Kaliforniában növekszik a körülmetélés ellen tiltakozók száma

Amikor múlt ősszel aktivisták egy csoportja San Francisco-ban azt javasolta, hogy tiltsák be a körülmetélést, sok ember egyszerűen félresöpörte őket.

Ebben a meglehetősen liberális városban valószínűtlennek tűnt, hogy emberek ezrei támogatnának egy arra irányuló erőfeszítést, hogy helyezzék törvényen kívül azt az ősi rítust, amelyre a zsidó és a muszlim vallású emberek úgy tekintenek, mint egy Isten által elrendelt parancs beteljesítésére.
 
Múlt hónapban azonban, amikor a csoport több, mint 7.100 db aláírást gyűjtött össze - ez az a szám, amely szükséges ahhoz, hogy az őszi fordulóban a kisfiúk nemi szerve előbőrének (fityma) levágását egy intézkedéssel hivatalosan illegálissá nyilvánítsák -, a városban élő zsidó kisebbség már valódi fenyegetést érzett, és a követelést a szovjet-érában Oroszországban és Kelet-Európában, illetve az ókori római és görög időkben létező, körülmetélést tiltó törvényekhez hasonlította. A férfiak (fiúk) körülmetélése a zsidó törvény egyik megszeghetetlen követelménye, amely a Teremtés Könyvében Ábrahám önmaga körülmetéléséről szóló történetéhez nyúlik vissza.

A zsidó közösség tagjai szerint a javasolt betiltás nem más, mint a szabad vallásgyakorlás elleni merénylet, amelynek Amerika-szerte szétterjedő negatív hatása lehet. A bibliai történeten túl, a körülmetéléshez érzelmi szálak is kötődnek: a náci időkben és az orosz cár idején a zsidó gyermekeket a körülmetélés meglétének ellenőrzése révén emelték ki társaik közül.

„Az embereket megrázta, hogy a tiltakozás ilyen szintet ért el, mivel ebben az országban a zsidó gyakorlat ellen ilyesfajta merényletet még sosem követtek el. Ez olyasvalami, amit az amerikai zsidó közösség mindig biztosnak vélt – vagyis, hogy ilyesmivel vitába lehet szállni más országokban, de nem Amerikában, és hogy mi ebben az országban biztonságban élünk és garantált jogaink vannak.” – magyarázza Marc Stern, az Amerikai Zsidó Közösség, egy képviseleti csoport, általános társügyvédje.

Jena Troutman, két kisfiú édesanyja, aki támogatja Santa Monicában a körülmetélés illegálissá tételét, azt állítja, hogy egyáltalán nem úgy gondol ez ügyben önmagára, mint egy vallásellenes keresztes vitézre. Helyette inkább úgy tekint „munkájára”, mint egy esélyre, hogy a leendő szülőket oktassa egy olyan procedúra ellen, amely „valóban súlyos sérülést okozhat a gyermeknek”.

„Csak egy édesanya vagyok, aki megpróbálja a kisbabákat megmenteni. Inkább napoznék a tengerparton, de mivel senki nem beszél erről a témáról, így muszáj megtennem.” – mondja Ms. Troutman. A hölgy két éve egy weblapot is működtet, és szereti hangoztatni jelszavát: „A te kisbabád tökéletes, nem kell körülmetélni.”

Ms. Troutman hivatkozik arra is, hogy nemrég egy New York-i kisbaba, akit egy kórházban metéltek körül, meghalt a beavatkozás után, és ezzel indokolja, hogy kiállt a szavazatok összegyűjtése mellett. Ms. Troutman, aki szoptatási oktatóként és dulaként (bába) dolgozott, azt is hozzáteszi, hogy a tengerparton gyakran megszólít nőket, hogy figyelmeztesse őket a körülmetélés veszélyeire, de a saját gyermekeivel kapcsolatos kérdésekre nem válaszol.

Bár a pontos számok nem ismertek, néhány kutatás azt jelzi, hogy az USA-ban az elmúlt néhány év során csökkent a körülmetélések száma, és jelenleg az összes fiú csecsemőre számítva 30-50 % között van az aránya. Nagyon sok egészségügyi csoport semleges álláspontot képvisel, mondván, a gyakorlat maga nem káros, de arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre elég tudományos bizonyíték, hogy a körülmetélés szükséges lenne, éppen ezért a szülőkre és az orvosokra hagyja a választás kérdését.

Yehuda Lebovics rabbi, aki Los Angelesben orthodox mohel (valaki, aki hivatalosan rituális körülmetélést végezhet), azt mondja, hogy néhány évtized során kb. 20.000 körülmetélést végzett, és gyakran kellett neki az ideges anyákat megnyugtatni. „Ma már azoknak a fiúknak a gyermekeit metélem körül, akiknél 30 évvel ezelőtt elvégeztem a beavatkozást. Így aztán az új anyához fordulok és megkérdezem: „Van-e bármilyen panasza a körülmetélés eredményével kapcsolatosan?” – meséli a mohel.

Santa Monicában hasonló erőfeszítés zajlik a körülmetélés ellen, mint San Franciscoban, és 2012. novemberéig akarják összeszedni a szükséges szavazatokat. Ha a körülmetélés-ellenes aktivisták ezt így folytatják, országszerte a városokban szavazni kell majd arról, vajon kriminalizálják-e azt a gyakorlatot, amely nagyon sok amerikai kórházban gyakori. Az aktivisták állítása szerint a körülmetélés elleni jogi lépések megvédenék a jövőben a gyermekeket az olyan szükségtelen orvosi beavatkozástól, melyet ők „férfi genitális csonkításnak” neveznek.

Az egyik aktivista, Mr. Hess elmondása szerint ő már rendszeresen kap telefonhívásokat olyan emberektől, akik a San Francisco-ihoz hasonló megmozdulást akarnak szervezni saját városaikban, mivel az ő végső céljuk az, hogy a kisfiúk fitymájának körülmetélését szövetségi bűntettnek (hivatalból üldözendő tevékenység) nyilvánítsák.

Jó néhány kutatás a körülmetélést a HIV terjedése csökkenésével hozta összefüggésbe. Dr. David Baron szerint - családorvos, okleveles mohel – sem ő, sem más orvos nem gyakorolna nyomást a szülőkre, hogy metéltessék körül kisfiúk nemi szervét, de a körülmetélés betiltásáért tett erőfeszítéseket nevetségesnek és tisztességtelennek tartja. Dr. Baron véleménye szerint egyetlen egy orvos, aki azt hangoztatja, hogy a körülmetélés orvosilag szükséges, nem őszinte, de az, hogy valaki azt állítsa, hogy a körülmetélést be kell tiltani, az már sokkoló dolog.

Ha azonban a szavazatokat leellenőrizték, akkor a követelés jogi útra terelődik. Néhány jogi szakember szerint azonban bizonyos, hogy bíróságra kerül az ügy.


Címkék: aktivisták, vallás, körülmetélés, előbőr, fityma, HIV
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!