Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
3164 kérdés, válaszra vár 16

Dr. Tarján Zsuzsa

Kardiológus szakorvos

Specializáció: kardiológiai panaszok vizsgálata, kezelése, betegek gondozása, rehabilitáció

Munkahely: 1.Coral Centrum2.Vitalorg
Web: www.coralcentrum.hu, www.orendelo.hu

Bemutatkozás:
Kardiológus szakorvos vagyok, sok tapasztalattal a klinikai és ambuláns betegellátásban.

2019.
05.
02.
ani0108 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdekelne a véleménye!33 éves vagyok.Mitr.prolapsusom van.Három kardiológusnál voltam akik három különböző dolgot írtak a papiromra. Szív uh : jó myocardium funkció,norm.tág.szívüregek,falmozgászavar nem látható.Ez mindegyiken így volt. Az EF először 70% utána 60% a legutolsón 65% Kis mitr.prolapsus, a második leleten kis prolapsus mitr.insuff I., a harmadikonkis prolapsus mitr induff jelzett. A kérdésem az,h a prolapsust nem mindig úgy látják? Vagy valamikor több vért engedhet és a következőn jobban zárhatott?Ezt nem értem. Panaszom nincs. Válaszát előre is köszönöm!! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Az ECHO lelet értékelésében a vizsgáló orvos szubjektív megítélése is szerepet játszik, a leírt különbségek igazán minimálisak, nincs oka az aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
05.
01.
Nagy Norbert kérdése:

Kedves doktor nő! Mostanàban ègö melegséget èrzek a torkomban elég sokszor. 1 honapja voltam kardiologiàn(szivuh.)de semmit nem talàltak vérvételen is voltam, de ott sem voltak nagy eltéréseim jo a vérképem. Mitõl lehet ez az érzès? Remélem nem komoly baj és nem szivvel van gond vagy esetleg màs komolyabb problèma van...azèrt is irtam önnek mert jelenleg külföldön hajon dolgozom ès nem tudom hirtelen kihez es hova fordulja. Vàlaszàt elöre is nagyon köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok válaszolni a kérdésére. Tartós panaszok esetén mindenképpen találjon módot, személyes orvosi vizsgálatra, elsősorban reflux (gyomor-nyelőcső visszafolyás) tisztázása céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
14.
Horvath Sandor kérdése:

Tisztelt Dr-no! Kulfoldon elek csaladommal. ITT a kovetkezo gyogyszereket szedjuk. Sandoz metformin 500 mg, Perindopril 4mg. Felesegem : Almodypyn 5mg es Indapamide 1,25 mg. Egy ido mulva visszakoltozunk MO-ra.Kerdesem : ezek a gyogyszerek Mo-n is forgalomban vannak? Koszonom valaszat. Tisztelettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Forgalomban vannak Magyarországon is :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
13.
bordaszilard kérdése:

Jó napot kívánok! 20 éves fiú vagyok, s az elmúlt 4 hónapban 2 kardiológusnál is jártam (az utóbbi pár napja volt), s mindkét orvos enyhén magas vérnyomást diagnosztizált nálam, mind a ketten elmondásuk szerint egy enyhébb gyógyszert írtak fel: az egyik orvos napi egy Coverex-AS 5mg-t, a másik orvos Tanydon 80mg-ot javasolt, de abból csak napi fél tabletta reggel. Tudom, hogy a hatóanyaga a 2 gyógyszernél különböző, de véleménye szerint melyikkel érdemes kezelnem a vérnyomásom, ami nyugalomban 135-140 körül van, s napközbeni tevékenységek folyamán felmegy 150-160-ra is akár. Én inkább a gyengébbel kezdeném, s ha az nem hatásos, akkor áttérnék a másikra. A következő kérdésem, hogy az edzések után miért magas (akár 90-95 is) a pulzusom még 2-3 óráig? A nyugalmi pulzusom 55-65 közötti. A magas vérnyomásomon kívül nem találtak egyéb problémát, csináltak EKG-t, ultrahangot, terheléses EKG-t és ABPM-et. Csináltak hasi ultrahangot, szemfenék vizsgálatot, vért és vizeletet vettek, de mindent rendben találtak, a vérnyomásom elsődleges. A 3. kérdésem, hogy hogyan deríthetném ki, hogy mitől fájhat a mellkasom? Ez általában pihenéskor jelentkezik néha, terheléskor nem igazán, s szúró érzést érzek, az esetek 90%-ban a bal mellem alatt, egy pontban. A negyedik, s egyben utolsó kérdésem, hogy mitől lehet néha közepes erősségű, néha már-már zavaró szívdobogás érzésem? +1 kérdés: A mai nap reggelén felkelés után a hitelesített vérnyomásmérőm szabálytalan szívverést mutatott ki. Eddig még sose tette, s nap folyamán eddig többszöri mérés után se mutatta ki mégegyszer. Van-e félnivalóm miatta? A sok kérdésemért elnézést kérek, s a válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz korrekt választ adni a kérdéseire, főleg, hogy az elvégzett vizsgálatoknak csak a megtörténtét jelzi, de a részeredményeket nem. Azt javasolom, döntse el, melyik kardiológus véleményét kívánja elfogadni, a gyógyszerezés mikéntjét, azt, hogy ebben az életkorban szükséges-e egyáltalán a gyógyszerrel történő kezelés, vagy az életmód rendezése, fizikai aktivitas növelése önmagában is eredményes lehet, csak személyes vizsgálat és az adatok ismerete alapján lehet eldönteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
12.
murmann laszlo kérdése:

Tisztelt Dr nő! Most voltam kardiológiai kontrolon. Ez az eredmény A Dr nő egyből küldött a klinikára, de meg sem hallgattak, egy leletet sem néztek át. Ilyenkor mi a teendő? Kardiológiai vélemény Anamnézis :ISzB, st, p, inf, myoc, sec, dilat, Mi, TI. 2 éve asystolia? miatt PM. impl. Biotronic AAI. 2 éves vidéken. Azóta számos helyen vizsgálták. Rosszullétei miatt. Igen gyenge pulzusa pillanatok alatt 190 ig felmegy. Fullad, otthonában feküdni tud csak mellkasa gyakran nyom RR labilis. 130-140 min. Supraventlicularis paroxyzmussal érkezik köhögés ingere van. Carotis pressióra semmi változás pp, vc alacsony volt 1-2 hypofizis microadenoma. Gyógyszerei:coverex AS 1x5 mg. Inspra 1x 25 mg. Cave:nem tud róla. Jelen panaszok, 120-140/min supraventlicularis paroxyzmus tachycardia sec. isch. Qrs 0,11. carotis pressió hatástalan. Iu Status, sovány pulmo tiszta, cor b maius. ritmusos tachycard szív hangok, hepar 1 hu anasarca nincs, mko FV. perif cyan. Magasság 180 cm. Súly 63 kg. Vérnyomás bal 148/100.jobb 130/100. EKG, 140/min supraventlicularis paroxyzmus tachycardia. sec, isch, AAI PM mellett. Echo:BK 59/42mm,Septum 13/11mm. Hátsó fal 13/9mm. Posterobas hipoakinesis, az anterior Septum és a csúcs elvékonyodott mozgása dyskinetikus a globális BKF jelentősen csökkent E/A 50/65 a két hullám összeolvadása a bal pitvari nyomás növekedésére utal. V-0 0,95 m/s EF 30-32%MMV vastagabb meszes prolabál Mi gr I-Ii MS nincs 3 tasakos jól nyíló aorta billentyű Ao gyök 28 mm Ao asc. 34-35mm Ao Bill sep 22mm AI gr I-Ii Ao max gr 10 hgmm JK 32mm BP 40x39 mm JP 44mm TI gr II APSP 20+15 Hgmm IVC 16mm Thrombus és Friss PF nem látható. Jobb pitvarban követhető a PM elektróda. Diagnózis supraventlicularis parox tachycardia, DCM st p inf. myoc jelentősen csökkent BKF. Amely inspra ellenére sem mutat javulást calcif, MMV, MPS I-Ii. Ao asc tágasság a norm felső határán. fenti áramlás zavarok, emelkedett APSP, Card. decomp. NYHA III. AAI PM impl utáni Status a PM impl 2 éves. Továbbra is isch eredetű DCM csőkk BKF, fenti vitiumok, AAI PM funkciója nem elég ehhez az állapothoz. ICD? HTX lista? Panaszaim a 240 es pulzus óta itt erős mellkasi nyomás hátszúrás karzsibbadás szédülés hányinger fulladás volt, 200 nál beszélni sem tudtam 240 nél örökre elvesztettem az erőmet. KB 2.5 órán keresztül tartott. Az orvos ekg t nem csinált. Azóta teljes korlátozás. Sétánál erősödő mellkasi fájdalom fulladás, emelni tem tudok, abból volt bajom is, evés után eszméletvesztés, amit észrevettem még, hogy ami még árt, a meleg,sex, alkohol, 170 és pulzus, kávé, energia ital, még a fürdővizem se lehet meleg. ülve alszom hogy ne fullad ják el Az újjaim tenyerem elszineződik zsibbad. Ennyi dolog van dokumentálva, de senki meg sem nézi őket a klinikán . Arimias pulzus,bal kamra hipertrophia,59 mm.vlot vesek,spvt-k,vezetési késés ,pitvarfribrilláció,kamrai tachicardia,supraventlicularis tachicardia,qs komplexus,st-t eltérések,széles prs tachicardia 126qrs,sineoralis,funkcionalis szárblokk,av vlokk,bal elülső fascicualis blokk,jobb szárblokk.repol zavar,holosistoles zörej ,hipofizis microadenoma. Válaszát köszönöm. A szív mren ez látszik az eredmény. interventlicularis aszinkronia a jobb kamra késésével.ill.kontraszt anyag adását követően a basalis anteroseptalis segmentumban látható myocardialis halmozás.ez mit jelent?esetleg az infarktusok miatt halmozódik a kontrasztanyag?itt kötőszövet van a szivizomszövet helyett mondta a radiológus. Intraventlicularis vezetési zavarra utaló falmozgás kontrakciós mintázat ha lassabban dobog a szivem érzem a famozgászavart is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
13.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban korlátozottak a véleményalkotás lehetőségei, de mint ön is tudja, infarctus(ok)at követően jelentősen károsodott szívének funkciója, ez okozza a ritmuszavarokat és a subjectiv panaszait. Javasolom, konnzultáljon kezelőorvosával a terápia lehetséges módosításáról, esetleg erélyesebb gyógyszeres kezelésről.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
09.
Légrádi László kérdése:

Tisztellt Dr,Nő ! Azt szeretném kérdezni,hogy a véralvadásgátlót / ASACTAL 100 / szedhetem-e minden másnap.Folyamatos szedés mellett jelentkezett már az alkaromon enyhe véraláfutás,apró piros pöttyök formájában.Korábban pedig már volt nagyobb összefüggő terület is az alkaromon .Saját felelősségemre kipróbáltam csak kétnaponta szedni,s az emlitett problémáim megszüntek!Válaszát elre is köszönöm !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
09.
Tisztelt Kérdező! Jobb megoldásnak tartanám, ha mindennap szedné, mondjuk az eredeti adag felét, a hatás így egyenletesebb lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
07.
Erika Kajzinger kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa ! A múlthéten voltam card. echon , és az eredményről szeretnék bővebb felvilágosítást kapni. A vizsgáló orvos nem mondott semmit. Vlemény: Megtartott pitvari és kamrai paraméterek. A pitvari septum ingázó mozgást végez. Globálisan jó bal kamrai systoles funkció. Echodens aortagyök. Három tasakos, echodens aorta billentyű. Inhomogénen echodens mitralis vitorlák. Insuff.valvulae mitralis et tricuspidalis (enyhe) ASD nem vizsgálható. Mérési adatok: M mód: Interventricularis septum DD:11 DS:16 Bal kamra DD:40 DS:20 Hátsó fal DD:10 DS14 EF82% Aortagyök a billentyű szintjén : Aorta Valsalva szintjén : 28 Bal pitvar: 30 Aorta ascendens : 25 Suprasternalis aortaív átmérő: 26 Doppler és color doppler: Aorta kiáramlási sebesség :166 cm/sec E/A : 69/95 DT: 279 ms Szöveti doppler E-: E/E- Aorta insuff. nincs Mitralis insuff. enyhe fokú (jelzett) Tricuspidalis insuff. enyhe fokú Becsül artéria pulmonális nyomás: 29+5=34 Hgmm 2D: Segmentalis falmozgászavar: nincs Négyüregi képből mért bal pitvar: 43 jobb pitvar: 42 Négyüregi képből mért jobb kamra :33 VCI: norm. -belégzéskor collabal A fiziológiásat nem meghaladó pericardialis folyadék. Durva intracavitalis thrombus nem ábrázolódik. Vizsgálat közben az orvos mondott olyat, hogy Clostridiumból származó endocarditis. Papíron nem szerepel. Miután engem vizsgált , gondolom ez a mondat is velem kapcsolatos volt. Fáradékony vagyok, nehezen bírom a terhelést. Lázas állapotom nem volt. Este 10mg Rosuvastatin, reggel 100mg ASA protect (trombophylia miatt), 2x2,5mg Coverex ASA amit jelenleg a 100-110/70 vérnyomásomra nem szedek. Egyéb betegségeim is vannak: IR, Pánik syndróma, asztma Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Kajzinger Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! A hosszú és részletes ECHO leletben enyhe két- és háromhegyű billentyű elégtelenség (visszafolyás) kivételével semmilyen kóros eltérés nem szerepel. Ennek alapján az ön által hallott diagnózis egyáltalán nem biztos, hogy önnel lenne kapcsolatban. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
04.
03.
PAPP TAMÁS kérdése:

Kedves Dr Nő!A kislányom véget szeretnék érdeklödni.15 hónapos kislány.14 napja lázas lett és korházba került.Megállapitották ,hogy kawasaki autoimun beregsége van mivel az összes tünetett produkálta.Megkapta az imunglibin kezelést a szív koszoru ereit érintö szövödmények véget.Illetve napi 4x100mg aspirint.Tegnap leviték az adagot 4x10 mg.Szerencsére már nagyon jól van .Csak látjuk hogy kicsit vérzik az ora de enyhén szivárog.néha.Fül orr gégész azt mondta nem lát semmi korosat és az aspirintöl lehet.Olvastuk h ez nagxon veszélyes kisgyerekekknek.Megkérdeztük a kezelö orvost.azt mondta ez legyen a legnagyobb baj ha majd máshol vérzik akkor kell elgondolkodni.Most nagyon megilyedtünk hogy ezt hogy értette.Már nagyon kivagyunk.Ön szerint ettöl lehet neki akkár agyvérzése vahy gyomor?Ekg jó volt holnap lesz ultrahang meg teljes vérkép.ha minden ok akkor pénteken haza jöhet .Csak ez az Aspirin meg orvérzés ijesztő!Üdvözkettel:Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok önnek válaszolni, javasolom, hogy gyermekkel kapcsolatos kérdésével gyermekorvoshoz forduljon! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
25.
Nagy Norbert kérdése:

Jó napot kedves Doktornő! Kb.kèt hèttel ezelőtt irtam önnek, a mitr.prol.-al, ès a pánikommal kapcsolatban...voltam ultrahangon, ès minden rendben van, nem rosszabbodott ugyan úgy enyhe mint eddig volt. Egy kèrdèsem lenne mèg önhöz ha nem problèma. :) Szokott lenni nèha ez az extra ütès èrzès ami kicsit zavar ès kellemetlen mint ha "botladozna a szívem" ez az extrasiystole azt hiszem nem akarok hülyesèget írni. Ön szerint nem érdemes erre odafigyelni vagy lehet már èn "fújom fel" ezt az egèszet ès jobb lenne nem ezzel foglalkoznom? Elnèzèst kèrek a túlzott kèrdèseimmel csak kicsit ez zavar engem. Válaszát előre is nagyon köszönöm további szèp napot önnek!:)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség (és a mitralis prolapsus nem az), akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
11.
Evelin74 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár hete tartó extrasystolék miatt felkerestem a kardiológiai szakrendelést, ahol holter vizsgálattal 7000 isolalt VES, valmint 4100 trigeminy beats volt látható. Egyéb eltérés nem volt, a szívultrahang negatív lett. A vizsgálatot külföldön végezték. Szeretném megkérdezni, hogy az itteni orvos által felírt napi 150 mg metroprolol, valamint a Q10 koenzim az Ön tapasztalata szerint megszüntetheti-e a problémát, vagy utazzam mielőbb haza inkább az orvos által is kilátásba helyezett ablációra. 50 éves vagyok, egyéb betegségem nincs. Köszönöm szépen a tanácsát előre is!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
11.
Tisztelt Kérdező! Amit leír, az természetesen nem lehet egyértelmű, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a trigemin extra ütésekből egy a normalis, és két extra van, vagy két normális után egy extra ütés van, az extra ütések egy vagy több gócból indulnak ki, pitvari vagy kamrai eredetűek-e, tehát a feltett kérdésére csak a vizsgáló orvos adhat választ, az adatok pontosabb ismeretében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
09.
Vincze Lászlóné kérdése:

Jó napot kívánok ! Szeretném megkérdezni , Co-perineva, Betaloc zok mellett milyen fájdalom-csillapítót szedhetek. Nagyon sokszor fáj a derekam és a keresztcsontom,sajnos a kenőcsök nem elég hatásosak. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
09.
Tisztelt Kérdező! Legjobb lenne, ha ezt kezelőorvosával beszélné meg, általánosságban az mondható, hogy a fájdalomcsillapítók emelhetik a vérnyomást, ezért gondos mérlegelés szükséges a gyógyszerek kiválasztásánál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
07.
Nagy Norbert kérdése:

Köszönöm a válaszát! :)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
07.
Nagyon szívesen :)
2019.
03.
07.
Nagy Norbert kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusom van 4 èvvel ezelőtt derült ki, èvente járok rendszeres kontroll vizsgálatra, de szerencsère eddig nem rosszabodott. Most márc.20-án megyek az èves vizsgálatra. Körülbelül 2 hónapja nem vagyok valami jól szèdülès, gyengesèg, ès rosszullèt kísèri ezeket sokszor(heves szivdobogás, lègszomj, halálfèlelem"le lassulva" èrzem magam.) 2012-ben kezdődött az egèsz, akkor pánikbetegsèget állapítottak meg, de azóta hol vissza-vissza jön hol el múlik ès volt olyan hogy 1 èvig semmi bajom nem volt. Ami aggaszt igazán, az a szèdülès ès lassunak èrzès enyhe rosszullètekkel. Voltam vèrvètelen, ami magas az a koleszterin ès a triglicerid mindkettő 7 körül van, jövőhèten megyek újra vèrvètelre hogy csökkentek-e ezek az èrtèkek, változtattam az ètrendemen teljesen oda figyelek, hozzáteszem egyáltalán nem vagyok túlsúlyos. Ön szerint valószínűleg a pánik miatt èrzem így magam? Azèrt vannak ezek a szèdülèses lassulva èrzetek? Vagy az èrrendszerem, szívem? El nèzèst a hosszú sorokèrt, de kicsit fèlek 27 èves fèrfi vagyok. Válaszát előre is nagyon köszönöm tisztelettel: Nagy Norbert
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! A leírt panaszok nem utalnak szíveredetre, inkább a pánikbetegséggel lehetnek kapcsolatban, érdemes lenne ebben az irányban is kontrollálni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
05.
Bakti Csaba kérdése:

Jóestét!!Bakti Csaba vagyok 29 éves..Körülbelül 2 éve jelentkeztek nálam olyan tünetek hogy szédülés,tarkóm beforrósodott,vastag ér van a karomban de mikor ez történik cérnaszál vékonyak lesznek..körülbelül 2 hónapja viszont olyan tünetem is van hogy a szivem hol lassan hol gyorsabban ver amikor fekszem aludnék elfelé azt érzem remegek meg erősen dobog a szívem viszont ha kinyitom a szemem a belső remegés és az erős szívdobogás is megszűnik..A kérdésem az lenne hogy mi miatt lehet ez vagy lehet e esetleg valami komolyabb dolog a háttérben? Jelenleg külföldön dolgozom ön szerint érdemes lenne hazamenni kivizsgáltatni magam?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, a tüneteinek a leírásából látatlanban nem lehet érdemi véleményt alkotni, mindenképpen személyes vizsgálat lenne indokolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
04.
nagyneni kérdése:

Tisztelt Doktornő! A gyermek diagnózisa: mitralis billentyű prolapsus I3420. A kezelő szombathelyi szakorvos nem ad igazolást a magasabb családi pótlék igénybevételéhez. A budapesti vizsgálat eredménye: mit.insuff. gr. I-II. A listában szerepel a kód. Miért nem adható ki az igazolás? Sürgős választ szeretnék, amit nagyon szépen megköszönök.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok önnek válaszolni, az illetékeseket kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
03.
Ferenczi Judit kérdése:

Kedves Doktornő! Két kérdésem is lenne a Zyllt 75 mg-os gyógyszerem kapcsán, amit 2016. óta szedetnek velem egy mérsékelt koszorúér szűkület miatt. Az egyik: kihagyhatom-e egy-két hétig a gyógyszer szedést, ugyanis méhszáj kacskonizáció műtétem volt, ami jól sikerült, nem vérzett a seb, csak barnás sebváladék ürült a hüvelyből. Nem kaptam Clexan injekciót műtét után, mondván, hogy nem szükséges,mert ez kis műtét volt és a Zyllt szedésre is visszatértem néhány nap után. Amióta szedem a Zylltet, azóta nem csak váladék ürül a hüvelyből, hanem friss vér is. Az is aggaszt, hogy az operáló nőgyógyász recept nélkül kapható Rudascorbin vérvézcsillapítót javasolt, ezt is szedem, de nem tudom, nem ütik-e egymást a Zylltel? Abbahagyhatom-e egy-két hétre a Zylltet, míg begyógyul a műtéti seb? A másik kérdésem: Q10 koenzimet szerettem volna napi 100 m-osat szedni és most olvastam, hogy káros lehet a vérhigítót szedőknek, mert rontja a hatását. Ez a Zylltre is vonatkozik? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Kérdéseire a választ kezelőorvosaitól kellene megkapnia, ami a Zyllt szedését, a vérzés okát, mértékét, a szükséges teendőket illeti. A
2019.
03.
03.
Toth Renata kérdése:

Tisztelt Doktorno! Panikbetegseg szorongasra szedek 13 napja sertraline tartalmu gyogyszert 50mg-ot. A kerdesem az lenne hogy altalaban nyugalmi helyzetben a pulzusom 77-89 de van olyan szituacio amikor felmegyek nyugodtan a lepcson es 154/min merek ez sem rendszeres. On szerint kellene aggodnom ekg-t honapokkal ezelott csinaltak de haziorvosnal jartam aki meghallgatas utan diagnosztizalta hogy ujra elojott a szorongasom es a panikom. Panik beteg reven mindentol tudok aggodni on szerint kell ilyenkor aggodnok vagy ez az atmeneti magas pulzus artalmatlan? Valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
03.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem tudok a kérdésére válaszolni, ezt kezelőorvosaival kellene megkonzultálnia. Mindenesetre maga ez a pulzusszám nem ad okot aggodalomra. üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
01.
Hajos Attila kérdése:

Kedves Doktor Nő! 23 éves fiúnál magasnak számít a 130-135/80-82 vérnyomás érték? Kell-e gyógyszert szedni erre? 2 évvel ezelőtt kb.3 hónapig szedett vérnyomás csökkentőt de utána elhagyta és jók voltak az értékei pár kilótól sikerült meg is szabadulnia. Azonban az utobbi időben már ilyen értékéket mérünk nála. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Ha ezek az értékek kizárólag otthoni vérnyomásmérés eredményei, akkor figyelembe kell venni, hogy nap közben, fizikai tevékenység vagy stressz hatására magasabbak is lehetnek. Érdemes lenne alaposabb kivizsgálás, tartós vérnyomás-monitorozás (ABPM) elvégzése is, annak adatai alapján lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
01.
Dajka Attila kérdése:

tisztelt drnő.Azzal a kérdésel fordulok őnhőz hogy mitől van az hogy lefürődtem és elkezdett szúrni a ball mellemnél a honom alatt.A vérnyomásom 111/79/86 volt.TRITALCET SZEDEK REGGEL EGY FELET.Nem imfartus gyanú esetleg,
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, kétség esetén forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
03.
01.
Bajnok Józsefné kérdése:

Kedves DRNŐ! 51 éves nő vagyok, már többször kérdeztem Öntől, most is szeretnék. ma reggel óta párszor előfordult velem olyan gyengeség érzet, enyhe szédülés, erőtlenség.megmértem a vérnyomásom, ami 144/66 és 81 pulzus. fájdalmat érzek a vállamba ilyenkor és a balkaromba is. majd lassanként elmúlik. a multhéten jártam kardiológusnál évi kontrolon, ekg labor, szivultrahang volt. drnő mindent rendben talált, eddigi terápia folytatását javasolta. magasvérnyomásos és cukorbeteg vagyok. most mégis aggódok kicsit. Ön szerint mi okozhat ilyet még?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, lehet, hogy a vércukra ingadozik, azt is ki kellene vizsgálni. Javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes konzultáció céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
27.
Kovács kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22 éves fiú vagyok. Egyetemre járok és kollégista vagyok. Hétköznaponként 90-105 közötti a pulzusom(napi 2-3 szál cigarettat szívok). Hétvégente mindig haza megyek és ott szinte soha nem megy 80 fölé a pulzusom szinte mindig 60-75 közötti. A vérnyomásom néha szokott magas lenni(130-135/75) de pár perc ülés után normalizálódik es lemegy 130 alá. A kérdésem az lenne,hogy veszélyes az ilyen magas pulzus szám, illetve lelki okok,az iskola miatti stressz miatt is nő a nyugalmi pulzus? Illetve a vérnyomás értékeim még megfelelőnek számítanak? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok-tünetek inkább stressz következményei lehetnek, próbálja meg tudatosan leküzdeni, éljen fizikailag aktívan. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
18.
Nagy Bettina kérdése:

Köszönöm válaszát,most megszűntek a panaszok! De érdemes lenne egy újabb kivizsgálás inkább? Valóban pánikbeteg vagyok,csak ez most megijesztett,mert durva volt.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
27.
Szerintem nincs szükség újabb kardiológiai vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
18.
Nagy Bettina kérdése:

Tisztelt Doktornő,borzasztóan megijedtem! Hirtelen felszökött a vérnyomásom,remegtem,a szívem majd kiugrott a helyéről,azthittem a mentő visz el.Bekaptam egy Frontint,most lement a vérnyomás,de mellkasi fájdalmaim vannak.Szúrások és nyomások,nagyon nyugtalanít.Nagylabor,kardiologiai kivizsgalas kb 3 honapja volt.Mit tegyek? A hatam es a vallam is faj,eg a gyomrom es szorit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a leírás (és a korábbi normális szervi kivizsgálás alapján) ez leginkább pánikroham lehetett. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával, személyes vizsgálat formájában, vagy hívjon mentőt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
16.
D. Margit kérdése:

Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi gyógyszerek szedese eseten milyen időközönként szükséges laborvizsgàltot végezni, és mire terjedjen ki a vizsgálat? Asactal 100 mg, nitromint tapasz 5mg/24 óra,nebibeta 5 mg, coverex as 5 mg, adexor prolong 80 mg, pradaxa 110 mg, noacid 40 mg, covercard 5mg/5mg, atorvox 20 mg.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! A felsorolt gyógyszerek alapján ön szívpanaszok, magas vérnyomás, magas koleszterinszint miatt szed gyógyszereket. Ilyen körülmények között nem a gyógyszerek, hanem az ön egészségi állapota miatt kell rendszeres kontroll, aminek részleteit kezelőorvosával kellene megkonzultálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
15.
Bartha Alexandra kérdése:

Jó napot 23 éves lány vagyok és e hónap 13án katéterezésem estem át. 2,5 órat feküdtem utána. Mivel (hál‘ istennek) nem talatak semmit hazaengedtek. Egesz öszinten az elsö nap nem de tegnap es Ma egesz sokat mozogtam sajnos egyedül vagyok es muszaj magam elöatnom. A Vadillo baut vettem eszre hogy egy kicsit beduzzadt es olyan erzesem van mintha egy erös izomgörcs utani fajdalom lenne ha egy keveset ramozgok elmulik de hosszabb nyugalmi allapot utan nagyon Nehez raallnom erdekelne hogy lehet e ez egyfajta mellekhatas a terhelestöl a kateterezes combon at törtent szinelvaltozast a vadlimon nem eszleltem Elöre is köszönöm Bartha Alexandra
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok a kérdésére válaszolni, kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
15.
Csáki Zssolt kérdése:

Tisztelt Zsuzsanna! Éves laborvizsgálaton estem túl. Magas vérnyomásra szedek reggel Bisoblock 5mg 1 szemet és Karbis 8mg fél szemet reggel és este. Kis eltérések vannak a labor eredményemben. 42 éves férfi vagyok. Van e okom aggódni? Klorid 96,0 mmol/l alacsonyabb kicsivel Glükóz 3,9 mmol/l alacsonyabb kicsivel Triglicerid 1.7 mmol/l pont határ Koleszterin-HDL 1,0 mmol/l alacsonyabb kicsivel Koleszterin-LDL (számolt) 3,89 mmol/l magasabb kicsivel Neutrophil granulocyta 39,20 % alacsonyabb kicsivel Lymphocyta 48,80 % magasabb kicsivel Monocyta 8,70 % magasabb kicsivel Reggel ébredéskor megittam egy pohár vizet, de semmi mást. Köszönöm a válaszát. Üdv: ZSolt
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
11.
baggio1975 kérdése:

Kedves Doktornő!44 éves férfi vagyok.Problémám december közepén kezdődött.Munka után, amikor hazaérkeztem,enyhe mellkasi fájdalmat éreztem, ami a bal kezem irányába kisugárzott.A fájdalmat úgy jellemezném,mintha egy izom húzódás lett volna.Utána kb. 1-1.5 hónapig napi szinten éreztem a bal mellkasomnál szúró ,nyilaló érzést,aminek erőssége 10-es skálán 1-2-es lehetett.Nem erős,de mégis kellemetlen volt.Januárban jelentkeztem a háziorvosnál,aki EKG-t csinált és kért egy mellkas röntgent,de mindent rendben találtak.Flektor port írt fel,esetleges gyulladásra gondolva.Úgy éreztem,hogy megszüntek a tünetek,azonban amikor abbahagytam a szedést,ismét napi szinten visszatért a szúró,nyilaló érzés.Ismerősöm tanácsára megpróbáltam Panangin Fortét szedni,aminek megkezdése után, szinte azonnal megszűntek a tünetek és amióta szedem azóta nem is tapasztaltam a fentebb írt problémákat.Vérnyomás csökkentőt szedek. Napi 1 tabletta Tanydonnal sikerült a megfelelő értéket beállítani.Szeretném megkérdezni,hogy így,hogy szedem a Panangint és a tünetek nem jelentkeznek ,milyen teendőim vannak?Eseteges további vizsgálatok szükségesek e?Jelentkezzek e a házi orvosnál és hogy meddig szedhetem a Panangint?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésével kapcsolatban. Mivel panaszai teljesen eltérő gyógyszerekre is megszűntek, nagyon kérdéses az értékelhetőségük. Az életkora alapján azért szakorvosi vizsgálat nem ártana. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
10.
Gémes Tibor kérdése:

Tísztelt dr nő! Nem tudom jó helyen kérdezek e. Van itthon egy szaturácio mérő és nagyon meg vagyok ilyedve, mert az elmúlt 2 napban nehezebben veszem a levegőt. Fekvő helyzetben mértem és 90% ot mutatott. Ahogy felülők vagy mozgok elindul felfelé 96-97-98% ra.Félek nehogy megfulladjak hogy kevés oxigént kapok. Kell ez miatt aggodnom? Kisebb influenzába vagyok most. Lehet azért is lehet alacsonyabb. Előre is koszonom a válaszát. Tisztelettel: G. Tibor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! A meghűlés ronthatja az oxigén-saturatiot, előfordul, hogy főleg fekvő helyzetben. Mivel ezt szövődmény is okozhatja, javasolom, minél előbb keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
08.
Balogh Ádám kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja voltam EKG-n, a következők az értékek: HR: 72, Pd: 96 ms, PQ: 112 ms, QRS: 100 ms, QT: 352 ms, QTc: 387 ms, P ax: 62 QRS ax: 61 normál (meredek), T ax: 35, QRS-T ax(3D): 90. Nem rövid a PQ egy kicsit? Éjjel viszont azt álmodtam, hogy valaki párnát szorít az arcomra, és majdnem megfulladok, mire felriadtam. Nagyon rossz volt, mert kiabálni nem tudtam (ez mondjuk normál álomnál is előfordul), és úgy éreztem, hogy elhagy minden életerőm. Miután felébredtem, minden teljesen normális volt, csupán a vérnyomásom volt magasabb (lüktetést éreztem). Lehetett ez sima álom, vagy inkább valami keringési rendellenesség? Orrsövény műtétre készülök, ezért többet stresszelek mostanában.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudok érdemben válaszolni éjszakai alvással kapcsolatos problémájára, javasolom, keressen fel egy alvásdiagnosztkai központot. A kissé rövidebb PQ bizonyára nem játszik szerepet a panaszokban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
07.
balint1000 kérdése:

Kedves Doktornő! 20 éves fiú vagyok, akinek 1-2 hónapja tartó melkasi fájdalmai vannak. A fájások között nem tudok összefüggést találni, teljesen véletlen módon jönnek. Voltam szívultrahangon amin a következő eredményt kaptam: EDD/ESD: 53/36mm, IVS/PWD:9/9MM, szimmetrikusan kontraháló, jó systolés funkciójú bal kamra, csúcsi képeket is figyelembe véve EF: 65% Jobb kamra: RVEDD: 39mm, TAPSE: 23mm. BP:45mm, JP:45mm. Struktúrálisan ép billentyűk. CFM Doplerre érdemei kóros áramlás nem látható, Mitralis inflow: E/A: 88/45 cm/s, DT: 160 ms. Aortabill. háromtasakos, jól szeparál, AOD: 30mm, Aosep: 22mm. Aovmax: 1.31 m/s. Jelzett TR alapján becsült JK-i systolés nyomás 23+5=28 Hgmm. IVC: 16mm légzésszinkron kaliveringadozást mutat. Szegmentális falmozgászavar nincs. Pericardialis fluidum nem látható. Kérdésem az lenne, hogy a vizsgálatot végző Doktornő nem tanácstalan volt miért ilyen nagy 39mm a jobb kamrám, amikor minden más értékem jó volt. Amennyire jól tudom 40mm-től tekinthető kórosnak. Fél évvel ezelőtt voltam egy másik szívultrahangon más okból kifolyólag, szerencsére az teljesen negatív volt. Viszont akkor a jobb kamrám mérete 28mm volt csak. Családomban fiatalkori elhalálozás nem volt, 70-80 év körül előfordult infarktus mind a két szülői ágamról. Ön szerint mi okozhatja ezt az eltérést? Szükséges aggódni/figyelni esetleg újabb kivizsgálásokra mennem? Üdvözlettel Bálint
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban sajnos nem tudok a kérdésére válaszolni, a szívultrahang mellett részletesebb kardiológiai vizsgálat is ajánlott. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
05.
bordaszilard kérdése:

Jó napot! 20 éves fiú vagyok, s mellkasi fájdalom miatt kerestem fel a helyi kardiológiát. Véleményem szerint valószínűleg a stressz miatt jelentkezhetett a panasz, ezt próbálom kezelni és már kb 2 hónapja fájt a mellkasom utoljára. Az EKG és uktrahang megfelelő eredménnyel zárult. Viszont a minap a kardiológus enyhe magas vérnyomás betegséget állapított meg nálam. Feltettek egy 0-24-es vérnyomásmérőt, az átlagos vérnyomásom a nap folyamán 139/71. Azt vettem észre, hogy amíg nyugalomba voltam rendszerint 140 alatt voltak az értékek, s ha mozogni kezdtem, sétálni stb akkor felment magasabbra. Voltak 150-160körüli értékek is nap közben, de rendszerint 130-145 közöttiek. Egyszer amint megláttam, hogy magasabb értéket is mért, kicsit ráparáztam, hogy majd gyógyszert kell szednem életem végéig és lehet néha ezért is mért néha többet a későbbiekben. A doktornő egyből vérnyomáscsökkentő gyógyszert írt fel, "javasolta" a szedését. Furcsa volt számomra, hogy egyből gyógyszert ajánlott, nem életmódváltást stb. A doktornő Coverex-AS 5 mg filmtablettát javallott, de 20 évesen nem szívesen szednék életem végéig gyógyszert. (Ha kell természetesen szedni fogom.) Nagyon sósan nem étkezem, heti 3-szor mozgok, kb 10 kiló felesleg lehet rajtam. Önnek mi a véleménye, váltsam ki gyógyszert és szedjem vagy próbáljak meg életmódommal változtatni az enyhe hipertóniámon?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Szerintem váltsa ki, kezdje szedni, egyben változtasson az életmódján is. Azért ajánlom a gyógyszer szedését, mert az életmódváltás hosszabb folyamat, ha sikerül ezt rendszeressé tennie, akkor rendezett vérnyomás mellett lehet elhagyni a gyógyszert. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
03.
bettinagy009 kérdése:

Köszönöm válaszát! És nők esetében hány éves kortól kell aggódni?Akik mentruálnak még,azok védettebbek?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
03.
Nagyon szívesen. Ez inkább úgy igaz, hogy a klimax után fokozott a veszélyeztettség, de a még menstruáló nők sem védettek sajnos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
03.
bettinagy009 kérdése:

Kedves Doktornő! 20 éves lány vagyok,a családomban a férfiak körében 3 x fordult elő infarktus.Családi halmozódás megvan.2 hónapja kivizsgáltak,ott aztmondták semmi probléma a szívemmel.Pánikbeteg vagyok és szorongok.Egy ismerősöm mesélte,50 éves férfi,hogy infarktust kapott,úgy hogy nem volt érszükülete,valamint a barátja ebben halt meg 48 évesen,úgy hogy kivizsgálták előtte de semmit nem találtak a szívével kapcsolatban,mégis infaktusa lett.Ez bárkit leteper?Én is veszélyeztetett vagyok?Napjaban tobbszor is erzek nyomo erzest a mellkasomban,szivtajekon,a gyomromban.Vernyomas,pulzus jo,nem dohanyzom,verkep is jo.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Teljes biztonsággal nem lehet megmondani, hogy kap-e valaki infarktust vagy sem, csak a valószínűséget lehet becsülni. Ha az egyénnek nincsenek kockázati tényezői (cholesterin, magas vércukor, testsúlyfelesleg, magas vérnyomás, dohányzás), akkor jóval kisebb az esély, hogy infarktust kapjon. Ennél pontosabb becslés nemigen adható, ez is statisztikai valószínűség, egyéni szintre lebontva nem lehet garanciát adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
02.
01.
Katona Krisztina kérdése:

Kedves Doktornő! Írtam pár napja a furcsa szorító érzésemről szívtájékon. A ritmuszavarokat is erősebben érzem. Szedem a Panangint napi 3x és a Bisoprololt felet reggelente.Mérem a vérnyomásom és átlagosan 118-125/60-66 szokott lenni 65 körüli pulzussal.Készült 2 napja egy friss labor. Ami eltérést mutat: Kreatinin 105 (ref.tart.53-97).Ferritin 8 (ref.tart.15-150).Egfr érték 60 felett normális,de nekem 52 lett. Az orvos tegnap erről nem beszélt,hogy ezek mit jelentenek? Amúgy a koleszterin is 4,62), a CRP szint (1) jónak tűnik.A kardiológiai leleten ez állt: Icterus,cyanosis,oedema nincsen.Sclera fehér,conjuntiva kp.erezett.Pajzsmirigy mirigyes tapintatú,kóros nyirokcsomó nincsen.Tiszta,ritmusos szívhangok,zörek nem hallható.Kp.tág üregek. Jó bal kamra szisztolés és diasztolés funkció,regionalis falmozgászavar nem látható.Mitralis anterior vitorla prolabás.I MI.jelzett TI.Thrombus,pericardialis fluidum nincsen. A vizsgálat során organikus szívbetegség nem igazolódott. Nem lett változtatva a gyógyszeren (Bisoprolol).Igazán akkor nem tudom,hogy merrefelé menjek,hogy elmúljanak ezek a ritmuszavarok és ez a szúró érzés szív körül,ami olyankor le is zsibbasztja a bal karomat ujjakig.Még lesz majd egy holter felhelyezés márciusban. Várom véleményét kedves Doktornő! Köszönettel: Kriszti
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
02.
02.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar feltehetően ártalmatlan extrasystole, amivel nem kell foglalkoznia, nagyon gyakori, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Ami a szúrásokat illeti, mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
30.
Roberto kérdése:

Jonapot doktornő! Aszt szeretnèm megkèrdezni hogy szív nyomó érzésem szokott lenni még malkas se inkâb ijen szív idegesség az lehet szorongásos betegségem van az okozhat ijet már voltam minden fajta vizsgàlaton jó volt montak sémi baja szívemnek azorongàstol lehet ez a szív szorító érzés meg fura èrzes szív idegesség vagy mi ? Frontin be veszek elmúlik azaz erdekes mi lehet köszönöm előre is üdv Róbert
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Valószínű, hogy a szorongástól van. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
27.
Nagy Bettina kérdése:

A háziorvosom azt mondta erre,hogy a vérkép tökéletes,3 hónapja a sürgősségin is ezt mondták,hogy nincs baj.Akkor ezek szerint nem kell foglalkoznom az emelkedett értékekkel?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
27.
Ezt nem tudom megmondani, de az ajánlott linken láthatja, hogy hányféle betegség illetve állapot okozhatja a CRP emelkedését. Ennek ismeretében döntse el, hogy folytatja-e a felderítést, vagy nem foglalkozik vele. Utóbbi esetben nem tudom, miért kell egyáltalán laborvizsgálat, ha a kóros értékeket nem vesszük figyelembe?
2019.
01.
27.
bettinagy009 kérdése:

Kedves Doktornő!Voltam nagylaboron,ahol magasabb volt a CRP értékem, 10,9 mg|L volt és 5 lehet úgytudom...ez most szív vagy érrendszeri betegségre utal? Ez az értékem mindig magasabb picit,túlsúlyom van. Mit tanácsol,20 éves vagyok és lány,koleszterinem,vércukrom jó.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Több oka is lehet, laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
27.
Katona Krisztina kérdése:

Köszönöm szépen doktornő a válaszát. Kérjek addig a háziorvostól laborvizsgálatra beutalót? Szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
27.
Az mindenképpen hasznos lenne :)
2019.
01.
27.
Bbetti kérdése:

Kedves Dr. Nő! Régebben is, 3 éve nézték már panaszaimat, de akkor nem találtak semmit. Egy egy pillanatra beremeg a mellkasom. Van hogy egy másodpercig, van hogy 4 másodpercre. De az a ritkább. Van hogy köhintenem kell, de van mikor semmit sem teszek. Ilyesztő. Egyik éjjel hason nem tudtam feküdni mert akkor folyamatosan éreztem, míg el nem fordultam. 10 éve voltam pánik beteg, akkor hipnozisban kezeltek. Van hogy hónapokig semmi, de van ,hogy mint most, hogy mindennapi. Igaz ért nehéz időszak. Fiamat aki 17 éves majdnem elvesztettük karácsony előtt. Súlyos autóbalesetet szenvedett. Jelenleg itthon vagyok vele, míg fel nem épül. Néha fázok, néha csak úgy kiráz a hideg. Pánik tüneteim lehetnek, vagy érdemes újra megnézetni szívemet? Vitaminokat szedek. Tej és lisztérzékeny vagyok. Néha néha csalók a diétával ,lehet az is tesz a tünetekre. Elkezdtem pszichológushoz is menni. Köszönöm szépen előre is!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, de valószínűbbnek tűnik, hogy ezek a panaszok pszichés eredetűek. Kétség esetén forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
26.
Katona Krisztina kérdése:

Köszönöm szépen válaszát! Csak a felhasználónevem: elenorkismama. Van 2 egészséges gyermekem (14 és 19 évesek).Nem tervezünk 47 évesen még egyet. Túl aggódó típus is vagyok és a tavalyi évben a sok stressz és a gyermekek körüli vizsgák,iskola... fokozza aggodalmaimat. Folyton az jár a fejemben,hogy anyukám révén "megkapom" a szívbetegséget. Igazsághoz tartozik,hogy amióta meghalt,fél szem Zolpidemmel tudok csak elaludni,különben nem megy az elalvás. Így legalább alszom 6 órát is egyfolytában. Most szedem folyamatosan fél éve a Bisoprololt. És 2 hete szedek Panangint is,hátha nyújt valami enyhülést. Sajnos a sportra nincs időm,de a munkahelyemre oda-vissza gyalog megyek (kb 1,5 km oda meg vissza is 1,5). Ellátogathatok Önhöz a rendelésére? Február 4-re tudnék időpontos foglalni. Köszönöm figyelmét! Kriszti
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
27.
Tisztelt Kérdező! Természetesen szívesen látom a rendelésen, kérem, hogy jelentkezzen be az önnek megfelelő időpontra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
26.
elenorkismama kérdése:

Kedves Doktornő! 2007-ben egy baleset folytán -annak nehéz feldolgozása miatt- jelentkeztek komolyabb ritmuszavaraim. (47 éves vagyok)Akkor megállapították,hogy Mitralis p.van. Concor tablettát szedtem 2 évig,miután panaszaim enyhültek. 2 évente jártam kardiológiai kontrollra. 2018.februárjában ismét erős és szapora szívműködést tapasztaltam. Uh,holter-vizsgálat történt. Holter: max.frekv.120/min,min.frekv.50/min.Átl.frekv.69/min.Leghosszabb pausa: 1490 msec.Vél.:Sinus alapritmus.Terhelés alatt ischaemiára utaló EKG nem volt.A nappali órakban mindvégig sin.tachycardia látható.1-1 SES látható. Bisoprololt írtak fel 5 mg napi fél tablettát. Pantoprazolt szedek amikor erősen érzem a gyomorégést. Éves gasztroenterológia kivizsgáláson részt veszek. 2 hete érzem,hogy erősebb a ritmuszavarom és olyankor szurkáló érzést érzek. Ilyenkor nagyon nehezen tudom lenyugtatni magam.Vérnyomásom általában 120/65 (pulzus 60-65).Van hogy kicsit lezsibbad a bal karom is.Alapjában is stresszes típus vagyok. Fél éve meghalt édesanyám. Álmában állt meg a szíve (83 évesen). 1 éve a bátyámat veszítettem el (56 éves volt). És tavaly 3 nőgyógyászati műtétem is volt.Kardiológiára március közepére kaptam csak időpontot. Doktornő szerint van okom aggodalomra a 11 hónappal ezelőtti holter eredmények tükrében? Még annyit,hogy július végén volt egy nagyobb nőgyógyászati műtétem és annak kapcsán teljes kivizsgáláson vettem részt. Vérképem,mellkas rtg és az akkor készített EKG minden negatív volt. Egyedül a TSH volt (az addig 4-5 érték helyett 1,8). Köszönöm hogy elolvasta hosszú levelem és várom véleményét! Ha kéri,a júliusi EKG leletet le tudom küldeni.Köszönettel: Kriszti
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján semmi oka az aggodalomra kardiológiai szempontból (megbízhatóan normális leletek). A labor alapján a gyors szívverés hátterében pajzsmirigy-túlműködést tisztázni kellene. Ha nincs, akkor a tüneti kezelésként alkalmazott beta-blockoló jó megoldás, feltéve, hogy csak a jeligéjében kismama (terhesség esetén ellenjavallt). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
24.
Németh Barbara kérdése:

Tisztelt dr nő! Érdeklődni szeretnék mi a különbség az sp54 és a chinotál tabletta között.? Évek óta sp54 et szedtem raynaud szindrómára,de hónapok óta nem kapható.Nyaki meszesedésem is van.Jelenleg szédülök.Talán a gyógyszer hirtelen abbahagyása.. Szeretnék feliratni helyette valamit,de szeretném tudni mi a különbség a 2 gyógyszer között. A másik kérdésem hogy a trentál,a chinotál vagy a pentoxil ep 400 mg közül melyiket irassam melyik jobb?Bár tudom hogy ugyanaz a hatóanyag,de gondolok itt a mellékhatások adalékanyogra.Jobb e valamelyik?Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Ezekkel a gyógyszerekkel nincs érdemi tapasztalatom, egyébként a reakció egyénenként eltérő lehet azonos hatóanyagú, de részben más összetételű készítmények szedésekor. Sajnos, így nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
20.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Üdvözlöm! Érdeklődnék hogy a diastoles érték mitől lehet magas? Túlsúlyom van illv alulmukodesem.Ezektol lehet ? Köszönöm szépen a válaszat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Az emelkedett diastolés érték is magas vérnyomást jelent, elsősorban az erek fokozott tónusával illetve merevségével kapcsolatos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
19.
bettinagy009 kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon sajnálom,hogy ennyit zaklatom,de Ön mindig megnyugtat és válaszol a kérdéseimre. Kereken egy hónapja volt teljes körű kardiológiai kivizsgálásom,ahol minden rendben volt(vérnyomásmérés,nyugalmi Ekg,terheléses Ekg,szívultrahang),valamint 1 hete nagylabor is volt. Azóta viszont tapasztalom a bal oldalon,majdnem középen,hogy időnként nyomást érzek a szegycsontomnál,a pulzusom szaporább,de mindez nem terhelésre jelentkezik általában,hanem nyugalomban.Zsibbad a bal karom,valamint tegnap a vérnyomásom megmértem magamnak és szívritmuszavart jelzett a gép,aztán a harmadik mérésnél már nem jelezte,a pulzusom is jó volt.Anyukám szerint rosszul volt felhelyezve a mérő. A mellkasom közepén nem érzem a tüneteket,inkább bal oldalra orientálódik.Most újabb kivizsgálás lenne szükséges? 20 éves lány vagyok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Panaszai a leírás alapján inkább mozgásszervi eredetűnek (csigolyák, bordaközti izomzat) tűnnek, amit az esetleges idegesség is fokozhat. szívszempontból nincs oka az aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
17.
vegjani kérdése:

Tisztelt Doktornő! 72 éves vagyok, ASA protect véralvadásgátlót szedek. Sok féle izületi problémám van ezért megörültem az Artoflex plus nevü étrend kiegészitőnek, amit nagyon sokan dícsérnek. A gondom a következő: A kapszula elég nagy mennyiségű kurkumint tartalmaz( napi adag- 100,2 mg ) aminek vérhigitó hatása is van. Az a kérdésem, hogy az ASA protect mellett szedhetem-e a kapszulát, vagy inkább ne? Ha nem javasolja, mi a legnagyobb mennyiség amennyit kurkuma porból ehetek naponta? Válaszát köszönöm: Vég János
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Az Artoflex plus az ASA protect mellett fokozhatja a vérzés veszélyét, azt javasolom, hogy inkább kerülje az együttes szedést. Az izületi panaszok kezelésével kapcsolatban kérjen javaslatot reumatológus kezelőorvosától. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
15.
bettinagy009 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Ön,mint kardiológus,elmagyarázná nekem,hogy kinek lehet infarktusa? Aki egészséges érrendszerrel rendelkezdik,nincs szűlület,annak is lehet? vagy bárkinek? Kérem,elmagyarázná?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
15.
Tisztelt Kérdező! Természetesen zömmel olyan esetekben lehet infarktus, ha az erekben meszes lerakódás okozta szűkület van, de extrém esetben igen erős koszorúérgörcs ép coronáriákon is okozhat szívizomelhalást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa Természetesen
2019.
01.
14.
Nagy Bettina kérdése:

Tisztelt Doktornő! Dédipapám szívinfarktusban hunyt el 68 évesen.Rengeteget dohányzott,ivott is.A nagypapámnak szívelégtelensége van,73 éves,de ő már 40 éve iszik és nem csak a szívével van baj. Apukám 45 évesen hunyt el,a második szívinfarktus vitte el,az elsőt 35 évesen kapta.Rengeteget dohányzott,magas volt a koleszterinszintje,vérnyomása,stresszes életet élt. A családban a férfiaknál fordult elő szívbetegség csak.Én 21 éves vagyok és lány.Teljes vérképvizsgálatom tökéletes,a szívemet is teljes körűen kivizsgálták,de nincsen baj vele.Nem dohányzom,alkalmanként iszom,de nem sokat,a vérnyomásom jó,nem magas,figyelek arra miket eszem. Örökölhető ez,hogy nekem is infarktusom lesz? Apa halála óta ezen szorongok. Rengeteg vitamint szedek,figyelek az étkezésemre,mozogni is elkezdek a héten. Inkább a fiúgyermek vagy ugyanúgy a lánygyermek is örökölheti? Kérem segítsen,hogy tisztán lássak a témában!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
14.
Tisztelt Kérdező! Az infarktus hajlam valóban létezik egyes családokban, de ez részben az életmód és a kockázati tényezők fennállásával kapcsolatos. Az mindenképpen szerencsés, hogy ön nő és egészséges életmódot folytat, de érdemes lenne kontrollálni a vércukor-, cholesterinszintet is, ezek önmagukban is fokozhatják az infarktus hajlamot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
12.
bettinagy009 kérdése:

Kedves Doktornő! Sajnos nem vagyok tisztában vele.Milyen tartományba esik a jó vérnyomás és pulzusszám nyugalmi állapotban,valamint fizikai terhelésnél?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
12.
Tisztelt Kérdező! A nyugalmi vérnyomás kevesebb, mint 140/90 és a pulzus 50-70 körül van, a terhelési értékek a terhelés fokától függ, de a pulzus nem lehet több mint 220-életkor években, a vérnyomás pedig 220 systolés ill. 120 diastolés érték. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
10.
Vivien92 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nemrégiben kardiológiai rendelést kerestem fel, mivel időnként magasra ugrik a pulzusom (90-120), a vérnyomásom normális. Az alábbi UH leletet kaptam: AO asc 28mm Bal pitvar 29/33mm Jobb pitvar: 34mm Jobb kamra: 23mm Bal kamra Dd: 43 mm Ds: 30mm EF: 56% Septum: 8 mm, Hátsófal 1mm AI: II Norm tágasságú szívüregek, norm vastag falak. Jó systolés és diastolés bal kamra functio. Segmentalis falmozgászavar nem látható. Pericardialis fluidum, intracardialis shunt, thrombus nem ábrázolódott. AI II fokú. A vizsgáló orvos szerint valószínűleg veleszületett szívbillentyűhibám van, évenkénti kontrollt javasolt utánkövetés céljából, pulzuscsökkentésre pedig Betalocot kaptam, illetve azt a javaslatot hogy sportoljak. Mennyire súlyos ez a probléma, ill. mennyire romlik gyorsan? Nagyon félek egy esetleges műtéttől ill. az utána következő vérhigítós kezeléstől - csak 26 éves vagyok, lassan gyereket is szeretnék. Köszönöm előre is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
11.
Tisztelt Kérdező! Elég bonyolult a kérdés, nincs általános szabály arra, hogy egy ilyen eltérés esetén milyen fokú súlyosbodásra és mennyi idő alatt lehet számítani. Mindenesetre érdemes lenne egy olyan intézményhez fordulni, amely nagy tapasztalattal rendelkezik a veleszületett szívhibák felnőttkori kezelésével kapcsolatban. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
10.
patrik0628 kérdése:

Kedves Dr.nő. 35 éves ffi vagyok már hetek óta fáj a mellkasom középen szegycsont mögött ami mozgásra enyhűl pihenéskor és előrehajláskor előjön emelett reggelente felkeléskor öklendezek a pulzusom magasabb a normálisnál,mértem vérnyomásom 127/77 /94 rossz a közérzetem, ezzel a panasszal már 1 évvel ezelőtt is küzdtem ezért elmentem kardiológiai vizsgálatra ekg,ultrahang,terheléses ekg,mellkas röntgen,labor és minden negatív lett Az ünnepeken elég gyakran fogyasztottam alkoholt és dohányzok is. Most újra ugyanígy érzem magam ön szerint mi lehet a háttérben? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
10.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok inkább emésztőszervi (gyomor, epe, hasnyálmirigy) eredetűnek tűnnek, javasolom, keressen fel gastroenterológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
09.
Jakab pisti kérdése:

Jó estèt Doktornő!! Egy ok kérdés em lenne a vérnyomásom jó de a pulzusszámom 50 en szokott lenni az nem baj ön szerint nem alacsony?mitől lehet ez vagy nincs baj maga szerint üdvözlettel istvàn
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Az 50-es nyugalmi pulzus nem alacsony. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
09.
Roberto kérdése:

Jó estèt Doktornő!Èrdeklödnèk 50-60kozot szokott lenni a pulzusom .,nem sportolók semmit 26 éves vagyok 180 centi 90kg maga szerint ez baj valamikor 50-60 között van nem nagy baj ez mit csináljak hogy tób legyen ászt halotam 80nak kel lenni még nyugodt ithoni àlapotban is rossz a szívem maga szerint ?? köszönöm válaszát előre is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Ez így pont jó, nem utal szívbetegségre, olvasson utána még egyszer, valamit félreértett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
09.
PAPP TAMÁS kérdése:

