Harc a méhnyakrák ellen háztartási ecettel – a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával


A thaiföldi 37 éves Ms. Maikaew Panomyai szinte táncra perdült, amikor kijött a vizsgálóból és gyenge angol nyelvtudásával csak ezt mondogatta: Minden OK, minden OK! Majd anyanyelvén hozzátette: „A nővér azt mondta, hogy nincs méhnyakrákom, sőt, még az a kis fehér folt is, amit 3 évvel ezelőtt én magam kezeltem, eltűnt.”


A tünetmentes állapotot megerősítő diagnosztikai eszköz, amelyet a nővér orvos jelenléte nélkül is használhat Thaiföldön, egy meglehetősen egyszerű, gyors és költségmentes eljárás volt és olyan potenciállal bír, mint a gazdagabb országokban használt Papanicolau-teszt (rövidítve: Pap-teszt).

A világban évente több mint 250.000 nő hal meg méhnyakrák következtében, közülük csaknem 85 % az alacsony és a közepes jövedelmű országokban él. Évtizedekkel ezelőtt a méhnyakrák még az USA-ban is több nőt ölt meg, mint bármilyen más ráktípus. Mostanra azonban messze elmarad a tüdő-, az emlő-, a bél- és a bőrrák veszélyessége mögött.

Azt a diagnosztikai módszert, amelyet a thaiföldi nővér is használt, az 1990-es években fejlesztették ki a híres amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem szakértői és a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) 2010-ben hagyta jóvá hivatalosan használatra. A módszer rendkívül egyszerű: apró kefével ecetet (ecetsavat) juttatnak a méhnyak területére. Az ecet a prekancerózus (rákmegelőző) állapotban lévő sejteket fehérre festi. Ezt követően a kóros szövetet fagyasztással lehet kezelni, egy széndioxid tartály segítségével hűtött fémszonda használatával. A tartály bármely Coca-Cola palackozó üzemben rendelkezésre áll.

Az eljárás egyike azoknak az olcsó és hatékony orvosi fejlesztéseknek, amelyeket a fejlődő országokban széles körben tesztelnek. Az új és olcsó diagnosztikus és sebészeti technikák, a féregirtószerek, a különböző farmakológiai ágensek és protézisek (műanyag pótló anyagok) napjainkban már életek sokaságát mentik meg ezekben az országokban.

A nyugati országokban a méhnyakrákszűrés, vagy citológia (Pap-teszt) során a méhnyak felszínéről, a méhnyak csatornáról és a hüvelyváladékból a nőgyógyász kenetmintát vesz. A méhnyakrákszűrés citológiai kenetét az erre rendszeresített laboratóriumokban a patológusok mikroszkóp alatt vizsgálják meg és értékelik ki az eredményt.

A fejlődő országok többségében hiányoznak a jó minőségű laboratóriumok és az eredmény megérkezésére akár heteket is kell várni. Ezekben az országokban a távoli vidékeken élő vagy dolgozó nőket gyakran nehéz elérni és ez akkor is problémát jelent, amikor egy szűrővizsgálat során kiderül, hogy veszélyes, prekancerózus léziójuk van.

Ms. Maikaew is egyike lehetett volna ezeknek a nőknek. A hölgy éttermi pénztáros Ko Chang szigetén. Ko Chang Phuket után Thaiföld második legnagyobb szigete, a kambodzsai határ mentén fekszik, egy trópusi tengeri nemzeti park és Thaiföld természeti értékekben (területének több mint 70 %-a szűz esőerdő) legjobban megőrzött turisztikai desztinációja. Ms. Maikaew éppen hazalátogatott a kis rizstermelő faluban, Poyai-ban élő édesanyjához, aki arra kérte a lányát, hogy menjen el a nőgyógyászati szűrővizsgálatra.

Ms. Maikaew három évvel korábban hasonló módon jutott el a szűrővizsgálatra és akkor fehér sejteket találtak nála. Ezek a fehér sejtek szemölcsre emlékeztetnek és a HPV, a humán papillomavírus fertőzése okozza őket.

„Akkor is krioterápia (fagyasztásos kezelés) segítségével távolították el a kóros méhnyakszövetet, amely ugyan okozott egy kis fájdalmat, de elviselhető volt.” – mondja Ms. Maikaew.

„Amióta a 30-as életéveiben kétszer is átesett a méhnyakrákszűrésen, 65 %-kal csökkent nála a méhnyakrák kifejlődésének a kockázata.” – állítja a Bill & Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott „Méhnyakrák Prevenciós Szövetség” tanulmánya. A Szövetség tulajdonképpen az Alapítvány finanszírozásával működő nemzetközi egészségügyi szervezetek egy koalíciója.

