Ha a szülő aggódik, hogy gyermekénél kialakul az ekcéma, akkor inkább kutyát válasszon háziállatnak, mint macskát

Az ekcémás gyermekek számára hasznos lehet, ha van kutyájuk, de a macskatartás negatív következményekkel járhat – állítják az amerikai Cincinnati Egyetem (rövidítve: UC) Orvostudományi Főiskolájának kutatói.

Az ekcéma, amely gyermekkorban nagyon gyakran alakul ki, és sajnos esetenként a felnőttkorba is átnyúlik, egy krónikus (hosszan tartó) betegség, amely miatt a bőr kiszárad és irritálttá válik. A friss kutatási eredményről beszámoló cikket nemrég publikálták a „Journal of Pediatrics” (Gyermekgyógyászat Szakfolyóirata) c. amerikai szaklapban. A cikk szerzője, Dr. Tolly Epstein segédprofesszor a következőket mondja erről:

„Az ekcémás allergiában szenvedő gyermekek száma emelkedik, de ennek okaival egyelőre nem vagyunk tisztában. Kutatásunk eredménye azt sugallja, hogy a magas kockázatú populációban kisgyermekkorban a „kutya allergéneknek” való kitettség tulajdonképpen védőhatású a jövőbeni allergia kifejlődése ellen.”

A UC Orvostudományi Főiskola kutatói, a cincinnati „Gyermekek Kórházi Orvostudományi Központjának” kutatóival karöltve azt állapították meg, hogy egy gyermeknél, akinél a kutya allergiát vizsgáló teszt eredménye pozitív lett, sokkal alacsonyabb az ekcéma kifejlődésének a kockázata 4 éves korban, ha a kicsinek már 1 éves kora előtt is volt kutyája. Másrészről azoknál a gyermekeknél, akik olyan háztartásban nevelkedtek, ahol nem tartottak kutyát, és teszttel igazoltan allergiásak lettek a kutyára, négyszer nagyobb valószínűséggel fejlődik ki az ekcémás bőrállapot.

A vizsgálatban a kutatók 636 fő, olyan kisgyermekek adatait vizsgálták meg, akik a „Cincinnati Gyermekkori Allergia és Légszennyezettségi Vizsgálat, rövidítve: CCAAPS” elnevezésű kutatási program résztvevői voltak. A nevezett program egy epidemiológiai vizsgálat volt, amelyben az orvosok a környezeti allergén részecskék gyermekek légzőszervi egészségére gyakorolt hatásait kutatták. A 636 kisgyermek allergia kifejlődése szempontjából magas kockázatúnak minősült, mivel szüleik allergiában szenvedtek.

A kutatók vizsgálataikat kiterjesztették a háziállattartás – különösen a cicák és a kutyák vonatkozásában – és az ekcéma kifejlődésének kockázata közötti összefüggés tanulmányozására is. A kutatásba bevont gyermekeket születésük napjától kezdve minden évben alávetették egy tesztnek, amelyben 17 különféle allergénre adott reakciójukat vizsgálták. Az allergének között voltak élelmiszerek, légúti allergének és a környezet szennyezéséért felelős allergének is, mint pl. a diesel üzemanyag részecskék. Emellett a szülők is rendszeresen jelentették a gyermekek allergia tüneteit és megbetegedéseit.

Végül a kutatás feltárta, hogy ha a gyermekek kutyatulajdonosok voltak, az előnyös hatást gyakorolt a kutya allergiában szenvedő gyermekekre, de azokra a gyermekekre, akik macska allergiában szenvedtek, a macskatartás negatívan hatott.

Dr. Epstein véleménye ezzel kapcsolatosan az alábbi volt:

„Azok között a gyermekek között, akik már 1 éves koruk előtt is cicagazdik voltak, és eközben allergiásak voltak a macskára (ez utóbbit tesztek igazolták), 13-szor nagyobb volt az esélye annak, hogy 4 éves korukig kifejlődik náluk az ekcéma. Ezzel szemben azoknál a gyermekeknél, akik nem voltak allergiásak a macskára, de volt cica a háznál, egyáltalán nem volt emelkedett az ekcéma kifejlődésének a kockázata.”

A kutatók azt remélik, hogy vizsgálatuk eredménye segíthet a háziállat megválasztásában azoknak a szülőknek, akiknek gyermekeit az ekcéma kifejlődése szempontjából magas kockázatúnak minősítették.

Röviden az allergiáról

Ha káros baktériumok jutnak a szervezetünkbe, immunrendszerünk megtalálja őket és felveszi velük szemben a harcot. Ebben az esetben a baktériumot patogénnek, azaz kórokozónak nevezik, mivel olyan idegen test a szervezetünkben, amely ártalmas és betegséget okozhat.

Egyes esetekben az immunrendszerünk tévedhet, és úgy csap le egy ártalmatlan anyagra, mintha az patogén lenne. Például, a pollen (virágpor) nem patogén, és ártalmatlan anyag. Egyes emberek immunrendszere mégis megtámadja a pollent, mintha az patogén lenne. Ezekre az emberekre mondjuk azt, hogy allergiásak a virágporra.
Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy az allergia nem más, mint az adott személy immunrendszerének téves reakciója egy ártalmatlan anyagra. Az anyagot, amely kiváltja az allergiás reakciót, allergénnek nevezzük. Ennélfogva a virágporra allergiás személy számára a pollen egy allergén.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (angol rövidítése: NIH) állásfoglalása szerint az allergia kifejlődésének kockázata genetikai alapú. Ha egyik szülő sem allergiás, mindössze 15 % annak a kockázata, hogy gyermekeiknél kifejlődik valamilyen allergia. Ha az egyik szülő allergiás, ez a kockázati arány már eléri a 30 %-ot, és ha mindkét szülő allergiás, a 60 %-ot.

Az emberek allergén anyagok széles körére lehetnek allergiásak, beleértve a latexet, a penészgombát, a kozmetikumokat, a méhcsípést, a háziállatokat, a virágport, a gyógyszereket, egyes élelmiszereket, a napsugárzást és az aszpirint is.


Címkék: allergia, ekcéma, kutya, macska, háziállat, por, pollen, immunrendszer
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!