Kedves Dr Nő!Azt szeretném kérdezni hogy normál vérnyomásnál 128/86 81 pulzusom van .De az egész testemben érzem a pulzusomat ,lüktet a testem.Ettöl nagyon feszült vagyok.Ez lehet kardiologiai ok.Vagy csak az idegrendszerem van kimerülve és túlságossan figyelek rá?Várom megtisztelő válaszát.Üdvözlettel:Tamás
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
09.
Tisztelt Kérdező! Ennek a jelenségnek kardiológiai oka nem valószínű, inkább az utóbbi ok lehet a háttérben. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
06.
Nagy Bettina kérdése:

Azért leírom Önnek részletesebben: Teljesítm.: 100. FR: 181 BPM Célfrekv.%: 106 % MET: 4.5 (160/90) SBP: 125/70 mmHg 00:00 FR.*BP: 16440 DBP: 125/70 mmHg 00:00 ST emelkedés: 0.8 mm V2 7:10-nél ST süllyedés: -0.6 mm aVR 7:10-nél Vélemény: THR elérése. Kifáradás jelentkezett, egyéb panasza nem volt. SpO2: 99-98-99% De nekem azt mondták,hogy teljesen rendben van a terhelés is,negatív.Csak el kellene kezdenem mozogni. Nem dohányzom,nem fogyasztok energiaitalt,az étrendemben is változtattam.Milyen mozgást javasolna? Köszönöm eddigi segítségét.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! A terhelés eredménye valóban rendben van olyan értelemben, hogy semmilyen kóros jelenség nem lépett fel, az előírt célpulzus eléréséig. Arra akartam csak felhívni a figyelmét, hogy ebben a fiatal életkorban, ennél jóval magasabb terhelési szintnél (150-175, akár 200 Wattnál) várható ennek a pulzusszintnek az elérése, ami edzetlenségre utal. Bármit sportolhat (a súlyzós sportokat nem ajánlom), kocogás, futás, gimnasztika, úszás stb., a lényeg, hogy fittebb legyen. Ebben természetesen a súlyfelesleg leadása is sokat segíthet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
06.
Nagy Bettina kérdése:

Doktornő,az előző vagyok. Az alacsony terhelhetőség lehet a túlsúlyom miatt? Kb 20 kiló feleslegem van,nem mozogtam már régóta. Ez akkor nincsen összefüggésben a szívemmel ugye?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
06.
Azt nem tudom megmondani, hogy mitől lehet, de alacsony terhelési szintnél már magas a pulzusa, ez edzetlenségre utal, szívbetegségre nem.
2019.
01.
06.
Nagy Bettina kérdése:

Kedves Doktornő! Echo eredmény: Aorta asc.: 24 mm. Az aorta billentyű: ép. A bal pitvar: 25 mm (norm.haránt <40mm, hossz. <50mm) A mitrális billentyű: szabályos. MI: jelzett . A bal kamra: 26-44 mm ( norm. <40-55mm) A septum és a hátsó fal: 9-9 mm (norm. 50%) . TI: jelzett SZJKNY: 15+3 Hgmm. TAPSE: 24 mm. PF: nincs . Jó jobb szívfél funkció. TTE-vel a szeptumok épek. Terheléses EKG: 100 W fokozatban érte el a submax. célfr. -t , mellkasi fájdalom nem volt , ST eltérés vagy egyéb ischaemiás jel nem alakult ki. Negatív terhelés. Ön szerint ezek milyen eredmények,egy 21 éves lánynál? Van okom bármi aggodalomra,ha szúrkál vagy nyom a mellkasom enyhén? Naponta van olyan időszak amikor néha az csinálja. Tüdőszűrésen is voltam,negatív. Ezek az eremények kevesebb mint egy hónapja készültek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
06.
Tisztelt Kérdező! ezek teljesen normális eredmények, azon kívül, hogy a terhelhetősége eléggé alacsony. Panaszai nem tűnnek szíveredetűnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
04.
murmann laszlo kérdése:

Tisztelt Dr nő .lenne még egy kérdésem. Az .hogy az ekg-n ezek mit jelentenek? Nyugalmi 63 pulzus.Pd 110ms.PQ146ms.QRS106.QT336.QTcB345.ST62ms .Td 166ms. P ax 76. QRS ax-32bal.T ax62.QRS-T(3D)75. Álló pulzus.128.Pd132ms.PQ154ms.QRS106ms.QT296ms.QTcb433ms.ST52ms.Td138ms.P ax 67.QRS ax-66bal .T ax60.QRS-T ax(3D) 79. Séta pár méter .pulzus 185.Pd 56ms.PQ60ms.QRS68ms.QT228ms.QTcB401ms.ST70ms.Td90ms. P ax 68.QRS ax-48 bal.T ax 58.QRS-T ax (3D)75. Pulzus 70.PR int.155ms.QRS126.QT QTc 406/426ms.P-R-T tengely 67 !! 52.Aug RR 855ms.QTcB439ms.QTcF 427ms.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván egy számítógépes EKG elemzés, aminek a magyarázata egyrészt túl bonyolult és alapos EKG ismereteket igényelne az ön részéről, másrészt önmagában nem sok jelentősége van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
04.
murmann laszlo kérdése:

Kedves Dr nő! Csináltak sziv mr-t és ez az eredmény. Mivel a kórházban a kardiológus semmit sem mondott.megkérdeztem a régi orvosomat sajnos ő külföldön van.de elküldtem az mr-t.ezt irta.ez mit jelent? az eredmény 54%-ot lát 140 es pultusnál.elötte 35%-os ef. Ill.interventlicularis aszinkronia a jobb kamra késésével.ill.kontraszt anyag adását követően a basalis anteroseptalis segmentumban látható myocardialis halmozás.ez mit jelent? Intraventlicularis vezetési zavarra utaló falmozgás kontrakciós mintázat ha lassabban dobog a szivem érzem a famozgászavart is. Szóval az átküldött felvételek eléggé rossz felbontó képességűek..Ami biztosan látszik, az egy tágabb, rosszul contraháló Baljamra és egy normális jobb kamra.Mi 2 heget látunk.Az egyértelműen nagyobb, pericardiumhoz nőtt mellső fali és csúcsi nagyobbat, illetve egy oldalsò a jobb kamra felé iranyuló postetior kisebbet.A többi fehér az az adott koszoruserek ill nagyerel áramlása ill hörgők metszetei A LAD , azaz a mellső bal oldali leszálló kodorúsér ágban egyenetlensegek, meszek.Kis mesz az aortaban és amennyire megitélhető a kéthegyű billentyú felfüggesztésénél az annulusban.Jelenleg nem látható ezen a felvételen viź a pericardium üregben ill a mellűrben és a rossz minőség miatt nem mehítélhető thrombus sem.Mindent összevetve biztosan volt infarctus , betegek a koszorúserek ,tagult a a balkamra ,mozgása renyhe asyncron.Mást ebből a felvetelből megmondani sem en sem mas nem vállal a minőség miatt.Kb ennyi.Nem több semmiképp sem, mint amit eddig mi már tudtunk Köszönöm h átküldte.Óvatosak vagyunk, mert minőségileg nem jó a felvétel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! A lényeget a jelenleg külföldön élő kardiológusa leírta: "Mindent összevetve biztosan volt infarctus , betegek a koszorúserek, tagult a a balkamra ,mozgása renyhe asyncron. Mást ebből a felvetelből megmondani sem en sem mas nem vállal a minőség miatt." Ennél többet én, mint kívülálló, nem tudok mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
03.
PAPP TAMÁS kérdése:

Köszönöm szépen gyors válaszát.Regebben voltam kardiologia vizsgálaton szìvultrahang 3 szor terheleses ekg bicikli,24 oras holter az 4 db ves volt semmi más.Szapora pulzus véget vizsgáltak.mondtak ne streszeljek illetve fogyak.Minden évbe csinaltatok ekg illetve vérnyomas mérést negativ az ekg a vernyomasom is nyugalomba 130/88 körül mozog.A qrs érték 98ms és 110ms között.A kardiologust kérdeztem rola csak legyintett egyet h semmi baj nincs.Most szilveszterkor lefeküdtem tele hasal es ugy felpörgöt a pulzusom legallábis ugy éreztem ki is izatam fel kelltem megmertem a vérnyomásom mert feszült is lettem és 165/101 volt a pulzusom 101 aztán szép lassan visszaált és lefeküdtem aludni.A háziorvosnál voltam ö azt mondta vaj ilyen de egéséges vagyok.A neten meg annyi ijesztegetést találok a széles qrs röl.Akkor az az érték nem add agodalomra okott ön szerint?Probáljak nyugodtan élni fogyni ?Várom megtisztelö válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Az Ekg alapján nincs ok különös aggodalomra, a túlsúly és az ingadozó vérnyomás komolyabb odafigyelést érdemel (talán érdemes lenne a vérnyomás-monitorozást és a terhelést elvégezni). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
03.
Gyorgypal Reka kérdése:

Tisztelt Doktorno! 36 eves vagyok,6 hetes kismama Problemam a kovetkezo.Utobbi idoben,terhessegem ota egy kicsit megemelkedett a pulzusom(90-100)kozott,es eleg gyakran leginkabb fekvo helyzetben szabalytalan szivverest erzekelek.Olyan erzes,mintha egyszer egyszer plusszba melleutne. Jovo hetre kaptam kardiologushoz idopontot,de addig is nagyon izgatom magam,hogy okozhat valami bajt a babanak,ez a ritmuszavar? Sziv ultrahang keszult 5 eve,elso terhessegem alatt,rendben volt minden.Egyik billentyum nem zar tokeletesen de az orvos azt mondta,hogy nem kell ra gyogyszer,minimalis az elteres. Valaszat nagyon koszonom Tisztelettel:Egy aggodo kismama
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet véleményt mondani, de a leírtak nem adnak okot aggodalomra, a kardiológiai vizsgálatig ne foglalkozzon ezzel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2019.
01.
03.
PAPP TAMÁS kérdése:

Kedves Dr nő! A véleményét szeretném kérni.Szapora pulzus véget készült ekg.Vent frekv:114, PR int: 151 ms, QRS:106 ms ,QT/Qtc: 323/390, P-R-T tengely: 59- 22-16.Betalocot kaptam 50mg egy ora múlva újabb ekg. VENT:76V/P,PR int:132ms,QRS:110 ms, QT/QTc 386/417 ms P-R-T tengely 58-20-9 .mond 2 nél sinus tachicardia.Anyit halottam hogy egyik orvos mondta a masiknak enyhén szélas qrs.Azt mondtak semmi bajom nincs ne streszeljek.önnek a vélaménye.Valoban semmi koros nincs?36 éves férfi 110kg .Várom megtisztelő válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! Amennyire kizárólag nyugalmi EKG-ból ezt meg lehet állapítani, valóban semmi komoly eltérés nincs. Persze annak megállapítása, hogy ön egészséges-e, több vizsgálatot igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
29.
djgugly kérdése:

Tisztelt doktor nő Olyan panasszal fordulok önhöz hogy a pulzusom állandóan 100 -110 környékén van még fekvéskor is 90-95 de a vérnyomásom az normális idén már voltam kardio kivisgáláson de mindent rendbe találtak. A h.orvos nebibeta tablettát irt fel magas pulzusra de a betegtájékoztatóban az áll hogy magas vérnyomásra alkalmazható ezért most csak negyed szemet vettem be Kérdésem az hogy ezt szapora pulzusra is be lehet venni? A legfőbb kérdés pedig hogy mi okozza a magas pulzust ami egésznap jelen van?? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! A pulzust is csökkenti, de az okot feltétlenül ki kellene vizsgálni ( pajzsmirigy-betegség, vérszegénység, egyéb betegségek kizárandók. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
29.
Buzas zoltan kérdése:

Olyan kerdesem lenne van olyan hogy szivizom gyuladas mert en mar irtam maganak mintha izomlaz lene a bal melkasomon nem faj de mintha megterheltem volna szedek magnezium citricit is en meg nem voltam szivultrahangon ugy gondolom nem kell mert ekg n mart mondtak semi gond azota probalok sokat futni dohanyzok ideges is szoktam leni probalok nem streszes is vagyok vizsga elott
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2019.
01.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
22.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt dr -nő! Kicsit pintositok. Pajzsmirigybe göb van. 20 eve szedek nyugtatokat. Regen xanax , most rivotril. A rossz alvastol 2 szer volt kb napközben ritmzszavar. Bevettem rudotelt kesöbb helyreugrott. 2 eve volt nyugami zavar, arra ebredtem, ami nem tarsult rosszullettel. Most ralan a kereskedelemben a hajtas amir rosszul bírok. A 2 eve szedett lendormint probalom letenni. Haziorvos javaslatara. 1 rivo 1 rudotel együtt. Rivobol felet csak . Nem e ez okozza a problemat a rivotril? A lendormin mar nem mindig hatott. Altalaban kesön fexem allando du os vagyok. 11 körül jövök ki az agybol. Ez nem azt jelelenti , hogy ennyit alszom. A felebredesekkel együtt 5 ora körül. A jo alvas egy fél gyogyszer, ha nem mindig jön össze, kihat a szívműködesre. 2 eve ultrahahang terheles volt. Minden jo volt. Anyumnak komolyabb szivproblemara is betalokot adtak. Majdnem ez a legjobb? Azt hiszem .Probaltam mar kombinalni , nervenflege nyugtato es rivo. A hasam kipirosodott tőle. Ez egy ördögi kör, kibújni nehez belőle. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni, fel kellene keresnie (legalább telefonon) kezelőorvosát, aki jobban ismeri az ön egészségi állapotát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
21.
Novak Istvan kérdése:

Tisztelt Dr nő! 56 eves ferfi vagyok. 50 mg betakokk zookot szedek. Ennek ellenere arra ebrefek, hogy kicsi aprok a pulzusom. Felkelek valtozik erősebbe. Ekkor bevrszek nyugtatot es meg egy felet a zookbol. Ez lehet nyugalmi ritmuszavar? Köszönöm valaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Erre látatlanban nem lehet válaszolni. Nem tudom, miért szedi a Beatlocot, és hogy az "apró" pulzusa szabályos szívműködéssel jár-e vagy valóban ritmuszavara pl. pitvarfibrillációja van. Ezt kezelőorvosa tudhatja megmondani, EKG vizsgálat alapján. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
21.
Tímár Sándor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm válaszát, mai mérésemnél nem talált szignifikáns P hullámot, így nem tudott PQ értéket mérni? Gond ez? Igérem többet nem zaklatom a mérési eredményeimmel. Köszönettel: Sándor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Erre azért nem tudok válaszolni, mert nem tudom, hogy a gép hibája-e, vagy önnél olyan ritmuszavar alakult ki, amelynél az ingerképzés nem a normális helyről indul ki, ezt egy szabványos EKG alapján tudja megmondani kezelőorvosa. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
20.
Tímár Sándor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Vásároltam egy WIWE készüléket, ahol az első mérésem szerint a QRS: 158 ms, a QTc: 439 ms. Ismert jobb Tawara szár blokkom és I. fokú AV blokkom van, magyarázható-e a két eltérés ezekkel, vagy szaladjak orvoshoz? Köszönöm válaszát: Sándor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
20.
Tisztelt Kérdező! A QRS kiszélesedését a jobb Twara szárblock magyarázhatja. A QTc egy elvi, kalkulált érték, ami azt mutatja meg, hogy az adott pulzusszámnál mennyinek kell lennie a QT-távolságnak. Probléma akkor lehet, ha ez önnél hosszabb, mint a QTc (legalább 20%-kal). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
19.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Üdvözlöm Doktornő!Az elmúlt napokban azt vettem észre hogy a vérnyomás mérés kor a középső szám magas van hogy 90 illv 95.Szisztoles ertekem az jó.Doktorno szerint ez veszélyes kaphatók sztrokot? köszönöm szépen előre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
19.
Tisztelt kérdező! Az említett érték a vérnyomás diastolés értéke, és ha ez magas, az éppen olyan kóros, mintha a systolés érték lenne magas, tehát magában rejtheti akár a stroke veszélyét is. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, az esetleges terápia módosításról. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
15.
Buzas zoltan kérdése:

Tisztelt dr nő szoktam erezni mintha kihagyna a szivem ez a szivritmuszavar es mar zavar idonkent erzek voltam mar kardiologusnal aki csak ekgt csinalt meghalgata a szivem minden rendben aztmondta akor nem ertem mi baj lehet amugy streszes is vagyok ideges tipus mit tanacsol magneziumot is szedtem de aztis mikor elfogyott nem valtotam ki a receptet mert ugy ereztem mar jobb megint kene szedni gondolom de halotam van q10 valami gyogyszer hogy tusom megszuntetni ezekszerint rimus zavarom van akor ezt az ekg mert nem mutata ki szivultrahangon megnem voltam pedig azon kiderulne
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! A szívkihagyást (extrasystole) a ultrahang nem mutatja ki. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
15.
DD kérdése:

Azt szeretnem kerdezni, milyen kovetkezmenyei lehetnek az angina pectorisnak?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
15.
Az angina pectorist koszorúérszűkület okozza, ha belegondol.ön is tudja, hogy infarctus előjele lehet.
2018.
12.
15.
DD kérdése:

Koszonom a valaszat .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
15.
Nagyon szívesen.
2018.
12.
15.
DD kérdése:

Tisztelt Doktorno! Az lenne a kerdesem, hogy a Holteren mit jelent a silent ischemia, Milyen kovetkezmenyei lehetnek, Valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! A silent ischaemia olyan szívizom-vérellátási zavart jelent, mint amilyen koszorúérgörcs (angina pectoris) alatt is jelentkezik, de ezekben az esetekben nem kíséri mellkasi fájdalom. Következményei megegyeznek a fájdalommal járó formával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
11.
Nilla kérdése:

Tisztelt Doktornő! 13 hetes várandós vagyok és mivel korábban semmilyen panaszom nem volt, nem kellett belgyógyászati vizsgálatra mennem. A háziorvosom végzett egy ekgt, aminek eredményére annyit mondott, hogy nem érti, hogy az egyik tartományban (nem emlékszem pontosan mit mondott melyikben) miért lett negatív eredmény. Ezzel le is zárta, nem végezte el újra a vizsgálatot és nem küldött tovább másik orvoshoz. Azonban ez a kijelentése nem hagy nyugodni főleg, hogy várandós vagyok. Tavaly még másik háziorvosom volt ő is csinált ekg-t egy évvel ezelőtt és laikusként próbáltam összehasonlítani milyen eltérés lehet a kettő között. Azt vettem észre, hogy az I. tartományban most fordítva vannak a görbék mint korábban. Laikusként úgy tudom leírni, hogy először megy felfelé a görbe majd lefelé. A tavalyi leletemen azonban fordítva volt és akkor azt mondták minden rendben. Kérdésem, hogy ez az eltérés mitől lehet és ez jelent-e bármilyen problémát? A lelet hivatkozott részletét itt tudja megtekinteni: https://prnt.sc/ltgrfc Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem is értem a kérdését, de lehetséges, hogy az elektródák sorrendjének eltévesztése okozza a különbséget, ez azonban csak egy biztosan helyesen elkészített EKG alapján deríthető ki. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
10.
La Attila kérdése:

Tisztelt Dr.Nő Ma kaptam meg vérkép leletemet amiről sajnos nem tudtam kikérni a háziorvosom véleményét egy fontos dolog miatt siettem. Így önhöz fordúlok ismételten A csillaggal jelölteket leírom önnek és az a kérdésem,hogy mennyire jelentősek az eltérések? Fe: 29,7umol/l Koleszterin: 5,8mmol/l Non Hdl koleszterin: 4,0mmol/l Ezek után az áll ,hogy "matisz". Előre is köszönöm válaszát szép estét.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
10.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy keresse fel az alábbi linket leleteinek magyarázatára: https://www.hazipatika.com/laboreredmenyek Önnek is szép estét kívánok üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
08.
Berta László kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nálam terheléses szívizom scintigraphia-t terveznek. Arról tájékoztattak, hogy a vizsgálatot megelőző 24 órában már nem ihatok sem kakaót, sem pedig kávét. Nem iszom csak napi 1 kávét azt is tejjel felhígítva. Olvastam, hogy a kávé felezési ideje 2-6 óra. Nekem a vizsgálati helyre 5 órás az út Ebben az esetben sem ihatom meg a kávémat? Hogyan befolyásolja a kávé a vizsgálatot? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: B.László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! A kávé gyorsíthatja a szívizom anyagcseréjét és ezáltal a cizsgálat során fals eredményt adhat. Célszerűbb, ha kihagyja a vizsgálat napját a kávét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
12.
02.
Arpi kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Köszönöm a válaszát a vérnyomást orvosnál szoktam méretni, azt hogy ritmus zavarom van csak én gondolom érzem mert hogy soha sehol semmi nem észlelte ( EKG, Ultrahang, orvosok..stb) . Főleg közvetlen evés után érzem egy darabig már gondoltam arra is nem e csak gyomrom..? Köszönöm , szép napot kívánok!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Ezesetben, ha van is extra szívütés, ez inkább kellemetlen, de nincs kóros jelentősége, a telt gyomor okozhatja ezt a jelenséget. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
22.
Arpi kérdése:

Tisztelt Doktor nő! A kérdésem a következő lenne, egy pár éve már kérdeztem öntől. Most is szeretnék. Egy pár éve kezdtem érezni hogy fére üt a szivem van hogy nemérzem egy jó pár hónapig van hogy egy nap akár töbször főleg ha többet eszem. Van hogy remegésnek érzem vagy fére ütésnek. Kardiológusnál voltam volt EKG töbször, ultrahang, fizikális kivizsgálás. Minden a legnagyobb rendben csak egy pici mitrális billentyű kissé lazább szerkezetű,mobilis. Szeretnék elkezdeni edzeni súlyozni újból. 8 évet súlyoztam edzés alatt neméreztem gondot de viszont amikor edzetem akkor sokkal többet éreztem ritmuszavart nyugalmi állapotban.Maga véleményére szerint mehet az edzés vagy inkább ne. 34éves vagyok 176 cm 84 kg a vérnyomásom átlag120/80 vagy alacsonyabb, pulzusom nyugalmi állapotban 50-60 között. Stressz az sok van, szakmai ártalom... A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Árpi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar nem jelent ellenjavallatot az edzésre, de egyrészt a súlyzós edzés nem hasznos a szívizomzatnak, másrészt ha szívritmuszavara van, akkor a pulzus és a vérnyomás nem ad tökéletes képet a valóságról, mert az extra ütéseket nem tudja mindig észlelni a vérnyomásmérő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
19.
drugics15 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Extrasystolék ügyében fordulnék Önhöz. Néhány hete voltam szívultrahangon, ahol az adataim a Doktor Úr szerint rendben voltak, elenyésző mértékű mitralis prolapsus, s minimális vér visszafolyás volt felfedezhető a mitrális- és a háromhegyű billentyűnél. Erre a Doktor Úr azt mondta, hogy nem lényeges, nem betegség, sok embernek van hasonló. Viszont olykor (többnyire háton fekve) érzek a szívritmusomnál kihagyásokat és rádobbanásokat (extrák). Ez este szokott viszonylag ritkán előjönni. Viszont szombat reggel egy éjszakázást követően, lefekvésnél megint előjöttek, s szinte "folyamatosan" voltak. Ezeket a bal mellbimbó alatti területen, fura mozgásként éreztem, illetve néha a jobb oldalon középen. Természetesen a pulzusomat tapintva is lehetett azonosítani őket. Nem mértem az időt, hogy meddig, mert eléggé megijedtem, de 10 percnél biztosan tovább tartott ez a dolog. Felöltöztem, inni próbáltam, majd telefonon segítséget hívtam. Mindeközben voltak extrák. Az ügyeleten várakozva, ülő állapotban is. A doktornőnél viszont, amikor meghallgatta a mellkasomat, s a hátamat, nem voltak tapasztalhatók. Kértem tőle, hogy fekve is nézze meg, mert eleve háton fekve kezdődött a dolog, de erre azzal felelt, hogy "nem kísérletezik". Miután hazaértem, s lefeküdtem, megint jöttek az extrák (háton fekve). Alvást követően kora délután is. Aztán kora este elmúltak (ittam, ettem, vitaminokat vettem be, de nem tudom melyik hatására múlhattak el). Kérem segítsen. Mi miatt lehetett ez? nagyon ijesztő volt, mert hosszabb ideig jelen voltak az extrák. S nem tudom ezzel kapcsolatban, hogy mikor és mitől jöhet elő legközelebb (remélem nem jön), s ha jönne, hogyan lehetne megelőzni? Másfajta extrák is néha előjönnek (pl gyaloglás közben), de azt mellkas közepén érzem diszkonfort érzésként. Lehet esetleg fogtól? Vagy vitaminhiánytól? Fáradtságtól? Ez utóbbit nem nagyon érteném, mivel sokat pihentem mostanában (fizikailag). Üdvözlettel: Ferenc (41 év).
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Miután erről dokumentum (EKG) nem áll rendelkezésre, nem biztos, hogy önnek ténylegesen extrasystoléi vannak, azt lehet tudni, hogy valamilyen ritmuszavart érez. Azt javasolom, végezzenek önnél tartós EKG monitorozást (24 órás Holer), az többet mondhat a jelenség természetéről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
17.
hcsbeatrix kérdése:

Tisztelt Doktornő! Voltam kardiológiai controlon mert 2015-ben kivették a pajzsmirigyem rosszindulatú daganat miatt és akkor a PET-CT vízet talált a szívem körül és ezért kell járnom. Csinált uh a doktor úr ezért kérném a segítségét hogy nagy baj van-e mert a doktorúr nem mondott semmit. Mitralis insuff:I Aortainsuff:nincs Tricuspidalis insuff:nincs Pulmonalis insuff:jelzett A csúcsról tágultabb szívüregek, nyugalmi falimozgászavar:enyhe diffus hypokinesis organikus billentyű érintettség nincs.Visualisan értékelt globalis balkamrai systoles funkció:mérsékelten csökkent.Pericardum ép. szív köröl átlagosan 10-12 mm pericardialis folyadék. Közönöm megtisztelő válaszát:Beatrix
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Enyhe szívkamra-funkció csökkenést ír le a lelet, kevés folyadékkal a szívburokban, ezek az eltérések lehetnek részben a korábbi betegség maradványtünetei. Amennyire meg tudom ítélni, további időszakos ellenőrzésen kívül más teendőre nincs szükség. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
15.
Hajdu Anita kérdése:

Kedves Doktornő, 43 éves vagyok. Erősen stresszes élet, ülőmunka. A nagy mell és mozgáshiány miatt sokszor fáj a hátam, vállam, nyakam. Tegnap ehhez 3-4 alkalommal bal mell feletti olyan tompa fájdalom is társult, ami nagyon megijesztett. Nem vagyok beteges szerencsére így azért ettől rendesen megijedtem, ami még most is tart, mondhatni pánikolok már. Nyilván ilyenkor az ember megkérdezi a barátját, google-t, hogy mi lehet. Persze sok mindent írnak, szív, tüdőembólia, stressz, izület. Egész nap telefonálgattam, de sehol, fizetősben sem tudtam egy EKG-hoz jutni, hogy megnyugodhassak esetleg. Mindenhol azt kaptam, hogy menjek a Bajcsy sürgősségire...hát jó. Városomban dec 5-re kaptam terheléses EKG-ra időpontot fizetősbe, elég soká lesz, de nem tudok mit tenni sajnos. Legfőbb bajom az, hogy nem tudom mi az a határ, amikor ez nemcsak kimerültség, stressz mondjuk, hanem orvos kell, de azonnal. Egyedül élek sajnos, itt az éjszaka és nem mondom, hogy félek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Látatlaban nem lehet megítélni panaszai eredetét, de ha nincs más lehetőség, javasolom, hívjon mentőt! A legjobbakat kívánom, üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
12.
Németh Ferenc kérdése:

Szép napot tisztelt doktornő kérdésem lenne nebilovol 5 mg szedem magas pulzus miatt jeleztem az orvosomnak hogy 95 per 60 volt vérnyomásom pulzus 60 80 között mozgót javasolta hogy szedjem tabletta felét vérnyomásom most 115 120 per 70 de pulzusom így meg 78 90 között van rendszeresen mozgok ön mit javasolna gyógyszerrel kapcsolatban szívbetegséget nem találtak.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
12.
Tisztelt Kérdező! A magas pulzus hátterében lehet pajzsmirigytúlműködés, vérszegénység, ezeket tisztázni kellene, mielőtt a tünetet kezelnék. Javasolom, forduljon ismét kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
11.
szabok kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném a segítségét, véleményét kikérni. Stresszes időszakon vagyok túl, a minősítésemre (gyakornokból pedagógus I ) készültem, amikor rosszul lettem. Sokszor keveset aludtam a készülődés miatt, a nagy nap előtt is csak pár órát aludtam. A minőstés előtti rosszullétem után 150/ 80 volt a legmagasabb értékem, 114 feletti pulzussal. Kézzsibbadás, heves szívdobogás volt a tünet. Ekkor kerültem (október eleje) kardiológushoz, aki rendben találta a szívemet, de pszichés terhelést, magasabb vérnyomást és tachycardia,hyperkinesis (nem tudom mit jelent pontosan) állapított meg. Concor Plus CONCOR PLUS 5 mg/12,5 mg filmtabletta:bisoprolol, hydrochlorothiazide reggelre 1 tabletta írt fel. Közel egy hónapja szedem, a szedés elején nagyon szédültem, fejfájásom volt. A háziorvosom szerint ez nem elegendő számomra, így először Lercartont írt fel még estére (rosszul lettem tőle), ezután Tenaxum 1 mg írt fel estére. A Tenaxumot is egy hónapja szedem. Hét elején voltam kontrollon a háziorvosomnál, aki azt mondta a tenaxumból már csak felet szedjek. Amióta szedem a gyógyszereket vérnyomásom 99/ 66 - 133/93 között mözög. A 133-as csak egyszer fordult elő, szinte 120/ alatt vannak a vérnyomásértékeim. Legmagasabb pulzusom a mért időszakban 100 körüli volt. Szeretnék érdeklődni, hogy esetlegesen a Concor tablettát nem-e lehetne megfelezni illetve a tenaxumot elhagyni? vagy esetleg csak tenaxumot szedni? A betegtájékoztatók alapján úgy értelmezem, nem ajánlatos együtt szedni a tenaxumot a conorral. A concor véleményem szerint nagyon ellrenttentő gyógyszer a leírása alapján. Úgy érzem a kettő együtt erős számomra, amióta szedem őket, nem alszok jól, gyakran felébredek, legalább egyszer biztosan, van amikor háromszor is. Olyan 23-24.00 óra között ébredek fel először. Eleinte az éjszakai felébredésekkor nagyon piros eresek voltak a szemeim, mostmár nem annyira. A háziorvosom szerint nem a gyógyszerektől van. A kortizol szintemet is nézték, mely az endokrinológus szerint mérs. magas, 748,2. Kérte, hogy méressem meg újra decemberben, mely előtt be kell vennem egy gyógyszert éjszaka: dexamethason szuppressziós teszt. Azt javasolta gyógynövényes készítményekkel csökkentsem a feszültséget. Mit ajánlana? Iszok citromfű teát ill. illóolaját is használom. Pár nappal ezelőtt arra ébredtem fel éjszaka, hogy nagyon fáj a fejem, mintha az agyam fájna, azóta érzek nyomást a fülembe, szédülést. A nyár folyamán hirtelen fogytam 10 kilót, ez okozhat most problémát?, legalább 115 kiló voltam, még további fogyást javasoltak. Most 98 kiló vagyok, 185 cm. 25 éves, férfi. Valóban kellene még fogynom? mennyi lenne Ön szerint az ideális fogyás aránya? javasoltak sportot, de nem igazán tudom mit csináljak, olyat javasoltak, ami azért lefáraszt. Mindennap igyekszek sétálni, kerékpározni. A hasi, kismedencei ultrahangon nem találtak problémát. Milyen vizsgálat lenne esetleg még szükséges Ön szerint? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
11.
Tisztelt Kérdező! Leveléből számomra két dolog világos: a stressre extrém tünetekkel reagál, és magas a testsúlya. Mindkét dolgon segíthetne, ha rendszeresen fizikailag aktívabb életmódot tudna folytatni, a testsúlya pedig nem haladná meg a magasságának megfelelő 85 kg-ot. Egyéb konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre látatlanban nem lehet választ adni. Lehet, hogy ezek a tünetek is a túlzott stresszel vannak kapcsolatban, de ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
08.
Lakos Izabella kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretnék gyermeket vállalni. 2002. Februárban volt egy asd zárásom. Szükséges kivizsgáltatnom magam? Eddigi eredményeim jók voltak. Tavaly voltam vissza kontrollon.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia magát, nemcsak a korábbi műtét, hanem a jelen állapota felmérése céljából is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
08.
Bajnok Józsefné kérdése:

Tisztelt DRNŐ! a vérnyomásértékemről kérdeznék. mostanában kicsit alacsonyabb szokott lenni. most például 113/ 63 pulzus 80. nem valami jó a közérzetem. kicsit szédelgek, enyhe,tompa melkai fájdalom van, nem állandó,csak néha jelentkezik. gyógyszereim. Talliton, 6,25 2 naponta, lapiden reggel 1, roxera este 1. moduxin 2x1, lecalpin reggel 1, tritace este 1. asa protect , eucreas ,diaprell. . melyikből vegyek kevesebbet,ha ilyen alacsony? kardiológiára sajnos csak januárra van időpontom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, mivel állapotának változását akár szívritmuszavar is okozhatja, ilyenkor a pulzus- és vérnyomásértékek nem értékelhetők korrekt módon. Mindenképpen forduljon kezelőorvosához! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
08.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktornő! Most olyat szeretnék kérdezni, hogy anyuéknál tegnap volt az üzemorvos és azt mondta neki hall egy pici halk kis szívzörejt ez mekkora bajt jelenthet? Aggódom érte nagyon, azt mondta a doktornő hogy majd a későbbiekben egy ultrahangon nézesse meg nem sürgős én mindképp elviszem kardiológusunkhoz hamarosan! Anya 50 éves tünetei nincsenek ! Nekem is van egy kis halk zörejem még májusban mondta a kardiológusom azt mondta ráérek 2-3 évente nézetni! Válaszát előre is köszönöm :) Szép napot! Orsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet érdemi választ adni, kardiológiai vizsgálat tisztázhatja édesanyja zörejének okát illetve jelentőségét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
06.
Korágnes kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egy rutin vizsgálat során szívritmuszavart diagnosztizáltak nálam. Ezt követően kardiológiai kivizsgáláson vettem részt. Korábban itthon többször mértem vérnyomásomat, mely rendszerint alacsony volt. (90-110 Hgmm közötti felső értékekkel.) Illetve pulzusszámom is alacsony szokott lenni (45-55/min értékek). Ez különösebben nem zavarta mindennapjaimat. A kardiológiai vizsgálat során ezt sajnos elfelejtettem említeni, és az ottani EKG ill mérés normál értékeket mutatott. (RR: 130/80 Hgmm, pulzus: 77/min. Dg: pitvari extrasystole, SES.KES. Betaloc Zok 25 mg tablettát kaptam. Itthon a betegtájékoztatót olvasva lettem figyelmes, hogy alacsony pulzus esetén nem ajánlott szedése. Ezért döntöttem úgy,hogy 1/2 tablettát szedek be csupán. Sajnos a rendelésre nem áll módomban visszamenni kérdésemmel, (időpont fél év múlva van csak, ill. munkahely miatt). Vérnyomásom és pulzusszámom továbbra is alacsony így, de nem lett alacsonyabb, mint gyógyszerszedés előtt. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy szedhetem-e továbbra is a Betaloc Zok25 mg tablettát, és 1/2 adagban továbbra is, ha különösebb panaszom nincs így mellette. Válaszát előre is nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos éppen szívritmuszavar esetén sem a vérnyomásmérés, sem a pulzusszám nem ad igazán valós értékeket, pont azért, mert az extra ütések nem érzékelhetők a pulzuson és a vérnyomás mérése során sem. Kár, hogy ezt nem említette a kardiológusnak, és az is kár, hogy nem lehet pontosan tudni, milyen fajta ritmuszavarról is van szó, főleg, mivel a készült EKG leírása szerint több gócú(pitvari illetve kamrai) extra ütései is vannak. Fentiek alapján a kérdésére látatlanban nem lehet választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
11.
02.
Nikay kérdése:

Tisztelt Doktornő! A véleményét szeretném kérni! A mai napon azt éreztem,hogy egyre jobban légszomjam van, nehezen kapom a levegőt. Kb. 1 óráig tartott ez, egyre rosszabb lett. Már máskor is volt erősebb légszomjam, de ilyen rossz még sosem. Ma addig fokozódott, hogy éreztem, majdnem elalszom, majd mintha fejbe vágtak volna, elkezdtem szédülni is. Ekkor, lehet hogy az állapotomtól való ijedtség miatt, roham szerűen rám tört a zokogás, ami pár percig tarthatott. Utána elkezdtem jobban lenni lassan, csak fáztam kicsit, és fáradtnak éreztem magam. A vérnyomásom ekkor 98/68 volt, pulzusom 60, /D.u. 3 kávé után is csak 97 volt a vérnyomásom, pulzusom 80. Ön szerint lenne-e szükség kivizsgálásra, vagy mi lehetett ez a rosszul lét? Amit esetleg érdemes ehhez tudni: mitrális prolapsusom van, vércukrom rendben, testsúlyom elég alacsony (42 kg, 160 cm vagyok). Hasi ultrahang során mindent rendben találtak, vérképnél a ggt érték picit magasabb, a többi rendben. Köszönettel, Nikolett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
11.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de panaszainak a prolapsushoz bizonyára nincs köze. Javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
30.
Brunczné Tóth Éva kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék a Tanydon HTC és a D vitamin kölcsönhatása iránt. A nyári valzartán gondok után a háziorvosom a Valsotens HTC 80 helyett a Tanydon HTC 80-at írta fel , majd módosította 40-re, mert soknak bizonyult. Miután még ez is nagyon levitte a vérnyomásom, azt ajánlotta, hogy ebből is csak felet vegyek be. A betegtájékoztatóban azt írják, hogy a D vitamin tartalmú készítmények nem ajánlottak aTanydon HTC mellett. Egy öt évvel ezelőtti mellműtétem alkalmával ajánlották a rendszeres D vitamin szedését. A háziorvosom szerint ilyen kis adagnál nem jelent problémát. Azért én nem vagyok teljesen nyugodt.Hagyjam el a D vitamint? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
30.
Tisztelt Kérdező! Ebből a szempontból a Tanydon HCT és a Valsartan HCT nem különbözik egymástól, ha eddig a vérnyomáscsökkentőt és a D-vitamint egyidejűleg szedte, akkor ezen a gyógyszerváltás miatt nem kell változtatni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
29.
Kovács kérdése:

Kedves Doktor Nő! 22 éves srác vágyok, 188cm 96kg. Az utóbbi időben párszor olyat tapasztaltam, hogy a mellkasom bal oldalán, szív tájékán néha olyan remegő érzésem van, mintha a szívem remegne vagy egy ütő ér. Valamint azt is megfigyeltem, hogy sport közben nagyon hamar felmegy a pulzusom egy viszonylag könnyűnek tűnő biciklizés közben is 130-150 közötti az érték. A kérdésem az lenne, hogy ez a remegés minek a tünete? Illetve baj jelent ha sport közben gyorsan felmegy a pulzusom? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
28.
Berta László kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár nappal ezelőtt volt egy vérnyomás kiugrásom 201/112/106 ami 5 percel később pihenésre 153/102/103 ra csökkent. 1 órával később 135/95/74 volt. Volt egy kis szorító melkasi fájdalmam ami pihenésre szünt. De ez a melkasi fájdalom terhelésre újra jelentkezett diszkomfort érzést és égető érzést tapasztaltam a melkasomban. Tegnap az ügyeleten 180/100 volt a vérnyomásom. Tensiomin levitte 150/100 ra. De a melkasi problémáim megmaradtak. Fujtal nitromint a nyelvem alá amitől megszünt a melkasi panaszom. Az orvos szerint koszorúér görcs okozta a problémát. Tanydon 80mg-ot és Lapiden 1,5mg tablettát dzedek a vérnyomásomra. Azt szeretném megkérdezni, hogy mi okozzhatta ezt a görcsőt? 1 hónapja voltam kardiológiai kontroll vizgálaton. Szükséges lenne ezt most jelezni a kardiológusomnak? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel :B. László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen és minél előbb jelentkezzen kardiológusánál az új panaszok miatt, amik valóban lehetnek koszorúérgörcs jelei, és fenyegető infarktust ki kell zárni illetve védeni! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
27.
fimre68 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az én vérnyomásproblémám 6 évvel ezelőtt kezdődött, akkor gyógyszerként 5 mg-os Concort, illetve 0,5 mg-os Frontint kaptam. (Utóbbit a későbbiekben kezelőorvosom leállította.) Akkor kezelőorvosom kivizsgálásokra küldött, minden rendben volt. A vérnyomásom is beállt a normális tartományba. A problémák nyáron kezdődtek ismét. Ekkor vérnyomásom szisztolés értéke több méréskor is picit feljebb ugrott, így az 5 mg-os Concor mellé 4 mg-os Vidotint is kaptam (illetve ismét felírta a Frontint is). Természetesen orvosom most is elküldött kivizsgálásokra (szív ultrahang, EKG, carotis doppler stb.). Nem lehet rá panaszom, vérvételre a nyár folyamán kétszer is elküldött. Szerencsére minden leletem jó lett, a vérnyomásom is jól alakult. Az utóbbi mérések közül néhány eredmény: 126/82 p49, 121/71 p60, 127/86 p58, 131/82 p70, 130/85 p74, 117/73 p74... A kezelőorvosom azt mondta, hogy a két gyógyszert reggel és egyszerre kell bevennem. Sajnos a jó értékek ellenére számtalan mellékhatást kezdtem érezni, melyek a következők: szédülés, fejfájás (jellemzően tarkótájt, szembe sugározva), délelőtti gyengeségérzet, koncentrációzavar. (Nagyon sokszor előfordult, hogy a munkahelyemen fel kellett állnom és mozognom kellett picit.) Orvosomnak többször jeleztem a mellékhatásokat, de ő csak annyit mondott, hogy a szervezetemnek hozzá kell szoknia az alacsonyabb értékekhez. Viszont az "új" gyógyszert (Vidotin) most már lassan 2 hónapja szedem a Concor mellé és jellemzően délelőtt borzasztóan gyengének érzem magam még mindig és a fent leírt tünetek is elég gyakran visszatérnek. Az lenne a kérdésem, hogy a két gyógyszer együttes szedése okozhat-e erélyesebb mellékhatásokat? A jellemzően alacsony pulzus/lassú szívverés okozhat-e hasonló tüneteket? A vérnyomásom hiába állt be, nagyon sokszor úgy érzem magam délelőttönként, mint aki depressziós lett. Továbbá a felírt gyógyszerek mellett szedek C-vitamint, Q10-et és Magne B6-ot is, ezek mennyire befolyásolhatják a gyengeségérzetet? Tisztelettel: Imre
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban, konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni. Ezekre a kérdésekre kezelőorvosától kell választ kapnia, és fontos lenne egy 24 órás vérnyomásmonitorozás (ABPM) elvégzése, amely mutatja, hogy miként a lakul nap közben (a rossz közérzet idején is) a pulzusa és vérnyomása. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
22.
njozsef kérdése:

Jó napot Doktor Nő! 2 hónapja szedem az Amlodipin 5mg és Bisoprolol 2.5mg tablettákat azóta nem ittam alkoholt. Az lenne a kérdésem, hogy ezekre a tablettákra lehet-e alkoholt inni. Havonta egyszer szoktunk bulizni , sört whiskey-t szoktunk inni. Ezekre a gyógyszerekre lehet inni alkoholt? Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
22.
Tisztelt Kérdező! Általában véve nem célszerű a gyógyszerek szedése mellett az alkoholfogyasztás, a konkrét gyógyszerekre vonatkozóan ajánlom, hogy olvassa el a Betegtájékoztatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
19.
Németh Melinda kérdése:

Kedves Doktornő! 40 éves sportos,egészséges életet élő nő vagyok 10 éve diagnosztizált Mps-el.Ez miatt vannak extráim.Hol hetekig egy sem,hol óránként 20 rosszabb esetben.Már minden formáját ismerem.A buborékérzést,az égő érzéseset,kétszer begyorsult pár percre,de nem kezdtünk ezekkel semmit,gyógyszert nem szedek.2 éve kivizsgáltak,minden ok.A következővel nem tudok mit kezdeni.Ez évente kb. kétszer fordul elő,mindig ősszel van,ha van..Egy borzasztóan furcsa,és kellemetlen csavaró érzés a szívben.Nem kapcsolt,mert azt is ismerem..ez egy ilyen "egy ütemből" álló csarás szerű valami.Vagyis nem olyan mint egy tipikus extra,hogy megáll,majd dobban,ez csak egy másodperces valami..Semmi egyéb rossz nincs.Pulzus ok,nem pánikolok be...De ez elég borzasztó...Nem tipikus extra érzés..Vagy ez mégis csak egy gyönyörűséges formája az extrának,vagy valami komoly zűr? Nagyon köszönöm előre is a választ. Melinda
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, forduljon kezelőorvosához személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
18.
R. István kérdése:

Tisztelt Tarján doktornő! 5 nappal ezelőtt írtam önnek (ezúton is köszönöm gyors válaszát) és Ön extrasystolés ritmuszavarra gyanakodott a panaszaim alapján. Sajnos ezek azóta is folyamatosan jelentkeznek, különösen az esti órákban (mint most is, amint ez írom). Hol és mikor tudnám elérni Önt kivizsgálás céljából? (Csak a Vitalorg-os rendelési idejét tudtam kideríteni.) Köszönettel, üdvözlettel: R. István
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
18.
Tisztelt Kérdező!Megtisztel a bizalmával, jelenleg csak a Vitalorgban dolgozom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
15.
njozsef kérdése:

Jó napot Doktor Nő! 105/45/79 vérnyomás nagyon alacsony? 24F 182cm 83kg Lefeküdtem 5 perce gondoltam megmérem a vérnyomásomat és első mérésre 109/52/83 volt aztán megmértem még 3-4x és egyre alacsonyabb volt az utolsó mérésnél 105/45/79 et mértem. Ez lehet attól, hogy FEKVE mértem? Fekve ez normális vagy nem? Kicsit megilyedtem, felültem, megmértem és 118/54/82 volt. Naponta szoktam mérni a vérnyomásomat és észrevettem, hogy van olyan amikor 120/60/80 tehát a DIA második érték nem nagyon megy fel 60 vagy 65 fölé ez baj? Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
15.
Tisztelt Kérdező! Az automata vérnyomásmérők technika okból alacsonyabb második, úgynevezett „per”-értéket mutathatnak, ennek nincs kóros jelentősége. Azért a 45 Hgmm irreálisnak tűnik (akkor is, ha fekvő helyzetben tényleg alacsonyabbak az értékek), érdemes lenne a műszert ellenőrízni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
13.
La Attila kérdése:

tisztelt Dr. Nő. régebben már kérdeztem öntől mindig nyugtató választ kaptam. Most újra önhöz kell fordúlnom kb 1 hete már hogy gyorsan ver a szivem 100 feletti értékek egésznap még fekvéskor is 90 körűli mellesleg rossz közérzetem is van és gyengeség a lábaimban.xanax 05 mérsékli egy kicsit. év elején már voltam így kb februárban akkor elmentem egy kardio vizsgálatra ahol ekg, ultrahang, terheléses ekg és labor is készűlt mindez negatív lett. az a kérdésem hogy mi okozhassa ezeket a tüneteket. azt jelzem hogy reggelente munka előtt 1 kávét iszom és rendszeresen dohányzom. munkahelyem laza tehát nem fizikai. ön szerint mi lehet a bajom.?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! A gyorsabb szívverésnek többféle oka lehet (egyebek között vérszegénység, pajzymirigy túlműködés, láz), hogy önnél mi az ok, azt látatlanban nem lehet megmondani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
12.
R. István kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2017. szeptemberében jártam az Ön rendelésén. Azóta nem volt panaszom. Viszont tegnap észrevettem, hogy kicsit mintha furcsán verne a szívem. Rosszul nem éreztem magam, de először a pulzusomat figyelve állapítottam meg, hogy valóban, ki-kimaradnak szívverések. Ezután a Polar H7-esemet feltéve a szívritmus RR jeleit nézve ugyanezt láttam. A mérés első 8 percében 35 alkalommal. Majd egyből újabb mérést indítva, a következő 30 percben további 73 alkalommal. Ez nagyjából másfél órán át tartott, majd megszűnt. Az elmúlt bő két hétben nagyon keveset mozogtam (sérülés, majd betegség miatt). Ezen időszak után tegnap este végeztem súlyzós edzést először. Utána 2 órával jelentkeztek a fentiek. Ma kíváncsiságból újra feltettem a "szívritmus-figyelőt" és azt tapasztaltam, hogy ha állok, akkor semmi probléma, viszont ülő helyzetben továbbra is gyakran előfordulnak kimaradt szívverések. (Nem annyira gyakran, mint előző nap, hanem csak 2-3 alkalommal minden 10 percben.) Mitől lehet ez? Kell aggódnom? Szükséges orvoshoz fordulnom? Ezen a linken keresztül láthatóak az RR diagramból részletek: https://www.dropbox.com/sh/spzisa6zecwpsjl/AAD7eFRB25azg8NA1Nxg35Rha?dl=0 Válaszát előre is köszönöm: R. István
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem emlékszem az ön múlt évi vizsgálati eredményeire, de a leírása szerint valószínű, hogy extrasystoliája okozza panaszokat. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Ha panaszai nem szűnnek, javasolom, forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
11.
Kovács Erika kérdése:

Jó napot Doktornő! Tegnap voltam a házi orvosonál, majd 2 hét múlva kell ismét mennem, a mai napon megkaptam a Laboreredményeket postai úton. Az MPV érték nagyon alacsony 6,3 míg 7,8-11,1 a megadott érték, az enyén egy kicsivel alacsonyabb. Mire utal ez a szám meg ez az érték? A többi ismételten magasat mutat egy hónap után is mind a billirubin szint, mind pedig a linfociták, a billirubin 37,2, a linfociták pedig 48,6-ot. Reméljük nem lesz nagyon komoly baj, várom válaszát. Jó Étvágyat az ebédhez Doktor Nőnek, és bocsánat ezért a sok kérdésért, de soká lesz két hét mire ismét orvoshoz kerülök. Szép Napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
11.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
11.
javorkaroly kérdése:

Tisztelt Doktornő! Klári vagyok és Syncumart szedek. Hallottam, hogy a Syncumar helyett van már valami helyettesítő gyógyszer, ami kevésbé befolyásolja a táplálkozást stb. A kérdésem az lenne, hogy aorta műbillentyűsként is válthat az ember a Syncumarról egy másik gyógyszerre vagy ez nem lehetséges? Köszönöm szíves válaszát, Klári
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
11.
Tisztelt Kérdező! Ez a kérdés egyéni elbírálást igényel, javasolom, hogy kezelőorvosával konzultálja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
10.
njozsef kérdése:

Jónapot Doktor Nő! 24 éves férfi vagyok és egy olyan problémával fordulnék Önhöz, hogy már több hónapja érzem, hogy nem kapok rendesen levegőt légszomjam van sóhajtozok , a szívem néha amikor felállok olyan erősen és gyorsan ver, hogy a nyakamban érzem a pumpálást. Nem tudok dolgozni már mert egész nap a légszomj gyötör meg nagyon gyors szívverés. (fizikai munkát végzek). Angliában élek és itt elmentem orvoshoz néztek EKG-t vérképet az EKG jó lett a vérkép is, egy dolog derült ki a vérképből hogy kevés a D3 vitamin a szervezetembe, ebből kell szednem Fultium D3 20.000UI hetente 1x 2db-ot 7 hétig. Ön szerint lehet ettől a vitaminhiánytól ilyen problémám? Az orvoshoz azzal mentem el, hogy erős légszomjam van éjszakánként felkelek rá, meghallgatta a tüdőmet is, gondolom ha hallott volna valamit akkor tovább küldött volna. Így ezek után azt mondta az orvos, hogy nincs semmi bajom de nekem ezek a tünetek ugyanúgy fentmaradtak semmi nem változott. Ön szerint kérjem az orvostól a 2 napos holtert vagy ennyi idősen nem lehet ilyen bajom? Köszönöm szépen a válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban ezt nem lehet megítélni, személyes szakorvosi (kardiológiai és/vagy tüdőgyógyászati) vizsgálat szükséges. Kezelőorvosától ilyen beutalót kérjen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
10.
Kovács Erika kérdése:

Jó reggelt Kívánok! Azt szeretném doktornőtől megkérdezni, hogy kb. 1 hónapja voltam infektológiai vizsgálaton, előtte meg egy nagyobb vérvételen, de akkor még nem volt meg a labor eredmény, de már azóta megérkezett. Azt írta az ambuláns lapra a infektológus ha pozitívak lesznek a véreredmények vissza kell menjek kontrollra. Ezek lettek az eredmények: Epstein Bar vírus VCA IgG/Elisa 54.2 NTU pozitív Epstein Bar vírus nukleáris antigen (EBNA) IgG/Elisa 30,8NTU pozitív És a vélemény rovatban meg az van írva Maradvány antitestek IgG. Ebben az esetben vissza kell menjek az infektológiai kontrollra doktornő szerint? legyen Már szíves válaszolni Nagyon szépen megköszönném. Szép Napot.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
10.
Tisztelt Kérdező! Korábban már írtam önnek, hogy állapotával kapcsolatban csak személyes orvosi vizsgálat lehet mérvadó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
08.
Ákos Szvoren kérdése:

Kedved Dr Úr / Hölgy 4-5 éve van mitralis prolapsus-om van fél éve voltam kontrol vizsgálaton második fokú mitralis prolapsus állapítottak nem igényel gyógyszeres kelezést, heves szívverésre írtak fel betalocot 50mg abból felet kell be vennem, ha úgy érzem, hogy nagyon gyorsan dobog, a szívem ez manapság elég gyakran érzem hozzá társul, hogy érzem, nyakamba ér dobogását ez van, hogy egész nap el kísér elégé kellemetlen. Vérnyomásom SyS 104-120 körül szokott lenni, Dia 65-75 körül Pulse / min 89, de sokszor mérek 100-110-et is. Ájulás vagy hasonló bármilyen tünet soha se jelentkezik. Kérdésem viszont azt lenne betaloc-ot milyen pulzus szám-nál érdemes be venni? Másik viszont az lenne, hogy ha sokszor elég kellemetlen heves szívdobogás és a hozzá társuló nyaki erek kellemetlen dobogása az ártana az egészségemnek betaloc 50 / mg-ből napi felet be szednék? Harmadik kérdésem pedig hogy erre a betegségre milyen gyógyszer segíthet esetleg Magnerot vagy Magneb6 vitamin vagy esetleg más vitamin gyógyszer segíthet kellemetlen tüneteket el kerülni? Válaszát előre is köszönöm! 
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! A szapora szívverés tüneti kezelésére a beta-blockoló szedése hatásos lehet, de célszerűnek látszik a rendszeres, tehát nem alkalmankénti szedés, mert ha alkalmanként veszi csak be, az feleleges pulzus ingadozást okozhat. Mellesleg a mitralis prolapsus nem feltétlenül okoz szapora szívverést, egyéb ok (vérszegénység, pajzsmirigy túlműködés) mindenképpen kizárandó. A szapora szívverés nem betegség, hanem tünet, gyógyszeresen nem lehet meggyógyítani, fizikailag aktívabb életmód kedvezően befolyásolja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
06.
Talabér Patrik kérdése:

Üdvözlöm Dr. Tarján Zsuzsa! Nos,hosszú hetekkel ezelőtt mellkasi nyomó-szúró fájdalmam van mindig a jobb oldalamon, egy helyen. 20 éves vagyok, napi kb fél és egy doboz közepes erősségű cigarettát szívok. Ezt azért írom hátha köze van hozzá, eddig sosem volt ilyen panaszom korábban, pedig aktív dohányos vagyok. Amióta van ez a mellkasi fájdalmam, gyengeséget érzek, gyaloglás közben fulladok, nehezen kapom a levegőt. Jelenleg nem dolgozok,korábban aktív kemény építő iparban dolgoztam, ott sem voltak ilyen panaszaim. Mi tévő legyek, milyen betegség állhat ez mögött?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
06.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz lenne megítélni, de feltehetően valamilyen légúti (tüdő, hörgők, mellhártya) érintettség valószínű. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
03.
Kovács Erika kérdése:

Jó Napot Kívánok Doktor Nő! Elnézést kérek hogy ismételten zavarom, ma megkaptam a vérvételi eredményemet, vissza mennem meg a háziorvosomhoz meg még majdnem egy hét múlva kell, az még odébb lesz és nem akarok addig idegeskedni hogy jók e ezek az eredmények, vagy mit takarnak. 1) Epstein-Barr vírus VCA IgG/Elisa pozitív, 54,3 NTU 2) Epstein- Barr vírus nukleáris antigen (EBNA) IgG/Elisa pozitív 30,8 NTU és a vélemény mezőben, Prímer EBV fertőzés, IgG maradványantitest. Megírná nekem Doktor Nő hogy ezek mit jelentenek. Mire kell számítanom, mert még soká lesz egy hét amire mennem kell az orvosomhoz! Nagyon De nagyon szépen megköszönöm Doktor Nőnek. Tisztelettel: Kovács Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy önnek Epstein-Barr vírussal történő fertőzése van/volt, aminek többféle következménye lehet, a részleteket csak személyes szakorvosi vizsgálat állapíthatja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
10.
01.
Dr. Gecső Ervin kérdése:

Megszünt a SOTALEX MITE 80 mg gyógszer, amit napi két alkalommal szedtem. Mit kell szednem helyette?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint az azonos tartalmú SotaHexal forgalomban van, konzultáljon erről kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
30.
Anett Kása kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mitralis prolapsusom van az utolsó leletem 2016-ban készült. Azon teljesen jól zárt a billentyűm. Idén áprilisban szültem(császármetszés indokoltan uterus duplex) Belgyógyászati vizsgálataim a terhesség alatt rendben voltak ekg,vérnyomás a pulzus se volt magas. Uh.,ra nem kaptam időpontot a magánorvosomtól ezért elmaradt a terhesség alatt. Nem vizesedtem és 5,8 kg,t híztam. 61 kg,val szültem de a szülés után 5 nappal már 54kg voltam. A terhességem alatt végig magnosolvot szedtem. A kérdésem az lenne,h Ön szerint aggódjak ,e? Romolhatott e a billentyűm? A nőgyógyászomat kértem adjanak antibiotikumot de a műtét előtt de kitért,h az aneszteziologus már ilyen enyhe bajra nem ad . Mivel volt a szülés előtt baktérium a vizeletemben ezért 1g Standacillin,t kaptam a műtét előtt félórával vénásan. Rengeteget cipelem a babát és pár napja légszomj tör rám. De enyhe. Nem tudom eldönteni,h azért mert szinte mindig eldugult az orrom vagy mert fáj a hátam az emeléstől és az miatt . Vagy romolhatott a billentyűm?Holnap kérek kontrollra időpontot. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Enyhe elváltozás (mitralis prolapsus billentyűelégtelenség nélkül) valóban nem indokol antibiotikus profilaxist. Jelen panaszai inkább a szokatlan fizikai megterheléssel kapcsolatosak, nem tűnnek szervi szíveredetűnek. A kardiológiai kontroll természetesen nem árt, emellett próbálja kevesebbszer emelgetni, cipelni a babát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
30.
Perrla kérdése:

Tisztel Doktornő! Édesanyám magas vérnyomására új gyógyszert kapott, Co-valsacor 160mg/12.5 mg. Amióta szedi, bizsergézsre panaszkodik a mellènél, az oldalánál és karjánál. A háziorvosnál többször járt e panasza miatt, aki azt mondja, nincs gond. Édesanyám azonban nyugtalan emiatt, kérdésem, hogy érdemes e ismételten kardiológiai szakvizsgálatot kérni és kivárni a több hónapra kapott időpontot, vagy sürgősebben keressünk egy másik megoldást. Mi lehez az oka ennek a tünetnek? Mellékhatása a gyógyszernek,ha igen elmúlik e? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban lehetetlen megválaszolni a kérdéseit, a "bizsergés" nem egyértelmű tünet, sok mindentől lehet. Nem ismerem édesanyja korábbi illetve mostani vérnyomásértékeit, egyéb betegségeit, mindenesetre az kevéssé valószínű, hogy gyógyszermellékhatás okozná a tüneteket.Az objektív diagnózis megállapításához személyes orvosi vizsgálat szükséges. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
29.
Hanna Horvath kérdése:

Üdvözlöm Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy magas vérnyomásra Bisoprolol 2.5 mg, és Amlodipine 5mg tablettát szedek. Ha szükségem van fájdalom csillapítóra mit szedhetek? Angliában élek, és itt az orvos-beteg kommunikáció elég nehézkes, /már kérdeztem az orvosomat, de sajnos nem kaptam választ/. Időnként fáj a fejem , a vérnyomásom az nagyjából beállt 135/90/80. De van amikor felmegy 155/100 ra is. Köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Alkalomszerű fájdalomcsillapításra a fenti gyógyszerek mellett bárnelyik szokványos fájdalomcsillapító alkalmazható. Ha vérnyomása több alaklommal van 140/90 felett, célszerű a vérnyomáscsökkentők adagját emelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
29.
Kovács Erika kérdése:

Tisztel Doktor Nő! tavaly estem által egy mellkas műtéten, pontosabban vérömleny leszívatás volt, azóta többször is voltam laborban és az össz bilirubin szint, meg a limphociták mindig magasabb értéket muttanak, mitől lehet ez? Valami gyulladás lenne a szervezetemben? Eddig azt állapították meg hogy Gilbert sindroma áll a háttérben, ami miatt minden 3 havonta controllra kell járni vérvételi vizsgálat, meg ultrahangra kell menni elsőnek is, majd ezekkel mindig a belgyógyászatra. Miért kell minden 3 havonta ismételni a vizsgálatot? Most egy ilyen vérvételen voltam amin ezt nézték meg EBV AT, ez mit takar? majd jövő héten megyek érte az eredményért telefonban csak annyit közöltek hogy régi gyulladásból fent maradó, erre mit mond doktornő, mi a baj lehetséges? Most meg egy ujjabb vérvételre küldenek amikben ezeket nézik, Lipasa, Amylase, Ck, LDH, reumatoid factor, CRP, AST, Hepatitis Bs Ag, Hepatitis C At, Ferritin, Transferrin. Ezek milyen vérvizsgálatok? Legyen már szíves válaszolni a kérdéseimre. Nagyon szépen megköszönöm. Mégegyszer köszönöm segítségeit, javaslatait. Tisztelettel: Kovács Erika. Várom válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos az ön által leírtakból nem tudom megmondani, hogy milyen betegség miatt kezelik, ezt személyesen, kezelőorvosaitól kell megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
27.
Kovács Erika kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A mai napon voltam Belgyógyászati vizsgálaton, meg EKG-ztak, és ezek lettek az eredmények: Sinus ritmus, kp. tengelyállás, fR:80/min, PQ:0,14 sec, QRS:0,10 sec, inkomplett JTSZB morfológia, isoelektromos SK-k, pos T-k. SpO2:98%. Mit jelenteken ezek az eredmények? Valami rosszra kell gondolnom? Nem jól működik a szívem? Mert olyat szoktam érezni hogy ha idegesebb vagyok, elkezd a torkomban lüktetni a szívem, 1-2 percig, nem jó érzés szokott lenni, de hamar elmúlik. legyen már szíves válaszolni a kérdésemre, nagyon szépen köszönöm. További szép napot Doktor Nőnek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
27.
Tisztelt Kérdező! Anélkül, hogy részletekbe bocsátkoznék, nyugodjon meg, semmi érdemi kóros nincs az EKG-ján. Panaszait illetően javasolom, konzultáljon kezelőorvosával, személyes vizsgálat formájában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
27.
Pálhegyi Ferenc kérdése:

Köszönöm szépen! Pálhegyi Ferenc
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
27.
Nagyon szívesen :)
2018.
09.
26.
Pálhegyi Ferenc kérdése:

Tisztelt doktornő! Hat éve sotalexet szedek pitvarfibrillációra és flutterre.Napi kétszer 80 mg-t.Most a sotalexet kivonták a forgalomból,és a kezelőorvosom concort írt elő,napi 2.5 mg-t.Azt szeretném megkérdezni,hogy egyik napról a másikra álljak-e át,vagy fokozatosan?Ugyanis van még kb. 20 db. sotalexem.Azt még megemlíteném,hogy 77 éves vagyok.Szíves válaszát előre is köszönve,tisztelettel:Pálhegyi Ferenc
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
26.
Tisztelt Kérdező! A kétféle gyógyszer teljesen más, az egyik nem helyettesíthető a másikkal. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát, felteheteően a jelenleg is forgalomban levő SotaHexal jobb választás lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
24.
tóth józsefné kérdése:

Tisztelt Dr Nő! terheléses ekg-én voltam, magas vérnyomás betegségem van, és a terhelés során a levezető részben egy -két melléütést tapasztalt a végző nővér, az ek-én,leletet orvos látta, ő erre nem is tért ki, azt mondta minden rendben, de én aggódom a melléütés végett.Önnek mi a véleménye? Köszönöm, Tóth Józsefné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván olyan enyhe és jóindulatú eltérés volt, aminek nem kell jelentőséget tulajdonítani. Biztosat persze a vizsgálatot végző orvostól tudhat meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
20.
murmann laszlo kérdése:

Tisztelt Dr nő kérem értelmezze a leirtakat. Sziv mr eredménye Megvan az eredmény 50%-ot látott Ill.interventlicularis aszinkronia a jobb kamra késésével.ill.kontraszt anyag adását követően a basalis anteroseptalis segmentumban látható midmyocardialis halmozás.ez mit jelent? Intraventlicularis vezetési zavarra utaló falmozgás kontrakciós mintázat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
20.
Tisztelt Kérdező! Érzésem szerint ez kiragadott részlet lehet a teljes leletből, sajnálom, de nem tudom értelmezni. Legjobb lenne, ha kezelő kardiológusával beszélné meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
20.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Kedves Doktor Nő ! A férjemnek 7 éve volt bypass műtéte(3 eret cseréltek ki) Az operációt végző orvos azt mondta akkor, hogy ez kb.10 évig fog kitartani. Utána, hogyan tovább? Ez lenne az egyik kérdésem. Mi jelzi majd, hogy „letelt az idő” ? A körülményekhez képest jól van a férjem.67 éves,nem végez nehéz fizikai munkát. Mostanában én úgy veszem észre, hogy könnyebben kifullad (pl. lépcsőzésnél), amit én eddig nem tapasztaltam. Fél évente jár kardiológia felülvizsgálatra.( szívultrahang, EKG, terheléses EKG ,ami abból áll,hogy elkezd biciklizni,aztán rövid időn belül be is fejezi. Bár erre a terheléses EKG-ra egyszer azt mondta egy kardiológus,hogy az ő esetében ennek nem sok értelme van,mert az áthidalások miatt,úgyis hamis képet mutat.) Eddig még nem mondták neki, hogy romlott az állapota. Másik kérdésem,hogy van-e esetleg olyan vizsgálat,ami ki tudja mutatni, hogy ezek a 7 éve kicserélt erek, milyen állapotban vannak ? Tisztelettel Bné Magdi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
20.
Tisztelt Kérdező! Kérdéseire egy alaposabb kardiológiai kontrollvizsgálat adhat választ. A kifulladás önmagában nem biztos, hogy szíveredetű. Közelebb vihet a megoldáshoz egy tartós EKG monitorozás (Holter-vizsgálat), ha azon eltérés mutatkozik, a koszorúerek állapotának tisztázására újabb koszorúérfestés, esetleg cardio-CT adhat felvilágosítást, de ezeket a kontrolláló kardiológusnak kell eldöntenie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
09.
12.
Medve Bertalan kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném kikérni a véleményét az alábbi szív uh eredménnyel kapcsolatban. Bal kamra Dd.: 49 mm, Ds, 28 mm, EF.: 70 % BP Hossz: 40 mm, JP: 47 mm. E:96 cm/s, A: 60 cm/s, DT: 186 ms, E/Ea: 7,3 IVC: 10 mm. Jobb kamra 44 mm, TAPSE: 27 mm. Szegmentális falmozgászavar nincs. Jó systolés bal kamra funkció. Normális mitrális beáramlás. Mitrális I. Anterior vitorla prolapsus.. AI, As nincs. TI jelzett, számított JK syst nyomás: 27+5=32 hgmm. Tágabb jobb szívfél. Norm. IVC. Pericardialis folyadék nincs. ASD-re utaló sönt nem látható, de a sinus coronarius tágabb. Előfordulhat, hogy a szívem lyukas egy ilyen eredménynél? Sajnos nyelőcsöves szívultrahangot akarnak csinálni nálam, de ettől nagyon félek és nem szeretnék belemenni. Lyukas szívnél van valami tünet esetleg? Válaszait nagyon köszönöm. Berci
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
09.
12.
Tisztelt Kérdező! Ebből a leletből a pitvarok közötti sövényhiánynak a gyanúja merülhet fel, eldönteni nem lehet. Viszont létfontosságú ennek tisztázása, mert ha van, akkor -- hosszú tünetmentesség után is -- visszafordíthatatlan, gyógyszerekkel nem befolyásolható károsodást okozhat. Ezért szerintem egyezzen bele a tervezett beavatkozásba, ez az ön érdeke. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
08.
27.
Németh Barbara kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Pár éve nebivolol 5mg tablettából szedek egy felet szapora pulzusra.Igy is álltalában 80,85 a pulzusom. Pár napja volt egy emlőműtétem excisio,maszkos altatás történt.csomó miatt.Az altatás óta eltelt 4 nap,és a pulzusom lement 60 ra.Már tegnap nem mertem bevenni a nebivolont ilyen alacsony pulzusra.Vérnyomásom jó.Szív UH on fél éve voltam,évente visszahivnak mivel sle beteg vagyok.Annyit mondtak hogy mikor a sziven elernyed,az renyhébb,de amúgy rendben van.Családomban sok a szívbeteg édesapám infartusba halt meg.Gondolom van esélyenm örökölni. Kérdésem hogy el lehet e ilyen hirtelen hagyni a szívgyógyszert,és hogy lehet e köze az altatáshoz?Mert hogy ez az altatás óta van,még műtét elött is 80 -85 volt a pulzusom.Félek hogy nehogy lejjebb menjen,bár nem tudom mennyi az alsó érték.42 éves vagyok. Köszönettel:Barbara
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! A leírása szerint ön nem szívbeteg (az eltérések enyhe fokúak, nem érik el a betegség szintjét), a szapora szívverésre a Nebivolol csak tüneti szer, ha jól értem, pár napja már úgyis elhagyták. Egyelőre ne foglalkozzon ezzel, ha megint szapora lesz a pulzusa, akkor érdemes visszatérni a kérdésre, és a családban előfordult szívinfarktusnak ehhez nincs semmi köze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
08.
27.
Labancgabor kérdése:

Kedves dr/nő!Tegnapi nap folyamán 2x is előfordult,hogy kihagy a szívem.Olyan érzésem volt amikor odakaptam a pulzusomhoz mintha 1-1 et kihagyna.Ez tartott kb 3-4 percig 2 óra múlva ùjra előfordult.Megmértem ezalatt a vérnyomásom ami tökéletes volt viszont a pulzusom 46.Nagyon félek azóta is hogy mi volt ez!Tavay volt rajtam 24 órás holter gép akkor az volt odairva hogy néhány alkalommal sinus tachycardia melett ST T eltérés.MPS em van diagnosztizálva.Köszönöm szépen a válaszát előre is!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján feltehetően extrasystoliája van, ez egy gyakori, kellemetlen, de ártalmatlan jelenség. az extra ütések a pulzuson nem mindig észlelgetőek, ezért mérhatett alacsony pulzusszámot. Aggodalomra nincs ok, tünetileg magnézium oezsgőtabletta vagy Panangin adása javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
08.
23.
Róbert87 kérdése:

Üdvözlöm!Olyan kérdésem lenne hogy a Bánó féle Fokhagyma-Galagonya-Fagyöngy kapszuláról mi a véleménye és hogy lehet-e szedni vérnyomáscsökkentő mellé(Fél szem bisoprolol és rasoltán)?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
08.
21.
Róbert87 kérdése:

Üdvözlöm!Olyan kérdésem lenn hogy régóta szedek vérnyomáscsökkentőt és vannak extrasystole-im is de az utóbbi napokban hirtelen felmegy a pulzusom egy pár percre és aztán visszaáll !Voltam kardiológusnál csináltak szívultrahangot de azt mondták nincs bajom csak mitrális prolapsusom van!Mikor felmegy a pulzusom érzem hogy a gyomrom remegni kezd és nemis tudom mintha az idegesség jönne felfelé!Voltam vérvételen hasi ultrahangon tüdőgondozóbais de semmi!Ön mit gondol mi okozhatja a hirtelen pulzus emelkedést?Lehet hogy nem jó a vérnyomásra szedett gyógyszer?Vagy hirtelen fel vagy lemegy a vérnyomásom?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet megítélni, lehet, hogy valamilyen ritmuszavar áll a háttérben, a régóta szedett vérnyomáscsökkentő bizonyára nem okoz ilyen panaszt. javasolom, keresse fel ismét kardiológusát, mondja el neki ezeket a panaszokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
31.
Bajnok Józsefné kérdése:

Tisztelt DRNŐ! két naponta szedem a vizhajtót és ezzel kapcsolatba kérdezném,hogy mi okozhatja azt,hogy mikor hat a gyógyszer és menni kell pisilni, erős mindkét oldali vesetájéki fájdalmat érzek. ez általában harmadik pisiléskor már nem jelentkezik. köszönöm előre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
31.
Nagy Ervin kérdése:

Kedves Doktornő! A tegnapi kérdéseimhez kapcsolódóan. Fekvő helyzetben előfordul, hogy lemegy 42-ig a pulzus. Ha felül, kissé megmozgatja a karját akkor 50-57 között mozog. Már vizsgálják, de nem tudják ez miért van. Esetleg Ön tud mondani valamit? Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban továbbra se tudok önnek érdemben válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
30.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom Doktornő! Erdeklodnek hogy a mgb6 mennyi ideig lehet folyamatosan szedni? Nekem a magnezium ertekem 0,91 referencia ertek meg :0,75-1,03napu egy szemez szedek a kek dobozosbol. Okozhat a mgb6alacsin, vernyomast illv szaporacpulzust? Mert 97 mertem nyugalmi helyzetben. Köszönöm szépen a gyors válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Figyelmébe ajánlom az alábbi linket: https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/magne_b6_bevont_tabletta/2219 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
30.
Fejesne kérdése:

Tisztelt dr nő szeretném kérdezni a ver eredményről? T-BIL: 11.2 umol/L D-BIL : 2.2 umol /L GOT/ASAT; 31 U/L GPT/ALAT : 28 U/L GGT: 36 U/L ALP (IFCC) 82 U/L. AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI HOGY A T- BIL EREDMÉNY AZ NEM E MAGAS. VAGY EZ NORMÁLIS.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
30.
mercur123 kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát. Közben már orvosnál van, vizsgálják, azt mondták, hogy a napi 1szem lokren 20mg-os tabletta lehet, hogy felhalmozódhatott a szervezetben. Meddig fejti ez ki a hatását? Mennyi idő alatt ürülhet ki? Ha ezt nem szedi Ön szerint utánna beállhat egy magasabb pulzus? Utánna olvastam, hogy alacsony pulzusnál pacemaker is szóba kerülhet. Ön szerint ez milyen esetben indokolt? Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása egyrészt bőven meghaladná ennek a fórumnak a terjedelmét, másrészt csak általánosságokat lehetne mondani, ami nem lenne pontos édesapja esetére. Az biztosnak látszik, hogy kardiológiai kivizsgálásra mindenképpen szükség lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
30.
mercur123 kérdése:

Kedves Doktornő! Apukám(69 éves) tarkótáji fájdalomra panaszkodott, a vérnyomását otthon megmértük, 127/70-es értéket mértünk, alacsony 38-as pulzussal. Lehajláskor szédült is. Lokren 20 mg, co-renitec 12.5 mg gyógyszereket szed. Néhány éve ezeket szedi. Gondolom a nagy meleg is közrejátszik, és a meleghez képest viszonylag kevés folyadékot ivott. Orvoshoz mindenképp elmegyünk vele. Mivel Önnek nagy tapasztalata van, a véleményét, tanácsát szeretném kérni. Köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, több oka is lehet a panaszoknak, személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni.Amit megtehetnek, az a Lokren adagjának csökkentése és káliumpótlás, de ez nem helyettesíti a mielőbbi orvosi vizsgálatot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
29.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Tisztelt Doktornő! Testveremnek szeretnék tanácsot kerni! Arrol van szo hogy nagyon nem birja a meleget ezt a hoseget meg egyatalan nem a fulledt levegotol fullad szapora a pulzusa nem kap levgot szedul.Van mikor nyom a mellkasa.A szive egeszseges. Autoimmun alulmukodo betegsége van. Sajnos miota ilyen fulledt a levegő napi szinten ez megy a munkáját nem birja elvrgezni iskolában takarit ahol uveghazhatas van mivel a falak üvegből vannak ott meg melegebb paras a levegő. Kerem segitsen hova forduljon mit csinaljon mert ez nem normális dolog hogy ennyire rosszul van. Csak a huvos helyen jo neki. Varom válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy testvére keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
28.
Fejesne kérdése:

Jonapot dr nő. Azt szeretném kérdezni hogy napok ota szedelgek gyenge vagyok étvágytalan álmosság gyötör; rám jön egy rosszul let. Tegnap volt vérvételen minden rendbe volt kóros el valtozast nem mutattott semmi. Az szeretném kerdezni hogy ezek a tünetek mitől lehetnek. Irtak gyenge nyugtatot meg magne b 6 ot. Hogx valóban stresz idegi kimerültség okozzhat e ilyen panaszt. Ja es reggel gyomor idegem van. Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, lehet, hogy csak a rendkívüli időjárás okozza a panaszait. Kétség eseten javasolom, forduljon kezelőorvosához, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
27.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Üdvözlőm! Nem olyan rég voltam 3.pontos vervizsgalaton. Ott ez az eredmeny született :glükóz 0perces 5.58 60 perces 9.17 120 perces6.03.Keredesem az hogy fenn all az inzulinrezisztencia? Köszönöm előre is a válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
27.
Tisztelt Kérdező! Ajánlom figyelmébe a házipatika weboldal cikkét: Az inzulinrezisztencia diagnózisa Maga a diagnózis cukorterheléssel, cukorterheléses vérvételi sorral történik. Ennek során a laborban nem csupán a páciens vércukorszintjét határozzák meg, hanem a vér inzulinszintjét, az inzulin-elválasztás mértékét is. Ehhez alapértékként mindig megnézik a vér éhgyomri cukor- és inzulinszintjét, majd ezt követően 75 gramm, vízben oldott szőlőcukrot itatnak a pácienssel. Ezután több ponton - például a harmincadik, hatvanadik, százhuszadik percben - újra megmérik a vércukorszintet, és vele együtt az inzulinszintet. Ennek eredményeként az orvos két grafikont kap: az egyik a cukorszintet, a másik az inzulinszintet mutatja. Ebből az úgynevezett HOMA-index alapján tudják meghatározni az orvosok azt, hogy a páciens inzulinrezisztens-e. (Maga az index az éhgyomi vércukor és az éhgyomi inzulin szorzatából számolandó, úgy, hogy ezt a szorzatot elosztják 22,5-del.) Inzulinrezisztencia-hajlamra az utalhat, ha ez az index 2 fölött van, ha pedig az az érték meghaladja a 4-et, már inzulinrezisztenciáról van szó. A gyakorló orvosok emellett persze más arányokat is néznek a diagnózis felállításakor, de a legfőbb mutató mindenképpen a HOMA-index. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
26.
Fejesne kérdése:

Tisztelt dr nő szeretném meg kérdezni az ekg eredményrol.? Sr,PQ012 sec,balra dev R vect, QRS 006sec, ST-K izoel. T I II AVL poz, T III JELZETEN NEG, T AVF közel izoel, T V 2-6 ig lapos poz, frek 89/ min
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
26.
Tisztelt Kérdező! Ez gyakorlatilag normális EKG-lelet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
25.
Gémes Tibor kérdése:

Tisztelt dr.nő! Sürgőségin voltam bent es a következő eredményeimben változás van. EKG m teljesen jó. Ck 786 <195 ig jó, Troponin T 0.013 <0.040 ig jó, Ck Mb izoenzim aktivitás 53 <25 ig jó, Ck Mb /Ck arány 6.7 <6.0 ig jó Meg vagyok ilyedve, hogy nem e valami van a szívemmel. Nehez fizikai munkát végzek. Mennyire kiugróak az eredmények? Kell e aggódni ezek miatt ? Köszönettel : Gémes T
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
26.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján nem lehet egyértelmű választ adni, látatlanban pedig teljesen lehetetlen. Mindenképpen érdemes lenne további vizsgálatokat végezni, kardiológust is felkeresni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
24.
Oláhné Borza Judit kérdése:

Tisztelt Dr Nő az lenne a kérdésem hogy a férjem februárban elkapot egy csúnya tüdő gyulladást abból valoszinű (ezt mondták nekünk) hogy tüdőembólia alakult ki erre most szed Marfarin 5mg meg controloc 20 mg gyomorvédőt .De a loboreredménye azt mutata ki hogy CK-MB érték magas 48U/L és a LDH 457U/L ezekre kapot gyógyszert spiron 25 mg és indometacinum 25mg .azt szeretném kérdezni hogy ezek az eredmények micsodák és mivel vannak összefüggésbe és lehet e ebből károsodása a férjemnek vagy esetleg valami maradandó betegsége? Esetleg szívinfartus vagy ilyenek és ebből ki lehet e gyógyulni? Köszönöm válaszát! Maradok Tiszteletel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
24.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de a leírtak alapján, látatlanban nem tudok véleményt alkotni. Javasolom, keressék fel férje kezelőorvosát, esetleg kardiológiai vizsgálat is szükséges lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
23.
Török Szilveszter kérdése:

Jó napot kívánok.A kérdésem a következő lenne 2018.07.17-én készült EKG-ém SR, kp. tengelyállás, neg. T a III-ban, egyebekben poz. T, J-pont emelkedés V2-3-ban, ie.ST. ez mit jelent.Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
23.
Tisztelt Kérdező! Ez semmi kóros eltérést nem mutat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
20.
Gémes Tibor kérdése:

Tisztelt dr.nő! Voltam vérvételen és a következő eredményeim eltérőek. Vas 8.9 Norm. Tart 10.6 - 28.3 Teljes vask. Kapacitás : 70 Norm.tart 53-96 Transzferrin 2.8 Norm tart 2.0-3.6 Transzferrin szaturácio 13 Norm tart 20-50 Kell e az alacsony vashiány miatt aggodnom?Vagy ez még annyira nem vészesen alacsony ? Kell e szednem vasat és mit? Köszönettel : G Tibor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
20.
Tisztelt Kérdező! Kétséges esetben az első javasolt lépés mindig a laborvizsgálat megismétlése, esetleg a vashiány okának tisztázására szolgáló vizsgálatokkal kiegészítve. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
20.
dr.Szabó Endre kérdése:

Tisztelt doktornő! Kérdésem, eliquis szedése mellett, fogyasztható-e zöld tea? Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
17.
Budai Zoltán kérdése:

Tisztelt doktornő! Néhány napja Lokren 20-at szedek 2*1 adagban. Afő cél a frekvencia kontroll elérése lenne pitvar fibrilláció és flutter kezelésére. Sajnos a kardiológust nem érem el. mostanra a vérnyomásom 100/70re a pulzus 65 re esett. a közérzetemet nagy mértékbe befolyásolja. Magasnak érzem az említett dózist. Kérdésem okoz -e problémát, ha az esti adagot felezem és csak 10 mg-ot veszek be. Köszönöm válaszát. Budai Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
17.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Természetesen ön dönthet a saját kezeléséről, de én ebben még tanácsot sem adhatok. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
16.
Labancgabor kérdése:

Dr nő!Köszönöm szépena válaszát,szép hetet kívánok a dr nőnek!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
17.
Nagyon szívesen, Önnek is!
2018.
07.
16.
Labancgabor kérdése:

Kedves dr / nő!! Nagyon sokszor zaarom önt a kérdéseimmel de eddig mindig segitet nekem.40 éves vagyok gyerekkoromtol lapos egy kissé a mellkasom.(pectus exavaktum)) azt hiszem.14 eves koromban csinàlták az első ekg vizsgàlatomat,mindig eltérést mutat.Jellemzoen ezutan elkuldebek szivultrahangra ahol MPS en kuvul minden rendben.Kérdésem az lenne okozhat e a lapos mellkas vagy ez a MPS ekg eltereseket?Sajnos mrbnem kell ismét ekg ra és már előre félek!Köszönöm szépen megtisztelő vàlaszàt!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
16.
Tisztelt Kérdező! A mellkas alaki deformitása okozhat bizonyos eltéréseket az EKG-n. Azt javasolom, az újabb EKG-ra vigye magával a korábbi felvételeket illetve vizsgálati eredményeket, ez fontos lehet az újonnnan készült görbe megítélésében. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
15.
Kis Kata kérdése:

Tisztelt Doktornő! Korulbelul 1,5 eve szedek napi fél szem bizoprolol ratiopharm 5mg gyogyszert, magas pulzusom miatt. Azonban most hogy vege az egyetemnek es kicsit nyugodtabbak a napjaim ugy erzem mintha neha nagyon alacsony lenne a szivveresem. Az lenne a kerdesem, hogy On szerint erdemes lenne csokkenteni az adagot es inkabb csak egy negyedet bevenni? Illetve az lenne a kerdesem lehet-e ennek a gyogyszernek valamilyen mellekhatasa hosszutavon?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
15.
Tisztelt Kérdező! Nyugodtan csökkentse a gyógyszer adagját, figyelje a közérzetét. Mellékhatásokra vonatkozóan kérem, olvassa el a Betegtájékoztatót. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
14.
Kovács kérdése:

Kedves Doktor Nő! 23éves férfi vagyok kicsit erősebb izomzattal illetve kb 5kg súlyfelesleggel.Nyugalmi pulzusom 90-95 között mozog(néha 100is). A kérdésem az, hogy ez elfogadható vagy már ez is a szapora szívverés kategóriába tartozik? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
14.
Tisztelt Kérdező! Nyugalmi pulzusként ez mindenképpen szaporának számít. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
13.
Amal kérdése:

Tisztelt Doktornő. Hálásan köszönöm a választ. Nem akarom az idejét rabolni. Azt szerettem volna megtudni, hogy a bal kamra megvastagodására van-e gyógyszeres kezelés. Ez megállítható vagy visszafordítható-e. Köszönettel.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
13.
Tisztelt Kérdező! Az egy már kialakult állapot, ami nem szűnik meg, arra kell törekedni, hogy ne fokozódjon tovább. Közvetlen veszélyt nem jelent, emiatt nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
13.
Amal kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kardiológiai vizsgálaton voltam. Az ultrahang leleten koncentrikus bal kamra hypertropia, az első mondat. Magas vérnyomásom van régóta. 65 éves vagyok. A terheléses vizsgálaton volt eltérés a 3. szakaszban, ami miatt a koszorúér vizsgálatra megyek. Szív ct-re. Bár nagyon hosszú a várakozási idő. Valsartan 80 mg szedek. Mást nem. Igaz hogy ez a gyógyszer nem teljesen hatásos. Többször van kiugró vérnyomásom. Például, ha orvoshoz megyek ott mindig magasabb. Vagy ha izgalom ér, vagy front van. Hol lehetne vérnyomás szakrendelésre elmenni, hogy megfelelő beállítást és a magas vérnyomás esetleges okát is megnéznék. Nem szeretném hogy tönkre menjen a szívem teljesen emiatt. Milyen gyógyszer lenne vajon jobb? A koncentrikus balkamra hipertrópiára a kardiológus nem mondott semmit. Erre is kellene gyógyszer? Sajnos csak otthon olvastam el. Így nem tudtam negkérdezni. Válaszát előre is köszönöm, azt pedig külön, hogy idejéből szakít a betegek leveleinek megválaszolására.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
13.
Tisztelt Kérdező! A koncentrikus bal kamra hypertrophia a szívizom megvastagodása, az ön esetében bizonyára a magas vérnyomás miatt. A vényomást a kardiológus bizonyára be tudja állítani, célérétk <140/90 Hgmm. A Valsartan most került tiltólistára, valamelyik egyéb hasonló gyógyszert kellene szednie (a kardiológus ezt is megmondhatja), esetleg az adag emelésével illetve más gyógyszerrel való kiegészítéssel. Üvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
12.
Nagy József kérdése:

Tisztelt Doktornő köszönöm válaszát! Ahogy az előző kérdésben is kérdeztem Magnosolvot szedjem-e Ön szerint?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! szedheti, de nem hiszem, hogy érdemi kapcsolatban lenne a panaszaival. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
12.
Joci kérdése:

Tisztelt Doktornő! 6 éve van magas vérnyomásom, Lisonorm tablettát szedek rá. Az elmúlt pár hétben többször fájt a fejem főleg a halántékom. Vérnyomás méréskor a per érték 90 és 100 közötti még reggeli felkelés után is, illetve ilyenkor a pulzusszám is felmegy 100-110-re.. Ez még normális érték? Magnosolv szedését javasolták!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás elfogadott normális felső határa <140/90, a 90 feletti érték tehát nem tekinthető normálisnak. Érdemes lenne felkeresnie kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
12.
Bíró Józsefné kérdése:

T. Doktornő ! Köszönöm a gyors válaszát. Üdv. Bíró Józsefné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
12.
Nagyon szívesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
12.
Bíró Józsefné kérdése:

T. Doktornő ! Izótop vizsgálaton vettem részt a diagnózis a következő: A terhelést követően készített 3 irányú metszetsoron a bal kamra izomzatának területén kissé egyenetlenül oszlik el a rádiofarmakon. Az anterior fal basalis harmadában körülírt hypoperfúzió látható. A nyugalmi felvételen még egyenetlenebb a radiofarmakon eloszlás. Az anterior fal területén jelzett hypoperfúzió a csúcs és az anteroseptalis falrész irányába kiterjetebbé válik, a középső harmadban körülírt hypoperfúzióval. Körülírt hypoperfúzió jelenik meg az inferior-inferosetalis fal és a semptum basalia felében és a csúcs területén is. Nyugalomban kiterjedtebbé váló permanes hypoperfúzió és anterior fal basalis harmadában. Nyugalmi hypoperfúzió a jelzet basalis falrészeken és a csúcs területén. Gyógyszereim: Adexor MR 35 mg napi 2x1 tabl, Aspirin protect 100 mg napi 1 tabl, Merckformin XR 500 mg napi 1 tabl, Telmisartan 40 mg napi 1 tabl. Kérdezem a T. Doktornőt, hogy a fenti diagnózis hogy értelmezhető, és a továbbiakban esetlegesen milyen orvosi vizsgálat szükséges, illetve elegséges a fent szedett gyógyszerek. Fáradozását előre is köszönöm. Üdv Bíró Józsefné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
12.
Tisztelt Kérdező! A leírtak arra utalnak, hogy a szívizomzat vérellátása nyugalomban is, de terhelésre fokozódóan nem tökéletes, ennek hátterében bizonyára koszorúérbetegség állhat. Ennek kivizsgálására kardiológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
11.
Szilvia94 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 23 éves nő vagyok túlsúlyos(kb.+30kg). Az útóbbi időben egy elég stresszes időszakot éltem, emelett egèszetelen és mozgás szegény életmódot folytattam. Egy hónappal ezelőtt történt egy rosszul létem , amikor a pillanatokra mintha megált volna szívem és a teljes testem fàjamasan lezsibbadt és iszonyúan fájt a fejem, majd elmúlt. Következő rosszulétemkor kb egy héttel később pedig felment a pulzusom remegett kezem lábam és bizsergett a mellkasom. Ekkor a mentő elvitt viszont nem találtak semmi komolyat az EKG-n a kórházba ezért kaptam egy frontint és haza küldtek,amitől teljesen bekábultam. Volt 3-4 este ezek után amikor megint felugrott a pulzusom és remegtem, felhívtuk az ügyeletet, ahol úgy gondolták biztos pánikroham pedig nem vagyok vagyok pánikbeteg. Nem érzem úgy hogy lelki alapú dolgok állnak a hàttérben, mivel este nyugalmi àllapotba törnek rám a rosszullétek. Azóta jártam vérvételen, endokrinoloógusn és semmi nagyobb elváltozásra utaló jelet nem találtak csak hogy az EKG alapján magas a szívfrekvenciám, emiatt nebilet 5mg gyógyszert kaptam,(reggel és este felet veszek be). Sajnos minden este kb egy hónapja heves szívdobogásom van illetve valamikor lassul és nagyon nagyokat ver a szivem és a mellkasom bizsereg. A gyógyszer csökkenti a tüneteket viszont nem szünteti meg teljesen minden alkalommal , emelett iszonyatosan fáj a fejem. Állandóan rettegek a rosszulléttől már szinte szorongok egyszerűen már aludni sem tudok ettől a tudattól. Nem tudom mit tehetnék, mivel jelenleg kardiologusi kivizsgálásra várok , de már kezdek teljesen összeomlani lelkileg. Jelenleg rajta vagyok az életmódváltáson napi egy órát tornázok vgy pedig sétálok , viszont nem érzem hogy segíteni. Mit tehetnék még? Vajon elmúlnak a rosszullétek valaha? Mi állhat a hàttérben?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
11.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, ehhez alaposabb, személyes kivizsgálás szükséges. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát! . Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
07.
Krisztián98 kérdése:

Jo napot. Az utóbbi időben azt érzem, ha lefekszem vagy ha ülök, szedul a fejem. Neurológiára járok már 20 évet, és minden rendben van az EEG. Vérnyomást nem mérem, mert fobiam van, de voltam kardiologia kivizsgáláson és 140/90 volt a vérnyomás. Azt mondta a doktornő, hogy ez normális. Mitől lehet ez? Nagyon aggódók. Köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban ezt nem lehet megmondani, de gondoljon mozgásszervi (nyakcsigolyák, bordaközti idegek stb) eredetre is, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
07.
Labancgabor kérdése:

Kedves Dr/nő! Tudom, hogy őn kardiológus nem hematológia de már sokszor segített nekem. Problémám a hemoglobin szintem rendszeresen alacsony 72 a normális 120 helyett. Rendszeresen magas a nyugalmi pulzusom 90_95korul van. Az ekg vizsgálaton sosem tökéletes. Szivultrahang igen bár van egy pici MPS m. Kérdésem az lenne okozhat e a vérszegénység ekg eltéréseket ill ilyen szapora pulzust? A hematológia nem igazán foglalkozik vele azt mondja az én szervezetem már beállta erre a folyamatos hemoglobin szintre, én félek hogy egyszer ennek súlyos következményei lesznek. Köszönöm szépen ha segít a válaszával!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
07.
Tisztelt Kérdező! Az alacsony hemoglobinszint hátterében bizonyára vérszegénység áll, ennek az okát feltétlenül tisztázni kell (gyakori ok a vérzés, ennek forrását fel kell deríteni). A gyors szívverés ennek következménye, ez az EKG-n is tükröződik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
05.
Magdolna88 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Elképzelhető, hogy az előző válasza nem teljesen érkezett meg? Nem igazán értem a végét. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
05.
Örülök, hogy újra írt, mert a technika ördöge meg akart tréfálni. Szóval: a QTc egy viszonyszám, hogy adott pulzusszámnál milyen hosszú lehet az EKG Q és T-hulláma közötti távolság. Ha az érték ennél rövidebb, az nem kóros, baj akkor lehetne, ha a megadott értéknék hosszabb lenne az ön QT ideje. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
05.
Magdolna88 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az elmúlt egy évben két alkalommal voltam kardiológusnál mellkasi fájdalom és alacsony pulzus (48-52) miatt, ami panaszt nem okozott. EKG, szívultrahang és terheléses EKG rendben volt. Véleményük szerint gyomorsav állhatott a fájdalom háttérben, az alacsony pulzusra pedig azt mondták, hogy örüljek neki. Gyakran éreztem szívremegést az utóbbi időben és emiatt vásároltunk egy WIWE készüléket. Körülbelül kéthetente szoktam mérést végezni és idáig minden érték rendben volt. Viszont az elmúlt egy napban többszöri mérés eredménye is a tartományon kívül volt. Konkrétan a QTc érték volt 435 és 460 között. Kérdezni szeretném, hogy a kapott eredmények mennyire jelentenek problémát? (30 éves vagyok)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
05.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz megmondani, de tudnia kell, hogy a QRc ésrté Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
03.
Dlev kérdése:

Tisztelt Doktornő! 76 éves édesanyám fizikumában beállt hirtelen változás okával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Édesanyám hipertónia miatt 25 éve gyógyszeres kezelés alatt áll. Vérnyomását napi rendszerességgel figyelemmel kíséri, kontrollálja. Eddig a korához képest jó erőben volt, de ezzel együtt kímélte is magát. Két héttel ezelőtt azonban egyik napról a másikra hirtelen fáradékonyság, fokozott végtaggyengeség, erős köhögés és légszomj jelentkezett nála már néhány méteres gyaloglást követően is. A tünetek azóta sem múlnak. Különösebb fájdalmai nincsenek, legfeljebb néha izomlázszerű érzés a végtagokban és a hátában. A mellkasröntgen alapján a tüdőben van kóros elváltozás, azonban ezek a 2 évvel korábbi felvételekhez képest jelentősen nem változtak. Az EKG nem mutatott jelentős eltérést a magas pulzusszámot (105) és a "abnormal left deviation"-t kivéve. A vérnyomás a korábbi 140/70 átlagról 110/70-re csökkent és a pulzus 60-ról 90-re emelkedett. A laborvizsgálat alapján a CRP érték rendkívül magas(144 mg/l). Lehet-e komolyabb szívelégtelenségre gyanakodni, vagy esetleg egyéb belgyógyászati probléma állhat a háttérben? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Levente
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
03.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenesetre a panaszok szívelégtelenség jelei is lehetnek, amelyet az évtizedek óta fennálló hypertonia miatt kialakult szívizomgyengeség, esetleg egy tünetszegényen lezajlott infactus, állandó ritmuszavar (pitvarfibrilláció) is okozhatott. Persze lehet, hogy mindezek másodlagos tünetek, de ezt is csak egy személyes belgyógyászati-kardiológiai vizsgálat tisztázhatja. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
01.
Kovácsné T.Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő, Nagyon köszönöm gyors válaszát,kedves sorait. Üdvözlettel:Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
01.
Tisztelt Asszonyom, igazán nagyon szívesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
07.
01.
Kovácsné T.Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő, Férjem 53 éves,néhány éve ,véletlen üzemorvosi vizsgálat során szívzörejt észleltek nála.Kivizsgálás során HCM szívizom betegséget állapítottak meg. Rendszeresen jár kontrollokra,Nebiletet szed,eddig azt az információt kapta,hogy állapota jól kezelhető,karbantartható a továbbiakban.Néha kissé fáradékonyabb,megterhelő étkezés után leginkább,nagy melegben sok állás után néha bedagad a bokája.Más tünete szerencsére nincs.Most új orvoshoz került.Ő elmondta,hogy ennél a betegségnél az azonnali szívhalál a rizikó,de ne ijedjen meg,az ő állapota nem olyan súlyos. Én amióta ezt megtudtam,minden pillanatban szinte rettegek.......Nagyon megrémültem ettől az információtól.Ráadásul most epekő műtét előtt áll,így az altatás is aggaszt.Tudom látatlanban nehéz bármit mondani,azt is tudom a Doktornő nem jósnő,de mit tehetünk ebben az esetben????Tudok valamit tenni ,vagy csak az aggódás marad mostmár???Köszönettel:Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
07.
01.
tisztelt Kérdező! A HCM nagy betegségcsoport, a hosszútávú állapot alakulása a kezeléstől-ellenőrzéstől is függ. Ne aggódjék, az olyan, mintha minden magas vérnyomásos beteg is állandóan az infarctustól vagy a stroketól rettegne, pedig ott is van összefüggés. Ne aggódjék, hallagasson a kezelőorvos tanácsra, tartsa be a javaslatokat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
30.
Kata789 kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! A múlt héten vettem egy új vérnyomásmérőt, ami jelzi ha valakinél szivritmus zavart észlel. 10éves fiamnál folyamatosan jelzi. Komolyan kell ezt venni? Érdemes lenne elvinni a fiamat egy kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
30.
Tisztelt Kérdező! Gyerekeknél a szokványos vérnyomásmérő mandzsetta nem alkalmazható, speciális mandzsetta szükséges hozzá, de ettől függetlenül látatlanban nem tudok a kérdésére válaszolni, első lépésként tapintsa meg a fia pulzusát, ha ritmuszavart észlel, vigye el a gyermekorvoshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
28.
KRISZO kérdése:

Tisztelt Drnő! 43 éves férfi vagyok,172 cm,85 kg.Veseköves panaszok miatt voltam orvosnál,ahol egy rutin ekg is volt és azt írták le,hogy korai kamrai repol. Az orvos szóba se hozta a dolgot.Többször volt az elmúlt években EKG vizsgálatom,illetve kardiológiai vizsgálatom (uh,vérnyomás),de sosem állapítottak meg ilyet.Mi a teendőm?Tosztelettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
29.
Tisztelt Kérdező! Látnom kellene az EKG görbét, hogy értelmezni tudjam a kifejezést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
28.
Csendes Róbert kérdése:

Üdvözlöm Kedves Doktornő!31 éves férfi vagyok és kb 8 éve szedek vérnyomáscsökkentőt reggelente és az első naptól kezdve amióta szedem extrasystole-im vannak!Voltam kivizsgáláson kb 3 éve de semmit nem találtak!Az extrasystole-im a mai napig megvannak de mostanság egyre gyakrabban van úgy hogy elkezdek fulladni és a kezeim zsibognak és felmegy a pulzusom és ez mindig akkor tör rám amikor kocsiban ülök és mindig csak délután!Aztán amikor kiszállok a kocsiból kis idő múlva elmúlik a fulladás csak az extrák maradnak!Ha nem veszem be a gyógyszeremet egésznap extra ütéseim vannak és szapora a pulzusom!A gyógyszer szedése előtt nem voltak ilyen problémáim csak kicsit szaporább volt a pulzusom!Ön szerint mi okozhatja ezeket a tüneteket?Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
28.
Tisztelt Kérdező! Leírása alapján látatlanban nem lehet véleményt alkotni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Mindenesetre az autóvezetés közben jelentkező vagy súlyosbodó tünetek nem utalnak szervi szíveredetre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
24.
bencsitsmaria1@ freemail .hu kérdése:

Kedves dr Tarján Zsuzsanna Országos kardiológiai intézetbe járok, évente 1-2 szer ellenőrzésre. Hátfali infarktusom volt 13 éve. Majd 1 év múlva, szív katéterezésnél kiderült elzárod ásom van. Kaptam Szentet az elzáródásba. Azóta 3 szór került sor szívkatéterezésre, rosszul lét, mellkasi nyomás miatt. Nem volt újabb elzáródás. Most az utolsó katéterezésnél, , vizsgálat közben mondta az orvos, hogy látom,,, ide kell a másik alá tenni a Steint. De még át megyek a jobb oldalra. Át ment a katéterrel, majd nagy kiabálás a 2 ellenőrző orvos részéről, hogy NEEEE, NEEE álj meg !!!!!! Így is lett, a katéterező orvos meg állt. Ki vette a katétert, majd adott egy injekciót, mondta tágítás miatt. Sajnos a Steint nem lőtte fel. Mint kiderült a zárójelentésből, katéterezés közben ki ütődött a szív ritmusom. Ez 2018 február 9 ikén volt. Májusi 30-áig nagyon sok problémám volt, mellkasi nyomás mellett ,, lég szomj, ha sétáltattam a kutyákat. Mellkas közepén heves szív verés, erős izzadás, teljes kimerültség. Május 30-ka óta kicsit javult a helyzet, csak mellkasi nyomásom van időnként, a bal bordám széleinél, ki üt a szívem. Érzem az ujjaimmal,, ha oda nyúlók. Van értágító tapaszom, de olyan erős fejfájás kapok tőle, hogy közben hányingerem is lesz a fejfájásról. Nagyon rosszul bírom. Kérdésem az lenne, helyre jöhet -e ez az állapot ?? Saját kardiológus fő orvoshoz járok 13 éve kontrollra, a zárójelentés kiadásánál, nem mondott semmit, telefonáltam, neki, nem vagyok jól. Válasza az volt,, ott a zárójentés ,, olvassam el !!! Nem kérdezte hogy vagyok, nem mondta mi történt katéterezés közben. Nem mondta mire figyeljek. Nem mondta mivel jár a ki ütött szív ritmus zavar. Pedig 12 éve privát orvosom. Most annyi gond maradt, hogy a két mellem közt, háromszög alakban, szokott nagyon erősen verni a szívritmusom, úgy 30 percen át. Nem tudom kéne e gyógyszert szednem ?? Inkább a teljes fáradság az ami nagyon zavar, mert nagyon aktív életet éltem. Edzettem, naponta 50 percet, bicikliztem hetente , szombaton 2 km -et. Most képtelen vagyok mindenre. Lányaim takarítanak helyettem. Javulhat az általános állapotom ??? Vagy ezzel együtt kell élnem. Egyébként a vérnyomásom alacsony volt 90/ 78 / pulzus 72 mindig ennyin éltem. Most ha rosszul vagyok,, a pulzus fel megy 98-ra. Hát köszönöm a türelmét, kérem ha van tanácsa számomra írja meg.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem optimális, hogy kezelőorvosától nem kap érdemi felvilágosítást, de látatlanban nehéz lenne állást foglalnom. Javasolom, próbálkozzék ismét kezelőorvosánál, vagy a Kardiológiai Intézet ambulanciáján választ kapni kérdéseire (a dokumentációja ott nyilván rendelkezésre áll). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
24.
Orosi József kérdése:

T.Doktornő ! Kérdésem a készüléktől független.Megpróbálom akkor világosabban fogalmazni.Az ekg-n a QRS /60-100 ms/ mért értékem általában 104ms,sport után 98,tehát normál tartományon belül van.Mi ennek a magyarázata,hogyan lehet ezt befolyásolni?köszönöm a gyors választ.oj
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően a sportoláskor kialakuló szaporább szívveréssel kapcsolatos. Ne felejtse el, hogy a QRS szélessége mellett az alakja is fontos, önmagában csak a szélesség nem perdöntő. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
24.
Orosi József kérdése:

T.Doktornő ! Vásároltam egy Wiwe készüléket,s hetente 3-4 szer ellenőrizni szoktam a motort.68 éves vagyok,kezelt magasvérnyomással,rendszeresen sportolok.Alapesetben az ekg mérésnél a QTC normál,a PQ normál tartományban van,a QRS rendszerint 102-109 között van,kivéve a sport után,akkor lemegy 98-ra,ilyenkor 3 zöld van a wiwen.Mi az oka ennek?Tudom én ezt befolyásolni,és hogyan?Köszönöm előre válaszát.oj
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem igazán ismerem a készüléket, nem tudok Önnek válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
21.
Fejesne kérdése:

Szép napot. Azt szeretném kérdezni hogy a jobb kamrai nyomas enyhen emelkedett volt nalam sziv uh soran. Hogy ez mitől lehet? Két hegyű billentyű elégtelenséget diagnosztizáltak nalam. E miatt lehetséges. A jobb kamrai nyomas 30+10 hgmm tapse: 30 Vélemény: hyperkinetikus fali mozgászavar. Insuff valv bicusp grad l. Jobb kamrai nyomás enyhén emelkedett pfo. Ezt volt irva vélemények. A papiron.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
21.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, hogy ez az oka, de lehet egyébtől is, látatlanban nem tudom megítélni, javasolom, kérdezze meg kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
20.
Sipos József kérdése:

Tisztelt Doktornő! Néhány hete jelentkező pánikroham szerű tünetek miatt fordultam orvoshoz. EKG is készült a háziorvosnál aki vizsgálatra küldött kardiológiára július 26ra. A beutalón szerepel olyan iránydiagnózis hogy: A mitrális billentyű nem rhe. Vérnyomásom átlagosan 102/63 és 110/68 között mozog pulzus 61-85 között de ha orvosnál mérik az izgalomtól felmegy 140/90ig is és olyankor a pulzus is magasabb a közérzetem mindezek ellenére jó. Kell e aggódni komolyabb betegség miatt vagy ez normális? Köszönöm válaszát előre is!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
20.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet véleményt mondani, és ebben egy félig leírt iránydiagnózis nem jelent megoldást. Kezelőorvosa bizonyára valamilyen zörejt hallott a szíve felett, ez nem tűnik akut teendőt igénylő eltérésnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
19.
Gémes Tibor kérdése:

Annyi dr nő, hogy a kreatin foszfokináz Ck <195 ig jo , de nekem 746 jóval a határ felett. Ck-Mb izoenzim aktivitás <25 addig jo , nekem <26 U/L Ezek miatt aggódom.Jelent e szívbetegséget? Kell e ezek miatt aggodnom? Köszönettel : G.T
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
19.
Tisztelt Kérdező! Számítottam, hogy rákérdez. A CK-érték globalisan izom-eredetre utal (beleértve a vázizomzatot is), a szívizomra vonatkozó CK-Mb csak hajszálnyival magasabb a normálisnál, ezt az önnél szintén normális troponinnal együtt szokták értékelni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
19.
Gémes Tibor kérdése:

Tisztelt dr nő ! Surgosegin voltam es a következőket nézték. EKG: 94 min sr,kp tengelyállás,norm. PQ és qrs,ie. ST-K,poz. T-k. V3-v4 J pont emelkedés, i komplett jobbszárblokk. Vérkép : kreatin foszfokináz ( ck ) <195 ig jó , nekem 746 Troponin T. <0.040, nekem <0.013 Ck- Mb izoenzim aktivitás. <25 u/L. Nekem 26 Ck- Mb / Ck arány. <6.0. Nekem 3.5 Kell e ezen eredmények miatt aggodnom ? Kicsit félek nehogy a szívemmel legyen valami. Infarktus??? Köszönettel : Gémes T
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
19.
Tisztelt Kérdező! A leletei -ha jól megnézi - gyakorlatilag mind a normális határokon belül vannak, az EKG-ja is, ezek szerint nem kell aggódnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
10.
Berencsi zoltánné kérdése:

Üdvözlöm érdeklődni szeretnék hogy a 24 éves fiamnál 150/99/101 es vérnyomás normális vagy magas ezt ébredés után mérte de már 3 napja ilyen vérnyomást mérünk nála max 130 ast válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
10.
Tisztelt Kérdező! Ez az érték mindenképpen magas, a helyzet pontosabb tisztázására érdemes lenne részletesebben kivizsgálni (24 órás vérnyomás monitorozás, szemfenék vizsgálat , szívultrahang) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
06.
cszoltan82 kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Köszönöm szépen az előző válaszát. Valóban hiányosan küldtem el véletlenül az UH leletemet így most újból elküldeném. Ao. asc: 30 mm. Az aorta billentyű: 3 tasakos, jól separalódik. A bal pitvar 30 mm. (norm. haránt.: <40mm, hossz < 50mm). A mitrális billentyű: a mitrális mellső vitorlán prolapsus. MI 1 fokú. A bal kamra 30-48 mm (norm.: <40-55mm). A septum és a hátsó fal 10-10 mm. (norm.: 50%). KISSÉ TÁGABB JOBB SZÍVFÉL, RVD1: 32 mm. TI 1 fokú, syst jk nyomás 35+10 Hgmm. PF: nincs. TTE-vel ép septumok. SpO2.: 98-99% Kérdésem az lenne még, hogy mit jelent, az, hogy kissé tágabb jobb szívfél? A systoles jobb kamrai nyomás 35hgmm--> Ez nem túl sok a normálishoz képest? Mikor beszélünk kisvérköri magas vérnyomásról? Válaszait nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
06.
Tisztelt Kérdező! Ez a rész még mindig hiányos "A septum és a hátsó fal 10-10 mm. (norm.: 50%)".itt a falvastagságok normálértékének illetve a bal kamrai ejectios fractio értékének kellene szerepelnie. Másik kérdésére vonatkozóna ajánlom a következő cikket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/magasvernyomas/20003/pulmonalis-hipertonia-magas-vernyomas-a-tudoerekben Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
04.
Németi Károly kérdése:

Kedves Dr nő !! A leletről nem mondott vélemény azt milyennek látja????
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Ha az ECHO leletre gondol, azon kis mértékű eltérések vannak, a részletekről javasolom, hogy kezelőorvosát kérdezze. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
04.
Németi Károly kérdése:

Üdvözlöm Dr nő!!! 2017 12.06-án voltam kardiológiai vizsgálaton!! Ekg: 80/min sinus ritmus, bal tengelyállás, norm vezetési idők, norm repol. Leletem: Aorta ascendens: 31mm. Szabályos aorta gyökben ép, jól separálódó háromtasakos aorta billentyű. Az aorta bill. felett mért Vmax1,4m/sec. Al:nincs A bal pitvar normális tágasságu 42*45mm (norm.haránt<40mm, hossz.<50mm. A mitrális billentyű vékony, tükörkép mozgást végez. MI: jelzett A bal kamra 30-45mm (norm.<40mm diastolés,<55mm systolés) A septum és a hátsó fal10-10mm.norm. vastagok(norm55%).E/A:09/06 DT:180msec. A pitvari septumon shunt nem látható Jobb kamra30mm(norm.<25mm) Jobb pitvar:45mm TI: I fokuTI-ből számitott systolés jobb kamrai nyomás 33+10Hgmm.VCI:19mm. A pitvari septum ép. PF nincs. Ez lenne az egyik EKG eredmény !!! A HOLTER EKG lelet pedig ez: A vizsgált időszakban 55-123/ min( átlag 85/ min)sinus ritmus került rögzitésre megtartott, de laposabb diurnalis frekvenciamozgással. 49 db izolált SVES, 218 db izolált, egygócú VES volt. Malignus kamrai ritmuszavar, sign. ST eltérés, pitvarfibrillatió nem volt. Vélemény: az elkészitett Holter Ekg-n kezelendő ritmuszavar nem volt. Szapora pulzus miatt voltam kardiológia vizsgálaton!! Gyógyszereim: Concor 5 mg naponta1 tabl, Telmisartan radiopharm 80 mg naponta1 tabl !! Azt szeretném megkérdezni kedves Dr nő hogy mégis mitől lehetséges az hogy néha mégis megindul a pulzusom és ugy érzem összevissza ver a szivem!! más tünetem nincs , nem fulladok nem ver ki a viz nem szédülök !!! Várom megnyugtató válaszát!! Űdv : Károly!!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
04.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet megmondani, célszerű lenne ilyenkor EKG-felvételt készíteni., az felvilágosítást nyújthatna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
03.
Timi8810 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 29 éves vagyok. Január óta szedek Coryolt (12.5 mg)magas vérnyomás miatt, kezdetben napi 1x. Azóta voltam kardiológiai kivizsgáláson ahol csináltak szivultrahangot, nyugalmi és terheléses EKG-t, 24 órás holter vizsgálatot. Az eredmenyekből a doktor úr azt emelte ki, hogy mitrális prolapsusom és MI van, terheléses EKG során gyorsan elértem a submaximális pulzust és a vérnyomásom is gyorsan emelkedett, de semmiféle eltérest nem talált. A 24 órás holter vizsgálatnál pedig 0,1% VES 0,4% SVES volt, de malignus ritmuszavar nem jelentkezett (ez pontosan mit jelent?) Ezek alapján azt javasolta, hogy 2×12.5mg coryolt szerdjek. Amióta kétszer szedem a gyógyszert nagyon alacsony a vérnyomásom, általában 100-115/55-70 de van hogy 100 alá is megy, illetve szoktak lenni nagyobb kiugrások is, amikor 140/80 fölé megy. A pulzusom is össze-vissza ugrál, általában 70-80 szokott lenni, de az utóbbi időben gyakran csak 45-55 között van. Ez nem túl kevés? Sokszor érzem magam gyengének, hirtelen álmosság tör rám, nehezen kapok levegőt és szívdobogás érzésem van, még akkor is ha alacsony a pulzusom. Ezek a tünetek lehetnek a nem megfelelő vérnyomás csökkentő miatt, vagy esetleg más probléma állhat mögötte? A kardiológiai eredmények miatt kellene aggódnom? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
03.
Tisztelt Kérdező! A leírása szerinti tünetek nem adnak okot aggodalomra, a vérnyomás és a pulzus is folyamatosan változó értékek, függ a tevékenységtől, a gyógyszer bevétele óta eltelt időtől is. Mivel önnek sok szubjektív panasza van, kétség esetén azt javasolom, forduljon kontrollra kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
06.
01.
Kovács kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 1,5óra focizás után 1óra elteltével is 105 a pulzusom (vérnyomás 100/67).21 éves fiunál ez nem sok?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
06.
01.
Tisztelt Kérdező! Nem sok, kicsit lassabban csökken, mint várható volna. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
31.
Fruzsi kérdése:

Koszonom eddigi valaszait tobb honapja tarto valtozo erossegu labfajdalommal a haziorvosom izuleti gyulladasra gyanakszik a laboreredmenyekre varunk. A kerdesem az lenne hogy volt egy virusos fertozesem epes hanyasal lazzal 38,5 ami surgossegi ellatast igenyelt mivel 20percenkent hanytam a vervetelbol kimutattakmasnap reggel a reaktiv protein c 19,3 emelkedeset koze van az kronikus izuletigyulladashoz vagy az epes hanyas is eloidezhet ilyen szintu emelkedest?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
31.
Tisztelt Kérdező! A CRP emelkedése csak azt mutatja, hogy valahol a szervezetben gyulladás valószínű, annak helyzetéről, eredetéről nem ad felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
29.
Labancgabor kérdése:

Kedves Dr/nő megpróbálom újra leírni.S.r.fr.94/min.pQ:0.24sec.QRS :0,1sec .P pulmonale,III-ban jelzett descendalò STD,neg -poz T,II-aVF jelzett horizont STD,ÁZV 4.Nagyon szépen köszönöm!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
29.
Tisztelt Kérdező! A korábbiakhoz képest kiegészítés: a P pulmonale a kisvérkör terhelésére utalhat, az AZV 4, azt jelenti, hogy az EKG-n az átmeneti zóna a V4 elvezetésben van (részletezés nélkül: ez normális) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
27.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom! Olyan problemam van hogy autoimmun alulmukodes van mar 8 eve szedem ra a 25 letroxot de sajnos nem vagyok jol mostanaba miota ezek a fulledt melegek vannak. Napiszinten vagyok rosszul szedulok szaporasziveres fejfajas gyengeseg erzes. A munkamat alig birom elvegezni. Nem tudom hova forduljak segitsegert. Nagyon nem birom a meleget semilyen formatumba. Felek hogy elajulok. Tudna nekem ajanlani valamit ami megszuntettne hogy ne legyek ennyire rosszul a melegtol
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Panaszai miatt javasolnám, hogy a pajzsmirigy betegségét ellenőrző kezelőrvossal konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
27.
Fruzsi kérdése:

Tisztelt Doktor no! 28eves anyuka vagyok kb 6honapja kezdett mind ket labam fajni a combomtol a talpamig. Idokozonkent elmult az utobbi 3 hetben viszont reggeltol estig fennal. Doppler ultrahangon voltam ahol erszukuletet trombozist kizartak. Mi lehet a labfajdalom hattereben on szerint velemenyet elore is megkoszonnem .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! Panaszai nem tűnik szív-érrendszeri eredetűnek, reumatológiai-ortopédiai okot kellene elsősorban tisztázni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
23.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Kedves Doktornő! 62 éves vagyok. 2006 decemberében voltam először kardiológia szakrendelésen,terheléstől függetlenül érzett mellkasi nyomás érzése miatt. Refluxom is van. Akkori vélemény:Vazospasticus angina, Gerd. Amennyiben jól emlékszem a Doktor úr azt mondta az ultrahang készítésekor,hogy van egy kis visszaáramlás. Azóta ½ évenként járok ellenőrzésre. Azóta folyamatosan szedett gyógyszereim:ASA, Moduxin MR, Atorvox. Panaszaim most is elvétve jelentkeznek. Időnként szívdobogásérzésem van. Most voltam controlon.A lelet kiadásakor a doktor nő szóbeli tájékoztatása „nem mutatott ki eltérést „ Gondolom ezt a terheléses EKG-ra értette. A diagnózison a következő szerepel:A kéthegyű billentyű elégtelensége, A kéthegyű billentyű prolapsusa A koszorúérszűkületről egy szó sincs, a billenytyűvel kapcsolatban semmit nem mondtak, csak a leleten szembesültem vele. Leírom az ultrahang eredményét és arra kérném a Doktornőt, hogy nézzem már meg legyen kedves, hogy igényel-e további vizsgálatot, vagy elégséges a 6 havi kontrol? Echocard: 27 mm-es aorta gyökben ,19 mm-re sep.aortra billenytyű.Bal pitvar:36mm Jobb kamra:20/30 mm.aorta ascendens:32 mm.A mitrális billentyűk tükörkép mozgást végeznek, mellső vitorlán kis prolapsus.Septum 12mm, hátsó fal 12mm. Szinkron jól mozognak. EF:65% Mitralis E: 0,76m/sec. A:0,6 m/sec I fokú MI Aorta billenytyűn mérhető áramlás sebesseég: 1,14 m/sec. jelzett AI Tricuspidalis billenytyű mérhető áramlási sebesség: 0,75 m/sec. jelzett TI Segmentális fali mozgászavar nem látható. Számottevő haemodinamikai következménnyel járó pericardialis fluidum, embólia forrás nem látható. Jav: megkezedett th. folyt,fél évente control. Tisztelettel Bártfainé Magdi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! ezek a billentyűeltérések igen enyhék, emiatt nem szükséges sűrűbb ellenőrzés. Az ECHO a koszorúerek ábrázolására nem alkalmas, ilyen eredetű szívizom-eltérés a felvételen nem ábrázolódik. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
22.
pennywise kérdése:

Kedves Doktornő, 38 éves, enyhén túlsúlyos, évtizedek óta ismert, 5 éve kezelt krónikus magas vérnyomással kezelt férfibeteg vagyok. Egiramlon 10/5, Nebibeta 5 mg; egyéb milurit. Vérnyomásom ezzel 130/70/60 körüli, jól kontrollállt. Néhány hónapja voltam szívultrahangon, eltérés, pangás nincs. Sztatinra májenzim emelkedéssel reagáltam, a háziorvosom leállította, szó van ezitimib indításáról magas koleszterinszint miatt. Néhány hónapja bal felkaron nagyon enyhe nyomást érzek. Lehet, kell ilyen gyógyszerek mellett Panangint szedni? Nagyon köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! A leírt panasz látatlanban nem ítélhető meg, kétség esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
21.
Labancgabor kérdése:

Kedves Dr/Nő!40 éves vékony hölgy vagyok!Készült újra egy ekg felvétel.Èrtelmezné nekem?sr .fr.94/min.pQ:0;24sec.QRS :0,1sec.P pulmonale ,III/ban STD jelzett descendalodo STD,neg -poz T,II a-VF jelzett horizont STD .ÁZV 4.Köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! A leírásnak ez a része egy kicsit zavaros: "III/ban STD jelzett descendalodo STD,neg -poz T,II a-VF jelzett horizont STD .ÁZV 4." A PQ és a QRS értéke kissé a normálisnál több. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
21.
cszoltan82 kérdése:

Kedves Doktor Nő! Szeretném Öntől megkérdezni, hogy az alábbi szív ultrahang lelet mennyire számít jónak vagy éppen mennyire rossz? Ao. asc: 30 mm. Az aorta billentyű: 3 tasakos, jól separalódik. A bal pitvar 30 mm. (norm. haránt.: <40mm, hossz < 50mm). A mitrális billentyű: a mitrális mellső vitorlán prolapsus. MI 1 fokú. A bal kamra 30-48 mm (norm.: <40-55mm). A septum és a hátsó fal 10-10 mm. (norm.: 50%). KISSÉ TÁGABB JOBB SZÍVFÉL, RVD1: 32 mm. TI 1 fokú, syst jk nyomás 35+10 Hgmm. PF: nincs. TTE-vel ép septumok. SpO2.: 98-99% Válaszát nagyon köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
28.
Tisztelt Kérdező! a lelet leírása kissé hiányos, "A septum és a hátsó fal 10-10 mm." itt kimaradt valmai a folytatás " (norm.: 50%)" előtt, a leírt adatok enyhe-mérsékelt eltéréseket jelentenek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
12.
Berta László kérdése:

Tisztelt Főorvos nő! Van egy enyhe mitrális prolapszusom.Nemrégiben azt vettem észre,hogy ha a bal oldalamra fordulok akkor elkezdek fulladni és ilyenkor plussz ütéseket is érzek,ami nagyon kellemetlen.3 hónapja volt szív ultrahangom aminek nem lett rossz az eredménye.A pár nappal ezelőtt készült EKG-n inkomplet JTSZB-t írtak le.Nemtudom,hogy ez összefüggésben lehet az asztmámmal? Lehet a val oldalra forduláskor jelentkező fulladás szív eredetű? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: B.László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
12.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok nem jellegzetesek szív-eredetre, amennyire meg tudom ítélni, az asztmával sem kapcsolatosak. Tartós fennállás vagy rosszabbodás esetén javasolom, keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
09.
Barbara Schmahl kérdése:

Kedves Doktornő, Köszönöm válaszát. Tovàbbi szép napot kívánok Önnek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
09.
Nagyon szívesen. Önnek is a legjobbakat kívánom!
2018.
05.
09.
Barbara Schmahl kérdése:

Kedves Doktornő, Köszönöm gyors válaszát. 2013-ban kivették a pajzsmirigyem, azóta 125 mg L-Thyroxint szedek. Az endokrinològus szerint az l-thyroxin okozza a magas pulzust. A béta blokkoló fokozatos elhagyását a 2.5 mg-nál hogyan kell tenni? (A műtét 2 hét múlva lesz.)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! A kis adag beta-blockoló felezésével pár napig az elhagyás előtt. Mérlegelni kellene a pajzsmirigyhormon (l-thyroxin adagjának esetleges csökkentését is, konzultáljon endokrinológusával.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
09.
Bbi1972 kérdése:

Kedves Doktornő, a magas pulzusom miatt (100 körül nyugalmi állapotban) napi 2,5 mg bisoprololt szedek. A vérnyomásom a tabletta szedése előtt is rendben volr. Mélyaltatásban végzett műtét előtt állok és szívem szerint abbahagynám a műtét előtt a béta blokkoló szedését. Leginkább örökre abbahagynám a mellékhatásai miatt. (levertség, libidó csökkenés, hízás, nehéz légzés) Persze most első sorban a műtét miatt nem akarom szedni, mert félek, hogy problémát okozna az altatás klzben. Mi a véleménye erről? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
09.
Tisztelt Kérdező! Nem ismerem a körülményeket, a beta-blockoló elhagyásában a kezelőorvosát kellene megkérdeznie. Mindenesetre ha elhagyná, fokozatosan csökkentse ezt a kis adagot is, másrészt nem hinném, hogy az altatásnál gondot okozna a szedése (persze a szedett gyógyszerekről az altató orvosnak tudnia kell. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
07.
Panyor Ágota kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám (73 éves) echocardiographia eredményei a következők: Ao: 26mm, BP: 48 mm, EDD: 53mm, ESD: 32mm, IVS: 10 mm? EDV: 143 ml, PW: 10 mm, ESV: 41 mi, EF: 68%. Tágabb bal pitvar, norm tág bal kamra, kisé tágabb jobb szívfél. Jó systolés balkamra -funkció. Postero-inferior fa és az inferior septum hypokinetikus. A mellső vitorla prolabál. Becsült pulm. nyomás: 37 Hgmm. Ezen eredmények alapján mennyire látja súlyosnak a betegségét? A mitralis insuff. milyen fokozatának felelnek meg a mért eredmények? Köszönettel várom válaszát! Ágota
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
07.
Tisztelt Kérdező! A leírt értékek alapján a szív bal kamrájának funkciója jó,az alsó fal és a kamrák közötti sövény mozgása csökkent a (feltehetően mitralis) billentyűn prolasus van, a jobb szívfél kissé tágabb. Az állapot ezen adatok alapján nem tűnik súlyosnak, mitralis insuff-ról nem esik szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
02.
koty kérdése:

Kedves Doktornő! Rendszeresen visszatérő pitvarfibrillációval kezeltek évek óta. Két évvel ezelőtt volt egy ablációs műtétem, azóta (gyógyszeres kezelés mellett) nem volt ritmuszavarom. Rendszeresen járok kontrollvizsgálatra három havonta. Időnként előfordul mellkasi fájdalommal járó rosszullét és ennek alapján szeretném kérdezni Öntől, hogy létezik egy Wiwe nevű készülék aminek a megvásárlásán gondolkodom, hogy az esetleges rosszullét esetén egy mérés elvégzésével információt kapok hogy forduljak-e orvoshoz vagy nem túl komoly a probléma. Ami bizonytalanná tesz az az hogy a QRS (106), QTC (457), PQ (214) és a QT (446) értékek mindegyike határon túl vannak az intézeti ekg mérések alapján. Ezt a Wiwe készülék csupa piros felkiáltó jelekkel jelezné. Érdemes ezek ismeretében megvásárolni a készüléket hiszen így mindig csak azt jelezné hogy forduljak orvoshoz. Ha Ön ismeri a készüléket kérem értékelje használható-e az esetemben a készülék? Hálás köszönettel várom válaszát. koty
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
03.
Tisztelt Kérdező! Más megoldást javasolnék, a transtelefonikus EKG-t, erről bővebben olvashat a következő honlapon https://www.ims.hu/ Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa .
2018.
05.
02.
Meli1221 kérdése:

Kedves Dr.No 1hónapja teljes kivizsgalast csinalt a kardiologus nyaki dopler sziv uh es 24oras holter terheleses ekgt nem tudodtt csinalni mert az nap 2 hipogiklemiam volt cukorbeteg vagyok 5 eve mondta nem is csinal kesobb se a holterem is jo volt ez allt benne tobb alkalommal volt inadekvalt sinus fr. ( 130-135/min fr ) egyebekben negatib lelet a szamitottpulm syst nyomas 10+15=25hgmm rr : 100/70 p:90 viszont azota is furan erzem magam mintha allandoan liftezne a pulzusom azaz mintha egyszer igy verne egyszer ugy es ezt a torkom jobb oldalan erzem nagyon ijeszto pajzsmirigyem is tokeletes van hogy nagyon erosen erzem a 75 pulzust van hogy alig erzem a 85 is ez stressz szorongas tunete is lehet? ejszaka ha felkelek nem.erzem de napkozben allandoan fekve jobb a helyzet ön szerint kell e terheleses ekg vagy probaljak megnyugodni ? januarba kezdodtek a rosszulleteim 140es pulzussal ugyelettel aztan jott a teljes kivizsgalas ami hala egnek negativ de ennek ellenere felek . varom mielobbi valaszat koszonettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
02.
Tisztelt Kérdező! Igazán megtisztelő a bizalma, de teljességgel kizárt, hogy többet tudnék mondani, mint a kardiológusa által végzett teljesen negatív vizsgálat. A Holter-en az inadequat pulzus pont azt jelenti, hogy ok nélkül változó a pulzusa. Kétség esetén erről őt kérdezze, emellett jó lenne tudni, hogy vajon a vércukor-szabályozása rendben van-e, érdemes lenne utánajárni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
01.
Toti Claudia kérdése:

Tisztelt Doktornő! A bal oldali mellem alatt a bordáim között, egy hónapja szinte minden nap, van hogy többször is nagyon élesen belenyilal. Ez csak egy másodperc az egész, egy nagyon éles fájdalommal járó nyilalás. Néha van hogy azon a területen kicsit fájdogál csak úgy, nem erősen egyáltalán csak érzem valamennyire, szóval inkább kellemetlen mint fájdalmas ilyenkor. Most 22 éves vagyok semmi betegségről nem tudok, ami lenne nekem. Régebben is volt hogy egy szempillantásra beleszúrt ott, de az nem volt ilyen éles fájdalom. Abban kérném a segítségét, hogy mi a teendő ilyenkor? Mi állhat a háttérben? Vagy, hogy egyáltalán kardiológiához tartozhat-e a probléma. Előre is köszönöm a válaszát, Claudia
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
05.
01.
Labancgabor kérdése:

Kérem értelmezze az ultrahang leletem:Aortagyök 24 mm,benne 18 mm -re separàlodò billentyük.Bal pitvar 29mm.Jobb kamra 15_25 mm. Mitralusok tükörkép mozognak.Septum7mm,HF8mm.Ds32mm,Dd51mm.Ef66%.Csucs felöl normal nagysàgu szivuregek,septumok kovethetok.MitralisE 1,08m/sec,A:0,82m/sec.Mitralis insuff:I.Bal kamra kiaramlasi sebesseg 1,1m/sec.CW:1,6m/sec.Aorta insuff.nincs.Kellenne valamu miatt aggodnom.Lehet e valamiyen szivbetegsegem? Koszonettel Gabika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
05.
01.
Tisztelt Kérdező! Az ultrahang lelete rendben van, nincs kóros eltérés. Ez a szívüregek nagyságáról, a falvastagságról, a billentyűkről ad felvilágosítást. A koszorúerek állapotának illetve ritmuszavarok fennállásának megállapítására nem alkalmas módszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
25.
Albert Ádám kérdése:

Kedves Doktor nő! Én egy 22 éves fiatalember vagyok élet erős 181 cm magas, 97 kg.Három héttel etelött mikor felkeltem reggel utána kezdtem érezni, hogy össze-vissza ver a szívem. A kórházba meg állapították, hogy pitvarfibrillációm van amit végül csak elektromos kardióverzióval tudtak helyre állítani. Szédülés,légszomj, rosszullét nem volt. Elötte nap 15 órát dolgoztam , mellesleg pánikbetegségre szedek Stimulotont és rivotrilt. Voltam kardiológusnál csinált ultrahangot. Echo: Ao:39 mm, Bp: 38 mm, BK: 50-27 mm, IVS-HF:12,5-12,5 mm, EF:62%E/A:130/108 cm/sec. Az aortaív norm. tágasságú, benne lamináris flow látható. Norm.tágasságú szívüregek. Koncetrikuy bal kamr hypertrophia. Jó globális bal kamra funkció. Szegmentális falmozgászavar nem látható.Mitralis insuff. jelzett. ABPM vizsgálattal hypertónia nem igazólható. Azóta szedek 2,5 mg Bisoblockot. Az orvosom semmi további teendőről nem beszélt kell e ellenőrizni, gyógyszert meddig kell szedni? Azóta isb13-14 órákat dolgozom azóta nem jött elő. Doktor nő szerint ez betegség vagy csak valami miatt előjött? Van ezzel további teendő vagy majd látszik, hogy előjön-e még? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
25.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, a ritmuszavar és a bal kamra izomzatának megvastagodása miatt kardiológiai kivizsgálás lenne szükséges, amivel tisztázni lehetne az ön kérdéseit. Javasolom, keresse fel azt az osztályt, ahol a kardioverziót végezték. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
22.
Nagy Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Elnezest, hogy tovabb rabolom az idejet, de soraiban neheztelest erzek, termeszetesen nem akartam "orvost jatszani", ugy latszik, rosszul fogalmaztam meg a mondandomat. Azt meg megkerdezhetem, hogy 1 het utan is meg lehet allapitani, hogy mi tortent? (Elnezest az ekezek hianyaert, de technikailag ez oldhato meg jelenleg)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
22.
Nincs további válaszom a kérdésére.
2018.
04.
22.
Nagy Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Tehát Ön szerint keressem fel a háziorvosomat, amint tudom, és mondjam el, mire gyanakszom? Elnézést, hogy akadékoskodom, de az élet ezen területein elég ügyetlen vagyok, sokszor segítségre szorulok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Gondolom, ha valamilyen források alapján feltételezi, hogy infarctusa van, akkor mindenképpen és minél hamarabb. Arra célzok, hogy ön felállított egy diagnózist segítség nélkül, akkor bizonyára azt is tudja, hogy az orvosi vizsgálat nem tetszés szerint választható, hanem a legszigorúbban kötelező. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
22.
Nagy Anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy e hét elején volt egy ún. lábon kihordott infarktusom. Elég tanácstalan vagyok, de most már nem nagyon tudok mit tenni ugye? Ha így átvészeltem, akkor nem lehet túl nagy baj, vagy igen? Nem tudom, mit tegyek, mert ha mégsem infarktus volt, akkor meg az a kellemetlen, hogy "farkast kiáltok". Mennyire fontos ezt utólag diagnosztizálni? Köszönöm, hogy tanácsával segít nekem.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem akarok hosszan magyarázni, csak annyit mondok: az infarctusnak az első hónapban (!) 50% körüli a halálozása. A döntés természetesen az öné. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
22.
PÁSZTOR ANDREA kérdése:

Sajnos véletlenül elküldtem, rossz helyre kattintottam. A kérdésem az lenne, hogy Ön mit gondol a problémánkról, ráér-e három hónap múlva a kardiológia, bár az endokrinológus azt javasolta, hogy minél előbb menjünk vissza, mert ezt komolyan kell venni, mert elindíthat egy rossz folyamatot a szívben. Én már nem tudok egy 22 éves fiatalt bekísérni egy rendelésre, így nem tehetem fel azokat a kérdéseket amik aggasztanak. Tudna esetleg valamit javasolni, ha nem akkor is előre köszönöm válaszát. Tisztelettel: Pásztor Andrea
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
22.
Azt javasoltam, hogy az endokrinológus kérjen konziliumot a kardiológiára, ez megrövidítené a várakozás idejét.
2018.
04.
22.
PANDI kérdése:

Tisztelt Doktornő! A 22 éves lányomat a körzeti orvosa kardiológiára küldte, ritmuszavar kivizsgálásra. 48 órás holter vizsgálat eredménye a következő: Kamrai extrasystole, Pitvari extrasystole, Supraventicularis tachycardia Vélemény: Vékony billentyűk, a mitralis vitorla kis mértékben prolabál,jelzett insuff.-t okozva. Norm.tág.szívüregek, norm.vastag falak,jó systoles ( EF 60% ),megtartott globalis bal kamra funcio. Norm. IVC.Ép.pericardium. AHolter felvételen a magasabb synus fr.-k idején parox jeleggel előbb sinus tachycardia, majd egyre gyakrabban single SVES, VES-k. Helyenként 3-5 tagú pitvari salvek. Pár alkalommal regisztráltunk 3 tagú kamrai salve-t is. Az endokrinológia vizsgálat eredményeként magas ANTI Tpo színetet, állapítottak meg és Hashimotó thyreoditis betegséget. Továbbá, hogy ez nem okozhatta a szívritmus zavarokat.Csak azt nem értem, hogy a kardiológus doktornő direkt kérte, hogy ne csak a pajzsmirigy hormonokat, hanem az anti tpo-t is nézzék meg, amikor megjött az eredmény és magas volt az érték, azt gondoltuk,hogy megvan az oka a szívproblémának, de az endokrinológus pedig azt mondta, hogy ettől a magas értéktől nem lehet. Ön mit gondol ? Természetesen vissza megyünk a kardiológiára, de az legalább három hónap mire időpontot kapunk. Én csupán aggódom, mennyire veszélyesek ezek a ritmuszavarok, ráér ez még három hónap, b
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
22.
Tisztelt Kérdező! A ritmuszavar összefüggésben lehet a pajzsmirigy-betegséggel, valószínűleg túlműködéses forma áll fenn. Ezt kezelni kellene, de komolyabb veszély nem áll fenn, persze jó lenne mielőbb hozzákezdeni. Az endokrinologus javaslatára bizonyára hamarabb is sor kerülhetne a kardiológiai vizsgálatra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
20.
RCS kérdése:

Továbbá az előző kérdésemből kihagytam, hogy a sportolással nem teszek rosszat ez esetben? Köszönöm szépen. Szép napot Önnek!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
20.
Semmilyen életmódbeli korlátozás nem indokolt. Önnek is szép napot!
2018.
04.
20.
RCS kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! Köszönöm válaszát. Ez akkor nem betegség(re utaló jel) ? Illetve a nagyfokú izgalomtól, szorongástól lehetett vagy mitől? Olvastam, hogy pánikbetegeknél előfordul az ilyen. Valamint az hogy lehetséges, hogy fél évvel ezelőtt a másik kardiológus nem mondott semmi ilyet? Lehet hogy ennyi idő alatt alakult ki? Vagy csak nem tarthatta fontosnak, hogy megijesszen? Emiatt szükséges évente szűrővizsgálat? Nagyon megijedtem, ezért kérném további válaszát. Köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan minimális eltérés, hogy ezt magyarázhatja, hogy más vizsgálónál, más készüléken történt a vizsgálat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
20.
RCS kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 22 éves nő vagyok. Évek óta pánikbetegséggel küzdök, amire gyógyszert is szedek. A napokban voltam kardiológusnál: Kp.táplált, jó általános állapotú beteg. Icterus, cyanonus, ödéma nincs. Kp.vértelt nyalkahartyak. Részarányos mellkas, érdes sejtes alaplégzés, kóros a tüdők felett nem hallható. Ritmusos szívműködés, szívcsúcs felett halk systoles zörej hallható. Echocardiographia: aortagyök:27mm, Bill. Separatio:20mm, bal pitvar:33 mm, jobb pitvar 27*26 mm, bal kamra EDD:44mm, ESD:25mm, jó systoles funkció. Körülirt falmozgas zavar nincs. Septum:7mm, hátsó fal:8 mm, pericardialis fluidum nincs. Mitralis anterioron jelzett prolapsus.E/A: 1 felett. A1 nincs. Aortán kóros systoles gradiens nincs. MI: jelzett, a billentyűk strukturális épek. Jobb kamra:24mm. Vélemény: mitralis prolapsus jelentéktelen billentyű elegtelenseggel. Panaszához pánik snydroma mellett ez is hozzájárul, mindazonáltal emiatt teendőt nem igényel. Mit jelent mindez? Kell további vizsgálat? Kell aggódni emiatt? Fél éve voltam egy másik kardiológusnál ő nem mondta hogy lenne bármi probléma, azt mondta, hogy teljesen egészséges a szívem. Illetve a vizsgálat során iszonyatosan izgultam, már-már pánikoltam. Okozhatta ez az eltérést? Köszönöm szépen előre is válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Ez olyan minimális eltérés, hogy emiatt sem aggódni nem, sem semmilyen teendőt nem igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
20.
Javor Karoly kérdése:

Kérdezni szeretném a doktornőt, hogy antibiutikumos védettséget a beavatkozást megelőzően és után miként kell végrehajtani? Elvégzett aorta műtét esetében ,a sincumárt kiváltó heparint miként kell alkalmazni?egy újjabb beavatkozás esetén? megtisztelő vállaszát előre köszönöm,Klári
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Ennek a részleteit az önt gondozó kardiológus bizonyára elmondja önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
19.
Moncsika14 kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm szépen a válaszát! Akkor ez a negyed concort nem is árthat az egészségemnek? Köszönöm! Üdvözlettel: Mónika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem árthat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
19.
Hodosán Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktornő!Nagyon Köszönöm a válaszát!Megnyugodtam hogy nincs baja a szívemnek:-)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
19.
Nagyon szívesen!
2018.
04.
18.
ZoltánH kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem , hogy a mai napon készült 12 elvezetéses ekg-m eredménye mit is jelent. A statusz ekg: SR.norm.átv.idő,jobbra dev.R.,ie.ST-k,poz.T-k fr:81/min Köszönöm megtisztelő válaszát előre is:-)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
18.
Tisztelt Kérdező! Ez azt jelenti, hogy az ön nyugalmi EKG-ja teljesen normális. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
14.
Szalai orsolya kérdése:

Nagyon szépen köszönöm mégegyszer ! Jó hétvégét kívánok ! Köszönöm h mindig válaszol !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
14.
Nagyon szívesen, Önnek is jó hétvégét kívánok!
2018.
04.
14.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktornő! Azt meg elfelejtettem megkérdezni hogy mit jelent a szív ultrahang keleten hogy mitralis insuff és tricusp insuff jelzett ? Ez sem jelent komoly bajt ? A Doktor úr azt mondta h kardiológiailag rendben vagyok ? Még is úgy félek
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
14.
Tisztelt Kérdező! Ahogy már írtam, ezek nem jelentős eltérések, ne aggódjék miatta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
12.
Szalai orsolya kérdése:

Köszönöm szépen a mindig megnyugtató válaszát! Szép napot !orsi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
12.
Nagyon szívesen, Önnek is szép napot kívánok!
2018.
04.
12.
Szalai orsolya kérdése:

Kedves Doktornő! Tegnap voltam kardiológiai vizsgálaton mert a családunkban sok a beteg.....volt ekg ami rendben volt a vérnyomásom is szívultrahang is volt, ott is minden érték rendben kivéve van egy kis halk szisztolés zörejem: BK beáramlás E/A 1,6 DT:180! Azt mondta az orvosom hogy elég 2-3 évente kontrollra járni! Mennyire súlyos ez a baj? Nagyon félek, kicsit stresszes vagyok és mindentől bepánikolok......nem lehet ettől bajom? Köszönöm előre is válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
12.
Tisztelt Kérdező! Emiatt nem kell aggódnia, ez semmi komoly bajt nem jelent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
10.
Moncsika14 kérdése:

Kedves Doktornő! 33 éves anyuka vagyok,másfél éve kimerültség miatt járó pulzus emelkedésre napi 5mg concort írtak fel,amit fél évig szedtem,majd lecsökkentettem felére,rá egy fél évre már csak negyed szemet szedtem csak. Voltam vizsgálatom mondták hogy nyugodtan elhagyhatom a concort az a negyedvszem semmit nem jelent. 3 hete nem szedem ,de kb 3-4 napja folyamatosan 90-100 között van a pulzusom,nyugalmi álkapotban 80 -85. A háziorvosom azt tanácsolta hogy folytassam a concor szedését . Azt szeretném kérdezni Öntől hogy az a kis negyed concor is ennyire befolyásolhatja a pulzust? Szerettem volna letenni,de lehet nem fog menni. A családban szinte mindenki szed béta blokkolót. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Mónika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
11.
Tisztelt Kérdező! Ez valóban olyan kis mennyiség, hogy lehet akár placebohatás is, de ha önnek ez hat, nyugodtan szedje tovább. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
07.
Kovács kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22 éves srác vagyok. Mostanában elég gyakran érzem mintha lüktetne a fejem. A kérdésem az lenne hogy a 140/70es vérnyomástol van ez? Egyébként ha kb 5perc ülés után mérem akkor 120-124/70 szokott lenni.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Az erősebb szívverést (pl. fizikai tevékenység kapcsán) meg szokta érezni az ember, ilyenkor persze a vérnyomás is lehet kicsit magasabb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
07.
molzol kérdése:

Kedves Doktornő! Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Nagyon hálás vagyok. Tudom, hogy teljesen bolondnak fog nézni, de azt hiszem, nem fogom kitenni a testemet-lelkemet egy olyan vizsgálatsorozatnak -ezt nevezik gondolom protokollnak-, ami arra szolgál, hogy bebizonyítsák amit azon a felvételen már első pillanatban is láttak. Számomra még most se derült ki mi az pontosan amit láttak a felvételen, de azt megértettem, hogy ebbe akár bele is lehet halni akkor is, ha a baj csak akkor áll fenn, ha ezt bebizonyítják, mert nem elég bizonyíték az, ami történt velem, amit eddig láttak az orvosok az eredményeimen - és ha a bizonyíték megvan, akkor eldöntik, hogy kell-e csinálni valamit. Ha nem sikerül kiprovokálni a bajt, akkor meg kisnyúl... Én a gyarló eszemmel úgy vélem, hogy ok nélkül nem ájuldozik az ember és a szíve sem csinál olyan görbéket, mint az enyém tette. Ez elég bonyolultan és ellentmondásosan hangzik, de biztosan érteni tetszik. Bocsánatot kérek, hogy filozofálok és gondolkodom, de tényleg nem értem. Ha valaki ájuldozik és úgy gondolják, hogy a szíve okozhatja, akkor rendben van hogy mindent bevetnek akkor is, ha az már kínzás számba megy, de most ott volt az EKG. Az nem elég bizonyíték? Orvos adta a mentős kezébe, az én kezembe nem volt. Esküszöm, nem én pingáltam tele azt a szalagot! Bocsánatot kérek még egyszer az értetlenségemért!!! Köszönöm a türelmét, az idejét, és azt, hogy segített döntenem.Hétfő reggel az első dolgom lesz lemondani az időpontomat, a fentiek miatt. Talán jó lesz egy olyan embernek, aki mindenbe beleegyezik és gondolkodás nélkül. Kérem, ne nevessen ki a kórháziszonyom miatt (és a kapcsolódó dolgok). Az öcsém leukémiás volt. Egypetéjű ikrek vagyunk. Nem mese amit mondanak, hogy az ikrek sok dolgot megéreznek amit másik átél. A csontvelődonor én voltam. Azt mondták, meggyógyulhat a testvérem, ha kibírom a szurikat, de nem gyógyult meg. Szóval innen ered az iszony és a félelem. Nagyon szép hétvégét és jó egészséget kívánok! Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
07.
Tisztelt Kérdező! Megértem a félelmét, de a döntéshez tudnia kell, hogy az EKG-n látható 2:1 AV block önmagában biztosan nem magyarázza ismételt rosszulléteit, csak annak a jele, hogy az ingerképző-vezető rendszerben probléma van, lehet, hogy olykor teljes pitvar-kamrai block van, ami károsíthatja a szervezet vérellátását részben a teljes szívleállás részben életveszélyes ritmuszavarok kialakulása révén. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
06.
molzol kérdése:

Kedves Doktornő! Szeretném a véleményét és tanácsát kérni. Rosszullét kapcsán EKG készült. Készítés közben 2:1-es AV blockot észlelték, ami csupán 3,5 percig tartott, de azt mondták, az eszméletemet is elvesztettem és a pulzus kritikusan leesett. A sürgősségin már semmit nem találtak abból, ami a szalagon volt. Nem vállaltam a befekvést, így azt mondták, hogy menjek kardiológushoz, mert ritmusszabályzót kell betenni, meg mindenféle szörnyűbbnél szörnyűbb vizsgálatokat mondtak, hogy azokat meg fogják csinálni előtte. Időpontot már kértem, de kitört rajtam a pánik. Na nem attól az izétől, amit az EKG-n láttak, hanem attól, hogy tényleg sor kerülhet a kórházra. Nem is értem pontosan mi a baj, de azt tudom, hogy iszonyodom a vértől, a tűtől, a kórháztól, a sebektől, de még a hegektől is. A fizikai rosszullét kerülget a gondolattól is, hogy az erembe vezetékeket dugnak, a szívembe meg belógatják, hogy bedugják a nyelőcsövembe az ultrahangot, a mellembe meg zsebet csinálnak, és szurkálnak véremért is... Hát én ezt nem szeretném. Nem tudom miért csinált ilyen dolgot a szívem, de néhány éve évente 2-4x tuti elájultam minden ok nélkül férfi létemre (az éves kötelező vérvételek nélkül), de egyébként semmi bajom.Nem tudom tényleg szükséges-e nekem az a szerkentyű és ha igen, akkor tényleg végigcsinálják azokat a kínzásszámba menő vizsgálatokat? - vagy mondhatok rá nemet is? Már ott tartok, hogy lemondom a vizsgálatot is, annyira rettegek. Nem is tudom, hogy van-e értelme elmenni, mert azt hiszem nyúlcipő lesz, ha az a sok mindent belém akarják szúrni meg dugni még mielőtt hozzám nyúlnának. A félelem és a nem akarom közt ingadozom, miközben nem értem mi ez az egész, és egyáltalán hogy történhet ez pont velem. Egyébként egy egészségesen élő, sportos, 34 éves ikrek jegyű, 34 éves pasi vagyok. Gyógyszert nem szedek. Torokfájásnál nagyobb betegségem nem volt. Kedves Doktornő! Nagyon-nagyon várom véleményét! Köszönettel: Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
06.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de leírása alapján joggal merül fel a kivizsgálás és szükség esetén a pacemaker beültetés szükségessége. Úgy tűnik, hogy a teljes tagadás állapotában van jelenleg, ehhez joga van, akarata ellenére nem lehet senkit gyógyítani. Ez esetben persze önnek kell számolnia azzal, hogy -- ha a betegség fennáll -- szövődményei is lehetnek, amelyek sokkal komolyabb következménnyel járhatnak, mint a vázolt, jelenleg ön által vállalni nem akart beavatkozások. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
04.
04.
dd kérdése:

Tisztelt Doktor No! Evek ota hallom a szivveresemet a fulemben meg nappal is. Egy evvel ezelott egyik reggel arra ebredtem mikor megfordultam az agyban, hogy forog velem a vilag. Ez a mozdulatra fellepo forgo jellegu szedules par nap alatt elmult. Voltam nyaki er ultrahangon teljesen negativ lett az eredmeny. Viszont egy valami megmaradt. Ami szamomra eleg erdekes. Nyaron sokat hajoztam a tengeren es nem volt soha semmi bajom. A tavaszi forgo jellegu szedules utan nem a hajon hanem a parton a tenger hullamzas latvanya produkalta a szedules erzest. Ez nem forgo jellegu volt. Es azota is peldaul ha nyugalomban ulok az agyon es a ferjem megmozdul mellettem szedulni kezdek. Ez szinten nem forgo jellegu szedules, hanem olyan mintha hajon vagy hullamvasuton lennek. Ugyanezt erzem mikor a busz fel e leszallasnal ingadozik a tomeg miatt. Nagyon kellemetlen es nem tudom mi lehet az oka.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
04.
04.
Tisztelt Kérdező! A szédülésnek többféle oka lehet (egyebek között fülészeti, nyaki gerinc eredetű), sajnos látatlanban nem lehet megmondani. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát részletesebb személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
27.
Millasin Róbert kérdése:

EF 25% , heveny szívizomelhalás. Miként lehet ezen javítani
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
27.
Kénytelen vagyok megismételni a válaszomat: Tisztelt Kérdező! Ez túl összetett kérdés ahhoz, hogy látatlanban, levélben meg lehetne válaszolni. Javasolom, keresse fel kardiológus kezelőorvosát és neki tegye fel kérdéseit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
27.
Millasin Róbert kérdése:

szívgyengeséget milyen modón lehet erősíteni, ha súlyos állapotban van? EF 25% , heveny szívizomelhalás. Miként lehet ezen javítani
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
27.
Tisztelt Kérdező! Ez túl összetett kérdés ahhoz, hogy látatlanban, levélben meg lehetne válaszolni. Javasolom, keresse fel kardiológus kezelőorvosát és neki tegye fel kérdéseit. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
26.
Meli1221 kérdése:

Kedves Dr Nő Segitseget szeretnem kerni evente jarok kardiologiara mivel cukros vagyok 5eve szeretem karban tartani a szervezetem.Mindig ritmis zavar miatt megyek es magas pulzus extra utesek miatt van hogy evente 2x is voltam 2018 augusztusaban holteren aztan devemberbe uh most januarba asurgossegin ekg majd utana teljes kivizsgalasonnuh terheleses amin volt kis elteres a V3-V5 nel azaz meg el se indult a biciglizes de kozbe semmi elteres se volt februar 1.en is csinaltak uh-t es ekgt minden rendben volt meg is nyugodtam.Eleg stresszes idoszakon vagyok tul es most nyugalom lenne de ujra jonnek a tunetek hol 63 a pulzusom ahogy felallok es kimegyek wcre mar ossze vissza ver es 100felett van .Ezt vajon szressz okozza ? eleg sokat vizsgaltak lehet vmit nem vettek esure ? szedek concor 2.5 bol felet reggel negyedet este volt olyan nap hogy nemmereztem a szivveresem es 63-75volt egesz nap a pulzusom ezek utan meg elkezdtem ujra erezni ahogy ver es azt erzem ossze vissza dobog.vernyomasom mindig alacsony koszonom valaszat koszonom melinda
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
26.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de az vizsgálatok nem mutattak kórosat. Az ön által mért pulzus-ingadozást az is magyarázhatja, hogy az extra ütéseket a csuklón nem mindig lehet érezni, tehát ilyenkor a valóságosnál alacsonyabb pulzust érzékel. Kétség esetén keresse fel kardiológusát, végezzenek 24 órás EKG monitorozást (Holter). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
25.
A A kérdése:

Tisztelt Doktornő! 41 éves férfi vagyok nagyon stresszes munkahellyel, 3 kisgyermekkel. Magas vérnoymásomat egy rosszullét után diagnosztizálták 2004-ben, azóta napi 1/2 Blokium Diut szedtem rá (Tritace hatástalan volt), ezzel rendben is volt, emellett gógyszerpróba alapján diagnosztizált Refluxom van, melyre napi 1 Ulprix 40mg szedek. Sajnos az újjabb rosszulét miatti félelem okán sorozatos kizárásos vizsgálatok miatt (szédülés, nyugtalanság, rosszullét érzés, zsibbadás, mellkasi szorítás, puffadás panaszok) pánikbetegséget is megállapítottak 13 éve, erre kizárólag esetenként szedek ha éppen kell napi 1x0,5mg Rivotrilt. Ezek az időszakok általában erős frontokkor, illetve tél elején és tavasz elején jelentkeznek. A Rivotrilt ezek után mindig gond nélkül elhagyom hónapokra. Dohányzom (1 hónapja csak e-cigi a legminimálisabb nikotin koncentrációval), keveset sportolok, ülő munkát végzek, azonban a vidéki élet miatt sokat mozgok (pl. kerti munkák, favágás stb.). Nem vagyok fáradékony, komoly fizikai terhelésre sem fárok el, csak izzadok. 1,5 hónapja erős kiugró szívdobbanások és ehhez társuló félelemérzés, valamint gyakori folyamatos szédülés és bizonytalanságérzés, valamint enyhe mellkasi szorító diszkomfort érzés panaszával kerestem fel háziorvosomat. Laborban lényegében minden normális, szárum vas és magnézium enyhén alacsony (vérzés 3x székletvizsgálattal kizárva, 3 hete vaspótlás megy - Tardyferron). Nyugalmi EKG normális, 24 órás Holter EKG és vérnyomás monitor gépi értékelése: 24 órás átlagvérnyomás 133/80, nappali átlag 140/85, éjszakai átlag 120/71, átlagos pulzusszám 49/perc, nappal 51, éjjel 45. Diurniás index 14/16 normális dipper tartományon belül. A felvétel 13816 ciklust tartalmaz, ennek 99,67%-a normál ütés, Ves: 0,10%, SVes: 0,22%. Domináns sinus ritmus, átlagos szív frekvencia 54/perc, maximális 113/perc, minimális éjjeli időszakban 37/perc. Ritka SVES és VES ütések. ST eltérések: ST60 átlagértéke 24 órára: stA=-0,07 stB=-0,09. Teljes ischaemiás terhelés: stA: 0,5:42 stB:07:55, iscaemiás események száma: 139; leghosszabb esemény 38,5 perc hosszú depresszió az A csatornán 06:31 időpontban, legnagyobb mélysége -0,16 mV. Legmélyebb ST depresszió 10:32 időpotban -0,31 mV az A csatornán. HVR: átlagos RR távolság 1106 ms. 24 órás HVRti 52, rizikó alacsony, az SDNN 213, rizikó alacsony.Pitvarfibrilláció nem található. Ez alapján az orvos 5 napja lecserélte az eddig 13 éve szedett Blokium Diut napi 1/2 szem Tanydon 80mg-ra, melyet - mivel 150 fölötti systolés értékek voltak 1 szemre emelt 3 napja. A Holter eredményre azt mondta, semmi vészes nincs, az ST eltérések nagy valószínűséggel zajos felvétel, vagy rossz gépi értékelés eredménye, de a megnyugtatás kedvéért - plusz mivel volt szívbetegség a családban -jelentkezzek be kardiológushoz terheléses EKG-ra. Magán úton leghamarabb április közepére kaptam időpontot, azonban továbbra is 150/90 körüli a vérnyomásom, 54-63 közötti a nyugalmi pulzusom (50 alattit a Blukium megvonása óta nem mértem), bal oldali szív tájéki fura érzések,szurkálások, diszkomfort maradtak, folyamatos bizonytalanságérzés maradt. Ezek enyhülnek esti 0,5mg Rivotrilra, másnap minden előlről... Kérem Doktornő véleményét az előzmények ismeretében, illetve az is érdekelne, hogy biztosan ráérek én ezzel a kardiológiai vizsgálattal április közepéig várni? Köszönöm válaszát! A.Attila
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Szerintem biztosan ráér, ha napközben sok a leírtakhoz hasonló panasza van, átmenetileg kicsit több Rivotrilt szedhet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
25.
Frézia kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa! 40éves, 166cm magas,56kg nő vagyok. Január óta kezdődtek a mellkasi panaszaim, szegycsont mögötti nyomás, erős szívdobbanás, ilyenkor fulladást éreztem. Kardiológushoz mentem. Laborom jó. Holter EKG: sinus ritmus, nappali frekvencia magas:120-130/min,sinus tachicardia.Kamrai ES elhanyagolható,egygócúak, izoláltak. Echo:Ao:22mm,Aorta asc:24mm,BP:31mm,BK:40-31mm,IVS-HF:9-9mm,EF:62%,E/A:94/67.Norm.tágasságú aorta gyök és aorta asc.Norm.tág-ú szívüregek.Jó globális bal kamra funkció.Mindkét AVbillentyű prolabál.Mitrálinsuff:jelzett,Tricuspidalis insuff:jelzett,jobb pitvarban Eustach billentyű. Szegmentális falmozgászavar nincs. Stresszes munkahelyem miatt napi 3xfél szem 0,25mg Frontint szedek, mellé de.1Panangin Forte, du. 1Panangin. Kardiológiai eredmény miatt Nebibeta 1/4 tabl. lett felírva kipróbálára, mivel a korábban kipróbált kis dózisú Betaloc Zok és Concor Cor 60 alá vitte le a pulzusom. A HolterEkg idején én is mértem a vérnyomásom, pulzusom, de nem mértem ilyen magas pulzusszámot, csupán legmagasabbat 80 körülit időnként, ezért nem értettem az eredményem pár nappal ezelőttig. Akkor ugyanis megmérte egy orvos fekvő helyzetben majd felállva a vérnyomásom, pulzusom. Fekve rendben volt az eredmény, de felállva a jobb karomon 110/80 volt a vérnyomásom, a bal karomon pedig 180/90! Háromszor megismételte az orvos a viszgálatot, fekve mindkét karomon és állva a jobb karomon rendben, a bal karomnál az abnormális érték. Azt mondta az orvos, hogy szerinte az ő vérnyomásmérője romlott el, megkért, hogy otthon is csináljam meg ezt a mérést. Nagyon ideges lettem. Azóta otthon sokszor megmértem, és szerencsére egyszer sem adta ki ezt a kóros értéket, viszont minden alkalommal, amikor felállok, szaporává válik a pulzusom, ami 100-120 között lesz álló helyzetben, míg ülő helyzetben átkag 65, fekve 58. Reggeltől késő délutánig álló helyzetben nagyon magas a pulzusszámom, így már értem a Holter Ekg eredményt, mivel akkoriban én még csak ülő helyzetben mértem. Kérdésem az lenne, javasol-e még további vizsgálatot, merjem-e szedni a 1/4 Nebibetát, nem viszi-e le túlságosan alvás közben a pulzusom? Mivel otthon sosem mértem 180/90-es állva a bal karomon, Ön is valószínűsíti-e a géphibát, vagy lehetséges valamilyen rejtett probléma, betegség? Köszönöm előre is a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nem tudok érdemi választ adni, javasolom, keresse fel ismét kardiológusát, érdemes lenne a bal karján tartós vérnyomás monitorozást (ABPM) végezni, ez a vérnyomás értékeken kívül a pulzust is rögzíti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
24.
dd kérdése:

Tisztelt Doktorno! Azt szeretnem kerdezni hogy neha lemegy a pulzusom 60 ala. Tegnap este lefekveskor 54 volt. Ez normalis?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez alkattól, edzettségi állapottól, esetleg szedett gyógyszertől függ egyebek között, de ha semmi más tünete nincs, akkor nem kóros. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
23.
Szalai orsolya kérdése:

Köszönöm szépen a válaszát ! Szép hétvégét !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
23.
Nagyon szívesen! Önnek is a legjobbakat kívánom!
2018.
03.
23.
Szalai orsolya kérdése:

Tisztelt Doktornő! Olyan kérdésem lenne hogy a vérnyomásom olyan 127/77 123/69 133/75 pulzus általában 72-85kozott mozog mindennap merem a vérnyomásom mostanában és valamikor a vérnyomásméro ritmus zavar jelet mutat! Ez nagy baj lehet ??Elektromos sanitas mérő k van ! Most nagyon megijedtem! Április 11-én mehetek kardiologushoz! Várom válaszát! Köszönettel ! Orsolya! 27eves nő vagyok nem iszom nem dohányzom valamint kicsit stresszes erre citapramot és frontint kaptam !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
23.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
21.
Krajecz Balogh Mónika kérdése:

Köszönöm szépen a gyors választ? Amit ezelőtt nem írtam mindig alacsony a vérnyomása. 120/70-130/80 max a vérnyomása. Higgad, nyugodt. Ennek fényében is ugyan az a helyzet? Köszönöm előre is.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! ebben az esetben valami egyéb tényező okozza a leírt eltéréseket, célszerű lenne kardiológiai vizsgálatot végezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
21.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom! Erdelkodnek hogy menszeszkor mert van az hogy piheneskor elojonnek az extrak. A szivem egeszseges volt ultrahang ekg. Nem vagyok meg valtozokorban. Viszont van alulmukodesem. Köszönöm a valaszat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystoliának és a menstruációnak vagy a változó kornak nincs kapcsolata, a kérdésére látatlanban nem tudok válaszolni. Tünetileg fogyasszon több magnéziumot és káliumot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
21.
Krajecz Balogh Mónika kérdése:

Doktornő! Segítségét kérném a férjem kardiológiai vizsgálatának eredményeinek kielemzésében. Ekg sin r. Fr. 66/min BAH PQ 160 msec, QSR 80 msec ST-k isoel. t-k lapos pos. ECHO az ao. gyök 32 mm, a bal pitvar 32 mm Ao. Bill. Sep.: 21 mm. Az ao. Asc.: 30 mm, belátható szakaszon kettős kumen, intima flap nem észlelhető. Bal kamra IVS: 14 mm, Dd.: 44 mm, hátsó fal: 15 mm, Ds: 30 mm. Ef: 60%. Jobb pitvar és jobb kamra norm tág. TAPSE: 19 mm Mitr. beár görbén az E=A Ao Vmax: 1,3m/sec Color dopler vizsgálattal min MI, enyhe TI 2 D vizsgálattal enyhe anterior hypokinesis látható. Thrombus pericrad folyadékgyülem nem látható VCI: 20 mm, inspiratio collapsusa megtartott Előre is köszönöm! Üdvözlettel Mónika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján férjénél a bal szívfelet terhelő tényező (vélhetően magas vérnyomás) állhat fenn, ami megvastagította a szívizomzatot, következtetni lehet rá az EKG-ból, és felmerül, hogy kisebb szívizomelhalása is lehetett. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
21.
szezso kérdése:

Tisztelt Doktornő! Úgy sem tudd választ adni az előző kérdésemre,hogy aki szedi a renitec-et évek óta? annál mit okozhat ha párnapig nem szedi?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! A Renitec vérnyomáscsökkentő, ha nem szedi valaki, bizonyára felmegy a vérnyomása. A kérdésének nyilván konkrét oka van, ezért javasoltam, hogy az önt ismerő kezelőorvossal beszéljen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
21.
szezso kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az lenne a kérdésem,hogy ha valaki DMP-és izomsorvadásban szenved és szed renitec-et és abbahagya a a szedését mikor ürül ki a szervezetből? illetve ha napok kimaradnak a szedéséből mit okozhat vagy okozhat-e változást?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok a kérdésére válaszolni, azt sem tudom, hogy az ön alapbetegségében javasolható-e a Renitec, ezt ideggyógyászával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
19.
Sweetheart kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném szíves segítségét kérni! A google a nevem alapján kiadja az Önnek megírt eredményeimet és betegségeimet, amit Önnel leveleztem! Szeretném megkérni, hogy ezt legyenszíves törölni, mert mindenki számára látható a nevem is! Tiszelettel: Zsurzsucz Erika(Zsera) Ui: Elnézését kérem én nem voltam körültekintő!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
20.
Tisztelt Kérdező! Ezt én nem tudom módosítani, azt javasolom, hogy a weboldal üzemeltetőjével szíveskedjék kapcsolatba lépni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
15.
Szasz Melinda kérdése:

Kedves Dr nő tudom hogy nem gyerekgyogyasz de kislanyom 10eves a napokba vettuk eszre hogy eleg magas pulzusa 90-120nyugalomba ejjel 85-90 hetfon megyunk kardiolodiara.Viszont ami zavar a testhomerseklete eleg alcsony ejjel 34.4-35 tegnap lazas volt ezek utan lett ilyan alacsony picit hidegnek is talaltam es maradt is ez a hő mas tunetet nem latok rajta nekem is 36.0 altt szokott lenni kell emiatt aggodjak ? hormonalis valtozas vgy betegseg okozza? vagy esetleg alkati ? koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezekre a kérdésekre látetlanban akkor se tudnék válaszolni, ha nem gyermekről,hanem felnőttről lenne szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
12.
cszoltan82 kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Segítségre lenne szükségem. Kamrai Extrasystolém van legutolsó Holter szerint napi 17033. Az extrákat csak nyugalmi állapotban érzem leginkább. Szív UH. enyhe mitrális prolapsust mutatott ki tavaly januárban. Ami engem aggaszt, az a kapcsolt extrák. Ezekről sok rosszat olvastam különböző fórumokban , de nem tudom mennyire fedi a valóságot. Szeretném megkérdezni, Öntől, hogy a kapcsolt extrák mennyire veszélyesek, valóban megállhat a szív tőle? Egyik este volt olyan érzésem mintha 5-6 extrát éreztem (mintha kiakadt volna valami a szívemben, és ezt középen éreztem) volna egymás után gyors ütemben ezt kétszer is 2 percen belül. Utána nem tudom mi lehetett,mert elaludtam. Időnként szoktam olyat érezni, hogy 2 extra egymás után, ekkor középen a mellkasomban fura érzést érzek. Gyógyszereim reggel 2,5 mg Bisoprolol (1 éve szedem) napi 4*1 frontin, vitaminokból Magnosolv napi 1 tasak és napi 1 szem omega 3 forte halolaj. Válaszát nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel Csermák Zoltán
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
12.
Tisztelt Kérdező! A felvetett probléma mindenképpen további elemzést érdemel. Először is: az extrasystolék számát a Holter-készülék szoftverje állapította meg, vagy az értékelő orvos? Ez azért fontos, mert a gép sokszor téved, azaz olyankor is ritmuszavart véleményez, ha izmmozgásból vagy egyéb okból eredő eltérésről van szó. Azután: a kapcsolt extrák száma fel van tüntetve, vagy ezt ön érzi így? Amíg ezek a kérdések nem tiszták, addig a többi kérdésről nincs értelme vitatkozni. Mindenképpen a vizsgáló kardiológussal értékeltesse ki leletet! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
11.
Labancgabor kérdése:

