Gyors és olcsó hepatitis C vírusteszt Egyiptomban


A Kairói Amerikai Egyetem (angol rövidítése: AUC) egyik kutatói csoportja a hepatitis C vírusfertőzés összes típusa esetén alkalmazható gyorsabb és olcsóbb tesztet tervezett.


A fejlesztés révén a néhány napot is igénybe vevő kétlépcsős tesztelést (antitestek tesztelése a vérből, pozitív eredmény esetén megerősítő vírus-telítettség tesztelés) egylépcsős eljárássá mérsékelték, amely akár egy óránál is kevesebb időt igényel, ráadásul a hagyományos diagnosztikai protokollok költségének a töredékéért. Az új fejlesztés azt jelenti, hogy a „szérum kémiai teszt”-hez arany nanorészecskéket használnak és így képesek diagnosztizálni a hepatitis C vírus (rövidítve: HCV) fertőzést.
 
„A tesztünk érzékeny és alacsony költségű, így nem igényli bonyolult felszerelés használatát.” – magyarázza Dr. Hassan Azzazy kémia professzor, a kutatói team vezetője. „A HCV első hat hónapban történő detektálása a fertőzött betegek gyógyulási arányát akár 90 %-osra is növelheti. Egyiptomban nemzeti szinten sajnos csak nagyon keveset tesznek azért, hogy az igen riasztó mértékű prevalenciával (előfordulási gyakoriság) szembeszálljanak.”
Az AUC kutatói szerint Egyiptomban jelenleg mintegy 10-14 millió ember szenved a HCV fertőzéstől és évente közel 500.000 ember fertőződik meg újonnan a kórokozótól vér-vér kontaktus által. A WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) adatai szerint Egyiptomban az egyik legmagasabb a hepatitis C vírus prevalenciája és a lakosság fertőzöttségi aránya eléri a 22 %-ot is. Egyiptom az arab világ legnépesebb országa, lakossága jelenleg meghaladja a 70 millió főt.
 
A HCV vérrel (pl. közös tűhasználat kábítószeresek körében, szennyezett vér transzfúziója, rosszul sterilizált orvosi eszközök használata, testékszer – piercing - behelyezése), valamint szexuális úton terjed, de fertőzött anya szüléskor átadhatja a csecsemőjének is.

A fertőzés gyakran tünetmentes (a betegek negyedére jellemző), de a krónikussá vált HCV fertőzés következtében sárgaság, láz, májgyulladás alakulhat ki. A beteg gyógyulás esetén is egész életében vírushordozó marad. A HCV néhány év alatt teljesen szétroncsolhatja a májat (májzsugor, cirrhosis) és májrákhoz is vezethet, ebben az esetben csak a májtranszplantáció mentheti meg a beteg életét.

A HCV az ún. RNS vírusok közé tartozik, melyek örökítő anyaga a ribonukleinsav. Genetikai anyagának folyton változó szakasza miatt (ún. hipervariábilis régió) egyre erősebb variánsokat alakít ki, ezért a legtöbb fertőzött ember immunrendszere nem képes a kórokozót legyőzni. Továbbá ez az oka annak, hogy napjainkban még mindig nem áll rendelkezésre vakcina a HCV fertőzés ellen.

A WHO becslése szerint a világon jelenleg összesen kb. 170 millió ember él együtt a hepatitis C vírus okozta fertőzéssel és évente mintegy 3-4 millió ember válik újonnan HCV fertőzötté.


Címkék: hepatitis C, vírus, teszt, gyorsteszt, fertőzés, Egyiptom
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2023 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!