Káros az egészségre, ha negatívan tekintünk vissza a múltra

Hosszabb szabadság után visszatérni a munkába - sokak számára ez maga a rémálom. Vajon tudnánk-e javítani az egészségünkön azáltal, ha a múltra pozitív módon tekintenénk vissza?

A spanyolországi Granadai Egyetem (rövidítése: UGR) kutatói által lefolytatott friss tanulmány szerint az emberek múltbeli eseményekkel, a jelen tapasztalataival és a jövőbeli elvárásokkal kapcsolatos attitűdje hatással van az életminőségük és az egészségi állapotuk észlelésére.

„Megfigyeltük, hogy amikor az emberek negatívan nyilatkoznak a múltjukról, akkor pesszimisták vagy fatalisták a jelen eseményeivel kapcsolatosan is. Ez kapcsolataikban komolyabb problémákat generál és ezeknek az embereknek az életminőség indikátoraik is rosszabbak.” – magyarázza Cristian Oyanadel, az UGR kutatója és a tanulmányról a „Universitas Psychologica” c. szakfolyóiratban megjelent publikáció társszerzője.

A kutatók 50 fő, randomizált (véletlenszerű) mintából kiválasztott egyént mértek fel (25 nő és 25 férfi, 20 és 70 év közöttiek) kérdőívek és orientációs tesztek segítségével. Az idő orientációs profilt az USA-ban tervezett ún. „Zimbardo Időperspektíva Leltár” alkalmazásával vizsgálták, amelyet az USA-n kívül jó néhány országban érvényesítettek használatra, köztük Spanyolországban is. Ez a teszt öt olyan dimenziót foglal magában, amelyek a múlttal, a jelennel és a jövővel kapcsolatos attitűdöket írják le.

Az időperspektíva teszt alapján profilok szerint csoportosított válaszadóknak egy életminőséget felmérő tesztet kellett kitölteniük annak érdekében, hogy a kutatók mérni tudják fizikális és mentális egészségi állapotukat.

„Annak alapján, amit vizsgálatunkban megfigyeltünk, a legnagyobb befolyással bíró dimenzió a múlt percepciója (észlelése). A múltra való negatív visszatekintés kifejezetten a rosszabb egészségügyi indikátorokhoz kötődtek.” – jegyezte meg Oyanadel.

Azok az emberek, akik hajlamosak negatívan szemlélni a múltjukat, nehéznek találják, hogy a mindennapi tevékenységük során fizikai erőfeszítéseket tegyenek és fizikailag korlátozott a munkateljesítményük is; ezek az emberek jóval nagyobb testi fájdalmat érzékelnek és sokkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg.

„Továbbá, ezek az emberek általában hajlamosak arra, hogy depressziósak és szorongók legyenek, illetve a jelenbeli viselkedési változásokra.” – tette hozzá a kutató.

A jövőről való gondolkodás nem káros az egészségre

A résztvevők vizsgálata alapján három időprofilt három stílussal megegyezőnek találtak a kutatók:

  • Főként negatív és

  • Főként a jövőre orientált – a két szélsőség, és

  • A jól kiegyensúlyozott csoport.


„A jól kiegyensúlyozott profil az ideális, feltéve, ha a három időzónában egészséges attitűdöt biztosít. Ezek azok az emberek, akik a múltbéli tapasztalataikból pozitívan tanulnak. Ők sokkal inkább a jövőbeli célok elérésére fokuszálnak és sokat követelnek önmaguktól, de nem hanyagolják el az érzelmek és a kellemes élettapasztalatok megélésének a szükségességét sem.” – magyarázzák a kutatók.

Továbbá, ezek az emberek másban is magasabb pontszámokat értek el, mivel fizikailag is erősebbek, az általános mentális egészségük jobb, kisebb valószínűséggel betegszenek meg és kevéssé észlelik a diszkomfortot és a testi fájdalmat is.

„Másrészről azok az emberek, akik sokkal inkább jövő-orientáltak, vagyis azok, akik személyes céljaikat mindenek elé helyezik, elfelejtkeznek a kellemes tapasztalatok megéléséről és csak kevéssé kötődnek pozitív múltbéli tapasztalataikhoz. Ők fizikálisan és mentálisan ugyan nem nevezhetők betegeknek, de életminőségük rosszabb, mint a jól kiegyensúlyozott csoportba tartozóké.” – vonta le a következtetést Oyanadel.


Címkék: jövő, múlt, gondolat, emlékezés, tervezés, álmodozás, munka, teljesítmény, kedv
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!