Kedves Doktornő!Kérem értelmezze a sima illetve.terheléses EKG eredményem:sr fr 94/min.pQ 0;24sec.QRS 0;1 sec.P pulmonale,III van jelzett descendalodo STD,még.poz.T k.II-a VFjelzett horizontSTD.ÁZV4..Egometria:7;88 MET max szivfrekvencia153/min.Az alap EKG hoz képest V3-V5 így negatív T k megszűntek,II-III a VF Ben meg Tök pozitívak lettek.Köszönöm szépen ha ért3keli.Ezek az STD k nem jelentenek probl3mát???Tisztelettel Gábor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
12.
Tisztelt Kérdező! Ebben a mértékben nem jelentenek problémát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
09.
Sweetheart kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm a megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Zsurzsucz Erika (Zsera)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
09.
Nagyon szívesen :)
2018.
03.
07.
Koczina Ilona kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már többször jártam szívultrahang vizsgálaton. A leleteim nagyjából megegyeztek. Az utolsó mondat mindig az volt:"Dopplerrel kórus áramlás nem látható." A mai leletemben viszont: Dopplerrel AR. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? Köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem vagyok biztos a rövidítésben, de feltehetően az aorta-billentyűn levő visszafolyást (regurgitatio) jelenthet. Biztosabb, ha kezelőorvosát kérdezi meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
05.
Sweetheart kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szeretném szíves segítségét kérni a felírt gyógyszerek és az összeredményem tekintetében! Szemészet: Hyperóniára jellemző kereszteződési tünetek nem láthatóak. Hasi uh: Hepar: kissé meghaladja a borda szélét, szerkezete homogén. St. post cholecystectomiam. Panceras: nem szélesebb, szerkezete echodús. Renis: alakjuk, helyzetk, nagyságuk rendes. A parenchima mindkét oldalon normális vastagságú. A bal vese középső harmadában parenchimahíd látszil. Jobb oldalon a pyelon 12 mm tágasságú. Ezen az oldalon a centrális echok fokozottan reflektálnak. Neurológia: Negatív lelet. Lelet: Cor: ritmusos, tiszta. Mellkas: részarányos, Pulmo: puha, sejtes. Pajzsmirigy nem nagyobb. Abdomen: Mellkas szintje alatt puha, betapintható. Nyomásérzékenység nincs, kórós rezisztenciát nem tapintok. Hepar: nem tapintható, tompulata megtartott. Vesék: ütégetésre érzékenységet nem jelez, nem ballotálható. Artéria dors. pedis- tapintható. Carotisok felett surranás nincs. Nyirokcsomó nem tapintható. Nyálkahártya: kp. vérbő. EKG (12 elv. nyugalmi) SR 72=min. HR, Balra dev. Rteng. PQ norm. határon belül. Szabályos repol. RR: 170/90 , 150/90hgmm Echo. AO: Echo: AO: 25 mm, EDV: 129 ml BP: 38 mm ESV: 50ml EDD: 51 EF: 61% ESD: 35mm IVS: 10mm PW: 10mm Tapse: 28mm Normál, tág szívüregek. JÓ systoles BK funció. Szegmentális falmozgászavar nincs. Mitrális insufficiencia: jelzett. Tricuspidalis insufficiencia: I. Becsült pulmonális nyomás: 37 Hgmm Aorta insufficiencia: jelzett. E/A: 110/66 24 órás ABPM Holter intradian HR és RR ingadozás lényegében megtarott, Összesített átlag 148/83 Szedett gyógyszerei: Norvasc este 10mg 1 tbl, Levenor 8mg 1tbl helyett javasolt Vidotin Komb 4/1.25 1 tbl reggel, Huma- pronol 40 mg 2×1/2 helyett Nebibeta 5 mg 2×1/2 Valamint pánikszíndrómás vagyok 10 mg citagen, ideg alapon kiugrál a vérnyomásom. Szeretném véleményét kérni hogy ez a cserélgetés így jó, mert a vízhajtós Vidotin komb-tól tartok egy kicsit. Tiszelettel? Zsera
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
08.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nem lehet érdemi választ adni konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre, ez egyénileg nagyon különböző lehet. Mindenesetre a vérnyomása az optimálisnál kissé magasabb, ez indokolttá tehet terápiamódosítást, erre többek között a minimális vízhajtó igazán jónak látszlk. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
05.
Nagy Lászlóné kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három hete voltam szívultrahangon,ahol mindent rendben találtak. Addig Metoprolol Hexal 25mg 2x1, Tritace10mg reggel 1,este 1,Tenaxum 1mg tablettákat és napi 3x1 0,25 mg Xanaxot szedtem. A pulzusom általában 80-99 körül van. A szakorvos a vizsgálat után a Tritacét 2x5 mg-ra csökkentette,a reggeli adag mellé felírt Lecalpid 10 mg-ot,a Metprololból reggel 50mg- ot,este a 0,25mg,ot. Két hete mérem itthon a vérnyomásom este reggel,átlagosan 130/86 körül van. A puzusom még mindíg 80-90 ,ritkán 100 fölött van.Előfordul,hogy hirtelen felmegy 110-120-ra Ilyenkor izzadni kezd a kezem,a gyomromban diszkomfort érzésem van. A Lecalpin betegtájékoztatóján olvastam,hogy ha Metoprolollal nem javasolt együtt szedni. Mi lehet a magasabb pulzusszám oka? Tisztelettel ! Nagy Lászlóné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
05.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kérdéseit az önt kezelő orvosoknak (háziorvos, kardiológus szakorvos) kellene feltennie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
04.
Dallos Miklós kérdése:

Tisztelt! Doktor Nő! Azt szeretném kérdezni 33 éves 180 magas és 85kg súlyú vagyok és szeretném ha megtudná mondani ezek a vérnyomás értékek jók e 124 72/72 és 130 80/80 van ugy hogy ez a két utolsó érték a DIA és a pulzus egyformát mutat azért ezt tüntettem fel mert ez érdekelne hogy ez nem e gond esetleg a válaszát előre is köszönöm :)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! A leírt értékek rendben vannak, az, hogy a diastolés vérnyomás értéke és a pulzusszám megegyezik, véletlenszerű, nincs jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
04.
Napsugár78 kérdése:

Kedves Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogy rendel-e még a Coralcentrumban, mivel sajnos kb. két hete próbálkozom telefonon időpontot kérni, de sem a vezetékes, sem a mobil telefont nem veszik föl. Szíves válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! A Coral centrum sajnos múlt év szeptemberében megszűnt :( Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
04.
Zsazsa77 kérdése:

Tisztelt Doktor nő. Páromnak infarktusa volt amit lábon hordott ki és csak rá egy hétre látta orvos, elküldték katéterezésre.4 napja szív katéterezése volt ahol megállapitottak egy szűkület a bal pitvarnál a fő törzsben. Rögtön be tettek neki egy gyógyszer kibocsátjtó stentet. Másnap haza engedték. Az alkarja elég fájdalmas neki ha nem mozgatja akkor nem fáj neki. Mintha izomláza lenne. Kérdésem az lenne hogy ez normális? Elég nehezen ment fel neki a katéter szinte ki nem huzigálták, ezért gondoljuk hogy sérült az ér és ennek idő kell. Pihenteti, de első két nap vezetett amit nem mondtak neki hogy nem szabad. Mellkas panasza nincsen szerencsére sál az alkar fájdalom. Sajnos nem látták el bennünket semmivel hogy mit szabad és mit nem. Dohányzott de szerencsére ezt azonnal el tudta hagyni. Csak ezt mondták hogy a cigarettát tegye le. Előre is köszönöm válaszát. További szép napot. Tisztelettel: Zsanett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
04.
Tisztelt Kérdező! Egy kórházi kezelésről összefoglalást kapnak az elbocsátáskor a betegek, amivel a háziorvosnál kell jelentkezni. Az összefoglalásban (zárójelentésben) szerepelnek az útmutatások is, amit a beteg és kezelőorvosa is olvashat és megbeszélhet. Az aktuális problémát illetően legjobb lenne, ha megmutatnák orvosnak, mert lehet visszérgyulladás, amely akár embóliaforrásként is szerepelhet, de ettől függetlenül is jelenthet komplikációt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
02.
edus01 kérdése:

Üdv! Lenne egy fontos kérdésem anyukámnwk most volt CT vizsgálata es fontos lenne tudnom hogy pontan mit is jelent a a szokottnál tágabb véna cava superior?? Mennyire súlyos ez illetve kell e valamit csinálni vele? Kérem válaszoljon
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! A véna cava superior az egyik fő gyűjtőér, de hogy a tágassága mire enged következtetni, azt sajnos nem tudom. Javasolom, forduljon édesanyja kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
02.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő! Olyan furcsa érzésem van a mellkasomnal majdnem a torkomnal mintha kiakarna roppani a csont de nem tud! Ez lehet valami szív problema esetleg infarktus jele .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de ha ilyen gyanúja van, ne habozzon, hívjon mentőt! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
01.
Gizella Biac kérdése:

Köszönöm a válaszát ,de hát 3-szor voltam a háziorvosomnál.ha ö nem küld tovább akkor én nem tudok mit csinálni..majd lessz valahogy
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
01.
Sajnálom, de ezt nem tudom megoldani.
2018.
03.
01.
Gizella Biac kérdése:

Kedves Doktornö. Nem túl régen írtam önnek de sajnos megint kérdésem volna..Azzal kezdődött a dolog hogy 2 hete haza kellet jönnöm a munkahejemröl mert 229/118 volt a vérnyomásom.Orvoshoz mentem ahol kaptam TENSIOMIN-t azzal ha megint érzem a rosszullétet vegyek be egy felet . A rendelöben is 160/110 volt a vérnyomásom..Aztán mikor mentem a táppénzemet lezáratni kaptam egy másik gyógyszer :TENAXUM 1 mg..na ezt az elsö nap mertem csak bevenni mert olyan rosszul lettem töle hogy azt se tudtam sétáljak vagy lefeküdjek hogy tuléljem..szédültem szinte az ájulás kerülgetett..a baj az hogy egy hétig rendszeresen mértem és jegyzeteltem a vérnyomásomat és nem értem mért nem látják hogy nem CSAK magas a vérnyomásom...söööt legtöbb esetben125/89 -115/70..ma is voltam orvosnál a mai mérésekkel amik: 117/71-131/67-127/66 és megint kaptam vérnyomáscsökkentöt NORTIVAN 80 mg filmtablettát..na most hogyan merjem én ezt szedni ? az orvosom minden reggel 1-et irt elö..magas vérnyomásom csak akkor van ha rosszul vagyok..tegnap 153/78 volt mikor rosszul lettem.vasárnap volt 163/97 szintén egy hirtelen rosszul lét köveztében..elöre is köszönöm a válaszát..tisztelettel Gizella
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomás-értékekre, a valós állapot megítélésére csak az ön alapos kivizsgálása adhat felvilágosítást és megoldást.Tehát mindenképpen keressen fel szakorvost személyes kivizsgálás céljából. Ezt írtam korábban is, most sem tudok mást mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
01.
Zsera kérdése:

isztelt Doktornő! Ma voltam szívultahangon és az eredményem ez lett: Echo: AO: 25 mm, EDV: 129 ml BP: 38 mm ESV: 50ml EDD: 51 EF: 61% ESD: 35mm IVS: 10mm PW: 10mm Tapse: 28mm Normál, tág szívüregek. Jö systoles BK funció. Szegmentális falmozgászavar nincs. Mitrális insufficiencia: jelzett. Tricuspidalis insufficiencia: I. Becsült pulmonális nyomás: 37 Hgmm Aorta insufficiencia: jelzett. E/A: 110/66 Szeretném szíves segítségét kérni, hogy ez milyen eredménynek felel meg? Tisztelettel: Zsurzsucz Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Egészen minimális eltérésektől eltekintve teljesen jó a lelet a leírás szerint. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
03.
01.
Krisog kérdése:

Kedves Doktor Nő! 22 éves fiú vagyok és a Frank- jelet véltem felfedezni a fül cimpamon. Ön szerint ilyen fiatalon is előjön Ez? Ha esetleg kapnék egy e-mail címet elküldenek egy képet doktor nőnek hogy megnézze
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
03.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanul azt se lehet megítélni, hogy az-e a mit feltételez, azt pedig, hogy mi a jelentősége, végképpen nem lehet. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
27.
La Attila kérdése:

Tisztelt dr.nő A laboreredményemen néhány érték csillaggal van kiemelve amik a következők: Fe. 28,7 umol/l. (10,6-28,3) Kreatinin 117 umol/l. (40-115) Össz.bilirubin. 24,3 umol/l. <20 Koleszterin. 5,5 mmol/l. (3,9-5,2) Limfocita 42,1% (19,0-39,0) Eozinofil. 5,5. (0,1-5,0) HCT 0,50. (0,39-0,50) Tehát ezek csillaggal kivannak emelve és a háziorvosom szerint ezek olyan eltérések amiért felesleges aggódni. És önnek mi a véleménye ezekről?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
27.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
26.
Szántai Roland kérdése:

Tisztelt DrNő.Már talán írtam erről,mostanaban szinte mindennap leellenorzom a vernyomasom,es altalaban 105-115 ig terjed a felso ertek,es a kozepso zavar ami 63-75 ig terjed.pulzus 7095-ig.Altalaban mindig pigenes utan merem,most legutobb 114/63/77 volt es aggaszt hogy valami bajom van 53 kg vagyok.Egyebkent nincs szervi bajom.Es rosszul sem erzem magam a vernyomas miatt soha.En arra lennek kivancsi hogy a vernyomas 120/80/80 a jó? Vagy emberenkent valtozhat? Es hogy az alacsony vernyomasnak lehet e valami szovodmenye?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
26.
Tisztelt Kérdező! Egyáltalán nem tudom, hogy mi a problémája ezekkel a vérnyomásértékekkel, ezek teljesen a normális határokon belül vannak. A vérnyomás egyébként folyamatosan változik, és a csak nyugalomban mért értékek nem adnak teljes népet a helyzetről. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
21.
Jade P kérdése:

Kedves DoktorNo!Influenzas szovodmenykent sajnos jobb oldali tudo bazisan rtg lelet es labor alapjan tudogyull ast allapitottak meg. Augmentin 875ost kaptam ma este lesz a 6.napja h szedem.Az elso antiob Klacid volt 2napig de nem szuntek a tunetek akkor valtottak Augm Duora a korhazi ugyeleten.Lacto Sevent kaptam meg.1,5 nap Augm utan kozerzet jelentosen javult,hoeml volt csak elso ket este utana az sem.Azonban a 3.antibiotikumos napra jobb bordaiv alatt ahol a gyulladast is lokalizaltak eros szuro jellegu mellkasi fajd jelentkezett,ami kohogesre belegzesre erosodik.Ezzel ujra ugyelet uj rtg volt tegnap ahol a pneumonia meg megvan, ptx et kizartak es uj 7 napos ab kurat javasoltak.Valoszinu mellh gyullt mondtak illetve a kohoges miatt izomhuzodast,bordatorest nem lattak. Kerem segitseget,abban h ez a szuro fajd amire az Algopyrin nem hat mikorra mulik? Gyogyulas h varhato.39eves 2 gyermekes anyuka chr.betegsegek nelkul.Halasan koszonom valaszukat!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, ezen a portálon sem tudok többet mondani, mint az ismertorvos.hu-n. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
20.
Juhász kérdése:

Kedves Doktor Nő! A heti 3-4 amolyan szálkasító edzésnek titulált súlyzós edzés, amely azt jelenti hogy kis súlyokkal nagyobb ismétlés szám. Ez is növeli a vérnyomás értékeket? Valamint Ön milyen sportokat ajánlana ? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ez a fajta edzés is emelheti a vérnyomás emelkedés kockázatát, de természetesen kisebb mértékben, mintha nagyobb súlyokkal dolgozna. A dinamikus edzéstípusok (futás, kerékpározás stb.) kedvezőbb hatásúak lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
20.
TIBI79 kérdése:

Tisztelt dr nő! Szeretném megkérdezni , hogy a testhőmérsékletem 35.1-35.5 között mozog. Ez nem túl alacsony?Kell ez miatt aggodnom?Lassan kihűlők Köszönöm válaszát! Tisztelettel : G. Tibi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
20.
Tisztelt Kérdező! Ebben nagy egyéni különbségek lehetnek, nem hiszem, hogy tartania kellene attól, hogy kihűl. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
19.
Gizella Biac kérdése:

Jó napot doktornö.két napja olyan szinten ingadozik a vérnyomásom hogy tegnap haza kelett jönnöm a munkahelyemröl..irom az adatokat Február 17: 111/60 -111/70 -116/74 Február 18: 140/95-172/119-146/92-229-118 (na itt csomagoltam és jöttem haza 17.30-kor ) -137/82-( ez 20 percel késöbb ithon) -127/87-120/70-115/70( 23 órakkor) ma orvoshoz mentem kaptam vérnyomáscsökkentöt Tensiomint 25mg amit nem nagyon merek szedni mert hát hol alacsony hol magas.. ma ezek voltak a mért értékek..147/105-126/89-153/99 ( itt bevettem egy negyed tensiomint ) fél óra mulva 96/60 lett...hát nem tudom mit csináljak..várom a tanácsát. Mégegy kérdéesem lenne hogy ezt a vérnyomás ingaozást okozhatja -e a folyamatos müzsak és a szabadnapokon bevállalt tulóra ami annyit jelent hogy hétfö,kedd ,szerda éjjel és utána péntek,szombat délelött tulóra és utána vasárnao délután kötelezö tulóra..elöre is köszönöm válaszát.Tisztelettel Gizella
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezekre a végletesen változékony értékekre csak az ön alapos kivizsgálása adhat felvilágosítást és megoldást, és persze a vérnyomásmérőt is ellenőrízni kellene. Tehát mindenképpen keressen fel szakorvost személyes kivizsgálás céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
19.
djgugly kérdése:

Kedves dr.nő megkérhetném ,hogy kiértékelje a szivultrahang leletem? Bár a kardiológus szerint aggodalomra semmi ok. De mégis csak érdekelnek a részletek. Echo: Aorta ascendes 28mm. Szabályos aorta gyökben ép,jol szaparalodo háromtasakos aortabillentyű. Az aorta billentyű felett mért Vmax 1,3m/sec. Al nincs. Bal pitvar normál tágasságú 36*34 mm ( normál haránt 40mm,norm.hossz. 50mm) A mitralis mellső vitorlán prolapsus MI:min. Bal kamra 32-50 mm(norm :40mm diasistolés, 55mm systolés) A septum és a hàtsó fal10-10 mm norm. vastagok(norm 12mm) .segmentalis falmozgás zavar nincs.Ef:64℅(norm 55%)E/A :0,7 /0,8 DT:180 msec. A pitvari septumonshunt nem láthato. Jobb kamra27mm(norm 25mm). Jobb pitvar:36mm TI:min.TI ből számitott systolés jobb kamrai nyomás 24+10 hgmm VCI:17mm. A pitvari septum ép. PF nincs. Előre is köszönöm válaszát és további szép estét önnek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
19.
Tisztelt Kérdező! Annyit tehetek, hogy megerősítem, amit nyilván tud, valamennyi vizsgált és mért parameter a normális határokon belül van, tehát nincs eltérés (a minimalis visszafolyással járó kéthegyű billentyű prolapsuson, azaz kötőszövetes lazaság következtében fokozott mozgású kívül). Élettani alapokkal illetve az ultrahang működésével kapcsolatos ismertetésre sajnos nincs módom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
17.
Roli94 kérdése:

Tisztelt Dr.No. Koszonom eddigi Válaszait,anyukám vernyomasa eleg ingadozo egyszer 110,rgyszet 140,de ha a szive "rendben" van miert ingadozik? Es emellett bizseteg a feje,meg mar a labat is mondta,de a kardiologus azt mondta a keringese rendben van. Ezt a bizsetgest ojozhatja a vernyomasingadozad? Vagy a cukorbetegseg? Mit lehet ezzel tenni? Köszönöm előre is
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomásnak folyamatosan változnia kell, a változó tevékenység és a környezet jellege szerint. A bizsergésről nem tudok látatlanban nyilatkozni, de a vércukrot mindenképpen rendezni kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
17.
Bbb kérdése:

Köszönöm! És ez amúgy súlyos ? Nagyon félek h ez miatt infarktus vagy valami komoly baj van lehet?! A kardiológus 3 év múlva kerte hogy menjek konzrollra
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! Amint írtam, ez enyhe eltérés, semmiképpen nem jelenti infarctus vagy egyéb komoly szívbetegség veszélyét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
17.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő ezek az eredmények jók e vagy van valami baj? Echocard.vizsgálat: Ao. az anulus síkjában 22.Ao.gyök:29.BP haránt:30.Segm.falmozg.zavar nincs.BK:DD:47,DS:29, EF:66%.BP:38,JP:37.Mitr.vitorlák hártyásak,prollabálnak.Kis MI. BK-i beáramlás: E/A: 106/76, DT: 190. Ao. bill. 3 tasakos. BK-i kiáramlás: Vmax: 1,2m/sec , VTI: 21.Jobb szívfél nem tágabb. Tricuspidalis vitorlák prollabálnak. TI grad I. PAP: norm. A pitvari septumona forámen oválénak megfelelő laza falszerkezet,shunt nem látható. IVC: szűk, légzőmozgást követi. PF, thrombus nincs.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
17.
Tisztelt Kérdező! A lelet jó, kis kozmetikai hibával, két billentyűjének lazább a szerkezete, ezeken minimalis viszzafolyás észlelhető. Időszakos kontrollon kívül más teendőt emiatt nem igényel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
16.
Jade P kérdése:

Kedves Doktorno!Influenza utani felulfertozodesre eloszor Klacidot kaptam.2 napig szedtem semmi valtozas.Kohoges es nehezen csillapithato laz.Otthoni haziorvosunkat masodik velemeny miatt ma kerestem fel o vegre elkuldott rtg re es laborra.Pneumoniat allapitottak meg es uj antibiotikumot kaptam Most Augmentin Duot probiotikummal. Kerdesem ha ma pentek kezdtem szedni mikorra varhato h hat? Probiotikumnak Lacto Sevent adtak a patikaban x1 napi bevetellel? Ez jo probiotikum van meg otthon Omniflora kapszula? Lazra Mexalent Algopyrinnel valtogatom (Ibuprofentol eros szivdobogas volt).Kerem segitsen halas koszonettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de látatlanban nem tudok választ adni, ez függ az ön általános állapotától, a tüdőgyulladás kiterjedésétől egyebek között. Feküdjön, pihenjen, mielőbbi javulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
16.
kérdező06 kérdése:

Tisztelt Doktornő- Köszönöm válaszát, így már megértettem, miről van szó. Mindenesetre ez nagyon megterhelő lehet a szívnek, és ez talán egy önmagát erősítő folyamat, ami a többi szerv - vese stb - működését is gyengíti? Csak idő kérdése minden? Üdvözlettel P.Tibor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Nem a szív megterhelése a fő gond, hanem az, hogy a szervezetbe nem jut megfelelő mennyiségű vér. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
15.
koltay janos kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! Kérem, hogy echocardiographia vizsgálatomat legyen szives kielemezni. "Normál tágasságu /EDD/ESD:52/30mm/, septalis tulsullyal hypertrophiás /IVS/PW:13/12mm/ szimmetrikusan kontrahálós, megtartott systolés funkcióju bal kamra, csucsi képeket is figyelembe véve EF:55%, BP:50mm, JP:50mm. A mitralis anterior vitorlásn mészgöb ül. CFM Dopplerrel kóros áramlás nem látható. Mitralis beáramlás:E/A83/96 cm/s, DT:252ms, aod:37mm. AoSep:25mm. Az aorta látható szakaszán érdemi kóros eltérés nem ábrázolódik. Aortabillentyü háromtasakos, a bal és noncoronariás vitorla kissé meszes, megtartott separatio. AoVmax:1.4 m/s. Normál tágasságu, jó systolás funkcióju jobb kamra /RVEDD:35mm/ TR nem fogható, IVC:18mm. Segmentalis falmozgászavar nincs. Pericardialis fluidum, intracardialis thrombus, SEC, ASD, VSD NEM LÁTHATÓ. Ezt a vizsgálatot egy rosszullét után végezték és pitvarfibbrillációt mutatott ki az EKG.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
16.
Tisztelt Kérdező! Összefoglalva vastagabb izomzatú bal szívkamra, jó funkcióval, a billentyűkben kis mészgöb van, egyéb számottevő eltérés nincs. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
15.
kérdező06 kérdése:

Tisztelt Doktornő- Holter EKG leletéből 1 mondat értelmezésében kérnék segítséget: "Ideálisnál bradycardabb pitvarfibrillatio". - Mit jelenthet ez a megállapítás? Válaszát köszönöm, üdvözlettel P.Tibor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
15.
Tisztelt Kérdező! Ezt nehéz lenne elmagyarázni: az alapritmus gyors, szabálytalan pitvari összehúzódásokból áll, de a szívkamrák ösaszehúzódása kevesebb, mint ami jól ellátná a szervezetet vérrel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
14.
Jade P kérdése:

Kedves Doktor No! Szeretnem kerdezni h Edesanyam 60 eves influenzaszeru szaraz kohogesere Sinecod szirupot illetve Paracodin cseppeket ejszaka bevehet e akkor ha Covercard 1x1 Tablettat is szed reggelente a vernyomasara? Halas koszonettel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Rövid ideig, átmenetileg nincs akadálya. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
14.
TA kérdése:

Üdvözlöm, szeretném megkérdezni, hogy 51 éves férfi esetében a 140/110 vérnyomásérték mennyire számít rossz" vérnyomásnak. Eddig még soha nem mértünk ilyen értéket a diastolés nyomást illetően főleg nem. 120/90 normális vérnyomás szokott lenn. Nincs panasza, jó a közérzet, csak véletlenszerűen mértünk vérnyomást, de 3 mérést is végeztünk, és annyi az érték....a per" érték 105 vagy 110 minden esetben. Nem túlsúlyos az egyén, nincs kezelve semmilyen betegségre-tehát nem szed rendszeresen semmilyen gyógyszert. Mire utalhat amagas diastolés érték? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Üdv.: TA
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Az otthoni vérnyomásmérések általában nem tekinthetők reálisnak, mert nyugalomban történnek, és gyakran előfordul, hogy 20-30 Hgmm-rel is alacsoyabbak, mint nap közben, a szokásos tevékenység során mért értékek. Ha tehát otthon is magasabb akár a felső, akár az alsó érték, mindenképpen célszerű kivizsgálni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
14.
Roli94 kérdése:

Köszönöm szepen Valaszat!Tehát jól értelmeztem hogy a copd az nem.sziveredetu betegseg?Hanem a tudő?Azert akarok tisztaba lenni vele mert nem akarom megijeszteni edesanyamat.Koszonom elore is.Szep estet!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Igen, a COPD tüdőbetegség, sajnos ez sem jár visszafordítható eltérésekkel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
14.
Roli94 kérdése:

Tisztelt Dr.Nő!Edesanyam volt szivultrahangon,es ezt a leletet kapta. Icterius,cyanosis nincs.Oedema nem.tapinthato.Puha sejtes alaplegzes,zorej nem hallhato.Eles ritmusos szivhangok.Az aorta gyok,es aorta bill.ép,jol szeparalodik.A bal pitvar nem.tag.Aorta bill szep.:19mm,bal pitvar:26mm aorta gyok:32mm bal kamrai IVS:10 DS:30,PWD:9mm EF:56% DD:41mm Color doppler:MI:I,TI Ifoku,JKp:20+10Hgmm dyastolesVmax:0.8m/s Velemeny:Insuffok nem.jelentosek.Diagnozis;COPD,insuff.valv. mirt. et tricusp. Hat honap mulva kell mennie kontrollra,de semmi mast nem mondott az orvos. Mi baja van? A pulzusa szokott felmenni.A copd tudobetegseg? 24oras vernyomasmero:Nomrotonia,megtartott diurnalis ingadozas. Köszönöm szépen Válaszát!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján szív szempontból kissé vaskosabb szívizomzat, normalis alsó határán lévő bal kamra funkció látható (talán volt magasabb vérnyomása), enyhe billentyűelégtelenség, de ezek az eltérések nem magyaráznak szívpanaszokat. Ha COPD-je van, az felelős lehet a szapora szívverését. Bővebb információt édesanyja kezelőorvosa adhat, javasolom, vele konzultáljon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
14.
La Attila kérdése:

Kedves dr.nő. A ma reggel voltam kardiológiai vizsgálaton gerinckörnyéki hát és szegycsont mögötti nyomás miatt. Készitettek ekg-t és elvégeztek egy szívultrahangot is ,mindkettő negatív lett viszont a vérnyomásom 129/99 pulzus 124 lett a nagy izgalom miatt ezért naponta reggel és este vérnyomásnaplót kell vezessek ,majd 2 hét múlva terheléses ekg ra visszahivtak kerékpározni ,ön szerint azt miért kell megcsinálnom mert ezt elfelejtettem megkérdezni a dokitól. Előre is köszi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
14.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően azért, hogy még pontosabban felmérjék, hogy nincs-e szívérintettség, valamint, hogy miként viselkedik a vérnyomása és a pulzusa terhelés során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
13.
Mészárosné Betti kérdése:

Tisztelt Doktor Nô! Sokszor elôfordult már,hogy éjjel álmomból keltett AZ erôs szívdobogás.Ilyenkor a pulzusom 150-160 körüli.Betaloc 25 mg elrágására lassan szûnik.Voltam kivizsgáláson.Kétszer volt rajtam Holter,de nem tudták elcsípni ezt a kiugrást.Ritkán elôforduló SVES és SV tachycardia.Viszonylag gyakori VES ütések és V couplet.1 perc alatti VES max száma 21.Gyakran érzem,hogy nagyot dobban a szív kb.naponta 10-15 ször.Néha úgy ézem mint ha egy enyhe áramütés lenne ha jön A Nagy dobbanás.borzalmas.Már aludni sem merek.Mindig a szapora pulzus ébreszt.bepánikolok és egyre jobban beindul a szivem.majd kiüti a mellkasom.szabad tornáznom vagy futnom?márciusban megyek a Városmajori szívklinikára.Válaszát tisztelettel köszönöm.Ön szerint Nagy a baj?Volt hogy AZ erôs szívdobogás közben is éreztem extrákat.mint ha súrlódna.megbotlana a szív.Tisztelettel Bernadett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
13.
Tisztelt Kérdező! Leírása szerint többfajta ritmuszavara is lehet, ezért is kell a Városmajori Szívklinikára mennie kivizsgálás és feltehetően a kezelés céljából. Látatlanban pontosat nem lehet mondani, de addig már semmiképp ne csináljon extra fokú megterhelést, ártalmas is lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
12.
djgugly kérdése:

Kedves Dr.Nő 2017 december eleje vándorló hátfájdalom (hol a hátam hol a bal bordám hol a karom vagy a nyakam környékén) és szegycsont mögötti nyomás gyötör és mindez összefügg a mozgással ,ha állok akkor fáj a hátam ha űlök akkor a szegycsontom mögött nyom,időnként lesugároz a bal karomba de ha mozgásban vagyok a munkahelyemen akkor elmulnak a tünetek és csak pihenésre kezdődnek ,a fent emlitett időben elmentem h.o.-hoz vérnyomás,pulzus rendben, készűlt egy ekg ami normális lett ,majd elmentem mellkas röntgenre amin az áll hogy: heveny bronchitis kmn. de a doktornő annyit mondott nem találtak semmi problémát Mindez 2017 decemberében történt ,de a tünetek a mai napig fennállnak ,most 2018 feb.14.én kaptam időpontot kardio vizsgálatra és félek hogy esetleg lehet a szivemmel lehet probléma . Ön szerint mi állhat ennek hátterében és mit jelent ez a heveny bronchitis. A fájdalom csillapítására a háziorvos Nidol tablettát irt fel aminek egyáltalán nem volt semmi hatása,most donalgin kapszulát szedek és addig még tart a hatás nincs tünet de utána minden előről,és feszűlt is vagyok eléggé amire magne b6 ot szedek naponta 1-2 szemet.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz érdemi választ adni. A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. A bronchitis egyébként hörghurutot jelent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
12.
anette0118 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Tachikardiám van mitralis prolapsussal, amire gyógyszert szedek. Alapvetően rendben tartja a pulzusom, azonban előfordul, hogy ha beteg vagyok, akkor felgyorsul a pulzusom és megugrik a vérnyomásom is, még akkor is, ha nincs hőemelkedésem. Ez normális ennél a problémánál? Válaszát előre is köszönöm. Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, mit ért azon, hogy "beteg vagyok", de apulzus és a vérnyomás változása mindenkinél normális, nyilván akkor sem állandó, ha egészséges, de például fizikailag terheli magát. Részleteket illetően javasolom, hogy kezelőorvosát kérdezze meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
12.
Surman Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 8 éves korom óta ökölvívással foglalkozom 2018. február 21.-én töltöm a 20-at (172cm,69 kg). Rendszeresen sportolok minden nap. 2 hete voltam az évi EKG vizsgálatot csináltatni és azt írták, hogy zajos EKG. Eddig soha semmi gond nem volt. Most elküldtek egy 24 órás EKG-ra de az csak márc. 22.-én lesz. Nekem egyébként van itthon egy WIWE nevezetű kis EKG készülékem ami pedig mindig azt írja, hogy a QRS tartomány kis mértékben eltér a normálistól. 60-100 között a jó, de nekem mindig 105-110 között van. Egyébként semmi más panaszom nincs. 2-3 szor volt olyan este egy-egy pörgősebb nap után, hogy égett a a bal fülem és melegem volt, kicsit gyorsabban vert a szívem. De ez nem most. A segítségét szeretném kérni, hogy edzhetek e ugyan úgy mint eddig? Van e okom a félelemre? EZ VOLT AZ ORVOSI LELETBEN: VR: 71 AR: 291 Pd: - ms PQ: - ms QRS: 106 ms QT: 388 ms QTc:: 421 ms P ax: - QRS ax: -14 normál(bal) T ax: 21 Automatikus diagnózis: Zajos EKG, elemzés szűrés után! Az elemzett szakaszon (16 sec, 18 ütés) Kóros elváltozások: pitvarlebegés szakaszon ventriculáris frekvenciával nem jellezetes eltérés: ST-eleváció Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
12.
Tisztelt Kérdező! A leírtak alapján részben technikai ok állha a háttérben ( a zajos EKG azt jelenti, hogy izommozgás zavarja a normális a felvételt, ezért írják, hogy értékelés szűrés után), részben az EKG gép szoftverének mechanikus értékelése lehet akár nagy mértékben is félrevezető. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
11.
Szegvári Mónika kérdése:

Tisztelt Doktornő! Három éve voltam kardiológusnál ultrahang EKG és holter vizsgálatot is végeztek, mindent rendbe találtak. Mostanában viszont hetente egyszer kétszer érzek szívbedobbanásokat illetve mintha olyan össze vissza verne a szivem egy ket másodpercig. Ilyenkor sajnos mindig megijedek. Más tünetem nincs. Véleménye szerint szükséges lehet egy újabb kardiológiai vizsgálat? Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
11.
Tisztelt Kérdező! Panaszait feltehetően extrasystolia okozza. Ez nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
10.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Üdvözlőm Doktornő! 3 hete voltam kardilogusnal mindent rendben talalt. Viszont 2 hete magaspulzus illv magasvernyomasom lett. Erre szoktam bevenni fel bisocardot 2,5mg igy lemegy mindketto ertekem masnap is alacsony.Igy nem szoktam bevenni a bisocardbol de kovetkezo napon ujra kell mert ujra indul. Kerd az hogy lehet e infarktust kapni egeszseges sziv eseten illv mitol alakul ki ilyen tunet? Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miért járt kardiológusnál, de az ismételten észlet magas pulzus és vérnyomás indokolhatja a Bisocard szedését. Ezt azonban nem szabad alkalomszerűen szedni, mert kihagyás után a pulzus illetve a vérnyomás az eredetinél is magasabbra emelkedik. Egészséges szív esetén az infarctus nem valószínű, de azt, hogy tüneteit mi okozza, látatlanban nem tudom megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
10.
Kovácsné T.Judit kérdése:

Kedves Doktornő, Köszönöm gyors válaszát. Szeretnék még egy dolgot kérdezni. Ha valaki örökli valamelyik szülőjétől aHCM-et,akkor a betegség már születéskor kimutatható, vagy bármely életkorban jelentkezhet? Miután olvastam, hogy gyakran egy hirtelen szívhalál után derül csak ki, hogy valójában HCM okozta,ez így számomra nagyon aggasztó. Köszönettel:K.T.Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Sajnos a kérdésére nem tudok válaszolni, genetikust vagy gyermekkardiológust kellene megkérdeznie. A HCM-hez hasonló elváltozás öröklés nélkül is kialakulhat az élet során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
10.
Kovácsné T.Judit kérdése:

Tisztelt Doktornő, Férjemnél ,aki 52 éves,2014-ben diagnosztizáltak egy veleszületett szívizom betegséget.Hypertrophiás,non-obstruktív cardiomiopáthiát.Rendszeresen jár kontroll vizsgálatokra és kezelése folyamatban van. Van egy, most 24 éves fiunk.Amikor férjem betegsége kiderült,a fiunkat is elvittük szív-UH vizsgálatra,hogy nem örökölte-e ezt a betegséget.Akkor -hál istennek-mindent rendben találtak,a szív UH nem mutatott semmi rendellenességet. A kérdésem az lenne,hogy van -e szükség további vizsgálatokra a fiunk részére,illetve,hogy a későbbiekben is jelentkezhet nála ez a betegség?Elég aktív edzéseket végez ,és emiatt aggódom érte.Egyáltalán létezik olyan módszer amivel kizárhatnánk nála ezt a problémát?Géndiagnosztikai vizsgálatról hallottam ugyan,de azt sajnos nem tudnánk kifizetni.Válaszát előre is nagyon köszönöm:Tisztelettel :K.T.Judit
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
10.
Tisztelt Kérdező! Függetlenül attól, hogy milyen eredetű, érdemes időszakosan ECHO-val ellenőríztetni a fia szívét is, ez nyilván nem okoz problémát, és fel elehet mérni vele az aktuális helyzetet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
09.
nekMnyolc kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám tegnap éjjeli rosszulléte nyugtalanít, mely 4 óra hosszán keresztül tartott... Először hidegrázásra ébredt (ekkor bevett egy Elenium-ot), és egyidejűleg erős fájdalmat érzett a bal vállában (Voltaren kenőccsel kente). Ezt pár órával követően fejfájása volt, amire pedig Quarelin-t vett be, ekkor panaszai enyhültek. Nem szólt a családtagoknak, csak másnap (ma) reggel mesélte el nekünk, hogy nem akart felkelteni, de nagyon rosszul volt. A a tiszteletteljes kérdésem, hogy mire utalhatnak a fenti tünetek és (makacs) édesanyámat milyen szakviszgálatra érdemes elvinni? (64 éves, a családban sok érrendszeri probléma volt már hasonló korű testvéreinél is). 2 dologra gyanakszom: 1. vállizületi idegbecsípódés 2. enyhe szívinfarktus / szívritmuszavar... ELŐRE IS NAGYON KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! A rosszullétnek az ön féltételezése mellett egyéb okai is lehetnek, de ezt csak személyes orvosi vizsgálat döntheti el. Próbálja rávenni édesanyját, hogy forduljon orvoshoz, érdemes többirányú kivizsgálást végezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
09.
Iati kérdése:

Kedves Doktor Nő! Az előző kérdező vagyok(focis kérdés). Nyugalomban mért értékeim 115-125/75-80 között mozognak. Esetleg sportorvosnál kilehetne deríteni a szédülés okát vagy kardiológiára menjek? Illetve a szédülés attól lehet hogy vagy nagyon felmegy a vérnyomásom vagy leesik? Köszönöm gyors válaszait.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Akár a sportorvos, akár a kardiológus jó megoldásnak látszik, mindenképpen tisztázni, hogy a vérnyomása terheléskor/terhelés után milyen értékeket mutat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
08.
Iati kérdése:

Kedves Doktor Nő! Magas vernyomasra szedek gyógyszert, heti két alkalommal van foci edzésem, illetve vasárnaponként foci meccsem (amatőr szint). Ön szerint ez jót tesz a vérnyomásnak? Valamint mostanában azt vettem észre hogy futás közben elkezdek kicsit szédülni de ahogy megállok elmúlik, ekg stb minden reneben volt, ön szerint ez mitől lehet?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
09.
Tisztelt Kérdező! Nem írja, hogy a gyógyszerek mellett milyen vérnyomás értékei vannak, normális értékek esetén a sport bizonyára kedvező. Ellenőrízni kellene, erre egy 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) alkalmas módszer lenne, mutatná egyben azt is, hogy szédülése során milyenek az értékek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
07.
Matics Anita kérdése:

Tisztelt Dr. Tarján Zsuzsa Lassan három hete van visszaterő szìvfájdalmam, szorító néha szúró érzés is van. Ez mellett fáj a hátam is. Állandó gyógyszert szedek pajzsmirigy alulmüködèsre.Letrox 75mg és abból is csak egy felét kell. És még fogamzásgátló tablettát szedek. Milligestet, ezt már régóta így nem gondolom hogy az okozna. Viszont mostanában nehezen tudok elaludni egyrészt sokat forgolodok és az egy éves kisfiamhoz is sokszor fel kell kelni, így a kimerültsègre gondolok. Ön szerint mi okozhatja. Már kaptam időpontot fizikális vizsgálatra, vérvételre és endokrinologushoz, de sajnos több hetet kell még várnom és félek hogy komoly probléma van. Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel Matics Anita
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de a leírtak alapján mozgásszervi eredetű is lehet a panasz (a gyermek emelése például). Mindenesetre a személyes vizsgálat lehet a döntő, ha a panaszai súlyosbodnak, kérjen sürgős vizsgálatot! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
07.
Konradin kérdése:

Jó napot. 19hetes terhesen magzati szívultrahangon voltam,mahasabb nyakiredő érték miatt(3,4mm). Magzatvízvétel és a vérvételek negatívak lettek. Leleten minden érték normál,freki 135 Viszont a szívcsúcs balra helyezett.Ez mit jelent?Milyenek az esélyei a babának?Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok válaszolni a kérdésre, magzati ultrahanggal foglalkozó orvost kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
04.
patrik0628 kérdése:

Tisztelt Dr.Nő! Az miért van ,hogy mikor megiszok pár üveg sört meg egy kevés töményet akkor utána pár napig állandóan fáj a mellkasam középen ,vérnyomásom,pulzusom normális Előre is köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni, javasolom, keresse fel kezelőorvosát, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
04.
Juhász kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A napi 2liter kóla fogyasztása okozhat magas vérnyomást? (18 éves fiú). 15kg felesleg is van rajtam valamint napi 5-10 szál cigarettát is elszivok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Ilyen összefüggést nem ismerek, bár a coffein emeli a vérnyomást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
04.
Roberto kérdése:

Jo reggelt doktornő! Tesék nekem segiteni ez mit jelent, sujose? Meghogy mit left ne vele csinálni anyukámrol van szo 60éves kőszőnőm előree isMagasvérnyomàs betegség Pitvari fibriallatio és flutter A A kétthegyü billentyü elégtelensége Az aorta billentyü elégtelensége A hàromhegyü billentyü elégtelensége
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
04.
Tisztelt Kérdező! Kérdése elég összetett, látatlanban nehéz is lenne korrekt választ adni, de a leírt betegségek közül a magas vérnyomás és a pitvarfibrillatio gyógyszerrel jól egyensúlyban tartható, a szívbillentyűk elégtelensége remélhetően nem súlyos fokúak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
03.
Roli94 kérdése:

Tisztelt Dr.Nő!Azt szeretném megkerdezni hogy mennyitől alacsony a vérnyomas?23 eves,51kg-os nő vagyok. Altalaban 104/68,109/70 tehat 104-től 120-ig terjed!Szervi bajom nincs.Köszönöm szépen a segítséget!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Ez biztosan nem túl alacsony, nyilván nyugalmi érték, fizikai terhelésre bizonyára kissé emelkedik. Ezzel kapcsolatban nincs teendő.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
03.
Bbb kérdése:

Na most mégjobban megijedtem , akkor ez baj? Infarktusom lehet? Nem lehet hogy azert volt mert nagyon nehéz volt a táska ?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Nem ijesztgetni akarom, de ha sorra írja a leveleket, hogy fél, akkor legjobb, ha a végére jár a dolognak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
03.
Bbb kérdése:

Tegnap cipeltem egy nehéz utazótáskát 3 utcányit és közben is éreztem hogy szúr a mellkasom és mikor letettem a táskát utánna még jobban ha levegőt vettem vagy ha úgy mozdultam szúrt/szúr Félek hogy nehogy infarktus legyen vagy az volt, nagyon rossz volt
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
03.
Tisztelt Kérdező! Ha ilyen aggálya van, akkor mielőbb forduljon orvoshoz személyes vizsgálat (EKG, laborvizsgálat) elvégzése céljából, ezzel nem szabad késlekedni! A legjobbakat kívánom önnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
02.
03.
Bbb kérdése:

Doktor Nő! Valamiért nem kapja meg az egész üzenetet Csak 1 mondatot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
03.
igen, pontosan így van, és fogalmam sincs, hogy miről van szó.....
2018.
02.
03.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő! Nagyon félek most
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
03.
Valakivel személyesen ossza meg problémáját, kérjen segítséget!
2018.
02.
02.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő! Nagyon megvagyok ijedve
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
02.
???
2018.
02.
01.
Bardos kérdése:

Kedves Doktor Nő! Tudom hogy nem igazán ide való a kérdés de hátha tud Ön is rá választ adni. Az általános vérvétel amit a házi orvosnál is lehet végezni abból lehet következtetni gyomor illetve szív problémákra? Illetve milyen szervek betegségeit mutatja ki? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Magából a vérvétel tényéből nem lehet következtetni, ez attól függ, hogy milyen irányú vizsgálatokat kér a vérből az orvos. Mindenesetre általános szív- vagy gyomorproblémák kimutatására nem igazán alkalmas módszer. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
31.
Csizi kérdése:

Az előző kérdező vagyok, talán még hasznos információ, hogy apnoe-ra vizsgáltak és az eredmény negatív, a Mobitz 2 típusú kimaradás 1 másodpercig tartott.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
01.
ld. előző válaszomat
2018.
01.
31.
Csizi kérdése:

Kedves Doktornő, A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Évente járok kardiológiai felülvizsgálatra magas vérnyomás miatt, amire lavestra 50-et szedek. Idén extrasystole érzések miatt kértem, hogy a 24 órás vérnyomávizsgálatnál olyan készüléket rakjanak fel ami az EKG-t is nézi (8 órán át). A vérnyomásom rendben és az ultrahang sem mutatot elváltozásokat, a vérnyomás okozta enyhe terhelés jele is megszűnt. Azonban az EKG-n 3 sinus arrest jelent meg 20 perc intervallum alatt (2mp, 2mp, 3,4mp), p jel nem látható (vagy nagyon nehezen, valami kis eltérés látható, de minimális), tehát nagy valószínűséggel sinus arrestről van szó, illetve VES 0.02% és SVES 0.54%., Ezek után elküldtek terheléses tesztre ami negatív illetve felraktak egy 24 órás holtert is. A Holter eredménye azonban már számomra aggasztó volt, mivel egy -alvás közbeni- QRS komple kihagyást mutatott előtte kivehető p-jellel. PR intervallumok egyenletesek előtte és utána is (talán utána minimálisan kisebb), a visszatérő ütem időben tér vissza, a kihagyás előtti p kicsit később. Mivel ez a jelenség gyanúsan Mobitz 2-re utal, szeretnék érdeklődni, hogy ez valós lehet-e? A Mobitz 2 AV blokk mindenképpen kezelendő és súlyos tudtommal, azonban mivel itt csak egy QRS kihagyás volt nyugalmi állapotban 24 óra alatt, nem tudom szükséges-e aggódnom, avagy nem. Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
02.
01.
Tisztelt Kérdező! Ezek a ritmuszavarok (akár sinus arrestről, akár Mobitz II. blockról van szó) alaposabb kivizsgálást igényelnek, mindenképpen javasolom, hogy konzultáljon kardiológusával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
31.
Kovács Robert kérdése:

Tisztelt Doktor Nö. Hetek ota fáradtnak erzem magam,,fáj mindenem,,,es neha egö erzest erzek külömbözö helyeken,hasamon..karomon vállamon combomon,,,csak pár pillanatig tart,,de nem tudom mi lehet ez..49 eves vagyok
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
31.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, mielőbb keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
30.
Mezzo Fruzsina kérdése:

Tisztelt Doktor No! Ismet a 28eves anyuka vagyok. Koszonom a gyors valaszat ujabb idopontot jovohetre kaptam kardiologiara.Tegnapi levelelembol kihagytam hogy a mellkasi fajdalmam ezekben a napokban egyre surubb es fokozatosan alakul ki a gyomorszajbol kiindulva hirtelen gyors szivdobogassal kb 20perc utan eri el a csucspontjat es egy oraig tart ez utan meg tobb oraig erzek feszito erzest a szegycsont alatt ami allo helyzetben erosebb. Epes reflux betegsegem van ez is provokalhat anginahoz hasonlo tuneteket vagy a ketto.van hogy egyutt jar?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban nehéz érdemi választ adni, ez lehet ritmuszavar, reflux, vagy valami egyéb eltérés is, ezt a kardiológiai vizsgálat bizonyára ki fogja deríteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
29.
Mezzo Fruzsina kérdése:

Tisztelt doktor no 28 eves anyuka vagyok mar irtam.onnek es megkoszonnem.az elozo valaszait. Edesanyamnak tobszor volt infartusa es az elso 34evesen erte sajnos. En honapok ota kuzkodom valtozo idonkent jelenkezo szorito nyomo mellkasi fajdalommal ami altalaban reggel ebredes utan kifejezetebb es fajdalmasabb . Surgossegire mentem de mire bertem termeszetesen elmult enyhult ott ekg es vervetel utan hazakuldtek az eredmenyeim: Sodio: 141 Potassio:3,9 AST/GOT:36 ALT/Gpt:23 LDH:158 CK:45 Troponin I:0,1 CK-MB:0,3 A kerdesem az lenne hogy ezzel a laboreredmennyel az esetleges koszoru er betegseget kilehet e zarni , mivel attol tartok hogy anginas tuneteim vannak.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! Ezek a laborleletek arra alkalmasak, hogy infarctust zárjanak ki, a mellkasi fájdalmak eredetének tisztázására kardiológiai kivizsgálás szükséges, javasolom, mielőbb keresse fel kardiológusát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
28.
Kocsis Márta Júlia kérdése:

Tisztelt Doktornő! Már 30 éve van szívritmus zavarom. Eleinte elég sűrűn előfordult, Concor 5 mg-os gyógyszert szedek, napi 2 db-ot. A legutóbbiak: 2012-ben, 2017. május, és most 2018. január. 2012-ben vérnyomás kiugrások is voltak, akkor kialakult bennem egyfajta szorongás, és azóta Paroxát gyógyszert szedek. A vérnyomásom rendeződött, tökéletes, 120/70 körül van, és nem szedek vérnyomás csökkentőt. Az utóbbi 2 ritmuszavarnál be kellett mennem a kórházba, mert nem állt vissza. Adenocort kaptam, és infúziót. Most olvastam, hogy a Q10 koenzim jó hatással van a szívritmusra is. Szeretném megkérdezni, hogy a Paroxat, és Concor gyógyszerek mellé szedhetnék-e ebből az étrend kiegészítőből. Hátha segítene. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: Kocsis Márta
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
26.
Tímár Sándor kérdése:

Tisztelt Doktornő! Röviden kérdeznék, gerincpanaszok okozhatnak szívritmuszavart? Gondolok itt a csigolyák által nyomott idegpályákra. Elsősorban extrasystole, PSVT érdekelne. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
26.
Tisztelt Kérdező! Ilyen összefüggésről nincs tudomásom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
25.
Juhász kérdése:

Kedves Doktor Nő! 21 éves srác vagyok vérnyomás csokkentot szedek. Átlag 120-130/75 a vernyomasom pulzus 60-70. Kb 1-1.5 óra focizas után(este hét óra után érek haza focibol és ekkor mérem) a vernyomasom 95-105/60-65 pulzus 90-95. Ön szerint ez mitől van?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! A fizikai terhelés tágítja az ereket, növeli a pulzust, csökkenti a vérnyomás értékét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
25.
murmann laszlo kérdése:

Kérem értelmezzék a sziv uh leletét!beteg amnaesiseben évtizedek óta hypertónia ischemias szivbetegség inf.myoc elhúzodó kamrai tachykardia miatt 1.33  postprandalis vc. sin. arithmia kp tengely állás p pulmonale pq 0.20 qrs 0.85 qtc 0.045 v1-v3 ban qs komplexus t poz átmenet v5 ben v 4-6 ig t magas csucsos poz avlt izo spike nincs,lab. hypertonia st post inf. myoc.mi ti non signif csökk. bkf 32% eszméletvesztést okozó ventlicularis tachycardia kardalis panaszai fokozódnak ezért hospitalizációja javasolt szükség szerint icd beültetéssel wood kritériumok mérlegelésével esetleges szivtranszplantáció céljából minden dokumentáció a betegnél ill.P hasonló javaslatát beutalóval elléttam igy hazaengedni nem tudom. sajnos a Dr nő a szivklinikán nem tudta átnézni a leleteket,ill,nem tudtam elmondani,hogy mi történt velem.a rövid idő miatt és hogy mi mit okozott a sziv.32 vagy 35%-os echo: bk 58/48 ef 35 % i mi i ti apsp 30hgmm. évek óta ismert szívelégtelenség vélemény. hypertonia?érbet poz.doh nincs,alk nincs,drog nincs,vc IGT,pp érték 1.0,hasi tip.elhizás volt utána 12 kg fogyás,chol:pot,tg,hdl,hugysav elev.koraszülött,pm betegség,sok léguti hurut,teszt.szint csökk.évekkel ezelött felmerült sss gyanu,pm-t latolgatták,lab.hypertoniát nem kezelték,2014.jun.inf myoc,2015 dec autóbaleset,gyógyszer szedés bizonytalan, a megyei card. gondozta EF,PM impl,coron megtörtént,mindez neg.????eredménnyel???.2013-óta egyre fáradékonyabb.mellkasa nyom,fullad,1 alk.volt eszméletvesztéses rosszullét kapcsán 240/min frekv széles qrs tachycardiája,állitólag EF szerintl.nem ventr. eredettel????korábban már voltak ekg-ján vez zavarok,ES-ek,SVPT.k,a PM beült.után is.holter igazolta RR volt.kl,ingadozó,max 180/110,hgm volt,sec DCM alakult ki,rossz bkf-fel-PM functio??? panangin,metropol z napi fél időnként 2013 óta fokozatosan romló status,fáradékonyság mellkasi nyomás RR p  ingadozások,12 kg fogyás,rutmuszavarok egyértelmüen fiz. terhelésre,sex terhelésre ill-étkezésre indulnakel.bb.nem segit.status.Pulmo tiszta,cor balra 2 hu maius,légzési arrh,egyébként ritm szivh ES-ekkel,sovány ,hepar 1 hu,anasaraca nincs,cyan nincs acrák hidegek.St p impl PM/Metronic 1 éve/elmondás alapján jó PM funct,holteren 150-180/min frekv tachycardiák,maior esemény nincs.testm:180 súly 63 kg .RR B:115/80       J:135/85.Ekg jelenleg 71/min átl frekv,bal dev,PQ,0,21 l foku AV blokk p pum,p term force,QRS,0,10,0,11,Qtc0,44,V1-3 r reductioQS,átm V5,V4-6 T magas csúcsos poz,BK i vol terh jelek,ill qs,T poz,pozic,mko carotis compr neg. hozott Ekg 144/min frekv vékony QRS tachycardia,sec ST T eltérésekkel.Echo:BK 59/40,S:11/9,Hf 14/10,a septum és a csúcs anterior regioban distalisan elvékonyodott,hypo-akinetikus,uez látható a posterio basalis regioban,a BK hátsó fala hypertoniás,mozog,E/A 60/79,Vo 0,99 m/s EF:32-35%.MMV vastagabb prolabál,MPS MI i-ii,perif jet,non signif.MS nincs,ao gy 29,asc 39!!!!kit 22,AI I-II,érdemi grad AS nincs.JK 29,BP,43x43,JP 43 mm,TI I-II Apsp 20+15 Hgmm,elev,jelzett PF a csúcson,nagy üregi thr-t,acut történést nem látok,PI jelzett,PS nincs.Diagnózis:Hypertonia lab,BKH,sec,dilat,DCM,csökkent glob BKF,fenti falmozgászavarok,amelyek lezajlott myoc történést valószinűsitenek.SSS emiatt PM impl,ennek ellenére hiányos med miatt RR és pulzus ingadozások,adynamia.Ao asc picit tágabb,AI I.II,érdemi AS nincs,funct TI,emelk.APSP,min PF,THr,acut tört nincs,szóba jón Ao asc controllja,progresszió esetén mellkasi ct aneur kizárásra.PM funct kontroll Metab paraméterek,és TSH ell.P.RR,labor kontroll ,CDS,ill. perif Doppler.IEprofilaxis.Card gondozás.gyógyszeresen panangin tovább,Q10,Metroprolol pici dózis. ez az utolsó lelet.valami nem jó az aortáknál sem 39mm tágabb ellentmondásos a kettő a Dr nő magyarázta nincs öszhangban a kettő.ezért kétséges a katétervizsgálat eredménye nem lehet negativ!!!bal kamra tágabb 59mm Tények agyalapi mirigyben elváltozás microadenoma amit okoz magas vérnyomás,hormonproblémák tesztoszteron cukorbetegség lásd 1.3 cukor terhelés után labor igazolta ennek következtében érrendszeri szivizomproblémák kikezeletlenűl szivinfarktus ,szivroham 240 pulzus laborja magas ck 272,magas ckmb 15 magas hugysav 420 ,magas crp 17,magas koleszterin 6.3,magas hgb 180 alacsony tesztoszteronszint 4.9.az infarktus következtében gyengébb szivizomműködés 59mm tágabb bal kamra 2 sziv ultrahang is igazolta.az egyik a Szivklinika ill.a Dr nő a nagy sebesség miatt sérült megnyúlt rosszul záró billentyűk holosistoles zörej ezt P.és a Dr nő igazolta továbbá tágabb aorta 39mm ez is igazolta a sziv ultrahang tehát rossz billentyűk rossz bal kamra funkció ill érbetegség is van.35%-os szivműködés.ez egyenként is súlyos szivbetegség nem ennyi ezért vagyok folyamatosan rosszul.gyenge fáradt erőtlen szorit a mellkasom fulladok szédülök ezért 100 méter is gond továbbá spvt holter igazolta alacsony terhelhetőség ergometria igazolta itt van még 180 pulzus 300 méter után vlot vesek qs komplexus aritmiás pulzus bal kamra hipertrophia pitvar-kamra blokk sineoralis blokk funkcionalis szárblokk st,t eltérések.repol zavar gyors tachicardiozolodás alacsony terhelhetőség vlot vesek spvt hányingeres eszméletvesztéses ritmuszavarok az erőltetéstől ezért szigorú ágynyugalom sick sinus sindroma supraventricularis ill.ventricularis tachycardia széles ill.keskeny qrs tachycardia fascicualis blokk holosistoles zörej súlyos frekvenciaingadozások pitvarfribrilláció a professzor úr szerint a károsodás miatt lehet a hányingeres eszméletvesztéses ritmuszavarok az erőltetéstől lesznek ill.elektrofiziológia terheléses vizsgálat után minden erőltetéstől bármikor jelentkezhet ezért mindent lassan óvatosan csinálni felállni is csak lassan vezetési késés a máj nagyobb vesefunkció rosszabb lett eszméletvesztések emelés ill.evéstúladagolás miatt ill.intim együttlét után erős mellkasi fájdalom fulladás hányinger szédülés teljes erővesztés ill.a terheléses vizsgálat ill.elektrofiziológia utáni extrém rosszabbúllét hányingeres eszméletvesztéses ritmuszavarral az erőltetéstől.eszméletvesztések evés túladagolás vagy emelés miatt.sétánál erősödő mellkasi fájdalom fulladás.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
25.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de indokoltan zaklatott levelét jórészt nem is tudom értelmezni, látatlanban sajnos amúgy sem lehet érdemi választ adni. Javasolom, konzultáljon kezelő kardiológusával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
24.
Szasz Melinda kérdése:

Kedves Dr No. 34 eves nő vagyok.Ma voltam teljes kardiologiai vizsgalaton mert eleg magas a pulzusom 100koruli es hetvegen nagyon rosszzl is voktam.14eve vagyok panikbeteg es 5eve inzulinos cukorbeteg. A leletem a kovetkezo : Diagnozis : AP syndr. IDDM ( igen enyhe heamodinamika elteres nelkul ) Ekg vizsgalat 85/min frekv.sinus ritmus kp tengelyallas PQ 128 ms QRS 84 ms QT 372 ms aVR-ben neg T III-ban sekély neg-poz V1-ben neg egyebütt poz T-k,ST-k izoelektromos vonalvan áthajlás V4-ben ES nincs. Echocardiographia UGEO H60: Bp hossz 40,2mm JP hossz 40,0mm jobb kamra keresztmetszete 30mm bal kamra 37,7mm E/A:1.34 DT: 170msec A0 Vmax : 1.33 m/s Aorta csúcsgradiens :7.12 Hgmm E:75.07 cm/s A:55.92 cm/s Aortagyök : 26.8 mm Aorta asc : 25.9 mm BKDD :42.6 mm BKDS :26.0mm IVS (D) 9.1mm IVS (S) 11.8mm HF (D) :9.5 mm HF (S):14.2mm EF: Teicholz 69.22% LVOT-D :22.8 mm IVC :12.6mm Tapse :22.5mm Normal uregi atmerok.A mitralis vitorla kisse vaskosabb enyhen prolabal jol zar haemodinamikai elterest nem okoz . Egyebutt epp billentyuk.Jobb kamrai syst.nyomas nem emelkedett.Jo falmozgasok.Norm.IVC Jo systoles es diastoles bal kamra funkcio. Pericardialis fluidum intrakardialis trombus nem lathato. A terhelest kerekpar ergometrian vegeztuk gyogyszermentesen 25W 2percenkenti terheles emelessel. Terheles idotart.: 6:23 pihenes ido 6:20 Kezdeti RR 100/60 kezdeti frekvencia 105min Max terheles 75W (100W elkezdte) max frekvencia 174min/104% Max RR 145/70 hgmm vizsgalat vegen RR 100/60 MET 5.4 norm tenzio valasz. A paciens gyorsan elfaradt a vizsgalat kozepetol szedulesre nehezebb levegovetelre panaszkodott.mellkasi fajdalom nem volt. velemeny : Alacsony terhelhetoseg a vizsgalat 100W-nal megszakitottuk . Mar indulasnal V3-6ig 1mm-s ST dopr. látszott sekèly neg-poz T-kel mely a recoveriben regredialt.ritmuszavar ingerkepzesi vahy vezetesi zavar nem volt. Fokozott sympatikus aktivitas valoszinusitheto mindemellett funktionalis komponensek is hozzajarulhatnak panaszahoz. Rizikofaktorral rendelkezik.Mellkasi panaszainak hatttereben az elvegzett vizsgalatok felvetik coronaria erintettseg lehetoseget kiserbetegseget ezert tovabbi vizsgalat szukseges. Őn szerint valoban fontos lenne egy Ct? okozhatta ezt az elterest hogy nagyon izgultam vegig a vizsgalat alatt? Varom valaszat koszonettel Szasz Melinda
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem lehet érdemi választ adni, eddigi leletei nem utalnak szervi szíveredetre, a leírt eltérések már nyugalomban is észlelhetőek voltak, terhelésre nem fokozódtak. Természetesen nem ártalmas a CT elvégzése, de feltehetően nem fog előbbre vinni. Ha egy plusz tényezőt szeretnének kizárni, végeztesse el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
24.
Kovács kérdése:

Kedves Doktor Nő! 22 éves férfinek a 132/85 vérnyomás 69pulzus soknak számít? (187cm 97kg) Esetleg hogyan tudnám csökkenteni?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez inkább olyan határesetnek számíthat, de egy értékből nem lehet pontos képet alkotni. A csökkentésnek jó módja lehet a fizikai aktivitás, a testsúly csökkentése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
21.
La Attila kérdése:

Tisztelt Dr.nő Sajnos a nekem kűldött választ nem igazán értem, kicsit bővebben nem tudná kifejteni? És hogy hogy nem lenne szabad kiadni az ekg ről szóló papirt?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! Azt próbáltam érzékeltetni, hogy a szoftver precízen mérhet kilengéseket, távolságokat az EKG-görbén, de ebből sokszor nem megalapozott "véleményt" is alkot, ami gyakran hibás, a differenciáldiagnosztikára nem tanították meg. Helyes, ha az orvos ezt "nyersanyagnak" tekinti és nem releváns diagnózisnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
21.
La Attila kérdése:

Tisztelt Dr.nő Lenne egy olyan kérdésem,hogy értékelje nekem az ekg-t mert a háziorvos csak annyit mondott hogy ez jó. Vent frekv 99ü/p Pr.int 123ms Qrs tar 94ms Qt/qtc 328/384 ms P r t tengely 83 32 60 Avg rr 604ms Qtcb 422ms Qtcf 388ms Lehetséges bal pitvar megnagyobbodás -0.1mv. P-hullám v1/v2-ben Inkomplett jobbszár blok 90+ ms qrs időtartam,határérték R V1/V2 ben,40+ ms S I /avl /v4/v5/v6-ben Borderline ekg. Február 14 ére kaptam időpontot kardiológiai kivizsgálásra amit én kértem. Addig is kiváncsi vagyok erre az ekg leletre amit előre meg is köszönök önnek!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
21.
Tisztelt Kérdező! A számítógépes EKG-vélemény nagyon mechanikus, sok hibát rejt, orvosi felülbírálat nélkül nem volna szabad kiadni, ez érvényes az ön esetére is. Egyelőre hallgasson az orvosára, a valódi helyzetet bízza a kardiológusra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
20.
Marina kérdése:

Kedves Doktornő! Három éve diagnosztizálták nálam a PCO-t, ezután nemsokkal az inzulinrezisztenciát, mindenféle tünetem együtteseként (ciszták, vérzészavar, hízás..stb) Ezeket kezeli is a nőgyógyász, visszafogytam, diétázom, Merckformint szedek, sokat mozgok. 45 éves vagyok, és kicsit már nem úgy élem meg a dolgokat mint tíz évvel ezelőtt, néha aggodalmaskodom, szorongok, megijedek dolgoktól. A háziorvosom szerint ez már kicsit a korom miatt van, hormonok:) Tavaly tavasszal ezekhez még jött egy vérnyomás kiugrás, amitől akkor nagyon megijedtem, rossz élmény volt. Háziorvosom alapos kivizsgálásnak vetett alá, 24 órás monitorozás, labor, ekg, minden rendben. Azt mondta ez mind összefügg egymással PCO, Inzulin, és a korom, és mivel szüleim is vérnyomásosak voltak, nálam is alakulóban van. Vártunk kicsit mi lesz, egy nehezebb időszakban, újra kiugrott 180/90. Akkor kaptam rá Tritace 2,5 mg. gyógyszert. Elkezdem szedni, értékeim mindig alacsonyak 105/70, méregettem rendesen. De újra kiugrott még kétszer ugyanilyen 180- értékekre. Így idén januárban lecserélte a gyógyszert Tenaxum 0,5 mg-ra. Sokat beszélgettünk, nagyon jó orvosnak vélem őt. Azt mondta nem látja indokoltnak kardiológus kivizsgálását, mivel nálam talán kicsit a szimpatikus idegek miatt vannak a kiugrások. Szeretném ha tudná, minden ilyen kiugráskor azt hiszem én stresszelek rá a dolgokra, már eleve félek, hogy magas értéket kapok, mire felcsatolom a mérőt már kalapál a szívem. Ördögi kör!!Magast mérek, megijedek de ráparancsolok magamra, és pár perc múlva, már normalizálódik is az értékem. De ezek az értékek ritkán, de mindig valamilyen feszült, ideges kimerítő időszakomban vannak. Megbeszéltük most nem mérek vérnyomást mikor ilyen lelkiállapotban vagyok, csak ha lecsendesedtem.:) Ezek a magas értékek egy év alatt öt alkalommal fordultak elő, és maguktól rendeződtek, ahogy én rápirítottam magamra, és megnyugodtam. Nem kételkedem az orvosomban, de ijesztő ez a 180- as érték, kicsit félek emiatt. Nagyon vidám, életszerető ember vagyok, jó helyen, szerető családban. De ez egy kicsit most olyan "mumus" nekem. Hogy tudnék ezen változtatni, elengedni, nem félni ettől. Bízom a gyógyszerben is, de szerettem volna egy specialistának is "kiönteni a szívemet", és hálás vagyok amiért írhattam Önnek. További szép napot kívánok Üdvözlettel Marina
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
20.
Tisztelt Kérdező! Én hajlamos vagyok hinni, hogy önnek, hogy csak a stressz emeli meg a vérnyomását, de ezek az értékek (ha hoozzávesszük a családi hajlamot is), mindenképpen figyelmet érdemelnek. Ha relaxáció mellett nem múlnak el a magas értékek, gondolkodjanak valamilyen enyhe nyugtató hozzáadásán és ismételjék meg a 24 órás vérnyomás moitorozást is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
19.
Malcsika kérdése:

Köszönöm válaszát Doktor Nő ! Én írtam tegnap ha emlékszik "félreüt" a szívem kérdést. Nos még leírnám a leleteket ami a papíron van: Status: Kp. fejlett, obes, . icterus, cyanosis, dyspone, perifériás oedema nincs. Nyálkahártyák kp. vérbőek. Conjunctiva kp. erezett sclera szürkés-fehér. Garatképletek reactiomentesek. Kóros nyirokcsomó nem tapintható. Pajzsmirigy norm. tapintású, göbmentes. Nyelve nedves, nem lepedékes. Mellkas szimmetrikus, rekeszek mko. egyenlően, jól kitérnek. Pulmo: puhasejtes alaplégzés, zörej nem halható. Szívhatárok norm. Ritmusos, tiszta, jó tónosú szívhangok. Has a mellkas szintjében, puha betapintható. Kóros resistencia, defensa nem tapintható, nyomásérzékenységet nem jelez.. Ascites nem kopogtatható, köldök behúzott. Hepar, lien a bordaívet nem haladja meg, tompullatuk megtartott. Vesetájak szabadok, ütögetésre nem érzékenyek, Perifériás erek pulz. tap., nyaki vénák kp. teltek. Gerinc ütögetésre nem érzékeny. Végtagok alakilag épek, durva neurológiai gócjel nem észlelhető. Pupillák centrálisa, kp. tágak,egyenlőek, fényre jól reagálnak. Psychésen éber, térben és időben orientált. Kérdésekre adekvált választ ad. RR: 140/90 Hgmm EKG:s.r., R kp áll. , PQ130 msec., QRS:106 msec., QT 342 ms , ép kamrai repol. R átm V3 -ban., fr:100 /min ECHO: Aorta gyök:31 mm. Bal pitvar:34 mm. Aorta billenytű 3 vitorlás, vékony, sep. 18 mm, Ao. ascendens 32 mm , arcus 28 mm , Aorta billenytűnél mért systoles V max: 1,4 m/sec Bal kamra Dd: 50 mm, Ds: 33 mm, IVS:11 mm, HF: 11 mm, EF 66 % Mitrális billenytű vékony, mozgása szabályos, kóros áramlás nincs, mitralis E/A: 1,1/0,6 DT 220 ms .Jobb kamra 28 mm, TAPSE 24 mm, tricuspidalis annulus 22 mm, TI fiziológiás VCI : 10/8 mm Pericardialis folyadék nincs. Segmentalis falmozgászavar nem látható. Szöveti Doppler laterális annulusban: Sa: 19 cm/sec., Ea.:20 cm/sec., Aa: 13cm/sec. Nos az lenne a kérdésem hogy ha bármi problémám lett volna szívritmuszavar egyéb bármi komolyabb dolog akkor ez itt kimutatható lett volna? Ön szerint érdemes feltenni a 24 órás EKG mérőt ? Vagy teljesen felesleges? Kék dobozos MagneB6 ot szedek 2x2 talán jobb az egész nyugotabb vagyok de pl egyik nap 5x üt félre másik nap 10-20x . Szóval véleménye szerint akkor szedjek más fajta magnéziumot és ne görcsöljek rá az egészre nincs semmi gond ? Ez akkor egyértelmű streszz miatt volt/van ?! Köszönöm kedvességét előre is !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! A bővebben leírtak is azt támasztják alá, hogy nincs szervi eltérés, de ezek a vizsgálatok nem adnak felvilágosítást a ritmuszavar természetéről. Ha ilyen csekély számú a "félreütés", akkor csak a magnéziumpótlás vagy enyhe nyugtató ajánlható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
19.
Bieber László kérdése:

Tisztelt doktornő! 45 éves férfi vagyok 195/95. Kezelt magasvérnyomás betegségem van. 1-2 évente járok kardiológiai vizsgálatra. Már kezdetektől tágult az aortám de a tágulás 4-5 évig állandó volt.Most viszont két év alatt 2mm-t nőtt jelenleg 44mm. Mit lehet tenni a növekedés megálításáért, és milyen tág aortánál kell más kezelést is igénybe venni? Másik kérdésem, mitől lehet hogy a bal pitvar két év alatt 34mm-ről 43 mm-re nőtt? Köszönöm előre is válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban, a leírt adatokból nem lehet érdemi választ adni. Kérdéseit mindenképpen az önt jól ismerő kardiológusnak kell feltennie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
19.
Kovácsné Honyecz anna kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kezelt betegségeim a magas vérnyomás,2-es diabétes,Parkinson kór,depresszió és Coviogal 5 mg tablettát is szedek 2x1 darabot. 62 éves vagyok. Rheumatikus panaszaimmal a reumatológus csak kardiológus engedélyével írná fel a gyógykúrát. A kardiológus indoklás nélkül nem ad engedélyt. Elfogadom a nemet,de arra szeretném megkérni indokolja nekem,miért nem kaphatok semmilyen kezelést? Tavaly óta az állapotom nem romlott,kivéve a rheumás panaszaim erősödtek.Tavaly februárban minden probléma nélkül fel tudtam venni a kezelést.Előre is köszönettel várom válaszát. Tisztelettel. Kovácsné Honyecz Anna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
19.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni. Javasolom, hogy kardiológusával beszélje meg a kérdést, ő ismeri az ön szív-érrendszeri állapotát.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
18.
Malcsika kérdése:

Elmentem kardiologiai magamrendelesre ekg es szivultrahangra is . Akkor termeszetesen pont nem vert felre a szivem. A doktor no azt mondta minden rendben van.m, nem lat elvaltozast. Koromnak megfelelo minden (31 ev). Azt mondta szedjek 2x1 magneziumot ex hetig es meglatjuk mi kesz . Nis ma telt el egy het a vizsgalat ota es ma pl megint ereztem ugyanugy igaz nem napi 30-40x “csak” 10-15 x ... kerdesem lenen hogy nincs problemam ? Nem fogok elajulni, meghalni mert nagyon felej ezektol a dolgoktol. Vagy csak a stressztol van? Es kerdesem meg hogyha lett volna problema az ultrahang kimutatta volna ? Valaszat elore is megkoszonom! Tisztelettel !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! Feltehetően extra szívütéseket érez. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség (önnél a vizsgálatok alapján ez a helyzet), akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
18.
Malcsika kérdése:

Kedves Doktor No! Olyan problemaval fordulok Onhoz hogy mar most hetvegen lesz harmadik hete hogy a szivem neha neha “felreut” es olyankor olyan mintha egy ezredmasodpercre megalna a legzesem is. Semmilyen panaszom nincs ezt leszamitva, nem faj a mellkasom nem szedulok semmi bajom csak van hogy ezg erzem. Ahoz tudom meg hasonlitani mint amikor valaki megijed es felrever a szive. Nos eleg stresszes munkam van sokszor tulzasokba viszem a dolgokat sajnos es most halt meg hosszu betegseg utan nagyapam . Kb harom es fel hete.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
18.
Levele következő része után válaszolok :)
2018.
01.
18.
Gabriella1975 kérdése:

Jó napot kívánok kedves Doktor Nő! Az lenne a kérdésem, hogy 8 hónapja propafenon alt szedek kamrai extrasystole-ra. Problémám eddig nem volt, sőt az extráim is elmúltak, de amíg a kardiológus orvosom azt mondja, hogy szedjem továbbra is, addig a belgyógyász orvosom azt mondja ne szedjem, mert előbb utóbb pitvarfibrillációm lesz! Kérem kedves Doktornő, nem tudom mit csináljak? Válaszát előre is köszönöm! További kellemes napot kívánok Önnek! :)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban nehéz megítélni, hogy az önnél fennálló kamrai extrasystolia igényel-e tartós propafenon kezelést, ha igen, akkor mint minden gyógyszernél, előfordulhatnak mellékhatások. de ezek között a pitvarfibrilláció nem jellemző. Legjobb lenne, ha kardiológusával beszélné meg ezt a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
18.
Bbb kérdése:

Köszönöm válaszát! Még azt szeretném kerdezni hogy láz es hőemelkedés nélkül is okozhat szaporább pulzust?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
18.
Tisztelt Kérdező! Nem jellemző. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
17.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő! Érdeklődni szeretnék , hogy megfázás, mandula vagy torokgyulladás okozhat e magasabb pulzus számot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
17.
Tisztelt Kérdező! Igen, főleg, ha hőemelkedése vagy láza is van. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
16.
Bardos kérdése:

Kedves Doktor Nő! Az utóbbi időben elég sok helyen olvastam, hogy a magas vérnyomás határtértéke a 140/90 helyett már 130/80 lett elég sok országban. Önnek mi erről a véleménye, jó dolog ha valakinek már 130-139/80-89 közötti vérnyomásra gyógyszert kell szednie? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
16.
Tisztelt Kérdező! Kétségtelenül nagyobb a kockázat ebben a vérnyomás-tartományban, de itt nem gyógyszeres kezelés, hanem az életmód egészségesebbé tétele (testsúly- és egyéb kockázati tényezők felmérése, korrigálása, testmozgás) a választandó "teendő", nem a gyógyszeres kezelés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
15.
Sandor2 kérdése:

Tisztelt Doktorno! Napi 1 vernyomascsokkentot szedek /Amlodipine/ Vernyomasom most 140/8o v. kevesebb. Normal alkatu vagyok, lehetoleg sotlanul eszem es sok zoldseget, hust szinte alig./69 vagyok/ Most az orvosom felirt vizhajtot is /Indapamide Milan 1,25mg/ Kerdesem annyi: nem karos-e ,a tobb folyadekveszteseg? Mennyi folyadekot ajanlatos egy nap inni? KOszonom szepen valaszat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos alapjában véve nem értem a kérdését, mert ha jó a vérnyomása, akkor nem világos, hogy miért került sor újabb gyógyszer alkalmazására is. Nem tudom, van-e egyéb alapbetegsége, vagy mi a kezelőorvosának az elképzelése, ezekről az önt ismerő orvost kellene megkérdeznie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
04.
Szabó Gergely kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban lenne kérdésem. 40 éves egészséges sportos férfi vagyok kezelt magas vérnyomással. Már általános iskolában kiszúrták a fehér köpenyes magas vérnyomást, kivizsgálás után igazából nem történt semmi, gyógyszert nem kaptam, mivel máskor nem volt magas a vérnyomásom. Aztán 25 éves koromban produkáltam újra magas vérnyomást. Jellemzően mindig az első érték volt magasabb a második, pulzus rendben volt. pl. 160/80 80-as pulzussal orvos által mérve. A 24 órás vérnyomásmérés ennél szelídebb értékeket mutatott 130/70 70 a standard vérnyomásom. EKG... minden rendben. Mindenesetre Betaloz Zoc-ot kezdtem el szedni, amit a mellékhatásai miatt hamarosan lecseréltünk. (Sportolás közben is lent tartotta a pulzust, ami több mint zavaró). Azóta 15 éve Tritace 10 mg-ot szedek. az itthon mért vérnyomás 110/70 60 és 130/80 70 között mozog, orvosnál 140/90 80 pont a határon. Most jön a probléma, az utóbbi időben stressz hatására azért el-el szalad a vérnyomásom az orvos által mért értékig, ami azért zavaró. És a Tritace nem kezeli a stresszt. Milyen olyan vérnyomáscsökkentést javasol ami a stressz miatt emelkedő vérnyomást is kordában tartja és nincsenek olyan mellékhatásai mint a teljes adag béta blokkolóknak? Én el tudnék képzelni a már bevált és megszokott Tritace mellé valami kis adag béta blokkolót. Ez lehetéges? Köszönettel: Gergely
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
04.
Tisztelt Kérdező! Ki lehet próbálni kis adagban Bisoprololt, Concort vagy egyéb készítményt, de szóba jöhet enyhe nyugtató is. A részleteket kezelőorvosával kellene megbeszélni.Ezen kívül érdemes lenne szemfenék-, szív-UH- és egy újabb 24 órás vérnyomás monitorozás elvégzése is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
03.
La Attila kérdése:

Tisztelt Dr.nő Tegnap nagyon fájt a mellkasam egésznap ami testhelyzettől is függött pl. Ha előrehajlottam akkor erősebben ha hasrafeküdtem enyhébben ha pedig háton feküdtem akkor csak égő kellemetlen fájdalom is volt ami ma már a munkahelyemen kezdett csillapodni ,hozzáfűzöm nagyon gyenge is voltam egésznap feküdtem itthol. Ja és a lényeg az,hogy szilveszterkor és újév napján is sok alkoholt fogyasztottam [sör bor,pezsgőt] ezek a tünetek lehetnek e attól vagy esetleg valami más probléma áll a háttérben? Korábban már irtam önnek mellkasi fájdalommal kapcsolatban de azt is leirtam hogy december elején csináltak ekg-t és mellkas rtg-t ami rendben volt és kb 5 évvel ezelőtt teljes kardio vizsgálatot ami szintén rendben volt Köszönöm válaszát
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! A panaszok jellege nem utal szíveredetre, de sajnos, látatlanban nem lehet megmondani az okot és a szükséges teendőket. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2018.
01.
03.
Erika kérdése:

Tisztelt Doktornő! 47. éves nő vagyok. A napokban esténként szédülés fogott el. Vérnyomásom 97/80/78 volt pár alkalommal. Nappal 115/79/75mértünk. Van e okom aggodalomra? Köszönettel: Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2018.
01.
03.
Tisztelt Kérdező! A szédülésnek számos oka lehet, sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
31.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvolom Doktorno! Erdeklodni szeretnek hogy ha iden novemberben kert tsh a hazi orvosom akkor januarban mehetek vervetelre endrokinologus kert vizsgalatokat decemberben. Valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
31.
Tisztelt Kérdező! Nem gondolom, hogy ennek bármi akadálya lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
30.
Pápor kérdése:

Kedves Doktornő! Sajnos 3 hete kezdődött nálam egy mellkasi,váll környéki fájdalom.Lementem háziorvoshoz.Ő csinált EKG-t,mért vérnyomást,ezek jók lettek.Arra jutottunk hogy valószínűleg meg erőltettem a vállam..adott cataflant...ez el is múlt rá egy hétre....mármint a fájdalom..volt egy céges karácsonyi buli..ahol kicsit több alkoholt sikerült elfogyasztanom,mint ami normális...ez volt 1 hete...24.-én a buli után 3, napra visszajött ez a mellkasi fájdalom és társult mellé egy enyhe szédülés,a bal oldalamon a hasamnál tompa fájdalom,a gyomrom is elég furcsa.24.-e óta szinte semmit sem tudok csinálni..Étvágyam van.....Reggeli ébredés után jó minden..reggeli nagy wc után kezdődnek a tünetek...33 éves vagyok,jó nagy súlyfelesleggel..de nem az az elhagyatott puffancs vagyok..bírom a mozgást! Sajnos a házidokim csak jövőhéten lesz...várjak addig?Vagy keressek fel egy ügyeletet? Köszönöm előre is a válaszát! Kívánok önnek és családjának Boldog új Évet! Üdvözlettel:Gábor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, panaszainak többféle oka is lehet, de személyes vizsgálat nélkül nem lehet eldönteni. Mindenképpen keressen fel orvost, hogy mennyire sürgősen ezt nem tudom megítélni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
30.
Hegyi Barnabás kérdése:

Sajna egy felülvizsgálat kimerül egy ekg-ban.. Milyen konkrét adatra lenne szükség? Fel fogok keresni hamarosan egy magán orvost ezek szerint,csak addig is némi támpontra lett volna szükségem
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Kardiológiai kontrollvizsgálatra gondoltam, ebben szerepel a jelen panaszainak a kikérdezése, vérnyomásmérés, az EKG-n kívül szívultrahang, esetleg 24 órás EKG monitorozás és terheléses vizsgálat is. Abból, amiket leírt még nagy általánosságban is nehéz érdemi választ adni a kérdéseire. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
30.
Hegyi Barnabás kérdése:

Tisztelt Doktornő 2015 novemberében volt egy infartusom,beültettek egy stentet. Megkaptam a gyógyszereimet,voltam kontroll vizsgálaton,stb.. Tritace,illetve a concor gyógyszer szedésével kapcsolatos problémám lenne,viszont mindig a szedni kell és ennyi választ kapom mindenhol. A két gyógyszer közül valamelyikre,vagy mindkettőre úgynézki allergiás lettem. Nyár óta szép lassan jönnek elő a tünetek, étvágytalanság,gyomorégés,sűrű vizelési inger,száraz köhögés. A legkellemetlenebb viszont 2-3 hónapja kezdődött ami mindkettőnél felléphet mellékhatásként,merevedési zavar. Mivel a hatóanyagok a legtöbb szívgyógyszernél hasonlóak,mit lehet ilyenkor tenni? Illetve mivel jár az,ha egyszerűen abbahagyom a gyógyszerek szedését? 38 évesen azért ez még elég nagy problémát jelentő dolog... Illetve egy harmadik,számomra szintén fontos kérdés. Elkezdtem sportolni (futás) ami mostanra már elég komoly szintre kezd emelkedni (félmaraton,maraton). Jelent ez plussz kockázatot,illetve tud ez a fajta terhelés gondot okozni? Várom válaszát,előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
30.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, a konkrét adatok ismerete nem nélkülözhető. Javasolom, keresse fel kardiológusát részletesebb kontrollvizsgálatok céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
29.
Juhász kérdése:

Kedves Doktor nő! Gyermekem vérnyomása 130-135/80 pulzus:80-90. 20 éves fiú néha fejfájásra panaszkodik ilyenkor elmondása szerint a homloka fáj illetve a füle fölött de azt mondja hogyha becsukja a szemeit és pihenteti akkor elmúlik vagy olyankor nem fáj míg pihenteti a szemeit. Ön szerint ez a vérnyomás érték neki magasnak számít? Illetve a feje inkább a szem erőltetésétől fáj vagy a vérnyomástól? Egyébként kontaklencset visel reggeltől estig. Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keressék fel fia kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
29.
Kovacsics Edina kérdése:

Tisztelt Dr.nő! Az édesanyámnak 2013 ban nagyon dagadni kezdtek a lábai.Idén januárban infarktusa volt.A papirjára irták diagnózisnak hogy Régi szivizomelhalás.Ez a diagnózis már a 2013 as ambuláns lapon is szerepelt.Ez mit jelent? Esetleg volt már neki kisebb infarktusa? Olvastam,hogy keringési gondokat jelent.Semmit nem panaszolt 2013 elött. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, kérdezzék meg édesanyja kezelőorvosát. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
29.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom! Dec 25 en ejjel arra ebredtem hogy sok extram van majd ezt kovette nagyon gyors sziveres eletem soran ilyet nem tapasztalttam ramjott melegseg erzet majd at ajulas kerulgetett. Parom mondta hogy vegyek melylevegot es tartsam bent szoritsam lefele. Ezt csinaltam egymas utan 4 szer majd helyre allt a szivem. Ezutan hasmenesem volt illv sokszor nagy mennyisegu vizeleturites. Ma ejjel ugy szint elkapott csak most nem volt ajulaserzetem. Erdeklodnek hogy ez panik vagy a szivemnek lett valami baja. 2,5 eve van extrasystolem tavaly a kardilogus nem talalt semmi valtozast. 7 eve van alulmukodesem arra szedek letroxot 50mg.Elore is koszonom valaszat.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de lehet panaszainak hátterében egyéb ritmuszavat is, kardiológiai kontrollvizsgálatát javasolom. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
29.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Kedves Doktornő! A következő gyógyszereket szedem: Moduxin, Aspirin protect Most idegbántalmak miatt Milgammát kellene szednem. Szedhetem ezek mellett a gyógyszerek mellett a Milgammát ? Megköszönve áldozatkész,egész éves munkáját , Boldog Új évet kívánok ! Tisztelettel Bártfainé Magdi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
29.
Tisztelt Kérdező! Tudomásom szerint nincs ellenjavallata a szedett gyógyszerek mellett Milgamma szedésének.Köszönöm kedves sorait, önnek is boldog új évet kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
26.
Iati kérdése:

Kedves Doktor Nő A hideg lábfej illetve a gyakran bizsergő,zsibbadó láb milyen betegségekre utalhat?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
26.
Tisztelt Kérdező! Figyelmébe ajánlom az alábbi linkeket: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/12474/hideg-labak-mi-az-oka-es-mit-tehet-ellene és http://www.webbeteg.hu/cikkek/neurologia/2546/vegtagzsibbadas Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
21.
Kovács kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A múltkor focizás közben lehajoltam bekötni a cipőmet és éreztem ahogy a fejem megtellik vérrel mintha szétakarna robbani, lüktetett, valamint mostanában azt vettem észre mintha sportolás közben kicsit homályosabb lenne a látásom. Ön szerint mire utalnak ezek a tünetek? 21éves fiú vagyok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
21.
Németh Barbara kérdése:

Tisztelt Dr Nő!! Férjem 40 éves,dohányzik.Koleszterinje 7 es.Kell e erre gyógyszert szedni,mert úgy tudom hogy a koleszterin gyógyszer tönkreteszi a májat.Háziorvosa roxera 5mg-ot írt fel neki.Egy hónapig szedte,de mivel az egész főlső teste tele lett viszkető kiütéssel(nem tudjuk biztosan hogy a gyógyszertől )abbahagyta szedését.Vártunk kb 3 hetet,és gyógyszer nélkül nézettünk egy koleszterint,ami 6 os lett.Trigliceridje:2,69,referenciája 2,00. 1?Kell e erre gyógyszer,vagy esetleg van e valami természetes szer,amivel csökkenthető a koleszterin. 2,Érdemes lenne e astrix tablettát szedni,hogy védve legyen az érrendszeri betegségtől? Az én /felesége)koleszterinem is 7 es,de nekem még eddig sem a háziorvosom,sem az immunológusom,sem az endokrinológusom nem akart gyógyszert adni a koleszterinemre.Ezért érdekesnek találom,mert persze ha muszáj és ez olyan magas akkor szedni kell.Ha ha ez a koleszterin még nem olyan magas akkor nem szeretném 40 évesen gyógyszerrel etetni.Viszont nagyon aggódom érte.Kérem megtisztelő válaszát! Tisztelettel:Németh Barbara.(Boldog Ünnepeket kívánok!)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Mindkettőjüknél indokolt lenne a gyógyszeres koleszterincsökkentés, sokféle gyógyszer van erre, ha valamelyikkel kapcsolatban mellékhatás adódik, másikat kellene kipróbálni. Önnek is boldog ünnepeket kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
21.
Fruzsi kérdése:

Tisztelt Doktorno 28 eves anyuka vagyok csaladomban halmozottan elofordult infartus. Kb 4honapja volt 2hetig tarto valtozo erossegu melkasi szorito markolo fajdalmam majd 2het utan elmult es nemjelentkezett 2honapig , tegnap ismet ereztem a nyakamtol egesz a szegycsont alsoreszeig feszito erzest kardiologiai vizsgalatra jovohetre kaptam idopontot , a fajdalom vizszintes fekvesre enyhul es hidegebb frontokra erzekenyebb . Lehetseges angina pectorisrol van szo ?emelett tobbszor ereztem kellemetlen sziv bedobbanasokat ami utan egy par masodpercig hirtelen gyengeseget ereztem. Valaszat elore is koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, bár számos egyéb ok is lehet a háttérben, ezt csak személyes orvosi kivizsgálás döntheti el. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
20.
TIBI79 kérdése:

Tisztelt Dr.nő! EKG eredményem után szeretném véleményét kérni, hogy ez mit takar pontosan?Kicsit pánikolok, illetve azt érzem, hogy 1 szer , 1 szer extra dobbanást érzek a szívembe. Veszélyes e a következő eredmény ? EKG :SR, 80 fr, kp . T állás, PQ,QT norm,ink RBBB, I elv-ben J pont em, 1-1 VES,mk-i elv-kben asc-ó ST szakasz, egyebekben norm. repol. Aggódom nem e van valami a szivemmel. Ha extra ütés van az gondot okoz e? Veszélyes e? Előre is köszönöm a válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
21.
Tisztelt Kérdező! Az EKG leírásban semmi érdemi kóros eltérés nincs, az extrasystole pedig nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
20.
Nagy János kérdése:

Szép napot önnek! 34 éves férfi vagyok 82kg és 170cm szeretném öntől kérdezni,miért van szédülés egyensúlyzavar fényérzékenység,2.5mg bisoprolol-ratiopharm szedek reggel vérnyomásom gyógyszer bevétele előtt 125/81 pul 78-84 gyógyszer után 110/60 és még alacsonyabb alacsony dia lehet ilyen hatással a szervezetre vagy a gyógyszer mellékhatás réven vannak ezek a problémák vérvétel is tökéletes pajzsmirigy is rendben van! Mindennap egy időben vannak ezek a problémák a gyógyszert is rendszeresen egy időpontban veszem be és a nebiletől a concor-tól is hasonló panaszaim voltak!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
20.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, miért szed béta-blokkolót, leírása szerint a vérnyomása enélkül sem magas. Javasolom, hogy kérdését az önt ismerő és a gyógyszert felíró kezelőorvosának tegye fel. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
19.
djgugly kérdése:

Tisztelt Dr nő. Az önhöz írt kérdésemhez írt válasza alapján nincs szívproblémám hanem inkább epe eredetű lehet a fájdalom? Köszönöm válaszát és kellemes ünnepeket!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! Részben az ön által leírtak, részben a korábbi kardiológiai kivizsgálás alapján inkább gyomor- vagy epeeredet jöhet szóba, de ezt csak orvosi vizsgálat derítheti ki. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
19.
hemond kérdése:

Köszönöm szépen a válaszokat, kellemes ünnepeket kívánok!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
19.
Nagyon szívesen, viszont kívánom!
2017.
12.
19.
hemond kérdése:

Köszönöm szépen a gyors választ! A pszichiáterrel való konzultációra tetszett gondolni?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
19.
Igen, arra gondoltam. :)
2017.
12.
19.
hemond kérdése:

Tisztelt doktornő! 41 éves férfi vagyok, dohányzom s az utóbbi időben a reggel és délelőtt folyamán dohányzás közben érzem,hogy felmegy a pulzusom.Későbbi (délutáni, esti)dohányzás folyamán semmi probléma nincs. Pár napig nem is gyújtottam rá, de ma elszívtam egyet úgy,hogy előtte vérnyomást mértem.A pulzusom 80 volt, egy fél cigi elszívása után 122-re szaladt fel, de utána pár perccel vissza is ugrott 80 körülre.Vérnyomás rendben volt.Nemrég voltam kardiológusnál terheléses EKG vizsgálaton, ami mindent rendben talált.Sajnos szorongok, pánikolok is, Scippa nevű gyógyszert kell szednem kb.3 hónapja. Kérdésem az lenne: minek a következménye lehet ez a hirtelen pulzusemelkedés? Kardiológiai vagy pszichés eredetű inkább? Sajnos jelenleg nem dolgozom, keveset mozgom(túlsúlyos nem vagyok), sokat vagyok gép előtt az álláskeresés miatt is. Esetleg ez is okozhatja? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A gyors szívverést okozhatja a szorongás is, de emellett a dohányzás, sőt olykor a Scippa is. Mindenképpen javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
19.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Váll és térdfájdalmam miatt fizikoterápiás kezelésre kell mennem. Koszorúér szűkületem és minimális szívritmuszavarom van.(időközönként "nagyobbat " dobban a szívem). Azt szeretném megkérdezni, hogy kaphatok-e ilyen kezelést ? Köszönettel Bártfainé
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
19.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban - a részletek, a gyógyszeres kezelés részleteinek ismerete nélkül - nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, konzultáljon kardiológus és reumatológus kezelőorvosaival. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
18.
djgugly kérdése:

Tisztelt Dr.nő 34 éves férfi vagyok és kb 1hete már szegycsont mögötti és bal bordaiv alatti fájdalom vagy inkább tompa nyomás érzésem van amit ugy tapasztalok,hogy mozgásra mintha megszünne és az sem mindegy hogy milyen a testtartásom ,pl ha fekszek akkor megint elkezd fájni. Kb 5 éve voltam teljes kardio vizsgálaton ekg,holter,ultrahang,labor ahol nem találtak szivproblémát.aztán a napokban a h.o. Csinált egy ekg -t azt mondta az is rendben majd elmentem egy szakrendelőbe 4 nappal ezelőtt és csináltak egy mellkas rtg-t de az is negativ lett. Ön szerint mi állhat a háttérben ? Hozzáfűzöm még azt hogy mikor a tünetek jelentkrznek olyankor kedvtelenség,fárdtság gyengeség ,néha hánynger is jelen van Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de érdemes lenne gyomor- illetve epeeredet irányában is vizsgálatokat végezni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
17.
Gémes Tibor kérdése:

Tisztelt dr.nő! Ez a 4 érték kimagasló együtt .Az előbb elfelejtettem bele írni a kérdésbe. Kálium 5.2. 3.5-5.1 CRP. 33.1. <5.0 FVS. 10.58. 3.70-9.50 Glükóz 6.9. 3.3- 5.6 Kálium 0.1 tized eltérést mutat akkor nem kell aggódnom. Válaszát előre is köszönöm. További szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! A CRP és a fehérvérsejtszám értéke gyulladásra utal, a magasabb vércukorérték miatt részletesebb vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
17.
Gémes Tibor kérdése:

Tisztelt dr nő! Köszönöm a válaszát! Picit aggódom, de annyit szeretnék még kérdezni, hogy a véreredményemben a kálium szintem 5.2 Ez értékhatár felett van egy picivel. Jelent e veszélyt ez a 0.1 tizeddel magasabb érték? Aggaszt nagyon ez az érték. Válaszát előre is köszönöm. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
17.
Tisztelt Kérdező! Ez kis eltérés, önmagában biztosan nem ad okot aggodalomra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
15.
TIBI79 kérdése:

Tisztelt Dr. Nő! Voltam EKG vizsgálaton illetve vérvételen. Szeretném megkérdezni , hogy ezek az eredmények mennyire jók vagy rosszak? EKG: p 102/ min. Frekv.sinustachycardia,bal tengelyállás,norm.PQ és QRS,ie. ST- k, V1- Ben neg., egyebekben poz. T- k., III - ban pozicionális q hullám, inkomplett RBBB Vérkép ami eltérő:kálium 5.2 Határ 3.5- 5.1 Glükoz 6.9. 3.3-5.6 CRP: 33.1. <5.0 Fehérvérsejt 10.58. 3.70-9.50 Lehet ez gyulladásra utaló értékek? Ha igen, mennyire komoly az eltérés? EKG vélemény? Válaszát előre is köszönöm : Tibi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Az EKG érdemi eltérést nem mutat, a laborleletek a magasabb kálium és vércukorszint mellett gyulladásra utalnak (CRP és fehérvérsejt, de, hogy ez milyen folyamatot jelent, azt látatlanban nem lehet megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
15.
Török Gábor kérdése:

Köszönöm a válaszát! Még azt kérdezném,hogy ez okozhat szívtáji nyomást és fájdalmat illetve ezzel kell e valamit kezdeni?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! Ez nem okoz ilyen panaszt, a szívbetegség hajlamosító kockázati tényezőit (magas vérnyomás, elhízás, dohányzás, magas koleszterinszint) kell lehetőség szerint minimálisra csökkenteni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
15.
Török Gábor kérdése:

Tisztelt doktornő!!Kis segítségre lenne szükségem!Voltam kardiológián és ez szerepel a leleten.Csak nem tudom mit jelent!A mitralis beáramlási görbe és TDI enyhe relaxatios zavarra utal.Más minden jó meg nem is mondott semmit a doki csak ezt nem értem!Előre is köszönöm a segítséget!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
15.
Tisztelt Kérdező! A relaxáció a szívkamra izomzatának elernyedését, azaz a tágulási képességét jelenti, önnél ez kissé csökkent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
14.
Gabriella1975 kérdése:

Jó estét Drága Doktornő! Csak annyit szeretnék kérdezni, hogy propofenon al gyógyszer mellé lehet szedni orbáncfű tablettát, amiben van magnézium és b vitaminok? Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is! További kellemes estét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, nem tudok a kérdésére válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
11.
Mammamia kérdése:

Üdvözlöm! A véleményét kérem a Serrapeptase hatàsáról. Az elmeszesedett erek, un. plakkok feloldására ajànlották. Ugyanakkor felmerült, hogy a levált plakkok nem okozhatnak-e vérrögöt? Köszönettel várom vàlaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de kétségesnek tartom valós gyógyhatásukat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
10.
Sipos Emma kérdése:

Tiszteletem, Egy problémával fordulnék Önhöz. Én egy 20 éves lány vagyok, 45 kg és alacsony-közepes méretű. Ebben az évben február környeken, arra lettem figyelmes hogy egy hirtelen. váratlan szivdobogás érzés jött rám, és egy hétig tartott, a gondolatom nem tudtam elterelni róla és abban a pillanatban azt hittem valami baj türténik velem. Egy hétre rá elmentem egy kardiológushoz, aki vérvizsgát csinált illetve TSH vizsgálatott, valamint csinált EKGt és minden rendben volt, a pulzusom akkor és most is 70-90 között volt/van. Annyit mondott hogy kevesebbet stresszeljek és kevesebb kávét fogyasszak...Megjegyzetm, dohányzom és kávézom. Egyetemista vagyok, kémia szakon, és igen megterhelő, igy a stressz sem maradhat ki belöle, főleg vizsgaidőszakban de néha csak egy nagyobb stresszes esemény után jön rám, és akkor megijedem és akkor rám jön a rosszullét. De nem olyan rosszullét hogy összeesem vagy hasonló, hanem csak elkezd izzadni a tenyerem és furán érzem magam...Lassan már egy éve hogy van, és nem tudom, hogy mi, megjegyzem hogy az első alkalomtól csökkent ez a rosszullét, de nem szűnt meg...már arra is gondoltam hogy pánik, illetve szorongásos beteg vagyok, de önmagam még sem tudom diagnosztizálni. Meg esik az is hogy a nyakamon lévő ütőerek látszanak ahogy dobbanak és néha az egész testemben érzem a dobogásokat, még a lábamba is, mintha lüktettne. Megjegyezném azt is hogy étkezés után hevesebben ddobog a szivem, ekkor felmegy 95ig is, és akkor ismét megijedek, hogy valami nincs rendben velem. Érdekelne az Ön véleménye, hogy mégis szivbetegség vagy inkább pszichés eredetű betegségről lenne szó? És érdekelne az is ha az EKG jó akkor az mit jelent? Tisztelettel, Sipos Emma
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
10.
Tisztelt Kérdező! Ha az orvosi vizsgálatok nem mutattak kóros eltérést, akkor valóban inkább pszichés eredet valószínű, de szerepet játszhat benne fizikai edzetlenség is. Próbáljon kevesebb kávét fogyasztani, ne dohányozzon, sportoljon, mozogjon többet. Az, hogy "jó" az EKG, azt jelenti, hogy nincs eltérés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
09.
Erdős Andrea kérdése:

Tisztelt doktornő! Kb 4 éve küzdök magas pulzussal, alap 100, amikor már elviselhetetlen 120-125. Kardiológián voltam multhéten ahol azt mondták, hogy szívritmuszavarom van es a kethegyű billentyű prolalsusa. Szív ultrahangon azt mondták nincsen semmi baj. Concor 5 mg tablettából szedek minden reggel felet. Pajzsmirigy kizárva. A kérdésem az lenne okozhatja e pánikbetegség? Illetve concor mellett lehet e alkoholt fogyasztani? (maximum 1 vagy sör) Testmozgás jót tesz e, nem megy fel hirtelen a pulzus? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, tisztázni kellene, hogy nem vérszegény-e, ha igen, mi okozza (több oka is lehet). Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
08.
Kiss Henrietta kérdése:

Tisztelt Dokornő! 2009. óta hipertóniás vagyok. 2014. évben az eddigi vérnyomás és pulzuscsökkentő gyógyszereimet leváltották Tanydon HCT 80 mg/12,5 mg és Nebivolol Sandoz 5 mg-os gyógyszerekre. Napi 1-1 szemet szedek belőle. A vérnyomásom így 140/90 Hgmm alatt van. 2017.09.06-i véreredményem szerint a koleszterin szintem 7,20 mmol/l a trigliceridek 1,86 mmol/l volt. Már korábban is javasolták nekem az Amlator 10/5 mg koleszterincsökkentő gyógyszer szedését, de nem váltottam ki a sok mellékhatás miatt. Vettem Epasel nevű étrendkiegészítőt, ami koleszterin csökkentő és értágító hatású. Kérdésem az, hogy ezzel az étrendkiegészítővel megfelelő szintre tudnám e csökkenteni a koleszterin szintemet. Válaszát előre is megköszönve, Tisztelettel: Henrietta
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet választ adni, de egy néhány hetes szedés utáni laborkontroll nyilván megmutatja, hogy hatékony-e önnél. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
07.
Juhász kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 21éves férfi vagyok. 3éve hagytam abba a focizást egy komoly térdsérülés miatt. Emiatt meghíztam az évek alatt és valószínűleg emiatt és a vizsgák miatti óriási stressztől volt magas a vérnyomásom, fél éve szedek 1.foku hipertóniára gyógyszert. Szeptembertől szeretnék ismét visszamenni focizni, ön szerint a sportorvos megadja az engedélyt az igazolásra vagy a magas vérnyomás kizáró ok hogy valaki igazolt játékos legyen?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
08.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
06.
Iati kérdése:

Kedves Doktor Nő 130/85-90 (pulzusom:80-90 közötti) vérnyomástól lehet mellkasi panaszom illetve fejfájás? (22 esztendős férfi)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
06.
Tisztelt Kérdező! Legjobb tudásom szerint semmiképpen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
06.
Roli94 kérdése:

Kedves Doktornő! Elèggè èrthetetlen a holt er leletem,illetve egy dolgot nem èrtek.Leletemen ez áll:BMP vizsgálati eredményei élettaniak. HOLTER EKG: vizsgált időszakban mindvégig sinus ritmus ábrázolódott,,átlag fr.75/min.Malignus ritmus zavar nem mutatkozott es significans ST esemény sem volt. Terheléses ekg:Cél fr.a 100%at elértük. Max RR:140/73 Hgmm volt.A sorozatosan készitett ekg felvétwleken a nyugalmi görbéhez képest sognificans elváltozás nem alakult ki.A betegnej a vizsgálat alatt típusod angináns panasza nem volt.MET:8,1 Szív hallgatózásánál is mindig ritmusos jó tónusú szívhangok,zörej,ES nem hallható. A vizsgálat csak a biztonság kedvèèrt volt,mivel egy ideig magas volt a pulzusom,mint kiderult stressz miatt.UH is volt semmilyen szervi bajt nrm talaltak. Viszont egy dolog megijesztett a holter papiron,feltoltenem a kepet,de nem tudtam rajonni jol kell. Ezert megprobalom leirni van egy olyan sor hogy Szünetek minden órában volt írva 1.91 1.30 a vegen az összegzèsnèl 2 van írva. Bar lehet jobb lenne ha latna,igy lehet nem fogja tudni mire gondolok,ez azt jelenti hogy kihagy a szivem? Ha minden rendben van akkor miért? Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
06.
Tisztelt Kérdező! Ha lassú a szívverés, vagy technikai okból leesik az elektróda, azt a készülék "szünetnek" érzékeli, de ezek az értékek bőven az élettani határon belül vannak, nem kell aggódnia emiatt sem. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
04.
ani0108 kérdése:

Tisztelt Doktornő! 17 éves koromban megállapították,h mitralis prolapsusom van.Rendszeresen járok ellenörzésre,ahol azóta is ez áll a leleteimen. Jó myocardium funkció,segmentalis falmozgászavar nem látható. Kis mitralis prolapsus ,specifikus teendő nincs. Most 21 hetes terhes vagyok és 31 éves.Gondoltam rá,hogy a terhesség alatt elmennék ultrahangra.Terhességem eddig panaszmentes.Vérnyomásom alacsony.1,5 kg-t híztam eddig.Egészségesen élek.Ön szerint a terhesség alatt romolhatott a prolapsus? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
05.
Tisztelt Kérdező! A terhesség nem rontja a mitralis prolaősust, de ha egy ideje nem volt kontroll vizsgálat, akkor érdemes elmennie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
03.
Roli94 kérdése:

Köszönöm Válaszát! Nèg arra lennèk kíváncsi hogy a vernyomasban a kozepso ertek mettol medig rgeszseges,nekem általában 110-120/65-75. Ha 70 alatt van a per èrtèk az nem baj? 23 èves vagyoi 52 kg. köszönöm szépen!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! 80-90 alatt normális, egyébként az automata vérnyomásmérők technika okból alacsonyabb második, úgynevezett „per”-értéket mutathatnak, ennek nincs kóros jelentősége. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
03.
peter91 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kb. 2hete a számban enyhe sós ízt érzek ami néha elmúlik utána másnap újra megjelenik. (olyan mintha a nyelvem lenne csak sós)Reggelente érzem jobban. Vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedek. Nebibeta Covercard plus doxazosin tenaxum A doktornőnek mi a véleménye okozhatja-e valamelyik gyógyszer. A gyógyszereket kb. 6hónapja szedem eddig panaszmentes voltam. Hozzá szeretném tenni hogy dohányzok is. Mit tudok tenni hogy ez a kellemetlen érzés elmúljon? Köszönöm : Péter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
03.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok a kérdésére válaszolni, az kétséges, hogy egy hónapok óta szedett gyógyszerkombináció most kezdjen ilyen panaszt okozni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából.Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
02.
Bardos kérdése:

Kedves Doktor Nő! Az alábbi problémával fordulok önhöz. Az utóbbi időben rendszeresen lüktet a fejem illetve a felső testemben is érzem a szívverésemet. Amikor fekszem olyankor még jobban elviselhetetlen, hason pedig egyáltalán nem tudok aludni mert olyankor mintha még jobban erősödne ez a lüktetés, vérnyomásom (szerintem) nem magas 135fölé nem szokott menni az első érték a második meg általában 80 (pluszminusz 5). Fáradékony is vagyok és a szemeim is szemgolyo két oldalán vörös. Kérdésem mi okozhatja ezt a lüktetést már több mint 1 hete fenn állnak a tünetek. 20 éves férfi vagyok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
02.
Roli94 kérdése:

Üdvözlöm!Azt szeretném kérdezni hogy a mitralis prolapsus, örökölhető-e? Ès hogy milyen magyarázat lehet arra hogy egy sima tb alapú vizsgálaton mitralis prolapsust lattak,de egy magan kardiologusnal ez nem latszott,pedig főleg azt nezte volna hogy esetleg rosszabodott e.A magan orvos azt mondta teljesen egeszseges a szivem,es hogy idegalapin van hogy olykor szaporabban ver a szívem.ő azt mondta a gyógyszer sem kell,abba hagytam es "tökéletes"a vernyomasom. 70-80-90 körüli a pulzus.Akkor erzem hogy gyorsabban ver ha stressz êr,na akkor nagyon.Vagy barmilyen furcsa isbez szamomra,ha tele eszem magam erzem hogy picit gyorsabban ver,bar ez lehet a belmozgas is.Es meg az érdekelne hogy milyen mozgassal lehetne a pulzust csokkenteni? Elore is köszönöm!Jó hétvégét!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! A mitralis prolapsus gyakori eltérés, nem jellemző, hogy örökletes lenne. A többi kérdéseire nem tudok látatlanban válaszolni, a sport, edzés kedvező hatással van a gazdaságosabb szívműködésre, azaz a nyugalomban alacsonyabb pulzusra. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
02.
Mészárosné Betti kérdése:

