Heti egy tábla csokoládé elfogyasztása védelmet nyújthat a stroke ellen

Heti egy tábla csokoládé elfogyasztása segíthet megelőzni a stroke bekövetkezését – állítják kanadai kutatók.

A kutatóorvosok 50.000 ember bevonásával végezték vizsgálataikat és megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik hetente fogyasztottak csokoládét, 22 %-kal csökkent a stroke rizikója, szemben azokkal, akik nem fogyasztottak csokoládét. Továbbá, azoknál az embereknél, akik korábban már átestek stroke-on, de rendszeres csokoládé fogyasztók voltak, 46 %-kal csökkent az elhalálozás kockázata.
 
A kutatók szerint megállapításaik azon alapszanak, hogy a csokoládé nagyon gazdag flavonoidokban, melyek antioxidánsok. A szervezetben keletkező szabad gyökök a bizonyos kórokozók elleni védelmet szolgálják, azonban ha a szabad gyökök megfelelő kontroll nélkül felszaporodnak, öregedési folyamatokat indítanak el, károsítják a sejtek DNS állományát és más fehérjéket is. Megfékezésükre az antioxidánsok szolgálnak. A polifenolok közé tartozó flavonoidok is ilyen antioxidáns hatású vegyületek, amelyek közül a kakaóbab többfélét is tartalmaz.
 
A kakaó több fontos fenolt tartalmaz, mint a vörösbor, ezáltal eredményesen csökkenti a koleszterinszintet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. A csokoládé flavonoid tartalma segít megőrizni az erek rugalmasságát, megkönnyíti a vér áramlását a legszűkebb hajszálerekben is. Ezáltal csökken a vérrögképződés valószínűsége, így a stroke (szélütés) és a szívinfarktus kockázata is csökken.
 
A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, fontos észben tartani, hogy a túl sok csokoládé fogyasztás elhízáshoz vezethet, mivel a csokoládé telített zsírokban gazdag. (Egy 10 dkg-os tábla csokoládé átlagosan 500 kilokalóriát tartalmaz.) Emellett a stroke elleni fogyasztásra leginkább az étcsokoládé felel meg, amelynek magas a kakaótartalma, mivel a tej gátolja a flavonoidok felszívódását.
 
A kanadai kutatóorvosok szükségesnek tartják, hogy további kutatások is vizsgálják meg a csokoládé fogyasztás és a stroke csökkent kockázata közötti összefüggést. A stroke és a szívproblémák a cukorbetegség gyakori szövődményei közé tartoznak.

Angliai diabétesz szakemberek azt fűzték hozzá a kanadai kutatók megállapításaihoz, hogy azzal már eddig is tisztában voltak, hogy a csokoládé flavonoid összetevői bizonyos védelmet nyújtanak a szívbetegségek ellen. Mindazonáltal, azt egyáltalán nem tanácsolják senkinek, hogy nagyobb mennyiségű csokoládét kezdjen el fogyasztani, mivel egy tábla csokoládé cukor- és zsírtartalma magas. A cukorbetegeknek pedig fontos az olyan diéta betartása, amely zsírban, sóban és cukorban szegény, viszont fontos, hogy naponta sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak.


Címkék: csokoládé, csoki, stroke, kakaó
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!