Az eljárás, amely VIA/cryo néven ismert (az angol visual inspection with acetic acid rövidítése), azt jelenti, hogy a méhnyakat ecet (ecetsav) segítségével vizualizálják – kifehéríti a kóros szövetet -, majd krioterápiával, azaz fagyasztással kezelik. Ennek a diagnosztikai módszernek az alkalmazásához nincs szükség nőgyógyászra, egy képzett nővér is elvégezheti és mindössze egy vizit szükséges a detektáláshoz és egy kezdődő rák „megöléséhez”.

Thaiföld a többi nemzetnél jóval tovább ment a módszer adoptálásában. Több mint 20 ország, köztük Ghana és Zimbabwe, teljesítette eddig az ún. pilot (kísérleti) projektet. Thaiföld 75 tartományából 29-ben a VIA/cryo módszer segítségével történő diagnosztizálás ma már rutin eljárássá vált és a 8 millió fő, 30-44 év közötti női lakosból eddig már 500.000 főt teszteltek legalább egy alkalommal.

Dr. Bandit Chumworathayi magyarázata szerint - a Khon Kaen-i Egyetem nőgyógyásza, aki közreműködött az első thai VIA/cryo programban – az ecet kiemeli a tumort, mivel a rosszindulatú daganat sejtjeinek jóval több DNS-ük van és így több fehérjét és kevesebb vizet tartalmaznak, mint az egészséges szövetek.

A VIA/cryo módszer jóval pontosabban tárja fel a pretumorokat (rákmegelőző állapotú daganatok) mint a tipikus Pap-teszt. Ugyanakkor jóval több fals pozitív szövetet eredményez. Ez azt jelenti, hogy a rózsaszín méhnyak-szövet elfehéredik, de mégsem rosszindulatú. Ilyen problémák miatt sajnos egyes nőknél szükségtelenül végzik el a krioterápiát.

A krioterápia kb. 90 %-ban hatékony és a legfőbb mellékhatása az égő érzés, amely azonban 1-2 nap alatt fokozatosan megszűnik. Ezzel ellentétben a hagyományos módszer, a biopszia, vérzést okozhat.

„Néhány orvos elutasítja a krioterápia módszerét. Úgy nevezik, hogy: 'szegényes ellátás szegény embereknek.' Véleményem szerint ez egy félreértés, mivel ez a terápia a rendelkezésre álló erőforrásaink leghatékonyabb kihasználását jelenti.” – mondja Dr. Wachara Eamratsameekool, a „Roi Et Kórház” nőgyógyásza, aki közreműködött ennek a pionír módszernek a bevezetésében.

A nővéreket műhelymunka keretében képzik. Ún. „flashcard”-ok (felvillanó kártyák) mutatják a méhnyak esetében diagnosztizálható problémákat. Nőgyógyászati vizsgákat viszont már élethű próbababák plasztik cervixe (méhnyak) használatával kell tenniük. A műanyag méhnyak körül a kóros szövetterületeket virsli szeletek segítségével utánozzák, amelyeket a nővéreknek a krioterápia használatával kell eltávolítaniuk. Ezeket a virsli szeleteket a valósághű beavatkozás imitálása érdekében műanyag csövekben mélyen rögzítik. Az ilyen összetett vizsgák letétele után a nővéreket minibuszok segítségével szállítják a közeli vidéki klinikákra, ahol viszont már valódi nőbetegeken alkalmazzák az elsajátított tudást.

Mivel a méhnyakrák kifejlődése akár évtizedeket is igénybe vehet (!!!), egyelőre azt még nem lehet klinikailag bizonyítani, hogy Thaiföldön csökkent volna a méhnyakrák előfordulási aránya. Tényszerűen, Roi Et tartományban (Thaiföld észak-keleti részén fekszik), ahol először kezdték meg a nők tömeges szűrését, a méhnyakrák előfordulási aránya a normálisnál nagyobbnak bizonyult, de az orvosok ezt az eredményt az extra tesztelésnek tulajdonítják. A 11 évvel ezelőtt lefolytatott első klinikai vizsgálatban való részvételre felkért 6000 nőből egyiknél sem fejlődött ki veszélyes stádiumú méhnyakrák.

