Híznak a gólyák

Az idén kezdő egyetemisták félhetnek: ugyanis a gólyáknál általános a hízás.

Egy új tanulmány megmutatta, hogy 4-ből 1 gólya legalább 5%-át felhízza a testtömegének, átlagosan 4.5 kilót az első szemeszter alatt.

Ez a tanulmány egy bizonyíték arra, hogy az egyetemi életre való átállás egy kritikus időszak a hízás szempontjából, az egyetemisták pedig nagyobb veszélyben vannak az elhízásra, így jobban kell figyelniük súlyukra.

Már több tanulmány is bebizonyította ezt az állítást, de ez az első tanulmány, ami azt is vizsgálta, hogy hogyan viselkednek az emberek abban az időszakban, amikor a gimnáziumi életről átállnak az egyetemire. Ezeket a viselkedési szokásokat pedig összekötötték azzal, hogy mi okozhat súlygyarapodást.

A tanulmány 159 tanulót vizsgált. Minden tanuló testsúlyát lemérték az őszi félév elején végén és elején is. A résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek az étkezési szokásaikról, testmozgásukról és más, az egészséggel kapcsolatos szokásokról a gimnázium utolsó 6 hónapjában és az egyetem első félévében.

A kutatók megállapították, hogy a felszedett kilók összege viszonylag kevésre jött ki, 1.5 kilóra. Viszont a gólyák 23%-a hízta fel a testsúlya 5%-át, fogyni viszont senki sem fogyott ennyit.

A férfiak és nők között nem állapítottak meg különbséget a tanulmányban.

Címkék: egyetemisták, egyetemi élet, hízás, súlygyarapodás
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!