Hangulattól függhet a látás

Mind hallottunk már lila üveges szemüvegről. Egy új tanulmány viszont kimutatta, hogy a hangulat tényleg befolyásolhatja a látásunkat.

Akiknek jó kedvük van nem feltétlenül látják a világt rózsaszínben, de az biztos, hogy több információt szívnak be, ha ránéznek valamire. Azok az emberek pedig, akiknek rossz kedvük van, hajlamosak a csőlátásra.

Kanadai kutatók végezték a tanulmányt, amelyben 16 ember vett részt, átlagosan 22 életévvel. Minden résztvevőnek normális látása volt.

A részvevőknek képeket mutattak, amik abból a célból készültek, hogy befolyásolják a hangulatot jó, semleges vagy rossz irányba. Ezután olyan képeket mutattak nekik, melyek közepén egy arc volt látható, amit egy helyszín vett körbe, mint például egy ház. A résztvevőknek be kellett azonosítaniuk az arc nemét. Amikor rossz hangulatban voltak, a résztvevők csak az arcról szívtak be információt. Amikor jó hangulatban voltak, a környezet információit is megjegyezték.

A kutatók tudták az eseményeket követni MRI-n keresztül.

A kutatók szerint a jókedv – és a több információ beszívása – pozitív és negatív is lehet, a körülményektől függően.

A jókedv megnöveli annak az ablaknak a méretét, amin keresztül látjuk a világot. A jó oldala ennek az, hogy a dolgokat így globális nézőpontból szemlélhetjük. A rossz viszont az, hogy elvonhatja a figyelmünket kritikus tevékenységekről, amik szűk koncentrálást igényelnek, mint például veszélyes gépek irányítása vagy reptéri csomagok scannelése.

Címkék: látás, hangulat, észlelés, figyelem
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!