Jobban bevált a hormont kibocsájtó méhen belüli eszköz (IUD), mint a radikális méheltávolítás

Egy finnországi friss kutatás arról számol be, hogy azok a nők, akik a hormont kibocsájtó méhen belüli eszközt (IUD) használják, sokkal jobban érzik magukat mindennapi életük során, mint azok, akik hiszterektómián, azaz teljes méheltávolításon estek át.

Ez az eredmény azt jelzi, hogy ezeknek az invazív beavatkozásoknak a számát – amelyek egyébként gyakran váltanak ki negatív stresszt is a nőkben – csökkenteni kellene.

A kutatást lefolytató orvoscsoportban két szakklinika specialistája és néhány finn egyetemi klinikai osztály orvosai működtek együtt, a helsinki Egyetem professzora, Jorma Paavonen vezetésével.
A finn vizsgálatba 239 fő, 35-49 év közötti nőt véletlenszerűen választottak be, és mindannyiuknak az átlagnál erősebb volt a havi vérzése (menorrhagia). Az ötéves követéses vizsgálat során a kutatóorvosok azt tapasztalták, hogy azok a nők, akiknél sor került a MIRENA típusú IUD behelyezésére, hosszabb távon a mindennapi életükben sokkal jobban érezték magukat, mint azok, akiknél elvégezték a teljes méheltávolítással járó radikális műtétet.
 
A követéses vizsgálat megkezdése után először 6, majd 12 hónap elteltével kérdezték a résztvevőket állapotukkal kapcsolatosan. Mindkét csoport kevés hát- és hastájéki fájdalomról számolt be. Az ötéves követéses időszak végére azonban a hormont kibocsájtó méhen belüli eszközt kapott nők hátfájdalmuk jelentős csökkenését emelték ki, valamint arról számoltak be, hogy mindennapi életüket az IUD beültetése kellemesebbé tette, mint amilyen az az erős vérzéssel járó menstruáció idején volt.

„Az erős vérzéssel járó menstruáció komoly probléma a 35-49 éves korosztályban. Ráadásul ez gyakran együtt jár hát-, altesti és medence tájéki fájdalommal is. Ezek a problémák mind sokkal jelentősebb mértékben csökkentek az IUD behelyezésen átesett résztvevőknél, mint azoknál, akiknek a méhét eltávolították.” – jegyezte meg az egyik orvosnő, aki egyben a „Szülészeti és Nőgyógyászati Társaságok Skandináv Szövetségének” hivatalos folyóiratában a kutatásról megjelent publikáció társszerzője is volt.

„Annak ellenére, hogy a hiszterektómia műtéti technikája a minimálisan invazív módszerek alkalmazásával (hüvelyi úton történő méheltávolítás, vagy laparoszkópos műtét, vagy az ún. „kulcslyuk” sebészi beavatkozás) jelentős mértékben javult, még mindig van hova tökéletesednie. Jelenleg számunkra úgy tűnik, nagyon sok, erős menstruációs vérzéssel küszködő nő esetében a hormont kibocsájtó méhen belüli eszköz beültetése az elsődleges választási opció, nem pedig a drasztikus megoldás, a méh teljes eltávolítása.”


Címkék: havi vérzés, hormon, méheltávolítás, hiszterektómia, IUD
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!