Az 1990-es években kezdte meg a VIA/cryo módszer alkalmazását Dr. Paul D. Blumenthal amerikai nőgyógyász Afrikában és Dr. Rengaswamy Sankaranarayanan Indiában. Dr. Blumenthal elmondása szerint kollégáival a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemen vitatták meg azokat a módszereket, amelyek használatával a méhnyak léziók könnyebben felderíthetők és azt a következtetést vonták le, hogy az ecetsavval (ecettel) való „kifehérítés” hatékony módszer lehet.

A kóros léziók fagyasztással történő eltávolítása (krioterápia) rutin beavatkozásnak számít a nőgyógyászatban, de a bőrgyógyászatban is. A kihívást az jelentette, hogy ezt a rutin beavatkozást olcsóbbá és könnyebbé tegyék, mivel a krioterápiához szükséges folyékony nitrogén nehezen beszerezhető a fejlődő országokban, de a széndioxid könnyen hozzáférhető.

Úgy tűnik, Thaiföld teljes mértékben befogadta az ecetes technikát. Több mint 100.000 nővért képeztek ki és többségében ők vezetik azokat a vidéki klinikai hálózatokat, ahol ezt a diagnosztikai módszert alkalmazzák.

Nagyon sok fejlődő országban a szegény vidéki területeken élő lakosok először sámánokhoz és gyógyfüves emberekhez fordulnak, mielőtt valódi orvoshoz eljutnának, de a szegény thaiföldi embereknek erre nincs szükségük. Thaiföld lakosainak a 95 %-a tud írni-olvasni és megbízhatnak az orvosaikban. A thai király maga is egy orvos és egy nővér szülőpár gyermeke. Az édesapa az USA-ban, a Harvard Egyetemen tanult. Az egyik királyi hercegnőnek kémiai doktorátusa van és érdeklődik a rákkutatás iránt.

Dr. Wachara szerint Thaiföld valódi titka azonban az, hogy van egy Lady Kobchitt-jük. Lady Kobchitt a Bangkoki Chulalongkorn Egyetem Orvostudományi Iskolájában Dr. Kobchitt Limpaphayon a kollégái számára és egyszerűen csak „Kobbie”-nak hívták sok-sok évvel ezelőtt osztálytársai a New Yorki Albany Orvostudományi Főiskolán. Jelenleg a thai királyi család nőgyógyásza.

„Kobbie egy olyan természeti erő, mint egy tornádó.” – mondja Dr. Blumenthal, akik együtt tanított a doktornővel. 1971-ben Dr. Kobchitt fiatal nőgyógyászként Albanyból Baltimore-ba költözött és ott kezdett el dolgozni a Johns Hopkins Kórház „Nemzetközi Nőgyógyászati és Szülészeti Oktatási Program”-jában. 1999-ben olvasta Dr. Blumenthal egyik klinikai vizsgálati jelentését és ezt követően kérte őt fel arra, hogy segítsen a VIA/cryo diagnosztikai módszert Thaiföldön bevezetni.

„Kapcsolati tőkéje és meggyőző ereje nélkül lehetetlenség lett volna a Királyi Thai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégiumot rávenni arra, hogy adják fel a Pap-teszt alkalmazását vagy nyomást gyakorolni a thai parlamentre, hogy engedélyezzék a nővéreknek a krioterápia használatát, mivel azt korábban csak orvosok végezhették.” – mondta Dr. Bandit, a Khon Kaen-i Egyetem nőgyógyásza.

A thaiföldi közklinikákon bevezetett VIA/cryo ingyenes szűrés létfontosságú tehát az olyan nőknek, mint amilyen Ms. Maikaew is.

A szűrésen vele együtt ott volt egy másik hölgy is, a 36 éves Mrs. Yupin Promasorn, aki snacket árul Bangkokban. Mrs. Promasorn férje ún. tuk-tuk taxisofőr (nyitott, több üléses, motorkerékpárral működtetett személyszállító jármű). Két gyermeket nevelnek, így Mrs. Promasorn-nak nincs ideje arra, hogy Bangkok zsúfolt közkórházaiban várakozzon, ráadásul túl szegény ahhoz, hogy magánorvost keressen fel. Férjével így is 12 órát utaztak haza Poyai-ba, a szülővárosukba, hogy részt vehessen a VIA/cryo szűrővizsgálaton ugyanúgy, mint Ms. Maikaew. Amikor megállapították, hogy „negatív”, akkor nevetve dőlt hátra egy karosszékben és ezt mondta: „Úgy érzem, mintha egy hatalmas hegy gördült volna le a mellkasomról.”


Címkék: méhnyakrák, prevenció, megelőzés, VIA/cryo, krioterápia
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!