Idős korban az elhanyagolt dentális egészség szívbetegséget okozhat


A taiwani közegészségügyi biztosítási adatok elemzése támasztja alá azt a feltételezést, miszerint az orális (szájüregi) egészség és a szívbetegség között idősebb korban összefüggés lehet.


Az elemzés szerint azoknál az 50 év feletti embereknél, akiknél életük során legalább egyszer végeztek fogkőeltávolítást, a miokardiális infarktus, az egyéb kardiovaszkuláris események és a stroke előfordulási gyakorisága alacsonyabb volt, mint azoknál, akiknél soha nem végezték el ezt a beavatkozást. – jelent meg egy taiwani kutatási beszámoló az „Orvostudomány Amerikai Szakfolyóirata”-ban.
 
A taiwani kutatás során – amelynek befejezése hét évet vett igénybe – az ország Nemzeti Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázisából kiválasztott 22.000 fő beteg adatait elemezték. A „Taipei Veteránok Általános Kórház”-ának és a Nemzeti Yang-Min Egyetem Kardiovaszkuláris Kutató Központjának a kutatói szerint a már nyilvánosságra hozott eredmények azt tárják fel, hogy kevesebb a szívbetegség előfordulási aránya azok között az emberek között, akiknél korábban szájhigiénés beavatkozást (pl. fogkőeltávolítás) végeztek.

A stroke előfordulási aránya 1.1 %-kal volt magasabb azok között, akiknél soha nem végeztek ilyen beavatkozást, míg az akut miokardiális infarktus csak 0.6 %-kal többször fordult elő azok körében, akiknél soha nem történt fogkőeltávolítás.

Dr. Zu-Yin Chen vezető kutató a londoni Reuters Health tudósítójának elmondta, annak ellenére, hogy az eredmények meggyőzőek, nem igazolták azt, hogy a jobb szájhigiéné csökkentheti a szívbetegség kialakulásának a kockázatát, ugyanakkor az olyan dentális problémák, mint pl. a fogínybetegség, jóval nagyobb valószínűséggel növeli meg ezen kórképek kifejlődésének a kockázatát.

Dr. Chen szerint a friss kutatási eredmények azt sugallják, hogy kapcsolat lehet a szívbetegség és az orális egészség között. Maga az összefüggés és az a mód, ahogyan a szájüregi bakteriális gyulladás hozzájárul a szívbetegség kialakulásához, még mindig igen vitatott téma a fogorvosok közösségében.


Címkék: fog, fogmosás, száj, szívbetegség, fogkő, fogkőeltávolítás, szájüreg
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!