Gyógyul az első arcátültetésen átesett beteg

A nő, aki nemrégiben esett át az első arcátültetésen az Egyesült Államokban, jól van.

A nő, aki névtelen szeretne maradni, arcának 80%-át ültették át két hét alatt, arci szövettel egy beteg donortól. A beteg súlyos arci sérülést szenvedett több éve: vakká vált, elvesztette orrát és felső állkapcsát.

A beteg a Cleveland Klinikán lábadozik és nem mutatta semmilyen jelét a szövet kilökésének.

A beteg nem látta a még duzzadt arcát, de már megtapogatta azt és boldog, hogy van orra, állkapcsa és teljes arca.

A beteg orvosai nem árulják el, hogy mi okozta a sérüléseit. Már próbálkozott hagyományos rekonstrukcióval és szenvedett attól ahogyan az emberek bántak vele.

Csúfolták és a gyerekek féltek tőle. Az orvosa nagyon bátornak tartja.

Néhány részlet tudott róla, például az, hogy amerikai állampolgár, és hogy nem csak maga miatt akarta az operációt, hanem azért is, hogy kitapossa az utat másoknak. Nem hoztak nyilvánosságra képeket a hölgyről, mivel ő és a családja így kívánta.

Néhány részlet tudott a donorról is, például az, hogy nő. A donor neme, faja, kora és vércsoportja meg kell hogy egyezzen a betegével.

Az operáció 22 óráig tartott, ami alatt a nő arcának legtöbb részét átültették, a szemhéjait, a homlokát, az alsó ajkát és az állát kivéve. Ez azt jelenti, hogy több réteg szövettel kellett dolgozni – bőr, izmok, csontok, artériák, erek és idegek.

4 évig tartott amíg megtalálták a megfelelő beteget és donort és 20 évig tartott kifejleszteni olyan technikákat, amikkel el lehetett végezni ezt a műtétet.


Címkék: átültetés, arc, arcátültetés, plasztikai sebészet
A hír kommentálásához jelentkezzen be!
© 2009 - 2022 diagnozis.hu - Minden jog fenntartva!