ct -é írott lelete szintén arról szól,hogy az arcüregen kívül nincs semmi baj.De a felvételeken a fülész azt látta,hogy a belső fül hallóláncolata meg van szakadva,ezért az osztályos főorvoshoz átirányított minket.A főorvos azt mondta,hogy gyöngydaganat van a belső fülben,már dobhártyája sincs-mert ott is áttört...és műteni kell.Felszúrták az arcüreget,de 4 öblités után is csak a sima viz jött.Végül meg kellett műteni az arcüregét,amit Pesten a Balcsy kórházban endoszkóppal csináltak.Kipucolták,és kettős danázst alakitottak ki.Ez utóbbit nem nagyon értem,de biztos jó.Az arcüreg tele volt rendkivül sürü -nyulós nyákkal.És most jönne a belső fül műtét...A kérdésem az lenne,hogy mindenképpen meg kell műteni így a belső fület?Rendbe jöhet még a hallása?És miért van az,hogy a leletet kiadó radiológus szerint minden rendben van a belső füllel/MRI-CT/ de a fülészek szerint meg mégse ???És meddig tart egy ilyen műtét?Mi várható utána?Köszönöm előre is a válaszát! Krisztina
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Krisztina! Egy kicsit zavaros ez a leírás, azért megpróbálok rendet teremteni. A leírt beavatkozás egy FESS-el kombinált részben konzervativ elemeket is tartalmazó endoszkópos orrmelléküregi beavatkozás, a belső fülön szerintem közép fület kell értenünk, a hallócsontláncolat megszakadását sem a CT sem az MR nem képes mutatni, ez audiológiai és intraoperativ diagnózis, ha cholesteatoma, akkor többek között a radiológiai vizsgálat nagyon is kell a műtéthez, ami sajnos bőven lehet, hogy több lépcsős lesz, először a sanaciós ( gyógyító) rész majd utána a hallásjavító műtét, a Bajcsyban nem hiszem, hogy rossz helyen lesznek ez ügyben az ottani főorvos elég sok ilyen műtétet végez, sajnos nincs olyan nagyon sok jó fülsebész magyarországon, csinálják csak ott végig az egész procedúrát. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
06.
Tibor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném tudni,hogy az édesapámon észre vettem már 2-hónapja ,hogy alig van hangja viszont nincs megfázva! Mi lehet a probléma? Parafin olajat szabad fültisztitásra használni? Várom segitőkész válaszát! Tisztelettel.Tibor
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
T.Kérdező! Gégészeti vizsgálat szükséges. Igen, használható fültisztításra. Üdv: fülészorvos
2015.
04.
04.
h kérdése:

Néhány napja úgy érzem, mintha kilenne marva a torkom. Ez ellen mit kéne csinálnom, hogy rendbe jöjjek?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Az attól függ.
2015.
03.
30.
Molnár Szandra kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan kérdéssel fordulok Önhöz , hogy már szinte több hónapja orr spray nélkül nem tudok létezni a folyamatos orrdugulásom miatt. Eleinte csak ez. Problémám volt ezt arra tudatták be hogy macskaszőr allergiás van, és nagyon sokat mozgó sajnos macskák között. De az utóbbi két hónapban volt pár megfázásom is amit néha torokfájás illetve mintha a szájpadlásomon éreztem kellemetlen mintha égő érzés lenne, de álltalában ez éjjel és reggel volt. Most hozzájött egy fülzúgás ,és néha ha beülök a kocsiba akkor nyomás keletkezik a fülembe, ha nem fogom hirtelen be vagy pedig nem dugók be vattát akkor ez nagyon feszít és nem pattog ki a fülem. Egy idő után elmúlik. Régebben kicsit fájt homloktájékon is. A fejem, és ha lehajoltam, kicsit fokozódott ,néha kicsit érzem meg,de mar alig,az orrombóm pedig nem tudom kifújni rendesen, el is dugul. Csak orr spray segít kicsit. Ha valamennyire ki tudom fújni akkor eleinte átlátszó nyálkás "cucc" jött néha pedig olyan zöldes sárgás kicsit sűrű. Ha orrsprayt használok néha érzem hogy a garatomon folyna le. Fújasra nem mindig jön ki,de ha szívem akkor sem mindig sikerül,a torkon felett mintha egy gombocba megakadna, ami egy kicsivel később mintha. Az orrombóm lenne ujra. Fül orr gégészetre kertem időpontot,de várnom kell.sajnos a közelben máshova nem tudok menni.ez alapján esetleg tudna valamit mondani, illetve javasolni? Manduláim megvannak. Válaszát előre is köszönöm!!!! Tisztelettel,és köszönettel : Molnár Szandra
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Szandra! Ez egy kikezeletlen felső légúti fertőzésnek tűnik. Sajnos a háziorvosi rendszerben ezzel nem szoktak megbírkózni, ha sokat kell várni a fül-orr-gégészetre, akkor lehet meg kell gondolni, hogy elutazni más helyre, ahol hamarabb ellátják. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
30.
rhinitis atrófiás, orrporc gyull., kén szag orrporcban kérdése:

Tisztelt doktor úr! Idült orrporc gyulladás okozhat erős folytonos, nyomásérzékenységet és szúró fájdalmat adott részen az orrporcban? Idült atrófiás rhinitisem van, 3x-i orrsövény, 1fess, 1 mucotómia, 1 sinuscopia műtét után. A mucotómia elvégzése után jelentkezett a bal orrporci részen, orrszárny és az orrsövény - nyálkahártya, állandóan duzzadt, livid, vörös színű! orrváladék szagtalan, alig van, néha száraz, vagy átlátszó. de megnyomva a porcrészt még erősebb kén szag és hús szag árad, ez szörnyű.... műtét előtt semmi ilyen gond nem volt! ozaena neg., de gyakran vízszerű hólyagok és apró kis kör alakú lyukak, nyálkahártya felszakadások is vannak az orrnyálkahártyán, azért a bal oldalt, mert Killian technikával 3x is a bal oldalt vágták fel.... hegek jól láthatóak, szeretném megműttetni.... Fáj ha levegő éri....ég, csíp.... szaglásvesztés is társul hozzá! szinte 95%-os...., Pszichés panaszokat is okoz már a folyamatos kén szag, a gyulladás -és az orrbűz okozta fájdalom...... Köszönettel, M.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves M! Ez elég ijesztő, amit leírt. Szerintem sürgősen keressen más fül-orr-gégészt, nem ártana egy 3D arckoponya CBCT-t csináltatni, azon látható lesz, hogy eddig milyen "trancsírozást" végeztek, és ki lehet találni, hogy hogyan tovább. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
27.
arcüreg gyulladás kérdése:

Kedves Doktor Úr!! Egy bő hónapja influenzás lettem.Egy hét alatt lezajlott,de utána sajnos arcüreggyulladás szövődménye lett.3 féle antibiotikumot szedetett be velem a füll orr gégész.Az utolsó úgy tünt hatásos volt,ám pár napja ismét visszatért az orrdugulás,tüsszögés,zöldes,néha bűzös orrváladék.El vagyok keseredve,ráadásúl most mentem vissza gyes mellett dolgozni és nem tudok a munkámra összpontosítani.Mit tegyek??Hova menjek segítségért??Nem szeretném hogy felszúrják az arcüregem.Üdvözlettel:Siposné Márti
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Márti! Szerintem keressen másik fül-orr-gégészt, minden bizonnyal a felírt antibiotikumokkal van baj, hiába szedett hármat, ha egyik sem ért semmit. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
26.
Éva kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Már több hete kinlodok a fülemmel. Voltam szakorvosnál is vele de sajnos nem javult. Kimosta,és gyógyszeres gézt rakott bele. 3 napig volt benne. sajnos javulás nem lett a bal fülemben. Folyamatosan susog,és olyan mint ha víz lenne benne. Szuttyog.Használtam már Otipax fülcseppet is. Nem tudom mit lehetne tenni még vele. Köszönöm előre is a válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
18.
Kedves Éva! Keressen másik fül-orr-gégészt, mert ez a mostani nem vált be, előfordulhat, hogy nem is hallójáratgyulladása van, ha mégis, akkor egyáltalán nem mindegy , hogy milyen hatóanyaggal végzik a hallójárat becsíkozását. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
19.
Timea kérdése:

Kedves doktor Úr! A problémám az lenne, hogy körülbelül 2 hete reggel arra ébredek, hogy nem érzem az ízeket és szagokat, de pár óra múlva teljesen vissza áll minden a normális fázisba. Minden reggel bevan dugulva az orrom és garat váladékom is van. Mi a teendo az én esetemben? Mi lehet az oka. Köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves Tímea! Refluxra erősen gyanús. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
18.
sok problèma!! kérdése:

Tisztelt doktor ùr! 25 èves vagyok, egy hònap mùlva megyek mandulamûtètre (altatàsban lesz), nagyon hullik a hajam, erõs csallàn kiütèseim vannak, gyakran fàjnak a kezeim. Gòckutatàs nem törtènt csak elmondtam az orvosnak a tüneteim, megnèzte làmpàval a torkom ès azt mondta szerinte szedessük ki a mandulàm. Semmi màs vizsgàlat nem törtènt, fèlek, hogy mèg màs bajom is van, gyakran el van dugulva az orrom de nem tudom kifùjni teljesen, èrzem, hogy gyakran csurdogàl a torkomon valami nyàlkàs ami nèha vères is szokott lenni, ès ha az oldalamon fekszek az àgy felõli orrjukam bedugul a màsik pedig màr egy idõ utàn kiszàrad ès szinte a torkomig èrzem a fàjdalmat ahogy veszem a levegõt, de erre nem mondott semmit az orvos! Az lenne a kèrdèsem, hogy ön szerint megszûnnek-e a problèmàim a mûtèt utàn, illetve, hogy az orrommal kapcsolatos problèmàk befolyàsoljàk-e a mûtètet. Elõre is Köszönöm vàlaszàt! Üdv.: Rita
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves Rita! A leírás alapján nagyon valószínű a gócprobléma. Figyelembe kell venni, hogy akár több góc is lehet egyidejűleg a szervezetben, tehát a teljes körű gócvizsgálat még akkor is tanácsolható, ha viszonylag egyértelmű, hogy az egyébként egyik leggyakoribb krónikus mandula probléma állhat a háttérben. Az, hogy az orr-orrmelléküreg területén is vannak problémák, lehet az alapprobléma kísérő jelensége, de viszonylag gyakran látjuk, hogy a krónikus orr-orrmelléküreg probléma nem oldódik meg a mandulaműtét után, és kiderül, hogy magát a mandulát is ez a probléma, pl egy orrsövényferdülés betegítette meg. A feltételezett góc által kiváltott panaszok megszűnése akár a műtét után hónapokat is igénybe vehet, meglepő módon a műtét után közvetlenül felerősödő panaszok ( kiütés, hajhullás..) jó jelnek számíthatnak, jelzik, hogy jó helyen matat azt orvos, persze ez nem mindig következik be. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
13.
Fül kattogas,kattanas kérdése:

Két napja edzés után azt tapasztaltam, hogy néha evés után,vagy ástitáskor,vagy nyelésnel kattano,pattano rövid hangot hallok )mint egy húr vagy dob pendülne egy negyed masodpercre. a jobb fűlemben. Nem mindig, kb. óránként 2-3 szor.De evés utan többször.Zugas,csengés nincs.Hallok rendesen,legalábbis ugy gondolom. Fáradt voltam aznap és nehéz sulyt emeltem. De lehet hogy esetleg megfazott a szélben. Vagy amire meg gondoltam hogy erősen összeszoritootam az allkapcsom és megeröltettem valamit. Az elobb kimostam vizzel es fultisztitoval,nem volt benne piszok, de utana 1-2 perceig surubben hallottam a kattanást. Gondolom a viztol.Megilyedtem kicsit. Nem hallottam meg ilyet azelött. Köszönöm szives véleményét.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
T.Kérdező! Fülkürthurut. Száraz meleget a fülére, ha nem javul akkor fül-orr-gégész műszeres vizsgálattal igazolhatja és gyógyszer is szükséges lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
12.
Alesenszki Gábor kérdése:

Üdvözlöm Dr.Úr. A héten meg betegedtem,de a mai nap azaz Csütörtök délután, elkezdet fájni a fülem, ahogy telt az idő egyre rosszabb lett. Feszítő,meleg érzést érzek,és érzékeny a fülem mindenre. és nagyon fájdalommal jár ha hozzá érek. Segiten esetleg,hogy mi lehet ez ? Előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves Gábor! Fülkürthuruttól gennyes középfülgyulladásig széles a skála, műszeres és fizikális vizsgálattal tudja a fül-orr-gégész pontosan meghatározni. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
12.
willi kérdése:

4napja Középfülgyulladásom van, szedem az antibiotikumot, meg fülcseppet kaptam, és nagyon zug a fülem, ez a gyulladástol van, ha igen mennyi idő mig elmulik?nagyon idegesitő, néha jobb néha rosszabb....mit lehet tenni?egyszercsak elmulik a zugás?és mitöl van?egyszercsak el fog mulni?válaszát köszönöm "német"
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves willi! Sajnos a középfülproblémákkal járó ilyen kellemetlenségek még a kivált felső légúti fertőzés gyógyulása után is rövid ideig fennállhatnak, ha azonban helytelen volt az antibiotikum választása, szedése, adagja...stb. már pedig ezt elég gyakran látja a magánorvos, akkor nem várhatja a javulást. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
09.
Melinda kérdése:

Tisztelt Dr.Úr! A fülem alatt, a nyakamon és az arcomon szurkáló ,zsibbadó érzésem van és naponta többször nyomóérzésem van az állam alatt,illetve a torkomnál. Voltam fül-orr--gégésznél,nem talált semmit,készittettem vérképet ami szintén jó lett.Mit tanácsol? elöre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves Melinda! Márpedig ennek kell lenni okának, tanácsolom, hogy keressen olyan fül-orr-gégészt, aki talál is valamit, a vérkép így első körben felesleges. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
07.
Arcüreggyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 6 éves mióta közösségbe jár gyakorlatilag havonta, jó esetben két havonta arcüreggyulladása van. Amit nagyon ritkán le tud küzdeni, de leginkább antibiotikumot kap, mert általában a fülére megy. Több kivizsgáláson voltunk már, vérvételek, allergia vizsgálat, fül-orr gégészeti vizsgálatok. Ahol minden rendben találtak. Orrmandula rendben, hallása rendben. Kérdésemre, hogy hogyan tudnánk ezt az egész betegséget megelőzni, vagy netán úgy leküzdeni, hogy ne kelljen állandóan antibiotikum a válasz hallgatás. Doktor Úr ezt a betegséget tényleg nem lehet megelőzni? Sok orvosnak az a válasza, hogy majd kinövi. De ez nekem nem túl nagy vigasz. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
21.
Kedves Szilvia! Erős kétségeim vannak a kislánya arcüreggyulladásával kapcsolatban, a biztos jó hallásban és orrmandula/toprokmandula rendben lévőségével nem lennék annyira meggyőződve. Megelőzés valóban nem nagyon létezik, de a korrekt kikezelés a problémák gyakoriságát drasztikusan lecsökkenti. Üdv: fülészorvos
2015.
03.
05.
torok kérdése:

Tisztelt doktor úr. 1994 ota sok problémám van a gége-hangszál-rekedséggel.gyerekkoromban kivették a mandulám. két-három havonta berekedek,fáj a torkom nyelési gondjaim is vannak.fáj a mellkasom-hátam. a mellkas röntgen nem mutat ki semmit,van amikor tele is vagyok váladékkal. nem tudom hogy a refluxnak van-e köze hozzá de sajnos az is van.sokszor hetekig rekedt vagyok nincs erő a hangomban. kétszer műtötték az arcüregemet polipok miatt,sokat volt és van arcüreg-homloküreg gyulladásom is,ugy hogy nem egyszerű.ha valamit tudna mondani merre induljak milyen orvost keressek hogy végre segitséget kapjak és rendbe jöjjek. tisztelettel Tóth Lászlóné
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
19.
Kedves Tóth Lászlóné! A leírás alapján nekem is refluxnak tűnik, azért ettől sem olyan könnyű megszabadulni, de biztos, hogy komoly panasz, képesek betegek akár 6-7, egyébként teljesen felesleges orrmelléküreg műtétet si bevállalni, csak, hogy megszabaduljanak a panaszoktól. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
28.
monika kérdése:

Kedves Doktor úr nemtudom , hogy milehet de tegnap este mikor eppen pihetem eszrevettem ,hogy a ball fűlemmőgőt valami van vagy a csont nagyobb ottan vagy valami duzzanat van es ha hozzaerek akkor fáj mittegyek ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Kedves Mónika! meg kell mutatni fül-orr-gégésznek. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
27.
Anikó kérdése:

Jonapot Szeretném megkérdezni hogy lenne egy olyan problémám hogy beteg voltam egy hete léguti betegségem volt es azota zsöld valadék jön az orromból es ugy erzem mintha be lenne dugulva de nincs mert nehezen tudok levegot venni az oromon keresztűl. 1 hete jön ipyen váladék az orrombol es nem tudom mi lehet ennek az oka tudna segiteni nekem 22 eves vagyok es ilyen most fordul velem elöször elő. Előre is köszönöm a válaszát
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Kedves Anikó! Egy hét elmúltával már nem várható, hogy spontán rövid időn belül panaszmentes legyen, fül-orr-gégészeti vizsgálat és gyógyszer szükséges. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
27.
mi lehet a bajom? kérdése:

Kedves Doktor úr! Nyelvemen fehér lepedék van állandóan.Erős orrhangon beszélek,de egyes hangokat elmosottan ejtek!A beszédem ,néha lelassul.Terhelésre nehezen kapok levegőt! Ősszel ,torok és gégegyulladással kezeltek ,amire antibiotikumot kaptam.Kérdésem merre induljak,hogy a problémám megoldódjon?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Kedves Kérdező! Fül-orr-gégészt és pulmonológust kell megkeresni ez ügyben Üdv: fülészorvos
2015.
02.
25.
fül fajas kérdése:

Kedves Doktor Úr. azt szeretnem kerdezni h miert lehet az hogy nyeleskor faj a bal fulem:( .elmentem a hazi orvosomhoz aki azt monta h nemlat semmit a fulembe.es nem is adot ra semmit.esetleg mivel kezeljem h elmuljon.Köszönömszépen
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
26.
Kedves Kérdező! Fülkürthurut. Ha nem boldogul a háziorvossal, akkor fül-orr-gégészt kell keresni. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
24.
Éva1948 kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr ! A kérdésem: 2-3 napja a bal fülkagykóm, a fülcimpa végét kivéve, be van pirosodva, enyhén duzzadt, és rettentően viszket és ég, sokkal melegebb a másik fülemnél. A fülkagyló szélén apró pörsenések láthatók, de lehet, hogy a sok dörzsöléstől van már. Köszönöm szíves válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
26.
Kedves Éva! Bőrgyógyásznak kéne megmutatni. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
23.
orrdugulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 éves kisfiamnak szinte állandóan orrdugulása van, főleg este, amikor vízszintes helyzetbe kerül és a hátán alszik. Ez teljesen megnehezíti a légzését. A váladék sajnos nem nagyon akar kijönni, pedig próbáltuk az infralámpázást, homeopátiás szereket, orrsprayt, tejmentes ételek megvonását, de sajnos semmi nem segít. Csak egy kiút marad, az orrmandula műtét? Mennyire kell tartani a műtét utáni bevérzéstől és attól, hogy ha visszanő a mandula ugyanilyen problémák lesznek? Köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján úgy tűnik csak ez a megoldás, műtét utáni utóvérzések nem túl gyakoriak, de erre mindenképpen fel kell készülni, visszanövés leggyakoribb oka, hogy a torokmandula kivétele elmarad az orrmandula kivétele kapcsán, amiért nem mindig okolható az orvos, mert panaszokat nem okozó, normál kinézetű torokmandulát nem fog kivenni. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
22.
Fülgyulladás? kérdése:

Üdv! Azért fordulok Önhöz,mivel már néha elviselhetetlen a fájdalmam. December eleje körül megfáztam,és ráment a bal fülemre(szerintem), tehát először nátha tünetek jelentkeztek,majd fülfolyás, fülfájás. Sötét sárga-barna folyás,szúrós szaggal. Körülbelül 1-1,5 hét alatt lezajlott. Utána a jobb fülem ugyanazokat a tüneteket produkálta,mint a bal. Szerencsére pont otthon voltam(Angliában tartózkodom), és elmentem a háziorvosomhoz. Belenézett,és csak antibiotikumot írt fel,és azt mondta,hogy rendszeresen használjak orrspray-t! Beszedtem az antibiotikumot, el is múlt, megkönnyebbültem. Visszajöttem január elején, és újra... először a bal,majd a jobb fülem, de most élénk sárás-zöldes váladék folyik belőle. Van nálam egy adag antibiotikum, ma kezdtem el szedni. Ez a váladék sokszor megszilárdul, idegesít, "leszedem", és ezután jön ki a sárgás-zöldes váladék. Kicsit feszítő érzést is szoktam tapasztalni! Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, nagy segítség lenne Doktor Úr!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Kedves Kérdező! Fül-orr-gégészeti szakvizsgálat nélkül nem biztos, hogy egy háziorvos megfelelő gyógyszert ír fel. Ez már van annyira elhúzódó probléma, hogy pusztán egy találomra választott 1 doboz gyógyszer nem fogja rendbe tenni. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
21.
ragasztó kérdése:

Kedves doktor úr! Elkeseredésemben írok Önnek. Kb 4 évvel ezelőtt volt egy orrsövény, orrpolip és rostasejt műtétem. Aztán még egy polip műtét.. Azóta az állapotom nem hogy javult volna,rosszabb lett.. Szinte havonta járok "leszivatni" azt a ragasztó szerű borzalmat az arcüregemből,ami időről-időre eltömít,begyullad,elveszi a szaglásomat,és persze csorog lefelé,okozva ezzel újabb kellemetlenségeket..köhögés,rekedtség,nazális hang. Énekesnő lévén odafigyelek magamra. Sósvizes öblítés,párologtatás,inhalálás,vitaminok,gyógyszerek,állandó orrfújás,yogalégzés,stb..de az életem már csak szinte erről szól...nem beszélve arról hogy ha egy kis hideg éri,azonnal belobban.. Allergiás nem vagyok.. Folyamatosan járok orvoshoz,aki nem tud ezzel mit kezdeni azon kívül hogy leszívja..meg néha jön az antibiotikum kúra..augmentin.. Azt mondják lehet kéne megint polip műtét..meg hogy én ilyen vagyok.. Nem kéne kitenyészteni ezt a váladékot? Nincs erre végérvényesen megoldás? Bármit megtennék hogy visszakapjam a régi életemet,"szürkés-zöldes ragasztó"nélkül az arcüregemben..! Kérem segítsen,várom válaszát! Köszönettel! Bori
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Kedves Bori! Ez már egy elhúzódó krónikus probléma, nem gondolom, hogy egy bakterológiai vizsgálattal le lehet zárni, arckoponya 3D CBCT mindenképpen szükséges, sok esetben látom, hogy enélkül végeznek sorozatos műtéteket, már ez mindent elmond. Gondolom azt már Ön is sejti, hogy egyik műtét a másik után nem megoldás. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
16.
Györgyusz kérdése:

Okozhat e halláscsökkenést a fülzsir betolása a fül mélyebb részébe?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
03.
02.
Persze, hogy okoz, de eltávolítás után minden a régi. Sajnos nem minden halláscsökkenés mögött a benyomott, obturáló fülzsír áll. Üdv. fülészorvos
2015.
02.
15.
rejtély kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 45 éves vagyok, jó fizikai állapotban de 3 éve küszködöm egy egyelőre megoldhatatlannak tűnő kórral. Mindenféle segédeszköz nélkül szoktam le a cigiről (15/18 év/szál ) nem fulladtam és nem köhögtem előtte. Kb 3 hét után kezdtem mindenfélét felköhögni amire azt mondák tisztul a szervezet. 5. héten háziorvosom mondta allergiás vagy asztmás vagyok. Allergiavizsgálatok negativ. Asztmára kezdtek kezelni. Gyógyszereket rendszeresen szedem, utasításokat betartom. Orrom kezdett dugulni és nagyon durva dolgok jöttek több színben. Kiderült arc és homloküregem tele van polippal. két műtét után (orrsövény is ) mondta az orvos néha gyujtsak rá mert a polip az okozat és nem tudjuk mitől van. Ha szedem a medrol 32mg 2 naponta lefelezve helyreáll a rend és az ízeket és szagokat is érzem. Egy hétig. Utána kezdődik minden előlről és a tüdőre is ráhúzódik. Mit tehetnék, hogy végre megszabaduljak ettől a dologtól. Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
19.
T.Kérdező! Ez már nem az egyszerű eset problémája. Szerintem mindenképpen kéne egy jó minőségű 3D arckoponya CBCT, a fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok mellé. Könnyen lehet, hogy izolált légúti tünetekkel járó reflux is szinezheti a képet, de itt biztos, hogy több minden lesz, amik egymás hatását erősítik. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
12.
fülzugás kérdése:

Kis unokám füléből/ 10 éves,fiú/ 2-3naponként váladék jelenik meg és ujjaban vissza - visszatérő fülzugása van. Az orvos orrcseppet irt fel.A jelenség kb.két hete tart. Természetesn foglalkozunk a betegséggel de most az akérdésünk, hogy a napokban egy kedves ismerős azt mondta .hogy a fülzugás agydaganat előjele is lehet.Igaz ez,mi a valoszinűsege és Ön mit ajánl a nagyon megijedt édesanyának. tisztelettel várom véleményétl a nem kevésbé izguló nagypapa
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
13.
Kedves Nagypapa! Az ijedtség olyan szempontból jó, hogy legalább el fognak menni olyan orvoshoz, aki ért is ezekhez a problémákhoz, és nem ragadnak le az "orrcseppezős" orvosnál. Egyébként meg kár a kedves ismerősnek rémisztgetni Önöket. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
09.
monika kérdése:

Jó napot kívánok! Kb. 2 éve diagnosztizáltak hogy javithatatlanul tonkrement a jobb mandulám, ami miatt allando gyulladasban van a garatom, atlatszo nyalszerű váladék is van rajta, és nehezen nyelek. A műtétet halogattam, megszoktam a tüneteket, de most teherbe estem és megijedtem hogy most mi lesz! Veszelyes lehet a terhessegre, milyen szovodmenyek lehetnek?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
13.
Kedves Monika! Most már semmi nem lesz, mandulaműtét biztosan nem. A baj az, hogy az esetleges akut mandulagyulladás esetén sem nagyon lehet ilyenkor antibiotikumot adni. Kár volt halogatni a műtétet. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
04.
Középfülgyulladás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Három napja voltam fül-orr-gégészeten, mert fájt a fülem. Megállapították, hogy erezett a dobhártyám és középfülgyulladásom van. Kaptam antibiotikumot (Azibiot). Már nem fáj a fülem. Viszont el van dugulva. Azt lenne a kérdésem, hogy normális dolog a füldugulás? és hogy mikorra múlik el? Az orvos azt mondta, hogy majd elmúlik. De meddig normális? (Ha egyáltalán normális dolog.) Válaszát köszönöm Üdvözlettel Szilvi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
14.
Kedves Szilvi! Ha hatékony az antibiotikum a felső légúti hurutra, akkor ha lassan is, de helyreáll a fülkürtműködés. Sokat melegítse száraz meleggel a fülét. Üdv: fülészorvos
2015.
02.
02.
megfázástól állkapocs kattogás kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Biciklivel járok dolgozni.. a kérdésem az lenne,hogy lehetséges-e ,hogy a nagy hidegben megfázott az állkapcsom és azért kattog? most,kb egy hete,nem mindig,de elég sűrűn,ásításkor,illetve ma pl minden egyes alkalommal amikor a kanalat bekaptam... Már kb 10éve azon az oldalon rágok, amelyik most elkezdett kattogni... most igyekszem kímélni és a másik oldalon rágni,van hogy ez jó de ma pl nem használt...Voltam fül-orr-gégészeten,azt mondták,fülkürtgyulladásom van (de nem vészes). Lehet átmeneti és pl megfázástól az állkapocs kattogás,vagy állkapocs izületi gyulladás miatt kéne aggódnom? Ha előfordulhat,hogy megfázástól van,kb mennyi idő alatt múlhat ez el? Válaszát köszönöm Tara
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
14.
Kedves Tara! Nem lehet, hogy inkább a füle pattog? Mert a hidegben történő biciklizéstől inkább azt várnám. Ezt műszeres középfülméréssel lehet igazolni. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
30.
nyirokcsomó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly ősszel édes ízre kiváltott fog érzékenységgel fordultam fogorvoshoz, aki nem talált semmi problémát. Pár héttel később bedagadt az állkapcsom, ekkor egy másik fogorvos már megtalálta a hátsó fogam gyökere körüli erős gyulladást. Kezelte több hétig és közben az állkapcsom alá "vándorolt" a gyulladás, két gombóc formájában. Nyirokcsomó gyulladásom lett. Az egyik magától átalakult egy gennyes csomóvá, ami pár nap alatt kifakadt. A másik sajnos ragaszkodik hozzám. Kaptam Dalacin kúrát, ami után szépen leapadt a csomó, de nem múlt el teljesen. Ekkor a fogorvosom fül-orr-gégészetre küldött, ahol nem találtak egyéb problémát, mint a nyirokcsomó gyulladást. A kérdésem az lenne, hogy mitől fog ez elmúlni? SLE-es beteg vagyok és kb. 3 éve aktív a betegségem, ezért Imuránt és Medrolt szedek. Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikeredett a kérdésem. Válaszát előre is köszönöm.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
T.Kérdező! Ez nem tűnik fül-orr-gégészeti problémának. Amennyiben mégis az állkapocs alatti nagy nyálmirigy betegségéről van szó, ez fül-orr-gégész és szájsebész illetékességi területe is lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
29.
Kiss Dóra kérdése:

Kedves Doktor úr! Voltam a fül orr gégészeten, mert zöldes váladék ürült az orromból, az orvosom szerint ez a váladék lecsorgott torokváladékot vett amiből streptococcus c csoport sok telep tenyészett ki. ezalatt az idő alatt eltelt 1,5 hét. Írt fel a doktor úr ospamox 1000 mg tablettát. Tüneteim megszűntek nincs orrfolyás orrcseppet használtam ez idő alatt. Nincsen semmi bajom. Így nem érzem szükségét a tabletta beszedésének, azzal kapcsolatban, mert nemrég kb 1-2 hónappal ez előtt volt ugyan ilyen problémám. ugyan ez az antibioikum, és akkor sem oldotta meg a helyzetet. Hülye kérdés lesz de így tünetmentesen( tudom, hogy ettől még ott lehet a baci) nagyon muszáj ezt beszednem ? szeptember óta ez lenne az 5. antibiotikum amit szedek... garatmandula műtét, és fertőzések miatt. Köszönöm a válaszát!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Dóra! Pontosan ezért kell beszedni, Streptococcusról van szó, a gyógyszerelőírás tartalmazza a min. 10 napos kezelést, a másodlagos betegségek kialakulásának megelőzése és a panaszok kiújulásának megelőzése céljából. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
29.
Judit kérdése:

Tisztelt doktor úr! 40 éves nő vagyok. Egy éve operáltak pajzsmiriggyel, a bal oldali lebenyt távolították el egy növekvő hideg göb miatt. Azóta voltam foniáternél, egy rés keletkezett a hangszalagjaim között, fárasztó folyamatosan beszélnem, úgy érzem, erőlködnek a nyakam izmai is. Rekedség is előfordul. Egy jó hónapja viszont ezek mellé társult egy állandó fülfájás is, ill. a gégém mellett és attól felfelé igen érzékeny lettem. Fül-orr-gégész, belgyógyász vizsgált, savam nincs, voltam uh-on, laborban. Minden negatív, nem tudnak mit tanácsolni.. Ön szerint mi okozhatja a fájdalmamat? Köszönettel:Judit
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Judit! Nincs köze a pm.műtéthez, az azonban nagyon sajnálatos, ha kellő óvatosság és körültekintés hiányában sérült a hangszalag mozgató ideg, remélhetőleg csak megnyomódott a műtét kapcsán, és teljesen helyreáll a működés. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
28.
Dzsoni kérdése:

Tisztelt dr ur meg szeretném kérdezni van 1 3cm arc cisztám elképzelhető hogy minden köhögéskor szét akar szakadni a fejem és ebben a ciszta közben játszik ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Dzsoni! Én ezt nem tudom értelmezni. A fül-orr-gégészek cystával a nyakon találkoznak, oldalsó és középső nyak cystával, az arcon atheromák szoktak előfordulni, ez igazából bőrgyógyászati, plasztikai sebészeti határterület, ha műtétet igényel, egyáltalán nem biztos, hogy egy átlag fül-orr-gégész vagy átlag sebész kése alá feküdni az igazán jó megoldás. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
28.
Fül folyás! kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Problémám 2hete kezdődött fülfolyással,ami véres,gennyes volt.Középfülgyulladást állapítottak meg.3antibiotikum kúra után már nem fáj a fülem,de még mindig nagyon sok genny ürül,ami zöldes.Eközben a másik fülem is megbetegedett,orvos szerint gombásodás.Folyamatosan járok kontrollra,mégis félek a szövődményektől,és olyan mintha a gyulladásos oldalom meg lenne duzzadva a halántékom,és homlokom,ami fáj is.Nagyon aggódom,önnek mi a tanácsa egy ilyen helyzetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Nikolett
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Nikolett! Fül-orr-gégészként sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nincs kikezelve, amennyiben az akut folyamat krónikusba fordul, éppen az a jellemző, hogy a fájdalom már megszűnik, de a váladékozás hosszú ideig, sokszor évekig változó intenzitással fennáll, a vége mindenképpen műtét. Ne hanyagolja el, kerülje az olyan orvosokat, akik csak "maszatolják" a problémát. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
28.
aggódó anya kérdése:

Jonapot kivanok. Kedves doktorur en azzal a kerdessel fordulnak magahoz,hogy 4eves fiamnak mar masfel eve egyfojtaban jelentkezo torokgyulladas es fullgyulladasai vannak.as antibiotic I moist linden honapban folyamatosan szedi.megis mi lehet as oka?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Aggódó Anya! Két dolog lehet. Akut problémáról van szó, csak nem sikerült helyesen választott és alkalmazott antibiotikummal/antibiotikumokkal kikezelni, vagy konzervativ gyógyszeres kezeléssel már nem lehet célt érni, műtét szükséges.
2015.
01.
26.
Kamasz kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Majdnem 1 hete arra lettem figyelmes, hogy ég a fülem.Beteg is voltam, nem volt erőm, de lázam nem volt.Most meg amikor felkelek vörösek a füleim és ha kimegyek utcára sapka nélkül pár perc után rák vörössé válnak a füleim.Valószínűnek tartom hogy még a szilveszter előtti hetekben sokat tartózkodtam hidegbe és akkor fázhatott meg.Körzeti orvosom felírt egy oldatot, de olyan mintha nem is hatna.Ha iskolába vagyok akkor is kicsit piros, de amint kimegyek a hidegbe vörösek lesznek, mint ahogy már említettem.Eddig is pirosak voltak a füleim, de csak akkor ha hidegről hirtelen mentem be valami meleg helyre.A fül széle piros iskolában.Van valami megoldás erre, mert eléggé zavaró.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Kamasz! Ezek szerint itt nem a fülről van szó, hanem a fülkagylóról. Amennyiben korábban a fülkagyló nem reagált így a hidegre, akkor érdemes volna bőrgyógyásszal felvenni a kapcsolatot. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
26.
Lőrincz Irén Gina kérdése:

Üdvözlöm! Lőrincz Irén Gina vagyok, Azt szeretném kérdezni hogy 1 hete fája fülem ha hozzá érek de nincs semmi ami ott lenne nincs látszata,és mégis fáj,mintha be akarna gyulladni,és nem tudom ki tisztítani sem mi lehet az oka? :( Előre is köszönöm Gina!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
02.
15.
Kedves Gina! Közép és külső fül gyulladás is lehet, mindenképpen fül-orr-gégészt kell megkeresni az ügyben, vizsgálat és műszeres mérések nélkül minden csak találgatás. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
26.
Remeny kérdése:

Udvozlom! A tortenetem a kovetkezo: Elmentem a fogorvoshoz, hogy hozza rendbe a fogaimat, el is indult a kezeles, folyamatosan jarok a doktornohoz. A multkor aaz egyik fogam inyig le volt torve, azt mondta ezt feltetlenul ki kell szedni. Ok, en egy bator no leven bele egyeztem. 3 db-ban ki is szedte a maradekot, mondta, hogy mnem varrja ossze. minden utasitasat amivel ellatott betartottam. ket napra ra, ugy ereztem, hogy a kettovel elorebb levo fogam nagyon faj , erzekeny. Vasarnap szegeny doktornot felhivtam, hogy mostmar nezzen ra, mert nem birom, semmitol nem enyhul a fajdalom. megnezte es kozolte velem, hogy rossz orvoshoz jottem, mert ez egy gyokerkezelt fog, ami nem fajhat! Azt mondta, hogy genny lehet az arcuregemben. Kerdesem a kovetkezo: Mivel en kint elek az USA-ban es nem tudok haza menni, hogy mit csinaljak vettem gyogyszereket tegnap, hogy esetleg segitenek. Ezeket vettem: -Nasal Spray (fast acting) -Congestion Relief -Vapor Steam -Zicam (extreme congestion) Mi lenne jo, a jegeles, vagy a meleg soval borogatni, esetleg kamillaval gozolni...... Nagyon el vagyok keseredve, kerem segitsen..... Segitseget elore is koszonom: M. Viktoria
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
04.
19.
Kedves Viktoria! Ez nem olyan bonyolult. Csinaltasson egy 3D cone beem computer tomograph ( CBCT ) felv.-t az arckoponyarol, ez mar itt Pesten is temerdek helyen elrheto, az USA-ban se lehet problema talalni egy ilyet es azzal menjen ENT-hez es persze hozzaerto fogorvoshoz is. Lehet, hogy sok magyar jar ahhoz a fogorvoshoz, eseteleg maga a fogorvos is magyar. Nekem szemelyes tapasztalat, hogy ahol sok magyar megjelenik kulfoldon, mindegy, hogy sielesrol, vasarlasrol, etteremrol ..stb van szo, ugrasszeruen esik a szolgatatas minosege. Nem tudom miert van, de en kulfoldon kerulem a magyarok altal latogatott helyeket es nem is beszelek magyarul. Amit leírt, az akar itthon is tortenhetett volna. Udv: fuleszorvos
2015.
01.
23.
aggodom! kérdése:

Tisztelt dr ur!Tuszos mandulaim nem gyogyulnak, kb ket honapja! Eloszor 10 napos antibiotikumos kurat kaptam,aztan kaparasos egeses fajdalmaim nem multak ra 2 hetre visza jott a tuszo!Megint egy 7 napos antibiotikumos kura vege utan 6 nappal jelentkeznek ujbol a feher foltok! Nem tudom meg e tudok szabadulni a foltoktol megint orvoshoz fordulok szerintem megint antibiotikumot fognak irni vagy kerjek teszt vizsgalatot? Es ha megint nem lesz jo az antibiotikum megint vissza fog jonni mit tegyek?Es lehet terhes vagyok1 honapos szeretnem meg tartani, arthat ez a sok antibiotikum a babanak ?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
T.Kérdező! Valószinüleg a felírt antibiotikum nem megfelelő, ha ezek a panaszok viszont már hosszú ideje, nagyon sokszor, növekvő gyakorisággal előfordultak, akkor a mandulák teljes tönkre menetel is okozhatja, hogy még a helyesen alkalmazo9tt antibiotikum sem sokat használ, vagy csak rövid távú hatása van. Terhességben természetesen sem mandula műtét nem jön szóba, sőt az antibiotikumok nagy része is ellenjavallt, ha mégis elkerülhetetlenül szükséges, a kezelő nőgyógyász engedélyével lehetséges szedni. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
22.
Torokgond kérdése:

Jó estét kívánok! Az érdekelne hogy mi lehet annak az oka hogy mostanában minden zavarja a nyakam?Imádom a nyakláncokat sose volt velük gondom,most kb 1-2 hónapja nem bírom elviselni,olyan mintha gombóc lenne a torkomban.De a garbós felsőkkel is hasonló a helyzet sose volt velük semmi gondom,mostanában mintha megfulladnék tőlük.De ha lazán a nyakam köré teszek és sálat vagy kendőt az nem vált ki ilyen hatást.Fáj is a nyakam mind a 2 oldalt az államtól végig.Az erekre gyanakodtam,hogy attol fájhat.Nem dohányzom és alkoholt se fogyasztok úgyhogy ilyen károsítószerek mellékhatása nem lehet.Mi lehet az oka? Előre is köszönöm!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
T.Kérdező! Nem szokványos panasz, lehet fül-orr-gégészeti oka, érdemes lenne egy vizsgálatot felvállalni. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
13.
józsef kérdése:

Az egyik orrnyílásom eldugul és mikor nyomkodom hallani lehet hogy van ott valami néha kifulyom és jó de utána megint ott van és nem jön ki bármennyire is fulyom , és a mai nap a fülem is kellemetlen ,bedugtam egy fülpiszkálot és mintha belenne duzzadva és mikor a duzzanathoz érek jó mélyen persze akkor fáj . a választ előre is köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves József! Féloldali orrmelléküreg gyulladás is lehet. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
12.
6 hónapos baba kérdése:

Jó estét kivánok!Olyan kérdésel fordulok önhöz hogy a 6 hónapos fiamnak halójárat gyulladása volt most pedig középfül gyuladás egy hete nem lázas de piszkálja a fülét az azt jelenti hogy még fáj neki?Antibiotikumot kapott augmenti duot!ha fel kell szúrni azt hogy csinálják?Fájdalmas!elősre is köszönöm a választ!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
T.Kérdező! Én egyik "diagnózisban" sem lennék olyan biztos, ami biztos, hogy valami probléma van a fülével, ezért piszkálja, a gyógyszer választással látatlanban is ki tudom jelenteni, hogy nem értek egyet. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
06.
zsanett kérdése:

Jo napot van egy kisbabam masfel eves es 3 honapja betegek vagyunk orfojas be volt gyuladva a fule meg az ormandulaja is meg kezdodo tudo gyuladas is volt meg raadasul kruposak is vagyunk ere az egeszre szetunk augmentint meg orcsepet eszt be szete a gyerek 2 hetre meg gyogyult asztan megint beteg es megint ugyan ezek a tunetek most megint szedunk augmentint.kerdesem az lene hogy alandoan piszkaja mind ket fulet voltunk vele fuleszeten de anyit mondot hogy be van gyuladva de nem kaptunk ra semit hogy ere nem kellet volna valami gyogyszert kapni a masik kerdesem mikor szivom a gyereknek az orat akor nagyon sir de nagyon es huza el a fejet fajna neki de nem verzik csak nem engedi hogy szivjam neki es edig hagyta ha faj neki akor mit csinajak hogy ne fajon..pedig anyira vigyazunk hogy ne legyen beteg es megis alanddoan beteg es mindig ugyan ezek a tunetek ....
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Zsanett! Ha valóban az orra tele van váladékkal, akkor érdemes mikrobiológiai vizsgálatra mintát venni, amennyiben sikeres a kimutatás, akkor célzottan lehet az antibiotikumot adni, sok esetben perszer nem csak az antibiotikum választással, hanem az adagolással, napi adagolási gyakorisággal és a kezelés hosszával is problémák vannak, ezért nem teljes a gyógyulás. Üdv: fülészorvos
2015.
01.
04.
Jozsef kérdése:

Tisztelt Dr.ur Korulbelul ket hete megszoritottak sportolas kozben a gegemet azota fajdalmat erzek nyeleskor ezert mar nagyon zavaro eves ivas kozben is.Mit tehetnek,hogy hamarabb megszunjon ez a fajdalom?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves József! Azért egy gégészeti vizsgálat csak kéne. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
29.
ödön52 kérdése:

Tisztelt főorvos úr!Azt szeretném kérdezni a főorvos úrtól,hogy férjemnek aki 62 éves hirtelen rájön légszomj,és gyorsan inni kell neki,és erős torok szorítása van neki olyankor.A cukor szintje az 6-7 között mozog,erre szed diaprelt,ez jelenség kb. ismétlődik háromszor,iszik,és kb. rá 3 percre megint rájön a torok kaparás ,és légszomj...akkor megint iszik és elmúlik,utána 3 óra múlva újra kezdődik előlről az egész. gyógyszer amiket szed rndszeresen az zyllt,monomack,,gelbrat,atorva,,doxazosin,,milurit,coverex ,néha szív tapasz.nitrodermtapasz. Kérdezném főorvos úr mi okozhatja ezt az állapotot neki? Köszönöm előre is válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Ödön52! Amennyiben kardiológiai-belgyógyászati okok nem indokolják ezt, akkor gondolni lehet egy refluxos panaszok talaján kialakuló pánik betegségre is. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
19.
azramia kérdése:

Jo napot! En szeretnem kerdezni,hogy mitol zsibbadhat az orrom,de az egesz orrom? Mas panaszom nincs nem faj semmim csak nagyon kellemetlen es mar regebb ota tart van hogy 1-2honapig nem erzem de utan igen es napogig is eltart! Koszonom a valaszt!
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
28.
Szintén Jó napot! Neurológus szakorvost kéne megkeresni ezzel a problémával. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
16.
Mandulagyulladás kérdése:

Jó napot, 19 éves fiu vagyok, az elmult 2 hónapban többször is vissza tért a mandula gyulladásom, legutóbb enni nem tudtam 2-3 napig a fájdalomtól, azt lehet mondani hogy 2 hónapja intenziven szedek már antibiotikumot. Legutoljára 10 napig szedtem, rendbe is jöttem, rá 2 napra ujból elkezdtem érezni kaparó érzés a torkomban, utána meg már az orrom is durván gennyesen folyik. Az orvos állítása szerint krónikus mandulagyulladásom van. Az érdekelne, hogy lehetséges-e hogy most ujból orvosságos kezelés kapjak, vagy ilyenkor már mandula műtét szükséges? Elmondható hogy visszamenőleg 4-5 éve már nem volt semmi efféle jellegü megbetegedésem. megjegyzés:4 féle antibiotikumot szedtem, név szerint nem tudom felsorolni ha ez számítana valamit.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
28.
T.Kérdező! Sajnos előfordulhat, hogy az antibiotikum választás nem volt megfelelő, esetleg a készítmény, adagolás, kezelési tartam tekintetében sem volt minden rendben. Az, hogy 4-5 évig semmi probléma nem jelentkezett, ez nem jelent semmit, ha mondjuk egész gyerekkorában sok gond volt a torokmandulákkal, bőven volt ideje tönkremenni és így fennállhat a krónikus torokmandula gyulladás állapota. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
15.
szabo jános kérdése:

kedves doktorur köszönöm válaszát de még aszt szeretném kérdezni hogy voltam nyaki röngenen ot megálapitoták hogy a baloldali nyakilord kiegyenesedet ez öszejátszhate a refluxal éshogy mostanába egyre joban fáj az ádám csutkám ojan száraz érzést érzek a torkomban bárszedem az orvosáltal felirt gyogyszereket bár aszt monta ha ez adobozal elfogy neszegyem nincsmárá szügségem megméghogy eza fájdalom mostmár életem végéig kisérnifog vagy meglehetszüntetni agégészeten asztmonták ez arefluxvégetvan de még medig mitegyek doktorur kérjek beutalot torok tökrözésre neme nagyobajvan vagy higyek a gégész szakorvosnak hogy ezt areflux végsetfáj az ádámcsutkám és az álamalt ojan mint ha a mandulám fájna ja hozáteszem aházi orvosom irtki gyuladásgátlot mert gyuladást talált a szervezetemben ezt a labor eredményemböl álapitotameg montamhogyfáj egykicsit amandulám ereitaki demégszetem mindentünetöl mentesvoltam iota nemszedem fokozotan viszatértek a panaszok mitegyek doktorur sgitsen
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
28.
Kedves János! A lordosis kiegyenesedése nem lehet bal vagy jobb oldali, szerintem sok köze nincs a refluxos problémákhoz. Az a jó hozzáállás, hogy felső légúti panaszok révén a gégész próbálja kezelni a refluxot, de sikertelenség esetén nem megkerülhető a gastroenterológiai vizsgálat, akár a tükrözés is szükséges lehet. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
12.
Zsike kérdése:

