Hogyan vegyük észre a cukorbetegség jeleit?

Jelenleg több, mint 300 millió felnőtt és gyermek él a világon, akik cukorbetegségtől szenvednek. Ezek ellenére, a szakértők szerint az emberek jelentős része, nincs tisztában azzal, hogy cukorbeteg.

Az egyik oka ennek az lehet, hogy a legtöbb ember nem tudja, hogyan vegye észre a cukorbetegség tüneteit. Mivel a cukorbetegség öröklődik a családokban és bizonyos genetikai tényezők fokozzák a betegség kialakulásának lehetőségét, fontos, hogy az emberek észre tudják venni a cukorbetegség tüneteit, hogy meg tudják védeni magukat vagy szeretteiket.

Útmutató

1. Az 1-típusú cukorbetegség (inzulin-függő) tünetei egyértelműbbek, mint a 2-típusúé, és beletartoznak a gyakori vizelések (éjszaka is), folytonos éhségérzet, túlzott szomjúság és gyengeség, fáradtság és/vagy bosszússág.

2. Az 1-típusú cukorbetegek is tapasztalhatnak hasi vagy gyomorfájdalmat, hányingert vagy hányást a fentebb említett tüneteken kívül.

3. A 2-típusú cukorbetegség (inzulin-ellenálló) egy kicsit különböző tünetegyüttest produkál, amibe beletartozhat a végtagok bizsergése, homályos látás, fáradtság vagy álmosság, zavarodottság és a sebek vagy visszatérő bőrbetegségek lassú gyógyulása.

4. Vannak további tünetei is a 2-típusú cukorbetegségnek, amik megjelenhetnek, például az íny vagy a hugyúti vezeték visszatérő fertőzései és a bőr viszketése, beleértve a nemi szervet is.

5. Legyen tisztában a kockázattal, azzal, hogy tudja a befolyásoló tényezőket. Ezekbe beletartozik a túlsúly, családban megjelent cukorbetegség és bizonyos etnikumoktólvaló származás, mint például a hispániai, az indián és az afro-amerikai.

6. Keresse fel orvosát, ha egy vagy több tünetét észleli az 1-típusú vagy a 2-típusú cukorbetegségnek, hogy megbeszéljenek egy teljes orvosi vizsgálatot és egy vércukorszint mérést.

Tippek és figyelmeztetések
· A cukorbetegség diagnosztizálásához sok vizsgálaton kell átesni, de leggyakrabban egy orális glükóz tolerancia teszten és egy éhgyomorral elkészített vércukorszintmérésen.
· Ha már elmúlt 45 éves, javallott a vércukorszintjét ellenőriztetni 3 évente. Mindenesetre, ha fokozott kockázata áll fenn a cukorbetegség kialakulásának Önnél, akkor az orvosa elkezdheti ezeket a teszteket korábban is.

· A 2-típusú cukorbetegség tüneteinek felismerése nem olyan egyszerű, mint a 1-típusé. Sőt, a legtöbb 2-típusú cukorbeteg nem is produkál tüneteket addig, amíg a betegség ki nem fejlődik teljesen.
· A cukorbetegség tüneteit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Súlyos következmények csatlakozhatnak a cukorbetegséghez, beleértve a vakságot, veseelégtelenséget és a tüdő amputálását. Sőt, a cukorbetegség a hatodik a leghalálosabb betegségek listáján az Egyesült Államokban.Címkék: cukorbetegség, diabetes, inzulin
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2024 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!