Idősebb emberek esetében a gyors séta előnyösebb, mint a lassú

Kiemelve annak fontosságát, hogy idősebb korban is fittnek kell maradni, egy francia vizsgálat szerint azok az idősebb emberek, akik lassú ütemben sétálnak, háromszor nagyobb eséllyel halnak meg kardiovaszkuláris betegségekben, mint azok, akik gyorsabb ütemben sétálnak.

A kutatók mérték a résztvevők lépési sebességét – összesen 3.208 fő, 65 és 85 év közötti férfi és nő vett részt a vizsgálatban – és összegyűjtötték a vizsgálat megkezdésekor a résztvevők orvosi és demográfiai adatait. A követéses vizsgálat 5 esztendeig tartott, melynek során rendszeres időközönként megvizsgálták a résztvevő emberek egészségi állapotát.

Miután az alapvető jellemzőket beállították, a kutatók azt állapították meg, hogy az idősebb emberek közül azok, akik lassabb ütemben sétáltak, 44 %-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint a gyorsabb ütemben sétálók. A leglassabban sétálóknál pedig a kardiovaszkuláris betegségek miatt bekövetkező haláleseteknek háromszor akkora volt a kockázata, mint a gyors ütemben sétáló embereknél.

A kardiovaszkuláris betegségek miatti elhalálozás megnövekedett kockázata mind a nőkre, mind a férfiakra jellemző volt, a 65-85 év közötti korosztályból a fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt egyformán érintette, valamint azokat is, akiknek fizikai aktivitási szintje alacsony volt, vagy csak a megszokott, kényelmes fizikai testedzést végezték.

A kutatás vezetője így összegezte az eredményt: „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az idősebb emberek mozgás-teljesítményének becslésére olyan egyszerű módszerek is felhasználhatóak, mint a sétálási sebesség, valamint hogy az idősebb emberek életének és szervezetük funkcióinak megóvásában a fitnessnek nagyon fontos szerepe van.”Címkék: fittség, kor, séta, kardiovaszkuláris betegség
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!