Hamis az a sztereotípia, hogy baj van a házasságot még soha nem kötött középkorú emberekkel?

Az egyedülállókat, akik már elmúltak 40 évesek anélkül, hogy valaha is házasságot kötöttek volna, az emberek általában sajnálni szokták – pedig egy friss amerikai kutatás azt mutatta ki, hogy a házassági kötelék nélkül élő emberek sokszor pszichikailag egészségesebbek, mint házas embertársaik. Sőt, még azt is meg szokták az emberek kérdezni, nincs-e valami baj azzal, aki a szingli életmódot választja.

Egy friss, pszichológiai mérőmódszereket alkalmazó kutatás szerint a házassági kötelékben soha nem élt emberek, akik már elmúltak 40 évesek, éppoly életrevalóak – pszichológiai értelemben -, mint hasonló korosztályú házas embertársaik.

„Ha megnézzük a házassági kötelékben soha nem élt embereket, akik úgy érzik, mindig irányító szerepben vannak, kontrollálják saját életüket, magas az önalkalmassági szintjük, tudják, hogyan törődjenek önmagukkal – tulajdonképpen azt tapasztalhatjuk, hogy érzelmi jólétük sokkal magasabb szintű, mint a házas embereké.” – közölte véleményét a kutatásról kiadott publikáció szerzője, egy pennsylvaniai főiskola pszichológia professzorasszonya.

A kutatáshoz a professzorasszony egy amerikai felmérés („A középkorúak gyarapodásának nemzeti áttekintése”) adatait használta fel, áttekintve több, mint 1500 fő, 40-74 év közötti amerikai ember válaszait. A válaszadók között házasok és házasságban soha nem élt emberek is voltak. Legtöbbjük, 1.486 fő házas volt, míg 105 fő volt az, aki soha nem élt házassági kötelékben.

A professzorasszony a hangsúlyt a házasságban soha nem élt emberekre fektette. Véleménye szerint néha összekeverik őket az elvált, különélő, vagy megözvegyült emberekkel, de ő a kutatásához kizárólag a házasságban soha nem élt emberek adatait és válaszait vizsgálta, és hasonlította azokat a házas emberekéhez.

A levont következtetések szerint a házasságban soha nem élt emberek - összességében – önmagukról úgy számolnak be, hogy alacsonyabb általános érzelmi jólétben élnek, mint korosztályuk házas tagjai. Azonban, ha pszichológiai erőforrásaikat vizsgálják – ezek azok a dolgok, amelyek segítik az embereket az élet kihívásaival való megküzdésben -, akkor már könnyen összehasonlíthatóvá válnak a házasokkal.

A professzorasszony három pszichológiai erőforrás-mértéket vizsgált meg, a személyes hatalmat (az a fok, amikor az emberek úgy érzik, az életükben kontrollálni tudják a dolgokat, amely nagyon fontos a depresszió elkerülése szempontjából), a hajtóerőt (arra való hajlam, hogy valaki önmagára koncentráljon, ami nagyon fontos a mentális egészség szempontjából) és az önalkalmasságot (az autonómia érzése, amely szintén a jobb mentális egészséghez kapcsolódik).

Azoknak a résztvevőknek, akik soha nem voltak házasok, kevesebb a szociális erőforrásuk. Általánosságban azt válaszolták önmagukról, hogy kevesebb (észlelt!) támogatást kapnak a családjuktól, mint a házas emberek. Ennek ellenére, minél magasabb pontszámot adtak a felmérőívben ezekre a pszichológiai erőforrásokra, annál nagyobb volt az érzelmi jólétük. Sőt, nagyobb, mint azoké a házas embereké, akik szintén magas pontszámmal értékelték a szociális erőforrást.

Ebben az értelemben a kutatás lerombolta azt a mítoszt, hogy a házasságban soha nem élt emberekkel valami baj van. Valójában az önalkalmasság magas szintje egy házassági kötelékben ellene dolgozik az embereknek. Ahhoz, hogy egy házasság jól működjön, szükség van a felek bizonyos fokú kölcsönös egymásrautaltságára. Ez magyarázhatja azt, hogy néhány, házasságban soha nem élt ember miért döntött amellett, hogy nem köt házasságot. Valószínűleg minél hosszabb ideig éltek egyedül, annál nagyobb fokú önalkalmasság-érzést fejlesztettek ki magukban.

A kutatás azt sugallja, hogy a házasság – amelyet gyakran egész életre szóló kapcsolatnak szánnak – nem mindenki számára a legjobb megoldás. A legtöbb ember számára a házasság kívánatos cél. De van az embereknek egy olyan részhalmaza, az ultra-független személyiségek, akik számára nem ez jelenti az élet megélésének a legjobb módját. Ez érvényes azokra az emberekre is, akik a kutatásban magas önalkalmassági szinttel rendelkezőnek bizonyultak. Feltehetőleg sokkal boldogabbak, mert nem házasodtak meg.


Címkék: házasság, szingli, egyedülálló, társ, társadalom
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!