Írországban a HIV fertőzött lakosság 33 %-a nincs tudatában a fertőzésének


Írországban minden év június 15-én tartják az „Ír AIDS Nap”-ot, amelyet országszerte a HIV fertőzéssel kapcsolatos tudatosság fokozásának szentelnek. Írországban egy friss felmérés napvilágra tárta, hogy a HIV fertőzést hordozó emberek 33 %-a nincs tudatában annak a ténynek, hogy HIV fertőzéstől szenved.


Dr. Jack Lambert, a dublini Mater Kórház infekciózus betegségek konzultánsa azon a véleményen van, hogy szükséges a lakosság HIV fertőzéssel kapcsolatos tudatossága szintjének a növelése. A felmérésben ugyanis megállapították, hogy az emberek továbbra is kockázatvállaló magatartást tanúsítanak a szexuális életük terén, mivel azt hiszik, hogy ők nem fognak HIV fertőzést kapni.

Dr. Lambert elmondta, hogy a HIV fertőzés késői felfedezése fokozza a szövődmények kialakulásának az esélyét és ez olyan dolog, amin feltétlenül változtatni kell Írországban. Figyelmeztetett arra is, hogy a diagnózis késői felállítása az AIDS betegség gyors kezdetéhez vezethet.

„Továbbra is fel kell vennünk a harcot azzal a stigmatizációval szemben, amely még napjainkban is övezi a HIV fertőzést Írországban, főként azzal a céllal, hogy változásokat érjünk el ezen a téren. A lakosságnak tudnia kell arról, hogy a korai HIV tesztelés elkerülésével önmagát teszi ki az AIDS betegség gyors progressziója kockázatának.” – magyarázza Dr. Lambert.

A legfrissebb adatok szerint Írországban jelenleg a 6,4 milliónyi lakosságból 6.287 fő a HIV fertőzöttek száma. Nemcsak ez az adat tekinthető fontosnak, de az is, hogy ezeknek az embereknek a 33 %-a nem is tud róla, hogy ebben a katasztrofális fertőzésben szenved.

A 2011. évi véglegesített adatok szerint 320 esetben diagnosztizálták újonnan a HIV fertőzést, ezekből 235 fő férfi, 85 fő nő volt. Az új diagnózisok legmagasabb száma (136 eset, 42.5 %) azok között a férfiak között volt, akik más férfiakkal léptek szexuális kapcsolatra. A heteroszexuális férfiak és nők között 108 esetben fordult elő újonnan diagnosztizált HIV fertőzés (33.8 %), míg az injekciós droghasználók körében 16 esetben (5 %). A legsajnálatosabb tény az, hogy a heteroszexuális csoportba tartozó újonnan fertőzött 85 nő 27 %-a várandós volt és három esetben történt anya-gyermek transzmisszió.

„Írországban komoly problémának számít a HIV fertőzés késői feltárása és annak ellenére, hogy az egészségügyi hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a korai tesztelésére buzdítsák a lakosságot, a helyzet továbbra is súlyos.” – magyarázza Deirdre Seery, a Nemi Egészségügyi Központ igazgatónője.

Ms. Seery megerősítette, hogy Írországon kívül a világ sok egyéb országában sincsenek tudatában nagyon sokan annak, hogy HIV fertőzötté váltak. Ugyanis nemcsak Írországban, de világszerte továbbra is jellemző, hogy az emberek kockázatvállaló magatartást tanúsítanak a szexuális életük terén.


Címkék: HIV, AIDS, fertőzés, szexualitás, Írország
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!