Tisztelt Doktornő! Évekig szorongtam s stresszeltem a munkahelyen.Éjjelente többször kiugrott a pulzusom 125-130ra.Ilyenkor mindig izgulok,remegek,ráz a hideg,de izzadok is.Nyugodtabb életem lett,de sajnos többször előfordult palpitatió.Ekg-t csinaltak.Mutatta,ahogy félrevert a szívem.Pajzsmirigy rendben.Tegnap hajnalban felébredtem,kimentem a mosdóba és a szívem hevesen vert,nagyon megijedtem.A pulzus 166 volt.Borzalmas volt.vérnyomás 148/84.Ügyeletre mentünk .Betalocot adtak 25 mg-ot,rendeződött.Azóta is félelem van bennem.Két év alatt már 5-6 alkalommal előfordult,de tegnap este volt a legtöbb a pulzus.Azt hittem meghalok.166 Volt.Sajnos pánikbetegnek is mondanak.Nagyon lelkizős vagyok és sok mindenen izgulok.28 éves vagyok.Magas és 62 kiló.Enyhe mitralis prolapsusom is van.Holter vizsgálaton néhány extra systole volt .Pánikbetegségre sertralint szedtem ,de már nem szedem,mert babát szeretnénk.Kedves Doktornő.A pánikbetegség okozhat 166os pulzust?Ügyeleten azt mondták sinustachycardia.Érdemes lenne folyamatosan bétablokkolót szedni amikor a rohamokat leszámítva normális a vérnyomás és pulzus?Vagy akkor szedjem csak ha jön a roham?Tisztelettel köszönöm a válaszát,hogy Ön mit tanácsol.Keveset sportolok.Üdvözlettel Betti
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! Panaszait okozhatja a pánikbetegség is, de lehet paroxysmalis tachykardia (rohamokban jelentkező szapora szívverés) is. Kardiológiai kivizsgálás javasolt, a béta-blockoló tervezett terhesség előtt-alatt nem javasolt (árthat a babának). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
12.
02.
Bártfai Zoltánné kérdése:

Tisztelt Doktor Nő ! Egy éve angina pect.-ist állapítottak meg nálam.(terheléses EKG eredményem alapján.)Szedem a gyógyszereket (Moduxin,ASA,Atorox) Most voltam kontrollon másik szakrendelésen.Az EKG-m jó volt(tavaly is csak a terheléses EKG mutatott eltérést.Szívultrahang rendeben. A mostani terheléses EKG eredménye:”Ergometria a Bruce protokol szerint elért max. terhelés:55 watt max.RR:140/80 Hgmm,max. fr.134/min.(83 %) a vizsgálat során signifikáns coronaria keringészavarra utaló ST-T eltérés me, alakult ki, a terhelést kifáradás miatt szakítottuk meg.Ami engem zavar a mostani „bicklizés” rövidebb ideig tartott ,most a skálán 25 körül kellett tartanom a tempót, amit tavaly ha jól emlékszem 50 körül kellett tartanom.Nem fokozták szerintem a terhelést közben,most egyforma erőkifejtéssel tudtam tekerni.Lehet, hogy nem emlékszem jól, de mintha vérnyomást sem mértek volna közben.Azt szeretném kérdezni, hogy Ön szerint mennyire hiteles így az eredmény ? Még egy kérdésem lenne.Panangint is írtak fel most,mivel néha tapasztalok szívritmuszavar szerüséget.Mértek már nálam magas kálium szintet (napi 1-2 banánt ettem), amikor csökkentettem a fogyasztását, visszaállt normális szintre.Szedheten én Doktor Nő szerint a Panangint, vagy nézessek esetleg kálium szintet mielőtt elkezdem szedni? Üdvözlettel Bártfainé Magdi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
12.
02.
Tisztelt Kérdező! A terheléses vizsgálatok protokollja többféle lehet, a lényeg, hogy fokozatosan emeljék a terhelés szintjét. Az ön leírt terhelhetőségi szintje igen alacsony, de ha kifáradt, akkor ez volt a megszakítás oka. Sajnos, ilyen esetben az állapot felmérésének nem objektív módszere a vizsgálat, mert nem érte el az úgynevezett célpulzust. A Panangin hasznos kiegészítő lehet, persze a kálium szintet érdemes ellenőrízni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
27.
Fekete Ádámné kérdése:

Tisztelt Doktornő! Elnézést, hogy itt szeretnék kérdezni, de a napokban került a kezembe egy régebbi röntgen leletem, amin pár eltérést találtam és ezzel kapcsolatban szeretnék tájékozódni. Természetesen ha indokolt akkor elmegyek orvoshoz is. 25 éves voltam akkor és pánik rohamom volt 2-szer. Emiatt voltam kivizsgáláson. Családomban előfordult már szívbetegség és stroke is, ezért is lettem kíváncsi a leletben lévő minimális eltérésekre. Az akkori röntgen eredményemen ez szerepelt: Megnyult thorax. Mélyen álló éles conturu rekesz, a bal rekeszconturon a szívcsúcs mellett min. csipkeszerű kihúzás látható. Szabad sinusok. Tiszta tüdőmezők. Seprűszerüen köteges norm. hilusok. Cor nem nagyobb, meredek állású, csepp alakú A szívöböl elsimult. Megnyult norm. tágasságu aorta. Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát! Üdvözlettel: Fekete Ádámné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
27.
Tisztelt Kérdező! A leírásban semmi érdemi kóros eltérés nincs a szívével kapcsolatban, de persze a szívbetegségnek ritkán röntgen eltérés az első jele. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
24.
bferi kérdése:

Tisztelt Doktornő! A vérnyomásom azóta rendben van. Milyen nyugtatót ajánlana? Válaszát tisztelettel előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
25.
Tisztelt Kérdező! Valamilyen egyszerűt, kérdezze meg a patikában. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
24.
bferi kérdése:

Tisztelt Doktornő! 46 éves vagyok, közel másfél hónapja szedem a Lisonorm vérnyomáscsökkentőt. Az utóbbi napokban azonban gyakorta visszaért a fejembe a zsibbadó, bizsergő, nyomásos érzés, melyet mindig más területen érzek. Azt hiszem, hogy a stressz - és már lassan a pánikbetegség - állhat a háttérben, ezért azt kérdezném, hogy szedhetek-e erre a Lisonorm mellé valamilyen nyugtatót. Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Természetesen szedhet nyugtatót, de nem ártana tudni, hogy vajon a vérnyomása hogy alakult a kezelés során. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
24.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom! Tegnap este 140/86/106 volt a vernyomasom ram jott a szedules illv az egesz testem remegett2.5 oran keresztul.Kerdesem az lenne hogy ez lehetett a vernyomasomtol?42 eves vagyok! Vagy esetleg az alulmukodestol? Vagy a szelentel amit 5 napja kezdtem el !Koszonom valaszat! Legyen szep napja
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, hogy ez a vérnyomásérték lenne felelős a panaszaiért, de hogy mi okozhatta, azt látatlanban nem lehet megmondani. Kétség esetén konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
23.
Roberto kérdése:

Jo reggelt doktornő! Ojan kérdésem lenne őnhöz hogy mit jelent az hogy AT beadva véleményhez van irva az ambulàns lapomon mert fejem be utötem lett rajta seb esetleg tetanusz vagy inekcio röviditése néztem neten de nem talàlom mit jelent az hogy AT beadva .
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
23.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, talán azt, hogy antitoxin beadva. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
22.
Komika kérdése:

Kedves Doktor Nő! 22 éves srác vagyok átlag 120-130/70-80 vernyomassal és édesanyám szerint elkellene mennem orvoshoz mert szerinte ez ilyen korban magasnak számít. Doktor Nőnek mi a véleménye? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Nem szeretem az átlagokat és nem szeretnék látatlanban állást foglalni az édesanyjával szemben. Ön felnőtt, döntse el, hogy mi a helyes. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
22.
kérdező06 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Mostanáig nem volt gond a vérnyomásommal, újabban azonban az alsó - dyastolés - érték emelkedett, magas szokott lenni (90-100). A systolés továbbra is normális. Az interneten fellelhető anyagokban azt olvastam, hogy a dyastolés érték nem számít, azt nem is kellene mérni, figyelembe venni. Eléggé elbizonytalanodtam, ezért kérdezem Doktornőt, hogy ez valóban így van, vagy van jelentősége ennek a változásnak? Válaszát és segítségét köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
22.
Tisztelt Kérdező! Szerintem nem jó oldalakat olvasott, mert a diastolés érték emelkedése is kóros. Javasolom, forduljon kezelőorvosához, részletesebb vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
21.
Hencso kérdése:

Tisztelt Doktornő! 33 éves, vékony testalkatú nő vagyok. Gyógyult pánikbeteg vagyok, de magánéleti problémák miatt hónapok óta szinte folyamatosan szorongok, emiatt pszichológushoz járok néhány hete. Szívritmuszavar érzete miatt már voltam háromszor kardiológiai szakrendelésen az elmúlt 5-6 évben, kettő alkalommal UH is készült. Az egyiken semmi eltérést nem láttak, a másikon 1-es mitralis prolapsus lett a diagnózis, nagyjából annyit mondtak, vékony testalkatúaknál ez gyakran előfordul, semmi gondot nem okoz, ne foglalkozzak vele, ez nem betegség. Stresszesebb időszakban napi szinte rengeteg extrát érzek, gyakorlatilag már az ettől való rettegésben élem a napjaimat, rágondolok és már jön is a beütés, emiatt folyamatosan nézem a pulzusom, ördögi kör. Nem vagyok rosszul, nem vagyok gyenge, nem fulladok, semmi panaszom, csak kellemetlen az extra érzése. Terhelésre nem tapasztaltam, hogy előjönne. Inkább terhelés után, amikor kezd lecsökkenni a pulzusom, az emelkedés után. Vagy ha fázom, vagy ha hirtelen leülök, egyből jön. Ha el tudom terelni a gondolataimat, akkor egyáltalán nincs. Nyugtalanít a gondolat, hogy nem volt holterem vagy terheléses vizsgálatom egyszer sem, az UH elégséges a komoly dolgok kizárására? Pár éve nem járok már UH vizsgálaton sem, mert igazából azt vettem észre, hogy a háziorvosom sem veszi komolyan ezt a dolgot, illetve a kardiológiáról is úgy küldtek el, hogy minden rendben. Aggódom, hogy esetleg romolhatott az állapotom, vagy tényleg "csak" a stressz okozza ezt a problémát? Tényleg ennyire jelentéktelen dolog volna, hogy se holter, se terheléses vizsgálatnak nem látta szükségét egyetlen orvos sem? Nagyon köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség (és az enyhe mitralis prolapsus nem az), akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását, illetve önnél a szorongást oldó gyógyszerek is hatásosak lehetnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
21.
Bbb kérdése:

Drága Doktor Nő! Nagyon megvagyok ijedve! Délután óta olyan érzésem van mintha a gyomromban/számban a szívemet érezném dobbani Hol kettőt egymás után hol csak egyszer, nem folyamatosan csak időközönkét! Elmentem a házoirvoshoz aki lefektetett megnyomkodta a hasam a gyomromat minden rendben volt, aztán meghallgatta a szívem mondta hogy szépen szabályosan ver . De én nagyon félek hogy a szívem.miatt van és valami nagy baj van!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Nem valószínű, hogy bármi komoly szívprobléma lenne, lenne, hogy extra ütései vannak, ami egészséges szív esetén kellemetlen, de ártalmatlan jelenség. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
21.
hemond kérdése:

Tisztelt doktornő! 41 éves férfi vagyok,kb. 3 hónapja feküdtem 1 hetet neurológián(kiszakadt gerincsérvem van) s miután hazajöttem sokszor szúrt a szívem.Van mikor nem is veszek tudomást róla, van amikor nagyon kellemetlen.Sajnos szorongok is, pszichiáter tanácsára Scippa nevű gyógyszert szedek. Legutóbbi időszakban már nem volt szinte semmi panaszom,de kb. másfél hete elvesztettem a munkahelyem,azóta szintén fokozódott. Ezt megelőzően Október 5-én voltam kardiológusnál, EKG jó volt: 62/min s.r.,bal tengelyállás.PQ:0,14 sec, QRS:0,1 sec, III-ban desc ST,lapos neg. Okt.17-én reumakórházban voltam,ottani EKG:S.r.,fr.:58/min PQ:134 msec,QRS 112 msec(megnyúlt),III-ban jelzett ST depr., bifázisos T-hullámok.Erről nem mondtak semmit a reumakórházban,tegnap néztem meg a zárójelentésben.Ez az ST depr és a bifázisos T-hullám ez mit jelent?Jelenthet valami bajt?Valamint ezt megelőzöen volt HOLTER EKG-m júniusban átl.frekvencia: 65/min, a kamrai és supraventrikuláris minimális fokú.Komplex kamrai ritmuszavar, maligmus aritmia nem volt,a beteg nem markerezett.Kritikus bradycardia , 2000 ms-ot meghaladó R-R táv.nem volt,ST stegment eltérést nem delektáltunk. Ezek alapján lehet valami kardiólógiai problémám, vagy inkább pszichiátriai jellegű lehet? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Ezek a panaszok és a leírt EKG-eltérések nem tűnnek szervi szíveredetűnek, de látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kétség esetén javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
21.
Roberto kérdése:

Jonapot doktornő!Aszt szetetném kérdezni hogy voltam vérvételen és a Ck szintem 299lett mi lehet a bajom nagy baj ??? Maga szerint mi 26éves vagyok .tésék màr magyarâzhato välaszt adni köszönöm előre is üdvözlöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
21.
Tisztelt Kérdező! Laborleletek magyarázatára javasolom, keresse fel a hazipatika.com weboldal laboreredmenyek fejezetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
20.
Komika kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 22éves fiú vagyok. Azt veszem észre hogy a hasam úgy mozog ahogy a szívem ver és ezt szemmel is jól lehet látni hogy ugyanúgy lüktet. Ez mitől lehet esetleg valami komolyabb dolog is állhat a háttérben?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! Normális testalkatú, nem kövér embereknél ez előfordul, a hasi aorta lüktetését lehet látni, nem kóros. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
20.
Nagy János kérdése:

Szép napot önnek!! Kérdésem a következő! Gyógyszerek nélkül már 2 hete nem szedek gyógyszert,concor volt napont 3x mérek vérnyomást vezetem a naplót átlagosan 123/84 pulzus 81 a legmagasabb mért vérnyomás érték 142/87 de az is csak munka közben de volt napközben 131/91,135/85, reggel ébredés után 120/82 pulzus 68. Pulzusszám 62-102 között van! Ön szerint az értékek jónak számítanak?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
20.
Tisztelt Kérdező! A leírt értékeke elvileg elfogadhatóak, de ne felejtse el, hogy a saját mérések olykor 20-30 Hgmm-rel is alacsonyabbak lehetnek a reáiisnál. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
19.
Molnár Balázs kérdése:

Tisztelt Doktornő! Nem kizárólag lehajoláskor, hanem hirtelen megnövekedett terhelésnél is érzem, ha például elkezdek futni, de csak az elején, és gyorsan elmúlik, hozzászokik a szervezetem a nagyobb tempohoz, és egyenletesen veszen utána már a levegőt, sőt a fokozat folyamatos emelése sem okozott gondot, pl lépcsőzőgépen. Ezért gondoltam, hogy a rossz kondícióra utalhat, viszont a lehajolás nem megnövekedett fizikai aktivitás és ezért bizonytalanodtam el, hogy akkor talán nagyobb a baj. Utána olvastam, hogy utalhat szívelégtelenségre. Tervezek felkeresni orvost, de ön szerint, ha fokozatosan egyre jobban bírom a terhelést, nem leszek rosszul, és nincsenek fájdalmaim (lehajoláskor sem), akkor ez nem szívprobléma, csak edzetlenség?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! Ezúttal másképpen írja le a tüneteit, így még kevésbé érdemes látatlanban kísérletezni érdemi válaszadással. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
19.
Molnár Balázs kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem az lenne, hogy ha kb fél éve lehajoláskor enyhe légszomjot érzek, mintha nem telne meg teljesen a tüdőm oxigénnel, de nem is annyira kevés, hogy fuldokoljak, csak nem kielégítő érzés levegőt venni, akkor az utalhat komolyabb szívbetegségre vagy tüdőbetegségre vagy csak a rossz kondíció miatt van? Évekig nem sportoltam semmit és kifejezetten ülő életmódot folytattam, de nem dohányzom és nem iszok, illetve csak alkalmanként. Viszonylag egészségesen táplálkozom, nem vagyok elhízva és a családban nem jellemző szívbetegség. 22 éves koromig aktívan sportoltam, most 27 vagyok és pár hete újrakezdtem sportolni. Az edzés jól esik, és meglepően jól bírom, utána is jó a közérzetem, jobb mint korábban. A vérnyomásom nagyjából normális, vagy csak egy kicsit magas, 120-140 között, a pulzusom 90-100 közötti, de az aktív életmód mellett is 90 volt mindig. Semmilyen egyéb tünet nincs és sportolás közben nincs légszomjom, normálisan veszem a levegőt, nem érzek kifulladást, ellenkezőleg, egyre jobban bírom és nem érzek leküzdhetetlen fáradtságot, vagy hogy abba kéne hagynom, mert rosszul vagyok. Egyre több energiám van, csak hajlamos vagyok túl stresszelni az ilyen dolgokat, és mostanában amúgy is sok stressz ért. A fentiek fényében van esély rá, hogy komolyabb bajom van és kéne egy EKG vizsgálat, vagy az edzéssel elmúlik majd a légszomj, ahogy erősödik a tüdőm? Üdvözlettel, Molnár Balázs
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
19.
Tisztelt Kérdező! A kizárólag lehajláskor jelentkező panasz nehezen értelmezhető, önmagában is és annak fényében is, hogy a fizikai megterhelést jól és tünetmenetesen bírja, ennek alapján kérdésére nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
17.
Kovács kérdése:

Tiszztelt Doktor Nő! 21 éves fiúnál az átlag 117-136/70-85 vérnyomás elfogadható, vagy a 130-on felüli sziszt. még ilyen korban magasnak számít?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
17.
Tisztelt Kérdező! Véleményem szerint még elfogadható. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
16.
Berta László kérdése:

Tisztekt Doktornő! Tegnapi nap folyamán kissebb fájdalmat éreztem a melkasomba,ami bal lapockám illetve bal karomba sugárzott.Kilégzésre fulladás is jelentkezett és a vérnyomádom kissé a felső határ felett volt.Mára ez a fájdalom csak akkor jelentkezik ha levegőt veszek,de a belégzés és a kilégzés még most is problémás (fulladok). Napi 1X5mg Procoralant kell szednem.A vérnyomásmérő ritmus zavart mutat.A 2 hónappal ezelőtti holter vizsgálatom negatív lett. Doktornő szerint ez lehet szív eredetű vagy inkább csak mozgás szervi? Befolyásolhatja ezt,hogy a tartósan szedett napi 16mg (myaszthenia gravis)medrol adagot 1-1,5 hónap alatt napi 8mg ra csökkentették? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: B.László
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Nem tűnik szíveredetűnek, de sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, hogy mi okozza Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
16.
M.A. kérdése:

Tisztelt Doktornő! Sportorvosi vizsgálaton terheléses vizsgálat során, kiderült, hogy a terhelésre a vérnyomásom diasztolés értéke is emelkedik. Vérnyomásomat már 2szer vizsgálták 24 órás vérnyomás méréssel, és mindkétszer a normál értékek felső határán voltak s mért adatok. 187cm magas 115kg-os rendszeresen (heti 5-7) sportoló férfi vagyok. A verseny szerűen űzött sport: Amerikai Foci. Kérdésem, hogy mit tehetek a fent említett probléma ellen? Köszönöm! M.A.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
16.
Tisztelt Kérdező! Amit leírt, az annyira általános, hogy látatlanban igazán nem lehet rá válaszolni. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
15.
Török Gábor kérdése:

Kedves Doktornő! Magas vérnyomásra Tanydon 40mg gyógyszert szedek ami bevált! Viszont ma megyek fogászatra és valószínű kapok érzéstelenítőt!A betegtájékoztató írja szólni kell érzéstelenítésnél hogy talydont szedek ez miért van? Köszönettel:Török Gábor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
15.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok konkrét okról, az alkalmazási előiratban sem szerepel, de persze nem árt, ha a fogorvos tudja a beteg gyógyszerelését. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
14.
Roberto kérdése:

Jonapot kivànok Doktornô!Aszt azeretném kérdezni hogy mi okozhatja hogy ha lépcsözök vagy meg terhelem magam ki fàradok ver a viz doboh a szivem ezerel még egy kis lépcsözéstöl is mi,mi lehet a szivemel maga szerint ??montàk sokan màr hogy menyek el egy terheléses ékg -ra maga szerint érdemes lenne elmenyek és az mit mutat ki baj lehet a szivemel 25éves fiu vagyok nem sportolok semit tesék màr vàlaszolni kőszőnöm előre is üdvözlöm doktornéni
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
14.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
10.
Mezzo Fruzsina kérdése:

Tisztelt Doktorno! Altalaban normalis a vernyomasom viszont egy honapban egyszer felmegy 160/100 ra ilyenkor eros hanyingert erzek es faradsagot, majd 1-2perc mulva visszal a 130/80-ra . Kardiologiai vizsgalatokon voltam negativ.... Reflux betegseget allapitott meg a haziorvosom, lehetseges hogy ez valtja ki a hirtelen kiugrast vagy esetleg egy kezdodo magasvernyomas betegseg?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
10.
Tisztelt Kérdező! Azt hiszem, nem lehet tudni, hogy valóban csak havonta egyszer megy-e fel a vérnyomása, részletesebb vizsgálat kellene a helyzet pontos megítélésére. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
09.
Roberto kérdése:

Jo estét doktornö!Aszt szeretném kérdezni mi okozhatja hogy fàj a szivem ?25eves vagyok
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
09.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
08.
Nagy János kérdése:

Szép Reggelt!! Kérdésem a következő! concor bisoprolol tablettát szedek reggel1.25mg-t,de minden mellékhatása kijön rajtam,lehet-e helyettesíteni ezt a gyógyszert pl:BISOBLOCK,vagy BISOPROLOL-ratiopharm ? Köszönöm szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
08.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, milyen okból szedi ezt a kis adag béta-blockolót, de ha panaszai valóban a gyógyszer mellékhatásai, akkor az azonos kémiai összetételű szerekre cserélés nem lesz megoldás. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
06.
Bbb kérdése:

Köszönöm a választ! Doktor Nő mit gondol hogy ez lehet valami szívbetegség vagy infarktus?? Annyira félek állandóan pánikolok hogy biztos a szívem szúrkál és szívrohanom lesz!!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
06.
Bbb kérdése:

Üdvözlöm! Drága Doktor Nő! 3 hete csináltak nyugalmi Ekg ahol azt mondta az orvos hogy ettől jobb nem is lehetne! És még azt is mondta hogy amit érzek szúrkálás az nem a szívem , mert a szív nem szúr! És hogy szívinfarktusom sem lehet mert azt az Ekg kimutatta volna és hogy az infarktus az nem szúrkál! Ez igaz drága Doktor Nő?? Mondjuk ez volt a 4. Ekg amit csináltak és mind negatív lett eddig! Köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de kezelőorvosa nem csak az EKG, hanem az ön vizsgálata alapján mondta a szerintem meggyőző magyarázatot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
11.
05.
elek piri kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy a Tenaxum 1 mg-os és a Doxazosin 2 mg-os gyógyszereknek a hatóideje 24 órás-e? Reggel gyakran140-150/85-as vérnyomást mérek vehetek-e be a Tenaxumból vagy a Doxazosinból? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
11.
05.
Tisztelt Kérdező! Előző kérdésére adott válaszom most is változatlan, konkrét gyógyszerszedési tanácsot látatlanban nem lehet adni. Egyébként azt írta előző levelében, hogy reggel szed Doxazozint és Tenaxumot is. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
28.
elek piri kérdése:

Tisztelt Doktornő! Reggel: Nebivolol 5 mg, Vidotin komb. 4/1,25 mg, Doxazosin 2 mg Este: Vidonorm 4/5, Tenaxum 1 mg, Doxazosin 2 mg gyógyszert szedek. A délelőtti órákban lemegy a vérnyomásom /100/59/körülire. Reggel, este jó szokott lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy lehetne-e csökkenteni a reggeli gyógyszerekből, mert délelőtt nagyon szédülök? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem szabad és nem is lehetr választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
28.
Kiss Henrietta kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem 51 éves 183 cm és 93 kg. Kb. 2 hónapja ingadozik a vérnyomása. A felső érték 117-144 az alsó 81-100 között mozgott 1 hónap mérés ( napi 2 mérés) alapján. Kérdésem, hogy érdemes e kardiológus szakorvost felkeresnie. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel : Henrietta
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Mindenképpen javasolt szakorvosi vizsgálat, mert az otthoni mérések általában alacsonyabb értékeket mutatnak a reálisnál. Érdemes lenne vérnyomás monitorozást (ABPM) is végeztetni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
27.
Szabó Gáborné kérdése:

T. Dr-nő 75 éves nő vagyok, szívritmus és permanens pitvarfibrilláció miatt Warfarin Orion 3 mg gyógyszert szedek. Nagyon hullik a hajam, emiatt szeretném aForcapil kapszulát szedni, mely komplex összetételű. Biotin, cink, réz,D3 , B6. B5(pantoténsav)Folsav,L-cisz tin, L-metionin, L-arginin, mezei zsúrló hajtás por, rukkola hajtás kivonat tartalmaz. Kérem szíves válaszát, szedhetem-e párhuzamo- san a gyógyszereimmel? Bocsánat, ha zavarom ezzel a kérdéssel, de nem szeretném, ha problémát okozna a tudatlanságom. Szíves válaszát várva, Tisztelettel: Szabó Gáborné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
28.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, nem tudom, hogy befolyásolja-e az egyéb gyógyszereinek a hatását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
23.
Nagy János kérdése:

Szép napot! Kérdésem a következő lenne! Concor bisoprolol 5mg gyógyszert reggel 2.5mg szedek,de rosszul érzem magam tőle szédülés szemfájás fáradság éjszaka 40 pulzus hirtelen mozdulatnál éjjel felszökik a pulzus és pár perc múlva vissza llvéenyomásom is eléggé leviszi nappal 106/65 éjjel 90/60 negyedelhető -e a gyógyszer ön szerint?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
23.
Tisztelt Kérdező! Ez nagyon kis adag, ha ilyen panaszokat okoz, akkor átmeneti felezés után inkább hagyja ki. Az egyéb panaszok és a gyógyszer tényleges beállítása céljából javasolom, konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
22.
koty kérdése:

Kedves Doktornő! Pitvarfibrilláció miatt kaptam ill. szedtem syncumar-t. Három hónappal ezelőtt váltás történt és most xarelto vérhigítót kell szednem és ez idő alatt többször (8-10 naponként) vérzik az orrom. A syncumar alatt is volt orrvérzésem de csak elvétve. Szeretném tudni, hogy szükséges volna-e elhagyni a xarelto-t, vagy ez egy velejáró mellékhatás?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
22.
Tisztelt Kérdező! Lehet Xarelto mellékhatás, lehet, hogy módosítani kell a kezelést (a gyógyszert vagy a dózisát), de ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
21.
anettka363 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Kérdésem a magnézium szedéssel lenne kapcsolatos. 23 éves nő vagyok, magas vérnyomással, és szívritmus zavarral. Március óta gyógyszereket szedek. Jelenleg napi fél Lisonorm 10mg/5mg-ot, és napi 1 Bisoblock 5 mg-ot szedek, ami elégnek bizonyul. A vérnyomásom álatlában 105/70 és 125/80 Között van. ( Sosem megy 130 fölé) a pulzusom elég változó 55-90-ig tartó értékeket mérek. Elég gyakran jelez a vérnyomásmérő szívritmus zavart. Több helyen is olvastam, hogy a Magnézium tabletta ajánlatos szívritmus zavar esetén. Ön szerint szedhető a magnézium ezekkel a gyógyszerekkel amiket jelenleg is szedek? Illetve Ön szerint is hatásos lehet? Kb 1 éve állandóan jellemző rám a fáradtság, migrénes fejfájás, idegesség, szemhéj tikkelése,alvás zavar. A házi orvosom csak azt mondta pihenjek többet... De senki sem teheti meg, hogy egész nap csak fekszik... Előre is köszönöm a válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
21.
Tisztelt Kérdező! A magnézium szedhető a meglévő gyógyszerei mellett és remélhetőleg jó hatású lesz, önnek feltehetően extrasystoliája van, ami kellemetlen, de ártlamtlan ritmuszavar. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
20.
Kovács Anita kérdése:

Tisztelt Doktor nő! Segítsegét szeretném kérni. Magas vernyomással és pulzussal kezelnek.Mivel biciglivel nem tudtak terherlni a friss gerinc műtétem miatt, tovább kültek szívizotopos terhelèses miokardiális perfuzio/ dipiridamol vizsgálatra. Én kezelés alatt állok depresszió és pánik betegséggel is. Nem tudom ez milyen vizsgálat? Kontrasztos mr vizsgálat vagy kontraszos ct vizsgálat. Hogy müködik. Éppen ügyeletes belgyógyász nem mondott semmit róla, csak kezembe adta a papirokat,és itthon láttam a kiirt beutalokat. Legyen kedves nekem pár információt írni róla. Nagyon szépen köszönöm . Üdvözlettel Anita
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
20.
Tisztelt Kérdező! figyelmébe ajánlom az alábbi linket: http://www.hazipatika.com/vizsgalatok/szivizom-izotopvizsgalat/60 Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
17.
kérdező06 kérdése:

Tisztelt Doktornő! Extrasystoléval kapcsolatos a kérdésem: van-e annak bármilyen jelentősége - a keletkezési helyén túlmenően, hogy kamrai vagy pitvari extrasystoléról van szó, illetve hogy kapcsolt VES-ek, illetve salvék mutatkoznak? Kérem továbbá, hogy engedjen meg egy megjegyzést - mindamellett, hogy a legnagyobb tiszteletem az Öné, amiért felvállalta és rendületlenül teljesíti ezt az internetes tanácsadást. De. Sokszor kapják a kérdezők azt a választ, hogy kérdezzék meg kezelőorvosukat. Tisztelt Doktornő, egy "SZTK-rendelős" kezelőorvostól nem lehet kérdezni - tisztelet a valószínűleg igen kevés kivételnek -. Még el sem hangzik konkrétan a kérdésünk, az orvos már viszontlátást mond, és szinte tuszkol kifelé. Valószínűleg ezért is fordulnak - fordulunk - ilyen sokan Önhöz segítségért, bízva egy kis figyelemben és érthető magyarázatban. Köszönöm a türelmét, további szép estét kívánok.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
17.
Tisztelt Kérdező! Levelének első részével kapcsolatban: annyi biztos, hogy a kapcsolt illetve salve formában jelentkező extrasystoléknak komolyabb a jelentősége. A második részt illetően: tudom, hogy áldatlan az orvoshelyzet, azért is van a sok kérdés, önnek viszont meg kell értenie, hogy felelőtlenség lenne látatlanban, a körülmények személyes ismerte nélkül véleményt alkotni. Ez a TV-s "távgyógyítók" módszerénél alig lenne különb, veszélyeztethetné az önök egészségét, részemről pedig etikai vétség is lehetne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
16.
Nagy János kérdése:

Szép napot önnek!! A kérdésem a következő lenne! Voltam Kardiológia vizsgálaton terheléses ekg-n minden negatív lett terhelésnél kivéve az avl az pozitív! Az a problémám jelenleg,hogy este alvás közben 37-40-re lemegy a pulzusom ha megmozdulok rögtön felmegy 70-120 ig jelenleg concor 5mg-t szedek ön szerint gyógyszer hatási lehet ez?Kardiológia vizsgálaton nem volt szívritmuszavar és vérnyomás emelkedés sem! 7 napon keresztül!Vagy esetleg a reflux mivel van egy refluxom ez okozhat panaszokat?!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
16.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Kérdéseire az önt vizsgáló orvostól bizonyára kielégítő választ kaphat, ő ismeri az ön adatait. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
15.
Orbán Eszter kérdése:

Tisztelt Doktornő! Közel egy éve vannak (munkahely változtatásig napi szinten voltak) ájulásközeli, izomtónusvesztéssel, összeeséssel, mellkasi szorítással járó rosszulléteim. Végre-valahára felkerült a 24 órás EKG, azonban az idő alatt, amíg a készülék rajtam volt, nem "produkáltam" ilyen rosszullétet, ami önmagában persze nem baj, csak így most nem derül ki, mi okozza ezt a problémát. Arra gondoltam - és ez is a kérdésem Doktornőhöz -, elképzelhető-e, hogy az izgalom miatt, hogy végre zajlik ez a megfigyelés, olyan magas volt az adrenalin-szintem, ami gátolta a rosszullétek kialakulását. Az elképzelésemet valamelyest alátámasztja, hogy végig 100 körüli volt a pulzusom (nekem normálisa 56-60 szokott lenni), és rengeteg extrasystolém volt. Ha esetleg igaz, amire gondolok, akkor hogyan lehetne innen továbblépni? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Mindenesetre egy részletesebb kardiológiai és neurológiai vizsgálat mindenképpen indokolt lenne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
13.
Fazekas Csaba kérdése:

Tisztelt Doktor úr/nő! Röviden a kórörténet, és ami eddig velem történt: 2013 április 6-án (szombat) 3 napos tartós láz (39,4) után rosszul lettem. Hófehér voltam, elhagyott minden erőm, össze vissza vert a szívem, nem kaptam levegőt, mellkasomon mintha valaki folyamatosan ráült volna, a fejem búbjától a talpamig csöpögött a hideg veríték. Nem túlzok, csöpögött. Elszállt minden erőm, nem volt semmi erőm, még az lábon álláshoz sem, úgy támogattak el az autóhoz, és vittek be a kórházba. Ott EKG-re raktak, infúziót kötöttek be és vért vettek. Azt mondták kétoldali tüdőgyulladásom van, és a magas láztól voltak a tünetek. Infúzió után hazaengedtek (jobban lettem), a leleteket kiadták. Nem is foglalkoztam tovább a dolgokkal, hiszen jobban voltam. Következő nap (vasárnap) délutánra sokkal enyhébben, de újra kijött rajtam a szívverés, az izzadás, és a mellkaskompresszió. Visszamentem az ügyeletre, ahol nemes egyszerűséggel közölték, nincs beutaló, nincs kezelés, mivel tegnap (aznap hajnalban) hazamentem. Menjek a háziorvoshoz. Hétfő a panaszokkal felkerestem a háziorvost, aki a leleteimet megnézve azonnal egy kardiológushoz küldött. (CK:3460 CK-MB: 468) az EKG eredmény szerint szívritmus zavar lépett fel az előző napokban. A doktor úr aki kezelt azonnal infúziót adott majd Lisopress, és Nebivolol, továbbá Prednisolon tablettát kellett szednem. Háziorvos havi kontroll vizsgálata mellett (havonta vérvétel) a CK és a CK-MB értékem szép lassan csökkenni kezdett gyúgyszerek hatására: Diclobene 500mg 3*, később Diclac 3* naponta, este Sirdalud 4mg a vállfájdalom miatt. 2015 áprilisában és júliusában a kezeimet megműtötték plasztikai sebészeten az általam elhanyagolt CTS-el és úgy nézett ki rendeződött a CK és a CK-MB értékem. Neurológián EMG vizsgálatok is rendben voltak 2015 novemberében munka közben megcsúsztam, minek következtében a kezemben vitt napozóágy a fejemhez ütődött olyannyira, hogy 2 öltéssel a jobb szemöldökömet varrni kellett. Innentől kezdve ismét megemelkezett a CK, CK-MB, CRP, GOT, olykor a Calcium szintem is. Háziorvos elküldött kivizsgálásra Myositis gyanújával, ahol az emelkedett értékeken kívűl semmilyen pozitív eredményt nem kaptunk Autoimmun betegséggel kapcsolatban. A gyulladás mint egy hullámvasút hol fennt, hol a normálérték duplájáig sikerült letornázni. 2017. március 1. a háziorvos javaslatára hagyjuk el a napi 3 gyulladáscsökkentőt és a sirdaludot a negyedik héten. Egyre erősödő fájdalom a hónap végére aztán 2017. április 7-én ismét előjött a mellkasfájdalom, az izzadás és a légszomj. Háziorvos zörejt hallott, ezért beutalt a kórházba ahol terheléses EKG után (240/112-es vérnyomás után 110/68-ra esett le 12mp alatt)Szív-ultrahang és MRI után megállapítottán a Myocarditist. Az antibiotikumoknak hála egy hét alatt sikerült visszaszorítani a gyulladást, de a CK értéket sehogy sem sikerült 2680 alá csökkenteni. A CK eredmény 2017.04.17. 2618 2017. 07.24. éjjel 22órakor lefekvés előtt megyek a szokásos folyadék ürítést végezni, amikor is az egyik pillanatban még a kellemes megkönnyebbülést okozó sárga sugár, hirtelen kicsit kisebb nyomással de vérré változott. Nem vérez volt a vizelet, hanem vért vizeltem. Minden előzmény és fájdalom nélkül. 2017.07.25. Háziorvos, aki a vizelet gyorsteszt, és a prosztata vizsgálat után a negatív teszteredmény ellenére beutal a SBO-ra. Ahol a sürgősségi orvos miután az előzményekről értesül egy vérvétel és a vizelet mintavétel után közölte, valószínű vesekő/homok volt, és hogy makk egészséges vagyok, és hazaküld. Nem is érdekelne a dolog, csak a háziorvosom a vizeletben még vért és LDH szint emelkedés miatt további urológiai vizsgálatot szeretne, az azóta csupán kétszeri véres széklet miatt. Mivel a véres széklet és a vizelet már a múlté, ezért nem is erőltetem a dolgot (kicsit furcsállom, hogy 2. nap már teljesen panaszmentes voltam, se szúró vizelés, se alhasi fájdalom, semmi! Két kollégámnak is volt veseköve, és 2 hétig megmozdulni sem tudtak, az egyiket ráadásul mentő vitte be....), no meg aztán december 12-re kaptam időpontot. Ami viszont idegesít, az az, hogy 3 napja naponta 2-szer háromszor a jobb vállamat mintha égő parázzsal öntenék ki, és valamikor egy két perc után, valamikor fél órán keresztül megmarad, az egész jobb kezemet "égetve". 2017. 09.12. jobb mellemben 4 cm-es fájdalmas csomó,- háziorvos ad beutalót reumalológiára, neurológiára, ultrahangra, sebészetre- mammográfián közlik hogy vizenyő, vagy ödéma. egy hétre rá a bal oldaliban is egészen hónaljig kitapintható fájdalmas 1,5 cm széles. Bal lábfej felső részen is csomó, röntgen és ultrahang szerint Ganglion. 2017.09.26. reumatológián a leleteket átnézve a főorvos rötgent kér a jobb váll és a nyakrészről, továbbá nagylabort és immunológiat vizsgálatot. 2017.09. 29 sebész kiszedi fél cm többet, mert barnás jellege miatt szövettanra kellett küldeni. Mindennapos tünet a fáradság, izomgyengeség, néha kettős látás illetve jobb szem látásvesztése, bal szemhéj illetve napközben nyugalmi állapotban izom rángás, izzadás, lefekvéskor teljes nyugalomban mintha áramütés érne 5-10 alkalommal úgy feszül meg minden izom. Mintha egy apró tűvel a gerincbe szúrna ami összerántja a testet. Jobb váll folyamatos tompa fájdalma és alkalmankénti "parázzsal" feltöltődése (ég és lüktet, vállból lapockáig, néha az ujjakig is lekúszik) 2017.10.12. Sebészeten varratszedés után közlik, hogy nem rosszindulatú ami a lábamban volt, de a szövettan nem talált Ganglionra utaló eredményt. 2017. 10 12. Szintén aznap reumatológián a következő eredményekkel szembesülök: CK eredmény 1540 (vérvétel még a műtét és a mammográfia előtt volt) Máj és vesefunkciók jelentősen romlottak a legutóbbi vérvétel óta a sok gyógyszer miatt (3*75mg diclac 1*10mg Sirdalud 1*Lisopress 1*Nebivolol) Autóimmun eredmények negatívok, és a főorvos szerint nem Myalgia, de nem tudja mi ezért tovább küldött fogászati körpanoráma röntgenre és Fül-orr-gégészetre, hogy megtaláljuk a gócpontot. A röntgen szerint a 7-es csigolyáknál enyhe meszesedés, és nyúlvány megnagyobbodás látható, ami kisugározhat a vállba, de nem magyarázza a 2013 óta tartó magas CK és CK-MB értéket. Továbbá a diclac szedését napi egyre redukáltatta, amitől jelenleg úgy érzem magam mint egy 80 éves ember. Már nem csak a jobb hanem az egész vállam válltól lapocka aljáig, a derekam, továbbá a bal kezemmel alig tudok fogni, ujjaimat hajlítani. HA Nem Autóimmun (eredmények szerint nem) (myositis,MTCD) akkor mi okozhatja ezeket a fájdalmakat? Gyógyszer nélkül (fájdalomcsillapító, és izomlazító nélkül) Diclac, Sirdalud még felkelni sem tudok az ágyból. Esetleg Rhabdomyolysis? Nagyon aggaszt, hogy ismét a gyógyszer elvonással próbálkozunk, mert félek, hogy megint rá fog húzódni a gyulladás a szívemre. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
13.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de nem tudok a kérdésére válaszolni. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
11.
Balázs Zsolt kérdése:

Szép napot! Tisztelt doktor nő! Az lenne a kérdésem,hogy nekem vannak mellkasi fájdalmaim ami hosszabb ideig eltart.Voltam vele házi orvosnál, és házi orvosi ügyeleten mind a két helyen csináltak ekg. Ami szerint semmi eltérés a szívemen.Majd voltam terheléses ekg is,ami ugyan csak nem mutat ki semmit sem.Volt egy 8 hónapja szív ultrahangom és ott sem láttak semmit sem. De a mellkasom továbbra is fáj,és a csuklyás izmomban is olyan érzésem van mint ha folyamatosan izom lázam lenne. Kérdésem az lenne,hogy mitől lehet ez,és milyen orvoshoz tudnék tovább menni mert itt elakadt a dolog. Válaszát előre is köszönöm szépen.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
11.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnnek. Kétség esetén javasolom, keressen fel reumatológust. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
11.
Viktor555 kérdése:

Tisztelt Doktornő! A stresszes állapotban fellépő ritmuszavarral mentem orvoshoz, csinált EKG-t és a következő dolgok voltak rajta. Szeretnék megnyugodni hogy nem komoly, ő azt mondta a vérnyomásom kiváló és hogy csak picike eltérés van az EKG-mban állítása szerint azért küldött Ulltrahangra hogy csak megnézesse a szívem mélyebben. Írom mi van a lapon: Diagnózis: Ritmus: SINUSRITMUS, Depolarizáció: NORMÁL DEPOLARIZÁCIÓ, Repolarizáció: na ez az amitől megijedtem kicsit: Szignifikáns ST deviáció néhány elvezeteésben és utána írva ISCHAEMIÁS SZÍVBETEGSÉG. Most várok Ultrahangvizsgálatra, azért írtam önnek mert egy második megnyugtató véleményt is szeretnék, persze hiszek az orvosomnak, csak ha két orvos mondja azt hogy csak kis dolog akkor jobban elhiszem. Köszönöm előre is kedves válaszát. Tisztelettel: Viktor
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
11.
Tisztelt Kérdező! A modern EKG-gépek szoftvere generál egy automatikus véleményt, ami vagy megfelel a valóságnak, vagy nem. Sokszor okoz ez félreértést, ezért én azt a beállítást szoktam használni, amin nincs ilyen előregyártott gépi diagnózis. Nem tudom, önnél mi a helyzet, lehet, hogy erről van szó, de ezt kezelőorvosával kell tisztáznia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
09.
Nanyista Zsoltne kérdése:

Udvozlom! Erdeklodnek hogy miert van extra utesem igaz csak 1-2 menseskor illv magas vernyomasom is lesz menses elott meg egy napig faj fejem semmi nem veszi ki plusz szedules is ram jon. Elore is koszonom valaszat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
09.
Tisztelt Kérdező! Önnek feltehetően praementsuációs tünetegyüttese lehet (PMS), konzultáljon kezelőorvosával illetve nőgyógyásszal. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
09.
Hőhn Viktória kérdése:

Üdvözlöm Tisztelt Doktornő ! Írtam már Önnek, munkaalkalmasságin derült ki,hogy kamrai extrasystolét találtak, tovább mentem, a szív uh-ám teljesen jó, a holter eredményem rossz, ma voltam terhelésen, végig sem merték csinálni, annyira sok extra jött egymás után. Én semmit nem éreztem. Sajnos az orvos szerint nem lettek jók az eredményeim, ezért írt fel 3 gyógyszert,Adexor Prolong 80mg, Mono Mack Depot 100mg, Concor 5mg. Nem ismerem ezeket a gyógyszereket, ha nincs orvosi , nem is tudom, hogy baj van a szívemmel, ugyanis semmi panaszt nem okoz. Doktor szerint sok az extra. Dohányozni dohányzom, és sajnos az idegre gondolok még, sajnos férjem 7 hónapja halt meg. A munka viszont nagyon kellene, egyedül maradtam kislányommal. Egy hónapig kell szednem, aztán vissza controll, azt mondta doktor, ha nem javul akkor tovább kell mennem szív klinikára. Kérdésem a következő , ez a három féle gyógyszer rendbe tud hozni egy hónap alatt ? Jók ezek a gyógyszerek ? Azt mondták ez egy kis ritmuszavar, most pedig egyik eredményem sem jó. A terhelést leállították, én bírtam, viszont terhelésre még jobban jöttek az extrák, azt mondták álljak le, mert nem merik végig csinálni. Előre is köszönöm válaszát ! Tisztelettel : Viki
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
09.
Tisztelt Kérdező! Minden együttérzésem ellenére látatlanban sajnos nem tudok önnek válaszolni. A gyógyszereket egyébként inkább koszorúérbetegség gyanúja esetén szokták alkalmazni, így még kevésbé értem az ön esetét. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
09.
Gabriella1975 kérdése:

Kedves Doktornő! Köszönöm gyors válaszát! 70 és 90 között szokott lenni a pulzusom. Lázam nincs,bár a főorvos úr szerint belső lázam van. Mégegyszer köszönöm szépen válaszát! További kellemes napot kívánok!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
09.
Nagyon szívesen, önnek javulást és szintén kellemes napot kívánok!
2017.
10.
09.
Gabriella1975 kérdése:

Jó napot kívánok kedves Doktornő! Ma légcsőgyulladást diagnosztizáltak nekem,de meg figyeltem,hogy 100-110 között van a pulzusom. Nem érzek semmi rossz dolgot,nem szédülök,nincs rossz közérzetem,csak fáj amikor köhögök. A magasabb pulzus lehet a gyulladástól? Köszönöm szépen válaszát! Kívánok nagyon jó egézséget és további szép napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
09.
Tisztelt Kérdező! Lehetséges, bár nem tudom, hogy máskor mennyi a pulzusszáma, van-e láza, szóval semmi igazán biztosat nem lehet mondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
08.
erika kérdése:

Tisztelt Doktornő! A férjemnek négy napja volt bajpassz műtétje, addig stabil volt az állapota, de ma kiderült, hogy légmell alakult ki nála, ezért még az intenzíven tartják. Szeretném tudni, hogy ennek milyen hatása van a további gyógyulásra. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! Ez több tényezőtől függhet, sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, konzultáljon férje kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
08.
gyógyszer kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! A Tenaxum 1mg-os vérnyomáscsökkentő menyire számít erősnek a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek közt?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
08.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára nem a legerősebb a lehetőségek közül. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
07.
Hirtelen szapora szívverés kérdése:

Tisztelt Doktornő! 30 éves nő vagyok, régóta szedek gyógyszert sinus tachikardia miatt. (2x7,5mg-os Procoralant, és napi fél Concort 5mg) Emellett mitralis és tricuspidalis prolapsust is megállapítottak. A pulzusom általában 70 körül mozog, azonban előfordult már, hogy kisebb "kihagyások" után felszaladt 100-130-ra. Ilyenkor a vérnyomásom is kicsit megugrik, izzadok, majd kb negyed óra alatt normalizálódik. Előfordul az is, ha késő délután lepihenek, ébredés után lesz szapora, de ez is hamar visszaáll szerencsére. A billentyűhibáknak lehet-e ehhez köze? Lassan két éve voltam utoljára kontrollvizsgálaton, akkor mindent rendben találtak. Válaszát előre is köszönöm! Anett
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
07.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. A ritmuszavar, amit érez többfajta lehet, ezt aktuális (rosszullét alatti EKG nélkül nem kehet megállapítani, bár a jelzett pulzusértékek nem kirívóak) A billentyűhibákkal esetleg akkor lehet összefüggés, ah azok a billentyű elégtelenségével is járnak, ez az évek során kialakulhat. Javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
07.
Magdi55 kérdése:

Kedves Doktornő ! Laborba kell mennem INR vizsgálatra.(vastagbéltükrözés miatt)Aspirin protectet szedek .Azt szeretném megkérdezni, hogy abba kell-e hagynom a gyógyszer szedését a laborvizsgálatot megelőzően?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
07.
Tisztelt Kérdező! Az INR-t az Aspirin protect nem befolyásolja, bár a vérzéshajlamot növelheti, de az erről nem ad felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
06.
Szívritmus? kérdése:

Jó napot kívánok! Kérdésem a fiammal kapcsolatos. 38 éves, semmilyen gyógyszert nem szed, de rendszeresen jár kardiológiai ellenőrzésre. Édesapjának volt infarktusa, szívműtétje, hirtelen hunyt el - mivel éppen nem volt mellette senki, nem tudjuk pontosan, hogy infarktus vitte-e el. Fiamnak többször volt olyan esete, hogy hirtelen, minden fizikai megterhelés nélkül, hevesen kezdett verni a szíve. Ilyenkor leguggol, mély lélegzetet vesz, s utána megint rendben a szívverés. Volt már 24 órás EKG-ja, kórházi kivizsgáláson is, minden rendben találtatott. Minden ellenőrzéskor azt mondják, hogy ezek a "félre ütések" "beleférnek", nem kell vele foglalkozni. Engem mégis aggaszt ez a dolog, ezért kérném az Ön véleményét. Köszönettel: Maricsek Ilona
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
06.
Tisztelt Kérdező! Igazán sajnálom, de látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Alaposabb ritmusanalízis, transztelefonikus EKG, vagy éppen egy aktuális rosszullét alatt készült görbe segíthet tisztázni a kérdést. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
06.
Nagyon félős kérdése:

Tisztelt Doktornő! 55 éves 53 kg nő vagyok. Fiatal koromban volt pajzsmirígy túlműködésem, de már több mint 10 éve helyreállt. Billentyű prolapsusom van (más eltérés nincs), amit évente ellenőriztetek a kardiológián a magam megnyugtatására. A szívritmusom néha szaporább, időnként némi extrát is érzek főleg stresszes helyzetben, ezért Betaloc-ot szedek már évek óta. A vérnyomásom viszont alacsony 120/80 határon belül, de van, hogy csak 90/70 , a pulzusszám is változó Most teljesen nyugalmi helyzetemben 68, de ez könnyel felmegy akár 85-90-re is. Fiatal koromban előfordult az alacsony vérnyomásom miatt ájulás, viszont a szívem kalapált ezerrel. Amit akkor kaptam ritmusszabályzót már nem emlékszem pontosan melyik, mert ezeket mind szedtem (Trasicor, Visken v. Propranolol) annyira levitte a vérnyomásomat, hogy már szinte felkelni sem tudtam, annyira szédültem. Tehát amennyi adag hatna a ritmusomra az már nagyon lehúzza az amúgy is alacsony vérnyomásomat. Végül a Betaloc-nál maradtunk már évek óta, de ebből sem merem bevenni az "előírt adagot" csak reggel veszek be egy fél szemet (5 mg), csupán "tudati szinten" , ezzel normál helyzetben elvagyok. Én úgy érzem, hogy nálam ez a ritmuszavar pszichés alapon van, elég egy stresszes gondolat és szalad a szívem. Most az a problémám, hogy a fogászaton nem mertem kihúzatni a fogamat, miután kiderült, hogy az érzéstelenítő emeli a vérnyomást és a pulzust. Sajnos mostanában nagyon félek minden gyógyszertől, ha elolvasom a mellékhatásokat nálam máris jelentkeznek a tünetek. A fogorvos azt javasolta, hogy foghúzás előtt vegyek be egy egész szem Betaloc-ot vagy akár nyugtatót. Az én aggodalmam az, hogy a megszokott adag helyetti 10 mg nem fogja-e levinni az esetleg éppen akkor amúgy is alacsony vérnyomásomat és normál pulzusomat veszélyes szintre? Vagy ha csak a szokásos adagot veszem be a pánikom mennyire erősítheti az érzéstelenítő szívre és vérnyomásra ható hatását? Semmilyen más gyógyszert nem szedek, nyugtatót sem vennék be, volt már rossz tapasztalatom vele, talán ezért is van a gyógyszer és egyéb fóbiám. Köszönöm megtisztelő válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
06.
Tisztelt Kérdező! Talán a legegyszerűbb az lenne, ha a fogászatban használatos Lidocain-adrenlin érzéstelenítés helyett az adrenalinmentes Lidocaint kérné, ez nem gyorsítja a szívverést, ennek az lehet a kockázata, hogy erősebb lehet a beavatkozás utáni vérzés. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
05.
Ritmuszavar kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Munka alkalmassági vizsgálaton vettek észre kamrai extrasystolét. Az orvos azt mondta, addig nem írja, hogy alkalmatlan még nem megyek vele tovább. Voltam szívultrahangon, Dr szerint semmi baj a szívemmel, holnap 24-órás holter, majd hétfőn terhelés. Sajnos tudom, hogy már régebb óta van ritmuszavarom, de nagyon ritkán van, hogy egyet érzek. Tornázom, futni is járok, soha nem vettem észre, hogy a szívem nem bírná. Sajnos az alkalmasságin viszont a Dr azt mondta nem tetszik neki az EKG-m, és sajnos ezen áll vagy bukik a munkám. Gyógyszert semmi képpen nem szeretnék rá szedni, mert semmit nem szoktam érezni. Kérdésem a következő :a terheléses EKG-nál derül ki, valójában súlyos-e ? Írnak-e ritmuszavarra gyógyszert ? Nem szeretnék ilyen gyógyszert szedni. Dohányzom 16 éves korom óta , most vagyok 36, illetve napi több kávét fogyasztok, van,hogy 6-7 kávét is megiszom egy nap. Ezektől is lehet? Köszönöm válaszát !
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
05.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség (és ezt a vizsgálatok el fogják dönteni), akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffeindohányzás gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
04.
Magdi55 kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Szívkoszorú érszűkület miatt szedek Aspirin protectet és Moduxint. Most aranyér miatt javasolta a házi orvos,hogy a kúp mellé szedjek néhány napig Detralex tablettát. Kérdésem, hogy nem "üti" egyik a másikat? üdvözlettel Bártfainé Magdi
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
04.
Tisztelt Kérdező! Mint a Detralex Betegtájékoztatójában olvashatja, más gyógyszerekkel kialakult kölcsönhatások eddig nem ismertek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
04.
extrasystole kérdése:

Kedved Doktor Nő! Elozo levelet koszonom Tegnapi nap elfelejtettem megkerdezni hogy a tobb gocu extrasystolek is veszelytelenek vagy azok mar veszelyesek lennenek? Mennyi ido alatt alakul at egy gocubol tobb gocuba es vannak e jekei ennek? Holter kimutatasa alapjan monofokalis kamrai extrasystolem van ez 2 honappal ezelotti kimutatas. Segito valaszait nagyon koszonom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
04.
Tisztelt Kérdező! A monofokalis az egygócút jelent, a többi kérdéseire konkrét választ nem tudok adni, az csak spekuláció lenne, a veszélyesség több dologtól függ, de ezt kezelőorvosával kellene megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
03.
extrasystole kérdése:

Tisztelt DoktorNő! Szeretnem megkerdezni hogy egeszseges sziv eseten (csak mitralis prolapszus) miert van az hogy eddig csak bal oldalt ereztem az extrakat mostsnaban a gyomromnal,jobb hatso lapockamnak, jobb oldalt es a mellkasomban is erzem az extrakat? Jelentos szamu 17033 extra egy gocu amit a holter kimuratott. Masik kerdesem az lenne hogy az egy gocubol lehet tobb gocu? Ezt erezni is lehet?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
03.
Tisztelt Kérdező! Talán azért érzi más testhelyzetben is, mert jobban odafigyel rá. Hogy lehet-e többgócú az egygócúból, azt nem tudom megmondani, de biztosan nem lehet érzeni, hogy hány gócból indulnak az extra ütések. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
10.
01.
hirtelen szívmegállás kérdése:

