Hogyan gyengíti a marihuána a memóriát?


A marihuána orvosi használatának legfőbb hátrányai közé tartozik a munkamemóriára gyakorolt káros mellékhatása és az a képessége, hogy átmenetileg megakadályozza a gondolkodáshoz, a felfogáshoz és a tanuláshoz szükséges információk feldolgozásának a folyamatát. Nemrég jelent meg az amerikai „Cell” c. szakfolyóiratban egy jelentés, amelyben a kutatók beszámolnak arról, hogy új betekintést nyertek ezekbe az emlékezet(memória)vesztési forrásokba.


A válasz szinte meglepetésszerű volt: a marihuána fő pszichoaktív összetevője, a THC (tetrahidrokannabinol) a neuronokra (idegsejtek) gyakorolt közvetlen hatásaitól függetlenül rontja a memóriát. A mellékhatások sokkal inkább a drog asztroglia sejtekre gyakorolt hatásából erednek. A neuronok az agyban az információ továbbítását végző sejtek, az asztroglia sejtek (más néven asztrociták, csillag alakú nem idegi sejtek a neuronok között) mintegy másodhegedűsként funkcionálnak: egyrészt vázelemként szolgálnak, másrészt táplálják az idegsejteket.

A kutatók szerint az eredmények fontos új betekintést nyújtanak az agy működésébe és fokozzák annak lehetőségét, hogy a marihuána előnyeit a fájdalom, a rohamok és egyéb betegségek kezelésében egy nap majd anélkül tudják felhasználni, hogy károsítaná a memóriát.

„Egereken végzett vizsgálatok alapján megállapítottuk, hogy ennek a jelenségnek – a marihuána munkamemóriára gyakorolt hatása – a kiindulópontjai az asztroglia sejtek.” – mondja Dr. Giovanni Marsicano, a francia INSERM (Idegtudományi Intézet, Bordeaux) kutatója.

„Ez az első direkt bizonyítéka annak, hogy az asztrociták módosítják a munkamemóriát.” – tette hozzá a kanadai Ottawa Egyetem neuropszichiátriai kutatóegységének a segédprofesszora (adjunktus).

„Ez a friss kutatási eredmény nem az első, amely arra utal, hogy az asztroglia sejtekkel korábban csak felületesen foglalkoztak. Az asztroglia sejtekre az elmúlt 100-150 éven keresztül csak úgy tekintettek a tudósok, mint az idegsejteket támasztó, védő és tápláló sejtekre.” – magyarázza Dr. Marsicano. „Az elmúlt egy évtized során egyre inkább gyűltek azok a bizonyítékok, amelyek azt támasztják alá, hogy ezek a sejtek jóval aktívabb szerepet játszanak az egyik neuron másik neuronnal való kommunikációjában: a Ca2+-függő glutamát felszabadításon keresztül jeleznek a neuronoknak.”

A kutatóknak kezdetben nem az volt a céljuk, hogy felfedezzék, a marihuána hogyan idézi elő a kognitív mellékhatásait, inkább azt szerették volna tudni, hogy a receptorok, amelyek mind a THC-re, mind az agyban természetes módon keletkező jelekre válaszolnak (reagálnak), miért találhatók meg az asztroglia sejteken. Ezek az 1. típusú kannabinoid receptorok (angol rövidítése: CB1R) nagy számban vannak jelen az agyban, elsősorban a különböző típusú neuronokon (idegsejteken).

Dr. Zhang és Dr. Marsicano kutatásuk során igazolták, hogy azok az egerek, amelyeknek az agyában csak az asztroglia sejtekről hiányoznak a CB1R receptorok, védve vannak a térbeli munkamemória problémától, amely rendszerint a THC (a marihuána fő pszichoaktív összetevője) egy dózisának a bevitelét követi. Ezzel ellentétben azok az állatok, amelyeknél a neuronokon lévő CB1R receptorok hiányoznak, továbbra is a szokásos memóriavesztéstől szenvednek.

„Amennyiben a különböző sejttípusok a CB1R receptorok különböző variánsait expresszálják, akkor megnyílhat az út az előtt, hogy a tudósok a neuronokon lévő receptorokat terápiásan aktiválják, miközben az asztroglia sejteket kihagyják.” – magyarázza Dr. Marsicano.

„Kutatásunk bemutatja, hogy a kannabinoid intoxikáció (mérgezés) az asztroglia sejteken lévő CB1R receptorok aktivációjának a következménye.” – írták jelentésükben a kutatók.

„Az eredmények továbbá azt is sugallják, hogy az asztrociták a memória (emlékezet) egyéb formái esetében nem várt szerepet játszhatnak, a térbeli munkamemória zavaron túl.” – jegyzi meg Dr. Zhang.

A kutatók azt remélik, hogy feltárják az endocannabinoidok asztroglia és más sejteken kifejtett aktivitását.

A szervezet egyik endogén rendszere az endocannabinoid rendszer, amelynek normális körülmények között szerepe van a szervezet energia háztartásában és anyagcseréjében, a fájdalomérzetben, a hangulatban, a memóriában és még nagyon sok más funkciója is van. A cannabinoid receptorok az egész szervezetben megtalálhatók, többek között az agyban, a perifériás szervekben, valamint az immunrendszerben (ott a CB2R). Az agyban a CB1R receptorok azokon a területeken találhatók, amelyek az éhségérzet kialakulásáért felelősek és az evéshez vezetnek. A receptorok a sejtek felszínén elhelyezkedő jelfelfogó és jelző molekulák (fehérjék), melyek valamilyen sejten kívüli molekula hatására a sejt válaszát váltják ki. A folyamatot jelátviteli folyamatnak nevezik.

„Bármilyen fiziológiai funkcióra gondol valaki a szervezetben, úgy tűnik, hogy bizonyos ponton az endocannabinoidok érintettek benne.” – jegyzi meg Dr. Marsicano.

„Ez pedig annak megértését jelenti, hogy azok a természetes jelző molekulák, amelyek az asztroglia és más sejteken aktiválódnak, hogyan fejtik ki a valódi hatásukat. Ennek alapján pl. megtalálhatjuk annak módját, hogyan közelítsünk Alzheimer-kór esetén a munkamemória problémához.” – foglalta össze Dr. Zhang.

Címkék: memória, elme, agy, emlékezet, marihuána, információ
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!