Már évek óta tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak jók a szívnek. Ezek az egészséges zsírok csökkenti a gyulladásokat és segíthetnek csökkenteni a kockázatát azoknak a betegségeknek, amik a gyulladásokkal vannak összefüggésben, mint például a szívroham, stroke és sok rák betegség.
Most találtak még egy okot, amiért segíthet a szívnek és talán meg is magyarázza a jótékony hatásainak miértjét.
A kutatók szerint a betegnek, akinek (akinek szívkoszorúér betegsége van) több omega-3 van a szervezetében, annak segít a kromoszómák végének zsugorodásának lassításában.
A kutatók 600 beteget követtek (szívkoszorúér betegséggel) és megmérték a vérükben az omega-3 szintet és a telomerek hosszát a kutatás elején és 5 évvel később. Azt találták, hogy a magas omega-3 szint a vérben, lassít a telomerek rövidülésében.
Címkék:
Omega-3, szív, érrendszer, zsír, gyulladás, rák
|