Szép napot kívánok, doktornő! Múlt héten súlyos tünetekkel kellett a sürgősségire mennem, amik a következők voltak: mellkasi nyomás, hideg, bizsergő végtagok, szívritmus egyenetlensége, egy-egy nagy, erőteljes szívdobbanás és utána erős légszomj, gyengeség, gyenge, vissza-vissza térő mellkasi fájdalmak, valamint fáztam, de közben izzadtam is. Kevés ponton hasonlított a két áprilisi tünetegyütteshez, ám gyanús volt. Kiderült, hogy pánikroham volt, ám azt nem tudtam, hogy szívritmuszavarokkal is járhat. Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel a családban öröklődik a hajlam szívelégtelenségre, ezért lehetséges, hogy kamrafibrilláció vagy hirtelen szívmegállás következzen be egy súlyos pánikroham esetén? Veleszületett elváltozást a kivizsgálások alatt nem találtak a szívemen. A doktornő megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
10.
01.
Tisztelt Kérdező! A pánikroham nagyon sokféle tünetet okozhat, ezek megelőzése céljából célszerű lenne pszichiátriai megelőző kezelést folytatnia. Ami a szívelégtelenséget illeti, az nem hajlamos öröklődésre, de annak kialakulását elősegítheti például a valóban családi halmozódás mutató magas vérnyomás, ezt is ellenőríztetnie kellene. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
30.
piri kérdése:

Tisztelt Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy gyógyszer váltás miatt 1 hete magas vérnyomásra Reggel: Nebivolol 5 mg, Nortivan 160/1,25 mg Este: Norvasc 10 mg, Tenaxum 1 mg-ot szedek. Délután 16 óra körül már felmegy 170/100-ra. Mennyi idő kell, hogy beáll normális értékre a vérnyomásom ezekkel az orvosságokkal? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Általában néhány hét is lehet, de kétség esetén keresse fel kezelőorvosát személyesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
30.
tomy kérdése:

Tisztelt Doktornő! 2017 márciusában azt vettem észre hogy este mikor lefekszek bever egy nagyot a szívem majd utána kihagy egy ütemet. Eleinte nem foglalkoztam vele( nem vagyok egy orvoshoz járó típus) Áprilisban egyre gyakrabban voltak panaszaim, főleg akkor amikor jött egy vihar vagy lehűlés. Májusban rászántam magamat és elmentem kardiológushoz. Ekg negatív lett.Teljes labor eredményem csillagmentes lett. Csináltak szívultrahangot az is negatív lett. Kaptam 24 órás holtert 234 ütést mutatott ki, azt mondta hogy ez tök normális. Minden embernek van, csak van aki nem érzi meg. Van súlyfeleslegem 20kg. Rendszeresen sportolok. Heti négy alkalommal 25km bicajozás, 4o perc konditerem heti három alkalommal, és esténként ha nem dolgozom lemegyek kocogni. Úgy gondolom 47 évesen ez nem rossz testmozgásnak. Nem iszok, nem dohányzok, nem kávézom. Megfigyeltem, volt úgy hogy jött a vihar mikor bicajoztam, és nem éreztem semmit. Volt olyan hogy éjjel egykor jött a vihar arra ébredtem hogy ver a víz olyanokat ütött a szívem hogy azt hittem itt a vég! Megmértem a vérnyomásomat 128/82/78 volt. Megfigyeltem hogy ha fúj a szél akkor "végem van". Nyáron alig volt szív beverésem meleget bírom de ha jön a lehűlés akkor vannak a gondok. Október 18-án ismét holter utána eldöntik hogy kell e terheléses ekg. Annyit mondtak hogy ez extrasystole. Nem veszélyes csk nagyon kellemetlen. Az lenne a kérdésem hogy ez életem végéig elfog kísérni? És hogy miért pont most jött ki? Kaptam propafenont az jelentősen enyhítette a beveréseket. Köszönöm a válaszát. Tisztelettel Tomy
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
30.
Tisztelt Kérdező! Teljesen egyetértek kardiológusa szakvéleményével. Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. Azt, hogy miért éppen most jelentkezett, és hogy mennyi ideig fog fennállni, nem tudom megmondani. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
29.
??? kérdése:

Én ezt nem értem Doktornő! Muszáj reagálnom az előző kérdező írására, mert egyszerűen nem értem. Folyamatosan azt sulykolják belénk, hogy 20 percet meghaladó mellkasi fájdalom stb. esetén HÍVJUNK MENTŐT! Annyira szemléletesen írta le a kérdező a tüneteit, még sosem olvastam ennyire élethű leírást. Jó, nem vagyok orvos, nyilván nem tudhatom, hogy infarktus volt-e, de nagyon annak tűnik. A kérdező hölgy vajon miért haza ment? Régebben volt már infarktusa, igaz, lehet, hogy az egészen más tünetekkel járt, de most mire gondolhatott, miért nem ment a sürgősségire egyből, vagy miért nem hívtak hozzá mentőt, egyszerűen nem értem...
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
29.
Tisztelt Kérdező! Teljesen egyetértek önnel, én sem értem az illető hölgy hozzáállását, hacsak arra nem gondolunk, hogy nem akarja tudomásul venni, hogy tényleg beteg lehet. Köszönöm a hozzázsólását :) Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
27.
Hatalmas fájdalom kérdése:

Szép napot Önnek! Bocsánat,de az első levelem nem sukrült be fejezzem, telefon hiba miatt. 50 éves nő vagyok. 13 éve túl vagyok infarktuson,agyi teombózison,keringés összeomlásán. Tegnap elött(2017.09.25)a munkahelyemen hírtelen rosszul lettem.Hatalmas fájdalmat éreztem a hátamban(mintha kés hasította volna végig).Ezzel egyidejüleg a mellkasomban azt éreztem ,mintha fel akarna robbanni. A felső testememet elöntötte a víz,mintha leöntöttek volna.Nagyon fura ilyesztő ,artikulátlan hang jött ki a torkomból.Hatalmas fájdalmat éreztem.Ez az érzés nagyon sokáig eltartott.Haza vitt a párom,de körül belül 3 óra hosszáig tartott a hatalmas fájdalom. Igaz van 1-2 esemény ,ami kiesett nekem. Azóta sem vagyok a régi. Nagyon fáradt vagyok,nem bírok még sétálni sem.Viszont a mellkasomban a nyomás meg maradt. Nem fájdalmas szinten,de nagyon fura. Fáj a gyomorszám és szinte folyamatos hányinger szerű nyomást érzek. Metaprolol,isoptrin,cinotal amiket rendszeresen szedek. Kérdeznémmi volt ez és mit tegyek,hogy a régi aktivitásomat vissza kapjam,meg szünjőn a gyomorszáj nyomás és a zsibbadás. Köszönöm a választ előre is .Éva
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
27.
Tisztelt Kérdező! Az ön kórelőzményét és a tüneteket figyelembe véve mindenek előtt egy újabb infarktus gyanúját kell mielőbb tisztázni, ezért nyomatékosan javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával személyes vizsgálat céljából! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
25.
gyógyszerek mellett is magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! 44 éves férfi vagyok,1 hétig voltam kórházban mellkasi fájdalom miatt ahol mindent rendben találtak majd csináltak a egy szívkatéterezést ahol szintén nem találtak szűkületet. A magasvérnyomásomat beállították és amíg bent voltam mindig 120/80 volt. Azelőtt hiába szedtem a gyógyszert sokszor magas volt. 1 hónapja voltam kórházban és azt figyeltem meg hogy amikor hazajöttem az első hétben mindig 120/80 volt a vérnyomásom, 1 hét után már 130/90 körüli értékeket mértem majd tegnap este egy hónap után 148/102 volt a vérnyomásom úgy hogy minden nap szedem a napi gyógyszereket reggel és este is a vérnyomásomra. Kérdésem hogy miért van ez hogy bent a kórházban végig jó volt a gyógyszerekkel most meg 1 hónap elteltével a tegnapi napon este 10 kor magas volt pedig előtte este 7 kor bevette a gyógyszert. Reggel Dalnessa 1, Nebilet 1/2, Aspirin protekt 1, trombex 1 amiket szedek, este 1 Vidotin. Lehet a front miatt ment fel? Köszönettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
25.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, javasolom, konzultáljon személyesen kezelőorvosával. . Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
23.
Pál kérdése:

Azt szeretném megkérdezni ,hogy ASA Krka gyomornedv ellenálló gyogyszert lehet szedni ,ha goji bogyot szedek
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
23.
Tisztelt Kérdező! A goji bogyóról nincs ismeretem, így sajnos a kérdésére nem tudok válaszolni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
22.
gyógyszer csere kérdése:

Tisztelt DRNÓ! ma este összekevertem a gyógyszeradagolást és tévedésből a reggelre kirakottad vettem be. ez szerint az egiramlon 5/5, aspiris protektet és a lapident ma kétszer vettem be. lehet e ebből problémám,vagy mit tegyek?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
22.
Tisztelt Kérdező! Miután ezek a gyógyszerek vérnyomáscsökkentő és részben vizelethajtó hatásúak, alacsony vérnyomás és nagyobb mennyiségű vizelet jelentkezhet. Pihenjen, remélhetőleg nem lesz probléma, ha panasza van, forduljon ügyelethez. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
22.
magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Mostanában gyakori és sok a vizeletem. Ma megmértem,hogy mennyi volt a bevitt folyadék és mennyi a vizelet.Reggel 6 órától este 18 óráig a vizelet mennyisége 2 liter,de idáig csak 1 1/2 litert ittam.A kérdésem,hogy ennek köze lehet-e magas vérnyomásomhoz ? / Pári napig szedtem Bánó-féle Galagonya-fokhagyma- fagyöngy kapszulát 3x1. Kis terhelésre is fölmegy a vérnyomásom.Válaszát köszönettel várom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezekről a készítményekről nem rendelkezem ismeretekkel, de panaszai és a terhelésre emelkedő vérnyomás miatt mindenképpen javasolom, hogy keresse fel kezelőorvosát! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
20.
Novak Istvan kérdése:

Üdv Drnő!ú Ma órát javítottam majd beleszúrt a szívembe, /lehet rossz testhelyzet?/, nem tudtam nagy levegőt venni mert nem engedte a szúrás ,kicsiket tudtam. Azonnal kortyoltam vizet, majd a pulzus elkezdett gyorsan menni, 1 perc után elengedett, kis nyugtatót bevettem meg folyadék. Beatalocot szodok, de sokszor kevesebbet alszom azt is altatóval-/lendornin/köszönöm szépen válaszát . Tisztelettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de panasza nem tipikus szíveredetre. Kétség esetén javasolom, hogy konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
19.
Infarktus kérdése:

Drága Doktor Nő! Az előbb a munkahelyemen nehéz táskákat kellett pakolnunk és mikor megemeltem az egyik nehéz táskát , ami ténylég nehéz volt , hirtelen beleszúrt a szivembe/ mellkasomba! Nagyon megvagyok most ijedve hogy valami baj van a szívemmel.vagy infarktus stb 27 éves anyuka
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
19.
Tisztelt Kérdező! Nem látszik valószínűnek, hogy a szívével lenne baj, a leírás alapján a panasz inkább mozgásszervi (gerinc, bordaközti izomzat illetve ideg) eredetűnek tűnik.. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
19.
kérdés kérdése:

Tisztelt Doktörnő! 25 éves fiamnál jobb tawa szár blokk -ot mutatott ki az EKG. Van arra esély hogy ez elmúlik, vagy tehet ezért valamit hogy megszűnjön? Egy munkahelyen sajnos e miatt nem került alkalmazásra az amúgy teljesen egészséges fiatalember. Köszönettel. Barta Lászlóné
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
19.
Tisztelt Kérdező! A jobb Tawara szárblock EKG-eltérés, ami jele lehet szervi szívelváltozásnak (ez egyéb vizsgálattal, pl. szívultrahang tisztázható), ha ilyesmi nem áll fenne, akkor önmagában semmi kórosat nem jelent. Fiának azt javasolom, keressen fel kardiológust a helyzet tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
18.
Angina pectoris ?2 kérdése:

Az előző kérdező vagyok a 28 éves anyuka . Köszönöm a gyors válaszát ,az előző kerdesemet kiegeszitenem azzal hogy meleg víz hatására elmúlik a melkasi feszülő érzés lehet e összefüggésben a koszoruerekkel esetleg?Panasz alatti EKG kimutassa az oxigénhiányos koszorúereket?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
18.
Tisztelt Kérdező! A meleg vízzel kapcsolatban nincs ötletem, hacsak nem izomeredetű a fájdalom. A panasz alatti EKG mutatja, ha koszoúóér vérellátási zavarról van szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
18.
Norbert kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pár napja észleltem,hogy a szívem bal felen,egyszer egyszer,pár masodpercre zsibbadást érzek,néha a szur is a szivem,lehet ez stressztol?esetleg valami komolyabb problema ál e mögött?a zsibbadás miatt aggodom leginkább! Válaszát köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem tudok érdemi választ adni, annál is kevésbé, mert "szívzsibbadás"-ról eddig nem találkoztam, nem tudom, mit .ért ezen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
18.
Angina pectoris ? kérdése:

Tisztelt Doktor No ! 28 éves anyuka vagyok. Csaladomban halmozottan fordul elő szivbetegseg,anyukamnak 7infartusa volt es sajnos szivelegtelensegben szenved. Az en problémám 1 hete kezdődött eleinte a lapockamban éreztem fájdalmat az elmúlt 3napban viszont kisebb fizikai terhelésre melkasi nyomást ami változó erősségű, stresszes helyzetekben kifejezetten erősebb halalfelelemmel párosul, pihenesre enyhül. Viszont a folyamatos melkasi feszülő érzés csak fekve múlik el. Reggeli ebredeskor azonnal jelentkezik a feszítő kellemetlen melkasi hati fájdalom majd hol erősödik hol enyhül fizikai aktivitastol függ. Faradekonysaggal kuzkodom. Nyugalmi egc n voltam negatív lett. A vernyomasom normális pulzusom néha alacsony volt mikor 42 mertem . Szivultrahangon is voltam negatív . Mit javasol forduljak újból kardiologushoz esetleg más szakemberhez ? Ez lehetséges Angina pectoris ? Válaszát előre is köszönöm
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
18.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet megítélni, panasz alatt készült EKG vagy terheléses vizsgálat közelebb vihet a diagnózishz. Javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
17.
Szívdobogásérzés kérdése:

Kedves Doktornő! Szívdobogás érzéssel küszködök már kb másfél éve, ami néha hetekre is megszűnik, de valamikor mindennap érzem, akár többször is, nyugalmi helyzetben és mozgásban szintén. Kardiológiai vizsgálaton voltam már, röntgen,szívultrahang, EKG, 24 órás Ekg, valamint terheléses Ekg, (ezek alatt természetesen nem éreztem szívdobogás érzést.) Kicsit a pulzusomat találták magasabbnak,valamint azt mondták ES állhat a panaszaim hátterében. Hogy tudom ezt megszüntetni, ha a szívem teljesen egészséges?Nagyon ijesztő tud lenni, főleg amikor 1 percen belül többször is érzem. Válaszát köszönöm. Üdvözlettel: Barbara 25 L
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
17.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni a kérdésére, mivel túl általános a "szívdobogásérzés" meghatározás, nagyon sokféle ritmuszavart jelenthet. Amennyiben extrasystoliáról van szó, az nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti. Tünetileg Panangin vagy magnézium pezsgőtabletta csökkentheti előfordulását. . Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
16.
Turner kérdése:

Tisztelt doktornő ! 62 éves 145 cm,41 kg Turner szindrómás beteg vagyok. Régóta fáradékony vagyok,ez megnehezíti az életemet. Aortabillentyű elégtelenségem is van.2 évvel ezelőtt volt terheléses EKG ,ami nagyon megviselt .Most a szakorvos újból szeretné. Én félek ,mert érzem szívem nagyon gyenge. Már nemcsak lépcsőn, hanem sík terepen is fulladozom. 4-5lépés után megkell állnom mert nem kapok levegőt. Az orvos azt mIndia a 2 évvel ezelőtti terheléses EKG lelet nem bizonyítja miért vannak ezek a tüneteim. Nem lehet hogy szívelégtelenségem van ? De ezt csak én gondolom. Várom válaszát abban hogy mi történhet ha szívemet újból megterhelik ? Maradok tisztelettel : Vavrek Zsuzsanna
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
16.
Tisztelt Kérdező! Szíve állapotának objektív felméréséhez indokolt lehet terheléses vizsgálat elvégzésére, de a vizsgálat előtt alaposabb vizsgálat szükséges. Ebbe beletartozik az orvosi vizsgálat, amennyiben szívelégtelenség áll fenn, az a vizsgálat ellenjavallatát jelenti. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
16.
Infarktus kérdése:

Tisztelt Doktornő! Az szeretnem kerdezni hogy az igaz h aki vérzékeny az nem.kap olyan könnyen infarktust , agyvérzést stb.? És a 106/77 66 pulzusnál még lehet h infarktusom van, vagy akkor magasabb lenne?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
16.
Tisztelt Kérdező! Ez összetett kérdés, a "vérzékenység" meghatározása is bonyolult, és a pulzus illetve vérnyomásértékek alapján nem lehet ezt eldönteni. Alapos gyanú esetén orvosi vizsgálat indokolt! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
15.
Concor kérdése:

Tisztelt Doktornő! 3 hónapja szívritmus zavarra kórházi javaslatra Concor 5 mg tablettát szedtem reggel 1/2 és este 1 tablettát. Most szerintem véletlenül (mert én csak kértem, hogy írjon, mivel elfogy) a háziorvos Concor Cor 2,5 mg-ost írt fel. Szeretném megkérdezni, hogy van-e különbség a Concor és a Concor Cor között (én úgy látom, hogy ugyanaz a hatóanyaga és a gyártója is), szedhetem-e a Concor Cor-t a Concor helyett? és ugye a Concor Cor 2,5 mg -osból a dupláját(reggel 1 este 2 ) szedjem, mint a Concor 5 mg-osból szedtem? Válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Igen, azonos a hatóanyag, és az adagolás pontosan úgy jó, ahogy leírta. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
15.
piri kérdése:

Tisztelt Doktornő! Reggel: Nebivolol 5 mg, Vidotin komb. 4/1,25 mg, Este: Vidonorm 8/5 mg,Tenaxum 1 mg gyógyszer szedése mellett a diasztolis érték nagyon gyakran 110-115 között van. Azt szeretném kérdezni, hogy mi lehet az oka és hogyan lehetne csökkenteni ezt a magasabb értéket? Válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos látatlanban konkrét gyógyszerbeállítási kérdésekre nem lehet választ adni, ezt kezelőorvosával kell megbeszélnie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
14.
Magas vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Párom 44 éves 3 éve magas vérnyomás van nem rég volt egy szívkatéterezése ahol nem találtak szűkületet. Rossz ekg miatt került erre sor, szív uh, rtg, vérvételek jók lettek a katéter után másnap haza is jöhetett viszont elég sok gyógyszert kell szednie. A kérdésem lenne hogy sajnos nem esek teherbe és inszeminációnk lesz. A spermaképe nem a legrosszabb de az orvos a Fer14 vitamint/étrendkiegészítőt ajánlotta. Kérdésem hogy alábbi gyógyszerek mellett szedheti e a fent említett vitamint a spermakép javítására? A gyógyszerek amiket szed: 1×100 mg Astrix, 1×75 mg Trombex, 1×1 Dalnessa 4/5mg, 4 mg Vidotin, 1×2,5mg Nebilet, 20mg Roxera, 2×40mg Quamatel. Köszönettel
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
15.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, nem tudok önnek válaszolni, javasolom, hogy férje kezelőorvosát illetve andrológust kérdezzen meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
14.
zsibbadás kérdése:

Kedves Dr.Nő! Nem tudom,jó helyen járok e vagy kihez fordulhatnék. Azzal a problémámmal,hogy a bal kezem a csuklótól az ujjaim irányába éjszaka elzsibbad,ez már 2* is előfordult a napokban,és most éjszaka.Fájdalmam nincs.Inkább kellemetlen érzés,átmozgattam a karomat kör-körösen megmozgattam a csuklómat az kellemetlen volt olyan mintha húzódna valami az alkaromba,de fájdalom nem társul hozzá.Néha égő érzést tapasztalok a tenyeremen. Májusban voltam laborban vashiányos vagyok arra szedek Neo Ferrofolgammát,C vitamint.Egyéb eltérés nem volt a laboron.Nem kv.zok,nem dohányzok,57kg és 162 cm 33 éves 3.gyermekes édesanya vagyok.Meg nem eröltettem,szerintem.Mivel a két kisebbik gyerkőc még kicsi őket szoktam tartani a bal karomon.,csipőmön.Hajam hullik,és a kőrmeim töredeznek ezt nem régtől tapasztalom. Kihez fordulhatnék ilyen téren? Ön szerint mi okozhatja? Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
14.
Tisztelt Kérdező! A zsibbadás valószínűleg mozgásszervi eredetű (gerinc, izomzat, bordaközti ideg), a többi tünet felveti pajzsmirigy működési zavar gyanúját. Tehát: alaposabb belgyógyászati illetve reumatológiai vizsgálat javasolt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
14.
hiperventilláció kérdése:

Szép napot kívánok, doktornő! Olvastam a prinzmetal angina diagnoztizálásáról (provokációs diagnózis). Az egyik metódus a hiperventilláció. Mivel a hiperventilláció otthoni körülmények között is kiprovokálható, azt szeretném kérdezni, hogy mennyire veszélyes ezt a tesztet elvégezni magamon és, ha valóban előidézi a koszorúérgörcsöt, akkor szükséges-e kórházi ügyelet felkeresése? A doktornő válaszát előre is köszönöm! További szép napot kívánok!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
14.
Tisztelt Kérdező! Semmiképp se kockáztasson, ha nem hatékony, akkor nincs értelme, ha igen, akkor infarctus lehet, ami -- mint tudja -- igen kockázatos. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
14.
Edzés kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 21 éves férfi vagyok átlag 125-135/75-83 közti vérnyomással.A kérdésem az lenne hogy végezhetek heti 4 súlyzós edzést?Vagy a súlyzós edzés növeli a vérnyomást?(fogyni szeretnék mellette minden nap biciklizek)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
14.
Tisztelt Kérdező! A vérnyomása rendben van, ennek ellenére a súlyzós edzések károsak lehetnek a szívizomzat túlzott megvastaodását, ezáltal a vérellátás romlását okozva. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
13.
gabimami kérdése:

Kedves Doktornő!Előző levelembe rosszul fogalmaztam,ezért ha megengedi ujra kérdeznék. 6 éve van magas vérnyomásom melyre 10 mg Lercatont szedek 1/2 concorral.Átlalában 120 és 140 közötti a vérnyomásom. Már ritkán ugrik ki 160 ra. Egy hete volt az ablációm és azóta nagyon alacsony lett a várnyomásom 106/80 108/85 100/85 a pulzus is 67 68 körüli. Érdeklődnék hogy ilyenkor lehet-e esetleg a Lercatont ketté törni ,felezni 5 mg ra vagy a béta blokkolót elhagyni. Nagyon köszönöm válaszát. Tisztelettel:Gabimami
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
13.
Tisztelt Kérdező! Így jobban érthető a probléma, de változatlanul azt gondolom helyesnek, ha a terápiás kérdéseket az önt személyesen ismerő kezelőorvossal konzultálja meg (korábbi válaszomból az, hogy az abláció nem jár vérnyomáscsökkenéssel, jelenleg is érvényes, valami egyéb tényezőnek is lennie kell). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
12.
Infarktus kérdése:

Drága Doktor Nő! Ön mint kardiológus , ön szerint az éles szív szúrás vagy mellkasi fájdalom lehet szívinfarktus ?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
12.
Tisztelt Kérdező! Sajnálom, de ez így nagyon rossz kérdés, természetesen ez is lehet, sőt akár fordítva is előfordul: fájdalom nélkül is lehet infarktus. Ha ez nem elméleti kérdésfeltevés, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
11.
gabimami kérdése:

Kedves Doktornő! Egy hete estem át katéter abláción. Azóta nagyon alacsony a vérnyomásom.108/75 110/80 körül mozog. Lercaton 10 mg szedek 1/2 concort este. Lehet-e felezni a lercatont ill eltörhetem-e a 10 mg-os 5 mg-ra. Vagy létezik-e 5 mg os calcium csat.blokkoló. Nagyon megköszönöm válaszát. Üdvözlettel Gabimai
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
11.
Tisztelt Kérdező! A katéter abláció nem indokol vérnyomáscsökkentő kezelést, tehát az ön problémája bizonyára összetettebb, én látatlanban nem tudok és nem is lenne helyes terápiás tanácsot adni. Javasolom, kezelőorvosával konzultáljon! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
10.
Furon kérdése:

Tisztelt Doktornő! Férjem Furont szed, napi 1 szemet. Pár napja folyamatosan fullad. Emelheti az adagot addig is, amíg eljut az orvoshoz? A betegtájékoztató az írja, hogy emelhető az adag napi 4-5 tablettára, de ezt magától is megteheti, vagy ennek lenne valami veszélye? Köszönöm a segítségét, további szép napot.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
10.
Tisztelt Kérdező! Átmenetileg emelheti az adagot, a kálium pótlásáról ne feledkezzen el, emellett az újonnan jelentkező panasz miatt mieiőbb konzultájlon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
09.
Betegség kérdése:

Kedves Doktor Nő! 22 éves fiamnak mandulagyulladása van, előtte a vérnyomása 120-125/70-75 közötti volt de amióta beteg azóta a második értéke mindig 85-90 között van és a pulzusa is mindig 90körüli. Ez lehet a mandulagyulladástól vagy annak nincs köze ehhez?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező! A mandulagyulladás általában lázzal jár, és a láz pulzusszám emelkedést és alkalmasint a vérnyomás emelkedését is okozza. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
09.
Raynaud szindroma kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Előző kérdésemben rosszul tettem fel a kérdést. Nebivolont 5mg szedhetek e ha raynaud szindrómában?Mert régebben ez miatt a betegség miatt vették el a béta blokkert.Köszönöm előző válaszát!Köszönönettel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező! Ebben az esetben valóban nem javasolt a Nebivolol szedése. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
09.
Nebivol 5mg kérdése:

Tisztelt Dr Nő!Antifoszfolipid szindrómám van.Szedhetek e nebivolon 5mg tablettát? Most állapítottál meg hogy pajzsmirigy túl működésem van.Alapból a vérnyomásom alacsonyn/100/70,/de most magas volt gondolom a pajzsmirigy miatt/140/90/kaptam metothirint,meg nebivolont.Csak félek nehogy nagyon leesen a vérnyomásom.Vérnyomásmérő idönként szivritmuszavart jelzett,EKG jó.Köszönettel!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
09.
Tisztelt Kérdező! A nebivolol ebben az esetben tüneti kezelés, a szapora szívverés csökkentését szolgálja. Ha azt tapasztalja, hogy nagyon alacsony tőle a vérnyomása, akkor csökkentheti az adagot. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
08.
ritmuszavar kérdése:

SZép estét, dotornő! Lenne egy kérdésem. Szeptember 4-e óta újból szinte elviselhetetlenül stresszes lett az életem. bár még csak 5 napja tart a tanítás, mégis arra riadok fel éjszaka, hogy görcsben van a gyomrom, gyorsan kapkodom a levegőt, stresszelek. Ez a stressz 0-24 órában jelen van, és egyre többet érzek megint szúrás jellegű mellkasi fájdalmat, bár rövid ideig, de erősen akár napi 3-4 alkalommal is. Nem régen, Kb. 30 perce megint irreálisan gyorsan vert a szívem nagyjából 3 másodpercig, és utána a szokottnál (sokat fordul elő hasonló arritmia) is nagyobb légszomjam lett, olyan gyengének éreztem magam, mint, ha marathont futottam volna. A múltban már végeztek nyugalmi EKG-t és szívultrahangot, mindkettő negatív lett. Viszont a tünetek (áprilisban 3,5 órán keresztül mellkasi fájdalom, bal kar fájd., zsibbadás, hátfájdalom, állkapocsfájdalom, légzési nehézség, gyengeség, stb...) nem javultak. Április óta ilyen hosszú, durva tünetegyüttesem nem volt, de a kistünetek állandóak. Indokolt lehet további kivizsgálás a tünetek alapján, doktornő? Úgy érzem az állapotom nem javul, a pánikbetegség kezelés nem használ. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
08.
Tisztelt Kérdező! A komoly szubjektív panaszok miatt mindenképpen tisztázni kellene az okot, részletesebb kivizsgálás feltétlenül szükséges, akár szervi eredetű, akár psychés a stressz miatt. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
08.
nehézlégzés kérdése:

Tisztelt DoktornA következő gyógyszereket szedem: Nebivolol 2,5 mg. Amlodipin 5 mg, Irbesartan 150 mg. A kérdésem az,hogy okozhatnak-e ezek a gyógyszerek nehézlégzést, orrnyálkahártya duzzanatot - ezért nehezített légzést, kipirulást, hátfájdalmat
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
08.
Tisztelt Kérdező! A gyógyszerekre adott válasz egyénenként eltérő lehet, de mivel az alapbetegsége is okozhat hasonló panaszokat, javasolom, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
08.
Huma-pronol kérdése:

Tisztelt Doktornő! Pajzsmirigy túlműködésre ma kaptam a Huma-pronol nevű gyógyszert.Csak itthon olvastam,hogy csökkenti a vérnyomást is.Nem merem elkezdeni a szedését,mert alacsony a vérnyomásom(85-90között),magasabb szívveréssel(az is 85-90közötti).Attól tartok ha beszedem nagyon leesik a vérnyomásom.El merjem kezdeni a szedését?Mennyire csökkenti le a vérnyomást(2xfél lett felírva)?Előre is köszönöm segítségét: Üdv: Andrea
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
08.
Tisztelt Kérdező! A 85-90 közötti vérnyomásérték irreálisnak tűnik, jó lenne ezt kezelőorvosával egyeztetni, lehet hogy pitvarfibrillációja van (ez pajzsmirigy túlműködésnél gyakori). Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
07.
Terézia kérdése:

Kedves Doktornő ! Szeretném megkérdezni, hogy a Cordarone /3x1, És Concor /2x1/ szedhető-e együtt. Nagyon ég tőle az arcom, sokszor vannak extra ütések. 3-szor volt abláció, már 6-odszor ütöttek ki a napokban. Félni kell az extra ütésektől. Már több éve szenvedek szívbetegségemmek, amely teljesen képtelenné tesz az életre, semmit nincs erőm csinálni. Mindig más orvoshoz kerülök, kérdésre-válaszra nincs idejük. Nagyon szépen köszönöm a válaszát. / Meggyógyulhatok, érdemes még ablációval próbálkozni? / Köszönettel: Terézia
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
07.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, hogy mi az alap szívbetegsége, ami indokolhatja a Cordarone ilyen tartósan nagy adagban való alkalmazását, és a Concor együttes szedését, egyik dolog sem egyezik a megszokott alkalmazással. Ezekre a kérdésekre tehát csak kezelőorvosa tudhat válaszolni, aki pontosan ismeri az ön állapotát, a gyógyszerfelírás egyedi indokolását. Javasolom, keresse fel azt az intézményt, ahol ez a javaslat született, és kérjen felvilágosítást. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
06.
Kezdödő magas vérnyomás kérdése:

Kedves Doktornő! Anyukámnak /72/ kezdödő magas érnyomása van, főként esténként, vagy ha ideges lesz fel megy 160-főlé a vérnyomása kapott rá Perineva 4mg ebből felet kellet szedni ez jó volt csak nem tudott tőle aludni. Utána A Tanydon 40 mg ettől gyengének érzi magát és ettől semtű tud aludni!! Félek, hogy már nem hajlandó vissza menni a háziorvoshoz, valamilyen gyógyszert meg muszály lenne szednie!! Ön szerint milyen fajta gyógyszer lenne megfelelő, vagy mi a megoldás ilyen helyzetben??? Előre is köszönöm segítségét: Üdv: Ágnes
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
06.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, de azt mindenképpen meg lehetne próbálni, hogy ne este, hanem reggel legyen a gyógyszerbevétel, akkor nem zavarná az alvást, de nap közben hatásos lehetne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
ultrahang kérdése:

Tisztelt Doktornő! Köszönöm gyors válaszát. Ezek szerint ez a fordított E/A arány összefügg a megállapított relax zavarral. Ezen kívül billentyűelégtelenségeim vannak (MI:-III; aorta és tricuspidalis II fokú). Ezeket a problémákat meszesedés okozhatja? Ha igen, akkor ez a szív-koszorúereket is érintheti? Igazából nem értem, mert a szokásos rizikófaktorok közül nálam semmi sincs jelen, akkor mégis mi okozhatja ezt a nem túl biztató helyzetet? Nem szeretnék infarktusig vagy bypass műtétig eljutni, mégis mit tehetnék magamért?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! Igen, ez azt jelenti. A billentyűelégtrlenség lehet veleszületett, lehet korábbi szívizomgyulladás vagy lehet más okból kialakult szívizomgyengülés következménye. Koszorúerek állapotával általában nincs kapcsolatban, hacsak nem ksozorúérbetegség az elsődleges eltérés, ami a szívtágulatot okozta. Hogy önnél mi a helyzet, azt látatlanban nem lehet megítélni, javasolom, konzultáljon kezelőorvosával! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
ultrahang kérdése:

Tisztelt Doktornő! Szívultrahangon mért értékek közül az E/A-val kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Nálam így alakultak a számok: 10 éve: 1,1/0,94 --- egy évvel ezelőtt: 0,70/0,90 --- és egy hete: 0,60/0,70. A kérdésem, hogy mire utalhatnak ezek a csökkenő értékek? Köszönöm megtisztelő válaszát Üdvözlettel Eszter
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! A két érték egymáshoz való viszonyának van főleg jelentősége, az első (E) a szív szisztolés, a második (A) a diasztolés funkció értéke, a kettő közül az elsőnek kellene magasabbnak lennie. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
majdnem 66 kérdése:

Tisztelt Doktornő ! Hat hónapja használok Alkcema/Cremor kenőcsöt mindkét alsó lábszáramra.Másfél hónappal ezelőtt a vérnyomásom magas lett.A vérnyomáscsökkentő gyógyszereim sem segítenek.Egyszer már a sürgősségire vitt a mentő.Szívre irányuló vizsgálatot végeztek,eltérést nem találtak,de a Kálium szintem 3,5 volt.Csináltattam egy kortizol mérést: 483 nmol/l. Kérdésem,hogy a leírtak okozhatják-e magas vérnyomásomat. Gyógyszereim: Irbesartan 150 mg 2x, Nebivolol 1/2 tabl.Amlodipin 5 mg. Rivotril 0,5. Korábbi kardiológiai vélemény :"Kis terhelésnél már kóros tensio válasz. " Válaszát köszönettel várom.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! Az Alkcema befolyásolhatja a káliumszintet és egyes esetekben a vérnyomást növeli. Javasolom, konzultáljon g kezelőorvosával a gyógyszeres kezeléséről! Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
Vérnyomáskérdés kérdése:

tisztelt doktor no! 19 eves fiu vagyok nyugalmi vernyomasom atlag 125-136 / 75-84 kozotti. Van rajtam boven sulyfelesleg es dohanyzom is. veszelyes ilyen korban ez a vernyomasertek?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! Önmagában ez az érték nem számít veszélyesnek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
Pulzus szám kérdése:

Kedves Doktor Nő! 20 éves fiú vagyok azt vettem észre az utóbbi kb 1 évben hogy a nyugalmi pulzusom amikor otthon mérem 60-80közötti de amint közösségbe megyek felmegy 95-115 köré. Ez normális? (nem kávézom, napi kb 3-4szál cigaretta és kb 1-1.5liter kóla)
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! A pulzusszám emelkedése feltehetően izgalommal kapcsolatos, bár a cola és a cigaretta is hozzájárulhat. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
09.
01.
44 kérdése:

Kedves doktorno,mi okozza eszrevettem reggel hogy kis idore beremeget a szivem ,mi okozza?neha egyet nagyot dobban es rossz erzes torokban,vernyomasom alacsony 85/52 pulzus 62,de altalaban 95 /65 pulzus 73,,es eszrevettem hogy fejfajaskor is erzem a szivfajdalmat,,okozhatja stressz ?mert mostanaban sokat szorongok felek,,,rezket a kezem izzadok ,,es gyomorgorcsom is van,,,vagy lehet szivritmuszavar ? Ezt honnan lehet tudni valaszat koszonom ,es nagyon aggodom hogy valami komoly ,,koszonom
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
09.
01.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
30.
Rensi kérdése:

Tisztelt Doktornő! A gyors segítségére lenne szükségem, mivel az orvosom szabin van. Fluktuáló macro tsh-m van, ami nagyon nagy napi eltéréseket mutat. Egy napon belül 50-50-at !!! ugrik a tsh értékem. Az elmúlt 4 napi többször fordult elő kb 2 percig tartó pitvarfibrillációm, amit psvt követ, majd teljes kimerültség, egész testem mintha lángolna, ver a víz stb...A köztes időszakban pedig percenként extrázok. Volt ablációm sikertelenül, extrakardiálisnak vélték, azt mondták amíg a pm nincs rendben nem tudnak segíteni. A kérdésem most azonban az, hogy tudnám ezt a vélhetően ismételt túlműködési szakaszt "élhetővé" tenni. Próbálom a napi 3x1 xanaxot, hogy legalább ne ijedjek meg annyira, de szörnyű. Nagyon el vagyok keseredve! Kérem segítsen legyen kedves!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező! Ezt sajnos látatlanban nem lehet megoldani, forduljon mielőbb endokrinológushoz illetve a tünetként jelentkező ritmuszavar miatt kardiológushoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
30.
Magas Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktornő! A kérdésem a kövezkező, KB. 5-6 évig szedtem normodipint és irbesartant reggel egy szemet, de az utóbbi időben nem volt hatásos. A kezelőorvosom most varsarant írt fel reggel 160mg/25 és dél után 160mg simát. Kérdésem az, hogy kb 1hétig rendben le vitte a vérnyomásom és utánna nem, ingadozik, illetve magas 145-150/86. Lehetséges ez, illetve mi a javaslata.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
30.
Tisztelt Kérdező! Konkrétan az ön esetében nem tudom, pontosan mi a helyzet, de egy új gyógyszeres beállításnak pár hét szükséges, amíg kellően kifejti a hatását. Kétség esetén javasolom, forduljon kezelőorvosához. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
27.
prinzmetal angina időtartama kérdése:

Szép estét kívánok, doktornő. Elnézét kérek a zavarásért, feltehetőleg levelemet csak a holnapi nap során fogja olvasni. Az előbb olvastam beszámolókat olyan emberektől, (akiknél diagnosztizáltak koszorúérgörcsöt,) akiknek az anginás periódusuk több óráig tartott. Lehetséges az, doktornő, hogy a prinzmetal angina (koszorúérgörcs) periódus órákig is eltartson súlyosabb esetben, miokardiális infarktust nem okozva? A doktornő válaszát előre is köszönöm.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
28.
Tisztelt Kérdező! Nem tudok a kérdésre válaszolni, az órákig tartó mellkasi fájdalom, ha Prinzmetal angina is a kezdete, látatlanul nem különíthető el infarktustól, mivel a tartós koszorúérgörcs is vezethet szívizomelhaláshoz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
27.
mellkasi fájdalom kérdése:

Tisztelt Doktornő! 22 éves lány vagyok. Utóbbi időszakom elég stesszes volt. Kb 1 hónapja kezdtem el érezni kellemetlen nyilaló,szúró érzést bal oldalt a szívem környékén. A nap minden szakában előfordul. Mozgáskor, illetve pihenéskor is jelentkezik. Nem haboztam sokat, rögtön el is mentem a házi orvoshoz, aki a panaszom végig hallgatása után, csak vérnyomást mért, és meghallgatott. Majd közölte mivel még fiatal vagyok a szívemnek biztos nincs semmi baja, nyugodjak meg. Szedjek vitaminokat, és próbáljak meg -nem stresszelni- annyit. Én személy szerint kértem hogy legalább kardiológiára adjon beutalót, és ha ott azt mondják nincs semmi eltérés akkor talán jobban megnyugszom. De ő szavaival élve -felesleges-. Ez volt 2,5-3 hete. Mivel nem múlt a panasz 1 hete ismét bementem hozzá. És még ő volt felháborodva hogy huszonévesen úgy sincs semmi bajom. Nyugodjak már meg végre. Mondanom sem kell, akkor is beutaló nélkül távoztam. Azóta még ugyanúgy fenn áll a panasz. Azóta az alvásom is felborult. Mikor vízszintesbe teszem magam, és próbálnék aludni. Rögtön eluralkodik rajtam a bal oldali mellkasi nyomás érzése. És kerül fordul a nyilaló érzés is. Az 1 hónap alatt rengeteget fogytam, gondolom amiatt hogy a nap 24 órájában ez a kellemetlen érzés játszik szerepet az életemben, és tartok tőle nehogy valami komolyabb baj legyen belőle. Nem tudom kihez forduljak, amíg beutaló nincs a kezembe, nem tudom kivizsgáltatni sem magam. Ilyen esetben mit lehet tenni? Ebben a korban nem kell kivizsgáltatni a fent említett tünetet? Tényleg ne aggódjak rajta, és éljek ezzel együtt, hogy valamikor hátha elmúlik?!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a panaszok mozgásszervi (gerinc, bordaközti ideg illetve izomzat) eredetűnek tűnnek. Nem az életkora, hanem a panasz jellege alapján nem szíveredetű, úgyhogy valóban stresszeljen kevesebbet, mozogjon, tornázzon, bizonyára jó hatású lesz. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
27.
ismétlődő roszzullétek kérdése:

Tisztelt Doktornő! Egyre rosszabbodó egészségi állapotban vagyok, az orvosaim egymásnak ellentmondó gyógyszerekkel, diagnózisokkal kezelnek. Panaszaim: teljes testre kiterjedő ödéma, még arcra és szemhéjra is. Kétnaponta emiatt magas dózisban szedek vízhajtót. Folyamatosan szívtájéki szorítással együttjáró nehézlégzéses tüneteim vannak. Tüdő negatív, vese negatív. Szívnagyobbodást diagnisztizáltak melyet már magas vérnyomás és stressz okozott , de szív ultrahangon kívül nem csináltak szív vizsgálatot, csak EKG-t. Betaloc zoc ot, theofilint szedek, hogy könnyebben kapjak levegőt, de egyre szörnyebben érzem magam.Orvosaim szerint a szív nem okozhat ilyen mértékű panaszokat, de en nagyon ugy érzem, hogy szív eredetű okok vannak a háttérben. Tisztelettel kérem véleméynét mit javasol?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni, részletesebb személyes kivizsgálás szükséges az okok tisztázására. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
27.
Infarktus kérdése:

Drága Doktor Nő! Pár napja bizonyos időközönként bele -bele hasít az állkapcsomban a jobb fülemnél. Olvastamh ez lehet az infarktus jele is. Ez igaz drága doktor nő? Én nagyon félek hogy infarktusom van vagy kapok, pedig csináltak már több ekg is semmit sem mutatott. Legutóbbi ekg ra azt mondta az orvos h ennel jobb nem is lehetne. És hogy a szúrkálást nem a szívem csinálja a mellkasomnál hanem az izomeredetű stb stb
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Bizonyára nem gondolja, hogy látatlanban jobban meg lehet ítélni panaszainak eredetét, mint személyes vizsgálattal. Jobb lenne, ha hinne az önt személyeesn vizsgáló orvosnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
27.
Magán kérdése:

Tisztelt Dr nő! 2012-14-ben stenteltek. 2017.08.13. án autó balesetünk volt. A légzsák mellbe vágott. Az lenne a kérdésem, hogy az okozhat a szívemben problémát. Azota is fály a ball mellkasom és hátul a lapckám. Kardiologushoz még nemjutottam mert szabadságon vannak. Köszönöm válaszát.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
27.
Tisztelt Kérdező! Bár nem valószínű, de kizárni sem lehet, főleg látatlanban. Javasolom, keressen fel kardiológust, nincs mindenki szabadságon. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
26.
Sziv kérdése:

Tiszelt Doktornő! Lassan 4 honapja hogy furcsa szívverést, nehézlégzést és hirtelen elöntő melegséget érzek! Voltam orvosnál! Sima vérnyomás mérésem volt 140/90 volt a vérnyomásom! Kaptam Frontint és Nebiletet! Szedtem egy pár napig de nem mertem szedni a frontint! Aztán olyan rossul éreztem magam egyszer hogy elmentem sürgősségire mert azt hittem elájulok vert a viz zsibbadt a bal a karom remegtem! Oda értem a sürgősségire semmi bajom nem volt! Volt EKG, és vérvétel! Nem mutatott semmi olyant ami miatt bennt kellett volna maradjak! Ismét vissza mentem a háziorvosomhoz ahol kaptam 24 oras vérnyomás mérőt! Nem mutatott magas vérnyomást! Nebiletet kaptam és azt mondtak csak akkor szedjem ha muszáj mert nem mutatott magas vérnyomást! És azt mondta a doktornö hogy igyak citromfüvet és hogy ne féljek nincsen semmi bajom csak kicsit stresszes vagyok! Nem szedem a Nebiletet! De ez az érzés hol előjön hol pedig nem!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Igazán kár, hogy egyik orvosi javaslatot sem tudja megfogadni, pedig az önt személyesen vizsgáló orvosok bizonyára jobban meg tudják ítélni a panaszait. Én látatlanban sajnos nem tudok önnek választ adni. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
26.
aggódás kérdése:

köszönöm gyors válaszát. természetesen elmegy a háziorvosához. de ezek a tünetek utalhatnak szívproblémára, ? sokszor olvasni,hogy vannak korán jelentkező tünetek,amik akár infarktus előjelei is lehetnek.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Sajnos ezek annyira általános tünetek, hogy felelősséggel nem lehet véleményt mondani.
2017.
08.
26.
aggódás kérdése:

Tisztelt DR NŐ! a férjem miatt írok. 57 éves. és mostanában sokszor látom fáradtnak, sápadtnak. éjszaka nem úgy alszik,mint máskor nem zavartalanul. többször felébred. néha szédül,vérnyomása alacsony általában 110-120/65 75 között , a pulzua is jó. ma azt mondta, ment kerékpárral és hirtelen melegség jött rá,nem tartott sokáig. laborja jó. kardiológusnál 2 hónapja volt kontrolon, aki ekg és hallgatózás alapján mindent rendben talált. agódom,mert amúgy nem beteges. Ön szerint minek a tünetei lehetnek ezek? remélem nem szív eredetü.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! A bizalma megtisztelő, de sajnos, látatlanban nem lehet érdemi választ adni. Javasolom, hogy férje keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
26.
Lábfejdagadás kérdése:

Tisztelt Doktornő! Édesanyám 84 éves. Tavalyelőtt volt szívultrahangon nem találtak nem találtak rendellenességet. 2,5 éve reggelenként vérnyomáscsökkentőt szed. Tegnap előtt reggelre a bal lábfeje be dagadt(csak a lábfej és csak a bal). Lehetséges hogy keringési betegsége vagy a szívével lehet valami gond? Köszönöm válaszát. Erika
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Egyik oldali jelenségeknek mindig helyi okát kell keresni, nem valószínű, hogy szív- vagy egyéb központi keringési okról lenne szó. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
26.
Beteg kérdése:

Jonapot doktorno! Szeretnem kerdezni hogy ritkán de vannak sziv mellé ütéseim na de a pulzusom nem magas/átlagos és ebből ki indulva ezek után van miért aggodnom a mellé üttések miatt?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Az extrasystole nagyon gyakori ritmuszavar, ha nem áll fenn szívbetegség, akkor kellemetlen érzés ugyan, de ártalmatlan. Idegesség, stressz, koffein gyakoribbá teheti Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
26.
Szivfajdalom kérdése:

Tisztelt doktorno,,ejjel arra ebredttem hogy nagyon faj afejem folleg balfelin homlokam fulem szemeim hatul ,hanyinger ,,es a szivemnagyon faj ,balkezem ,hasogato ,nyilalo ,neha gorcsos fajdalom ,es hatam faj egesz lapockamnal hatgerincemnel,,es elol a balmelkaso,,es ejjel le is izadtam,vernyomasom reggelre 97/56 pulzus 65 volt,,vernyomasom allandoan alacsony,,,szedek Sertralint,100 mg,,es Neurolt,0,25 set,es allergigyogyszert,,Rupafin ,alvesco,es regulon fogamzasgatlot,,,nagyon aggodom hogy infarktus jelei ,vagy agyverzes kerem tanacsat ,,es nyugtato szavait,,es meg annyit a szivem az van hogy tobbszor igy faj napkozben is,,kb mar 4 hete van igy,,,koszonom,,,szep napot
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
26.
Tisztelt Kérdező! Látatlanban természetesen nem lehet megmondani, hogy mi okozza panaszait, de nem jellemzőek infarktusra vagy stroke-ra. Ha nem szűnnek, mielőbb forduljon orvoshoz, személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
25.
kato0816 kérdése:

Tisztelt doktorno,kronikus szivbeteg vagyok,volt egy koronaria visgalatom ahol ki kelett dugaszolni a ereket es egyikbe beultettek sztentet is.Mostanaban allando hanyingerrel kudok es acetonos it erzek a szamban.Ez osszefugghet a betegsegemmel?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
25.
Tisztelt Kérdező! Nem tűnik valószínűnek az összefüggés, de mindenképpen keresse fel kezelőorvosát személyes vizsgálat céljából. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
24.
Fogyás ismét kérdése:

"Tisztelt Doktor Nő! 19 éves fiú vagyok. Átlag 130-138/80-90 a vérnyomásom 20kg felesleggel. Ha sikerülne 10-15kg-ot fogynom akkor fog csökkenni?" Doktor Nő válasza erre az volt hogy nyugalmi értékeknek ez magas.Erre kérdeztem hogy "10percnyi ülés után 120-130/75-83 közti" ezek az értékek milyennek számítanak? mert az elsőnél nem nyugalom után történtek a mérések
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
25.
Tisztelt Kérdező! Maradjunk annyiban, hogy 140/90 alatt nem kóros, de kedvezőbb, ha kissé alacsonyabb. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
24.
Fogyás ismét kérdése:

10percnyi ülés után 120-130/75-83 közti.
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Mi a kérdés?
2017.
08.
24.
koty kérdése:

Kedves Doktornő! Mit jelent egy beteg számára egy ekg leleten szereplő: Depolarizáció: enyhén kiszélesedett QRS Repolarizáció: krónikus ischaemia:lapos negativ T
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Ez feltehetően egy számítógépes software suta megfogalmazása, környezetből kiragadva, számszerűségeket, klinikai állapotot nélkülözve semmit sem jelent. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
24.
Fogyás ismét kérdése:

Kedves Doktor Nő! Az eloző "fogyás" címhez kérdeznék még annyit hogy ilyen idős korban ez magasnak számít?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Nyugalmi értéknek igen.
2017.
08.
24.
Fogyás kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! 19 éves fiú vagyok. Átlag 130-138/80-90 a vérnyomásom 20kg felesleggel. Ha sikerülne 10-15kg-ot fogynom akkor fog csökkenni a vérnyomásom?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Nem tudom, de mindenképpen érdemes kipróbálnia. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
24.
xarelto kérdése:

Kedves Doktornő! 3 napja szedem a xareltó 20 mg-os tablettát, és apró, de egész testemen kiütéses lettem. Nem viszket, nem fáj. Szedhetem tovább? Elmúlik? A Marfarin után nagyon kezdett hullani a hajam, ezért változtattak a gyógyszeren. Tanácstalan vagyok. Köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Sajnos ezt látatlanban nem lehet megítélni, mielőbb konzultáljon kezelőorvosával személyesen. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
24.
koty kérdése:

Kedves Doktornő! 30 éve küzdök pitvari fibrillációval. Volt egy ablátió beavatkozás, azóta gyógyszerekkel (Coradone, Concor, Xarelto, Accupro, Cardura XL) szinte tünetmentes vagyok. Gyakran elég sok extraszisztolé van de nem megy át ritmuszavarba. Nemrégiben rám maradt egy Cardy Home készülék. Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes-e használni és mennyire lehet komolyan támaszkodni a készülék által felállított diagnózisra? Az egyik mérés alkalmával "Depolarizáció: enyhén kiszélesedett QRS Repolarizáció: krónikus ischaemia:lapos negativ T. leírást kaptam. Jelent-e ez számomra valami hátrányos kezelésre szükséges információt? Üdvözlettel: János
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Javasolom, hogy a készülékkel kapcsolatban olvassa el azt a cikket, amelyet a Google Chrome-on talál, ha beírja, hogy Cardy home, sok fontos dolog szerepel benne. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
23.
Az előzőre kérdése:

Kedves Doktor Nő elnézést kérek de kifejtené bővebben mit jelent az hogy az erek tónusa nem igazán értem? Valamint köszönöm a gyors válaszadását!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
24.
Tisztelt Kérdező! Röviden azt jelenti, hogy mennyire vannak összehúzódott állapotban az erek. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
23.
Vérnyomáskérdés kérdése:

Kedves Doktor nő! Ön szerint a Tenaxum 1mg tabletta mennyivel csökkenti a szisztolés értéket?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! Ez nyilván egyéni, nincs általános válasz ere a kérdésre. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
23.
Betegség és vérnyomás kérdés kérdése:

Kedves Doktor Nő! Tüdőgyulladástól,megfázástól hasonló megbetegedésektől megemelkedhet a vérnyomás? Valamint az lenne meg a kérdésem hogy a diasztolés érték mitől nő meg?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! Ilyen betegségek nincsenek összefüggésben a vérnyomással, a diastolés értéket az erek tónusa szabja meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
23.
Tisztelt Doktor Nő! kérdése:

22 éves férfi vagyok. Azt vettem észre az utóbbi napokban hogyha elmegyek valahová például ma elmentek autoval vasarolni hipermarketekbe mar ott eszrevettem hogy picit homályosabbam látok mindig jól esett volna leülni egy kicsit. Hazajöttem és 137/91.et 5perccel később 127/88.at mértem. Kóros az ha ilyen mértékben megnövekedik a vérnyomásom ilyen korban?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! Ezek úgyszólván normális vérnyomásértékek és semmiképpen nem indokolnak rosszullétet, panaszainak egyéb oka lehet. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
23.
Vérnyomás kérdése:

Tisztelt Doktor Nő! Egy 20 esztendős picit túlsúlyos fiúnal a 130-135/80-85 közti vérnyomás nem számít magasnak? Ilyen fiatalon mennyi az átlagos illetve a normális?
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
23.
Tisztelt Kérdező! 140/90 alatt nem tekinthető kórosnak. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
22.
I. trimeszteri UH kérdése:

Kedves Doktornő! A feleségemnél most végezték az első trimeszteri UH szűrést. A babánál tricuspidalis regurgitatio gyanúja merült fel. Minden más egyéb vizsgát érték rendben volt a babánál. Csütörtökön fogunk menni kontroll vizsgálatra. Mennyire kell ettől megijednünk? Milyen következményekkel járhat ez? Előre is köszönöm válaszát!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
22.
Tisztelt Kérdező! Sajnos nem tudok válaszolni, javasolom, gyermekkardiológust kérdezzenek meg. Üdvözlettel dr Tarján Zsuzsa
2017.
08.
21.
Szív? Pánik? kérdése:

Üdvözlöm én Gunda Fanni vagyok! 21éves. 2017.02.23-án pánikrohamot kaptam vezetés közben. Több feldolgozhatatlan haláleset pár és munka elvesztése stb után. Én nem hittem el, hogy pánikbeteg lehetek.azóta félek vezetni és egyedül lenni. Elkezdtem a kardiológiai kivizsgálást, ahol tahycardiat, kettős aorta viciumot, aorta insuff (enyhe szivelegtelenseget) fedeztek fel. Volt rajtam 24oras ekg, szivultrahang, gegetukrozes. Betablockot kaptam amibol ket szemet vettem be mert levitte a vernyomasom a pulzusom megjobban fel. Nem mentem vissza a doktornőhöz mert, a panik miatt nem válaszolt a feltett kérdéseimre. Mit sportolhatok(kb 30kilo felesleg van rajtam) mikor felkelek az ágyból már lefáradok. Mit ehetek, hogy kezdjek bele a fogyasba.. de csak azt mondta, hogy olvassak utana a neten. Elkezdtem szedni a Dalsant és a Frontint. Igazából hol jöttek a rohamok, hol nem de ritkábbak voltak. Teherbe estem. Egyből abbahagytam. Most hétfőn volt az abortuszom a nőgyógyászom utasítására. Kiderült, hogy májbetegségem és epekövem is van. Baromi sokat ültem a sürgősségin de minden rosszullét után megmondták, hogy pánik. Csináltak ct-t azon azt mondták minden rendbe a tüdőmmel. 3napja elkezdtem szedni a Cipralexet egyenlőre fél szemet és frontint. Eddig 0.25mg frontint szedtem. Viszont mióta a cipralexet szedem nagyon erős rohamaim vannak, fulldoklok köhögök fáj a fejem szédülgetek. 0.75mg frontint használok most mellé. Éjszaka felriadtam hogy fulladok. Az abortuszom óta van ez. A dalsan mellett ezt nem éreztem ilyen erősen, lehet azért mert ez a gyógyszer hat? Mert a dalsan mellett is voltak rohamaim. Vagy esetleg keringési szivproblémám lehet? Folyamatos légszomjam van... mar elviselhetetlen. Alig kapok levegot faj a fejem is. Koszonom valaszat! Szep napot!
Tarján Zsuzsa Kardiológus szakorvos
2017.
08.
21.
Tisztelt Kérdező! Sajnos,