Inzulin az elme és a memória védelmére

Azok a gyógyszerek, amik a cukorbetegséget tartják kordában, a memóriaformáló ideggócokat is védhetik az ártalmas Alzheimer-hez kötött proteinektől.

A kutatók inzulinnal és Avandiával (2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszer) kezeltek hippocampusbeli idegsejteket. Észrevették, hogy az inzulim megvédte a sejteket toxikus proteincsomóktól, amik az ideggócokat támadják az agyban.
 
A felfedezés, hogy az inzulin lelassíthatja vagy megelőzheti az Alzheimer-okozta memóriaveszteséget, olaj annak az ötletnek a tüzére, hogy a betegséget egy harmadik típusú cukorbetegség okozhatja.
 
A 2-es típusú cukorbetegek nem termelnek elég inzulint vagy a testük nem tudja azt megfelelően használni. Újabb kutatások vetették fel az ötletet, hogy 3-as típusú cukorbetegség is létezhet. Bizonyíték van arra, hogy az agysejteknek szüksége van inzulinra a túléléshez, és hogy az agyi inzulin-szint csökkenése a sejtek roncsolódásához vezethet. A memóriaveszteség akkor jelentkezik, ha a halott sejtek a hippocampusban voltak.
 
Az észrevétele annak, hogy az Alzheimer egy fajta agyi cukorbetegség, reményt ad arra, hogy gyógymódot találnak erre a borzalmas betegségre.


Címkék: memória, ideggóc, cukorbetegség, Alzheimer-kór, inzulin
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!