Gyulladásellenes polifenolok az alma héjában

„Napi egy alma az orvost a háztól távol tartja” – e népi bölcsesség igazát egy újabb kutatási eredmény ismételten alátámasztja. Az amerikai „Leukocita Biológia Szakfolyóirata”-ban megjelent publikáció beszámol egy friss kutatás eredményeiről, melyek szerint az alma polifenolok (az almahéjban található antioxidánsok) szájon át történő bevitele képes elnyomni a T-sejt aktivációt és ezzel megelőzni egerekben a colitis, a vastagbélgyulladás kifejlődését.

Ez a kutatás az első, amely a T-sejtek autoimmun betegség ellenes, polifenol-közvetítette védőszerepét mutatja be, a vizsgálat eredményei pedig olyan új terápiás eszközök és módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek el, amelyek a bélgyulladáshoz kapcsolódó rendellenességekben – mint pl. a fekélyes colitis, a Crohn-betegség és a colitis-szel társuló kolorektális rák (vastag- és végbélrák) - szenvedő embereken tudnak segíteni.

„Nagyon sok, colitisben szenvedő beteg használ bizonyos fajta táplálékkiegészítőket azért, hogy a hagyományos terápiát kiegészítse, de az ilyen komplementer szerek egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos legtöbb információ az anekdoták körében marad. Ugyancsak keveset tudunk arról, hogy ezek a kiegészítő terápiák hogyan működnek, ha egyáltalán működnek. Kutatási eredményeink igazolják, hogy az almahéjban található természetes anyag képes elnyomni a bélgyulladást azáltal, hogy szembeszáll a gyulladásos T-sejtekkel és így növeli az autoimmun betegségekkel szembeni ellenállást.” – nyilatkozza Dr. David W. Pascual, az amerikai Montana Állami Egyetem (Bozeman, Montana) Immunológia és Infekciózus Betegségek Osztályának a kutatója.

A felfedezéshez a tudósok dextrán-szulfát nátrium (DSS) segítségével vegyileg idéztek elő az egérmodellekben colitist. Az egerek egyik csoportjának a kutatók orális placebot adtak, másik csoportjának pedig naponta az alma polifenolok egy dózisát orálisan a betegség lefolyása alatt. Az eredmények azt igazolták, hogy az orálisan alma polifenolokkal kezelt egerek védettek voltak a colitis-szel szemben. Nagy fontosságú az is, hogy a tudósok megállapították, a kezelt egerek bélrendszerében kevesebb aktivált T-sejt található. A T-sejtek nélküli egerekben az alma polifenolok nem tudtak a colitis ellen védelmet nyújtani vagy elnyomni a pro-gyulladásos citokin expressziót, jelezvén, hogy az alma polifenolok a colitis ellen a T-sejt aktiváció elnyomásán keresztül védenek.

„Úgy tűnik, hogy a jó öreg népi bölcsesség többféle szempontból is igaznak bizonyul. A gyümölcsökben és a zöldségfélékben található tápanyagok és rostok nyilvánvaló, egészségre gyakorolt előnyein túl a kutatásunk azt jelzi, hogy az alma tartalmaz olyan egyéb, egészséges alkotórészeket is, amelyeknek komoly terápiás értékük lehet.” – összegezte Dr. John Wherry, a Szakfolyóirat helyettes szerkesztője.


Címkék: alma, héj, gyulladás, polifenol, antioxidáns, T-sejt, vastagbélgyulladás, colitis
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2021 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!