T. Dr. Úr! Összetett problémával szeretnék Önhöz fordulni. Körülbelül egy éve kezdődött, hogy többször érzem a mandulám körül, hogy szur nyeléskor, változó helyen, néha elmulik, de később újra kezdődik...Az orrom folyamatosan tele van, kisebesedett és vérzik is. Most ajánlásra emofix nevü krémet és tetránt használok, amivel sokat javult a helyzet....alig vérzik, és a pörkösödés is javul. A harmadik pedig pár hónapja kezdődött, a számban vizhójag szerü képződmények alakultak ki, aminek utána ég a helye, mire megszünik ujabb jelentkezik, vagy csak bepirosodik és fáj, de szinte folyamatosan valahol mindig van. Nem tudom, lehet e három tünet összefügg... Reggelente a párnámon kellemetlen szagot éreztem, de mostanában mintha az is jobb lenne, arra gondoltam ez is az orromból folyt talán le és a nyálon keresztül került oda, eléggé folyik éjjelente a nyálam. Nem tudom mi ez a sok apró tünet, nagyon kellemetlen, sokszor enni sem birok ha fáj a szám belül, a mandulámon semmi extrát nem látok, de nagyobb mint a normális....a családunkban egyébként is nagyobb....50 éves nő vok. Ha tud nekem esetleg tanácsot adni, kérem segitsen.. köszönöm szépen a választ. Zsike
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
28.
Kedves Zsike! Refluxra is gyanús lehet a leírás alapján, mindenesetre biztosat csak alapos fül-orr-gégészeti kivizsgálás alapján lehet mondani. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
12.
aggodó anya kérdése:

Szép napot!13 éves a lányom,születése óta baj van a fülével.Volt,hogy hetente szúrták fel a fülét.14 tubusbeültetése volt,2x kellett kivenni az ormanduláját,és 6 évesen meg szabaditoták a garat manduláitól is.Komoly vezetéses halláscsökkenései voltak./és vannak is/.Két hónapja feldagad az arca,arcüreg gyúlladást diagnosztizáltak,3 antibiotikum kúrán vagyunk túl...Szeptemberben már idegi hallás csökenést is mértek,így elküldtek mr vizsgálatra.A lelet a következő: A VIII.agyideg kilépése és megjelenése szabályos.A belső fül területén kóros nem figyelhető meg.A chiasma tájék szabályos.A mastoid sejtek részben mindkét oldalon fedettek.A bal sinus maxillaris látható szakaszán lágyrészképlet van. Meg tudná nekem mondani,hogy ez mit jelent,és mit lehetne a lányommal tenni.hogy meggyógyuljon?A válaszát előre is köszönöm! Krisztina.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
28.
T.Kérdező! Hát ez elég elkeserítő, mert gyakorlatilag a bevethető összes fül-orr-gégészeti műtétet felsorolta, amit ilyen esetekben alkalmaznak, és az kell hogy mondjam, hogy ezek eredményesség általában kiemelkedő, tehát valami nincs rendben ott, lehet, hogy a műtétek mégsem voltak annyira alaposak, a 14-szeres tubus is egy agyrém. A vezetéses halláscsökkenés és az idegi halláscsökkenés két teljesen különböző dolog. Az MR-t a neurológus fogja tudni hasznosítani, a fül-orr-gégésznek az orr-orrmelléküregek gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására Ct szükségeltetik. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
07.
Mi bajom kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Igen meg vagyok ijedve. Orvoshoz a munkám miatt elmenni nem tudok. Kb. 5 nappal ezelőtt kezdődött egyik pillanatról a másikra. A torkomban a bal oldalon egy csomót érzek. Olyan érzéssel kezdődött mint amikor az ember sír vagy épp sírás után van és egy kellemetlen feszülő érzést érez. most már olyan mint amikor egy gyógyszert beveszek és magakad a torkomon. Minden nyelesnel érzem. A nyirok csomoim nincsenek beduzzadva. Nem múlik ez az érzés. Esténként nehezen megy a nyelés. Nem vagyok meghulve. Sem a nyakam sem a torkom nem fáj. két éve nem voltam beteg. Meg egy kis nátha sem. Ha be kéne tajolnom a gégemnel van. Már olvastam a neten mindent. Stressz allergia betegség szövődménye gége rák. Kérem nyugtasson meg hogy csak én fújom fel. Köszönettel Viktor
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Viktor! Én refluxot gyanítok a panaszok mögött. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
06.
orr kérdése:

Jo estet,anyukamat 3napja operaltak orr polipra,es ma en is ahogy mozgatom az orromat balrol erzek valamit mindha lenne benne valami.Lehet nekem is az van?24eves vagyok,es azon az orr lyukamon nem ugy aramlik a levego korosztul mint a masik felen,miert?
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
T.Orr! Az orrüregben észlelt kisebb nagyobb kellemetlenségek a legkisebb mértékű felső légúti panaszban előfordulnak, nem kell rögtön pánikolni orrpolypus miatt. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
05.
septum kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Orvosommal orrsövényműtétet terveztünk, ezért CT vizsgálatra küldött. A tüneteim sebesedő, pörkösödő orrnyálkahártya, beszéd közben szelepként hirtelen beduguló orr, emiatt gyakori nyelési inger, orrfolyás. A CT eredménye: bal oldali sinus maxillaris alsó pólusában egy kb 1,5 cm átmérőjű polypoid lágyrészképlet figyelhető meg, a septum nasi balra deviál, a középső és alsó orrjárat szintjében is spina képződés figyelhető meg. Főként az alsó orrkagylók nyálkahártyája hipertrophisált, az orrjáratok szűkebbek. Kérdésem, hogy lehet, hogy a nyeléseket, orrdugulást nem is az orrsövényferdülés okozza, hanem a polyp? Annak eltávolítása szükséges? Lehet egyszerre a septumműtéttel? Ez igy nagyobb beavatkozás lesz, mint a tervezett? A helyi érzéstelenítésben végzett műtét így már kizárt? Köszönöm
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
T.Septum! A CT önmagában nem alkalmas a korrekt műtéti javallat megállapításához, a magára valamit is adó fül-orr-gégész operatőr részletes fizikális és kiegészítő műszeres szakvizsgálatokat, valamint a panaszok alapos kikérdezését követően személyesen tekinti át a képi anyagot a beteggel együtt, így lesz korrekt a műtét javallat. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
02.
Reflux? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Másfél év alatt négyszer voltam fül-orr-gégészeten, idegentest érzés problémával, illetve fülbe sugárzó fájdalommal. Két orvost is felkerestem, mindkettő refluxra gyanakszik. Több fajta gyógyszer szedése után sem múlnak panaszaim, most szeptember óta folyamatosan fennáll "a valami van a torkomban" érzés, fémes szájíz, gyomorfájás, ádámcsutka környéki fájás, mindkét fülbe sugárzó fájás. Kérdésem, hogy valóban reflux okozhatja-e a panaszokat, illetve az elvégzett gégetükrözés mennyire mutatja meg, ha komolyabb gond van? 44 éves nő vagyok. Köszönöm válaszát.
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Reflux! Igen bőven okozhatja. A gyógyszeres kezelés nagy gondosságot igényel, ráadásul tömegével vannak filléres vacakok a gyógyszerpiacon, épp a napokban vonnak ki 13 gyógyszer készítményt, ezek egy része éppen savgátló gyógyszer, a kivonás oka: hatástalanság, ami a gyógyszergyár súlyos felelőssége. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
02.
hexacska kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20 hetes kismama vagyok. 2 héttel ezelőtt volt egy elég csúnya hallójárat gyulladásom. Naponta kellett a fül-orr-gégészetre járnom, ahol burov csíkot tettek a fülembe. Egyéb gyógyszerrel nem kezeltek a terhesség miatt. Végül a gyulladás 1,5 hét kezelés után elmúlt, a fájdalmam megszűnt. Az utolsó kezelésen viszont jeleztem a doktornőnek, hogy hallani még mindig nem hallok a fülemre. Azt a a választ kaptam, hogy nem hiszi, hogy nem hallok, maximum egy búra érzést tud elképzelni, ami el fog múlni. Nem vitatkoztam a dologgal. Viszont azóta eltelt több, mint egy hét és bizony én még mindig nem hallok a jobb fülemre rendesen. Olyan mintha el lenne dugulva, orr fújásnál pedig mintha ott is mozdulna valami váladék. Nagyon zavaró az egész. Ön szerint mitől van ez? Valóban meg fog szűnni magától a panasz? Válaszát előre is köszönöm: Zsófi
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Zsófi! Bőven lehet téves diagnózis. A hallójáratgyulladás tipikus nyári, elsősorban kánikulában jelentkező probléma. A közép fülét és hallását műszeres méréssel kellene analizálni. Kerülje a leírtakhoz hasonló ellátást és orvosokat. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
01.
Torokfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem a következő vannak.32 éves nő vagyok. Kb. 2 hete kezdődtek a panaszaim torokfájással. Köhögök is, többnyire szárazon, néha egészen minimális váladék jön fel. A panaszaim pár napja enyhültek, majd 3 napja visszatért a torokfájás, illetve inkább mintha a gégém fájna, nyeléskor szúró fájdalmat érzek. A legutóbbi torokgyulladásomkor voltak hasonló tüneteim hónapokkal ezelőtt, de korábban még soha. Kérdésem az lenne, hogy ezek a tünetek utalhatnak e komolyabb problémára, pl. gégerákra? Eléggé meg vagyok ijedve. Illetve annyit tennék még hozzá, hogy étkezés után minimális hurutot köhögök fel, ez régóta tart már, és refluxos panaszaim is vannak. Válaszát előre is köszönöm! Szilvia
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves Szilvia! Persze, hogy reflux, nem gégerák, de ha majd emiatt aggodalmaskodik, akkor a reflux rosszabb lesz. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
01.
Orrdugulás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Nagyjából 3-4 éve használok orrcseppet folyamatosan, napi több alkalommal. Ez havonta kb. 2 orrcseppet jelent. Az elmúlt egy hónapban volt egy komolyabb félsólégúti megbetegedésem, ez olyan szinten okozott orrdugulást, hogy háromszor annyi orrcseppet kellet használnom, 2-3 óránként adagolva. Jelenleg több, mint két hete nem érzek semmilyen szagot-ízt, és genny szerű váladék folyik az orromból, ami nagyon erős, kellemetlen szagú (ezt érzem). Mit tudok tenni, hogy ne kelljen orrcseppet használnom? Szétmarhatja az orr belsejét a túlzott használat? Az önök rendelője tud segíteni a panaszom kezelésében? Válaszát előre is köszönöm, László
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2015.
01.
25.
Kedves László! A "lohasztó" orrcseppek káros mellékhatásai közismertek, biztos Ön is tudja ezeket. Sajnos csak úgy tud leszokni erről, ha komoly elhatározással kivizsgáltatja magát, és elfogadja a kezelési tervet, legyen szó konzervativ, gyógyszeres kezelésről, vagy akár műtétről. Üdv: fülészorvos
2014.
12.
01.
Katka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Az előzőekben leírt panaszaim (orrfolyás, prüszkölés, garatfolyás, szemégés stb.) reflux betegségre utalnak. Kérdésem ezzel kapcsolatban még, mivel kisvárosban lakom és fül-orr-gégészetre való bejutás igen hosszú időt vesz igényben, jelen esetben egy hónap, mivel tudnám enyhíteni panaszaimat, vagy pedig kérjek időpontot más városban minél előbb? Köszönettel: a kérdező
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
01.
Kedves Katka! Szerintem ne szenvedjen, hanem kérjen időpontot máshol. Üdv: fülészorvos
2014.
11.
29.
Brigitta kérdése:

TISZTELT DOKTOR ÚR!A KÖVETKEZŐ PROBLÉMÁVAL FORDULOK ÖNHÖZ!1 HÓNAPJA VOLTAM FOGORVOSNÁL,AHOL A FELSŐ LEGHÁTSÓ FOGAMRÓL KÉSZÍTETTEK RÖNTGEN FELVÉTELT.AKKOR TELJESEN BETOLTÁK A RÖNTGEN PAPÍRT A TORKOMBA! AZÓTA EGY PUKLIT ÉRZEK,MELY ELÉGGÉ KELLEMETLEN!S MÁR A BAL FÜLEM IS NÉHA SZURKÁL! A HÁZIORVOSOM AZT MONDTA,NEM LÁT SEMMI EXTRÉM DOLGOT,MENJEK EL GÉGÉSZHEZ! HÉTFŐN MEGYEK IS GÉGÉSZETRE! PRÓBÁLTAM TANTUM VERDÉT,CORSODYLT,DE NEM JAVUL! MI LEHET EZ? NAGYON FÉLEK! KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT! ÜDV!BRIGITTA
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
01.
Kedves Brigitta! Lehet, hogy kicsit megsérült a garatfal, de az is lehet, hogy csak véletlen a két dolog egybeesése, igen keressen fel fül-orr-gégészt. Üdv: fülészorvos
2014.
11.
27.
savi mama kérdése:

Tisztelt Doktor Ur ! Kb.fél éve a jobb fülem erőteljesen ég, ezzel egyidőben a hallójáratban markolászó,suhogó érzetem van. A fülön külsőleg nem látszik semmi,tehát nem piros. Egy két hete már a bal fülemben is ugyanezek a tünetek vannak. Napközben nem érzem,viszont majdnem minden estém ezzel telik. Egy hete fül orr gégész más okból megvizsgált, -reflux miatt - és nem talált semmit,ezt a bajomat nem emlitettem neki. Nem tudom mi lehet ennek az oka, mit tanácsol. Egyébként 64 éves vagyok, és magas a vérnyomásom. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel savi mama
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
12.
01.
Kedves Savimama! Előfordulhat összefüggés a reflux betegséggel, bár ezek nem típusos refluxos panaszok, a reflux azonban nagyon fura dolgokat is tud produkálni, ezért is sokan nem godnolnak rá egy makacs semmire nem reagáló panasz esetén. Üdv: fülészorvos
2014.
11.
26.
Anyac@ kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy mitől lehet fájdalomérzet a fülemben és nyomásérzés belülről,valamint olyan mintha tele lenne a fülem valamivel? A bal fülem pedig többször cseng hosszan! Voltam fülészeten jelenleg nincs semmi baja,de ezeket a tüneteket most is érzem! Tudna valami biztatót mondani? Köszönettel: Zsuzsanna
Németh Tamás fül-orr-gégész szakorvos, főigazgató
2014.
11.
27.
Kedves Zsuzsa! Külső fül ( hallójárati ) probléma de középfül gond is lehet, ezt csak fül-orr-gégészeti fizikális és műszeres vizsgálattal lehet kideríteni. Üdv: fülészorvos
2014.
11.
24.
fulgyulladás orrm.mutét után kérdése:

Tiszelt Doktor Úr!abban szeretném a tanácsát kérni h a kisfiamnak áprilisban kivettek az orrmandulajat 2 es fél éves volt mert minden honapbba be volt gyulladva a fule es mindig antibiotikumot kaptunk!aprilisban megvolt a mutet utanna bekerult az oviba nem is volt semmi gond a fulevel ha nathás volt akkor sem!oktoberben visszavittem h nem e nőtt vissza az orrmandula azt mondta a doktornő h nem!De viszont most belázasodott es elvittem orvoshoz