Hét tipp a gyors energiafokozáshoz!


Ahhoz, hogy boldognak érezzük magunkat, elengedhetetlenül fontos az, hogy érezzük, tele vagyunk energiával. Kutatások igazolják azt, hogy amikor valaki energikusnak érzi magát, akkor sokkal jobb az önmagáról alkotott véleménye is. Másrészt pedig, ha valaki kimerültnek érzi magát, azok a feladatok, amelyek normál körülmények között boldoggá tennék őt – mint pl. az ünnepi dekoráció felrakása, készülődés egy partira vagy egy utazás megtervezése -, inkább levertté és szomorúvá teszik.


Ha úgy érezzük, fogytán az energiánk, próbáljuk meg a következő hét technika valamelyikét alkalmazni (előtte igyunk valamilyen koffein tartalmú italt – pl. egy kevés kávét vagy teát):

1. Testmozgás. Még egy rövid, de gyors, 10 perces séta is fokozza az energiát és javítja a hangulatot. Ez valóban működik, tehát próbáljuk ki! Az emberek gyakran azt mondják, hogy túl fáradtak a testmozgáshoz, valójában azonban – hacsak nem nagyon intenzív gyakorlatokat végez valaki – a testmozgás fokozza a szervezet energiáját, nem pedig kimeríti.

2. Hallgasson valamilyen élettel teli zenét! Ez az egyik leggyorsabb, legkönnyebb módja annak, hogy energialökethez jusson.

3. Elegendő alvás. Ha az ébresztőóra mindennap megszólal, akkor valószínűleg Ön nem alszik eleget és ez bizony sokat számít. A legtöbb felnőttnek éjszakánként legalább 7 óra alvásra van szüksége. Ne viccelődjön azzal, hogy mennyi alvásra van szüksége!

4. Tevékenykedjen energikusabban. Kutatások azt igazolják, hogy amikor az emberek gyorsabban mozognak, akkor felgyorsul az anyagcseréjük. Mivel az a mód, ahogyan cselekszünk, befolyással van arra, ahogyan érezzük magunkat (csaknem rejtélyes fokban!), ha energikusan tevékenykedünk, akkor jóval energikusabbnak is fogjuk magunkat érezni. Álljunk fel például telefonálás közben, sétáljunk gyorsabban és beszéljünk élénkebb stílusban.

5. Beszélgessünk a barátainkkal. Igazi feltöltődést jelent, ha más emberekkel kontaktusba lépünk. Észrevehetjük, hogy ha rossz kedvünk van és az utcán belefutunk az egyik barátunkba, a beszélgetés után sokkal energikusabbnak fogjuk magunkat érezni. Vegyük fel tehát a kapcsolatot valamelyik barátunkkal, ha energialöketre van szükségünk. Ez mind az introvertált (befelé forduló, önelemző), mind az extrovertált (kifelé forduló, aktív személyiség) embertípusok esetében egyformán érvényes.

6. Csináljunk valamit. A tennivalók listáján lévő feladatok közül végezzünk el egy idegesítő házimunkát, majd húzzuk ki a listáról. Érezni fogjuk, hogy ez hatalmas energiaáradatot zúdít ránk. Ahhoz, hogy igazán feltöltődjünk, takarítsuk ki az egyik beépített szekrényt belül. Csodálkozni fogunk azon, hogy utána milyen nagyszerűen érezzük magunkat. Van egy jó mondás, mely szerint: „Minden elvégzendő feladatlistán lennie kell egy olyannak, amit 5 percen belül meg tudunk csinálni.” Ha ez minden, amit aznap el tudunk végezni, akkor tegyük is meg. Sokkal jobban fogjuk magunkat aznap érezni.

7. Csak ritkán térjen el az előretervezett étkezési stratégiájától. Igen kísértő tud lenni, hogy egy doboz jégkrémet vegyünk elő a hűtőből, amikor unottak és kedvetlenek vagyunk, de a végén ezek az extra kalóriák inkább csak depressziós hangulatot fognak okozni. Általánosságban véve elmondható, hogy legyünk nagyon óvatosak az étkezés terén, ha éppen nincs jó hangulatunk.

Az energia és az energiahiány egyaránt fertőző tud lenni. Ha valaki energikusnak érzi magát, akkor segíteni fogja a körülötte lévőket abban, hogy ők is energikusnak érezzék magukat. Ettől pedig boldogabbnak is fogják magukat érezni. A munkahelyeken például az, ha valaki rendszeresen „energia feltöltő” szerepben mutatkozik, az egyik legerőteljesebb előrejelző faktora annak, hogy az értékelésekor pozitív teljesítményűnek fogják tartani.


Címkék: energia, alvás, pihenés, mozgás, boldogság
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2020 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!