Tóth Attila Radiológus szakorvos
404 kérdés, válaszra vár 2 SZABADSÁGON VAN

Dr. Tóth Attila

Radiológus szakorvos

Specializáció: Szív MR, szív CT, coronaria MR, coronaria CT, pacemakeres vagy ICD-s beteg MR vizsgálata.

Munkahely: Semmelweis Egyetem, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Képalkotó Diagnosztikai Részleg
Telefon: +36-20-825-8057
Email: atoth@atoth.sote.hu
Web: https://atoth.sote.hu/tikiwiki

Bemutatkozás:
2002-ben végeztem a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán cum laude minősítéssel. Az egyetem alatt az Élettani intézet díjas demonstrátora voltam, Prof Spät András laborjában, Dr Makara Judit vezetésével végeztem single-cell patch-clamp és fluorimetriás kutatásokat patkányból származó glia és mellékvese kéreg zóna glomarulosa sejtjein. Radiológus rezidensként a kardiovascularis CT és MR diagnosztika felé fordult érdeklődésem. 2004 óta tartozom teljes állásban az Ér- és Szívsebészeti Klinika Radiológiai Diagnosztikai Osztályának kötelékébe, mely közben a feltörekvő Kardiológiai Központ Radiológiai Diagnosztikai Részlege lett. Az Intézetet vezető Prof Merkely Béla, a Radiológiát irányító Prof Hüttl Kálmán és a CT & MR laborokat felügyelő Dr Balázs György segítik munkámat. Kedvencem a szív MR, azon belül is a veleszületett szívbetegségek képalkotása. A vizsgálati metodikát Prof Simor Tamás pécsi mentortól tanultam. Ezen non-invazív, káros sugárzástól mentes képalkotási módszernek azóta is elkötelezett híve vagyok. 2008 vége óta Radiológus szakorvosként gyakorolhatom hivatásomat. Jelenlegi tudományos tevékenységem során sportolók vizsgálatával és a szív karakterizálását segítő új MR mérési módszer kidolgozásával foglalkozom a Semmelweis Egyetem Doktori iskolájának hallgatójaként.
Ikertestvérem Tóth Csaba a BME Informatika Karán végzett. Informatikus mérnök diplomája mellé bankinformatikai másoddiplomát szerzett. Jelenleg az Egyesült Államokban dolgozik.
Szervert is adminisztrálok, különösen érdekel a biztonság technika. Hobbi: kajakozás, uplifting trance, UK hardcore.

2015.
12.
29.
Pócsik Diána kérdése:

Kedves Doktor Úr! KERESEM KRISZTINÁT, aki BELSŐFÜL MRI jeligével írt, mert a betegségével kapcsolatban fontosat szeretnék mondani, és kérdezni is. KERESEM továbbá CT ANALFABÉTA jeligéjű személyt is emiatt elérhetőségem: pocsikdiana19@freemail.hu ...ha emailen elértek a telefonszámom is megadom!Nagyon fontos a további gyógyulás céljából.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
29.
Kedves Diána! Semmilyen elérhetőséget nem mutat nekem az oldal. Csak egy jeligét. Nem látok email címet. A név is csak akkor derül ki, ha beleírja a kérdező a kérdésébe. Az oldal üzemeltetőivel lehet próbálkozni. Én egyszer próbáltam elérni őket, akkor sikertelenül. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
27.
Nem múló bőrkiütések CT utan kérdése:

Üdvözlöm!Érdeklődni szeretnék,hogy tudna-e Nekem segíteni.Ez év november 19-én voltam kontrasztanyagos mellkas CT-n.A problémáim rá 5-6 napra jelentkeztek.Pici apró piros tűszúrásnyi kiütések jelentkeznek a testemen,visszatérő jelleggel.A kiütés jelentkezése előtt a nyaki ütőeremnél,égő érzésem van.Eleinte napi reggeltől estig rajtam volt,bármit ettem,ittam kiütött,mostanában már csak 1-2 alkalommal jelentkezik,ami 20 perc után elmúlik magától.Jobb oldalamon erősebben jelentkeznek a kiütések,abba a karomba adták a kontrasztanyagot.Jelenleg májvédő teát iszok,magamtól vettem,senki nem ajánlotta.A bőrgyógyászaton kaptam Lendin tabl. ill. Histisynt tabl,de szedésüket abba hagytam,mert a tüneteim súlyosbodtak,a bőrgyógyász sem tudja pontosan.Az volna a kérdésem,hogy lehet-e a Kontrasztanyagtól illetve mennyi ideig tarthat még ez az állapot?Várom válaszát.Köszönöm türelmét.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
29.
A kontrasztanyag allergia miatti kiütések a beadás után nem sokkal szoktak jelentkezni és fokozatosan elmúlnak. A Lendil-nek és a Histisynt-nek hatásosnak kéne lennie, mert pont azt az immunválaszt csökkenti, ami kontrasztanyag allergiánál a kiütéseket okozza. Mindezek miatt nem vagyok biztos benne, hogy a kiütéseket a kontrasztanyag okozza. Nem lehet valami másik gyógyszer, amit azóta szed? Nekem a tudományom itt megáll, mások jobban értenek hozzá. A múltkor is kioktattak itt az oldalon. Asszem itt az ideje, hogy befejezzem a tanácsadást. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
21.
Regina kérdése:

Kedves Doktor Úr! Remélem Öcsi nevű felhasználó olvassa még az oldalt, ezért írok pár lehetőséget, igaz, én sem kapok érte egy fillért sem. Az agyi keringés UH vizsgálata (remélem egy továbbképzést megspórolt most) itt található: http://www.oiti.hu/jarobeteg-ellatas/154_neurosonologia.html Ugyanitt a felső menüsorban a Szemészetnél van az ophtalmo-neurológia, beutaló sem kell, csak időpontot kell kérni. Ugyanitt az otoneurológia a Fül-orr-gége menüpontnál. A porifíriát pedig a Honvéd kórházban, Porfyria szakambulancián nézik. Szintén kellemes ünnepeket.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
21.
A transcranialis doppler-hez szerencsére nem kell továbbképzés, az OITI-n kívül is sok helyen csinálják. Budapesten legalábbis mindenképpen, de nagyobb centrumokban is nyilván elérhető. Viszont nem gondolom, hogy a tüneteket agyi keringészavar okozza - sajnos. Ophtalamo-neurológiai problémára sem gondolnék - bár baja nem lesz tőle, ha elmegy. A porfíria szakrendeléssel kapcsolatban tájékozatlan voltam, de most már tudok egy helyet a fővárosban, ahol van. Kellemes Ünnepeket: Tóth Attila
2015.
12.
21.
Zoltán kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A tanácsát szeretném kérni. Kivizsgálás alatt állok, aminek a keretében 3 féle MR vizsgálatot írtak ki. Egy koponya, egy sella és egy kismedence felvételt. Az egyik kérdésem az volna, hogy mivel felmerült a Hashimoto betegség, mint lehetséges diagnózis, arról azt olvasom, hogy a jód inkább provokálja a gyulladást. Emiatt az volna a kérdésem, hogy a kontrasztanyag okozhat-e ezzel összefüggésben problémát, ha igen, milyen megoldást javasol? A másik kérdésem az lenne, hogy a 3 vizsgálat között mennyi időnek kell eltelnie? A telefonos időpont egyeztető hölgy azt mondta, 2-3 nap, de aztán azt is elmondta, hogy tulajdonképp nem ért ehhez, lehet, hogy egy napon is elvégezhetőek. Előre is köszönöm a segítségét!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Kedves Zoltán! Az MR kontrasztanyag nem jódot, hanem gadolíniumot tartalmaz. A pajzsmirigy működését ilyen formán nem befolyásolja. A koponya és a sella MR vizsgálatot egy időben nem finanszírozza az OEP. Ugyan mindkettő a koponyáról készül, de más beállításokkal. A kontrasztanyag néhány óra alatt kiürül, 1 nap elteltével a vese kiválasztja. Két vizsgálat között érdemes várni 1-2 napot. Hogy melyiknél kell kontrasztanyagot adni, az a beutalón feltett kérdésektől függ. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
21.
Baba kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila! Pár nappal ezelőtt csípő és térd röntgen készült rólam. A röntgen készítése előtt jeleztem, hogy babát szeretnénk, de még nem vagyok állapotos. A petefészkeimet védték, de ugye a csípőm kapott sugárzást. Érdeklődni szeretnék, ilyen jellegű röntgen sugárzás után, mennyi idő múlva lehet/szabad újra a baba projektre belevágni? Szíves válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Egyes vélemények szerint érdemes várni egy ciklust, de nincs arra utaló adat, hogy egy gonád védelemben végzett röntgen vizsgálat - még akkor is ha a medencét érte - növelné a terhességgel kapcsolatos kockázatot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
21.
Regina kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mélységesen felháborít, amit olvasok itt a kérdések és válaszok között. Öcsi nevű jeligével egy úr leírja borzasztó állapotát, amire az Ön összes válasza, hogy tényleg, valószínűleg pszichés, esetleg vashiány. Nem kívánom részletezni, hogy egyik sem okoz ilyen tüneteket. De ötletelés helyett miért nem küldi legalább kivizsgálásra? Budapesten az Idegtudományi Intézetben az Ophtalmo-neurológiától az agyi erek ultrahangján keresztül a Ritka Betegségek Neurológiai Intézetéig sok diagnosztikai lehetőség van. De ülni egy számítógép előtt és ötletelni súlyos tünetek alapján, ez kb olyan, mint amikor egy jósnő a kristálygömbjébe néz. Szégyen, hogy itt tartunk, hogy ennyi jut eszükbe az orvosoknak. Pszichés, vírus vagy autoimmun betegség. Ja és mindezt nem kivizsgálás alapján, hanem ötlet szerűen. Röntgen szemet adnak az orvosin? Vagy miért van ez így? Ha az admin kitörli a hozzászólásomat, legalább anyi lelkiismeret legyen magukban, hogy írnak az úrnak a megadott email címére. Mélységesen felháborítónak tartom ezt a hozzáállást.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
21.
Kikérem magamnak ezt a hangnemet, kedves Regina! Ha elolvasnák az adatlapomat, mielőtt kérdeznek, akkor látnák, hogy mivel foglalkozom. Képalkotó diagnoszta vagyok, azon belül is leginkább szív MR specialista. Ennek ellenére mindenféle olyan kérdést feltesznek, amihez semmi közöm nincs. Mégis időmet nem kímélve megpróbálok segíteni (fun fact: az egészért egy büdös garast nem kapok). Örülök, hogy önnek annyi szabaideje van, hogy a válaszaim között turkáljon. Az Öcsi becenéven kérdező által leírtakból világos, hogy bajban van az illető. A válaszomban érzékeltetem is a gondolatmenetet, hogy egy-két lehetőséget miért vetek el. A legközelebb hozzám a gerinc MR és a koponya CT áll, arra részletesebben is kitérek, mert ordít, hogy a kérdező tévúton jár. Helyreigazítom, hogy ne vesztegesse fölöslegesen az idejét és a gondolatait. Továbbá megpróbálok olyan lehetőséget is felvetni, amire esetleg eddig nem gondolnak. Maga ezek után látatlanban ide jön és lecsesz, mint a pengős malacot? Mit képzel magáról? Ki maga? Talán az édesapám? Vagy a főnököm? Szerencsére egyikőjüknek sem ilyen a stílusa! Mégis mit vár tőlem, hogy mit csináljak a számítógép előtt ülve? Gyurcsók féle távdiagnosztikát? Nagyon helyesen sejti, hogy nincsenek röntgen szemeim - habár dozimétert viselnem kell... Nem vagyok ajurvédikus gyógyító, odaírtam volna az adatlapomra! Nekem az a munkám, hogy betegek vizsgálatait kiértékeljem a munkahelyemen. Képalkotó vizsgálatok képanyagáról látatlanban beszélni eleve elég lehetetlen interneten keresztül. De ezért megpróbálom ezen a felületen megtenni a tőlem telhetőt. Sajnos csak orvosit végeztem és utána letettem a radiológus szakvizsgát. Nem úgy mint maga: mert úgy látom, hogy sokkal jobban ért hozzá, mint én. Ennek ellenére a legközelebbi hasonló kérdezőnél ne segítsen nekem tippeket adni. Ritka betegségek osztálya a Semmelweis Egyetemen is van, de nem küldtem volna szívesen oda az illetőt, mert rossz lett volna a lelkiismeretem. Agyi erek ultrahangja? Maga aztán tényleg igazán ért hozzá! Remélem egy továbbképzésen még találkozunk egyszer és tanulhatok Öntől! Ezen a felületem semmilyen email címet nem látok és nem tudom felvenni a kapcsolatot a felhasználókkal. Az üzemeltetőket korábban egy beragadt kérdés kapcsán próbáltam elérni, de nem reagáltak egyik email címen sem. Mintha senki sem olvasná a leveleket. Nyugodtan keresse meg őket és írja meg a frankót Öcsinek! Amit a tudatlan, lelkiismeretlen, rosszindulatú orvos nem írt le neki. A továbbiakban kérem, hogy ne rabolja az időmet. A francba azért nem küldöm el, mert mindjárt itt vannak az Ünnepek. Amennyiben az ELTE Pszichológiai tanszékén dolgozik és az orvosok online tűrőképességét vizsgálja, akkor sajnálattal kérem vegyen ki a kutatási adatbázisukból. Egyébiránt sikeres kutatást - amennyiben pedig nem az ELTE bölcsészkarról ír nekem, akkor pedig jobbulást és Békés Karácsonyt kívánok!
2015.
12.
10.
Mellkas ct kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Van egy folt a jobb tüdőmön, amiről nem tudják 7 hónap után sem, hogy mi az. Eddig 7 mellkas CT-m volt fél év alatt, és jópár röntgenem. Kezdek aggódni a sugárzás miatt. Ön mit gondol? Köszönöm! Lili
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
10.
Fél év alatt 7 mellkas CT tényleg kezd sok lenni, joggal aggódik. Sajnos tüdő diagnosztikával mostanában nem foglalkozom, úgyhogy nem tudok okosat javasolni helyette. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
07.
Öcsi kérdése:

Üdvözlöm! Doktor Úr nagyon köszönöm a választ! Nyaki gerinc MR-t a régebbi Cervicalis RTG miatt szeretnék,mert ezen is írtak valamit,amit a mai napig sem tudom,hogy mit jelent,de akkor azt mondták,hogy ez most még nem probléma,viszont MR többet mutatna ki a dologból! Leírás: C.III-IV között uncusok kihegyezettek a forameneket szűkítik.A nyaki lordosis megtartott. Porfíria vas anyagcsere betegségről még nem hallottam,de ezt hol kell elvégeztetni? Belsőfül MR-t a több mint 1-éve tartó különböző nyomások,nyelésnél fájó pattogó érzés,zúgások,csengések miatt szeretnék,de ezt sem tudom,hogy hol lehetne kérni? A Fülészeten több alkalommal is csináltak Audiológiai-vizsgálatot,negatív mind! Fülmosásnál is mondták,hogy tiszta alig volt zsír,többször belenéztek nem látnak külsőleg semmit, egyszerüen nem tudják mitől lehet. Koponya MR-en sem irtak róla semmit! Mindenesetre elég durva tünet együttesek megkeserítik minden napjaimat,tüsszenteni,csuklani se nagyon merek már,mert belenyilaló,lüktető fájdalom jelentkezik! Kérdésem még az volna a Doktor Úrtól,hogy merre induljak tovább? A választ előre is nagyon köszönöm! Üdvözlöm a Doktor Urat
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
07.
Belső fül MR-t bárhol csinálnak, ahol koponya MR-t. Tulajdonképpen mindenhol. 3T térerőn jobb minőségű vizsgálat készíthető. A porfíriát sajnos nem tudom hol lehet megnézetni. Leginkább belgyógyászat. Üdv: Tóth Attila
2015.
12.
04.
Izgulok kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát! Az UH-ra csak egy ellenőrzés miatt önszántamból mentem el. Panaszom nincs. Nagyon meglepődtem amikor ezt mondták. Akkor kontrasztanyag nélkül ne csináltassam meg, mert nincs értelme? Enélkül nem látják az FNH-t? Azért kérdezem, mert maszek alapon elég sok pénzért fogják megcsinálni, ezért nem szeretném ha nem lenne pontos. köszönettel,
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
05.
Mostanság nem követem a máj MR trendeket (szívvel foglalkozom), mert nincs rá időm, de szerintem kell adni. Az sem mindegy, hogy milyet. Kontrasztanyag adás nélkül is látszik, de nehezebb mástól elkülöníteni. Ha csak véletlen találták, akkor lehet várni a vizsgálattal. A szoptatásnál előre le szoktak fejni tejet, de elég 1 nap is, nem kell 3. Érdeklődjön ott, ahol a vizsgálat készülne. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
04.
Izgulok kérdése:

Kedves Doktor Úr! 36 éves nő vagyok két kisgyermek édesanyja. A pici 9 hónapos. Voltam a héten egy hasi UH-n, ahol a májban egy kis eltérést találtak amit FNH-nak valószínűsít a doktornő, ezért MR vizsgálatot javasol a megerősítésre. Be is jelentkeztem 1 hét múlva mehetek. Kérdésem:mivel szoptatok a kontrasztanyagot nem szeretném kérni. Mivel nem tudom megoldani, hogy 3 napig ne szoptassak... Anélkül is pontos hiteles képet tudnak készíteni és elemezni? Mert félek, nehogy ne látszódjon minden úgy ahogy kell! Várom válaszát! köszönettel, Judy
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
04.
Az FNH pontos diagnosztikájához hozzátartozik a kontrasztanyag adás. Van olyan ajánlás is, hogy lehet szoptatni, de Európában mégis a kihagyást javasolják. A kontrasztanyag 1%-a választódik ki a tejbe és a baba beléből annak 1%-a sem szívódik fel. Mivel az FNH jóindulatú, ezért várni is lehet vele nyugodtan. Persze nem tudom, hogy miért történt az UH...
2015.
12.
02.
Ozorai Pipó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Szeretném tudni az Ön véleményét az alábbi ügyben. 2014-ben pajzsmirigy Ct.vizsgálat során találtak a bal tüdőmön egy elváltozást. A leírtak alapján lehet fibrosis, de a tumort sem zárták ki. Ezután tüdő szakorvos kért egy nagy felbontású mellkas Ct-t ahol szinte ugyanezt írták le. Ezt követte a PET/CT / saját költségen/, mert nem volt lelkierőm kivárni a a finanszírozott lehetőséget/ ha egyáltalán lett volna. A PET/CT szerint ez az elváltozás egy régebbi időpontban lezajlott gyulladásos folyamat maradványa, estlegesen fibrosis, de nem tumor. Évente kontroll Ez év okt voltam ismét nagy felbontású mellkas Ct-n, mely szerint a tavalyi elváltozás némileg kisebb lett, nem változott, viszont a .jobb oldalon hasonló 8 mm-es elváltozás látható. PET/CT egyenlőre nem jöhet szóba, mert a szakorvos szerint 8 mm-es elváltozást a PET/CT sem tud pontosan meghatározni, így aztán azt javasolta , hogy 2 havonként / kb.3x/ Ct-vel ellenőriztessen az elváltozás nagyságát- Komoly aggályaim vannak , hogy ennyi alkalommal terheltessem a szervezetemet sugárral. 2014-ben 2 Ct, egy PET/CT, 2015-ben egyszer már voltam, most december 11.én ismét kell mennem-ez már akkor két alkalom és nincs vége? Szeretném tudni az Ön véleményét. 67 éves vagyok, 48 éves munkaviszony után 1 éve vagyok nyugdíjas. Annyi elrettentő dolgot olvastam a CT.vizsgálatok ártalmasságáról, hogy már nem tudom mit tegyek? Köszönöm, hogy foglalkozik velünk és megpróbál a segítségünkre lenni. Tisztelettel üdvözlöm és kérem, hogy ha lehet válaszát csak én olvashassam. Schranz Istvánné Ozora.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
02.
A kontroll CT vizsgálat a legjobb, amit lehet ilyenkor tenni. Ennél jobbat egyenlőre nem találtak ki. Fontos, hogy ne legyen több, mint egy kontroll mellkas CT. Nem kell hozzá kontrasztanyagot adni és nem tokától bokáig, hanem tényleg csak a tüdő. A nagy felbontású egy túlhaladott fogalom. Tüdőgyógyászok ugyan használják, de ma már a sima mellkas CT is nagyfelbontású. A kérdés csak, hogy milyen "rekonstrukciókat" készítenek a begyűjtött adatokból. A PET-CT-nél egyébként nem csak egy CT vizsgálat történik, hanem izotópot is adnak. Tehát két sugárdózissal is kell számolni. Azt csak akkor érdemes újra csináltatni, ha feltétlenül muszáj. Néha ezek a nodulusok jönnek-mennek és sokszor csak maradványról van szó. De ez csak a kontroll vizsgálatok folytán fog kiderülni. Reméljük önnél is így lesz! Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
01.
szívizom izotópos vizsgálata kérdése:

Tisztel Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy ha szívizom izotópvizsgálat ismétlése két héten belül történik, okozhat-e bármilyen egészségkárosodást? Édesapámnak ma, illetve 2 héttel ezelőtt végezték, és most aggódik, lehet-e valamilyen problémája ebből. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Anikó
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
01.
Az izotóp vizsgálatnál izotópot adnak be, ezért sugárterheléssel jár. A dózis függ a vizsgálati protokolltól: az alkalmazott izotóp fajtájától és a beadott mennyiségtől. Az izotóp vizsgálatokat nukleáris medicinával foglalkozó laborok végzik - az egy külön szakvizsga. Nekem radiológus szakvizsgám van és szív MR specialista vagyok. A mágneses rezonancia (MR) nem használ ionizáló sugárzást: a kérdéseket sugárterhelés nélkül válaszolja meg. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
12.
01.
Öcsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon el vagyok keseredve,nagyon sokszor gondolkozom azon,hogy megölöm magam! A következő a tüneteim mára álandósultak,és elviselhetetlenné váltak! Panaszaim:Állandó kábultság,gyakori ájulásérzés,hányinger,nyomás a koponyán belül,mindkét oldalon füldugulás belső fül nyomás nyelésnél sem pattan ki,fejfájás néha,szem fájás nagyon nagy Pupillák erős fényérzékenység,ez azt jelenti,hogy napra szinte egyáltalán nem tudok menni és a mesterséges fényt is max 1-óráig bírom! Pl a munkahelyemen is külön elszeparált részen kellett lennem emiatt se lámpa nem éghetett,se a számitógépnél nem tudtam dolgozni! A munkahelyem ugyan megszünt,de emiatt sehol nem tudok elhelyezkedni,és sehova nem járok mindenhonnan kiközösítettek rokonok,ismerősök othon kuksolok a sötétbe! Azt mondják az orvosok,hogy Psichésen van próbáltak sok féle gyógyszert,de egyik sem használt Cymbalta,Paroxat,Frontin,Citaloprán,Tegretol módosított hatóanyaggal,Rutascorbin most egyiket sem szedem ugyan az minden nincs változás az állapotomba,csak rossz irányba! 2-kérdésem lenne: 1 Vizsgáltak ugyan többször a koponya MRI nem mutatott semmilyen elváltozást, a CT-n viszont láttak valamit amivel mondták,hogy keressek fel orvost. Leírás: Tonsillák a Foramen magnum síkjában ábrázolódnak,azt nem haladják meg,Ectopiás Tonsillák! Utána néztem interneten a dolognak,és az egyik oldal azt írja,hogy ez kezdődő ugyan minimális foku Arnold Chiari Malformatió,ami kisebb-nagyobb agyvíz keringési zavarokat okozhat,a másik viszont azt írja,hogy semmilyen panaszt nem okoz. A kérdésem az volna,hogy a Doktor Úr szerint ez okozza a panaszaimat,vagy inkább Psichések? 2 További vizsgálatokat szeretnék,viszont azokra nem akarnak beutalni Pl Belsőfül MR vizsgálatok,Nyaki gerinc MR vizsgálat,és agy Liquor áramlás Izotópos vizsgálat. A másik kérdésem az volna,hogy ezeket a vizsgálatokat hol tudnám elvégeztetni? Előre is nagyon köszönöm a választ! Üdvözlettel
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
12.
01.
Az Arnold-Chiari malformáció egy veleszületett eltérés. Ez felnőtt emberben olyan, amilyen. Akkor már nincs olyan, hogy kezdődő. Az Arnold-Chiari malformációhoz pedig kicsit több kell annál, hogy a kisagyi tonsillak érintsék az öreglik síkját. Ez így van minden 10. emberben és nem okoz ilyen tüneteket. Másrészt ezt az MR-en sokkal jobban lehet látni, mint a CT-n. Csak azért nem írták valószínűleg le, hogy nehogy valaki rápörögjön a témára, mint mondjuk most ön. Igazi Arnold-Chiari-ban előfordulhat fejfájás, de nem tünete a fényérzékenység, ami a leírása alapján viszont elég kifejezett. Migrénben vannak ilyen tünetek, amiket ír, de ott a fejfájás a vezető tünet és nem folyamatosan jelentkezik, hanem csak időnként és rendszeresen visszatér. Rendes Arnold-Chiari valóban okozhat agyvíz-keringés zavart, de a forament érintő tonsilla az se nem Arnold-Chiari, se nem okoz agyvíz-keringés zavart. Egyébként az agyvíz-keringés zavar jeleinek látszódnia kellett volna a korábbi koponya CT-n és az MR-eken is. Liquor-áramlási vizsgálatnak nem látom értelmét, pláne nem izotóppal. Az MR-ben is lehet liquor-áramlást mérni, de ebben az esetben fölöslegesnek gondolom. Nyaki gerinc MR-t miért szeretne? Mit remél tőle? Nem látom ennek sem értelmét. A belső fül MR-t gondolom azért szeretné, mert zúg a füle és nyomást érez. Van olyan belső fül eltérés, ami okozhat nyomás érzést és zúghat tőle. A belső fül vizsgálatnak a fül tünetek miatt még akár lehetne is értelme, csak a többi tünet a zavaró. Hogy így együtt van mindenféle. Mert ez így erősen elvisz a pszichés irányban. Azért a porfíria nevű vas anyagcsere betegséget kizárták már? Jobbulást: Tóth Attila
2015.
11.
26.
Epe műtéti kapcsok. kérdése:

Tisztelt Dr úr. 40-éves apuka vagyok,és azzal a kérdéssel fordulok önhöz. Hogy 30-án MR vizsgálatra kell mennem. L-S vizsgálatra,mert fáj a gerincem. Az ottani orvosnak mondtam,hogy 5-éve volt epe műtétem(Laporoscop) és az nem okoz gondot? Azt válaszolta:hátha a kapcsok amiket használtak fém,akkor gáz lehet és nem csinálják meg. Hívtam az akkor orvosomat aki műtött. Azt mondta: 5-év után hogy emlékezne?!!! A zárójelentésen nincs semmi,így csak újabb röntgennel lehet ugye kideríteni??? Ha viszont csak azzal,akkor azt szeretném kérdezni: A héten ez a 2-ik röntgen lenne,az első komplett alsó gerinc volt(6-kép) Lehet az újabb röntgennek,az egészségemre ártalmasak?? Köszönettel. Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
26.
Az epeúti műtéti kapcsok nem fognak gondot okozni. Ha a koponyában van kapocs, az gondot okozhat, ha évtizedekkel ezelőtt ültették be. Manapság olyat használnak, ami nem problémás. Egyébként egy sima rtg vizsgálat dózis nagyon alacsony. Könnyen lehet, hogy a gerincről készült röntgen képeken is látszódik a májkapu - a beállítástól függően. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
17.
Aggodó szülő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Most 9 hónapos kislányunknál koponya ct szükséges korai csontosodás gyanúja miatt. Én inkább az MRI-t szerettem volna, de azt mondták, az nem mutatja ki rendesen a koponyai varratok állapotát. Kérdésem, hogy ez mennyire veszélyes a babára nézve, illetve ilyenkor is lehet-e kérni, hogy letakarják a babát, hogy ne érje akkora sugárzás. Mennyi idő egy ilyen vizsgálat? Köszönettel: Andrea
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
17.
Kedves Andrea! A röntgen sugarak a CT esetén a koponyán haladnak át. Némi szórt sugárzás keletkezik közben, a takarás az ellen nem véd. Sajnos nem vagyok képzett gyermekradiológus, ezért nem ismerem a korai csontosodással kapcsolatos szakmai ajánlásokat. Szerencsére az idegrendszer elég jól ellenáll. A legsérülékenyebb a szemlencse, de annak a károsodásához jóval több kell, mint egy koponya CT. Nyilván fejlődő szervezet esetén a lehető legkevesebb sugárterhelés az ideális. Feltételezem, hogyha lehetne MR-t készíteni ebben az esetben, akkor azt javasolták volna. Az MR-en egyébként a csont nem ad jelet: sötét. A CT-nél pont ellenkezőleg: a csont látszik a legjobban. Azért csontszerkezeti vizsgálatok esetén (pl.: gerinc korrekciós műtét) sokszor a CT a választandó vizsgáló eljárás. A csontosodás kivizsgálásával kapcsolatban nem vagyok tájékozott. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
15.
Anna kérdése:

Jóestét Doktor úr! A kérdéseim a következők lennének: 1.Műanyag piercnget lehet e viselni MR vizsgálatkor? 2.Tetoválással mennyire veszélyes és milyen esetben kifejezetten ellen javalt a vizsgálat elkészítése?7tetoválásom van,elképzelhető,hogy emiatt nem készítik el a Koponya MR vizsgálatom? Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Kedves Anna! 1. A műanyag piercingek nem jelentenek gondot. A fém piercingek csak egy része ferromágneses - tehát húzza a mágnes. Ezeket mindenképpen ki kell venni. A többségük nem ferromágneses, ezek csak műterméket okoznak és a környezetükben nehezítik a képalkotást és a diagnosztikát. Ezért a fém piercingeket el szokták távolíttatni vizsgálatok előtt. Erre műanyag piercing esetén nincs szükség. 2. A tetoválások egy része felveheti a radiofrekvenciás energiát és emiatt felmelegedhetnek. Ez úgy néz ki ránézésre, mikor valahol erős napégés ért egy bőrterületet - már amennyire a festéktől látható: vörös lesz, megduzzad. Nyugtató kenőcsök alkalmazása elég lehet ezen a tüneteket kezeléséhez. Ha bántja a mérés a tetkót, azt érezni lehet. A mérés során végig vészpump van a beteg kezében és azzal bármikor jelezni tud, ha valami aggasztót észlel. Erre minden tetovált beteg figyelmét felhívjuk. Dolgozott nálunk egy tetováló művész, akitől megkérdeztem, hogy tudja-e, hogy MR-kompatibilis tetoválásokat készít-e? Azt a határozott választ kaptam, hogy a hatósági engedélyekkel üzemelő tetováló szalonokban engedélyezett festékeket kell használni. A festékek pedig csak akkor kapják meg az engedélyt, ha MR-kompatibilisek. Tehát ha full legális a tetkó, nem okosba készült, akkor minden valószínűség szerint rendben lesz. A nem full legális tetkókkal sincs gond. Gond ott szokott előfordulni, ha egzotikus, vagy nem ellenőrzött alapanyagot használnak. Például a kajak-kenus olimpikonjaink egy része csináltatott magának olimpiai tetoválást, amihez Németországból hozattak biofestéket. Hát kiderült, hogy az a festék nem kompatibilis. Vagy Veszprém környékén tevékenykedik egy sminketotválásokat készítő "mester", akinek a munkássága sok kellemetlenséget okozott már a klienseinek, amikor MR vizsgálatra került sor. Mert ha az ember felkarján kicsit beduzzad a tetkó, az egy dolog. Nade a szemhéj, az mondjuk kellemetlenebb. Összességében: kevés az esély, hogy gond legyen a tetkóval, de ha mégis, akkor azt érezni fogja, és időben jelezhet. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
15.
aggódó anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiam 13 éves. szeptember közepén (egy héten belül) kétszer röntgenezték a medencéjét (ülőcsont). Ezután MR vizsgálatot végeztek, ami elváltozást nem mutatott. Most kontroll röntgenvizsgálatra kellene vinni. Nem tudom, hogy a fejlődő szervezetére (többek között a heréire) nem lesz-e káros hatása ennek a sok röntgenvizsgálatnak? Ha ismételt röntgent akarnak majd csinálni, milyen időközönként, és hány vizsgálatot lehet kockázat nélkül elvégezni ezen a területen? Előre is köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
15.
A röntgen sugárzás nem tesz jót a szervezetnek. A káros hatás viszont csak becsülhető, biztosat mondani nem lehet. Ami tény, hogy egy sima röntgen vizsgálat dózisa nagyon alacsony. Amennyiben lehetőség van, akkor gonád védelmet szoktak alkalmazni - kitakarják a heréket. Erre nem minden beállításnál van lehetőség. Sajnos a mozgásszervi diagnosztikában nem vagyok jártas - ezért nem ismerem a szakmai ajánlásokat, hogy milyen gyakran szokták ismételni a vizsgálatot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
15.
Timi kérdése:

Tisztelt Dr Tóth Attila! Natív koponya MR vizsgálatom lesz. 3 hónapos gyermekemet szoptatom és szeretném megkérdezni a vizsgálat után biztonsággal szoptathatok-e vagy ki kell hagyni egy kis időt? Köszönettel: Tímea
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
15.
Ha nem adnak kontrasztanyagot, akkor nincs semmilyen teendő. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
14.
Idegesség II kérdése:

Tisztelt Dr úr Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát . Méhemben stroma sarkoma volt . Csak valami sarkoma félére gondolok vagy valami rosszra hogy goböt érzek bent . DE már nyugodtabb vagyok mert se Uh se Ct nem látott ilyet .A hasfalban Köszönettel szép hétvégét Kívánok Zsuzsi :)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Sugárkezelés és a műtét is okozhat hegesedést. Az valóban megnyugtató, hogy nem látszott. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
14.
Rontgen kérdése:

Tisztelt doktor ur. Elozo kerdezo vagyok. Elozo kerdesemre kerem ne valaszoljon pontositva irom le. Elnezeset kerem. Kiegesziteshent irnam hogy A 8het alatt kb x vegzett rontgen 1vall. 1koponya 2 labszar (ket nezetbol) 1mellkas. 3bordam eltorott A labszaram 2 helyen. Ket het utan volt 2labszar 1mellkas Majd harmadik heten 2labszar Hatodik heten 2labszar Majd a nyolcadik heten 2 labszar. Igy pontosabb. A kerdesem pedig ,hogy ez mekkora sugarterheles illetve lehetnek e kovetkezmenyei? Rak? En kicsit soknak tartom es felek a rak kockazatanak megugrasa miatt. tudomasom szerint az ionizalo sugaraknak nem tul kedvezo az elettani hatasa. Valaszat elore is koszonom! Tisztelettel: S.A.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Csak ugyanazt tudom írni, amit korábban. A néhány rtg vizsgálat egy CT-hez képest bakfitty. Nem érdemes foglalkozni vele. Rákot bármi okozhat. Még annak is van sugárterhelése, ha megeszik egy banánt, vagy ha valaki mellett alszik. Egyszerűen ilyen az univerzum felépítése. A csonttörés pedig rtg-nel vizsgálható legjobban. Inkább vigyázzon magára, mint hogy ezen kattog: Tóth Attila
2015.
11.
14.
Rontgen kérdése:

Tisztelt doktor ur. Motorbaleset miatt az utobbi nyolc hetbe Volt: Eloszor. Koponya lab mellkas eontgenem Ra egy hetre lab. Majd elestem ezert ezt meg kellett ismetelni. Ezutan meg 3x rontgeneztek a labam. Es egyszer a mellkasom. A kerdesem az lenne ,hogy ez okozhat rakot? Elvaltozast? En ezt soknak tartom. Osszesegeben a 8het alatt volt vagy 12rontgenem. Valaszat tisztelettel koszonom!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
14.
Egy mellkas CT vizsgálat felérhet akár 400 röntgennel. A 12 bakfitty. Ha esik-kel, akkor csak meg kell nézni, hogy nem tört-e el valamelyik csontja. Egyebként sajnos nagyon sok minden okozhat rákot, még a napsütés is. De maradjunk annyiban, hogy egy tucat röntgen az bakfitty. Inkább vigyázzon magára: Tóth Attila
2015.
11.
14.
Idegesség kérdése:

Tisztelt Dr ÚR Tavaly januárban műtöttek meg méhtestdaganattal mely a petefészekben áttéte adott már kivették a méhem petefészkem . Sokat híztam és elötte volt 3 éve egy hasi laporoszkópos műtétem. Ott egy miómát távolitottak el . De később ismét kialakult mióma amiből sarkoma lett .Mint írtam a műtét óta sokat híztam és ajobb oldali hasfal alatt érzek egy göböt . Melyt már vizsgáltak belgyógyász is . Voltam fél évente ct de semmit nem mutatott ki . A nőgyógyászom és az onkologusom azt mondja valószínű heggszövet . A nőgyógyász szerint az előzö laporoszkopos műtétből adódóan . Az onkologus szerint a sugár miatt . Dehát nem is ahasra kaptam hanem amedencére. Kérdésem az lenne Ön szerint hiszen Ön radiológus ha ez is sarkoma lenne az a ct illetve Uh kimutatja e?? Nagyon aggódom ,de nem veszik komolyan . Az érződik hogy nem nagyon mélyen van hiszen érzem is konkrétan tudom tapintani ,de nem dudorodik ki a bőrből . Igaz 90kg lettem tehát biztos a hasfali hízás sem tesz jó . Egy sérvkapu is volt leirva a ctén de az meg nem érződik nem dudorodik ki azt irták köldök környékén 3cm sérvkapu látható . De ezt én nagyobbnak is érzésm és a belgyógyász azt mondta ez nem sérvkapu amit ő is tapint.DE Ön szerint kiumutatható e Ct vel illetve milyen vizsgálatott javasol ami esetleg a liposarkomát kimutatja . Azért aggódom sarkoma miatt mert a méhtestem is sarkoma volt. Sokan heggszövetet mondanak van aki zsírzsövetett de csak találgatás a ct ilyet nem írt le Köszönettel Zsuzsi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
14.
A CT-nek és az UH-nak látni kéne. De miért pont liposarcoma? Kétlem, hogy a méhében az volt. Ott másfajta fordul elő. MR-ezni is lehet egyébként, de a CT és az UH is kimutatta volna. Ha azokon nem látszott, akkor fölösleges az MR. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
09.
Röntgenvizsgálat 2. kérdése:

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Írta, hogy érzékenyebbek a szervek gyermekkorban. Előfordulhat, hogy későbbiekben emiatt valamilyen problémája legyen a kislányomnak? Régi röntgengéppel készítették a felvételt, minden asszisztensnek úgy kell beállítania a gépet, hogy figyelembe kell vennie, hogy pici gerekről van szó? Olyan nem fordulhat elő, hogy felnőtt ember sugárdózisát alkalmazzák? A hasi röntgen mekkora háttérsugárzással lehet egyenlő? Ilyen adatot nem találtam a neten, csak annyit hogy lényegesen több a mellkad rtg-nél. Számít, hogy fülbevaló bent volt a lányom fülében? Elnézést, ha sok butaságot kérdezek, csak aggódom. Köszönöm a segítségét!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
10.
Az ionizáló sugárzás károsíthatja a szervezetet. Vannak beépített mechanizmusok, amik a sugárzástól védenek. Ha mostantól kezdve ezen aggódik, akkor az károsabb, mint maga a rtg vizsgálat. Komolyan mondom. Az nem fordulhat elő, hogy felnőtt ember dózisát alkalmazzák. Nem a rtg gép kora a lényeg, hanem hogy megfelelően legyen kalibrálva. Ezt hatóságilag ellenőrzik. Egy baba hasi röntgen dózisa hasonló a mellkashoz, nem lényegesen több. Egy pocakos felnőttnél lényegesen több sugár kell, hogy átlőjék a hasát. A fülbevaló lényegtelen. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
09.
Röntgenvizsgálat kérdése:

Tisztelt Dr Úr! Teljesen kétségbe vagyok esve. 11 hónapos kislányomon először hasi, ezt követően mellkas röntgen csináltak. Nem volt kitakarva semmi. Utólag olvastam a sugárzás káros hatásairól, hogy növekedhet a gyermekkori leukémia kialalkulásának az esélye. Ez valóban így van? Illetve, meddőséget is okozhatott a sugárzás? Elképzelhető, hogy a petesejtek sérültek? Ha jól tudom, a hasi röntgen nagyobb sugárdózissal jár. Mekkora kárt okozhattam a lányomnak? Kiürül a szervezetéből a sugárzás?Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
09.
Gyermekkorban érzékenyebbek a szervek a sugárzásra, viszont egy csecsemőnél a kis testméret miatt a felnőtt beállítások töredékét kell csak adni. Egy CT vizsgálathoz képest nagyságrendekkel kisebb a sugárdózis. A hasi rtg vizsgálatnál a kérdéstől függően nincs lehetőség kitakarni a kismedencét, mert akkor lényeges részek nem látszódnak és felesleges a vizsgálat. A mellkas rtg esetén elve úgy állítják be a gépet, hogy csak a mellkasról készüljön a kép. A szervezeten belül szóródó sugárzást kitakarni nem lehet. Két bolhányi dózisú röntgen vizsgálat nem tesz senkit meddővé. 400 ezer petesejttel születnek a nők. Még ha megsérül közülük is 1db, ott van helyette 399.999 másik. A sugárzás nem marad benne a szervezetben, egy szemvillanás alatt áthalad rajta. Ön nem okozott kárt a lányának. A vizsgálatokra nyilván szükség volt - máskülönben nem végezték volna el őket. A leukmia valószínűségét növelheti a sugárzás, de abban az esetben nem egy mellkasi vagy hasi rtg vizsgálatról beszélünk - melynek nagyon alacsony a dózisa. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
11.
09.
Köszönöm kérdése:

Kedves Dr. Úr! Köszönöm a gyors segitséget útmutatást. Minden kérdező nevében mondhatom, hogy hálásak lehetünk mert szán ránk az idejéből és részletes választ ad. :)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
09.
Próbálkozom. Jobbulást: Tóth Attila
2015.
11.
06.
tüdő szűrés kérdése:

Kedves Dr. Úr! 41 éves nő vagyok. Tüdő szűrésre szeretnék menni szűrővizsgálat lenne. Kérdésem: a tüdő rtg vagy a ct ajánlott daganat szürésre? Ebben az évbe voltam mamográfián , koponya ct-n és nyaki rtg-n. Ennyi sugárterhelés belefér e még vagy sok ez egy évre? Köszönöm a segitséget.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
11.
06.
Szűrésre a tüdőszűrést érdemes igénybe venni. Ha azon valami eltérés látszódik, akkor még mindig lehet mellkas CT-t csinálni. Olyan, hogy tüdő rtg nincs, a pontos neve mellkas rtg. A technika kicsit eltérő a tüdőszűréstől, de lényegében hasonló. A mammográfia és a koponya CT eltérő testtájékot érint. A nyaki UH-nak nincs sugárterhelése. Ez 1 évre még nem sok. A mellkas rtg-nek illetve a tüdőszűrő vizsgálatnak a terhelése a CT-hez és a mammográfiához képest nagyságrendekkel kisebb. A javasolt időközönként érdemes elmenni tüdőszűrésre, mammográfiára. Nőknek nőgyógyászati szűrésre. A koponya CT-nek nincs túl sok teteje. Nem tudom miért készült, szűrés célzatból biztosan nem látom értelmét. Ha valami, akkor már koponya MR. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
27.
Denverke kérdése:

Levelezek Amerikai betegekkel akiknek szintén okozott bajt a kontrasztanyag és van akinél 3 héttel/3 hònappal/ illetve 6 hónappal okozott súlyos autoimmun betegséget ezek között szerepel: ízület es izom fájdalom, görcsök, égő bőr,száraz szem,hashimoto,zsirmaj,vesebetegség,raynaud,fejfájás,plakkok kismerettel,hasfájdalom,mellkas es hátfájdalom,szédülés,emelyges.ezeknek h embereknek mind jo volt a vesefunkciojuk es megbetegedtek tőle.olvasson utána gadolinium Toxity Illness a név a facebookos csoportnak akik harcolnak ezek ellen a szerek ellen.amikor tüneteim lettek tőle akkor akadtam rajuk.lehet en hibáztam hogy nem ittam fel napig a kontrasztanyag beadását követően vagy a mar sokszor szúrt vénába szúrást követően maradhatott még mindig a szervezetemben de olyan problémáim lettek,hogy nem tudom hogy bírom ki hosszútávon most is orvoshoz járok emiatt.tisztelettel:Pócsik Dia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
27.
Ezek a betegek honnann tudják, hogy pont a gadoliniumos kontrasztanyagtól alakult ki hónapok múlva az autoimmun betegségük? És nem mondjuk valami ételtől, amit fél év alatt ettek? Például. A gadolinium nem egy nehézfém, azokkal nem lehet összehasonlítani. Hiába szerepel a fém szó a ritka földfém elnevezésben. A komplex nem kapcsolódik be a szervezet folyamataiba. Végigéltem a nefrogén systemas fibrosis botrány kipattanását, és nem állítom, hogy a gadolinium nem okozhat szövődményeket. Sok betegség kimutatásához nem kell használni kontrasztanyagot, de van amihez mindenképpen adni kell. Ilyen eltérés az infarktus. Nekem ez a szakterületem. Ugyan a fejlesztések abban az irányban haladnak, hogy a jövőben a szívizom véráramlásának a vizsgálatához és a szívizom életképesség meghatározásához se kelljen kontrasztanyagot adni, de 5-10 éves távlatban még továbbra is szükség lesz a használatára. Nekem is van ilyan kutatási tervem, amit eddig idő és energia hiányában nem tudtam megvalósítani. Szerencsére néhány órás szomjazás nem gátolja az egészséges vesét a méregtelenítésben. Csak a vizelet összetétele és mennyisége változik. Számos autoimmun folyamat ismert, köztük olyan is, ami az izmokat támadja - a nevét most nem írom le. De ennek sem az izomrángás vagy az izomgörcs a tünete. Ne tulajdonítsunk mindent a gadoliniumnak, ha nem biztos, hogy attól van. Zsírmáj? Plakkok?? Szédülés??? A hivatásom részét képezi, hogy az irodalmat követem. Ez az életem. De az szakmai hiba lenne, ha bizonytalan feltételezések miatt számolatlan beteg esne el attól a vizsgáló eljárástól, amivel igazolni tudjuk a problémáját. Az NSF ügy óta nagyítóval vizslatják a gadoliniumot. Továbbra is odafigyelek és követem a szakmai ajánlásokat. Az NSF ügyben is 1 évvel korábban reagáltunk a munkahelyemen az első ajánláshoz viszonyítva. Szurkolok, hogy sikerüljön úrrá lenni a panaszain, de attól tartok, hogy a gadolinium hibáztatása csak a gyógyulását hátráltatja. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2015.
10.
26.
denverke kérdése:

Tisztelt Dr.Tóth Attila! A kontrasztanyagos mri vizsgálatom óta egyik igen fájdalmas tünetem lett többek között a lábszárban lévő izomrángás, izomgörcs, ahogyan Krisztinánál is a belső fül mr vizsgálat kérdésénél. Akármilyen hihetetlen a szakirodalom szerint, nekünk ez mégis van és azóta sem múlik. Üdvözlettel: Denverke
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
26.
Kedves Denverke! Lehet, hogy ez önöknek van, de a kontrasztanyag akkor is néhány óra alatt kiürül. A kontrasztanyag allergiának pedig nem izomgörcs és izomrángás a tünete, napokkal a beadást követően - mikor már ott sincsen. Nyugodtan fogja a kontrasztanyagra, ha gondolja: de ezzel csak hátráltatja majd, hogy kiderüljön a panaszok valódi oka. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2015.
10.
25.
Kisbabànak MR kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila, tanácsát szeretném kérni abban a kérdésben,hogy 5 hónapos kisbabának koponya és gerinc MRI vizsgálatot javasoltak.. Altatás szükséges ehhez.. Az altatás és a vizsgálat mennyire "ajánlott" egy ilyen pici babának? Kontraszt anyag szükséges-e? ..ha igen akkor az káros-e ilyen picinek? Felvilágosításra lenne szükségem.. Inkább végeztessük el vagy Meg vàrjunk vele? Ui. Nem életmentô a vizsgálat..
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
25.
Az altatás nem veszélytelen, de elsősorban azoknál a kisbabáknál veszélyes, akik eleve nincsenek jól. Azt hogy mennyire ajánlott a vizsgálat, az határozza meg, hogy mennyire komoly a gyanú, milyen súlyos eltérést keresnek és hogy van a kisbaba. A kontrasztanyag attól függően szükséges, hogy mi a kérdés. Az elvégeztetést kérdésében leginkább egy olyan kezelőorvos tanácsa kell legyen a meghatározó, akiben bíznak. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
25.
belsőfül mr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015.10.20-n belsőfül mr vizsgálaton voltam, amelyet kontrasztanyag adásával végeztek. Akkor semmilyen mellékhatás nem jelentkezett, viszont az utóbbi két napban kellemetlen izomfeszülést érzek az alsó lábszáramban, mai napra pedig kisebb izomrángások jelentek meg a vádlimban és a combomban, nyugalmi állapotban. Okozhatja ezt a beadott kontrasztanyag, vagy máshol keressem az okát? Válaszát előre is köszönöm, Krisztina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
25.
Kedves Krisztina! A kontrasztanyag órákon belül a vizelettel kiürül. Az allergia másképpen jelentkezik. Máshol keresse az okát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
21.
Hasi CT vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap kontrasztanyagos hasi CT vizsgálaton voltam, amit 2 liter vízben feloldva kellett meginni, majd nagy meglepetésemre a vizsgálat közben intravénásan is kontrasztanyagot juttattak a szervezetembe. Sajnos elfelejtettem szólni, hogy épp antibiotikumot szedek (Leflokin). Nem érzek hányingert, sem kiütéseim nincsenek, esetleg kicsit rosszabb a közérzetem valamint kicsit viszketek. Azt szeretném kérdezni, hogy ez okozhat e valamilyen problémát? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Éva
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
21.
Kedves Éva! Hasi CT vizsgálatnál ez a megszokott gyakorlat. A szájon át adott kontrasztanyagot a belek jobb megkülönböztethetősége érdekében adják. Nem szívódik fel, de az ozmotikus hatásánál fogva vizet tud magához kötni és emiatt hasmenést okozhat, ami gyorsan elmúlik. A vénás kontrasztanyagot a belső szervek vizsgálatához adjuk. Ez ritkán okozhat allergiás reakciót. Ennek egyik formája a bőrkiütés. Bár ez a kontrasztanyag beadása után viszonylag hamar szokott jelentkezni és nem másnap. Az antibiotikum szedés nem okozhat semmilyen problémát, mert nem ütik egymást a kontrasztanyaggal. Maximum ha meghajtotta a szájon át adott kontrasztanyag, akkor lehet, hogy kevesebb szívódott fel belőle, mint egyébként. Ha csak másnap jelentkezett a viszketés, akkor inkább azt gondolom, hogy nem a kontrasztanyagtól van. Ha viszont a vizsgálat után kiütései lettek, akkor a továbbiakban kerülni kell azt a fajta vénás kontrasztanyagot, amit a vizsgálat során kapott. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
17.
mammográfia kérdése:

Tisztelt Doktorur Ismeri e a computeres mammográfiát,mi a véleménye rola tisztelettel.simon lilla
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
17.
CT mammográfiára gondol? Ugyan van radiológia szakvizsgám, de nincs meg az emlődiagnoszta jártasságom. A specialitásom a szív-ér rendszer vizsgálata. Mammográfus radiológust kérdezzen helyettem. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
16.
kismama röntgen kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Szoptatás alatt kerülni kell e a röntgen vizsgálatot ?? A mi napon egészségügyi okok miatt röntgenezték a gerincem és a nyakam ez mennyire veszélyes az anyatej termelődésre és a sugárzás érinti e az anyatejet, van e hatással az hogy engem röntgeneztek a csecsemőre és az ő táplálkozását ez mennyiben befolyásolja?? Kell e szoptatási szünetet tartani 24 óráig vagy lefejni a tejet ?? Aggódom a csecsemőmért nehogy baja essen! Várom szíves válaszát. Köszönettel: egy csecsemő(5 hó) édesanyja.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
16.
A sugárzás nem marad benne a tejben, vagy ilyesmi. Nem kell szoptatási szünetet tartani emiatt. Nem fog emiatt baja esni a csecsemőnek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
14.
László kérdése:

Tisztelt Doktor úr Tegnap voltam sziv mr-en,de nem adtak kontrasztanyagot,mert az orvos nem jérte az lenne a kérdésem, hogy nativ vizsgálat esetén észreveszik e ,hogy a szuvizomnak van e baja esetleg hegesedés van e?Az mr vizsgálat során szirénázott a gép ez mit jelent?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
14.
Kedves László! A heg kimutatáshoz a jelenlegi technikával szükség van kontrasztanyag adásra. A beutalón kérdezték a heget? Én akkor szoktam adni, ha a beutalón olyan kérdés szerepel, ami indokolja a kontrasztanyag használatot. Ha nem szükséges adni, akkor nem erőltetem. Veseelégtelenség esetén pedig nem szabad adni. Hiába kérdezik a heget (hétfőn volt ilyen vizsgálat). Ilyenkor a falmozgás és a falvastagság alapján lehet következtetni arra, hogy valahol heg van. Elmarad a direkt ábrázolás. A szirénázásban nem vagyok biztos. Bizonyos méréseknek lehet olyan hangja, mintha szirénázna a mágnes. Másrészt a vészpumpa - amit a kezébe adnak - nagyon érzékeny. Finom érintésre is bejelezhet. Lehet, hogy azt hallotta. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
10.
Murmann László kérdése:

Tisztelt DR úr Az lenne a kérdésem,hogy kontrasztanyag nélküli sziv mr vizsgálat kimutatja e ,hogy 1 évvel ezelött volt e infarktus,vagy észreveszi az erre utaló jeleket?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
10.
Kedves Murmann László! Az infarktus kimutatásához mindenképpen kontrasztanyag adás szükséges: az jelenti a mérés lényegét. A kontrasztanyagos szív MR a leghatékonyabb eljárás egy korábban lezajlott infarktus kimutatására. Probléma a csökkent vesefunkció esetén lehet. Bizonyos GFR érték alatt nem javasolt kontrasztanyag használata. Jó vesefunkció esetén viszont nyugodtan lehet adni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
09.
Reni kérdése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves lány vagyok.Röntgen eredményem a következő: A sella kisebb az átlagosnál, a processus clinoideus anterriorok és posteiorok összeérnek. Kérdésem az, hogy pontosan ez mit jelent hogyan értelmezzem?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
09.
Kedves Reni! Nem tudom, hogy miért készül 25 éves korban koponya röntgen... A sella az üreg, amiben az agyalapi mirigy (hypophysis) nagy része helyet foglal. A processus clinoideusok pedig csontos nyúlványok a pereme mentén, melyek nem szoktak összeérni. Szerintem ezen anatómiai viszonyok értelmezését bízza a beutaló orvosra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
08.
László kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Azt azt szeretném kérdezni, hogy előjegyeztek sziv mr vizsgálatra azt keresik ,hogy van-e struktrulális szivprobléma adnak e kontrasztanyagot vagy nem?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
08.
Kedves László! Konkrét kérdés lenne, hogy van-e HCM, vagy hogy van-e ARVD, vagy hogy van-e amyloidosisa valakinek? Ezekhez kell kontrasztanyagot adni. De struktúrális eltérés a non-compact cardiomyopathia is, ahhoz pedig nem feltétlenül kell kontrasztanyag (mondjuk szűkebb értelemben véve az ARVD-hez sem). Az imént felsorolt konkrét betegségekre vizsgálati protokollok vannak. Ha fellövik a vakvilágba a struktúrális eltérés kérdést, akkor az azt is jelenti, hogy nincs konkrét ötletük: bármi lehet. Ezért ilyetén formán nem is feltétlenül tudjuk előre, hogy kell-e majd kontrasztanyagot adni. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy igen. Mivel nem tudjuk, hogy mit keresünk, ezért jobb híján ad az ember. Minél konkrétabb a kérdés, annál jobban rá lehet adaptálni a vizsgálatot. A struktúrális eltérés pedig nem túlzottan konkrét. Tehát számítson rá, hogy kapni fog. A vizsgálat előtt folyadékot fogyaszthat, gyógyszereit beveheti. 2 órával a mérés előtt már ne egyen. Tehát nem kell egész napos éhgyomor a vizsgálat miatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
10.
04.
mellksröntgen kérdése:

Tisztelt Doktor ur megszeretném kérdezni,hogy a mellkasrontgen több oldalrol készitve,kimutatja e a melldaganatot,vagy egy korosan nagy nyirokcsomot
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
10.
04.
Az emlődaganatok kimutatására a mammográfia és emlő ultrahang való. Nem kizárt, hogy látszódik a mellkas röntgenen is, de egészen más a technika. A kórosan nagyobb nyirokcsomók egy része látszódik mellkas röntgenen is. A nyirokcsomók finomabb megítélése az elhelyezkedéstől függ, hogy mivel lehetséges. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
26.
Máj kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ultrahangvizsgálaton két gócot észleltek a májamon ezért MR vizsgálatra küldtek, melynek eredménye: A hepar normális nagyságú, 4. segmentumában a T1 súlyozott axiális síkú mérésen a környezeténél diszkréten hypointensebb, 25mm nagyságú terület mutatkozik, melyen belül érképletek ábrázolódnak. A máj 6. segmentumában 15mm-es echoszegény szegélyű isointens képlet sejthető. A T2 súlyozott méréseken a máj állománya homogén szerkezetű, benne gócos laeiso nem azonosítható. A májvénák szabályosak. Vélemény: a májban az ultrahangos vizsgálattal jelzett elváltozások érdemben nem azonosíthatók, így kontrasztanyag adásától eltekintettünk. Egy hónap múlva kontroll javasolt, amennyiben a gócok változást mutatnak újabb MR vizsgálat szükséges. Segítene kérem értelmezni hogy ez pontosan mit is jelent? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
26.
A képeket nem látom, csak azt tudnám elismételni, ami már oda van írva. Bővebb információért azzal a radiológus kollégával konzultáljon, aki a vizsgálatot leletezte.
2015.
09.
24.
Gábor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Bal oldali C-VII radicualris panaszok és tünetekkel járó cervicobrachialgia miatt MR vizsgálatra kell mennem. A kérdésem, hogy kontrasztanyag beadásával fogják végezni a MR vizsgálatot? Illetve a fenti vizsgálathoz feltétlenül szükséges a kontrasztanyag adása, vagy anélkül is megfelelő eredmény érhető el? Köszönettel: Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
24.
Kedves Gábor! Ehhez a vizsgálathoz az esetek döntő többségében nem szükséges kontrasztanyagot adni és úgy is megfelelő a képi információ. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
22.
Egy húszéves kérdése:

Nagyon köszönöm doktor úr gyors válaszát, azonban azt elfelejtettem mondani, hogy ehhez az emésztési rendellenességhez még nagyfokú hányinger is társul. Értem, hogy nagy dózisban vagy veseelégtelenségnél okozhat NSF-t. De azoknál akiknél ilyen probléma nem áll fent, esetleg nem szívódhatott fel valamennyi a bélrendszerben, ha nem ittam sokáig a vizsgálat után és az károsítja az enzimeket?Olvastam, hogy a kelátkötésből kiszabadulhat valamennyi gadolínium. Gadovistet kaptam, a dózist nem tudom. Körülbelül a probléma pedig azóta áll fent. Válaszát előre is köszönöm szépen.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
22.
Jajj. Milyen enzimeket? Ha jó a veséje, akkor 2 óra alatt a kontrasztanyag kiürül. Ha pedig nem jó a veséje, akkor sem ilyen tüneteket okoz. A Gadovist pedig elég biztonságos kontrasztanyag az NSF szempontjából (a leginkább érintett az Omniscan, a Magnevist és az Optimark). Szerintem barátkozzon meg a gondolattal, hogy nem ettől van. Valami mástól.
2015.
09.
21.
mri kontrasztanyag kérdése:

Kedves Dr.Tóth Attila! Az lenne a kérdésem, hogy a gadolínium kontrasztanyag okozhatott-e olyan késői immunológiai mellékhatást egy pár hónappal ezelőtti vizsgálat után, amely hasi fájdalmakkal, székletszín változással (sárga) jár illetve lehet-e ezzel összefüggés. A vizsgálat előtt ugyanis soha, ilyen hosszantartó emésztési betegségem nem volt. Egy húszéves. Válaszát előre is köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
21.
Kedves 20éves! Ilyen mellékhatást nem ismerek. Belső szerveket érintő mellékhatás veseelégtelen betegeken jelentkezhet, de ez elsősorban nem emésztési zavarokkal jár, másrészt nyilvánvaló bőrtüneteket okoz. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
19.
Tomy2005 kérdése:

Kedves doktor úr. 1 hét múlva hasi és kismedence CT vizsgálatra kell mennem. A kérdésem az lenne,hogy ha nem egyezek bele vénás kontrasztanyag beadásába akkor is el lehet végezni a vizsgálastot ? Pánikbeteg vagyok és nagyon félek. Válaszát köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
19.
Ezek szerint most előr pánikol a kontrasztanyag adástól? Tülzottan aggódik. A betegségek egy része kontrasztanyag adásával diagnosztizálható pontosan. A vizsgálatot természetesen anélkül is el lehet végezni. Maximum korlátozott értékű lesz. Kérjen a vizsgálat előtt felvilágosítást, hogy szükségesnek látják-e? Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
17.
Ritka mellékhatás kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Sokat olvastam utána ,hogy az mr vizsgálatnak nincs semmilyen mellékhatása, viszont találtam egy leírást amiben azt írja , hogy ritkán mégis előfordulhat,csak éppen nincs kifejtve és nem találok erről semmit. Ami igazából lényegesen, hogy az egyik családtagom ma volt ilyen vizsgálaton és még órákkal késöbb is szédelgett illetve most is.Az lenne a kérdés, hogy okozhatja e a vizsgálat? Válaszát előre is köszönöm! Katalin
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
18.
Kedves Katalin! Az MR vizsgálatnak lehetnek mellékhatásai, de mivel nem használ ionizáló sugárzást, ezért ilyen rákkeltő hatással nem kell számolni. A mellékhatások kellemetlenek lehetnek, de biológiai károsodással nem járnak. Az egyik ilyen hatás a perifériás idegstimuláció, amikor a változó mágneses tér akaratlan, finom végtagrángásokat okoz. Ez rémisztő lehet, de nem károsítja a szervezetet. Ugyanezen jelenség felvillanásokat okozhat a retinán, de nem károsítja azt. A mérés során használt rádiófrekvencia melegíti a szöveteket, de ez a hatás nagyon kis mértékű és minden orvosi berendezés (a kísérleti gépek egy része ezzel nem törődik) programja szigorú szabályok szerint ellenőrzi és kontrollálja a leadott energia mértékét, hogy ez ne okozhasson problémát. Ugyanezen okból érezheti az ember, hogy melegszik a halántéka, ha órákon át mobilozik. A harmadik dolog, ami említésre érdemes, hogy a változó mágneses tér ingerelheti az egyensúlyozó szervet. Ez szédülést és fejfájást okozhat. Elsősorban nagyobb térerősséggel rendelkező mágneseknél okozhat problémát (1.5T-s térerőn jellemzően nem, 3T-s térerőnél ritkán, 7T-s térerőn pedig gyakran). 3T-n is leginkább a szervíz mérnökök szenvedhetnek tőle. Jelentős egyéni különbségek vannak e tekintetben. Károsodást ugyanakkor ez sem okoz és a hatás átmeneti. A szédelgés oka lehet pusztán az is, hogy ebben a szokatlan környezetben kellett mozdulatlanul feküdnie huzamosabb ideig. Minden MR-ben van légkondi, ventillátor szokta fújni a csőben a levegőt. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ennek elsődleges célja a beteg komfortérzete, mert 20 C-t nem meghaladó hőmérséklet a gép megbízható működésének egyik feltétele. A légkondi és a levegőfújás egyes betegeken szemszárazságot, orrnyálkahártya duzzanatot okozhat, de ez hamar elmúlik. Az MR által okozott hatások átmenetiek és maguktól megszűnnek, mert a kiváltó hatás sincs jelen. A szédülés és a fejfájás még maradhat pár óráig. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
16.
mekkora időintervalum? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A közel múltban kétszer is kellett mellkas CT-re mennem (diagnosztika és kontrol). Olvastam arról, hogy az ionizáló sugárzás nem veszélytelen az esetmben azonban szükségesnek itélték meg (igaz utólag bánom, hogy nem MR vizsgálatot kértem még ha fizetnem is kellett volna érte). A kérdésem az lenne, hogy habár "a veszély csekély" ha mégis kiváltott valamiféle elváltozást (gondolom itt főleg daganatról lehet szó) akkor az milyen idő interavlumban várható ennek megjelenése? vagy már egész további életemben megnövelte a kockázatát egy roszindulatú elváltozásnak? Soknak számít-e 3 hónapon bellül ekkora sugárterhelés vagy azért indokolt esetben ez még elfogadható mértékű lehet? 29 éves férfi vagyok. Köszönettel, T
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
16.
Nem minden CT vizsgálat váltható ki MR-rel. Például jónéhány tüdőt érintő eltérést CT-vel kell vizsgálni és követni. A káros hatás ellen a szervezet folyamatosan védekezik, mint a kozmikus háttérsugárzással szemben is. A károsodás kialakulása csak statisztikailag modellezhető, nincsen kokrét határidő, ami egy jól körülhatárolható intervallumot definiálna. Egyes szakértők szerint évekkel később sem zárható ki, hogy egy korábbi káros hatás előkerül. Ugyanakkor összefüggést is nehéz találni, mivel számos káros határ ér mindannyiunkat. Attól azonban óvnám, hogy mostantól félelemben éljen emiatt. Bízzon a szervezetében és éljen minél egészségesebb életet. Ezzel segítheti elő, hogy a káros hatásokat ki tudja védeni a mindenkibe épített védekező mechanizmus. Amennyiben egy adott betegség esetén MR is választható, csak többet kell rá várni - de a betegség nem igényel sürgős vizsgálatot, akkor érdemes lehet kivárni a későbbi időpontot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
09.
15.
Röntgen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 5 éves kisfiamnak eltört az orsócsontja könyék fölött. Első röntgenezéskor 2 felvétel készült, egy nyújtott karral és egy 90 fokban. Ketten voltunk a röntgenben, egyikünk sem kapott semmi féle védelmet. Síngipszet kapott, majd 1 hét múlva újabb kontroll röntgen következett gipsz nélkül. Mivel fájt neki kinyújtani, fel kellett fektetni az asztalra és ott lett a karja kinyújtva, majd ismét a 90 fokos felvétel következett. Ekkor én kaptam védőköpenyt de Ő nem kapott semmi védelmet ez alkalommal sem. A kérdésem az, hogy ekkora sugárterhelés védelem nélkül okozhta-e gondot (főleg a gyereknél) és mennyire megszokott dolog egy csonttörés/gipsz után kinyújtott karral kérni a röntgent? Válaszát előre is köszönöm. István
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
09.
15.
Amikor beállítják a felvételt, akkor látszik a célzókereszt és egy ablakban világítja meg a gép a területet. Felső végtag rtg felvételnél ezt a karra állítják be. Oda adja a gép a sugarat, ahol megvilágította. Az asszisztensek szépen beállítják az árnyékoló rekeszt, ami ólomból van, hogy máshova ne kerüljön sugár a csőből. Az emberi testben szóródik némi sugárzás, de az a direkt sugárzás töredéke. A végtag felvételnek eleve nagyon alacsony a dózisa és a szóródott sugárzás pedig nagyon alacsony mértékű. A szórt sugárzással szemben a vizsgálandó személyt csak részben védheti a takarás. Összességében nem érdemes aggódni. 1-2 nap alatt több háttérsugárzást kap az űrből, mint amennyi szórt sugárzás a gyermekét vagy önt érte. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
29.
MR egyéb mellékhatásai kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több éve autoimmun pajzsmirigy alulműködésem van, jódot nem kaphatok (jelen helyzetemben pedig próbálok minél jobban tájékozódni). Pár hónappal ezelőtt enyhe hasi fájdalmakat észleltem, ami szúró fájdalom volt, nem tudtam lokalizálni, és a biztonság kedvéért beszéltem a háziorvossal, aki hasi UH-ot javasolt. Ennek eredménye: „A máj nem nagyobb, a VI. segmentumban egy 17 és egy 7 mm-es, az V. segmentumban egy 16, a VIII. segmentumban egy 23 mm-es, eléggé jól határolt, a májnál echodúsabb szerkezetű kerek képlet van, egyéb körülírt eltérés nem látható. A májban lévő kis képletek atipusos haemangiomának megfelelhetnek, ennek bizonyítására, egyéb eltérés kizárására MR vizsgálat javasolt.” Azt már kiderítettem, hogy nagy valószínűséggel kontrasztanyagra is szükség lesz (gadolinium), bár ettől én nagyon félek annak ellenére, hogy normálisak a vesefunkciós leleteim (az NFS veszélyeivel tisztában vagyok). Ellenben ami aggaszt az az, hogy olvastam egy cikket: "Az Investigative Radiology című szaklap tanulmánya állatkísérletes adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy egy, az MRI vizsgálatokban gyakran használt kontrasztanyag-család (a lineáris típusú/nyílt láncú, gadolínium alapú kontrasztanyagok) károsíthatja az agyat, ezért használatát a jövőben valószínűleg be kell szüntetni." Valahogy azonban ki kellene deríteni, hogy a fent leírt "atipusos haemangioma" tulajdonképpen micsoda... Van valamilyen másik mód ennek kiderítésére? Ha csak a natív MR-t vállalom, az kb hány % biztonsággal tudja megadni a választ a fenti kérdésre a kontrasztanyagos MR-hez képest? Mennyire vehető komolyan a fent említett tanulmányban leírt megállapítás hogy a gadolinium mellékhatásaként ritkaföldfém-lerakódás keletkezik a szervezetben/agyban? Elnézést a hosszas írásért és a szakmaiatlanságért, köszönöm válaszát, Mária (34 éves, 168/72) http://www.medicalonline.hu/tudomany/cikk/csak_ovatosan_a_kepalkoto_vizsgalatokkal
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
30.
A hemangiomának a legtipikusabb tulajdonsága a kontrasztanyag halmozása. CT-ben is, MR-ben is. Nélküle is lehet következtetni, de a diagnózishoz legnagyobb mértékben a kontrasztanyag adás járul hozzá. Az hogy a Gadolinium lerakódást kimutatták, még nem jelenti hogy káros hatása is van. Ez csak később fog kiderülni. Másrészt a lerakódást többszörös, nagy mennyiségű kontrasztanyaggal publikálták. Harmadrészt forgalomban vannak nem lineáris és/vagy ionos kontrasztanyagok is a piacon. Például ilyeneket használunk mi is. Meglepően jól olvasott, de az alapkutatási eredmények alapján nem lehet betegellátásra vonatkozó következtetéseket levonni. Ehhez még évek kutató munkája szükséges. Általában az Omniscan és a Magnevist illetve az Optimark kontrasztanyagokat szokták gyanúsítani, bár ellentmondásos adatok is vannak. A kontrasztanyag gyártók szokása, hogy feketítik egymást. Nagy üzlet. Minden esetre a felsorolt három kontrasztanyagon kívül ott van a napi gyakorlatban még a MultiHance, a Gadovist és a Dotarem is. Ez utóbbi hármat használjuk például ott, ahol én dolgozom - de nem az utóbbi idők cikkei miatt. Amennyiben jó a vesefunkciója, úgy nincs mitől tartania. Már 25 éve használnak Gadolínium tartalmú kontrasztanyagokat a diagnosztikában és eddig csak az NSF derült ki 2006-2007 tájékán. Az agyi lerakódásokkal kapcsolatban új információk várhatók, de ez az elkövetkező évek zenéje. Sajnos tökéletes kontrasztanyag nincs. A jód károsíthatja a vesét, befolyásolhatja a pajzsmirigyet. A vas-oxidos kontrasztanyagok pedig csak most vannak terjedőben és felveszik a fehérvérsejtek. Az izotópos vizsgálat során alkalmazott radiofarmakon pedig sugárterhelést jelent, és csak bizonyos méret felett (2cm) mutatja ki a haemangiomákat biztonsággal. Szerintem ezek közül az MR a legjobb vizsgálati módszer Gadolíniummal - de lehet, hogy csak az MR specialista beszél belőlem. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
28.
Oreo kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Kerdesem, hogy egy agykoponya-mellkas nativ robtgenvizsgalat mekkora sugarterhelessel jar szamokban kifejezve? Koszonetzel: Nagy Zsofia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
28.
Egy koponya röntgen és egy mellkas röntgen is kb. 0.1 mSv sugárterhelést jelent, ami nagyjából 20 nap természetes háttérsugárzásnak felel meg. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
26.
2015.szept.8. vizsgálathoz kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok, gyermekem még nincs. Februárban volt ágyéki gerinc MR vizsgálatom, rendben zajlott kontrasztanyag nélkül. Július 27-én volt háromfázisú csontszcintigráfia vizsgálatom, ami során a vénás anyagtól semmi probléma nem volt. Augusztus 8-án voltam hasi mr és enterográfia vizsgálaton, az anyagtól amit megittam 2 napig nagyon erős hasmenésem volt, a Buscopán izomlazító injekciótól rögtön 160 lett a pulzusom. Ott tartottak megfigyelésre, de negyed óra, 20 perc elteltével nem volt gond, megszűnt a tünet. Augusztus 24-én voltam kontrasztanyagos agykoponya mr vizsgálaton hipofízis adenoma gyanú miatt. A vizsgálat 17 órakor volt. Este 22 órától rettentően fáztam, mégis vert a hideg veríték, csavarni lehetett volna a pizsamámból a vizet és ismét nagyon magas volt a pulzusszámom fekve is, az ágyon felülve a felüléstől is rögtön 160. És nagyon remegtem. Ez az állapot reggel 5-ig tartott körülbelül. Másnap bementem a kórházba, azt mondták ez lehetett a kontrasztanyag miatti reakció. Ilyet, és ehhez hasonlókat sem tapasztaltam korábban sosem. Fejfájásom is van, az azóta is tart. Hosszú ideje vizsgálnak autoimmun betegség gyanúja miatt, hasi panaszok, izületi, izom fájdalmak, szem körüli bőrkiütések, szájnyálkahártya bevérzések miatt. Szeptember 8-án sacroiliacalis MR-re kellene mennem csontvelő ödéma gyanúval. Az lenne a kérdésem, hogy elvégezhető-e a vizsgálat kontrasztanyag nélkül is? Úgy is értékelhető az eredmény? A vizsgálatot nem merem vállalni a történtek miatt kontrasztanyaggal. Mitralis prolapsus miatt béta-blokkolót szedek. Annyit még, hogy nem sok ez a fajta vizsgálat ennyi időn belül a szervezetemnek? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
27.
Az MR kontrasztanyag allergiának nem olyanok a tünetei, amiket leírt. Leginkább kiütést okoz, illetve ha súlyos reakció alakul ki, akkor az hamar jelentkezik, nem órákkal később. Ráadásul a kontrasztanyag nagy része 2 óra alatt kiürül - hacsak nincs veseelégtelenség. 5 óra alatt elhanyagolható mennyiség marad csak bent. Egyébként legalább 5 fajta kontrasztanyag van forgalomban, ezek az immunrendszer számára teljesen eltérőek - hiába van mindegyikben Gadolinium, a szervezet nem azt látja, hanem ami beburkolja. Kongresszusokról tudom, hogy én nem értek eléggé a sacroiliacalis ízülethez. Szív specialista vagyok. Ezt a kérdését egy musculoskeletalis specialista tudja megválaszolni. Az ödéma kimutatáshoz nem kell kontrasztanyagot adni, de az ízületi részletes jellemzésére szükség van kontrasztanyagos képekre is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
17.
MR vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy egy MR vizsgálati eredmény meddig érvényes, ugyanis megjelentem egy szakrendelésen, ahol az orvos kérdezte, hogy mikor voltam MR vizsgálaton. Mondtam hogy kb. 2 évvel ezelőtt, és erre azt felelte, hogy az akkor még jó, amin meglepődtem. Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
17.
Kedves Kérdező! Egy vizsgálati eredmény sosem veszti érvényességét. Azonban a betegségek többsége időben változik, ezért egy idő után érdemes lehet kontroll vizsgálatot végezni. Az orvos úgy érthette, hogy ebben az esetben még nem szükséges megismételni 2 év elteltével. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
16.
4 honapos baba rontgen kérdése:

Tisztelt Doktor ur!4 honapos kislanyom tenyeret rontgeneztek viszont nem kapott olomkoppenyt sajnos utolag olvastam hogy fontos lett volna ratenni.Kerdesem az lenne hogy valoban karosithata a petesejtjeit?Valaszat elore is koszonom egy aggodo anya.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
16.
Kedves aggódó anya! Maga a röntgen berendezés is árnyékolt. Amikor beállítják a felvételt pontosan látni, hogy hol fog keresztül menni a röntgen sugár: egy megvilágított terület, célkereszttel. Ezt a kéz röntgenezésénél úgy állítják be, hogy a kezet érjék a röntgen sugarak. Eközben úgy ültetik le a kislányt, hogy ne haladjon át más testrészén a sugárzás. Ennek ellenére is hasznos lehet, ha adnak takarást/gonádvédelmet (nem kell ólomköténybe beöltözni). Habár maga a kéz röntgen vizsgálata nagyon kis dózissal végzendő. A szövetekben szóródik némi sugárzás. Ennek mennyisége nagyon kicsit. Gonádvédelem nélkül sem éri akkora sugárzás, hogy az károsítaná a petesejtjeit. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
13.
röntgenfelvétel kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Gerinc (L-S 2 irányú) és medence AP röntgenfelvételre adtak beutalót. A kérdésem az lenne, hogy adnak-e ilyen vizsgálatokhoz védőkötényt a sugárzás miatt? Úgy tudom, hogy a petefészkek miatt kell ilyen védőkötény, de ha a medencecsontot + a gerincem középső vagy alsóbb részeit vizsgálják, akkor hogy tudnak ilyet biztosítani? Köszönöm válaszát: Annamária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
13.
Kedves Annamária! Ha letakarnák (gonád védelem), akkor nem látszana a képeken a keresztcsont és a medencecsont több része. Egy sima röntgen felvételnél a sugárzás mértéke egy CT-hez képest nevetséges. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
13.
Dulszika kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Alulműködő hashimotó beteg vagyok. Húgyúti probléma miatt urológus szakorvos beutalt IVP röntgen vizsgálatra. Úgy tudom az ott alkalmazott kontrasztanyag jódot tartalmaz, ami a Hashimotósoknak szigorúan tilos. Van-e lehetőség a vizsgálat során ezt az anyagot kiváltani ? Gondolom a vizsgálat előtt a szakorvossal közölnöm kell a Hashimotót. (Az urológusnak egyébként említettem). Köszönöm válaszát ! Szilvia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
13.
Kedves Szilvia! Ugyanazt tudom javasolni, mint legutóbb Móninak: kérje ki urogenitális radiológiában jártas kollégám véleményét. Szív specialista vagyok és nem szeretnék beleokoskodni - nincs időm követni a trendeket a szűkebb szakterületemen kívül. Feltétlenül szóljon a Hashimoto-ról. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
12.
uh lelet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Alhasi és petefészek fàjfalommal kerestem fel az orvosom. Vérkép kisebb hyulladàsz igazolg. Vizelettenyésztés e coli baktérium 10^3 lett. Levoxa ursinalt kaptam. Hasi Uh eredmény: a hólyag fala körkörösen enyhén vaskosabb. Ez mit jelent, ugyanis most az urológus dr katéteres hólyagfeltöltést mondott. Indokolja Ön szerint az Uh lelet? Uh vèlemény cystitis chr Köszönöm Móni
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
12.
Kedves Móni! Idült gyulladást jelent a diagnózis, de lehet, hogy pusztán nem volt eléggé tele a hólyag. A hólyagról akkor lehet jó UH-ot készíteni, ha hosszan visszatartja a vizeletet. Ezért javasolhattak feltöltést. Egyébként én szív specialista vagyok, ezért jobb ha urogenitális radiológiában jártas kollégával konzultál. Jobbulást: Tóth Attila
2015.
08.
08.
Stent beültetése utáni MR vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2015. május 23-án szívinfarktusom volt, megkatétereztek és 1 db 3.0x16mm-es REBEL stentet ültettek be. Kérdésem: lehet-e 10 hét után koponya MRI vizsgálatot végezni? Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
08.
Kedves Kérdező! A stent gyógyszer leírata alapján már 10 héten belül is lehet MR-ezni 1.5T és 3.0T térerejű mágneseken. A teljes test SAR érték nem haladhatja meg a 2W/kg-ot. A koponya vizsgálatra külön nincs megadva SAR határérték. A válasz tehát röviden: lehet MR-ezni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
08.
03.
Aggódás kérem segitsen ! kérdése:

Kedves doktorúr szeretném a véleményét kikérni ,3 hete zsibadó ,feszülő érzést érzek a bal halántékom felé ,az arcom irányában ,és be van dugulva az orrom is ,közben pedig zúg folyamatosan a fülem ...Voltam orvosnal elküldött arcüregröntgenre ,ez volt az eredmény:Orrjáratot szűkítő ,duzzadt orrkagylók ,és jól fejlett légtartó melléküreg .Aztán még elküldött allergia tesztre ,de ez csak 12 -én lessz ,,addig is szeretnék megnyugodni ,hogyha polip ,szisztát vagy valami daganatot ki mutatott volna nem????és mitől dugulhat be az orrom azóta allergiás lehetnék ,vagy valami érrendszeri dolog ?de amugy nagyon jol érzem magam nincs fejfájás ,szédülés ,vagy ilyesmi csak eza kellemetlen feszülés a fejen és orrdugulással járó fülzugás ,tudom nem önre tartozik ez ,de maga annyira kedves látom minden kérdésre válaszol ,,,
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
08.
03.
A panaszait sokminden okozhatja. Az eddigi vizsgálat több mindent kizárt. További vizsgálatokra lesz szükség, amit a kezelőorvos majd az eredményeknek megfelelően fog kiírni. Az arcüreg röntgenen sok dolog látszódik, de a betegségek egy része nem jeleníthető meg vele jól. Jobbulást: Tóth Attila
2015.
07.
11.
középfül kérdése:

Kedves Doktor Úr! A napokban koponya MR-t csináltak fejfájás miatt. Azt kérdezném,hogy egy esetleges középfül daganat látszódott volna-e a felvételeken,vagy nem? Köszönöm a választ:Ádám
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
07.
11.
Kedves Ádám! Elnézést: de miért pont _középfül_? Hallásproblémái is vannak? Nagyon sok minden okozhat fejfájást. Ha egy daganat mérete eléri a koponya MR vizsgálat felbontóképsségének a határát, akkor kimutathatóvá válik. A felbontóképesség függ a géptől, a mérési beállításoktól és sok egyébtől. Ha a beteg mozgatja közben a fejét, az pl. artefaktumokat okoz és kisebb dolgokat nehezebb kimutatni. Az MR nem mikroszkóp, de az elérhető vizsgáló eljárások közül erre a célra a legjobb. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
07.
05.
MR kérdése:

Kedves Doktor Úr! Igen igaza van, szerencsétlenül fogalmaztam. Valójában a beküldő neurológus javasolta, hogy ne adjanak kontrasztanyagot, mert ha van valami, az natívan is látszik. Illetőleg azt mondta, hogy ha natívan látszik valami, akkor nem lehet kikerülni úgysem a kontrasztanyag adását. A vizsgáló, leletező radiológus azt mondta, hogy nem látott semmit natívan. Erre kérdeztem én, hogy akkor megnyugodhatok agydaganat tekintetében? Köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
07.
05.
Ez így számomra érthetőbb: a leírtak alapján megnyugodhat. Üdvözlettel: Attila
2015.
07.
05.
MR kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 3 hónapja tartó idegrendszeri tünetek(fejfájás,szédülés,szorongás) miatt MR vizsgálatot végeztek. Kontrasztanyagot nem adattam be,mert az orvos szerint ha valami van az a kontrasztanyag nélkülin is látszódik,szerinte az csak a pontosításra,finomításra való. Helytálló ez? Ez a vizsgálat negatív lett,akkor nem kell agydaganattól tartanom? Köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
07.
05.
Radiológusként a következőként viszonyulok a kontrasztanyag adáshoz: amennyiben én vagyok a vizsgálat leletező orvosa és úgy látom jónak, akkor javasolom a betegnek. Amennyiben a beteg beleegyezik, akkor pedig be is adjuk neki. Ha nem egyezik bele, akkor nem beszélem rá. Tehát a kontrasztanyagot a beteg nem beadatja magának, hanem vagy elfogadja a véleményem, vagy sem. A beadatás az egy kicsit farok csóválja a kutyát kategóra - bár lehet, hogy csak a megfogalmazás furcsa. A kontrasztanyag adásról a képalkotó diagnoszta döntsön: akinek ez a szakmája. Amennyiben a radiológus biztosította róla, hogy nincs szükség a kontrasztanyag adásra - hanem jó lesz a natív vizsgálat is, akkor szerintem rendben van a dolog. Ha viszont a beutaló orvos próbált okoskodni - illetve nem a vizsgálatért felelős radiológus döntötte el, hogy történjen-e kontrasztanyag adás, akkor konzultálnék vele. Látatlanban nem lehet mindenre érvényes kijelentéseket tenni, hogy látszik-e minden daganat vagy sem. Az adott esetet kell nézni és a képeket. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
07.
03.
Schwannoma kérdése:

Kedves Doktor Úr! 4 hónappal ezelőtt kezdődő bal oldali fülzúgásom miatt MR vizsgálatot végeztek,ami nem talált semmit,csak egy 9 mm-es cystát. A hallásvizsgálaton viszont kimutatták,hogy a jobb fülemre gyengébb a hallásom,az viszont nem zúgott. Ma voltam ismét MR-en ami natívnak indult,de mivel láttak valamit a jobb fülnél kaptam kontrasztanyagot. A kérdésem a különbségekre vonatkozik: Az első vizsgálatnál lévő cystát a második nem látta,a második vizsgálat viszont megállapította a Schwannomát (6mm-es) az első nem. Mi lehet ennek az oka?Lehet a különbség oka esetleg a jobb teljesítményű MR a 2. vizsgálati helyen? Valószínűleg már 2 hónapja ott volt az elváltozás,mert a hallásvizsgálat gyengébb hallást állapított meg a jobb oldalon. A vizsgáló orvos szerint ilyen kicsi Schwannomát még nem muszáj műteni,figyelni kell,valamint szerinte lehet,hogy évek óta ott van már. Erről kérném a véleményét! Köszönettel: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
07.
03.
Kewdves Schwannoma! Képalkotó vizsgálatokról látatlanban nyilatkozni nem igazán lehet. Számtalan féle cysta van. Az arachnoidealis cystákkal pl. gyakran találkozunk, de nem kell velük foglalkozni. Legtöbbször csak arra jó, hogy ráparázzanak. Elképzelhető, hogy a jobb gép és a kontrasztanyag adás segített. Kicsi Schwannomat nem feltétlenül kell műteni: egyetértek. A múltkor én is találkoztam egy hasonló esettel. A pici Schwannomak gyakran nem okoznak tünetet. Lehet, hogy nem is attól van hallás csökkenése. A fülzúgás makacs dolog, nekem is van. Egyet tehettem: megtanultam vele együtt élni. Természetesen a kivizsgálás nem árt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
24.
dudor kérdése:

De ha felülnézetből nézzük akkor egybe eshet. Vagy ez a gép hogyan működik? Egy szemszögből vagy több szemszögből? Akkor még ha az egyikben takarásban van másik szemszögben már nem és akkor már lehetett volna látni ha daganatom van, nem?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
24.
A röntgencső forog körbe körbe és vele szemben van a detektor. A kettő között pedig a vizsgáló asztal. A röntgen sugarak nagyjából az asztal tengelyére merőlegesen haladnak. Túlzottan rápörgött erre a témára. Olyan, mintha nem hinné el, amit leírtak. A kérdésére a válasz: de. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
24.
ct vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves fiú vagyok, és két hete felfedeztem egy kis dudort a koponyámon, kb 1 cm-es, a fülem vonalában, a fülem fölött kb 10 cm-el ahol az oldalsó és felső rész találkozik. Orvosok nem tudtak szóval megnyugtatni ezért eljöttem Miskolcra kontrasztanyagos ct vizsgálatra. Itt elis végezték a vizsgálatot és semmi rosszat nem találtak. Miután eljöttem akkor gondolkoztam azon hogy, az assszisztens azt mondta hogy nem szükséges kivenni a fülbevalómat pedig fémből van és mindkét fülemben van. Ilyen súlyzó alakú, középen egy tengely aminek a két végén egy egy kör alaku korong, fémből. Jelenthet ez problémát? Első sorban az aggaszt, hogy mivan ha pont egybeesett az esetleges csontdaganattal vagy egy vonalban voltak esetleg észre vette valamit de a másik oldalt is látott foltot ami ugye a fülbevaló volt és emiatt nem foglalkoztak vele.vés az orvos nem vette észre mert azt mondta hogy jaj biztos a fülbevalót látják. Megtörténhet az hogy egy csontdaganatot vagy bármilyen más daganatot nem vesznek észre ilyen okból vagy ez teljesség lehetetlen? És ha lehetetlen akkor megkérdezhetem, hogy miért. Ha jól tudom Phillips mx 8000 típusu gépről van szó. Nagyon szépen köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
24.
Hát ha a dudor a füle fölött 10cm-rel van, a fülbevaló pedig alatta, akkor nem esik egyszerre a kettő a röntgensugár útjába. Honnan veszi, hogy csontdaganat? Miért éppen kontrasztanyagos CT? Ezt maga találta ki? Könyörgöm, hogy legközelebb konzultáljon egy képalkotó specialistával és hallgasson a tanácsára. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
23.
Péter kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, pár hónap alatt lefogytam 65-60 kg-ra. Szeretném kizárni, hogy bármilyen rosszindulatú daganatom van. Három irányba indultam el és szeretném kikérni a véleményét, hogy melyik út a helyes, ha minél biztosabb választ szeretnék a fenti problémára. 1., vannak ugye a tükrözések (vastagbél, gyomor, vékonybél esetleg, de ez utóbbit nem tudom. 2., Teljes test MR. 3. Ct vizsgálatok régiónként. Nem tudom összesen hány vizsgálatra lenne szükség, kérem ezt is írja meg. Gasztroenterológusnál voltam, ő a pet ct-t javasolta, mert az mindent lát. sajnos ezt nem tudom kifizetni, mert 250e az ára. Másrészt néhány intézménnyel beszélve már nem is vagyok benne biztos, hogy ez a legjobb megoldás. A kérdésem lényegi része arra vonatkozna, hogy melyik képalkotó eljárás a legmegbízhatóbb egy kezdődő rosszindulatúság felderítésére illetve, hogy hányféle vizsgálatra van szükség, ha mindent ellenőrizni akarok. Kérem segítsen eligazodni a kérdésben. Köszönettel: Péter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
24.
Kedves Péter! Nem tudom az mennyire jól látható az adatlapomon, hogy szív- érrendszeri specialista vagyok. Mindezek mellett: vékonybél tükrözést nem végeznek. A vékonybeleket feltöltéssel lehet vizsgálni röntgen vizsgálattal, CT-vel vagy MR-rel. Mielőtt elkezdi vizsgáltatni magát van egy fontos dolog, amivel tisztában kell lennie: egyik vizsgáló eljárás sem tökéletes. A PET-CT sem, hiába az a legdrágább. Azt nem írta, hogy mennyiről fogyott le 60-65 kg-ra. Az sem mindegy, hogy történt-e életmód váltás az utóbbi időben (sportol, diétázik). Illetve, hogy vannak-e emésztési zavarai? Ha valaki életmód váltás és emésztési zavarok nélkül - akaratlanul - 15kg-ot lead, és ezt daganat okozza, akkor annak nagy valószínűséggel látszódnia kell akár CT-vel, akár MR-rel, akár PET-tel. Mindenképpen konzultálnék egy belgyógyásszal, mielőtt elkezdek pénzt költeni - mégiscsak elvégzett egy orvosi egyetemet. Lehetnek labor vizsgálatok vagy más tesztek, amit érdemes elvégezni, mielőtt a képalkotók karjaiba omlik az ember. A három lejárás közül bizonytalan esetben a magam részéről az MR mellett vagyok, mert az nem használ ionizáló sugárzást a CT-vel és a PET-tel ellentétben. Meg MR specialista vagyok és afelé húz a szívem. A legolcsóbb a CT, az röntgennel működik. Hát elég sok régiója van az emberi testnek. Amikor a beutaló orvos azt sem tudja, hogy mit keres és mindent meg akar nézetni, azt mi "tokától - bokáig" vizsgálatnak nevezzük. Nem szeretjük. A legjobb ha úgy indul neki az ember, hogy van egy konkrét gyanú, vagy kérdés, amire válaszolni kell. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
20.
akusztikus neurinóma kérdése:

Kedves Doktor Úr! A fél éve tartó fülzúgásom miatt javasoltak koponya MR vizsgálatot Azt szeretném kérdezni,hogy elegendő-e a natív MR,vagy kontrasztanyagos kell?Magán utas MR lesz,mert beutalós alapon fél évet kell rá várni.:-( Köszönöm a választ. Ádám
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
20.
Lehet két körben is csinálni. Az esetek többségében az ilyen panaszok hátterében nincs semmilyen kóros eltérés a belső hallójáratokban sem. Azonban ha térfoglaló folyamat látható a belső hallójáratban, akkor a szakmai protokoll szerint kontrasztanyagos mérést is kell végezni. Radiológusként én személy szerint azt szeretem, ha nem valaki más (legyen az akár egy kollégai, aki azt gondolja magáról, hogy képzettebb a radiológiában, mint akinek abból van szakvizsgája) mondja meg nekem, hogy adjak-e kontrasztanyagot vagy sem, hanem hogy én dönthetem el szakmai szempontok alapján. Természetesen ha valaki nem egyezik bele, akkor nem fognak neki kontrasztanyagot adni. A mérés előtt beszélje ezt meg a vizsgálatot végző orvossal. Kötelesek tájékoztatni - pláne ha fizet is érte. A neurinoma nem rosszindulatú egyébként. A fülzúgás kellemetlen, készüljön fel rá, hogy meg kell tanulnia majd együtt élni vele. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
17.
Kontrasztanyagos MR vizsgálat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Jelenleg 5 hetes terhes vagyok. 3 hete voltam kontrasztanyagos kismedencei (máj) MR vizsgálaton. A vizsgálat időpontjában még nem tudtam, hogy terhes vagyok. A fogamzás időpontját pontosan tudom: 2015. május 21. Az MR vizsgálat 2015. június 5. napján volt. Kérdésem, hogy árthatott-e a magzatnak az MR vizsgálat, illetve a kontrasztanyag? Ha igen, milyen károsodásokat okozhat, hogyan tudom kideríteni, hogy történt-e károsodás? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is. Üdvözlettel: egy aggódó kismama
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
17.
Az MR vizsgálatnak nincsen ismert magzat károsító hatása. Azért nem javasolják, mert nincsenek meg a kellő ismereteink. Az ismeretek hiánya viszont nem jelenti, hogy káros. Időről időre előfordul hasonló és még semmi rémség nem derült ki eddig. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
10.
Residuumok kérdése:

Jó napot a nevem Gulyás Nikoletta. Azt szeretnèm megkèrdezni hogy a páromnak rekesz sèrve van amit 07.08-án megműtenek ha minde igaz. Elötte elküldtèk különfèle vizsgálatokra köztük mellkas röngenre nos a leletett nem lehet èrteni mert több a latin szó benne mint a magyar. Leírnám hogy mit írtak a leletre ès megkèrnèm hogy fordítsa le nekünk. Bal oldalon a szívcsúcs mellett keskeny köteges residuumok vannak. Jobb oldalon lobus venae azygos. Pulmoban aktuális eltèrès nem látható. Nos van mèg szó a szívről hogy nem nagyobb ès hogy az aorta rendes lefutású de ezt már mi is èrtjük. Minket leginkább a szívcsúcsnál talált dolog zavar jobban. Válaszát elöre is nagyon szèpen köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
10.
A residuumok maradványt jelentenek, korábbi gyulladás okozhatja. Nincs vele teendő. Az azygos lebeny egy variatio. Ártalmatlan. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
10.
Emese kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mellrák műtét után egy évvel , most 2 hónapja végeztek nálam csont izotópos vizsgálatot. jelenleg az urológus orvos egyéb panaszok miatt küld hasi CT-re, azt kérdezem nem ártalmas egymás után ez a sok sugárterhelés?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
10.
A csontizotópnak nem nagy a sugárterhelése. A hasi CT nyilván indokolt, ha az urológus elküldte. Az is jár némi sugárterheléssel, de ha szükség van rá, akkor nincs mit tenni. Önmagában a két vizsgálat nem vészes. Akkor kell elgondolkozni, ha ezek rendszeresen ismétlődnek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
10.
CT kérdése:

Tiszteld Szakértő! 2 hete elfogott egy szédülés érzés,de neme egyensúly,nem forgott a világ,ilyen furcsán láttam,fejem fájdogált,szúrt a szemem. Voltam szemészeten negatív lett.2 hónapja voltam kariológián ellenőrizni a magas vérnyomásom,volt uh ekg minden rendben. voltam vérvételen.minden rendben,2 neurológusnál beszélgettek velem fizikális tesztek voltak,reflex érzékselés ilyesmi,minden rendben,pszichológushoz küldtek.Én agydaganattól félek, elmentem ct re CT kontraszt nélküli leletemen a következő található A kp vonala megtartott. supratenorialis kamrarendszer tágúlt III. agykamra harántátmérője 8 mm az oldal kamrák a cella media síkjában jobb oldalon 21 bal oldalon 18 mm tágasságuak. külső liquoertek nem tágabbak. agyálományban focalis eltérés térfoglalásra utaló jel kóros denzitás nem található. intracerebralisan kórjelző értékű eltérés nem igazolható. tágabb supratentorialis kamrarendszer,melynek hátterében a készült vizsgálat alapján térfoglaló terime nem mutatható ki. agydaganat kizárható??
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
10.
Azt hiszem hogy talán mindenki számára érthető a leletből, hogy nem látható daganatra utaló eltérés. A kontrasztanyag nélküli CT nem mutat ki minden daganatot. A legpontosabb vizsgálat erre a koponya MR. Arra többet kell várni. Minden estre ha nagy baj lenne, akkor azt a CT is mutatná. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
06.
07.
Tetoválás kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila! Hamarosan egy teljes test MRI vizsgálaton fogok részt venni és mindenhol mást olvasok azzal kapcsolatban, hogy tetoválással elvégzik-e vagy sem a vizsgálatot. A jobb oldali csípőrészen található kb. 6 cm átmérőjű színes tetoválásról van szó. Igazából egy régebbi műtét hegeit takarja. Köszönettel: Berek-Fekete Zsófia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
06.
07.
A tetoválások egy része felveheti a rádióhullámokat és felmelegedhet mérés közben. Persze nem úgy, mint a Doktor House-ban, hogy sercegve sül a zsír és lángol a tetoválás, hanem kb úgy néz ki, mintha csúnya napégés érte volna: ilyenkor bevörösödik (már amennyiben látható - van hogy csak a szélén lehet észrevenni) és púpos lehet. Ilyenkor állítólag lehet érezni közben, hogy melegszik. A tetoválások döntő többsége azonban rá se bagózik az MR-re! Egyszer megkérdeztem az egyik fiatal portásunkat, aki tetováló művész és azt mondta, hogy engedélyezett tetováló szalon csak engedélyezett festéket használhat. És a festék csak akkor kapja meg az engedélyt, ha nem okoz gondot az MR-ben. Tehát ha teljesen legális a tetoválás ilyen szempontból, akkor eleve megnyugodhat. Mi azt szoktuk mondani a tetovált betegeknek, hogy figyeljenek oda, és ha valami furcsát tapasztalnak, akkor nyomják meg a vészpumpát. Ezt minden beteg megkapja (tetoválástól függetlenül) - önnél is lesz. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
30.
mellékvese kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Szeretném megkérdezni,hogy mellékvese véna katéterezése után mennyi idő múlva lehet vezetni?Mire kell nagyon odafigyelni?Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
30.
Nem foglalkozom katéterezéssel. Intervenciós radiológust keressen meg ezzel a kérdéssel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
27.
Sándor kérdése:

Tisztelt Tóth Attila doktor úr! Szeretném a segítségét kérni, a koponya ct, és a carotis duplex uh vizsgálat eredményeinek értelmezésében. Koponya CT eredménye: Natív és kontrasztos sorozat készült. A felszíni liquorterek normális tágasságúak.A kamrarendszer szimmetrikus középállású,normál tág.Bal parahypocampalis régióban 3 mm-s hypodens terület látható.Az agyállományban egyéb kóros denzitás eltérés nem észlelhető. Kontrasztanyag adása után kóros halmozású terület nem jelent meg. csontszerkezeti elváltozás nem észlehető. Orvosi vélemény:Lacunalis infarktus a bal ACM-ek ellátási területén. Carotis duplex UH vizsgálat : A nyaki nagy erek lefutása szabályos. Az intima mk.bifucatióban kissé vaskosabb,1.3-bal oldalon 1,6mm,subintimalis meszesedéseket tartalmaz. Jobb bifurcatióban a dorsalis falon 4x2.4mm-es egyenetlen felszínű , vegyes szerkezetű lumenbe domborodó plakk lázható.Mindkét oldali carotis - rendszerben az áramlási sebességek a normális határon belül vannak.A spektrumok szabályosak.Mindkét oldali a.vertebralisban anterograd áramlás detektálható. Orvosi vélemény:artheriosclerosis incip., significans haemodinamikai eltérést okozó szűkület vagy elzáródás nem igazolódott. Köszönöm a magyarázatát előre is mivel még nem tudok visszamenni a kezelő orvoshoz aki a vizsgálatokat kérte . Tisztelettel:Fazekas Sándor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
27.
Tisztelt Farkas Sándor! Ez a felület nem helyettesít egy orvosi konzultációt. Kérem, hogy konkrét kérdést tegyen fel, amire röviden lehet válaszolni. A koponya CT korábbi károsodást jelez, a nyaki ér UH alapján jelenleg nem kell operálni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
21.
Murmann László kérdése:

Tisztelt DR úr Azt szeretném kérdezni,hogy hogyan lehet sziv ct és sziv mr vizsgálatokat végeztetni én Lentiben lakom és itt a környéken nincs ilyen vizsgálatokra lehetőség .Lehet-e önöknél végeztetni és esetleg honnan lehet megtudni,hogy mennyibe kerül?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
21.
Amennyiben nem OEP finanszírozott vizsgálatra kíváncsi, tehát fizetős lehetőség érdekli, akkor arra a munkahelyemen szombatonként van kijelölve időpont. Szív MR ügyében kereshet engem, koszorúér CT vizsgálat ügyében pedig Maurovich-Horvat Pál kollégámat. A CT vizsgálat magán úton kérve 99.000 Ft-ba kerül. A szív MR-re pedig két ár van: kontrasztanyagos és a kontrasztanyag adás nélküli: kontrasztanyaggal 150.100, nélküle 81.600 Ft. A kontrasztanyag adás szükségessége attól függ, hogy milyen kérdésre kell választ adni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
18.
Kismama kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 23 hetes, 35 éves kismama vagyok. Egy éve fedeztem fel a mellemben egy kis keményebb rész, meg a hónom alatt is. Akkor voltam ultrahangon,negatív lett. Most ezek az eltérések kicsit nagyobbak lettek, így a nőgyógyász mammográfiára küldött. A radiológus megnézett ultrahanggal, semmi kórosat nem talált, azt mondta a mirigyek vannak megvastagodva, a hónom alatt a nyirokcsomót érzem, de nem kóros. A nőgyógyász így is ragaszkodik a mammográfiához, de nem tartotta indokoltnak a radiológus. Az lenne a kérdésem, hogy 1. Tényleg nem elég megbízhetó az emlőultrahang? 2. Ha megcsinálnák a mammográfiát, ólomköténnyel védve okozhat e valami gondot a babánál? Köszönöm válaszát! Andrea
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
18.
Kedves Andrea! A mirigyes emlőt ultrahanggal lehet jól vizsgálni, a zsíros emlőállományt pedig mammográfiával. A fiatal nők esetén ezért inkább az ultrahang, ami üdvözítő, míg idősebb nők esetén a mammográfia. Ilyen szempontból a 40 éves életkor már rendszerint zsíros emlőket jelent. A terhesség az viszont más. Ott kifejezetten megnövekszik a mirigyállomány, ahogy felkészül az emlő a szoptatásra. A hónaljban elő szokott fordulni eltévedt mirigyállomány. Az hogy a terhesség alatt jobban érzi és duzzadt, kifejezetten erre utal. Amikor pedig begyulladnak a mirigyek, akkor a hónalj is fájhat emiatt. Az emlődiagnosztika egy külön al-specialitás a radiológián belül. Vannak akik szakembernek számítanak ezen a téren. Én nem vagyok emlődiagnoszta, viszont sok kollégámnak van mammográfiás jártassága. Ők kifejezetten az emlő képalkotásával foglalkoznak. Minden tiszteletem a nőgyógyászoké, de ők nem képalkotó diagnoszták. Egyébként a mammográfia nem valószínű, hogy károsítaná a babát - tekintetbe véve a sugár minőségét, a dózist és az irányát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
16.
Murmann László kérdése:

Tisztelt DR úr Azt szeretném kérdezni,hogy mit mutat meg a szivizotóp vizsgálat köszönettel László
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
16.
Tisztelt Murmann László! Az izotóp diagnosztika a nukleáris medicina szakterületére tartozik. Radiológus vagyok, szív MR specialista. A szív izotóp és a szív MR egymással vetélkedő módszerek. Szív izotóp vizsgálatból több féle létezik, attól függően hogy milyen nukleofarmakont adnak be a méréshez és hogy nyugalomban vagy terhelést követően történik az adatgyűjtés. Részletesebb információkért kérem keressen egy nukleáris medicina szakorvost. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
14.
Murmann László kérdése:

Tisztelt DR ur Koszonom gyors valaszat.Ha esetleg koszoruerben van verrog az milyen vizsgalattal mutathato ki?koszonettel Laszlo
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
14.
Kedves László! Egyrészt koszorúér festéssel másrészt CT coronarographia-val lehet kimutatni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
14.
Zoltán kérdése:

Köszönöm Attila a gyors választ! A testsúlyom 65kg és 173cm magas vagyok, szóval átlagos. A kapott cd-n a képek mellett ezen adatokat látom: 140kV, 256mAs, 208mA, 1232ms Slice Thk 2,0mm Pitcs 0,61 FOV 400mm Ez a második vizsgálat adata, az elsőről nem kaptam cd-t. Az elkészült képek száma 252. Mindkét vizsgálat natív volt. Igazából az is érdekelne, hogy az ezen adatok alapján esetlegesen becsült sugárdózis kíván e tőlem a közeljövőben nagyobb odafigyelést ezen területemre, mire figyeljek, mi történik most a testemben. Nagyon rossz, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptam, s utólag csak kérdések sorozata születik a fejembe. Szeretnék tisztábban látni, s ennek tudatában odafigyelni magamra, ha szükséges. Köszönöm! Zoltán
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
14.
A dózis a gépnek kell kiszámolni. Ha azt gondolja, hogy ezek alapján egy számológéppel egy képlet alapján majd kiszámolom, akkor téved. A másik, hogy ha meg is lenne a dózis, akkor is vitatott, hogy mennyire káros. És ugyanúgy nem tudnám megmondani, hogy lesz-e rákja vagy sem. Szerintem ha most egy nyamvadt medence CT miatt elkezd magára figyelni, akkor be fog csavarodni és majd pszichológushoz kell járnia. Felejtse el és élje tovább az életét, azzal tesz magának a legjobbat. Az aggódás nem jó az immunrendszernek, nem jó az egész szervezetnek. Amikor idősebb lesz, akkor pedig járjon majd el prosztata szűrésre a pozitív családi anamnesis miatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
14.
Murmann László kérdése:

Tisztelt Doktor úr Azt szeretném kérdezni,hogy sziv mr-el ki lehet-e mutatni ,hogy volt-e szivinfarktus,a szivizom állapotát ,vérrögöt?köszönettel László
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
14.
Kedves Murmann László! A szív MR ábrázolja a legpontosabban az infarktust és elég jól meg lehet ítélni a szívizom állapotát is. A kamrában lévő vérrögöt is a legnagyobb érzékenységgel mutatja. A koszorúerekben lévő vérrög ábrázolására viszont nem a szív MR való. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
13.
Zoltán kérdése:

Kedves Attila! Én 38 éves férfi vagyok. Sajnos a közelmúltban egy kerékpáros esés után medence CT-t csináltak nálam, amit elsőre épp nem a kívánt területre végezték el, így ismét vissza kellett feküdnöm egy második medence CT-re is. Az eredmény jó lett, így ez a része a dolognak rendben. Az lenne a kérdésem, hogy az egymás után elvégzett két medence CT-vel mekkora dózist kaptam, s ez mennyivel növeli nálam az esetleges későbbi rák kialakulásának esélyeit? Ráadásul feleségemmel épp a családtervezés közepén ért ez minket, s erről sincs információm, hogy most várnunk kellene vagy ne aggódjunk. Esetemhez még hozzá tartozik, hogy édesapám későn diagnosztizált prosztata rákban hunyt el, mely csont áttéttel párosult 56 éves korában, ami genetikai szempontból lehet információ. Várom válaszát! Zoltán
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
13.
Kedves Zoltán! A dózis függ a testsúlytól és a beállításoktól, ezért nem fogom tudni megmondani, hogy mennyi volt. Amennyiben ismert a pontos dózis, akkor sem tudnék mondani egy pontos számot, hogy akkor most ennyi az esélye, hogy rákos lesz. Egyrészt ezek a dolgok vitatottak, másrészt stochasztikus folyamatok, amiket valósznűséggel lehet kifejezni. Látatlanban úgy gondolom, hogy nem érhette számottevő sugárzás és hogy nem kell aggódni a gyerekvállalás miatt. A prosztata rákkal való összefüggésre nincs adat. Viszont az nagyon jól szűrhető, ezért később javasolt rendszeres szűrésre menni. Az időben észrevett prosztata elváltozás sikerrel kezelhető. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
13.
MR lelet kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A minap voltam MR vizsgálaton, és a leleten az alábbi elváltozást írják le: MRA során: A Willis kör artériáinak lefutása és tágassága szabályos. Jobb oldalon nyitott és erős communicans posterierből telődik az a. cerebri post. Számfeletti arteria cerebri anterior ág ábrázolódik. A periférián érmalformáció nincs. Vélemény: Fejlődési variáció a Willis kör területén. Ez mit jelent pontosan és lehet köze a migrénemhez, amely miatt elküldtek a vizsgálatra? Válaszát tisztelettel köszönöm! Üdv:Kriszta
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
13.
Fejlődési variációról van szó. Tudtommal nem kóros és ismereteim szerint a migrénhez sincs köze. Bár nem vagyok ebben a tekintetben specialista. Aurás migrén esetén viszont saját tapasztalataim alapján ajánlani tudom a triptán származékot tartalmazó gyógyszereket roham oldásra. Sumatriptan az egyik legrégebbi ilyen gyógyszer, ma már elég sok fajta érhető el belőle.
2015.
05.
13.
IZOTÓP kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, szeretnék érdeklődni, hogy csontizótop vizsgálata alatt gond-e ha mentstruálok? Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
13.
Kedves Izotóp! Ugyan a csontizotóp vizsgálat a Nukleáris medicina tárgykörébe tartozik - ami egy külön szakvizsga - én pedig radiológus vagyok, de tudtommal nem probléma. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
11.
mammográfia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Múlt héten voltam mammográfián és ultrahangon. Minden rendben volt. Akkor ott nem mutattam az orvosnak, hogy egy kisebb, vagy nyirokcsomót, vagy csak valami rostot tudok kitapintani, kb. a kulcsont alatt 10 cm-re, ami még nem a mellemben van, de már nem is a kulcsont alatti árok szerintem (petefészek rák jeleként olvastam és ettől félek 3 és fél éve emelkedett volt kissé a CA-125, de sem uh, semmi nem mutatja azóta sem, hogy gondom lenne), a kérdésem az lenne, hogy ezt a területet a mammográfiai felvétel vizsgálja-e, ha ez mondjuk egy áttétes daganata lenne a petefészekráknak, az kimutatható-e a mammográfián, egyáltalán ezt a területet fotózza-e a gép? Köszönöm válaszát előre is! Krisztina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
11.
Keves Krisztina! A hónalj egy részét fotózza a mammográfia, de nem a petefészekrák miatt, hanem mert az emlőrák adhat hónalji nyirokcsomókba áttétet, ha nagyon oldalt van az emlőrák, akkor oda is terjedhet és lehet a hónaljban is eltévedt emlőmirigy részlet. Az ultrahangos vizsgálatnál is meg kell nézni a hónalj egy részét ugyanemiatt. Az ultrahang ott lát, ahova a vizsgáló az ultrahang fejet teszi. Kár, hogy nem mondta a vizsgálónak, mert akkor biztosan odarakja az ultrahang fejet, a mammográfián pedig jelzést tehetnek oda, hogy jobban lehessen azonosítani. A petefészekrák hónalj áttéte nem tipikus. Amennyiben ilyen távoli terjedés jelentkezik, akkor a vérvizsgálat eredményei a tumor markereket tekintve várhatóan pozitív lesz. Legközelebb mutassa meg vizsgálatnál, ha pedig jók a tumor markerek, akkor nem érdemes aggódni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
10.
szmaria kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az volna a kérdésem, hogy csontsűrűség vizsgálatot (DEXA) lehet-e beépített platinával elvégezni? Tavaly eltörött a felkarom és akkor építették be. (UHN 23 cm, ez van a papíromon) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel, Szarvady-Mária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
10.
Tisztelt Szarvady-Mária! A vizsgálat elvégezhető. A csontsűrűség jól mérhető a csipőtájékon és az ágyéki régióban is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
08.
Fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Időnként nyilaló és tompa fejfájás miatt voltam neurológusnál. Ct javasolt várakozási idő több hónap. Ezért elmentem magánúton Mr vizsgálatra. Mr vizsgálat kontrasztanyag adása nélkül történ.Negatív az eredmény. Hiba volt kontrasztanyag adása nélkül végezni a vizsgálatot? Igy is kimutatható az elváltozás? Köszönöm válaszát előre is!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
08.
Kedves Fejfájás! Kontrasztanyagot abban az esetben szoktunk adni, ha valami olyan eltérés látszódik kontrasztanyag adás előtt, ami alapján úgy látjuk, hogy adni kell. Önnél ezek szerint nem volt ilyen. Az elváltozások nagy része kontrasztanyag adás nélkül is kimutatható, nem történt hiba. Üdvözlettle: Tóth Attila
2015.
05.
03.
szivritmuszavar kérdése:

Tisztelt DR úr. A KÉRDÉSEM A KÖVETKEZŐ. A TÜNETEIM.FULLADÁS ,SZORITÓ MELLKAS ALACSONY TERHELHETŐSÉG RITMUSZAVAROK.AMELYEK TERHELÉSTŐL ÉS ÉTKEZÉS UTÁN ERŐSÖDNEK. TÚL GYORSAN EMELKEDŐ PULZUS PL.NYUGALMI 50 HA MÁR FELÁLLOK 140 ÉS HA MÉG VALAMIT CSINÁLOK 180 ERŐSEBB TERHELÉS UTÁN KB 5-6 ÓRA MULVA ÁLL VISSZA . SZIVULTRAHANG ,SZIVKATÉTER NEGATIV .LEHETSÉGES -E HOGY A SZIVKATÉTEREZÉS ELLENÉRE VAN SZÜKÜLET MILYEN VIZSGÁLATOT JAVASOL ?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
03.
Ha a szívkatéter negatív, akkor nincs koszorúér szűkülete. Így most nincs konkrétan ötletem, a kardiológus kezelő orvost kéne megkérdezni, hogy van-e olyan vizsgálat, amit még érdemes lenne elvégezni. Jobbulást: Tóth Attila
2015.
05.
02.
fülzúgás 2. kérdése:

Kedves Doktor Úr! Már korábban írtam Önnek a fülzúgásomat illetőleg. A fülzúgás típusa pulzáló jellegű, mozgásra változik, ha fejem fordítom változik. Voltam agyi MRI-n és MRA-n. Semmilyen eltérést nem találtak, a kérdésem az lenne, hogy az MRA-ra azt írták, hogy az agyalapi artériák 3DTOF angiográfiáját végezték el,( kóros eltérés nem ábrázolódik). Bocsássa meg laikus kérdésem, de akkor a vénákat nem is vizsgálták? Mi van ha ott van az eltérés ami a féloldali fülzúgást okozza? Vagy ebben a vizsgálatban benne foglaltatik az agyi vénák vizsgálata is? Nyaki erek UH vizsgálatán is voltam, ott sem találtak kórosat. Köszönöm a válaszát: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
03.
Kedves Attila! A 3D TOF MRA technika az artériák vizsgálatára való. Az artériás eltérések okozhatnak fülzúgást. Bár rendszerint nem ez az ok. A vénás eltérésekre a fázis kontraszt (PC) MRA vagy a 3D kontrasztanyagos mérés való. Mivel vénás eltéréseket nem szoktak keresni fülzúgás hátterében, ezért ezt a mérést nem is szokás elvégezni. A vénás eltérések pedig sokszor már külön PC-MRA vagy kontrasztanyag adás nélkül is látszódnak a képeken. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
05.
02.
csomó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az egyik bordacsontomon egy hosszúkás, 3 cm-es pukli jelent meg egy évvel ezelőtt, melyet kivizsgáltattam, az ultrahang és a röntgen semmit nem mutatott. Mr vizsgálat kontrasztanyag adása nélkül történt, mely sem gyulladást, sem más rendellenességet nem mutatott. Sajnos nem tudták megmondani, hogy mi lehet ez. A kérdésem az lenne, ha esetleg daganat lenne ez a csomó, annak látszani kellett volna az mr felvételen? Köszönöm válaszát előre is!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
05.
02.
Ha daganat lenne, akkor látszódnia kéne az MR felvételeken. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
30.
pappevi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati műtét előtt kismedencei MR vizsgálatra jelentkeztem. Kérdezték van e fém a szervezetemben s mivel van mondták járjak utána a műtétet végző orvostól érdeklődjek milyen fémből van. 1998ban volt a műtét Uzsoki kórházban baloldali Stapedectomia l. s. a bal fülembe kis fém darabot tettek. Sajnos a műtő orvos már nem praktizál illetve az az évi műtéti leírásokat már kiiktatták. A körzeti fül orr gégészeten adtak egy igazolást hogy nem MR.-ezhetnek. Ugyanakkor más vélemények szerint illetve hogy utána olvastam több helyütt elvégezték az Mr-t fém implantátummal. Vagy ki tudják e esetleg a fejrészt különíteni a mágnes térből? Vagy ne kockáztassak és fogadjam el a fül orr gégész javaslatát? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Papp Éva
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
30.
Kedves Papp Éva! A mágneses tér nem kapcsolható ki és részek sem rekeszthetők ki belőle. Még áramszünet alatt is fennmarad. Ha már adtak egyszer egy olyan papírt, hogy nem MR-ezhető, akkor nehéz lesz. Valahonnan máshonnan kell keríteni olyan igazolást, hogy igen. A stapedectomia-nal használt beültetett fémek rendszerint MR-ezhetők. De tudni kell a típusát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
28.
Alhasi nyomódás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az MRI vagy a CT mutatja jobban a hasi/kismedencei szervek süllyedését? Ezek a vizsgálatok kimutatják, mi nyomhatja a vastagbél alsó szakaszát, húgyhólyagot? Kolonoszkópián már voltam, UH-n már voltam. Köszönöm a válaszát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
28.
A vastagbelek vizsgálatára létezik egy CT colonographia nevű vizsgáló eljárás, a vékonybeleket lehet vizsgálni MR enterográfia segítségével. A kismedencei szervek legjobb kismedencei MR vizsgálattal képezhetők le - mivel ultrahang vizsgálat már történt. Szív-érrendszeri specialista vagyok és nem szoktam ilyen vizsgálatokat végezni, úgyhogy olyan radiológust keresnék, akinek tapasztalata van e téren, hogy mit érdemes leginkább. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
27.
MRA, CTA kérdése:

Tisztel Doktor Úr! MRA után elvégzett CTA vizsgálat leletén van egy plusz információ (fülzúgás, alkalmanként szédülés a panasz). Azt már korábban is tudtuk, hogy a jobb a. vertebralis kifejezetten gracilis, de a CTA leleten kiegészül azzal, hogy a bal megerősödött, áttér a jobb oldalra, a nyúltvelő kontúrján benyomatot okoz. Sajnos várni kell még, mire neurológus is látja a leleteket, így csak ennyit látok. Ez lehet egy lényeges plusz információ, ami előre visz (azaz megérte még egy vizsgálatnak alávetni magam), vagy csak olyan dolog, ami valószínüleg mindkét felvételen látszik, de a CTA-t kiértékelő szakorvos fontosnak tartotta rögzíteni a leleten?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
28.
Valószínűleg már az MR-en is látszódnia kellett, de a CT-s leletező fontosabbnak tartotta rögzíteni. Klinikai jelentőssége kérdéses. A fülzúgás egy makacs, gyakori panasz. Legalább 20 éve zúg nekem is a fülem...
2015.
04.
26.
Cardio-CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Cardio-CT vizsgálattal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Konkrétan azt, hogy kell-e hozzá feltétlen kontrasztanyag? Nekem volt már kontrasztanyagos mellkas CT-m, akkor annyira reagáltam a kontrasztanyagra, hogy melegség öntött el és enyhén szédültem. A Cardio-CT esetében is hasonló reakciókra lehet számítani, vagy ott nagyobb a kontrasztanyag adásnak a veszélye? A februári CT miatt nem lenne túl korai a Cardio CT most májusban( a sugárterhelés miatt)? Olvastam valahol, hogy MR-el is lehet nézni a koszorú ereket, de konkrétan nem találtam olyan centrumot ahol ilyen vizsgálatot végeznek. Ön nem tud ilyet? Köszönöm! Ákos
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
26.
Kedves Ákos! Kontrasztanyag nélkül csak a meszesedést lehet vizsgálni Cardio-CT vizsgálat során. A koszorúerek megjelenítéséhez elengedhetetlen a kontrasztanyag használata. A melegség érzés és az enyhe szédülés nem veszélyes. A melegség érzés a jódos kontrasztanyag adás természetes velejárója és mindenki megérzi. Tehát ugyanolyan érzés és nem veszélyes. A Cardio-CT-nek a legkisebb sugárterhelése manapság. Annyira rápörögtek, hogy egy koponya vizsgálat is nagyobb terheléssel jár. Az alacsony terhelés feltétele, hogy a beteg ne legyen nagy testsúlyú és lassú legyen a szívritmusa. Nem ismerem az indikációt az ön esetében, de nyilván indokolt a vizsgálat és nem csak hasraütésszerűen vetődött fel a szükségessége. Máskülönben nem utalta volna be Cardio-CT-re a kezelőorvosa. A Kardiológiai Központban végzünk koszorúér MR vizsgálatokat is, de viszonylag ritkán. Ennek az egyik oka, hogy hosszadalmasabb a mérés (60 perc) és a Cardio-CT-vel összehasonlítva gyakrabban nem értékelhető (a vizsgálati ideje alatt egyenletesnek kell lenni a légzésnek és a szívritmusnak). A másik, hogy a katéterezéshez jelenleg a Cardio-CT az elfogadottabb megelőző vizsgálat. Ezért inkább veleszületett szívbetegeknél végezzük. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
26.
Zsu kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Stagnáló Waldenstrom macroglobulaemiám van. Csípőprőtézis csere előtt állok. A műtét előtt csontcintigráfiás vizsgálatot javasoltak. Ebben a betegségben milyen kockázatai vannak ennek a vizsgálatnak? Köszönettel: H.Zs.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
26.
Kedves Zsu! A csontszcintigráfia egy izotópos vizsgálató módszer, mely jól kimutatja a csontrendszert érintő számos eltérést. A vizsgálat jár némi sugárterheléssel, de annak a mértéke nagyon alacsony - ezért nem érdemes aggódni. A beadott izotóp szövetbarát, nem lép interakcióba a szervezettel. Egy injekciót fog kapni és kicsit várni kell majd, a mérés alatt pedig semmit nem érez majd, csak nyugodtan kell feküdni egy darabig. Ezalatt a kamérák fogják kívülről végig pásztázni, több irányból. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
22.
MRA vizsgálat CTA helyett? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Elnézést, az előző kérdésemben nem említettem (akkor még magam sem tudtam), hogy 3D TOF MRA ill. a hátsó scalaról T2 súlyozott 3D felvételek már készültek (másik kórházban), ahol a hypoplasia arteria vertebralison kívül más nem látszott. Így valamennyire értelmét vesztette az előző kérdésem, még egy MRA-ra nem megyek. Elképzelhető, hogy a CTA MRA-val együtt elvégezve már többletinformációt szolgáltathat?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
22.
Léteznek speciális esetek, amikor a CTA-nak van értelme az MRA után is. Abból, amit eddig leírt nem derült ki olyan dolog számomra, ami alapján a CTA-nak értelme lenne az MRA-t követően...
2015.
04.
21.
pajzsmirigy kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nemrégiben készült pajzsmirigy ultrahang vizsgálatom, erről szeretném a véleményét megkérdezni. " A pajzsmirigy jobb lebenye 40x21x18 mm, a mirigyállomány homogénen echodús, a göb nem ábrázolódik. Mérsékelt fokú hypervascularizáció mutatható ki. Az isthmus 2 mm vastag. A bal lebeny 44x8x17 mm, körülírt göb itt sem figyelhető meg. Parajugularisan mindkét oldalon megfigyelhető megnagyobbodott nyirokcsomók, melyek közül a legnagyobbak hosszátmérői elérik a 20 mm-t." Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
21.
Tisztelt Pajzsmirigy! Egy képalkotó vizsgálat bemásolt leletéről eleve bajosan lehet véleményt alkotni, pláne ha nincsen konkrét kérdés. Miért nem konzultált az orvossal vagy a szonográfussal, aki végezte a vizsgálatot? Mert itt még az sincs, mint a CT-ben vagy az MR-ben, hogy adott esetben nem is találkozik a kiértékelő és a beteg. A kolléga ott tartotta a kezében az ultrahang fejet. Legcélszerűbb direkt megkérdezni, amikor ott van. A másik, hogy milyen terjedelemben gondolta, hogy fejtsem ki a véleményem? Azt sem tudom, hogy miért vizsgálták? Milyen más vizsgálatok történtek eddig? Milyen panaszai vannak? Erre ott van egyébként a kezelőorvos. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
20.
MRA vizsgálat CTA helyett? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fűlzúgás miatt kontrasztanyagos MRI vizsgálat után most CTA vizsgálatra küldtek a hátsó scalai érrendszer megítélésére. A vizsgálat tájékoztatóját olvasva felmerült bennem, hogy talán kevesebb kockázatot jelentene egy MRA vizsgálat, amennyiben használható erre a célra, hiszen olyan kontrasztanyagot már kaptam és sugárterheléssel sem jár. Természetesen nyilván nem véletlenül küldtek CTA-ra, de ahhoz nem értek, hogy a könnyebb, gyorsabb elérhetőségén kívül milyen előnyei vannak.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
21.
A koponya CTA nem ad több információt, mint egy jól sikerült koponya MRA. A koponya TOF MRA végzéséhez nem szükséges kontrasztanyag adás. Nem volágos, hogy akkor most mi alapján akarnak mit végezni... Üdv: Tóth Attila
2015.
04.
19.
fülzúgás kérdése:

Kedves Doktor úr! Kb Fél éve erősen zúg a bal fülem. Régebben is zúgott mind a kettő, de a fenti idő óta, mintha meglenne az alapzúgás és a bal fülemben ez erősebb, illetve olyan jellegű, mintha az ember nagyfeszültségű vezeték zúgását hallaná, míg a másikban csak az alapzúgást. Az orvos MR vizsgálatot javasolt, de az időpont csak 4 hónap múlva lesz,így szeretném előbb, magán úton megcsináltatni. A kérdésem az, hogy a koponya MR eléggé informatív-e kontrasztanyag nélkül? Illetve van-e értelme megcsináltatni ilyenkor az MR angiográfiát is? Köszönöm a válaszát: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
19.
Kedves Attila! Bizonyos eltérések értékeléséhez kontrasztanyag adására van szükség. Ez sokszor a mérés alatt derül ki. Van persze, amikor már előre lehet tudni. A koponya vizsgálatok többsége kontrasztanyag adás nélkül készül. Az MRA mérést érdemes lehet megcsináltatni. Vannak olyan ér eltérések, amelyek okozhatnak panaszokat. A közhiedelemmel ellentétben (ami sajnos a nem radiológus orvos kollégák körében is tapasztalható) a koponya MRA szekvenciához nincs szükség kontrasztanyag adásra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
18.
Totyi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül erős depresszióban szenvedő családtagunknál szeretnénk egy funkcionális MRI-t csináltatni. Ön mint szakorvos jónak tartja-e ezt a speciális vizsgálatot és egyébként az országban hol lehet ilyen vizsgálatot elvégeztetni? Üdvözlettel: Tóth Béla
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
19.
Tisztelt Tóth Béla! Tanulmányaim során nem emlékszem olyan ismeretre, mely szerint a funkcionális MRI segítene a depresszió kivizsgálásában. Ugyanakkor nem vagyok neuroradiológus és lehet, hogy azóta megalapozott tapasztalatok halmozódtak fel, csak éppen én nem követem. Az országban már számos helyen végeznek ilyen mérést. A 3T térerejű berendezések ideálisak erre a vizsgálatra. Több vidéki és budapesti centrumban is található már ilyen készülék. Mivel a SOTE-n dolgozom, ezért természetes, hogy elsőként a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontját ajánlom, ahol többek között funkcionális MR vizsgálatra specializált kollégák is dolgoznak. http://semmelweis.hu/mrkk/ A vezető Rudas Gábor, illetve keresse nyugodtan Kozák Lajost vagy Barsi Pétert - hogy néhányukat említsem. A SOTE-n kívül nemrég indult egy 3T mágnes az OITI-ben, ahol Martos János a vezető, illetve Pintér Nándorral korábban együtt dolgoztam. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
15.
Évuska kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kérdésem az lenne, hogy kismedencei és hasi vizsgálatra Ön melyik eljárást javasolná az MR-t vagy a CT-t? Válaszát előre is megköszönöm! Üdv.:Évuska
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
16.
Kedves Évuska! A válasz sokmindentől függ. Leginkább attól, hogy pontosan mi a kérdés? Miért kell egyszerre hasi és kismedencie vizsgálatot is végezni? Elég sok szerv van a hasban és a kismedencében, ezek mindegyikére léteznek célzott mérési módszerek. Elsősorban az MR-ről mondható el az, hogy a lehetséges méréseknek csak egy részét lehet elvégezni a vizsgálati idő alatt. Ha klausztrofóbiás, akkor egyértelmű, hogy CT. Az MR vizsgálat előnye, hogy nem használ ionizáló sugárzást. Tehát a kérdést ilyen egyszerűen nem lehet megválaszolni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
14.
PET-CT kérdése:

Szép napot kívánok!! Érdeklődnék hogy mennyi idő alatt megy ki az emberből a sugárzó anyag egy agyi pet-ct után? Ha ma elvégzik ezt a vizsgálatot, akkor mennyi időt kell várnom ahhoz hogy egy helységbe tartózkodhassak vele? vagy kb mekkora távolságot kell tartanom tőle? Nem vagyok kismama de a közel jövőbe tervezzük! Kb mennyit kell várnom ehhez?? Válaszát előre is köszönöm!!! Üdvözlettel: Ilona
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
14.
A használt izotóptól függ, hogy mekkora a bomlási ideje. A leggyakrabban használt FDG esetén ez nagyjából 2 óra. Ami azt jelenti, hogy egy fél nap elteltével már csaknem teljesen kiürült a szervezetből. A sugárzás nem olyan veszélyes, hogy ne lehetne egy légtérben tartózkodni a pácienssel, vagy ne ülhetne közvetlen mellé bárki. Sugárkezelésre használt izotópok esetén vannak megkötések, de akkor addig nem engedik közösségbe a pácienst, amíg veszélyes lehet. Itt pedig csak egy vizsgálatról van szó, nem sugárkezelésről. A vizsgálatra váró betegeket egy külön elkülönített váróban szokták elhelyezni. Ha esetleg terhes, akkor talán a meleg váróban most ne forgolódjon - bár nem lesz tőle baja. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
13.
Aggodalom 2. kérdése:

Aggodalom jeligével írtam Önnek ma de.köszönöm gyors válaszát. Ezek szerint ha jól értelmezem menstruáció alatt végzett vizsgálat után abban a hónapban is nyugodtan megfoganhat a baba, annak semmilyen káros következménye nem lehet? Elnézést az "értetlenkedésemért", a petesejt kímélése zavart meg picit, hogy esetleges várni kell e egy hónapot a tüdőszűrés után. Üdv.Veronika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
13.
Ha tudnak várjanak 1 hónapot. Habár a szervezet van olyan okos, hogy mindig a legéletképesebb petesejtet érleli meg. Elvileg akkor sem lenne baj, ha valaki terhes a tüdőszűrés alatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
13.
Aggodalom kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést a zavarásért, de kicsit aggódom. Munkahelyemen orvosi vizsgálat miatt kellene tüdőszűrőre mennem, viszont a férjemmel kisbabát tervezünk. A tüdőgondozóban azt mondta az asszisztens hölgy, hogy nem végzi el így a vizsgálatot, ha fenn állhat terhesség. Ön szerint ha megvárom a következő menstruációmat ( ha nem jön létre terhesség) akkor biztonsággal elvégezhető a szűrés? Gondolok itt arra, hogy nem marad vissza sugárzás, tehát ha menstruáció alatt végzik a vizsgálatot és abban a hónapban fogan meg a baba annak lehet bármi káros hatása? Előre is köszönöm válaszát! Üdv. Veronika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
13.
A sugárzás csak addig a pillanatig halad át a testen, amíg a felvétel elkészül: egy szemvillanás alatt történik meg. Viszont a petesejtet valóban kímélni érdemes, ha ismert hogy terhességgel próbálkoznak. Szerencsére egy tüdőszűrés dózisa nagyon alacsony. Valószínűleg akkor sem okoz gondot, ha már valaki terhes, de ha biztosan nem áll fenn terhesség, akkor nincs miért aggódni. Egyet értek az asszisztenssel, hogy addig nem végzi el a mérést, amíg nem egyértelmű. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
11.
M. Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Néhány héttel ezelőtt édesanyámnak kisebb nőgyógyászati műtétje volt, és az azt követő szövettani vizsgálat a méhtest rosszindulatú daganatát mutatta ki. Április másodikán kontrasztanyagos has és medence CT-je volt, aminek az eredménye a következő: A vizsgált síkokban került basalis tüdőterületeken körülírt lágyrészképlet. A pleuraűrben folyadék nem különíthető el. A máj érdemben nem nagyobb, benne körülírt kontrasztanyagot halmozó kóros képlet nem különíthető el. Az epehólyag folyadéktartalmú, az epeutak nem tágultak. A pancreas fejben dorsalisan apró cysta látszik, egyebekben a pancreas homogén, Wirsung vezeték tágulat nem figyelhető meg. A lép, a mellékvesék és vesék CT képe szabályos. A húgyhólyag kp. telt, fala nem vaskosabb. Az uterus életkorhoz képest kissé nagyobb, cavuma inhomogém. A rectum átmetszete a megítélhető területeken ép, a perirectalis zsír tér szabad. A vastagbél megítélhető terültein egyértelmű falmegvastagodás nem látszik. Az aorta bal oldalán a vena renalis síkja alatt 20x15mm-es folyadékdenzitású kerek képlet látszik. Egyebütt a hasi nagyerek mentén és a mesenteriumban megnagyobbodott nyirokcsomó nem különíthető el. A hasban szabad folyadék nem figyelhető meg. A megítélhető csontokon egyértelmű destructio nem ábrázolódik, a gerincen degeneratív elváltozások vannak. Az aorta fala meszes. Vélemény: Az uterus megjelenését okozhatja az ismert endometrium carcioma. A paraaorticusan látott képlet lehet patológiás, necroticus nyirokcsomó. Cysta pancreatis. Atherosclerosis. Spondylosis. A napokban voltunk egy rendkívül tapasztalt nőgyógyász-onkológus magánrendelésén. A professzor úr a fent leírt lelet alapján, a CT megtekintése nélkül közölte a diagnózist mi szerint az észlelt képlet áttét. Már a kezelési terv is kialakítás alatt van: műtét, sugárkezelés, kemoterápia. A kérdésem az, hogy érdemes-e megnézetni valakivel a CT felvételt, vagy a leírt lelet alapján egyértelmű a diagnózis. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. Zsuzsanna
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
12.
Kedves Zsuzsanna! Egy képalkotó vizsgálat leletét nincs értelme egy az egyben ide becopy-zni, mert ahhoz, hogy érdemi véleményt lehessen alkotni, látni kéne a képeket. A nőgyógyász nem képalkotó diagnoszta. Radiológusként nem szólok bele a klinikus dolgába, de a klinikus se próbáljon meg jobban érteni nálam a képalkotáshoz. Ettól a radiológus hátán feláll a szőr. Daganatos betegségek esetén egy oncoteam-nek kell dönteni a kezelési tervről a rendelkezésre álló vizsgálatok alapján - amibe bele értendő a képalkotó vizsgálat is. Itt az interneten ebben a konkrét esetben sajnos nem tudom megmondani a frankót. Jobbulást kívánok az édesanyjának. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
08.
hasi MRI kérdése:

Tisztelt Doktor úr, Két hét múlva hasi MRI vizsgálatra kell mennem. Azt az információt kaptam,hogy kapni fogok vénásan valamit,ami lelassitja a bélmozgást,hogy jobb képet tudjanak késziteni,nem kontrasztanyagot. Szeretném kérdezni,hogy mi ez pontosan, mert azt mondták nem vezethetek utána, mert a szertől rosszul érezhetem magam. Kicsit megijeszt,mert egyszer egy "egyszerű" görcsoldótól ,amit vénásan kaptam egy igen fájdalmas menstruáció alaklmával , durván leesett a vérnyomásom (90 alá). Aggódom,hogy nehogy ez is valami hasonló legyen... Köszönöm válaszát! Eszter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
08.
Kedves Eszter! Buscopan nevű gyógyszert szoktak adni ebből a célból. Jómagam szív-érrendszeri specialista vagyok. Van viszont olyan tapasztalt kollégám, aki használt Buscopant, és nem tud róla, hogy ilyesféle megkötés lenne a vezetést illetően. Zöldhályogban nem szabad adni. Vérnyomás ingadozásokat okozhat. Mostanság ő nem használja, mert a bélvizsgálatoknál inkább kifejezetten szeretné látni a bélmozgásokat. A Glucagon (az inzulin ellentéte) is használatos ilyen célre, de elég drága és hatása rövidebb ideig tart, mint a Buscopan-é. Ezért nem nagyon használják. Bóditó/nyugtató szereknél szoktuk azt javasolni, hogy a páciens ne vezessen utána. Lehet, hogy olyat is terveznek adni? Talán érdemes lenne kísérővel menni, vagy rákérdezni annál az orvosnál, aki a vizsgálatot fogja végezni, hogy pontosan mit terveznek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
08.
Érdeklődés kérdése:

A férjem meg van fázva, néha erősen köhög, az orvos elküldte mellkas röntgenre, mert azt mondta hal valamit. Az eredmény: A rekesz normális helyzetű, sinusai szabadok.Transparensebb tüdők.Rendes nagyságú és alakú szív. Ez mit jelent?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
08.
Sajnos a képalkotó vizsgálatoknál a kép nélkül nyilatkozni bármit is elég nehézkes. A leírás alapján minden esetre nincs tüdőgyulladása, amit a mellkas röntgen kimutat. Sokszor kell hozzá 2 nap, hogy a röntgenen is látszódjon. Ha legalább 2 nap eltelt a tünetek jelentkezése és a vizsgálat között, akkor szerintem ez alapján nem kell tartani tüdőgyulladástól, hanem inkább csak hörghurut okozhatja. Látatlanban ennyit lehet mondani: Tóth Attila
2015.
04.
07.
szilágyi norbert kérdése:

Jo napot dr ur! A kontrasztos koponya mr kimutatja az agydaganatot?köszönömválaszát
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
07.
Koponya MR-t csináltatnék magamnak, ha agydaganatot kellene kizárni. Kontrasztanyag adással pláne érzékenyen ki tudja mutatni. Tökéletes vizsgáló eljárás nem létezik, de a koponya MR elég közel van hozzá. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
07.
Hédi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, Nagymamámnál (81 éves) 2 CT vizsgálat és egy húgyúti tükrözés alapján megállapították az orvosok, hogy egyik vesevezetékében található egy elzáródás, mely elzáródás azt okozta, hogy egy vízzel vagy vizelettel teli hólyag alakult ki a vesevezetékében, továbbá az egyik vese helyén. Néhány orvos a folyadékkal teli hólyagok műtéti eltávolítását javasolja, míg mások szerint ezekhez nem érdemes hozzányúlni, mert ezek a hólyagok nem fognak kipukkadni. Érdeklődni szeretnék, hogy egy célzott vese és húgyúti MR-vizsgálat pontosabb képet tud-e adni a jelenlegi CT-nél? Tud-e egy MR-vizsgálat adni egy pluszt, amellyel könnyebben eldönthető lenne, hogy kell-e műtét vagy sem. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Hédi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
07.
Kedves Hédi! Sajnos a leírása elég furcsának tűnik számomra, nem tudom beazonosítani a betegséget. Az uretert kívülről nyomhatja cysta, másrészt nem a vese helyén szokott lenni cysta, hanem a vese állományában. Nem tudom tehát beazonosítani, hogy mi lehet a baj. Másrészt én szív-érrendszeri specialista vagyok (az utóbbi 8-10 évben biztosan). Olyan kollégát kéne keresnie, aki urogenitális radiológiában nálam jártasabb. Lehet, hogy ő egyből ráismer, hogy mi lehet a probléma, és így az MR-rel kapcsolatos kérdésre is választ tud majd adni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
04.
07.
MR, vagy CT kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a koszorús erek vizsgálatában mostanában elterjedt CT helyett nem használható-e az MR? Azért kérdezem, mert mostanában több alkalommal volt CT vizsgálatom és a sugárterhelés miatt aggódom. Persze ha nincs más mód, akkor meg kell csinálni, de ha MR-el lehet, akkor az jobb lenne. Feltétlenül kell-e ehhez a vizsgálathoz kontrasztanyag? Ha kell annak vannak-e az általános rizikófaktorokon túlmutató kockázatai? Köszönöm a választ:Sándor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
07.
Tisztelt Sándor! Az MR-ben is lehetőség van koszorúér vizsgálat végzésére, de jelenleg a CT technika robosztusabb és pontosabb. A pontosság abból következik, hogy majdnem kétszer olyan jó térbeli felbontása. Az MR-ben 1.1mm-es felbontás, a CT-ben pedig 0.65mm. Márpedig a koszorúerek vékonyak és ez a különbség sokat számíthat. A robosztusság abból adódik, hogy a CT esetén összesen néhány légzésvisszatartásból áll a vizsgálat. Ha kellően alacsony a pulzus, és nincs ritmuszavara, akkor az esetek túlnyomó többségében értékelhető lesz a vizsgálat. Az MR-ben ezzel szemben a koszorúér mérés 45-60 percig tart. A képek akkor lesznek szépek, ha ezalatt a szívritmus végig stabil és a légzés mindvégig szabályos. Ezek miatt az MR vizsgálat során az esetek 1/3-ban technikai okok miatt nem lesznek elég jó minőségűek a képek és ez csak a végén derül ki. Az MR előnye a CT-hez képest, hogy sem röntgen sugárzást nem használ, sem kontraszt anyagot nem kell hozzá adni. Illetve vannak olyan technikák, ahol adnak kontrasztanyagot is, de azt a fajtát hazánkban jelenleg nem forgalmazzák. Saját tapasztalataim alapján a szívvizsgálatok sugárterhelése az egyik legkisebb, mert annyira ráfeküdtek a gyártók erre a témára, hogy manapság egy koponya CT nagyobb sugárdózist jelent a koszorúér mérésnél. Ez egyrészt abból adódik, hogy a szív nem nagy kiterjedésű szerv (mondjuk a májhoz vagy a tüdőhöz képest) és ezért csak behatárolt területet kell leképezni, másrészt a szívdobogás miatt gyorsnak kell lennie az adatgyűjtésnek. A legalacsonyabb dózist lassú pulzusú, ritmuszavar mentes betegre lehet leadni - és ilyenkor a legjobb a képminőség is. Ezért adnak a vizsgálat előtt a gyorsabb gépeknél is olyan gyógyszert és injekciót, ami lelassítja a szívet. Összefoglalva: mindkét módszernek meg vannak az előnyei és a hátrányai. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
31.
Sok Ct vizsgálat fiatalon kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, problémám a következő lenne. Mióta élek, sajnos gyakran betegeskedem, éppen ezért elég sok vizsgálaton, műtéten vagyok már túl, 25 éves nő vagyok. 21 évesen állandó görcsölések, alhasi fájdalmak miatt, ultrahangos vizsgálatok után, muszáj volt hasi-kismedence ct vizsgálatra mennem, mert a pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen volt /mióma miatt meg is műtöttek/. 22 évesen tüdő ct vizsgálaton estem át mert többször visszaeső tüdőgyulladásom volt és csúnyán köhögtem hónapokon át. 24 évesen pedig állandó vesefájdalmak gyötörtek, többször voltam ultrahangon mely több vesekövet is kimutatott, valamint vesemedence tágulatot és mivel a kezelőorvosom meg akart győződni arról, hogy mi a pontos oka a kibírhatatlan fájdalmaimnak vese ct-re is el kellett mennem, ahol kiderült, hogy mindkét vesémben ciszták vannak. Ezt a nehéz időszakot és betegségeket letudva, most koponya ct-re kellene mennem, mert két hónapja zsibbad a bal karom és szédülök, valamint szemrángásom is van elég gyakran, minden tünet csak a bal oldalamon jelentkezik, DE normális dolog ilyen fiatalon már a negyedik ct vizsgálatot is elvégezni? Nyilván sugárzással jár nem kevéssel és félek a következményektől. Szeretnék idővel kisbabát és azt is olvastam, hogy két ct vizsgálat már bizonyítottan emeli a rák kialakulását, valamint fiatal korban fokozottan veszélyes. Ezért szeretném kikérni Doktor Úr véleményét. Valóban rákkeltő a ct vizsgálat által szórt sugárzás? Tisztelettel: Szimi.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
04.
01.
Kedves Szirmi. Hát 25 évesen nem átlagos, hogy már a 4. CT vizsgálatán essen át az ember, de ugyan mit tehetett volna a kezelőorvos, ha "állandó görcsölések, alhasi fájdalmak", "állandó vesefájdalmak", "kibírhatatlan fájdalmak" hátterét szerette volna kideríteni és a CT vizsgálat volt elérhető? Ilyen nincs egyébként, hogy "két ct vizsgálat már bizonyítottan emeli a rák kialakulását". Nem mindegy, hogy egy CT vizsgálatnak mekkora a dózisa. Mert 50 kis dózisú CT vizsgálat lehet, hogy kevesebb sugárzást használ, mint 1 nagy dózisú. A rák kockázat a dózissal arányos (nem egyenesen). Mivel itt valószínűség számításról beszélünk ezért nincs határérték, hogy: na innetől már rákot okoz. A napégés az olyan, annak van határértéke. A sugár károsodásnak nincs. A szórt sugárzás kifejezést helytelenül használja - bár nem várható el egy laikustól, hogy pontosan ismerje a szakmai fogalmakat. A szórt sugárzásnak azt nevezzük, amikor egy testtájék vizsgálatakor szóródik a sugárzás és egy olyan testtájékra is eljut, ahova nem is irányult eredetileg sugárzás. Például egy koponya CT során a koponya olyan messze van a kismedencétől, hogy érdemi szórt sugárzást a petefészkek nem kapnak. Ugyanakkor azt is el kell mondjam, hogy szédülés, meg szemrángatózás miatt nem biztos, hogy pont koponya CT-t kéne végezni. Sokkal pontosabb vizsgálati módszer a koponya MR. Az nem használ káros sugárzást. Csak jóval távolabbi időpontot lehet rá kapni. Szerintem érdemes kivárni a koponya MR-t. Mindezen CT vizsgálatok ellenére még nyugodtan lehet majd kisbabája. Bízzon a szervezete javító mechanizmusaiban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
30.
szuki53 kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Nagyon sűrgőssé vált a kérdésem, kérem, hogy ha teheti minél előbb adjon választ legyen szives. Lányom 31 éves, és 5500-as lett a prolaktinszintje, ezért április 1-én kontrasztanyagos MRI vizsgálatra megy. Mivel klausztrofóbiás is, ezért Székesfehérváron találtunk egy olyan nyitott MRI-t, ahol hozzátartozó is bemehet a beteggel. Kérdésem: Bomokriptint és Merkformint is szed, a betegtájékoztatón az van irva, hogy a sella MRI előtt 1-2 hétig a gyógyszert nem szabad szednie. Ahol a vizsgálatot végzik, ott rákérdeztem erre, és azt a választ kaptam, hogy - mivel nem jódalapú a kontrasztanyag -nem kell a gyógyszert abbahagyni. Rákérdeztem a vesefunkciós vizsgálatra is, arra is azt a választ kaptam, hogy nem szükséges. Másik kérdésem: ez a dolog 2014.decemberében derült ki, és az összes hormon vérvétel után. Akkor a prolaktinszint 1132 volt, és azóta szedi az endokrinológus által felirt 1/2 bromokriptint és az 1x 250 gr-os merformint. Motiliumot is kellett szednie már azelőtt pár hónapja és ezen gyógyszerek szedésével együtt is. Megemelhette a motilium ennyire az értéket? Másik endorinológust kerestünk, aki ezen gyógyszerek mennyiségét jóval megemelte és a motilium szedését abbahagyatta. /2x1 bromokriptinr és 2x 500 mg merformintre/ 2 nap után nagyon rosszul lett, nem tudjuk, hogy ettől-e, az orvost elérni sajnos nem tudjuk, majd csak júniusban. Ezért is lenne nagyon fontos az Ön válasza az MRI-vel kapcsolatban. Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát, nagyon aggódom érte. Üdvözlettel: az édesanya
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
30.
Csak a Metformint szokták abbahagyatni, de csak két nappal a vizsgálat előtt. Nem két héttel. És azoknál számít, akik komoly szívbetegek is egyben. Én MR vizsgálat előtt nem szoktam kihagyatni, csak a CT-ben. De van ahol MR előtt is kérik kihagyni. Viszont 2 hét az túlzás. A motílium vs brokomkriptin ügyben inkább endokrinológus nyilatkozzon helyettem, nem szeretnék okoskodni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
29.
aggódás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon aggódom, mert 50 éves vagyok, idáig semmi bajom nem volt, most sem érzem magam betegnek. Mellkas PA felvételen voltam, mert szükséges az üzemorvosi vizsgálathoz, az eredmény Paracardialisan jobb oldali tulsullyal kis kötegárnyékok láthatók. Szükséges-e pulmonológushoz vagy CT vizsgálatra mennem emiatt az eltérés miatt, mert nem tudom hogy ez mit jelent. Nagyon szépen köszönöm a válaszát ! Üdvözlettel
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
29.
Sajnos a képek nélkül én sem tudok mit mondani. Lehet, hogy nincs jelentősége, de az is lehet, hogy foglalkozni kell vele. Menjen el pulmonológushoz, aki lehet hogy CT vizsgálatot fog javasolni. Az is lehet, hogy elég a már elkészült mellkas rtg is. Ha nem érzi magát betegnek, akkor jó eséllyel nincs is nagy baj! Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
26.
Aggódás kérdése:

Kedves Dr. Úr!Nyaki rtg és koponya ct - n voltam. Nem olvastam utánna de így utólag aggaszt a sugár mennyiség ami érhetett.Mennyi ami még nem káros ? Gondolom így utólag már nem sok mindent tehetek. Szükséges lenne egy mamográfiás szűrés is . Meddig várjak a vizsgálattal. Köszönöm az idejét és a válaszát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
26.
Ezek a leírtak még nem számítanak nagy dózisnak. A mammográfia egy másik régiót érint - emiatt nem érdemes várni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
23.
Kontrasztanyag nélküli objektív lelet megítélése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám egy éve jól és egyre jobban érzi magát. Megpróbálom az előtte lévő évet pár mondatban összefoglalni. Stresszes körülmények után, hirtelen vesemedence gyulladással, tüdőgyulladással, lép infarktussal, 32-es cukorral és 60-as pulzussal, került intenzív osztályra. A lépét a kialakult tályog miatt ambulánsan el kellett távolítani. Majd három hónapos széles spektrumú antibiotikumost kezelés után sikerült a szervezetében cirkuláló gyulladási értékeket minimálisra csökkenteni. Időközben kétszer megcsapolták a tüdejét, a felgyülemlett váladékokat leszívták. Erős dohányos volt, de azóta (több mint egy éve) nem is gyújtott rá. A katéter eltávolítási nem okozott problémát, gyorsan helyreálltak a természetes reflexek. Az antibiotikumos kezelés következtében és a toxint termelő bacilus működése végett, a bélflórák hiányosságai miatt nehezebb volt a bevitt élelmet megtartania a szervezetnek, de ez is szépen javult egy év alatt. Sajnos a huzamosabb kórházban töltött napokat nehezen dolgozta (dolgozza) fel apukám. Talán ennek következtében egy enyhe lefolyású stroke-on is átesett tavaly augusztusban. Időben történt a segítség és hamar túl lettünk az ijedségen. Egyedül ő volt aki nem számított fekvőbetegnek az osztályon. Inzulinoznia nem kell magát.. a cukra szépen ment vissza 10 es értékről.. odafigyel az étkezésre. stabil ötös környéke a mért értékek szerint. Egyre többet sétál már és kerekedik is minimálisan de láthatóan. A feketeleves a múlt heti tüdőgyógyász által javasolt CT vizsgálat eredménye. A honvéd kórházban, a stroke időszaka alatt töltött időben végzett mellkas CT után volt javasolt tüdőgyógyász felkeresése. Akkor semmi komolyabban látható, aggodalomra okot adó kialakult képlet nem volt látható.. természetesen a gyulladás maradványai.. 40 év nikotin függősége, a mellkas csapolásának a nyomai igen. De a sok apró pötty miatt javasolt volt tüzetesebb vizsgálat. Édesapám mint kiderült két CT-vel ezelőtt allergiás a kontrasztanyagra, így e nélkül történt a vizsgálat ami a tüdő állományban miliaris submilaris rajzolatot állapított meg, számtalan 5-8mm-es cavummal. Természetes, hogy az e heti szövettani vizsgálat fogja a végleges értékelést adni, még is az lenne a kérdésem még, hogy kontrasztanyag nélkül reális lehet-e ennek a képnek az esetleges tévesztése. Gondolok itt a mozgás hiány miatt összegyűlt esetleges további felgyülemlett gennyesedésre, vagy bármi mással ami reményt adhat egyenlőre nem kialakult TBC-s sejtek állapotra. A vesemedencében az előző eredményekhez képest megint nagyobb tágulat található, megnövekedett prostatával és a vesék pangásával. Külső nyomok, véres köpet, láz, rosszullét nincs, sőt egyre több életerőt vélek faternál felfedezni.. persze most azért le van sújtva érthető módon. Mi is reménykedünk természetesen. Az szövettan eredményéig engem viszont nagyon foglalkoztat a kérdés, hogy kontrasztanyag nélkül mennyire lehet 'hinni' a rügyező fácskák rajzolatának. Köszönettel, Bácskai Zoltán
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Tisztelt Bácskai Zoltán! A miliaris, illetve a tree-in-bud rajzolat értékeléséhez nem szükséges kontrasztanyagot adni. Mindkettő elemi jelenség, amelyek hátterében számos folyamat állhat. A tályog kimutatására és még néhány eltérés tekintettel viszont jól jön a kontrasztanyag. Kontrasztanyag allergia esetén más típusú CT kontrasztanyag adásával még meg lehet próbálkozni - persze ehhez egyrészt az kell, hogy dokumentálva legyen, hogy milyen kontrasztanyagról van szó, másrészt az is szükséges, hogy egy olyan kérdést kelljen feltétlen tisztázni, amihez kontrasztanyag adásra van szükség. Remélem, hogy sikerül megtalálni a kórokot és akkor hatékony további kezelést kaphat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
23.
hasi MR kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni,hogy a hasi MR vizsgálat van e olyan pontos diagnosztikai szempontból mint egy gyomor vagy vastagbél tükrözés? Az összes fontos hasi szerv ábrázolódik ilyenkor? Konkrétan nekem kb. egy hete vannak hasi panaszaim(hányinger,émelygés,felhasi diszkomfort,fejfájás) Voltam UH-n ott találtak epekövet,illetve megerősìtették,hogy van paraoesophaegalis herniám. Mást nem találtak, a vizsgálatot végző or osnak említettem,hogy nem kéne másik vizsgálat?Mire Ő azt mondta hogy nem,mert amivel nézett az egy nagyfelbontású 3D-s ultrahang és ha vmi komoly lenne azt Ő azon látta volna. Tényleg felesleges akkor a további vizsgálódás? A tükrözéseket kihagynám. Sándor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Sándor! A hasi MR vizsgálaton több szerv is látszik, de jó hasi MR-t akkor lehet végezni, hogy ha egy konkrét kérdésre kell válaszolni. Ha minden szervet részletesen végig kéne vizsgálni, akkor a beteg egész nap bent feküdne az MR-ben. Ezért nagyon ne úgy képzelje el a hasi MR-t, mint egy szűrővizsgálatot, ami mindenre válaszol. Például a gyomor tükrözés számos olyan kérdésre ad választ, amire a hasi MR egyszerűen nem jó. A beleket ugyan lehet MR-rel vizsgálni, de leginkább a vastagbél CT vizsgálat tudja kiváltani részben a vastagbél tükrözést. A hiatus hernia nem egy kőbe vésett dolog. Jöhet-mehet. Csuklik egyet és már nem úgy van, mint előtte. Az is provokálhatja, hogy pusztán levegővel felfújják a gyomrot, vagy belevezetnek egy ujjnyi vastag csövet. A frankót nem tudom most megmondani, mert ahhoz kevés az információ, de több időt is venne igénybe minden dolog tisztázása. A kezelőorvossal kell megbeszélni az aggályait. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
23.
Érdeklődés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, 27 éves nő vagyok és igazából engem a ct vizsgálatok sugárterhelése érdekelne. Eddig átestem 3 lumbális gerinc ct vizsgálaton sérv gyanúja miatt, most szükség lenne egy koponya ct vizsgálatra de sajnos nagyon rossz dolgokat olvastam az interneten a ct sugárterhelésével kapcsolatban, elsősorban azt, hogy fiatal korban 20-30 év között fokozottan veszélyes és magasabb a rákkeltő hatása. Olvastam még azt is, hogy négy ct vizsgálat már bizonyítottam emeli a rák kialakulását. Nagyon ijesztő tüneteket produkálok már két hete, bal oldali kar zsibbadás, szédülés, szemrángatózás, tompa fejfájás és már a család is nagyon aggódik a tüneteim miatt. Igazából jobb lenne az MR vizsgálat, most készülök orvoshoz menni és tudni való, hogy az MR vizsgálatra akár egy hónapot vagy többet is kell várni, viszont a CT jóval hamarabb is kivitelezhető. Mit tanácsol nekem Doktor Úr, legyek másfél hónapot bizonytalanságban vagy tegyem ki magam a sugárterhelésnek? A lumbális gerinc ct hány mSv-nek felel meg körülbelül? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Mimi.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
23.
Kedves Mimi! A lumbalis gerinc CT sugárterhelése egyrészt attól függ, hogy mekkora területet fedtek le, másrészt a testalkattól. Vékony embereknél lehet sugarat spórolni. Ha csak 1-2 csigolyát fedtek le, akkor elég alacsony lehet a sugárterhelés. Az egy másik kérdés, hogy porckorong sérv miatt ágyéki gerinc CT vizsgálatot végezni _teljesen felesleges_. Már 10 éve ez a szakmai ajánlás. Ugyan az MR-re többet kell várni, de tök fölösleges CT-t csináltatni. A koponya vizsgálat egy teljesen más szervet ér, ezért majdhogynem tökmindegy, hogy mennyi lumbalis gerinc CT-je volt eddig. A nagy problémákat kimutatja a koponya CT, de az igazán jó diagnosztikát koponya esetén az MR jelenti. Ha nem tudja kivárni az MR időpontot, akkor menjen el a CT-re, de az MR-nek sokkal több értelme van. Hacsak nem klausztrofób vagy nem tud egy helyben feküdni 20 percet. Az MR képek értékelhetőségét ugyanis a mozgási műtermékek csökkentik. A CT pedig egy szemvillanás alatt elkészül. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
22.
MR teherbeesés előtt kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a szakorvosi véleményét kérni. Most derült ki, hogy kisbabát várok, de a fogantatás hónapjában sella MR vizsgálaton voltam, ahol kontrasztanyagot is kaptam (7 ml Gadovist). A vizsgálat a ciklus 1. napján volt, tehát az aszisztens kérdésére nagy bizonyossággal tudtam mondani hogy nem vagyok terhes. Viszont az adott ciklusban sikerült terherbe esnem, a fogantatás pontos időpontját sajnos nem tudom. A kérdésem tehát arra irányul, hogy a terhességet és a magzat egészségét befolyasolhatja-e a korabban elvégzett MR vizsgalat. Várom mielőbbi válaszát, amit előre is köszönök! Üdvözlettel: Nikolett
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
22.
Kedves Nikoletta! Sem az MR vizsgálatnak, sem a kontrasztanyagnak nincs károsító hatása. Az MR nem használ káros sugárzás és nem marad vissza belőle semmi. A kontrasztanyag pedig a vizelettel néhány óra alatt kiürül. De akkor sem aggódnék, ha már a fogantatás után készült volna a sella MR. Azt gyanítóm, hogy a sella MR vizsgálat is a teherbe esés érdekében készült, úgyhogy ha jól sejtem ez a kérdés megoldódott! Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
21.
izotóp vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 27 hetes kismama vagyok, az egyik ismerősömet vittem csontizotóp vizsgálatra. Én nem mentem be a rendelőbe, az autóban vártam meg, de én vittem és hoztam ez kb. egy bő fél óra volt amit vele töltöttem. Utólag tudtam meg, hogy nem ajánlott izotóp vizsgálat után kismamával érintkezni. Most nagyon aggódom, hogy valami baja lesz a kisbabámnak! Előre is köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
21.
Attól, hogy elkísérte a vizsgálatra még nem érte olyan sugárhatás, amely a babának ártana. Nyugodjon meg: Tóth Attila
2015.
03.
17.
kolett kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kismedencei MR vizsgálaton voltam és kontrasztanyagot is kaptam. Szoptatok, természetesen felhívták a figyelmemet, hogy függesszem fel 48 órára a szoptatást és öntsem ki a lefejt tejet. kérdésem az lenne, hogy ha nem fejtem le elégszer, 48 óra után akkor is lehet már szoptatni? Napi kétszer tudtam csak megoldani reggel és este, ez persze nagyon kevés ahhozz képest hogy 3-4 óránként amúgy meg etettem. Inkább várjak még pár napot, hogy biztosan kiürüljön a kontraszt anyag?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
18.
Kedves kolett! A kontrasztanyag 1-2%-a választódik ki a tejbe. A tejben lévő kontrasztanyagnak pedig csak 1-2%-a szívódik fel a baba bélrendszeréből. Ez azt jelenti, hogy fejés nélkül is szinte elhanyagolható mennyiségű kontrasztanyag kerül a be a baba szervezetébe. Ehhez képest van, hogy a babáknak is adnak rendesen kontrasztanyagot bizonyos vizsgálatokhoz, ahogy Ön is kapott a kismedencéhez. Még ennek a rendes mennyiségnek sincs kimutatott káros hatása. Annak az elenyészőnek pedig biztosan nem lesz káros hatása. Az egész lefejéses történet az óvatoskodás miatt van. Számos ajánlás mostanra már azt mondja, hogy nem is kell lefejni a tejet: ugyanúgy lehet tovább szoptatni. Tehát nyugodtan szoptassa tovább a babát: mindkettőjüknek jót fog tenni! Jobbulást: Tóth Attila
2015.
03.
10.
túlsúly kérdése:

Tisztelt doktor úr! állapot rögzítő mr-t kellene nálam végezni, kismedenceit. IB/2 stádiumú cervix tumor miatt. decemberig kaptam a sugár kezeléseket és a kemo-terápiát. sajnos a zárt henger alakú mr-t a pánik-roham miatt nem sikerült megcsinálni. a nyitott mr pedig azért hiusúlt meg, mert 127 kg a súlyom és a rögzítő eszközt 1cm híján nem tudták a csípőmre kapcsolni. Kérem írjon valamilyen megoldást lehetőséget, azon kívül, hogy fogyjak le. persze igyekszem a diétával, de ez nem megy olyan gyorsan. márc.16-án megyek nőgyógyászati kontrollra, de mr-nélkül semmire sem megyünk. Kérem segítsen. Tisztelettel köszönöm! Szendrei Krisztina Esztergomból
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
10.
Kedves Szendrei Krisztina! A zárt és a nyitott MR-en kívül másfajta MR berendezésről nem tudok. Nem tudom, hogy kismedencei MR-hez nyitott MR-ben milyen rögzítő eszközt használnak, mert kismedencei MR-eket nem szoktam végezni és nyitott MR-rel sem dolgozom. Sajnos nem jut eszembe semmi okos dolog eszembe azok alapján, amiket leírt. Egyébként a nyitott MR valóban annyival jobb érzés, mint a zárt? Mert az MR teteje ugyanolyan közel van az ember arcához, mint a csőben, sőt esetenként még vékonyabb is a rés - a technikai dokumentáció alapján. A magam részéről ezt nem tudom megítélni, mert nincs klausztrofóbiám. Van egyébként nagyobb csőátmérőjű zárt MR, aminek az alagút átmérője 60cm helyett 70cm. Viszont ránézésre nem sokban különbözik egy beteg szempontjából szerintem. Mind a kettő egy cső, csak a 70-esbe nagyobb betegek is beférnek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
06.
aggódás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!Kisfiamnak(7 éves)A neu 3 éve tartó fejfájása van.Tavaly óta némelyik fejfájást hányinger,hányás kísér.Neurológusnál jártunk,készült januárban egy kontrasztanyagos MR vizsgálat is.Eredmény leírása:kp. vonal helyzete megtartott.norm. tágasságú külső liquorterek.a bal oldalkamra frontális szarva az ellenoldalinál kissé szűkebb norm variáns.Jobb oldalon az insula cortexe alatt kb2cm-es területen T2 ésFLAIR sorozatokon fokozott jelmenet látható.T1 méréseken a régió jelintenzítása csökkent,diffúziós képeken diffúzió fokozódást mutat.Kóros kontrasztanyag halmozás nem látható.Az intracranialis erek tágassága,lefutása,oszlása norm.Vélemény:Jobb oldalon az insula cortexe alatt fokális ödéma van.A neurológus doktornő azt mondta,hogy anyuka van ott valami aminek nem szabadna ott lenni,de nem tudjuk,hogy mi az ezért ujabb MR kell,hogy meglássuk milyen irányba mozdul el a dolog. A következő MR áprilisban lesz.Nagyon megijedtünk,ezért megnézettük más radiológussal is a felvételt,aki azt mondta,hogy az egy csont,ilyen korú gyerekeknél előfordul ez hogy látszik a felvételen,mert asszimetrikus a felvétel.közben lett egy EEG vizsgálat is ,mert éjjel is fájt a feje és hányt.Negatív lett.Aztán egy újabb szakember megnézte a felvételt,és ő is azt mondta,hogy ödéma.Most teljesen össze vagyunk zavarodva,hogy mi is lehet?A kérdésem,hogy mi is lehet az?Valóban lehet,hogy egy csont?Ha csont akkor miért nem szabadna ott lennie?Ilyen nehéz megállapítani a két dolgot?A következő MR felvételen nem lehet változás ha ez egy csont ugye?Válaszát Köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
07.
Tehát három szakember már látta a képeket és ezek közül az egyik mást mondott. Én lennék a negyedik, akitők véleményt vár, de úgy hogy nem is látom a képeket! Ilyen formán sajnos nem tudok segíteni. Ez az oldal erre nem alkalmas... Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
05.
mr lehetoseg kérdése:

Tisztelt Doktor Ur! Azt szeretnem kerdezni,hogy a hatgerincrol ( lombo-sacralis resz)mutat egy enyhe gerincservet,de nem mutendo,a neurologus doktor ur pedig sacroileitisz -re gondol,akkor van kulon erre egy specialis sacroilliac izuletekre "fokuszalo" Mr ?( hogy a diagnozis felallithato legyen) Koszonom.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
07.
A sacroileitisre fókuszált MR vizsgálat egy külön mérés. A lumbosacralis az az ágyéki gerinc. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
03.
Szivkateter kérdése:

Tisztelt Dr Ur! Lelet:Echocardiographia Norm. balkamra(49-36) Jo syst.funkcio.EF:53% Hatso fal:12 mm. Septum:13mm. Mitr. vitorlak hartyasak,tukorkep mozgast vegeznek.Ao. jobb coron. bill.echogenebb de separatio jo:17mm.Aorta gyok.31mm. Bal pitvar normalis.:37mm. Aorta ascendens.:30mm. Septum csucsi resze kisse hypokineticus.Enyhe relax.zavar.E/A:0.8 Ao. V-max.:1,28 m/s. Jelzett MI.Jobb szivfel nem tagabb .Jobb kamraban alinhur.Septumok jol kov.,shunt nincs.Thrombus ,pf.nincs Velemeny.:Jo bk.syst.functio,enyhe diast,zavar.Segm.falmozgaszavar,Ergomatria jav. elojegyzessel. Diagnozis: A kethegyu billentyu elegtelensege. Kerem a Dr Urat hogy a lelet elolvasasa utan segitsen tanacsot adni hogy milyen vizsgalatot kellene elvegeznie az edesapamnak aki 68 eves.Ergometria utan(MR,SPECT)A belgyogyasz Dr Ur a szivkateterezest latna jonak,de ebbe edesapam nem akar beleegyezni.Kerdesem hogy mi a velemenye a Dr Urnak van e szerinte mas lehetoseg,esetleg csak gyogyszeres vagy mas mutet.Valaszat elore is koszonom szepen,elnezest az ekezetek miatt de Angliaban elek es a szamitogepemen nincsenek ekezetek. Tisztelettel Tar Gergo
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
03.
Tisztelt Tar Gergő! Egy bemásolt ECHO lelet alapján nem lehet eldönteni egy beteg sorsát. Függ az ergometria eredményétől is. Azt tanácsolnám, hogy ha nem egyezik bele a katéterezésbe, akkor még lehet helyette végezni CT-coronarographiat is. Ha viszont nagy kockázatú, akkor egyből katéterezni érdemes - ezt a kardiológus kezelő orvos tudja megbecsülni. Ha a CT alapján kérdés vetődik fel, akkor pedig terheléses szív MR-t is lehet készíteni a szívizom vérellátásáról. A nukleáris medicinával foglalkozó munkatársak ezen a ponton lehet, hogy kiakadnak: de SPECT-et viszont inkább nem javaslok. Pláne, hogy szív MR-rel foglalkozom. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
02.
szilágyi norbert kérdése:

Jó estét!Voltam koponya nativ ct-n ami semmilyen kóros elváltozást nem mutatott fejfájás , zsibbadás, émelygés panaszokkal 3 hete!közben kiderült hogy nyakcsigolya meszesedésem van és a medencém el van csúszva 2cm-rel.Az lenne a kérdésem hogy ezek okozhatják e ezeket a panaszokat?mri időpontom van március8-ra szükségesnek tartja e ön az mr vizsgálatot?köszönöm a válaszát
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
02.
Az ön által említett panaszok nem jellemzőek, de ezt leginkább neurológus tudja megítélni. Az MR szükségességét a kezelőorvos jobban meg tudja nálam ítélni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
01.
szilágyi norbert kérdése:

Jó estét 2 napja egyfolytában zsibbad az orrom és hátul a fejem tudna nekem segiteni hogy mit tegyek? Egyébként nyakcsigolya meszesedésem van és medencém el van csúszva 2cmrel köszönöm válaszát
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
01.
Én képalkotással foglalkozom. Előbb valamilyen szakrendelésre kéne elmenni a panaszaival. Talán leginkább neurológiára. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
01.
szilágyi norbert kérdése:

Jo napot azt szeretném kérdezni hogy a nativ ct kimutatja e az agydaganatot? Köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
01.
Vannak olyan daganatok, amik már kontrasztanyag adás nélkül is látszódnak, de számos daganat kontrasztanyag adással látszik jól. A kisebb eltérések is csak kontrasztanyag adással vehetők jól észre. A legérzékenyebben az MR vizsgálat mutatja ki az agydaganatokat. Persze hosszabb a várólista rá. Ha nem sürgős, akkor érdemes kivárni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
03.
01.
norbi kérdése:

Jó estét! Azt szeretném kérdezni hogy a nativ koponya ct kimutatja e az agydaganatot?köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
03.
01.
Vannak olyan daganatok, amik már kontrasztanyag adás nélkül is látszódnak, de számos daganat kontrasztanyag adással látszik jól. A kisebb eltérések is csak kontrasztanyag adással vehetők jól észre. A legérzékenyebben az MR vizsgálat mutatja ki az agydaganatokat. Persze hosszabb a várólista rá. Ha nem sürgős, akkor érdemes kivárni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
26.
CT lelet kérdése:

Kedves Doktor Úr! Kérem segítsen nekem... Mellkas CT kontrasztanyagos, illetve hasi natív CT-n voltam. A beküldés oka, a január közepén kapott tüdőgyulladásom egy korábbi mélyvénás trombózis. Ma kaptam meg a leleteket, viszont a kezelőorvosom aki kiértékelné 15 napig szabadságon van!:-( Nagyon szépen megkérném a leletek értelmezésére, mert 15 nap aggódást nem bírok ki. Mellkas CT vizsgálata natív+plusz iv. kontrasztanyagos: Eredmény: A jugulumtól a vesékig natív, a rekeszkupolától a jugulumig kontrasztos metszeteket készítettünk. A truncus pulmonalis, mk.o-i a. pulmonalis és ágrendszeük norm. tágasságú és homogén kontraszttelődésű. A szív nem nagyobb, a pericardiumban kórjelző fluidum nincs. A tüdők transparensek. Atelectasia ,infiltráció nem ábrázolódott. Paracardialisan mk.o-on egy-egy resid.jellegű kötegárnyék látható. Jobboldalon a 3.,6. és 10. segmentumok területén, a pleura közelében egy-egy 2 mm-es nodulus van. Ptx., htx.nem mutatkozik. A gyomor kb 4 cm-es részlete az alsó-hátsó mediastinumban látható. Pathológiás méretű lgl. nem került látótérbe. A felhasi parenchymás szervek vizsgálati síkba került részlete homogén szerkezetű. A cholecystában hperdens gyűrűárnyék van, a kő nagyság 1.5 cm-esnek valószínűsíthető, az epeutak nem tágabbak. A mellékvesék morf. épek. A csontablakos felvételeken szabályos csontszerkezet látható. Vélemény: Pulm. embólia nem igazolódott. Az apró góc és kötegárnyékok v.s. residuumok. Paraoesophagealis hiatus hernia Cholelithiasis Nagyon megköszönöm!! A sérvről és az epekőről tudok, az rajta volt egy korábbi UH-n, ezen kívül van -e valami ami miatt aggódnom kell? Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
26.
Elnézést, de képalkotó vizsgálatot látatlanban értékelni nem lehet. Ez az oldal erre alkalmatlan. Konkrét kérdésekre szívesen válaszolok. Részletes elemzésre se időm, se energiám nincsen; azt a leletező kolléga kell végezze - miközben látja a képeket. Különben csak elképzelni tudom, mint egy regényben. Ha részletesebb felvilágosítást szeretne, akkor keresse a radiológus kolléga helyettesét. Ha súlyos eltérés van rajta, akkor azt már ott elmondják, vagy értesítik a kezelőorvost. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
25.
M. Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A minap gyors és határozott választ kaptam Öntől, amikor a 2 hónapos kislányom mellkasröntgenje kapcsán írtam. Valójában nem a kapott dózis miatt aggódom, hanem amiatt, hogy a kislány még 3 hónapnál fiatalabb, és itt a neten hiteles és kevésbé hiteles oldalakon egyaránt azt olvastam, hogy ilyen korú gyerek röntgenezése megnöveli több betegség, például a gyermekkori leukémia kockázatát. Ez a veszély valós?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Kedves Zsuzsanna! Minden ionizáló sugárzás rendelkezik lehetséges egészségügyi kockázatokkal. A röntgen dózisa nagyon kicsi. Természetesen gyerekek esetén csak akkor végzik, ha indokolt - tehát a kockázatok jóval elmaradnak a haszontól. Statisztika módszerekkel lehet csak a veszélyt számszerűsíteni, ezek a számok pedig laikusok számára nem mondanak semmit. Pláne, hogy a részletekről a szakértők folyamatosan vitatkoznak. A lényeg, hogy emiatt nem érdemes aggódni. Többet árt magának és a gyereknek az aggódással, mint az elvégzett röntgen vizsgálat. Komolyan! Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
25.
mellkas rtg kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem mellkas rtg leletem kiértékelését ,mely egy influenzás megbetegedés közben készült. A rekesz felnyomott, sima szélü. Sinusok szabadok. A tüdőmezők tiszták,parenchymás árnyék, góc nem látható. Tágabb hilusi erek. A szív balra másfél harántujjal szélesebb. Tágabb aorta
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
25.
Kedves mellkas rtg! Ez az oldal nem kiértékelésre való. Egyrészt képalkotó vizsgálatokat látatlanban nem lehet kiértékelni. Másrészt egy kollégám már kiértékelte a vizsgálatot: ez alapján született a lelet. Harmadrészt így is annyi munkám van, hogy magánéletem gyakorlatilag nem létezik. Nem kezdek el még egy helyen leletezni. Erre az oldalra nem ezért regisztráltam. Kérje a leletező kolléga segítségét, ha valami nem világos. Konkrét kérdésekre szívesen válaszolok. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
23.
különbség kérdése:

Kedves Doktor úr! Vénás problémáim vannak, egykori trombózis, vénás keringési problémák. Eddig mindig ultrahanggal nézték a vénáimat, most viszont az orvosom egy másik vizsgálatot írt elő és ettől tartok egy kicsit. A papírra az van van írva, hogy duplex scan vizsgálat. Ez mit jelent, jobb-e ez, mint a hagyományos végtagi doppler, vagy csak más? Mi a különbség a kettő között? Ugye nem ez az érfestés vagy ilyesmi? ( Bocsánat, ha butaságot kérdezek) Tartok ettől. Köszönöm a választ:Edina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
23.
Kedves Edina! Az ultrahangos érvizsgálatot más néven Duplex-nek is hívják. A technikai részletekben nem megyek bele, ez a lényeg. Ugyanarról van szó, mint eddig is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
21.
M. Zsuzsanna kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A kisbabánkat 2 hónapos korában mellkasröntgenre kellett vinnünk. Azóta nagyon aggódom, hogy ez kihatással lehet az egész életére. Kockázati tényezője lehet a kapott sugárdózis gyermekkori leukémia kialakulásának?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
21.
M. Zsuzsanna! A háttérsugárzással összevethető kockázatot jelent egy mellkasröntgen. Ha a röntgen miatt aggódik, akkor a föld alatt kéne élni - bár ott meg a szellőzés miatt a Radon szint lenne magasabb... Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
19.
KÉRDÉS kérdése:

Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy melyik a legmodernebb nem nőgyógyászati ultrahang készülék jelenleg? Igaz lehet az, hogy adott esetben egy hasi UH helyettesíthet gyomortükrözést is? El lehet ezt hinni? Laci
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
19.
Kedves Laci! Sem ultrahang, sem gyomorvizsgálat téren nem elég naprakész a tudásom. A CT, de még inkább az MR készülék trendeket követem és azon belül is szív-érrendszeri specialista vagyok. Kérdésével keressen meg egy a kérdéses területen jártasabb kollégát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
15.
kontrasztanyag kérdése:

Kedves Doktor Úr! Holnap után Mellkas CT vizsgálatom lesz, mely részben az egy hónappal ez előtti tüdőgyulladásom, illetve a 3 héttel ezelőtti mélyvénás trombózisom miatt kerül elvégzésre. A kérdésem az lenne, hogy kontrasztanyag beadása nélkül érdemes-e ezt a vizsgálatot elvégeztetni, illetve milyen veszélyei vannak a kontrasztanyag beadásának abból a szempontból, hogy a trombózis miatt vérhigítót(Xarelto) szedek. Éhgyomorra kell-e érkeznem a vizsgálatra? Mit javasol, mit tegyek? ( 39 éves, nem dohányzó, túlsúlyos ffi ) Köszönettel: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
15.
Kedves Attila! A tüdőgyulladás kontrasztanyag beadása nélkül is látszik, ha szövődményei vannak, vagy szövődmény gyanú áll fenn, akkor viszont kontrasztanyag adás mindenképpen javasolt. Ha a mélyvénás trombózis miatt vérrögöt keresnek a tüdőerekben, akkor azt is csak kontrasztanyaggal lehet kimutatni a CT-ben. Ezért tehát attól függ, hogy a beutaló szakorvos kolléga milyen kérdésekre kíváncsi! A kontrasztanyag nem lép semmilyen kapcsolatba a vérhígítóval, nem befolyásolja egyik sem a másikat. Csak bizonyos cukorbetegségre való gyógyszereket kell kihagyni, ha a páciens szívbeteg is egyben. Az éhezést tekintve helyenként változó, hogy mit kérnek: nálunk azt szoktuk kérni, hogy 4 órával a vizsgálat előtt már ne egyen. Ez egy reggeli vizsgálat esetén éhgyomrot jelent, de ha délután történik a mérés, akkor nap közben ettől még lehet enni. Nagyon ritkán hányingert okozhat a kontrasztanyag (nem allergiás reakció). Folyadékot viszont nyugodtan fogyaszthat. Egy kiszáradt embernél sokkal nehezebb vénát szúrni, mert össze vannak esve az erek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
13.
Agódó kérdése:

Tisztelt doktor úr, egy mellkas röntgen eredménye aggaszt,kérem magyarázza el.Éles szélű rekesz.A jobb sinus elmosódott, a ball sinus szabad.Pulmonális beszűrődés nem látszik.Norm.hilusok.A szív csökkent tónusú,nem nagyobb.Az aorta morm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
13.
Tisztelt Aggódó! Nem látok semmi aggasztót. Az elmosódás műtermék is lehet - pl. ha mozgott a rekeszizom a felvétel alatt. Mondjuk ha véletlenül belelégzett. Látatlanban nem lehet nyilatkozni egy képalkotó vizsgálatról. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
05.
Lipoma egyértelműen látszik? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A két legalsó bórdaívem között több mint két éve diagnoztiszáltak egy lipomát. Ezt Ultrahang vizsgálattal mg is erősítették. Néha kicsit fájt de nem foglalkoztam vele. Most újra elkzdett fájni és alatta egy fél centivel érzek is egy kemény nem mozdítható nagyából 2x3 cm-es kemény csomót. Elmentem ismét ultrahang vizsgálatra és két csomót írtak le. " A hátsó hónlaj vonal síkjában a bejeleőlt helyen 25x25x8 mm legnagyobb átmérőjű körülhatárolt közepes echogenitású lipomának megfeleló képlet látható. A jobb bordaív alatt a jelzett helyen 35x30x10mm lagnagyobb átmérjű lipomának megfelelő echoszegény echoszegény képlet , észlelhető melynek craniális része körülhatároltan echodús ". Miután megkérdeztem, hogy rendben van-e hogy ez néha fáj is. Ekkor megkérte, hogy emeljem fel a kezem majd tegyem le miközben figyelte a készülékkel a csomót. És azt mondta hogy kivan kötve a szövethez és mivel érzékeny helyen van ezért fájhat néha. Azt tudom, hogy biztosan nem lehet ultrahang készülékkel kijelenteni, hogy valami sarcoma, csak a gyanut keltheti fel amit később ki kell vizsgálni CT, MR esetleg szövettannal. Ezzel nincs is baj. Az én kérdésem az, hogy a ilyen egyértelmű képet ad? Ha a doktor úr azt mondta hogy ez lipoma akkor nem kell agódnom mert ez biztosan látszik a készülékkel annak ellenére hogy kötött (mozgatni nem lehet) az alsóbb rész nem mozgatható kemény és néha fáj is? Mert úgy tudom ha rosszindulatú lágyrész daganatról lenne szó akkor nem tanácsos hetekig csak várni, hogy majd lesz valami növekszik vagy nem növekszik. A további képalkotóvizsgálatok pedig drágák vagy nagyon hosszú rájuk a váró lista. Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
05.
Kedves Lipoma! Képalkotó vizsgálatról látatlanban, elmondás alapján nem lehet nyilatkozni. Egyébként a zsírszövet az jól elkülöníthető az ultrahang technikával. Ha egy rosszindulatú daganat már több cm kiterjedésű, akkor már gyakran áttéteket ad, jól megkülönböztethető egy jóindulatú daganattól. Ha ön most azt kérdezi tőlem, hogy bízhat-e a kollégámban, aki a vizsgálatot végezte, akkor csak azt tudom mondani, hogy: igen. A képeket pedig nem láttam, ezért konkrétabbat nem tudok nyilatkozni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
03.
diagnózis kérdése:

Kedves Doktor úr! Már többször írtam Önnek itt és mindig nagyon alaposan és kimerítően válaszolt. Ezért fordulok ismét Önhöz. 3 hete mélyvénás trombózist állapítottak meg nálam a bal láb tibialis posterior vénájában. Kórházba nem küldtek, vérhigító kezelést kaptam és 7napig nem volt szabad mozognom. Az ott levett D-Dimer negatív lett. 7nap elteltével egy másik radiológus más intézményben megvizsgált és közölte, hogy Ő ugyan semmilyen trombózist nem lát sehol, kifejezetten jó az áramlás a vénákban. Ezt meghallva abba hagytam a kímélő életmódot, csak a Clexane kezelést folytattam, csak sajnos el kezdtem köhögni ( hozzáteszem a trombózis előtt egy héttel komoly felső légúti fertőzésem volt ), így nyugtalan lettem. Elmentem a Trombózis Központba, ahol a vizsgáló orvos nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy van-e trombózis, mert az Ő képalkotó eszköze nem volt megfelelő( érdekes!!), -egy laptopra volt rákötve a vizsgáló fej - így másnap vissza kellett mennem egy másik helyre, ahol viszont megállapították, hogy a tibialis posterior teljesen el van záródva. A köhögés és láz miatt bevittek az ügyeletre, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg a röntgenkép alapján. D-Dimer teljesen negatív ( még kisebb értékkel mint az első ), így az került a záróra, hogy a mélyvénás érintettség nem igazolódott. Itt nem néztek UH-n, gondolom a negatív Dimer miatt. A Tüdőgondozóban a főorvosnő részben megerősítette a diagnózist, annyi kiegészítéssel, hogy ha van is embólia, akkor az csak mikro így erre ugyanaz a kezelés mint a trombózisra ( Clexane ), de azért adott egy február végi időpontot CT-re. A kérdésem az lenne, hogy a spiral CT ki tudja -e mutatni a mikorembóliát is, illetve az, hogy hova lehetne menni a célból hogy kiderüljön, hogy végül is van trombózisom, vagy nincs? Nagyon köszönöm előre is a válaszát: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
03.
Ha van aktuálisan embolia, akkor a D-dimer biztosan emelkedik. Megnyugtató, hogy nem volt D-dimer emelkedés, mert ezek szerint amit láttak, az korábbi thrombosis maradványa lehet. A CT kimutatja a microembolisatiot, de csak akkor, ha kellően nagyok az embolusok. Az aprók pedig idővel oldódnak. A friss emnolisatiot nem mindig lehet elkülöníteni a régitől a CT-n. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
02.
Marsov Tünde kérdése:

Tisztelt dr. Tóth Attila! Tavaly októberben voltam alhasi röntgen vizsgálaton (beleket nézték), valamint izotóp vizsgálaton ahol kontrasztanyagot kaptam. (epeműködést nézték). Holnap pedig mammográfia vizsgálatra kell mennem, mivel nővéremnél melrákot diagnosztitáltak. Párommal kisbabát szeretnénk. A sugárzás miatt várnunk kell vele, ha igen mennyi időt? Előre is nagyon köszönöm válaszát!! Tisztelettel: Marsov Tünde
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
03.
A mammográfiás vizsgálat nem valószínű, hogy káros hatással lenne a medence tájékon. Ha biztosak akarnak lenni, akkor a vizsgálat a ciklos első 10 napjára essen, vagy várjanak ki egy ciklust.
2015.
02.
02.
utolsó kérdés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elnézést, hogy nem voltam elég szakszerű. Egyszerűen csak aggódom. De ha jól értelmezem a szavait, akkor ezzel a novemberi vizsgálattal már nem kell számolni ugye? Sajnos nem vagyok szakértő és most nem tudok máshoz fordulni. Köszönöm a türelmét. Már csak annyit szeretnék kérdezni, hogy ez a vizsgálat akkor már nem befolyásol semmit ugye? Köszönöm és elnézést az értetlenkedésemért.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Annak a novemberi vizsgálatnak semmi jelentősége. A sugárzás néhány szemvillanás alatt áthalad a testen és kész. Semmi több. Csakúgy mint egy röntgen vizsgálat alkalmával. A jövőre tekintettel viszont szeretnék két tanácsot adni. 1: az ágyéki gerinc CT vizsgálatnak semmi értelme nincs, ha a derékfájdalom miatt végzik. Felesleges sugárterhelés. Az ágyéki (deréktáj) gerinc vizsgálatára az _MR vizsgálat_ való. Az ideggyökök és a porckorong ugyanis MR-rel látszódik jól. A CT a csontszerkezetet jeleníti meg. 1000 esetből ha egyszer indokolt a végzése. 2: ha gyermekvállalással próbálkoznak, akkor lehetőleg olyan vizsgálati módszert válasszon, ami nem használ ionizáló sugárzást - elsősorban ultrahang és az MR említendő. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
02.
ct lebomlási ideje kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ma már írtam Önnek reggel, én voltam, aki a tüdőszűréssel kapcsolatban érdeklődött, hogy mennyire árthat a babának. Megnyugtató és gyors válaszát köszönöm. De lenne még egy kérdésem, ami aggaszt. Tavaly november 12-én voltam lumbális gerinc ct-n. És nem tudom, hogy az itt kapott sugárdózis mennyi idő alatt bomlik le. Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel a vizsgálattal még számolni kell, vagy már figyelmen kívül hagyható a terhesség szempontjából. Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
02.
A sugárdózis nem bomlik le - ez a kijelentés nem értelmezhető. Az izotópok bomlanak le, azokat izotóp vizsgálatnál használják. A CT röntgen sugárzással működik és nem használ izotópot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
02.
02.
Tüdőszűrés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Párommal két éve sikertelenül próbálkoztunk babavárással. Ebben a hónapban mennem kellett tüdőszűrésre, mivel hiába próbálkoztunk eddig, nem gondoltam, hogy terhes lehetek. Rá pár napra azonban kimaradt a menstruációm és pozitívat teszteltem. Ez egész pontosan 5 nappal a szűrés után történt, ha jól számolom, már a beágyazódás után pár nappal. Azóta rettegek, hogy ebből baj lehet. Próbáltam utána nézni, hogy mi történhet, de az interneten teljesen ellentmondásos dolgokat írnak. Egyik orvos megnyugtató dolgokat írt hasonló esetben, míg a másik olyan ijesztő kijelentéseket tesz, hogy még aludni sem tudok. Nőgyógyászhoz majd csak jövő héten megyek, és nem akarok gyötrődni. Kérem, ha tud, írjon nekem választ, hogy mire számíthatok. Köszönettel várom!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
02.
02.
Kedves Tüdőszűrő! Nyugodjon meg, egy ernyőképtől nem lesz a babának semmi baja! Többet árt neki azzal, ha az aggódás miatt nem tudja kipihenni magát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
28.
Mellkas CT lelet kérdése:

Tisztelt doktor úr! Szeretném megtudni, hogy a következő CT lelet mit jelent, mivel senki nem magyarázta el. Gégebénulás miatt térfoglalást vizsgálták, arra negatív lett. A kezelőorvosom annyit mondott, hogy nincs térfoglalás, de találtak mást, de nem fejtette ki. Megkérdezni nem igazán lehet, mivel folyton siett, nagyon elfoglalt. A CT lelet: „Mediastinalis ablakkal készült felvételen Pathológiás méretű lgl. nem detectálható. Pericardialis és pleuralis folyadékgyülem nem észlelhető. A paracardialias zsírszövet kissé felszaporodott.Intrapulminalisan körülírt kóros terime nem látható. Bal oldalon a rekeszi felszín közelében ventralisan vaskosabb kötegarnyék észlelhető, mely a rekeszi és mellkasfali pleurával valamint a ventralisan kiszélesedett nagyréssel összefügg. Basalisan dorsalisan az interlobularis septumok helyenként kissé megvastagodtak, keskeny sávban a transparentia csökkent.” Lehet-e immunológiai folyamat, mivel infektológus szakorvos felvetette. Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
28.
Ez a webes felület nem alkalmas arra, hogy egy képalkotó vizsgálatról írt leletet bő lére eresztve kifejtsem. Javaslom, hogy konzultáljon azzal a kollégával, aki leletezte a vizsgálatot. A további teendőket a kezelő orvosnak kell meghatározni. Sajnos mindannyian elfoglaltak vagyunk - én sem vagyok kivétel. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2015.
01.
28.
Kontrasztanyag kérdése:

Kedves Doktor Úr! Máj ct-re kell mennem, nagyon félek a kontrasztanyag esetleges mellékhatásaitól. Tisztelettel: Jucuska
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
28.
Kedves Jucuska! A máj CT vizsgálatához márpedig kontrasztanyag adásra van szükség. Anélkül korlátozott értékű a vizsgálat. A kontrasztanyag - csakúgy mint minden más szervezetbe bevitt anyag - allergiás reakciót válthat ki. Ezek szerencsére rendszerint enyhék: bőrkiütés. Ilyenkor gyógyszert adunk, de sok esetben magától is elmúlna. A továbbiakban pedig kerülni kell az adott márkájú kontrasztanyagot. Ugyancsak ritkán okozhat hányingert, de ez nem allergiás reakció. Beadáskor lehetnek furcsa érzései (melegség érzés, illetve olyan mintha pisilni kellene), de nem szabad tőlük megijedni. Súlyos allergiás reakció a mai modern kontrasztanyagokkal szemben szerencsére nagyon ritkán alakul ki. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
26.
Zoli papa kérdése:

T. Doktor úr! Köszönöm, hogy mindkét kérdésemre azonnal válaszolt. Reménykedve abban, hogy most is tud nekünk segíteni. Túl vagyunk a CT, MRI-n, melyet gyógyszerezéssel csináltak meg/szédülés miatt/, hála Istennek daganat nincs, de fejfájás továbbra is van. Mindenféle gyógyszerezés mellett is. Az MRI nem csak koponya, hanem angio is volt. Orvosi vélemény: Enyhe fokú kortikális túlsúlyú állományvesztés. A baloldali kis méretű fehérállományi góc feltehetőleg kisér ischaemia következménye. Egyéb intracranialis eltérés nem ábrázolódott. Kérdésem: neurológust, vagy angiológust keressünk, azt már nem is merem kérdezni, tud e ebben segíteni. Tisztelettel Kelecsényiné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
26.
Neurológust keresnék meg a lelettel. A kisér eredetű fehérállományi gócok okozója lehet a magas vérnyomás. Magyarországon előszeretettel hanyagolják. Ezért a vérnyomás legyen rendben. Ehhez mondjuk elég a háziorvos is. Az önök környezetében, az eddigi kezelőorvosoknál érdemes keresgélni, ebben nem tudok segíteni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
22.
MR, vagy CT kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a villám választ. Tüdőembólia diagnosztizálásáról lenne elsősorban szó. Illetve ha nem haragszik meg megkérdezném azt is, hogy az alsó végtagi erek trombózisának a gyanúja, illetve trombózis után az erek állapotának a vizsgálata mennyire informatív. Konkrétabb leszek , az alsó végtagi trombózisban vagyok vélhetőleg érintett, de nem volt egyértelmű a diagnózis. Két UH is készült és az első UH után állapítottak meg trombózist a tibialis posteriorban, bár az ezután egy nappal történő D-dimer 0.12-es lett, ami árnyalta a képet. Az első UH után 5 nappal elmentem máshova UH-ra és ott a vizsgálatot végző doktornő nem látott trombózist. Az lenne a kérdésem, hogy eldönthető-e valami nagyon sensitív módszerrel az, hogy volt e trombózis egyáltalán, vagy csak feloldódott a rög ( kicsi volt ). Köszönöm a válaszát! Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Tüdőembóliában lehet MR-t is készíteni, de a CT pontosabb. Alsó végtagi thrombosis leginkább UH-gal vizsgálható legjobban. Mivel az ultrahang fejet oda lehet helyezni. CT-vel is lehet vizsgálni a mély vénákat, de véleményem szerint fölösleges sugárterhelés. MR-rel is ábrázolhatók az alsó végtag vénái, méghozzá nagyon szépen. Csakhogy ehhez egy olyan kontrasztanyagot kéne használni, amit évekkel ezelőtt kivontak az Európai Unióban (Vasovist) és számomra érthetetlen okból azóta is csak Amerikában árusítják Ablavar néven. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
22.
MR, vagy CT kérdése:

Kedves Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni, hogy a tüdő betegségek diagnosztizálásban ( embólia, rák, fibrosis, stb ) melyik vizsgálat az informatívabb, hasznosabb. MR, vagy CT? Köszönettel: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
22.
Kedves Attila! A felsorolt kérdésekre a CT a választandó. Azért elég széles a szórás: más technikával kell vizsgálni az embóliát, a rákot és a fibrózist. A sugárdózis alacsonyan tartása miatt fontos, hogy legyen egy konkrét kérdés. Tehát, hogy ne legyen felsorolva minden létező betegség a vizsgálatkérő lapon. Azért azt klinikailag el kell tudni dönteni előzetesen, hogy rákra, embóliára vagy fibrózisra gyanakszik a beutaló kolléga. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
18.
Jana kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1,5 éve szorongásos depresszióval kezelnek (antidepresszánst 2 hónapja szedek), évek óta migrénes fejfájásaim vannak, kb. 1,5 éve fülzúgás is jelentkezett nálam, amely azóta hol erősebb, hol gyengébb van, hogy 1-2 hétig nem zúg, már úgy is mondhatom kezdem megszokni. 2013. novemberében neurológusnál is jártam, ahol EEG és fizikális vizsgálatok után feji MR vizsgálatot javasolt a főorvosnő. Én nem vállaltam be, mert nem tudtam, milyen hatással lesz rám a vizsgálat, tekintettel az akkori labilis idegi állapotomra, így abbamaradt a kivizsgálás. Amikor a munkahelyemen nehezebb időszakok vannak, hajtás, erős szellemi igénybevétel mindig éreztem az abroncsszerű szorítást a fejemben, amely érdekes módon nem is fájdalom, hanem nyomásérzés, szorító érzés a tarkótájtól felfelé, volt úgy, hogy az egész fejemben, ilyenkor a vérnyomásom diasztolés értéke is 90 v. picivel fölötte volt. Ismét kértem neurológiai kivizsgálást, és tenziós típusú fejfájást írt a főorvosnő a diagnózishoz, most koponya CT (január 30-án lesz) vizsgálatra küldött, a korábbi MR vizsgálat iránti ellenérzésem miatt. Most viszont a CT vizsgálat miatt vannak kételyeim, mivel olvastam, hogy intravénásan kontrasztanyagot is adnak, ami allergiás reakciót válthat ki, és a sugárterhelés is erős. A CT vizsgálat előtti vérvétel megvolt, a laborértékeim rendben vannak. Kérdésem, hogy antidepresszáns (escitalopram) és Frontin (napi 4 x 0,25 mg) a kontrasztanyaggal "összefér-e"? Továbbá a sugárdózis milyen mértékben viseli meg a szervezetet (39 éves vagyok), a röntgensugár mikor "ürül ki" a szervezetből? Ha visszautasítom a kontrasztanyagot, valóban nem ad olyan erős képet a vizsgált területről? Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
18.
A fejfájás és a fülzúgás két olyan gyakori panasz, amivel orvoshoz fordulnak. Nehéz velük mit kezdeni, de szerencsére ritkán áll a háttérben koponyaűri kórfolyamat. A koponya vizsgálatánál az MR sokkal pontosabb képet ad a CT-nél, pláne ha nem használnak kontrasztanyagot. Nagyon sok eltérés látszódhat a CT-n kontrasztanyag adás nélkül is, de bizonyos betegségek csak kontrasztanyag adással láthatók. A sugárterhelés nem erős, ezt nem tudom honnan veszi. Sem a CT, sem az MR kontrasztanyag nincs hatással a gyógyszerekre. A szervezetből változtatás nélkül ürülnek, a vese választja ki őket. Csak csökkent vesefunkció esetén kell óvakodni a használatuktól. A metformin tartalmú cukorbetegség gyógyszert szedőknek, ha szívbetegségük is van, akkor 2 nappal a vizsgálat előtt ki kell hagyni a gyógyszer szedését, de csak időlegesen. A röntgensugár nem ürül ki sohasem a szervezetből, mivel benne sem marad. A röntgensugár áthalad a szervezeten abban a néhány millisecundumban, amikor be van kapcsolva a röntgencső. Az áthaladás során keletkező sugárterhelés okozhat károsodást. Egy sima koponya CT esetén ez nem számít erősnek. Az MR-nek viszont egyáltalán nincs ilyen hatása. Nem tudom, hogy milyen ellenérzéseket érez az MR-rel kapcsolatban. Ha nincs klausztrofóbiája, akkor koponya MR-t célszerű csináltatni és nem CT-t. Ha klausztrofóbiás, akkor marad a CT. Ha valóban fontos a koponya ábrázolása, akkor meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy kontrasztanyag adására lehet szükség. Döntsön, hogy mi a fontosabb. Üdvözlettel: Tóth Attila
2015.
01.
09.
bélflóra kérdése:

Nagyobb mennyiségű antibiotikum szedése után alhasi fájdalmaim vannak, melyek kisugároznak a bal lábamba. Okozhatja e ezt a bélflóra károsodása? köszönettel Tóth Józsefné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2015.
01.
09.
Kedves Tóth Józsefné! Antibiotikum által módosított bélflóra okozhat hasi panaszokat, de nem jellemző, hogy a lábba sugárzó fájdalommal járna. Mindazonáltal én még mindig egy képi diagnoszta vagyok, azon belül is szív MR specialista. Az ön kérdése elég messze esik a szakterületemtől. Javaslom, hogy konzultáljon a kezelőorvosával, vagy belgyógyász illetve infektológus szakemberrel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
28.
Mellkas ct helyett Mr vizsgálat kérdése:

Üdvözlöm Doktor Úr! Katalin vagyok, 5 éve tüdő fibrózist diagnosztizáltak.Több mint tíz alkalommal volt kontrasztanyagos Ct vizsgálat.Nagyon sok mellkas röntgen is volt. Nagyon félek a sugárterheléstől. Helyettesíthető lenne Mr vizsgálattal a ct? Debrecen élek. Nemsokára mennem kell kontrollra, gondolom újabb ct vizsgálat lehetséges.Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
28.
Kedves Katalin! A tüdőfibrózis pontos megítélése tekintetében jelenleg az MR nem helyettesíti a CT-t. Nem kell viszont feltétlenül kontrasztanyagot adni minden alkalommal. Manapság számos beállítással csökkenthető a sugárterhelés mértéke. Debrecenben értenek hozzá. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
28.
fejfájás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Gyakran fáj a fejem és szeretnék egy Mr vizsgálaton részt venni,sajnos van egy kis mértékű pánikbetegségem is, ezért nyitott gépen szeretném elvégeztetni!Ha van beutalom pl. a szegedi klinikára ami térítéses mivel én Szolnok megyében lakom, akkor krb. mennyit kell még ráfizetnem? Válaszát köszönöm! Tisztelettel J. Zsuzsanna
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
28.
Kedves Zsuzsanna! Fogalmam sincs. Beutaló az OEP finanszírozott vizsgálatokhoz kell. Ilyen nincs szerintem, hogy ráfizetés. Szegeden van nyitott MR? Én nem tudok róla. Debrecenről és Kaposvárról tudok. Persze lehet, hogy lemaradtam valamiről. A fizetős vizsgálat térítési költségét az adott vizsgálóhelyen tudják megmondani. Ha Szegedre menne, akkor ott kell érdeklődni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
22.
Anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a véleményét kérni! Kisbabát várok, de a fogantatás hónapjaban hasi és kismedencei ct vizsgalaton voltam, ahol kontrasztanyagot is kaptam. A kérdésem arra irányul, hogy a terhességet és a magzat egészségességét befolyasolja e a korabbi vizsgalat. A vizsgalat a ciklus 10. napjan volt, tehát a fogantatás csak utána történt ( ebben biztos vagyok),mivel egy oldalon azt olvastam, hogy csak a ct vizsgálatot követő hónapban javasolt csak teherbeesni ez elgondolkodtatott és aggodalmat ébresztett bennem. Várom válaszát, amit előre is köszönök! Üdvözlettel
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
22.
Kedves Anyuka! Az 1 hónapos javaslatot óvatosságból szokták mondani. A sugárzás a vizsgálat során van csak jelen, a kontrasztanyag meg néhány órán belül a vizelettel kiürül. Ne aggódjon, a kisbaba egészségét nem fogja károsítani a korábbi CT vizsgálat. Kellemes karácsonyt: Tóth Attila
2014.
12.
16.
Aggódó anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm szépen a válaszát,megnyugodtam.Kellemes Ünnepeket kívánunk.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
16.
.
2014.
12.
15.
Aggódó anyuka kérdése:

Kedves Doktor úr, Kisfiam másfél éves kora körül egymás után kétszer (egy hónap eltéréssel )beütötte a fejét és meg kellett röntgenezni.Rá pár hónappal férjemet izotopos pajzsmirigy vizsgálatra küldték és nem mondták,hogy kerülje a kontaktust a gyerekekkel így együtt aludtak.Egy újságcikk kapcsán olvastam egy (talán Bostoni)tanulmány mely a kisgyermekek röntgenbesugárzása veszélyeire hívja fel a figyelmet,ami nagyon meg ijesztett.Picit utánna olvastam és a rákgyógyitás.hu-n azt olvastam,h az agydaganatok kockázati tényezője a kis gyermekkori koponya röntgen.A kérdésem,hogy ez a két röntgen és a férjem pajzsmirigy vizsgálata utánna kontaktus is kovkázatot jelent vagy csak nagyobb dózisoknál van kockázat?Tisztelettel:R.J.M.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
15.
Kedves aggódó anyuka! Ennél nagyobb dózisoknál emelkedik a kockázat. A pajzsmirigy vizsgálat nem röntgen sugárzással jár. Ha olyan izotópot kap a páciens, amivel nem javasolt közösségbe menni, akkor figyelmeztetik a beteget. Legtöbbször bent is tartják, amíg nem közlekedhet. Ezért azt gondolom, hogy a pajzsmirigy vizsgálattal kapcsolatban se aggódjon. Kellemes ünnepeket: Tóth Attila
2014.
12.
10.
ferencyd kérdése:

Igazán köszönöm a válaszokat.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
10.
.
2014.
12.
10.
Brigi kérdése:

Kedves Doktor Úr. Nagyon köszönöm gyors és megnyugtató válaszát. Tisztelettel. Brigi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
10.
.
2014.
12.
09.
ferencyd kérdése:

Köszönöm válaszát, nagyon megnyugodtam. Csak azért ijedtem meg, mert miután hazaértem elolvastam a kapszula adatlapját, és azt hittem sokáig bennem fog maradni ez az anyag és folyamatosan sugározni. Akkor mint laikus ha jól értem abból amit a neten kaptam válaszokat, nagyjából arról van szó, hogy a c14-es karbimid kiürül a szervezetemből a vizelettel, és kilégzéssel 100%-osan. Így gyakorlatilag már mindegy, hogy utána tovább sugároz, mert már nem lesz bennem. Ami sugárzást ezalatt kaptam ezzel az nem számottevő. Mondjuk az nem világos, hogy azt is olvastam, hogy az emberi szervezetben amúgy is van c14-es karbimid, akkor ezt amit bevettem miért üríti ki? (már nem aggódok, csak érdekel a téma ha így alakult) Azt nem tudtam, hogy az embernek 7kBq aktivitásuk van. Mindenhol sievertben voltak megadva értékek. Már csak az nem világos, hogy mi a különbség a radioaktív és az ionizáló sugárzás között. Úgyértem, abból a szempontból, hogy valamelyik károsabb? Nagyon köszönöm az eddigi segítséget.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
10.
Pontosan, a szervezetben kis mennyiségben képződik magától is C14 karbamid. Az is kiürül, de valamennyi mindig van a szervezetben. A kívülről bevitt karbamid időlegesen megemelte az egyébként is ott levő C14 karbamid szintjét, ami aztán a kiürülés következtében visszacsökken a "szokásos" szintre. A biológiai folyamatokban a C14 ugyanúgy viselkedik, mint a "normál" szén, azaz a C12 izotópja. Radioaktivitás, amikor egy atommag instabil és ionizáló sugárzás kibocsátása közben bomlik. Ionizáló sugárzás pedig olyan nagy energiájú elektromágneses vagy részecske sugárzás, mely képes az anyag szerkezetét megváltoztatni és ezzel káros hatást fejthet ki. Ionizáló sugárzás azonban nem csak radioaktív bomlás során keletkezhet. Ennek tipikus példája a röntgen sugárzás, mely szintén az ionizáló sugárzások közé tartozik. Egy másik példa az ultraibolya sugárzás. A magfúzió is radioaktív folyamat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
09.
Brigi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Férjemnek 2014.01.-hóban pulmonális embóliája volt. Most készült kontroll ct. Pulm embólia nem látható. Mko basalisan dorsalisan vs distelectasias terület látható.jobb oldalon a bázis felett a felső tüdőlebeny területén egy 4 mm-es jól körülírt góc látható, mely retrospectíve az előző vizsgálathoz képest változatlan. vélemény: residuális eltérések a tüdőben.Mitől lehet distelectasias ez mit jelent?ez az előző leleten nem szerepelt. Legyenszives elmondani a véleményét erről a leletről. köszönettel
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Kedves Brigi! A dystelectasia annyit jelent, hogy a hátsó részen nem lélegezte át teljesen a tüdejét a páciens. Semmi több. A korábbi vizsgálaton lehet, hogy jobban átlélegezte és ezért nem látszott, vagy látszódott, de azért nem írták le, hogy ne keltsen fölösleges riadalmat. Ha légzési nehézségei vannakk, akkor esetleg légző tornát érdemes végezni - mint legegyszerűbb lehetőség. A lelet összességében megnyugtatónak tűnik. 4mm-es góccal nem érdemes foglalkozni. További jobbulást: Tóth Attila
2014.
12.
09.
Gerinc kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, látom, hogy többen is átestek lumbális gerinc ct vizsgálaton és az egyik előttem szóló, rá kérdezett arra, hogy a lumbális gerinc ct vizsgálaton konkrétan a gerinc melyik részét vizsgálják? Mert engem is érdekelne a válasz. Az egész gerincet mutatja ilyenkor a ct vizsgálat, vagy csak az ágyék és keresztcsontot? A hát gerinc látszik az ilyen jellegű felvételeken? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Noémi.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Kedves Noémi! A lumbális jelentése: "ágyéki". Pl: "Diabole virtus in lumbal est" - Az ördögi természet az ágyékban lakozik. Míg az MR esetén akaratlanul is a látótérbe kerül néhány háti és keresztcsonti csigolya is az ágyéki gerinc vizsgálatánál, addig a CT vizsgálatot el lehet úgy végezni, hogy valóban csak a lumbális régióra korlátozódjon. Minél nagyobb a lefedettség, annál nagyobb sugárdózissal jár, ezért érdemes is arra a szakaszra korlátozni, amelyik érdekes. Erősen függ tehát attól, hogy a beutaló orvos mire kíváncsi? Jelenleg rendkívül szűk a lumbalis gerinc CT vizsgálat indikációja. Amennyiben porckorong eltérést keresenk, vagy ideggyök becsípődésre van gyanú, úgy a jelenlegi ajánlások alapján _nem javasolt_ lumbalis gerinc CT vizsgálatot végezni. Fölösöleges sugárterehelés: _nincs értelme_. A porckorongok és az idegek ábrázolásához _MR vizsgálatot kell végezni_. Ez a hazai és a nemzetközi szakmai ajánlás. Ugyanez igaz a nyaki, a háti és a keresztcsonti szakaszra is. Lumbalis gerinc CT néhány válogatott esetben érdemes végezni, amikor csontszerkezeti kérdéseket kell tisztázni - bár ebben az esetben is sokszor informatív az MR. Ebben az esetben más beállításokkal képezik le a kérdéses gerincszakaszt, mint amikor a belső szerveket vizsgálják. Ezen kívül gerinc rekonstrukciós műtéti tervezéshez is jól jön a gerinc CT. Ha valakinek hátfájása vagy derékfájása van és ennek az okait keresik, akkor _MR vizsgálatot kell_ végezni. Az MR előjegyzés hosszabb, de javaslom, hogy várják ki az időpontot és kíméljék meg magukat egy fölösleges vizsgálattól. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
09.
adsadshgfhgf@mail.com kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! C14- (sugárzó) izotóppal jelzett ureumot kellett bevennem helikobakter teszthez. Mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből ez az anyag és a sugárzás amit kaptam? C14 Helizo kemény kapszula adatlapja: www.ogyi.hu/kiseroirat/ah/ah_0000022284_20091207114151.doc Azt írják, hogy a biológiai felezési idő 8,7 óra. C14 Fizikai felezési idő:5730 év. Olvastam, hogy a két felezési időből képzett effektív felezési idő a teljes kiürülés időtartam. Valójában akkor mennyi idő alatt ürül ki? A sugárzás amit kaptam mennyi ideig marad bennem? Köszönöm válaszát előre is: Dénes
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
09.
Tisztelt Dénes! Látom ugyanez kikerült van a gyakorikérdések-re is. Szóval a wikipedia.hu-s megfogalmazás kicsit félrevezető szerintem. A képlet úgy néz ki konkrétan, hogy az effektív felezési idő reciproka megegyezik a biológiai és a fizikai felezési idő reciprokával. A wikipedia.hu-n a képlet megoldása látható. Helyettesítse be nyugodtan a számokat, csak azzal vigyázzon, hogy az egyik évben, a másik órában van megadva, ezért több nagyságrend különbség van köztük (fizikai felezési idő ezért 50.228.107 óra)! Ilyen esetben az eredmény a matematika és a fizika törvényei miatt az alacsonyabb értékkel fog egyezni. Mert a biológiai tisztulás jóval gyorsabb, mint a fizikai bomlás. Azért az effektív felezési idő is tulajdonképpen 8,7 óra. Hogy mikor ürül ki? Ez már egy nehezebb kérdése. A felezési idő azt jelenti, hogy az eltelt idő alatt a felére csökken. Egy exponenciálisan lecsengő görbe. Szóval mikor lesz zéró egy exponenciálisan lecsengő görbe értéke? Azért annyit még fontos tisztázni, hogy a leírat szerint a tesztben 37kBq aktivitás van jelen. Azt tudta, hogy minden ember a puszta létezésével 7kBq aktivitást hordoz? Ilyen ugyanis a világegyetem. Ha például Pataky Attilát körbeállja 7 jóbaráttja és 2 rossz (mind a jók, mind a rosszak 7kBq aktivitással bírnak), akkor azokban együttvéve akkora aktivitás van jelen a puszta létezésük miatt, mint amekkorát ez a teszt hordoz. Környezetünkban és minden élő anyagban jelen vannak ugyanis természetes radiokatív izotópok. A testünkben például a Kálium 40-es izotópja az egyik ilyen példa. Ezért mérhető sugárdózissal jár, ha valaki megeszik egy banánt vagy ha nem egyedül alszik, hanem fekszik mellette valaki. De emiatt nem érdemes külön aludni. A szoba levegőjében pedig Radon van jelen, melynek mennyisége függ az épülettől és annak átszellőztetettségétől. De emiatt nem érdemes állandóan nyitva tartani az ablakokat, mert a tüdőgyulladás veszélyesebb. Összességében ez az aktivitás nagyon gyorsan annyira le fog csökkenni az ön szervezetében, hogy már nem lesz értelme beszélni róla az univerzum felépítése miatt. Gyanítom, hogy már el is telt annyi idő a vizsgálat óta, hogy el is felejtheti az egészet. És az elfogyasztott banánok miatt se aggódjon! ;-) Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
08.
tüdőembólia kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila Úr! Tüdőembóliával kapcsoltban szeretnék kérdezni. Édesanyámnak szeptemberben nagyon erős háti fájdalma volt, lapocka alatt mindkét oldalon, illetve a gerince, a nyaka bal oldalán és az állkapcsa is fájt. Légszomja volt, halálfélelme, nem tudott feküdni.150-es volt a pulzusa. Másnap száraz köhögés jelentkezett, mely azóta is fennáll. Szívével vizsgálták ki, szívinfarktus gyanújával. Közvetlenül a fájdalmak után szívritmus zavara volt (EKG), majd egy hónap múlva teljes kivizsgáláson vett részt kórházban (24 h EKG, terheléses EKG, szív UH), amikor szintén a szívével vizsgálták ki, de akkor viszont semmi problémát nem találtak nála! Azóta diagnosztizálták nála Leiden mutációt (a vizsgálatot ő kérte, mivel nekem, a lányának is Leiden mutációm van). Szeptember 18-án történt vele mindez. December 2-án SZÓBAN közölte vele a kórház egyik orvosa, hogy összességében úgy néz ki, hogy tüdőembóliája volt, a szívének semmi baja. Viszont CT-ét akkor nem csináltak. Azt szeretném kérdezni, hogy utólag megállapítható-e, hogy szeptember 18-án valóban tüdőembóliája volt-e édesanyámnak? Hagy nyomot a tüdőembólia a tüdőn? Mai napig köhög anyu. Ez egy gyógyszer miatt fontos lenne, hogy megkapja rá a támogatást. Válaszát előre is nagyon köszönöm!!! Tisztelettel. Nagy Barbara
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
08.
Nem mindig látszódik utólag a tüdőembólia. Egyrészt saját magától is igyekszik eltakarítani a szervezet, másrészt a vérhígító kezelés oldja vérrögöket. Ha pici vérrögök voltak csak, akkor lehet, hogy nem fog látszódni. Ha voltak nagyobb darabok is, akkor viszont azok maradványa látszódni szokott, miközben az erekben újra megindul a véráramlás. Köhögni sokmindentől lehet. Pl. gyógyszertől is (ACE-gátlók, Cordarone). A kezelő orvosának kéne utána nézni, hogy mitől lehet a köhögés és lehet, hogy eltart majd egy ideig, mire sikerül rájönni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
07.
MR vizsgálat után kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm szépen megnyugtató válaszát! Üdvözlettel: Péter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
07.
.
2014.
12.
05.
gyerek hasi UH kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, kérem segítsen értelmezni a következő hasi ultrahangban szerepelt leleti leírásokat. 7 éves kislányomé: 1., "Folyamatos vagy nagy volumenű GOR nem ábrázolódott" 2., "Kevés szabad kismedencei folyadék ábrázolódik." 3., Jo ovariumban 7 mm-es és néhány kisebb foll, bo ovariumban apró folliculusok láthatók." Panasza nincs csak nagyon rossz evő ezért készült az UH.Vérvétel is volt, amiben vas maximumon volt (20,2 umol/l), triglicerid 0,4mmol/L alacsony, momocyta 6,5% magas. Köszönöm előre is. Üdvözlettel: Péter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
07.
Kedves Péter! Ez az internetes felület nem megfelelő arra, hogy részletesen meg lehessen vitatni egy beteg dokumentációját. Ráadásul az ultrahang esetén képalkotó vizsgálatról van szó. Javaslom, hogy a kezelő orvossal, illetve a vizsgálatot végző orvossal beszélje meg a kérdéseit. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
05.
Zita kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves vagyok, 1 hónapja tartó, eltérő intenzitású, de állandó bal oldali fejfájással és bizonytalanság érzettel (szédülésnek nem nevezném) kűzdök, ami fizikailag és pszichésen is kikészít. Ehhez hasonló panaszokat tavaly télen homloküreggyulládást követően 6 héten keresztül már átéltem. Akkor koponya CT készült, eltérést nem mutatott. A problémáim egyszercsak spontán megszűntek. Szeretném megtudni mi állhat a problémám hátterében, mert úgy érzem nem csupán pszichés eredetű a dolog. MR vizsgálatig még nem jutottam, mert 1994-ben scoliosis miatt fém csavarokkal rögzítették a gerincemet Németországban és még nem sikerült kiderítenem a beépített anyagok pontos összetételét, enélkül meg nem vállalták a vizsgálatot. A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan MR készülék, amivel a fém csavarok ellenére elvégezhető a vizsgálat, vagy milyen más vizsgálati alternatíva létezik számomra. Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
05.
Kedves Zita! A beültetett fémcsavarok így látatlanban sem képezik akadályát az MR vizsgálatnak. Mielőtt MR-t csináltatna magának javaslom, hogy keressen fel egy fájdalom ambulanciát, ahol nagy tapasztalattal foglalkoznak fejfájással is. Ezek általában neurológiákon szoktak lenni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
05.
MR vizsgálat után kérdése:

Kedves Doktor Úr! Édesapukámnak volt fej /kisagy/ MR vizsgálat, kapott kontrasztanyagot /izotópot/. Aznap MR vizsgálat után kb. 5 órával meglátogattam a 10 hónapos kisbabámmal és meg iy simogatt többször apukám haját, fejbőrét, utána pedig többször a pici újját a szájába rakta. Olyat hallottam, hogy MR után nem érintkezhet kisgyermekkel, mert akár a verejték is sugároz. Nagyon nyugtalan vagyok emiatt. Kérdésem, Kedves Doktor Úr, hogy lehet e valami következménye ennek. Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát! Üdvözlettel: Péter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
05.
Kedves Péter! Az MR vizsgálat alkalmával nem kap a beteg semmilyen sugárzó anyagot. A vizsgálatnak nincsen káros hatása. Izotópot az izotóp vizsgálatkor kapnak a betegek. Az MR-ben nem adnak semmilyen sugárzó anyagot. A kontrasztanyagban egy ritka földfém van, amely nem káros az egészségre. Akkár együtt is aludhat az unokával, semmi baja nem lesz. Csak ne feküdjön rá... :-) Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
04.
Réka kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az idén januárban egy Holteres vizsgálat után tachycardiát diagnosztizáltak nálam. Az ultrahang vizsgálat ekkor még semmilyen eltérést nem mutatott ki. Szeptemberi rosszullétem után az ultrahangos vizsgálaton viszont már a Tricuspidális billentyű I. fokú regurgitatio-ja volt kimutatható, emlkedett pulm. nyomással. Gyermekkoromban is utrahangozták a szívemet, de annak okát, hogy ez milyen szíveltérés miatt történhetett nem tudjuk. Kimutatná-e az MR vizsgálat ha kisgyermekkorban bármilyen eltérés lett volna a szívemen, illetve érdemes lenne-e elvégeztetnem a vizsgálatot a hirtelen megjelenő probléma miatt? Mivel a vizsgálatot önerőből fedezném (magánkilinika) előbb szeretném tudni, hogy Ön szerint érdemes lenne-e a vizsgálatot elvégeztetnem. Válaszát előre is nagyon köszönöm. Réka
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
04.
Kedves Réka! A leírtak nem elegendőek annak az eldöntésére, hogy meg tudjam mondani érdemes-e elvégeztetni a vizsgálatot. Számos szívhiba magától helyre tud jönni (kamrai sövényhiány, ductus arteriosus). Egy enyhe billentyű problémát szívultrahanggal is kiválóan lehet követni. Ezért a legjobb lenne, ha kardiológus szakorvosi vélemény alapján lehetne dönteni. Aki áttekinti az előzményeket és egy aktuális ultrahang vizsgálat eredményét. A magánklinikákon is elérhető ilyen lehetőség. Például az egyik ilyen helyen pont az egyik kardiológus kollégám látja el az ilyen irányú konzulensi feladatokat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
12.
01.
Anikó kérdése:

Tisztelt dr Tóth Attila! Erős lapocka közti fájdalmaim vannak kb. 2 éve, visszatérő hátfájdalmaim 7-8 éve. A lapocka közötti fájdalom a munkában és az alvásban is zavar, felébreszt. Kodeint és cramadolt szedek váltakozva rá + gerinctornázom. Többször írtak ki gyógyfürdő kezeléseket, semmi hatása nem volt. MRI felvételem: „(A gerincszakaszt nyíltirányú T1, T2 STIR szekvenciával ábrázoltuk. AXIál. síkban T2 túlsúlyú felvételeket készítettünk.) A thoracalis gerinc fiziológiás hajlata csökkent. A porcrések tágassága szabályos. Az alsó thoracalis szakaszon a zárólemezek középső harmadában kisebb Schmorl herniatok ábrázolódnak. A Th 8, 9 és 10 porckorong jelintenzitása T2 túlsúlyú felvételeken mérsékelten csökkent. Ugyanezen porckorongokon 2-3 mm-es prostrusio figyelhető meg. A gerincvelő jelintenzitása szerkezete valamennyi szekvenciával szabályos. Az intervertebralis kisízületek eltérést nem mutatnak. A 7-es cervicalis porckorongon jobb túlsúlyú, közepes fokú kiboltosulás van. A cervicalis szakasz MR vizsgálata mérlegelendő.” Kérem szépen írják meg, hogy ez mit jelent. Fájdalommentessé válhatok-e gyógyszerek nélkül? Köszönettel, B. Anikó
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
01.
Kedves Anikó! Egy képalkotó vizsgálatról beszélünk. Ez a webes felület nem alkalmas arra, hogy egy más által már megleletezett vizsgálatról konzultáljunk - úgy hogy még a képeket sem láthatom. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
30.
ramona ramona ramona kérdése:

Tisztelt doktor ur 18hetes terhes vok 16hetes terhesen edesabyamal csontsuruseg meresen vettem reszt anelkul h realozaljam h nekem nem szabad a helysegbe tartozkodnom.azotta sem nyugszom folyamatosan furdal a lelkkismeret h mit tettem.kerem valaszoljon arthattam nagyon a kisbabamnak?ebnpl kifolyolag tortenhet valami kisbabammal?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
12.
01.
A csontsűrűség mérésnél sugárzás csak néhány pillanatig van jelen. Azt éri, aki vizsgáló asztalon fekszik. Azzal, hogy elkísérte a vizsgálatra, nem érte sugárzás. Egyébként olyan kicsit a dózisa ennek a mérésnek, hogy még akkor sem aggódnék igazán, ha ön feküdt volna a berendezésben.
2014.
11.
30.
Összenövés kérdése:

Szeretném megkérdezni, hogy a kismedencei összenövések kimutathatók-e MR-vizsgálattal? Amennyiben igen, kontrasztanyag szükséges-e hozzá? 9 évvel ezelőtt már voltak összenövéseim, amit laparoszkópos műtéttel oldottak. Most ismét állandó fájdalmaim vannak, diagnosztikus laparoszkópiát javasolnak, de előtte van-e értelme az MR-vizsgálatnak? Újból lehetnek-e összenövéseim?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
30.
Szív MR specialista vagyok. Kismedencei radiológiában jártas kollégának tegye fel a kérdést.
2014.
11.
29.
Zoli papa kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Zoli papa jeligével már volt kérdésem. Miután nem tudták a CT-vel kideríteni férjem fejfájásának okát, most MRI-re küldik. Két súlyos probléma is adódik, az 1. Gyermekkora óta fennálló egyensúly zavarral küzd, és nem tud, fej emelése nélkül feküdn i. 2. 2013-ban pertrochanter fumer darabos törését Fi szeggel stabilizálták. Lehet e így koponya MRI. végezni. Tisztelettel köszönöm válaszát Kelecsényiné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
29.
Tisztelt Kelecsényiné! A Fi-szeg nem akadály. Nem tudom, hogy a CT vizsgálatot hogy oldották meg. A CT-hez és a koponya MR-hez is feküdni kell. Talán hasonló manőverrel meg lehet majd oldani, hogy sikerüljön az MR is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
24.
Sugárterhelés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, problémám a következő lenne. 2009 évben, valamint 2011 májusában lumbális gerinc ct vizsgálaton voltam és akkor még fiatal fejjel, tanácstalanul és utána olvasás hiánya nélkül beleegyeztem ezekbe a vizsgálatokba. Az ideggyógyászhoz való látogatásom oka pedig az volt, hogy gyakran fájt a hátam közepe és nap végére, főleg olyankor mikor fizikai munkát is végeztem olyan érzésem volt, mintha össze akarna szakadni az egész gerincem, ezek a fájdalmak pihenésre megszűntek. Először is azt szeretném megkérdezni, hogy a lumbalis gerinc ct vizsgálat az egész gerincet érinti tehát a hát közepét is, vagy csak a deréktájat? Mert ebben senki nem adott nekem felvilágosítást. Olvasgattam a neten és az ott szerzek "tapasztalatok" alapján úgy gondolom, hogy csak a deréktáji részt látják egy lumbális gerinc ct vizsgálaton, akkor nem értem miért küldtek oda, mikor nekem ott nem is voltak panaszaim... Az aktuális kérdéseim a következők lennének, 2011 óta túl vagyok egy szülésen, emelgetek, csinálom a dolgomat és a gerinc panaszaim úgy érzem ismét kísértenek, ezért elmentem egy ideggyógyászhoz aki ismét elküldött egy lumbális gerinc ct vizsgálatra, holott a hátam közepéről van még mindig szó, ott érzem a nagy fájdalmat és bizonyos testhelyzetekben vagy rossz mozdulatban ilyen becsípődés érzését is érzem, annyiban romlott a helyzet, hogy deréktól lefelé a lábaimba is lesugároz a fájdalom, hol a combjaimba érzem, hol pedig a lábszárakban. Természetesen a lumbalis ct eredménye nem igazolt sérvet, valamiféle ideggyök nyomódás ha jól emlékszem enyhe mértékben ezt mondta az orvos, de hogy is lehetne ott probléma, mikor egyértelműen a hát gerincem fáj. Közben halmozódtak a problémáim, mert nyár óta vannak ijesztő tüneteim, szédülök, bizonyos időközönként zsibbadnak a karjaim könyöktől az ujjaim végéig, ehhez néha társul éles kés szúrkáló szerű fájdalom, valamint fél /bal oldali/ arczsibbadás. Az orvosom a tünetek miatt agy koponya ct vizsgálatra fog küldeni. November 10-én volt a lumbális ct vizsgálatom, szeptemberben voltam arcüreg röntgenen, októberben tüdőszűrésen. Félek, sok lesz egyszerre ez a sok sugárterhelés. A koponya ct december közepén lenne. Kontrasztanyagot is fogok kapni, ez okozhat valami káros dolgot a szervezetben? Be vállalhatom a koponya ct vizsgálatot, úgy hogy előtte egy hónappal volt az előző ct és az imént felsorolt röntgen vizsgálatok? Egy ct vizsgálatot mikor tud "kiheverni a szervezet"? Mert ugye nekem volt eddig három lumbális gerinc és most jönne egy koponya ct. Nagy sugárterheléssel jár a lumbális gerinc ct? Elnézést, amiért így lebombáztam a kérdéseimmel, de úgy érzem értelmes és érthető választ Öntől kaphatok. További szép napot kívánok!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
24.
Kedves Kérdező! Az ideggyököket a jelenlegi szakmai ajánlás szerint nem CT-vel, hanem MR-rel kell vizsgálni. Függetlenül a sugárterheléstől. CT vizsgálatra rövidebb a várólista és könnyebben elérhető. Azonban javaslom, hogy várja ki azt az időt az MR-re, mert annyival hasznosabb. Egy lumbalis gerinc CT sugárterhelése nem nagy. Sajnálom, hogy háromszor ismételték, ha értelme sincsen. A röntgen vizsgálatok sugárterhelése elhanyagolható a CT-hez képest. A szédülés esetén is inkább koponya MR az a vizsgáló eljárás, ami pontosabb képet ad. Csak valószínűleg többet kéne várni rá. Ha a panaszai olyan sürgősek, akkor menjen el a CT-re. Ha viszont várhat, akkor érdemes kivárni egy MR vizsgálati időpontot. Radiológusként nem szeretem, ha a beutaló orvos próbálja megmondani, hogy történjen-e kontrasztanyag adás. Pláne, ha lumbális gerinc CT-re utal be valakit. A kontrasztanyag adás a feltett kérdésektől függ és a műszakot vezető radiológus orvos dönt arról, hogy szükség van-e rá. Jobbulást: Tóth Attila
2014.
11.
22.
Györgyi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, hogy mellkas röntgen készítéséhez le kell-e a felsőruházatot venni? Ez azért érdekel, mert a fiam a napokban volt mellkas vizsgálaton, ahol neki nem kellett levetkőznie, trikóban és pulóverben végezte el az asszisztens ezt a vizsgálatot. Ez számomra érdekes, ilyet még nem hallottam. Kérem szíves válaszát. Tisztelettel: Györgyi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
22.
Vékony trikó vagy pulóver, amin nincs minta - amely esetleg sugárfogó - nem akadályozza a vizsgálatot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
19.
45 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Több mint 2éve műtöttek mellrákkal.első évben mammográfia,ezt ismételték,majd a műtéthez a megjelölés is több felvetellel készült. Utána a harmadik műtét előtt mammográfia.Majd mellka rtg,csontizotopos vizsgálat,irrigoszkópia 5 felvétel.Mellkas rtg átvilágitással.Következő év:2x mammográfia,2xmellkasrtg átvilágitással,csontizotop,térd és gerincfelvételek,gerinc ct,2014:mammográfia,mellkasrtg,később még egyszerre 2xmellkas rtg,5db borda rtg,csontcintigráfia ,has és kismedence ct is lenne de nem merem bevállalni,vagy most már ugyis mindegy?Nem lehet mr helyette?Nem volt ez sok?Köszönettel várom válaszát
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
19.
Tisztelt 45! Korábbi emlő daganat esetén rendszeres ellenőrzésre van szükség. Ezért történnek a mammográfiás és csontizotóp vizsgálatok. Ha valamely kérdés vetődik fel, akkor pedig további mérések kellenek, hogy ki lehessen zárni, hogy baj van. A mammográfiát és a csontizotópot nem lehet MR-rel kiváltani. A röngten vizsgálatoknak, amiket írt minimális a dózisa egy CT-hez képest. A daganatos protokollokban sokszor CT szerepel, mert azzal lehet belátható időn belül végignézni az összes szervet. Gondolom az irrigoszkópia hasi panaszok miatt készült. Hasi panaszok esetén a kivizsgálás egy bizonyos pontján el kell végezni az irrigoszkópiát. Képalkotó vizsgálatokról van szó, melyekről látatlanban nehéz nyilatkozni, ráadásul mindig befolyásolja az adott beteg - és én nem vagyok a kezelőorvosa. De a leírtak alapján úgy sejtem, hogy szükség van az elrendelt mérésekre. A gerinc CT-t ki lehet váltani gerinc MR-rel, de ha csontszerkezet a kérdés, akkor jó választás a CT. Ráadásul nem gondolom, hogy pont a gerinc CT dózisától kéne aggódni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
18.
tetoválás kérdése:

Kedves Doktor Úr. Kérdésem lenne, hogy mennem kell hasi kismedencei CT re. Viszont előtte való nap van időpontom a tetoválóhoz, javítása. A tetoválás a csípőnél van egészen a hasam alsó részéig. Befolyásolja e a friss tetoválás a vizsgálatot? Köszönöm szépen a válaszát. Üdvözlettel:Andi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
18.
Kedves Andi! A tetoválás nem zavarja a CT vizsgálatot. Javaslom, hogy push-up és kapocs-mentes melltartóban (pl. sportmelltartó), pantentoktól és fémektől mentes ruhában menjen. Ez megkönnyítheti az öltözködést - adott esetben könnyű ruhadarabokat le sem kell venni. Ez ugyanúgy igaz az MR-re is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
15.
mri vizsgalat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Édesanyámnak 2013 márc-ban készítettek pet ct a szívére, majd 2014 januárjában csontsűrűség vizsgálatot végeztek, ugyanebben az évben októberben készítettek nyaki érről mri felvételt, mely nem volt kiértekelhető, ezert ct vel is megnézték a nyaki eret. Múlt héten hasi uh-on volt édesanyám, amin nem látták rendesen a hasnyálmirigyet,így kért az orvosa egy mri vizsgálatot. Az lenne a kérdesem, hogy az ilyen sűrűn elvégzett vizsgálatok nem jelentenek problémát? Nagyon köszönöm válaszát! Gabriella
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
15.
Az MR vizsgálatnak nincsen káros hatása. A szív vizsgálatára jobbnak tartaom az MR-t, mint a PET-et. Egyrészt mert szív MR specialista vagyok, másrészt pedig szerintem a PET nemcsak drága, hanem ionizáló sugárzást is használ. A CT vizsgálat röntgennel működik, ezért lehet káros hatása. Indokolt esetben kell végezni. Az UH-tól nem kell tartani, nem lesz káros hatása. Amennyiben szükség van rá, mert MR-rel vagy UH-gal nem lehet választ adni egy kérdésre, úgy segítségül kell hívni a CT-t vagy az izotóp vizsgálatokat. Mivel a panaszoknak ki kell deríteni valahogy az okát, ezért a leírt történetben nem látom, hogy hol lenne lehetőség kevesebb vizsgálat végzésére. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
11.
eci49 jellige kérdése:

VÉKONYBÉL KIVEZETÉSKAPCSOLATOSAN VOLT KÉRDÉSEM!!! FÉRJEM 12 ÉVIG COLOSZTOMÁS VOLT! 3ÉVE HOGY TELJES VASTAGBÉL ELTÁVOLITÁS TÖRTÉNT! ILYEN ESETBEN A VÉKONYBÉL MELY RÉSZNÉL KERÜL KIVEZETÉSRE!/ADENO CARCINOMAS / BETEG ÉS ERŐSEN CUKORBETEG 17.5 ÁLTALÁBA A EHGYOMRI 4 SZER SZURJA MAGÁT NAPI 42 EGYSÉG AZ ADAG!!! KÖSZÖNÖM A VÁLASZ ADÁST!! ÜDV MÁTÉNÉ
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Kedves Máténé! Ha ilestomája van, akkor a vékonybél utolsó harmadánál van kivezetve. Egyébként képi diagnoszta vagyok és azon belül is szív specialista. Az ilyen irányú kérdésével inkább sebész vagy gastroenterologus belgyógyász kollégát kérdezzen. Vércukor és inzulin kérdésekkel diabetológus kollégához forduljon a kérdésével. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
11.
Baby kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A párommal a közeljövőben babát szeretnénk, a munkahelyemen csontritkulást mérek (dóziméter nélkül, bővített fokozatú sugárvédelmi képzéssel ). Érdeklődni szeretnék kötelező lenne a dóziméter használata? Mennyivel előbb érdemes jelezni a munkáltatónak a szándékomat baba vállalás előtt?Van erre valami törvény, hogy ne kelljen aggódni a megélhetésem elvesztése végett? Dóziméter használat nélkül a sugárzás káros hatással lehet az egészségemre? Előre is köszönöm a válaszát, segítségét! üdvözlettel.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
11.
Ugyan nekem is kötelező elvégezni a bővített sugárvédelmi tanfolyamit, amire pont ebben az évben került sor, de a csontsűrűség méréssel kapcsolatban nem pontosak az ismereteim. Bizonyos dózis alatt nem kötelező a doziméter használat. A sugárfelelősünk azt mondta, hogy jelenleg tudomása szerint a csontsűrűség mérő azonos kategóriába esik, mint a CT. Habár a CT-nél jóval több sugarat alkalmazunk. Mindemellett a dolgozókat direkt sugárzás sem a CT-ben, sem a dózismérőnél nem éri. A berendezés működése közben a kezelő nem tartózkodik a vizsgálóhelységben, hanem egy árnyékolt vezérlőben ül. A sugárdózis emiatt a CT esetén is nagyon kicsi. Az ajtórésben mérhető, de nem számottevő. A mai berendezések ráadásul jól árnyékoltak és nem a vakvilágba nyomják a sugarat, hanem jól irányított nyalábot állítanak elő. Nálunk kötelező a doziméter annak ellenére, hogy tulajdonképpen érdemi sugár nem is ér. Nálunk ha terhes lesz valaki, akkor nem osztják be tovább CT-be - habár ha nem veszi észre egyből, akkor sem kell aggódnia az imént említett okok miatt. A doziméter hiánya ellenére véleményem szerint nem éri olyan sugárzás, amely egészségkárosító lehetne - feltételezve, hogy kellően ellenőrzött a berendezés és a vizsgáló is. Hozzánk rendszeresen járnak ellenőrizni. Így derült egyszer ki, hogy egy felújításnál a villanykapcsolónál nem volt megfelelő a szigetelés. Eztán ezt pótolták. Az az érzésem, hogy a sugárvédelmi rendszer a hatóságok szintjén itthon működik. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
10.
ECI 49 JELEIGE kérdése:

TISZTELT FŐORVOSÚR AZT SZERTNÉM MEGKÉRDEZNI HOGY A FÉRJEMNEK A VASTAGBELÉT HÁROM ÉVE TELJESEN ELTÁVOLITOTTAK!!12 ÉVIG COLOSZTOMAS VOLT MOST A VÉKONYBÉL VAN KIVEZETVE/ILEOSZTOMA/ ENNEK KI VEZETÉSE A VÉKONYBÉL MELYIK SZAKASZÁN TÖRTÉNIKA KIÜLTETÉS?????? TISZTELETTEL : KÖSZÖNÖM MÁTÉNÉ
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
10.
Kedves Máténé! Az ileum a vékonybél utolsó harmada. Az ileostománál ezen a szakaszon történik a kivezetés. Egyébként képi diagnoszta vagyok és azon belül is szív specialista. Az ilyen irányú kérdésével inkább sebész vagy gastroenterologus belgyógyász kollégát javaslok. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
11.
04.
vizsgálatok hatásai kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyászati műtétre készültem, 2 oldali röntgen felvételt, valamint egy kis medence mri vizsgálatot végeztek rajtam, sajnos akkor még nem tudtam, hogy 2-3 hetes terhes vagyok, ez már csak a vizsgálatok után derült ki számomra. Több helyen is olvastam, hogy nem tanácsos ilyenkor ezeket a vizsgálatokat elvégezni, de sajnos én ezen már nem tudok változtatni. Szeretném megkérdezni mégis milyen kockázati nagysággal kell számolni. Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
11.
04.
A röntgen vizsgálatok során ugyan ionizáló sugárzás éri a pácienst, de a sugár dózis olyan kicsi - még ha a kismedencét érte is - hogy nem kell számolni káros hatással. Az MRI technológia a mágneses térben keltett rádió hullámokkal működik. Ezek jelenlegi tudásunk szerint elenyésző mértékben melegítik a szervezetet, de káros hatással nem rendelkeznek. Azért nem javasolják a vizsgálatot a terhesség első harmadában, mert nincs vele elég tapasztalat. Amerikai MR asszisztensnőkön végzett felmérés sem tárt fel semmilyen káros hatást. Ezért összességében szeretném megnyugtatni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
24.
Charlie kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem: a röntgen terápiás alkalmazásánál hány egység adható maximálisan és milyen időtartamra. Szives válaszát köszönve, tisztelettel: Füvessy Imre
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
24.
Tisztelt Füvessy Imre! Az adott dózis a betegségtől, a kezelési tervtől és a tesstájéktól is függ. A röntgen terápia a sugárterápia tárgykörébe tartozik. Az egy külön szakvizsga. Én radiológus vagyok, és nem vagyok kellően tájékozott a kérdést illetően. Keressen meg a kérdésével egy sugárterápiás szakembert. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
22.
Tesla kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Férjem sella MRI vizsgálatra kapott beutalót. Mivel klausztrofóbiája van hezitálunk, hogy nyitott MR készülékkel ( Hitachi 0,33T) vagy zárt készülékkel végeztessük. Találtunk egy viszonylag tágasabb zárt Siemens 1,5T-es készüléket, amit ki is próbálhattunk mivel nagyon széles a válla a páromnak. Én úgy gondolom a 1,5 T-s készülékkel részletesebb eredményt kaphatunk. Jól gondolom? Továbbá mindkét esetben a fejére szerelik a koponya rögzítőt, így talán el is veszik a nyitott készülék előnye? Üdvözlettel, Katalin
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
22.
Kedves Katalin! Az 0,33T-s térerejű mágnessel is lehet jó minőségű vizsgálatot végezni. A jel erőssége arányban áll a térerővel. Ezért az alacsony térerejű mágnessel 10x - 20x annyi ideig kell tartson a mérés, hogy ugyanolyan minőségű legyen, mint 1.5T térerőn. Ez nem jelenti azt, hogy az alacsony térerejű mérés nem lehet megfelelő minőségű. A lényeg, hogy lehet-e válaszolni a feltett kérdésre. A válaszadás pedig nem feltétlen csak a legszebb képeken lehetséges. Összességében azért a 1.5T-s mágnessel részletesebb lesz a kép, ezért ha a klausztrofóbia megengedi, akkor azt javasolom. Az agyalapi mirigy egy kicsi szerv és a benne lévő betegségek is aprók lehetnek. Amit a fejre tesznek az nem egy rögzítő, hanem egy antenna. Az veszi a jeleket a vizsgálat alatt. Simán lehet mozgatni benne a fejet, annak ellenére, hogy kipárnázzák. Amennyiben a beteg egy 4 perces mérés közben a fejét mozgatja, akkor a teljes 4 perces mérés képei mozgási műtermékesek lesznek. Ez akadályozza a kiértékelést. Ezért fontos, hogy a fej ne mozduljon el kicsit sem a vizsgálati idő alatt. És ebben a beteg kooperációja döntő, mert a fej tekercs nem fogja az akarata ellenére rögzíteni a fejét. Sajnos rendszeresen nem veszik elég komolyan az asszisztensnők által tolmácsolt kérést. A nyitott készülék két darab mágnesből áll, melyek között egy rés van. A rés nagysága gyakran kisebb, mint a csőszerű MR gépe csőátmérője. Könnyen előfordulhat, hogy a nyílt készülék felső része közelebb van az orrhoz, mint egy nagyobb nyílású csőszerű mágnes teteje. Mivel nem vagyok klausztrofóbiás, ezért nem tudom megítélni, hogy melyik készülékben fekve jobb az élmény. Minden esetre javaslom, hogy végig tartsa csukva a szemét, relaxáljon. Egyes helyeken lehetőség van zenét bejátszani a vizsgálat alatt, aminek lehet jó hatása. Habár a mérés során a gép zakatol, ezért akkor sem lesz maradéktalan az élmény. Enyhébb klausztrofóbiában sokat segíthet valami enyhe nyugtató. Pici Xanax, vagy egy kis Frontin például. Ezt célszerű nem közvetlenül a vizsgálat előtt, hanem legalább 1-2 órával előtte bevenni, hogy a mérés idején már hasson. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a beteg kísérővel kell érkezzen és lehetőleg kerülje a vezetést a nyugtató miatt. Persze ha valaki rendszeresen szed nyugtatót, akkor lehet, hogy egy kis Frontint meg sem érez. Folyadékot nyugodtan lehet fogyasztani a vizsgálat napján. A sella MR-hez kontrasztanyagot szoktak adni - bár nem minden esetben. Mi 2 órás éhgyomrot szoktunk kérni, van ahol 4 órát kérnek. Még annyit megjegyeznék, hogy a szokásos csőátmérő 60cm. Néhány helyen már van 70cm-es átmérőjű gép is. Az a 10cm sokat számíthat széles váll esetén. Egyébként azért esik nehezére tágítani a mágnest a gyártóknak, mert a nagyobb csőátmérővel romlik a mágneses tér minősége - ami pedig a képminőség szempontjából fontos tényező. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
22.
cicus kérdése:

Tisztelt Doktor Úr ! Azt szeretném Öntől megkérdezni,hogy mai napon hasi CT-re voltam küldve,és jeleztem,hogy a egy régebbi CT alkalmával hasmenésem volt a kontrszanyagtól/amit inni kell /,ezért behivtak vizsgálatra úgy,hogy nem kellett innom semmit.Bent a mikor vénásan akartak adni jódos anyagot,kérdezték,hogy van-e allargiám.Én azt mondtam,amit az endokrinológusom javasolt,hogy ne adjanak jódos anyagot,mert autóimmun pajzsmirigy alulmúködésem van,és a jódtől belobban a pajzsmirigy.Ezután csináltak "A rekeszkupolától a symphysisig nativ felvételeket Gastrografinos előkészités nélkül spirál technikával felvételeket ".Azt irták rá,hogy a beteg nem egyezett bele az intravénés kontrasztanyag beadásába,pedig én csak jeleztem az előbb leirtakat. Azt szeretném Öntől megkérdezni,hogy igy mennyire értékelhető a felvétel,ugyanis a Tumoros AFP értékem magasabb /8 max,és nekem 13,9 /,és ezért szerettük volna megnézetni a májnál látni-e valamit.A tumormarker többi eredménye negativ,csak ez az eltétés van,és ez emlkedik szép lassan. A hasi UH-nál nagyon gázosak voltak a belek,és nem volt értékelhető a vizsgálat ezen része.Sajnos sok gyógyszert kell szednem a szivemre,alkoholt egyáltalán nem fogyasztok,nem dohányzom.Igy most kicsit nyugtalan vagyok,mert nem igazán tudom az eredményt.Igy egyébként a mostani vizsgálattal nem volt semmi eltérés. Elnézést a hosszú levélért,és előre is nagyon köszönöm a válaszát ! Tisztelettel:Olga
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
22.
Kedves Olga! A jódos kontrasztanyag - habár a jód kötött formában van benne - mégis befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A gyakorlatban ez túlműködést jelenthet. Amennyiben az endokrinológus nem javasolja, én sem tukmálom a kontrasztanyagot egyik betegre sem. Sajnos kontrasztanyag adás nélkül viszont a májban lévő eltérések nem feltétlenül látszódnak. Egy részük csak kontrasztanyag adással látható igazán. Tehát az eredmény részben jó, mert nem látható semmi kóros, de sajnos nem zárható ki, hogy esetleg nem látszódott valamely kóros eltérés kontrasztanyag adás hiányában. Ezért ha továbbra is fennáll a gyanú az emelkedett laborértékek miatt, akkor érdemes lehet további vizsgáló eljárás után nézni. Említette, hogy az ultrahang nem volt értékelhető - pedig az a legegyszerűbb. Egy további lehetőséget jelent a máj MR vizsgálata, ami helyettesítheti a CT-t. Ebben az esetben nincs jód a kontrasztanyagban. Az előjegyzési időpontok hosszabbak MR-re, mint CT-re, de érdemes kivárni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
19.
ct sugár kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm a gyors választ. Igen, daganatról van (pancreas feji) és az eddig készült 2 ct nagyon gyatra minőségű a sebész szerint, ezért véltem úgy, hogy az mr-nek több értelme lenne, nem beszélve a sugármentességéről. Ha tud ajánlani stabilan jó minőségű felvételeket készítő ct labort, akkor azt is megköszönöm.Péter L.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
19.
Képalkotó vizsgálatról látatlanban nem tudok nyilatkozni. Minél kevesebb sugarat használ, annál gyatrább. Ha jól megfürdetik a beteget a sugárban, akkor rendszerint szép lesz. Az más kérdés, hogy egy daganat méretének a meghatározásához elég lehet egy első látásra gyatrának tűnő képsorozat is. Budapesten ajánlhatom: az egyetemi klinikákat, az onkológiai intézetet, az IMC-t (Péterfy és ÁEK), Bajcsy CT-t. Ezeket ismerem. De van még ezeken kívül is több hely, ahol megfelelő a képminőség, tudtommal. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
19.
Virág Sebestyén kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Keresztcsonti problémával küzdök, de nem szeretném, hogy a röntgen sugarak veszélyeztessék az esetleges gyermekvállalásomat. Mennyire veszélyes, és mit lehet tenni, hogy a kérdéses részek ne kapjanak sugárterhelést? Terheléses röntgen ebben az esetben is meg lehet csinálni, és az hasznosabb lehet? Ki lehetne váltani a röntgent valamilyen más diagnosztikai módszerrel? Létezik olyan például, hogy terhelés alatti MR vizsgálat? Köszönettel! Sebestyén
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
19.
Kedves Sebestyén! Létezik olyan, hogy terheléses gerinc MR, de nem tudom, hogy az országban csinálnak-e ilyet és hol. Terheléses keresztcsont MR-ről még nem hallottam, de ettől még lehet, hogy csinálnak ilyen vizsgálatot. Szív-érrendszeri specialista vagyok, egy csont-ízületi radiológus specialistának tegye fel a kérdését. Néhány keresztcsonti rtg felvétel nem befolyásolja egyébként a gyermekvállalást. Pláne, hogyha ön férfi. Az ezirányú aggodalmai túlzóak. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
18.
ct sugár kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A feleségem 2 mellkas-has-kismedencei Ct-n van túl az elmúlt 40 napban. A ct sugárzással kapcsolatos az 1. kérdésem: a második ct képi anyagán az szerepel, hogy a DLP összesen 890 mGY-cm. Mennyi a határérték a DLP vonatkozásában éves(?) szinten? Illetve 1 mGY-cm mennyi mSv-nek felel meg? Hogyan lehetne azt elérni, hogy legközelebb (kb 1 hónap múlva esedékes) MRI felvétel készüljön róla? Ezt ugye a kezelőorvos dönti el, de mi alapján? Köszönöm válaszát előre is. Péter L.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
18.
Kedves Péter! Nincsen konkrét éves határérték a DLP-t tekintve. A 890 mGy*cm ahhoz képest, hogy "tokától-bokáig" ment a mérés nem sok. A mGy*cm-t nem lehet egyszerűen átváltani mSv-re. Testrészenként mások az átváltási értékek és időnként még a szakma is vitatkozik azon (nemzetközileg) hogy például a koszorúér CT esetén mekkora legyen a szorzószám. Az egyes vélemények között akár kétszeres eltérés is lehet. 1 hónapra bajosan fog MR időpontot kapni, ahhoz előbbre kell gondolkodni. Általában néhány hónapra. Én most januárra adok időpontot. Persze helyenként és vizsgálati típusonként változik, hogy mennyit kell várni. Az MR esetén egy régió fél órás vizsgálatot jelent. Egy has-mellkas-kismedence baráti másfél óra. Én feküdtem benn már órákat és a szív MR vizsgálatok is 1 órán át tartanak. Higgye el nekem: fél óra után kényelmetlen, 1 óra után meg elég kellemetlen tud lenni a vizsgálat. A CT pedig 5 perc. Mármint maga a mérés - az ivást és a szúrást nem számolva. Amennyiben eddig CT vizsgálatok történtek, akkor továbbra is azzal kontrollálnám. Habár nem tudom, hogy mi indokolja egyébként az ilyen sűrű kontrollt - mert ha jól számolom 2,5 hónapon belül ez lenne a harmadik vizsgálat. Ha onkológiai betegségről van szó, akkor a szakmai protokollok utalást tesznek arra, hogy milyen gyakran és mivel javasolt végezni a kontrollt. Ezzel az onkoteamnek tisztában kell lennie. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
16.
vese-hasi ct kérdése:

Kedves Doktor Úr! Én vagyok az a nem egész 40 éves korábbi kérdező, aki veseciszták kapcsán a natív-kontrasztos hasi-kismedencei ct sugárdózisát és az ionizáló sugárzás karcinogén hatású kockázatait kezdte feszegetni. Egész érdekes diskurzusok folynak az oldalon azóta is. Ennek kapcsán megtaláltam többek közt azt is, hogy a kontrasztanyagos ultrahangra adaptálható a veseciszta tipizálására is, sajnálatos, hogy itthon nem csinálják. Magam részéről a Ct vizsgálattal kapcsolatban azért vagyok bizonytalan, mert hasi uh-t magánrendelésen radiológusnál csináltattam, képet nem, csak írásos leletet kaptam, ami alapján a szakorvos CT-re utalt be. Azonban a radiológus maga is bizonytalan volt, hogy kell-e CT vagy szoros uh kontroll elég-e, mert úgy néz ki mintha gyulladásból maradt volna vissza a dolog. (Nem szeretném ha a CT ágyúval lövünk verébre téma lenne.) És az a tapasztalatom sajnos, hogy rengeteg szakorvos tisztában sincs a CT okozta sugárdózissal. Találkoztam már olyan plasztikai sebésszel, aki nem tudta, hogy a CT ionizáló sugárral működik, míg másik sebész, aki onkológiai betegeket is műt, azt mondta, hogy a CT nem veszélyes, mert lágyabb sugár, mint a röntgen, ne aggódjak. (A sebész mondatából a lágyabb az igaz, de épp ezért veszélyesebb, mSv-ben kifejezett értéke jóval nagyobb is. ) ÉS olyan orvossal is, aki hetente végez CT vezérelt műtéteket, szerinte rákkockázat szempontjából a Ct porszem a gépezetben. Azt is értem, hogy a beteg megnyugtatása fontos és nyilván nem "okosabb" akarok lenni, vagy vagyok, mint az orvos/orvosok, de sosem az orvos fekszik a kés alá vagy a Ct gépbe, hanem én. Egyszerűen csak körültekintő szeretnék lenni, ahogyan egy ház megvásárlásnál is odafigyel az ember és ha nem ért hozzá, akkor még akár építészt/statikust is visz magával a megtekintéskor, ahhoz hogy megfelelő információval rendelkezzen. ÉS ehhez nem elég a műtét, vagy a diagnosztika napján az ember orra alá dugni a kockázatokról a papírokat. Ez a fajta megbeszélés meg a magyar egészségügyből még nagyon hiányzik (se pénz, se idő nincs rá.) És a mentalitás sem ilyen, úgyhogy ezért nagyon jó ez a felület, mert itt Ön (annak ellenére hogy MRI specialista) nagyon korrektül válaszol mindenre. Részemről fogalmam sincs például hogyha a több apró szabályos és a kétoldali apró meszes megvastagodott falú atípusos vesecisztában mit keresünk CT-vel, ha a szakorvos se számít semmi rossz dologra saját elmondása szerint. (Mindemellett hogy tudom, hogy a cisztákat CT-vel szokás tipizálni.) Ennek kapcsán mint radiológusnak tennék fel egy kérdést: egy ilyen uh lelettel a kezében saját családtagjának (édesanyjának, lánytestvérének, feleségének) milyen vizsgálatot javasolna legszívesebben? A másik ami számomra érdekes, hogy rengeteg magándiagnosztikai cég van a piacon CT-vel is, akik hirdetik magukat és a gyakori kérdéseknél leírják, hogy pl. babával a CT-t követő menstruáció után lehet már próbálkozni. Ezt egy hasi-kismedencei vizsgálat után, azért nem tudom mennyire korrekt információ. De ha meg így van, akkor a vese CT vizsgálatomat meg tényleg én aggódom túl. Elnézést a litániáért. Üdvözlettel.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
16.
A lágyabb sugárzás nem feltétlen jelent nagyobb dózist. Más az elnyelődése, viszont a keményebb sugárzás nagyobb energiát hordoz. Emiatt például egy szív koszorúér CT során a sugár lágyításával akár 50% dózist is meg lehet spórolni. Ezt napi gyakorlatban alkalmazzuk is, a készülék pedig kijelzi számunkra, hogy a paraméterek állításával mennyire sikerült csökkenteni a sugárzást. Az összefüggés bonyolultabb, mint amilyennek elsőre tűnhet. Ha a saját családtagomnak lenne egy ilyen UH lelete, akkor az ismeretségi körömben keresnék egy urogenitális radiológiában jártas kollégát és vele konzultálnék, hogy mit javasol. A CT vizsgálat teratogén hatása elhanyagolható. Emiatt a vizsgálatot követően nem kell számolni olyan visszamaradó hatással, ami később a babát károsítaná (a képi diagnosztikában alkalmazott eljárások esetén). Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
16.
Gyermekvállalás CT-vizsgálatok után kérdése:

Tisztelt Dr. ÚR ! Párom 28 éves és pár hónapja bal-veséjét el kellett távolítani daganat miatt. Szerencsére utókezelésre nem volt szükség, de viszont ellenőrzés céljából még 6 évig félévente hasi és mellkas CT-re kell járnia. Eddig két CT- vizsgálaton esett át. A kérdésem az lenne hogy ha 1-2 éven belül szeretnénk gyermeket vállalni akkor menyire teszi ezt kockázatossá az addig elszenvedett sugárterhelés, tehát félő e hogy a gyermeknek ebből kifolyólag bármiféle betegsége fogyatékossága lesz ? Mivel 6 éven belül mindenképp szeretnénk gyermeket, ezért a terhességet megelőzően is és a várandóság ideje alatt is fel kell függeszteni az ellenőrzéseket ami ugye így akár 1,5 év is lehet, esetleg MR vizsgálattal nem helyettesíthető a vizsgálat , azt olvastam lehet tévesen hogy az "kevésbé káros". Köszönöm a válaszát előre is ! Minden jót kívánok!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
16.
Kedves kérdező! Előzetes CT vizsgálat által okozott korábbi sugárterhelés nem várható, hogy befolyással lenne a gyermekvállalásra. A terhesség alatt természetesen javasolt alternatívákat keresni. Itt érdemes tudni, hogy a terhesség első harmadában az MR sem javasolt, csak indokolt esetben. Ugyan ismert káros hatása az MR-nek nincsen, viszont elegendő tapasztalat sem, hogy biztonsággal kizárható legyen valamiféle káros hatás. A kontrasztanyag adás pedig külön kérdés, ugyanis itt is kevés a tapasztalat. Emiatt a kerülését javasolják terhesek vizsgálata esetén. Hogy az MR helyettesítheti-e a CT-t, azt betege válogatja. Amennyiben szakmailag elfogadható az MR, úgy a terhesség második kétharmadában alkalmazható, lehetőleg kontrasztanyag adás nélkül. További információkat urogenitális radiológus specialistától kérnék. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
15.
noémi kérdése:

Köszönöm kimerítő válaszát! Harkányi professzornak itt találtam a témában egy írását: http://www.socrad.hu/upload/radiologia/magazine/262_272.pdf A CT vizsgálat miatt (amire küldtek) én is aggódom, ahogyan, látom a korábbi hozzászólásokból, mások is. (Bár őket nyugtatta a doktor úr.) Én viszont még keresem a CT alternatíváját, ami nem ionizáló sugárzást használó képalkotó eljárás, de biztonsággal látja azt, amit épp keresnek rajtam és uh alapján is jóindulatúnak tűnik. (MRI nem jön szóba)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
15.
Az aggodalom jogos, viszont fontos, hogy emiatt ne maradjon távol senki olyan vizsgálatoktól, amik fontosak egy diagnózis felállításához. Az ultrahang egy jó kiindulási pont. Például soliter máj laesiok (egygócú eltérés a májban) kivizsgálásában ajánlott a kontrasztanyagos ultrahang elvégzése. Szerencsés esetben nincs is szükség további vizsgálatokra - ha az eredmény egyértelmű. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
15.
noémi kérdése:

Kedves Doktor Úr! Három kérdésem lenne: végeznek ma Magyarországon kontrasztanyagos uh vizsgálatot hasi kórképek kivizsgálásához? Ha igen, akkor hol és milyen esetekben? (Akár magán klinikán is.) Lentebb korrekt választ adott valakinek hasi-kismedencei CT vizsgálat ügyében a sugárzással kapcsolatban. Van egy félmondata, miszerint a "szórt sugárzás miatt nem is aggódunk úgy". Vagyis akkor CT kapcsán mégis van ok aggodalomra? Az mell ultrahangos elasztográfia hatékonyabb szűrő módszer 40 alatti nőknél, mint az emlő ultrahang?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
15.
Kedves Noémi! 1.: Az egyik gyártó nemrég sikeresen engedélyeztette az ultrahangos kontrasztanyagát Magyarországon. Azon gondolkozom, hogy honnan hallottam olyan előadást konferencián, amiben erről volt szó. Egyrészt a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján érdeklődnék. Onnan Tarján Zsolt jut eszembe, de ő most Angliában dolgozik és csak időnként van itthon. Nem tudom, hogy ad-e rendszeresen műszakot és ha igen, akkor hol. Másrészt A magyarországi ultrahang egyik pápája jut eszembe: Harkányi professzor. A Heim Pál Gyermekkórházban van a főhadiszállása. Szakértője a kérdésnek. Ha más nem, a professzor úr szerintem tudni fogja, hogy hol érdemes érdeklődni. 2.: A CT berendezés röntgen sugárzással működik. Ezért nem veszélytelen az alkalmazása. A szakma és a gyártók folyamatosan dolgoznak azon, hogy a kockázatokat minél alacsonyabbra csökkentsék. Ebben a tekintetben az elmúlt 10 évben is nagy előrelépések voltak. És a fejlődés nem áll meg. Egyre kevesebb röntgen sugárzásra van szükség ugyanolyan képminőség elérésére. A szórt sugárzás egy olyan válaszban merült fel, ahol arról volt szó, hogy egy régió vizsgálatánál mennyi sugárzás éri a szomszéd szerveket. Ha például hasi CT vizsgálat történik akkor az emlőket szórt sugárzás fogja érni. Ennek a mennyisége jelentősen kisebb annál, ami a hasra fog jutni. Ezért nem arra koncentrálunk, hanem a hasra. CT vizsgálat esetén mindig mérlegelésre van szükség. A döntéshozatalban segítenek a szakmai szervezetek javaslatai. 3.: Az emlők fiatal kori vizsgálatánál előtérbe kerül az ultrahang. Itt a fő kérdés nem az életkor, hanem a mirigyállomány mennyisége és az emlő összetétele. Amennyiben főként zsírszövetből tevődik össze, akkor a mammográfia informatív eljárásnak számít. Ha sok a mirigyállomány, akkor az ultrahang lehet a választandó. Egy 35 éves nő esetén sok esetben már nincs olyan sok mirigyállomány, mint egy 25 éves korú nő esetén. Mindig esete válogatja, szerepe lehet az alkati adottságoknak is. Van, hogy mindkét módszert használják kombinációban. Külön nehézséget jelentenek az úgynevezett mastopathias emlők. Az elastographia egy fejlődőben lévő eljárás. A sima ultrahang vizsgálat kiterjesztésének lehet felfogni. A szokásos emlő UH során látott konkrét eltérést lehet tovább vizsgálni. Még nem olyan kiforrott és nem találta meg úgy a helyét, jelenleg is fejlődőben van az elastographia. Itt fontos megjegyeznem, hogy nem rendelkezem emlődiagnosztikai jártassággal. Amennyiben további információra van szüksége javaslom, hogy konzultáljon emlődiagnosztikában jártas radiológus szakemberrel. Javaslom egyrészt Forrai Gábor professzor urat. Jelenleg most nem tudom, hogy hol dolgozik rendszeresen. Az általa alapított szakmai műhely a Szabolcs utcai kórház bezárását követően az ÁEK-ba került. Ott tudom még javasolni Riedl Erikát is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
11.
Koponya CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tavaly június óta 5 alkalommal volt koponya CT-m (2013. június, augusztus, november, 2014. július és október - ezek közül a tavaly augusztusi és a tegnapi kontrasztanyagos vizsgálat volt), valamint 2013. júliusban egy kontrasztanyagos MR és MR Angio vizsgálat is fejfájás miatt. A tegnapi CT-t követően ma reggelre fejfájás (nyomás) jelentkezett a fejem felső 1/3-ánál és jobb oldalon a szemem környékénél zsibbadást érzek. (Ezek a tünetek korábban nem álltak fenn.) Azt szeretném megkérdezni, hogy a CT vizsgálat mennyire lehet káros? Elképzelhető, hogy túl sok sugarat kapott a fejem az elmúlt 1 évben? Mennyi az a normális sugárzás, ami még nem káros az agyra? Köszönöm válaszát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
11.
Azt leginkább a kezelő orvosa tudja, hogy miért volt szükség ismételt koponya CT vizsgálatokra az ön esetében. Ezek szerint MR is készült. Az sem világos, hogy a CT-k egy része helyett nem lehetett volna MR-t készíteni? Vagy a CT vizsgálatokat sürgősséggel készítette? Ez a felület arra nem alkalmas, hogy ezt ilyen részleteiben ki lehessen tárgyalni. Hogy az első CT-n volt valami, amit sürgősségileg kellett kontrollálni? Fejfájás miatt készültek a CT-k is? Mert az MR amiatt készült. Eddig fejfájással vizsgálták és most arra gyanakszik, hogy most már a vizsgálatok miatt fáj a feje? A kérdésére a válaszom, hogy a CT vizsgálati módszer röntgen sugárzást használ és lehetnek káros hatásai is. Ugyanakkor 5 koponya CT miatt nem valószínű még, hogy kárós szövődménnyel kellene számolnia. Egyébként a sugárzás miatti károsodás az nem fejfájás formájában jelentkezne. A továbbiakban azt javaslom, hogyha ilyen gyakran van szükség az ön számomra ismeretlen betegsége miatt koponya képalkotásra, az inkább koponya MR legyen és ne CT. Kivételt képeznek ez alól bizonyos sürgősségi állapotok (trauma, stroke gyanú, koponyaűri vérzés gyanúja, stb..). Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
10.
09.
JOBB VÁLL FÁJDALOM kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 53-éves vok! Azt szeretném kérdezni hogy 1-éve rögenezték a jobb vállamat kisfokú mozg, korl. A Jó vállizület duzzadt. kis mennyiségű fluidin tap Mozgásfunkció 40% beszűkült. s-alakú dorsolumvbb.scoliosi DG.Arthrotis omi.Id Scoliosis Th. Ezt írák a leletre de miután szedtem rá a gyógyszert jó volt, de már megint annyira fáj ha felemelem meg még jobban fáj mit tegyek nagyon aggódom Köszönöm Miellőbbi Válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
09.
Képalkotó diagnoszta vagyok, azon belül is a leginkább a szív MR a szakterületem. Kérdését leginkább rheumatológusnak vagy ortopédusnak kéne feltennie. A diagnosztikai kérdésekre pedig leinkább csont-ízületi radiológiában jártas radiológus kollégát kéne keressen. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
08.
Csucsuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem a következö lenne Önhöz: Hasi ct elött vagy után, 1 hónapon belül elmenni mammográfiára nem sok -e sugárterhelés szempontjából. Köszönöm válaszát. Z-H Ilona
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
08.
Kedves Ilona! A hasi CT során csak elenyésző dózis éri az emlőket. Menjen el nyugodtan mindkét vizsgálatra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
06.
terezke60 kérdése:

tisztelt Doktor Ur! A kerdesem a kovetkezo; a lanyom gyakorlatozott egy hetet egyik korhaz radiologia osztalyan es utolag kiderult, hogy terhes ,abban az idoszakban, kb 2-3 hetes lehetett . A velemenyet szeretnem kerni, hogy mi a teendo, milyen karosodast szenvedhetett a kisbaba? meg kell szakitani a terhesseget? Valaszat elore is koszonom.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
07.
Pontosan nem tudom milyen gyakorlaton volt, de az alkalmazott sugárvédelmi eljárások (sugárvédő fal, ólomkötény, stb...) az osztályon dolgozókat is védik, nem csak a beteget. Az ellenőrzések pedig rendszeresek ország szerte. Ezért szeretném megnyugtatni önt és a lányát is. Nem érhette olyan sugárhatás, hogy emiatt magzatkárosító hatástól kelljen tartani. Gratulálok a babához. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
05.
tüdőszűrő kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tegnap pozitív lett a terhességi tesztem, ami nagy öröm számunkra, egy dolog mégis nagyon aggaszt: Számításaim szerint tehát kb. 5 hetes terhes lehetek most, de a ciklus 24. napján tüdőszűrésen voltam. Mennyire lehet káros hatással a magzatra a ilyen korai időszakban (megtermékenyülés utáni két héten belüli) röntgensugár? Válaszát köszönöm Rita
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
05.
Kedves Rita! A tüdőszűrésnél a mellkasról készítenek röntgen felvételt, a kismedence nincs a sugárnyaláb útjában. A mellkasra is minimális dózis jut. Valószínűtlen, hogy bármilyen hatása lenne az embrióra. Nyugodjon meg, emiatt ne aggódjon. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
10.
04.
kontrasztanyag kérdése:

Köszönöm az előző kérdésemre adott válaszát. Ahogy olvasgattam az előző kérdezőknek írt válaszait, az merült fel bennem, hogy a testen belül haladó elenyésző szórt sugárzás, ami egy CT vizsgálatnál az egyéb szerveket érinti az a kontrasztanyag miatt van, vagy attól függetlenül? (Az ember ezt valahogy úgy képzeli, hogy magától a "szkenneléstől" kerül az ember a szórt sugárba, de az akkor miért testen belül halad. Ez a "haladás" is csak a vizsgálat idejére korlátozódik? A jódos CT kontrasztanyag maga nem radioaktív?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
10.
04.
A sugárzás legyező alakban halad a testen át az egyik oldalról a másikra, ahogy a röntgen cső a burkolat alatt forog körbe-körbe. Ez egy jól megformázott sugárzás. Tehát ha a májat vizsgálják, akkor ez a sugárzás nem éri a kismedencét. Viszont a testben a keresztül haladó sugarak megpattanhatnak. Ilyenkor oldalra a sugárzás egy kis része eltérülhet. Ez a szórt sugárzás a testben keletkezik, és abban halad felfele, vagy lefele. Ha a kismedencét kell védeni egy hasi vizsgálatnál, hiába rakják az ólomkötényt a betegre, a szórt sugárzás akkor is kialakul. Viszont a szórt sugárzásnak nagyon kicsi a mennyisége és a sugár terhelést elsősorban nem az okozza. Ezért nem is aggódunk miatta úgy. Az alakalmazott kontrasztanyag nem rádióaktív, nincs sugárzása. Olyan anyag van benne, ami elnyeli a sugarakat és ezért jól kimutatható a képen. Szerencsére ehhez nincs szükség káros anyag használatra. Nem csak hogy nem sugároz, hanem akár még árnyékolhat is. Ha túl sok van belőle, akkor teljesen el tudja nyelni a sugárzást. Például azt javasolják, hogyha terhes nő mellkasát vizsgálják tüdőembólia kimutatása céljából, akkor itassák tele kontrasztanyaggal. A belekben lévő kontrasztanyag pedig le tudja árnyékolni azt a kevés szórt sugárzást is, ami a magzat felé haladna. Ugyancsak nem sugároznak a vénás kontrasztanyagok sem. A CT vizsgálat során használt sugárzás csak a vizsgálat egy néhány másodpercében van jelen. Utána nem marad sugárzás a szervezetben. Amikor a mérésnek vége van, akkor abban a pillanatban megszűnik a sugárzás is. Ez nincs íy az izotópos mérések esetén. Az izotóp diagnosztikában sugárzó anyagot adnak be injekcióban, aminek a dúsulását ki tudja mutatni a kamera a szervezetben. Ebben az esetben a beadott anyag szándékosan sugároz, mert ez a cél. Az izotóp diagnosztika ezért teljesen más, mint a CT. A CT vizsgálatot röntgen asszisztensek készítik és radiológus szakorvos értékeli. Az izotóp vizsgálatokat izotóp szakaszisztensek készítik el és izotóp diagnosztikai szakorvos leletezi. Az CT berendezések radiológiai osztályon üzemelnek, az izotóp vizsgálatokat izotóp diagnosztikai laborban készítik. Két különálló szakterület. Az egyikben a belülről jövő sugárzást figyeljük (izotóp), míg a másiknál az áthaladó sugárzást mérjük (CT). Remélem így már érthetőbb.
2014.
09.
30.
hormonspirál és CT kérdése:

Hasonlóan a néhány kérdéssel előttem szólóhoz rutin CT vizsgálatra küldtek, szintén vese miatt, ami automatikusan kontrasztanyagos vizsgálat. Miréna hormonleadó rendszer van a méhemben (ráadás terápiás célból), a szakorvos szerint ez nem baj, a vizsgálat elvégezhető. Feltételezem, hogy maga a vizsgálat valóban elvégezhető, de én mégis aggódom. A miréna folyamatosan adja le a hormonokat, a hormonra és az egyenletes kibocsátást biztosító rétegeire, illetve magára az eszközre, hogyan fog hatni a sugárzás? Módosítja a hatásmechanizmusát , a benne lévő gyógyszer molekula szerkezete hogyan alakulhat át? Továbbá nem marad sugárzó bennem az eszköz? (elvileg még évekig bennem lehetne.)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
30.
A sugárzás nem károsítja az eszközt, nem fogja megváltoztatni a hormonokat. A sugárzás nem is marad benne sem az eszközben, sem a szervezetben. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
29.
ct-sugárterhelés kérdése:

Kedves Doktor Úr! A SOTE Radiológiai Klinikáján használt Philips Brilliance 16 szeletes CT készülék és az Uzsoki kórház új 64 detektoros Toshiba CT gép rutin vizsgálatainál a sugár dózisában mennyi különbség lehet például egy mellkas ct. vagy az előttem kérdező natív-kontrasztos hasi-kismedencei ct-je esetén?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
29.
Sima mellkas illetve has-kismedence CT esetén minimális előnye van a 64 szeletes berendezésnek. Az aktuális beállítások (sugárkeménység, csőáram, lefedettség, sugárspórolási opciók) jobban számítanak ebben az esetben, mint a gép detektorsorainak száma. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
27.
Hasi-kismedencei CT kérdése:

Köszönöm eddigi kimerítő válaszait. Már csak két kérdésem van: az emlőket ért elenyésző szórt sugárzás mértéke mekkora, nem haladja meg pl. egy mammographiás vizsgálat mértékét? Azt olvastam, hogy egy 2007-es amerikai felmérés szerint 72millió éves CT vizsgálatra 27ezer éves CT által indukált daganatos megbetegedés jut. Mint laikus a teljes tanulmányt részben nem is érteném, másrészt csak annak orvosi képzésben használt prezentációs kivonatait, és a szintén laikus sajtó által tálalt változatait találtam meg, amit nem tekintenék szakmai állásfoglalásnak. Ön mint radiológus nyilván ismeri a kutatásokat és statisztikai adatokat is. Magyarországon a CT-t követő negatív leletek után folyik bármi ilyen jellegű után követés?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
27.
A teljes dózis attól függ, hogy hány fázisban készítenek képsorozatot kontrasztanyag adást követően - hányszor mennek végig a vizsgált régión. Egy natív-kontrasztos mérés esetén elmarad a szórt sugárzás okozta dózis egy mammográfiától. Nagyon nehéz a sugárzás okozta daganat előfordulást mérni, mert ma már elég kevesen vannak, akik megérik az idős kort és ne estek volna át néhány CT-n. Miközben kozmikus sugárzás és természetes háttérsugárzás is ér minket. Sajnos az ilyen becsléseket az atombombákból és nukleáris balesetek sérültjeivel kapcsolatban végzett vizsgálatokból próbálják kikövetkeztetni - viszont ezek sokkal nagyobb sugárhatásról szólnak. Szakmailag is vitatják, hogy miként lehet visszaszámolni egy jóval kisebb sugárhatást. Vannak olyan vélemények, hogy kismérvű sugárhatás akár jótékony hatással bírhat, mert felpörgeti a sejtek önjavító mechanizmusait. Azt azért senki nem mondja, hogy a röntgen jótékony lenne, csak érzékeltetni akartam, hogy ez mennyire összetett kérdés. A pontos mértékű daganat keltő hatással kapcsolatban próbálnak konszenzusra jutni, de jelenleg még vita van rajta. Magyarországon nincs olyan regiszter, ami ezt vizsgálná. Ahhoz országos regiszter kéne. És nem csak a negatívakat kéne nyilván tartani. Külföldön folynak már nagy léptékű vizsgálatok ebben a témában. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
26.
Hasi-kismedencei CT kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm válaszát. Az MR képileg is ugyanolyan megbízható a vese vonatkozásában, mint a CT? A CT okozta sugárzás mennyivel növeli a reproduktív szervekben a rák kialakulásának kockázatát? Műtöttek már jóindulatú méhizomdaganattal. Előfordulhat, hogy pont egy CT okozta sugárterhelés hatására rákosodik el egy jóindulatú elváltozás, legyen az mióma vagy veseciszta? A CT vizsgálat végzésekor a melleket például nem takarják ki? (A mellemben is vannak jóindulatú elváltozások, masztopátiás mell, ami már önmagában is rizikósabb.)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
26.
A vese cystak tipizálásához szolgáló rendszert CT-hez fejlesztették ki. A meszesedést nem lehet úgy értékelni MR-rel, mint CT-vel. Mindezek mellett az MR is használható a vese vizsgálatára. Van, hogy mind a kettőt alkalmazzák. Arra a kérdésre nem tudok válaszolni, hogy mennyivel növeli a kockázatát, mert nehezen kifejezhető. Az ionizáló sugárzások rákkeltő hatását csak valószínűség számítással lehet leírni. Myoma elrákosodás mindezek mellett valószínűtlen. Ha érdemben elrákosítaná a cystákat a CT, akkor nem alkalmaznák a cysták vizsgálatára. Előfordul, hogy kitakarják a melleket, de hasi vizsgálatnál nem nincs értelme. Ugyanis az emlőket direkt sugárzás nem éri. Az elenyésző mennyiségű szórt sugárzás pedig a testen belül halad. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
26.
hasi kismedencei ct kérdése:

Nem panasz, hanem egyéb esztétikai műtét miatt végeztek előzetesen hasi uh vizsgálatot, amely során a jobb vese felső pólusban a parenchymában meszesedést láttak, valamint egy 10 mm-es cisztát, tovább egy 18 mm-es. vaskos falú, falában meszesedést mutató atípusos cisztát is, másik oldalt több apró típusos cisztát. Minden más rendben. Az uh-t végző orvos, szakorvoshoz küldött, ő tovább küldött kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT vizsgálatra. Egy ilyen vizsgálat sugárterhelése mennyire veszélyes egy 40 éves nőnél? Mennyire növeli a későbbi rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát? Más, kisebb sugárterheléssel járó képalkotó eljárás nem merülhet fel ilyen esetben? Előre is köszönöm válaszát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
26.
Kedves kérdező! Az ultrahang leírás alapján mindenképpen tovább kell vizsgálni. A kontrasztanyagos hasi CT sugár terhelés szempontjából az átlagos vizsgálatok közé tartozik. A 40 éves életkor és a női nem nem teszi számottevően veszélyesebbé. Az emlőkre csak szórt sugárzás jut, a reproduktív szerveket viszont érni fogja valamennyi sugárzás. A CT vizsgálat sugárterhelése biztosan kevésbé veszélyes, mint nem megbizonyosodni arról, hogy nincsen komoly probléma az atípusos cysta miatt. Az MR vizsgálat lehet még egy választási lehetőség, amely nem jár sugárterheléssel. Az MR-be hosszabb a várólista. Az eljárás drágább és nem végeznek annyit belőle, mint CT-ből. Nem csak itthon, de külföldön is általános trend, hogy nincs elég türelem kivárni az MR vizsgálatot, egyszerűbb elintézni a CT-t. Ha aggasztja a CT sugárterhelése, akkor valamennyivel több türelemre lesz szüksége. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
22.
MÁTÉ GYÖRGYNÉ kérdése:

ÜDVÖZLOM!!!! ELNÉZÉST HOGY ZAVARKODOM ,DE VOLNA EGY ORIÁSI GONDOM!!!! FÉRJEM 16 ÉVE MÁR HOGY ADENOCARCINOMÁS BETEG VASTAG-VÉGBÉL DAGANATOS VOLT MOST OKT 8.-AN LESZ 3ÉVE HOGY TELJES VASTAGBÉL ELTÁVOLITÁS TÖRTÉNT!! JELENLEG ASZIGMABÉLTÓL VAN KIVEZETÉS/ILEOSTOÁSOK/ VAGYUNK KÖZBE KEMOTERÁPIÁS KEZELÉSEK SUGÁRTERÁPIAS KEZELÉSEK TÖRTÉNTEK!!! MOST AZ UTOBBI IDŐBEN SZINTE NEGYED-FÉLORÁNKÉNT KEL LCSERÉLNI SZTOMADRESSZT NAPPAL ÉJJEL EGYARÁNT KÖZBE A HASNYÁLMIRIGY ELKEZDETT ZSUGORODNI 2.-ÉS TIPUSU DIABÉTESES DE DIÉTA MELLETT IS 14 -20 EGYSÉG A CUKRA INZULINT 4 SZER SZUR!!!EBBEN AZ ESETBEN MIT LEHET CSINÁLNI ILL VÁRNI !! DIAG ADENOCARCINOMA, G2-pT4 DUKES B3 NYIROKCSOMO ÉRITETSÉG MÁJBAN 3,5 CM HEMANGIOMA/ ÁLL JÓ INDULATU/ DE 0,5 VOLT ÉS NÖVEKEDETT!!!MI TÖRTÉNHET ILYEN DIAG MELLETT KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT ÉS BOCSÁNAT AHOSSZU SORAIMÉRT!!!! ÜDV. MÁTÉNÉ
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
22.
Kedves Máté Györgyné! A feltett kérdéseket nem lehet egyszerűen megválaszolni ezen az internetes felületen. Javaslom, hogy válasszanak egy kezelőorvost, akiben bíznak és vele beszéljék meg kérdéseket. Jobbulást kívánva: Tóth Attila
2014.
09.
21.
MÁTÉ GYÖRGYNÉ kérdése:

ÜDVÖZLÖM!!!! VOLNA EGY KÉRDÉSEM AKINEK PLATINA VAN BEÜLTETVE , LEHET BE EMERI VIZSGÁLATOT VÉGEZNI!!!/GERINCSÉRV/ MÜTÉT VOLT!!!! KÖSZÖNÖM VÁLASZÁT ! TISZTELETTEL MÁTÉNÉ
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
21.
Kedves Máténé! A platina nem jelenti akadályát a vizsgálatnak. A beültetett platina a közvetlen környezetében elrontja a képet, ezért nem látszódik minden olyan jól, mintha nem lenne ott. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
13.
Zs. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két hónappal ezelőtt 13 éves fiam, kerékpár balesetet szenvedett külföldön ezért koponya és mellkasi CT vizsgálaton vett részt miszerint frontális, agyalapi koponya töréseket állapítottak meg. A helyi orvos javasolta, hogy három hónap elteltével MR vizsgálatra vigyük a gyereket ( mert a CT-t nem szabadott volna de indokolt volt és nem volt más lehetőség) azonban itt újabb CT vizsgálatot rendeltek el. Az lenne a kérdésem, hogy alávethetjük három hónapon belül egy újabb CT vizsgálatnak a gyereket? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Zs.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
13.
Képek nélkül egy képalkotó vizsgálatról bajosan lehet nyilatkozni. Bizonyos csontos struktúrális eltérések megválaszolásához CT vizsgálatra lehet szükség. Látatlanban feltételezem, hogy emiatt javasolhattak CT kiegészítést. A frontalis és az agyalapi törés két külön dolog. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
12.
Emmaanya kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, a PET CT vizsgálattal kapcsolatban azt olvastam valahol, hogy 40 éves kor alatt nem ajánlott elvégezni. 20 évesen egy Hodgkin limfóma kiújulásának gyanújakor érdeme-e az egész testet kitenni a radioaktív izotópos, ill rtg. sugárzásos vizsgálatnak? Válaszát várva, köszönettel, Nagy Emma
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
13.
Esete válogatja. Erre vannak protokollok, hogy mikor érdemes végezni. Halgasson az onkoteam-re. Ha az onkoteam javasolja, akkor érdemes megcsináltatni. A PET/CT vizsgálat nem a radiológia tárgykörébe tartozik. Külön szakvizsga: nukleáris medicinának hívják. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
09.
kérem válaszoljon kérdése:

Tisztelt dr úr pancreatitis,ill. pancreas tumor kizárása céljábol hasi és kismedence ct re kaptam beutalót. sajnos félek tölle mert 1991-ben volt egy kontrasztanyagos vizsgálatom és nagyon rosszul lettem tölle 180-fölötti vérnyomásom volt és kiütések lettek rajtam. ráadásul pánik beteg vagyok 1987-óta és most gyógyszer beállításon vagyok ami még rátesz egy lapáttal a rosszulétre. az orvosommal nem tudtam közölni ezeket a dolgokat.ön szerint mit tegyek?beszéljek a gasztroenterologus dr ural eröl? Köszönettel Specziár Lajos
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
09.
Tisztelt Specziár Lajos! A gasztroentrelógussal mindenképpen érdemes beszélni. A korábbi kontrasztanyag szövődmény fontos információ. Egyébként az allergia nem a jódra, hanem a kontrasztranyag molekulára jelentkezik. Amennyiben ismert, hogy melyik kontrasztanyagra lettek allergiás tünetei, akkor azt kerülni kell és egy másik típussal lehet próbálkozni. Amennyiben nincs róla dokumentáció, akkor olyan kontrasztanyagot lehet választani, ami 1991-ben még nem is volt forgalomban. Korábbi kontrasztanyag szövődmény esetén szoktak adni a vizsgálat előtt valamilyen immunrendszerre ható gyógyszert/injekciót is - a biztonság kedvéért. További választási lehetőségként ott van még az MR vizsgálat is, bár a leírtak alapján hasi CT vizsgálatra van szüksége kontrasztanyag adással - ahogy azt korábban javasolták. A beleegyező nyilatkozaton mindenképpen jelezze a korábbi szövődményt, illetve említse, amikor találkozik az asszisztensnővel. Legjobb, ha a beutaló orvos és a vizsgálatot végző előzetesen konzultálnak az esetről. A vizsgálatra vigye magával a rendelkezésére álló előzményeket és a beutalót. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
08.
Zoli papa kérdése:

Férjemnek neurológiailag indokolt koponya CT elvégzésére lenne szüksége. Gyermek kora óta fennálló egyensúlyzavara miatt nem tud hanyatt feküdni /hirtelen mozdulatot tenni a fejével/, mert szédül és hány. Van e Magyarországon olyan berendezés, amely álló helyzetben is vizsgálható? Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel Kelecsényiné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
08.
Kedves Kelecsényiné! Olyan készüléket nem ismerek az országban, ahol nem fekvő testhelyzetben történik a mérés. Régebben létezett külföldön ilyen MR készülék, de tudtommal már nem forgalmazzák. Esetleg megoldást jelenthet, ha az oldalán tud feküdni. Koponya CT és esetleg MR vizsgálat is végezhető oldalfekvésben is. Bár komplikáltabb kivitelezni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
04.
zsozso kérdése:

23 éves gyermekem tüdőszűrön volt, ahol kiemelték a lapot, hogy panoráma röntgent kell csinálni. Elkészült és soron kívüli CT-t kért a főorvos az alábbi dg: hilus nagyobbodás, M.Boech? A vizsgálat 09.10-én lesz. Mire gyanakszik az orvos?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
04.
Sarcoidosis nevű gyulladásos betegségre gyanakszik. Nem Boech, hanem Boeck. A panoráma röntgen valószínűleg tévedés - azzal a fogakat nézik. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
09.
04.
sugárzás és baba kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kislányom 3,5éves, szombaton a baleseti sebészeten meg kellett röntgenezni a kezét, mert megrándította játék közben és nem tudta mozgatni. Nekem aznap kellett volna megjönni, nem is gondolkoztam, a röntgenes hölgy pedig nem kérdezett rá. Azóta majdnem egy hét eltelt, nem jött meg, végeztem tesztet, pozitív lett. A babának nagyon örülök, de rettenetesen szorongok, vajon milyen káros hatások érték a röntgenezés során? A kislányt az ölembe fogtam és ő elé tett a hölgy vm-i védőt is, de 2 felvételt készített. Válaszát előre is köszönöm! M. S. Emese
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
09.
04.
A röntgen felvételnél egy árnyékolóval irányítják a sugarakat oda, ahol világít a beállításnál. Kéz felvételnél nem hiszem hogy az ön kismedencéje bele esett volna a röntgen sugár útjába. Persze létezik szórt sugárzás is, de egy sima röntgen dózisa olyan kicsi, hogy még akkor sem mondanám, hogy aggódjon, ha telibe kapta volna a méhét. Nyugodjon meg, nem ezen fog múlni a baba egészsége. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
29.
Myastemia Gravis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Idén tavasszal diagnosztizáltak nálam Myastemia Gravis, súlyos izomgyengeséget Jahn Frenc Dél-pesti kórházban.Ct vizsgálatra küldtek, amit kontraszt anyag nélkül végeztek, mert pajzsmirigy túlműködésem van. Az eredmény a következő:Az aortaív előtt retrosternalisan 25X13mm-es kissé inhomogén lágy rész képlet ábrázolódik háromszög alakban a zsírszöveteken belül. Az orvosommal 3 hét múlva találkozom. Szeretném a segítségét kérni. Ez okozhatja a MG-tüneteket?Vagy ez a nagyság még normális méretű? Tisztelettel. Mg-s beteg
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
29.
Tisztelt Kérdező! A normál thymus nagysága életkor függő. Feltételezem, hogy felnőtt. Ebben az esetben ez a méret nagynak tűnik. Látatlanban persze nehéz nyilatkozni, mert ez mégiscsak egy képalkotó vizsgálat. A myasthenia gravist okozhatja thymoma, ami megnöveli a csecsemő mirigy méretét. Elképzelhető, hogy ez a helyzet és akkor további kezelésre lesz szükség. De legalább megvan az esély, hogy megtalálták a betegség okát. A thymoma pedig jó eséllyel gyógyítható. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
20.
bizalom kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! Kislányom decemberben lesz 8 éves,testileg nincsen vele gond,de szomorú látni szellemi leépülését! A koponyája egyáltalán nem fejlődik 48 cm. a fejkörfogata,egyre sűrűbben panaszkodik fejfájásra,hányingerre,viselkedése nem a korához megfelelő!! Az arca 3-4 éves kinézetű,szinte megmaradt babásnak,nincsenek meg az ő korára jellemző arcvonások,mint a többi kortársának....Tisztelettel megkérném mi a teendő,mit javasol??! Köszönöm válaszát! Eszter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
20.
Kedves Eszter! Radiológus vagyok, képalkotó vizsgálatokat végzek. Azon belül is a szív a szakterületem. Első körben gyermekgyógyászhoz kéne elvinni a kislányt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
15.
? kérdése:

Kedves Doktor Úr! Ma voltam ct-n ez van a papírra írva, elmondaná véleményét? MI A TEENDŐ? Ugyebár az van írva, hogy régi, de Ön szerint azt a ct-n meg lehet határozni, hogy nagyon régi, több éve, vagy mondjuk egy éve került oda? "A mellkasi nagyerek nem tágabbak, A szív nem nagyobb. Mindkét apicalis régióban elsősorban régi spec. maradványnak megfelelő kötegezettség látható. A mediastinumban, a hílusokban térfolalás nem ábrázolódott. Mellkasi folyadék nincs. A mellékvesék megtartottak." Köszönettel: Edina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
16.
Kedves Edina! Ez a felület nem alkalmas arra, hogy képalkotó vizsgálatokról másodvéleményt adjak. A leírás alapján valószínűleg régi lehet. Kérdésével fordulhat a leletező radiológushoz. A teendő pedig az, hogy az eredménnyel menjen vissza ahhoz az orvoshoz, aki kérte a vizsgálatot. Ő tudja, hogy mi volt a mellkas röntgenen, hogy miért kérte a CT-t. És meg fogja tudni mondani, hogy van-e esetleg további teendő még. A leírás alapján aktuálisan nincsen kóros eltérés. Szerintem megnyugtató a lelet. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
13.
? kérdése:

Köszönöm gyors válaszát doktor Úr! Ahogy írta a koponya felé csak szórt sugárzás jut, de ha van gyógyuló seb a szájban a fogszabályzó miatt a drót felsértette, meg elharaptam, de nem vérzik meg semmi, mert már gyógyul. Szóval így gond? Igaz így is úgy is meg kell csinálni, úgyh mindegy, de akkor most kezdhetek aggódni h lesz e bajom belőle.... :( Üdv: Edina :)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Kedves Edina! A sugárzás dózis bőven elmarad attól, ami egy seb gyógyulását akadályozná. Emiatt ne aggódjon. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
13.
? kérdése:

Drága doktor Úr! Pénteken lesz egy mellkas CT-m de kissé aggódom, hiszen egy hónapja van rögzített fogszabályzóm, ami kissé felsérti a számat belül, ezekre a "sebekre" a sugárzás káros? Továbbá ami aggaszt, hogy most hétfőn két mellkas röntgen is készült (ezért kérték a ct-t), fogszabályzó előtt kellett csináltatni jó minőségű felvételt, panorámaröntgen, illetve OP. Ezek is mostanában készültek, előtte kis röntgen az egyik fogamról. másfél éve koponya ct, illetve az évi egy kötelező tűdőszűrés, Volt több fül orr gégészeti röntgen, arcüreggyulladás, illetve gombóc érzés a torokban miatt. Most meg jön ez a mellkas ct. :( Ez a sok sugárzás biztosan nagyon veszélyes ugye? Emiatt alakulhat ki rák?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
13.
Kedves ?! A panoráma röntgennek és a mellkas röntgennek a dózisa elhanyagolható a mellkas CT-hez képest. A mellkas CT vizsgálat során a dózis a mellkasát éri, a koponya felé csak szórt sugárzás jut. Attól, hogy rögzített fogszabályzója van, nem lesz károsabb a sugárzás. A sugárzás valóban okozhat rákot, azonban ennek a kockázatát kifejezni csak olyan módon lehet, ami nem sokat segít egy hétköznapi embernek. Az ön által leírt vizsgálatok még bele férnek abba a tartományba, amit nem hívunk soknak. Amennyiben a mellkas röntgenek alapján szükség van a CT-re, akkor abba javasolt beleegyezni. Szükségtelen vizsgálatokat nem érdemes csináltatni. Ha valamit nem akaródzik a beutaló orvosnak elrendelni, akkor ne kösse az ebet a karóhoz. Ha viszont javasol valamit, akkor kövesse az utasításokat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
05.
Ország Attila kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm szíves válaszát!Tudna nekem mondani intervenciós radiológust a Városmajor Úti Klinikáról, akit bátor szívvel tudna ajánlani esetemben? Köszönettel : Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
05.
Kedves Attila! Konzultációra mindenképppen szükség lesz. Egyrészt javaslom Hüttl Kálmán professzor urat (http://vszek.semmelweis.hu/dr.-huttl-kalman), másrészt Nemes Balázst (http://vszek.semmelweis.hu/dr.-nemes-balazs). Az elérhetőségüket a linkeken megtalálja. Nem tudom hogy vannak a nyári szabadságok. A titkárság elérhetősége: 458-6880 (Tőtős Annamária). Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
03.
sugárzás kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nekem olyan kérdésem lenne,hogy 6 hetes terhesen(akkor ezt még nem tudtam) kb egy fél órát vártam vérvételre izotóp labor várójában.Betegek ott ültek kint .Ők mennyire sugározhattak?Kisbabám megszültem,de sajnos 7 hetesen kiderült hogy kamrai sövényhiánya van.Lehetett Ön szerint ez az ott ért sugárzás végett?Nagyon aggódok hogy majd idővel más is kijön a babámnál!Gondolok a daganatokra.Erre mennyi az esély?Egyszerűen nem tudok megnyugodni!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
03.
Kedves Sugárzás! Korábban hasonló kérdést tett fel valaki 2013 novemberében. Nukleáris medicinában szakértőnek számító kollégám szerint azoknak, akik már megkapták az izotópot elvileg külön váróban kell várniuk, amit aktív várónak neveznek. Azokat akik nem kaptak izotópot, mert mondjuk vérvételre érkeztek, nem az aktív váróba ültetik. Amennyiben mégis közelébe került néhány aktív betegnek, akkor sincs ok az aggodalomra. A diagnosztikus vizsgálatra érkező beteg közelében valóban mérhető sugárzás az izotóp beadását követően. Ugyanakkor ennek a mértéke még az izotóp diagnosztikai asszisztensek esetén sem éri el azt a mértéket, hogy bejelezzen a doziméterük. Pedig az asszisztensek közelebbről érintkeznek a betegekkel, amikor még nagyobb az aktivitásuk. Közösségi térben történő tartózkodásra, tömegközlekedési eszközzel való utazásra és terhesekkel való érintkezésre vonatkozó megkötések a terápiás célú izotóp kezelésen átesettek esetén vannak. Ez ugyanakkor teljesen külön választandó a diagnosztikus céllal végzett eljárásoktól. Például pajzsmirigy jód izotóp kezeléséhez a jód másik izotópját kell használni, mint a szcintigráfiához. Más a végcél, eltérő a sugárzás és beadott dózis is. A jód izotóp kezelés viszont nem ambulanter történik, hanem fekvőbeteg ellátás keretén belül. És a betegeket akkor engedik el a kórházból, amikor a sugárzásuk már lecsökkent egy megfelelő szintre. Tehát nem járóbeteg vizsgálat. A sugárzásról áteveznék a kamrai sövényhiányra egy kicsit, ráadásul ez részben a szakterületem. A kamrai sövényhiány az egyik leggyakoribb szívhiba. Jelentős részük magától záródik. Vannak persze fokozatok, sok esetben csak kontrollálni kell és idővel rendbe jön. Amennyiben mégis megmarad számottevő kamrai sövényhiány, akkor azt több féle mmódszerrel is elég nagy gyakorlattal be tudják zárni. A kialakulásának az okát nehéz megmondani. Részben genetikai eredetű, részben környezeti tényezők alakíthatják ki. A terhesség során elszenvedett háttérsugárzás (beleértve a légköri, a geológiai és a kozmikus sugárzást) nagyobb mértékű, mint amekkorát a fél órás izotópos kaland okozhatott. Az emberekben izotóp vizsgálatok nélkül is naponta több káros hatás okoz eltéréseket, amiket a szervezet sejtjeiben működő javító mechanizmusok kijavítanak. Nem érdemes aggódni, mert akkor félelemben tölthetnénk az életünket. A természet háttérsugárzását pedig nem is tudjuk csak úgy egyszerűen befolyásolni. Remélem, hogy a kisbaba szívhibája a szokott módon magátol megoldódik majd. Akkor se essen kétségbe, ha beavatkozásra lesz szükség, mert manapság nagyon ügyesen meg tudják oldani az ezzel foglalkozó kollégák. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
08.
01.
ct kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 25 éves vagyok. Nem dohányzom. Egy ideje borda táji fájdalmaim vannak ( többnyire bele-bele szúr de ha a bordáimat végignyomkodom az is néhány helyen fáj). 1 hónapja voltam mellkasröntgenen nem a tüdőgondozóban, hanem a radiológián. Az eredmény negatív lett. Én nagyon aggódom, hogy valami komoly bajom, (daganat ) van. Voltam vérvételen is gondolom ez nem sokat számít, csak én gondolom, hogy ha jó a süllyedési sebesség akkor talán nincs baj.De ezt a Doktornő jobban tudja. :( Kérdésem az lenn, hogy a ct mennyire káros, és hogy csináltassak-e Ön szerint, mert úgy hallottam, ha már a sima röntgenen is látszik a tumor akkor sajnos már nem sok mindent lehet tenni. Nagyon félek kérem segítsen válaszával! Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel:Zoltán
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
02.
Kedves Zoltán! Szeretném megnyugtatni, hogy az a daganat, ami borda fájdalmat okoz, az látszik a mellkas röntgenen. Amennyiben csak ennyi a panasza, nincs értelme CT vizsgálatot csináltatni. Időben készült ernyőképen felfedezett tüdő daganat kezelhető. Ezért kell tüdő szűrésre járni, amikor kiértesítik. Némelyik tumor megemeli a süllyedést, de nem mindegyik. A borda fájdalom az pont nem tumorra utal. Persze a tüneteit nyilván okozza valami, de szerintem túl aggódja. Nem az ön korosztáját sújtja a tüdődaganat, mint probléma. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
31.
Ország Attila kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy a baloldali vena iliacaba, combba beültetett 2 db stent után lehetséges-e a bal lábszárba is stentet ültetni, vagy a lehetőségek behatároltak?A két stent beültetése után sokat javult a lábam állapota, de a bal bokám fölött még nem múlt el a vöröses-barnás bőr és szeretném, ha további javulást lehetne elérni. Az előzmény : 26 éve volt egy mélyvénás trombózisom, most 41 vagyok. Tehát : lehetséges-e az eljárás és mekkora a rizikófaktora? Tisztelettel : Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Kedves Ország Attila! Ismételt stentelés lehetséges - ezt így látatlanban mondom. Hogy valóban lehet-e végezni és mekkora a rizikója csak az aktuális helyzet tisztázásával dől el. A vénás anatómia - pláne korábbi thrombosis és stentelés után - nagy változatosságot mutat. Vénás keringési zavar esetén a bőr barnás elszíneződése maradandó lehet - persze ezt úgy mondom, hogy az ön lábát nem láttam. Intervenciós radiológiával foglalkozó szakemberrel konzultálnék. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát javasolni tudom. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
31.
Váladék a garatban kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Évek óta szenvedek attól, hogy nyúlós, sűrű váladék van a garaton, ami folyamatos torokköszörüléssel és köpetürítéssel jár, főleg evés után közvetlen. Orr, fül, gégészeti vizsgálatok eredménye negatív. Ugyanakkor sokszor éjjel arra ébredek, hogy a légcsőbe lecsorgó nyáktól fulladozom. Refluxom van évek óta, ami kiválthatta a nyelőcső roncsolódását? Ha ott valami gyulladás, fekély keletkezett, az okozhat-e ilyen panaszokat? Nyelési röntgenvizsgálat ki tudja-e ezt mutatni? Előre is köszönöm szíves válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
01.
Kedves kérdező! A reflux miatt nyelőcső károsodást lehet vizsgálni nyelés röntgennel is. A reflux a garatot is irritálhatja, de az a gyanúm, hogy az ön esetében a garat váladékozásával kapcsolatos panaszok és a reflux két különálló dolog. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
26.
nyitott MRI kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors és kimerítő válaszát. Üdvözlettel Mária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
26.
Annyit még érdemes esetleg tudni, hogy a nyitott MR-ek egy részénél a rés szélessége kisebb, mint a zárt MR alagútjának az átmérője. Tehát adott esetben ahogy bent fekszik az MR berendezés műanyag borítása közelebb lehet az orrához a nyitottban, mint a zártban. Ez gép kérdése. A zárt MR-ek között vannak most már olyanok is, amiknek a csőátmérője a szokásos 60cm helyett 70cm. Ezek a csekély 10cm eltérés ellenére észrevehetően tágasabbak. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
26.
nyitott MRI kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! korábbi balesetből eredő Nyaki és háti I. porckorongsér-gyanu (fülzúgás. légzésprobléma stb)miatt MR vizsgálatra lenne szükség, de néhány éve klausztrofóbiával küzdök, igy a nyitott MR-re gondoltam, azonban annak 0,3 mágneses ereje töredéke a zártnak. Lehet-e igy is a gerincvelő és porckorongok állapotáról értékelhető képet kapni? Jobb-e, mint a hagyományos Rtg felvétel? Vagy valahogy birjam ki a zárt rendszerű MR-t? Üdv Mária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
26.
Alacsony térerőn is lehet jól ábrázolni a nyaki és háti porckorongokat és a gerincoszlopot, csak azonos képminőség eléréséhez több időre van szükség. De értékelhető vizsgálatot mindenképpen lehet nyitott berendezésen is végezni. A röntgen az MR-hez képest sokkal kevesebb információt szolgáltat, elsősorban a porckorongok és az ideggyökök tekintetében. Jelenleg tudtommal Kaposváron és magán finanszírozásos alapon Siófokon üzemel nyitott MR, de lehet, hogy van olyan, amiről nem tudok. Bizonyos mértékű klausztrofóbia uralható nyugtatók előzetes adásával (Frontin, Xanax). Javasolt nem fél órával a mérés előtt bevenni, hanem legalább 1-2 órával előtte. A hatás maximum órákkal a bevétel után alakul ki ugyanis. A gerinc vizsgálatnál az sem baj, ha elalszik. A lényeg, hogy ne mozogjon, mert az rontja el a képeket. Ilyenkor természetesen kísérővel kell érkezni, mert nem javasolt vezetni nyugtató gyógyszerek hatása alatt. A kísérő is bemehet az MR vizsgálat alatt, bár közvetlen kontaktusra korlátozott lehetőség van - akár zárt, akár nyitott a mágnes - mert a vizsgálati régiónak a gép közepében kell lennie. Mindenképpen MR-t javaslok, mert a röntgen nem nyújtja azokat az információkat, amiket a röntgen - anélkül, hogy pontosan ismerném az Ön esetét. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
15.
Luppej Nóra kérdése:

Kedves Doktor Úr! Köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát. Tegnap a kórházban megkértem az orvost, hogy nézze meg a CT felvételt. Azt mondta, hogy a kép alja nagyjából a hónaljnál van, a medence tájékot nem érintette. Így bizakodok, hogy a 12 hetes genetikai ultrahang vizsgálaton minden rendben lesz. Üdvözlettel, ironori
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
26.
.
2014.
07.
11.
zsömike kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném kérdezni Öntől,hogy az alábbi leleteimet hogyan értelmezzem: _mérsékelten nagyobb fokozott reflektivitású,homgén szerkezetű máj, a májkapu mellett kis területen focal sparing látható és a következő- a máj nem nagyobb az elkészült sequentiák alpján az S7 magasságban 8mm átmérőjű T1-n hypo,T2-n részben mérsékelten hyperintens apró góc látszik,a többi rész homogén.Mi a teendő ezután?Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel:F.Éva
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
12.
Kedves F.Éva! A focal sparing tipikusan azt szokta jelenteni, hogy a máj állományában van némi elzsírosodás, de jellegzetes helyeken kevésbé van jelen. Ezért ott másképpen látszik a máj állománya. A gócot illetően nem egyértelmű számomra így látatlanban az interneten keresztül, hogy mi lehet. A képalkotó diagnosztika az a terület, ahol a képeket nem pótolja egy interneten bekopizott leírás. Ez a felület nem megfelelő annak az eldöntésére, hogy mit kell a továbbiakban tenni. Javaslom, hogy konzultáljon a vizsgálatot leletező orvossal, vagy a kezelőorvosával a góccal kapcsolatos további teendőket illetően. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
10.
ironori kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Jelenleg 4 hetes terhes vagyok. A fogantatás után 24h belül egy kerékpár baleset következtében váll- és csípő röntgenen valamint jobb váll CT vizsgálatán estem át. A CT vizsgálatkor aláiratták velem, hogy nem vagyok terhes. Azóta még kétszer készítettek a vállamról röntgen felvételt, egyszer sem kaptam a kórházban védőkötényt. A kérdésem az lenne, hogy az elvégzett röntgen és CT vizsgálatok károsíthatták-e az embriót és ha igen, akkor vajon milyen mértékben? Mik az esélyei annak, hogy a születendő gyermek bármiféle maradandó károsodást szenvedett? Köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
11.
Kedves ironori! A röntgen vizsgálatoknak kicsi a sugárterhelése. A váll CT vizsgálatnál közvetlen sugárzás nem éri a medencét, de szórt sugárzás eljuthat arra a tájékra. Az első napokban leginkább a mindent vagy semmit elve érvényesül: ha károsodás történik, akkor megszakad a terhesség. Amennyiben sikerül átvészelni, akkor viszont bizakodni érdemes, hogy nem lesz baj. A valószínűség sosem zéró, de ebben az esetben azt gondolom, hogy elhanyagolható. Az lesz a legjobb a babának, ha nyugodtan tudja viselni a terhességet. Semmiképpen se aggódjon. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
07.
Baba-MR kérdése:

Kedves Doktor Úr! Magas prolaktin miatt utaltak be koponya MR vizsgálatra az Amerikai útra. A vizsgálatot elvégezték kontraszt anyaggal. A vizsgálat után mondtam az asszisztensnek, h. a baba tervbe van véve és hogy káros lehet-e rá a vizsgálat, ha esetleg már megfogant (ovuláció után kb. 1 héttel voltam a vizsgálaton). Azt mondta, hogy szólnom kellett volna... Megijedtem. Az előtte felsorolt kérdések között nem szerepelt, hogy "terhes-e". Azt mondta, igyak sok folyadékot, azzal hamar kiürül. Kérdésem, hogy az MR illetve a kontraszt anyag károsíthatja-e az embriót. Köszönöm előre is válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
07.
Kedves Baba-MR! Az MR vizsgálati eljárást a 80-as évek első fele óta alkalmazzák a klinikai gyakorlatban. Már a 80-as években elkezdték a kontrasztanyagok alkalmazását is. Az azóta eltelt idő alatt nem derült ki olyan információ, amely arra utalna, hogy az MR-nek magzatkárosító hatása lenne. De az ellenkezője sincs széles körben bizonyítva. Az ismeretanyag hiánya miatt javasolják, hogy az első trimeszterben csak indokolt esetben történjen MR vizsgálat. Azonban ez nem azt jelenti, hogy káros hatástól tartunk, hanem csak annyit hogy a megfelelő tudományos eredmények híján nem tudjuk kimutatni ennek ellenkezőjét. A kontrasztanyag valóban gyorsan kiürül. Ne aggódjon emiatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
07.
05.
Kisbabám kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 3 hónapos kisbabámat röntgenezték. 2 felvétel készült a koponyájáról. (Legurult a szőnyegről a parkettára és koppant a feje, ezért volt a röntgen, bár utólag már azt hiszem, felesleges volt, mert akkorát nem koppant, hogy megrepedjen, hiszen nem is esett le sehonnan és a kis síráson kívül nem is mutatott más tünetet.) Most rettegek, hogy egy ilyen kisbabánál milyen szövődménye lesz/lehet egy röntgenfelvételnek. Hány év után nyugodhatok meg az Ön véleménye szerint? Olvastam, hogy akár a leukémiák kialakulásában is szerepe lehet. Válaszát köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
07.
05.
Kedves Kisbabám! Sajnos az ionizáló sugárzás okozta károsodások előfordulása csak statisztikai módszerekkel jósolható. Hasonlóan ahhoz, hogy kihúzzák-e a lottó 5-öst. Tehát ebben a válaszban nem tudok leírni egy konkrét évszámot. Viszont a jól beállított röntgen egy kisbabán minimális sugár terhelést okoz csak. Ezért azt javaslom, hogy már most nyugodjon meg. Az élethosszan tartó rettegés több kárt okozna, mint amekkorát egy röntgen vizsgálat létrehozhat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
25.
egyaggódóanyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr, kérem ne haragudjon amiért zavarom, egy számomra nagyon fontos dologban szeretném kikérni az Ön véleményét. 2011 május 26-án gerinc ct vizsálaton estem át /lumbális nem tudom pontosan a nevét, így volt ráírva a papírra/, a vizsgálat elvégzésekor nem tudtam, hogy kisbabát várok, mert nyilvánvalóan akkor környékére sem megyek olyan helynek, ahol bármilyen sugárzás érhet. Május 3-án volt az utolsó menstruációm, így igazából azt sem lehet tudni száz százalékosan, hogy a vizsgálat elvégzésekor állapotos voltam-e, de lehet, hogy igen. Éppen ezért a terhességem alatt Én saját magam is úgy voltam nyugodtan, ha genetikusok vizsgálnak, Debrecenbe jártunk, körülbelül a 20. hétig és mivel szerencsére mindig minden rendben volt, azt követően már a területileg illetékes kórházba jártam terhesgondozásra. A kisfiam azóta 2,5 éves, makk egészséges, eleven, jókedvű élet vidám gyermek, 27 hónapos koráig volt anyatejes, nemrég választottam el. A kérdésem az lenne, hogy ha ez a ct okozott volna valami károsodást akkor elvetéltem volna, vagy esetleg okozhat még valami károsodást a gyermekem életében. Sajnos sokszor beleesem abba a csapdába, hogy az internetet böngészve bebeszélek magamnak, dolgokat, olvastam egy olyan cikket, hogy azoknál a gyerekeknél akiket az anyaméhben sugárzás ért, előfordulhat leukémia kialakulása. Gyermekemnek körülbelül másfél hónapja megduzzadtak a nyaki nyirokcsomói, valószínűleg egy vírusfertőzés miatt, valamelyest húzódtak vissza, de a jobb oldalán a fejbiccentő izom mellett, ha nagyon elfordítja a fejét még mindig látszik a kis csomó. Átestünk nyaki ultrahangon, valamint vérvételen, az orvosaink szerint nincs ok aggodalomra, nekem viszont azóta nincs egy nyugodt éjszakám. Válaszát előre is köszönöm és nagyon várom.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
25.
Kedves egyaggódóanyuka! Amennyiben egy alakuló embriót ér károsodás, akkor könnyen lehet vetélés a vége. Ha viszont túlteszi magát az embrió a dolgon, akkor maradvány nélkül kiheverheti a behatást. A sugárzásból eredő daganat keltő hatás csak statisztikailag számszerűsíthető. Évek telhetnek el. Ha már 2,5 éves a gyermek, akkor szerintem meg lehet nyugodni. A gerinc CT-nek nem nagy a sugárterhelése. Egyébként nem értem, hogy mivégre volt szükség gerinc CT-re? Derékfájdalom esetén már 10 éve a szakmai ajánlások szerint a porckrong sérv kizárására gerinc MR való. Persze többet kell rá várni, de a gerinc CT-nek szinte semmi értelme nincs (válogatott esetekben indokolt csak szakmailag a vizsgálat). Szóval nem értem, hogy 2011-ben hogy a fenébe történik gerinc CT? Súlyos gerincferdülés miatti műtéti tervezéshez csinálták netán? A leukémiát a vérvizsgálat kimutatja. Szerintem a duzzadt nyirokcsomók miatt ne aggódjon, mert gyakorlatilag minden torokfájást okozó megbetegedés és számtalan egyéb gyerekkori fertőzés hatására megduzzadnak a nyirokcsomók. Ha minden ilyen esetben elkezd aggódni, akkor még sok álmatlan éjszakára számíthat. Az egyik tipikus nyirokcsomó duzzanatot okozó betegség az Epstein-Barr fertőzés. A leukémiát a vérvizsgálat kimutatja. Ezért nagyon megnyugtató, hogy ennek jó lett az eredménye. Egyet értek az orvosaival, hogy nincs oka az aggodalomra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
16.
terhesség - röntgen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Betöltött 32 hetes kismama vagyok és nem részletezem, mert most nem ez a lényeg, de sürgősségi okokból meg kellett röntgenezni a vesémet. Mivel csak egy oldalon fejlődött ki vesém, így konkrétan arra a területre fókuszált az orvos, azonban a kisbabámat letakarni nem tudták, ő meg előszeretettel arra az oldalra kucorodik be mindig, és most is ott volt. Szóltam is az orvosnak, hogy muszáj e, de azt mondta, hogy az uh-val nem látja, amit keres, és elkerülhetetlen volt a röntgen. Azóta viszont nagyon ideges vagyok, hogy okozhatott e problémát a kicsinél az őt ért sugárzás? Mennyire veszélyes a 3. trimeszterben a röntgen? Végig azon rágom magamat, hogy mit kellett volna máshogyan csinálni, hogy elkerültük volna az egész vizsgálatot... Egyébként a kicsi azóta is ugyanolyan fürgén ficánkol, (3 napja készült a felvétel) nem tapasztalok változást, a röntgent követő másnap pedig nőgyógyász megnézte ultrahanggal, ahol annyit mondott, hogy szép, egészséges baba, de mégis nagyon ideges vagyok, hogy ha megszületik, akkor kell e tartanom az őt ért sugárdózis miatti bármiféle káros következménytől, esetlegesen fejlődési rendellenességtől? Köszönöm mihamarabbi válaszát, Ditta
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
17.
Kedves Ditta! A sugárzás elsősorban az első trimeszterben veszélyes, a harmadik trimeszter már nem akkora probléma. Egyetlen célzott röntgennek nagyon kicsi a dózisa. A sugárzás által okozott károsodás egy része nem látható ultrahangon másnap, hogy: na ott van a károsodás. A káros hatások egy része csak statisztikai módszerekkel becsülhető. Minden estre megnyugtató, hogy a magzat jól mozog. Fölösleges ezt túl spiláznia, ha a sürgősségi helyzet miatt szükség volt a vizsgálatra. Bízom benne, hogy ez után is minden rendben lesz a terhességével, és Önnek is ezt javaslom: Tóth Attila
2014.
06.
15.
ct és mr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyaki és koponya CT és MR vizsgálatokon vettem részt 4 éve autóbaleset miatt. Ez a két vizsgálat egy hét különbséggel történt. Mennyire veszélyes a pajzsmirigyre ez a sugárterhelés? Azóta 3 db göböt találtak a pajzsmirigyemben. Megtisztelő válaszát előre is nagyon köszönöm! Orsi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
15.
Az MR-nek nincs ismert káros hatása a pajzsmirigyre. A CT vizsgálat ugyan röntgen sugárzással működik, de egy sima nyaki CT valószínűtlen, hogy pajzsmirigy károsodást okozzon. A pajzsmirigy göb viszont nagyon gyakori. Ezek jelentős része szerencsére ártalmatlan. További vizsgálatokra lehet szükség - a kezelőorvos előírása szerint. A pajzsmirigy ultrahang ionizáló sugárzással nem jár. A pajzsmirigy izotóp igen, de ettől még érdemes elmenni a vizsgálatra, ha javasolják. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
13.
Mri, fémcsatos cipő kérdése:

Tisztelt Doktor úr! MRI vizsgálaton voltam és meg vagyok ijedve a következő dolog miatt, nem tudom, hogy okom van-e rá. Ez egy térd Mri volt, nem volt sem rajtam, sem bennem fém. De a vizsgálat előtt, amikor le akartam venni a cipőmet, aminek az oldalán van egy-egy kis fémcsat, az asszisztens azt mondta, hogy nem kell kint hagyni, nyugodtan bent hagyhatom a szobában. Még mondtam is neki, hogy van rajta egy kis fémcsat, de azt mondta, nem baj, bent hagyhatom. (én hülye, bárcsak kint hagytam volna) Ott volt a cipő olyan 2-3 méterre kb. a géptől a vizsgálat alatt, ami 45 perces volt. A vizsgálat alatt éreztem a hasamban, a köldököm körül, kicsit alatta (pedig a térdemet vizsgálták, egy nyitott mri volt) sugárzást éreztem, ami időnként nagyon kellemetlen volt. Lehet, hogy ez a mágneses sugárzás azért volt, mert a cipő fémcsatjait a mágnes vonzotta magához, és a szervezetemen átment a mágnesesség? Az orvos azt mondta, hogy ezzel a sugárzás érzéssel nem kell foglalkozni, mert ez vele járhat. De az már csak itthon jutott eszembe, hogy a fémcsatos cipőnek köze lehet hozzá, az orvos nem is tudott róla. A kérdésem, hogy tényleg köze lehet hozzá, hogy egy légtérben volt a cipővel az mri, és ha igen, milyen bajom lehet tőle? (otthon hűtőmágnessel kipróbáltam, és az vonzotta a cipő kapcsát). Még annyit, hogy a vizsgálat után egy kicsit fájt a hasam, és a gyomrom környéke. Köszönöm szépen a válaszát. Erika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
13.
Kedves Erika! A vizsgáló helységben hagyott fémcsatos cipőnek semmilyen hatása nincs sem a vizsgálatra, sem a hasára. A fura érzései biztosan nem attól voltak. Az MR-nek egyetlen biológiai hatása, hogy nagyon kis mértékben melegít. Ez alig mérhető, korlátozott és nem károsítja a szöveteket. Kérem fogadja el, hogy egyetértek a korábban már kérdezett szakemberek véleményével és biztosíthatom róla, hogy a fémcsatos cipővel nincs gond. A mágnesesség nem tud átmenni, úgy ahogy azt képzeli. Szerintem túl sokat rágódott ezen. A leírtak alapján túlkomplikálta magában. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
11.
Optimark kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődöm, hogy fej-nyaki lágyrész MR vizsgálatnál (ahol lágyrész daganatot keresnek) szakmailag elfogadott és hatékony -e a 10ml Optimark kontrasztanyag? Várom megtisztelő válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
11.
Kedves OptiMark! A kontrasztanyag alkalmazása elfogadott és hatékony módszer fej-nyak MR vizsgálathoz. Az egyik választható kontrasztanyag az OptiMark. Veseelégtelen betegeknél kell odafigyelni a kontrasztanyag adással, egyébként nyugodtan adható. Vizelettel ürül - elég gyorsan: 24h után elhanyagolható mennyiség van már csak a szervezetben. Nincsenek rossz tapasztalatok az OptiMark-kal. A 10ml mennyiség testsúly függő, hogy elég-e. Így látatlanban nem tűnik problémásnak a történet. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
10.
PELLER TAMÁS kérdése:

TISZTELT DR-ÚR ! PELLER TAMÁSNAK HÍVNAK, ÉS A KÖVETKEZŐ LENNE A KÉRÉSEM: SÚLYOS GERINC PROBLÉMÁIM VANNAK AMIKET MŰTENÉ KÉNE, DE SEHOL NEM FÉREK BE AZ MRI GÉPBE MIVEL 131- KG VAGYOK. A LÁBAIM MÁR FÉLIG BÉNÁK ALIG TUDOK MENNI, MENTŐVEL SZÁLLÍTANAK. SZERETNÉM, HA VALAMI MEGOLDÁST TUDNA JAVASOLNI A RÉSZEMRE AHOL AZ MRI VIZSGÁLATOT ELVÉGEZHETIK. VÁROM VÁLASZÁT KÖSZÖNETTEL, PELLER TAMÁS
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
10.
Tisztelt Peller Tamás! A nálunk lévő MR berendezés csőátmérője olyan, mint a többi átlagos gépnek. Ha máshol nem fért be, akkor nálunk sem fog. Vannak már nagyobb csőátmérőjű gépek is 1-2 helyen, de erről nem rendelkezem pontos ismeretekkel. Nyitott MR készüléknél van még esély, hogy beférhet. Ilyen van tudtommal Kaposváron és a Balaton körül is. Talán Siófokon, ha jól tudom - de ebben nem vagyok biztos. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
07.
CT, SPECT, csontszcintigráfia kérdése:

Tisztelt Szakértő! 29 éves férfi vagyok. 1 hónappal ezelőtt hátfájásom miatt a felsőtestemen mellkasi CT vizsgálatot végeztek, aminek eredményeként elváltozást (osteoma) találtak a gerincemen, a kapott sugárdózis 448 MRem volt (ha jól számolom az 4.5mSv). Ezután 3 hétre rá még egy CT-vizsgálatot végeztek, ekkor már csak az adott csigolyán, akkor nem tudom mekkora sugárzás ért, de kifejezetten az adott csigolyára, csontra koncentráltak, valószínűleg ez alapján állították be a dózist. 1 hét múlva teljes csontszcitográfiai vizsgálatra és az adott csigolyán elvégzendő SPECT-CT-re kellene mennem. Érdeklődnék, hogy 4-5 héten belül nem lesz sok ez a sugárterhelés? Elhalasszam a vizsgálatot? Őszintén szólva félek hogy a sok CT-ből a későbbiekben komolyabb bajom származhat. Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
08.
Kedves Kérdező! Ez érdekes, hogy MRem-ben adták meg, mert inkább mGy*cm-ben, vagy mSv-ben szokták. A 4.5mSv az átlagosnak tekinthető egy mellkas CT vizsgálathoz, önmagában nem okoz problémát. Ha a második mérés a beteg csigolyára volt célozva, akkor annak alacsonyabb dózisúnak kellett lennie. A csontszcintigráfiának ezekhez képest alacsony a sugárterhelése. A három beavatkozást önmagában nem látom problémásnak. Sajnos nem ismerem az osteoma kivizsgálási tervét, de ha szükséges az ön esetében, akkor a dózis miatt ne halassza a vizsgálatot. A későbbiekben érdemes odafigyelni a további CT vizsgálatokkal kapcsolatban. Bízza magát a kezelőorvosára. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
06.
04.
Csokicica kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila, 2012 februárjában és októberében teljes test PET-CT-n estem át (daganatgyanú miatt). A jóindulatúnak vélt daganat sajnos primer tüdőszarkómának bizonyult (myxofibrosarcoma, Grade II, T1N0M0). A műtéten kívül más kezelésre nem volt szükség. 2013 januárjában és áprilisában mellkas CT, augusztusában és decemberében mellkas, has és kismedence CT vizsgálatot végeztek. Ebben az évben már csak hathavonta kell ellenőrzésre járnom, éppen ma voltam mellkas, has és kismedence CT vizsgálaton a Péterffy utcai Euromedic-központban. Mivel a daganat szerencsés szövettani tulajdonságú volt (ahogyan onkológusom első találkozásunkkor fogalmazott: "ez a típus egyszerűen meggyógyul", óvatosan foglalkozunk a gyermekvállalás gondolatával, amelyben onkológusom és nőgyógyászom is támogat. Szeretném megkérdezni, hogy a CT-vizsgálatok - főképpen a kismedencét érintő sugárdózis - károsíthatják-e a petefészkeket? Bár már negyven felett járok, petefészektartalékaim jók (AMH: 1,8), hormoneredményeim is rendben vannak, a családban nem voltak meddőségi problémák (sőt, anyai dédnagymamám 43 évesen ikreket szült, s utolsó gyermekét 52 évesen hozta a világra). Aggódom a sugárzás okozta genetikai károsodások és a petesejtek (tüszők) minőségének romlása miatt. Válaszát köszönve, tisztelettel: Zsuzsa
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
06.
04.
Kedves Zsuzsa! A kismedencét ért sugárzás károsíthatja a petefészkeket. A petesejteket ért károsodások eredményezhetik, hogy a petesejt elveszti életképességét. Ha túlél a petesejt, akkor viszont érdemi eltérés nélkül vészelheti át a káros behatást. A reproduktív szervek elég sugár érzékenyek, de néha meglepően tudnak regenerálódni is. Bizakodásra adhat okot, hogy a petefészek tartalékai jónak mutatkoznak. Bízzon onkológusában és nőgyógyászában. Esetleg még genetikus segítségét is kérheti. Üdvzölettel: Tóth Attila
2014.
05.
27.
lelet kérdése:

Tisztelt Doktorúr! Ma voltunk mellkas,valamint orr-mellék üreg röntgenen.A következő az eredmény:meklléküreg felvétel:Orrjáratot szűkítő,duzzadt orrkagylók.Mk.arcüreg falán körkörösen nyálkahártya megvastagodás látszik,bal oldalon fél,jobb oldalon ujjnyi szélességben,ezen az oldalon az arcüreg légtartalma csökkent. Mellkasfelvétel:A rekesz kp.állású.A jobb lat.sinus nem nyílik meg teljesen.Jobb oldalon a hílus alsó polusához csatlakozóan paracardialisan kb.zöld diónyi területen fokozottabb peribronchyalis rajzolat látható,elmosott jelleggel,vs.infiltratív elemekkel.Balodalon a zsivárnyékban vetülve vékony kötegárnyék látszik Kp.tág hilusi erek.A szív nem nagyobb.(7 éves asztmás fiú lelete).Ön hogyan értelmezi a leletet?Vagy ez most jónak vagy rossznak tekinthető?Köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
27.
Az orrmellék-üreg felvételen látható eltérések hátterében állhat krónikus gyulladás. Csak a klinikum ismeretében és a képanyag birtokában értelmezhető. A mellkas röntgenen leírt eltérések lehetnek gyulladásos maradványok. Ez is csak a klinikum ismeretében és a képanyag birtokában értelmezhető. Általában igaz, hogy képalkotó vizsgálatról véleményt mondani a képek birtokában lehet. Javaslom, hogy bővebb tájékoztatást ne az interneten, hanem a kezelő orvostól kérjen, vagy ott érdeklődjön, ahol a felvétel készült. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
26.
klára kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérésem legyen kedves értelmezze ezt 3 fázisú csontszcintigráfiai leletet: A jobb térdizületben mediálisan fokozott vértartalom és metabolizmus figyelhető meg. Bal térdizületben lévő TEP tibiális felszinén diszkrét dúsulás látható. Egyéb területeken a radioaktivitás eloszlása egyenletes , patológiás többletakkumuláció nem észlelhető. ISI: bal oldal : 1,27 jobb oldal 1,31 /normál érték/ Doktor Úr ebből a leletből kiderül-e,hogy kilazult a protézis,vagy,ha nem,akkor milyen vizsgálatra menjek,hogy megállapitsák,hogy van-e kilazulás? Esetleg tudna-e Doktor úr javasolni vizsgálatot,illetve hozzáértő orvost. Válaszát előre is köszönöm.2011 szept 26-án műtöttek TEP-pel,azóta fáj a térdem.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
26.
Kedves Klára! Ez az internetes felület nem alkalmas leletek kifejtésére. Az izotóp vizsgálat nem a radiológiába, hanem a nukleáris medicinába tartozik. Ez egy külön szakvizsga. Kérdésével nukleáris medicina szakorvost keressen. A legjobb, ha ott érdeklődik, ahol a vizsgálatot végezték. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
15.
PET CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a gyors válaszát. A nyelvgyökön valóban nem látott lényeges eltérést a fül-orr-gégész, de a nyelvgyök mellett a mesopharynxban (ahová a halmozódás szintén ráterjedt három éve) az ott lévő lebenyek között, illetve esetleg mélyebb részeken nem biztos, hogy könnyen megtalálható vizuálisan az esetleges eltérés. Igen, valóban aspirációs citológiát szeretne először (kb. egy hónap múlva lenne időpont és még az eredményre is várni kell), de én kicsit úgy éreztem, hogy nem volt neki egyértelmű, hogy honnan. Azt mondta, hogy ha nem informatív az citológiai akkor menjek PET CT-re. Én az alábbiak miatt gondoltam, hogy kérem a PET-CT-t minél hamarabb: - volt halmozódás három éve, - talán meg lehetne tudni, hogy hova kell szúrni, - ha nem informatív a citológia (negatív) akkor az orvos szerint ajánlott a PET-CT, - ha véletlen pozitív, akkor a további kezelések megtervezése miatt minél hamarabb jó lenne az egész testre kiterjedő vizsgálat, - most is érzek a lágyék és a hónalj tájékon a nyirokcsomó régiókban enyhe szurkáló fájdalmat (esetleges generalizált folyamat), amire az MR nem adna még mindig választ. Egy megismételt MR vizsgálat esetén az esetleges rosszindulatú folyamat miatti strukturális változás, két hónap távlatában jól észlelhető a felvételeken? 3-Teslas géppel végzett, kontrasztanyagos vizsgálat mekkora biztonsággal mutatja ki a malignus folyamatokat a nyaki régióban? Várom szíves válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
15.
Kedves PET CT! Ha valahol malignus folyamat van, akkor az jó eséllyel nem fog odébb menni. Ha oda szúrnak, ahol korábban volt a halmozás, akkor nem fognak mellé. Utána még mindig ráér a PET CT. Nem siettetném. Egy 3T-s géppel végzett kontrasztanyagos MR elég érzékeny vizsgálati módszer. Fontosak a mérés pontos részletei. Ebben a tekintetben meg kell említenem a diffúziós technikát, ami bizonyos esetekben elérheti a PET CT érzékenységét. Sok mindentől függ. A nyirokcsomókra való másik onkológiai módszer lehet még a vas-oxidos kontrasztanyaggal végzett mérés. Ezt a fehérvérsejtek bekebelezik és elszállítják az egészséges nyirokcsomókba. Ezáltal elkülöníthetővé válnak a kóros nyirokcsomók. Nem a térerő a fő kérdés, hanem hogy mennyire értenek a vizsgáló helyen az adott területhez. Én például szív specialista vagyok. Olyan hely az optimális, ahol onkoradiológiában jártasak. Több ilyen hely van az országban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
14.
PET CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok és három éve voltam egy PET- CT vizsgálaton Pesten. Akkor egy enyhe halmozódást mutatott a felvétel a nyelvgyöknél. Jelenleg ennek a helynek a környékén - nehezen beazonosítható - több mint három hónapja fennálló tünet miatt, felmerült a kezelőorvosomban a PET-CT újboli készítésének lehetősége. Az elmúlt öt évben az alábbi sugárzással járó vizsgálatokon voltam: 2011.04.05. Nyaki gerinc kétirányú rtg. 2011.04.19. Nyelési rtg. kontrasztanyaggal 2011.06.08. PET CT 2011.09.29. Tüdőszűrés 2013.08.17. Mellkas rtg. 2013.08.17. Acromio claricularis izület rtg. 2013.08.17. Borda rtg. 2013.08.17. Nyaki gerinc kétirányú rtg. 2013.08.17. Váll axiális rtg. 2013.08.17. Arckoponya rtg. 2013.08.17. Váll AP rtg. 2013.08.17. Koponya kétirányú rtg. 2014.04.02. Mellkas rtg. PA Két hónappal ezelőtti kontrasztanyagos MR vizsgálat nem mutatott ki semmi kórosat. Azóta a panaszok viszont inkább erősödnek mint gyengültek volna. Kérdésem, hogy Ön szerint a fenti vizsgálatok sugárterhelése mellett "belefér -e" egy ismételt PET- CT vizsgálat a szokásos kockázat-haszon protokolba? Várom mielőbbi válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
14.
Kedves PET CT! Az ön által felsorolt vizsgálatok közül a röntgen vizsgálatok sugárterhelése még összesítve is eltörpül a PET CT sugárterheléséhez képest. A nyelés röntgennek valamivel nagyobb a dózisa, de a PET CT-hez képest az is kisebb. A fő kérdés itt az, hogy mivel vinne előbbre egy újabb PET CT? Ha a kontrasztanyagos MR nem mutatott ki semmit, akkor mit keresünk ott? Nemcsak daganatok dúsítanak a PET vizsgálaton, hanem például egy gyulladás is. Eközben nem mindegyik daganat dúsít. A PET vizsgálat térbeli felbontása elmarad az MR-től. A CT részének nagyobb a térbeli felbontó képessége, de nem különíti el egymástól olyan jól a lágy szöveteket, mint az MR. Tegyük fel, hogy megismétlik a PET CT. Még mindig van ott halmozás, de struktúrális eltérés nem látszik. És akkor mi lesz azután? Nem látom a következményét. Változtatna a további teendőkön? Meg akarják szúrni? Azt PET CT nélkül is lehet. A nyelvgyököt a Fül-orr-gégész is jól meg tudja nézni egy kis tükörrel. Ha az MR nem mutat semmit, akkor elég nehéz lesz ott bármit is találni. Én maximum az MR-t ismételném inkább, de csak akkor, ha az eredménynek lehet következménye a továbbiakkal kapcsolatban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
13.
mama kérdése:

Tisztelt Doktor úr!Édesanyám 2 hónappal ezelőtt kapott egy strokot ekkor készítettek egy kontraszt anyagos CT vizsgálatot aminek az eredménye negatív lett de készítettek egy nyaki ultrahangot is ahol 60-70%-os szűkületet állapítottak meg a kontrasz anyagos vizsgálatot még nem csinálták meg .Arra most a héten került volna sor ,de sajnos szombaton ismét rosszul lett és bekerült a kórházba.Készítettek neki vasárnap ismét egy CT ami elváltozást mutatott az agydaganat kizárásához kedden ismételten készítettek egy kontraszt anyagos CT .Hétfőn egészen jól volt teljesen tudatánál . A keddi napon viszont mikor nála jártunk kissé zavart volt ( mintha kissé ittas lett volna ) A kérdésem mennyire káros ez a sok rögien sugárzás a szervezetre ???Az orvosa szerint valószínű hogy kapott egy újabb strokot ami nyomot hagyott de még csinálnak egy MR vizsgálatot is a daganat teljes kizárásához .Mennyire terhelő ez a szervezetre ? Köszönöm válaszát ! Üdvözlettel Varga Enikő
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
13.
Kedves Varga Enikő! Három CT vizsgálattól még nem lesz sugárkárosodása a betegnek. Ahhoz sokkal több vizsgálatra lenne szükség. Ráadásul az agy nem is olyan érzékeny a sugárzásra, mint néhány szövet az emberi testben. Mire idegrendszeri tüneteket okozna egy sugárzás, addigra rendszerint már rég vannak más tünetek is. A zavartságot nem a koponya CT okozza. Zavartságot rendszerint az okoz, hogy a beteget kiszakítják megszokott környezetéből. Nem tud úgy pihenni. Felborul a bioritmusa. Nincsenek ott a megszokott dolgai, nem olyan ütemben telik a napja, ahogy azt szeretné/megszokta. Még egy egészséges ember is meg tud ettől borulni, pláne egy beteg. A stroke pedig kihat az egész agyműködésre, még akkor is, ha csak az agy egy része károsodott. Ha látogatják, figyeljenek a folyadék bevitelre. "Zavart lett a rokonom, miután bekerült a kórházba". Sokan azt hiszik, hogy a kórház egy hotel szolgáltatás. Persze az lenne a legjobb, ha mindenki egy Hilton szintű helyen tudna gyógyulni, de a kórházak sajnos nem engedhetik meg maguknak, hogy wellness körülményeket biztosítsanak a büdzséből. Amerikában sok kórház tényleg olyan, mint egy hotel. Mozgólépcsővel. De egy csomóan nem is tudják kifizetni... Jobbulást kívánok a hozzátartozójának és ne aggódjon a koponya CT-k miatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
10.
LS kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lumbális gerinc vizsgálatra diagnosztikus céllal (hernia, radiculopathia, discus rendell stb.) a ct, vagy az mr ad részletesebb és egyértelműbb választ, képet stb...? Vagy teljesen mindegy? Nagyon szépen köszönöm a választ! Üdvözlettel E.G.V.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
11.
Kedves E.G.V.! Egyértelműen az _MR_. A csontos eltérések egy részéhez szükség lehet CT-re, de ha valakinek lumbágó, vagy derékfájás miatt van szükség képalkotóra, akkor csakis az MR. Ugyanis a porckorongokat és a gerincvelőt az MR-rel lehet igazán jól ábrázolni. Persze CT időpont korábbra is van rendszerint, de fölösleges. A betegnek is és az egészségügyi rendszernek is. Ráadásul az MR nem jár sugárterheléssel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
06.
MRI vizsgálat kérdése:

Kedves Doktor úr! Endometriózis, pcos és osszenovések miatt fognak operálni nyáron, már harmadszor. Elotte kismedencei MRI vizsgálatra kell mennem. Azt szeretném megkérdezni, hogy miért van az, hogy az egyik MRI kozpontban kérik, hogy vegyek be hashajtót a vizsgálat elott, egy másikban pedig nem? Mitol fugg ez? Más gépek vannak mindenhol? Menstruáció ideje alatt el lehet végezni ezt a vizsgálatot? Koszonom a választ.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
06.
Ön volt az szerintem, aki emailben is megtalált. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
02.
izotóp május kérdése:

Kedves Doktor Úr! Válasza alapján úgy gondolom, hogy az izotópos vizsgálat helyettesíthető lenne terheléses szívultrahanggal, illetve terheléses MR vizsgálattal. Ezek kockázata az izotóphoz képest kedvezőbb. Jól értelmezem a válaszát?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
03.
Kedves izotóp május! Az MR és a szívultrahang nem jár sugárterheléssel. Ebből a szempontból kedvezőbb, mint az izotópos vizsgálat. Magának a terhelésnek vannak kockázatai, attól függően, hogy milyen típusú. Izotóp esetén fizikai terhelést vagy Dipiridamolt szoktak alkalmazni. A Dipiridamol hasonló hatású, mint a terheléses perfúziós szív MR-nél alkalmazott Adenozin. A terheléses falmozgás zavarok kiváltására Dobutamint használunk az MR-ben és a szívultrahangban. A legveszélytelenebb a fizikai terhelés. A Dobutamin több problémát okozhat a tapasztalatok alapján, mint a Dipiridamol vagy az Adenozin. Valószínűleg helyettesíthető a terheléses izotóp vizsgálat, de ezt pontosan a kórtörténet birtokában tudja megítélni egy kardiológus. Előfordulhat persze, hogy a kardiológusnak izotóposokkal van jó kapcsolata, és ezért az izotópot javasolja. Amennyiben további kérdése van, akkor kereshet a profilomban megadott elérhetőségeken. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
05.
02.
izotóp május kérdése:

Kedves Doktor Úr! Időnként jelentkező mellkasi fájdalom miatt kerültem a kardiológiára. Szívultrahang, ekg, terheléses ekg után a következőket jegyezték le: Norm. tágasságú szívüregek. Jó syst. és diast.BKF. Falmozgászavar nincs. I fokú MI. I fokú TI-norm.kisv.nyomással. Jelzett AI. Vizsgálat alatt 1-1 ES észlelhető. Mit jelenthet ez? Most izotópos szív vizsgálatot javasoltak. Kérdésem: Feltétlenül szükséges ez a fenti vizsgálati vélemény alapján? Mennyire veszélyes a vizsgálat a szervezetre? / Kétszeri: 1 nyugalmi és 1 terheléses vizsgálat is kilátásban van./ Köszönettel!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
05.
02.
Kedves izotóp május! Szív MR diagnoszta vagyok, ezért a válaszomat ebből a szempontból írom le. Az izotóp diagnosztikában használt nukleofarmakon sugárzó anyag, a vizsgálat sugárterheléssel jár. A sugárterhelés mértéke a vizsgálati protokolltól függ. Az izotópon kívül terhelésre jelentkező falmozgás zavar vizsgálható még terheléses szív ultrahanggal és Dobutamin terheléses szív MR-rel, terheléses perfúziós zavar pedig vizsgálható Adenozin terheléses szív MR-rel. Sem a szívultrahang, sem a szív MR nem jár sugárterheléssel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
30.
Andi kérdése:

Kedves Doktor Úr! 40 éves nő vagyok,2013 októberében voltam nőgyógyásznál,mellultrahangon,panaszom volt,mellszurkálás.Nem teljesen nyugtatott meg,elmentem megint ultrahangra,ott azt mondták minden rendben.Én ettől sem nyugodtam meg,mammográfiára mentem,mindent rendben találtak.Ami nagyon aggaszt,hogy 1 hónapon beül 3x ultrahangoztak és 1x volt mammográfia,és nem kaptam e olyan sugárdózist amitől komolyabb bajom lehet,gondolok itt elsősorban a mellrákra. Köszönettel: Andrea
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
30.
Kedves Andi! Az ultrahang nem használ ionizáló sugárzás. A vizsgálat ugyan a nyomkodás miatt kellemetlen lehet, de tetszőleges számban ismételhető. Baj nem lesz belőle. A mammográfia röntgen sugárzással működik. Ezt a vizsgáló eljárást abban az esetben érdemes újra igénybe venni, ha ez indokolt a kezelőorvosa szerint. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
16.
mammo kérdése:

Kedves Doktor Úr! Szeretném megkérdezni, ha ebben az évben volt mammográfiai vizsgálatom, szabad-e részt vennem mégegyszer, van-e káros következménye egy második vizsgálatnak? Üdv: Suga Judit
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
16.
Kedves Suga Judit! A mammográfiának van egy kis sugárterhelése. Ezért nem érdemes a javasolt vizsgálatokon kívül önszorgalomból ismételni ezt az eljárást. A kezelőorvosa által javasolt kontrollra viszont mindenképpen menjen el. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
16.
Állandó fájdalom. kérdése:

Tisztelt Doktor úr!!!!! Azért írok önnek mert az ön véleményét szeretném kérni.Magamról annyit hogy egy 48 éves hölgy vagyok.Balesetből kifolyólag jobb lábamat térd alatt amputálták.Mozgóképes önellátó vagyok. 2012-ben kiszakadt gerincérvem volt megoperáltak.Mert nagyon fájt a derekam, bal lábam,és persze zsibbadtak a lábam ujjai.Most ismételten nagyon fáj a derekam ,és mind két lábam.Felkerestem orvosomat és készült MR felvétel is.Azt mondta doktor úr nincs semmi gond pihenjek sokat. MR Lumbalis gerinc natív. A lumalis lordosis kiegyenesedett.Az L.IV.csigolyatest kb.2mm-t ventralis irányba csúszott helyzetű.A csigolyák kóros szerkezeti eltérést nem mutatnak,a fedő lemezek épek.Az L.IV discus bal oldalon paramedialisan éa foraminálisan széles alappal előboltosul.és az é itt eredő és kilépő gyököt eléri.Az L.V.discus ellapult, itt minimális körkörös előboltosulás látható,mely gyöki érintettséget nem okoz.A többi magasságban kóros eltérés nem mutatkozik.Az L.IV.résszintjében a kisízületekben mindkét oldalon súlyos arthrosis jelei láthatók,mely a canalis spinalist illetve a neuroforament is csontosan szűkíti.A többi magasságban a kisízületi arthrosis mérsékelt fokú. Vélemény:Protrusio disci L.IV.L.S gyöki érintettséggel. Spondylarthrosis L.IV.-V.gravis Véleményén előre is köszönöm!!!!!!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
16.
Kedves állandó fájdalom! A képalkotó vizsgálatokat csak a leírás alapján nehéz véleményezni. Ez a felület arra nem alkalmas, hogy egy teljes vizsgálatról a komplett lelet birtokában, képek nélkül konzultáljunk valamiről, amit nem is látok. A leírás alapján van azért ott 1-2 dolog, ami okozhat panaszokat. A dologhoz az is hozzátartozik, hogy egy műtét után hegeszövet alakulhat ki és az is okozhat panaszokat - habár erről a vizsgálati vélemény nem ír semmit. Javaslom, hogy a vizsgálat bírtokában a kezelőorvosával konzultálja meg a további teendőket. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
08.
Balog Katalin kérdése:

Köszönöm a Segítséget! :)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
08.
Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
04.
07.
Balogh Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Fiam 17 éves, és néhány hónap alatt három alkalommal súlyos migrénje volt. A neurológiai vizsgálaton "klasszikus migrén aurával" diagnosztizálták. A neurológiai lelete negatív lett. A kezelőorvosa azonban elküldte MR vizsgálatra. Kérdésem az, hogy ez a vizsgálat rutinszerű ebben az esetben, vagy esetleg valami rosszat jelenthet. Azért kérdezem ezt, mert május 28-ra kaptunk időpontot a vizsgálatra, és nagyon aggódom a gyerekemért, az idő meg igen hosszú addig. Köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Balogh Kata
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
07.
A koponya MR ebben az esetben nem kötelező, a kezelő orvos csak biztosra akar menni. Nyugodtan kivárhatják a májusi időpontot. Az aurás migrén kezelésére személyes tapasztalatom alapján hatásosak a roham megelőző gyógyszerek (szerotonin receptorra ható triptán származékok). Kicsit drága, de érdemes kipróbálni, mert ha használ, akkor megéri. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
07.
Balog Katalin kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az MR vizsgálatra nőgyógyász küldött, magas prolaktin szint miatt javasolta a kivizsgálást - az agyalapi mirigy, hipofízis állapotára vonatkozólag. Laikusként úgy értelmezem, elváltozás nem látható. Ezek szerint megnyugodhatok és további MR vizsgálatra nincs szükség. Üvözlettel. B. K.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
07.
Kedves Balog Katalin! A leírás alapján nincs probléma az agyalapi miriggyel. Ismételt MR vizsgálatra most nincs szükség. Később a klinikumnak megfelelően ismételhető. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
07.
Balog Katalin kérdése:

Bocsánat, egy kérdésem még lemaradt, Doktor Úr! Az Mr vizsgálat során beadott kontrasztanyag valójában mit tartalmaz és milyen hatása, mellékhatása van az emberi szervezetben. Köszönöm a választ!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
07.
Kedves Balog Katalin! A legtöbb kontrasztanyag gadoliniumot tartalmaz. Ez egy ritka földfém. A szervezet nem érintkezik vele közvetlenül, mert a kontrasztanyag molekula beburkolja. Mellékhatása lehet allergiás reakció - mint minden szervezetbe beadott anyag esetén. Nem a gadoliniumra adja a szervezet, hanem a burkoló molekulára. Veseelégteleneknél válthat még ki egy kórképet, de ha ön nem veseelégtelen, akkor tárgytalan. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
07.
Balog Katalin kérdése:

Kedves Doktor Úr! Az előző válaszait nagyon köszönöm! Most egy kivizsgálás-sorozatban vagyok, melynek egyik állomása volt és lesz sella és koponya MR. A következő diagnózis értelmezésében kérem segítségét. Koponya MR vizsgálat: T1 súlyozott sagittalis, T2 coronalis, T2, SE, valamint FLAIR szekvenciák készültek axialis síkban, valamint kontrasztanyagos háromirányú T1 súlyozott felvételek. A hypophysis MR vizsgálata során T2, valamint natív és kontrasztos sagittalis és coronalis síkú felvételeket készítettünk. Az intracerebalis liquorterek normális tágasságúak, kissé asszimetrikusak. A középvonal helyzete megtartott. A külső liquorterek normál tágak. Az agy állományában körülírt kóros jelintezitásbeli eltérés nem látszik. A sella ép kontúrú, nem nagyobb. A hypophysis normál nagyságú, homogen szerkezetű, homogen kontraszthalmozású. A hypophysis-nyél nem szélesebb, középvonali elhelyezkedésű. Jobbra devialo csontos septum. A bal oldali also orrkagyló oedemása duzzadt. (E 2 mondat nagyon érdekel.) A craniocerivicalis átmenet szabályos. A myelonban kóros jelmenet nem látszik. Nagyon köszönöm a figyelmét, türelmét előre is! Üdvözlettel:B. K.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
07.
Kedves Balog Katalin! Kérdést nem tett fel. Az sem derül ki, hogy mi miatt van kivizsgálás sorozaton. Az orrkagyló duzzanata normál jelenség is lehet, nem biztos, hogy kóros. A nap folyamán hol az egyik, hol a másik oldalon duzzadtabbak az orrkagylók. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
06.
Zsolt71 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Kérem segítsen értelmezni az alábbi ct leletemet! 42 éves férfi vagyok, húsz éve sportolok, főleg közdősport. Sokszor kaptam rúgást a combomra, de komolyabb bajom nem volt. Kb. egy éve érzek néha kisebb fájdalmat a jobb combomban, de nem mozgás közben, csak spontán, vagy ha bizonyos testhelyzetekben hozzáérek, akkor nyomásérzékeny. Csináltattam egy röntgent, mely egy kisebb elváltozást mutatott a femuron, majd ezt követően egy ultrahangot, mely nem mutatott komolyabb elváltozást, ill. egy CT is készült, melyet kérek értelmezzen nekem. CT eredmény: A combizomzat dezintása megtartott. A femuron csontsérülés nem látható. A bal femuron a combnyak alatt a femur dorso-lateralis éle mellett mintegy 8 mm-es diszkrét meszesedés látszik a musculus vastus lateralis tapadásának megfelelően. Ez alatti területen a femur lateralis corticalis részén 2X1 cm-es körülírt, homogén sclerosis látható, mely kicsit modellálja és lateral felé kidomborítja a femur corticalisát. Az elváltozás homogén, benne nidus nem észlelhető. Periostealis reakció nincs. Kóros kontraszthalmozódás nem mutatható ki. Kérdésem, hogy megnyugodhatok-e, nem rosszindulatú az elváltozás? Mitől fájdogál a lában ill. mi lehet a terápia?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
06.
Kedves Zsolt71! A CT-n leírtak arra utalnak, hogy a meszes eltérés nem rosszindulatú. A fájdalomnak nagyon sok oka lehet. Például előfordulhat korábbi sérülés maradványaként. A terápiát illetően nem érzem magam illetékesnek. Képalkotó diagnoszta vagyok, ráadásul szív-érrendszerre specializáltam. Sportsérülésekben jártas sportorvost keresnék fel az ön helyében. A lényeg, hogy legyen egy kezelőorvosa. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
03.
riziko kérdése:

Tisztelt Doktor Ur nagyon sok angol oldalon olvastam hogy aki gyerekkoraban vagy 20 eves kora korul sok mellkasatvilagitason esett at hangsulyozom atvilagitason az a kesobbiekben mellrakra szamithat en sajnos fiatal lanykoromban evente 1-2 atvilagitason voltam egy jo par even keresztul vagyis epp eleget mennyi a lappangasi ideje egy esetleges karosodasnak lehet 30 ev ? tudom hogy nem tud josolni de gondolom a szakirodalombol tud velemenyt mondani elore is koszonom valaszat
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
03.
Az ilyen károsodások előfordulását előre jósolni nem lehet. Évente 1-2 átvilágítás manapság nem számít soknak, habár az emlő a nők esetében tényleg érzékenyebb az átlagnál. Annyit tud tenni, hogy az ajánlásoknak megfelelően rendszeres ellenőrzi magát és elmegy a javasolt szűrésekre. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
04.
02.
scorpiosecret kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Köszönöm előző válaszát! A mai napon felkerestem, azt a radiológust, aki a korábbi vizsgálatot végezte. Szerinte nem kell újra leletezni a régebbi MRI-t, mert az ülőideg úgy sem látszódna...mindezt úgy, hogy a képeket meg sem nézte. Diagnoscannél az újra leletezés 15 ezer forint, ezt ki is fizettem volna. Azt mondta, hogy korábban lágyrészre volt beállítva az MRI. De annyit tudok biológiából, hogy az izom is lágyrész...így, ha az ideg nem is látszódna...az igen, hogy össze van-e belül zsugorodva izom...az igen! Le lettem rázva... 168 MB méretű ez az MRI. Tudna abban segíteni, hogy emailben ezt hogy lehetne elküldeni? Sok helyen az ilyen típusú fájlokat óriás fájlként el lehet küldeni. Csak nem tudom, hogy az MRI mennyi speciális. Mert ez ugye együtt van a programmal és nem csak a képek. Azért kérdezem, mert piriformis szindróma specialistához küldeném a felvételt, Dr. Székely Györgynek. Lenne rá lehetőség, hogy a doktor úr megnézné ezt az MRI felvételt? Köszönettel, Egy 28 éves lány
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
04.
02.
A telefonon megbeszéltek remélem, hogy segítenek. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
03.
31.
Balog Katalin kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Háziorvosom javaslatára vizelési panaszaim miatt : 1. minta 1 keresztes lett, 2. minta vizelet üledédék 9vvt - urológián a következő információkat kaptam : Jobb vese szabályos, bal vese üregrendszere jelzetten tágabb. Hólyag telt, fala szabályos, benne kóros képlet nem látható. Kis üreterkő spontán távozása várható. A diagnózis után Rowantinex szedésébe kezdtem. Apró pehely szerűségeket figyeltem meg a vizeletemben, majd a tabletták szedését követő 3. napon a menstruáciom is megérkezett. Így nem tudom értelmezni a testi tüneteimet. Holnap kell újra mennem az urológiára egy kontrollra. Ezért sürgős számomra szakértő válasza. Ebben a fenti sorok értelmezésében kérem szakértő segítségét. Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel!Balog Kata
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
31.
Kedves Balog Kata! Radiológus vagyok, non-invazív szív képalkotással foglalkozom. Kérem kérdését urológusnak tegye fel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
30.
hasnyálmirigy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Elég sok has problémám is van. Még az előző évben voltam hasin UH-on, másodszor visszarendeltek, és a biztonság kedvéért beutaltak CT-re, mert a hasnyálmirigyem vége meg volt vastagodva. A CT-re nem szerettem volna elmenni. Most elég erősek a panaszaim, nagyon erősen és sokáig begörcsöl belül a gyomrom környéke, minden mozdulatra, ételre. Akkor nem, ha napokig nem eszem. Szeretnék elmenni MR vizsgálatra, de az ára miatt gondolkodom rajta. Kislányom van, nem szeretném, ha valami nagyobb baj lenne! Ön szerint érdemes elmenni? Ha többet mutat kontrasztanyag nélkül a hagyományos ultrahangnál, akkor mindenféleképpen elmennék! Köszönöm a válaszát és munkáját!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
30.
Kedves Kérdező! Tehát erős panaszai vannak, kislánya van. Ugyanakkor a hasi UH után felajánlott CT-re nem szeretne elmenni és ugyan nem írja, de a kontrasztanyagtól is ódzkodik. A kontrasztanyag nélküli MR vizsgálat nem biztos, hogy többlet információt nyújt a hasnyálmirigyről egy jól kivitelezhető hasi UH vizsgálathoz képest. Esete válogatja. Ha hasnyálmirigy problémák egy részét elég nehéz ábrázolni. Ha valami eltérés van, akkor az MR-ben is kontrasztanyagot szoktak adni. Az ára miatt gondolkozik az MR-en? Ha TAJ számmal rendelkezik, akkor az OEP térítés mentesen biztosítja a vizsgálatot. Persze az MR előjegyzések hosszabbak, mint a CT-ben. Többet kell várni a vizsgálatra. Mérlegeljen, hogy mennyire komolyak a panaszai. Ha hajlandó néhány hónapot várni az MR-re, mert fél a CT-től, akkor jelezze szándékát az MR vizsgálat irányában. Ha fél a CT-től, de nem akarja kivárni az MR időpontot, akkor tényleg pénz kérdés. Azt javaslom, hogy a kivizsgálás terv meghatározását hagyja egy olyan kezelőorvosra, akiben megbízik. És menjen el a javasolt vizsgálatokra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
29.
tüdö kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A férjem tüdő szűrő lelete pozitív lett,de a vizsgálatok szerint nem fertőző. Azt szeretnénk megtudni,hogy dolgozhat e mint Biztonsági őr egy Portán? Nem tbc,más jellegű a betegség amit még vizsgálnak.Köszönöm a válaszát előre is. Tisztelettel Pesti Mária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
29.
Kedves Pesti Mária! Erről fogalmam sincs. Szerintem egy tüdőgyógyásztól kéne kérdezni. Úgy sejtem, hogy dolgozhat. Jobbulást a férjének: Tóth Attila
2014.
03.
29.
Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Ur nagyon hamar megkaptam valaszat es nagyon koszonom ami engem a legjobban nyugtalanit a tudoatvilagitasok es foleg a bariumos gyomoratvilagitasok amiken atestem ezek sugarterhelese nincsen-e kozel a ct sugarterhelesehez es nagy-e a sugardozis ha egy tudoatvilagitast egyutt csinaltak ket gerinc felvetellel arra kerem meg csak ezekre a kerdesekre ha tud valaszoljon nagyon felek a mellraktol a sok sugar miatt
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
29.
Egy átvilágítás dózisa rendszerint szintén elmarad a CT vizsgálatétól. A dózison nem változtat, hogy együtt végznek-e két vizsgálatot, vagy külön-külön. Amennyiben aggódik az emlőráktól (illetve egyébként is), úgy azt javaslom, hogy rendszeresen tartson önvizsgálatot az ajánlásoknak megfelelően és járjon el a kötelező mammográfiás szűrésekre. Az önvizsgálat módjáról nőgyógyászánál, vagy mammográfiás központokban kaphat tájékoztatást (a mammográfiához hozzá tartozik az emlő tapintásos vizsgálata is, melyet mammográfiás radiológus specialista végez). Nemcsak röntgen vizsgálatoktól alakulhat ki emlőrák. A rendszeres szűrés segít abban, hogy időben felismerésre kerüljön egy esetleges rosszindulatú folyamat. Az időben észrevett emlőrákból a modern kezelések segítségével jó eséllyel fel lehet gyógyulni. link: http://a-mellrak.blogspot.hu/2013/12/helyes-onvizsgalat-mammografia-ultrahang.html
2014.
03.
29.
Hajnalka kérdése:

Tisztelt Doktor Ur Erdelybol irok es 50 eves vagyok nagyon nyugtalanit engem hogy az eletem soran rengeteg roentgen sugarzas ert foleg 18 es 30 -as evek kozott leirom hogy mi volt 6-7 mikrofoto regebb igy hivtak a tudoszurest urografia 2rtg felvetel hasi rtg felvetel koponya rtg felvetel 3 gerinc rtg 3 bariumos gyomor atvilagitas 2 tudoatvilagitas 4-5 fogaszati rtg 2 rtg a labrol 1 medence rtg korulbelul ennyire emlekszem de lehet meg tobb volt megjegyzem hogy ezek nagy resze regi gepekkel tortent gyerekkoromban is voltam tudovizsgalatokon ugy emlekszem az is rovid atvilagitas volt nekem ez rengetegnek tunik sot az egyik tudoatvilagitas alkalmaval meg ket gerinc felvetelt csinaltak egyszerre azt hiszem az a sugaradag megfelel egy mostani ct -nek probalom kerulni az ilyenfajta vizsgalatokat a legtobb sugarzas a mellkast erintette ezert nagy a mellrakriziko nagyon szepen kerem irja meg a velemenyet mert nagyon nyugtalan vagyok Bechterew koros vagyok es az orvos kuld gerinc rtg-re de en nem akarok menni elore is koszonom valaszat
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
29.
Kedves Kérdező! Még ha beszorozzuk 10-zel azokat a röntgen vizsgálatokat, amiket leírt, akkor is elmarad a dózis egy átlagos mellkas CT vizsgálat dózisától. Az ön által felsorolt vizsgálatok rengetegnek tűnnek ugyan, de a dózis mégsem sok. Sokszor ismételt CT vizsgálat, ismételt izotópos vizsgálat: na az lehet rengeteg. Néhány röntgen miatt ne tessék aggódni. Egy gerinc röntgen felvételnek nagyon kicsi a dózisa. A szükségtelen vizsgálatokat persze kerülni kell, de egy kontroll röntgennek ne álljon ellen a dózistól való félelme miatt. Bechterew-vel kapcsolatban jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
03.
25.
scorpiosecret kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 2013. februárjában elgázolt egy autó. A következmény az lett, hogy zúzódott a bal csípő, fenék rész. Keletkezett egy haematoma, ami később betokosodott. Több orvos is látott...mindig mondtam, hogy ég a fenék rész...pár héttel, hónappal később már az egész lábamba kisugárzott. 2013. szeptemberben a vállam újból kificamodott (a vállam szept.24-én ficamodott ki, de 26-án meg is csinálták, mert épp nem jelent meg egy beteg.) ezért a traumatológusom kért egy MR-t (ezen egy labrum sérülés és Hill-Sachs lézió látszik ---az orvos azt mondta, hogy bankart műtét szükséges majd). Orvosi vélemény: Synovitis med. grad. (ezt mit jelent?) A radiológus doktornő megismert, mert korábban kétszer már ultrahangon nézte a fenék sérülésem. Beutalóm csak a váll MR-re volt, de a doktornőtől kértem, hogy csináljunk a medencémről is felvételt. Ő telefonált az orvosomnak, hogy lehet-e és utólag írt rá beutalót. (Folyamatosan éreztem, hogy az orvosok valamit nem vesznek észre.) A probléma az, hogy elkészült a teljes medence MR, de nem lett kielemezve...csak annyi van ráírva, hogy mekkora a haematoma mérete és ennyi...2014. januárban kivették ezt a necroticus zsírcsomót (ez volt a zárójelentésen). A bőr alatt 1-1,5 cm-re volt. Továbbra is fájt a lábam, elküldtek neurológushoz. ENG vizsgálattal kiderült, hogy piriformis szindrómám van. Fizikai vizsgálatok is alátámasztották ezt. Azóta csinálom erre a gyógytorna gyakorlatokat + vízi torna. Május végére kaptam időpontot egy újabb MR vizsgálatra, melyben a következőket vizsgálnák: Bal oldali nervus ischialgicus MRI vizsgálatát kérjük, különös tekintettel a piriformisok közötti átlépésre, esetlegesen ezen a területen látható megtöretés, leszorítás mely sebészeti beavatkozástól változhat. KÉRDÉSEM: érdemes lenne kielemeztetni a 2013. szeptemberében készült medence MR-t, hogy ott látható-e a nervus ischialgicus megtöretése? Vagy az ülőideg vizsgálathoz máshogy kell beállítani az MR-t?! A műtét után készült egy teljes L-S gerinc röntgen is, amely eltéréseket mutatott...ami szintén mutatja, hogy nem lett kielemezve szeptemberi MR. Rtg: Acetabulumok felső peremei kissé megnyúltak. A csontok egyébként rad. épek. Felső harmadban a csípőízületi rések kismértékben beszűkültek. Köszönöm a válaszát, Egy 28 éves lány
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
25.
Kedves 28 éves lány! Az ischiadicus célzott vizsgálata speciális beállításokat igényel. Az MR-ben mindig fontos a pontos kérdés feltevés. Mert arra fog választ adni, amit kérdeznek a beutalón. A korábbi mérések alkalmával ugyan célzott mérés nem történt, de az ischiadicus látszódhat. Ezért össze is szoktuk hasonlítani a korábbi vizsgálatok képét, amik abban a régióban készültek. Mindenképpen vigye magával, hogy a radiológus kollégám rendelkezésére álljon a korábbi képanyag - igény esetén. Egyébként a necroticus zsírcsomó és a piriformis sy nincs közvetlen összefüggésben - habár mindkettő kapcsolatban lehet a korábbi traumával. Jobbulást: Tóth Attila
2014.
03.
21.
Manyi kérdése:

Kedves doktor úr! A CT-vizsgálat valóban káros a szervezetre? Valóban úgy van, hogy a szervezetből sosem ürül ki az az anyag, ami a sugárzás által kerül a testbe? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Manyi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
21.
Kedves Manyi. A sugárzás áthalad a testen, nem keletkezik benne tőle semmilyen "anyag". Az áthaladás során károsíthatja a szervezetet, ha véletlen megváltoztatja valamely fontos fehérje vagy nukleinsav szerkezetét. A szervezet sejtjeiben javító mechanizmusok vannak az ilyen károsodások kivédésére, mert a kozmikus háttérsugárzás és a környezetből érkező háttérsugárzás is rendelkezik hasonló hatássokkal. Probléma akkor van, ha a javító mechanizmusok nem működnek jól, vagy már nem győzik kijavítani a keletkezett problémákat. A CT röntgen sugárzással működik. Olyan, mint egy alapos röntgen vizsgálat. Nincs benne semmi misztikus. De nem ártalmatlan. Egy károsodást előre nem lehet biztosan jelezni, csak statisztikai úton lehet megjósolni. A szájon át adott kontrasztanyag - amit inni kell és ánizs ízű - fel sem szívódik a bélből. A vénásan beadott kontrasztanyag pedig 1,5 órás féléletidővel, a vizelettel kiürül. Azaz ha jó a vesefunkció, akkor 24 óra alatt kipisili a páciens. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
20.
baleset kérdése:

Tisztelt Dr. Úr! A páromnak 5 évvel ezelőtt volt egy motor balesete, amikor bevágta a gerincét.Az orvosok nem mondanak semmit.Szeretném kikéri a véleményét,hogy mekkora a probléma és mit kéne tenni?1 hete ismét voltunk röntgenen,ahol ezt az eredményt kaptuk: A háti kyphosis és az ágyéki lordosis kissé fokozottabb. A csigolyatestek magassága és zárólemezeik megtartottak.Az L1 csigolyatesten az amnéziseben szereplő régebbi fractura nyoma nem különíthető el. Az L5 csigolya dorzál felé megkeskenyedett, az S1-hez képest közel 1 cm-rel a felette lévő gerincszakasszal együtt előre csúszott. A hátsó íven megszakadás van. Vélemény: Az L5- S1 átmenetnél spondylolysis et listhesis. Az L5 csigolya dorzálisan a szokottnál laposabb. Érdeklődni szeretnék hogy mennyire súlyos a probléma?És hogyan lehetne kezelni műtét nélkül,sajnos sűrűn fáj a dereka,és mielőbb szeretnék megoldást találni.Kérem segítségét!Előre is köszönöm! Tiszteletem! Farkas Alma
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
20.
Kedves Farkas Alma! Egy képalkotó vizsgálat eredményéről csak a leírás alapján véleményt mondani elég szakmaiatlan dolog lenne részemről. A fő kérdés, hogy mik a panaszai? Az fogja eldönteni, hogy mi a további teendő. Javaslom, hogy keressen fel egy neurológust, vagy idegsebészt a képanyaggal - hogy megbeszéljék a lehetőségeket. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
19.
Mary kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Most végeztek el harmadik alkalommal tüdő ct vizsgálatot, mert egy korábbi hasi ct alkalmával a területbe beleeső tüdő részben találtak egy 10 mm-es nodust, ennek kapcsán volt a 3 tüdő ct vizsgálat. A második vizsgálati eredmény alapján a tüdőgyógyász leírta az ambuláns lapra,hogy malignitásra utaló jel nincs. Ezután küldtek el egy harmadik vizsgálatra ,hogyha az sem mutat eltérést akkor rendben van, és valóban nem volt eltérés és ez a nodus lehet egy korábbi tüdőgyulladás nyoma. Kérdésem az lenne,hogy ezek után még egy ct vizsgálatot írtak elő de ezt egy év múlva 2015.03 hónapban,ennek mi lehet a célja?mert én azt hittem,hogy ezzel lezárult ez a vizsgálat. Én bizonytalan vagyok, mert nem mondták meg miért kell még egy ct-t csinálni , előre is köszönöm a segítségét Tisztelettel: Fazekas Sándorné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
19.
10mm-es méret esetén nem egységes a hosszú távú gyakorlat. Elképzelhető, hogy szükség lesz még további kontroll vizsgálatokra, évek múlva. A legjobb, ha a kezelőorvossal konzultál, hogy mi a további terv az utánkövetéssel kapcsolatban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
14.
vokica kérdése:

T. Doktor Ur! Érdeklődöm, hogy 1-2 napon belül lehet-e csontritkulás-vizsgálaton és röntgenvizsgálaton /gerinc- és derékfájdalom miatt/ részt venni? Erre az infóra azért van szükségem, mert a rheumatológiáról csak csontritkulásvizsgálatra küldtek, pedig időnként elég éles fájdalom jelentkezik a derekamban és a keresztcsontomban. Miután kisebb foku csontritkulást igazoló lelettel mentem vissza a reumatológiára, röntgenre nem küldött a doktornő. Ezt óvatosságból tette? /esetleg nincs szükség röntgenfelvételre?/ a csontritkulás milyenségéből már következtetni tudott? Bocsánat, hogy Önhöz fordultam ezzel a problémámmal, de nekem ez ugy jött le, hogy ,,sugárzás,, miatt nem lehet rövid időn belül a kétféle vizsgálaton részt venni. Mégegyszer elnézését kérem, s az Ön profiljába tartozó kérdésre kérem szépen válaszát. Tisztelettel: Mária, egy 72 éves nagymama.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
15.
Kedves Mária! Sem a csontritkulás vizsgálat, sem a röntgen nem jár akkora sugárterheléssel, hogy kizárná a másikat. Valószínűleg más megfontolásból döntött úgy a kezelőorvos, hogy röntgen vizsgálatra most nem küldi. A kezelő orvos jobban látja az egész történetet, tisztában kell legyen az előzményekkel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
06.
sittaeuropea kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 4-5 hete kezdtem érezni az arcom jobb alsó oldalán egy nagyon enyhe zsibbadás szerű érzést. Pár nap múlva kitapogattam, hogy azon az oldalon a nyakamon meg van duzzadva egy nyirokcsomóm és mintha azzal lenne összefüggésben ez az érzés. Két hete voltam UH vizsgálaton, ahol megállapították, hogy a jobboldali submandybuláris nyirokcsomóm 7 mm körüli. Elmentem egy hematológus szakemberhez, aki megvizsgált, áttapogatta a nyirokrégiókat, megnézte a véreredményemet és azt mondta, hogy nem indokolt a további vizsgálat. A nyirokcsomó (illetve lehet hogy a nyálmirigy) amit néha megtapogatok még mindig duzzadtabb és ez az állkapocs felé sugárzó nagyon enyhe érzés (nem fájdalom) is megmaradt (ha tapogatom a nyirokcsomót akkor kicsit fokozódik). Úgy gondolom, hogy elmennék egy nyaki lágyrész MR vizsgálatra, hátha az pontosabb diagnózist adna mint az UH. Kérdésem, hogy ebben az esetben elég lehet -e a natív felvétel vagy mindenképpen szükséges a kontrasztanyagos vizsgálat? Várom szíves válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
07.
Kedves Kérdező! 7mm-es submandibukaris nyirokcsomó méret nem kóros. A fej-nyak lágyrész MR vizsgálathoz a protokollnak megfelelően szükség lehet kontrasztanyag adásra. A zsibbadás valószínűleg nincs összefüggésben a nyirokcsomóval. Az érző idegek nem a nyirokcsomóban futnak, ahhoz durva nyirokcsomó eltérés kell, hogy beszűrje a felületes érző idegeket. Tehát ön aggódik egy zsibbadás miatt, amit összefüggésbe hoz egy kitapogatott nyirokcsomóval, amire azt mondták, hogy nem kóros. Ön mégsem hiszi ezt el és vizsgáltatni akarja magát. De a kontrasztanyag adástól megintcsak aggódik. Szerintem döntse el, hogy mitől aggódik jobban: a zsibbadástól, vagy a kontrasztanyagtól. Ha vizsgáltatja magát és szükségesnek látják, akkor egyezzen bele a kontrasztanyag adásba. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
05.
Ildikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Köszönöm gyors válaszát.Természetesen megkérdeztem a radiológus kollegát,(de tudja milyenek az eü dolgozók egy vélemény sosem elég):)Amúgy én egy onkológián dolgozom, mellé elég nagy hipochonder vagyok.Azért köszönöm hogy megnyugtatott.Azért szoktam CT-t csináltatni mert sajnos nagyon rosszak a tapasztalatok a rtg-el kapcsolatban tüdőrák szűrést illetően. Üdv Ildikó
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Ildikó. Más kolléga véleményével az enyémet összehasonlítani nem túl jó dolog. Ha konzultációra van szükség, akkor azt jobb nyíltan csinálni, leginkább az ottaniakkal. Hogy maradjon házon belül. Általában nem szívesen asszisztálnak ilyen vélemény ütköztetéshez - én is szeretném elkerülni az ilyen szcenáriókat. A röntgen vizsgálatot szerintem nehezebb kiértékelni, mint a CT-t... Remélem minden rendben lesz a tüdejével: Tóth Attila
2014.
03.
05.
Erzsébet kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megtudni,hogy coronária-CT vizsgálathoz van-e jód mentes kontraszt anyag? Sajnos a nagyfokú jód érzékenységem miatt/gége ödémát okoz/ félek,hogy nem tudják elvégezni,pedig a várható beavatkozáshoz feltétlenül szükséges lenne a CT. Pajzsmirigy CT nél volt jód mentes lehetőség,abban reménykedem hogy talán itt is lesz. Köszönettel: Erzsébet
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
05.
Kedves Erzsébet! Jajj de jó, végre egy szakterületbe vágó kérdés! Van egy jó, meg egy rossz hírem. Kezdem a rossz hírrel: a koszorúér CT vizsgálathoz feltétlenül szükség van jódos kontrasztanyag adásra. Csak a mész kimutatásához nem kell adni jódos kontrasztanyagot, de az mérés nem válaszolja meg, hogy van-e szűkület a koszorú ereken, hanem csak arra ad felvilágosítást, hogy mennyire beteg az érrendszer. Tehát a további teendők szempontjából korlátozottan informatív: nem lehet belőle megmondani, hogy kell-e katéterezni. CT vizsgálatokat lehet gadoliniumos MR kontrasztanyaggal is végezni. Ugyanakkor ez egyrészt nem finanszírozott, másrészt amellett, hogy jóval többet kellen belőle adni, még nagy mennyiségben sem olyan hatékony, mint a jódos CT kontrasztanyag. Arra is lehet allérgiás bárki, az immunválasz nem mennyiségfüggő. A jó hírem viszont, hogy ön nem jód allergiás. A jód megtalálható a szervezetben, a legnagyobb mennyiségben a pajzsmirigyben. Túlnyomó részt kötött formában van jelen, de igen kis része ionos alakban is megjelenik. Ha valaki a jódra allergiás lenne, a szervezete azonnal megtámadná a pajzsmirigyet. Léteznek autoimmun pajzsmirigy betegségek, de amikor valaki jódos kontrasztanyagtól gége ödémát kap, akkor nem a jódra érzékeny, hanem az adott kontrasztanyagra. Az immunrendszer számára minden jódos kontrasztanyag teljesen másnak számít. Hiába van jód mindegyikben, az allergiás reakció nem arra alakul ki. Ha tehát ismert, hogy Ön melyik jódos kontrasztanyagra kapott gége ödémát, akkor másik típusú kontrasztanyaggal meg lehet kísérelni a vizsgálatot. Egy korábbi gége ödéma valamennyivel emeli az esélyét további allergiás reakciónak - jódtartalomtól függetlenül. Allergiás reakciót ugyanúgy kaphat gadoliniumos kontrasztanyagra is az MR-ben. Ezért ilyenkor immun védelem javasolt. Egyébként a koszorúér katéterezés közben is jódos kontrasztanyagot alkalmaznak. Legalább 6-7 féle jódos kontrasztanyag van forgalomban. Szóval van választék, ha lehet tudni, hogy melyiket kell kerülni. A 20-30 évvel ezelőtt vese röntgenhez alkalmazott kontrasztanyagok már nincsenek használatban, a maiak sokkal modernebbek. A koszorúerek vizsgálatára alternatívát nyújthat az MR coronarographia. Ehhez a méréshez nem kell adni kontrasztanyagot, viszont hosszadalmas (1 óra) és nem olyan robosztus. Ez alatt azt kell érteni, hogy rendszeresen előfordul, hogy nem értékelhető a vizsgálat. Főként technikai okokból. A jó képminőséghez egyenletes légzés és szívritmus szükséges és sok beteg esetén a hosszadalmas mérés alatt változik a szívfrekvencia, vagy a légzés. Klausztrofóbiás betegek nem bírják és a pacemaker problémát jelent az MR-ben. Tehát ha a katéterezés helyett non-invazív koszorúér vizsgálatot szeretne, akkor van megoldás. Egyrészt immun védelem mellett meg lehet próbálni a koszorúér CT-t, kerülve azt a kontrasztanyagot, amitől gégeödémát kapott. Másrészt lehet próbálkozni koszorúér MR-rel, ami előfordulhat, hogy nem lesz értékelhető. CT vizsgálattal kapcsolatban ajánlom a Kardiológiai Központban Maurovich-Horvat Pál kollégámat. Az MR vizsgálat tekintetében velem tudja felvenni a kapcsolatot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
03.
04.
ildikó kérdése:

Tisztelt Doktor Úr.Kérdésem a következő lenne.Dohányzom,és eü dolgozó vagyok.Minden évben mellkas ct-t szoktam csináltatni,szűrővizsgálat jelleggel.Ma készült a felvétel,3 héttel ezelőtt lázas, ágynak döntő influenzán estem át.Leletem a következő.Tüdőkben kóros eltérés nincs.Pleurális folyadék nincs.Szív normál nagyságú.Pajzsmirigy rendben.Mindkét oldalon az axillában számban felszaporodott nyirokcsomók vannak,bal oldalon 2cm-es reaktív nycs.A mediastinumban is számban felszaporodott nycs-ok vannak,Retrocavalisan 8mm,mediastinum bal oldalán 18x9mm.A natív sorozaton a hilusok nem itélhetőek meg egyértelműen.Kérdésem az lenne hogy ön szerint ez lehet e a vírusfertőzés következménye,ha nem ön mire gondolna?semmi panaszom és tünetem nincs kb 2 hete mióta meggyógyultam.Válaszát előre is köszönöm.Ildikó.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
03.
04.
Kedves Ildikó! A nyirokcsomók nagyobb száma lehet vírus fertőzés következménye, de egy képalkotó vizsgálatról látatlanban nyilatkozni szakmaiatlan dolog. Javaslom, hogy kérdezze meg erről a leletező radiológus kollégát. Pláne, ha egészségügyi dolgozó. Véleményem szerint fölösleges évente mellkas CT-t csináltatni szűrővizsgálat jelleggel. Remélem egyébként, hogy ultra low-dose jellegű mérés történt. A magam részéről inkább a sima PA mellkas rtg felvételt preferálom. Szűrő jelleggel teljesen megfelelő. Habár mondjuk nem dohányzom. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
28.
Érdeklődés! kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 6 éves kisfiamat ma vittem MR vizsgálatra Veszprémbe (Tatabányáról), a CD-t megkaptuk, az eredményért kb 1 hét múlva tudnék visszamenni, vagy postázzák! Szeretném megkérdezni, hogy a CD-n lévő képeket elküldhetném-e önnek, egy esetleges megnyugtat válaszért! Előzményként: álmából felriadva kézfejét nem érezte, öklendezett, folyamatos reggelenkénti hányinger , szédülés, kórházba utalták, magas vérnyomást mértek nála dec.23.-án, CT vizsgálat, vérvétel negativ, röntgenen is voltunk, ahol arcüreggyulladást mutattak ki (kezeltük), neurulógiai vizsgálaton az jobb és bal oldala között asszimetriát állapitottak meg! A panaszai nem múlnak. Várom mielőbbi válaszát, melyet előre is köszönök!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
28.
Kedves Kérdező! Arra sajnos nincs időm, hogy azokon a vizsgálatokon kívül, amiket én végzek, még mások által készített méréseket is kiértékeljek. Hétvégén is dolgozom. Többet dolgozom, mint lehetne. Ezen a felületen konkrét kérdésekre lehet adni nem túl hosszú választ. A saját leleteimmel sem vagyok kész. Dagad a lábam, annyit ülök. Nem értem, hogy gondolja, hogy bárhonnan küldenek nekem vizsgálati anyagokat és azt én gyorsabban kiértékelem, mint a kollégám, aki Tatabányán dolgozik. Ha ez működne, akkor miért fecsérelné az idejét a kollégám Tatabányán. Nem értem. Elnézést. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
22.
Enimama kérdése:

Tisztel Dr.úr Azt szeretném kérdezni hányszor lehet CT.vízsgálatot végezni már volt egy hasi és közben a nyelőcsövemet és a gyomorszájamat kellet volna meg nézni ez december.20-án volt.Számos röntgenen át estem mivel,lenyeltem egy csontot november.11.én és tükrözéssel nem találták és azóta is szúr a nyelőcsövemben és a gyomorszájamon feszít és ég szúr a hátamba.A tükrözésen hiatus herminat diagnosztizáltak.Most voltam gyomorszonda vizsgálaton és csináltak egy gerinc és mellkas röntgent,de negatív lett.Most jelenleg köhögésem van mélyről jövő és továbbra is szúr a nyelés és feszít a hátam a gyomorszájam és légszomjam van már,közben összeszedtem valami megfázást is mert két napig az orom is folyt.Lehet-e még egy CT.vizsgálatot kérni ha úgy érzem ott van a csont és mozog a nyelőcsövem között.2 mellkas röntg.2.nyelés röntg.Volt egy tüdő is novemberben.Káros lehet-e ennyi sugár?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
22.
Kedves Enimama! Nincs ilyen, hogy mennyi CT vizsgálatot lehet végezni. A nyelés rtg sugárterhelése kisebb egy CT-nél, a mellkas rtg sugárterhelése elhanyagolható. Ha szükség van a CT vizsgálatra, akkor el kell végezni. Ha van csont a nyelőcsőben és már volt azóta mellkas CT, akkor azon látszódnia kellett volna. Ha azon nem látszódik, akkor nincs csont a nyelőcsőben, hanem mástól vannak a panaszai. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
17.
hangárnyék a májban kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Magyarországon voltam a kardiológusomnál 2 napja, mert egy ideje panaszaim vannak a szívemre, időnként felgyorsul a pulzusom, valamint nagyon fáradékony vagyok, továbbá egy kis pohár bor is megárt. Ultrahang vizsgálat történt, melyből megállapította, hogy a szívem egészséges, viszont a májban látott az epehólyag mellett egy hangárnyékot, melyben áramlást látott mind vénásan, mind artériásan. További hasi ultrahangot javasolt. Vissza kellett jönnöm Németországba, mert dolgoznom kell, viszont nagyon ideges vagyok, hogy mi lehet ez, hiszen még csak 26 éves vagyok. Mennyire véli sűrgősnek a dolgot? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Csikós-Bozsó Csilla
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
17.
Kedves Csilla! A hangárnyék a mész és a levegő tartalmú dolgok között szokott lenni. Az epehólyag esetén epekő mögött. A hangárnyékban nem lehet véráramlást látni: azért hívják hangárnyéknak, mert oda nem jut el az ultrahang nyaláb. Tehát ott nem látszik semmi. Sok minden lehet az epehólyag mögött, többek között maga a máj is, amiben van véráramlás. Nem akarom lebecsülni a kardiológus kollégáimat, de ők a máj képalkotáshoz nem értenek. Ugyanúgy ahogy a radiológus kollégáim sem próbálnak belekotnyeleskedni a szívbe. Többek között másfajta vizsgáló fejjel kell vizsgálni a májat, mint a szívet. A leírtak alapján semmit nem tudok mondani. Illetve azt tudom mondani, hogy menjen el hasi ultrahang vizsgálatra és ott majd kiderül, hogy van-e valami az epeágyban. Focal sparing szokott lenni egyébként még az epeágyban, amitől esetleg megijedhet olyan, aki nem jártas a máj képalkotásban (mondjuk egy kardiológus). Habár focal sparing 26 éves életkorban leginkább zsírmáj esetén merül fel. Amennyiben normál testsúllyal rendelkezik, akkor nem valószínű. A focal sparing amúgy nem rosszindulatú dolog. A lényeg, hogy menjen el hasi ultrahangra és az tisztázza majd a történetet. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
16.
vese kérdése:

Tisztelt Doktor úr! A következő ügyben szeretnék tanácsot, véleményét, kérni. Nem múló deréktáji és alhasi fájdalmaim voltak. A vizsgálatok során vesemedence gyulladást állapítottak meg. A röntgen vizsgálat a jobb vesémen foltot mutat. A vizelet vizsgálati eredményem teljesen negatív. Az urológián kontraszanyagós vizsgálatot szeretnének végezni. Erről a vizsgálatról sok negatív dolgot hallottam. Ön véleménye szerint is szükséges ez a vizsgálat? Tisztelettel: Tünde
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
16.
Kedves Tünde! A kérdésére az urológus tudja a választ. Mármint, hogy szükséges-e a vizsgálat. Manapság már nem azokkal a kontrasztanyagokkal végzik, mint amelyek miatt a 25 évvel ezelőtti szövődményes történeteket mesélik a betegek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
15.
Babi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az alábbi kérdésben szeretném a véleményét kérni. Melldaganat miatt a műtéti eltávolítást követően jelenleg sugárkezelés előtt állok. Emellett antioxidáns készítményt (gyümölcslé koncentrátum) és Culevit tablettát szedek (óránként 2 szemet). A kérdésem az lenne, hogy a sugárkezelés során folytatható-e az említett táplálékkiegészítők bevitele (mert pl.a kemoterápia mellett állítólag nem javasolt sem a hasonló készítmények, sem a méregtelenítő teák fogyasztása, miután esély van rá, hogy a hatásukra előbb kiürül a gyógyszer a szervezetből, mint hogy a sejtekben kifejtette volna a hatását.) Vajon a sugárkezelés alatt is hasonló aggályok merülnek fel az antioxidáns tartalmú gyógykészítmények és az aminosavakat ill. vitaminokat tartalmazó táplálékkiegészítők fogyasztása miatt? Vagy épp ellenkezőleg, ezek a szerek jótékonyan támogatják a szervezet öngyógyító képességét és elősegítik a sugárkezelés mellékhatásainak kivédését? Véleményét előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Babi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
15.
Kedves Babi! A sugárterápia az egy külön szakterület. Ugyan közel álla radiológiához, de külön szakvizsga. Kérdését sugárterápiás szakorvosnak vagy onkológusnak tegye fel. Nem tudom rá a pontos választ. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
02.
12.
Trixi kérdése:

Tisztelt Dr. Ur On nagyon kedves, megnyugtat a válasza. Még azt szeretném kérdezni, hogy a Ct-nél a jod miatt ellenjavalt a szoptatás? És a beleket melyik vizsgálattal lenne érdemes megnézni, CT vay MR a jobb? Van néha hasi panaszom, puffadás, napi tobbszori széklet és a jobb oldalon a koldok mellett és a jobb bordaiv alatt szur, ezért surgetnek. Én ugy gondolom, hogy hasi Uhval és vérkép vizsgálattal lehetne ezt szoptatás alatt nyomonkovetni. Ápolono voltam ezért kombinálok és alkudozok. Válaszát koszonom. Tisztelettel: Tixi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
12.
A jódos kontrasztanyag 1%-a választódik ki a tejbe és ennek 1%-a szívódik fel a baba bélrendszeréből. Ezért a gadoliniumos kontrasztanyagnál leírtak itt is igazak. Elvileg olyan kevés, hogy nem árt a babának. Allergiás reakció lehetőségét sosem lehet kizárni persze. A kevés tapasztalat miatt szokták javasolni, amit az MR-hez is mondtak önnek. Senki sem akarja vállalni ugye felelősséget. Egyes szerzők szerint elég adat van ebben az esetben is, hogy kijelenthessük, hogy biztonságos. A belek vizsgálatánál szét kell választani a vékony és a vastag beleket, mert mindkettőhöz más technika való. Az MR és a CT enterográfia a diagnosztikus lehetőségek sorának a végén helyezkedik el. A CT colonographia pedig a colonoscopia non-invazív alternatívája. Nem ismerem az Ön teljes történetét - amire ez a felület nem is alkalmas - de hasi puffadás meg bordaív alatti szúrás miatt szerintem kicsit overkill MR enterographiat vagy CT colonoscopiat végezni. Hasi UH, belgyógyászati-gasztroenterológiai kivizsgálás lenne az alap. Vagy gasztroenterológus már MR enterográfiát és CT colonoscopiat javasol egy részletes kivizsgálást követően, mert tanácstalan? Egy csomó minden szóba jön itt az epehólyag eltéréseitől fogva, a laktóz intolerancián át, fekélybetegségig, stb... A CT és az MR akkor adja a legpontosabb választ, ha elég pontos a feltett kérdés. Ha puffadás, szúrás hátterében keresünk "Valamit", akkor egy mindent átfogó vizsgálattal lehet csak nyugodtan kijelenteni, hogy nincs kóros eltérés. Ha konkrét kérdés van: pl. máj adenoma, vagy hogy van-e Crohn betegség, akkor ki lehet választani azt a célzott mérést, amivel a lehető legjobb az adott esetben. Nem vagyok gasztroenteralis specialista. Kardiovascularis vizsgálatok tekintetében érzem magam autentikusnak - annak ellenére, hogy az itt feltett kérdések elég ritkán tartoznak erre a területre. Egyet értek azzal, hogy a panaszai alapján hasi UH-t választanék a képalkotó eljárások közül. CT-re, MR-re akkor érdemes tovább menni, ha az addigi vizsgálatok alapján megfogalmazódott egy konkrét gyanú. Van egy világos kérdés. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
12.
Trixi kérdése:

Tisztelt Dr. Ur Máj MR-t irtak elő, de a 11 honapos babámat még szoptatom, napi 10 alkalommal kb. 2 oránként.Azt mondták 24 oráig a vizsgálat után nem lehet szoptatni, ki kell fejni a tejet és kionteni. Sajnos kifejni sem tudom mert mindkét mellem mutotték és csak a baba tudja a tejet kiszivni. Azt meg sehogysem tudom megoldani, hogy 1 napig nem szopizik. Sem cumisuveg,sem tápszer nem kell neki. A hasi Uh 23 mm-es adenomát irt , ezért kérik az MR-t. A máj vese feloli oldalán. Mit tegyek? Ez a galium mennyire veszélyes a babára? Esetleg nativan nem lehet ezt megoldani? Mit tegyek, kérem irja le véleményét. Nagyon Koszonom. Isten áldja.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
12.
Kedves Kérdező! A szoptatás felfüggesztését azért szokták javasolni, mert nincs elég tapasztalat ezzel kapcsolatban. A beadott gadolinium kevesebb, mint 0,04%-a kerül kiválasztásra az anyatejbe és annak 1% szívódik fel a baba emésztő traktusából. Ezért abban az extrém esetben, ha az anya 150kg és a dubla dózisú kontrasztanyagot kap (ami valószínűtlen), egy 1.5kg-osnál nagyobb babába kevesebb, mint 4 tizezreléke jutna be annak a mennyiségnek, amelyet diagnosztikai vizsgálatokhoz javasolnak. Ugyanezen mennyiség sokszorosát kapná meg a baba, ha valami olyan vizsgálatot kellene rajta végezni MR-ben, amihez kontrasztanyag adás szükséges. A javaslatot mégis azért szokták tenni, mert nincs erről hivatalos statisztika. Az elhanyagolaható mennyiség okán ezért egyes szerzők szerint simán lehet folytatni a szoptatást kontrasztanyagos MR vizsgálat után is. A máj MR vizsgálathoz az esetek jó részében használnak kontrasztanyagot is, mert ez segít a sokféle eltérés elkülönítésében. Kontrasztanyag adás nélkül lehet, hogy csökkent értékű lesz a vizsgálat. A fő kérdés, hogy egy 23mm-es adenoma miatt miért szükséges feltétlenül a szoptatás alatt végezni máj MR-t? Az adenoma egy jóindulatú daganat. A 23mm-es méret még nem olyan vészesen nagy, hogy repedéstől kelljen félni. Ráadásul az adenoma esetén a fogamzásgátló tabletta az egyik tényező, Ön pedig most szoptat. Vagy sokat nőtt az utóbbi időben? Szerintem ha nem fontos a vizsgálat, akkor az várhat a szoptatás végéig és akkor majd nyugodtan sor kerülhet rá. Ha pedig feltétlenül szükséges, akkor pedig nem lesz baja a babának attól a kevés gadoliniumtól. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
08.
Ági66 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni egy tervezett F.O.G.-műtéttel kapcsolatban, ami miatt arckoponya CT-vizsgálatra utaltak be (az, hogy natív vagy kontrasztanyaggal végzendő-e, nem szerepel a beutalón). A műtét j.o.-i polipeltávolítás és a homloküreg nyílásának megnagyobbítása lenne december óta többször visszatérő homloküreg gyulladás és/vagy rostasejt gyulladás miatt, aminek következtében kétszer időszakosan féloldali szemödéma is kialakult (sajnos azóta j.o.-on a látásom is elmosódottabbá, "duplakörvonalúvá" vált, valószínűleg a szemideg érintettsége, gyulladása miatt, de szemészeti okot nem találtak). Miután 15 évvel korábban egy orvosi beavatkozást követően (CT vezérelt tüdő finomtű-biopszia) életveszélyes állapotba kerültem, és számos mellkasröntgen, rétegfelvétel, átvilágítás ill. 3 mellkas CT is készült, nem igazán "sugárzom" a boldogságtól az újabb CT-vizsgálat tervétől. Viszont a neten keresgélve rábukkantam a CBCT lehetőségére, ami kb.tizedannyi sugárterhelést jelent, és elvileg F.O.G-esetekben is használható. A beutalómban a csontok helyzetére is rákérdezett az orvos, amit állítólag a CBCT is tökéletesen fel tud térképezni. Kíváncsi lennék a Doktor Úr véleményére, esetemben valóban eléggé informatív lehet-e, azaz kiválthatja-e a CBCT a CT-t? Ha igen, remélem, az orvosom sem zárkózik el attól, hogy átírja a vizsgálatkérő lapot,- hacsak nem speciálisan a CT-felvételekre van bekalibrálva minden a F.O.G.-Klinikán. (Bevallom, már azt fontolgatom, hogy lemondok a CT-ről és a műtétről is, és inkább felkeresek egy orvos-természetgyógyászt, hátha van valami emberbarátibb ötlete...) Azért előtte még megvárom Doktor Úr válaszát, és előre is nagyon köszönöm! :) Üdvözlettel: Ági
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
09.
Az F.O.G. műtét előtt fontos ismerni, hogy van-e valamilyen variáció az arckoponya csontjaiban. Az nem derült ki, hogy a korábbi finomtű biopszia során mi miatt került rossz állapotba? Kontrasztanyag szövődménye volt, PTX-et csináltak, vagy vérzés miatt? Biztos, hogy nem a sugárzás miatt. A mellkas röntgennek és a rétegfelvételnek szinte elhanyagolható a sugár dózisa. Az átvilágítás dózis terhelése attól függ, hogy meddig tart, de rendszerint az sem sok - egy CT-hez viszonyítva. Az sem mindegy, hogy miről történt a CT. Ha a mellkasát vagy a hasát CT-zték korábban, akkor elsősorban a mellkasra és a hasra jutott a röntgenből, nem az arckoponyára. Mindennek 15 éve. Arra szeretnék kilukadni, hogy sugárzástól való félelem miatt nem érdemes kihagyni a CT vizsgálatot. Az arckoponya vizsgálat során a szemlencse a legérzékenyebb szövet. Ebben szürke hályogot okozhat a sok sugárzás. Viszont a szürke hályoghoz nem 1 arckoponya CT kell, hanem több tucat. 1 szál arckoponya CT-től nem fog kapni szürke hályogot. A szürke hályog tipikusan nem kettős látást okoz egyébként, hanem a szemlencse veszít a fényáteresztő képességéből. Úgy romlik a látás. Szemideg gyulladásra sem jellegzetes a kettős kontúr. Az inkább valami optikai dolog szokott lenni. De ha szemészeti okot nem találtak, akkor még sincsen probléma a szemével. A szemideget egyébként a képalkotó vizsgáló eljárások közül az orbita MR mutatja jól. A CBCT-vel kapcsolatban sajnos nincs tapasztalatom. Azon kívül, hogy hallottam róla, nem dolgoztam vele és nem is láttam még ilyen gépet. Itt sajnos be kell látnom, hogy kardiovascularis specialista vagyok. A fej-nyak radiológia az egy másik alágát képezi a radiológiának. Az a munkatársam, aki a teljesítmény volumen korlát (TVK) előtti időnkben nálunk dolgozott fej-nyak specialistaként, már évek óta Svédországban él. A CBCT-vel kapcsolatos kérdését egy fej-nyak területen jártasabb kollégám tudná megválaszolni. Minden esetre a sugárzás miatt nem mondjon le se a CT-ről, se a műtétről. Legjobb lenne a F.O.G. operatőrt megkérdezni, hogy hogyan viszonyul a CBCT-hez. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2014.
02.
06.
koponya ct- terhesen kérdése:

Kedves Dr. úr! Koponya Ct-n kellett részt vennem, ahol kontrasztanyagot is kaptam! Akkor még nem tudtam, hogy babát várunk! Az utolsó menstruációm január 3-án volt, a koponya ct-re január 28-án került sor. Nagyon félek, nem okozhattam e, ezzel bármi problémát a babának?! 2 éve várunk a fogantatásra, 2 elhalt terhességen vagyunk túl. Mivel eszünkbe sem jutott, hogy terhes lehetek, nem is jeleztem a terhesség gyanúját sem a Ct-n! Kérem írja meg mit gondol a kialakult helyzetről? Köszönöm válaszát és türelmét! Natália
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
07.
Kedves kérdező! A CT irányított sugárzást használ. A sugár nyaláb koponya CT esetén a koponyán halad keresztül. Máshova csak szórt sugárzás juthat, melynek dózisa a direkt sugárzáshoz képest alacsonyabb. Szerencsére a medence elég távol esik a koponyától. Ezért a kevés szórt sugárzás legnagyobb részét is leginkább a koponyához közelebb eső szervek nyelik el. A rendelkezésre álló adatok alapján nem fog okozni kóros eltérést a koponya CT vizsgálat a fejlődő embrióban. A továbbiakban javaslom, hogy ne mulasszon el megjelenni az előírt terhességi vizsgálatokon. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
02.
05.
sugár kérdése:

Kedves Attila! Nagyon köszönöm a gyors válaszát és a tájékoztatást! További szép estét! Üdvözlettel: Merczel Mónika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
03.
.
2014.
02.
05.
sugár kérdése:

Kedves Attila! Az lenne a kérdésem, hogy egymást követő napon voltam fogászati panoráma röntgen vizsgálaton és másnap pedig mammográfiai röntgent vizsgálaton.Okoz ez valamilyen egészség károsodást? Előre is köszönöm válaszát! További szép napot! Üdvözlettel: Merczel Mónika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
02.
05.
Kedves Mónika! A panoráma röntgennek minimális a sugárterhelése, a fej-nyak régiót érinti. A mammográfia dózisa jól mérhető és jórészt az emlőkre korlátozódik. Mindkét vizsgálat esetén a mérés által okozott lehetséges károsodás sokkal kisebb, mint amennyi előnye a vizsgálat eredményének lehet a beteg egészségére nézve. Ezért ezen két vizsgálat esetén nem kell egészség károsodástól tartania. Ha a vizsgálatok egymás után többször ismétlődnének, akkor már oda kéne figyelni, hogy biztosan szükséges-e - de sem sorozat panoráma röngtent, sem sorozat mammográfiát nem szoktak csinálni. Egyébként az állkapocs kevésbé sugár érzékeny, mint az emlők, és a panoráma dózisa is nagyon kicsi. Tehát simán be lehet vállalni akár több panoráma röntgent is évente, ha ezt a fogászati kezelés indokolja. Mammográfia pedig meghatározott időközönként történik csak. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
01.
31.
Röntgen kérdése:

Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni a röntgenfelvételemmel kapcsolatosan. MRTG PA: Rekeszek, sinusok rendben, A csúcsok kissé rajzolatszegények, a felső med, hilusok eltérés nélkül, szív alak-nagys. norm. Idem az előzőekkel, kóros nincs. Ezt fél éve készítették, de azóta még nem tudtam vele foglalkozni, mert sajnos a méhemmel voltak gondok, műtüttek is vele. Sokszor fulladok, házipor allergiám van én nemrég kezdtem el újra szedni a XYZALT, de nem használ több évig előtte nem szedtem terhesség, szoptatás miatt. Légzésfunkció: Minimális kislégúti eltérés. Akkor diadnózisnak Rhinitis Allergica-t és asztmát állaptottak meg. Voltam ma másik tüdőgyógyásznál ezzel a lelettel és ezt a gyógyszert kaptam: MONTELUKAST SANDOZ 10 mg filmtabletta Aerius 5 mg Azt szeretném megkérdezni, mert nagyon aggódok, hogy sok embernél rajzolatszegények a tüdőben a csúcsok? Mit jelent ez pontosan? Nagyon aggódom emiatt. Köszönettel: Mónika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Rajzolat szegénység jelezhet emphysaemat. Emphysaemában a tüdő hólyaogcskái nagyobb hólyagokká olvadnak össze és ez csökkenti a légző felületet. Az állapot az életkor előre haladtával gyakoribb. Kísérhet krónikus obstruktív tüdő betegségeket, gyakrabban fordul elő dohányosokban. Mivel oda van írva az is, hogy "kissé", ezért nem biztos, hogy van jelentősége. Aki az átlagosnál nagyobb levegőt szív be, annál is lehet rajzolat szegényebb a tüdő. Nagyon emiatt ne aggódjon. Amennyiben szüksége lesz további vizsgálatra, a pulmonológus kezelőorvosa el fogja rá küldeni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
01.
23.
pajzsmirigy kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Édesapám 57 éves és alábbi vér, illetve ultrahang lelettel rendelkezik. Különösebb panaszáról nem tudok. Kérem a lelet "magyarosítását", illetve véleményét, továbbá tanácsát a pajzsmirigy tekintetében. TSH: 0,992 Ultrahang: "A pajzsmirigy jobb lebenye 50*16*24 mm, mérs. Nagyobb. A kp. Harmadban a környezetétől nehezen diff. Kerekded, csaknem isoechogen, finoman deg. szerk. 10 mm nagyságú göb van. Tőle kissé cranialisan lés lat. 3 mm nagyságú apró göb látszik. Az alsó harmadban 7 mm nagyságú durva meszesedés, kissé caudalisabban a ventralis contur alatt egy 4 mm nagyságú apró göb látszik. A jobb lebeny és isthmus határon ventralisan egy 3 mm-es deg. göb mutatható ki. A bal lebeny megnagyobbodott, 55*27*30 mm, lekerekített szélű. A lebeny jelentős részét részben összefolyó, különböző méretű göbök töltik ki. A kp. Harmadban med.-an lévő legnagyobb, deg. mintázatú göb 20 mm-es. Ugyanitt a kp. harmad jelentős részét elfoglalva egy 24*22*16 mm nagyságú, túlnyomórészt cystosus-rekeszes szerk, kisebb meszesedéseket is tart. göb látható. A cranialis harmadban kis kiterjedésű, megtartott mirigyállománynak megfelelő terület. Ezen belül egymás mellett 2 db 6 mm-es kis deg. göb van. A göbök részben ráhúzödnak az isthmus területére is , azt kiszélesítik. Az isthmus az alsó harmadban 13 mm, a kp. harmadban 8 mm. A kp. harmadban az isthmus és bal lebeny határán 10 mm-es, részben cystosus deg. göb látszik. A trachea légsávja kissé jobbra disloc. A nyaki régióban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. A submand. nagy nyálmirigyek és parotisok echoképe szabályos. A carotisrendszer vizsgálható extracranialis szakaszán számottevő arteriosclerosisra utaló eltérés, szűkület nem ábrázolódik. Vélemény: struma nodosa I.u., precip. I.s."
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
01.
31.
Kedves Kérdező! Kérdései túl általánosak. Azt várja, hogy a leletet fogalmazzam újra közérthetőbben? Sajnos erre nincs időm és ezt a felületet sem tartom alkalmasnak. Milyen tanácsot vár tőlem? Mindenképpen javasolom, hogy a lelettel endokrinológus belgyógyász kolléga tanácsát kérje ki a további teendők tekintetében. Amennyiben a lelettel kapcsolatban támad konkrét kérdése, arra szívesen válaszolok. A teljes újra elmagyarázás végett a vizsgálatot végző radiológus kollégámat ajánlom.
2014.
01.
18.
Berta László kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Van egy diagnosztizált miaszténia gráviszom.Neurológusom ezért kért egy mellkas CT-t.A vizsgálatot Thymoma irányában kéri. Azt szeretném kérdezni Doktor úrtól,hogy ebben az esetben megnézik egyúttal a tüdőt és a szívet is? Üdvözlettel:B.László
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
01.
20.
A tüdőt és a szívet is megnézik. A tüdőre jó is a vizsgálat. Szívre viszont nem. Ahhoz EKG szinkronizáció szükséges. A szív CT-n pedig a tüdő nem látszik teljes egészében és a thymus is lemaradhat. Mellkas CT-re van tehát szükség, ami alapvetően nem szív CT vizsgálat, de rajta van az a szerv is. Ezért megnézik azt is, de cask korlátozott mértékben ítélhető meg. Üdvözlettel: Tóth Attila
2014.
01.
15.
mr kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kisfiam mellett kísérő személyként voltam jelen egy mr-vizsgálaton. A vizsgálat után vettem észre, hogy a hajgumim fémes részt tartalmaz. Azt szeretném kérdezni, hogy ez befolyásolhatta -e bármennyire is a vizsgálat eredményét? (ami szerencsére negatív lett) Válaszát köszönöm! M.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
01.
15.
Amennyiben a gyerek mellett ült és nem húzta a mágnes a gumit érezhetően, akkor nem valószínű, hogy torzíthatta a viszgálati képeket. Amennyiben torzulás tapasztalható, akkor a leletező radiológus kollégám azt jelzi a vizsgálat leletén. Ilyenkor fém artefaktum szerepel a mondatban. Valószínűleg nem befolyásolta egyébként a vizsgálatot a hajgumi.
2014.
01.
07.
dorsum sellae kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm a lehetőséget, hogy megszólíthatom kérdésemmel. A történetem a következő: figyelmes Nőgyógyászom segítségével kiderült, hogy magas a prolactin szintem / 917.80 mIU/ l. Így egy röntgenfelvételt kért /iránydiagnózis: Hyperprolactinaenmia-ként, melyen a következő radiológiai vélemény született. A jobb oldali homloküreg hypoplasias, bal applasias. A sella alakja, nagysága normális. A dorsum sellae csökkent mésztartalmú. A boltozati csontokon kóros szerkezeti eltérés nem látható. Szeretném tudni, hogy ez mit is jelent? És remélem az agyalapi mirigyem normális "képet" mutat. Előre is megköszönöm segítő válaszát! Üdvözlettel: Balog Kata
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
01.
08.
Kedves Balog Kata! A homloküregek mérete egyénre jellemző, csakúgy mint az ujjlenyomat. Önnek kisebb a szokásosnál, de ennek nincs jelentősége. Az agyalapi mirigy a röntgen képen nem látható. Az agyalapi mirigy körüli csont látható, ami a sella. Az pedig normális. Ez azt jelenti, hogy nincs akkora agyalapi mirigy daganat, amit kiszélesítené. A prolaktin szint emelkedés egyik oka lehet egy hormon termelő, jóindulatú agyalapi mirigy daganat. Hormonszint kis daganat esetén is emelkedett lehet. Ezért elképzelhető, hogy a probléma további kivizsgálásához egy érzékenyebb diagnosztikai módszert kell majd választani a következő körben, amivel kimutathatók olyan kis agyalapi mirigy daganatok, amik a környező csontokra nincsenek hatással. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
12.
22.
Boka MRI-re szeretnék szakvéleményt kérni kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A segítségét kérném a problémáim okának kiderítésében. Hosszú ideje tartó krónikus jellegű bokafájdalmaim okát szeretném kideríteni, de semmilyen lényeges problémát nem tudott feltárni az MRI-t elvégző radiológus doktor, ezért szeretnék Öntől szakvéleményt kérni. Az MRI eredménye letölthető innen: https://www.dropbox.com/s/1kby11hkntizegc/mri.ZIP Magamról: 31 éves, amúgy egészséges férfi vagyok, 80kg, 185 cm. Ha bármilyen egyéb információ szükséges, úgy kérem írja meg, és örömmel megadom! Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
12.
22.
Elsősorban szív MR specialista vagyok. Az ízületi MR nem a szakterületem. Javaslom, hogy kérdésével musculosceletalis MRI-ben jártas radiológus kollégával vegye fel a kapcsolatot. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
11.
29.
Tüdőszűrés után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors reagálását! Végül is készítettek két újabb felvételt, a jobb felső lebenyben található ujjbegynyi területen valami elmosódott gócos árnyéktöbblet. A Doktornő próbált megnyugtatni, hogy ne ijedjek meg, nem feltétlen jelentheti a legrosszabbat, de ragaszkodik az alaposabb kivizsgálásához, így megkaptam az időpontot a CT-re, valamint írt ki antibiotikumot. Sok jót már nem nagyon merek feltételezni, de azért igyekszem bízni abban, hogy egy kb. egy - két évvel ezelőtti komolyabb meghűlésemnek, amiből majd három hónap után tudtam "kimászni" és persze nem mentem orvoshoz (így utólag persze bánom és haragszom magamra) a visszamaradása. A várható eredmény kimenetelétől független az már biztos, hogy a jövőben jobban odafigyelek és ha bármi van, inkább elmegyek majd az orvoshoz. Válaszát, reagálását még egyszer köszönöm! Tisztelettel: Kis Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2014.
08.
03.
.
2013.
11.
27.
Tüdőszűrés után kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Munkahelyváltás előtt állok, ahova is vinnem kell (ett volna) az érvényes tüdőszűrő leletem. Elmentem szűrésre, viszont másnap a lelet helyett felküldtek a tüdőgondozóba, mivel kiemeltek, hogy valami nem lett negatív, de nem tudom, hogy mi, mivel nem mondták, ill. kézbe sem kaptam semmit. Az asszisztens hölgy nagyon kedves volt és szeretett volna segítőkész lenni, mivel másnap kellett volna magammal vinnem a leletem, de az éppen rendelési időt tartó Doktornő végül nem fogadott, úgyhogy vissza kell mennem másnap. Annyit megkérdeztek, hogy volt-e valaha tüdőproblémám, ill. kezeltek-e ilyen jellegű problémával, de szerencsére még (ez idáig) nem. Igaz, dohányzom, de nincs krónikus köhögési rohamom, vagy bármi fájdalmam, levegőt is rendesen kapok, valamint pár éve amikor szintén munkába állás miatt kellett szűrést csináltatnom, nem hívtak vissza, gümőkor mentes voltam. Ilyen esetben mire lehet számítani vagy felkészülni? Leginkább az nyugtalanít, hogy az asszisztens hölgy kivizsgálást meg CT vizsgálatot említett, ami nem hangzik túl pozitívan számomra. Nyilvánvalóan kissé túlzásba vihetem az aggódást, csak még ilyen nem fordult elő velem. Illetve azt kérdezném még Öntől, hogy amennyiben a bejelentett tartózkodási címemnek megfelelő területileg illetékes intézetben voltam szűrésen, valamint az ottani gondozóba rendelnek vissza (beutalót vagy papírt erről sem kaptam, csak annyit mondtak, hogy kb. fél öt körül menjek, akkor már nincsenek annyian), ilyen vizsgálatokért kell fizetni? 32 éves férfi vagyok. Válaszát, reagálását előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Kis Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
11.
27.
A tüdőszűrő felvételen sok minden betegség látszik, de a CT vizsgálat pontosabb nála. Persze több röntgen sugarat is használ. Ha megválaszolatlan kérdés merül fel a tüdőszűrés során, akkor szükség lehet további CT vizsgálatra is, de ez nem feltétlenül jelent rosszat. Inkább anank a jele, hogy alaposak. A finanszírozással kapcsolatban nem vagyok elég tájékozott. MR-ben és CT-ben dolgozom, de arra más előírások vonatkoznak, mint a tüdőszűrésre. Ha egy korábbi vizsgálat alapján visszarendelik és rendelkezik érvényes TAJ számmal, akkor azt gyanítom, hogy ennek térítésmentesen kell történnie. Remélem kiderül, hogy nincs probléma: Tóth Attila
2013.
11.
18.
gabi32 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hasi fájdalmak miatt seb.szakrend.re mentem.Mivel sokat fogytam az utobbi idökben ezért tumormarker vizsgálat is történt.CA-125 65,3.Ezért nögy.ra küldtek ott minden rendben, nögy.uh.negativ.GYomortükrözés negativ, hasi uh.negatív.Ezért hasi és kismedence CT-re előjegyeztek.A kérdésem az lenne:le kell öltözni a hasi ct hez, kontrasztanyag vénásan vagy szájon át történik?Ha van esetleg gyulladás,daganat stb.biztosan kimutatható?Köszönöm válaszát-és elnézést a sok kérdésért.Tisztelettel:Gabriella
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
11.
18.
Kedves Gabriella! A CT-hez érdemes könnyű, fémmentes ruházatban menni. Szóval ne legyen fém nadrággomb, hanem helyette gumiderekas szoknya, vagy mondjuk leggings. Nem tudom, hogy mellkasi CT lesz-e, de akkor érdemes sportmelltartót felvenni, amiben nincsen fém (a push-upban szokott fém lenni, meg a csatban). Kontrasztanyagot a hasi CT-hez szájon át és vénásan is szokás adni. A szájon át adás úgy történik, hogy a vizsgálat előtt legalább 45 percig fokozatosan ánizs ízű folyadékot kell inni. Lehet, hogy a vizsgálati előjegyzést úgy adták, hogy beleszámolták az ivási időt. Ha nem, akkor érdemes 1-1,5 órával előbb odamenni, hogy végül időben bekerüljön. A vénás kontrasztanyagot műanyag branülön keresztül adják be kontrasztanyag adagolóval, a vizsgálat közben. A gyulladások és a daganatok jó részét kimutatja a CT vizsgálat. Egyik vizsgáló eljárás sem tökéletes. A CT-nek sem 100% a találati aránya. De nagyon részletes képet ad. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
11.
06.
Maróti Szilvia kérdése:

Tisztelt Uram! 2 éve dolgozom adminisztrátorként egy egészségügyi intézményeben ahová véletelnül derült ki, hogy olyan beteg is érkeznek ellátásra -orvosi felvilágositás és tanács ellenére- akik aznap 2-3 órán belül más intézetben csontszintigráfián, szívizom perfúzios SPECT, vagy PET CT-n vettek részt. Tudtommal ezen vizsgálatok után a betegeknek aznap kerülni kell más vizsgálatot ill. más emberekkel való találkozást és nem csak a terhesekével. Pld. a Tachénium felezési ideje 6 óra és 2-3 óra még jócsáa isn erős sugárzása van a betegnek. Kissebb pánik után kérdezném,hogy milyen káros hatása van rám, munkatársaimra az, hogy ez csontszcintigráfián 3 órával átesett beteggel pár perc közeli 1 méterre való érintkezésnek, ill. SPECT vizsgálaton átesett beteggel akár 1o perccel való egy helységben való tartózkodásnak főleg ha ezek az esetek akár 2 naponta, havonta ismétlődnek?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
11.
12.
Kedves Maróti Szilvia! A nukleáris medicina külön szakvizsga, én radiológus vagyok. De megkérdeztem egy nukleáris medicinában szakértőnek számító kollégámat. A diagnosztikus vizsgálatra érkező beteg közelében valóban mérhető sugárzás az izotóp beadását követően. Ugyanakkor ennek a mértéke még az izotóp diagnosztikai asszisztensek esetén sem éri el azt a mértéket, hogy bejelezzen a doziméterük. Pedig az asszisztensek közelebbről érintkeznek a betegekkel, amikor még nagyobb az aktivitásuk. Ezért a vizsgálat végeztével nincsen megkötés, hogy a beteg hogyan utazhat, vagy hol tartózkodhat. A sugárzás nem fogja elérni a veszélyes mértéket. A betegek nem sugároznak erősen Technécium beadását követően 2-3 órával. Ha sok lenne a sugárzás, akkor nem lenne szükség arra, hogy a gyártók rendkívül fejlett technológiát használjanak berendezéseikben a képalkotáshoz. Közösségi térben történő tartózkodásra, tömegközlekedési eszközzel való utazásra és terhesekkel való érintkezésre vonatkozó megkötések a terápiás célú izotóp kezelésen átesettek esetén vannak. Ez ugyanakkor teljesen külön választandó a diagnosztikus céllal végzett eljárásoktól. Például pajzsmirigy jód izotóp kezeléséhez a jód másik izotópját kell használni, mint a szcintigráfiához. Más a végcél, eltérő a sugárzás és beadott dózis is. A jód izotóp kezelés viszont nem ambulanter történik, hanem fekvőbeteg ellátás keretén belül. És a betegeket akkor engedik el, amikor a sugárzásuk már lecsökkent egy megfelelő szintre. Laky Adolf utca? Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
11.
06.
aggódó kismama kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van,hogy kb 6 hetes lehettem(ezt akkor még nem tudtam),amikor vérvételre kellett mennem az izotóp laborba.Kb fél órát várhattam a váróba a betegek között,akik gondolom már megkaphatták az izotópot és sugároztak.Mennyi sugár érhetett,és ez okozhatott e valami bajt a babámnál?Most 29 hetes vagyok és minden eredményem rendben van. Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
11.
12.
Kedves aggódó kismama! A nukleáris medicina külön szakvizsga, én radiológus vagyok. De megkérdeztem egy nukleáris medicinában szakértőnek számító kollégámat. Azoknak, akik már megkapták az izotópot elvileg külön váróban kell várniuk, amit aktív várónak neveznek. Azokat akik nem kaptak izotópot, mert mondjuk vérvételre érkeztek, nem az aktív váróba ültetik. Reméljük a továbbiakban is minden rendben lesz a terhességgel, a sugárzás miatt nem kell aggódni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
11.
03.
Sugárzás kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila! Azért írok Önnek, mert az elmúlt 8 hónapban több képalkotó vizsgálaton részt vettem, hogy ezek mennyire károsak: 1 Hasi röntgen, 1 natív vese röntgen, 1 kiválasztásos urográfia és egy kontrasztanyagos hasi-kismedence Ct az Euro-medic nél(a Vesekőgyanú miatt), egy fogamnak és a bokámnak a röntgene sport miatt. Szerencsére a vizsgálatok negatívak lettek, mivel vesekő gyanúval kértem a vizsgálatot, a gyógyszeres kezelés teljesen megszűnt ette a panaszokat, de nagyon aggaszt, hogy most ezek mennyire károsak rá, lehet-e Tőlük bajom? Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
11.
03.
A hasi röntgennek, a kiválasztásos urográfiának a kontrasztanyagos hasi-kismedencei CT-hez képest bakfitty a sugárterhelése. Megfelelő technikával végezve a CT sem jár jelentős sugárterheléssel. IMC-ből sok van, az általam ismert helyeken értenek hozzá. A vesekő vizsgálathoz alapból elég a natív mérés. Amennyiben sugárfogó a kő, akkor a kontrasztanyag adástól nem látszik jobban. Ha meg nem az, akkor meg sehogy. Minél több a mérés, annál több a sugár. Az összes fent felsorolt vizsgáló eljárás ionizáló sugárzást használ (a hasi ultrahang pl. nem), ezért elvileg okozhat problémát. Amikre ilyenkor a hétköznapi ember kíváncsi, az nem számolható ki egy diszkrét egyenlettel. A sztochasztikus folyamatok eredményét statisztikai eszközökkel lehet kifejezni. Pusztán a fent felsorolt vizsgálatok nem kell, hogy gondot jelentsenek. Jól értem, hogy magának kérte a vizsgálatot? Ebben az esetben azt javaslom, hogy legközelebb forduljon szakorvoshoz és bízza rá, hogy milyen vizsgálatokra küldi el. Még akkor is, ha egy profin megtervezett, szívszaggató reklám azt sugallja, hogyha nem vizsgáltatja ki magát tetőtől talpig, akkor egy hanyag szülő, aki nemtörődömségével veszélybe sodorhatja a családját. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
10.
26.
Ideg fájdalom kérdése:

Kedves Doktor Úr! Nekem 5 hónapja tart a panaszom és senki nem tudja mi is okozhatja. Készült MR- i felvétel is ami nem mutat semmit sem. De számomra még is van ott valami ami érdekelne. hogy csak árnyék vagy a probléma forása. Nem tudom megoldható -e valahogyan hogy megnézze? Tisztelettel: Kovács Laura
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
10.
26.
Kedves Kovács Laura! Nem tudom, hogy milyen panaszok és milyen MRI, de ezektől függetlenül azt javaslom, hogy azzal a kollégával konzultálja meg a kérdését, aki a vizsgálatot leletezte. A leleten ott kell legyen az aláírása. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
10.
11.
hasi és kismedence kérdése:

Bocsi ha megint zavarom!! Akkor ön a CT urográfiát javasolja jobban a hasi és kismedence CT helyet?? Mert én is arra gondoltam jobban őszintén megvallva!!!!! Tisztelettel: Alex
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
10.
11.
Hogy pontosan milyen vizsgálatot takar a hasi-kismedencei CT, az számomra nem egyértelmű. Mivel a húgyvezeték a hasban kezdődik és a kismedencében végződik, ezért elképzelhető, hogy tulajdonképpen CT urográfiáról van szó. Ha a szakorvosi beutalón ez rajta van, akkor nyilván úgy fogják végezni a mérést. Hogy önnek pontosan milyen vizsgálatra van még szüksége, azt pedig az tudja megmondani, aki ismeri a teljes kórtörténetét. Ebben a tekintetben urológus tud segíteni, nem én. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
10.
11.
hasi és kismedence kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Radiológiai kérdésem lenne hasi és kismedence CT vizsgálat felől!? Nagy Alex vagy 33 éves és vizelési panaszaim vannak úgy 10 éve. Érdeklődnék hogy a hasi és kismedence CT vizsgálat megmutatja-e hogy ha valami szervi baj lenne, eltérés vagy ilyesmi???Vese baj vagy gyúlódás vezeték szűkület meg ilyesmi??? Mert eddig nem találtak semmit csak kínoztak eredmény meg semmi. A CT vizsgálat eddig kimaradt, mert nem rendelte el senki. Most is maszek úton kerül majd rá sor. Előre is köszönöm a választ!!!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
10.
11.
Vannak olyan eltérések, amiket elég nagy érzékenységgel kimutat a CT urográfia. Fontos, hogy jó technikával végezzék a mérést. A CT-n kívül lehet még MR urográfiát is végezni. Annak nincs sugárterhelése, ott is fontos a megfelelő technika. Az MR a lágyszöveteket érzékenyebben mutatja. A vizelései panaszok hátterében sok szinten lehet eltérés a húgyutak mentén. Amennyiben az urethra (húgycső) gyanús, úgy inkább MR-t javaslok. Habár nem vagyok urogenitális radiológiában jártas szakember. Ha az ureterre (húgyvezeték) vagy a húgyhólyagra gyanakszanak, akkor a CT és az MR is jó lehet. Sem a CT, sem az MR nem tökéletes. Az ureterek funkcionális működése például ultrahanggal vizsgálaható a legkönnyebben. Semmilyen vizsgálati eljárás sem mutat ki mindent. A vizelési panaszok esetén a legnagyobb nehézséget a funkcionális zavarok jelenthetik, melyek hátterében nem áll szervi eltérés, mert az izmok működésében illetve működtetésében keletkezik zavar. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
10.
01.
Ország Attila kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Radiológiai kérdésem lenne visszérelzáródásaimmal kapcsolatban. Az esetem a következő : 40 éves vagyok jelenleg és 15 éves koromban mélyvénás trombózison estem át a bal oldalon. A bal oldali vena iliaca kb. 90-95 %-ban elzáródott és a lábszáramban a popliteák.Jelenleg un. konzervatív kezelésben részesülök. Rugalmas harisnya, néha Detralex kúra. Gyakran böngészem az interneten és több érdekes katéter lehetőséget találtam. Ezek a következők : Cryoplasty,Spectranetics, Ocelot, Trumper, Kensey katéterek. Azt kérdezném, hogy a fent említett katéterek reális lehetőséget jelentenek-e az én esetemben?Ha igen, akkor milyen kockázattal lehet számolni?Stent elhelyezése esetén lehetséges-e sportolni?(Foci, futás,súlyzó nélküli torna, edzés)? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel : Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
10.
02.
Kedves Attila! Mivel a kérdése az intervenciós radiológia tárgykörébe esik, amit jómagam nem művelek, ezért egy ezen a területen specializált munkatársamat (Dr. Nemes Balázs) véleményét kérdeztem meg. A válasza, hogy az ön által említett eszközökkel egy részét lehet használni friss thrombosis esetén. Ha most kapta volna a thrombosist, akkor manapság már simán kitisztítanák. Krónikus esetben viszont a konzervatív terápia a javasolt. 25 év pedig már régen elmúlt. Csak jelentős panaszok esetén kerül szóba, de kárt is lehet velük okozni. Ezért nem ajánlatos piszkálni, amennyiben a konzervatív terápiával egyensúlyban tartható. Zárójeles rész, hogy nem is finanszírozottak az ilyen eszközök, de a vélemény ettől független. Üdvözlettel: Attila
2013.
09.
28.
CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2012. szept. 19 -től 2013. június 26- ig 21 sima tüdőröntgenem és 2 CT vizsgálatom volt. 1 sima kontrasztanyag nélkül ( 2012. 09. 28.) a másik jód kontrasztanyaggal (2012. 11. 20.), tüdőgyulladás miatt. A tüdőgyulladás mindig visszajött, nehezen derült ki, hogy csak szteroidra gyógyul, most is szedek 8 mg Medrolt fenntartó adagként . Tovább vizsgálnak, hogy kiderüljön mi az ok. Eddig minden vizsgálat negatív volt. Kérdésem újabb CT-t merjek-e vállalni, mivel még az egy év sem telt le az előző vizsgálatok óta?Valószínű a jód kontrasztanyagra allergiás is vagyok, mivel a CT vizsgálat után mikor a Medrolt abbahagytam csúnya csalánkiütésem lett. Köszönettel: Adrienn
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
09.
28.
Kedves Adrienn! Amennyiben egy terápiás döntés meghozatalához (pl. új gyógyszer) nem elég a mellkas röntgen, akkor jobb híján szükség lehet újabb CT-re. Sok finom elváltozás nem, vagy alig látszik a röntgenen és a kezelés beállításához sokszor kell kontroll mellkas CT vizsgálat is. Ha a kezelő orvos azt javasolja, akkor el kell fogadni. Feleslegesen nem hinném, hogy küldözgetné. A kontrasztanyag allergiával kapcsolatban fontos tudni, hogy nem a jódra alakul ki az allergia, hanem a jód körül lévő molekulára! Tehát ha valaki allergiás az egyik típusú jódos kontrasztanyagra, akkor a másik típusút még lehet adni. A másik fontos ezzel kapcsolatban, hogy a kontrasztanyag allergia a vizsgálattal összhangban alakul ki. Másra is lehet allergiás (étel, gyógyszer), ami akkor jelenik meg, amikor elhagyja a szteroidot. A szteroid elhagyásakor az immunrendszer átmenetileg fokozott működést is mutathat, és mindenre erőteljesebben reagálhat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
09.
13.
julianna kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! Szeretném megkérdezni, hogy mehetek-e koponya MR vizsgálatra, ha nekem az alsó fogsorom tiszta fémkorona mindkét oldalon. Hogy miből készült azt nem tudom csak az évszámot tudom 1983-84-ben. Félek, hogy régisége miatt mágnesezhető. Várom válaszát, köszönettel Julianna
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
09.
13.
Kedves Julianna! A fogászati fémek miatt nem kell aggódnia, még akkor sem, ha régiek. Minden valószínűség szerint nem mágneses fémötvözetről van szó. De ha mágneses, akkor sem akkora tömegű, hogy probléma legyen belőle - ha rendesen a helyén van. Leginkább a kiértékelő orvos munkáját nehezítheti csak meg, ha nagy műterméket okoz a képeken. Egyébként meg ha bármi probléma adódik a vizsgálat alkalmával, úgyis bármikor abba lehet hagyni. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz probléma. Üdözlettel: Tóth Attila
2013.
08.
14.
MRI vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor úr! Kérdésem az lenne,hogy augusztus 21-én conisacios műtétem lesz,mehetek-e szeptember 24-én gerinc és koponya MRI vizsgálatra?Vagy van egy minimum idő aminek el kell telnie a nőgyógyászati műtétem után?Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: S.Krisztina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
08.
14.
A conisatios műtét elvileg nem jelent akadályt a gerinc és a koponya MR szempontjából. Amennyiben fájdalmai vannak, javaslom, hogy vegyen be elegendő fájdalom csillapítót. Mérés közben mozdulatalnul kell feküdni, mert a mozgási műtermékek csökkenthetik a képek értékelhetőségét. Megfelelő fájdalom csillapítás - amennyiben szükséges - segítheti ezt. Javasolom, hogy olyan könnyű öltözetben (szoknya, nadrág) menjen, amiben semmilyen fém nincs. Jó a gumirozott derék, nincs fém kapocs sem benne, se fém gomb. Vagy olyan melltartót vegyen fel, amiben nincs fém merevítés (a push-up-ban mindig van), vagy számítson rá, hogy le kell vennie. Könnyebb melltartók, sportmelltartók sokszor nem tartalmaznak semmilyen fémet, csak gumírozottak. A hátsó kapocsra is gondoljon. Van ahol, ennek ellenére köpenyt adnak, máshol megkönnyíti az előkészítést, mert úgy-ahogy-van befeküdhet. Ne csináljon kontyot magának sok hajcsatból, mert azokat is ki kell venni. Gemkapocs sem kerülhet be. Egyes sminkek nem jól reagálnak az MR-ben. Ezért vagy ne használjon egyáltalán sminket, vagy csak valami nagyon könnyűt. Füldugót fog kapni, mert a vizsgálat hangos. Testékszereket ki kell venni. A gyűrű elvileg nem okoz gondot, de érdemes levenni. Ugyanúgy a nyakláncot is. A vizsgálatra minél kevesebb ékszert vigyen, illetve számítson rá, hogy le kell azokat venni. A nemesfémek egyébként nem okoznak problémát, csak a bizsuk, de inkább levetetjük - biztos, ami biztos. A mobilt, bankkártyákat (mágnescsík) és a fémpénzt kint kell hagyni (leginkább a fémszázas reagál a mágneses térre). Ha pacemakere, agyi aneurysma érklipje vagy cochlearis implantátuma van, azt jelezze előre. A többi beültetett fémet gondolja végig, mert majd fel kell sorolnia. Vannak amik gondot okozhatnak (pl. gyógyszeradagoló pumpa). A koponya és a gerinc vizsgálat is 15-30 percig tart. Sokszor várni kell mielőtt bekerül, vigyen olvasnivalót. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
30.
Ottilia kérdése:

Tisztelt dr úr! Helyesbíteni szeretnék az elírás miatt, radiológust szerettem volna írni bár kardiológusnál is jártam többször. Mégegy kérdésem lenne:Ön mit javasol abban az esetben,amikor a véreredményemen a koleszterinszint a normál tartományban marad megelőzésként ebben az esetben is javasolt sztatint szedni, vagy elég omega-3 zsírsav és lecitin fogyasztása? Próbálom diétával is kordában tartani.Eddig ha magasabb is volt nem sokkal lépte át a határértéket, emiatt dilemmázom ezen .Vagy biztos ami biztos alapon közelítsem meg a dolgot, és így néha az evés terén is bűnözhetek? Megköszönöm, türelmét és gyors válaszait:Ottilia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
30.
A lecitinről nincsenek információim. Az omega 3 működik, de úgy néz ki, hogy természetes formában. Dr Komka Zsolt kollégám előzetes vizsgálati eredményei alapján tudom ajánlani a Grass tejet, amit speciálisan takarmányozott állatokból készítenek. Sportolókon végzett mérései alapján az omega 3 szintetikus tabletta csak ideiglenesen változtatta a koleszterint, míg a grass tej tartósan. Ha a diéta mellett jó a koleszterin szint, akkor nem kell statint szedni. A mozgás még, ami nagyon fontos. Kalcium tablettától, D-vitamintól ne féljen. A csontok is fontosak. Bár az ön korában még a csontritkulás nem probléma. Jobbulást kívánok. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
29.
Ottilia kérdése:

Bocsánat dr úr! Csak kiegészítésül,írásomból nem volt egyértelmű, hogy a strock kialakulásakor is éppen kalcium kúrán voltam.Ez az összefüggés nemrég állt össze bennem.Talán most már eggyértelműbb a kérdésem.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
30.
Nézze: a kalcium kúrát már harmadszorra kérdezi, de már az első válaszomban leírtam, hogy egészséges emberben nem okoz érfal felrakódást. Sem stroke-ot. Vesekő előfordulását elősegítheti.
2013.
07.
29.
Ottilia kérdése:

Tisztelt dr úr! Nagyon köszönöm a gyors és kimerítő válaszát a meszes aortával kapcsolatban.Bocsánat,hogy laikusként gondolkodtam,csak a két kardiológus által mutatott részre utaltam,így fogalmaztak:" a kollégájuk erre gondolhatott ",amikor megfogalmazta a meszes aorta diagnózist.Mármint amit előzőleg nem túl hitelesen saját szavaimmal írtam le. Furcsa volt, úgy éreztem a kétségbeesésem láttán, nyugtatólag nem akartak konkrétumot mondani,így aggaszt még mindíg nem tudom milyen súlyos a helyzet.Véleménye szerint a RTG alapján eldönthető mindez? Előzőleg nem írtam arról, hogy hét éve enyhe strock- om volt,későbbi Mr vizsgálatok eredménye:Leukaraiózis , fehérállományi laesiok és három éve a nyaki eremen is plakkokat találtak melyek mostanára lapszerűen helyezkednek el az érfalon.Ezen információk birtokában, ha mégis azt az elenyésző százalékot képezem akinél képes volt lerakódni az általam beszedett szintetikus D vitamin és kalcium, miben másabb, mint amikor a lerakódott zsír kezd el meszesedni? Meszesedéskor tud olyan súlyos lenni a helyzet, hogy megreped az aorta? pl alapos igénybevételnél ,pl futópadon futás,és ön szerint okozhat folyamatos stressz,érzelmi megrázkódtatás érelmeszesedést? Mégegy kérdés ,ha nagyon súlyos a helyzet tud fájdalmat okozni?Mármint én azóta érzek feszülést a szívemnél. Egyébként ilyen problémák milyen életkilátást jósolnak? Tudom, legkézenfekvőbb egy újabb vizsgálat volna,de sajnos eddig is éppen elég sugárterhelésben volt részem, vagy elég ha megvárom az egy év leteltét ? Elézést ha kérdéseim helyenként lefárasztották,de mindezeket az aggodalom diktálta. Köszönettel:Ottilia
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
30.
Áhá. Szóval kardiológus. A kardiológus szívgyógyászt jelent. A mellkas röntgenek leletezését radiológusok végzik. Ugyan legtöbben azt sem tudják, hogy mit csinálnak. Nem csoda, hiszen míg a tengerentúlon a legmegbecsültebb szakág, addig itthon sokszor a háttérben megbújó, lesajnált kiszolgáló személyzet. A mellkas röntgen a radiológus reszortja. Nem a kardiológusé. persze nem árt, ha ért hozzá. Véleményem szerint a mellkas röntgenből megállapítható. Akkor ha jól számolom már 33 évesen stroke-ja volt? Az korai, nem tipikus. Az ok más lehet sokszor, mint az időskori. Érfal felrakódás már a 20 évesek körében is előfordul. Mint ahogy azt az előző válaszomban írtam: nem a beszedett kalcium rakódik le az érfalba egy-az-egyben és nema beszedett D-vitamintól. A meszes aorta növeli a repedés kockázatát, de nem ott reped, ahol meszes, hanem ahol tágulat van rajta. Ún. aneurysma. A folyamatos stressz minden betegség kockázatát növeli. Mellkasi szorító fájdalmat nem az aorta meszesedés, hanem a koszorúér felrakódás okoz. Életkilátás? Nem értem mit vár tőlem. Nem fogom tudni megmondani, hogy meddig fog élni. A további vizsgálatokat illetően hallgasson a kezelőorvosára. Túlzottan aggódik. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
26.
Ottilia kérdése:

Tisztelt dr úr! Áprilisban készült RTG felvételemen az alábbi diagnózist találtam:Az aortaív szklerotikus.Teljesen magam alá kerültem ,hisz a hét hónappal azelőtti leletem teljesen negatív volt. Azóta is gyötrődöm mi történhetett. Negyven éves vagyok mindennap futok, tornázom .. Igaz éppen a felvétel előtt 1doboz 30db/500mg Calcium tablettát szedtem.S elötte valamivel pedig egy levél D3 vitamint immunizálásra.Most, hogy visszamenöleg felidézem a dolgokat a kalcium pótlás idejére teszem azt is,hogy heves szívverést tapasztaltam,. szívritmuszavar szerűt.Az Ekg és a szívultrahang nem mutatott eltérést.A napokban aggodalmam miatt betekintést kértem,láthattam a rtg felvételt annyit tudok az információk alapján,hogy látszik az aorta helyén egy szabályos félgömb formályú kiboltosulás kb akkora mint egy kisebb méretű ringószilva ezt magam is láttam. Eléggé elkeseredtem,ezért kérdezem öntől létezik az ,hogy a vitaminok okozták mindezt? Én mint laikus azt gondoltam a meszesedés az érfalon belül van nem kiboltosul, snekem ott azon a területen minden homogén fehér volt az aorta és a kiboltosulás is. Mekkora lehet a baj? Mire számíthatok? Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel: egy aggódó Beteg
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
29.
Kedves aggódó beteg! Nagyon szépen kérek minden laikust, hogy ne próbáljon meg mellkas röntgen képet értelmezni. Ugyan az egyik legalapvetőbb képalkotó módszer, de mégis az egyik legsokrétűbb és legösszetettebb ismereteket kíván. Azt írja, hogy az aorta helyén? Utána nézett, hogy hol az aorta? Vagy valaki megmutatta önnek? A normál mellkas röntgen felvételen az aorta ív vízszintes szakasza homogén szürke kör formájában jelenik meg. Ha ezt a kört egy kicsit világosabb szürke karika szegélyezi, azt az aorta falában lévő meszesedés szokta okozni. Ez nem növeli meg az aorta ív körének nagyságát, hanem a kontúrját teszi hangsúlyossá. A scleroticus aortaív nem boltosul sehova elő. Azt saccularis aneurysma-nak hívják. Kérem, hogy ne próbálja interpretálni a mellkas röntgent, hanem hagyja azt a szakemberre. A scleroticus aorta ív hosszú évek degeneratív folyamatának eredménye. Előbb az aorta falban zsíros felrakodás képződik, majd ez fokozatosan elmeszesedik. Az ember szervezetében van egy olyan mechanizmus, amit homeosztázisnak hívnak. Kérem olvasson utána valamilyen élettannal foglalkozó könyvben, vagy oldalon. Ennek az a lényege, hogy az egészséges szervezet egy csomó paramétert állandóan tart. Ilyen a kalcium szint is. Nagyon sok folyamat szabályozza. Ha önnek egészséges a kiválasztása, a veséje, a csontanyagcseréje és a hormonháztartása, akkor a kalcium szintje stabil. Zabálhat kalcium tablettát kilószámra, nem fog változni a kalcium szintje, mert a szabályozó mechanizmusok gondoskodnak róla. Leginkább a vizelettel fog kiürülni a felesleg és megnő a vesekő képződésre való hajlama. A gondot inkább a csökkent kalcium bevitel okozza. Vagy a veseelégtelenség. Esetleg bizonyos hormon betegségek. Ha önnek ilyenek nincsenek, akkor ritumuszavara sem lesz a kalcium tablettától, meg semmi ilyesmi. Legalábbis nem a hypercalcaemiától. Az baromi ritka, hogy attól legyen baja. Egyébként ha már a homeosztázisnál tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy szorosan szabályozott a pH is. Ebben a légzés is szerepet játszik. Ezért sír be a "lúgosító diéta" szó hallattán minden valamire való természettudományos képzettséggel rendelkező szakember, aki valaha tanult élettant. Vedelhet valaki literszámra lúgot, maximum az emésztését fogja befolyásolni vele, mert a belső pH-t beállítják a szabályozó mechanizmusok. Feltéve, hogy egészséges. Ha viszont nem az, akkor viszont veszélyes is lehet. Visszatérve az aktuális témára. Hét hónapnál azért több kell, hogy egy korábban normál aortaív scleroticussá váljon. Valamelyik mellkas röntgen lelet ez irányban lehet, hogy pontatlan. Amennyiben nem okoz problémat az aorta ív falában lerakódott mész, akkor csak az egészséges életmód és a felírt gyógyszerek rendszeres szedése (ha van köztük például statni) késleltetheti a további meszesedést. Tisztázni kéne, hogy scleroticus-e valójában az aorta ív? De semmi esetre se aggódjon. Ha van is mészlerakódás, akkor sincs tragédia. Folytassa az egészséges életmódot. Ha dohányzik, akkor szokjon le. A cukorbetegség is elősegítheti. Figyeljen oda a cukrára, ha cukorbeteg. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
26.
CT kérdése:

Tisztelt doktor úr! Tavaly volt egy CT vizsgálatom (hasi-kismedencei) akkor 25 voltam, ennek már 1 év 1 hónapja (IBS-t diagnosztizáltak). A vizsgálat 8 percig tartott (az asszisztens azt mondta, hogy addig fog tartani). Megittam előtte a bárium szulfát oldatot és kaptam vénás kontrasztanyagot. 65 kiló voltam akkor és 185 cm vagyok (férfi). Olvastam, hogy egy ilyen vizsgálat 50-100 röntgennek felel meg, de nem lehet több 20 msv- nél, ennyi az eü-i határérték/év (előtte 7,5 hónappal volt egy natív hasi röntgenem). A fő kérdésem az lenne, hogyha mostanában röntgenre küldene szakorvos kockázatos lenne-e számomra? (Olvastam, hogy bizonyos szintű sugárzás ér minket (kozmikus, háttér), a digitális képalkotó röntgenkészülékkel minden testrészről kisebb msv-vel/sugárdózissal) lehet-e felvételt készíteni?) Illetve a vizsgálat után kiütések voltak rajtam hónapokig (has, derék, felsőcomb) kalciumot ittam, kenőcsöt kaptam háziorvostól, néha visszatérnek a kiütések. Bőrgyógyászt kérdeztem meg neten, allergológust javasolt (miért?). Olvasgattam a témában, arra bukkantam, hogy röntgensugarak is okozhatnak csalánkiütést (használtam rá Fenistil gélt). Igaz-e ? Illetve azon gondolkodtam még el, hogy életünk során ugyanazt a testrészt hányszor érheti röntgensugár, ha például életünk során ugyanazt a testrészt sokszor éri vagy testünk legkülönbözőbb testrészeit sokszor éri az mennyire veszélyes, melyik a veszélyesebb ha egy testrészünket sokszor éri vagy sokszor ér minket de nem ugyanazon testrészen? A CT vizsgálat során nem takarták le az ivarszervemet, mondjuk ott nem is jelentkeztek kiütések, technikailag lehet amúgy úgy irányítani a CT-t hogy kisebb sugárdózist kapjon valamelyik szerv (pl.: ivarszerv)? Bocsánat a sok kérdésért, szép nyarat! Köszönöm! Anonymus
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
29.
Kedves Kérdező! Az időm korlátozott, ezért nem fogok teljes körű válaszokat adni. A kérdései megválaszolására könyvet lehetne írni. A sugárkárosodás lehet sztochasztikus vagy determinisztikus. A determinisztikus egy határérték felett jelentkezik. Ilyen a sugárzás hatására kialakuló bőrpír. A bőrpír ott jelenik meg, ahol a sugárzás a bőrt éri (lásd napégés). Nem csalánkiütés. A sztochasztikus károsodás véletlenszerű, statisztikai módszerekkel becsülhető. Keressen rá. Sztochasztikus hatásoknak köszönhető a daganat képződés is. Ezért a rosszindulatú következményeket csak becsülni lehet. Minél több a sugárzás, annál nagyobb a valószínűsége. De elméletben egy mellkasröntgentől is ugyanúgy "rákot lehet kapni", mint egy tokától-bokáig oda-vissza háromszor CT vizsgálattól. A kérdések egy részével kapcsolatban ennyit tudok mondani. Háttérsugárzás is éri a szervezetet, ami összevethető a kisebb dózisú képalkotó eljárások némelyikével. A háttérsugárzás egyes helyeken nagyobb. Magas hegyeken mászók, pilóták többet kapnak belőle. Transzatlanti utakon repülve például. Ezért is vannak az ember sejtjeiben javító mechanizmusok. Egyes képalkotó eljárások túllépik a 20mSv dózist. A határérték testtájonként eltér. A végtagok kevésbé érzékenyek, mint például a női emlő. Olyan pedig nincs, hogy egy testrészt hányszor érhet az életben sugárzás. Folyamatosan éri a szervezetet a kozmikus sugárzás, ami elől elbújni nem lehet. Hiába rak az ember a fejére alufóliát, azon átmegy. De némelyik még az 1 méteres ólom falon is. És hát ott vannak a sztochasztikus hatások. A kiütését nem hiszem, hogy a sugárzás, vagy a megivott kontrasztanyag okozta. Okozhatta ugyanakkor a vénás kontrasztanyag adás. Az után előfordulhat csalánkiütés, ami túlérzékenységet jelez. Ugyanakkor az idővel elmúlik, ahogy a kontrasztanyag a vizelettel elég gyorsan (jó vesefunkció esetén órákon belül) kiürül a szervezetből. És nem jön vissza hónapok múlva. Szóval elbizonytalanított emiatt, hogy egyáltalán a vizsgálattól volt-e valójában a kiütés. Esetleg azt a meghatározott típusú kontrasztanyagot lehet, hogy kerülni kéne. Egyszerű egyébként kipróbálni. Másfajta jódos kontrasztanyagot viszont kaphat ez után is. Nincs jódérzékenysége. Egy jódérzékeny ember kivetné magából a pajzsmirigyét. Jódos kontrasztanyagra való túlérzékenység: olyan viszont van. A CT sugárnyalábja erősen formázott, csak a vizsgáló berendezés résében van jelen. Az emberi testrészekben viszont az elnyelt sugárzás egy része szóródik. Mivel a szóródás belülről következik be, ezért ez ellen ólomköténnyel nem lehet védekezni. A CT sugárdózis a feltett kérdésektől függ. Ha minden létező betegség rá van írva a papírra (pl: Kérem has-mellkas-kismedence CT vizsgálatát. Máj térfoglalás? Gyulladás? Daganat? Egyéb?), abból lesz a tokától-bokáig háromszor oda-vissza CT, sok dózissal. Az ivarszervek dózisa attól függ, hogy kell-e vizsgálni a kismedencét? Ha pedig röntgen vizsgálatra van szükség, akkor azt javasolt elvégeztetni. Egy röntgennek sokkal kisebb a dózisa, mint egy CT-nek. A legkisebb dózisa az UH-nak és az MR-nek van, mert azok nem használnak ionizáló sugárzást úgy, mint a CT vagy az izotóp vizsgálat. Viszont egyes kérdéseket CT-vel vagy izotóppal jobban meg lehet válaszolni, mint UH-gal, vagy MR-rel. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
18.
Éva kérdése:

Tisztelt Dr.UR! Köszönöm a gyors választ, tanácsot szeretnék Öntől kérni a főverőér meszesedésével kapcsolatban, mit tehetek, mennyire súlyos ez?Válaszát köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
18.
Látatlanban erről nem lehet nyilatkozni. Sokszor a korral jár. Nem írték, hogy tágulat lenne rajta. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
18.
Éva kérdése:

Tisztelt Dr. Ur! Azt szeretném megkérdezni, hogy a röntgen leleten mit jelent és mi a teendő?A sziv balra min. nagyobb.Az aorta scleroticus Válaszát, segitségét köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
18.
A minimálisan balra nagyobb szív egy utalás arra, hogy a bal kamra nagyobb. Lehet, hogy nincs jelentősége. A scleroticus aorta meszesedést jelent a főverőér mellkasi szakaszának falában. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
12.
egy nő kérdése:

Ezt a papírt kaptam a Mammographiás vizsgálat eredményeként, értékelném, ha elemezné, elmagyarázná,hogy ez mit jelent valójában! Tehát: Mindkét oldalon nagyrészt megtartott mirigyállomány. Jobb oldalon a mirigyállományon belül elszórtan több 8-10 mm-es éles szélű mirigy intenzitású képlet látható. Bal oldalon a mirigyállomány belül a külső felső quadránsban a mamillától 5 cm-re 19 mm-es mirigy intenzitású képlet látható. Patológiás meszesedés nem azonosítható. JR2,BR2 Vélemény: Radiológiailag jóndulatú elváltozások mindkét emlőben. Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
12.
Szerintem ez nem a megfelelő felület egy képalkotó vizsgálat leletének kifejtésére. Aképeket érdemes látni is. A legjobb, ha ott próbál konzultálni, ahol készült a vizsgálat. Ezen kívük én szív specialista vagyok. Inkább emlőradiológiában jártas szakembert keressen. A lelet szerint csak jóindulatú eltérés látható, nem kell tovább lépni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
07.
10.
röntgen kérdése:

Tisztelt doktor úr. A 2 éves kislányomnak mégiscsak csináltak koponyaröntgent,hogy biztonsággal meg tudják állapítani,hogy nem tört-e be a koponyacsont.Álló helyzetben csinálták neki és azt mondták amikor kérdeztem,hogy nem kell-e ólomkötény védeni a belső szerveket és főleg a nemi szerveit,hogy már irányított röntgennel csinálják csak a koponyát éri lényegében és a többi területre nem jut el a sugár és,hogy minimális a sugárdózis ilyen koponyafelvételnél,3 felvétel készült.Kérdezni azt szeretném,hogy tényleg nincs már szükség ólomkötényre a test többi területére,és tényleg minimális a sugárdózis,ugye nem sérülhettek ettől így a belső szervek?Szerencsére nem volt törés a koponyán. Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
07.
11.
Röntgen felvételnél csak az adott testájékra irányul a röntgen sugárzás, amit minden egyes felvételnél külön állítunk be. Ezt kollimációnak hívják. A többi szervbe leginkább szórt sugárzás juthat el, ami "lepattan". Viszont ez ellen nem véd hatásosan az ólom kötény sem. A szórt sugárzás elhanyagolható egy koponya röntgennél. A károsodásra pedig csak azt tudom mondani, mint korábban: a sztochasztikus sugárhatás statisztikailag fejezhető ki. Igen-nem válasszal a kérdésére nem lehet jól válaszolni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
29.
Kissné Vrbovszki Tünde kérdése:

Tisztelt doktor úr. Kislányom leesett az ágyról beütötte a fejét el vittem gyermekorvoshoz ő azt mondta nem kell röntgeneztetni szerinte nincs törés.De most,hogy leapadt a púp érzek az ütés helyén egy kis bemélyedést és nem vagyok nyugodt,hogy tényleg nincs-e törés.1 éve csináltak már a kislánynak röntgent 3 felvételt mert akkor a szemöldöke szétszakadt.Kérdezni azt szeretném ha most megit csinálnának neki röntgent 1 év után az mennyire lenne veszélyes,túl sok lenne a sugár neki,lehetne valami baja?Mit javasol doktor úr,mert nem tudom mit csináljak? Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
29.
A sugárzás hatásait statisztikailag lehet kifejezni, ezért az igen-nem kérdésére nincs megfelelő válasz. Ha aggódik, akkor vigye el újra orvoshoz és ott majd kiderül, hogy nincs-e szükség mégis valamilyen további vizsgálatra. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
26.
felmérés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 12 éves sportoló fiamnak milyen kardiológiai felmérést lehet/ajánlott végezni? Semmilyen panasza nincs, csak én aggódom a médiában gyakran megjelenő hirtelen szívhalál esetek miatt. Köszönettel :Péter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
26.
Kedves Péter! Egy sportkardiológiában jártas kardiológus szakrendelésre vinném el a gyereket. Arra gondolok itt, hogy spotorvos és sportorvos között is van különbség. Az egyik ortopédus és hozzá térdsérülésekkel érdemes menni, a másik meg kardiológus. A vizit alkalmával készül a gyerekről egy 12-elvezetéses EKG és esetleg még egy szív ultrahang is. Ha ezeken rendben vannak, akkor meg lehet nyugodni. Ha bármi eltérés van, ami nem fér bele a sportolásba, akkor lehet tovább lépni. Nem mindegyik kardiológus szokott vizsgálgatni olyan gyerekeket, akik versenyszerűen sportolnak. Oda érdemes vinni, ahol rendszeresen szűrnek sportoló gyerekeket. Az EKG-n például lehetnek eltérések a sportolás miatt is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
19.
UH vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hat hete szinte állandóan fájdalmat érzek a jobb bordaívem alatt. Kétszer végeztek ultrahangos vizsgálatot: cholecysta kissé megnagyobbodott, kb 25x80 mm, fala kissé megvastagodott, minden más negatív. HIDA eredmény: hepatocyták rad.pharm. kiválasztása kissé elhúzódó. A cholecysta per os Sorbit adását követően renyhén kontrahál. Labor negatív. Elképzelhető-e, hogy panaszaimat daganat, vagy cysta okozza, amit a fent leírt vizsgálatok nem mutatnak ki? Előre is köszönöm válaszát: Vera
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
19.
Kedves Vera! A daganat és a cysta elvileg látszik az ultrahangon és ha megfelelő méretű, akkor az izotóp vizsgálat is kimutathatja. De a kérdésére csak az a válasz adható, hogy: nem zárható ki. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
14.
Sándor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm gyors válaszát a kérdésemre. Esetleg a leírt leletről konkrétan leírná, hogy mi mit jelent, szívesen venném. Előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
19.
Kedves Sándor! Ezt nem tartom megfelelő felületnek egy lelet részletes kifejtésére és vélemény alkotásra - pláne képek nélkül. Az értelmezéshez szeretnék segítséget nyújtani. A lordosis az a gerinc egyik irányú görbülete, ami normálisan a nyaki és az ágyéki szakaszon észlelhető. A C betű a nyaki csigolyát jelenti, a mögötte lévő római szám a nyaki csigolya száma. A zárólemez a csigolya teteje és alja. A scleroticus meszest jelent. A dorsalis jelentése: hátsó. A perem a csigolya alsó és felső szegélye. A foramen a lyuk, amin az ideg mindkét oldalon átmegy.
2013.
06.
13.
MR kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! MR vizsgálaton voltam nemrég és a készüléken lévő valamilyen lézer egység fénye a szemembe világított. A vizsgálat közben állítani jöttek be valamit és akkor hirtelen felvillant én pedig pont alatta feküdtem és belenéztem. Sajnos nem sokkal később szemproblémáim jelentkeztek. Meg tudná mondani, hogy ez milyen erősségű lézer és milyen célból van a készüléken, valamint hogy normális dolog-e, hogy a páciens szemének közelében működtetik. Köszönettel! Sebestyén
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
13.
Kedves Sebestyén! A használt lézer a látható fény tartományában működik (a sebészeti lézerek nem - ott egy külön látható lézer szolgál a célzásra, mert az a lézer, ami vág az nem látható). Ha belenéz az ember, akkor kellemetlen, csakúgy mint a kulcstartós lézerek esetén. Az energiáját nem tudom pontosan, de alacsony. Csak arra kell, hogy az asszisztens(nő) meghatározza, hogy melyik testrész lesz a mágnes középpontjában (centrálás) a vizsgálat alatt. Ehhez nincs szükség nagy energiájú lézerre. Az asszisztensek rendszerint megkérik a beteget, hogy csukja be a szemét, amikor a centrálás idejére bekapcsola. Sajnálattal hallom, hogy véletlen belenézett. Ez saját tapasztalatom szerint okozhat olyan szemkáprázást, amit mondjuk akkor is lehet látni, amikor kulcstartós lézerrel az ember szemébe világítanak. A készülék gyártók szándékosan nem szerelnek be olyan lézert az MR berendezésekbe, amikbe belepillantva tartós szemkárosodás lépne fel. Az ilyen készülék eladhatatlan lenne. Nincs sebészeti vágó hatása sem. Azt is el kell mondjam, hogy ilyen típusú szövődményeknek nem olvastam utána, nincs ezzel kapcsolatban tapasztalatom. 11 év alatt még nem fordult elő a praxisomban - vagy legalábbis nem tudok róla. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
13.
Sándor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nyaki rtg eredménye: A nyaki lordosis kiegyenesedett. A csigolyatestek nem laposabbak. C. VI- VII egymásfelé tekintő zárólemezei simák, sclerotcusak, ventrális és dorsális peremszékeik megnyúltak, köztük a porcrés mérs. fokban beszükült. C. IV alsó dorsálsis peremszéle megnyúlt. C. IV-Vés VI_ VII közti foramen mko. szűkebb, deformált Nyaki borda nincs. 1 hónap múlva kell visszamenni az eredménnyel, de viszont azt mondták a rtg-nél ,hogy ez bizony elég rossz. Nagyon rám ijesztettek. Kérem Doktor Úr szíves véleményét e leletről! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! .
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
13.
Kedves kérdező! A képalkotó diagnosztikában látni kell a képeket. Kérdésével javaslom, hogy keresse fel a vizsgálatot leletező kollégát, vagy a kezelőorvosát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
06.
08.
Sándor kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az elmúlt egy hónap során háromszor voltam RTG vizsgálaton. Első alkalommal Schüller felvételt készítettek a jobb fülemről, ami mint utólag kiderült, sajnos nem jól sikerült, ezért meg kellett 5 nap múlva ismételni. Aztán 3 hét múlva nyaki C gerinc négy irányú felvétel készült. Jelenleg azon aggódom, hogy ily rövid időn belül ennyi felvétel után sugárzás szempontjából mennyire lett a szervezet megterhelve, illetve emiatt megnőhet e a daganatos elváltozásoknak a lehetősége? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
06.
08.
Az ionizáló sugárzások sztochasztikus hatásai statisztikai valószínűséggel fejezhetők ki, nem számszerűsíthetők úgy, mint Newton törvényei. Minden ionizáló sugárzást felhasználó vizsgáló eljárás jár valamennyi terheléssel. Az ön által felsorolt röntgenvizsgálatok sugárterhelése nagyon alacsony. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
28.
Mellkas kérdése:

Tisztelt Doktor ÚR! Az lenne a kérdésem,hogy a mellkas röntgenen és a mellkas CT-n a mellek is látszanak? Ha valami elváltozás van ott,akkor azt lehet látni?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
28.
A mellkas röntgenen és a CT-n is látszódnak az emlők. Ugyanakkor az emlődiagnosztika az ultrahangra, a mammográfiára és az MR-re épül (a manuális vizsgálaton túl). A mellkas röntgen egyértelműen nem emlő diagnosztikára való. A mammográfia technikailag teljesen más. A CT-n a durva kóros eltérések látszódnak. A finom eltérések megítélése és az emlő képalkotás tehát pont nem ezen a két vizsgáló eljáráson alapszik.
2013.
05.
25.
sérvkapu kérdése:

Tisztelt Doktor úr ! 43 éves férfi vagyok . Azt szeretném kérdezni hogy MR vagy CT vizsgálattal lehet-e egy lágyékban lévő nyitott sérvkaput diagnosztizálni. Több hónapja van bal oldali herefájdalmam és az urológusom ezt urológiai vizsgálatok után (here ill. kismedencei UH ) - kifejezett sérvesedés nélküli - nyitott sérvkapuval indokolja , amely azonban alhasi , kis medencei fájdalmat nem okoz ill. hasprés hatására sem jelentkezik látható eltérés. Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
25.
Az ön panaszai esetén az ultrahang vizsgálat a választandó képalkotó eljárás. Az ultrahang alatt ráadásul különféle testhelyzetekben és hasprés mellett lehet a vizsgálatot elvégezni, ami hasonlóképpen nem megy a CT-ben, pláne nem az MR-ben. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
21.
Ct vizsgálat kérdése:

Tisztelt Doktor úr! 18 éves vagyok és nemrég koponya CT vizsgálatom volt. Beütöttem a fejem és bár eszméletvesztés nem volt, a fejem utána napokig fájt szinte folyamatosan és nem tudtam aludni. Végül 2 hét után mentem el neurológushoz, aki koponya CT-re küldött a biztonság kedvéért. Szerencsére nem lett semmi bajom, azonban aggódom, hogy nem ért-e nagy sugárzás feleslegesen ilyen fiatalon. Főleg úgy, hogy valószínűleg inkább az idegesség miatt fájt a fejem 1-2 hétig. Köszönöm a figyelmet és a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
25.
Tisztelt kérdező! Azzal, hogy a panaszaival elment az orvoshoz tulajdonképpen tulajdonképpen kész helyzet elé állított. Mit tehetne ilyen esetben az orvos? Nyilván nem fogja hazaküldeni, hanem további vizsgálatot rendel. A koponya CT sugárterhelése technikától függ, de hagyományos esetben nem magas. Ezt azzal a kockázattal kell összevetni, hogy nélküle esetleg nem derül ki egy koponyaűri vérzés. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
18.
Norit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A Mr vizsgálat CD elküldhetném önnek e-mailben vagy valahogy? Szeretném,ha több orvos látná.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
18.
Szív MR specialista vagyok. Szombaton este 9-kor bent vagyok a munkahelyemen. Valamelyik neuroradiológus kollégámat ajánlanám inkább saját magam helyett, ha konzíliumot akar kérni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
18.
Norit kérdése:

Tisztelt Doktor Úr!A koponya röntgen eredményem a következő: A sella kettős kontúrú, mérete a norm.tartomány felső határán. A proc.clinoideus anterior- és posteriorok csaknem összeérnek. A proc.clin.post fölött héjszerű mészintenzitású sáv látható. Mit jelent ez? Küldtek Mr vizsgálatra,aminek még nincs eredménye csak a CD kaptam meg. Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
18.
Kedves kérdező. A koponya röntgen leleten leírt eltéréseknek sokféle oka lehet. Az MR vizsgálat minden bizonnyal tisztázni fogja, hogy miről van szó. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
13.
sjörgen kérdése:

Tisztel Doktor Úr ! Feleségem sjörgen szindróma gyanús a szerológiai leletek alapján. 2 hónapja arckoponya MRI vizsgálatot is csináltattunk Az arckoponya MRi jelentős eltérés nem volt. Lehetséges hogy ez a vizsgálati típus nem mutatja ki a nyálmirigy ilyen jellegű eltéréseit ? Tisztelettel köszönöm válaszát: Tóth Imre
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
13.
Tisztelt Tóth Imre! Sok mindentől függ, hogy mennyire látszódhat egy nyálmirigy gyulladás az arckoponya MR-en. Főként a betegség aktuális aktivitásától és a vizsgálati technikától. Egyébként a nyálmirigyek a fej-nyak radiológia tárgykörébe tartoznak. Az erre specializált kollégák igazán profik az ilyen vizsgálatokban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
07.
neaddfel kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2007-be daganatos beteg lettem,ezért abban az évben háromszor nyaki,mellkas,hasi ct-ét végeztek,ezután 25gy nyaki sugár,majd pet ct vizsgálat egész testre ,besugárzott kontraszt anyaggal. Vizsgálat után 2-hétre égető,viszkető pici foltok jelentek meg,majd tenyérnyi foltra szétterülve 6-hét után el tünt,és jött a következő.Ez 6-éve tart,közbe már csináltak röntgent,és még intenzívebb lett a viszkető,égő foltok. Nagyon sok vizsgálaton estem át,de minden negatív.Tiszt: piroska.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
07.
A CT vizsgálat során adott kontrasztanyag okozhat kiütést, bár az nem ilyen változó jelleggel szokott kialakulni. Nem derül ki, hogy melyik vizsgálat után 2 héttel jelentek meg. A nyaki besugárzás során keletkezhet nem kívánatos bőrtünet, de az helyben alakul ki. Egy sima röntgen vizsgálat olyan kis sugárterheléssel jár, hogy szemmel látható bőrtünetet nem okoz. A PET vizsgálat során adott radiofarmakon olyan metabolitot tartalmaz, amihez hasonló a szervezetben eleve megtalálható. Bőrtünetet okozhat néhány daganatos megbetegedés is. Összességében nincsen jó ötletem az ön által leírtakkal kapcsolatban. Első körben az onkológus kezelőorvossal beszélném meg a problémát. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
05.
06.
Máj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A vesém felső részén található "kerekded képlet" okán biopszia előtt állok. Ultrahang vezérelten, a májon keresztül fogja elvégezni a radiológus doktornő. Kérdezni szeretném, hogy mennyire veszélyes a máj átszúrása? Milyen problémákra számíthatok? (CT vezérelten szerette volna, de sajnos olyan rossz helyen van, hogy a tű átszúrta volna a tüdőm) Válaszát előre is megköszönve, Tisztelettel: Mónika
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
05.
07.
Kedves Mónika! Elsősorban a szív és a koszorúerek non-invazív diagnosztikája a szakterületem. Mint minden intervenciós eljárásnak, a májon át végzett biopsziánakis vannak lehetséges szövődményei. Ez nem a megfelelő felület ennek a kifejtésére, pláne nem látatlanba. A legjobb lenne ezt konkrétan azzal tisztázni, aki a beavatkozást végezni fogja. Tóth Attila
2013.
04.
23.
Has+kismedence CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Hónapok óta tartó hasi panaszaim miatt orvosi javaslat nélkül csináltattam egy hasi+kismedence CT-t, vénás kontrasztanyagot nem, csak ihatót kértem. Nem gondoltam bele, és nem is világosítottak fel előre a sugárterhelés nagyságáról, így most nagyon aggódom emiatt. Kérem, segítsen, hogy valóban kell-e aggódnom. Köszönettel Eszter
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
04.
23.
Egy hasi-kismedencei CT sugárdózisa elég tág határok között mozoghat a beállításoktól, testsúlytól, testmérettől, néhány paramétertől és a vizsgálati protokolltól függően. De alapvetőleg nem kell miatta aggódni. Pár száz mellkas röntgennek felelhet meg valószínűleg. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
04.
09.
Fiatal anyuka kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja észrevettem magamon,hogy a bal mellem felett van egy kis dudor.Elmentem a háziorvosomhoz,aki azt mondta,hogy bordaporc gyulladásom van,majd elfog múlni. Azóta is ott van a dudor,de most már szokott fájni is,sőt ha mély levegőt veszek akkor a fél oldalam szúr.Nem kellene kezeltetni?Vagy tényleg majd magától elfog múlni? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:Balog Adrienn
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
04.
09.
Kedves Balog Adrienn! Látatlanban semmi nem tudok mondani a panaszával kapcsolatban. Mivel én szív MR és CT specialista vagyok, ezért azt javaslom, hogy panaszával emlő specialistához forduljon. Ha a borda porc duzzadt, akkor azzal pedig a rheumatológus foglalkozik. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
04.
08.
Nagy Csilla kérdése:

Tisztelet Doktor Úr ! Édesapámnak arckoponya MRI vizsgálata volt. Ha szájüregi daganat lenne azt kimutatná az MRI? Köszönöm válaszát: Tisztelettel Nagy Csilla
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
04.
08.
Kedves Nagy Csilla! Az arckoponya MR-en látszódnia kell egy szájüregi daganatnak. A legszerencsésebb, ha szerepel is a kérdés a beutalón. Mert másfajta méréseket alkalmazok a rendelkezésre álló fél óra alatt, ha a könnymirigyekről, a látóidegről, vagy esetleg a fültő mirigyről kérdeznek. A célzott méréssel részletesebben lehet szemügyre venni az adott struktúrát, rá lehet koncentrálni. De így-vagy-úgy, látszódnia kell egy szájüregi daganatnak. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
29.
Tüdőszűrés kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Tüdőszűrőn vizsgálaton voltam. Sajnos az én városomban régi elavult gépekkel folyik a szűrés. Azt olvastam az egyik oldalon, hogy a régi gépekkel végzett szűrés 1,2 msV is lehet, szemben a 0,2- es átlag értékkel. Kicsit megrémített. Ön szerint ez elképzelhető. Ha valóban is ilyen sugárzás ért van mitől félnem? Köszönöm válaszát. Judit
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
31.
Kedves Judit! Attól, hogy régi a gép, nem feltétlenül jelenti, hogy magasabb a dózis. Ha rendesen karban van tartva, akkor ugyanolyan jó lehet. Egyébként 1.2mSv-től nem kell rettegni. A legtöbb vizsgálat ennél többet jelent. Meg ott vannak még az izotóp vizsgálatok is... http://www.radiologyinfo.org/en/safety/index.cfm?pg=sfty_xray, http://www.morton.co.za/web/content.aspx?page=42. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
27.
KISMAMA AGGODALMA kérdése:

SZÉP NAPOT,ANETTNAK HÍVNAK ÉS 3 HÉTTEL EZELŐTT VOLT EGY SPONTÁN SZÜLÉSEM,AMI NAGYON NEHÉZ VOLT.17ÓRÁT VAJÚDTAM.KÉRDÉSEM AZ LENNE,HOGY ELTÖRHET-E A FARCSONTOM SZÜLÉS ALATT?MERT NAGYON FÁJ A SZÜLÉST KÖVETŐEN A FARCSONTOM.ÉS MENNYI IDŐ ALATT JÖN HELYRE. ÉS MEGSZERETNÉM MÉG KÉRDEZNI,HOGY MILYEN Dg.-NAK FELEL MEG EZ A SZÁM:S3220VV01HO Dg.ez egyáltalán?! ÜDVÖZLETTEL,ANETT
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
27.
Kedves Anett! Radiológus vagyok, elsősorban szív MR specialista. Az Őn által feltett kérdések nem tartoznak azokba a témakörökbe, amikben szakembernek gondolom magam. Javaslom, hogy a kérdését elsősorban nőgyógyásznak tegye fel. Általános orvosként azt mondhatom, hogy a szüléskor természetes módon meglazulnak a medence ízületei, hogy könnyebben kiférjen a baba. Az is előfordul, hogy elől szétválik a szeméremcsont középen. A természetesen meglazult ízületek maguktól szoktak jönni. Mivel nem dolgozom ezen a területen, nem tudom, hogy ezzel kapcsolatosan mennyire gyakoriak az Ön által említett panaszok és milyen gyorsan várható, hogy elmúlnak. A diagnózis kódról fogalmam sincs. Még azoknak a betegségeknek sem tudom, amiket naponta vizsgálok, mert az asszisztensnők és az adminisztrátorok kezelik. Úgy tudom, hogy csak 5 karakter hosszú szokott lenni. Az Ün kódja túl hosszú szerintem. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
25.
egyértelmű? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy radiológus kollégája egy mell ultrahang után kijelentette, hogy nagy valószínűséggel rossz indulatú daganatot talált egy 32 éves nőben, és ezért biopsziát is csináltatott. Most az eredményre várunk. Kérdésem, hogy az ultrahang ennyire egyértelműen kimutatja-e a mell rosszindulatú daganatait? Gondolom, hogy a jó indulatú daganatoknak más képe van az UH-on, és a tapasztalata azt mondatta, hogy valószínűleg azt talált, de ettől még lehet hogy jóindulatú amit ő rossznak gondolt?! Köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
25.
Fiatal életkorban az emlő ultrahang a választandó, amikor még viszonylag több a mirigyállomány a zsírhoz képest. Mind a rossz-, mind a jóindulatú daganatoknak vannak jellemzői. Az orvostudományban semmi sem 100%, "nem mindegyik betegség olvassa a könyvet". Nem zárható ki teljes biztonsággal, hogy mégis jóindulatú lesz. A kolléga feltehetően arra gondolt, hogy a megjelenés alapján valószínűleg malignus lehet. Meg kell várni a szövettant. A minta kiértékelése fogja megadni a választ. A szövettani kiértékelés sem 100%-os. A minta minősége például befolyásolja. Ha vékonytű biopszia volt, akkor néha előfordul, hogy ismételt mintát kell venni, ha mégsem jól értékelhető (pl vérrel szennyezett). Remélem jól sikerül majd a kiértékelés és a beteg hamar meggyógyul majd, bármi is legyen az eredmény. Az emlődaganatok kezelésében és szűrésében nagyszerű eredményeket ért el az orvostudomány, és az eszközök egyre csak gazdagodnak. A túlélési mutatók jók - különösen ha időben észrevették. És sokan nem is a betegségben halnak meg végül - csakúgy mint a leukémiák esetén. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
22.
Röntgen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Technikai okok miatt kétszer kellett tüdőszűrésre mennem. Először digitális (modern) röntgennel vizsgáltak, másodjára a lakóhelyem szerinti tüdőgondozóba kellett mennem. Itt régi hagyományos lágysugarú? röntgennel vizsgáltak. Ezt a tájékoztatást kaptam ott az asszisztenstől. A kérdésem az lenne, hogy "veszélyesebb"- e a régi készülékkel való, lágysugárral történő szűrés, illetve nagyobb- e a sugárterhelése a régebbi gépeknek? Gondolom ennél a módszernél a test jobban elnyeli a sugárzást,ezért aggódom. Beszéltem egy radiológussal, aki azt mondta hogy lágysugarat már nem lehet alkalmazni ilyen vizsgálatoknál, csak kemény sugárral történhet a vizsgálat,amit az Antsz szabályoz. Ön szerint van ilyen szabályozás? Illetve, a két vizsgálat sugárterhelése miatt aggódom. Kb. 11 nap telt el a két vizsgálat között. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Anna
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
22.
A lágy sugár nem feltétlenül veszélyesebb. Van egy másik fontos paraméter. A kettő kombinációja határozza meg a sugárterhelést. A CT-ben például a lágyabb sugárzással végzett vizsgálat sugárterhelése kisebb. Diagnosztikai szempontból a keményebb sugárzással készült képen jobban látható a tüdő. Szív MR és koszorúér CT specialista vagyok. Nem vagyok tisztában az aktuális tüdőszűrő szabályozással. Tudtommal szakmai protokollokhoz kell igazodni. Egy CT vizsgálatnak több 100x nagyobb a sugárterhelése egy mellkas röntgenhez képest. Ha több transzatlanti repülőúton vesz részt valaki, vagy magas hegységben végez hegymászást, akkor is többlet dózis éri, mely a mellkas röntgennel összevethető. Manapság a CT és izotóp (SPECT, PET) idejében két egyszerű mellkas röntgenből származó dózis indifferens. A gép sugárterhelése függ még a karbantartástól is - megfelelő kollimáció és fókusz. Nem feltétlen kell magas sugárterhelésűnek lenni egy régi gépnek. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
21.
Gábor kérdése:

Üdvözlöm doktor úr, tegnap, kardió CT alatt a kontraszt anyag mellément, elég jelentős fájdalmat okozva. Tulajdonképpen fel voltam készülve erre az esetre, nagyon nehéz alkalmas vénát találni a karomon, egy szimpla vérvétel is macerás, szerencse, hogy fakírként tűrök. Végül megcsinálták a CT-t egy új adaggal, másik karból indulva, de a "kísérleti" karom megduzzadt, nincs véraláfutás, csak duzzanat a könyöktájékon és érzem, hogy ott valami történt. Mi a teendő ilyenkor, van-e valami módszer, hogy a vénáim jobbak legyenek ebből a célból is? Van-e utóhatása a kontrasztanyagnak? Köszönöm a válaszát, Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
22.
A kontrasztanyag ilyenkor a szövetek közé kerül és ott vándorolni is tud a végtag helyzetének megfelelően. A mai kontrasztanyagok a régieknél barátságosabbak, de így is irritálják a szöveteket. A kontrasztanyag maradéktalanul felszívódik és végül megszűnik az irritáció. Borogatással, nyugtató kenőccsel lehet csillapítani a tüneteket. Aggodalom esetén jelezheti panaszát a vizsgálatot végző intézményben. Sajnos a vénák edzésére nem ismerek olyan módszert mely igazoltan hatékony. Nálam lehet, hogy phlebológusok tájékozottabbak. Ha valaki korábban kemoterápián esett át annak velejárója, hogy nehezebb utána vénát biztosítani. A koszorúér vizsgálatot a szokottnál nagyobb branüllel kell ráadásul végezni, mert a beadás sebessége meghaladja az átlagot. Azért örvendetes, hogy legalább sikerült a mérés. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
03.
17.
Beáta kérdése:

tisztelt doktor úr! Az lenne a kérdésem nekem már legalább 20 év óta megy a hasam van ételektől is de idegi alapon is igyekszem vigyázni az étkezéssel de ha menni kell valahová nm tudok elindulni mert már annyira görcsöl és megy a hasam járok phszihiáterhez kaptam nyugtatókat de nem veszem észere hogy hat de voltam már gyomor és vastagbéltükrözésen is szedek SALAZOPIRIN tablettát a vastagbélgyulladásra mert szerintem az van nem szeretnék elmenni ujra a tükrözésre mert iszonyú volt azt kérdezném ha CT-re elmennék az kimutatja e a vastagbél gyulladását mert it a hasam alja nagyon szokott szúrni meg fájni és az kisugárzik a végbélbe is akkor jó rá egy kis meleg de nagyon nehezen múlik el ősszel szedtem rá az erdőben kökényt és azt ettem nyersen akkor nagyon jó volt szerintem a viz nem szivódik ki a belekből ez viszont lekötötte s végre 20 év után normális székletem volt! de már elfogyott és vissza jött újra minden bajom! Kérdezném hogy a Ct vizsgálat során ha a beleket meg a hasi részt vizsgálják nem kell ugye vénásan beadni semmit hanem meg lehet azt inni is? mert nagyon rosszul vagyok a tűtől és azért kérdezem! Nagyon köszönöm válaszát! Maradok tisztelettel! H.B.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
03.
17.
A CT vizsgálaton látszik a Crohn betegség és a colitis ulcerosa. A vizsgálati protokollba bele tartozik a kontrasztanyag adás vénásan. Lehet anélkül is csinálni, de akkor nem lesz teljes értékű a vizsgálat.
2013.
02.
19.
Okozhat- e mellrákot a tüdőszűrés? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 29 éves nő vagyok. Alkalmassági vizsgálat miatt kértem tüdőszűrésemet. Visszahívtak egy hét múlva, mert "találtak valamit". A második szűrés alkalmával kiderült nincs semmi baj. A kérdésem a következő: Lehet-e rákot kapni 2 tüdőszűrő után, amik között másfél hét telt el. Illetve mellrákot lehet- e kapni ezektől a vizsgálatoktól? Válaszát várva, köszönettel: Ildikó
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
19.
Kedve Ildikó! Mindentől lehet rákot kapni. A természetben vannak természetes izotópok. A minket körülvevő környezet és a világűr is sugároz. Ez a háttérsugárzás. Ezek alapján akár attól is rákosak lehetünk, ha megeszünk egy banánt. De a sugárzás stimulálja is a sejtek javító enzimeit és mechanizmusait. A mellkas röntgennek nagyon alacsony a sugárdózisa. A szűrő vizsgálatokat csak akkor vezetik be, ha azok kevésbé veszélyesek, mint az általuk kiszűrhető kórkép. És a tüdőrák sokkal veszélyesebb, mint az majdnem teljesen elhanyagolható sugárdózis, ami egy mellkasröntgennel éri a testet. Ha reális veszélye lenne az emlőráknak, akkor a nőket nem vetnék alá ennek a vizsgálatnak. Magának a mammográfiának is van dózisa, ami pontosan az emlőre célzott. Pedig ezzel pont az emlőrákot szűrik (fiatalokban inkább az ultrahang a hatékonyabb a mirigyállomány miatt). Nem kell tehát miatt aggódni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
02.
11.
PET CT vizsgálat sugárterhelése kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 hónapja egyik rokonom PET CT vizsgálaton vett részt, ahová én elkisértem Őt mivel egy idős asszonyról van szó. Vénásan kapott radioaktiv anyagot tartalmazó kontraszt anyagot. Miután ezt megkapta vele tartózkodtam egy helységben mindaddig amig bekisérték Őt a vizsgálatra. És a vizsgálatot követően én szállitottam haza, vele is voltam egész nap. A PET CT centrumban viselnem kellett sugárzás mérő kis csipogót és ha elkezdett csipogni elkellet hagynom a helyiséget. A kérdésem az volna mekkora sugárterlés ért engem eközben és veszélyes ez rám nézve? Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
11.
Az Önt ért sugárterhelésről azon a helyen tudnak bővebb tájékoztatást, adni ahol a vizsgálatot végezték. Számtalan féle PET vizsgálat létezik és nem egyforma mennyiségű radiofarmankont adnak be. Érdeklődjön tehát a megfelelő PET CT centrumban. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
02.
10.
Kiss Béla kérdése:

Tisztelt doktor úr! Egy utolsó kérdésem lenne, a 21 lábröntgen, vbo, mellkas és hasi röntgen után nyugodt szívvel bevállalhatok egy fogászati panoráma röntgent Ön szerint? Sajnos góckutatás miatt erre is szükség lenne.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
10.
Amennyiben szükség van rá a góckutatás miatt, akkor nyilván. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
02.
10.
Kiss Béla kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nagyon szépen köszönöm kimerítő válaszát. A VBO úgynevezett kontrasztanyagos nyelési próba, amely következtében a legtöbb sugárzás érhetett. Egyébként a reflux miatt kellett. Értelme azonban nem sok volt, mivel nem mutatott ki eltérést, azonban gyomortükrözés során kiderült, hogy igenis refluxom van. A fogyás 4 hónap alatt következett be, de a fekély gyanúja és gyomorbántalmak miatt diétáztam, illetve diétázok. Teljes kiörlésű kenyér, sonka, párolt hús, rizs, burgonya az étrendem. Ennek függvényében sem kell aggódnom?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
10.
A nyelés röntgen vizsgálat vs felső pánendoszkópia témában annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a amikor az embernek egy ujjnyi vastagságú endoszkóp van a nyelőcsövében, amibe levegőt is fújnak, akkor az nem egy élettani állapot. Amennyiben gyomor fekélye van, diétázott is és emellett fogyott, akkor szerintem leginkább a betegségtől és a fogyókúrától származtatható a tapasztalt fogyás. Ha egy nyelés röntgentől egyszerűen rákot lehetne kapni, akkor nem végeznék ezt a vizsgálatot. Jobbulást kívánok: Tóth Attila
2013.
02.
10.
Kiss Béla kérdése:

Tisztelt doktor úr! Az utóbbi 4 hónapban nagyon sok röntgen sugárzás ért, ami miatt nagyon ideges vagyok, főleg, hogy lefogytam 13 kilót is. Augusztus közepén eltörtem a külbokám, amit harmadcsőlemezzel és csavarokkal műteni kellett. Ezután Brexint szedtem, majd kiderült, hogy Salicyl érzékeny vagyok. (Addigra összesen 13 szemet beszedtem) A bokámról a törés és Sudeck miatt összesen legalább 21 röntgen felvétel készült, valamint volt egy hasi és egy mellkas is. A gyulladáscsökkentő miatt egy vbo-n is részt kellett vegyek. Közben gerinc sérv miatt 4 MRI is volt de ezek miatt nem aggódom, lévén sugárzást nem okoz. A kérdésem az lenne, hogy a fenti sugárdózis nem túl sok, illetve okozhat-e rákot és ha igen milyen gyorsan. Az indokolatlan fogyás miatt kérdezem. Köszönettel: Béla
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
10.
A röntgen vizsgálatnál kollimálják a sugarat és direkt módon csak azt a testtájat éri, amiről a kép készül. Szórt sugárzás juthat máshova is, azért adták a védelmet. Egy ilyen röntgennek a dózisa szinte semmi. Egy hasi-mellkasi CT vizsgálatnál 400x több dózist kap a beteg. Ott már el lehet kezdeni gondolkodni a sugár spóroláson. Kétlem, hogy a leírt vizsgálatoktól rákot kaphatott. Azt mondjuk nem említette, hogy mennyi idő alatt fogyott ennyit és hogy szándékában állt-e a fogyás. Nem tudom, hogy mi az a vbo. Az MR vizsgálat során radiofrekvenciás sugárzás éri. Ugyanakkor ez nem ionizáló, mint a röntgen - ezért sincs kimutatható káros biológiai hatása. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
02.
08.
Bebesi Gyöngyi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 20 éves lányomnál tietze syndromát és gyomorhurutot állapítottak meg.Mivel nagyon erős mellkas fájdalmai vannak Voltaren tablettát írtak fel neki,valamint a gyomrára Kreont és Pantolocot.Gyulladás csökkentő krémekkel folyamatosan keni a mellkasát,de szinte semmi javulást nem tapasztalunk.Tudna segíteni javaslatot adni mit tegyünk,mivel tudnánk mérsékelni a mellkas fájdalmat?Segítségét előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
08.
Kedves Gyöngyi! Én elsősorban a szív és az erek nem invazív képalkotásával foglalkozom. Nem vagyok járatos a mozgásszervi betegségek gyógyszeres kezelésében. Elsősorban reumatológustól kéne tanácsot kérni, miután konzultált a kezelő orvossal. Vannak fájdalom ambulanciák is az országban, ahol lehet, hogy tudnak segíteni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
02.
06.
duzzanat kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 3 hete az arcom bal oldalán felül egy nem túl nagy duzzanat jött létre.A fül-orr-gégészeten megvizsgáltak , készítettek röntgent , majd azt mondták, hogy a probléma nem itt van. Elmentem a fogorvosomhoz mivel alul picit érzékeny volt a fogam,itt készült panoráma röntgen ami szintén negatív volt és bár vannak gondozásra szoruló fogaim ezt a duzzanatot nem magyarázzák.Időközben gyakori fejfájásom miatt koponya MRI vizsgálaton voltam,ami szintén negatív.Ön szerin ha a fogammal lenne gond azt az MRI biztosan kimutatná? Mert ennek tudatában mennék tovább a vizsgálatokkal. Köszönöm válaszát : Tisztelettel Nagy Zsuzsa
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
02.
06.
A fejfájásnál elsősorban az agykoponyát nézik, a fogak pedig az arckoponyában vannak. A fejfájás miatt végzett vizsgálati protokoll nem ugyanazokból a mérésekből áll, amikkel az arckoponyára célzott vizsgálat készül. Az MR-ben mindig fontos a pontos kérdés feltevés. Mert amilyen a kérdés, olyan lesz a vizsgálat és arra fog választ adni. A processus alveolarisok, amiben a fogak helyezkednek el és az arcüregek látszódhatnak az agykoponya vizsgálaton is, de nem biztos, hogy alkalmas a mérés azok megfelelő megítélésére. A lehetőségek tárháza az MR-ben végtelen. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
01.
14.
röntgen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az a kérdésem, hogy veszélyes-e, van-e kockázata a sugárdózis miatt, ha egymás után történik egy tüdőröntgen, majd rá 1 hónapra Cone-beam arckoponya CT, majd arra 4 napra egy mammográfia? Az utolsó vizsgálatról nem tudom, hogy vállalható-e, vagy várni kell vele valamennyit, a többiek már megtörténtek.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
01.
14.
A tüdő röntgen sugárterhelése elhanyagolható. Az arckoponya CT és a mammográfia pedig nem ugyanazt a régiót érinti. Ezek alapján itt még itt én nem kezdenék el dózis vészharangot kongatni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2013.
01.
10.
ek kérdése:

Tisztelt doktor Úr! Egyik ismerősömnek lenne fontos Ultrahanggal ki lehet-e mutatni gps nyomkövetőt a szervezetben? Milyenre menjen? Szeretnék neki segíteni Előre is köszönöm segítségét
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2013.
01.
10.
Nehéz értelmeznem a kérdést. Ön arra gondol, hogy egy GPS nyomkövetőt anélkül be lehetne ültetni valakibe, hogy nincs róla tudomása? Egy ilyen eszköz a méreténél fogva nem marad észrevétlen: fizikális vizsgálattal is látszódnia kell, nem kell hozzá ultrahang. Az eszköz elektromágneses hullámokat bocsát ki, ezért megfelelő frekvenciára érzékeny keresővel meg lehet határozni a helyzetét. Egyébként idegen test keresés esetén a választandó módszer az idegentest elhelyezkedéstől függ. Az ultrahangot például a levegő leárnyékolja. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
12.
08.
CT kérdése:

Tisztelt DoktorÚr, 46éves vagyok,lisztérzékenységem és egy korábbi urológiai probléma miatt2003-ban és 2005-ben hasi-kismedencei, 2004-ben pedig vese CT vizsgálatom volt. Most egy probléma miatt az orvosom CT colonoscopiát javasolt. Nagyon sok cikket olvastam mostanában,hogy milyen veszélyesek a CT vizsgálatok,növelik a daganatok kockázatát,főleg azonos testtájakon végzett vizsgálatok esetén. A doktornőm azt mondta,nem kell emiatt aggódnom. A véleményére lennék kiváncsi,mennyire vagyok veszélyben,mert eléggé aggódós vagyok. Köszönettel:K-né T.Judit
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
12.
09.
Kedves Judit! A vizsgálatok sugárterhelése az alkalmazott protokolltól függően nagyon eltérő lehet. A hagyományos colonoscopia-nak nincs sugárterhelése, de kellemetlenebb, mert ott nem csak a levegő feszíti a beleket, hanem a colonoscopias eszköz is bent van. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
12.
06.
Szív MR,vagy CT, vagy PET? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 37 éves , régebben élsportoló ffi vagyok. A sport abbahagyása után (10éve)jelentős súlytöbbletem keletkezett (50kg) és ezzel egy időben megjelentek kardiológiai természetű tünetek is. ( Szabálytalan szívverés, mellkasi diszkomfort érzés ) Számtalan alkalommal voltam kardiológusnál azóta, mitr.prolapsuson kívül mást nem találtak. A szívem kissé nagyobb az átlagnál, bár az eddigi összes leletemen "norm.üregátmérők szerepel." Idén egy a kardiológus szerint "csúcstechnikához közel álló" echo-val vizsgáltak és a leleten szerepel a szokásosakon kívül, hogy: Haemodinamikailag jelentéktelen shunt áramlás látható a pulmonalis billentyű és az aorta asc . közötti szakaszán ami nem egyértelműen systolo-dyastolés jellegű. A kardiológus szerint ezzel nem kell foglalkozni,hisz jelentéktelen a shunt áramlás. Azonban én a magam megnyugtatása végett +a "sportszív" miatt is szeretnék Szív MR, vagy CT, vagy Szív PET vizsgálatot végeztetni. Természetesen magán úton hiszen , nem szeretném külön terhelni az egészségbiztosítást a hypochandriámmal.( A kardilógusom szerint leginkább ez a bajom ) Ön melyik vizsgálatot tartaná célszerűnek az esetemben? Ps: Egy érdeklődő jellegű kérdés: Visszaolvastam a korábbi kérdés-válaszokat és azokban láttam,hogy a Szív Mr-nél sokan ódzkodnak a kontrasztanyagtól. Milyen veszélyei lehetnek? Válaszát előre is köszönöm: Attila
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
12.
06.
Kedves Attila! A készülék lehet, hogy csúcstechnikához közeli volt, de azzal, hogy az aorta ascendens és a pulmonalis billentyű között jelentéktelen shunt látható, nem tudok mit kezdeni. A centrális shunt-ök nem szoktak jelentéktelenek lenni. Mivel az aortában jóval nagyobb a nyomás, ezért onnan jelentős vérmennyiség kerül át, ha aortopulmonalis ablak van. Illetve ez már korábban is jelentkezett volna. Már korábban is vizsgáltam hasonló leírással egy nőbeteget és mégsem volt összeköttetés a két ér között úgy, ahogy azt sejtették. Mivel a leletet nem tudom megfelelően értelmezni, ezért bármilyen további vizsgálat előtt szükségesnek tartom, hogy legyen erről egy másik vélemény. Ami gyakorlatilag egy újabb szakorvosi konzultációt és feltehetően egy ismételt vizsgálatot jelent - lehetőleg az intézetünkben (nálunk is elég jó gépek vannak). Amennyiben önnek normál méretűek a szívüregei, akkor nincs sportszíve. Sportszíve az élsportolóknak van, amennyiben nem aktív élsportoló, akkor nem lesz sportszíve. PET-nek semmi értelmét nem látom ebben az esetben (elnézést az izotópos kollégáktól). Ha a koszorúerekkel kapcsolatos kérdés merül fel akkor coronaria CT vizsgálatot lehet megfontolni. Ha a szívizomzattal kapcsolatos kérdésre kell választ adni, akkor leginkább szív MR-t javaslok. A kontrasztanyagos kérdését nem értem. A koszorúér CT-nél CT kontrasztanyagot kap, a PET vizsgálatnál pozitron sugárzó nukleofarmakont, az MR-ben pedig MR kontrasztanyagot. Leginkább allergia fordulhat elő kontrasztanyag adáskor, mivel minden kivülről bevitt anyag az immun rendszer számára idegen. Mint a gyógyszerek is. A nukleofarmakonnál a legkisebb az esély az allergiára. Az MR kontrasztanyag barátságosabb a CT kontrasztanyagnál. Néha okoz kiütést, még ritkábban hányingert. A súlyos allergiás reakció ritka, csak kb. 20.000 vizsgálatonként van egy. A három mérés közül az MR-nek nincs sugárterhelése. Ha shunt-öt kell mérni, akkor ahhoz MR-t kell végezni. Egyébként a térfogatméréshez nem kell kontrasztanyagot adni. Sőt: koszorúér MR vizsgálatot is lehet végezni, amihez szintén nem kell kontrasztanyagot adni. Csak éppen gyakrabban lesz értékelhetetlen, mint a CT. Ha a kardiológus kollégám MR vizsgálatot lát indokoltnak, akkor azt normál előjegyzés szerint elvégezzük - ha rendelkezik TAJ-számmal. A CT-ben vannak fizetős napok is, ezekben én nem veszek részt. http://www.kardiologia.hu/kardiologiai_kozpont_elerhetosege.php
2012.
11.
29.
sella MRI kérdés kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila! SIADH szindróma gyanúját állapították meg nálam, ami miatt sella MRI vizsgálatot javasolták, de a tb által finanszírozott vizsgálatra igen sokat kellene várni, így önköltségesen szeretném. Sella MRI esetében elegendő e a kontrasztanyag nélküli felvétel? kontrasztanyaggal pontosabb képet ad? (az árkülönbség igen nagy, a képen értékelhető adatokban is?) Előre is nagyon köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
11.
29.
A macroadenomak (nagyobb, mint 1cm) rendszerint kontrasztanyag adás nélkül jól elkülöníthetők. Mivel a hypophysis apró képlet, ezért egy pár milliméteres eltérés is tüneteket okozhat. A micoradenomak esetén ismert, hogy a kontrasztanyag felvételük eltérhet a környező hypophysis állománytól. Ezért tartalmaz a hypophysis protokoll ún. dynamikus sorozatot, ami kontrasztanyag adás közben készül. A hozzáadott értéke vitatott. Beszéltem olyan szaktekintéllyel is, aki szerint ennek a használata megkérdőjelezhető. Minden esetre a hypophysis képalkotásának még mindig tradícionális részét képezi a kontrasztanyag adás. Én valószínűleg adnék, ha rajtam múlna. Bár a végső döntés mindig akkor születik, amikor elkészülnek a kontrasztanyag adás előtti (ún natív) sorozatok. A beleegyezést viszont ilyenkor már nem lehet megváltoztatni, mert az aláírásra a vizsgálat megkezdése előtt van lehetőség. Ezért előtte kell eldönteni. Én kérnék kontrasztanyag adást, mert fontos plusz információval szolgálhat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
11.
13.
Vizsgálatok. kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Két kérdésem lenne,lényege mindkettőnek hasonló. -Cystás mastophátiám miatt az elmúlt húsz évben 12 alkalommal történt mammográfiai vizsgálat.Most 46 éves vagyok. -Urológiai panaszok miatt vese Ct-m volt 2002-ben.A lelet szeint az egész hasüreget vizsgálták. Lisztérzékenységem kapcsán szintén végeztek 2 CT vizsgálatot,2003-ban ill. 2005-ben.Hasi vizsgálat volt.Ezek mellett pedig volt 2 szelektív vékonybél röntgenem is ,2003-ban és 2005-ben. Nemrégiben olvastam egy cikket a vizsgálatok káros hatásairól. Azóta rettegek,hogy ez a sok elvégzett vizsgálat milyen veszélyeket rejt számomra????A véleményére lennék kiváncsi,mennyire kell aggódnom? Előre is köszönettel:Kovácsné T.Judit
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
12.
06.
Kedves Judit! Sajnos most nincs időm és energiám összesíteni az önt ért sugárterhelést, ráadásul a vizsgálati protokolltól függően nagy különbségek lehetnek. Alapvetőleg felesleges aggódnia. A sugárterheléssel járó vizsgálatok esetén mindig meg kell fontolni, hogy mennyire van rá szükség. Nyilván a korábbi kezelő orvosai is eszerint jártak el. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
11.
06.
fölösleges CT? kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 30 éves fréfi vagyok.Munkahelyemen elküldtek a mobil szűrőbuszon végzett tüdőszűrésre. Mivel kötelező volt elmentem. Két héttel később a fogalalkozás egészségügyis doktornő riadtan hívott fel hogy azonnal keressem fel. Tájékoztatott hogy kiszűrtek, így el kell mennem a tüdőgondozóba, ahogy mondta valószinűleg komoly a baj. Nagyon megijesztett. Másnap felkerestem a tüdőgondozót, ahol aztmondták kiszélesedett, tömött hilusok mindkét oldalon ami bármi lehet. De sajnos nem tudja összehasonlítani más képpel mert nincs a rendszerükben más kép. Kérdeztem hopgy kontoll képet kell -e akkor készíteni? A válasz az volt hogy minek?? ugyanezt látnánk mondta az orvos. Ekkor felajánlottam hogy két évvel ezelőtti mellkas röntgen képeket tudok digitalizálva CD-n hozni. Mert korábbban más városban voltam tüdőszűrésen de nem a szűrőbuszon. Mikor visszamentem a korábbi képekkel, összehasonlította azokat, bár a szűrőbuszon végzett képek minősége sokkal gyatrább volt a kórházban készült képhez képest. Nem is értem hogyan lehet két különböző minőségű képet összehasonlítani. Ekkor aztmondta az orvos, hogy sajnos nem úszom meg a CT-vizsgálatot. Ekkor utána néztem hogy mekkora sugűrdózis éri a testet, egy ilyen vizsgálatkor, és komoly félelmeim lettek, hogy ha kitesz egy ekkora dózisnak, akkor komoly a baj. Elmentem a Ct vizsgálatra. Az asszinsztenstől elkértem hogy a páciens protokoll szerint mekkora dózist kaptam. Ez az érték DLP 713 mGycm, ami számításom szerint ~12 msievert körül van. Ez számításim szerint ~0,15 % növeli a rák kockázatát, ami elég kevésnek tűnik, de mivan ha épp én vagyok aki érzékenyebb a sugárzásra. A leleten 2 sorban leírták hogy minden rendben van. Ekkor visszamentem a lelettel a tüdőgondozóba, ahol az orvos elvette majd azt monda rendben , viszontlátásra , nincs baja. Kérdésem az lenne, hogy miért teszik ki az embert ekkora sugárdózisnak fölöslegesen, és hogy ilyen esetben nem kell-e kontroll mellkas röntgen? hanem rögtön a ct. Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
11.
07.
A dózis kiszámításánál az alkalmazott konverziós faktort tekintve vannak különbségek. A kockázatot sem mindenhol ugyanúgy becslik. Függ az életkortól és a nemtől. Mivel a képeket nem ismerem, ezért nem is tudok egyértelműen véleményt nyilvánítani. Minden esetre a kiszélesedés hátterében daganatos folyamat is lehet. Feltehetően ezért kérték a CT vizsgálatot. Egyébként a mellkas CT esetén is több féle beállítással és protokollal lehet végezni a mérést, melyek sugárterhelése eltérő. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
11.
03.
Andi kérdése:

Ksdves dr úr. Mmmográfiás leletemheről kérném véleményét.A bal emlő axelliáris felvételén a felső quandrásoknak megfelelően torzult terület sejthető mely a kiegészítő compressios felvételen szétterül, a laterális és cranio-caudalis felvételeken nem azonosítható. Kóros képlet,csoportos mikromeszesedés vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
11.
03.
Kedves kérdező! Szív specialista vagyok, kérem keressen emlő specialistát. Egyébként nem világos a konkrét kérdés. Habár egy látatlanban bemásolt vélemény alapján egyik kollégám sem fog tudni érdemben segíteni. Üvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
22.
Csaba es Daniela kérdése:

Jo napot, Lehet hogy nem jo helyen kerdezek de itt is megprobalom. A felesegemnek mehfibroma van es o az embolizacio utat valasztja. Most keresunk egy klinikat ezert az eljarasert. Mindketten magyar allampolgarok vagyunk de Aradon elunk Romaniaban. A kerdesem az hogy kaphatok-e egy hozzavetoleges arat az embolizaciora es ha az allami egeszsegugyi biztositas fedezi ezt az eljarast? Elore is koszonom Tisztelettel, Sandor Csaba
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
22.
Kedves Csaba és Daniela. Szív- és érrendszeri MR és CT képalkotással foglalkozom (lásd a profilomat). Az ön által emlegetett betegség angol neve "uterine fibroid", a magyar neve "myoma uteri". Szóval nem fibroma. Myomával abszolút nem foglalkozom. Próbáljon meg érdeklődni Bérczi Viktor professzornál: http://www.sote.hu/intezetek/munkatarsak/munkatars.php?inst_id=55&emp_id=4894. A finanszírozásról meg aztán pláne totál semmi gőzön sincsen. Üdv: Tóth Attila
2012.
10.
18.
Kismedence Mr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy férfiaknál a kismedence mr, az mit takar?Mik a vizsgált szervek?nemiszerv is beletartozik pl? Válaszát előre is köszönöm
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
18.
A kismedencei vizsgálat során a prosztata mellett a vesicula seminalisok, a végbél, a húgyhólyag, a distalis húgyvezetékek, a kismedencei artériák és vénák, nyirokcsomók, kismedencében elhelyezkedő vastag- és vékonybelek, a keresztcsont, farokcsont, csípőcsontok, környező izmok, idegek láthatók. A prosztatát lefedi a kismedencei MR, de ha a prosztata a kifejezett kérdés, akkor érdemes célzott prosztata MR vizsgálatot végezni. A penis is látható a képeken, de ennek diagnosztikáját a kismedencei MR nem célozza. Inkább csak a penis gyök, ami ilyenkor értékelendő. Az ilyen irányú kérdésekkel kapcsolatban javasolom, hogy ne cardiovascularis specialistát, hanem urogenitalis readiológiában jártas szakembert kérdezzen. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
18.
Káros CT? kérdése:

Kedves doktor úr! Olvasgattam az Önhöz intézett korábbi kérdéseket és az arra adott válaszokat és elkezdtem valami miatt aggódni, ezügyben kérném a véleményét: több helyen is olvasható, hogy a CT vizsgálatok, mint minden sugárterheléssel járó vizsgálati módszer csak indokolt esetben használandó, mert túlzott sugárterhelés esetén a késôbbiekben akár komolyabb problémát is okozhat. Persze ott a másik oldal, hogy az egyes ilyen "csúnya" betegségek idôben történô diagnózisához elengedhetetlenek. Sajnos én is beleestem ebbe a "csapdába" (utólag belegondolva, leginkább a túlzásba vitt aggódásom miatt). 34 éves ffi vagyok, kb. 1 éve jelentkeztek különféle alhasi/hasi fájdalmaim, emésztési problémákkal kombinálva. Mivel egyre rosszabb lett a helyzet, néhány hónap után rászántam magam, hogy csináltassak egy CT kolonoszkópiat, ami valójában egy speciális hasi kismedencei CT vizsgálat volt (1 natív és egy kontrasztos fázisban), így vizsgálható volt egyrészt a vastagbél, másrészt a többi hasi szerv, illetve a húgyuti szervek is, több legyet egy csapásra. Szerencsére akkor kiderült, hogy a problémákat nem szervi eltérések okozzák, leginkább az ülô munkára, a mozgáshiányra és a túl stresszes életvitelre vezették vissza. Ennek akkor örültem is, mármint hogy az esetleges rosszindulatú betegségeket kizártuk, de most meg épp az bosszant, hogy feleslegesen tettem ki magam a sugárterhelésnek (bár szó se róla, a negatív diagnózisnak is lehet értéke) és azon aggódom, hogy esetleg pont ezzel a vizsgálattal okoztam magamnak valami olyasmit, amitôl való félelmemben rászántam magam a vizsgálatra. Ördögi kör... legalábbis én annak látom. :-) Persze találtam különféle, fôleg amerikai oldalakat, ahol vannak az ilyesféle rizikó becslésére kalkulátorok, amelyeknek ha lehet hinni, akkor kb. 99.92% az esély arra, hogy nem ettôl az egy CT vizsgálattól fogok rákot kapni (a CT kolonoszkópia dózisát 10mSv-nek vette, nem tudom, ez mennyire helytálló). Mindenesetre én kíváncsi lennék a véleményére: van-e reális esélyem arra, hogy esetleg emiatt a vizsgálat miatt leszek beteg az elkövetkezendô néhány év elteltével, vagy ennek esélye elhanyagolható és csak akkor kell komolyabban számolni ezzel, ha esetleg valakinél ugyanazt a testtájat több alkalommal is ilyen módszerrel vizsgálják? Leegyszerűsítve: van-e reális veszélye egyetlen CT vizsgálatnak? (mindenesetre én nem tervezek többet, legalábbis csak a saját megnyugtatásomra biztosan nem... de jó lenne, ha emiatt az egy miatt se kellene aggódnom) Elôre is köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
18.
Egy hasi-kismedencei vizsgálat miatt nem érdemes aggódni. Általában azt tartják veszélyesnek, ha ismételt mérések történnek. A sztochasztikus sugárkárosodás jellegéből adódóan csak statisztikai módszerekkel fejezhető ki. Az egyén szintjén csak a kockázatot lehet jósolni. Az ön esetében még véleményem szerint nincs ok aggodalomra.
2012.
10.
16.
CT vizsgalat kérdése:

Kedves Doktor ur! Iden tavasszal mar volt egy hasi-kismedencei CT vizsgalatom, aztan nyaron egy fogaszati panorama rontgen, gerinc rontgen illetve egy mellkasi rongten vizsgalatom. Most elhuzodo kohoges miatt, amolyan "biztonsagi" jelleggel kellene csinaltatnom egy mellkasi CT-t (azert irtam, hogy biztonsagi jelleggel, mert elvileg negativ eredmenyt varunk, de ahhoz, hogy mas iranyba lehessen keresni a problema okat, elobb ki kellene biztosan zarni bizonyos mellkasi folyamatokat). Meg csak a harmincas eveimben jarok, aggodom, hogy nem sok-e egyszerre, ennyire rovid idon belul ennyi sugarzasnak kitenni magamat. Egyaltalan mi szamit soknak? Eletem soran volt mar nehany mellkas rongten vizsgalatom, meg korabban is keszult 1-2 gerinc felvetel, de az ilyen vizsgalatokbol eredo sugarzas nagy reszet ebben az evben kaptam, a mar korabban felsorolt vizsgalatok soran. Talaltam egy amerikai oldalt, ahol volt egy kalkulator, ha lehet hinni annak, akkor ilyen vizsgalatoknak koszonhetoen kb. 14-15 mSv dozist kaptam eddig eletem soran... azt is irja, hogy ebben a korban (30-39 ev kozott) kb. 17 mSv az atlagos ertek. Persze gondolom egyene valogatja, hogy ki mennyire erzekeny erre... Kb. 88-90 kg kozott mozog a testsulyom, meg lehet azt mondani, hogy egy ilyen mellkasi CT soran mekkora sugardozist kell "lenyelnem"? Egy nativ es egy kontrasztos mellkasi felvetel kozott mekkora doziskulonbseg van? Hallottam olyanrol, kerdesem, hogy igaz-e, hogy letezik kimondottan tudorak szuresere, alacsony sugardozisu CT (ami valojaban egy nativ mellkasi felvetel), es elso korben elegseges lehet egy ilyen vizsgalat elvegzese es a masodik, kontrasztos felvetelre csak akkor van szukseg, ha azt az elso nativ vizsgalat indokolja. Egy ilyen mellkasi felvetel soran csak a tudo allapotarol lehet kepet kapni, vagy esetleg latszanak-e az esetleges izuleti (kulcscsont, lapocka kornyeke) elteresek, gyulladasok is? Arra esetleg van-e valamifele tanulmany, hogy az ilyen vizsgalatok soran kapott sugarzas okozta megbetegedesek (melyre tudom kicsi az esely, de megis elfordulhat), a sugarzas elszenvedeset kovetoen mennyi ido mulva alakulhatnak ki? Elnezest a sok kerdesert, bizom benne, hogy mindegyikre tud tobbe-kevesbe valaszolni, melyet elore is koszonok! (u.i.: elnezest kerek az ekezetek hianya miatt, remelem igy is olvashato volt)
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
16.
Ha CT is van a pakliban, akkor a sima röntgen lapok nem is játszanak, mert a dózis két nagyságrenddel kisebb, mint a sima röntgen felvételek esetén. 14-15mSv dózis az nem számít veszélyesnek. http://nightowl.sote.hu/sugtanf/doziskorl.pdf http://hu.wikipedia.org/wiki/Sievert Sok féle mellkas CT vizsgálat létezik, melyek dózisa erősen különbözhet. Ezért nem lehet előre megmondani a dózist. Létezik kimondottan tüdőrák kizárására való mellkas CT vizsgálat. A kontrasztanyag adás leginkább a feltett kérdésektől függ. A mellkas CT vizsgálaton a csontok is látszódnak, bár az alacsony dózisún kevésbé jól, mint a szokványosan. Ha a gyulladás csontszerkezeti eltéréssel is jár, akkor látszódik a CT-n. A sugárzás okozta daganatos halálozás egy forrongó téma manapság. Nincs egyetértés. A különféle daganatok eltérő késleltetéssel keletkezhetnek. Egyes tumorok esetén akár 10 év késleltetést is feltételeznek. Sajnos a legtöbb ilyen irányú kutatás atomszennyeződések (atombomba, reaktorbaleset) segítségével próbál extrapolálni, ami nem feltétlenül helytálló a diagnosztikus röntgen sugárzás esetén. Engem kicsit zavar ez a mellkas CT ügy. Minek kéne tödő tumor szűrésre mellkas CT egy 30-as éveiben járó betegnek, ha ízületi gyulladás is felmerül. Akkor most mi is a probléma? Feltétlenül szükség van arra a CT vizsgálatra? Ha kiváltható egy mellkas röntgennel és mondjuk egy ízületi ultrahanggal, akkor talán elkerülhető egy felesleges vizsgálat. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
10.
Teljestest Mr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy ha nekem hasi+medence Mr-t kell elvégeztetnem, akkor ha teljestest Mr-t csináltatnék az ugyanolyan mértékben kiterjed a has+medence tájékra? Szóval ugyanugy látható minden, ami konkrétan has+medence vizsgálatnál látszodna?Vagy ez a vizsgálat csak az ereket nézi?Illetve menyi időbe tellik? Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
10.
A teljes test MR inkább egy szűrö jellegű vizsgálat. Egy célzott MR vizsgálat, ami konkrét kérdésre ad választ nagyobb térbeli felbontással végezhető, mert a teljes mérési időt egy régióra, illetve jobb esetben egy szervre lehet rászánni. Tehát ha konkrétan a hasban és a kismedencében merül fel kérdés, akkor olyan MR-t érdemes készíteni. A teljes test MR nem feltétlenül foglalja magában az erek vizsgálatát. Ahhoz speciális hardver és szoftver opció kell. Ilyenről nem tudok, hogy lenne hazánkban, de ez persze nem zárja ki, hogy mégiscsak van. De az érvizsgálat is akkor végezhető a legjobb minőségben, ha rákoncentrálhatunk egy érszakaszra. A teljes test MRA felbontása kisebb egy célzott vizsgálaténál. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
10.
CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az előbb kérdeztem azzal kapcsolatban, hogy miért nem jut tovább a kontrasztanyag CT során a vastagbélben. Elnézését kérem amiért az alábbi lemaradt: VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! Andi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
10.
Az összenövések akadályozhatják a továbbjutást. Ha önnek hasmenése volt, az azt jelenti, hogy mégiscsak működik a bélperisztaltika. A sebesség erős egyéni eltéréseket mutat. És egyénen belül is nagy a változékonyság attól függően, hogy megelőzőleg mit és hogyan evett például. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
10.
CT kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Lassan egy éve tartó alhasi panaszaim miatt kivizsgálás van folyamatban.Hasi CT-m volt , azt írták, hogy a per oralis kontrasztanyag csupán a bal flexuráig jutott el, a colon descendens és sigma valamint a rectum nem tartalmaz kontrasztanyagot,ezért megítélésük nehézkes. Úgy tűnik, egy rövid szakaszon, hogy a sigma fala talán kissé vastagabb. A sigmabél kontúrjából több apró diverticulum boltosul elő. Az orvos kimondottan kérte a beutalón, ováriumok körül eltérés?Kismedencei összenövések? Annyit írtak, hogy az uterus normál képet mutat. A petefészkekről egy szó sincs, sem az összemnövésekről, amik biztosan nem múltak el a 4 év alatt.Akkor egy más probléma miatti laparoscopos műtét során látták, de nem nyúltak hozzá. Azt mondták, hogy olyan összenövések voltak a jobb oldali petefészek körül, hogy nem is bolygatták tovább. Erős fájdalmaim vannak az alhasamban a jobb oldalon is , azért kérték , hogy nézzék meg. Létezik, hogy elmúlt, azt hittem ez csak rosszabb lehet az idők során? Valójában a kérdésem az lenne, hogy miért nem juthatott tovább a kontrasztanyag? 2 óra alatt kellett meginnom egy nagy kancsónyi kontrasztanyagot, az első pár pohár után hasmenésem lett, korábban ilyen sosem volt a vizsgálatok során, aztán utána már nem , csak itthon este is és éjjel is. Ma reggel hasfogót kellett bevennem.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
10.
A per os kontrasztanyagnak lehet hashajtó hatása. Lehet, hogy túljutott az, csak már ki is jutott. A bálműködésben nagy egyéni különbségek vannak és nehéz lehet belőni, hogy pont megfelelő helyen legyen. A 2 óra az több a szokásosnál, valószínűleg az összenövésekre tekintettel számítottak lassú haladásra. Maguk az összenövések nem múlnak el, de a CT-n nem is feltétlenül látszódnak jól. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
10.
01.
Kollár Istvánné kérdése:

Tisztelt Doktorúr azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy már eggy hónapja fáj a ball lábam újjaim zsibbadnak és az egész lábamba nyilal a fájdalom voltam röngenen és az eredményem Az ábrázolt csigolyák mésztartalma csökkent de acsigolyatestek magassága megtartott A lumbaris csigolyák ventralis peremein is osteophyta képződés látható I.III.V. közötta porc spinosusok kiszélesedtek és egymással érintkeznek A sacrum első ivén keskeny spina bifida van. válaszát előre is köszönöm tisztelettel Bori
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
10.
01.
Kedves Bori! Nem világos, hogy mi a kérdés. Az eredménnyel vissza kéne menni a kezelő orvoshoz. Leginkább egy neurológust javasolok. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
26.
allergia kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! MR kolangiográfiára kaptam időpontot, két nap mulva kell mennem. Nagyon nagyon félek és aggódom amiatt, hogy allergiás vagyok sok mindenre, ételalleriga is van. Nagyon gyenge vagyok, lefogytam 15 kg-ot, egyoldaluan táplálkozom, mivel nincs étvágyam. Volt már urográfia és ott nagyon rosszul voltam a kontrasztanyagtól. Tudom ,hogy az másféle kontrasztanyag, mint amit itt alkalmaznak, de felhívták akkor a figyelmemet és a későbbi allergiás rosszullétek alkalmával is, hogy mindig szóljak ha kontrasztanyagos vizsgálatra lenne szükség. Tehát nem merek kockáztatni, met egyébként is hatványozottan aggódós vagyok már a sok-sok allergiás kórházi kezelés miatt. Ezért szeretném, ha megnyugtatna, hogy ha nem kapok kontrasztanyagot, akkor is van értelme a vizsgálatnak. Mert érdeklődtem az MR laborban, ahol nagyon durván elküldtek azzal, hogy nincs értelme a vizsgálatnak. Tisztelettel és köszönettel: Mária
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
26.
Kedve Mária! Magát az MR cholangiographiat meg lehet csinálni kontrasztanyag adás nélkül. Az epeúti eltérések hátterében állhat májbetegség, aminek a diagnosztikájához viszont kell kontrasztanyagot adni. Illetve ha az epeutak falában kötőszövetes átalakulás van, azt is kontrasztanyaggal lehet jól ábrázolni. És lehetne még 1-2 dolgot sorolni. Nem tudom, hogy van-e az ön esetében is ilyesfajta kérdés? Azt sem tudom, hogy mi az oka, hogy elküldték. A szűk értelemben vett MRCP méréshez kontrasztanyag adás nem szükséges. Az immunrendszer számára minden anyag teljesen más. Sokszor beleesnek abba a hibába például, hogy ha valakinek allergiás reakciója volt CT kontrasztanyagra, akkor azt mondják rá, hogy nem kaphat jódot. Elemi jód allergia nem létezik, mert azt nem lehetne túlélni. Nátrium meg kálium allergia sincsen. Jód vegyületre már lehet allergiás valaki. CT kontrasztanyag allergiánál a jódot körbevevő molekulára alakul ki az allergia. Akinek allergiája volt az egyik kontrasztanyagra, annak lehet adni másik fajtát. Az immunrendszer számára a két hasonló anyag teljesen másnak számít. Az MR-ben gadolíniumos kontrasztanyagot használnak, de az immunrendszer itt sem a gadolíniummal, hanem a komplex molekulával találkozik. A magam részéről nem szeretek betegeket rábeszélni a kontrasztanyag adásra. Ha nem egyezik bele, akkor megcsinálom anélkül - maximum nem tudok válaszolni néhány kérdésre. Ráadásul a leletezés is rövidebb ideig tart, mert kevesebb kép készül. Persze ezek után nem énnekem kell töprengenem, hanem a kezelőorvosnak, hogy akkor milyen más vizsgálatot kérjen. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
17.
Thrombosis kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 1,5 m magasból leugrottam, rosszul érkeztem majd a külbokaszalagok sérültek. 6. héten thrombosis-t állapítottak meg először felületi, majd mélyvénást. Vérhigítót sajnos nem kaptam 6. hét előtt. Ön szerint mennyire volt súlyos thrombosisom? Ebből kifolyólag maradandó károsodásom lesz? 2012.07.05. Jobb V-i duplex UH vizsg.: A vena tib. post. distalis részének áramlása csökkent. A felületes vena femoralis distalis részének áramlása és comprimálhatósága kicsit csökkent. --- kezdődő részleges thrombosis az erekben. A vena peronea felső része kiszélesedve, nem comprimálhatóan bethrombotizált. A többi mélyvéna cariber áramlása megtartott. A vena saphena, parva beömlése nem azonosítható a magna beömlése szabad. 2012.07.09. Jobb AV-i duplex UH vizsg.: A VFS és a VP jól comprimalható, lumenük szabad. A vena tib. Post. A lábszár felső harmadának megfelelően teljes elzáródást okozó thrombus ábr.- ebben a magasságban a vena nem comprimalható. A boka magasságában a VTP-ben gyér colorjel jelent meg. A vena tib. anteriorban a keringés végig megtartott. Vél.: a VTP-ben thrombosis igazolódott. Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel:Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
17.
Kedves Gábor! Az Ön kérdésére az interneten keresztül nem lehet válaszolni. Az idő előrehaladtával és a kezeléssel a thrombotisalt vénák recanalisalodhatnak, másrészt felületesebb vénák vehetik át az elzárva maradt erek funkcióit. Ez egy dinamikus folyamat. Ettől eltekintve a lelet alapján bajosan lehetne nyilatkozni bárminek a súlyosságáról. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
15.
Hasi Mr kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Az lenne a kérdésem, hogy hasi Mr vizsgálathoz feltétlenül szükséges-e a kontraszt anyag adása, vagy anélkül is látni lehet ha van valamilyen eltérés, pl a hasnyálmirigynél, gyulladásokat,tumorokat, illetve a máj és lépnek az eltéréseit. Tehát ha nincs kontraszt anyag akkor is észre lehet venni ha valami nem stímel?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
15.
A kérdéstől és elváltozástól függ, hogy van-e szükség kontrasztanyag adásra. Egyes ciszták, bizonyos gyulladások vagy epeút eltérések diagnosztikájához nem kell adni kontrasztanyagot. Hatékony technikák léteznek a hatékony ún. natív mérési technikák használhatók - pl. diffúziós mérés, zsírelnyomás különféle fázisú grádiens echo-val vagy MRCP. Más esetekben viszont (pl. jó- és rosszindulatú májdaganatok) kontrasztanyag adás szükséges. Kontrasztanyag adás nélkül is látszik a legtöbb eltérés az MR-ben, a kontrasztanyagra a pontos elkülönítéshez lehet ilyenkor szükség.
2012.
09.
12.
Ionizalt levego kérdése:

Tisztelt Dr Toth Attila UR! En egy 30 eves no vagyok CT-ben dolgozom aszisztensnokent.Szeretnek gyereket vallalni es az lenne a kerdesem,hogy az ionizalt levego,a szekunder sugarzas ami minket er lehet-e valami rossz hatassal a magzatra,elso 2-3 hetben,mivel utanna betegszabadsagot tud adni a nogyogyasz.Direkt sugarzas nem er,viszont vizsgalat utan be kell mennem a beteghez ahol allitolag van szekunder szugarzas,es ionizalt a levego.Valaszat elore is koszonom.Tisztelettel:Anna
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
12.
Az ionizált levegő nem okoz ionizált sugárzást. Tehát olyan fajta penetráló hatása nincs. Direkt irritációhoz vezethet, de a keletkezett ionizált levegő mennyisége ehhez kevés. A CT sugár nyalábja elég szigorúan megformált módon jut el a beteghez. A betegben keletkezik szórt sugárzás (a levegőben keletkező szórt sugárzás ehhez képest nagyon kevés). Ez a mérés alatt játszódik le. A kollimáció sohasem tökéletes. Ezért minden munkahelyen a sugáregészségügyisek rendszeres időközönként kijönnek mérni és ellenőrzik a sugárzás szintjét. Elsősorban az ajtórésekben lehet ilyenkor kimérni, hogy mikor megy éppen a gép. A kijutott sugár mennyisége elég kevés, egy határérték alatt kell maradjon. A CT operátori szoba sem tökéletesen sugármentes hely emiatt. De ez a mérés alatt értendő és nem utána. Kérdés, hogy nem lehet-e úgy megváltoztatni a beosztását, hogy egy ideig a UH-ban dolgozzon, vagy beteget jegyezzen elő, vagy más olyan tevékenységet folytasson, ahol garantáltan zéró röntgen sugárterhelés éri? Egyébként a környezetben található minden anyagban vannak természetes izotópok, melyek a háttérsugárzás egy részét adják. Emiatt mindenkit ér némi sugárzás, ami ellen nem lehet tenni. Érdekes, hogy enyhe háttérsugárzás emelkedés bizonyos vizsgálatok szerint még fokozza is a DNS hibajavító mechanizmusok és az immunrendszer működését, ami ezáltal még segíthet is a mutációk elleni küzdelemben. Persze amikor az ember gyereket szeretne, akkor nem kísérletezik. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
08.
Rekeszizomsérv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Ismét a rekeszizomsérvvel kapcsolatban lennének két kérdésem? Mégpedig az, hogy nekem rengeteg vizsgálatom történt..igaz nem kifejezetten rekeszizomsérv diagnosztizálása céljából,de volt gyomortükrözésem hasi MR,CT, vastagbél és vékonybéltükrözésem is volt. Az lenne a kérdésem, hogy ha lett volna rekeszizomsérvem akkor már mindenképpen kiderült volna vagy van rá esély hogy nem derült rá fény? Még annyit, ilyen nyelés röntgent csak kórházakban végeznek vagy egészségügyi központban(SZTK)-ban is van erre lehetőség?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
08.
CT és MR vizsgálatból sokféle létezik, nem mindegyik alkalmas rekeszizom sérv diagnosztikájára. Látatlanban erről nem lehet nyilatkozni. Gyomortükrözéssel és nyelés röntgennel leginkább a rekeszizom sérvek egy része látható, amelyik a nyelőcső-gyomor határát érinti. Szív specialista vagyok, ezért azt szeretném kérni, hogy nyelés vizsgálattal kapcsolatban gasztroenterológus segítségét kérje. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
08.
Rekeszizomsérv kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Nekem több éve vannak visszatérő hasi és mellkasi panaszaim. Rengeteg módon vizsgáltak már, mindig zsákutcába kerülnek a vizsgálatok. Tüneteim: hasi görcsök;mellkasi fájdalom;böfögés;magas CRP. Most hogy utána olvastam meg a TV-ben láttam egy olyan betegeget akinek nagyon hasonló tünetei voltak arra a következtetésre jutottam hogy lehet nekem is rekeszizomsérvem van. Már csak azért is gondolom így mert, gyerekkoromban egy meghúzódás óta vannak a panaszaim és amikor fájdalmaim voltak akkor a nevetés,ásítás és a tüsszentés is fájdalmas volt. Eddig sehol nem mutatták ki. Pedig volt hasi CT és MR vizsgálatom is de általában a beleimet vizsgálták mert a hasi görcsök és az emelkedett gyulladásos érték miatt gyulladásos bélbetegségekre gondoltak. De sajnos a tünetek visszatérnek és egy oldalon olvastam hogy milyen ételektől kell távol tartania magát annak akinek rekeszizomsérve van és nekem rendszerint ilyen ételek fogyasztása után jöttek elő a panaszaim. Azt szeretném megkérdezni hogy azt hogy nekem rekeszizomsérvem van azt akkor is lehet igazolni amikor nincsenek panaszaim? Továbbá milyen vizsgálatokkal lehetséges a kimutatása? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Garancsi Gábor
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
08.
A rekeszizom sérvet sokféle képalkotó vizsgálat képes kimutatni, köztük: nyelés rtg, CT, MR. Sok változata létezik. A sliding típusú hiatus hernia időben változhat, attól függően, hogy éppen mekkora rész csúszik fel. A mértéke a panaszokkal nem feltétlen áll egyenes arányban.
2012.
09.
04.
gerinc ct kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésem lenne.2004-ben MR eredményként azt írták le.a lumbális lordosis elsimult a csigolyák lelapultak víztartalmuk csökkent .az L.V csigolya a felette levő csigolyákkal együtt a sacrumon 5mm dorsal felé csúszott.Ezek csak rövidítve, stb.Dg:Spondylartrosis lumbalis, retrolisthesis L.V-S.I, Hernia disci intervertebralis L.I,L.V, L.I csigolya testében haemangioma. 2012.08.28 CT lelet:a lordosis lumbalis megtartott, a porckorongok normális densitasuak koros előboltosulás nem látható, a gerinc csatorna és a foramenek tágassága szabályos, gyöki vagy durazsák compressiot okozó elváltozás nem mutatható ki.El múltak a sérvek, a gerincem vissza állt , úgy gondolom ez egy majdnem negatív lelet, mi az Ön véleménye a gerincem teljesen helyre jött. márciusban RTG progressiot mutatott ki.Köszönettel: Lné
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
04.
Kedves Lné! A két lelet között a leírása alapján valóban sok a különbség. A sérv egyébként javulhat - már láttam ilyet. A gerinc görbületei is javulhatnak. Viszont látatlanban szakmaiatlan lenne nyilatkoznom. Amit nem értek, hogy miért vizsgálták a lumbalis gerincét CT-vel? Annak a vizsgálatára már több, mint 1 évtizede az MR javasolt. A CT nem mutatja olyan jól a lágyrészeket. A porckorong víztartalmát és a porckorongsérvet MR-rel lehet jól diagnosztizálni. A korábbi MR vizsgálat kontrollálására megfelelőbb egy ismételt MR mérés. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
09.
02.
coronaria CT kérdése:

Tisztelt Dr. Tóth Attila! 40 éves nő vagyok. Terheléses ekg-eltérés miatt kaptam előjegyzést coronaria CT-re. Kérdésem az lenne, hogy kontrasztanyag nélkül ezt a vizsgálatot el lehet-e végezni, valamint az egyéb allergia megléte (többfajta fém, pollen, állati szőr stb.) fokozhatja-e a CT-kontrasztanyag iránti allergia meglétének esélyét. Válaszát megköszönve, üdvözlettel: Krisztina
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
09.
02.
Kedves Krisztina! Kontrasztanyag adás nélkül csak mésztartalom mérés végezhető. A koszorúerek megjelenítéséhez kontrasztanyag adás szükséges a CT coronarographia során. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
30.
Grafit3 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Köszönöm megtisztelő és gyors válaszát! Sajnáltam, hogy Ön sem tudott a csukló CT sugárdózisáról információt adni, sehol nem találtam rá vonatkozó adatot. Ugyanis az elmúlt 10 hónapban nagyon rám járt a rúd. Meg kellet műteni a csuklómat egy korábbi, súlyos motorbalesetből származó sérülés miatt és számos képalkotó eljáráson estem át. Tavaly októberben egy digitális csukló röntgen, tavaly novemberben egy csukló CT, tavaly decemberben egy digitális csukló röntgen, idén januárban műtét, azt követően februárban még egy digitális csukló röntgen. A műtét rosszul sikerült :(, ezért idén májusban újabb csukló CT és digitális csukló röntgen. Az újabb műtétet most elhalasztottam, elég volt a röntgenekből, CT-kből. Mindezek után még más okból akartak mellkas CT-t csinálni, nem mentem bele, helyette mellkas röntgen volt idén augusztusban (kiderült, az is elég volt a diagnózishoz) és még átestem egy arckoponya/orrmelléküreg CBCT-n is (állítólag töredéke az általa kibocsátott sugárdózis a hagyományos CT-nek). Szóval 10 hónap alatt 2 hagyományos csukló CT, 1 arckoponya CBCT, 4 digitális csukló röntgen és 1 hagyományos mellkas röntgen. Mit gondol erről Doktor Úr? Nem volt ez már túl sok? Lenne Önhöz még egy, az enyémnél is sokkal fontosabb kérdésem. Van egy 3 és fél éves kisfiam, akinek 6 hónapos korában csináltak egy koponya CT-t, 11 hónaposan egy koponya röntgene volt és még további 3 röntgene (koponya, mellkas és csípő) kb. évente 1-1 alkalommal. Utánaolvastam az Interneten a csecsemő- és gyermekkori röntgenezéseknek, pláne a CT-nek! és elborzadtam az ott olvasottaktól. Mi a véleménye erről, valóban reális esélye lehet kisfiamnál egy gyermekkori rákbetegség kialakulásának az elszenvedett sugárdózisoktól? Elnézést kérek, hogy levelem ilyen hosszúra sikerült, természetesen nem szeretném rabolni az idejét, de válaszát olvasva bizalmat ébresztett bennem és oly régóta aggasztanak már a fenti kérdések! Köszönöm türelmét, miközben levelemet olvassa. Várom megtisztelő és remélhetőleg megnyugtató válaszát, de kérem írja meg a negatív választ is! Szép napot Önnek!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
30.
Tisztelt Koncz Adrienn! A végtagokat érő sugárzás nem érint olyan fontos szerveket. Mivel kevésbé érzékeny, ezért magasabb a megengedett sugárterhelés. A csuklónál "sugarat lehet spórolni", mert kevés sugárral is "átlőhető" - egy hashoz vagy egy mellkashoz képest. A dózist nagymértékben befolyásolja még a lefedett terület. Ez a csukló esetén nem nagy. Tehát annak ellenére, hogy részletes ismereteim nincsenek a csukló CT dózisáról, mégis elég biztosan állítom, hogy akár több ismételt vizsgálat ellenére is bőven az egészségügyi határérték alatt marad a sugárterhelés. A mellkasra jutó szórt sugárzás ilyenkor kicsi. Fiatal nőbetegek esetén a legérzékenyebb szerv az emlő állománya. Ezért mellkas CT-t valóban csak akkor érdemes végezni, ha az szükséges a diagnózishoz. Örömmel olvasom, hogy a szükséges információt a mellkas röntgen is megadta, mely nem csak az egyéni sugárterhelés szempontjából fontos, hanem az egészségügyi eszközök optimálisabb felhasználása szemszögéből is. A cone beam CT sugárdózisa valóban elmarad a hagyományos vizsgálattól. Dózis szempontjából az orrmelléküregek vizsgálata MR-rel a legjobb, mert nincs egészségre káros sugárterhelése. Viszont a várólista hosszabb és nem árt, ha fej-nyak radiológiában jártas kolléga leletezi. Ha nem sürgős az eset, akkor érdemes kivárni. Azonban fogászati beavatkozásokhoz, fogágyat vagy arccsontot érintő műtétek tervezéséhez valóban a CBCT lehet a választandó, mert az MR a csontokat nem mutatja úgy, mint a CT. A röntgen vizsgálatok sugárterhelése két nagyságrenddel kisebb, mint a CT-é, ezért tulajdonképpen elhanyagolható. Az Önt ért kombinált sugárterhelés nem aggasztó mértékű az olvasottak alapján (még akkor sem, ha a mellkas CT megtörtént volna). A dózison akkor kéne elkezdeni töprengeni ezek után, ha ismételt kontroll vizsgálatokat kéne végezni. A csukló esetén egy további vizsgálat ellenére sem kellene tartani túlzott sugárterheléstől. Tehát szerintem még nem túl sok. A fejlődő szervezet sejtjei jobban érzékenyek a sugárzásra, ezért a gyermekeken végzett vizsgálatok során sokkal inkább szoktak mérlegelni. Mivel a röntgen vizsgálatok sugárterhelése eltörpül a koponya CT mellett, ezért elsősorban a koponya CT-vel kapcsolatban merülhetnek fel aggályok. A vizsgálatot végző radiológus asszisztensnek és a leletező radiológusnak rendszerint kevés lehetősége van arra, hogy egy vizsgálat szükségességét megkérdőjelezze. Azokban az intézményekben, ahol gyermek ellátással foglalkoznak tisztában vannak a sugárterhelés fontosságával. Ezért azt gondolom, hogy nyilván szükséges volt az a koponya CT. Utólag ezért már felesleges aggódni. A csecsemőben egy adott sugárterhelés statisztikailag a felnőttnél 2-4X is gyakrabban járhat valamilyen nem kívánt következménnyel. Sajnos ez is csak statisztikailag fejezhető ki, csak esélyekről beszélhetünk. Szerencsére az idegrendszer viszonylag jobban ellenáll a sugárzásnak, mint több más szövet. A gyermek esetén is meg szeretném nyugtatni. A sugárzással kapcsolatos tudatosság mindenképpen fontos, de nem érdemes túlzottan aggódni sem. Szerencsére szabadságon vagyok még, úgyhogy volt időm hosszabb választ írni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
29.
Grafit3 kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Mennyi sugárdózis éri az emberi szervezetet egy csukló CT vizsgálat alkalmával és mennyi egy arckoponya/orrmelléküreg CT során? Igaz-e, hogy egy mellkas CT vizsgálat során 7 mSv sugárdózis éri a testet és végül összesen mennyi dózis érheti az embert egy évben, hogy az még biztonsággal ne okozzon bármilyen egészségkárosodást? Köszönöm mielőbbi válaszát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
29.
Tisztelt Kérdező! A csukló CT vizsgálatának dózisával kapcsolatban nem vagyok tájékozott. A mellkas CT vizsgálatát nagyon sok féle protokoll szerint lehet végezni (natív? kontrasztanyagos? hány fázisban? HRCT? CTA? stb...). Ezek némelyike több, máskor kevesebb sugárterhelést okoz, mint 7mSv. A mellkas CT során a dózis elsősorban a mellkast éri, a test többi részére szórt sugárzás jut. A sugárzás hatásainak egy része nem kiszámítható. Ezért nem létezik olyan dózis, amiről ki lehet jelenteni, hogy biztonsággal nem okoz semmilyen egészség-károsodást. A szabályozás szerint a lakossági mesterséges sugárterhelés éves szintje évi 1mSv alatt kell maradjon, de ebbe nem számít bele az egészségügyi diagnosztikából származó sugárterhelés. http://nightowl.sote.hu/sugtanf/doziskorl.pdf (4. oldal táblázat) Egyébként ez az érték összemérhető az éves háttérsugárzás mértékével: http://hu.wikipedia.org/wiki/Sievert Felhívom a figyelmét a dohányzás sugárterhelésére. A végtagokra ugyanez az éves határérték 50mSv, szóval a csukló CT az biztosan bőven alatta marad. Egyébként a foglalkozási jellegű sugárterhelés - ami az orvosokra is vonatkozik - évi 50mSv dózist állapít meg korlátként (5 évre 100mSv). Egy mellkas CT vizsgálattól ezért a sugárzás miatti károsodás kiszámíthatatlansága ellenére nem érdemes aggódni. Az orvosok átlagéletkora elmarad a normál lakosságétól, de ez nem a sugárzásnak kitett specializáció miatt van. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
20.
Teljes test MR kérdése:

Tisztelt Doktor Úr. Egy hasi és mellkasi MRI vizsgálatra küldtek de három hónap a várólista,így úgy gondoltam fizetős helyen végeztetném el. Találtam egy olyan helyet ahol akciós most a kontrasztanyagos teljes test MR vizsgálat nem sokkal kerül többe mintha csak hasi,mellkasi MR Vizsgálatot csináltatnám meg. Az MR és az MRI vizsgálat az ugyanaz? És ha ezt a teljes test MR vizsgálatot választom,az ugyanolyan képet ad majd a hasról és mellkasról mintha külön csináltatnám meg a hasi,mellkasi MR-t? Azonkívül hogy nagyobb sugárterhelésnek teszem ki a testem van valamilyen más kockázata hogy ha teljes test MR-t csináltatok?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
20.
Tisztelt kérdező! Az MR és az MRI vizsgálat ugyanaz. Az MR vizsgálat akkor a legjobb, ha konkrét kérdésre kell válaszolni. Például: van-e szűkület a bel epevezetéken a májban? Vagy pl.: hasnyálmirigy cysta milyen eredetű? Ezekben az esetekben konkrétán rá lehet koncentrálni az adott területre és többféle méréssel megvizsgálni. Ez a leghatékonyabb. Egy szervere vagy szerverendszerre lehet végezni legalább egy 30 perces vizsgálatot. Két szervrendszerre 2x30perc. Egy szív vizsgálat 60 perc alatt van kész. Minél több szervet kell adott idő alatt leképezni, annál kevesebb idő marad célzott mérésekre. Persze azt nem tudom, hogy az Ön esetében mik a kérdések. Amilyen a kérdés, olyan a válasz. Ha nincs célzott indikáció, akkor levegőbe puffogtatásba alakulhat az amúgy hosszadalmas mérés. Minél konkrétabb a beutalás, annál jobb felbontással készülhet a vizsgálat. Tehát a teljes test MRI vizsgálat kevésbe pontos képet ad az egyes szervekről, mint egy hasi vagy egy mellkasi MRI vizsgálat. Mivel az MR technika nem használ ionizáló sugárzást, ezért biológiailag káros sugárterhelés nem éri a vizsgálat alatt. Javaslom, hogy minél célzottabb MR vizsgálatot csináltasson. Továbbra sem ismerem a beutaló diagnozist, de ha mellkasi-hasi MR vizsgálatot javasoltak, akkor csináltassom mellkasi és hasi MR-t. A teljes test vizsgálattal csak felesleges időt szán olyan testrészekre, amiket nem lett volna szükséges megnézni. Persze amennyiben kifizeti a vizsgálatot, akkor nem pazarolja az egészségügy erőforrásait. Szerintem a legfontosabb a jól megfogalmazott kérdés a beutaló kolléga részéről. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
11.
gksmrg kérdése:

Válaszát nagyon szépen köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
11.
Nincs mit: Tóth Attila
2012.
08.
10.
gksmrg kérdése:

Jó napot kívánok! Nekem Chrone-betegséget állapítottak meg, abban az időben nagy fájdalmaim voltak, legyengültem, lefogytam. Majd idővel nagyon rosszul lettem, EKG eltérés miatt szívultrahangot csináltak, amin enyhén csökkent bal kamra funkciót állapítottak meg. Valamint véreredményeimben troponin emelkedést és kóros CRP emelkedést mutattak. Myocarditis gyanújával CV-be szállítottak, ahol a szívfunkció folyamatosan javult, valamint troponin is normalizálódott. Önöknél csináltak kontrasztos MR vizsgálatot is, semmilyen kontraszthalmozás nem ábrázolódott, és specifikus okra nem volt jel. Azóta a kontroll szívultrahangok tökéletes szívfunkciót , bal kamra (EF:72%) mutatnak. A kérdésem az lenne, hogy, ha korai és késő kontraszthalmozás sem mutatott semmit, akkor nincsen maradandó szívkárosodásom valószínűleg? A troponin emelkedés nem végleges szívizomkárosodás? Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
10.
A kérdéseire a válaszom: igen. Egyrészt a troponin az nem jelent végleges szívizom károsodást. Másrészt a késői halmozás hiánya azt jelzi, hogy nincs maradandó károsodás. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
08.
röntgen kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni a jobb oldali állkapocscsontom a bölcsességfog irányában nagyobbnak érzem mint másik oldalt,kicsit érzékeny is. Az lenne a kérdésem a doktor úr lát-e a felvételen csontdaganatra esetleg oszteo szarkomára utaló jelet ? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel:Tünde http://imageshack.us/photo/my-images/15/easycapture1gt.png/
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
08.
Kedves Tünde! Panoráma röntgen felvételt ilyen módon értékelni szakmaiatlan dolog. Egyrészt speciális monitorra van szükség és egy nagy felbontású digitális felvételre. Ez pedig úgy tűnik nekem, hogy csak egy screen capture. Maga a DICOM file kell. Finom eltéréseket egy képernyőképről nem lehet megítélni. A magam részéről szeretném jelezni, hogy szív specialista vagyok. Javaslom, hogy a felvétellel kapcsolatban egy fej-nyak radiológiában jártas kolléga véleményét kérje ki, személyesen. Leginkább azon a helyen kezdje, ahol a felvételt készítették. A DICOM fájlt tartalmazó adathordozóra szüksége lesz. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
04.
Csősz Piroska kérdése:

Kedves Doktor Úr! Először is köszönöm a gyors és megnyugtató válaszát, de írnék pár sort a kórházi zárójelentésből, hogy jobban megtudja ítélni a helyzetemet. Sigmoiditis miatt natív és több fázisú kontrasztos sorozat készült a rekeszek szintjétől a kismedence aljáig. Ezt követően pár nappal később a tüdőembólia kizárása végett készült CT vizsgálat: natív és többfázisú kontrasztanyagos sorozat készült a mellkas bemenettől a mellékvesék magasságáig. A magasságom 170 cm és jelenleg 79 kg vagyok, úgyhogy már jócskán a nagyobb súlyú emberek közé tartozom, akiket ahogy írta is, nagyobb sugárral kell "átlőni". Ez alapján is úgy gondolja, hogy ha most egy jó darabig hanyagolom a röntgensugaras vizsgálatokat, akkor valóban nem lesz gond a későbbiekben? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Csősz Piroska
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
05.
A 79kg még nem számít nagy súlynak. A részletes leírás ellenére nem lehet megítélni a sugárterhelést, mert az a konkrét beállításoktól függ. Azok alapján amit írt, nyilvánvalóan panaszai voltak, amit a kezelő orvos CT-vel tudott tisztázni (vagy kizárni). Emiatt ezeken a vizsgálatokon felelselges merengeni, mert szükségesek voltak. Ha rendben sikerült kezelni a gyulladást és azok a panaszai sincsenek már, amik miatt tudőembóliára gondoltak, akkor jó eséllyel nem kell az elkövetkezendő időben újabb CT vizsgálatot végezni. A vastagbelet illetően a colonoscopia merülhet még fel, mint vizsgáló eljárás. Ez nem jár sugárterheléssel, de egyéb kellemetlenségekkel azonban igen. A tüdőembolia tekintetében izotóp vizsgálatot szoktak még csinálni, de az is sugárterheléssel jár. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
04.
Csősz Piroska kérdése:

Kedves Doktor Úr! Abban szeretném a véleményét kérni, hogy mekkora röntgensugárzás veszélyes már az emberre? Az elmúlt két hétben 3 CT vizsgálat(fejemről, mellkasomról, hasamról) és 2 röntgen (fejemről, mellkasomról) készült rólam. Úgy tudom, hogy ez már több, mint ami a megengedett mennyiség. Van egy 10 hónapos kislányom, ezért nagyon aggódom, szeretném látni ahogy felnő. Előre is nagyon köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
04.
Kedves Piroska! A fejről (koponya?) és a mellkasról készült rtg felvétel sugárterhelése elhanyagolható, foglalkozni vele nem érdemes. Egy koponya CT vizsgálat miatt sem érdemes aggódni, amennyiben az elkövetkezendő időben nem ismétlik rendszeresen. A mellkas-has CT vizsgálatának sugár terhelése nagyon függ attól, hogy mik voltak a kérdések. Ha több fázisban készült például a hasról kép a mérés során - mondjuk egy máj eltérés miatt - akkor az növeli a dózist. A pontos kérdésfeltevés segít elkerülni, hogy a beteget "tokától-bokáig" be kelljen sugaraznunk. Minél több a fázis, annál több menetben történik rtg. sugár adás. A sugárterhelés következményeit nehéz becsülni. A sugáregészségügy egy külön tudomány. Minden esetre a mai berendezésekkel egy mellkasi-hasi CT sugárdózisát a megfelelő határokon belül lehet tartani. Látatlanban tehát a dozisról nyilatkozni nem tudok, de meg szeretném nyugtatni. Akkor kell szerintem csak odafigyelni, ha a mostani vizsgálatokat rendszeres kontroll mérések fogják követni. Nálunk például ha daganatos betegeket rendszeresen kontrollálunk, akkor több kontrasztanyag fázist ki szoktunk hagyni. Van, hogy csak egy fázisban készülnek a képek, illetve az adott betegség vizsgálati protokollja befolyásolja még a mérés beállításait. Ha például aortafal repedés a kérdés, akkor a kontrasztanyag nélküli sorozatot nem szabad elhagyni, a kontrasztanyag bedásakor pedig egy aortás fázisú artériás sorozat kell készüljön. Ha aneurysma, vagy repedés is van, akkor sokszor kell még egy késői sorozat is a megfelelő diagnózishoz. Ez csak egy példa volt. A testméret is befolyásolja az értékeket. Nagyobb testúly esetén több sugár kell, hogy "át tudjuk lőni" a pácienst. Másjülönben értékelhetetlen lesz a vizsgálat. Kis testsúlyú beteg esetén viszont vissza kell venni a beállításokat a szükségtelen terhelés megelőzése érdekében. Végső soron a sugárterhelés szempontjából az elkövetkezendő időszak lesz a leglényegesebb, leginkább esetleges kontroll vizsgálatok miatt. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
08.
02.
Bence kérdése:

Köszönöm a válaszát.Talán pontatlanul fogalmaztam a bal bordaív alatti fájdalom helyett a bordák alól jövő fájdalom a helyesebb.A Tietze szindróma picit hasonló tüneteket produkál mint amit elöl érzek a bal bordáknál.A szegycsont alatt közvetlenül a két borda hegyénél van úgy két hónapja két darab leszáradt pattanáshoz hasonló nagyon apró pötty.És a gyulladt,simogatásra is érzékeny érzés szegycsont mellbimbó vonalában van felül és alul pedig a két említett borda alatti részig tart.Egy féltenyérnyi rész tojásalakban a bal mellkasomon.Sajnos a reumatológiai vizsgálat elég felületes volt köszönhetően orvosok szabadsága miatt és a kint várakozó betegek hosszú sora miatt.Valószínű elmegyek egy magán reumatológushoz és ortopédushoz amint a pénztárcám engedi.Esetleg ez a szindróma okozhatja a bal lapocka mélyéről érkező kifele nyomás,daganat érzését és bőr érzéketlenségét.Nem vagyok biztos benne de mintha az a két borda felől jönne ez a daganat érzés a hátamon amelyiken az a két kis pötty van elől a szegycsont alatt.Esetleg valamilyen vizsgálat,képalkotó eljárás segíthet pontosabb diagnózis felállításában?Nagyon köszönöm a válaszát és az előző tippet lehet nagyon sokat segített vele. Üdvözlöm Bence
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
08.
04.
Kedves Bence! Ha jól sejtem Ön már kétszer írt nekem. Elég tanácstalan vagyok a már elkészült vizsgálatok miatt. Mi nem volt még? Mellkasfali/borda ultrahang vizsgálat még nem volt. Ezt csak speciális jártassággal rendelkező szakembernél érdemes végeztetni (pl. Dr Farbaky Zsófia). A csontrendszer eltéréseit lehet még vizsgálni csont izotóp scan-nel is - bár ez sugárterheléssel jár. Ezek előtt viszont a legjobb, ha el tud látogatni egy rheumatológushoz / ortopédushoz, akivel át tudja beszélni a problémáját. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
07.
27.
kontrasztanyag kérdése:

Kedves Doktor Úr! A mai napon Sella MR vizsgálaton voltam, ahol kontrasztanyagot is kaptam. A bal karomba kaptam az injekciót, ami azóta is zsibbad, a szúrás helye erősen fáj. Normális ilyenkor ez? Válaszát nagyon köszönöm. Ildikó
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
07.
27.
Kedves Ildikó! Az MR vizsgálat során beadott kontraztanyag mennyisége szerencsére kevés. Ha mellé is megy belőle az rendszerint nem okoz gondot. A szövetek közül felszívódik. Helyileg érezhet fájdalmat, zsibbadást a szúrás miatt. Ha kétségei vannak, nyugodtan hívja fel a vizsgáló helyet és ennek alapján esetleg menjen vissza oda. Meg tudják állapítani, hogy van-e vele teendő. Rendszerint akkor sem kell vele csinálni semmit, ha mégiscsak mellé ment. Enyhébb esetekben nyugtató kenőcs lehet még a jól bevált kezelés.
2012.
07.
27.
Bence kérdése:

Üdvözlöm. Panaszaim a bal mellkasomban vannak.Bal borda ív alatt as a borda végeken a szív alatti tájékon mintha gyulladás lenne illetve nem férnének el a szervek ami a környező ereket nyomja zavarja a szívemet.Egy vonalban vele a hátamon gyulladt érzés illetve feljebb a lapocka alatt van daganatos gombóc érzésem,ami kifele akar nyomódni.Egyre jobban zavarja a szívemet,és a bal tüdőmet.Sok ekg és egy kardiológiai uh. nem talált problémát.Emellett gyomortükrözés és hasi-nyelés röntgen,hasi uh. csak pár polipot mutatott a gyomorban ami nem magyarázza a tüneteim.Ortopédia,reumatológia,fül orr gégészet negatív volt.Neurológusnál még nem voltam.Gyanakszok rekeszizom sérvre,bordaközi izmok között kialakult elváltozás vagy valamilyen máj,hasnyálmirigy,epe,betegségre bár ezekre csak vér-vizelet vizsgálaton mutatott magas bilirubin szint utal.28 éves férfi vagyok és lassan fél éve vannak tüneteim és rosszabbodik.Milyen más radiológiai vizsgálatra mehetnék még ilyen betegség gyanúval?A háziorvosom már tanácstalan,és nem akar ennyi negatív lelet mellett kérni más vizsgálatot.Esetleg ha elmennék egy magán belgyógyászhoz ő beutalhat valamilyen részletesebb kivizsgálásra? Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
07.
27.
Kedves Bence. A bal bordaív alatti részhez képest a szív feljebb van. Általában lemondhatom, hogy nem láttam még olyan beteget, akinek hasfali daganata összenyomta volna a szívet. Pláne nem gyulladás. Nem mondom, hogy ilyen elméletileg nem létezhet persze. Van olyan folyamat, ami ráterjedhet a szívre. A daganatos ráterjedés nem jár fájdalommal. Tehát ha magának fáj, akkor azt elég biztosan tudom mondani, hogy önnek ilyen nincs. Gyulladás lehet a szívben, ami akkor okoz fájdalmat, ha a pericardium gyulladt. Maga a szívizom nem jelez fájdalmat. De nem is tudom, hogy minek beszélek erről, ha már volt egy szívultrahang vizsgálat, ami nem mutatott problémát a szívvel. Szerintem rossz irányban tapogatózik. A magas bilirubin szint nem feltétlenül kórjelző. Fiatal felnőttekben különösen nem. Keressen erre rá, hogy "Gilbert kór". Nézze meg az első két találatot. A máj, hasnyálmirigy problémákat, epekövességet, epeúti betegségeket hasi ultrahang tisztázhatja. Ha önnek még nem volt hasi ultrahang vizsgálata, akkor azt esetleg meg lehet csináltatni. Bár ha a bilirubin szinten kívül nincs kóros eltérés a labor eredményekben, akkor kérdéses, hogy mennyire van ennek értelme. Ortopédusnál, reumatológusnál járt, ahogy nézem. Mert eszembe jutott egy betegség, amit Tietze szindrómának hívnak. A bordaporcok gyulladása tulajdonképpen. De ez inkább fent jelentkezik a szegycsontál, mint lent. Minden esetre az ortopédus, illetve a reumatológus észlelte volna, ha van önnek. Szóval ez kilőve. Gerincbántalom is kisugározhat a mellkas falba, ha a porckorongokkal probléma van. Ez is az imént említett két szakterület reszortja. Ha már volt hasi ultrahang, akkor a hasi szervekről elvileg még lehet készíteni hasi CT-t, vagy hasi MR-t. A CT az minden szervet mutat, de sugárterheléssel jár. 28 évesen ezekkel a bizonytalan panaszokkal én nem sugaraztatnám magam feleslegesen. Az MR-re csak akkor érdemes menni, ha már kiderült, hogy melyik szervert kell részletesebben vizsgálni és van egy konkrét megválaszolandó kérdés. Az MR akkor lesz jó, ha rá lehet koncentrálni valamire. Ha csak az van, hogy valamit keresünk a hasban, akkor egy csapongás lesz belőle. Nem erre való. Képalkotó vizsgálatként a mellkasfal gyulladásai vizsgálhatók még ultrahanggal és izotóppal is. Az utóbbi sugárterheléssel jár, az ön történetével én nem javasolnám. A mellkas fal ultrahang vizsgálata speciális jártasságot igényel. Ezt egy reumatiológiai/ortopédiai vizit előzi meg, mely megfogalmazza a gyanút a specialista számára. Ön viszont már járt ilyen szakrendeléseken és azokon javaslatot erre nem kapott. Összességében azt tudom mondani, hogy az ön által leírtakkal további szív képalkotó vizsgálatot látatlanban nem javaslok. Egyúttal csatlakozom a háziorvosához a tanácstalanságot illetően. Magánorvoshoz mindig el tud menni és tovább tudja vizsgálatatni magát, de gondolja mindig meg, hogy valóban érdemes-e egy vizsgálatot megcsináltatni - különösen ha sugárterheléssel jár. Remélem, hogy sikerül majd közelebb jutni a panaszaihoz. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
07.
23.
Lapis András kérdése:

Üdvözlöm Dr. Úr. Szeretném a segítségét kérni! Gyanakszok rekeszizom sérvre,vagy daganatra. Bal borda ív alatt emelés,étkezés,puffadás követően elmozdul a gyomrom! A rekeszem elmozdul és olyan érzés mintha felcsúszna a gyomrom a mellkasomba és szívritmuszavart okoz! Kardiológián voltam ott azt mondták veszélytelen extráim vannak! Nyelési röntgenen,és gyomortükrözésen voltam ott Refluxot állapítottak meg! A hasizmom bal oldalon a gyomorszájam környékén olyan mintha befele esne! Mintha zsugorodna! Bal oldalon a gyomorszájamtól a hátam vonaláig körbe emeléskor és evés után fáj! Lehetséges-e,hogy rekeszizmon vagy hasizmomon a gyomrom környékén van sérv vagy daganat ami nyomhatja a szívemet vagy eret és ez szívritmuszavart okozhat? Szív Mr , hasi CT vizsgálataim is voltak de nem mutatott semmit! De mégis érzem,hogy nyomja valami a szívemet elmozdul és olyankor ritmuszavarom van! Mellkas vagy hasi Mr vagy angiográfia kimutathatja,hogy van-e valami elváltozásom ami okozhat ilyen tüneteket? Vagy milyen vizsgálatot lehetne elvégeztetni ami választ adna a kellemetlen érzésekre? Sajnos a mindennapokra is kihat mert folyamat ezzel foglalkozom és nem csak fáj de félelemmel tölt el,hogy mikor áll meg a szívem! Előre is köszönöm a válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
07.
23.
Kedves Lapis András. Amennyiben daganat vagy rekesz izom sérv lenne a szív környékén, azt a szív MR és a hasi CT vizsgálatnak ki kellett volna mutatnia. A nyelés röntgen ábrázolja, ha a gyomor rekeszsérven át a mellkasba kerül. A reflux az a gyomor tartalom nyelőcsőbe történő kóros mértékű visszaáramlása. Ezen kívül lehet ott hiatus hernia, amikor a gyomor kisebb-nagyobb része a mellkasba helyeződhet, illetve nyelőcső diverticulum is. Ezeket is kimutatja a nyelés röntgen és a hasi CT vizsgálat is. Egyébként a rekesz sérv kellemetlen lehet, de nem áll meg tőle a szív. Mivel Önnél már történt szív MR, hasi CT és nyelés vizsgálat is, és ezek az ön leírása alapján nem jeleztek sem rekesz izom sérvet, sem daganatot, ezért megnyugodhat, hogy a panaszai hátterében nem rekeszizom sérv vagy szív körüli daganat áll. Sajnos nincs ötletem a tovább lépésre, mert a lehetséges képalkotó vizsgálati lehetőségek már megtörténtek. Minden esetre ezektől függetlenül a rekeszizom sérv nem állítja meg a szívet.
2012.
07.
13.
nyirokcsomók, máj kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Egy vesével élő 59 éves nő vagyok. Fejlődési rendellenesség miatt 1995-ben távolították el a jobb oldali vesé(cskéi)met. 2011. októberében elvégzett hasi CT-vizsgálat 6-8 mm-es nyirokcsomókat mutatott ki a jobb veseágy táján és paraaortálisan, majd a 2012. márciusában megismételt vizsgálat megnagyobbodott, kismedencébe lógó májat és lényegesen nem változott nyirokcsomókat. A nyirokcsomók mérete és a negatív laborvizsgálat további tennivalót az orvosok szerint nem igényel. Egészségesen élek, alkoholt - a 2-3 naponta ebéd után elfogyasztott pohár sörtől eltekintve - nem iszom. A közérzetem néhány hete változó (jobb bordaív alatti tompa fájdalom, időnként gyengeség), 2 hónap alatt 4 kg-ot fogytam, majd 2-őt visszahíztam. Az étvágyam nagyon jó, emésztésem nem változott, teljesen rendben van. Háziorvosi beutalóval szakrendelésre van előjegyzésem aug. 30-ra. Kérdésem: milyen betegségek okozhatják az elváltozásokat? Lehet-e szerepe a ciprofloxacin hatóanyagú gyógyszereknek, melyeket 2x10 napos kúra során kellett alkalmaznom? Köszönöm megtisztelő figyelmét!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
07.
14.
A panaszai nagyon általánosak. Egy fejezetet lehetne betölteni betegségekkel, melyek okozhatják. Én radiológus vagyok, képalkotással és azok elemzésével foglalkozom. Azon belül is szív specialista vagyok. Engedje meg, hogy a CT vizsgálati részre reflektáljak. 6-8mm-es nyirokcsomók nem tekintendők kórosnak. Amennyiben nagyobb számban vannak jelen, akkor reaktív folyamat, azaz immunreakció állhat a háttérben. A máj megnagyobbodását számtalan eltérés okozhatja. Látatlanban egyet értek azzal, hogy a leírt kép nem igényel további képalkotó vizsgálatot. A felhasi panaszokkal javaslom, hogy gasztroenterológust keressen fel, az antibiotikumra vonatkozó kérdésével infektológustól kérdezzen.
2012.
06.
27.
Kádár Gabriella dr kérdése:

Tisztelt doktor úr! Nagyon köszönöm gyorsválaszát. Válaszát úgy érti, hogy Ön akár meg is nézné az MR felvételeket? Ha igen, mi lenne ennek a módja?
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
06.
27.
Keressen rá a nevemre és tegye még hozzá, hogy szív MR. A google-ben az első találat egy olyan oldal lesz, aminek a tetején ott van az email címem. A telefonszámom kicsit lejjebb van az oldalon. Nem tudom mindig felvenni. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
06.
27.
Kádár Gabriella dr kérdése:

Tisztelt doktor úr! 40 éves nő vagyok, több éve testi panaszokkal küzdök (pl. hasi fájdalmak, jobb oldali csípő, alhas fájdalom, időnként szívtájéki fájdalom). Úgy tűnik, ezek pszichoszomatikus tünetek, mivel eltérést nem találtak. Kardiológián írtak le enyhe mitralis prolapsust, mely teendőt nem igényel. Egy kardiológiai kontroll vizsgálaton egy éve azonban felfedeztek valamit, ami a jobb pitvarban "lifeg", lágy intenzitású képlet, mely a billentyűtől függetlenül mozog és Eustach billentyűre gyanakodtak, de nagynak találták. Azt mondták, lehet, hogy ez mindig is ott volt, de arégi, gyengébb UH nem látta eddig. El akartak küldeni TEE vizsgálatra, de én nem akartam csövet nyelni, így sikerült egy szív MR vizsgálatot elvégeztetnem, melyben nem találtak kóros eltérést a jobb pitvarban. Akkro meg is nyugodtam, Most azonban visszamentem az éves kontrollra az eredeti orvosomhoz, akit mégiscsak nyugtalanít ez a valami a szívemben és erőlteti a nyeléses vizsgálatot, már daganatot is emlegetett, óvatosan. Ön járatos a szív MR vizsgálatában. Azt szeretném kérdezni, hogy valóban többet tud-e mondani ennél egy nyeléses UH vizsgálat, mert azt nagyon nem szeretném, viszont a doktornő bizonytalansága, miszerint fogalma sincs, mi ez, engem is megijesztett. Szóval Ön szükségesnek találná-e a szív MR után a nyeléses vizsgálatot? Vagy esetleg érdemes-e az MR-t ismételni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
06.
27.
Az ultrahang képek a laikus számára "rondábbnak" tűnhetnek az MR képeknél, de meglepő módon mind a térbeli, mind az időbeli felbontása jobb a szívultrahangnak (továbbiakban: ECHO). A billentyűkön lifegő kis bigyók emiatt sokszor jobban látszódnak ECHO-val, mint MR-rel. Amennyiben az MR paramétereket nem sikerül optimálisan beállítani, vagy túl kicsi a képlet, akkor elképzelhető, hogy egy eltérés nem ábrázolható jól, vagy egyáltalán nem látszik az MR-en. Valóban szóba jöhet az Eustach, vagy Chiari hálózat is. A nyeléses ultrahangot azért erőltetik, mert azzal sokkal közelebb lehet kerülni a pitvarokhoz, mert a nyelőcső közvetlenül a bal pitvar mögött fut. A nyeléses vizsgálat így kiegészítheti a szokásos ECHO-t. Azt, hogy az Ön esetében mit érdemes tenni (TEE-t végezni, vagy MR-t ismételni) csak az MR képek birtokában és a kardiológusával történt konzultációt követően lehetne megmondani. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
06.
23.
Bence kérdése:

A több tünetem van a háziorvosom rekeszizom sérvre gyanakszik.Voltam gyomor röntgenen ami negatív volt csak annyit állapított meg hogy balra fordulva indul meg a gyomor ürítés.Gyomortükrözésre megyek de olvastam hogy az nem mindig mutatja ki a rekeszizom sérvet.Milyen egyéb vizsgálatot szokás elvégezni a betegség kizárására vagy diagnosztizálására?Illetve még azzal nem vagyok tisztában hogy a kontrasztanyaggal végzett gyomor röntgen amin voltam az ugyanaz e mint a nyelés próba,mert egyik ismerősömnél a nyeléspróba igazolta hogy rekeszizom sérve van. Bence
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
06.
24.
Valahogy az az érzésem, hogy a hiatus hernia-t hívja rekeszizom sérvnek. Ilyenkor a gyomor egy része tartósan, vagy időlegesen keresztül csúszik a nyelőcsőnek szánt rekeszizom nyíláson. Egyébként a rekeszizmon több másik pozícióban is lehet sérv, amiken keresztül különböző hasi szervek herniálódhatnak. Ezek ritkák. A hiatus hernia gyakori. Jó eséllyel az egyik szomszédjának is van. A probléma, hogy megnehezíti a nyelőcső-gyomor átmenet záródását. Ezzel hozzájárul a gyomorégés kialakításához. A nyelésvizsgálat kimutatja a hiatus herniát. De van, hogy a hiatus hernia csak bizonyos helyzetben és körülmények között jön létre. A gyomor röntgen vizsgálatának első felében vizsgálják a nyelést is. A gyomor röntgenen is látszódnia kell a hiatus hernianak. A gymor általában jobb oldalfekvésb en ürül a legjobban. Ha az ön esetében bal oldalfekvésben ürül és gyomorégéses panaszai vannak, akkor a bal oldalon fekvéssel segítheti a gyomor ürülését. Így kevesebb secretum marad a gyomorban. A gyomor tükrozés során is látszódhat a hiatus hernia. Ugyanakkor a gyomotükrözéshez hozzátartozik, hogy felfújják a gyomorot és ez provokálhatja a hiatus herniat. Más esetekben javíthat rajta. Minden esetre a gyomortükrözés nem természetes állapot. Egyébként a gyomor röntgen vizsgálat során is kell adni gázképző anyagot, ami felfújja a gyomrot. Az sem természetes.
2012.
06.
11.
ct analfabéta kérdése:

Üdvözlöm Doktor úr és köszönöm a szupergyors válaszát.27 éves vagyok nem iszom és kocadohyányos vagyok ami azt jelenti hogy munkában vagy összejöveteleken néha elszívok 1-2 szál cigarettát.Az utóbbi 8 évben kétszer voltam háziorvosnál,azt is táp pénzes papírért.Ezért nem volt sok tapasztalatom eddig az egészségüggyel.A tüneteim úgy 3 és fél hónapja kezdődtek enyhe nyelési nehézséggel (szilárd táplálék)és zsemlemorzsa szerű érzéssel a torkom alatti részen.Ez nem igazán zavart gondoltam valami megfázás.Úgy két és fél hónapja viszont megjelent egy szúró,gyulladt érzés a bal lapockámnál.Két hónapja úgy három nap leforgása alatt azt tapasztaltam hogy szilárd táplálék megáll a nyelőcsövem felső részén és visszajön fuldoklást okozva,ha le is sikerült nyelni egy kis falatot az olyan érzés volt mintha egy túl nagy falatot nyelnék le és szétfeszítené a nyelőcsövem.Ekkor mentem fülorrgégészetre ott nem láttak semmit továbbküldtek háziorvoshoz,és ezzel párhuzamosan a lapocka környéki gyulladt,mintha egy idegen test kiakarná nyomni magát érzés egyre erősödött a gerinc és a hónalj irányában.Egy napra rá már szilárdat,darabosat nyelni nem tudtam és két napra rá egyik este szorító jellegű érzés volt a szívemben.Másnap még mentem dolgozni de folyamatosan az az érzésem volt mintha valami nyomná és be akarná görcsöltetni a szívem.Délutánra egy roham jellegű dolog jött rám ami abból át hogy a szívem,vagy az azt körülvevő izmok 6-7 egymást követő alkalommal szó szerint begörcsöltek 2-3 másodpercre és ütnöm kellett a levegőben a bal kezemmel vagy hirtelen mozdulatot tennem hogy kijöjjön ez a szorító állapot,eközben alig kaptam levegőt és ilyen megsemmisülés érzésem halálfélelemmel volt .Azonnal sürgősségire vittek ott rendbe raktak ,de nem állapítottak meg szívinfarktust vagy szívrohamot.Ez volt két hónapja.Azóta darabosat enni nem tudok a lapockám ugyanúgy hol szú hol gyulladt,a szívem körül olyan érzés van mintha sorvadna az izom gyulladt lenne illetve nyomná valami.Terhelést nem tudok végezni fekvő helyzetben is nyomást érzek a szívem körül,néha mintha tűvel szurkálnák néha pedig mintha egy levegős buborék nyomná.Nem dolgozom két hónapja pihenek de nem javulok sőt inkább romlik.Természetesen kardiológus ultrahangon voltam,fülorrgégészeten,ortopédusnál,pszihiáternél.Nyaki ultrahang,lapocka ultrahang,gerinc röntgen,gerinc mr,mellkas röntgen,gyomor röntgen amin túl vagyok mind negatív talán csak annyit találtak gyomor rtg. hogy jobb oldalamra fekve ürít a gyomrom.Gasztroenterológián gyomortükrözésre várok sajnos még 3 hetet.Múlt a héten elkaptam valamilyen megfázást folyamatosan 37-39c lázam volt és köhögtem de nagyon főleg szárazat de jött föl hurut is,és érdekes módon a szív panaszom enyhült eltudtam látni a napi teendőket bár még mindig fáradékony voltam és a nyaki rész alatt éreztem belülről egy idegen testet vagy daganatot ami irritált hogy köhögjek.2 napja nincs lázam és szinte nem is köhögök és érzem ahogy a torkomból ez a idegen test érzés húzódik vissza a szívemre és megint nyomja illetve ingerli.Már ügyeleten többször bementem hol taxival hol saját lábamon mert egyszerűen elsápadok és mintha futnék olyan érzés van a szívemben,pedig vérnyomásom ekg mindent rendben mutat,de mégis mintha elfáradna a szívem.Ott adnak nyugtatót és infúzíót az egy napig helyre tesz csíllapitja a tüneteket.Vérképem is rendben.Magánorvosra nincs pénzem,de 1-1 vizsgálatot még kitudnék fizetni ezért érdeklődtem a ct-vizsgálat hatékonyságáról hogy érdemes lenne e megcsinálni addig is míg a többi vizsgálatokra várólistán vagyok.Elnézést a maratoni levélért.Remélem nem zavartam túlságosan. További sikeres munkát.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
06.
11.
A részletesebben kifejtett történetét elolvasva úgy gondolom, hogy a CT vizsgálat sem a lapocka, sem a nyelés tekintetében nem hozna újat az eddig elvégzettekhez képest. Már készültek, vagy készülni fognak annál jobb vizsgálatok. Figyelembe véve a sokrétű panaszait, talán még egy infektológust keresnék fel. Ritka fertőzések eredményezhetnek esetleg vándorló tüneteket, mint például a Lyme betegség. Lehet, hogy érdemes lenne nézni egy pár szerológiát - és kizárni pl. a Borelliosist. A másik, ami még lehetséges az autoimmun betegség. Néhány ezek közül változó mértékű, szerteágazó tünetekkel járhat. Ezzel immunológus foglalkozik. Képalkotó vizsgálatokat tekintve sajnos nem jut most eszembe semmi okosság az ön esetében. Jobbulást és üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
06.
11.
ct analfabéta kérdése:

Tisztelt doktor úr. Nyaki és mellkas ct-re akarok menni(privát vizsgálat).A kérdésem első fele hogy a mellkas ct kimutathat e a háti izomszövetben lévő ritka daganatot vagy azt külön kérni kell hogy a hátat is vizsgálják.A második kérdésem hogy nyelőcsőben lévő daganatot vagy elváltozást ki tud e mutatni a ct felvétel vagy erre nem alkalmas.A harmadik kérdésem pedig hogy daganat ,idegen test keresése nyelőcsőben és légcsőben illetve a nyaki részen kontrasztanyaggal vagy anélkül ajánlott.Elnézést hogy ilyen kérdésekkel zavarom de az interneten nem találtam meggyőző választ ezekre.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
06.
11.
A vázizmok vizsgálatára első körben az ultrahang a választandó eljárás. Ha ez eredménytelen, akkor lehet MR-ezni. Ezért privát CT-t csináltatni felesleges. A nyelőcső daganatokat kimutathatja a CT. Vannak olyan speciális nyelőcső CT vizsgálati technikák, amiket nem végeznek mindenhol. Ugyanis a nyelőcső alapesetben össze van esve, akkor tágul ki, amikor nyelünk. Miközben az ember a CT-ben fekszik, akkor nem nyel folyamatosan, mert az nem kivitelezhető. Van olyan nyelési CT vizsgálat, amit nem is tudom, hogy hol végeznek. Apró eltérést nehézkes kimutatni. A nyelőcső daganat leggyakoribb formája leginkább alkoholt fogyasztó dohányosokon jelentkezik. Valahogy az az érzésem, hogy ön nem ebbe a csoportba tartozik. A nyelőcső vizsgálatára elsőként az endoszkópiát és a nyelés röntgen vizsgálatot javasolnám. Ezek előtt pedig egy látogatást egy gasztroenterológushoz, hogy segítsen önnek megmondani, hogy ezek közül melyiket célszerű inkább alkalmazni. Más típusú nyelőcső daganat jelentkezhet reflux betegség szövődményeként. De nem akkor, amikor valakinek néha kicsit ég a gyomra. Huzamossab ideig tartó, durva reflux talaján alakulhat ki. A légcső vizsgálatára alkalmas lehet a CT, akár kontrasztanyag nélkül is. Mi alapján gonodlja, hogy baja van ott? Az ön által említett összeállítás (hátizom daganat, nyelőcső daganat és légcső daganat) valószínűtlen. Meg miért pont egyből daganat? Miért nem gondol mondjuk nyelőcső diverticulumra? Vagy myositis ossificansra? Vagy kisugárzó háti gerinc problémára? Miért éppen szövetburjánzásnak kéne lennie? Szerintem a legjobb az lenne, ha nem sugaraztatná magát privátban CT-vel, hanem szakorvos segítségét kérné, hogy kiválaszthassák a megfelelő vizsgáló eljárást. Tudta, hogy a CT vizsgálat fokozhatja a daganatok kialakulásának kockázatát? Ugyanez igaz az izotópos vizsgálatokra (SPECT, PET)? Szerintem akkor válassza ezeket az eljárásokat, ha szakorvos javasolja. Amennyiben daganatos előzménye van, úgy forduljon az onkológusához további kivizsgálás reményében. Üdvözlettel és jobbulást: Tóth Attila
2012.
05.
28.
Fémkorona kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy csapos fogpótlással, amin fémalapú porcelán korona van lehet e menni koponya és nyaki gerinc mri vizsgálatra. Köszönettel.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
05.
28.
Fémből készült fogpótlás nem akadályozza a vizsgálatot. Az értékelést nehezítheti, amennyiben a fém műtermékek elérik és/vagy zavarják a vizsgálni kívánt területet. Ez csak a vizsgálat elkészülte után derül majd ki. De az esetek többségében nem jelent gondot az értékelés szempontjából sem egy csapos porcelán fog.
2012.
05.
28.
Tücsi kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! Abban az ügyben szeretném segítségét kérni, hogy Koponya MRI vizsgálaton voltam, és a következőket írták le: A koponya MRI felvételen az axialis FLAIR sequentián bal oldalon a basalis ganglionok szintje fölött a capsula interna hátulsó részét is érintő hyperintens elváltozás látszik. Az elváltozás nem tűnik műterméknek, ez pareticus tüneteit nagyrészt magyarázhatja. Valamint a diffúziós scaneken mindkét oldalon a basalis magok szintjében, a putamen mögött elmosódott szélű, ill. a capsula interna hátsó szarva mögött néhány miliméter kiterjedésű jelintenzitás fokozódás mutatkozik. A kontrasztanyagos scaneken a jelzett területen inkább finom jelintenzitás csökkenés mutatkozik. A leírt kis jelintenzitás fokozódások esetleg ALS részjelenségnek megfelelnek. Kérem a Doktor Urat, hogy MRI felvételemet számomra elmagyarázni szíveskedjék. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tücsi
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
05.
28.
Kedves Tücsi, Egy vizsgálatot látatlanban értelmezni szakmaiatlan dolog. A lelet megmagyarázása nem kevés időt venne igénybe és terjedelménél fogva ez a felület nem alkalmas arra, amire kér. A diffúziós képek esetén hiányolom az ADC értékek említését. Egy diffúziós jelintenzitás emelkedés hátterében lehet ún. T2 shine-through is. Az ALS amyotrophias lateral sclerosist jelent, ami egy komoly betegség. Mielőtt azonban kétségbe esne; javasolom, hogy kérdéseivel személyesen keresse fel a vizsgálatot leletező radiológus kollégát vagy egy neuroradiológust képi konzílium céljából. Jobbulást: Tóth Attila
2012.
05.
05.
Mr vizsgálat kérdése:

Kedves Doktor Úr! Érdeklődni szeretnék, hogy amalgám töméssel, illetve fém alapú porcelán koronával lehet-e koponya MR vizsgálatot készíteni? Köszönöm válaszát!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
05.
06.
Mindkettővel lehet koponya MR vizsgálatot végezni. Veszélyt nem jelent, de okozhat műterméket, mely az értékelést zavarja. Azt viszont előre nem lehet tudni, csak utólag derül ki.
2012.
04.
26.
cata2 kérdése:

Tisztelt Doktor úr. Egy hete küldtem Önnek egy kérdést,,lehet nem kapta meg,, Azt szeretném kérdezni,ha valakinek baleset következtében rekeszizom sérülése lesz,,,azt milyen képalkotói vizsgálattal lehet kimutatni ? Előre is köszönettel!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
04.
26.
A rekeszizom sérüléseinek vizsgálatára használható a röntgen, a CT és az MR vizsgálat is. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
04.
22.
Tünde4 kérdése:

Tisztelt doktor úr. 11 hónapos kislányomnak arc és koponya röntgent csináltak,3 felvételt,különböző beállításban,mert elesett és szétszakadt a szemöldöke.Kérdezni azt szeretném,hogy ilyenkor a szeme nem károsodhatott mert az ugye nem volt letakarva és persze végig nyitva volt pont bele nézett?A hasára tettek ólom kötényt de ahogy a fejét kellett fognom,ő rugdosoott kapálódzott és az nem maradt ott tökéletesen rajta.Ha érte a belső nemi szerveit valamennyire sugár mi lehet a következménye?Nagyon aggódom miatta. Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
04.
22.
A röntgen sugárzásnak vannak pontosan kiszámítható és csak becsülhető hatási. A sztohasztikus hatások sohasem becsülhetők meg biztosan, de három röntgen felvételnek önmagában elhanyagolható hatása van mind a nemi szervekre, mind a szemre nézve. Egyébként mindegy, hogy merrefele néz, a röntgen sugár ugyanúgy megy át rajta. Ne aggódjon, e miatt nem lesz baja a kislánynak. Számottevő sugárterhelés leginkább ismételt CT vizsgálatoknál, vagy izotóp vizsgálatnál fordulhat elő. Üvözlettel: Tóth Attila
2012.
04.
17.
cata kérdése:

Tisztelt Doktor úr 1,5 éve volt egy autóbalesetem,ahol a biztonsági öv ...a nagy ütközés következtében,,,megnyomta a mellkasomat.Azóta is fájdalmaim vannak a utolsó bordáim mögött.Volt számtalan mellkasröntgenem,,,hasi ultrahangom,,minden negatív volt.Más vizsgálatok nem voltak.Nem akarok okoskodónak tűnni,,,de olyan mintha a rekeszizmom sérült volna meg.Azt szeretném kérdezni,,hogy egy ilyen sérülést milyen vizsgálattal lehetne kimutatni? Válaszát előre is köszönöm!
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
04.
26.
Lásd fent. Üdv: Tóth Attila
2012.
04.
16.
CT vizsgálatok kérdése:

Tisztelt Doktor Úr! 29 éves férfi vagyok, és 2006 óta összesen 4 koponya CT felvételem volt, mivel első alkalommal 4 cm-es arachnoideális cystát diagnosztizáltak, ezt 1 év múlva kontrollálva 5 cm-es, újabb 1 év múlva 6 cm-es elváltozást írtak le. Tavaly szerencsére ismét 6 cm-es volt, így mondta a kezelőorvosom, hogy a következőt elegendő 5 év múlva készíttetteni. Most azonban hasi panaszaim miatt hasi CT vizsgálatot rendeltek el. Az egyik kérdésem az lenne, hogy nem-e jelent problémát ez a "sok" CT vizsgálat? Másik pedig, hogy valóban elegendő 5 év múlva kontrollálni a koponya CT-t? Válaszát előre is köszönöm.
Tóth Attila Radiológus szakorvos
2012.
04.
16.
4 koponya CT még nem vészes. Viszont további többszöri koponya CT mérés emelheti a szürkehályog kialakulásának kockázatát. A hasi régióba igen csekély mennyiségű szórt sugárzás juthatott a koponya mérések alkalmával. Ezért ilyen szempontból a has csaknem tiszta lappal indul. Arachnoidealis cystat lehet MR vizsgálattal is követni, csak nyilván nehezebb időpontot kérni. Javaslom, hogy várja ki az időpontot, még ha több hónapot is jelent. Most nincs előttem, hogy mennyi a javasolt követési idő arachnoidealis cysta esetén, ha az utóbbi 1 évben nem változott, de neuroradiológus specialista kollégáim biztosan egyből tudják. Üdvözlettel: Tóth Attila
2012.
04.
08.
mell kérdése:

Kedves Dr ÚR! Olyan problémám van, lassan egy éve, hogy amikor a bal mellemet megnyomom vagy megemelem, vagy végig húzom a kezem alul rajta, vagy felülről lefele húzom a kezem végig, vagy a párom masszírozza (nem feszes a mellem, eléggé puha és lóg, a bőr sem feszes rajta) akkor a mellbimbó fölött 3 újnyira egy kiemelkedő dudor keletkezik. Ha a kezemet végighúzom rajta érzem de nem túl kemény, inkább olyan mint egy csalánkiütés vagy szúnyogcsípés és fehéres színű. Ha nem túl erősen nyúlok a mellemhez hamarabb eltűnik, ha többet nyomkodom akkor kb egy nap alatt.Ez a dudor pont az érnél van ezt látom is. Voltam januárban uh-n (voltam már tavaly júniusban és augusztusban de akkor nem mondtam mi a probléma de végignézték mind a két mellem és negatív, nőgyógyász is nézte) ahol mondtam a panaszom, de negatív lett az eredményem. Ennek ellenére nagyon megvagyok ijedve és fogalmam sincs mi ez, az biztos hogy ez a dudor nem lett nagyobb egy év után sem. Ha a jobb mellemmel csinálom ezt ott nincs. Kérem segítsen, hogy meg tudjak nyugodni, mert a félelmem minden napomra rányomja a bélyegét. Félek a daganattól. Üdvözlettel: Bori
Tóth Attila Radiológus szakorvos